Πάνω στη ράχη βράχου κάθεται η γραφική πολίχνη Φανάρι. Ανάμεσα σε δύο σειρές εξωστών και μικρών μαγαζιών εκτείνεται ο κύριος δρόμος του Φαναρίου, ζωντανός και θορυβώδης, στον οποίο κινούνται και χειρονομούν οι 1.000 κάτοικοι. Ένα μικρό τετράγωνο κάστρο, όπου στέκεται ακόμα όρθιο ένα τζαμί, είναι μόνο του μία επιτομή της ιστορίας της Χώρας. Στα ΒΔ, ένα τείχος με τραχιά όψη, αλλά με καλοεφαρμοσμένους ογκόλιθους, μας θυμίζει τους αρχαίους χρόνους της Ελλάδας. Είναι ερείπια της πόλης την οποία τα ομηρικά ποιήματα αποκαλούν "κλωμακόεσσαν Ιθώμην". (Από τις εντυπώσεις του P. Monceau στο έργο του «Ταξίδι στη Θεσσαλία του 1887»).
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Όλα όσα υπάρχουν στις σελίδες αυτού του τόπου ξεκίνησαν πριν 5 χρόνια σαν ένα παιχνίδι ή καλύτερα σαν μια απόπειρα ενασχόλησης και προσέγγισης της δύναμης της σύγχρονης παγκόσμιας πληροφόρησης που προσφέρεται μέσω του διαδικτύου. Ο πειραματισμός πάνω στη σύγχρονη μορφή ηλεκτρονικής ενημέρωσης και προβολής οδήγησε κατ' αρχήν στη απόπειρα δημιουργίας ενός δικτυακού κόμβου γύρω από Φανάρι κι η εν συνεχεία δημόσια προβολή του εγχειρήματος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν για τον εντοπισμό ενός αντίστοιχου τόπου στο διαδίκτυο απέβησαν άκαρπες.Το περιεχόμενο των επόμενων σελίδων ασφαλώς δεν φιλοδοξεί να διεκδικήσει δάφνες ιστορικής, γεωγραφικής, λαογραφικής ή άλλης επιστημονικής εργασίας. Ο μοναδικός σκοπός που βγήκε στο διαδίκτυο ήταν η ατομική μας παρόρμηση για την εμφάνιση και την περιληπτική παρουσίαση του χωριού μας σ' αυτό το σύγχρονο κυβερνοχώρο, ώστε η εικόνα του να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.
Ο σχεδιασμός, η δομή και το περιεχόμενο των ιστοσελίδων βρίσκονται σε συνεχή αναδιάταξη, εξ αιτίας της ενημέρωσης που γίνεται ανά τακτά διαστήματα . Από τους επισκέπτες που έρχονται συχνά στη σελίδα μας ζητάμε συγγνώμη για τις αλλαγές που επέρχονται κατά περιόδους, πλην όμως αυτό είναι αναγκαίο καθώς η ύλη συνέχεια εμπλουτίζεται.
Επειδή λοιπόν καταβάλλεται προσπάθεια για την διαρκή εξέλιξη και ενημέρωση των ιστοσελίδων, οποιεσδήποτε διορθώσεις ή υποδείξεις μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση τους είναι ευπρόσδεκτες και συνάμα απαραίτητες, για να μπορέσουν οι σελίδες αυτές ν' αποκτήσουν φρεσκάδα και δυναμική. Στείλτε την άποψη σας στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπάρχει πιο κάτω, όπως και κάθε στοιχείο που μπορεί να χρησιμεύσει στον εμπλουτισμό της ύλης. Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τη δημιουργία των σελίδων αυτών ανατρέξαμε στα φύλλα της εφημερίδας του συλλόγου μας "ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ", στον "ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ", στην μελέτη του Δημ. Σοφιανού, όπως δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του Α΄ συνεδρίου για την Καρδίτσα και την περιοχή της, στην περιοδική έκδοση της Ενωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας "ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ" (και κυρίως δημοσιεύσεις των Ν. Κατοίκου, Κ. Βερίλλη) και στο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.
Σύντομα θα προστεθεί στις σελίδες μας υλικό της πιο πρόσφατης ιστορίας του χωριού μας που θα αφορά κυρίως θέματα λαογραφικά (ήθη, έθιμα, γιορτές, παραδόσεις, λογοτεχνία κλπ.), νέες φωτογραφίες κλπ. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι ιστορικές πηγές και μαρτυρίες γύρω από το Φανάρι είναι μάλλον ανύπαρκτες, έτσι ώστε να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη αυτή η προσπάθεια, γι' αυτό για άλλη μια φορά ζητάμε την βοήθεια οποιουδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στη συλλογή και αξιοποίηση αυτού του υλικού.
Τέλος θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στις σελίδες της τοποθεσίας μας, όμως αυτό είναι πέρα από τη θέληση μας και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον διακομιστή που μας φιλοξενεί.
Αθήνα Απρίλης 2007
Βασίλης Αλεξανδρής - Φώτης Λιανός
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στείλτε μας e-mail
Τελευταία ανανέωση στις 25/04/2007
Είστε ο ος επισκέπτης.