DOĞU ANADOLU'NUN TÜRKLÜĞÜ


ELÂMLAR

TÜRK adının "ilk kez M.S. 700'lerde GÖKTÜRKLER ile sahneye çıktığı" iddiası da, Türklerden daima çekinmiş ve onun için tarihi gerçekleri dahi çarpıtmaktan kaçınmamış bazı Batılı "bilim adamları"nın safsatasından öte geçmez!.

Taklitçi yerli tarihçilerin de onların peşine takılması, güneşi balçıkla sıvamaya yetmez!.

"Kürt Milliyetçiliği" peşinde olanların bir kısmı, bu insanları Aryan kökenli gösterip İran dili ve halkına bağlamak isterler...

Bölgede halen Aryan (Hint-Avrupaî) olan tek ülke İran'dır. İran'da keşfedilen en eski medeniyet ise, ELÂMLAR'a aittir. (M.Ö. 3000) Çek bilim adamı B.HROZNY, ELÂMLAR'ın ORTA ASYA ile ilişkisi olduğunu öne sürer. (Histoire del'Asie Anterieure de l'Inde et de le Crete, 1947)

Aslında ELÂMLAR'ın Hint-Avrupaî olmadığını, URAL-ALTAY, yani TÜRK kökenli olduğunu anlatmak ister.

ELÂMLAR'ın Aryan veya Samî olmadığı kesindir. Arkeolojik kayıtlarda ASYALI veya HAZAR kökenli olarak geçer. TÜRKLER ile bağlantısını ise, H.Z. KOŞAY'ın kısa bir dil çalışması bile göstermeye yeter.

ELÂM bölgesi Zagros dağlarından Babil'in kuzeyine kadar uzanan yerlerdir. AKAD dilinde ELAMTU, "yüksek yayla" demektir. ELÂM diyarı da deniz seviyesiden 1500 metre yüksektir. ELAM-TU aynı zamanda ELÂM ÜLKESİ anlamına da gelir.

Daha sonra bölgede ortaya çıkan Akadlar ise, Samî kökenli olarak kabul edilir. Akad krallarından Naram Sin (M.Ö. 2320-2284) zamanında ELAMTU, Avan bölgesinde bir vasal ülke durumunda idi. Ancak kuzeyde Naram Sin'e karşı ittifaka giren 17 hükümdar arasında TOURKİ kralı İlşu-Nail de vardı. Bunu Naram Sin'e ait "ŞARTAMHARİ (Mücadelenin Kralı) Metni"nden öğreniyoruz. Metin H.G. Gütebock tarafından tercüme edilmiştir. (9) Nihayet PUZUK SUŞİNAK liderliğinde bağımsızlıklarını ilân ettiler. (M.Ö.2288) İşte TÜRK ADININ İLK KULLANILIŞI, BU TARİHE DAYANIR!.

__________________________________

ELÂMCA-TÜRKÇE MUKAYESESİ:

*****

NOT: Türkçe karşılıkların çoğu Eski Türkçe’dir. Kaynaklar ise aşağıdadır. (H.Z. Koşay, Makaleler ve İncelemeler, 1974)
- F. H. Weissbach
- G. Hüsing Olz
- W. Tohmsen, Inscriptions de l’Orkhon
- Rudlof I-II
- Mahmud Kaşgari, Divân-ı Lugat-ıt TÜRK
- Bulagof, Kırgız
- F. Borck, Elamische Studien, 1933
- Tarama Dergisi
- H. Z. Koşay-İshak Refet, Anadilden Derlemeler
- Jensen, ZDMG, 1908
- Çağatayca Büyük Türk Lugati

___________________________________

(9) "Fransız arkeolog Louis Delaporte'nin HİTİT adlı eserinde geçer." Bayram, Sadi: aynı eser

***
  • SONRAKİ SAYFALAR : DİĞER PROTO TÜRKLER , GOG-MAGOG TABİRİ NEREDEN GELİYOR , TURAN-GURAN İLİŞKİSİ , KÜRTÇE BİR DİL Mİ? , KARDULAR ÜZERİNE , GİRİŞ