Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 39

Tidskriften

     

Tempus vecka 39 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2006-39 s 3-5
"Öppna EUs portar"
Nästa utvidgning närmar sig och den blir långt ifrån den sista. EU får om några månader två nya medlemmar, Bulgarien och Rumänien. Blir det den sista utvidgningen? Nej, inte alls. Albanien står också på tur. Upplopp i Ungern? Tilltagande EU-skepsis i Östeuropa? Ett entydigt "nej" till en ny EU-författning i Frankrike och Nederländerna och, minst sagt, brist på entusiasm i andra medlemsländer? Strunt i det, nu är det dags för en ny omgång. Unionen omfattar drygt 460 miljoner människor från Medelhavet till Arktis, och dess BNP är större än USAs. En klar majoritet av invånarna tycker att nu räcker det - dags att stänga dörren! Men de politiska ledarna i Europa är av en annan mening. För en del är motiven nationalistiska. Länder som ligger nära EUs yttre gräns räknar med att en utvidgning leder till kommersiella möjligheter och dels kan den innebära en buffert mot den tumultartade postsovjetiska regionen. Storbritannien och Sverige vet att en utvidgning försvagar EU-federalister som vill fördjupa samarbetet. Men det främsta motivet är nog att utvidgningen är nödvändig för att säkra fred och framsteg i regionen. Utvidgningen har visat sig vara det mest kostnadseffektiva redskapet för att expandera västeuropeisk ekonomi och politisk praxis - mer än USAs militära interventioner.

EU, Turkiet
2006-39 s 6
"Turkiet har det minst sagt motigt"
Motståndet i EU mot fortsatt utvidgning växer. Nu är det inte bara medborgarna utan också en del ledare som är öppet skeptiska. De båda franska presidentkandidaterna anser att "privilegierat partnerskap" är tillräckligt i Turkiets fall. Flera ledare i Österrike som står inför kommande val hävdar att Turkiets kulturella och geografiska bakgrund gör landet kompatibelt med Europa. Förbundskansler Merkel i Tyskland uttrycker också tvivel på Turkiets lämplighet.

Ungern
2006-39 s 7
"Politik och moral i Ungern"
Det politiska klimatet i Ungern karaktäriseras av bitterhet, cynism och oförsonlighet. Premiärminister Gyucsany har erkänt att hans socialistiska parti avsiktligt och målmedvetet förde väljarna bakom ljuset för att vinna parlamentsvalet. Ungerns president Solyom talar om en "moralisk kris". Premiärministerns uttalande medverkar till att undergräva folkets förtroende för demokratin. Demonstrationerna mot Gyucsany och protesterna mot regeringens lögner dess smärtsamma skatte- och prishöjningar är de allvarligaste oroligheterna sedan omvälvningen 1989.

Somalia
2006-39 s 9
"Dödligt våld i Somalia"
Islamisk polis öppnade i måndags eld mot demonstranter i staden Kismayo som protesterade mot att Islamiska domstolarnas förbund tagit kontroll över staden. Milismännen ersatte alla somaliska flaggor i staden med islamiska. Därmed har den omringat den maktlösa interimsregeringen på tre sidor.

Schweiz
2006-39 s 9
"Schweiz inför hårdare regler"
Väljarna i Schweiz har med stor majoritet röstat ja till ett förslag som gör det svårare för asylsökande att få uppehållstillstånd i det välbärgade Schweiz. Trots varningar för att lagen kommer att skada landets rykte röstade 68 % av väljarna ja till förslagen att dels begränsa arbetskraftsinvandringen från länder utanför Europa och dels göra det svårare att få asyl i Schweiz.

Ryssland
2006-39 s 10-12
"Putins pyrrhusseger i Tjetjenien"
Kreml hoppas att Tjetjeniens unge starke man förmår upprätthålla Rysslands brutala seger i Tjetjenien. Det handlar om Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens 29-årige premiärminister. Han är en före detta rebell som Ryssland utsåg till Tjetjeniens främste krigsherre i maj 2004 sedan hans far, president Ahmad Kadyrov, hade mördats. För att vinna kriget använder han sig av den så kallade Kadyrovtsy, en irreguljär privatarmé vars 10 000 före detta rebeller bär amerikanska fältuniformer och svarta T-shirts med en bild av ledaren, Ramzan Kadyrov. Kadyrov har utnämnts till hedersledamot i Rysslands vetenskapsakademi och i juni i år fick han en magisterexamen i ekonomi och en hedersprofessur vid Humanistiska akademin i Moskva!
Problemet för Putin är att sedan det stoppats i Tjetjenien har det islamska motståndet växt i andra sydryska republiker. Freden i Tjetjenien kan visa sig bli ett förspel till blodiga konflikter i Tjetjeniens grannskap.

Arabvärlden, Terrorism
2006-39 s 12-13
"Islamister äventyrar ordningen - och etablissemanget - Mellanöstern"
Det pågår en strid mellan Mellanösterns traditionella maktcentra som Damaskus och Kairo och de oppositionella krafter, framför allt radikala islamister, som utmanar regimerna och försöker tvinga dem att föra en mer västfientlig, islamistisk politik. Från Kairo till Rabat i Marocko och Riyadh i Saudiarabien har den ordning som uppstod efter andra världskriget börjat tappa sitt grepp om makten och sitt inflytande på grund av den instabilitet som drar fram genom Mellanöstern. Regimer i Mellanöstern försökte länge krossa organisationer som kallar sig islamska som det Muslimska Brödraskapet som verkar, mer eller mindre i hemlighet, i flera arabiska länder. Detta har bara lett till samhällen som är mer religiösa - och mer misstrogna gentemot sina icke-religiösa regeringar.

Bolivia
2006-39 s 14
"Smekmånaden är över"
Växande oro på arbetsmarknaden, interna politiska motsättningar och hårt ansträngd budget undergräver det inhemska stödet för Bolivias president, Evo Morales, som tog makten i januari med löften om att nationalisera naturgasindustrin och göra landets infödda indianbefolkning jämställd med resten av invånarna. Många trodde att Bolivia äntligen var på väg att göra sig av med etiketten som Sydamerikas fattigaste land. Nu kräver folket resultat, mer arbete och bättre inkomstfördelning. Pressen på Morales ökar snabbt. Landets lärare strejkade i förra veckan i protest mot att göra ursprungsbefolkningens språk obligatoriska. Även landets busschaufförer och Postverkets anställda strejkar.

Kuba
2006-39 s 15-16
"Fidel Castro är fortvarande med i leken"
Fidel Castro hämtar sig sakta men säkert från sin sjukdom. Från sjukdomen dirigerade han de USA-fientliga statschefernas toppmöte. Fler än 50 stats- och regeringschefer från 188 länder kom till Havanna. Så många antiamerikanska ledare har förmodligen aldrig varit samlade på en och samma plats någonsin - och dessutom bara 15 mil från Floridas kust. Formellt leddes mötet av Castros bror Raúl men Fidel var hela tiden med via en satellitlänk från sjukhuset där han vårdas efter sin operation. Det finns bara en person som Fidel Castro anser värdig att överta rollen som revolutionsledare: Hugo Chavez, president i Venezuela.

Brasilien
2006-39 s 16
"Nya skandaler lagom till valet"
Det är presidentval i Brasilien på söndag och Lula da Silva vill så gärna vinna igen helst i första omgången och han leder med 53 % mot 30 % för hans starkaste motståndare Geraldo Alckmin. Men nu har en ny skandal dykt upp. Det hela kan sammanfattas som att mystiska pengar i en smutsig affär har hittats i händerna på personer som står Lula nära. Lula gör som han brukar när skandaler knackar på hans dörr. Han antyder att oppositionen konspirerar för att skada honom.

Thailand
2006-39 s 17-18
"Ett nödvändigt ont?"
Thailand omdefinierar demokratin - igen! Natten till tisdagen i förra veckan avsatte den militära ledningen premiärminister Thaksin Shinawatra i en oblodig kupp medan denne befann sig i New York. Kuppledaren, general Sonthi Boonyaratglin, agerade för att "återskapa normalitet och harmoni". Kuppen stöddes öppet av kung Bhumibol Adulyadej som i flera månader haft duster med Thaksin. Nu har både Thailand och Filippinerna, regionens två mönsterdemokratier, avsatt demokratiskt valda ledare. Varje land hävdar att avvikelserna från demokrati är nödvändiga för att komma till rätta med lokala omständigheter. Detta hävdar till exempel Burma, medan Vietnam och Laos är genuint kommunistiska nationer.

Korea
2006-39 s 18-19
"Språkförbistring på den koreanska halvön"
Efter att ha levt åtskilda i sex decennier, med två miljoner soldater, taggtråd och minfält som markerar gränsen, har det koreanska språket utvecklats i två olika riktningar för nord- och sydkoreaner. Nykomlingar från Nordkorea förstår bara 60 % av det som sydkoreaner säger. Därför ska nu en gemensam ordbok sammanställas. Målet är att ha en gemensam ordbok med 300 000 ord klar år 2012. Den speciella accent som nordkoreaner har är svårare att bli av med, en accent som stämplar dem som fattiglappar.

Sudan
2006-39 s 20-21
"Kommer de att räddas?"
Världen säger att någonting måste göras i Darfur. Sudans regering tycker inte det. I FN gick Sudans president Omar al-Bashir med på att Afrikanska Unionens styrka om 7000 man ska få stanna kvar, men han upprepade att han inte kan acceptera en FN-styrka. Det vore att "sätta Sudan under FN-mandat". Sudans regering skyller västmakterna för att försöka styra och ställa i Afrika. Regimen har begått förfärliga brott i Darfur mot landets egna medborgare. Janjaweedmilisen som går regeringens ärenden har utfört masslakter på oskyldigt civila.

Afrika, övriga länder, Gambia
2006-39 s 22
"Jammeh behåller makten i Gambia"
Gambias president, Yahya Jammeh, blev omvald för en tredje femårsperiod i förra veckans presidentval. 1994 tog löjtnanten Yahya Jammeh makten med våld i det lilla landet Gambia. Landet var så fattigt och den demokratiskt valda regimen så korrumperad att våld var motiverat menade han då för 12 år sedan. Läs här. Nu fick han 67 % av rösterna i ett av internationella observatörer godkänt val. Jammehs obestridliga karisma genomsyrar det politiska livet i Gambia. Alla uppskattar hans arbete för att förbättra skolor, sjukhus och infrastruktur.

Forskning
2006-39 s 22-23
"Kulturarvet bevaras i iskall grav"
I spetsbergens permafrost är väldens största samling av utsäde under uppbyggnad. Tiotusentals olika sorters grödor ges förutsättningar att överleva till och med ett kärnvapenkrig. Arkiveringen av frön är livsviktig för mänskligheten i kampen mot skadedjur och klimatförändring. De vilar på 400 meters djup. Temperaturen får inte överstiga 3-4 grader och luftfuktigheten inte 6 % annars sätter växtprocessen igång och fröna förstörs.

Samhälle
2006-39 s 24-27
"Man talar inte om pengar, men de syns"
De senaste årens boom i den amerikanska ekonomin har givit upphov till en superrik kast som gärna visar allt den äger. I deras omgivning har det uppstått en blomstrande serviceindustri. En företeelse som är mycket populär är egna "familjekontor", det vill säga en enhet med allt från finansdirektör till vaktmästare, som löser de rikas alla problem. De rikas framträdande understryker klyftorna i samhället, eftersom de breda massornas standard har försämrats under lång tid. För att visa att man tillhör "jetsetet" är idag välgörenhet det enda sättet. Arv och uppfostran spelar inte någon roll längre.