Etusivu | Tuotanto | Runoja | Artikkelit | Linkit | Kuvia | Info
Markus Jääskeläinen

KLISEINEN KERTOMUS RAKKAUDESTA

Katri Tapolan kolmas romaani Satu rakkaudesta on sukellus itsekeskeisen ja epävarman nuoren naisen mieleen. Paljon muuta se ei ole.

Ulkoiset tapahtumat hukkuvat päähenkilö Miran ajatusten ryöpyn alle. Kirjan muut henkilöt jäävät karrikoitujen luonnostelmien tasolle emmekä Mirastakaan opi tuntemaan kuin hänen neuroottisen, rakkautta epätoivoisesti himoitsevan mutta siltä pakenevan puolen.

Satu rakkaudesta pyrkii valottamaan naiivin sankarittaren ajatusmaailmaa saduista, myyteistä ja populaarikulttuurista lainatulla kuvastolla. Mira haaveilee romanttiseen linnantorniin muuttamisesta, kuvittelee prinssin karauttavan paikalle hevosella ja suutelevan hänet hereille unesta.

Romaanissa on kuitenkin hyvin vähän konkreettisten tapahtumien kuvausta. Ehkä siksi haavemaailman kuvauskin tuntuu irralliselta ja kliseiseltä. Se ei kiinnity mihinkään.

Tapahtumien kulun tasolla romaanissa kerrotaan varsin mielenkiintoinen rakkaustarina. Mira etsii rakkautta baareista ja yökerhoista, mutta pettyy aina rakkautensa kohteeseen ja itseensä. Hän löytää kadulta muistikirjan, joka on täynnä käsittämättömiä tähtitieteen kaavoja. Mira ryhtyy tutkimaan kirjaa ja oppii samalla niin paljon tähtitiedettä, että pääsee myöhemmin ensi yrittämällä yliopistoon sitä opiskelemaan. Hän uskoo löytävänsä muistikirjan kirjoittaneen miehen ajatustensa voimalla ja tapaakin tähtitiedettä harrastavan Arielin, jonka kanssa hänellä on lyhyt, intensiivinen suhde.

Suhde loppuu yhtä nopeasti kuin on alkanutkin. Miralle selviää myös ettei Ariel olekaan muistikirjan kirjoittaja. Lopussa hän ihastuu oikeaan tähtitieteilijään, mutta on jo ehtinyt polttaa muistikirjan. Kenties sitä ei enää tarvita, Mira on oppinut elämään arjessa, todellisen miehen kanssa.

Niinä harvoina kertoina, kun Tapola malttaa astua päähenkilönsä mielen ulkopuolelle, hänen tekstinsä kulkee, ja kuljettaa lukijaa. Muuten se rämpii melko pitkäveteisesti Miran itsesäälisten ajatusten suossa.

Katri Tapola sai esikoisteoksestaan Kalpeat tytöt Helsingin Sanomain esikoiskirjapalkinnon vuonna 1988 sekä Akateemisen kirjakaupan tunnustuspalkinnon eniten myydystä esikoisteoksesta vuonna 1999. Hänen lastenromaaninsa Kivikauppaa ja ketunleipiä palkittiin Arvid Lydecken -palkinnolla vuonna 2002.

MARKUS JÄÄSKELÄINEN

. Katri Tapola: Satu rakkaudesta. Tammi.

Julkaistu 17.3.2005 3:00:17