<< MENÜ

SABATAYİST İSİMLERİNİN MENŞEİ

Sayfa içinde kelime ara

 

KANIMCA GEYIK YAYINLARI TARAFINDAN BASILAN ABRAHAM GALANTE’NIN SABETAY SEVI ÜZERINDEKI KITABINA ASAGIDAKI BILGILER ILE BIR BASLANGIÇ YAPILMIS OLSAYDI, OKURLAR KONUYU DAHA IYI ÖZÜMSEYEBILIRLERDI:

IbranIcede topLam 22 harf vardIr. Her harfIn bIr manasI ve hIkayesI vardIr. KabaLaya göre, her harfIn bIr sIra numarasI ILe temsIL ettIgI sayIsaL bIr gücü buLunmaktadIr. IbranIcedekI harfLerIn IsImLerI ve sIra numaraLarI verILmIstIr. Parantez IçIndekI rakkam Ise harfIn sayIsaL gücünü temsIL etmektedIr. BIr IsImIn topLam sayIsaL gücüne buna gematrIa denIyor. TanrInIn söyLenmesI yasak oLan IsmInI oLusturan harfLerIn topLam sayIsaL gücü 26ya esIt ve bu sayI YHVHyI temsIL edIyor. AyrIca 13 ve katLarInIn da bIr anLamI var çünkü 26 TanrIyI temsIL eden 26 sayIsInIn tek böLünenI 13tür. Buna mukabIL, BIR anLamIna geLen ECHAD keLImesInI oLusturan harfLerIn sayIsaL gücü 13tür. Bu sebepLe TanrInIn tekLIgInI temsIL edIyor. TürkIyede SabetaycILarIn Ehad ya da BIr ILe basLayan soyIsmI kuLLanmaLarInIn sebebI budur. BöyLeLIkLe, TanrInIn bIrLIgInI ve tekLIgInI tasdIk etmek IçIn GematrIa kuLLanILabILInIr.

Zohara göre, TanrInIn dünyayI yaratma zamanI geLdIgInde, IbranI aLfabesIndekI tüm harfLer TanrIya kendILerInI ters sIrayLa sunduLar. HepsI TanrIdan kendIsInI ILk oLarak yaratmasInI IstedI ama TanrI bunu kabuL etmedI. Daha sonra BeIt harfI TanrIya gIderek kendIsInIn ILk harf oLmasInI çünkü Brachot duasInI temsIL ettIgInI söyLedI. TanrI bunu kabuL ettI ve BeIt dünya yaratILIrken ILk harf oLarak yaratILdI. BeItIn TanrI tarafIndan ILk harf oLarak seçILmesIndekI sebep Ise, sekLInIn yukarI, asagI ve saga dogru kapaLI oLmasIydI. Torah BeIt ILe basLar. Bunun sebebI Ise, BeItIn soLa dogru açIk oLmasI, IbranIcenIn soLa dogru yazILmasInda etkIn oLmustur. Bu harf bIz SabetaycILara hayatImIzda devfamLI ILerIye bakmayI ögretmeLIdIr.

Torah, BereshIt yanI basLangIçta anLamIndakI IbranIce keLImeyLe basLar: BereshIt bara ELohIm et hashamayIm veet haarets.. BereshIt keLImesI Bara ve sheet keLImeLerInIn bIrLesImInden meydana geLIr ve TanrInIn 6 seyI yarattIgI anLamIndadIr. Bu 6, dünyanIn 6 günde yaratILdIgI mIdIr? Ya da 6 yönü mü temsIL eder yanI kuzey, güney, dogu, batI, asagI, yukarI. Ya da 6 sefIrot mu yanI vav-hesed, gevurah, tIferet, netzach, hod, yesod vardIr?

DaLet dördüncü harftIr ve mIstIk bIr sayIdIr. KabaLa AksIyon, OLusum, YaratILIs and ÇIkIs/YayILIs adInda dört dünyadan bahseder ve Pesah bayramInda 4 bardak vIskI ve, 4 oguL and 4 sorudan bahsedILIr. EskI bIr kabaLa tekstI oLan BahIre göre, DaLet, WIsdomI AnLayIs ve SevgIye bagLar.

Dört dünya paradIgmasInda YUD, yayILIs ya da çIkIs düzeyInI, ILk HEY harfI yaratILIsI, VAV harfI oLusumu ve IkIncI HEY harfI Ise the aksIyonu dünya ILe bagdastIrIr.

BIr çaLIsmaya göre Ise, IbranIce harfLer üç kategorIye ayrILabILIr: 3 ana harfLer – ALEPH, MEM, SHIN, 7 çIftLer – BET, GIMEL, DALET, KAF, PEY, RESH, TAVE ve 12 basIt temeL harfLer – HEY, VAV, ZAYIN, CHET, TET, YUD, LAMED, NUN, SAMECH, AYIN, TSADE, KUFtur. BunLar evrendekI 12 takImyILdIzI, bIr yILdakI 12 ayI ve can, erkek ve kadIn IçIndekI 12 yönü temsIL edIyor. TanrI, dünyayI bu harfLer vasItasIyLa ortaya çIkarIp yaymIstIr. SHIN, üç ana harfLerden bIr tanesIdIr, bu harfLerIn temsIL ettIkLerI evrenIn oLustugu üç seyI yaratmIstIr. SHIN, ATESI ortaya çIkarmIstIr. MEM Ise SUyu, ALEPH Ise HAVEyI yaymIstIr. CENNET ya da GÖK ATESten, YERYÜZÜ ya da DÜNYA SUdan ve RUH ya da RÜZGAR Ise HAVAdan ve evren Ise bunLarIn arasIndakI dengeden yaratILmIs.

Harf dIzInIndekI sIra. Harf IsmI (SayIsaL gücü) SIMGELEDIGI ANLAM:
1. aLeph (1): (sessIz bIr harftIr) THOUSAND, MASTER, TEACHING, OXEN
2. beIt (2): (b sesInI verIr) HOUSE, HOME, CONTAINER
3. gImeL (3) (g sesInI verIr) CAMEL, RECOMPENSE, REWARD.
4. daLet (4) (d sesInI verIr) DOOR
5. hey (5) (h sesInI verIr) BEHOLD, DALET+YUDtan oLusur, IsIm arkasIna geLInce dIsIL yapar, ayrIca beLIrtgen THE anLamI vardIr, Torah scroLLdakI en küçük harftIr.
6. vav (6) (v sesInI verIr) HOOK, IsIm önünde AND, ALSO, BUT, THEREFORE. HerseyI bIrLestIrIcI bIr görevI vardIr.
7. zayIn (7) (z sesInI verIr) SWORD, TO ORNAMENT, TO SUSTAIN. ZoharIn ILk harfIdIr.
8. chet (8) (bach keLImesIndekI ch sesInI verIr)
9. tet (9) (t sesI verIr) TOV
10. yud (10) (y sesI verIr) ALfabedekI en ufak harftIr. EMANATION reLated wIth the hIghest LeveL In the Four WorLd paradIgm of KabbaLah. Tetragrammatonun (yanI TanrInIn dört harfLI IsmInIn = YHVH) ILk harfIdIr. Zoharda Ise YuD tüm canLILarIn basInI temsIL eder. MIsne Toraya göre meLekLer 10 katta yaratILmIstIr. MeLekLerden Chayyot, Chet Yud Vav Tav, Ha Kodesh dIgerLerInIn üstündedIr.
11. caf (20) (noktaLIysa K sesInI noktasIzsa chet ILe aynI sesI verIr) PALM OF THE HAND, SPOON, CONTAINER. Ön takI Ise AS, LIKE, WHEN, AT, ABOUT or ACCORDING TO anLamIna geLIr. GeneLde bükük cIsImLerI sImgeLer. CAF IkI bIçImde kuLLanILan 5 harften bIrIdIr – bunLar: CAF, MEM, NUN, PEY, TSADE. BIr sekLI keLIme basInda ya da ortasInda gerIye dönük bIr C oLarak kuLLanILIr; dIger bIr sekLI Ise keLIme sonunda düz CAF oLarak kuLLanILIr.
12. Lamed (30) (L sesI verIr) TO LEARN, TO TEACH. En uzun boyLu harf. MIstIk bIr harftIr çünkü GematrIasI 26dIr. Ögretme ve ögrenme YahudI GeLenekLerInde vardIr ve gematrIanIn 26 oLmasI TanrI, Lamed ve ögrenme arasInda bIr bagLantI oLusturur.
13. mem (40) (m sesI verIr) WATER, MOTHER Mem, caf ve vavdan oLusur ve gametrIasI 26ya esIttIr. Bu da TanrInIn kutsaLLIgIyLa ILgIsI vardIr. KapaLI ve AçIk MEM vardIr. TaLmuda göre, açIk MEM reveaLed teachIng and kapaLI MEM conceaLed teachIngI temsIL eder.
14. nun (50) (n sesI verIr) SHINE, SPOUT, SPREAD FISH, NOURISHMENT. IkI sekLI vardIr. CümLe basInda ve ortasInda kuLLanILdIgInda BahIre göre bükük sekLIyLe beyInI ve vücudu besLeyen omurILIgI temsILeder. CümLe sonunda Ise en son harf oLarak kuLLanILIr.
15. samech (60) (s sesInI verIr) SUPPORT, TO TRUST, TO RELY ON.
16. ayIn (70) (sessIz bIr harftIr) EYE, FOUNTAIN. YUD+ZAYIN= 17 = Tov (IyI) InsanLara IyI ve hayIrsever gözLe bakmayI ögretIr.
17. pey (80) (p ve f) FOOD, CAF+YUD
18. tsade (90) (ts sesI verIr) RIGHTEOUS, NUN+YUD, BahIr e göre: rIghteous person Is bent (humbLe) In thIs worLd and straIghtened In the worLd to come!
19. kuf (100) (k sesI verIr) TO SURROUND, TO TOUCH, MONKEY, HOLY. KAF+VAV, GametrIa =26
20. resh (200) (r sesI verIr) BEGINNING, HEAD, EXISTENCE, SUBSTANCE, BEING, REALITY, DaLet harfIyLe çok benzestIkLerInden bIrbIrLerIne karIstIrmamaLIdIrLar. BIr basLangIç vardIr anLamIndadIr. ASHER means WEALTH, or SHINRESH Is MINISTER. GametrIa = 510
21. shIn (300) (nokta sagdaysa s sesI verIr, nokta soLdaysa ss sesI verIr) TOOTH, YEAR, REPEAT, TEACH.
22. tav (400) (t sesInI verIr) MARK, SIGN, DALET+NUN, Shabbatta da bu harf geçer.

EMET yanI DOGRULUK, ALEPH+MEM+TAV harfLerIyLe yazILIr ve bu keLIme aLfabenIn uzak harfLerIyLe yazILIr: 1, 13, 22 – çünkü GERÇEK, Tevrata göre çogunLukLa bIrbIrInden uzak araLIkLarda buLunur.because. GERÇEK, ALEPHten TAVa, BASLANGIÇtan SONa, DOGUStan ÖLÜMe herseyI kapsar: ALEPH+MEM= EEMAH (ANA, DOGUS)ü ve MEM+TAV= MEMTAV (ÖLÜM)ü temsIL eder.

TanrInIn bIr IsmI oLan ADONAI, Lord anLamIndakI ADONdan geLIr. (AYIN+DALET+VAV+ NUN+YUDdan oLusur) Baska bIr IsmI oLan EL Ise ALEPH ve LAMEDden yazILIr. HEY+YUD+ MEM harfLerI HAYAM yanI denIzI oLusturur ve bu da TanrInIn bIr baska IsmI oLan ELOHEIMI oLusturmaktadIr. Yüksek suLar erILdIr ve aLçak suLar dIsIdIr. Yüksek suLara ELOHEIM ve aLçak suLara ADONAI denIr. BIr dIger IsIm oLan HASHEM Ise HEY+SHIN+MEM

harfLerIyLe yazILIr.

KADDISH (Kuf+DaLet+Yud+ShIn )
TEFILAT (DUA) (Tav+Pey+Yud+Lamed+Hey)

TürkIyede SabetaycILar ve MusevILer IsImLerInI bes türLü seçILmIstIr:
1- IbranIce ve Türkçe arasIndakI ses benzesmeLerI vasItasIyLa en yakIn IsIm aLInarak,
2- Tevratta geçen IsmIn Arapça IsmIn Türkçe karsILIgI oLarak,

 

3- IbranIce ve Türkçe aynI sessIz harfLerden oLusan IsImLer yakInsatarak (çünkü IbranIce, sadece sessIz harfLerLe de (yanI sesLI harfLerI temsIL eden noktaLarI koymadan da) yazILabILIyor böyLecene sessIz harfLer aynI oLdugundan okunusLar aynI kabuL edILebILIyor)
4- SoyIsImLer, bIr sonrakI jenerasyonda IsIm oLarak seçILerek,
5- LadIno dILIndekI MusevI IsImLerIn TürkçesI kuLLanILarak,

Isim ve soyisim seçme ile Tevrat arasindaki iliskiler ve Ladino, Ibranice ve Türkçe üçgeni hususundaki arastirmalar pek yakinda…
Istanbul SEVI   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A STUDY ON SABBETEAN GYNAECOLOGY

Sitede Ziyaretçi Var

 

The Jewish names come from all the countries of the exile (Roman, Greek, Araméen, Arabic, Berber, French, English, Spanish, German, Polish, Russian, Portuguese, etc.). Often one of these words enters the composition of multiple names, also, there are several sources which explain the same name. They are names of objects, subject, plants, feelings, professions, symbols, food, animals, currencies, wishes, appreciation or contempt, moral, physical and physical characteristics, city names, etc. (http://hebreunet.ovh.org/nfja.htm) ; (http://home.earthlink.net/~dchapin/list1.html), There are several Yiddish female names which are colors, referring to complexion, hair color or eye color:

Türkiye’de Sabetaycılar ve Museviler isimlerini gayet sistemli olarak toplam sekiz türlü seçmişlerdir:

1- Ibranice ve Türkçe arasindaki ses benzesmeleri vasitasiyla en yakin isim alinarak,
2- Tevratta geçen ismin Arapça ve Türkçe karsiligi olarak,
3- Ibranice ve Türkçe ayni sessiz harflerden olusan isimler yakinsatarak (çünkü Ibranice, sadece sessiz harflerle de (yani sesli harfleri temsil eden noktalari koymadan da) yazilabiliyor böylecene sessiz harfler ayni oldugundan okunuslar ayni kabul edilebiliyor)
4- Soyisimler, bir sonraki jenerasyonda isim olarak seçilerek,
5- Ladino ve Yiddish dilindeki Musevi isim ve soyisimlerin Türkçesi kullanilarak,
6- Sabetayciligin yayildigi ve yasatildigi (Misir, Cezayir, Sam, Kirim, Izmir, Manisa vb) yerlerin isimleri ve Selanik ve çevre köy ve ilçelerinin (Poroy, Topçular, Kayalar, Kavala, Vidinli) isimlerini tasiyarak.
7- Tevrat’ta varolan isimlerin örnegin Abraham (Ibrahim), Jacob (Yakup), Yahya, Ilyas, sonuna -zade, -gil, -han, -kara, -oglu vb. getirerek. Bu Musevilerde de yaygin bir soyisim koyma biçimidir.
8- Bircogu anlam bakimindan birbirine baglaniyor; cünkü manaca iyi, güzel, sevimli, güçlü, ulu, yüce, zengin, akilli, ugurlu, soy, aslan, kaplan, tek, işsik, coşskun kelimeleri çevresinde dönmüstür. Özellikle Mogol, Ilhanli ve Avar, Hazar, Nogay, Kazak, Çeçen, Tatar ve Lezgi gibi eski Türk Boylarindan alinan kelime ve isimler göze carpmaktadir. Bu eklerden bircogu Öztürkçe degil de, Mogolca ve diger dillerden alinan ve ayni anlamlar veren eklerdir. Örnegin, Sehir kelimesi yerine kullandigimiz Kent kelimesi gibi. Veya transfer edilen Onur kelimesi gibi.

Sabetaycilar, isim ve soyisimlerinin bazilarini ya da bunlari olusturan ekleri Tevrattan alinan isimlerin direk olarak ya da Türkçe manalari olan isimlerden seçmislerdir. Tüm soyisimleri Ibrani harfleriyle yazilabilir olmalidir. Bu isimlerin Ingilizcelestirilmis karsiliklarini A.B.Dde, Yiddish dilindeki karsiliklarini Avrupada örnegin Hollandada, Ibranicelestirilmis karsiliklarini Israilde, Ispanyolca/Ladinolasirilmis karsiliklarini ise Ispanyada ve Latin Amerika ülkelerinde kullaniyorlardir. Kullanilan tüm bu isimlerin birbirine benzer nitelikte ve manada olmasi ortak bir kültürü temsil eder. Bu sebeple SABETAYCILIK, YAHUDI KÜLTÜRÜNÜN VAZGEÇILMEZ BIR PARÇASIDIR.

Tevratta geçen ve tüm dünyada kullanilan Yahudi isim ve soyisimleri (ve var ise Türkçeleri, eger yok ise Türkçe anlamlari yanindadir) asagidadir:

Selma (Salmia), Semra (Samra), Moshe (Mustafa), Semiha (Semanntha), Serra (Sarah), Seyna (sheina), Sema (Sima), Simla (Simcha), Suzan (Susan,Shoshana), Sumru (Schmuela), Siir (Shir, poem, sir-man), Timur (Tamar, Teymour, Temür), Ilgaz (Ignaz), Kerem (Carmit, Kerem), Karol (Karel, Carol, Egon, Oz, On, Güçlü), Nur (Ner, Or, Barak, Bazak, Isik), Nehir (Nahar, Yuval), Neslihan (Nesichah), Nimet (Nimah, Ninet), Nisa (Nitza), Ofra (Zwi, Ceylan, Geyik), Esra (Ezra, Azra), Kenan (Kenan), Denker (Denker), Gür (Gur, Leon, Aslan, Arslan), Babür (Hint aslani), Asaf (Asaf), Bereket (Zümrüt), Barkan (Diken), El (Tanrinin bir ismi), Atar (Tzeri, Taç), Kohav (Ester, Yildiz), Baris (Shalom, Shlomo, Salomon),Yusuf (Jose, Yosef, Joseph), Nisan (mucize), Çil (Nemesh), Senih (Seneh, Bush), Shalev (Güvenli); And, Ant (Nidre, Yadah, Sheba), Us (Navon), Sarp (yalçin), Murat (Marad), Hamarat (Ha’marad), Ün (Sem), Ünlü (Neda), Reha (Rea, Recha), Kent (Ir), Morten (Tamar, Çam), Çam (Tannenbaum, Oren), Savas (Mark, Mordehay=Mentes), Yön (Nativ), Günes (Samson, Soley), Baris (Shalom, Noah), Meron (Erler), Mim (Mem, -den, -dan), Tidhar (Karaagaç), Tarik (Tarik, Barkay), Rishon (ilk), Echad (Bir, Ehad, Tek, Yek), Kuscu (Erkus, Rashba), Ran (Sarki söylemek), Gomer (Tam), Yildirim (Raam), Tzelil (Ton), Palat (-Kaç-, Polat, Pulat), Palti (Ver), Sopher (Yazar), Tzur (Sela, Kaya), Shaviv (Alev), Tal (Sebnem), Nazli (Noaz), Basar (Netzach), Ot (Tzemach), Peer (Zafer), interior (girgin), Oath (-ant, -and, -söz), Vadim (Bil-mek), Dor (Soy, nesil), Nuri (Esh, Ates, Atesim), Nun (Parla, Yizrach); Oral, Orel (Imre, Söz), Norman (Kuzeyman, Kuzeyli), Sibel (Yafet, Yafit), Joshua (Falk, falcon), Newman (Numan), Ilan (agaç), Yachel (Ümit, Güven), Bilge (Renan, Freud, Simcha, Sasson, Sevinç, Haz), Sheleg (Kar), Asher (Zelig, happy, joyful, mutlu, sen); Yaar (Orman, Wald), Cascon (Tolga), Yafe (Edel, Degerli, Deger, Baha), Dervish (Dervis), Frieda (Feride), Sultan (Sultana), Yomtov (GünIyi), Eser (10,on), Er (Yehudanin oglu), Onan (Yehudanin diger oglu), Kal (ibadethane, sinagog), Ogan (Din adami, haham), Peytan (Din adami), Roseman (Gülman), Barak (Simsek), Cavit (Javid), Yam (Deniz), Nisa (Nisa), Ran (Singer), Ari (Deborah), Yael (Keçi), Demir (Barzel), Serra (tepe), Melamed (Mehmet), Uzan (Güç, Oz), Kerem (vineyard), Beker (Genç deve), Erez (Cederbaum, cedar = sedir), Stahl (Çelik), Ner (Isik), Shachar (Tan, Morgenstern), Fisher (Balikçi), Tov (edgü, bueno, bon, iyi, -gut, -güt, yahsi, Tova, Gitel, Dobra), Civa (Quecksilber, Caspit), Kasap (Shechter, Resnick, Shochat, Katsav), Tas (Stone, even, stein), Dag (Har), Segor (Kapali), Altin (gold, -paz, Zahavi), Shushan (Susen, Süsen, Susan, Süsan, Rosen), Kristal (Gavis), -is (fried-), Tanrikulu (Gottesdiener, Ovadia), Us-lu (bilge, Kluger, Chacham, Navon), Içli (Lapid), Mese (Eich, Eichler, Alon (Har), Segor (Kapali), Altin (gold, -paz, Zahavi), Shushan (Susen, Süsen, Susan, Süsan, Rosen), Kristal (Gavis), -is (fried-), Tanrikulu (Gottesdiener, Ovadia), Us-lu (bilge, Kluger, Chacham, Navon), Içli (Lapid), Mese (Eich, Eichler, Along (Har), Segor (Kapali), Altin (gold, -paz, Zahavi), Shushan (Susen, Süsen, Susan, Süsan, Rosen), Kristal (Gavis), -is (fried-), Tanrikulu (Gottesdiener, Ovadia), Us-lu (bilge, Kluger, Chacham, Navon), Içli (Lapid), Mese (Eich, Eichler, Along (Har), Segor (Kapali), Altin (gold, -paz, Zahavi), Shushan (Susen, Süsen, Susan, Süsan, Rosen), Kristal (Gavis), -is (fried-), Tanrikulu (Gottesdiener, Ovadia), Us-lu (bilge, Kluger, Chacham, Navon), Içli (Lapid), Mese (Eich, Eichler, Alonz, yüce, bayar), tamar (damar), babür (kaplan), kut (iyi, zengin), kutlu (ugurlu), zeren (zeki, akilli, eke, bilgili, uslu), yalkin (ince), yalvaç (Tanri elçisi); tekin (biricik, tek), varol (yasa), kunt (sert), tokay (dolunay), ger- (gök-), gökçe (güzel, sevimli, melih), sevin (cos, gönen, mutlu ol), erk (güçlü), esen (güçlü, saglikli, saglam), ülgen (metin, ulu, yüce), Hard (Hart, güç, zor; kati, sert), Nesrin (Negrin), Moises (Muazzez), Ami (ülkem), par (boga), tsipor (kus), gamal (deve), dag (balik), sus (at), namer (kaplan), zev (kurt), tolat (kurtçuk), ayin (göz), ozen (ear), panim (yüz), rosh (bas), iktisat (kalkala), av (baba), sayar (artist), Ash+er, Bin+ya+min (Yakubun ogullari), get (edin, -al), Pekar (baker), Farbe (renk), Sandler (Schuster, Çizmeci, Postalci), Okin (Kon-mak), Ruby (Roth, Ruben, Kizil veya Yakut), Ish-Shalom (Man of Peace), Kutay (ipek kumas), Chiram (Yüce, ulu), Terzi + Terzioglu (Schneider, Kravitz, Chayat), Ilker (Shneur, Shneior, Bechor), Artzi (kara-, -yurt, Toprak), Bahar (Herbst, Stavi, Güz), Bülbül (Zamir, Nachtigall) , Güneyman (Benyamin), Nadav (Veren), Avunduk (Nahmias), Dogulu (Mizrahi), Timur (demir), Zuker (Seker), Fevzi (Viktor, Zafer), Nejat (Necati, Güvenli), Tarik (yol,is), Lev (Gönül, Kalp, Fuat), Levi (Gönüllü, Gönülden), Kol (Tüm, bütün), Tüfekçiman (Silahtar), Zadok (Adalet), partzufim = faces (yüzler), Sefirot (yay-mak), Keter (taç), Adam kadmon (ilker), Tikkun (onar), Tzimzum (kap-mak), Gar (Mora, ikamet etmek), Dal (fakir), Yasar (Dogru), Mar (aci), Semih-a (kati, sert, yorgan), Kar (soguk), tok (sevea, ladino: arto), Güç (ladino:dura), Bas (Rosh), Dis (Sen), Arya (Leib, lion), Ze'ev (Volf, wolf), Dov (Ber, bear), Devorah (ARI, bee), Tzipporah (Feiga, bird, KUS), Grease (yag), Kesten (Ceviz), ebru (kas), Ender (Elder), Durata (Doreta, Dorothy), Hasan (Hassan), Liba (Sevimli), Gold (altin), Golden (Sari), Breina (brown, KAHVE-RENGI), Charna (black,KARA,SIYAH) Gella (SARI, yellow, blond), Gruna (YESIL, green), Roza (red, KIZIL), Weiss (Beyaz), Gross (büyük-, koca-), Rosen (Gülden), Malka (Belkis, Türkan), Berrin (soylu), Bülent ile Baran’in yüce, ulu ve yüksek anlamlari vardir. Baydar (Zengin), baysal (baris), barlas (savasçi), aker (dürüst), verda (gül), Yissakhar (Kinay, Ber)

Benzeşmelere örnekler:

Cassab (Kasap), Tchitchek (Çiçek), Ajiman (Aciman), Cattan (Kattan), Bulak (Bulakia), Dumani (Duman), Ciprut (Çiprut), Kan (Ca’an, Cohen, Kohen, Kogan, Kaan, Kagan, Kohn, Kaplan), Veli (Eli, Eliyahu), Eltas (Elstein), Erzan (Ezran), Tabak (Tabbakh, Tabak), Faiman, Feiman (Feyman), Furman (Fhurman), Akerman Akkerman (Ackerman, Ackermann), Shamli (Samli), Mansoor (Mansur, Mansour), Güven (-hoff), Nil (Nir, Nil), Tchelebi (Çelebi), Bakish (Bakis), Alaçam (Aladjem, Alucam), Amir (Emir), Oran (Orhan), Khalifat (Kalafat), Lyla (Leyla, Leila), Salomon (Selim, Ismail), Oz (Öz), Rahsan (Rasel), Ümit (Amit), Polat (Porat), Yasar (Yasha), Uziel (Uzel, Uzyel), Perla (Pearl, Inci), Edi (Edip), Acker (Aker, Eker), Hayim (Ömür, Hayati), Yoel (Yücel), Eda (Ida), Saatçi (Saatchi), Kemal (Kemml, Kemmel, -trak, Tarak), Kemmelman (Tarakçioglu, Tarakcioglu), Kanner (Kaner), Kent (Urban, Medina), Dagli (Berger, Harar), Aci (Bitter), Berkai (Berkay), Ades (Edes), Nuh (Noah), Muchtar (Muhtar), iskandar (iskender), Melih (Meli, Kevin), Oguz (Oz), Korad (Conrad, Konrad), Nedim (arkadas), Tekin (Güvenli, secure, safe)

Ibranicede sadece sessiz harflerin sayisal güçleri vardir ve kelimeler sadece sessiz harfle yazilir. Bu bakimdan sessiz harfleri ayni fakat aralarina farkli sesli harfler yerlestirilmis isimler Gemetrialari ayni olacagindan dolayi kullanilabilir. Isimlerin yazilislarinda kullanilan harflere bazi örnekler:


Karol = KRL = caf+resh+lamed.
Nur, Ner = NR= nun+resh
Damar, Demir = DMR = Dalet+mem+resh
Tamar, Tamur, Tomor, Timur = TMR = tet+mem+resh
Tarmur, Tarmar = TRMR = tet+resh+mem+resh
Yosef, Yusuf = YSF
Bilgin, Bilgen = BLGN
Barakat, Bereket = BRKT
Rifat, Rafet = RFT
Kemal, Kamil = KML
Güney, Günöy, Gönöy= GNY Vb...
(Gematria ile ilgili olarak:
http://www.emanuelnyc.org/bulletin/archive/124.html)
 

 

Site İçinde Kelime Ara


 

Soyisimlerde göze çarpan baska bir hususta, iki sessiz harfin tek hece yaratarak çogunlukla soyisim sonunda tek hece içerisinde arka arkaya gelmesidir, -NT, -ND, -NG, -NÇ, -NK, -RK, -RT, -RD, -TR, -ST, -RÇ, -RG, -RG, -RH, -RP, -YH, -LP (KUNT, KENT, AND, NART, NENG, ENÇ, GENÇ, CONK, YURT, YURD, TRAK, ÜST, BERK, BARK, KORK, BERG, TINÇ, TUNÇ, DINÇ, SARP, ZIRH, SEYH, ALP vb.) Buna benzer sekilde, tek heceli soyisimler de dikkati çekmektedir. Ilginçtir, soyisimler birbirine ve hepsi birden de bir yere baglaniyor olmalidir. Örnegin, tümü bir Sabetayci texte baglaniyor ya da bir kutsal kitaptan (kabbala, Tevrat vb.) alinmis olabilir. Hatta, bu garip bir raslanti da olabilir ama su-bay, tug-gen-er-al, or-gen-er-al, tüm-gen-er-al, yar-bay, bin-basi, kur-may al-bay, yüz-basi, on-basi, üst-teg-men, çav-us, bas-çav-us, ku-man-dan, kar-a, ha-va (gök), den-iz, ’in eklerinden bile geliyor olabilir. Ya da tam tersi, bu kelimeler böylece olusturulmus ve Turkceye girmis olabilirler.

Askenaz soyisimlerinde çok yaygin olarak ve al-mak / ol-mak fiilinden (ingilizce: get) türetilerek cümle basi veya cümle sonunda -AL ve -OL eki de yayginlikla kullanilmaktadir.

Karakaslarda, dogan ilk erkek cocuguna Osman ismi verilirdi. Sabetaycilarda gunumuzde yaygin olan bir gelenek ise, dogan cocuga annesinin ya da baba-annesinin kizlik soyismini vermektir. Burada onemli olan kokenini ya da soy agicindaki aile icinde kaybolmak uzere olan soyisimleri, yeni dogan cocuga ön isim olarak vererek o soyismini yasatmaktir.

Sabetaycilar sadece Selanikli degillerdir. Üsküp, Kavala, Kirim, Sofya ve Varna sehirlerinden de göç edenleri vardir. Halen, Makedonya’da bazi köylerde yasayanlar bulunmaktadir. Amerika Birlesik Devletleri, Israil, Almanya ve Fransa’da, Türkiye’den giden Türk isimli Sabetaycilar bulunmaktadirlar. Turkiyede su anda basta Istanbul olmak üzere, Izmir, Bursa, Edirne, Hatay (Kilis, Iskenderun), Adana, Gaziantep, Ankara, Manisa, Giresun, Balikesir, Canakkale’de yasarlar. Kirklarelinde Karakas Mahallesi ve Ulukonak vardir. Istanbul’da Tesvikiye-Sisli-Nisantasi’nda yasayan cemaatler ile birlikte Moda, Göztepe, Etiler, Maçka ve Bakirköy de yasayan guruplar da mevcuttur.

Karakas cemaatinden Aleviligin içine girenler olmustur. Mevlevi cemaatinin çok kilit noktalarinda varliklarini sürdürenlerde vardir. Bu cemaatte, Orta Asya’dan göç etmis kanisi uyandiracak sekilde aldatici bir çekik gözlülüge rastlanir.

Benzet/Benzeme prensibi vasitasiyla bazi soyisimlerdeki TÜRK eki TÜR seklini almistir. Fonotik olarak c/ç, t/d, g/g/k, s/z/s, b/v/m vb. gibi sesçe benzesen harflerin birbirlerinin yerine kullanildigi hatta normal türkçe soyisimlerinden harflerin düsürülerek kullanildigi bazi soyisimlerine de raslanmistir. Isimlerdeki ‘J’ harfi ilginçtir.

Sabetayci aileler ve Museviler genelde ayni Türk ilk ismi kullanabilirler. Cunku bu isimlerin Ibranice karsiliklari vardir. Yine de Sabetaycilar isim olarak daha genis bir yelpaze de isim secerler. Ornek olarak: Leyla, Sena, Verda, Beril, Yasemin, Yildiz ve Sibel isimlerini her iki gurupta kullanirken, Bahar, Irem, Feriha, Zuhal, Selin, Nesrin, Nil, Pamir, Suzan, Siret, Nük(h)et, Sevil, Nur, Zerrin, Berrin, Nevin, Esin, Beyza, Güzin, Dilek, Melike, Nazli, Esra, Suna, Rana, Inci, Simin, Jale, Rez(z)(s)an, Deniz, Fulden, Banu, Belkis, Ipek, Zeynep, Halide, Sev-gi, Bedia ve Naile ismini Sabetaycilar kullanir. Erkek isimlerinde de ornegin Sabetayci gurup eski jenerasyonda cogunlukla Niyazi, Nejat, Bülent, Üstün, Haluk, Ender, Mehmet Ali, Ferdi, Feridun, Ilter, Çetin, Fevzi, Coskun, Ilhan, Can, Ömür, Emin, Baha, Fatin, Atalay, Pertev, Sahir, Taha, Tahir, Talat, Nail, Erdal, Faik, Vedia, Süreyya, Veli, Korel, Reha, Ünal, Cihat, Cahit, Hayri, Yahya, Üstün, Haluk, Ender, Sevi-n, Mehmet Ali, Asaf, Serif, Babür, Edhem, Ibrahim Ethem kullanirken, Museviler bu isimleri kullanmazlar. Bu isimlerle birlikte, Sabetaycilar birbirine sesçe oldukça benzeyen Nazim, Cazim, Kazim isimlerini de kullanmislardir. Hasan göbek ismine de sikça raslanir. Simdiki cenerasyonda ise en yaygin olarak Emre, Emir, Kaan, Kerim, Kerem, Berk, Cem, Akin, Eren, Alp, Ömer, Oral, Ender, Tunç, Ugur, Hakan, Haluk, Ata vb isimler kullanilir.

Sabetaycilar, yabanci dilden Yahudi soyisimlerini tercüme ederken, Türkçede es anlama gelen ekler ve soyisimler kullanmislar ve böylece soyisimlerinin hepsi manaca ayni yere baglanmistir. Gür (Coskun), Alp (Yigit, güçlü, acar, çevik, erkli, er), Sarp (Yalçin, dik), Dinç (Güçlü, Baran), Talih (sans, kut, ugur, ongun); Ulu (Yüce), Sert (kati), Güç (zor), Ak (Kir), Kara (Koyu), Or (Isik, Nur), Soy (Kök, Dor, Nesil, Nejat), Ata (min, soy, ben (bin), ogul), Altin (Som), Bar (Par, Son, oglu), Berk (Bark, Berg, bek), And (ant, söz), Tay (Ci, Ci, , Er, ans, kut, ugur, ongun); Ulu (Yüce), Sert (kati), Güç (zor), Ak (Kir), Kara (Koyu), Or (Isik, Nur), Soy (Kök, Dor, Nesil, Nejat), Ata (min, soy, ben (bin), ogul), Altin (Som), Bar (Par, Son, oglu), Berk (Bark, Berg, bek), And (ant, söz), Tay (Ci, Ci, , Er, ans, kut, ugur, ongun); Ulu (Yüce), Se(Kamis), Susmus (Söylemez), Güvenli (tekin), ates (kivilcim), çift (ikiz), coskun ak-mak, and iç-mek, vb.

Ek bir bilgi olarak =
Cok sayida Musevi, soyadi kanunu ciktigi zaman nufus memuruna gidip Kohen, Levi ve Eskenazi gibi Yahudilikte önemli soyisimleri almak istemis, fakat bu talepleri nufus memurlari tarafindan geri cevrilmistir. Bunun yerine MOR- ve TAM- eklerini kullanarak ornegin Mor-levi, Tam-kohen soyismini almislardir. Ayni gelenek Sabetaycilarda da vardir. MOR- ve TAM- ekli Tamtürk, Moran vb. soyisimleri almislardir. Ayrica, Sabetaycilarin Musevilerin kullandigi bazi soyisimlerinin benzerlerini aldigini gördüm: Yohay ve Yokay gibi, Kavi, Kavci, Kavçin, Kavadar, Kavadarli, Kavrem, Kavrak, Kavran, Kavak, Kavuk, Egrikavuk, Kavur, Enkavi ve Ennekavi gibi. AK-, DOR-, ORTA- -DINÇ, DAL-, CAN-, ER-, -YOL ve ÖZ- eki de Levi, Kohen, Eskenazi, Sarfati, Varon gibi soyisimlerin önüne gelmistir. Sabetaycilarin ve Musevilerin kullandiklari bu ortak ekler de ortak kültürün belirlenmesinde önemli bir yer tasir. Soyisimlerin tümü, Ibranice harflerle yazilabilir olmalidir.

Yavuz, Cengiz, Atilla, Oguz, Timur, Altemur ismini kullanan birçok Sabetayci vardir. Ergene, Ergeneman, Ergenetürk, Ergenekon, Ergenekan, Ergenemen soyisimli Sabetaycilari da var. Sabetaycilarin iki ismi (göbek isim + orta isim) vardir, bunlardan biri yahudi ismini temsil eder. Mehmet ismi de Islamiyetle beraber bu ismi alan Sabetay Sevi yi simgelemekteydi. Özellikle göbek isim olarak kullanilir. Mehmet Ali, Mehmet Aziz, Mehmet Bülent vb.

-EL- eki, Israili simgeliyor. Elbizim soyisminin manasi Israil bizim anlamindadir. Soyisimlerinden, Fis = Finz, Mentes= Mordehay ve Yildiz= Ester oldugu biliniyor. Necip, Edip, Birep, Necip, Irep, Darip, Rodop, Sekip, Cenap, Nasip, Mirap, Irdelp, Celep, Irepoglu gibi -p ile biten isimlere Sabetaycilarda rastlanir. Sabetayci isimleri ve soyadlari Ibranice harf ve ses düzenine uygun olarak seçilir ve konur. Örnek olarak, hem Museviler hem de Sabetaycilar tarafindan sikça kullanilan Sumru ve Semra isimleri verilebilir. Iki isimdeki sessiz harfler aynidir ve iki isimde SMR harfleri içeren Ibranice baska bir isme benzedikleri için kullanilirlar. Ayrica, Ibranice isimler Ari (Ali), Albert (Alper), Leon (Aslan), Aaron (Harun), Izak (Izzet), Murat (Marat), Omer (Ömer), Selim, Rifat, Kemal, Erol, Yusuf, Yakup, Yahya, Nedim, Deha, Metin, Hakan, Cem, Melih, Cüneyt, Hayati, Sami, Sinan, Semih vb. parantez içinde Türkçeleri verilmistir.

Sabetayci soyisimlerini olusturan ekler, Sabetayci soyisimlerin büyük bir kisminda görülmektedir. Asagidaki soyisimlere sahip Müslüman kisilerde bulunmaktadir. Onlar bu tespitlerden tenzip tutulmuslardir. Bu çalismada amaçlanan, kisilerin kimligi degil, ortak bir kültürü olan insanlarin soyisimlerinin de ortak köklerden geldigini göstermektir.

KOL, DAL (ZWEİG, BRANCH, RAMA):
Tandal, Dal, Daldal, Altindal, Esendal, Dalokay, Dalkıran, Dalay, Dalar, Dallı, Erdal, Ardal, Sidal, Südal, Gürdal, Dalman, Dalayman, Dalar, Dalbudak, Dalbaşar, Dalibar, Dalyan, Dalyanoğlu, Dalbudak, Dalkır, Sandal, Sandalcı, Gümüşdal, Badal, Salkim, Zorlukol, Çelikkol, Babakol, Atakol, Pakol, Berkol, Akol, Karakol, Kolday, Bekol, Kolman, Kolcu, Birekol, Erkol, Kolak, Kolverdi, Kolveren, Kolbaşı, Büyükol, Kolip, Kolay, Kolday, Zarakol, Özkol, Kolot, Koloğlu
KUNT-, KUT-: Kut, Tankut, Kuter, Kutay, Kutbay, Günkut, Kutman, Soykut, Erkunt, Kunt, Kuntel, Kuntasal, Turkunt, Orkunt, Özkunt, Kuntman, Kunter, Ulukut, Erdikut, Baskut, Beykont, Kutmangil, Kutadgu, Kutadgubilik, Cankut, Taykut, Burkut, Kutsan, Aykut, Arıkut, Özkut, Kutlu, Kutri, Kutlar
UĞUR (GOOD-LUCK, FORTUNA):
Uğurlu, Uğurel, Uğurluer, Uğural, Özuğurlu, Uğurluol, Uğurdağ, Oğur, Uğur, Uğurul, Uğurbil
YURT, YURD (ARTZİ, HEİM): Tütenyurd, Yurtsever, Yurtbilen, Yeşilyurt, Yurt, Kocayurt, Safyurtlu, Yurttaş, Yurtman, Yurdabaş, Yurdagül, Yurdakul, Yurdakuler, Yurdaün
KURT, KURD (WOLF, ZEV, LOBO): Karakurt, Özkurt, Kipkurt, Kurtsan, Taykurt, Kurtcan, Bozkurt, Bozkurtlu, Kurttepeli, Kurtkaya, Bakkurt, Cankurt, Kurdoğlu
BAŞ-, BAŞI: (KOPF, HAUPT, HEAD, CABEZA)
Başar, Başaran, Özbaşar, Özbaşaran, ilkbaşaran, işbaşaran, Başari, Kırbaş, Kabaş, Baş, Akbaş, Acunbaş, Hürbaş, Başer, Minibaş, Başdaş, Eczacibaşı, Başarel, Baştunç, Başlamışlı, Kabaş, Üçbaşaran, iyibaş, Başkök, Beşkök, Kökbaş, Başgök, Topbaş, Başbay, Kulabaş, Başoğlu, Dinçbaş, Humbaracıbaşı, İlbaş, Başol, Saybaşılı, Çatalbaş, Başidinç, Taşbaş, Başipekçi, Başlamışlı, Başiplikçi, Başik, Kocabaş, Subaşı, Başal, Tarlabaşı, Pınarbaşı, Erginbaş, Başalp, Dökmecibaşı, Kolbaşı, Baştüzel, Kayabaş, Bölükbaşı, Bölükbaşıoğlu, Başat, Usmanbaş, Acarbaş, Başgül
ATA, BEN, SOY, KÖK (ZERAT, ROOT, RAİZ):
Ata, Atabek, Ataizi, Atakan, Ataol, Atakani, Atatür, Atatüre, Atagök, Atakandan, Atakandır, Atagün, Atagür, Ataben, Atamen, Atam, Atamtürk, Ataz, Atanisay, Atansev, Ataner, Atambay, Atamer, Atanç, Atanel, Ataoğuz, Atameriç, Ataokay, Ataöver, Ataöv, Eratam, Ataman, Atasü, Atagündüz, Atar, Ataay, Atav, Özatav, Altav, Atakli, Atasever, Atanan, Ayata, Atakol, Ataöv, Ataer, Atakaş, Ataergin, Ataç, Ataoğlu, Ataoğuz, Atalar, Atalik, Atansoy, Atagök, Atafırat, Atalay, Atalayman, Özatacan, Gökçeatam, Avciata, Uluatam, Utkuata, Bengi, Benli, Bengü, Bengün, Bengür, Bengil, Benk, Bener, Benata, Bender, Begen, Bensin, Benşin, Benderli, Benian, Benadam, Bengisu, Bensu, Benice, Benson, Bentürk, Benk, Benayar, Benjenk, Bensan, Benne, Benker, Benol, Benler, Bensin, Benokan, Bendes, Ülben, Özben, Seben, Şehbenderler, Bendivar, Köksoy, Kökey, Soysal, Soyalp, Soyaslan, Soysev, Soyak, Soydan, Soydanbay, Soyen, Soyugazi, Canlisoy, Cebesoy, Önsoy, Yazansoy, Sürenkök, Bekata, Atauz, Birkök, Karaben, Bengül, Teksoy, Yükselsoy, Ogansoy, Assoy, Aksoy, Aksoyer, Ünlüsoy, Eremsoy, Erimsoy, Arigsoy, Oguzsoy, Göksoy, Gençsoy, Enginsoy, Polatsoy, Köksal, Köklü, Köksaloğlu, Köktürk, Kökmen, Pinarsoy, Ulusoy, Uzsoy, Erksoy, Egesoy, Şerifsoy, Min, Ermin, Bumin, Bümin, Mümin
BİN (THOUSAND, GET ON):
Binak, Binark, Binay, Binzet, Binat, Binatlı, Erbin, Binışık, Binbay, Binkaya, Binbir, Binbaşgil, Binnet, Binlik
TOK (SATIATED, FULL, TAM, BÜTÜN):
Tokay, Toker, Tokemir, Tokses, Tokgoz, Tokman, Toksoy, Toksöz, Tokar, Tokalp, Artok, Tokad, Tokmen, Tokus, Erentok, Aytok, Tokyay, Toktay, Toksarı, Aktok, Pektok, Toköz, Baytok, Toksü, Tokatlıoğlu, Tokmakoğlu, Tokaslan, Tokgöz, Tokgözoğlu, Tokgören, Gürtok, Tokuz, Tokuzlu, Tokta, Tokuzlu
SAY-: (GRAFF, ROSEN, ROZEN, COUNT, CONTAR)
Say, Gönensay, Saymen, Sayman, Saydan, Sayar, Sayın, Ayınsoy, Sayımer, Sayıner, Saygun, Sayıt, Sayit, Saygan, Saylav, Saylan, Saymen, Türsay, Önsay, Birsay, Saydon, Sayer, Saydar, Saydam, Saylam, Saysel, Kutsay, Saygı, Saygılı, Sayarı, Oransay, Oransayoğlu, Sayü, Orhonsay, Sevsay, Türesay, Altınsay
TEZ (PROMPT, QUICK, PRESTO) :
Tezel, Öztezel, Tezelli, Tezer, Tezelman, Tezeren, Tezci, Tezsever, Tezman, Tezcan, Tezkan, Teziç, Tezmen, Tezvaran, Tezerdi, Tezcaner, Tezkeser, Tezgör, Tezkeser, Tezol, Tezver, Layıktez, Tezavci, Tezver, Tezören, Tezgören, Tezoran, Cantez, Canıtez, Elitez, Tezgen, Tezuçan, Tezonar, Tezulaş, Tezgider, Tezbaşar
KOCA, BÜYÜK, KÜÇÜK, MİNİ, KOCA, UZUN (GROSS, GREAT, LARGE, LITTLE, LONG):
Büyük, Büyükol, Büyüközer, Büyüközdemir, Büyükkarabiber, Büyükerk, Büyükaksoy, Büyükerdem, Büyükkayalar, Büyükinal, Eruzun, Uzun, Uzunoğlu, Büyükuzun, Kocaer, Kocadağ, Kocayurt, Kocabora, Kocacıklıoğlu, Kocamaz, Kocaoğlu, Kocatopçu, Kocapınarlı, Küçükaltan, Küçükersoy, Küçük, Küçükoğlu, Küçükçalık, Küçükeren, Küçükekşioğlu, Küçükay, Minican
İNCE (ADEN, THIN, FLACO):
İnce, Özince, İncecik, İncemen, İncediken, İnceoğlu, İnceer, İnceman, İncer, İncealemdar, İncealemdaroğlu
DOĞAN, ŞAHİN, TOĞAN, KARTAL, ATMACA (HAWK, ADLER, EAGLE, FALCON):
Doğan, Öndoğan, Başdoğan, Gökdoğan, Akdoğan, Bildoğan, Gökdoğan, Alpdoğan, Mutludoğan, Yenidoğan, Şahinkaya, Şahinbaş, Özşahin, Şahingiray, Kartal, Akkartal, Atmaca
TEL (WIRE, STRING), TAL, TİL :
Tel, Telyaz, Telimen, Telmen, Telci, Telman, Kortel, Aktel, Artel, Sertel, Büktel, Bartel, Ertel, Kantel, Ortel, Telatar, Telgeren, Telimer, Telyar, Altintel, Kestel, Kestelli, Bakirtel, Antel, Çataloğlu, Çatalgil, Çatalbaş, Talman, Talu, Taluy, Atalay, Talay, Talayman, Talatpaşaoğlu, Til, Betil, Bertil
BAY-: (RİCH, REİCH)
Bayar, Bayer, Emirbayer, Orbay, Baytin, Akbay, Erbay, Uzbay, Tanbay, Kılıçbay, Baydak, Baybakan, Baykara, Baydar, Baydarli, Özbaydar, Baytok, Baysoy, Baydur, Baysal, Kırbay, Canbay, Özbay, Bayru, Baylan, Baysal, Soydanbay, Bayman, Bayur, Baygın, Baygün, Baykan, Bayarlar, Baykal, Baykalöz, Karabay, İlbay, Acarbay, Bayru, Gökçebay, Baykara, Boranbay, Baydan, Batıbay, Bayduralp, Baygüç, Baykut, Baykutay, Baysu, Baytüzün, Bayri, Bayruk, Baykent, Baybek, Baytaş, Baysungur, Aybar, Baykaner, Akbaygil, Akbayar, Bayrav, Soruşbay, Albay
AK-: (LAVAN, WEİSS)
Akbarlas, Akbarut, Akbasan, Akman, Özakman, Aksu, Ak, Atak, Atuk, Akbay, Akgüngör, Akdevelioğlu, Akgün, Akgüner, Akgül, Aktunç, Akar, Aker, Akersoy, Akdamar, Akbal, Akev, Akarca, Aksoy, Akdağ, Akay, Akmansoy, Akdikmen, Akdor, Akhan, Akalan, Akdora, Akdoruk, Akyel, Akmanligil, Akdoğu, Akbaş, Akkaş, Akkan, Akkerman, Akerman, Akin, Aktay, Akbil, Aksen, Akbayar, Akgerman, Akata, Akderi, Akkuzu, Akbaşak, Akarun, Aköz, Akseli, Akpek, Aktün, Akgür, Aktin, Akyüz, Aktel, Aksal, Akçan, Akçor, Akbel, Aksoley, Akyalçin, Akiş, Aktulga, Aktaş, Aktaşlı, Özaktaş, Akyiğit, Akosman, Aknar, Aktari, Aktav, Akpay, Akçer, Akbaşoğlu, Akküçük, Yüzak, Aközer, Akiç, Aksongar, Akışın, Aksekili, Akyollu, Akol, Akbeğ, Akül, Akris, Aktolga, Akkanat, Akarı, Akkoçoğlu, Akkoyun, Akkoyunlu, Yüzak, Akbenlioğlu, Aksüs, Akoğlu, Akincier, Akbagci, Akil, Akin, Aki, Duysak, İrmak, Akiz, Akkaynak, Akadan, Akyildiz, Aktansel, Akser, Aksungar, Akbayrak, Akkuş, Akbiyik, Akbıyıkoğlu, Akriş, Akkirpik, Akmehmet, Akfırat, Akdere, Akzambak, Akgüç, Akçali, Akil, Sazak, Yasak, Büyükakarsu, Azak
KARA: (ARTZİ, SOIL, KARA-KASH, BLACK, DARK, NEGRO)
Karakaş, Karakaşlar, Karahan, Karataşlı, Özkarakaş, Karakaşoğlu, Erkarakaş, Karakaşli, Karanis, Karaosmanoğlu, Karaibrahimoğlu, Karaali, Karaata, Karasu, Karabenli, Karaağaç, Karaağaçlı, Karabuda, Karabatı, Çaykara, Karabıyık, Acikaraoğlu, Karakurt, Karatepe
KIR- : (FİELD, FELD, SADEH)
Kır, Kırcı, Kırman, Kıray, Kırca, Kıroğlu, Kırtay, Kıraç, Kırol, Kırgız, Kırımlı, Özkırımlı, Kırım, Kırbaş, Balkır, Bozkır, Bakır, Kırdar, Kırsan, Zincirkıran, Taşkıran, Taşkıranel, Kırtıl, Kırmanoğlu, Kıribrahim, Kırtunç, Kırhan, Kıroğulları, Sade
AĞA, BABA, DEDE (OSMAN):
Azizağaoğlu, Osmanağaoğlu, Agah, Ağabay, Ağaman, Ağasoy, Ağasan, Ağatan, Ağazat, Ağan, Ağalar, Ağaoğlu, Baba, Babaç, Baban, Babat, Babakol, Babahan, Babacan, Özbabacan, Dedemen, Dedeman, Dedeoğlu
AR, ARI (BEE, ABEJA):
Arman, Arbek, Aroğuz, Arbay, Arcıman, Arbatlı, Araz, Arakon, Arun, Akarun, Arpaç, Argaç, Arkaç, Arsel, Arik, Arıklı, Arda, Arsoy, Ardiç, Arbel, Arsey, Arda, Arseven, Arığ, Arsever, Arcan, Arığtekin, Arpad, Arpat, Arpad, Arka, Arkök, Aral, Argon, Artun, Arar, Arol, Arısel, Arıyak, Arısal, Arat, Arpacı, Arpacıoğlu, Artel, Aran, Aratan, Ardan, Arbak, Arcak, Armagan, Artüz, Arisan, Arin, Arel, Artok, Arson, Arsava, Aren, Arslan, Arf, Arkon, Arkun, Arlihan, Arkan, Aşkar, Afşar, Oktar, Aktar, Candar, Özar, Yarar, Arar, Ararad, Azar, Sayar, Hakarar, Açar, Kibar, İbar, İblar, İpar, Darmar, Yakar, Armay, Sakmar, Bayraktar, Kaynar, Kafadar, Sarar, Senvar, Senver, Bayraktar, Cezzar, Zorlular, Tamar, Seffar, Dalar, Arkun, Tokar, Çinar, Basar, Özbasar, Dindar, Akdindar, Arolat, Koçsar, Erbayar, Argüden, Dizdar, Arhon, Arbag, Adivar, Adinvar, Artemir, Artam, Ariyel, Çakar, Umar, Tacar, Acar, Acarsoy, Eracar, Özacar, Acarla, Acarçiçek, Acaröz, Acargün, Arısal, Arıdağ, Arıksoy, Aripek, Çağlar, Kosar, Özargun, Arıkoğlu, Ardaç, Arsin, Otar, Ozar, Sorar
-TAR, -DAR:
Tarı, Tarım, Tarıman, Tarıoğlu, Tarınç, Tarımcioğlu, Aktarı, Tardu, Tarmur, Tara, Oktar, Aktar, Artar, Canatar, Tarmar, Çavdar, Alantar, Altar, Antar, İltar, Tarcan, Bayraktar, Bayraktaroğlu, Lostar, Targan, Çuhadar, Tarzi, Alemdar, Alemdaroğlu, Targit, Çandarlı, Haydar, Haydaroğlu
KAR:
Karman, Kartopu, Karanfil, Kardelen, Özkar, Kargün, Kardağlı, Karpat, Karsan, Karsanbaş, Karul, Karlıbel, Öztarkar
DAMAR: (DMR, VEIN, VESSEL, VENA)
Damar, Özdamar, Erdamar, Akdamar, Çetindamar, Darmar, Draman, Darman, Uludamar, Gürdamar, Ardamar
ON (ESER, ON-YOL-LU-LAR, SEFİROT ):
Onat, Eronat, Demironat, Onbaşı, Onbaşıoğlu, Eser, Onan, Onar, Onarcan, Ongan, Onsun, Onsan, Onay, Berkon, Onuk, Ona, Danon, Onarli, Onaner, Onanç, Onguner, Ongun, Ongunsu, Onart, Onger, Onur, Onartaç, Onor, Oner, Özonat, Önüralp, Önür, Onur, Onurlu, Onurer, Onursal, Onurad, Onurkan, Onural, Onurgil, Onurman, Onuralp
OR: Or, Orbay, Orkunt, Orman, Orçun, Orkerman, Orcan, Ortaç, Ortaçgil, Ortaçdağ, Orel, Ortaçlıgil, Oray, Orbey, Orak, Beşorak, Oral, Oralalp, Orhon, Orbaşlı, Orgül, İçor, Orol, Oraltay, Ortan, Orsoy, Ordemir, Oralı, Ordan, Ortekin, Oransayoğlu, Üçoral
IŞIK (LIGHT, LUZ): Işık, Alışık, Akışık, Selışık, Işıkalan, Saygınışık, Özışık, Işıklarlı, Işıkman, Işıksal, Danışık, Binışık, İkiışık, Işıklar, Işıklıoğlu
-Gİ, -Gi, GA, GE:
Tangi, Mengi, Bengi, Yengi, Kaygi, Lezgi, Tangı, Vargı, Yargı, Kargı, Cingi, Birgi, Kaplangı, Yurga, Orga, Örge
GEN, GAN, KEN, GON, KON:
İlgen, Berilgen, Bayülgen, Ülgen, Gen, Özgen, Güngen, Güngenli, Aygen, Erözgen, Özgener, Mzgenalp, Özgentürk, Öngen, Örge, Örgen, Ergen, Ötügen, Osken, Bayülken, Ülken, Üstügen, Evirgen, Gençler, Elgen, Mergen, Bitgen, Algan, Atıgan, Atılgan, Ogan, Ugan, Alpogan, Özogan, Ogansoy, Togan, Oğan, Oğhan, Özergon, Argon, Ergenekon
GENÇ (NA’AREH): Genç, Gence, Gencel, Gençer, Gençoğlu, Gençsü
GUN, GÜN: (YOM, DAY)
Aygun, Orgun, Ergun, Erguner, Argun, Özargun, Argün, Aygün, Ergün, Elgün, Bengün, Yenigün, İyigün, Mutlugün, Saygun, Saygün, Güney, Güneyman, Günç, Günsel, Atagün, Gün, İlgün, Günsav, Görgün, Avciergun, Günyüz, Gündüz, Özgündüz, Evgün, Günsoy, Günaydin, Günal, Günaltay, Atasagun, Günbay, Yeygün, Güner, Günermengi, Günsunan, Güneri, Güneray, Atagün, Urgunlu, Günergin, Günol, Günenç, Okaygün, İrengün, Günsar, Süngün, Günöy, Künutku, Tongün, Ertegün, Günver, Günür, Türgün, Sabah, Günaçar, Dai, Day, Hoyi
KAN, CAN (CA’AN, KOHEN):
Kan, Kanbay, Tezkan, Kaner, Akkan, Pekkan, Canözkan, Erkan, Pekerkan, Ökkan, Berkan, Turkan, Özkan, Atakan, Gürkan, Dikkan, Alkan, Aykan, Gözkan, Özmenlikan, Atikkan, Abkan, Kant, Kantar, Timurkant, Etikan, Kanpulat, Süelkan, Acarkan, Ödekan, Kanca, Balkan, Ulukan, Polatkan, Kankat, Kanpulat, Okandan, Parkan, Arkan, Demirkan, Kanoğlu, Oralkan, Kanoğlu, İlkan, Hoşkan, Kanipak, Dikkanoğlu, Kanadoğlu, Kanat, Baskan, Avarkan, Hakan, Kandak, Soykan, Sukan, Sükan, Kandel, Güçkan, Onurkan, Savaşkan, İlkan, Özbekkan, Utkan, Kutkan, Celkan, Polatkan, Can, Canlı, Canlısoy, Canbula, Arcan, Akcan, Gürcan, Gürcaner, Gökcan, Gülcan, Sakarcan, Cankat, Canatay, Soycan, Gençcan, Alcan, Ercan, Cansev, Cankur, Canbek, Yilmazcan, Caner, Severcan, Canbay
CİN, ÇİN:
Cin, Cinman, Ciner, Cinel, Cinal, Cingi, Cıngıllıoğlu, Cinisli, Cindemir, Cinoğlu, Cıngı, Çintav, Çintaş, Cintan, Cinpolat
KİN, KIN, GİN:
Kin, Akın, Akin, Ekin, Ekinoğlu, Okin, Alkin, Kınay, Kınlı, Erkınay, Kınaytürk, Kınayyiğit, Akınay, Özkınay, Uzkınay, Alkın, İlkin, Keskin, Erkeskin, Eskin, Seçkin, Yetkin, Aşkın, Erkin, Avkıran, Taşkın, Yarkın, Yakın, Sepkin, Septekin, Birgin, Sezgin, Sezgintaş, Sezginman, Şensezgin, Girgin, Girginer, Girginkaya, Tigin, Kırkın, Kınk, İskir, İşkin, İskin, İçkin, Yalkın, Bergin, Yeğin, Yeğinsü, Yeğinobali, Özyeğin, Taçkın, Taçkin, Özgin, Yalgın, Ağın, Atkin, Öztekin, Kapkın, Tomakin, Aykın, Akkın, Engin, Argın, Kın, Kindap, Özerengin, Ankın, Tökin, Şavkın, Pişkin, Pekin, Erpekin
BİR: (EHAD, EİN, HAYYİM):
Birsel, Birkan, Birden, Birder, Birmen, Birman, Birkel, Birand, Birced, Birol, Birgör, Birgi, Birgili, Birder, Birkent, Birbil, Birdel, Birgin, Birben, Biriz, Birkök, Bircan, Birsan, Birer, Biret, Birgen, Biricik, Birsay, Birekol, Birgören, Birkandan, Birgit, Birban, Ehad, Ehat, Biran, Birtaç, Biriken, Biraniş, Birten, Birtek, Birsoy, Birkök, Birkırgız, Birsin, Birim, Birgün, Birgül, Birce, Birbil, Birhekimoğlu, Hepbir, Birtürk, Onbir
BAR (PAR):
Barlas, Aybarlas, Baran, Baraner, Baranta, Baransel, Barda, Baray, Barut, Özbarut, Özbarutçu, Barutcuoğlu, Barutçugil, Barutbaş, Akbarut, Barutçugil, Akbarut, Bars, Barshan, Barutçu, Barha, Barka, Bar, Barlass, Barlok, Özpar, Tlabar, Parman, Barkan, Barkana, İbar, İpar, Özbarlas, İlbars, Barin, Barlin, Barlo, Bar, Parscan, Barim, Barakat, Barlan, Bartu, Barak, Baras, Pars, Barslan, Paralı, Parla, Parar, Parlar, Parim, Parlaöz, Parmaksızoğlu, Bara, Dalibar, Çağpar, Barmanbek, Barkay, Keribar, Tulpar, Ribar, Alpar, Barakazi, Bardak, Barca, Barça, Barkoçi, Barkut, Barman, Baraz, Barsbay, Bartan, Baru, Baruer, Baruter, Bariman, Baradan, Barbut, Barista, Barışak, Bargu, Bargut, Gülbaran, Parlak, Barlı, Parlatan, Toparlak, Barin, Baruk, Barlin, Barun, Bardakçı, Bardakçıoğlu
BEK- PEK- BERK- BARK-, PAK-, PERK-, ERK, ARK, PAR-, -BER-:
Atabek, Ataberk, Atapek, Berk, Berkman, Berkmen, Berkkaş, Barmanbek, Berkarda, Pekcan, Pekman, Peker, Pekkan, Pekerkan, Özbek, Özberk, Paker, Paksoy, Pakhuylu, Pekpak, Paki, Pakiş, Pekkip, Pekelman, Özpaker, Pekelmen, Pakman, Pakol, Pakalin, Pak, Pakar, Beker, Berkten, Berkin, Beken, Özbeken, Bekata, Bekdik, Bekensir, Berkol, Berksoy, Berksan, Berkiten, Berkok, Canberk, Arberk, Berkün, Berkalp, Berktin, Berksun, Berki, Pekak, Dibek, Suberk, Pakay, Akpek, Berkson, Berkaltay, Tanberk, Suberk, Berkkan, Berak, Banberk, Erenberk, Pakdil, Olpak, Orbek, Barkan, Berksu, Berkand, Berkalp, Berktav, Berkal, Berkel, Berkiz, Bergin, Parkan, Pakkan, Pekedis, Pekdik, Perk, Perkin, Pekdeğer, Ülgenerk, Usberk, Kurtbek, Beken, Akbek, Perkün, Barkın, Pakın, Bekol, Gökberk, Pekerten, Pertan, Pektas, Özpek, Esberk, Eserpek, Perksoy, Berkis, Bereket, Barker, Berkes, Berent, Berkon, Berköz, Berktaş, Berand, Berant, Berkez, Berket, Berkiler, Berduk, Berkyer, Berktas, Berkmener, Bernay, Tasbek, Tunçberk, Erk, Erkoğlu, Erksan, Büyükerk, Gürerk, Perkcan, Berkok, Soyberk, Gözberk, Güdeberk, Nigizberk, Bekter, Orberk, Özberker, Berkyer, Berkok, Pakakar, Karpak, Pakyürek, Perez, Bavbek, Büyükberker, Albek, Erkel, Beral, Aybek, Bekyel, İzberk, Kutberk, Barsbek, Pekand, Pakter, Bekçe, Bekmezi, Bekmezci, Peremeci, Par, Kenber, Perin, Özarpak, Canberk, Kalpakçıoğlu
BİL (SABER, VADİM):
Bilgili, Bilgin, Bilginer, Bilmen, Bilmener, Bilman, Bilgisoy, Bilginsoy, Bilgisu, Bilgüvar, Bilge, Bilbay, Bilgincan, Erbil, Erdebil, Erdenbil, Ulubil, Ulubilgen, Bilgen, Özbilgen, Bilget, Bilbasar, Kodatgobilik, Özbilen, Bilen, Bilensoy, Bilengil, Yurtbilen, Erbilgin, Bilsel, Bilal, Bilaller, Akbil, Bilger, Bilsay, Bilan, Bilgi, Bilgil, Bilbay, Bildi, Bildir, Bilecik, Biler, Bil, Bilbasar, Bilgici, Elbir, Billi, Billikaya, Bildoğan, Billisoy, Tunçbil, Arbil, Biltekin, Bilgör, Orhunbilge, Özbil, Bilyay, Embil, Bilimer, Bileydi, Bilton, Bilsev, Bilgincan, Bilginoğulları, Özbilgin, Özbilgi, Bilhan, Bilego, Özbiltekin, Özbilge, Bildaci, Bilgebay, Bilen, Bilkur
SEN (SAN, ŞAN) :
İlsen, Göksen, Aksen, Cansen, Gürsan, Gürsen, Ansen, Tonsan, Somersan, Berksan, Beksan, Erksan, Aksan, Önsan, Orsan, San, Örsan, Köksan, Kutsan, Atsan, Yücesan, Ersanli, Alsan, Sander, Sanbay, Sanduraç, Türsen, Ulusan, Baysan, Özsan, Aysan, Ösen, Arsan, Göksan, Ersan, Tursen, Gürsan, Türksan, Ansen, Evsen, Sengel, Baysan, Dersan, Ersan, Günsan, Sandal, Sandalcı, Özsandıkcı, Sandıkçıoğlu, Sanberk, Şanlıman, Santur, Evsen, Göksan, Sengel, Sanberg, Bergsan, Sanerk, Bergson, Boysan, Besen, Karsan, Karsanbas, Korulsan, Sanön, Sürelsan, Ekesan, Sanlı, Şanlı, Şanlık, Şankaya, Sanburkan, Kurtsan, Eresan, Bellisan, Güvensan, Ünlüsan, Fersan, Persan, Adisanoğlu, Sangar
TAN-: (SHACHAR, ALBA, DAWN)
Tan, Tankut, Tanman, Tanatar, Tantug, Tanverdi, Taner, Taneri, Tanerk, Tanındı, Ortan, Tangüç, Tansan, Tanar, Tansal, Tansu, Tanju, Tanık, Tanyolaç, Tangi, Tansi, Tanor, Tanör, Tanla, Tanbay, Tanju, Tanburaci, Tanberk, Tunçtan, Tanir, Tanıl, Alatan, Bertan, Utkutan, Tanaltay, Tangün, Tansever, Tanrisever, Tanzer, Tangör, Tanyol, Tansel, Sultan, Dotan, Katan, Tansen, Örstan, Tanel, Tansev, Yonatan, Tansel, Tantekin, Arıtan, Tanç, Tanör, Tangil, Tanca, Tangöze, Gürtan, Kostan, Tanci, Tanan, Tanlak, Tanyalçin, Tansuğ, Güntan, Partan, Tangüner, Kayatan, Başartan, Tanergeç, Tanyel, Türktan, Öntanir, Özkutan, Hektan, Tanşu, Tanli, Tandal, Tangül, Tanak, Tanes, Akaltan, Öztangut
TİN, DİN, SİN, TEN, DEN, DAN, DUN, TON, TUN, TÜN, SUN, SON (FROM, de, VON, STONE, PİEDRA):
Okandan, Birkandan, Atakandan, Ertin, Mardin, Bursin, Özden, İçten, Erden, Arden, Carden, Atadan, Avdan, Abadan, Erten, Erden, Koten, Kotan, Erdun, Soydan, Gençten, Kanten, Üreten, Alatan, Erdenler, Henden, Camadan, Çamuroğlu, Çamurdan, Çamurdanoğlu, Akten, Sinenden, Sonüstün, Emden, Candan, Erktin, Ulutin, Bütün, Özbütün, Kürtün, Tiniç, Kökten, Berdan, Ayden, Taştan, Etan, Erenten, Tinel, Voltan, Tonguç, Cansen, Tongal, Neptün, Kaston, ilden, Gönensin, Yazdan, Arson, Erson, Ekesan, Ceydan, Koştan, Demirden, Furtun, Furtunzade, Seltün, Oytun, Öndün, Arson, Bastan, Tekson, Yücelsin, Güçlüten, Pilten, Tinin, Aytun, Denel, Flordun, Florentin, Feridunoğlu, Arsan, Örsan, Badan, Sander, Göydün, Fidan, Herdan, Epirden, Platin, Belton, Toner, Tonsan, Ton, Alaton, Siton, Tonbul, Biton, Alton, Tonla, Sonder, Kalden, Ketenoğlu, Özketen, Tonak, Yelten, Teksin, Klanten, Seden, Aydın, Ayaydın, Günaydın, Sinkil, Yeldan, Aydıncıoğlu, Özaydın, Özalpaydın, Aydinalp, Aydınlandı, Çetin, Tingir, Tönel, Tengir, Karadan, Süden, Özerden, Sinem, Sinemoğlu, Ersin, Betin, Bahadan, Dinler, Beningtan, Aratan, Uydan, Kutun, Sanlav, Ayerden, Madanoğlu, Tekson, İyison, Sonman, Soner
TRAK: Trak, Öztrak, Ertrak, Gürsoytrak
MEN:
Atamen, Küçümen, Telimen, Tüzemen, Ökmen, Öğmen, Dermen, Bermen, Öymen, Könümen, Göymen, Övütmen, Bilgimen, Herkmen, Üzmen, Tülümen, Pekelmen, Yelmen, Yermen, Erkmen, Berkmen, Bekmen, Cermen, İnelmen, Tükmen, İymen, Nermen, Sungumen, Örsmen, Delemen, Türemen, Degirmen, Ögütmen, Övetmen, Ekemen, Sirmen, Evcimen, Ülkümen, Tezmen, Bilmen, Bikmen, Süzmen, Sezmen, Tümen, Türkmen, İsikmen, Kermen, Köymen, Dikmen, Dedemen, Göymen, Özidimen, Pekmen, Sözmen, Ekmen, Görkmen, Germen, Denizmen, Hergülmen, Ökmen, Elemen, Erenmen, Birismen, Gökmen, Ergökmen, Gökmener, Ecemen, Epikmen, Gökçimen, Gürmen, Bermen, Gülmen, İyimen, Sümen, Ölçmen, Bikmen, Eymen, Dinçmen, Gökçümen, Gümen, Yesilmen, Ketizmen, Herkmen, İncimen, Yelmen, Aymen, Akdikmen, Uygurmen, İzmen, Çekmen, Vidinlimen, Dizmen, Çöremen, Demirmen, Esmen, Epikmen, Bikmen, Örmen, Çirmen, Tüzmen, Girmen, Girismen, Göçmen, Hakmen, Hasmen, Hemen, Uzmen, Herkmen, Hökömen, Hükümen, Hükümenoğlu, Uzmen, Çermen, Dermen, Uzmen, Eramen, Sermen, Dökmen, Saymen, Serpemen, Üzmen, Sehmen, Örmen, Ergemen, Emen, Yegmen, Mengü, Esemen, Salmen, Antmen, Dilgimen, Keymen, Berirmen, Armen, Ekermen, Sürmen, Yitmen, Tecimen, Tülmen, Mennan, Erikmen, Gümen, Öziçmen, İzmen, Çimen, Gökmen, Sütmen, Barkmen
ÜL:
Ülben, Ülsever, Ülman, Ülgen, Erülgen, Ülger, Ülgez, Ültan, Ülevman, Ülgener, Ülgenalp, Ülgezen, Ültay, Ülgür, Ülken, Ülke ULU-, YÜCE-, ÜST-, ÜSTÜN: (ADAR)
Ulusoy, Ulusan, Uluöz, Uluand, Uluant, Uluman, Ulucan, Ulutin, Ulukut, Ulubilgin, Uludan, Ulugür, Ulubil, Ulukaya, Ulualp, Ulubay, Uluçevik, Ulu, Uludağ, Çokuludağ, Ulukan, Uluçay, Uluata, Uluçelebi, Ulagay, Uluergüven, Ulubelen, Uludamar, Ulugtekin, Ulusel, Ulusu, Ulutan, Ulusarslan, Uluyazman, Uluyilmaz, Ulutaş, Uluer, Uluengin, Uluöz, Uluisik, Ulutay, Yücesoy, Yücesan, Yücemen, Yüceöz, Yücelman, Yücekan, Yücekök, Yüceyar, Yücaoğlu, Yücetin, Ülgüray, Üst, Üstün, Üster, Üstel, Enüstün, Üstünel, Üstünelli, Üstünol, Üstüner, Üstünkaya, Üstünbaş, Üstünipek, Üstünes, Peküstün, Üstündağ
Cİ, Çİ (SHOWS PROFESSION, MAKER):
Arpaci, Abaci, Kirci, Mesci, Mescioğlu, Tarakçi, Yalmancı, Kuzucu, Koyuncu, Deveci, Balikçi, Denizci, Sepici, Kuyumcu, Kuyumculu, Kuyumcuoğlu, Çerçi, Kalyoncu, Yelkenci, Zabci, Bayçu, Avci, Avcioğlu, Atici, Aticioğlu, Geveci, Basmaci, Savci, Firinci, Firincioğlu, Uncu, Pabuçcu, Pabuçcuoğlu, Papuçcuoğlu, Papuçcu, Çizmeci, Çizmecioğlu, Çizmecioğullari, Postalci, Postalcioğlu, Merzeci, Çorbaci, Kalleci, Bürümcekçi, Değirmenci, Değirmencioğlu, Masaraci, Kimyaci, Kitapçi, Kitapci, Terci, Hamamci, Mengenecioğlu, Elçioğlu, Kaşikçi, Çubukçu, Çubukçuoğlu, Peynircioğlu, Saatçi, Saatçioğlu, Tülbentçi, Kaymakçı, Meseretçi, Dondurmaci, Camcıgil, Camcıoğlu, Çakmakçı, Boyacıgil, Leblebici, Leblebicioğlu
CİV, CEV- (JEW) : Cev, Ciliv, Civici, Civan, Civaoğlu, Civelek, Civelekoğlu, Civre, Cevahir, Cevahiroğlu
VAR (SEIN): Var, Varoğlu, Varlier, Envarli, Varuy, Varal, Varol, Avar, Avaroğlu, Avarkan, Alvar
ALAN: Alan, Hızalan, Ünalan, Alanocak, Akalan, Öçalan, Köksalan
VEREN (NADAV), VER; SEVER, SEV (SEVİ)
Tansever, Tanrisever, Ülsever, Tezsever, Cansever, Cansevergil, Göksever, Alver, Alever, Verdi, Verdigil, Verdioğlu, Kolverdi, Ayverdi, Erverdi, Hakverdi, Hakverdioğlu, Konuksever, Ünsalver, Vatansever, Versan, Sanver, Senver, Verter, Tanriöver, Sever, Sevil, İssever, Ünver, Tever, Yasasever, Tansever, Tanriseven, Arsever, İşseven, Erseven, Ataseven, Barişsever, Türksever, Suveren, Severcan, Yurtsever, Özveren, Sevand, Özveren, Akseven, Seval, Coşkunseven
EREN, REN, RAN, GEYİK, CEYLAN (ZWİ=TSEVİ=SEVİ=TSEBİ) (HİRSCH, CLERVO, VENADO):
Eren, Erenler, Erener, Özeren, Erentok, Zeren, Zerenman, Erzeren, Geren, Erenman, Erenberk, Erensoy, Güneren, Erenten, Erenyol, Erenel, Erendor, Erendağ, Öneren, Zerenler, Ereniş, Erengüç, Eneren, Gönüleren, Alperen, Atukeren, Ulueren, Ekren, Ereren, Erem, Erengül, Erengil, Ereney, Erenli, Erenyol, Küçükeren, Tözeren, Erenoğlu, Beceren, Ren, Ran, Egeran, Özran, Özren, Geyik, Geyikdağı, Geyikçi, İren, İrengün, Müren, Biren, Türen, Sevindiren, Şeren, Evren, Evrenos, Özerengin, Ören, Düzgören, Rendeci, Gören, Diren, Rengiz, Sindiren
AND, ANT (SHEVA, OATH, JURAMENTO):
And, Ant, Berkand, Barkand, Berand, Birand, Türkand, Yüceland, Uluand, Orkand, Brant, Erand, Birant, Birlant, Sant, Berkant, Tekant, Andsoy, Aland, Güzelant, Okant, Sevand, Kant, Kantoğlu
İÇ (INNER, INSIDE, INTERIOR): İçli, İçil, İçelli, İçöz, İçözü, İçinsel, İçor, İçbilen, İçoğlu
ÇİL (PİKAS, FRINKLE, NEMESH): Çil, Çilli, Erçil, Çiller, Çiloğlu, Çilan, İçil, Çiloğulları
SÖZ (WORD, PROMISE, SAY, İMRE): Sözer, Sözeri, Sözen, Sözat, Sözmen, Sözerman, Sözüer, Demirsöz, Sözbir, Toksöz, Doğrusöz, İmren, İmre, İmregün
KAP-, KEP-, KİP- (KAP-ANCİ, KAP-ANDJİ):
Kapani, Kapancı, Kapanlı, Kapancıoğlu, Kapanman, Kapel, Kapeluto, Kapelman, Kapan, Kapanalan, Kaplan, Kapot, Kaptaç, Kaptan, Kaptana, Kaputanoğlu, Hatapkapulu, Kaplangı, Kaptaner, Kapralı, Kapçak, Kapuya, Kapman, Kaptanoğlu, Kaplancalı, Kapdan, Kapkın, Kapıcıoğlu, Kaplama, Alacakaptan, Özkap, Kip, Kepkep, Özkepçe, Kafkep, Erkip, Kipman, Kipmen, Özkiper, Kiper, Kiperman, Kipkurt, Dorkip, Ekip, Karnap
KASAP (BUTCHER, SHECHTER, RESNİCK, SHOCHAT, KATSAV, CASSAB):
Erkasap, Kasaboğlu, Kasapoğlu, Özkasap, Kasaplıgil, Çetinkasap
DOR (ibranice erkek ismi): Dorman, Dormen, Doralp, Doral, Dorkan, Dorken, Dorsan, Dorkip, Dorsoy, Dortunç, Dora, Akdora, Ardor, Arindor, Dorer, Doran, Akmandor, Erendor, Koçdor, Vuraldor, Tunador, Avigdor, Dördüncü, Tekindor, Armador, Özdor, Kayador, Dorkan
TÜR: Tür, Türen, Türsen, Türe, Büyüktür, Töredi, Türüdü, Türedi, Türeyen, Türesel, Türgün, Türüng, Türalp
ÇİÇEK (BLUM, FLOWER, BLOSSOM, FLOR):
Çiçek, Çiçekoğlu, Akçiçek, Özçiçek, Çiçekdal
ÇAM (TANNENBAUM, OREN, TAMAR, MORTEN, PINE, PİNO) : Çamkerten, Çam, Alaçam, Akçam, Karaçam, Çamlı
ÇINAR (PLANE-TREE, PLATANO): Çınar, Akçınar, Çınaroğlu, Dağçınar, Çınaral
KAMIŞ, ÇUBUK, KÜTÜK (REED, CANE, ROD, LOG):
Kamış, Altinkamış, Çubukçu, Çubukçuoğlu, Kütük, Özkütük, Kütükçüoğlu
COŞ-, COŞKUN (ENTHUSIASTIC):
Coşkun, Coşkuner, Özcoşkun, Ercoşkun, Coşar, Coşkan, Coşkundeniz, Akcoşkun
GÜR (ibranicesi: GUR, ABUNDANT), GÖR (Ladino: AVAR):
Gür, Gürsoy, Gürman, Gürkan, Gürüz, Gürmen, Gürak, Gürakar, Güraçar, Güray, Günay, Gürsu, Gürsay, Gürsel, Gürdogan, Güraltay, Güreli, Güran, Gürani, Gürbüz, Gürata, Gürzumar, Büyükgürel, Gürelman, Gürel, Gürelsel, Gürsey, Gürcan, Gürler, Gürlen, Gürsen, Gürelli, Güredin, Gürül, Gürsal, Gürdil, Güroğlu, Gürbüzsel, Gürsan, Gürtay, Gürvit, Güral, Gürdoğan, İrmegür, Gürpinar, Gürdal, Gürlesel, Gürkan, Gürtük, Gürkaynak, Tunagür, Gürtunca, Gürtav, Engür, Gürtan, Gürden, Gürzap, Gürsan, Güres, Güremen, Gürgey, Gürarda, Gürgen, Gürgöze, Gürtin, Gürtürk, Gör, Güngör, Sezgör, Sezdegör, Görcelioğlu, Görey, Görüney, Gördebil, Göreç, Öngör, Öngören, Özgörener, Deringör, Gördürür, Avar, Avarkan, Sezavar, Koncavar, Gürkök, Gürengir, Gürocak, Gürs, Gürsey, Ergür, Erzin, Unugür, Ünügür, Özgür, Yünten, Yönten
ATEŞ (FIRE, FUEGO): Ateş, Ateşoğlu, Ateşim, Ateşmen, Ateştürk, Ateşdağlı
SU, SÜ (WATER, WASSER, AGUA): Çoskunsu, Karasu, Aksu, Göksu, Gürsu, Cansu, Nirsu, Kansu, Arsu, Vardarsu, Arsu, Subarlas, Ilıcasu, Suberk, Suda, Sualp, Zapsu, Susam, Ongunsu, Yeginsü, Aksü
DENİZ (SEA, MAR): Denizel, Erdeniz, Denizer, Denizman, Denizhan, Denizli, Denizmen, İldeniz
GÜNEŞ (SUN, SOLEY, SOL): Güneş, Güneşli, Özgüneş, Sol, Solakoğlu, Solhan, Solman, Solmaz, Soliçikoğlu
DAĞ (BERG, HAR, MOUNTAIN, MONTANA):
Dağlı, Ateşdağlı, Uludağ, Uludağlı, Dağ, Kardağlı, Üstündağ, Dağlar, Bingöldağ, Şardağ, Arıdağ, Demirdağ, Dağada, Dağıstanlı, Dağdelen, Göldağ, Uğurdağ, Kocadağ, Dağçınar, Akdağ, Ortaçdağ, Erendağ, Dağsöz, Tümdağ, Yamandağ, Çetindağ, Yalçındağ, Dağyaran, Dağaltı, Kocadağ
GÖK (SKY, HİMMEL, CİELO):
Gökçen, Gökmen, Göksu, Göksel, Gökçe, Gökçeli, Gökçeoğlu, Gökalp, Göksu, Gökgöl, Göker, Gökdemir, Gökçer, Gökbuget, Göksever, Göknil, Gökbilgin, Gök, Gökten, Gökengin, Gökçeer, Göktürk, Özgökçen, Göksun, Gökkır, Gökgürler, Gökpınar, Gökçay, Göktalay, Gökçeler, Özgökçe, Gökçebay, Gökyar, Göksan, Gökşin, Göktaş, Göksoy, Gökşinoğlu, Gökkule, Gökel, Göknel, Gökdoğan, Yergök, Gökkibar, Gökyildiz, Gökbakan
YILDIZ (STAR, ESTER):
Yıldız, Akyıldız, Yıldızman, Yıldıztan, Yıldıztekin, Eryıldız, Yıldızlar, Ayyıldız, Yıldızak, Yıldızıpek
GER (STRETCH):
Ger, German, Germen, Gerçel, Gerçek, Geron, Geren, Telgeren, Dülger, Dülgerbaki, Erbelger, Belger, Belgerden
DİNÇ: Dinç, Dinçel, Dinçer, Dinçkök, Dinçmen, Dinçay, Dinçsoy, Dinçsan, Dinçkaya, Başdinç, Dinçgör, Dinçman, Özdinçer, Atadinç, Birdinç, Erdinçler, Dinçol, Tınç, Tinç, Tiniç, Dindiç
ALP-: Alp, Alptekin, Alper, Alpman, Alpmen, Alpar, Alpsan, Alppay, Alpay, Özalpman, Aralp, Eralp, Kayaalp, Tekinalp, Alpsoy, Alpkaya, Tunçalp, Hizlialp, Akyüzalp, Arslanalp, Kuneralp, Mutalp, Yıldızalp, Tokalp, Küçükalp, Timuralp, Onuralp, Ömüralp, Tüzünalp, Demiralp, Sualp, Sarialp, Süalp, Ulualp, Özalp, Özalpaydın, Yalçınalp, Kuneralp, Uguralp, Yavuzalp, Alparda, Soyalp, Kuntalp, Ülgenalp, Özgenalp, Güneralp, Alpçelebi, Alperen, Akalp, Akıalp, Kıralp, Cenalp, Alpdoğan, Uzalp, Aydınalp, Alpogan, Yavuzalp, Alpgünay, Alpaslan, Akıalp, Alpöge, Önüralp, Selçukalp, Türkalp
ÇEVİK (AGILE, LİGERO): Çevik, Uluçevik, Çeviker, Çevikkal, Çeviköz, Çevikman, Çokçevik
GÜÇ: (İBRANİCESİ = OZ, UZAN, STERNGTH, POWER, FUERZA)
Güçer, Gücüyener, Gücüyenen, Gücün, Gücüm, Güçüm, Demigüç, Demirgüç, Erengüç, Güçyılmaz, Uyguç, Mengüç, Güçkan, Arıgüç, Gücüyetmez
YILMAZ (UNDAUNTED, İNTREPİDO): Güçyılmaz, Gençyılmaz, Özyılmazel, Yılmazer, Yılmazcan, Uluyılmaz, Şenyılmaz, Yılmazişler, Hiçyılmaz, Yılmaz, Özışıkyılmaz
-ER, ERİ:
Acuner, Dilber, Dülger, Önder, Önderer, Erbil, Bayer, Erkoç, Ersoy, Küçükersoy, Erkunt, Yararer, Denker, Paker, Aker, Tamer, Tameroğlu, Tümer, Mater, Tomer, Toner, Taner, Kaner, Ers, Eroğlu, Tutkuner, Baraner, Atiker, İnceer, Bezer, Daner, Alev, Alver, Alever, Kunter, Sunter, Germaner, Germener, Kalender, Çeliker, Dilaver, Er, Erkol, Erkuş, Dönmezer, Erker, Becer, Beceren, Güner, Yukseler, Alper, Narter, Eren, Ertaner, Diker, Ergin, Beller, Tacer, Tecer, Viter, Ülgener, Erler, Benker, Uzer, Uzeroğlu, Belger, Erbelger, Belgerden, Ander, Ader, Oder, Erdener, Seber, Kibarer, Besler, Kanter, Filmer, Somer, Soner, Erhat, Deymer, Pasiner, Sarter, Özer, Marter, Conker, Yiğiter, Yenier, Pasinler, Eröz, Erdemoğlu, Haker, Kuruner, Erbahar, Erim, Erdal, Erdost, Erdogdu, Üçer, Üster, İkier, Armaner, Kender, Nomer, Ülger, Diner, Dinler, Geyer, Güçer, Vuraler, Sander, Ertürk, şeker, User, Kuzer, Sirer, Teker, Eker, Eter, Eriç, Erpamir, Erakay, Ersari, Erakkaya, Ermaner, Ertek, Ersek, Erseber, Erbaran, Erakman, Eral, Eran, Eranay, Eranil, Erataç, Eratalar, Polater, ilter, Dümer, Eryalçın, Erbeş, Yetişener, Yükseker, Dörter, Hüner, Ersek, Ader, Yuner, Serbester, Suner, Güneri, Savaşeri, Taneri, Türkeri, İşeri, Sueri, Erelçin
ALTIN, SOM, GÜMÜŞ: (GOLD, SİLBER, SİLVER, SİLVA, CASPİ, ZEHAVİ)
Altın, Altınkök, Altınbaran, Altınay, Altınbaş, Altınlı, Altınışık, Altındal, Gümüş, Gümüşgerdan, Gümüş, Gümüşoğlu, Gümüşsu, Gümüştaş, Gümüşlügil, Gümüşkemer, Altınkemer, Som, Somay, Somel, Somer, Someralp, Somaysoy
TUNÇ, KALAY (BRONZE, TIN) : Tunç, Tuncel, Tuncay, Tuncer, Tunçer, Aktunç, Tunçaslan, Tunçsoy, Bartunç, Tuncacı, Tunçman, Tunçbil, Öztunç, Tunçcan, Sütunç, Tunçbilek, Tunçalp, Baştunç, Tunçoku, Tunçtan, Tunç
DEMİR: (DMR) (BARZEL, -FELD, PELED) Demiralp, Gökdemir, Demirden, Gördemir, Gürdemir, Akdemir, Aldemir, Alademir, Soydemir, Demirgüç, Demiröz, Demirsay, Demirkök, Demirsoy, Esendemir, Demirkaya, Demiraslan, Demirağ, Hasdemir, Artemir, Demirtaş, Demirhan, Demiren, Demirkan, Demiraslan, Demiriz, Demiriş, Demiralp, Demirmen, Demircioğlu, Demirci, Ordemir, Uzundemir, Cindemir, Gündemir, Toydemir, Demiresen, Demirbağ, Taşdemir, Çiftdemir, Sertdemir, Demirer, Demirhan, Özdemirler, Özdemircan, Özdemirel, Özdemirer, Özdemirtaş, Demirdelen, Demir, Demirören, Demirçay, Demirelli, Demirsöz, Demirdaş, Demirdal
ÇELİK, ÇEL-: (STAHL)
Çelikkol, Çeliker, Çelikel, Çelikman, Çelikmen, Erçel, Çerçel, Gökçel, Arçel, Çelikoğlu, Özçelik, Tamçelik, Çeliköz, Gerçel, Çelikiz, Çelikkan, Çelikezer, Akçelik, Çelikkaya, Çelikyol, Çelikörs, Soğukçelik, Gülçelik, Sertçelik, Çeliksoy
GÜVEN (SHALEV): Güven, Güvenir, Güvendiren, Güvengiz, Güventürk, Özgüven, Ergüven, Soyergüven, Güvengil, İşgüven, Güvensan, Uluergüven, Güvendik, Güvenç, Güvenirgil
TEKİN (SHALEV): Tekin, Saftekin, Tekinalp, Gültekin, Yıldıztekin, Alptekin, Dirimtekin, Tuğtekin, Tekindor, Arığtekin, Ortekin, Öztekin, Biltekin, Özbiltekin, Septekin, Tantekin, Uluğtekin
ÇETİN: Çetindamar, Özçetin, Çetin, Çetinkaya, Çetinok, Çetiner, Çetinörge, Çetinel, Çetinoğlu, Çetintürk, Çetinkasap, Pekçetin, Çetindağ, Çetintaş
DUR: Dural, Özdural, Erduran, Duru, Durusoy, Dur, Durul, Dursun, Durukan
DEL: Demirdelen, Yardelen, Dağdelen, Kayadelen, Kardelen, İrdel, İrdelp, Erdeler
ACU, ACI (BITTER): Acu, Acun, Acuner, Acunbay, Acuntas, Acunbaş, Acunaş, Özacun, Otacı, Acıman
DÜZ (PLAIN): Düzgit, Düzenli, Gündüz, Düzova, Düzcü, Düzgören, Düzgün, Özgündüz, Atagündüz
KOÇ, KOYUN: Koç, Koçman, Morkoç, Koçibey, Koçkaya, Koyuncu
SERT, SART, ESEN, ESER (HARD, RIGID, BLOW):
Sarter, Sart, Sert, Serter, Sertöz, Sertoğlu, Özsertel, Sertel, Sertelioğlu, Serter, Sertdemir, Sertesen, Serteser, Esen, İlkesen, Esentürk, Esendemir, Esendal, Esener, Esenalp, Esenbel, Esensoy, Esgin, Esiner, Eser
SARP (STEEP): Sarp, Sarpel, Sarper, Sarpman, Sarpkaya
YALÇIN: Yalçın, Yalçınkaya, Akyalçın, Tanyalçın, Eryalçın, Yalçıntaş, Yalçıngöz
YAL(YAR=CLEAVE, DEVEKUT):
Yalman, Yalaman, Yalvaç, Yaltı, Yalgın, Dalay, Talay, Yalter, Yalkı, Yalçı, Yaltırım, Yalın, Yalınes, Yalıntaş, Yarman, Yalhak, Yarbağ, Yargıcı, Yalbaz, Yardelen, Yargı, Yarsuvat, Yarkutay, Yalıç, Yardım, Yardımcı, Özyar, Bayar, Sayar

RENK İSİMLİ
AL, KIZIL (RED, ROTH, RUBY):
Kızıl, Kızılok, Kızılkaya, Kızıltepe, Kızılyar, Kızıltaş, Kızılgül, Kızıldemır, Kızılot
MOR (PURPLE, VIOLET):
Moral, Moran, Mortan, Morgil, Morova, Morçimen, Morel, Morsaloğlu, Moripek, Morda, Moroğlu, Akmoran
SARI (YELLOW):
Sarıoğulları, Sarıoğlu, Sarıtepe, Sarı, Sarıer, Sarılar, Sarıkaya, Sarıaltın, Sarıgöl, Sarıkadıoğlu, Sarıkaya, Toksarı, Sarıalp, Ersarı
YEŞİL (GRÜN, GREEN, KHIDR) : Yeşilçay, Yeşilada, Yeşilmen, Yeşil, Yeşilova, Yeşilyurt, Yeşilay
KAHVE (BROWN): Kahveci, Kahvecioglu

YER İSİMLİ: (WITH PLACE NAMES)
Mısırlı, Mısırlıoğlu, Manisalı, Manisalıoğlu, Balkan, Balkanlı, Kırımlı, Özkırımlı, Kırımsoy, Selanik, Selanikli, Kavala, Kavalalı, Vidin, Vidinli, Vidinligil, Vidinlioğlu, Cezayirli, Cezayirlioğlu, Adali, Gevgili, Gevgilili, Teselya, Egeli, Özrodop, Rodoplu, Rodopluman, Borovalı, Tırnovalı, Şamlı, Şamlıoğlu, Vodina, Vodinalı, Topçu, Kocatopçu, Topçular, Poroy, Kaya, Moralı, Moralıoğlu, Moralıgil, Girit, Giritli, Giritlioğlu, Giritligil, Gönen, Gönenli, Gönenç, Gönençer, Gönençtürk, Gönöy, Gönensay, Gönensin, Gönenden, Ergönen, Nizipli, Tuzlalı, Tuzlacı, Malta, Üsküplü, Balikesir, Cebeci, Anafarta, Fındıklı, Manyaslı, Maltepe, Veznikli, Bursalı, Sofyalı, Sofyalılar, İnegöllüoğlu, Saruhan, Fas, Faslı, Fesli, Yemenli, Varnali, Üsküdarli, Serez, Serezli, Kesriye, Kesriyeli, Egeli, İzmirli, Seyhanli, Aksekili, Kosova, Seyhan, Seyhanli, Mardin, Mardinli, Bartin, Söğütlü, Söğütlügil, Ergene, Ergeneman, Ergenetürk, Ergenekon, Ergenekan, Ergenemen, Ergeneli, Hendekli
ADA (ISLAND, ADAH = ORNAMENT, SÜS): Ada, Adaman, Adali, Özada, Adan, Dağada, Adaoğlu, Alada, Yeşilada
KENT (İR, MEDİNA) :
Kent, Kentmen, Birizkent, Akkent, Taşkent, Öztaşkent, Birkent, Yarkent, Kenter, Kirent, Bolkent, Demirkent
VARDAR:
Vardar, Ervardar, Vardarlı, Vardarcı, Vardarlıman, Vardarsu, Vardarsuyu, Özvardar, Özvardarlı, Vardarbaşı, Vardarman, Vardarlılar
TUNA, DUNA:
Tuna,Tunali, Zorlutuna, Öztuna, Öztunali, Tunalılar, Tunalıgil, Furtuna, Tunaman, Duna, Tunacı, Ertuna, Tunagür, Tunador, Tunator, Tunakan, Soytuna, Sütuna, Aktuna, Sontuna, Karatuna, Tunaya, Üntuna, Paktuna
SEL (FLOOD, SELANİK’İ DE HATIRLATIYOR, İNUNDACİON, RİADA):
Gürlesel, Sel, Selcan, Göksel, Seltün, İlksel, Arsel, İksel, İzisel, Atasel, Baransel, İnsel, Akansel, Baysel, Selisik, Ulusel, Yonsel, Selçuk, Türesel, Yüksel, Devrimsel, Eryüksel, Gürsel, Güryüksel, Mürseloğlu, Özensel, Dinsel, Tünsel, Evrensel, Erkansel, Etensel, İçinsel, Gürensel
KAV (KAVALA’YI HATIRLATIYOR, KAV’İ=KUVVETLİ):
Kavi, Kavcı, Kavçın, Kavadar, Kavadarlı, Kavrem, Kavrak, Kavran, Kavak, Kavuk, Eğrikavuk, Kavur, Enkavi
KAY: Tokay, Paşakay, Akay, Akayoğlu, Oskay, Aroskay, Eroskay, Toskay, Akoskay, Voskay, Kaynak, Boronkay, ilkay, Gökay, Okay, Özokay, Göçkay, Nokay, Kayı, Kayılı, Kayran, Kaynar, Kaytan, Kaymak, Kaymakçı, Kayar, Rutkay, Kaylan
KAYA-: (TZUR, SELA, NiEL)
Kayaalp, Alpkaya, Kayatan, Kaya, Kayaman, Kayaer, Erkaya, Üstünkaya, Karakaya, Alkaya, Kayalı, Kayalar, Alpkaya, Girginkaya, Dikkaya, Gümüşkaya, Özkaya, Başkaya, Yelkenkaya, Kayaköy, Kayalıoğlu, Binkaya, Demirkaya, Sarikaya, Kayalar, Alkaya, Çetinkaya, Billikaya, Kayadan, Kayabaşı, Yaltkaya, Başkaya, Koçkaya, Kayacık, Kayakurt, Kayalıbay, Kayadelen, Kayalıoğlu, Kayaarası, Kayaoğlu
SAV:
Sav, Gürsav, Save, Saver, Savaş, Savaşkan, Savaşır, Savaşeri, Savaşçın, Savgüç, Savguç, Savcı, Savan, Savaşman, Kosava, Savatlı, Savur, Savun, Savran
TOP (BALL):
Öztop, Top, Topcu, Topçu, Topbaş, Ertop, Toparlak, Toptaş, Toptan, Toplar, Topkaya, Topoğlu, Karatop, Topal, Kocatopçu, Kartopu, Nurtopu, Topçubaşı, Topsever, Toplusoy, Toplandı, Topparmak, Topuz
OK (ARROW, FLECHA, MIZRAK):
Okçuoğlu, Ok, Okay, Özokay, Okayer, Erokay, Okman, Kızılok, Okçun, Üçok, Okberk, Özok, Okan, Okumuş, Okumuşoğlu, Altıok, Altıoklar, Ateşok, Tunçoku, Güçok
KILIÇ (SWORD, ESPADA):
Kılıç, Kılıçel, Kılıçoğlu, Kılıçerlı, Kılıçay, Kılıçlıoğlu, Kılıçcı, Kılınçcı, Kılıçbay, Erkılınçoğlu
LEVENT, AKINCI, SİPAHİ, NİŞANCI, TÜFEKÇİ vb:
Levent, Levend, Leventer, Leventoğlu, Fişek, Fişekçi, Sipahi, Sipahiler, Akın, Akıncı, Akıncılar, Nişancı, Tüfekçiman, Tüfenk, Süngü, Süngün, Onbaşı, Onbaşıoğlu, Yüzbaşıoğlu, Çavuşoğlu, Başçavuşoğlu, Karatopçu, Topçu, Topçuoğlu
-DA, -TA: Bleda, Suda, Arda, Berkarda, Poda, Yuda, Barda, Menda, Erda, Ayda
TAV: Atav, Özatav, Altav, Oktav, Maktav, Eroktav, Tavil, Taviloğlu, Berktav, Tavman, Aktav, Çintav, Gürtav, Öztav, Güntav
TAY: Kortay, Kuntay, Küntay, Asutay, Toktay, Kırtay, Erkırtay, Tayşi, Taylan, Öztaysi, Canatay, Tayman, Atay, Altay, Antay, Özatay, Ortay, Taylan, Kutay, Berktay, Gürtay, Ülkütay, Aktay, Üstay, Apatay, Otay, Polatay, Karatay, Karataylı, Karataylıoğlu, Güntay, Tay, Oraltay, Cantay, Tuntay, Taykurt, Arutay, Bulutay, Kantay

SESÇE BENZESEN SOYİSİMLER:
Aktam, Atam, Eratam, Öktem, Öktemgil, Öktemberk, Öke, Ökte, Ökten, Öktenberk, Öktenoğlu, Ökter, Öksoy, Öksüzoğlu, Öksüzcü, Yetimoğlu, Suhubi, Esi, Esin, Esinli, Esingüner, Derves, Devres, Ades, Ergunes, Tanes, Sedes, Edes, Eder, Eden, Edin, Özedincik, Edil, Edis, Ediz, İdiz, Erez, Özerez, Ezel, Ezer, Ezen, Kamercan, Kamözüt, Özüt, Ogut, Ogud, Ögüt, Önengüt, Ögütverici, Ögütveren, Öngüt, Öget, Büget, Bigat, Öget, Övet, Övütmen, Tenolcay, Erolcay, Olcay, Orcay, Olcaysoy, Ulcay, Olcaytu, Olcayto, Seval, Özseven, Sever, Sevi, Seviğ, Sevil, Selvili, Urasman, Uras, Uraz, As, Asi, Özasi, Us, Uz, Eliuz, Uzman, Uzgören, Öz, Erus, Usel, Uzel, Uzyel, Eliuz, Özel, Uzer, Uzeroğlu, Güz, Güzel, Güzey, Nayman, Ulunay, Dolunay, Tolu, Tolunay, Tulunay, Dolun, Tolun, Tolon, Tolan, Kapanli, Sapanli, Sapan, Basan, Saban, Özbasan, Özsaban, Özsapan, Sabaner, Akbasan, Erdoğdu, Erdoğmuş, Tonsir, Tongsir, Sirman, Alemdar, Alemdaroğlu, İncealemdaroğlu, Atiker, Atik, Atok, Atuk, Artuk, Susmus, Susmusoğlu, Çebi, Çelebi, Çelebioğlu, Gezmiş, Engez, Ender, Enderoğlu, Artunkal, Kalafat, Kalafatoğlu, Avci, Avcioğlu, Doral, Dürüst, Çandar, Çandarli, Çavdar, Çavlı, Çamlı, Çöl, Kazaz, Kazez, Gazezoğlu, Kazazoğlu, Madra, Madran, Pasiner, Pasinli, Pasinler, Ertüzün, Tüzüner, Tüzün, Tözüm, Keribar, Kehribar, Onat, Sonat, Donat, Eronat, Arolat, Arulat, Polat, Pulat, Saver, Saber, Key, Keyder, Keylan, Keysan, Morsaloğlu, Mürseloğlu, Mursaloğlu, Erte, Ertek, Ertegi, Ertegün, Ertem, Antebi, Entebi, Yazgan, Yazganç, Basyazgan, Alav, Alev, Alever, Alvar, Alver, Yiğit, Üçyiğit, Yiğitalp, Gökyiğit, Cön, Cöner, Cönerdem, Cönker, Conker, Cönkeroğlu, Cumali, Başcumali, Yelkenkaya, Yelkenci, İmren, İmre, İmregün, Emre, Güney, Küney, Yunt, Kunt, Kant, Aka, Akant, Türkant, Türkan, Türkkan, Tamar, Tarmar, Tamur, Tomor, Tarmur, Seğban, Sekban, Özsekban, Korzay, Koral, Korel, Koryürek, Cankorel, Bali, Balkar, Balkan, Balkanli, Baran, Baraner, Altinbaran, Gülbaran, Talu, Taluy, Uysal, Enuysal, Pekuysal, Uysaler, Uysalman, Salor, Saltuk, Saltik, Göksaltik, Salman, Hun, Hunca, Akhun, Kor, Korman, Fer, Ferman, Feridunoğlu, Gör, Görgü, Görgülü, Narin, Pamuk, Özpamuk, Pamukçu, Pamukoğlu, Tarzi, Terzi, Terzioğlu, Özcan, Peközcan, Özcanoğlu, Erözcan, Dağsöz, Ünlü, Ünlüsoy, Canli, Canlisoy, Sir, Sirel, Sirer, Sirman, Sirmalı, Silman, Sirmen, Şimşir, Şirvan, Melek, Akmelek, Almelek, Arkon, Bezarkon, Konik, Kanik, Cebesoy, Cebecik, Fas, Faks, Fansa, Benderli, Benderlioğlu, Deriş, Derviş, Dervişoğlu, Mesci, Mesçi, Mestci, Mestçi, Mescioğlu, Mesçioğlu, Mestcioğlu, Mestçioğlu, Nart, Narter, Karatay, Karataylioğlu, Akyol, Yolaçar, Yolum, Yolageldili, Dabak, Tabak, Tabakoğlu, Tünay, Tünayman, İde, İdemen, İrtem, Ertem, Boren, Boran, Albant, Alkim, Alkin, Alsaç, Saçkan, Fosforoğlu, Oba, Tanoba, Kobal, Çehre, Çehreli, Hürcan, Hürman, Hüroğlu, Hürbaş, Tanalay, Tanaltay, Erşahin, Şahinli, Şahinoğlu, Sarç, Seral, Seraç, Saraç, Saraçoğlu, Saraçer, Güngör, Ergüngör, İyigüngör, İyigün, Güngören, İyimen, İyibaş, İyitaş, İsçimen, İsçimenler, Bahar, İlkbahar, Baharoğlu, Beker, Zeybeker, Celep, Ercelep, Yarbağ, Arbağ, Arbağli, Akbağli, Albağli, Akbeğ, Akbağci, Bağci, İnselbağ, Dural, Kural, Ural, Urul, Uralcan, Moran, Doran, Boran, Oran, Özoran, Tezoran, Bodur, Boduroğlu, Görkey, Özgörkey, Otman, Otyam, Otag, Otaci, Edlem, Eldem, İren, İrengün, Akkaya, Akkayagil, Usman, Usmangil, Cümbüş, Cümbüşel, İncedayi, Özdayi, Dayioğlu, Dayigil, Dayicioğlu, Dai, Dalyan, Dalyanoğlu, Ekmekçi, Ekmekçioğlu, Acunduk, Avunduk, Avundur, Koşar, Koşaroğlu, Özçer, Çerçi, Çerçioğlu, Agalday, Ağalday, Büyükol, Emirol, Özemir, Emiroğlu, Kolip, Darip, Enbiyaoğlu, Evliyaoğlu, Evliyazade, Taskonak, Konakçi, Sabunis, Sabuncu, Sabuncular, Sabunoglu, Sabuncuoglu, Özsabuncuoglu, Köprülü, Köprülüoglu, Paker, Özpaker, Özpak, Atlas, Barlas, Doguman, Dogusoy, Dogulu, Akdogu, Doguoglu, Akal, Aral, Özaral, Serdengeçti, Gelirgeçer, Yolageldili, Piyade, Piyale, Kagitçi, Kagitçibasi, Çolak, Çolakoglu, Aksoy, Eraksoy, Aksoyer, Basat, Basut, Ergin, Erginbas, Ataergin, Bergin, Erginler, Ülergin, Dirim, Dirimtekin, Dal, Daldal, Altindal, Esendal, Dalokay, Dalkiran, Dalay, Dalar, Dalli, Erdal, Gürdal, Magden, Magdenli, Kadioglu, Sarikadioglu, Müftüoglu, Mollaoglu, Müezzinoglu, Seyhoglu, Resuloglu, Islamoglu, Sagun, Atasagun, Zaim, Zaimoglu, Erzaim, Abi, Abaci, Afra, Almas, Elmas, Özelmas, Yildirici, Nemli, Zirh, Zirhlioglu, Kosal, Kosal, Kosagan, Yöntem, Yöner, Yöney, Yönerman, Yönder, Yenel, Yenal, Yenen, Yener, Yenerden, Yenerman, Yenersu, Yenercik, Yengi, Yentürk, Yenseni, Yen, Fenik, Sunay, Sonoy, Sanay, Abut, Batur, Karabatur, Atuk, Batuk, Atakol, Kolay, Sahinbozkir, Sahingiray, Ören, Kuyulu, Koyutürk, Türkölmez, Türkömer, Gögüs, Gögdün, Sag, Sagman, Sagisman, Abdikoglu, Yakupoglu, Ibrahimiye, Ibrahimzade, Karaibrahimoglu, Ismailoglu, Talatpasaoglu, Konakçi, Konuk, Konuklar, Konuksever, Konukman, Konukbay, Konuksay, Yagci, Yagtug, Göle, Göldag, Gölpinarli, Taspinar, Noyan, Nuyan, Alpnoyan, Zor, Zorlu, Zorlukol, Zorlutuna, Zorluman, Özruso, Öztuzcu, Tuzcu, Külür, Külürbasi, Kutadgu, Kosif, Sifoglu, Babür, Babüroglu, Evren, Evrenol, Bakay, Parla, Parlaöz, Zafir, Köni, Köner, Könü, Könümen, Könüman, Acim, Çelem, Kuseyri, Kuseyrioglu, Kuseyiroglu, Reçber, Rençber, Cakcak, Çakçak, Taktak, Mumtas, Mumcu, Mumcuoglu, Mucuoglu, Sucuoglu, Kertmen, Süar, Süer, Özsüer, Soyugazi, Gazioglu, Zara, Zagra, Zuvin, Zuvarikli, Arikli, Levin, Nevin, Neciboglu, Necipoglu, Necifoglu, Kazak, Kirgiz, Çeçen, Çeçener, Oguz, Gençoguz, Ataoguz, Aroguz, Oguzman, Oguzoglu, Oguzlu, Özoguz, Karaoguz, Karauguz, Uguz, Mete, Dagistanli, Hale, Kehale, Akyürek, Pakyürek, Koryürek, Özkalp, Kavrem, Kademoglu, Sava, Kosava, Kosova, Bati, Batili, Batibay, Süsoy, Süslü, Ongun, Ungun, Küsefoglu, Kefeli, Ergüder, Öçgüder, Üçgüder, Kayran, Kavran, Davran, Devran, Kozan, Kozanoglu, Tamel, Temel, Öztemel, Artemel, Sat, Satir, Özkur, Özkun, Kunday, Albant, Aral, Ural, Erural, Akant, Kant, Kunt, Kont, Kent, Zent, Ortaç, Önortaç, Gönültas, Aydintasbas, Akbiyik, Karabiyik, Kocabiyik, Kocabiyikoglu, Terem, Korle, Pasin, Pasiner, Pasinli, Çoban, Çobanli, Çobanoglu, Karaca, Karacaoglu, Özkaraca, Karacabeyli, Gedik, Gedikoglu, Göknel, Köknel, Firat, Özfirat, Yesilfirat, Firatligil, Akfirat, Korkmaz, Özkorkmaz, Dönmez, Dönmezoglu, Sönme, Sönmez, Sönmezler, Sönmezates, Sönmezocak, Bingöl, Bingöllü, Sagay, Ulagay, Nogay, Çelenk, Çelen, Bahar, Yesilbahar, Yasalar, Güneyli, Ogüst, Agustos, Dizdar, Dizdaroglu, Özdoyuran, Sonal, Deger, Degerli, Büyükönder, Özcay, Anafarta, Anabolu, Laç, Laçin, Laçiner, Burla, Bursin, Iren, Irengün, Kahya, Kahyaoglu, Emilsili, Malki, Maliki, Özkam, Kamman, Paçaci, Özpaçaci, Paçalioglu, Paçaman, Baç, Abaç, Babaç, Bapçun, Bapçum, Tüfekçiyasar, Yasar, Yasaroglu, Agirman, Agirdemir, Hekiman, Birhekimoglu, Hekimoglu, Müderrisoglu, Müderrisler, Müderrisgil, Kalem, Baskalem, Yirmibes, Yirmibesin, Yirmibesoglu, Celasun, Ercelasun, Mer, Mergen, Meriç, Atameriç, Meriçata, Meriçelli, Karabiber, Büyükkarabiber, Tatarli, Tatarmat, Bük, Bükey, Büktel, Böke, Özdöl, Erdölen, Dölen, Döler, Dölay, Pamir, Erpamir, Pamirtan, Mazon, Konrat, Kurat, Kazgan, Önge, Koca, Kocatas, Eksigil, Çeyrekgil, Burdu, Özerdem, Neyzi, Pilen, Bilen, May, Mey, Nalbant, Zobu, Derman, Dermancioglu, Ölç, Ölçer, Ölçmen, Erölçer, Ölçüm, Kocaölçüm, Hizlan, Hizalan, Alan, Ikiz, Ikis, Ikizler, Iman, Inan, Inanli, Kulin, Kulen, Uyar, Dogruoglu, Erdogru, Dogruer, Dogruman, Fatura, Tekaüt, Tefe, Tefeci, Gorbon, Yahsioglu, Diriker, Dirikman, Beriker, Berikman, Lök, Zenginoglu, Zenginobuz, Zengin, Enç, Gönenç, Göyenç, Özenç, Tirmandi, Tirmandioglu, Tilkicioglu, Ürkün, Kolay, Kalayoglu, Kalaycioglu, Özkalay, Umur, Solak, Solakoglu, Soliçikoglu, Sohtorik, Yemni, Cural, Kural, Dilek, Erdilek, Duyulmus, Argaç, Olgaç, Olgaçman, Sagirzade, Sagiroglu, Sagiroglu, Sagman, Sagmanli, Refig, Nakiboglu, Asmaz, Yenisey, Börteçen, Gözüm, Kender, Kenber, Çarmikli, Berber, Berberoglu, Atlig, Atli, Savatli, Eyüpoglu, Eyüboglu, Cirit, Ciritoglu, Köstem, Ast, Üst, Çoban, Çobanli, Çobanoglu, Çigdem, Anildi, Anilmis, Adam, Kadam, Benadam, Sungur, Sunguroglu, Baysungur, Elçioglu, Özelçi, Çikinoglu, Kandir, Atakandir, Öge, Ögeer, Öget, Ögel, Alpöge, Aldikaçti, Gülez, Oyal, Sedet, Irdel, Irdelp, Ertör, Aytöre, Demirdelen, Yardelen, Dagdelen, Kayadelen, Kardelen, Dönmez, Erdönmez, Dönmezoglu, Korkmaz, Korkmazer, Özkorkmaz

EV (HEIM): Evci, Evciman, Evcimen, Evinman, Akev, Özev
GÜLER (LAUGH,): Güler, Özgüler, Tangüler, Ergüler, Sengüler, Gülerman, Gülercan, Güleryüz
BULAK: Erbulak, Yaybulak, Akbulak, Albulak, Demirbulak, Onbulak, Dalbudak
KÖSE (BEARDLESS): Köse, Kösemen, Kösebay, Köseoglu, Karaköse, Akköse
IMER: Telimer, Bilimer, Özimer
TUG : Altug, Ertug, Öztug, Tugsel, Aktug, Aktuglu, Aslantug, Tuglu, Tugcu, Tugsuz, Tugay, Tugay, Tugayoglu, Yagtug, Tugman, Atatug, Tugbay, Tuglay, Tantug, Tugtan, Tugtekin
IPEK (HARAER), IP, IPLIK: Özipek, Ipeker, Ipekçi, Ipekoglu, Ipekel, Akipek, Moripek, Basipek, Iplikçioglu, Öziplik, Iplikçi, Darip
IZ: Ataizi, Izisel, Izdar, Izel, Idiz, Ediz, Demiriz, Duruiz, Filiz, Çiftfiliz, Meniz, Izer, Öziz, Izerel, Izet, Izibelli, Izmen, Izli, Izcan, Izber, Iz, Biliz, Kurtiz
MUT: Mut, Muter, Mutman, Mutalp, Mutlu, Mutlugün, Yamut, Mutluay, Mutludogan
BORA: Özborali, Borak, Kocabora, Boran, Bora, Özbora
ÇIL: Çil, Çilli, Erçil, Çiller, Çiloglu, Çilan, Içil, Çilogullari
IN: Insel, Inselel, Inan, Inel, Inelmen, Inselbag, Inbar, Inkaya, Ingeç, Inada, Inci, Inç
-IS-: Dervis, Fis, Ismen, Isbil, Iscil, Akis, Pakis, Berkis, Isman, Iskin, Girisken, Anis, Isgüven, Issever, Demiris, Isseven, Beris, Isbecer, Yakis, Isgör, Özis, Tezis, Dezis, Eris
ÇELEBI: Çelebioglu, Akçelebi, Çelebi, Çelebican, Bayçelebi, Çeleboglu, Alpçelebi
DIL : Dilhun, Zadil, Özdil, Idil, Dilemre, Dilman, Akdil, Midil
GIZ (RAZ): Giz, Gizel, Elgiz, Tingiz, Tengizman, Dengiz
IL: Ilel, Ilhan, Ileri, Ilter, Ilgi, Ilbay, Ilgaz, Ildem, Ilmen, Ilman, Göçgil, Nil, Karanfil, Tavil, Serpil
HAK: Haker, Hakses, Hakman, Haksever, Hakmen
-EL (ISRA-EL): Özyilmazel, Cümbüsel, Yararel, Sasmazel, Arel, Uzel, Denizel, Tükel, Türkel, Eliyesil, Keskinel, Tamel, Temizel, Tüzel, Tuzel, Elbeyli
UÇ/ÜÇ (FLY, THREE): Uçansu, Uçuran, Uçman, Uçarer, Uçaroglu, Uçak, Uçtum, Uçal, Üçer, Üçok
ALA: Alabora, Alagöz, Alacakaptan, Bala, Alam
ÜN: Yurdaün, Ünalan, Ünal, Ün, Üngün
GÜL, OVA, DUR, YEN, AL-, -TRAK, KAL-, SIR, SIN, -ANT, -YÜZ-, -KANT, KUS, KILIÇ-, TAV-, -ELI, DIK-, -YOL, ACI, -EV, -LA, BAG, YESIL, IÇ, -AÇ, -AT-, TÜR, DER, AS, ÖN, ÜN-, ÖR-, GÜVEN, CAN, LI, SAF, ES, SAV, SEV- sikça rastlanan diger eklerdir.
 

Istanbul Sevi__________________________


 

 SABATAYCI İSİMLER HAKKINDA BİR EKLEME