Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Sudan 

Karta
Info Al Rayaam
Sudan Tribune

Sudan, sammanfattningar av artiklar om Sudan, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

97-06 s 18
"Sudans folk är offer för ständigt krig"
(Nu börjar det tydligen ett nytt krig. Ett krig "mellan islam och kristendom". Mellan södra och norra delen av Sudan. De kommer från Etiopien och vill störta världens mest "fundamentalistiska muslimska regim".)

97-14 s 15
"Sudan praktiserar upplyst fundamentalism"!
Sudan är ett arabiserat afrikanskt land och folket har svårt för att acceptera de muslimska reglerna om amputation, stening och piskning som straff eller att kvinnor ska bära slöja. Men det är ändå muslimerna som styr landet sedan 1989 (och det är alltså värre i andra "riktiga" muslimska länder!)

97-14 s 16
"Sudans rebeller har erövrat landets sydgräns"
Oppositionen i norr och söder har nu förenats och utgör ett stort hot mot regimen i Khartoom.

97-34 s 20-21
"Sudan. Hoppet om befrielse lever"
Det har skett en vändning i det långvariga inbördeskriget i Sudan: rebellerna får numera stöd av grannländerna, som är hjärtligt trötta på regimen i Khartoum.
Sedan 1955 har Sudans arabstyrda islamistiska regering och dess svarta, huvudsakligen kristna rebeller bekämpat varandra. Minst en miljon människor har slakten skördat. Många länder vill nu hjälpa till att störta den regim som det hatar och avskyr. Det är särskilt Ugandas president Museveni som går korståg mot alla diktatorer i området!

98-16 s 14
"Hungersnöden kommer allt närmare i Sudan"
Inbördeskrig mellan s k befrielsearméer och muslimer som alla vill ha makten för att berika sig gör att vanliga människor lider svårt.

98-21 s 18
"Hungern slår till igen"
En ny svältvåg, förstärkt av kriget, hotar hundratusentals människors liv i södra Sudan. Många av de värst utsatta är försvarslösa barn.
Risk finns att mer än 300 000 kommer att dö av svält. De är svårt att hjälpa dem utifrån eftersom de muslimska extremisterna i norr blockerar hjälpsändningar.

98-28 s 15
"Sudans ledare tonar ned religionen"
Den islamiska regimen i Khartoum har presenterat en ny författning som åtminstone på papperet förstärker de mänskliga och medborgerliga rättigheterna och leder till större pluralism. Det är en ny regim av arméofficerare tillhörande Nationella islamska fronten, som tagit makten efter en kupp. Är det bara ett spel för galleriet eller innebär det en ny större tolerans? Framtiden får utvisa detta.

98-30 s 20-21
"Svälten hemsöker södra Sudan"
Hunger är ett vapen i Sudans långa, grymma krig. Sudans islamistiska regering utnyttjar svälten för att slå tillbaka Sudanska folkets befrielsearmé (SPLA) i södra Sudan. Kriget har varat sedan 1956 med undantag för åren 1972-1982. Många länder utanför menar att penninghjälp till de svältande egentligen bara är att finansiera ett ändlöst krig.

98-33 s 18-19
"Hungersnödens verkliga ansikte"
En artikel i Newsweek av Michael Maren, författaren till en ny bok effekten av hjälparbete i Afrika.
Om och om igen blir de pornografiska bilderna av lidande i Afrika bara till nytta för förtryckarna. Hjälparbetarna lyckas aldrig komma till rätta med denna kvistiga fråga,
I Sudan svälter människor därför att svält är ett vapen i Sudans 16 år långa inbördeskrig. Både svält och mat är krigsvapen, medel för män vars enda passion är makt och kontroll. Det är soldaterna som får mat först. Så att de får energi att fortsätta slåss. För de stridande i Afrika är hjälparbete business.

98-46 17-18
"Krig och svält har Sudan i sitt grepp"
I södra Sudan fortsätter krig och svält. Fyra miljoner människor är på flykt. FN kommer att fortsätta att flyga in mat och förnödenheter i ytterligare ett år, vilket kanske betyder att konflikten förlängs.
Hungern i Sudan orsakas av människor, inte av naturkrafter, utan av soldaterna i den islamska regimens styrkor resp. soldater i SPLA. Båda sidorna driver och "inhägnar" stora skaror av civila. Dessa får mat nedkastad till sig från flygplan och det ger soldaterna mat så att de kan fortsätta strida. Dvs hjälpsändningarna förlänger kriget och eländet.
Det arabiska norra Sudan har i 40 år försökt göra de svarta sudaneserna i söder till fogliga undersåtar. Där finns det gott om guld och diamanter.
Detta är en artikel signerad Joachim Hoelzgen, Nairobi.

99-43 s 15-16
"Sudans ledare balanserar på slak lina"
Rivaliteten mellan landets militära och religiösa fraktioner kan bli gnistan till en våldsam sammandrabbning. Regeringen ledd av Hassan el-Tourabi är nu i maktkamp med sina militära allierade med presidenten Omar Hassan el-Bashir i spetsen.

2001-3 s 23
"Politiskt samtal betraktas som förräderi"
Sju oppositionsledare misstänkta för att ha planerat ett väpnat uppror och diskuterat säkerhetsfrågor med en amerikansk diplomat ställs i veckan inför rätta i Khartoum. De representerar Nationaldemokratiska alliansen som sedan 1983 kämpar för utökad autonomi eller oberoende för Sudans södra kristna delar.

2001-42 s 118-19
"In från kylan"
Sudan samarbetar med USA i kriget mot terrorismen men bakom den samarbetsvilliga fasaden finns en mängd olösta problem. Under september har myndigheterna gripit 30 personer som misstänks tillhöra bin Ladins nätverk. Redan innan den 11 september hade Sudan lämnat över så många dokument om misstänkta terrorister att CIA knappt hunnit granska dem. Den islamska regimens f d chefsideolog, Hassan Turabi, har gripits. De flesta sudaneser är mycket intresserade av att ett slut på det 19 år gamla inbördeskriget mellan landets nordliga och sydliga del.

2002-10 s 24-25
"Slavhandel är en lönsam affär i Sudan"
Rebeller utnyttjar västerlänningars försök att friköpa slavar. Den största rebellgruppen SPLA i Sudans 19-åriga inbördeskrig om makten i landet, som dödat 2 miljoner människor, vill ha och får en massa pengar från utlandet, främst västvärlden, för att köpa tillbaka människor som tagits som slavar av den islamska regeringen. "Överallt där det finns pengar uppstår naturligtvis en risk för bedrägeri".

2002-30 s 6
"Nytt fredsavtal i Sudan andas försiktig optimism"
Den sudanska regeringen har i helgen slutit ett fredsavtal med landets största rebellrörelse SPLA som verkar i de södra delarna av landet. Södra Sudan ska bli självbestämmande i en federation med norra Sudan. Frågan om vapenvila är ännu ej löst.

2002-34 s 9
"Oppositionella tar plats i Sudans regering"
I Sudan har det gjorts en ommöblering i regeringen vilket betyder att sju medlemmar tillhörande en oppositionell utbrytarfraktion har fått säte i regeringen. Detta sker samtidigt som regering och rebeller från det sudanesiska folkets befrielsearmé i söder inledde en ny förhandlingsomgång.

2003-40 s 16
"Ett steg på vägen till fred i ett sargat Sudan"
Sudan är Afrikas största land med stora oljeresurser. Men till följd av ett utdraget krig tillhör det de fattigaste länderna på den afrikanska kontinenten. Säkerhetspakten, som nyligen slöts mellan regeringen och rebellerna i söder inger hopp om en mer stabil och fredlig framtid. Grunden till landets problem är att det ligger mitt emellan det muslimska norra Afrika - huvudstaden Khartoum styrs enligt den omänskliga Sharialagen - och det kristna eller animistiska södra Afrika. Religiösa strider förekommer ofta vilket de våldsamma upploppen i Nigeria är exempel på. En folkomröstning ska hållas i Sudan om sex år för att invånarna i landets södra delar ska få bestämma om de ska ingå i Sudan eller ha sin självständighet. En svår fråga blir hur oljeresurserna ska fördelas.

2004-03 s 22
"Nytt krig äventyrar ny fred"
I Sudan hotar ett nytt krig att ta fart just när ett annat tagit slut. I den nordvästliga regionen Darfur. Striderna startade i februari för ett år sedan. 700000 har flytt sin hem. Bönderna har länge kämpat mot nomader om mark, vatten och betesrättigheter. Två rebellgrupper gick ut i kamp. Regeringen gav vapen till en samling arabiska nomader, snyltgäster och kriminella, som fick order att "försvara sig". Denna milis fick licens att skjuta, plundra, bränna levande och våldta. Hundratals byar har förstörts. Regeringen förnekar att den har kontroll över arabmilisen.

2004-06 s 19
"Tusentals är på flykt i Sudan"
Flyende sudaneser söker skydd i Tchad på andra sidan gränsen för att undkomma regeringsstyrkornas och de beridna milisernas anfall mot separatistiska rebeller. När regeringen och SPLA började närma sig en fred ville också Darfur i nordväst vara med på ett hörn. Separatisterna beväpnade sig och i februari i fjol intog de staden Tine. Regeringen ville slå ner rebellerna och bombar nu flera mål i den stora Darfurprovinsen i västra Sudan. Amnesty säger att konflikten håller på att få en rasistisk underton. De flesta i Darfur är sunniter och betecknar sig som "svarta araber".

2004-14 s 17
"Världen borde skämmas"
Den etniska rensningen i Sudan måste stoppas. Den värsta, mest brutala etniska rensning någonsin pågår i Saharaöknens sydostliga gränstrakter. Det är Sudans arabiska härskare, som driver en kampanj med mord, våldtäkt och plundring och som har tvingat 700000 svarta sudaneser att fly från sina byar. Boven är Sudans regering som är en av världens otäckaste. FNs koordinator för Sudan jämför situationen med folkmordet i Rwanda 1994.

2004-17 s 10
"Läget i Sudan försämras"
Minst 50000 människor har flytt från sina hem de senaste veckorna på grund av väpnade strider mellan den sudanesiska regeringen och rebellstyrkor i södra Sudan. Detta trots att en vapenvila utlysts. I västra Sudan pågår ett annat inbördeskrig mellan regeringsstödd milis och svarta sudaneser.

2004-22 s 12-15
"Afrikas största land står i lågor"
De svarta i Darfur i Sudan flyr för sina liv från miliser, som dödar på regeringens uppdrag.
Sudan, Afrikas största land, är dess tid ute? Länge har kriget stått mellan södra och norra Sudan. Norra Sudan är muslimskt, där finns sharialagen och där finns huvudstaden Khartoum. Södra Sudan är mer kristet, svartare och animistiskt. Där finns det mesta av oljan. Därför tror SPLA som driver södra Sudan inte på att freden kommer att hålla länge eller att Khartoum verkligen vill ha en folkomröstning i söder om huruvida de vill bilda en egen stat.
I södra Sudan har inte barnen gått i skolan på decennier, de har hjälpt till att kriga om oljan, Det finns inget rinnande vatten och ingen el.
Human Rights Watch anklagar Sudan för brott mot mänskligheten för att använda etnisk rensning för att driva bort alla svarta afrikaner från Darfur. När det blev avbrott i kriget mellan Nord och Syd blev andra "fredliga motståndsgrupper" arga för att de förstod att regeringen och SPLA tänkte dela oljepengarna sig emellan. De började då en revolt och det är regeringens reaktion på revolten som nu tar sig så ohyggligt uttryck.
Men i detta stora och mångfaldiga land som hölls samman tidigare bara genom barbariskt våld är motsättningarna även inom Nord, Syd och Darfur stora. Det är därför troligt att efter en uppdelning av Sudan kommer nya strider att blossa upp inom de självständiga delarna. Allt i kampen om den egna gruppens makt och ekonomisk vinning.

2004-22 s 15
"Allt är lugnt, säger Khartoum"
De sudanesiska myndigheterna meddelar att läget i Darfur är stabilt och att upproret där har krossats. Rebeller som tog till vapen i fjol i protest mot att regeringen i Khartoum negligerar den fattiga regionen, undertecknade en vapenvila i april, men denna har brutits flera gånger. Hjälporganisationer hävdar dock att arabiska miliser fortsätter att döda, våldta och plundra i regionen.

2004-28 s 24
"Afrikanska fredsstyrkor till Sudan"
Afrikanska Unionen förbereder att skicka hundratals soldater till den krigshärjade regionen Darfur i Sudan där drygt en miljon människor drivits på flykt av konflikten.

2004-33 s 14-15
"Sudan accepterar afrikanska trupper"
Sudan kommer att tillåta afrikanska trupper att skydda observatörer i den oroliga Darfurregionen i västra Sudan. Utrikesministern Mustafa Osman Ismail underströk dock att fredsbevarande uppdrag var förbehållna Sudens egna styrkor. Man beräknar att upp till 50000 människor har dödats i Darfur och att 1,5 miljoner drivits från sina hem av den arabiska milisgruppen Janjawid som terroriserar området. I enlighet med en resolution från FNs säkerhetsråd har Sudan tre veckor på sig att bevisa att man tar löftet att avväpna milisgruppen på allvar.

2004-33 s 15
"Sudan får hjälp från arabvärlden för att undvika FN-sanktioner"
Sudan fick i fredags hjälp från arabvärlden i sitt försök att undgå de sanktioner som FN hotat att införa om landet misslyckas med att stoppa de vidriga övergreppen i Darfurregionen. Arabförbundet påstår efter ett krismöte att Sudan behöver mer tid för att rätta till problemen.

2004-34 s 16
"Al-Bashir anklagar västländerna"
Sudans president Omar Hassan al-Bashir anklagade vid ett möte västländerna för att utnyttja konflikten i Darfur för att lägga beslag på landets guld och olja. Sudan står under hård internationell press för att tygla arabisk milis som anklagas för plundring, mord och våldtäkter på civila.

2004-36 s 21
"En ny rutt för hjälpen till Darfur"
På åtta månader har antalet invånare i de nio flyktinglägren längs den sudanesiska gränsen ökat från 10000 till 180000. Andra länder måste nu se till att dessa sudanesiska medborgare som trakasseras av sin egen regering får mat, kläder och allt det som människor behöver dagligen. Men hur ska man kunna transportera fram dessa tusentals ton som krävs. Det är FNs livsmedelsorganisation (WFP) som ska göra det. De har öppnat en ny rutt som går från Bengasi i Libyen vid Medelhavet de många långa 260 milen till livsmedelslagret i östra Tschad. Det är ett nära samarbete mellan länder i väst vars skattebetalare ställer upp med bidrag, FNs organisation och libyska myndigheter.

2004-36 s 9
"Tidsfristen har löpt ut"
FNs tidsfrist för den sudanesiska regeringen för att avväpna och ställa den våldsamma milisen i Darfur till svars har löpt ut. Regeringen i Khartoum har inte tagit kontroll över milisen som beskylls för att ha dödat 30000 människor i Darfur och för att ha drivit drygt en miljon på flykt. En FN-resolution från den 30 juli hotar med sanktioner mot den sudanesiska regeringen om den inte rättar till missförhållandena inom 30 dagar.

2004-37 s 16
"Regeringen i Khartoum får underkänt"
Världens tålamod med Sudans regering är obegripligt stort. Tidsfristen för kraftfulla åtgärder mot Janjaweedmilisen gick ut för länge sedan men sanktionerna dröjer. En planerad åtgärd är en bojkott mot Sudans olja och att EU upphör med att betala bidragspengar till Sudan.

2004-39 s 15
"Sudan klandrar FNs sanktionshot"
Den sudanesiska regeringen känner sig orättvist behandlad. FNs säkerhetsråd antog resolutionen i lördags med 11 röster mot noll. Fyra länder avstod från att rösta. Den kräver att Sudan accepterar en utvidgad övervakningsstyrka från Afrikanska unionen och att regeringen stoppar våld och övergrepp i den västliga regionen Darfur.

2004-41 s 21
"Krisen i Darfur är en rökridå, säger Khartoum"
Världen bör inse att ett folkmord pågår, men Sudans regering påstår något annat. Regeringen hävdar att den s k krisen i Darfur är en förevändning för det internationella samfundet att hjälpa regimmotståndare som vill störta regeringen.

2004-43 s 14-15
"En man utan boskap är en man utan makt"
Förlusten av värdefull boskap är ytterligare en tragedi för många familjer i Darfur. Janjaweedmilisen har terroriserat och plågat befolkningen i flera månader. Samtidigt begås det ett annan mycket allvarligt brott i regionen. Det handlar om boskapsstöld. Janjaweed bygger en förmögenhet på att stjäla kor, kameler, getter och åsnor - tecknet på välstånd i denna region och sälja dem på marknaden för hittills miljontals dollar.

2004-43 s 15
"Afrikanska ledare rekommenderar hjälp, inte hot"
Företrädare för fem afrikanska länder höll toppmöte för att hitta lösningar på konflikten i Darfur. Man menade där att det "internationella samfundet" ska ge finansiellt stöd till den arabiska regeringen i Sudan i stället för att hota den med sanktioner om den inte slutar med att stödja Janjaweedmilisen som har terroriserat och plågat befolkningen i Darfur i flera månader. Rebellerna i Darfur säger att Sudans regering stöder Janjaweedmilisen som anfaller icke-arabiska byar och dödar deras befolkning.

2004-44 s 22
"EU-stöd till AUs arbete i Darfur"
EU kommer att bidra med mer än 100 miljoner dollar till en fredsstyrka i Darfur i Sudan. Styrkan sätts samman av Afrikanska Unionen.

2004-48 s 14
"Ingen ljusning i Darfur"
FNs säkerhetsråd sammanträdde i förra veckan för ovanlighetens skull i Nairobi i Kenya, alldeles i närheten av Sudan. Säkerhetsrådet fick den sudanesiska regeringen och en rebellrörelse, Sudanesiska folkets befrielsearmé att lova att de kommer att underteckna ett fredavtal i år, varmed de sätter punkt för landets längsta konflikt, den mellan södra och norra Sudan. Däremot fortsätter kriget i Darfur i västra Sudan med oförminskad styrka. Rådet lyckades inte nå enighet om Darfur. Det var Ryssland, Kina, Pakistan och Algeriet som motsatte sig hårda formuleringar.

2004-49 s 20
"Våldsspiralen i Darfur snurrar vidare"
Afrikanska unionen behöver en större, effektivare och tuffare styrka i Darfur för att kunna hindra nya, blodiga sammanstötningar mellan etniska afrikaner och araber. Byar bränns ner, boskap stjäls och civila skräms på flykt.

2005-1/2 24-25
"Södra Sudan sluter fred med regeringen i norr"
Ett av krigen i Sudan är slut, åtminstone officiellt. Nu inleds en sex år lång övergångsperiod, som kommer att ställa stora krav på både regeringen och de forna rebellerna. Södra Sudan får religiös och politisk autonomi och en del av Sudans oljeintäkter. Sharialagen ska inte gälla i söder. Om sex år ska en folkomröstning avgöra om Södra Sudan ska bli självständigt. Kriget mellan den islamiska regeringen i norr och kristna rebeller (och naturreligioner) i söder har pågått i 20 år och skördat två miljoner liv. Nu blir John Garang (doktor John), ledaren för SPLA, Sudans vicepresident.

2005-4 s 23-24
"Förtvivlat läge i Darfur"
Civilbefolkningen betalar priset för fiendskapen mellan rebeller, arabisk milis och regeringsstyrkor. Och det gemensamma för dessa grupper är att de är skurkar och banditer och lögnare som i första hand ser till att berika sig själv individuellt och då utan några hänsyn alls till hur många kvinnor och barn som dödas och skadas eller blir egendoms- och hemlösa genom att de tar allt och bränner ner allt de inte vill eller kan stjäla. (Kan inte afrikanerna - söder om Sahara- leva civiliserat längre?). Detta är verklig terrorism - och en terrorism som drabbar många!

2005-11 s 11
"Brott eller folkmord?"
Konflikten i Darfur i Sudan har orsakat minst 180000 dödsfall på grund av våld, sjukdom eller undernäring de senaste 18 månaderna, enligt FNs humanitära samordnare, Jan Egeland. Regeringsstödda, arabiska miliser har drivit två miljoner svarta sudaneser på flykt från sina hem i Darfur sedan i februari 2003. Den sudanesiska regeringen förnekar inblandning i det som FN betecknar som brott mot mänskligheten och det som USAs regering definierar som folkmord.

2005-14 s 14
"Milda reprimander stoppar inte mördarna i Darfur"
FNs senaste resolutioner kommer nog inte att sätta punkt för dödandet. I drygt ett och ett halvt år har Sudans arabiskt dominerade regering bedrivit en etnisk utrensningskampanj i Darfur genom att beväpna, uppmuntra och stödja mestadels arabiska miliser, som dödar, våldtar och rånar regionens svarta invånare. För närvarande finns det 2000 soldater från Afrikanska Unionen i Darfur som till ytan är nästan lika stort som Frankrike.

2005-19 s 16-17
"Nystart med förhinder"
I södra Sudan har uppbyggnaden av en i långa stycken oavhängig stat tagit sin början. Men regionens rebeller tenderar att sitta och vänta på hjälp i stället för att hjälpa sig själva. Det finns risk att givarländernas generösa bidrag till SPLA-gerillan och dess ledare John Garang som tål någon opposition, hjälper till att finansiera uppbyggnaden av en ny diktatur i Afrika. FNs livsmedelspolitiska program, WFP, står för utspisningen av större delen av befolkningen. Denna gratismat förvränger priserna på livsmedel i landet och förstör affärerna för de som vill anstränga sig och producera något. De flesta bryr sig inte om att odla sina åkrar eftersom maten ändå finns där. Odling lönar sig inte eftersom allt de behöver kommer med fallskärmar från FNs flygplan. Och de som vill ha makten i landet kan göra detta utan att behöva ta hänsyn till deras medborgares lekamliga behov. De sköter ju FN om.

2005-19 s 18-19
"Ingenting rubbar Sudans styrande elit"
Ett finmaskigt nät av listiga ledare struntar i omvärldens kritik. 1989 ledde universitetsläraren och den religiöse ledaren Hassan Turabi en militärkupp mot sin svåger Sadiq Mahdi, som var en folkvald, populär ledare. Kuppens huvudsponsorer var Omar Bashir och Ali Osman Mohammed Taha. Hassan Turabi hade då länge inpräntat i sina elever att verka för en arabisering av Afrika och propagera för Islam som ett statsskick i sekulära länder. Taha införde strikt islamsk lag, sharian, och lanserade en kampanj för att konvertera landets kristna och den animistiska Nubafolket till Islam. Fortfarande är det "Nationella Islamska Fronten" som har makten i Sudan med Omar Bashir som president och Ali Osman Mohammed Taha som vicepresident. Sudans styrande familjer är en elit som är lömsk och självgod, kotteribenägen och självgod.

2005-26 s 24-27
"Tragedin i Darfur utspelas inför världens ögon"
I Afrikas största stat pågår ett inbördeskrig som redan har skördat hundratusentals offer, men det internationella samfundet tvekar att ingripa. En stor del av den oroliga Darfurprovinsen kontrolleras nu av den Sudanesiska befrielsearmén (SLA) som bekämpar regeringen i Khartoum. Närvaron av rebeller tas som ursäkt för att bränna ner hela byar, och meja ner alla civila som bor där, män, kvinnor och barn. Det är Janjaweedmilisens medlemmar såväl som regeringens soldater. När alla är döda och allt är lugnt kommer en helikopter från Afrikanska Unionen (AU) och fotograferar. Senare kommer SLA och finner en spökstad. Sjukhuset har plundrats. Patienterna har slaktats som djur. Flyktinglägret i stadens utkant är tömt. 12000 människor irrar runt i den heta öknen. De afrikanska svarta stammarna i Darfur är muslimer liksom araberna i Khartoum. Konflikten började mellan arabiska nomader, som länge levt gott på slavhandel, och de svarta hirs- och durraodlarna. Man konkurrerade om marken. Nu är det ett utrotningskrig. Afrikanska Unionen säger att detta är ett afrikanskt problem som ska lösas av afrikaner. Med detta menar man att länder utanför Afrika ska betala stora summor pengar till AU. EU har redan bidragit med nära 100 miljoner euro, Kanada och USA har lovat att skänka tillsammans nära 200 miljoner dollar. Men AU vill ha 8000 soldater och för detta ändamål 460 miljoner dollar extra (en halv miljon kronor per soldat!). AU-soldaternas verksamhet handlar mest om att skydda sig själva. De lämnar bara sina läger för att skaffa kvinnor och sprit. Många i Darfur tror att AU går den arabiska regimens ärenden.

2005-30 s 20
"Upplopp i Khartoum efter f d rebelledares död"
Den tidigare rebelledaren och nuvarande vicepresidenten Johan Garang har omkommit i en helikopterkrasch. Han reste tillbaka i en militär president helikopter från Uganda sedan han besökt sin bundsförvant sedan lång tid tillbaka, president Yuweri Museveni. Ytterligare 6 SPLM-tjänstemän dog (Sudanesiska folkets befrielserörelse). När nyheten om Garangs död nådde Khartoun utbröt våldsamma upplopp. Tusentals sydsudaneser plundrade butiker och misshandlade fotgängare, ett symptom på etniska och religiösa motsättningar. Regeringen är arabisk och SPLM består av kristna och animister.

2005-33 s 21
"Alla vapen måste vara tysta"
Sudans nye vicepresident gör sitt bästa för att fredsavtalet ska efterlevas. General Salva Kjir Mayadit har utnämnts till Garangs efterträdare efter kraftiga amerikanska påtryckningar på den amerikanska regeringen. Han säger sig inte vilja veta av fler strider och inte heller se fler grymheter begås av arabisk paramilitär mot svarta afrikanska jordbrukare i Darfurregionen. 1983 när den arabdominerade regeringen i Khartoum i norra Sudan införde islamisk sharia-lag också i södra Sudan gjorde Kjir och andra officerare uppror i samarbete med Garang som var civil och ekonomie doktor vid ett amerikanskt universitet. Tillsammans slogs de för de kristnas och animisternas (alltså icke muslimer) rättigheter.

2005-39 15
"Fortsatt oro i Darfur"
Den största rebellstyrkan i Darfur har de senaste dagarna intensifierat sina attacker och bland annat erövrat en regeringskontrollerad stad. Flera tusen människor är på väg mot flyktingläger, där det redan bor 1,8 miljoner människor. Den sudanesiska befrielsearméns (SLA) ökade våld kom efter två månader av relativt lugn sedan Afrikanska unionens (AU) fredsövervakare placerades ut i Darfur och FNs säkerhetsråd införde flygförbud över Sudan och sanktioner mot den sudanesiska regeringen.

2005-42 s 19-21
"Förtvivlat läge i Darfur"
Utsikterna för två miljoner flyktingar i Darfur kan förvärras mycket snabbt om de inte får bättre skydd av Afrikanska Unionens soldater eller en annan militärstyrka. I hela Darfur ligger flyktingläger som öar som ett arv efter det bittra krig som bröt ut 2003 mellan rebeller och den sudanesiska regeringen. De senaste veckorna har våldet mot tagit fart, ett våld som AUs 6000 soldater för en omöjlig kamp emot. Rädslan är stor även inne i lägren. Våldet riktas också mot hjälparbetarna. Mycket är regelrätt banditverksamhet. Till flyktinglägren kommer stora mängder av varor av de skildaste slag som en följd av insamlingar och penninghjälp världen runt. Dessa värden lockar hela regionens banditer. Här finns det värdefulla ting att stjäla och att råna och som sedan kan säljas dyrt på de lokala marknaderna. Det är bara "djungelns lag" som råder. Det finns ingenting som hindrar de som är starka och har vapen att våldta, plundra och döda i Darfur som de vill.

2005-44 s 10
"Nya medlingsförsök i Darfur"
Medlare från den största rebellgruppen i Darfur deltog i söndags i ett möte som syftade till att försona två av gruppens ledare, SLAs ledare el-Nur och generalsekreteraren Minnawi, vars osämja har hindrat de av Afrikanska Unionen ledda fredsförhandlingarna.

2005-51 s 19
"Tusentals nya flyktingar i Darfur"
Den humanitära krisen i Darfur har förvärrats markant de senaste månaderna på grund av det tilltagande våldet, rapporterar FN. Våldet blossade upp igen i september och oktober och eskalerade sedan under hela november. Craigs Sanders som leder FNs flyktingkommission i Sudan och Tchad skyller upptrappningen på rebellgrupper, den regeringsstödda Janjaweedmilisen och, i viss mån, på regeringen. Utsäde, åkrar och byar förstörs avsiktligt för att försvåra flyktingarnas återvändo. Sanders påpekar att det fanns en reell chans till fred i Darfur, men den har förstörts.

2005-51 s 20-22
"Regeringen i Khartoum skyr inga medel"
Många utomstående makter tycks vilja ha en bit av Sudan, men ingen av dem har förmått hindra regeringen i Khartoum från att fortsätta att vanvårda och misshandla sitt folk. I södra Sudan har det nya "Sydsudan" bildats efter fredsavtalet för ett år sedan mellan den islamistiska regeringen i Khartoum och SPLM. SPLM har nu majoriteten i det nya regionparlamentet som bestämmer över nästan alla inrikespolitiska frågor. Om sex år kommer sydsudaneserna i en folkomröstning avgöra om fullständig självständighet. I dag ser sydsudaneserna inga skäl för att förbli en del av Sudan. Ett skäl är att Khartoum tar större delen av oljeintäkterna från södra Sudan. SPLM är inte heller företrädda som de borde i regeringen och Khartoum har kvar militären.
I Darfur, ett område stort som Frankrike, försörjer FN två miljoner flyktingar. Det är tveksamt hur länge detta kan fortgå eftersom dess personal ständigt trakasseras av araberna. De västsudanesiska rebellerna, som är araber, till skillnad från den södra oppositionsrörelsen, har själva stor skuld i detta.
Inte ens begränsade sanktioner mot Sudan är möjliga att uppnå i FN eftersom både Ryssland och Kina stöder regimen i Khartoum.

2006-6 s 23
"Komplikationer och hinder tornar upp sig i Darfur"
Strategin för att få slut på dödandet i Darfur i Sudan, en strategi som har formulerats de gångna två åren av USA, FN och EU, håller på att krossas i takt med att våldet och kaoset i regionen tilltar för varje vecka som går. Fredsamtalen mellan regerings- och rebellrepresentanter handlar bar om hur inkomsterna från oljan ska fördelas. Den primära insatsen för att stoppa våldet är mobiliseringen av 7000 soldater från Afrikanska Unionen (AU) till Darfur. De förmår dock inte stoppa det brutala våldet och kriminaliteten utan blir i stället själva mål för dödandet. Varken USA eller EU vill ge mer pengar till FNs eller AUs verksamhet i Darfur eftersom båda organisationerna har misslyckats.

2006-9 s 18
"Afrikas bortglömda kriser"
Allting är större i Afrika. Intifadan har dödat 4500 israeler och palestinier och orkanen Katrina gjorde tiotusentals amerikaner hemlösa. Men i Kongo dör över tusen personer varje dag av krigsrelaterade orsaker bara i januari ökade antalet flyktingar i Darfur med 30000 på grund av nya härjningar från brutala milisstyrkor. Artikelförfattaren Simon Tisdall tycker att USA och Europa grovt sviker Afrika genom att inte skicka soldater till FNs fredsstyrkor inför valet i Kongo i juni och inte skicka soldater till Darfur.

2006-16 s 22
"Konflikten i västra Sudan breder ut sig"
Tchadiska rebeller med bas i Västra Darfur i Sudan har iscensatt sin första attack mot mål långt inne i Tchad i ett försök att anfalla tchadiska regeringssoldater. Frankrike som stöder president Idriss Débys regering, har utökat sin styrka med 1200 soldater med ytterligare 150. Déby tog makten i en kupp 1990 och hans auktoritet har undergrävts av våldet i Sudan och den pågående kampen om nyupptäckta oljefyndigheter.

2006-17 s 7
"Flyktinghjälpen i Darfur blockeras"
FNs sändebud i Darfur, Jan Egeland, säger att krisen i Darfur börjar bli okontrollerbar. Den sudanesiska regeringen hindrar hjälparbetare att utföra sitt arbete och att nå fram till utsatta områden. Pengarna börjar också ta slu, så att FN inte längre kan försörja alla de två miljonerna flyktingar med mat.

2006-19 s 14
"Lidandet fortsätter - med eller utan fredsavtal"
Ett skakigt fredsavtal är ett första, litet steg mot ett slut på död och lidande i Darfur. En av de tre rebellgrupperna, Sudanesiska Befrielsearmén (SLA) har tillsammans med den sudanesiska regeringen undertecknat avtalet som kräver att Janjaweedmilisen ska upplösas. Hälften av alla Darfurs sex miljoner invånare kan inte försörja sig själva utan får mat och andra förnödenheter via FNs livsmedelsprogram och andra bidragsgivare.

Sudan
2006-20 s 20-21
"Darfur ropar på hjälp"
Regeringen i Khartoum beskylls för att blockera FNs fredsstyrka och under tiden ökar risken för att flera hundra tusen människor dör av svält, undernäring och sjukdomar. Kofi Annan har skrivit till Sudans president, Omar Hassan Ahmed al-Bashir och bett att FN-experter ska få komma in i landet och förbereda en fredsstyrka. Omar har tidigare motsatt sig att AUs fredsstyrka ska ersättas med en FN-styrka. Afrikanska Unionens styrka har visat sig vara högst inkompetent förutom att ha förmågan att kosta FN stora summor pengar. Den Sudanska regeringen är starkt rasistisk och vill inte att "vitansikten blandar sig i".

2006-20 s 21
"Annan vädjar om omedelbar hjälp"
FNs generalsekreterare Kofi Annan uppmanar världens rika länder att omedelbart skänka mera pengar till en förstärkt säkerhetsstyrka i Darfur. Pengarna ska gå till Afrikanska Unionen (AU) eftersom Sudans regering inte vill ha någon FN-styrka.

2006-24 s 19-22
"Alla slåss mot alla"
Trots att det finns ett fredsavtal mellan rebellerna i Darfur och regeringen i Khartoum fortsätter kriget i Afrikas största land. Konflikten börjar likna ett brodermord och i flyktinglägren rekryteras nya gerillakrigare. Minawi är ledare för en mäktig fraktion i den Sudanesiska befrielsearmén (SLA). Han är på ett hotell i Tchad och väntar på ett möte med dess president, Idriss Déby. Tchad är världens mest korrupta land och Idriss dess största tjuv enligt Transparency International.
Upproriska i Darfur har i flera år bekämpat den sudanesiska regeringen i Khartoum som den anser präglas av en arabisk, antiafrikansk rasism. Utan stöd från Tchad skulle Minawis soldater vara militärt krossade.
De flesta i Darfur kommer från stammen Fur. De andra stora stammarna är Massaliterna och Saghawa, Minawis stam. Det är bara Minawi som undertecknat ett fredsavtal och därför kan detta leda till ett stamkrig mellan svarta afrikaner i Darfur, ett krig i kriget, som tills nu har varit de svartas krig mot araberna. Minawi är just nu västländernas älskling men i Darfur har han mist folkets förtroende. Där är han en förrädare.
Så det finns i den sudanesiska regionen Darfur en etnisk gräns mellan å ena sidan araber och å den andra sidan svarta afrikaner och en annan inom de svarta som går mellan de tre stammarna. Det finns också olika etniska språk som delar dem.
Fredsförhandlingarna under ledning av Afrikanska unionen har tagit lång tid. De började i oktober 2005 och omfattade över 100 rebeller. Rebelledarna i SLA saknar politisk erfarenhet och många har aldrig gått i en skola. Ett annat skäl var att förhandlingarna ägde rum på hotell Chida International, med rum för flera tusen kronor natten, cocktailbar och massagesalong. Mesta tiden gick åt att sitta i den svala foajén och drick sött te. Under tiden dog människorna i massor i Darfur och de ännu överlevande uthärdar ett jämmerligt liv nära svältgränsen.
Senast i november förväntas hela Darfur drabbas av en svår hungersnöd.
Islamisterna i regeringen i Sudans huvudstad Khartoum vill hellre slåss mot eventuella Nato-soldater och FN-insatser än skilja de stridande åt och hjälpa de nödlidande i Darfur. De manar till krig mot de "plundrande korsfararna" och har världsterroristen Usama bin Ladins stöd.

2006-31 s 23
"Ingen ände på Darfurs olyckliga lott"
Det senaste mötet i Afrikanska Unionen misslyckades än en gång med att sätta stopp för Afrikas blodigaste härva. Den sudanesiska regeringen vägrar alltjämt att låta en bättre rustad FN-styrka ersätta Afrikanska unionens egen, kraftlösa styrka. Sudans president, Omar al-Bashir har begränsat svängrum i Khartoum. Han har redan gett efter till sydsudaneserna och om han också gör detta till rebellerna i västra Sudan riskerar han ett hårt bakslag från Sudans mäktiga militärer.

2006-34 s 18
"Nya varningar för sudanesisk offensiv"
Chefen för FNs fredsbevarande styrkor, Hedi Annabi, anser att en ny regerings offensiv är på gång mot de upproriska i Darfur. 26500 regeringssoldater kommer att placeras ut i Darfur före årsskiftet. Storbritannien och USA vill ha en resolution om att sända 17000 FN-soldater dit trots Sudan regeringens motstånd men Kina och Ryssland säger nej. Styrkan planeras att ersätta en styrka ledd av Afrikanska unionen som har visat sig ineffektiv när det gäller att stoppa våldet.

2006-36 s 19
"AU måste lämna Darfur"
Sudan beordrade i söndag Afrikanska Unionens soldater att lämna Darfur. Sudan trotsar FN och en resolution som säger att en fredsstyrka på mer än 20000 soldater ska ersätta AUs styrka. Regeringen har i stället mobiliserat tusentals egna soldater som har inlett en ny offensiv mot de rebeller i norra Darfur som inte undertecknade en fredsuppgörelse i maj.

2006-37 s 13-14
"Förtvivlat läge i Darfur"
Afrikanska unionens fredsbevarande styrka måste lämna Sudan om ett par veckor. FN vill sätta in en ny styrka. En resolution i FNs säkerhetsråd auktoriserar en styrka på drygt 22000 soldater och poliser att ta över efter AU men ledningen i Khartoum vägrar att ge sitt tillstånd. Risken för nya blodbad är uppenbar. Tidigare var det svarta rebeller mot arabmilisen. Nu har rebellerna splittrats i grupper som bekämpar varandra inbördes. Kriget underblåser sekelgamla rivaliteter som åter kommit upp till ytan. "Folk dör som flugor". Kvinnor och flickor våldtas.

2006-39 s 20-21
"Kommer de att räddas?"
Världen säger att någonting måste göras i Darfur. Sudans regering tycker inte det. I FN gick Sudans president Omar al-Bashir med på att Afrikanska Unionens styrka om 7000 man ska få stanna kvar, men han upprepade att han inte kan acceptera en FN-styrka. Det vore att "sätta Sudan under FN-mandat". Sudans regering skyller västmakterna för att försöka styra och ställa i Afrika. Regimen har begått förfärliga brott i Darfur mot landets egna medborgare. Janjaweedmilisen som går regeringens ärenden har utfört masslakter på oskyldigt civila.

2006-47 s 24
"Ny offensiv i Darfur"
Den sudanesiska, arabiska regeringen har lanserat en stor offensiv i norra Darfur trots förra veckans avtal om att ge fredsprocessen en ny chans och att sätta in en internationell fredsbevarande styrka i regionen. Regeringen har vägrat FNs biträdande generalsekreterare, Jan Egeland, att besöka området. Regeringsstyrkor och regeringsstödda miliser, den så kallade janjaweed, attackerade icke-arabiska rebellfästen i Bir Mazza. Afrikanska Unionens illa rustade fredsbevarande styrka har inte lyckats stoppa våldet.

2006-47 s 24
"Ny offensiv i Darfur"
Den sudanesiska, arabiska regeringen har lanserat en stor offensiv i norra Darfur trots förra veckans avtal om att ge fredsprocessen en ny chans och att sätta in en internationell fredsbevarande styrka i regionen. Regeringen har vägrat FNs biträdande generalsekreterare, Jan Egeland, att besöka området. Regeringsstyrkor och regeringsstödda miliser, den så kallade janjaweed, attackerade icke-arabiska rebellfästen i Bir Mazza. Afrikanska Unionens illa rustade fredsbevarande styrka har inte lyckats stoppa våldet.

2007-05 s 28-29
"Kina planerar tyst diplomati i Sudan"
Den kinesiska regeringen har meddelat att president Hu Jintao kommer att besöka Sudan i början av februari. Han kommer då att försöka åstadkomma en diplomatisk lösning på konflikten i Darfur, ett krig som Washington betecknar som folkmord. Kinas president vill visa världen att Kina tar sitt ansvar som blivande världsmakt. Kina importerar 64 % av Sudans exportolja, men allt handlar inte om affärer utan även om diplomati - om än tyst sådan. Ett viktigt mål för Kinas agerande i Afrika, både för affärsförbindelser och politik är att förmå de afrikanska länderna att inte erkänna Taiwan, som i Pekings ögon är en kinesisk utbrytarprovins.

2007-11 s 18
"Regeringen i Khartoum kritiseras skarpt"
En delegation från FNs människorättsråd slår i en rapport om Darfur fast att den sudanesiska regeringen har organiserat och deltagit i brotten mot det egna folkets mänskliga rättigheter. Rapporten kräver att alla resolutioner från FN och AU om Darfur ska implementeras.

2007-26 s 11
"Dåliga utsikter för Darfur"
Resultatet av mötet i Paris om situationen i Darfur var föga imponerande.
Delegationer från 18 länder bekräftade sitt stöd till att Afrikanska Unionen och FN bildar en gemensam fredsstyrka men inget är klart från vilka länder styrkorna ska komma. Sanktioner mot Sudan är också omöjliga så länge som Kina inte godkänner sådana i FNs säkerhetsråd.
Sedan i början av 2003 har arabiska miliser kallade Janjaweed dödat och våldtagit icke-arabiska invånare i Darfur. Våldskampanjen ses som ett led i den sudanesiska regeringens försök att krossa ett uppror i regionen. Den amerikanska regeringen betecknar det som pågår i Darfur som folkmord, men den lilla fredsstyrka, som AU har placerat i regionen förmår inte skydda befolkningen eller stoppa upproret.
Situationen har blivit allt mer kaotisk i takt med att rebellgrupper och miliser har splittrats i inbördes fientliga fraktioner, vilket bäddar för en snårig och svårlöst konflikt.

2007-29/30 s 22-24
"Darfur är som Rwanda i ultrarapid"
Europa och USA har i flera år bevittnat mördandet i Darfur.
Bara Olympiska spelen kan rädda Darfur från ett folkmord. Kina har i flera år stött den sudanesiska regimen i Khartoum, kanske främst för att komma åt landets oljerikedomar. Men nu har kineserna annat att tänka på. Förberedelserna för OS nästa sommar är i full gång och då passar kompanjonskapet med herrarna i Khartoum inte alls in i bilden. Därför vill Kina nu att kriget i Darfur ska ta slut. Sudan som är alltmer beroende av stormakten Kina håller med. Hur det nu ska gå till. Janjaweed som består av arabiserade nomader och sudanesiska soldater har i Afrikas största stat bragt mellan 200 000 och 400 000 om livet och drivit 2,5 miljoner på flykt. Janjaweedmilisen består av beväpnade ryttare som mördar i namnet av en dunkel storarabisk idé. Grunden är den djupt rotade rasismen hos regionens araber.

2007-29/30 s 24-25
"Hoppets låga brinner"
En fysiker vidd Berkeley har kommit på ett sätt att hålla flyktingarna i Darfur vid liv bara genom att bygga en spis som motsvarar deras behov. Fysikern Ashok Gadgil har tidigare utvecklat en billig metod för att desinfektera vatten med hjälp av ultraviolett ljus. Denna förser drygt en miljon människor i uländerna med billigt, rent vatten. Han har också byggt en spis för fattiga indier som producerar lågintensiv värme för tillagning av ris. Denna har han nu anpassat till matlagningskulturen i Darfur. Den behöver en kraftfull låga så att man kan såtera lök, vitlök och ockra, ingredienser i regionens stapelrätt, mulah. Poängen med den nya tekniken är att den är effektiv och kräver bara en fjärdedel av den vedmängd som annars används. Det innebär att kvinnorna i flyktinglägren kan lägga betydligt mindre tid åt sina farofyllda vandringar för insamling av ved. De som i stället köper ved kan spara upp emot 200 dollar om året med hjälp av den nya spisen.
Ingenjörer utan gränser (EWB) tänker inte dela ut spisarna gratis, de vill inte göra mottagarna till "tiggare". Men eftersom priset på 25 dollar är för mycket för de flesta ska de kunna hyra spisen för en halv dollar i veckan.
Jag tycker att det är på tiden att det införs ett Nobelpris i Teknik.
Artikeln finns i Newsweek eller här.

2007-32 s 14
"Klart för fredssamtal i Darfur" hela artikeln
Åtta rebellgrupper från den kaotiska regionen Darfur i Sudan har enats om en gemensam plattform för fredssamtal med den sudanesiska regeringen som planeras starta om två till tre månader. Mötet hade initierats av FNs särskilda sändebud i Darfur Jan Eliasson och AUs särskilda sändebud, Salim Ahmed Salim.

2007-33 s 19
"Bara afrikaner i Darfurstyrkan"  Hela artikeln
Ordföranden för Afrikanska unionens kommission, Alpha Oumar Konare, sa på söndagen att utomstående trupper inte skulle behövas i den nya fredbevarande styrkan som ska stationeras i Darfur, Sudan. Sudans regering motsätter sig starkt att icke-afrikaner ingår i den gemensamma AU- och FN-operation som antogs av FNs säkerhetsråd den 31 juli och som kommer att bestå av en styrka på 20 000 soldater och 6000 civila poliser. Enligt FN-resolutionen måste man besluta om styrkans sammansättning före augusti månads utgång.

2007-35 s 20
"En sällsynt strimma av hopp i Darfur"
En artikel signerad Tjeckiens före detta president Vaclav Havel som också undertecknats av bland andra George Soros, Desmond Tutu, Mary Robinson, Prins Hassan Bin Talal och André Glucksmann. De menar ansvarskännande personer måste rikta uppmärksamheten på Darfur och att alla parter i konflikten måste inse att det i slutändan inte finns någon annan lösning på dispyten än ett rättvist och hållbart fredsavtal.

Prins Hassan Bin Talal är farbror till den nuvarande kungen Abdullah II av Jordanien. Han var mellan åren 1965-1999 kronprins av Jordanien och utbildades bl a vid Oxford University.
Prins Hassan har gjort sig känd som en av Mellanösterns mest respekterade och inflytelserika språkrör och opinionsbildare.

Filosofen André Glucksmann är känd som en av Frankrikes skarpaste kritiker av de totalitära politiska systemen.

George Soros, född 1930 i Budapest, Ungern, är en amerikansk ekonom, valutaspekulatör, finansman och liberal politisk filosof. Soros är känd antikommunist men har också hårt kritiserat USA:s nuvarande president George W. Bush.

Desmond Mpilo Tutu, född 7 oktober 1931 är en sydafrikansk kyrkoledare och ärkebiskop. Tutu är näst Nelson Mandela det svarta Sydafrikas mest framstående ledare. Han är bland annat Anglikanska kyrkans förste svarte ärkebiskop, nobelpristagare (fredspriset 1984), samt ordförande i den sydafrikanska sanningskommissionen.

Mary Robinson, född 21 maj 1944, valdes 1990 till republiken Irlands första kvinnliga president. Mellan 1997 och 2002 var hon FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

2007-39 s 18-20
"Diplomatin har sina begränsningar"
FNs sändebud i Sudan, Jan Eliasson, arbetar hårt för att få de stridande parterna och deras stödnationer att komma till förhandlingsbordet och tala om fred. Det diplomatiska arbetet ska enligt planerna kulminera i fredsöverläggningar som börjar 27 oktober i Tripoli i Libyen. Darfur är en läxa i diplomatins begränsningar, ett exempel på hur en enskild region kan trotsa världsopinionen till synes ostraffat. En del påstår att Washingtons vilja att sätta press på Sudans president, Omar Hassan Ahmed Bashir, hämmas av samarbetet med Sudan på underrättelseområdet. Kina och Ryssland blockerar olika försök från FNs säkerhetsråd att införa sanktioner mot Sudan. Kina köper mer än två tredjedelar av Sudans oljeexport och Ryssland är en av regimens främsta vapenleverantör.

2007-41 s 12
"Risk för nygammal konflikt"
Ett fredsavtal som satte punkt för två decenniers krig mellan norra och södra Sudan är i riskzonen sedan relationerna mellan de två landsändarna har blivit "förgiftade" enligt USAs sändebud till regionen. Han varnar för att de gamla motsättningarna mellan nord och syd har kommit upp till ytan igen medan världens uppmärksamhet har varit riktad mot Darfur i västra Sudan.

2007-43 s 25-26
"Bräcklig fred i farozonen"
Det finns risk för att inbördeskriget blossar upp igen i en del av Sudan där man har upplevt några år av sällsynt fred. Avtalet 2005 mellan regeringen i Khartoum och SPLM, Sudanska folkets befrielsearmé, satte punkt för ett krig som rått i 50 år mellan norra och södra Sudan och som dödat två miljoner människor. Den 11 oktober suspenderade emellertid SPLM sit deltagande i den nationella enhetsregeringen. SPLM anklagar president Omar al-Bashir och det styrande Nationella kongresspartiet (NCP) för att inte uppfylla villkoren i fredsavtalet. Främst handlar det om fördelningen av makt och tillgångar - framför allt oljan. De 27 miljonerna i norr som huvudsakligen är araber och muslimer vill inte dela makten med de cirka åtta miljonerna i söder som är svarta och kristna eller animister. I avtalet finns också en klausul om en folkomröstning om självständighet för södra Sudan 21011. Mycket tyder på att det skulle bli en stor majoritet för självständighet även om det är svårt att se hur ett självständigt Sydsudan skulle kunna överleva ekonomiskt ens efter en fredlig separation.
Originalartikel i The Economist eller här.

2007-46 s 15
"25 politiker gripna i Sudan"
Sudan har anklagat 25 oppositionspolitiker för brott, inkluderande illegalt vapeninnehav och organisering av terroristgrupper och har avslagit deras begäran om frigivning. Politikerna som greps i sina hem, under gevärshot för fyra månader sedan anklagas för försök att störta regeringen.

2007-47 s 25-27
"Fred men missämja i södra Sudan"
För två år sedan vann södra Sudan autonomi i en fredsuppgörelse med centralregeringen efter decennier av krig. Nu har de vinnande rebellerna makten. Ledarna för Sudanska folkets befrielserörelse, SPLM anklagas nu själva för passivitet, korruption, stamtänkande och polisbrutalitet av det egna folket. I södra Sudans huvudstad, Juba, finns en del där nyblivna regeringsministrar och tjänstemän lever ett överdådigt lyxliv samtidigt som förhållandena i vissa av stadens slumområden är värre än flyktinglägren i Darfur. Trots att regeringen fått nästan 3 miljarder dollar i oljeintäkter de senaste två åren är infrastrukturen i stort sett lika eländig som tidigare. Pengarna har bland annat använts till att utöka den offentliga sektorn och sätta 300 000 personer på lönelistorna. Det betyder inte alltid att de utför tjänster, även barn till tjänstemän ingår. De bästa jobben ges till medlemmar av de mäktigaste stammarna och till tidigare flyktingar från västvärlden som återvänder. 40 % av södra Sudans årliga budget på 1,4 miljarder dollar går till den tidigare rebellmilisen för att omforma denna till en modern armé.

2008-1/2 s 26-27
"FN är på plats i Darfur"
Vid årsskiftet överlämnades ansvaret för fredsbevarandet från Afrikanska Unionen till FN efter månader av mycket hårt motstånd från den sudanesiska regeringen som inte ville släppa in FN på sudanesiskt territorium. Styrkan är övervägande afrikansk men har också inslag från andra länder. Styrkan har bara 9000 medlemmar och saknar nödvändig utrustning som helikoptrar och experterna befarar att den inte förmår sätta punkt för den mänskliga tragedin i Darfur.

2008-04 s 16-17
"Halvhjärtade ansträngningar duger inte i Darfur"  hela artikeln
Det har gått tre år sedan Förenta Nationerna antog en banbrytande resolution om att det är världens plikt att stoppa folkmord men även varma anhängare till principen erkänner att resolutionen inte har gjort det lättare att sätta stopp för våldet i Darfur i Sudan. Sudan gick i fjol motvilligt med på att tillåta en FN-styrka i Darfur men bara som ett gemensamt uppdrag i samarbete med Afrikanska Unionen, AU, vars fredsstyrka med 7000 man redan visat sig oförmögen sin uppgift. Sudans regering har sedan satt upp många byråkratiska och operativa hinder.

2008-13 s 24-25
"Fredsarbetet går trögt"  hela artikeln
Medan röken läger sig efter den senaste regeringsoffensiven i Darfur riskerar den länge efterlängtade fredsstyrkan att misslyckas redan innan den har inlett sitt uppdrag. Den förste januari tog en fredsstyrka bestående av FN och AU över. 9000 man har förts till Sudan. Den saknar nödvändig utrustning som pansarfordon och helikoptrar. Det saknas inte pengar. Budgeten är på 1,7 miljarder dollar. Bristen på mannakraft och utrustning försvårar starkt arbetet. Mycket försvårande är inställningen hos Sudans regering att alla icke-afrikanska styrkor är nykolonisatörer.
Under förra månaden försökte regeringen och dess allierade miliser återerövra territorium från rebellgrupperna som strider i regionen. Minst 30 000 människor drevs på flykt.

2008-16 s 10-12
"Sudan och Tchad närmar sig en konflikt"  
hela artikeln
Tekniskt sett är Tchad en demokrati, även om valen visat allvarliga brister, Idriss Déby har vunnit överlägset varje gång. 2005 ändrades författningen så att han nu kan väljas om hur många gånger som helst. Efter nästan 20 år vid makten sitter han säkrare än någonsin förr. Rebellerna som har stöd i Sudan vill ändra på detta faktum.

2008-21 s 22-23
"Tchad ger svar på tal"
Soldaten står och letar i en hög med kläder på polisstationen i Omdurman nära Sudans huvudstad Khartoum, och till slut plockar han fram en sliten keps. "Tchad!", säger han triumferande och pekar på flaggan på kepsens framsida. Efter ytterligare sökande hittar han en handfull id-kort som utan tvivel har tillhört chadiska soldater. Den 10 maj kom en rebellgrupp med 1200 soldater i 200 jeepar från Darfur som kallar sig JEM till staden Omdurman som ligger strax väster om Sudans huvudstad Khartoum. Måltavlan var presidentpalatset på andra sidan Nilen. Sudanska regeringssoldater avvärjde anfallet men attacken visar att det finns risk för ett konventionellt krig mellan Sudan och Tchad. Attacken liknar mycket ett rebellanfall mot Tchads huvudstad, N'Djamena, för tre månader sedan. Tchads president Déby förnekar stöd till rebellerna.

2008-25 s 26
"Kina ökar pressen på Sudan"
President Hu Jintao riktar skarpa uppmaningar till Sudan att underlätta utplaceringen av den internationella fredsstyrkan och agera för att få slut på övergreppen i den krigshärjade Darfurregionen. Kina har kritiserats hårt för att inte ha satt tillräcklig hård press på Sudan. Det var ett av skälen för många att bojkotta OS i höst.

2008-28 s 8
"Ett litet steg i rätt riktning"
Den amerikanska regeringen välkomnar en ny vallag i Sudan. Den nya lagen öppnar för de första fria valen på 23 år i Afrikas till ytan största land. Det sudanesiska parlamentet godkände lagen i måndags. Nu kan regeringen förbereda val enligt villkoren i ett fredsavtal från 2005 som satte punkt för inbördeskriget mellan norra och södra Sudan och som fördelar makt och tillgångar mer rättvist.

2008-29 s 18-19
"Presidenten åtalas för folkmord"  hela artikeln
Internationella brottmålsdomstolens (ICC) åklagare har utfärdat en formell häktningsorder mot Sudans president, Omar Hassan al-Bashir, som misstänks för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under fem år i Darfur, som är en region i hans land. Åklagaren Luis Moreno-Ocampo hävdar att al-Bashir planerat och verkställt kampanjen för att utrota tre etniska "afrikanska" grupper, Fur, Massalit och Zaghawa. Han har lämnat över alla bevis till en domarpanel som kommer att bestämma om häktningsordern ska godkännas. Åklagarens häktningsorder befaras förvärra det redan kaotiska läget i Darfur. Åtgärden kan undergräva försöken att få till stånd en förhandlingslösning. Andra hävdar att detta kan öka pressen på Sudans regering. Fler ansvariga i den sudanesiska regeringen förväntas pekas ut.

2008-33 s 25
"FN förlänger i Darfur"
FNs säkerhetsråd har beslutat om ytterligare ett års fredsbevarande arbete i Sudans Darfur-provins trots skarp oenighet bland medlemsstaterna kring anklagelser om folkmord mot Sudans president. USA stöder de fredsbevarande åtgärderna men lade ner sin röst. Detta som en protest mot att Afrikanska Unionen vill att rådet ska frysa internationella brottmålsdomstolens rättegång mot Sudans president Omar Hassan Bashir.

2008-35 s 29
"Regeringssoldater attackerade omstritt flyktingläger"
Kalmalägret i Darfur är regionens största. Merparten av invånarna är civila flyktingar men där finns också inbördes fientligt sinnade rebellgrupper och en uppsjö av vapen. Sudanesiska regeringsstyrkor angrep i början på veckan ett av Darfurs oroligaste och tyngst beväpnade flyktingläger vilket ledde till ett 30-tal döda. Myndigheterna hävdar att räden syftade till att avväpna rebeller som gömmer sig i lägret. Det finns 29 olika etniska grupper i lägret. Enligt Amnesty har de flesta invånare i Kalma, inklusive barnen, något slags vapen. Lastbilar tillhörande hjälporganisationer har kapats av väpnade grupper inne i lägret.

2009-11 s 28-30
"De värsta brotten måste bestraffas"  tidigare artikel
Den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) har väckt sitt första åtal mot en sittande statschef, Sudans Omar al-Bashir för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Alla de 108 regeringar som har ratificerat domstolens statuter, måste hjälpa till att ställa honom inför rätta. En del afrikanska medlemmar har hotat att överge ICC men domstolens chefsåklagare, Luis Moreno-Ocampo, låter sig inte avskräckas. Omar al-Bashir är ansvarig för de mord och massvåldtäkter som begåtts av janjaweed mot den övervägande svarta befolkningen i västra och södra Darfur. I Sudan hämnas rebellgrupper på FNs och AUs gemensamma fredsstyrka. FNs säkerhetsråd har ännu inte bestämt sig för om det stöder eller tar avstånd från häktningsorderns mot Omar al-Bashir. ICC är fristående från FN. Men det vore oerhört skadligt för ICC och global fred och rättvisa om säkerhetsrådet misstänks ge vika för hoten från en brutal tyrann.

2009-12 s 7
"Presidenten vill ha bort alla utlänningar"
Sudans president har bestämt att alla internationella hjälporganisationer måste lämna landet inom ett år. Han säger att de kan lämna mat och annan hjälp på flygplatser och i hamnar och därefter kommer sudanesiska organisationer att sköta distributionen. President Omar al-Bashir har redan utvisat 13 stora, internationella organisationer som han beskyller för att ha spionerat för den internationella brottmålsdomstolens räkning.

2009-15 s 20
"Situationen i Darfur förvärras"
Chansen att de hjälpgrupper som har utvisats från Darfur av den sudanesiska regeringen får återvända är mycket liten säger president Obamas sändebud, den före detta flygvapengeneralen J Scott Gration sedan han besökt det snabbast växande flyktinglägret i Darfur. Sudans beslut att utvisa hjälporganisationerna kom efter det att den internationella brottmålsdomstolen väckt åtal mot Sudans president Omar Hassan Ahmed Bashir för krigsförbrytelser.

2009-19 s 22-24
"Är blodbadet i Darfur ett folkmord?"
Amerikanska presidenter och en del aktivistgrupper har betecknat den blodiga kampanjen i Sudan, som drivs på av landets arabdominerade regering och allierade miliser, för folkmord. De flesta offren tillhör stammarna Fur och Zaghawa som båda förknippas med rebellrörelser. Men det finns de som påstår att våldet i Darfur inte kan definieras som folkmord. FN bestämde 2005 att Sudans regering inte begick folkmord i Darfur och Human Rights Watch undviker också den beteckningen. Beteckningen spelar en stor roll eftersom "folkmord" omedelbart leder till stora internationella hjälpinsatser. Den enklaste juridiska definitionen är en kampanj för att utrota, helt eller delvis, en nationell, etnisk eller religiös grupp eller en hel ras.

2009-21 s 26-27
"Diplomatins kvarnar mal bakom trotsig retorik"
President Omar al-Bashir morrar åt västmakterna som vill ställa honom inför rätta för krigsförbrytelser. I kulisserna förekommer dock intensiv diplomati. För drygt två månader sedan utfärdade ICC häktningsorder på Sudans president Omar al-Bashir, anklagad för krigsförbrytelser i Darfur. På arabförbundets möte i Qatar togs han nyligen trots detta emot som en hjälte. Faktum är emellertid att Sudans ledare har skakats av åtalet. Regeringen har försökt ställa sig in hos västmakterna för att få FNs säkerhetsråd att suspendera häktningsordern. Sudans regering har till exempel meddelat att den kommer att infria löften om allmänna val i februari 2010. Den har också återupptagit förhandlingar den största rebellgruppen i Darfur. På den diplomatiska fronten har Sudan och Tchad enats om att normalisera relationerna.

2009-26 s 20-21
"Självständighetens löften och faror"
Afrika får ett nytt land 2011, Sydsudan. Men det finns risk för att Sydsudan föds som en misslyckad stat från början. Enligt villkoren i fredsavtalet som undertecknades 2005 med al-Bashirs regering ska södra Sudan hålla en folkomröstning om självständighet 2011. Löftet väckte hopp om ett slut på inbördeskriget mellan det muslimska Nord och det kristna och animistiska Söder. Kriget hade pågått av och till i 50 år. Nu befarar många sydsudaneser att utvecklingen mot självständighet kommit på avvägar. Det är inte bara det tilltagande våldet mellan olika stammar sinsemellan och det fientligt sinnade norra Sudan som är problemet. Utan också inkompetensen och korruptionen i södra Sudans regering (GOSS). Den består huvudsakligen av före detta gerillakrigare i SPLM som är SPLAs politiska gren (sudanesiska folkets befrielsearmé). På fyra år har GOSS förbrukat 5 miljarder dollar men det är oklart vad pengarna använts till förutom vapen. GOSS har inte byggt en enda väg utanför huvudstaden Juba. 16 % av befolkningen lider fortfarande av undernäring. Regeringen behöver pengar men är för korrupt för att få bidrag från USA och Europa.

2009-30/31 s 21
"Granntvist i FN"
Sudan har lämnat in en officiell anmälan till FNs säkerhetsråd om att grannlandet Tchad gör flygattacker mot sudanesiskt territorium. Enligt regeringen i Khartoum var det Tchads fjärde attack mot Sudan på två månader.

2009-37 s 23-24
"Varken krig eller fred i Darfur"
Nya mellanhänder ska försöka lösa konflikten i det krigshärjade västra Sudan. I år har det dött fler människor i strider mellan olika etniska grupper i den sydsudanska delstaten Jonglei än i Darfur, där det numera är sällsynt med stora sammandrabbningar. Dödsfrekvensen i Darfur tros allmänt ligga under det som hjälporganisationer anser vara så kallade katastroftröskeln. Men fred råder inte i Darfur. Olika rebellgrupper, ibland bara som mindre banditgäng slåss mot varandra. Splittringen av rebellerna till inbördes fientliga fraktioner de senaste tre åren är en av de tyngst vägande orsakerna till att freden dröjer i Darfur.

2009-43 s 27
"Obama lanserar ny Sudanpolitik"
Lämpor i stället för hot om sanktioner och isolering ska lösa krisen i Darfur. Barack Obama har slopat planerna på att isolera den sudanesiska regeringen och skärpa restriktionerna på den. Han erbjuder i stället incitament, som avser att på sikt normalisera relationerna med president Omar al-Bashir, som tidigare i år anklagades för krigsförbrytelser i konflikten i Darfur.

2009-45 s 25
Presidenten bekände färg!
Södra Sudans president, Salva Kiir Mayardit, har uppmanat sina landsmän i söder att rösta på självständighet i en planerad folkomröstning. Hittills har han propagerat för nationell enhet, vilket är den officiella linjen i Khartoum.

2010-03 s 22-23
"Hur blev det så här?"
Mannen som står överst på Internationella brottmålsdomstolens lista över efterlysta personer är favorit i presidentvalet i Sudan. Den 11 januari avgick Sudans president Omar al-Bashir från posten som arméchef i enlighet med författningen för att acceptera det regerande partiets nominering av honom till presidentkandidat i de allmänna valen som ska äga rum i april. Bashir är ohotad favorit i presidentvalet i Afrikas största land. Detta trots att Internationella brottmålsdomstolens har väckt åtal mot honom för misstänkta krigsförbrytelser. Sedan Bashir tog makten i en kupp för 21 år sedan har han fört ett heligt krig i landets södra del som tog livet av minst en halv miljon människor. Han har också härjat i Darfur i västra Sudan där ytterligare 300 000 människor har dött och runt tre miljoner har drivits på flykt.

2010-06 s 13
"De har tröttnat på krig"
Sudan och Tchad har enats om att avsluta ställföreträdande krig och börja förhandla direkt med varandra om gemensamma utvecklingsprojekt vilket ska leda till återuppbyggnad i de krigshärjade gränstrakterna mellan länderna.

2010-08 s 8
"Vapenvila med rebellerna i Sudan"
Den mäktigaste rebellgruppen i Darfurprovinsen och Sudans regering undertecknade i tisdags ett avtal om vapenvila efter ett år av internationellt ledda förhandlingar. Medlarnas nästa uppgift blir att övertyga de dussintals övriga rebellgrupperna att delta i processen.

2010-09 s 11
"Kriget envisas i Darfur"
Hårda strider mellan regeringsstyrkor och rebeller bröt ut i Darfur dagen efter det att Sudans president hade deklarerat att kriget var över. Striderna kastar en skugga över eldupphöravtalet som undertecknades för bara drygt en vecka sedan i Qatar av den sudanesiska regeringen och Rättvise- och jämlikhetsrörelse. Men SLA-fraktionen som leds av Abdel Wahed Mohamed el-Nur som är populär hos många av Darfurs invånare avvisade medlarnas fredsförslag.

2010-11 s 21-23
"Sudan är och förblir ett delat land"
I april är det val för första gången på 24 år i Sudan, Afrikas till ytan största land. Ändå är konflikten i Darfur bara skenbart löst, och om tio månader väntar ännu en utmaning. Då ska nämligen det oljerika södra Sudan rösta om självständighet. Frågan är om nästa allvarliga kris redan är i sikte. Europa är inte särskilt intresserat av Sudan. Det är stort till ytan men ekonomiskt svagt. Södra Sudan är fattighuset, en av världens eländigaste regioner. 85 % av invånarna kan varken läsa eller skriva. Det 21 år långa kriget, som slutade för fem år sedan, och som kostade minst två miljoner människor livet, har historiska orsaker. Araber från norr hämtade i flera århundraden svarta afrikaner i söder och gjorde dem till slavar. I södra Sudan har människorna i flera generationer känt sig föraktade, diskriminerade och utnyttjade av norra Sudan.
Förutsättningarna för att södra Sudan ska få en bra start som självständig stat är mycket dåliga. Det saknas utbildning, kapital, arbetsmoral och mycket annat. Majoriteten är analfabeter, stamkultur och hövdingstyre är norm och det saknas känsla för och erfarenhet av demokrati.
Den viktigaste frågan är dock om freden mellan norra och södra Sudan håller eller inte.

2010-18 s 19
"Sudans president vann som väntat"
President Oman Hassan al-Bashir vann det första fria valet i Sudan på 24 år. Bashir fick 68 procent av rösterna och sitter därför kvar som president. Salva Kiir behåller sin tjänst som president i Sudans halvautonoma södra del. Han fick 93 procent av rösterna i detta val. Bashir väntas bilda en regeringskoalition med Kiir medan landet går mot en folkomröstning nästa år då det ska avgöras om södra Sudan bryter sig loss och blir en självständig del. Valet fläckades av många misstankar om valfusk.

2010-18 s 11
"Avbrott i förhandlingarna"
Den största rebellgruppen i Darfur avbröt i måndags fredsförhandlingarna med Sudans regering och beskyllde denna för att iscensatt en ny militär offensiv i Darfur i västra Sudan. Rebellernas förhandlare, Ahmed Tugod, säger att hans rörelse suspenderat samtalen i protest mot att regeringen i förra veckan bröt mot vapenvilan med luftangrepp och markanfall.

2010-33 s 14-15
"Ungdomen har 'fått nog' "
Girifna - arabiska för "vi har fått nog", en spirande demokratirörelse bland studenter i Khartoum, hoppas på det egna folkets kraft. De har valt orange som sin färg och segertecknet V som logotype och börjat sprida sina första flygblad. Girifna har mer än 7000 medlemmar på sin Facebooksida och har en kanal på You Tube och en nätradiostation. Girifna är den första rörelsen av sitt slag under president Omar al-Bashirs styre. Läget är spänt i landet inför en kommande folkomröstning i januari 2011 där invånarna i södra Sudan ska rösta om huruvida de ska bilda en självständig nation.

Sydsudan
2010-47 s 22
"Nervositeten stiger inför folkomröstningen i södra Sudan"
Den amerikanska regeringen sätter press på Omar al-Bashirs regering i Khartoum att låta landets södra del bli oberoende i en fredlig process efter folkomröstningen den 9 januari när en överväldigande majoritet av invånarna i söder väntas rösta ja till självständighet.
Den järnhårde Bashir har lovat att rätta sig efter folkomröstningens resultat, men han har många tricks att ta till både inför omröstningen och efteråt i syfte att behålla så mycket som möjligt av det oljerika området mellan norr och söder och för att försäkra sig om att det nya landet, Sydsudan, blir ett fiasko. Särskilt viktig är den separata folkomröstning som ska hållas i Abyei, en oljerik landremsa som gränslar gränsen mellan Nord och Syd. Syd råder 2005 men båda sidorna har rustat upp, norr med hjälp av Kina och syd med vapen från Ukraina.

Sydsudan
2010-49 s 27
"Sydsudan kan snart vara verklighet"
Tre miljoner människor har registrerat sig inför folkomröstningen den 9 januari. Södra Sudans rätt att bli självständigt finns inskriven i ett fredsavtal från 2005, som satte punkt för 20 års inbördeskrig mellan det arabiska norr och det icke-arabiska syd. En separat och samtidig folkomröstning äger rum i Abyei, ett oljeproducerande område som gränslar gränsen mellan norr och söder. Tre fjärdedelar av Sudans dagliga oljeproduktion, ca 500 000 fat, kommer från söder. För närvarande delas intäkterna lika mellan norr och söder, men om södra Sudan blir självständigt skadas norra Sudan ekonomiskt. Vid de gemensamma valen i april i år förekom mycket valfusk. FN ska nu garantera ett fuskfritt val och att resultatet respekteras. Oberoende av hur det blir med valet i Abyei kommer ett delat Sudan att försvaga Omar al-Bashirs NCP-regering i Khartoum. Kanske kommer detta att leda till att han tar till våld för att hindra södra Sudans utträde.

Sydsudan
2010-51 s 13
"Regeringen i Khartoum tycks ha resignerat"
President Omar Hassan al-Bashir hotade i söndags med att hans land kommer att bli en stat styrd av islamsk lag om landets södra del väljer att bli en självständig stat i folkomröstningen i januari. Sharia och Islam kommer att ligga till grund för konstitutionen; Islam blir officiell religion och arabiska det officiella språket. Den tillfälliga författning som infördes 2005 och som erkänner landets etniska och religiösa mångfald kommer att ändras. De icke muslimska sydbor som väljer att stanna kvar i norr efter valet kan befara repressalier och förföljelse.
Dags för en "etnisk rensning" där alla svarta afrikaner ska ut och bara araberna finnas kvar?

Sydsudan
2011-01 s 17-18
"Bäddat för fredlig omröstning i Sudan"
Det finns många anledningar till konflikt mellan norra och södra Sudan, men viljan att bevara freden anses ändå vara starkare i både norr och söder. Arabförbundets generalsekreterare, Amr Moussa, är övertygad om att folkomröstningen kommer att gå fredligt till. Sudans president al-Bashir har full kontroll i huvudstaden Khartoum, som får starkt diplomatiskt och ekonomiskt stöd av Kina och arabländerna.
Den största risken för krig ligger i element som inte går att kontrollera. I exempelvis det omstridda området Abyei där gränsdragningen ännu inte är klar och där det finns olika miliser som varken syd eller norr kontrollerar. Dessutom finns det rebeller i Darfur i väster och i öster samt i Nubabergen och utmed Nilen.

Sydsudan
2011-02 s 25
"Många döda i gränsregionen"
Några dagar efter folkomröstningens start i Sudan bröt väpnade strider ut i den oljerika regionen Abyel mellan stamkrigare och arabiska miliser. 23 människor dödades. I övriga delar av södra Sudan fortgår valet lugnt. Invånarna i Abyei har garanterats rätten att själva bestämma om de vill tillhöra södra eller norra Sudan. De flesta tros välja Sydsudan. Senast den 15 februari ska valet vara färdigräknat.

Sydsudan
2011-03 s 9
"Det lutar mot självständighet"
Valobservatörer i södra Sudan uppgav häromdagen att folkomröstningen om regionens oberoende genomfördes på ett öppet och trovärdigt sätt och att resultatet sannolikt blir ett ja till självständighet. Resultaten från huvudstaden tyder på att drygt 90 % av väljarna vill ha självständighet från norra Sudan och att valdeltagandet var hela 95 %!. Självständigheten träder i kraft 9 juli om allt går enligt planerna.

Sydsudan
2011-04 s 26-27
"Republiken Södra Sudan"
Södra Sudan närmar sig svaret på åtminstone en fråga: det nya namnet. Det återstår också att skapa ett riksvapen, en nationell flagga och en nationalsång. Enligt de senaste siffrorna har nästan 99 % av väljarna i folkomröstningen röstat ja till separation från norr som domineras av araber. Ett antal mycket känsliga frågor återstår att förhandla mellan nord och syd, däribland rätten till medborgarskap, fördelningen av oljeintäkterna och kontrollen över den omstridda Abyeiregionen, som gränslar de båda landsändarna.

Sydsudan
2011-05 s 26
"Khartoum accepterar valresultatet"
Den sudanesiska regeringen i Khartoum har godtagit folkomröstningen om självständighet i Södra Sudan. Ledningen i Khartoum lovar att försöka etablera goda relationer med den nya staten. 98,83 % av väljarna röstade för självständighet från Sudan. I juli bildas världens 193:e stat officiellt.

2011-09 s 27-31
"En ny sorts statsman"
I Twitters och bloggosfärens snabba nyhetsflöde har berömmelse blivit ett effektivt diplomatiskt redskap. Skådespelaren George Clooney åstadkommer förändring och väcker hopp hos människorna i Sudan. Celebritet används som politiskt redskap. I Sydsudan använder George Clooney sedan fem år tillbaka sin berömmelse för att hjälpa invånarna i landet att bli självständiga från landets norra del i en fredlig process efter två decennier av krig. Han har besökt den oljerika omstridda Abyeiregionen flera gånger, där han träffar regionens administratör Den Arop.
Han har snabbvalsnummer till sudanska rebelledare i mobilen. Hans besök riktar världens uppmärksamhet på regionen och sätter också press på ledaren för den islamistiska regeringen i Khartoum, Omar al-Bashir.

Sydsudan
2011-18 s 9
"Oroligt vid gränsen"
Drygt ett dussin soldater har mist livet i väpnade sammanstötningar i den omstridda regionen Abyei i Sudan. Södra Sudan förbereder sig för separationen från norra Sudan i sommar men Abyeis status har ännu inte bestämts. Både Syd och Nord förstärker sina styrkor i Abyei vilket väcker farhågor om ett stundande gränskrig.

2011-20 s 30
"Bashir flyger hit och dit som om ingenting har hänt"
Internationella brottmålstribunalen ICC har bett FNs säkerhetsråd att vidta åtgärder mot Djibouti som underlät att gripa Sudans president, en misstänkt krigsförbrytare, under dennes besök i Djibouti för en tid sedan.
President Omar al-Bashir har av domstolen åtalats för folkmord i Darfur.
Bashirs besök i Djibouti för ett par veckor sedan var tredje gången han besökte ett av domstolens medlemsländer utan att gripas.

Sydsudan
2011-22 s 4
"Bråk inför skilsmässan"
Regeringen i Khartoum stärker greppet om ytterligare några omstridda gränsregioner. Den nordsudanesiska armén hotar att inta två områden längs den eldfängda gränsen mellan Nordsudan och Sydsudan. I de två områdena Blå Nilen och Kordofan finns massor av vapen och en lång historia av konflikter. I det omtvistade Abyei finns en förvirrande mosaik av etniska grupper och politiska lojaliteter men också merparten av landets oljetillgångar. Sydsudans självständighet rycker allt närmare och samtidigt går det sämre för Nordsudans ekonomi vars president dessutom är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen.

Sydsudan
2011-27 s 16-17
"Välkommen till Juba!
Denna vecka föds en ny stat i Afrika när det oljerika södra Sudan förklarar sig självständigt. Men konflikten mot norra Sudan och ett stort antal krigsherrar med varierande ambitioner dämpar glädjen.
Lördag 9 juli förklarar sig Sydsudan självständigt. Sudan, Afrikas största land, förlorar en fjärdedel av sitt territorium, världen får en ny stat, Förenta nationernas 193:e medlemsstat som blir Afrikas yngsta land. Det råder brist på allting som en fungerande stat behöver. Här saknas lärare och skolor, läkare och sjukhus, broar och regntåliga vägar.
Regeringen i Khartoum gör ingenting för att bidra till stabiliseringen i söder. Varför skulle den det? Norra Sudan har en statsskuld på ca 38 miljarder dollar, men den främsta anledningen till regimens avoga inställning är att striden om oljeintäkterna inte är löst.
Ett halvdussin krigsherrar, som tidigare kämpade i befrielsearmén, underblåser också konflikter. Fram till folkomröstningen i januari i år höll de sig lugna, därför att de inte ville äventyra självständigheten, men de har aldrig blivit helt integrerade i det som nu blir Sydsudan. Sedan i februari anfaller de på nytt byar och militärförläggningar, stjäl boskap och lägger ut minor.

Sydsudan
2011-27 s 18-20
"Ett nytt land föds"
Unga sudaneser i exil vänder hemåt från hela världen för att vara med och bygga upp Sydsudan. Den sydsudanesiska regeringen består huvudsakligen av före detta rebellkrigare som har blivit politiker. Många av dem saknar formell utbildning och helt erfarenhet av hur man bygger en demokrati. Bara 24 % av befolkningen kan läsa och kvinnorna ännu mindre. Många frågor är inte lösta som den exakta gränsdragningen och fördelningen av oljeinkomster och statsskuld.
Sedan fredsslutet har givarländerna pumpat in mer än en miljard dollar i bidrag till Sydsudan ett faktum som inte märks alls utom för huvudstaden Juba.

Sydsudan
2011-27 s 21
"Det gör ont"
Delningen av Sudan uppfattas som svek av nubierna som lever i en bergig region nära den nya gränsen. Regionen Nubien ligger i den arabiska delen av Sudan och har därmed hamnat i "Nordsudan" efter delningen. Traditionellt hat människorna i Nubien hyst större sympati för södra Sudan. Många nubier anslöt sig till den sydsudanesiska rebellrörelsen i början av inbördeskriget 1983-2005. Många känner sig idag förrådda. Men ledarskapet i Sydsudan vill absolut inte äventyra Sydsudans suveränitet genom att stödja nubiernas frihetskamp militärt.

Sydsudan
2011-27 s 22-23
"Nubierna har hamnat i kläm"
Regimen i Khartoum försöker krossa alla uppror i det territorium som även fortsättningsvis kommer att tillhöra norra Sudan. Sudanesisk militär har i veckor bombat Nubabergen med hjälp av ryska bombflygplan. Regeringen kräver att tiotusentals rebellkrigare som gömmer sig i bergen ska lämna ifrån sig sina vapen och släppa kravet på mera autonomi för nubierna. Det handlar om jorden säger nubierna, regimen vill ha bort dem från marken som är den bördigaste i hela Sudan. För nubierna är det att äga mark som ger dem en identitet.

Sydsudan
2011-28 s 25
"Hjälp på traven"
En ny FN-styrka för Sydsudan ska bestå av upp emot 7000 soldater och runt 900 poliser med mandat att bevara freden och främja utvecklingen i världens yngsta land, enligt en FN-resolution som antogs i samband med att landet blev självständigt. Det finns oro för att kriget bryter ut igen i detta fattiga land därför att militär i norr står mot militär i söder i den omstridda gränsregionen Abyei och därför att styrkor lojala mot Sydsudan slåss i södra Kordofan, en delstat som tillhör Sudan och ligger nära och norr om gränsen.
FN har redan 10 400 man i en fredsbevarande styka i Sudan som övervakar implementeringen av 2005 års fredsavtal.

Sydsudan
2011-46 s 24-25
"Friheten dödar"
Den nya självständiga staten Sydsudan orkar inte leva upp till förväntningarna. I december förra året var stämningen euforisk. Alla röster i folkomröstningen behövdes, folket var rusiga av framtidstro. Men den nya staten Sydsudan är inte livskraftig. Människor som har återvänt till hembygden från norr kan inte försörja sig och dör i svält och sjukdomar. De bor i tält i stora läger, de dör av hunger och utmattning, av malaria och lunginflammation. De betalar priset för bildandet av en stat som inte är livskraftig. De dör i massor för den förmenta friheten.
Sydsudans självständighet har blivit en fälla för tusentals människor. Kort tid efter den erövrade friheten hungrar nu tusentals sydsudaneser som har vänt hem från norra Sudan. Under det långa inbördeskriget har de glömt bort hur man försörjer sig. Den nya regeringen i huvudstaden Juba ignorerar eländet.

Sydsudan
2012-10 s 30
"FN kräver slut på våldet"
FNs säkerhetsråd uppmanar till omedelbart stopp för allt våld vid gränsen mellan Sudan och Sydsudan.
Sedan Sydsudan avskildes från Susan förra sommaren har situationen i gränsnära områden blivit allt mer laddad. I förra veckan beskyllde Sydsudan Sudan för att ha bombat oljeanläggningar. I ett annat område, i delstaten Sydkordofan, som efter delningen tillhör Sudan, bekämpas regeringsstyrkor av rebeller. Regionen kan lätt förvandlas till ett nytt Darfur.

Sydsudan
2012-16 s 25-26
"Sudan och Sydsudan"
Mindre än ett år efter skilsmässan står de båda länderna på randen till krig. Sydsudan har invaderat delar av Sudan. Militär från Sydsudan har erövrat grannlandets mest värdefulla oljefält, Heglig. En utsaga från Internationella Skiljedomstolen i Haag 2009 placerar oljefältet i den sudanesiska delstaten Kordofan. Detta erkänner inte den sydsudanesiska regimen. För en gångs skull verkar det som om regeringen i Khartoum (Sudan) har internationellt stöd för sin hållning. Övergreppet hotar den bräckliga fredsprocessen. Parlamenten i båda länderna manar till militär mobilisering. Ljudet från krigstrummorna hörs allt tydligare. Den bräckliga freden mellan Sudan och Sydsudan är allvarligt hotad.

Sydsudan
2012-17 s 24
"Presidenten besökte Kina mitt i krisen"
Sydsudans president Salva Kiir åker till Kina och förklarar för Kinas president Hu Jintao att "våra grannar i Khartoum har förklarat krig mot republiken Sydsudan". Att han besöker Kina och inte USA som är landets största bidragsgivare understryker Kinas stora betydelse i en region som kontrollerar en del av Afrikas största oljereserver. Sydsudaneserna ser Kina som en viktig faktor för att kunna exportera oljan utan Sudans hjälp och medverkan.
Sudan och Sydsudan utkämpade Afrikas längsta inbördeskrig före ett fredsavtal 2005. Staten Sudan föddes sommaren 2011.

Sydsudan
2012-22 s 30
"Tvekande kontakter"
Efter en tid av hårda strider har Sudan och Sydsudan börjat förhandla igen. Sydsudans representanter hävdar att grannlandet fortsätter att attackera. Det var i slutet av mars som konflikten mellan de två länderna eskalerade när Sydsudan ockuperade ett oljefält. Båda länderna gör anspråk på det oljerika Abyei.

Sudan, Sydsudan
2012-23 s 26-27
"Varken krig eller fred"
Den nervösa spänningen med återkommande våldsutbrott mellan Sudan och Sydsudan kommer sannolikt att bestå lång tid framöver, tror experterna. Ena dagen dundrar kanonerna och nästa dag ser man bara idel leenden. Motsättningarna är mycket stora. Det finns alltför många olösta frågor länderna emellan. Dels är det oljan - Sudan kräver 30 dollar per fat olja i transitavgift från Sydsudan som erbjuder bara en dollar - men en annan komplikation är ett uppror i Nubabergen som ligger alldeles vi gränsen i Sudan.

Sudan, Sydsudan
2012-23 s 28-29
"De förlorade Nubabarnen"
Ett flyktingläger i Sydsudan svämmar över av föräldralösa barn som flyr undan bomber och svält.
Konflikten började förra sommaren när Sydsudan förberedde sig för en formell separation från Sudan efter två decenniers blodigt inbördeskrig mellan södra och norra Sudan. Nubafolket kämpade tillsammans med sydsudanska rebeller men Södra Kordofan, där Nubabergen ligger inkluderades inte i den nya staten Sydsudan. Nubabergen ligger i skärningspunkten mellan Nordafrika och Afrika söder om Sahara. Nubarebeller fortsatte då att kämpa för mer självstyre. Regeringen i Khartoum agerar brutalt för att trycka ner upproret. Den bombar byar och försöker svälta folket till underkastelse. Många flyr till lägret Yida i Sydsudan där det finns nästan 30 000 människor varav många är barn. Rebelledaren är en nubisk general som heter Abdel Aziz al Hila som säger att Nubafolket kämpar för sin del av oljan och andra naturresurser i Sudan.
Nuba är liksom människorna i Darfur, mörhyade, de flesta är muslimer men kristendom och autism förekommer också.

Sudan
2012-23 s 31
"Hårda strider i Darfur"
Dussintals människor dödades under veckoslutet under strider i Darfur i Sudan. En talesman för den sudanesiska militären uppgav via radion att minst 45 rebeller dödades efter att först ha attackerat regeringssoldater. Flera soldater dödades också. Striderna började med att en torgmarknad i byn Fataha plundrades av rebeller tillhörande rörelsen för rättvisa och jämlikhet (JEM) JEM eftersträvar ett regimskifte i Khartoum.

Afrika, Malawi, Sudan
2012-24 s 30
"Sudans ledare är inte välkommen"
Malawi har tagit tillbaka ett erbjudande om att vara värd för nästa toppmöte i juli med Afrikanska Unionen. AU kräver nämligen att Malawi ska bjuda in också Sudans ledare, som är efterlyst av Internationella Brottmålsdomstolen som misstänker honom för folkmord. President Joyce Banda verkar vara redo att delta i den internationella isoleringen av Sudans regim.

Sydsudan
Klimat, Sudan, Flyktingpolitik
2012-32 s 25
"Flyktingläger badar i gyttja"
Regnperioden har förvandlat flyktinglägret Jamam i Syd-Sudan till en sumpmark där 30 000 människor bor. Grundvattnet är smutsigt och diarréerna har börjat skörda sina dödsoffer. Läkarna varnar för att tillståndet är "absolut perfekt" för kolerautbrott. Jamam är ett av de trelägren vid Övre Nilen och ska ge skydd åt minst 113 000 flyktingar i samband med den krigföring som bedrivs av sudanesiska arméförband mot revoltörer.
Striderna kring Blå Nilen är en av tre samtidigt pågående uppror i Sudan. De båda andra pågår i Darfur i väster och i södra Kordofans Nuba-berg.

Sydsudan
2012-34 s 30
"Humanitär katastrof bland flyktingar"
Cirka 170 000 människor har flytt till läger från norra Sudan till Sydsudan i samband med strider norr om gränsen. Regnperioden gör det omöjligt att transportera mat på vägarna och enda sättet för Läkare utan gränser att skicka hjälp är med flyg. Majoriteten av de som dör är barn under fem år. Undernäring är en bidragande faktor.

Sydsudan
2013-14 s 28
" Södra Sudans röda barnsoldater har blivit vuxna"
Under det tidiga 1980-talet rekryterade och tränade Sudans folkliga befrielsearmé (SPLA) pojkar så pass unga som tolv år för att strida i kampen för självständighet för Sudan. Användandet av barnsoldater är ett av de mer skrämmande inslagen i skapelsen av Södra Sudan. Men nu har före detta armémedlemmar samlats i Juba för att med sina gemensamma erfarenheter bilda en ny front. För mindre än ett år sedan startade Red Army Foundation (RAF) en organisation för att bekämpa sociala problem bland ungdomar i Södra Sudan. I Duba valdes Deng Bol Aruai till ledare.
Uppgiften är enorm, mer än halva landets befolkning lever under fattigdomsgränsen, det är brist på mat och utbildningen är låg.

2013-39 s 28-29
"Bokhandlarnas kamp i Khartoum"
I en kolonialbyggnad i centrala Khartoum ligger Sudan Bookshop, stadens äldsta bokhandel. Den grundades 1902, tre år efter att Storbritannien tog kontroll över Sudan. Under lång tid var den en magnet för stadens tjänstemän, politiker och intellektuella.
Idag är den bara skuggan av sitt forna jag. Dammig, kall och tom på kunder. Flertalet av de böcker som är till salu gavs ut under 70- och 80-talen.
Den 69-årige bokhandlaren, El-Tayeb Abdel-Rahman, kommer fortfarande till jobbet varje morgon halv nio. Klädd i elegant kostym och slips väntar han på kunder som sällan kommer.
Gatans antikvariat lägger ut sina böcker i Khartoum i Sudan. Avsikten är att göra PR för böcker och läsning.
Förvisso är det idag hårda tider för bokhandeln världen över med internet och e-böcker, men det är inte hela sanningen för den här staden, sedan länge känd som en stor marknad för arabiska författare. Böcker och läsning är djupt rotade i Khartoums självbild och i landets historia, och oron växer för att den kollapsade bokkulturen är en direkt spegelbild av hela landets förfall.

Sydsudan
2014-1/2 s 18-20
"Gamla sår fick elden att flamma upp"
Frågan var aldrig om utan bara när det skulle hända: När de gamla konflikterna och rivaliteten mellan ledarna skulle starta ett nytt inbördeskrig.
Det börjar påminna om den långvariga slakten som började för flera decennier sedan mellan hutuer och tutsi i Rwanda-Burundi.
Redan långt innan Sydsudan blev en nation och bröt sig ur Sudan, mitt i det långvariga inbördeskriget, ägde massakern i Bor (nu stad i Sydsudan) rum 1991. Klan ledaren Riek Machar lät sina rebeller storma staden och dödade 2000 sydsudanska landsmän. Machar tillhör en etnisk grupp som kallar sig Nuer. De mördade tillhörde gruppen Dinka.
2011 blev Riek Machar vicepresident under presidenten Salva Kiir som tillhör den etniska gruppen Dinka. Ett slags "skenäktenskap" skapades.
Den 15 december startade striderna på nytt. President Salva Kiir anklagar Riek Machar för att ha iscensatt ett kuppförsök. Riek Machar flydde in i bushen, startade ett krig och kräver Salva Kiirs avgång. Redan har flera tusen personer dödats och flera hundra tusen tvingats fly många till någon av de många FN-förläggningar som finns i landet.

Sydsudan
2014-29 s 21
"Den unga men redan så svårt sjuka staten"
Sydsudan firar sin tredje födelsedag, men världens yngsta nation skakas redan av politiska och militära kriser. 98 % av befolkningen röstade 2011 för självständighet för Sydsudan. Den egna historien är fortfarande en katastrof. Till en början hotade stridigheter mellan Sudan och Sydsudan om hur Sydsudans olja skulle transporteras nära att driva Sydsudan till konkurs.
Under de gångna sju månaderna kostade därefter en brutal maktkamp mellan president Salva Kiir och hans före detta ställföreträdare Riek Machar mer än 10 000 personer livet. På grund av detta inbördeskrig hotas från och med august närmare fyra miljoner medborgare av hunger. Många åkrar har inte kunnat odlas.
De båda härskarna tillhör olika etniska grupper. Kiir tillhör dinkafolket och Machar nuerna.
Der junge, aber schon schwerkranke Südsudan
http://www.nzz.ch/international/afrika/der-langsame-kindstod-des-suedsudans-1.18340133

Hjälporganisationer, Sudan
2014-38 s 23-25
"De osynliga kriserna får ingen hjälp"
De två faktorerna som krävs för en framgångsrik insamling för Sydsudan lyser med sin frånvaro: allmänhetens (bidragsgivarnas) medvetenhet och en varaktig mediebevakning (att främst TV visar upp bilder på eländet.
Medierna har redan glömt Sydsudan och då upphör insamlingskampanjerna. Det är ingen idé att ens försöka. "Det är svårt att minnas något tidigare tillfälle när fler kriser konkurrerat om utrymmet i nyhetsrubrikerna," säger Helen Clark, chef för FNs utvecklingsprogram. Och detta var för tre månader sedan, innan ebola-krisen, innan Isis inmarsch genom Mellanöstern, innan nedskjutningen av MH17 och innan kriget bröt ut i Gaza.
Sällan har det funnits så många människor i olika hörn av världen som behöver hjälp av biståndsorganisationer. Syrien, Ukraina, Nigeria, Gaza, Centralafrikanska republiken och Sydsudan.
Men media orkar inte med att bevaka så många kriser samtidigt och då är det är ingen idé för biståndsorganisationerna att ens försöka. I efterdyningarna av Gaza och i förföljelsen av Iraks kristna genererar Sydsudan inga större rubriker längre.

2015-3 s 6
"Oppositionens bojkott av valet"
President Omar al-Bashir, som är efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen förväntas förlänga sitt 25-åriga styrei valet som inleds den 13 april. Hans parti, National Congress, dominerar fullständigt Sudans politik, men oppositionen kräver att valet skjuts upp så att man kan genomföra politiska meformer.

Etiopien, Sydsudan
2015-36 25
"Kanske kan fredsavtalet hålla den här gången"
Efter månader av förhandlingar mellan Etiopien och Sydsudan harett fredsavtal undertecknats. Det innebär bland annat att biståndsorganisationerna kan rädda livet på tusentals människor.
Rebelledaren Riek Machar är sedan länge president Kiirs rival. Konflikten mellan de båda bröt ut i december 2013, efter en maktkamp mellan Machar som är etnisk Nuer och Kiir från den dominerande gruppen Dinka. Striderna har alltmer blivit en strid mellan olika folkgrupper.

Etiopien, Sudan, Sydsudan, Terrorism
2016-16 25
"Etiopisk vendetta efter massaker"
Beväpnade män ur den sydsudanska Murle-stammen hemsökte ett antal byar i Etiopiens avlägsna Gambella-provins tidigt förra fredagen. De dödade 208 mödrar och barn. De förde också bort 102 barn. 2000 boskapsdjur fördes bort.
Gambella provinsen är hem för nära 280 000 flyktingar från striderna i Sydsudan där ett inbördeskrig rasat fram till slutet av förra året. Under de senaste två åren har styrkor från de rivaliserande Dinka- och Nuerstammarna utfört illdåd mot varandra. De huvdusakliga offren för förra fredagens angrepp var Nuer som bor på den etiopiska sidan av gränsen.
Gambella var också scenen för en blodig konflikt tidigare under året mellan medlemmar av Nuer- och Anuakstammarna. Då anklagades de lokala etiopiska säkerhetsstyrkorna för att stödja sina respektive stammar. Detta ledde till att Etiopiens regering avväpnade den regionala polisen.
" Ethiopia vows to pursue South Sudan gunmen who killed 200 in cross-border raid"
https://www.washingtonpost.com/world/ethiopia-vows-to-pursue-south-sudan-gunmen-who-killed-200-in-cross-border-raid/2016/04/18/5b074bb4-0565-11e6-bfed-ef65dff5970d_story.html

Sydsudan
2016-26 30
"Världens nyaste land är för fattigt för att fira sin självständighetsdag"
Sydsudan, världens nyaste land, har meddelat att självständighetsdagen inte kommer att firas i år. Varför inte? Landet har helt enkelt inte råd.
Vi beslutade att inte fira självständighetsdagen den 9 juli eftersom vi inte vill spendera så mycket pengar, sade informationsministern Michael Makuei Lueth till reportrar, enligt Al Jazeera. "Vi behöver använda de små medel till andra saker".
Sydsudan blev självständigt från Sudan den 9 juli 2011, efter ett blodigt inbördeskrig med Sudans norra arabiska del som pågått i årtionden.
Ekonomin har drabbats hårt av de låga oljepriserna.Världsbanken har kallat Sydsudan för "världens mest oljeberoende land". Valutareserven antas bara räcka en månad till.
Trots att fred råder sedan förra året har veteranpolitikern Ali Tamim Fartak bildat en islamisk, fundamentalistisk grupp som stridit mot regeringsstyrkor.

" The world's newest country is too broke to celebrate its independence day"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/07/01/the-worlds-newest-country-is-too-broke-to-celebrate-its-independence-day/

Se också:
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/06/30/the-u-n-says-south-sudanese-soldiers-gang-raped-girls-and-then-burned-them-alive/
"The U.N. says South Sudanese soldiers gang-raped girls and then burned them alive"

Sydsudan
2016-27 31
"Många rapporterades ha blivit dödade efter eldstrider mellan rivaliserande styrkor"
Strider mellan konkurrerande fraktioner i Sydsudans regeringen på den femte årsdagen av landets självständighet har försatt landet i gungning. Regeringen har rapporterat om flera dödsoffer och det finna obekräftade uppgifter om att så många som 150 personer har dödats. Utbrottet med skottlossning mellan styrkor som är lojala med landets president Salva Kiir, och styrkor som stödjer vicepresidenten Riek Machar, överraskade båda ledarna, säger Kiers tslesman, Ateny Wek Ateny.
Tung skottlossning hördes i flera stadsdelar under natten, även utanför presidentpalatset, där de två ledarna satt i möte. Machar blev ledare för ett formellt uppror i december 2013.

Sydsudan
2017-01 11-12
Efter tre år av inbördeskrig plågas världens yngsta land fortfarande av flera konflikter. Kritik mot styret och utbrott av etniskt våld tjänar som bränsle i striderna som internt har fördrivit 1,2 miljoner människor och tvingat att fly landet. Det internationellt stödda fredsavtalet spårade ur i juli 2016 när strider i huvudstaden Juba mellan regeringsstyrkor och tidigare rebeller. Oppositionsledaren och dåvarande vicepresidenten Riek Machar, som nyligen hade återvänt till Juba enligt villkoren i fredsavtalet, flydde landet. Sedan dess har president Salva Kiir stärkt sin position i huvudstden och i regionen som helhet.

Sydsudan
2017-07 29
"Miljoner människor i Sydsudan är i akut behov av mat"
Krig och en kollapsande ekonomi har resulterat i hungersnöd i Sydsudan, och miljoner människor är i akut behov av mat, enligt FN. En etnisk konflikt bröt ut för tre år sedan, som har dödat tiotusental människor, drivit miljoner från sina hem och hindrat leveranser av livsnödvändig hjälp. Antalet undernärda ligger på akuta nivåer och ett stort antal människor har dött av svält, enligt FN-tjänstemän. Än så länge har hungersnöden drabbat ett relativt litet område i norra delen av landet där konflikten mellan regering och rebellgrupper har varit som mest intensiv.
https://www.worldvision.org/disaster-response-news-stories/south-sudan-conflict-hunger-threats-children
sidans topp

Sydsudan
2017-09 16-19
"Sydsudan för krig mot sig själv"
En ung nation faller sönder.
Sydsudans konflikt startade som en maktkamp mellan landets politiska ledare för att sedan utvecklas till en bredare kamp mellan de två folkgrupperna nuer och dinka. Men nationens andra folkgrupper har snabbt dragits in i kriget, som nu går in på sitt fjärde år, däribland azande, shilluk, moru, kakwa och kuku. Den allt djupare konflikten äventyrar nästan allt det som detta unga lands framtid hänger på: oljeproduktion, jordbruk, utbildning, transport och i synnerhet enighet som med stolthet visades upp för sex år sedan när landet blev självständigt. USA bidrog till att skapa denna nation och har pumpat in 11 miljarder dollar! Mycket kom från inflytelserika kristna organisationer.
Konflikten och dess hemskheter i Sydsudan har spridit sig till områden som tidigare har varit fredliga.
För en månad sedan förklarade FN att delar av Sydsudan, som får miljarder i bistånd från västvärlden, lider av svält. Det är ett erkännande att hjälpansträngningarna har totalt misslyckats. FN anklagar Sydsudans regering och rebeller för att medvetet blockera leveranser av livsnödvändiga förnödenheter vilket kan leda till att över en miljon dör.
När Sydsudan fick sin självständighet producerade landet 300 000 fat olja per dag vilket genererade miljarder dollar, intäkter som idag är förskingrade av korrumperade topptjänstemän.
Vissa analytiker, både afrikanska och västerländska menar att Sydsudans regering som varken är effektiv eller legitim borde avsättas så att FN och Afrikanska unionen kan leda en övergångsregering under 10-15 år. Sydsudanesiska tjänstemän säger att de kommer att göra

Sydsudan
2017-13 20-23
"Soldater blockerar hjälpsändningar"
2015 bröt en konflikt ut mellan landets president och vicepresidenten, som snart övergick till en större etnisk konflikt. Så många som 50 000 personer har dödats. När FN deklarerade hungerkatastrofen i februari var det tänkt att det skulle leda till en våg av stöd i Mayendit provinsen i Sydsudan. Men bara några dagar efteråt beordrade den sydsudanesiska regeringen biståndsarbetarna att lämna området inför sin planerade offensiv, som snart övergick i strider.
Den aktuella hungersnöden har orsakats av människan - inte av torka eller översvämningar, utan av en våldsam konflikt som fördärvat möjligheterna till försörjning för bönderna och dessutom hindrat hjälparbetare från att ta sig in i byarna.
De stridande parterna - i synnerhet regeringstrupperna - har hindrat det humanitära biståndet på många olika sätt.
Just nu pågår fyra hungerkriser i Mellanöstern och Afrika. I samtliga länder - Nigeria, Somalia, Jemen och Sydsudan - hindras biståndsarbetare från att nå de behövande, i vissa fall av rebeller, i andra av soldater eller byråkratiska restriktioner. våldsamt motstånd.

Sydsudan
2017-15 20-23
"20 miljoner människor är på väg att svälta ihjäl till följd av krig"
Vår värld producerar tillräckligt med mat för att kunna försörja alla invånare. När en region drabbas av en allvarlig hungersnöd har globala humanitära institutioner teoretiskt sett möjlighet att transportera mat och förhindra en katastrof även om de ofta saknar ekonomiska resurser.
Men i år har Sydsudan drabbats av hungersnöd, och Jemen, Nigeria och Somalia är på väg i samma riktning. Hungersnöd riskerar att drabba 20 miljoner människor - fler än någonsin sedan andra världskriget. Enligt FNs definition är hundersnöd när två personer per 10 000 invånare i en region dör dagligen till följd av svält.
Det behövs fred för att livsmedelskriserna ska lösas på lång sikt.
I områderna Mayen och Leer i Sydsudan råder det svält. Men även i dessa områden är det fler människor som dör av skjutvapen än till följd av följd av svält eller sjukdomar. I delstaten Unity, som är "vicepresidenten" Riak Machars hemstat, har det rått ett stamkrig mellan "rebellerna", mestadels nuer och Sydsudans armé som tillhör dinkafolket.
Kriget gör det svårt för hjälparbetare att nå fram till människor som behöver mat.

Nordkorea, Sudan, USA
2017-28 22-23
"Nordkorea kan vara måltavlan när USA förlänger sanktionerna mot Sudan"
President Donald Trumps administration förväntas lyfta fler amerikanska sanktioner mot Sudan.
Det skulle ha varit ett avgörande ögonblick för relationen mellan USA och Sudan - några av dessa sanktioner är flera decennier gamla, och infördes under president Bill Clinton som svar på Sudans människorättskränkningar och påstådda sponsring av terrorism. De förlängdes senare efter anklagelser om folkmord i Darfurregionen.
orsaken nu kan vara att försäkra USA att Sudan står fast vid sitt åtagande att fult ut implementera säkerhetsrådets resolutioner om Nordkorea.
Sudans intresse av Nordkorea verkar i huvudsak ha handlat om militär utrustning.

Belgien, Flyktingpolitik, Sudan
2018-03 8-9
"Belgien i uppror efter att deporterade sudaneser torterats"
En belgisk politikers beslut att utvisa flera sudanesiska migranter i slutet av förra året - flera av dem uppger att de torterats när de kom hem - har skapat upprörda känslor i den belgiska politiken. Det handlar inte bara om den spända migrationsdebatten i Västeuropa, utan även om splittringarna i Belgien som gör landet notoriskt svårt att styra. Politikern är Theo Francken som 2014 utsågs till asyl - migrationsminister. I september bjöd han in flera sudanesiska myndighetspersoner till Belgien, för att granska ett dussintal fall av sudanesiska personer som befann sig i landet utan tillstånd. Nio sudaneser skickades hem och snart kom det berättelser om att minsttre av den misshandlats.
Premiärminister Charles Michel har det svårt. Hans regeringskoalition bygger på stöd från de flamländska nationalisterna, där många ser Theo Francken som en förkämpe.