Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Neriman Tekil

FENERBAHÇE BAŞKANLARI: Sait Selâhattin Cihanoğlu

Atletizm'in giremediği 40 il

Olimpiyatlar mı dediniz ?

Linkler

E-Mail


Bugün ...;
Web design ; O.Atakan Tekin





























FenerbahçeSporDergisi
ATLETİZMİN GİREMEDİĞİ 40 İL

NERİMAN TEKİL
Dünyada büyük önem verilen anaspor bizde yıllardır ihmal ediliyor. Ülkenin yarısında atletizm yapılmazken, federasyonun gençliği ihmal edip yabancılara yönelmesi eleştiriliyor. Türkiye'nin batısından doğusuna, güneyinden kuzeyine pek çok kent atletizmle tanışacağı günü bekliyor.
Tekirdağ'da 9 yaşında bir çocuk köpekten korktuğu için kaçmaya başlar. Köpek onu kovalar. O gün hızlı koştuğuna inanan genç sonraki yıllarda Haydarpaşa Lisesi'nde atletizme heves eder. 27 Mayıs 1950 tarihinde 400 metre engellide 54.6 ile Türkiye Rekortmeni olur. Bir dönem üst üste iki yıl yapılan Doğu Akdeniz Şampiyonası 4x400 metre bayrak koşusunda Atina'da son adam olarak koşarken, 25 metre önündeki Yunan atlet ile olan muazzam mesafeyi kapatır ve göğüs farkıyla geçer (Tarih: 8 Ekim 1947). Başarısından ötürü Başbakan Şükrü Saraçoğlu tarafından bir telgrafla tebrikk edilir. Bu atletin adı, Doğan Acarbay'dır.
Doğan Acarbay küçük yaşta kendi kendini keşfetmiş, Tekirdağ'dan atletik kabiliyeti olan bir genç olarak çıkmış, fakat aradan uzun yıllar geçtiği halde atletizm sporu bugüne kadar Tekirdağ'a girmemiştir. Türkiye'de atletizmin girmediği il yalnızca Tekirdağ olsa hadi neyse... Ama bu illerin sayısı tam 40 olunca, durum hayli düşündürücü.
Kipketer gerçeği ve biz
Ülke çapında atletizm faaliyeti olmayan illeri harita üzerinde işaretlediğimizde ortaya üzücü bir tablo çıkıyor. Bu illere atletizmi kim sokacak? Atletizm Federasyonu şu sıralar sanki Türkiye'den atlet çıkmazmış gibi kabiliyetli gençlere sırtını dönmüş, Etiyopyalı kızlardan başlayarak, Rus, Bulgar, Rumen, Ukraynalıları topluyor. Buna örnek olarak da, Kenyalı Wilson Kipketer'i gösteriyorlar. Oysa, Kipketer'in Danimarka'ya 11 yıl önce geldiğini ve daha sonra da bir Danimarkalı ile evlendiğini herhalde bilmiyorlar.
Atletizmin giremediği 40 ilden biri olan Isparta'dan Cumhurbaşkanı çıkar da, atlet çıkmaz mı? Atletizmin giremediği 40 ilden biri olan Rize'den başbakan çıkar da, atlet çıkmaz mı? Futbol takımı Birinci Lig'de başarıyla mücadele eden ve çok başarılı bir belediye başkanına sahip olan Gaziantep'te de ne yazık ki atletizm yok.
50 yıl öncesi ve şimdi
Yoklar listesinde Yalova da yer alıyor. Yakın zamana kadar Yalova, İstanbul demek değil miydi? Kaldı ki Bursa'ya da çok yakın. Bu arada, Çorum deyip geçmeyelim. 50 yıl önce oradan da çıkan büyük çapta bir atletimiz var. Aydın gibi bir il de atletizm açısından daha aydın olmalı. Oradan da bakanlar çıkıyor, atlet çıkmıyor. Son örnek, Kastamonu. Tesisleri zengin, kapalı yüzme havuzuna sahip, güçlü bir hentbol takımı yaratabilmiş bu ilde de nedense atlet yetiştirilmez?
Türkiye'nin yarısı demek olan bu illerin anaspordan soyutlanmasının yanı sıra, Atatürk'ün Cumhuriyet'i emanet ettiği gençliğe fırsat eşitliği tanınmadığı ve uluslararası şampiyonalara devşirme sporcuları yollamanın maharet sayıldığı günümüzde Türk atletizminin başarısından söz edebilmek, geleceğine umutla bakabilmek maalesef mümkün değil.

İşte anasporun 'yok' illeri
Marmara Bölgesi (3):
Tekirdağ, Kırklareli, Yalova
Ege Bölgesi (3): Aydın, Muğla, Uşak
Akdeniz Bölgesi (3): Burdur, Isparta, Kahramanmaraş
Karadeniz Bölgesi (11): Karabük, Kastamonu, Çorum, Ordu, Sinop, Tokat, Giresun, Bayburt, Rize, Artvin, Ardahan
İç Anadolu Bölgesi (6): Kırıkkale, Çankırı, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat
Doğu Anadolu Bölgesi (7): Tunceli, Muş, Iğdır, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis
Güneydoğu Anadolu Bölgesi (7): Siirt, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Gaziantep