Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ALİ HAYDAR BAŞVEREN'İN ARAŞTIRMA YAZISI


ALEVİ-SÜNNİ SÜRTÜŞMESİNİN İÇYÜZÜ

İKİNCİ KISIM



ONÜÇÜNCÜ BÖLÜM: SÜNNİ İMAMLAR 12 İMAM'DAN AYRILMAZ!



Gerek SÜNNİLER arasında, gerekse ALEVİLER'de 4 MEZHEP ve bu mezheplerin İMAMLARI konusunda farklılığı körükleyen yanlış inançlar vardır.

Bir SÜNNİ iddiacıya sorulsa, "Niye ALEVİLER'e karşısın?" diye... bir takım sebepler öne sürecektir. "Peki, bunları nereden çıkarıyorsun?" denilse, en doğrunun kendi mezhebinde olduğunu, cami imamının öyle söylediğini belirtecektir.

Böylece dile getirmese bile, MEZHEP kurallarının ALEVİLER'i dışladığı kanısına varılacaktır. Sanki o MEZHEP İMAMI'nın da ALEVİLER'e, ALİ'Yİ TUTANLAR'a, HASAN ve HÜSEYİN dışındaki İMAMLAR'a karşı olduğu gibi yanlış bir kanaat uyanacaktır dinleyenlerde...

Öte yandan bir ALEVİ'ye sorsanız, o da 12 İMAM'dan ayrı gördüğü 4 MEZHEP İMAMI'nı "YEZİD'e bağlananlardan, EMEVİ ve ABBASİ HALİFELER'in peşinden gidip EVLAD-I RESUL'e eziyet edenlerden" sayar! Onlara kızar.

Halbuki gerçek, bu iki inançtan da uzak, apayrı bir mecradadır. Ve bu gerçek maalesef ne ALEVİ-BEKTAŞİ ileri gelenleri tarafından dile getirilir; ne de DİYANET İŞLERİ, cami imamları bu konuda aydınlatıcı, kaynaştırıcı yayınlar yaparlar.

Biz önce TARİHİ durum anlaşılsın diye, bir tablo hazırladık. Lütfen yazımızın bu bölümünde sık sık o tabloya başvurun. Anlattıklarımızı daha kolay takip edeceksiniz.
(Bakınız:
4 MEZHEP İMAMI VE ÇAĞDAŞLARI )

Sonra da onların kısa hayat hikâyelerini dilimiz döndüğünce özetledik. Buyurun, okuyun.


*

İMAM EBU HANİFE
-------------------------


Asıl adı NUMAN'dır. KUFE'de 699 yılında doğmuş, hayatının büyük kısmını orada geçirmiştir. Küçük yaştan itibaren KUR'AN ve HADİS ilmi ile ilgilenmiştir. Çevresi HARİCİ, MUTEZİLİ, Şİİ inançlı kişiler ile dolu olduğu gibi; TABİİLER, yani PEYGAMBERİMİZ'i göreni görenler ve ŞİA ile çevrili idi. (Bakınız: NOTLAR - 2, 25)

Çeşitli mezheplerden bilginlerle sohbete girer, derin konularda tartışmalar yapardı. En uzun süre kendisine hocalık eden HAMMAD BİN EBU SÜLEYMAN'ın vefatı üzerine onun yerine aldı. İMAM CAFER'e büyük saygı gösterir, onun meclisine katılır, ondan feyz alırdı.

EBU HANİFE sık sık HİCAZ'a, yani MEKKE ve MEDİNE'ye gider, oradaki alimlerle görüşürdü. Keskin bir zekâya, sâkin bir tabiata sahipti.

Bir gün EMEVİLER'e isyan etmiş olan DAHHAK adlı HARİCİ, İMAM EBU HANİFE'nin bulunduğu meclise gelmiş ve "Tövbe et," demişti. İMAM, "Niye?" diye sordu. DAHHAK, "ALİ'nin HAKEM tayinini kabul ettiğin için," dedi.

Hatırlanacağı gibi, HARİCİLER, Ali'yi HAKEM kabul etti diye KÂFİR ilan etmiş ve bu yüzden öldürmüşlerdi... HARİCİLER KUR'AN'a aykırı davranan herkesin öldürülmesi gerektiğine inanırlardı.

EBU HANİFE tekrar sordu: "Sen beni öldürmek mi istiyorsun, yoksa tartışmak mı?" Adam, "tartışmak," dedi. Bunun üzerine İMAM, "Anlaşamazsak, aramızdan kimin haklı olduğunu kim tesbit edecek?" diye sordu. DAHHAK, "Kimi istiyorsan, o olsun," dedi. İMAM, bu sefer DAHHAK'ın adamlarından birini göstererek, "Bunu kabul eder misin?" dedi. DAHHAK da "Evet," dedi. Bunun üzerine EBU HANİFE, "İşte şimdi sen de HAKEM kabul ettin," diyerek, HARİCİ'yi kendisiyle çelişkiye düşürdü!..

EBU HANİFE pek çok talebe yetiştirmiş, ancak ne gibi eserler verdiğini tam tesbit mümkün olamamıştır. Kendisine isnat edilen bazı eserler vardır ama, onun zamanında bilgiyi yazıya geçmek pek âdet olmadığı için, muhtemelen bu eserler sonradan talebeleri tarafından derlenmiş sözleridir. "Kimse İLİMSİZ İBADET yapıldığını söyliyemez," derdi! Meşhur sözüdür.

En çok önem verdiği İLİM dalı FIKIH'tı. İÇTİHAT metodu KUR'AN, SÜNNET, ASHAB'IN REYİ, İCMA-YI ÜMMET ve KIYAS'tır. İMAM CAFER-ÜS SADIK ile bir tek KIYAS konusunda anlaşamazlardı... Aleviler bu yüzden KIYAS'ı kabul etmez. Hatta "Kıyas, şeytan işidir," derler.

Zamanında yaşadığı HALİFELER'den MANSUR, ona defalarca KADILIK teklif etmiş, ancak EBU HANİFE kabul etmediği için sonunda onu zindana attırmıştır. Bununla da kalmayıp işkence ettirmiş, her gün meydana çıkartıp kırbaçlatmıştır. İMAM'ın sağlık durumu bozulunca serbest bırakmış, ancak halkla irtibatını keserek FETVA vermesini yasaklamıştır.

İMAM EBA HANİFE 767'de BAĞDAT'ta vefat etmiş, cenazesine 50.000 kişi katılmıştır.

Hayatta iken, "Ben bir MEZHEP kurdum, kuruyorum," dememişti. HANEFİ HEZHEBİ'nin esas kurucusu talebesi EBU YUSUF'tur.

**

İMAM MALİK
-------------------


YEMEN'deki zalim bir validen kaçıp, MEDİNE'ye yerleşen bir ailenin çocuğu olarak 712 yılında doğmuştur. Önce KUR'AN, sonra da HADİS rivayet ilmiyle ilgilenmiş, bir çok hocadan ders almıştır. REY'e dayanan FIKIH'a önem verirdi. O devirde IRAKLI FIKIH âlimlerine göre REY, KIYAS'a dayanırdı. Yani KUR'AN'da, HADİSLER'de ve daha önceki alimlerin verdiği kararlarda rastlanmıyan bir hadise ile karşılaşılırsa, benzer olaylara bakıp KIYAS yoluyla karar verme prensibi IRAKLI âlimlerce itibar görüyordu.

Onlara göre REY, daha önce verilmiş kararlar ile, olayla ilgili kişilerin ve çevrenin yararı göz önünde tutularak karar verilmesi idi.

Yani KÛFE'de olmuş bir olay ile ENDONEZYA'da olmuş bir olayı KIYAS ederek karar vermek yetmezdi!.. Çevre, ortam, şartlar, zaman ve yararı da nazar-ı itibara almak gerekirdi... Bu anlayış, İMAM MUHAMMED TAKİY'in KADI YAHYA'ya,

- "Her olayın ayrı hükmü vardır. Öyle 'İHRAM'da iken avlanmanın hükmü nedir,' demeyle iş bitmez,"

cevabını vermesine benziyordu.

İMAM MALİK iyice yetiştiğine kanaat getirince ders vermeye başladı. Daha çok MESCİD-İ NEBEVİ'de, yani PEYGAMBERİMİZ'İN MESCİDİ'nde ve evinde ders verirdi. "İLİM öğrenmek istiyenler ağırbaşlı, ciddi olmalıdır," der, vakar ve ciddiyete çok önem verirdi.Bilmediği şeye "Bilmiyorum" demekten çekinmez, yalan cevap vermekten kaçınırdı. Talebelerinden biri EBU HANİFE'nin oğlu HAMMAD idi. Bir diğer öğrencisi de sonradan İMAM olacak olan ŞAFİ idi.

HALİFE MANSUR zamandı eziyete uğradı. O tarihte ŞİİLER ve MUHAMMED-EN NEFS-ÜZ ZEKİYYE ile birlikte ayaklananlar "ZOR KARŞISINDA KALAN KİŞİNİN YEMİNİ MUTEBER DEĞİLDİR" şeklindeki HADİS'e dayanarak, MANSUR'a edilen BİAT'ın geçersiz olduğunu savunuyorlardı. İMAM MALİK bu HADİS'i çok tekrarlar, hiç bir konuda zorla güzellik olmayacağını anlatmak isterdi.

Ancak MANSUR onun bu davranışla olayları kışkırttığını düşünmüş, HADİS'i tekrarlamaktan vazgeçmesini istemişti. Geçmediğini öğrenince de İMAM'ı kırbaçlatmış, bir kolunun çıkmasına ve yaralanmasına sebep olmuştu. Ancak bir süre sonra MANSUR, HAC için HİCAZ'a gittiğinde İMAM MALİK ile görüşmüş, kendisinden özür dilemiştir.

İMAM MALİK'in ömrünün çoğu hastalıkla geçti. Ancak bundan kimseye bahsetmezdi. 85 yaşında MEDİNE'de vefat etti. (795) BAKİ mezarlığına defnedildi... Bilindiği gibi Hz. HASAN da orada yatmaktadır.

BÜYÜK GÜNAHLAR konusunda EBU HANİFE gibi düşünür, ALLAH'ın dilerse o kişiyi bağışlıyacağına inanırdı... MÜTEZİLE âlimleri gibi aşırı hükümler vermezdi. HİLAFET'in babadan oğula geçmesini kabul etmez, "Bu HAŞİM OĞULLARI da, ALİ OĞULLARI da olsa, yanlış olurdu," derdi... ŞURA sistemini en uygun yol olarak görmüştür.

Kötü ve zalim bir hükümdarı, ayaklanmaksızın doğru yola sevketmeye, irşat etmeye çalışmanın gereğine inanmıştı. Bu konuda SABIR'a önem verirdi. Ülkenin FİTNE ve FESAT'tan ancak böyle masun kalacağını savunurdu... Bu konuda 12 İMAM'ın tavrı ile tam bir mutabakat halinde idi. Onlara ayrı düştüğü önemli bir konu da yoktu.

HALİFE MANSUR'un israrları üzerine HUKUK meselelerini çözmek için EL-MUTAVVA adlı bir kitap yazmış; ancak bu kitabın bütün kadılara mecburi kitap diye dayatılmasına itiraz etmiştir. İSLAM bilginlerini sadece kendi kitabına bağlı kalmaktan kurtarmaya çalışmıştır... Fikirleri kendisinden sonra talebesi MUHAMMED tarafından derlenmiş, kitap haline getirilmiştir. MALİKİ MEZHEBİ, KUZEY AFRİKA'da, SUDAN'da, BAHREYN ve KUVEYT'te yaygındır.

***

İMAM ŞAFİ
---------------


İMAM ŞAFİ 767 yılında GAZZE'de doğdu. Asıl adı MUHAMMED'dir. Büyük dedesi PEYGAMBERİMİZ'in dedesi ile birleşir. MEKKE'de ilim öğrenmeye ebaşladı. KUR'AN'ı ve İMAM MALİK'in EL-MUVATTA'sını ezberledi. HADİS öğrendi. MEDİNE'ye gelerek İMAM MALİK'e talebe oldu. Sonra geçinmek için bir memuriyet alarak NECRAN'a gitti. İlmi, dirayeti, dürüstlüğü kısa zamanda herkesce duyuldu.

Kendisini çekemiyenler onu HALİFE'ye şikayet ettiler. Yakalanıp BAĞDAT'a getirildi. RAFİZİ olmakla suçlandı. (Bakınız: NOTLAR - 2, 26)

Ancak İMAM ŞAFİ, elleri bağlı olarak getirildiği HALİFE'nin huzurunda kendisine yapılan ithamları çürüttü, takdire mazhar oldu. HALİFE ona bol miktarda para verip geri gönderdi. İMAM MALİK verilen parayı yolda dağıttı.

Bir süre sonra memuriyeti birakıp tekrar ilme döndü. HANEFİ MEZHEBİ'nin esas kurucusu MUHAMMED YUSUF ile yakın dost idi. Bir ara İMAM HANBEL ile görüştü. Önce BAĞDAT'a yerleşti. Sonra MISIR'a gidip geldi. EL RİSALE adlı kitabını MISIR dönüşünde tekrar yazdı.

813 yılında MUTEZİLE inançlı NUMAN HALİFE olunca, etrafına bu görüşte olan kişileri toplamaya başladı. Bunun üzerine İMAM ŞAFİ tekrar MISIR'a gitti. 54 yaşında KAHİRE'de vefat etti.(820)

İMAM ŞAFİ, zaman içinde fikirlerinde değişiklik olduğu için, "BAĞDAT'ta yazdığım kitapları kimse rivayet etmesin," diyerek onları hükümsüz saymıştır.

Ölümünün kendisine karşı olanlar tarafından ŞEHİT edilmek şeklinde olduğuna dair bir rivayet de vardır. ALİ'nin HİLAFET'i üzerine sürtüşmeler konusunda kendisine bir şey sorulunca, "ALLAH dilimi bu konulardan uzak tutsun," der, tartışmaya girmezdi. HADİS ve AKIL'a önem verirdi. ŞAFİ MEZHEBİ halen MISIR, SURİYE, FİLİSTİN, İRAN, TÜRKİSTAN, KAFKASYA, HİNDİSTAN, PAKİSTAN, ENDONEZYA, MALEZYA'da yaygındır. Bizim KÜRT aşiretlerinin hemen tamamı sanılanın aksine, ALEVİ değil, ŞAFİ'dir. Sadece DERSİM ZAZALARI (TUNCELİ) ALEVİ'dir, ama onlar da KÜRT değildir!.. CELALEDDİN HARZEMŞAH ile birlikte HORASAN'dan gelmiş öz-be-öz GUR TÜRKLERİ'dir.

****

İMAM HANBEL
----------------


Asıl adı AHMED'dir. 780 yılında BAĞDAT'ta dünyaya geldi. HANBEL aslında dedesidir. Büyük büyük dedesi PEYGAMBERİMİZ'in büyük büyük dedesi ile birleşir.

Küçük yaştan itibaren KUR'an ve HADİS öğrendi. İlk HACC'a gidişinde MEKKE'de İMAM ŞAFİ ile karşılaşmış ve görüşmüştür. Çok seyyahat ederdi. İMAM EBU HANİFE'nin talebesi EBU YUSUF'tan ders aldı. 40 yaşından sonra da fetva vermeye başladı.

O dönemde çok tartışılankonulardan biri de "KUR'AN'ın mahluk olup olmadığı" hususu idi. HALİFE, KUR'AN'ın "yaratılmış" olduğunu düşündüğünden, böyle düşünmeyenlere cephe almıştı. zoru görünce bir kısım âlim, inanmasa da, HALİFE'nin inancını benimsemiş göründü. Ama İMAM HANBEL ve MUHAMMED BİN NUH direndi. Bunun üzerine zincire vuruldu, TARSUS'ta olan HALİFE'nin yanına götürüldü. Yolda MUHAMMED öldü. TARSUS'a varmadan HALİFE ME'MUN'un da öldüğü haberi geldi. Ama İMAM işkenceden kurtulamadı. Bu sefer BAĞDAT'a götürüldü. Yeni HALİFE MU'TASIM, onu fikrinden caymadığı için kırbaçlattı. Her gün tekrarlanan bu eziyet 28 ay sürdü. Sonunda İMAM'ı serbest bıraktılar.

Bir sonraki HALİFE VASIK, İMAM HANBEL'e eziyet etmedi ama, başkaları ile görüşmesini yasakladı. İMAM camiye bile gidemez oldu.

VASIK'ın yerine MÜTEVEKKİL gelince işler değişti. Bu sefer MUTEZİLE inançlı olanlar uzaklaştırıldı. İMAM'ın itibarı iade edildi. Sarayda ağırlandı. 855 yılında BAĞDAT'ta vefat etti.

Dürüstlüğü, bilgisi sayesinde halk tarafından çok sevilirdi. Eserleri arasında 250.000 HADİS'ten seçip yazdığı 30.000 HADİS ihtiva eden MÜSNED'i meşhurdur.

HANBELİLER, İÇTİHAT kapısının kapanmadığını söylerler. Halen HİCAZ çevresinde ve SUUD ailesinin gücü dolayısiyle önemini korumaktadır.


GENEL BİR DEĞERLENDİRME
------------------------------------

Bu 4 MEZHEP'ten HANEFİLİK, TÜRKLER'in mezhebi diye bilinir... TÜRKİYE'nin dışında TÜRKİSTAN, yani ORTA ASYA, IRAK, SURİYE, AFGANİSTAN, PAKİSTAN, HİNDİSTAN ve ÇİN'de yaygındır. Yaklaşık tüm MÜSLÜMANLAR'ın üçte ikisi HANEFİ'dir.

Görüldüğü gibi, dünyadaki en yaygın MEZHEB'in İMAM'ı, İMAM CAFER'in ŞİA'sıdır.... Aralarında hiç bir sürtüşme olmadığı gibi, bir çok mecliste (ALEVİ tabiriyle söyliyelim: CEM'de) bir araya gelmiş, sohbet etmişlerdir.

EBU HANİFE, İMAM CAFER'den feyz almakla kalmamış; talebesi EBU YUSUF vasıtasıyla bu feyzi İMAM HANBEL'e de ulaştırmıştır. İMAM MALİK ise EBU HANİFE'nin oğlu HAMMAD'a ders vermişti. Aslında böyle beraberliklerde kimin talebe, kimini hoca olduğunu ancak ALLAH bilir!

Yani, bizce İMAM CAFER vasıtasıyla EBU HANİFE'ye geçen PEYGAMBER'in İLİM NURU, ondan oğluna; ondan da İMAM MALİK'e intikal etmiştir.

İMAM ŞAFİ'ye gelince; o da MEKKE'de İMAM HANBEL ile karşılaşmamış mıydı?.. Böylece İMAM CAFER'den EBU HANİFE'ye, ondan EBU YUSUF'a, ondan HANBEL'e geçen NUR, MEKKE'de İMAM ŞAFİ'yi de aydınlatmıştır. Yine belirtelim ki, MANEVİ konularda kim kimin talebesi, kim kimin mürşididir, bilinmez.

Netice itibariyle, çok açıktır ki, İLAHİ TAKDİR 12 İMAM'la 4 MEZHEP İMAMI'nı İMAM CAFER-ÜS SADIK'ta birleştirmiştir!..

Bu bir SIR idi, ama artık dile geldiğine göre, bu gerçeğe ALEVİ'si de, SÜNNİ'si de gözünü kapayamaz! Kaparsa, bunun VEBAL'inden kurtulamaz!..

Aslında bu SIR dile gelmeden önce de, bir tek ALEVİ çıkıp, "Bu İMAMLAR'dan falancası ALİ hakkında şu kötü sözü söyledi. EHL-İ BEYT'e şöyle hakaret etti, bizi düşman bildi" diyemezdi. Şimdi de diyemez... çünkü 12 İMAM'la MEZHEP İMAMLARI birbirinden ayrılamaz, birbirine et ile kemik, CAN'la TEN gibi bağlıdır!

Yine bir tek SÜNNİ çıkıp, "MEZHEP İMAMLARI'ndan falanca, ALEVİ'nin kestiği yenmez, kız verilip alınmaz, dedi" diyemez!..

Bu kişilerin yazdıkları da, dedikleri de, 12 İMAM'ınkiler gibi ortadadır. Eğer daha sonradan yazılmış olanlarda böyle hususlar varsa, bu da ne 12 İMAM'ı, ne de MEZHEP İMAMLARI'nı bağlar. Onlara mâl edilemez. Hepsi uydurmadır!.. Uyduranlar YEZİD'dir, ŞEYTAN'dır!.. LÂNET olsun ERVAHINA, AHVADINA!..

CANLAR!... Gördük ki, FİTNE'nin kaynağı 4 HALİFE değilmiş... 12 İMAM, 4 MEZHEP te değilmiş!... Öyleyse İSLAM'A FESAT KATANLAR'ı, FİTNE ÇIKARANLAR'ı başka yerde aramak lâzım!..

Ama nerede?... (
İSLAM TARİHİ VE MEZHEPLER - PEYGAMBER'DEN SONRASI )

  • Önemli Sayfalar: İSLAM'A FESAT KATANLAR , ORTAASYA TÜRKLERİ'NİN MÜSLÜMAN OLUŞU , OSMANLI DEVLETİ BEKTAŞİLİK ÜZERİNE KURULMUŞTUR , NOTLAR - 2 , TABLOLAR , SAYFALAR