KUULUMISIA KUALA LUMPUR WORLD POETRY READING -FESTIVAALEILTA 2004
Kuala Lumpurin kymmenensille runofestivaaleille 16.-22.elokuuta 2004 kokoontui 38 ulkomaista ja 16 isäntämaa Malesian runoilijaa.
Kuala Lumpur World Poetry Reading –festivaalit järjestetään kahden vuoden välein, ensimmäinen kerta oli vuonna 1986. Tapahtuman tavoitteena on järjestäjien mukaan edesauttaa runoilijoiden keskinäistä kanssakäymistä ja nostaa Kuala Lumpur maailmankartalle arvostettuna runokaupunkina.
Minulle tällaisten festivaalien ja muiden kirjallisuustapahtumien tärkeintä antia on kollegoihin tutustuminen ja yhteyksien luominen. Kuala Lumpurin festivaaleilla henkilökohtainen kanssakäyminen toisten runoilijoiden kanssa onnistui - vaikkakin järjestäjät olivat tehneet sen melkoisen vaikeaksi.
Virallista ohjelmaa oli jokaiselle päivälle aamuvarhaisesta puoleenyöhön. Yksittäiset runonlukutilaisuudet saattoivat kestää yli viisi tuntia. Esiintyjiä oli lähes joka tilaisuudessa kolmisenkymmentä. Kullekin runoilijalle jäi aikaa lausua ainoastaan yksi runo. Runonlausunnan lisäksi pidettiin esitelmiä ja virallisia puheita.
Kollegoihin tutustuminen piti siten suorittaa yön tunteina. Kaikeksi onneksi hotellin lähellä oleva ravintola oli auki 24 tuntia vuorokaudessa.
Taiteellisenakin elämyksenä Kuala Lumpur World Poetry Reading jätti toivomisen varaa. Ministerit ja muut juhlapuhujat veivät usein pääosan itse runoilijoilta. Tapahtumissa puhuttiin pääasiassa malesiaa. Englantia kuuli silloin tällöin, mutta aivan liian harvoin mielenkiinnon säilymiseksi. Kansainvälisesti arvostetun runofestivaalin luomisen perusedellytys lienee englannin käyttäminen tilaisuuksien yleiskielenä tai tulkkauksen järjestäminen?
Kuala Lumpur World Poetry Reading -viikko järjestetään Malesian valtion tuella ja rahoituksella. Ainakin minusta tuntui oudolta, että runotilaisuuksien kunniavieraina oli poliitikkoja, joille jaettiin lavalla juhlallisesti lahjoja.
Runofestivaalit olivat näkyvästi esillä paikallisessa mediassa. Runoilijoiden haastatteluja ja heidän kirjoittamiaan artikkeleita julkaistiin sanomalehdissä. Kaksi suomalaisosanottajaa puhui Kuala Lumpurissa ilmestyvälle New Straits Timesille suomalaisen kirjallisuuden juurista ja nykytilasta.
Malesian ulkopuolella Kuala Lumpur World Poetry Reading on käsittääkseni jäänyt pitkälti tuntemattomaksi. Runotapahtuma tavoittelee Hollannin Rotterdamin ja Kolumbian Medellinin runofestivaalien mainetta, mutta tavoitteeseen tuntuu olevan vielä matkaa.
Jottei tämä kirjoitus menisi aivan pelkäksi valitusvirreksi, sanottakoon että järjestäjät olivat ystävällisiä ja pitivät osanottajista huolta esimerkillisesti. Tapahtuman luonne selittynee Malesian yhteiskuntajärjestelmän kautta. Maa on suhteellisen vapaamielinen demokraattinen monarkia, jossa Islamin usko on kuitenkin kirjattu perustuslakiin. Vallanpitäjät on totuttu näkemään jalustalla, ja taidekin kenties alisteisena poliittisille päämäärille - ainakin valtion taholta.