Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 03

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02       

Tyskland, Flyktingpolitik
2016-03 4-5
"Hög tid att hitta en lösning på flyktingkrisen. Tiden rinner ut"
Intervju med Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble.
Europa har ännu så länge misslyckats med att hitta en gemensam lösning på flyktingkrisen. I en intervju i Davos varnar den tyske finansministern för att tiden håller på att rinna ut. Om Schengenavtalet kollapsar innebär det stora bekymmer för Europeiska Unionen varnar Schäuble. Han menar också att "vi alla" har accepterat Sveriges beslut att införa gränskontroller. Vad vi nu måste göra är att investera miljarder i Turkiet, Libyen, Jordanien och andra länder i regionen så fort som möjligt och så mycket som vi (EU) nförmår. Förhållandena som orsakar migrationen måste åtgärdas.

Pakistan
2016-03 6-7
"Arméchefens avgång väcker blandade känslor"
Pakistans mäktigaste och populäraste person, arméchefen general Raheel Sharif, uppgav i början av veckan att han kommer att avgå när hans förordnande utgår i november. Detta är ett steg i rätt riktning för landets historiskt instabila demokrati, men det väcker samtidigt frågor om hur det ska gå med kampen mot de militanta islamisterna.
Sharif betraktas allmänt som en stark röst i Pakistans försök att pressa de afghanska talibanerna till formella överläggningar med regeringeni Kabul.
general Zubair Mahmood Hayat, arméns generalstabschef, är den som oftast pekas ut som general Sharifs trolige efterträdare.

Haiti
2016-03 8
"Presidentkandidat uppmanar till bojkott av valet"
Förre statsministern Laurent Lamothe säger att utan legitima val kommer Haiti få det svårt att upprätthålla de ekonomiska framstegen som gjorts sedan jordbävningen i januari 2010. Ett misslyckande att få igenom en ny vallag föranledde honom och ordföranden för högsta domstolen att avgå i slutet av 2014. Nu har kongressen inte tillräcklig majoritet för att stifta nya lagar. I första omgången till presidentvalet fick Jovenel Moise 33 % av rösterna, oppositionskandidaten Jude Celestin kom tvåa med 25 %. Celestin klagar på ett massivt valfusk som gav Moise, som är allierad med de avgående presidenten Michel Martelly, vinsten. Celestin hotar att bojkotta söndagens val (31.1). Om ingen ny president har utsetts till den 7 februari kan landet tvingas välja mellan att utse en interrimsregering eller låta Martelly sitta kvar.

Malaysia
2016-03 9
"Malaysia lägger ner utredning om premiärministerns fonder"
Att Malaysias premiärminister Najub Razak fått en "gåva" på mer än 600 miljoner dollar anses inte var något brottsligt och korruptionsutredningen läggs nu ned på riksåklagaren Mohamed Apandi Alis, initiative. Själv är Najub Razak glad för att man inte fann några bevis eller något lagvidrigt och hävdar dessutom att merparten av gåvan lämnats tillbaka till kungafamiljen i Saudiarabien.

Rumänien
2016-03 10
"Rumänien måste se över sin lagstiftning för att kunna stoppa myglet"
Rumänien är EUs mest korrupta land.
I en rapport från Europarådets antikorruptionsenhet hävdas att Rumänien måste se över och uppdatera sin lagstiftning för att förhindra ett omfattande mygel och förstärka de förbättringar som redan genomförts i samband med en större aktion mot den djupt rotade korruptionen inom de statliga institutionerna.
Korruptionen avskräcker potetntiella investerare och skatteflykt och mutor tynger de offentliga finanserna.

Portugal
2016-03 11
"Portugal väljer borgerlig president"
Portugal har valt en politisk veteran och TV-kommentator till sin nya president, två månader efter att den socialistiska kolalitionsregeringen tillträtt.
Marcelo Rebelo de Sousa vann presidentvalet med 52 % av rösterna. Han kan fungera som en motvikt till António Costas socialistiska regering. Costa blev premiärminister i november efter att han bildat en oväntad allians med de mer radikala vänsterpartierna i syfte att störta den styrande center-höger koalitionen.
Om Costas regering stöter på allvarligare problem problem har Rebelo de Sousa som ny president befogenhet att upplösa parlamentet och utlösa nyval.

Kina
2016-03 12-16
"Den gamla modellen fungerar inte längre"
Intervju med kinesiska miljardären Zhang Xin i der Spiegel.
En femtioårig kvinna med en mycket lyckosam karriär som fastighetsmodul.
Konturerna av hennes byggnader dominerar idag Beijings och Shanghais siluetter och fungerar nästan som det moderna Kinas signatur.
Kan man bli rik i Kina utan kommunistpartiet? "Jack Ma, grundaren av Alibaba, har ett omtalat gott råd till kinesiska entreprenörer: "Älska partiet men gift dig inte med det!".

2016-03 17
"Världens bästa länder"
Rankingen presenterades vid invigningen av World Economic Forum i Davos i Schweiz. Många ville tro att USA skulle vinna titeln, men inte. På första plats kom Tyskland och därefter Canada, Storbritannien, USA, Sverige och Australien.
10 länder ligger klart före de övriga, utöver de ovan nämnda: Japan, Frankrike, Holland, och Danmark. På 11:e till 20:e plats återfinns Nya Zeeland, Österrike, Italien, Luxemburg, Singapore, Spanien, Kina, Irland, Sydkorea och Brasilien.
Långt ifrån alla länder omfattade av undersökningen som gjorts av US News & World Report.
Det finns ett antal skäl till att Tyskland har säkrat sin topposition, landets ekonomi är en nyckelfaktor bland dem. Tyskland är också ett land med låg arbetslöshet, populärt runt om i världen, känt för sina högkvalitativa varumärken och skickligt på att använda mjku makt i utrikespolitiken. Och mycket beror på förbundskansler Angela Merkels arbete.
Artikel i The Washington Post
http://www.ndtv.com/world-news/these-are-the-worlds-best-countries-sorry-america-youre-no-4-1268211
"These Are The World's Best Countries. (Sorry, America - You're No. 4.)"
http://www.usnews.com/news/best-countries
http://www.usnews.com/news/best-countries/articles/2016-01-24/the-best-countries-understand-soft-power

Religion, samhälle
2016-03 18-19
"Världens minst religiösa länder"
Världens mest folkrika land är också världens minst religiösa land. Enligt en studie uppfattar 90 % av kineserna sig själva som antingen ateister eller icke-troende.
Efter Kina kommer Hongkong och därefter Holland, Storbritannien, Israel, Japan och Tyskland, Schweiz, Spanien och Österrike.
Undersökningen som utfördes av Gallup International och WI Network of Market Research, baseras på intervjuer med 63 898 personer i 65 olika länder.
Personer i åldersgrupper under 34 år tenderar att vara mer religiösa än äldre. Sett över hela världen är sex av tio religiösa. De flesta troende finns i Afrika och Mellanöstern. Antalet som ser sig själva som religiösa kommer att fortsätta att öka. Mest religiöst av de 65 länderna var Thailand med 94%.
Det finns ett klart omvänt samband mellan ländernas BNP per capita och andelen som säger att religion spelar en mycket viktig roll i deras liv.

Map: These are the world's least religious countries
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/04/14/map-these-are-the-worlds-least-religious-countries/
http://www.wingia.com/

Syrien, terrorism
2016-03 20-23
"Byn försöker överleva utan myndigheter"
Medan kriget fortsätter att rasa i Syrien gör vanliga människor i landet sitt bästa för att överleva, som i byn Korin. Den har förvandlats till en slags mini-republik och har installerat WIFI på torget. Men byns befolkning krymper långsamt.
I slutet av 2015 var det lugnt i Korin. Här känner alla varandra. I stället för att falla samman har den allmänna ordningen stramats upp. Korin har blivit en stat.
Det finns ingen polis. Myndigheterna har ersatts av personliga relationer mycket solidaritet inom bygemenskapen. Människorna lever nästan uteslutande på maten man odlar och skördar, mestadels oliver, fikon och mahleb, tillverkat av frön från körsbärsträden. Mahleb är byns exportprodukt till gulfstaterna och Sudan.

Bolivia, Miljö
2016-03 26-27
"En sjö i Bolivia går förlorad, och med den en livsstil"
Vid stranden av vad som en gång var Bolivias näst största sjöligger övergivna småbåtar. Skalbaggar äter av döda fåglar, och under den bländande solen konkurrerar måsarna om den lilla mat som finns kvar i träskmarkerna. Poopósjön förklarade officiellt uttorkad för en månad sedan. Hundratals om inte tusentals, människor har förlorat sin källa till försörjning och har lämnat området. Sjön ligger 3600 m över havet, på den andinska högplatån.
Det främsta skälet till uttorningen är, torkan, som orsakas av det återkommande väderfenomenet El Niño. En annan är att vatten har avletts från Poopósjöns inflöden till följd av gruvdrift och jordbruk.

USA, ekonomi, miljö
2016-03 28-30
"Billig olja gynnar inte USAs ekonomi"
Det har under flera årtionden varit en självklarhet att när oljepriserna stiger så får den amerikanska lida. Och när priserna sjunker ökar tillväxten. Men oljeprisernas nedgång de senaste två åren har inte resulterat i de sedvanliga ekonomiska vinsterna.
De senaste årens stora ökning av inhemsk olje- ochgasborrning har förändrat hur energipriserna påverkar ekonomin.
Konsumenterna har tjänat pengar på lägre priser på bensin och olja, men de har lagt undan - sparat - en del av sina behållningar. Sedan mitten av 2014 ökade det privata sparandet med 120 miljarder dollar. Vissa analytiker ser tecken på att konsumenterna sparar av rädsla, eller så kämpar de fortfarande med att betala av stora skulder.