Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Tjetjenien 

Karta
 Tjetjenien, sammanfattningar av artiklar om Tjetjenien som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-22 s 6
"Jeltsin tjänar på fredavtalet"
Jeltsin har slutit avtal med den tjetjeniska ledaren Yanderbiyev.
Inget av de tre "huvudproblemen" har emellertid lösts". Tjetjeniens krav på oberoende, bortdragandet av 10000-tals ryska soldater, vilken roll den ledning som Moskva installerat ska spela i framtiden. Man vet inte heller om soldaterna på ömse sidor kommer att åtlyda avtalet.

96-23 s 12
"Skör vapenvila i Tjetjenien"
Trots överenskommelsen om vapenvila angrep tjetjenska rebeller och tog 26 ryska soldater som gisslan.

96-35 s 15-16
"Lebed sluter fred i Tjetjenien och för krig i Kreml"
Lebed har en klarare uppfattning om inbördeskriget än någon annan. Han inser att tjetejenerna inte kan besegras. Nu har de lätt återtagit sin huvudstad Groznyj. De ryska soldaterna är alltför demoraliserade. Det finns ett avtal om delvis autonomi klart att underteckna.

96-42 s 11
"Kriget i Tjetjenien är över för Rysslands del"
Ett öppet brev till Washington Post från säkerhetschefen Alexander Lebed.

96-46 s 15
"En varaktig lösning finns inom räckhåll"
Aslan Masjakov leder i praktiken det nya Tjetjenien och om fria val hålls i januari kan han bli president. Om 5 år först ska republikens status slutgiltigt avgöras.

97-06 s 13-14
"Maschadov vill inte reta Moskva"
Aslan Maschadov vann presidentvalet i Tjetjenien. Han är en f d sovjetisk överste som inte oroar Kreml.

98-03 s 11
"Tonen hårdnar mellan Moskva och Groznij"
Moskva vill agera militärt mot vad man kallar "banditbaser" i Kaukasus. Tjetjenska banditer tjänar pengar på kidnappning.

99-33 s 8-9
"Tjetjenien mobiliserar"
Utbrytarrepubliken utlyser undantagstillstånd när Moskva trappar upp kriget mot islamska inkräktare i Dagestan. Islamisterna leds av en muslimsk fundamentalist, Khattab. En annan är Basajev som inte kan acceptera att han förlorade presidentvalet i Tjetjenien (det handlar alltid om att få personlig makt så att man kan använda den för att skapa sig en förmögenhet).

99-39 s 22-24
"Jeltsin planerar ny invasion i Tjetjenien"
Den ryska militären lär inte av sina misstag. Nu står den beredd att än en gång marschera in i Tjetjenien där den led ett snöpligt nederlag för bara tre år sedan.
Tjetjenien är en bergig republik med 904 000 invånare. Ligger strategiskt belägen mitt i det etniskt mångfaldiga norra Kaukasus. Tjetjenien förklarade sig självständiga då USSR upplöstes. 1991. 1994 invaderade Moskva landet. Den förra militära konflikten med Tjetjenien var mäkta impopulär i Ryssland men nu är opinionen en annan främst p g a terrorbombningen av hyreshus.

99-41 s 14-18
"Kaos i Kaukasus"
Striderna i Kaukasus är inte, som en del tror, en civilisationskrock mellan den islamska världen och andra geopolitiska block. Två faktorer: den långvariga tvisten mellan Tjetjeniens valde president Masjkhadov och Basajev en våghalsig kapare och kidnappare. Den senare deklarerade ett slags ministat inom Dagestan. Han stödde sig på wahabiterna, en ny slags islam som stöddes av bl a Saudiarabien efter USSRs fall 1991. En annan i gruppen är Khattab. Han är "afghan" dvs en av de ca 15000 frivilliga från hela Mellanöstern som med starkt stöd från USA kämpade på Afghanistans sida mot USSR. Många av dessa väntar nu i sina hemländer på nya krigarmöjligheter. Den mest notoriske "afghanen" är bin Laden. Afghanerna är sunnimuslimer och svurna fiender till den shiamuslimska tron som fått fäste i Iran. (en mycket intressant artikel)

99-41 s 18
"Tjetjenien har stoppat Rysslands frammarsch"
Trots egna påståenden är det inte alls lika lätt nu som 1994 för ryssarna att tränga fram till huvudstaden Groznij.

99-41 s 18-19
"En mänsklig katastrof står för dörren"
För flyktingarna från Tjetjenien. 150 000 har flytt till Ingusjien vars 340000 invånare omöjligen kan ta hand om och ge skydd åt så många.

99-43 s 114
"Bomberna faller nära Tjetjeniens huvudstad"
En ny fas i konflikten mellan Ryssland och Tjetjenien har inletts. Kriget mot "Terrorister och banditer" har förvandlats till ett erövringskrig. Bombningarna förefaller vara ett led i Rysslands förberedelser för en andra invasionsfas. Nu ska huvudstaden intas.

99-44 s 13-14
"Stackars Tjetjenien"
Kriget i Tjetjenien hotar att skapa oro i hela Kaukasus, där de självständig republikerna befarar en ny våg av rysk expansionism. Västmakterna fördömer våldet men betraktar ändå fallet som en intern rysk affär (men varför var inte Kosovo då en intern jugoslavisk affär?). De självständiga republikerna, som Georgien, är rädda för att ilskan ska gå ut över dem.
Inne i Tjetjenien är förhållandena intill outhärdliga.

99-44 s 14-15
"Snaran dras åt runt Groznij"
Ryssland förnekar civila bombmål, men det finns både levande och döda bevis på motsatsen. Sjukhusens resurser är ringa, "de amputerar på löpande band".

99-44 s 15-16
"Kirgisien förnekar inte arvet från Sovjet"
Landet har valt en medelväg i uppgörelsen med sina 70 år sovjetisk historia. Kirgisien försöker försona sig med det förflutna utan att förneka det.

99-45 s 10-12
"Katastrofen i Tjetjenien"
Det är illa nog med kriget och nu har det dessutom orsakat en flyktingkris av väldiga mått. Ryssland vill inte släppa ut civila med argumentet att bland dem kommer att finnas terrorister som försöker fly undan rättvisan. Men den ryska allmänheten är positiv till de ryska insatserna och Putin är populär. USAs förmåga att protestera är svag sedan man ignorerat Rysslands protester mot USAs bombkrig i Kosovo.

99-45 s 11
"Tjetjeniens ledare vädjar till omvärlden"
President Mashkadov vädjar till Clinton och FN att sätta stopp för folkmordet.

99-45 s 12
"Enad front utåt"
Men Jeltsin börjar tveka huruvida kriget kan tjäna hans syften.

99-50 s 8-9
"Vad händer med Groznij?"
Ryssarna kan inta Tjetjeniens huvudstad men kan de behålla den?
Många rebeller finns i byarna utanför huvudstaden och de kommer att komma tillbaka när staden är förstörd och ryssarna lämnat staden.

99-50 s 10-11
"Snaran dras åt"
Städer vars lokala styrelser uppmanat de separatistiska rebellerna att ge sig iväg har skonats. Men hela Groznij kommer att jämnas med marken. Tjetjenska rebeller som lämnar ifrån sig sina vapen får amnesti, dock ej de som begått allvarliga brott.

2000-6 s 13-14
"Groznij har fallit"
Efter 5 månaders strider meddelade Putin att militären har "befriat" Tjetjeniens huvudstad Groznij. Det betyder dock inte att kriget är över. 100 tals tjetjenska militärer lyckades fly och antas söka kontakt med de 7000 rebeller som finns i andra delar av landet.

2000-6 s 14
"Kampanjen "krossa rebellerna" har börjat"
Avsikten är att utnyttja rebellernas reträtt från Groznij för att beröva dem deras slagkraft innan de hinner omgruppera sig. Rebellerna har lidit svåra förluster under reträtten.

2000-9 s 11
"Georgien försöker skydda sig mot kriget"
Ryska styrkor anfaller rebeller med fästen när gränsen till Georgien. Tjetjenska rebeller tar sin tillflykt till Georgien. Kriget i Tjetjenien är bara 2 mil avlägset. Gränsen är omöjlig att stänga.

2000-17 s 9-10
"Lösningen på konflikten i Tjetjenien dröjer"
Den allt farligare situationen i Tjetjenien kan i bästa fall förmå Moskva att inleda samtal med rebellerna. "Tjetjenerna slåss för landet och för Allah". Inte för sina ledare och därför är det inte säkert att de kommer att hörsamma ett krigsslut som förhandlats fram av dessa. (Det är tydligt att detta krig är en slags mall för den kommande storkonflikten mellan den kristna världen och de islamska länderna. Intressant att den första konflikten utspelar sig med ett av västvärldens minst demokratiska land och ett muslimskt. Och att detta är Ryssland, vars föregångare USSR tidigare var västvärldens största fiende. Storpolitisk ironi!!)

2000-24 s 8-10
"Ryssarna har kört fast i Tjetjenien"
Moskva talar vitt och brett om att straffa Tjetjeniens allierade, framför allt radikala islamiska grupper med säte i Afghanistan. Frågan är om Putin tänker utmana Afghanistan. "Fundamentalisterna skulle bara börja göra attacker mot Rysslands ambassader i st f mot USAs". Och anfallet måste komma från uzbekiskt luftrum. Det är tveksamt om president Karimov anser detta vara mödan värd.

2000-30 s 12
"En pakt med djävulen"
Ryssland har tillsatt en mufti, Achmed Kadyrov som förvaltare över Tjetjenien för att försöka blidka folkopinionen i den krigshärjade regionen i Kaukasus. Denne man har dock sina egna idéer, liksom hans mäktige ställföreträdare, Schamil Beno. Denne vill bl a låta ordningen i Tjetjenien upprätthållas av en milis under befäl av "djävulen", Kadyrovs vice ställföreträdare Beslan Gantemirov. Bes är djävul på ryska.

2000-45 18
"Det hårda livet bland Groznijs ruiner"
Misären och förödelsen efter kriget tillhör fortfarande vardagen i Tjetjenien.

2001-07 s 8-9
"Inget slut på kriget i sikte"
Det råder dödläge i kriget, Tjetjenien, och för eller senare måste ryssarna kanske förhandla med rebellerna. Administrationen i rebellrepubliken är fortfarande väldigt misskött. Kriget är långtifrån över. Den senaste ryska planen går ut på att mörda tre av rebellernas ledare: Aslan Mashhadov som är utbrytarrepublikens president, Shamil Basajev, landets mest fruktade gerillaledare och en jordansk fanatiker, Khattab. Ryssarna har tre omedelbara mål i Tjetjenien:
att ge intrycka av att de "återtjetjeniserar" regionen
att begränsa rebellernas militära aktiviteter
att hindra utomstående från att se vad som pågår i Tjetjenien

2001-15 s 7-8
"Putins rockader ändrar just ingenting"
Det desperata behovet av reformer i Ryssland är speciellt tydligt inom militären, illa utrustad, otränad och demoraliserad, plågad av narkotikamissbruk, alkoholism och trakasserier. Kriget i Tjetjenien de gångna 18 månaderna har på ett brutalt sätt åskådliggjort bristerna i Rysslands väpnade styrkor. Att Putin bytt ut sin försvarsminister mot en civil person gör det inte lättare att vinna kriget.

2001-15 s 8-10
"Blodshämnd och bolsjevism i Tjetjenien"
En massgrav pekar på resultatet av Moskvas fälttåg i Tjetjenien. Den föregivna kampen mot terrorister har strandat. President Putin låter nu säkerhetstjänsten försöka kontrollera regionen. Grosnij är bombad tillbaka till stenåldern.

2001-20/21 s 14-15
"Kriget trappas upp"
Konflikten i den ryska utbrytarrepubliken Tjetjenien kommer att trappas upp under de närmaste månaderna eftersom försöken att hitta en politisk lösning har avbrutits. Detta framförs i en gemensam rapport från två organisationer, FEVER (Forum för tidig varning och reaktion) och "Fredsmissionen i norra Kaukasus), som båda försöker åstadkomma en plan för återuppbyggnad i Tjetjenien.

2001-44 s 10
"Trevande fredsförsök i Tjetjenien"
Rysslands ledare inleder under veckan förhandlingar med de tjetjenska rebellerna. Svaret från rebellerna kom 30 dagar efter det att Putin ställt ett ultimatum på 72 timmar om att lägga ner vapnen och avbryta alla kontakter med Usama bin Ladin. Klyftan mellan Putins villkor och de som rebellerna kan acceptera är fortfarande stor.

2002-05 s 16-17
"Rebeller sköt ned rysk helikopter"
De tjetjenska rebellernas angrepp mot den ryska militärledningen är ett allvarligt bakslag för Moskva. 14 passagerare inklusive biträdande inrikesministern och flera höga militärer. De tjetjenska rebellerna har fått farliga vapen från något annat land. Troligen finansierade av militanta islamska organisationer som al-Qaida.

2002-05 s 16-17
"Rebeller sköt ned rysk helikopter"
De tjetjenska rebellernas angrepp mot den ryska militärledningen är ett allvarligt bakslag för Moskva. 14 passagerare inklusive biträdande inrikesministern och flera höga militärer. De tjetjenska rebellerna har fått farliga vapen från något annat land. Troligen finansierade av militanta islamska organisationer som al-Qaida.

2002-05 s 17
"Europarådet bevakar Tjetjenien"
Den humanitära situationen i den ryska utbrytarrepubliken Tjetjenien är bedrövlig. Europarådet vill omedelbart upprätta ett kontor och ett människorättsråd i Tjetjenien.

2002-42 s 8-9
"Ryssland målar en skev bild av verkligheten"
Den ryska ledningen säger att kriget i Tjetjenien är slut. Tjetjenerna håller inte med. Putin har slagit fast att Tjetjenien har slagit in på vägen mot fred och stabilitet. Men ryska soldater dödar och dödas i nästan dagliga sammanstötningar och attacker. Ryssland har fortfarande 85000 man i området. Det verkar som om soldaterna kommer att stanna kvar i Tjetjenien som en permanent garnison. De ska bevaka freden om den kommer någon gång.

2002-42 s 9-11
"Stövelklackstaktik stärker tjetjenernas motståndsvilja"
Ryssarnas bortglömda krig i Tjetjenien blir allt smutsigare samtidigt som risken ökar för att kriget sprider sig till områden utanför Tjetjenien. Den ryska arméns taktik - framför allt s k städoperationer har stärkt tjetjenernas motståndsvilja. Gerillan är långt ifrån slagen. Det mest oroväckande är att kriget nu tycks sprida sig över Tjetjeniens gränser, där det hotar att tända gnistan till en regional storbrand. Inom kort kommer Moskva att luftlandsätta trupper inne i Georgien i ett försök att krossa rebellerna. Detta kommer inte USA att gilla. Däremot har USA visat att de inte lägger sig i Putins behandling av tjetjenerna varav en del bevisligen har odlat kontakter med al-Qaida. De tjetjenska rebellerna har tonat ner sitt nationalistiska budskap till förmån för islamistisk symbolik.

2002-44 s 11-12
"Rysshatet driver separatisterna"
Terrordådet i Moskva utfördes av en radikal aktivistgrupp, som kan vara löst kopplad till al-Qaida. Gisslantagarna i Moskva tillhörde den islamistiska grenen av den tjetjenska motståndsrörelsen. Tjetjener har utbildats i al-Qaidas läger i Afghanistan. Den tjetjenska presidenten Maskhadov och den tjetjenska rebelledaren Basajev har närmat sig varandra och bildat en ryskfientlig plattform tillsammans med islamistiska krafter.

2002-45 s 16-17
"Kreml skärper tonen"
Ryssland hoppas att den amerikanska regeringen skall klassificera rebellerna i Tjetjenien som fiender i kriget mot terrorismen. Gisslanddramat i Moskva har kallats för "Rysslands 11.september" och det kommer att få allvarliga följder för allt från etniska relationer och yttrandefrihet till medborgerliga rättigheter och utrikespolitik. I gisslandramat fick troligen gisslantagarna hjälp från lokala tjetjener i Moskva som hade agenter hos Moskvapolisen. Följden är att hela den tjetjenska affärsmannagruppen - läs en anständigare form av maffian, som tidigare haft en informell uppgörelse med ryska myndigheter - nu är myndigheternas måltavla.
pressen på Georgien har också hårdnat. Normal skulle gerillan i Tjetjenien tillsammans med sina arabiska allierade tagit sig in i Georgien för att övervintra när nu kylan sätter in. Om så sker kan det bli krig.

2002-45 s 18
"Ryssland tar i med hårdhandskarna"
I Tjetjenien intensifierar Ryssland jakten på motståndsmän och separatister. "Rebellerna värvar självmordsbombare runt om i Tjetjenien".

2003-29 s 13
"Det osynliga kriget"
Senaste tidens många självmordsbombningar i Tjetjenien har fört in kriget i en ny fas. Många undrar varför Putins allierade tiger still. Tony Blair och George Bush har accepterat Kremls påstående att kriget i Tjetjenien bara kräver "smärre polisinsatser" och att en "politisk process" har kommit igång. Men Ryssland har fortfarande 80000 soldater i och runt Tjetjenien. Putin har lyckats ge Ryssland en huvudroll i kriget mot terrorismen.

2003-34 s 11
"Självmordsbombare kan stoppas"
Man kan förledas att tro att självmordsbombare är vansinniga varelser, som hjärntvättats av någon iman. Men de är även produkter av en politisk verklighet. Under de senaste 4 månader har 7 tjetjenska självmordsbombare varav 6 varit kvinnor dödat 165 personer. Gemensamt för självmordsbombare är att de är muslimer (undantag är srilankiska terrorister), unga och ensamstående med något slags religiös utbildning. De har politiska missnöjesanledningar.

2003-36 s 12-13
"Presidentvalet i Tjetjenien sätter Putin på prov"
Tio män utmanar Kremls administratör i kampen om att leda det krigshärjade och upproriska Tjetjenien. Presidentvalet hålls den 5 oktober. Kremls handplockade man, Akhmad Kadyrov, är inte särskilt populär och väntas inte få många procent av rösterna. Men själva presidentvalen ändrar inte mycket. Vad landet behöver är en plan, lagar, långsiktigt ekonomiskt program och man måste lösa människornas dagliga bekymmer.

2003-40 s 17-19
"Rebellerna är besegrade, men banditerna fortsätter"
Kremls strategi i Tjetjenien går ut på att tillsätta en ledare och sedan lägga benen på ryggen. Allt talar för att Kremls handplockade kandidat, Akhmad Kadyrov, kommer att vinna det tjetjenska presidentvalet. Hans två farligaste rivaler har tvingats dra sig tillbaka.
Kremls sortistrategi beror på det ryska dumavalet i december och det ryska presidentvalet i mars nästa år. Då vill Putin att det tjetjenska problemet ska vara löst. Med en ny president och en ny författning blir Tjetjenien sin egen herre med permanent assistans av tiotusentals ryska soldater. Nu blir det polisen som får ta hand om "banditerna". Ett virrvarr av klanfejder, etniskt hat och blodskulder varslar om att konflikterna kommer att fortsätta i många år.

2003-41 s 10
"Kejsarens nya kläder i Tjetjenien"
Som väntat vann den av ryssarna tillförordnade presidenten, Akhmad Kadyrov, presidentvalet i Tjetjenien. Valdeltagandet uppgavs officiellt ligga på omkring 80 %. Människorättsorganisationer avfärdar valet som en bluff. Många tjetjener tvivlar över chanserna till fred. Kadyrov som tidigare var allierad med rebellerna, misstros av många i Tjetjenien. Hans personliga säkerhetsstyrka, ledd av sonen Ramzan, skys av många invånare.

2003-43 s 7
"Kadyrov installerades"
Akhmad Kadyrov installerades i söndags som den krigshärjade republiken Tjetjeniens president. Installationen skedde 2 veckor efter det att han vann ett presidentval, som Kreml beskriver som ett stort steg mot normalisering och stabilitet, men som kritikerna fördömer som ett spel för galleriet.

2004-20 s 16-17
"Tjetjeniens president mördades"
Tjetjeniens president Akhmed Kadyrov mördades i söndags i ett bombattentat i den tjetjenska huvudstaden Groznij. Han hade just installerats för sin andra mandatperiod i Kreml. Attentatet ägde rum i ett stadium under firandet av Sovjetunionens seger över Nazityskland för 59 år sedan. Sergeij Abramov, Tjetjeniens 32-årige premiärminister tar enligt republikens författning över presidentposten tills vidare.

2004-20 s 17-18
" Tjetjenien låter sig inte tämjas"
Bombdådet på segerdagens parad avslöjar att konflikten i Tjetjenien bara kan lösas i förhandlingar med dem som har den verkliga makten, inte med impopulära marionetter. Putin hotar attentatsmännen med vedergällning och lovar att ingenting kan stoppa hans ambition att normalisera Tjetjenien. Det är nu tio år sedan Rysslands första militära intervention. Den skapade många frihetshjältar och Ryssland har fortfarande inte lyckats pacificera landets sydliga delar. En del tjetjener har värvats från islamistiska rörelser.

2004-21 s 21
"Rebelledare erkände mord"
Rysslands mest eftersökte person, den tjetjenske krigsherren Shamil Basaijev, säger att det var han som låg bakom mordet på Tjetjeniens president för en tid sedan. Han hotar också att döda ännu fler Moskva-trogna tjetjenska ledare samt den ryske premiärministern. Basaijev uppger att han beordrade mordet på Kadyrov efter ett domslut i en islamisk domstol.

2004-36 s 9
"Kremls kandidat segrade i tjetjenska valet"
Kremls favoritkandidat segrade föga överraskande i söndagens presidentval i den krigshärjade delrepubliken Tjetjenien. Inrikesminister Alu Alkhanov hade i praktiken redan pekats ut som segrare redan före valet. Valet ackompanjerades av minst ett dödsfall och misstankar om valfusk. Två flygplansolyckor orsakade av terrorister krävde 90 människoliv. Tjetjeniens förre president och terroristledare, Aslan Makharov, varnar för att öppna en ny front mot de ryskvänliga styrkorna i den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien.

2004-37 s 10-11
"Ryssland förklarar krig mot terrorismen"
I ett tal till nationen sa president Putin att ockupationen av den sydryska staden Beslan var en attack mot hela Ryssland och att hela det ryska samhället måste göra motstånd mot terroristernas försök att splittra landet. Antalet dödsoffer i den våldsamma upplösningen av gisslandramat uppgick till minst 330 varav minst hälften var barn. Myndigheterna uppgav att terroristerna var militanta islamister varav de flesta var tjetjener.
2004-37 s 12-13
"Terroristerna överlistar myndigheterna"
Terrorattentaten blir alltmer sofistikerade och samordnade. Förövarna är inte desperata frihetskämpar utan brutala, dödsföraktande krigare, som har specialiserat sig på att döda. Attackerna har från och med teaterattentatet dödat tusen ryssar, varav de flesta varit civila med liten eller ingen anknytning till den tjetjenska konflikten. De ryska myndigheterna utgår från att gisslandramat planerades av Shamil Basajev, Tjetjeniens mest notoriske och mordiske krigsherre och att det finansierades av en arabisk man med kontakter med Al-Qaida, Abu Omar al-Seyf. Själva attentatet ska ha letts av Magomed Jevlojev, som påstås vara ledare för de rebellstyrkor som opererar inne i Ingustjien.

2004-37 s 14
"Terrorn har Ryssland i sitt grepp"
Våldet i Ryssland säger mer om misslyckad inrikespolitik än om terrorism. Tusentals barn och vuxna var de ofrivilliga deltagarna i den skräckhistoria som började den 1 september när skolan i staden Beslan i Nordossetien ockuperades av terrorister. Gisslantagarnas krav var att Ryssland skulle dra tillbaka sina styrkor från Tjetjenien och släppa tillfångatagna tjetjener. Omvärlden uttryckte genast sin solidaritet med Ryssland. För vanliga ryssar blev händelsen en skräckfylld påminnelse om minst sju tidigare terrordåd under det gångna decenniet. En grupp som kallar sig Islamboulibrigaderna tog på sig förra veckans bombdåd på en tunnelbanestation i Moskva.

2004-37 s 15
"Det lilla kriget blev en böld som plågar hela Ryssland"
Tjetjenien blev mycket större och värre än vad ryssarna hade räknat med. När Jeltsin valdes till president 1999 lovade han att krossa separatisterna i Tjetjenien. Men det visade sig vara svårt att hindra terroristdåd och att förgöra terroristerna på ett effektivt sätt. I dag färgas konflikten av en känsla av dödläge och utmattning och av att tjetjenerna har fått stöd av "arabiska krigare" utifrån. Många av dessa är radikala islamister.

2004-38 s 10
"Trovärdigheten brister"
Aslan Maskhadov föddes i Kazakhstan 1951 av tjetjenska föräldrar som hade deporterats av Stalin 1944. Han engagerade sig i självständighets rörelsen som växte fram under Sovjetunionens sista dagar och valdes till Tjetjeniens president 1997. Han ansågs under en period av USA som en lämplig förhandlingspartner. Han påstås 2002 ha utnämnt krigsherren Basajev till överbefälhavare. När Basajev tog på sig ansvaret för attentatet mot Dubrovkateatern i Moskva kom Mashadovs fördömande av sin militära ledare för sent och för vagt. USA tyckte att han kommit för nära terroristerna och hans trovärdighet minskade.

2004-38 s 10-11
"Rysslands svarta änkor"
Tjetjenska kvinnor dras in i terrorismen. Det senaste avskyvärda terrordådet i skolan i Beslan i södra Ryssland avslöjar att tjetjenska kvinnor är engagerade i chockerande våldsamma handlingar. Varför de hemfaller åt terror är en hett debatterad fråga. De kallas sjakhidki, den ryska varianten av det arabiska ordet för "heliga krigare" som offrar sina liv. Ingen av de senaste fyra kvinnorna var s k "svart änka" dvs maka till någon man som dödats i "befrielsekriget". Däremot var alla fyra skilda. Deras grannar påstår att de var skilda eftersom de inte kunde få barn vilket är något skamligt i det tjetjenska samhället. En av dem hade en bror som greps av den ryska säkerhetspolisen för tre år sedan.

2004-38 s 11
"Koppling till bin Ladin"
Shamil Basajev föddes 1965 i Tjetjenien. 1991 stod han tillsammans med Boris Jeltsin på barrikaderna i Moskva. Han blev känd 1995 under den första stora gisslantagningen i Budennovsksjukhuset i södra Ryssland. 1997 förlorade han i valet mot Maskhadov. 1998 var han Tjetjeniens premiärminister i 6 månader. 1999 besökte hans sändebud bin Ladins fäste i Afghanistan där al-Qaidaledaren gick med på att stödja den separatistiska rörelsen i Tjetjenien.

2005-3 s 17-18
"Tjetjenerna ropar på hjälp"
Tio år efter Rysslands invasion är Tjetjenien fortfarande ett krigshärjat land. 10-20000 ryska soldater har dött och mellan 50000 och 200000 tjetjener (av en befolkning på 1 miljon). Det som först var en lokal störning lockade till sig islamistiska aktivister och ryska extremnationalister. Kriget är nu en underjordisk kamp mellan rebeller och säkerhetsstyrkor som infiltrerar varandra. Miljontals dollar har lämnats i bidrag bl a för att bygga bostäder. Det mesta har försvunnit genom korruption och stölder. Faktum är att pengarna förlänger kriget.

2005-3 s 18
"Nya incidenter i norra Kaukasien"
Varbölden Tjetjenien infekterar hela regionen. Ingusjien är i praktiken en reservscen för den tjetjenska konflikten sedan i juni då rebeller tog kontroll över republiken och dödade medlemmar i säkerhetsstyrkorna. Då plundrades inrikesministeriets vapendepå. I republiken Dagestan gick säkerhetsstyrkorna för ett par veckor sedan till anfall mot terrorister som har mördat flera poliser och andra offentliga personer. Allt detta visar att gränserna i norra Kaukasien suddas ut av allt från simpel brottslighet och politiskt motiverat gerillakrig till islamisk terrorism.

2005-11 s 11
"Tjetjensk ledare dödades"
Tjetjeniens separatistledare, Aslan Maskhadov, dödades i förra veckan av ryska specialstyrkor. Han begick en rad förfärliga brott, självmordsbombningar i Moskva, gisslantagande på en Moskvateater och förra årets hemska massaker i en skola i Beslan.

2005-14 s 11
"Kriget efter kriget"
Tusentals civila tjetjener har försvunnit spårlöst"
Det är åtminstone på ytan ganska lugnt i Tjetjenien idag. Men många människor har försvunnit spårlöst och försvinner än idag. Det är både ryska soldater, tjetjenska säkerhetsstyrkor och vanliga kriminella som ligger bakom detta. En del av de försvunna tillhör kända eller misstänkta rebellers familjer som sådana som var inblandade i massakern på skolbarn i Beslan i september i fjol. En del antas "hämnas" på familjerna till de terrorister som dödade deras barn. Men en vanligare orsak är pengar. Plundring har i sekler varit ett viktigt inslag i krigen i södra Ryssland.

2005-38 s 5
"Blodigt våld i Tjetjenien"
Militanta tjetjener dödade under veckoslutet sex moskvatrogna poliser och sårade nio. Källor hos rebellerna rapporterar att en av deras främsta ledare hade dödats i strider mot de ryska säkerhetsstyrkorna.

2005-48 s 20
"Inga överraskningar i tjetjenska valet"
Partiet "Enade Ryssland", som styr i Kreml, ledde valet med 60 % av rösterna när en fjärdedel räknats. Kommunistiska partiet hade då 10 % och Liberala Unionen 10 %. Europarådets representanter hade inget att anmärka på valet. Tjetjeniens president, Alu Alkhanov, medgav emellertid att valet inte gått helt korrekt till. Valet var det första sedan ryska soldater invaderade landet för sex år sedan.

2005-51 s 8
"Groznij byter namn"
Det nyvalda parlamentet i Tjetjenien har röstat ja till att republikens krigshärjade huvudstad ska uppkallas efter förre presidenten som mördades i ett bombattentat i fjol. Staden ska i fortsättningen heta Akhmadkala efter Akhmad Kadyrov, en brutal krigsherre, som fick Kremls stöd och senare mördades på en fotbollsstadion.

Tjetjenien
2006-20 s 13
"Rebellens familj söker asyl i Finland"
Den tjetjenske separatisten Aslan Maskhadovs änka och två vuxna barn känner sig otrygga i Azerbajdzjan och söker en ny framtid i Finland. Han dödades för drygt ett år sedan. Deras pass har gått ut och de känner hot sig och vågar därför inte söka förnya passen. Familjen har förgäves sökt asyl i flera andra länder. Ryssland hävdar att Maskhadov var en terrorist.

2006-20 s 14-15
"Tecken på en ljusare framtid reser sig ur ruinerna"
Efter mer än 10 år av krig har bombattackerna och bakhållsanfallen blivit mindre frekventa i Groznij och staden håller åter på att byggas upp. Gator asfalteras, byggnader repareras och nya elledningar dras. Frågan är om de upproriska separatisterna har gett upp? Den nuvarande presidenten Kadyrov som är son till den Kreml-trogne president Akhmad Kadyrov som mördades 2004 menar att den militära maktfördelningen inte bara har skiftat utan har skiftat för gott.

2006-28 s 16
"Terrorledare dödades i Ingusjien"
Det tjetjenske rebelledaren Shamil Basajev, som organiserade terrorattentatet mot en skola i Beslan 2004, har dödats av ryska säkerhetsstyrkor. Det är en fjäder i hatten för president Vladimir Putin inför G8-mötet. Basajev började sin karriär som tjetjensk frihetskämpe, blev alltmer involverad islamist som kämpade för "ett kalifat från Svarta till Kaspiska havet". Han låg bakom flera av de blodigaste terrorattentaten i Ryssland sedan 1995. Han dödades i en nattlig räd i Ingusjien, som gränsar till Tjetjenien.

2008-10 s 9-10
"Något som de kallar fred"
Putins presidentskap började i Tjetjenien. Nu, åtta år senare, sjuder upprorsviljan i andra delar av den bångstyriga regionen. Enligt Putin är kriget som kostade 100 000 människoliv över. Groznij har genomgått en iögonfallande förändring. Där finns nya skolor, bostadsområden, vägar och butiker. För att åstadkomma detta allierade sig Putin med en före detta rebell, Akhmad Kadyrov, som han utnämnde till president. När denne mördades tog sonen Ramzan över. Han har neutraliserat rebellerna med pengar och brutalitet. Dessutom har Tjetjenien i praktiken blivit autonomt med ekonomiskt stöd från Moskva. Det tunga arvet efter kriget är att detta spritt sig till andra muslimska republiker, framför allt Dagestan och Ingusjien.

2008-20 s 8-10
"Ett slags fred"  hela artikeln
Groznij är numera en fredlig stad. Skjutandet har nästan upphört. Staden som belägrades, bombarderades och avfolkades i krig byggs nu upp igen i en rasande fart med hjälp av ryska oljepengar. Men kriget gör sig fortfarande påmint i Tjetjenien huvudstad. Försvinnanden förekommer men de beror främst på tjetjenska terrorister, av vilka 500 antas finnas kvar och inte på ryska soldater. Fortfarande görs försök att identifiera döda i massgravar men ingen systematisk jakt på krigsförbrytare äger rum.

2008-28 s 29-31
"Kadyrov styr och ställer som han vill"
Tjetjeniens unge president, Ramzan Kadyrov, har tystat sina motståndare, pacificerat landet och satt igång en enorm återuppbyggnad. Det är svårt att hitta några motståndare, vilket kanske beror på att de tenderar att försvinna. Han har varit president i ett år, han utnämndes av Rysslands förre president Vladimir Putin. Han ärvde jobbet av sin far, Akhmad Kadyrov, som var en muslimsk predikant och separatistledare men som gjorde upp med Moskva, blev president och mördades snart. Ramzan är gift och har fem barn. Han är svag för farliga djur, snabba bilar och boxning.

Originalartikeln i Los Angeles Times.

2009-30/31 s 11-12
"Ett berg av sorger och bekymmer"
Antalet våldshandlingar i hela Norra Kaukasus som har 6,1 miljoner invånare, var 2008, fyra gånger fler än i Colombia med 42 miljoner invånare!
Två I norra Kaukasien förekommer kidnappningar, tortyr och mord i en förfärlig omfattning. I decennier registrerade Natalia Estemirova kidnappningar, tortyr och mord för Memorials räkning, som är Rysslands äldsta människorättsorganisation. Särskilt de många straffhandlingar som de tjetjenska myndigheterna begår mot släktingar till påstådda rebeller. Den 15 juli kidnappades hon själv då hon lämnade sin bostad i Tjetjenien. Några timmar senare hittades hon död, avrättad i grannrepubliken Ingusjien. Hennes händer var bakbundna och hon hade en kula i huvudet och en i bröstet. Estemirovas kolleger säger att hennes arbete retade gallfeber på Tjetjeniens president, Ramzan Kadyrov. Rädsla och våld har hela tiden varit Kadyrovs viktigaste redskap i styret av Tjetjenien. Alla Kadyrovs fiender och konkurrenter mister livet på ett mystiskt sätt.
I hela regionen har mord och kidnappningar blivit allt vanligare. I Ingusjien har förhållandena urartat i något som mest liknar ett inbördeskrig. Poliser mördas systematiskt och den 22 juni använde rebeller sig av självmordsbombare i försöken att döda president, Junus-Bek Yevkurov.
Laglösheten och Rysslands brutala förtryck har fått många att söka sig till islamisk fundamentalism. De drivs av hämndlystnad och visionen om en islamistisk stat.

2009-30/31 s 13-14
"Efter krig kom skräckvälde"
ödesdigra krig i Tjetjenien har följts av smygande terror och förlamande rädsla. Kriget som har rasat i Tjetjenien sedan Sovjetunionens upplösning är officiellt slut. Men republiken skakas av kidnappningar. Människor rövas bort från trottoarer, slits upp ur sängar på natten eller rycks ur bilen. Människorättsorganisation Memorial där den mördade Estemirova arbetade noterar 74 kidnappningar under första halvåret 2009 att jämföra med 42 under hela 2008. Människorättsgrupper anklagar president Kadyrov och hans säkerhetsstyrkor för att ligga bakom kidnappningarna. Ännu värre är det i Ingusjien och i Dagestan underblåses ett uppror av etniska motsättningar och en genomkorrupt poliskår.

2009-36 s 18-19
"Våldet är på återtåg i Tjetjenien"  hela artikeln
Explosioner och skottlossning har förekommit dagligen i regionen under hela sommaren. Från juni till augusti dödades 436 människor, tre gånger så många som under samma period 2008. Självmordbombningarna är tillbaka efter flera års uppehåll. Perioden av relativ stabilitet i Dagestan, Ingusjien och Tjetjenien är tydligen över. Kremls strategi i Kaukasus har i flera år förlitat sig på Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Nu verkar hans grepp om makten ha försvagats. Kadyrov lägger skulden för attackerna på wahhabiter och andra islamiska extremister som han påstår får ekonomiskt stöd och utbildning i andra länder.

2010-42 s 9
"Våldsamt i Tjetjenien"
Väpnade motståndsmän attackerade regeringsbyggnader i Tjetjenien. Parlamentet och jordbruksministeriet i den tjetjenska huvudstaden Groznij stormades. Minst tre människor dödades i attacken och många skadades.

2010-43 s 14-15
"Den krigiske imanen"
Tjetjeniens ledare, Ramzan Kadyrov, som ska hjälpa Kreml att sprida en moderat version av Islam i Kaukasus, håller snarare på att radikalisera hela regionen. I fjol inrättade han en egen moralpolis enligt talibansk förebild. Tanken är att underblåsa en annorlunda, lite fogligare version av islam bland Rysslands 20 miljoner bekännande muslimer. President Medvedev anlitar imamerna för att få hjälp med att "konfrontera terrorismen via andlighet och hög etisk standard". Kadyrovs islam är en fri blandning av suffism (traditionellt fredlig, mystisk sunnitisk gren) och urgamla tjetjenska traditioner som "zikr", en uteslutande manlig hybrid av ringdans och bön. En motpol till det Kadyrov kallar för "den onda sekten wahhabism".

2011-06 s 6
"Emiren tar på sig skulden"
Den tjetjenska rebelledaren Doku Umarov har tagit på sig ansvaret för terrorattentatet 24 januari mot flygplatsen Domodedovo i Moskva. Umarov är ledare för den islamistiska gruppen Kaukasusemiratet. Han säger sig handla i Allahs namn med målet att upprätta en fri, islamisk stat i norra Kaukasien.

2011-10 s 11
"Islamisering misstänks"
Tjetjeniens starke man, Ramzan Kadyrov, tillbakavisar anklagelser från människorättsgrupper om att han är i färd med att införa strikta islamiska regler för kvinnorna i denna ryska republik. Kadyrov nekar till att det utövas påtryckningar mot kvinnor som inte vill anamma det islamiska modet.

2011-29/30 s 31
"Ingen ände på förbuden"
Socialdepartementet i den ryska delrepubliken Tjetjenien hävdar att energidrycker som exempelvis Red Bull är att likställa med öl och därför är "oislamiska". Därför kommer försäljningen att förbjudas till personer under 18 år.

Tjetjenien, Ryssland
2014-07 s 4-6
"Med kriget i huvudet"
Med all kraft verkar Moskva och den tjetjenska ledningen vilja tränga bort det förflutna ur stadens och människornas inne. Knappt tjugo år efter det första Tjetjenienkriget började har krigsskadorna försvunnit i Groznyj. Men bara på ytan. Befolkningen lider och är fortfarande rädda.
Tjetjenien är utfattigt och är totalt beroende av Moskva. I fjol täcktes dess budget till 86 % av tillskott från Ryska federationen. Arbetslösheten bland de 1,3 miljoner invånarna uppgår till minst 30 %. Särskilt starkt drabbas den unga generationen.
Staden är inte byggd för folket, bara för Kadyroverna, president, Ramsan Kadyrov och hans trogna klan. Det är de som styr och bestämmer allt.

Tjetjenien, Ryssland
2014-07 s 4-6
"Med kriget i huvudet"
Med all kraft verkar Moskva och den tjetjenska ledningen vilja tränga bort det förflutna ur stadens och människornas inne. Knappt tjugo år efter det första Tjetjenienkriget började har krigsskadorna försvunnit i Groznyj. Men bara på ytan. Befolkningen lider och är fortfarande rädda.
Tjetjenien är utfattigt och är totalt beroende av Moskva. I fjol täcktes dess budget till 86 % av tillskott från Ryska federationen. Arbetslösheten bland de 1,3 miljoner invånarna uppgår till minst 30 %. Särskilt starkt drabbas den unga generationen.
Staden är inte byggd för folket, bara för Kadyroverna, president, Ramsan Kadyrov och hans trogna klan. Det är de som styr och bestämmer allt.

Tjetjenien
2014-07 s 6
"Kadyrovos maktpolitik: Nepotism, Hollywood och skärseld"
Tjetjeniens 33-årige president, Ramsan Kadyrov, har fyllt republikens ledande ämbeten med anhöriga från sin klan och omger sig ständigt med en skara trogna anhängare. Det politiska uppdraget ärvde denne tidigare milischef från sin far Achmat, den rysslandtrogne president som dödades år 2004 i ett bombattentat.
Ramsan Kadyrov framställer sig idag som en ädel människa, troende muslim, om också med en egen chauvinistisk (patriotisk) prägel. Han får stöd av den ryska politiska ledningen men också av unga tjetjener som lovordar och beundrar honom.

2014-42 s 10-11
"Moskva välkomnar tjetjenerna i den ryska armén"
I Ryssland har man allmän värnplikt och som varje höst blir i dagarna unga ryssar inkallade, men för första gången sedan Sovjetunionens fall får också tjetjener göra värnplikten. Absurt nog har tjetjenerna betalat för att få ingå i armén medan många familjer i övriga ryssland betalar mutor för att deras söner inte ska inkallas till armén. Militärtjänsten är i Ryssland ett villkor för en karriär inom polisen eller annan statlig säkerhetstjänst.
Hur de tjetjenska ungdomarna som vuxit upp i ett permanent undantagstillstånd ska integreras in i den ryska armén är fortfarande oklart.

Ryssland, Tjetjenien2015-16 s 12-14
"Kadyrovs ohyggliga skugga"
Ett av spåren i mordutredningen på Kremlkritikern Nemtsov leder till Tjetjenien.
Den tjetjenske diktatorn Kadyrov agerar som lojal fotsoldat till Putin, men hans uppträdande kan tolkas på mer än ett sätt.
"Vi möter framtiden tillsammans", står det på en affisch i centrala Groznij, med två leende politiker: Vladimir Putin och hans skyddsling Ramsan Kadyrov.
Men Kadyrov uppträder alltmer självständigt och Kreml får att svårare att kontrollera honom. Det "tjetjenska spåret" till oppositionspolitikern Boris Nemtsovs mördare kan avslöja motsättningar.

sidans topp