Terrarie för Vattenagam
Temperatur:
Temperaturen på dagen ska vara mellan 28,9- 31,1 C. På natten ska den vara mellan 23,9- 26,7. Du får pröva dig fram med olika effekter på lamporna eller koppla dina uppvärmningskällor till en termostat, för att hålla en lagom temperatur, och du bör också ha ljuset kopplat till en timer så att Vattenagamen får en så naturlig dag, natt som möjligt. 8.00- 20.00 är lämpligt. Många har problem med att reglera temperaturen i terrariet på sommaren och vintern. Om det är för varmt på sommaren försök att minska effekten i sollamporna. Om det är för kallt på vintern öka effekten i lamporna och kanske sätta någon form av isolering på utsidan av terrariet, för att behålla värmen
Ljus:
Vi vet att naturligt, ofiltrerat solljus är den bästa formen av ljus till Vattenagamer såväl som till andra reptiler, men olyckligtvis kan inte alla som har Vattenagamer erbjuda detta. Om du har möjlighet att ge din Vattenagam naturligt solljus så gör det men du måste vara uppmärksam när den solar sig så att du kan förhindra att den blir för varm eller att den rymmer. För att förhindra överhettning måste den ha en skuggig plats som den kan utnyttja om den skulle bli för varm.
Du kommer absolut att behöva en UVB ljuskälla. Vanliga glödlampor producerar inte UVB strålar utan endast UVA. Vattenagamen behöver UVB ljus för producera vitamin D3 som gör att kroppen kan tillgodogöra sig kalcium som finns i maten. Utan UVB ljus får kroppen mycket lite kalcium från maten och tillskott som du ger den och kan mycket väl bli drabbad av benskörhet. De första symptomen är skakiga ben och kropp, mjuk underkäke och svullna armar och ben vilket kommer att göra så att ödlan blir oförmögen att röra sina ben, den hasar sig fram och slutligen dör. Ett av de första symptomen kan också vara ett brutet ben, som tecken på skört skelett. Om dessa symptom blir behandlade på ett tidigt stadie brukar det rätta till sig. Veterinären kommer förmodligen att ge ödlan några injektioner med kalcium, och oftast repar sig djuret inom två veckor. Så om du har UVB ljus samt ger ett vitamintillskott så behöver du förmodligen inte oroa dig för detta. Alltså behöver du en UVB ljuskälla som ödlan kan sola under. Ödlan bör inte vara längre ifrån än 30-40 cm, när den solar, eftersom UVB ljuset avtar ju längre ifrån den ödlan är. Lysrör ger inte mycket värme så du behöver inte vara orolig att ödlan ska bränna sig.
Värmekällor:
Det behövs också en eller två sollampor. Det kan vara en vanlig glödlampa eller en speciell sollampa. Du får köpa några olika effekter på lamporna så att du kan få rätt temperatur, t.ex. från 40- 150 watt. Tänk på att dessa lampor blir mycket heta, så se till att ödlan inte kan komma för nära dem. En annan bra värmekälla är sk. Keramiska värmare. Dessa finns också i olika effekter och blir mycket heta, så se upp att ödlan inte kan komma nära den. Om du använder en keramisk värmare bör du koppla den till en termostat. Det är ett mycket bra sätt att ge värme på natten eftersom de inte ger något ljus. Det finns också värmekabel som man kan lägga i bottenmaterialet.
Du måste också ha bra ventilation i terrariet, och temperaturen bör vara lite olika till exempel en varm sida och en lite svalare, eller varmare uppe och svalare nere så att Vattenagamen kan termoreglera sin kroppstemperatur. Naturligtvis ska solplatsen vara varmast men agamen behöver någonstans där det är svalare ifall det skulle bli för varmt. Det är bra att ha ett par termometrar i terrariet, för att kolla temperaturen på olika ställen i terrariet.
Vatten:
Vattenagamer älskar vatten, (inte alla, men de flesta gör.) Du bör ha en stor vattendel, till exempel en stor plastbalja eller dyl. Man kan också göra något fint med ett akvarium eller något annat med filter, pump och vattenfall. Det kan vara precis hur enkelt eller hur svårt som du själv vill. Oavsett vad du använder så måste behållaren vara tillräckligt stor för ödlan att lätt hoppa i och ur och fylld med tillräckligt mycket vatten så att ödlan kan doppa sin kropp. Du bör placera vattenbehållaren så att du enkelt kan rengöra och desinficera den, såväl som att fylla på friskt vatten. Eftersom Vattenagamen ofta gör sina behov i vattnet bör det bytas dagligen. Detta är faktiskt ganska bra därför att resten av terrariet håller sig rent längre. Vattnet behöver inte vara uppvärmt, rumstemperatur är tillräckligt. Du kan också ha ett filter i vattnet för att hålla det rent längre. När du byter vatten är det viktigt att tvätta behållaren med tvål och vatten, skölj väl, därefter desinficera och skölj väl igen.
Fuktighet:
Fuktigheten i terrariet bör vara 80%, men även med en vattenbehållare kan det vara svårt att uppnå. Levande växter planterade i jord hjälper till att hålla fuktigheten uppe när man vattnar och duschar dem. Man bör också duscha terrariet ett par gånger om dagen för att hålla fuktigheten uppe. Vissa menar att det inte är nödvändigt att ha så hög fuktighet, men Vattenagamen kommer ifrån ett tropiskt, fuktigt klimat, och att då plötsligt få torrt och varmt i fångenskap kan påverka ödlans hälsa.
Bottenmaterial:
Som bottenmaterial kan man använda en hel del olika material. De material som verkar orsaka minst problem är en blandning av steril jord sand och kompostmaterial, terrariebark, tidningspapper, pappershanddukar eller alfalfa pellets. Oavsett vad du använder som bottenmaterial ska du undvika ceder, tall och fur. Dessa träslag avger ångor som är giftiga för reptiler.
Glas och nosskador:
Om du har din Vattenagam i ett akvarium eller ett terrarium som har glas eller plexiglasdörrar och är byggt så att ödlan kan se ut genom glaset i ögonhöjd, kommer du kanske att se att den springer på glaset med nosen om och om igen, för att försöka komma ut eller slåss mot sin egen spegelbild. All denna kontakt med glaset kan orsaka mycket stor skada på ödlans nos. Ett sätt att förhindra detta är att sätta några växter längs kanten på terrariet eller att använda sig av några pappersremsor så att ödlan ser att det finns en barriär. Detta kommer också att få ödlan att känna sig säkrare och den får fler ställen att gömma sig på. Om ödlan ändå fortsätter att springa mot glaset kan det vara ett tecken på att terrariet är för litet. Det kanske är dags att ge din Vattenagam ett nytt stort terrarie. Ju större terrarie desto mindre risk att ödlan skadar sin nos mot glaset.
Storlek på terrariet:
Vattenagamer behöver, eftersom de är klättrare, höjd men också längd. Det måste finnas gott om grenar som den kan klättras på, växter, solplatser, platser den kan gömma sig på och det är perfekt om du kan ha 1/3 av bottenytan vattenfylld. Vattenagamen behöver minst 2 ggr. sin totala längd, därför bör du göra ett terrarie som är 180 cm långt, 60-90 cm djupt och 120- 180 cm högt för att göra det perfekt. Grön vattenagam och Australisk Vattenagam kan man ha tillsammans, med en till tre hanar i ett terrarie av rumsstorlek. Vissa honor kan vara väldigt dominanta och vill inte ha några andra honor i närheten, annars går det bra med tre till fyra honor. Du måste vara uppmärksam på att alla får mat och att alla kan ligga och sola i lugn och ro. Om det är någon som inte gör det är det troligt att den blir hotad eller bortjagad av de andra, så då får du utöka sol och matplatserna, bygga ett större terrarie eller separera dem.
Om du beslutar att göra ett stort terrarie och bor i ett kallt klimat, (som Sverige), är det en god idé att göra tre sidor av trä. Trä är ett mycket isolerande material, så ett terrarie av trä blir mycket lättare att hålla varmt under de kalla vintermånaderna än ett terrarie av glas. Om din eller dina Vattenagamer är mycket små eller unga djur kan du klara dig med ett mindre akvarium eller terrarie för en tid, men du kommer att behöva en mycket större yta för din agam så det blir billigare om du gör det stort från början.
Levande växter i terrariet:
Det finns många fördelar med levande växter i terrariet. Det blir vackert att titta på, ödlorna har fler gömställen och det blir lättare att hålla fuktigheten uppe eftersom växterna behöver vattnas och duschas. Den enda egentliga nackdelen med levande växter och jord är att ouppätna syrsor snabbt lägger ägg i den fuktiga jorden. Exempel på lämpliga växter är Dracena, Gullranka, Monstera och Ormbunke. Vissa växter är giftiga för reptiler. Du kan se en lista (engelska) på växter som man vet är giftiga på adress:
http://fovea.retina.net/~gecko/herps/misc/toxic-plants.html
Några ord om hemmabyggda terrarier och giftiga ämnen:
Om du beslutar att bygga ett eget terrarie istället för att köpa ett färdigt så måste du se till att göra det av komponenter som inte är giftiga. Plywood och spånskivor går bra, plexiglas går också bra men det blir lätt repigt. Om du använder trä i din konstruktion måste du se till att behandla det mot fukt. Enligt Tricia ska vatten baserad polyrethan vara det bästa att måla med, men eftersom det inte finns i Sverige så målade jag mitt terrarie invändigt med vattenbaserad epoxyfärg. Efter en del efterforskning fick jag reda på att terrariet i Stockholm är målat med detta. Det går även att måla med latex eller oljefärg men då måste du låta det vädra ut jättelänge. Du måste låta terrariet vädra ut ordentligt och när du satt igång värmekällorna så lukta i det igen eftersom det kan frigöras mer giftiga ångor när det blir varmt. Om du använder silikon för att täta terrariet måste du använda akvariesilikon