Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 28

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27    

Turkiet
2016-28 4-5
"Turkiet var ett oväntat offer för en lika oväntad kupp"
Om kuppförsöket i Turkiet kom som en överraskning så finns det goda skäl: Händelsen går emot årtionden av forskning om hur, när och varför kupper sker.
Fredagskvällens kuppförsök tycks avvika kraftigt från de vanliga mönstren. Och statsvetare som studerar kupper säger att Turkiet inte borde ha löpt någon risk.
Det finns en matematisk modell som lägger ihop data för att förutsäga ett lands risknivå. Enligt denna var Turkiets risknivå "mycket osannolik" (2,5 %). Länder med hög risk tenderar att ha hög barnadödlighet, utbredd fattigdom och dåligt fungerande ekonomier. Eller att det pågår väpnade konflikter i grannländerna. En annan faktor är "elitsplittring". En splittring mellan politiker, företagsledare, generaler, domare och så vidare. Men tecken på en sådan finns inte i Turkiet.
Det är fortfarande oklart vad som föranledde försöket, som vem leddet och varför dessa trodde att de hade en tillräcklig chans till framgång för att riskera sina liv.

Terrorism, Frankrike
2016-28 6-7
"Domar från småbrott ett mönster med liknande tidigare terrorister i Frankrike"
Den man som utförde terrordådet på nationaldagen bär en slående likhet med dem som begått liknande attacker i Paris och Bryssel under de senaste två åren: En småkriminell som visserligen är känd av polisen men som inte betraktats som något allvarligt hot mot den nationella säkerheten.
Minst 84 människor dödades när den tunisienfödde budbilschauffören Lahouaiej Bouhlet körde en 19 ton tung lastbil rakt in i folkmassorna på Promenade des Anglais. Till slut sköt och dödade polisen gonom sedan han kört 2 km längs Nices populära kuststräcka.
IS har tagit må sig ansvaret och anhängare av den militära gruppen har hyllat attacken på sociala medier.

Storbritannien
2016-28 8-9
"David Camerons märkvärdiga misslyckande"
Vad som hänt är i stort sett Camerons fel. Folkomröstningen var hans idé. Han hade redan säkrat omvalet av hans parti till och med 2020. Men han var orolig för att sitta kvar som partiledare eftersom det var splittrat i EU-frågan. Varför inte låta medborgarna rösta om medlemsskap. Men resultatet chockerade världen och utlöste en fasansväckande serie av händelser. Marknader kraschade och det brittiska punden rasade. "Hela övningen var en spektakulär och dumdristig akt av självöverskattning", skrev The Economist.
Alla landvinningar som gjorts under Camerons tid som ledare kommer att överskuggas av den gigantiska felbedömningen han gjorde om Storbritanniens plats i Europa.
Nu hotas integriteten i Storbritannien självt, skotska nationalister är ivriga att stanna kvar i EU samtidigt som man vill kasta loss från Westminster.

Storbritannien, Skottland
2016-28 10-11
"Skottarna begrundar dåliga alternativ"emot detta emellertid,
Medan Storbritannien röstade 52 - 48 för att lämna EU, röstade Skottland 62 - 38 för att stanna kvar. För två år sedan röstade skottarna för att stanna kvar i Storbritannien. Flera vill nu göra om den folkomröstningen. Mycket talar emot detta emellertid. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har sagt att en folkomröstning inte kan bli aktuell förrän stödet ligger på minst 60 %. Vidare är det tveksamt om det brittiska parlamentet kommer att tillåta en sådan och för det tredje, kommer EU att betrakta Skottland som en medlemsstat?

Storbritannien
2016-28 12
"Boris Johnson blir utrikesminister ... och syndabock"
Boris Johnson, en av Storbritanniens mest kontroversielle politiker, utses till landets utrikesminister. Inom det konservativa partiet är den här lite rufsige och skitsnackande provokatören mycket populär. Många ur det cricketspelande wannabe-adeln på landet skulle gärna ha sett honom på en viktig plats i det Förenade Kungariket. Men nu måsta han som utrikesminister äntligen ta ansvar. I Bryssel kommer man att betrakta honom som en bedragare.

Storbritannien
2016-28 13
"Storbritanniens främste ambassadör!"
Vilka märkliga veckor det har varit för Boris Johnson. Den tidigare Londonborhmästarens politiska stjärna steg mot skyn förra månaden när han ledde Storbritanniens "Lämna" kampanj till en chockartad seger i den nationella folkomröstningen om landets medlemsskap i EU. Sedan rasade den när en nyckelmedarbetare svek honom och omöjliggjorde hans försök att bli Brexit-Storbritanniens nye premiärminister.

Storbritannien
2016-28 14
"Theresa Mays möjligheter att återuppfinna Storbritannien"
Storbritanniens nya premiärminister Theresa May står inför en svår uppgift. Hon måste ena landet och förbättra livet för dem som känner att de övergivets av samhället.
Efter en vecka av kaos i London har en ny regering tagit form snabbare än väntat. Storbritannien kommer nu att styras av en pragmatisk teknokrat.

EU
2016-28 15-19
"Ett enat Europa är och förblir målet"
"Europeiska unionen måste vara ett komplement till nationalstaterna när globaliseringen sätter gränser för deras möjligheter".
Intervju i der Spiegel med EU-parlamentets talman, Martin Schulz, och EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker.
Här samtalar de om följderna av britternas beslut att lämna EU, sina egna misstag, många tidiga morgnars inbördes telefonsamtal och en djup vänskap, som går bortom politiken.
Martin Schulz var helt chockad av omröstningsresultatet, bara dagarna innan var han helt övertygad om att att "Remain-sidan" skulle vinna. Medan Juncker slog vad om motsatsen.
Martin Schulz och SPD ledaren i Tyskland Sigmar Gabriel har planer på att Kommissionen förvandlas till en regelrätt europeisk regering, som regleras av EU-parlamentet och ett slags federalråd bestående av medlemsländerna. För att implementera detta måste dock EUs grundfördrag ändras.
Det finns krafter i Europa som i alla sammanhang vill prioritera nationell politik framför en europeisk grundsyn - "Detta måste vi förhindra".

USA, Iran
2016-28 20-22
Mycket har uppfyllts, men fortfarande kalla relationer"
Ett år efter det att president Barack Obama slöt ett kärnenergiavtal med Iran, har de värsta scenarierna över vad som skulle hända därnäst inte besannats.
Iranierna, som trotsade avtalets mest högljudda kritikers förväntningar, har givit upp 98 % av sitt kärnmaterial. De har avvecklat tusentals av sina centrifuger och fyllt kärnan i en enorm plutoniumreaktor med cement. Och inspektörer undersöker deras anläggningar. Relationen mellan Washington och Teheran har emellertid knappt förbättrats, om man bortser från punkterna i det 130 sidor långa avtalet. De ekonomiska sanktionslättnaderna för Iran har genomförts långsammare än vad iranierna önskat.

Ryssland
2016-28 23
"Påhitt av Kreml eller verklig utmaning?"
Jurij A. Bugajev står i den djupa leran på en sumpig grässlätt mer än 640 mil hemifrån. Han inspekterar en ödemark, full av myggor, som ryska regeringen erbjuder till möjliga nybyggare genom landets moderna version av USAs Homestead Act, Homesteadlagen från 1862.
- Det här är inte direkt det jag såg framför mig, säger Bugajev, som har rest över sju tidszoner, från S:t Petersburg i Ryssland, för att utforska möjligheten att bosätta sig i landets
glesbefolkade, östligaste del - ett område med en yta på ungefär två tredjedelar av USAs storlek. De nio östligaste regionerna har bara 6,1 miljoner invånare, 4 % av befolkningen. Jurij A. Bugajev anser att detta är det enda sättet att skydda de ryska ödemarkerna från Kina. Men få ryssar delar hans entusiasm inför att nytt liv i vilda östern, som många förknippar med arbetsläger och straffångar.

Colombia, Narkotika
2016-28 26-27
Colombianska knarodlare fortsätter att fylla upp sina fält med illegala kokabuskar. Detta eftersom regeringen och Farc-gerillan, som dominerar landets narkotikahandel, kan komma ett nå ett fredsavtal. Den stora skörden hotar att leda till en explosion av billigt kokain som kommer att smugglas till USA, världens största narkotikakonsument, samtidigt som nytt våld kommer att uppstå längs vägen. De fattiga odlarna hävdar att de inte kan leva på att odla lagliga grödor, som kakao och bananer.

Brasilien, Sport
2016-28 28-29
"Nationalgardet hotar hoppa av under OS på grund av dåliga villkor"
Förberedelserna inför OS i Rio, som har kantats av problem, mötte nya motgångar när hundratals medlemmar av Brasiliens nationella säkerhetsstyrka, en central polisenhet som har kallats in för evenemanget, hotade att sluta på grund av bristfälliga bostäder och arbetsvillkor.

Australien
2016-28 30
"Jätteörn i australisk fågelshow attackerade pojke"
Pojken som är mellan sex och åtta år var en av eftermiddagsbesökarna på djurparken Alice Springs Desert Park i Northern Territory i Australien, som erbjuder en fågelshow. Örnen angrep pojkens huvud, med klorna först.