Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 07

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06     

Turkiet, Ryssland
2016-07 4-5
"Turkiets situation är farlig och till viss del självförvållad"
Turkiets nuvarande situation är en strategisk mardröm. Bomber exploderar i städerna, fiender inkräktar på gränserna och landets allianspartners tycks nonchalera deras krav.
Så sent som för fyra år sedan såg Turkiet ut att bli en av den arabiska vårens största segrerare, en nation på uppåygående som hyllades som modell av västvärlden och omfamnades av en region som sökte nya ledare och nya styrelseformer.
Men efter de misslyckade arabiska revolterna, skiftet i det geopolitiska landskapet och utvecklingen av det syriska kriget har allt gått upp i rök. "Det finns risk för ett krig mellan Turkiet och Ryssland", sedan nedskjutningen av ett ryskt flygplan i november 2015.

IT, Handel
2016-07 6-8
"Domstolsbeslut ger FBI rätt att läsa filer men tvingar inte Apple att utveckla prpogramvara"
Apple vägrar låsa upp Iphonen som tillhörde en av de inblandade i San Bernadino-attackerna.
Iphonen tillhörde Syed Rizwan Farook som tillsammans med sin fru dödades av polis efter attentatet mot hans kolleger under ett julfirande. Domstolen menar att Apple måste hjälpa departementet med att låsa upp terroristernas telefon.
Tim Cook, Apples vd, varnar för den "skrämmande integritetsintrång" som regeringens begäran innebär. Domstolen kräver att företaget skapar en "bakdörr" för att kringgå de egna säkerhetsfunktionerna. Apple överklagar domstolens beslut.

IT, Handel
2016-07 9
"Apple borde inte tvingas dekryptera användares data"
The Washington Post: Redaktionens åsikter.
FBI hänvisar till de 200 år gamla All Writs Act - en lag som hjälper regeringen att utfärda husrannsakningsordrar - för att driva Apple till att ta fram en ny mjukvara som gör det möjligt att hacka terroristen Farooks telefon.
I vilken utsträckning, menar redaktionen, är det rimligt att tvinga företag att skriva ny kod och fläcka sitt internationella rykte för datasäkerhet - och därmed sin affärsmodell - för att hjälpa den amerikanska regeringen att hacka misstänkta personers telefoner? Vilken sorts mjukvara kan regeringen begära att teknologiföretag utvecklar? "Vi hoppas att Apple fortsätter att slåss för stt skydda sina användares privatliv mot myndigheters intrång".

Ryssland
2016-07 10-11
"Krisen som Ryssland vek undan från kommer nu ifatt Putin"
Rysslands längste recession på 20 år innebär stora påfestningar för arbetsmarknaden. Förra året klarade företagen påfrestningarna genom lönesänkningar, deltidsanställningar och obetalda semestrar. Nu väljer de att i allt större utsträckning minska antalet arbetstillfällen när ekonomin går in i sitt andra recessionsår.
En undersökning utförd av Bloomberg visar att arbetslösheten har stigit från 5,2 % förra året till 6 % i januari, den högsta siffran sedan 2013.
De svaga oljepriserna har lett till ännu större ekonomiska påfrestningar eftersom de internationella sanktionerna fortsätter att begränsa landets åtkomst till den globala marknaden.

Uganda
2016-07 12-13
"Ugandas valkommission lovade ett öppet och fritt val"
Men oppositionspolitikern Kizza Besigye hölls i förvar på valdagen, samtidigt som resultaten började droppa in från ett val som handlar om huruvida Ugandas härskare ska förlänga till 30-åriga grepp om makten. Kizza Besigye kandiderar mot president Museveni för fjärde gången. Det gör också den förre premiärministern Amama Mbabzi som lämnade det styrande partiet 2014.
I valet ska väljarna också välja representanter till parlamentet med 385 medlemmar. Den lagstiftande församlingen kontrolleras nu av Musevenis parti, Motståndsrörelsen.

Uganda
2016-07 14-15
"I stället för demokrati - Uganda går mot light-diktatur"
I Afrika söder om Sahara har de starka männen ett mycket speciellt behov av att framstå som demokratiskt valda. Den här regionen är mer än alla andra beroende av bistånd, och västliga biståndsgivare gillar demokrati, även om det pågår en debatt huruvida det är lika viktigt för dem nu. Samarbete mot terrorism och konkurrens med Kina är andra strategiska teman som givarna nu tar hänsyn till.
Uganda som just hållit val är pålitligt allierat till västmakterna och tar årligen emot 750 miljoner USD i bistånd från USA.

Terrorism, USA
2016-07 16-19
"Död eller levande? Ingen vet säkert"
Cheferna hos USAs Joint Special Operations Command (JSOC) inte bara trodde att de äntligen hittat den ökände terroristen Belmokhtar, de var bergsäkra. Men det finns anledning att vänta med det definitiva dödsbeskedet.
Mokhtar Belmokhtar, en legendarisk militant i Algeriet, hade sluppit undan sina förföljare i Nordafrika och Sahel (en halvtorr gränszon i Afrika söder om Sahara och norr om de mer bördiga områdena söderut) och fortsatt sin kampanj med kidnappningar och terrorattacker. En gård jämnades med marken av flygbomber i Sabratha utanför Tripolis i Libyen. Minst fem militanta dödades. Men var Mokhtar Belmokhtar bland dem?

Frankrike, terrorism
2016-07 20-21
"Dömda terroristerna med dubbelt medborgarskap blir av med sitt franska"
Under de tre månaderna som gått sedan terroristattackerna i Paris den 13 november har president Francois Hollandes socialistiska regering blivit pressad av den allt mer populära högern i Frankrike. Hollandes svar på utmaningarna har gett honom nya och oväntade fiender - några av dem finns inom det egna partiet.
Han har fått igenom ett förslag i Frankrikes nationalförsamling med röstsiffrorna 317 - 199. Enligt detta "déchéance de la nationalité" skulle personer med dubbla medborgarskap som dömts för terroristverksamhet berövas sitt franska medborgarskap. Nu ska förslaget granskas av senaten.
Det finns över 3,3 miljoner fransmän med dubbla medborgarskap. Förra året avgick Hollandes justitieminister, Christiane Taubira, född i franska Guyana på grund av förslaget.

Indien
2016-07 22-24
"Indien öppnar stora famnen för utländska företag. Men är man överhuvudtaget redo för dem?"
Om det är något meddelande som Indiens premiärminister Narendra Modi vill sända ut i världen så är det att det finns stora investeringsmöjligheter i Indien.
Han säger att "Make in India" har blivit det "viktigaste varumärket som Indien någonsin har skapat". Ändå fortsätter investerarna att upprepa den gemensamma refrängen att mycket arbete återstår innan landet kan öka tillverkningsandelen i sin tjänsteorienterade ekonomi till önskvärda 25 %, höja kvaliteten på arbetskraften samt reformera skattesystemet och arbetslivet. På Världsbankens index "Ease of Doing Business" ligger Indien fortfarande bara på plats 130 av 189 länder, efter Ryssland och Iran (!) trots ett "skutt" uppåt på 12 steg.

Kina, Miljö
2016-07 25
"Lungcancer skördar allt fler dödsoffer i Kinas stålprovins"
I den kraftigt industrialiserade provinsen Hebei utanför Peking har dödstalet från lungcancer mer än fyrdubblats under de senaste 40 åren. Enligt cancerinstitutet på ett lokalt medicinskt universitet , och en rapport som publicerades förra fredagen i ett inflytelserikt kinesiskt nyhetsmedia, pekar forskare ut ökade luftföroreningar som trolig orsak.
Mellan 1973 odh 2012 ökade fallen av lungcancer med 306 % i provinsen Hebei. Som världens ledande stålproducent står landet för ungefär hälften av all tillverkning.
Men det finns också andra faktorer: kinesiska män som utgör en tiondel av jordens befolkning, röker en tredjedel av världens alla cigaretter.

Indien, Samhälle
2016-07 26-28
"Indien slutar se kvinnlig sterilisering som huvudsaklig preventivmetod"
Indien kommer snart att gå om Kina som världens folkrikaste land. År 2015 väntas landet ha växt med 400 miljoner nya invånare, mer än hela USAs befolkning.
Familjeplanering i Indien ser för det mesta ut så här: 20 åriga kvinnor, de flesta fruar till bönder, samlas i gryningen vid trappan till distriktsjukhuset. Han har ont om tid. Han ber kvinnorna sitta i rad på golvet i operationssalen och sedan klipper han av äggledarna med hjälp av ett laparaskop. Operationen tar fem minuter per kvinna och sedan försäkrar han dem om att de aldrig kommer att föda barn igen.
I årtionden har kvinnlig sterilisering varit den huvudsakliga preventivmetoden i Indien. Staten finansierar omkring fyra miljoner operationer per år. Nu vill regeringen med premiärminister Narendra Modi i spetsen ändra på detta genom att introducera ett gratis, injicerbart preventivmedel på statliga vårdmottagningar. WHO rekommenderar att det används av kvinnor i fertil ålder utan förbehåll.

Forskning, Historia
2016-07 29
"Orsakade blyförgiftning Romarrikets fall?"
Nya rön avfärdar den teorin. Den franske forskaren Hugo Delile och han team rapporterade i Proceedings of the National Academy of Sciences 2014 att de nu samlat tillräckligt med kritik mot den teori som länge hävdats av den kanadensiske professorn Jerome Nriagus, nämligen att romerska kejsare dött sedan de ätit mat tillagat i blykärl, att de i stort sett kunnat avfärda den. "Bly betraktas inte längre som den främsta boven i Rom", skrev Delile.

IT
2016-07 30
"Är du irriterad på telefonförsäljare?"
Med den här tjänsten kommer DU att irritera dem rejält.
Roger Andersson, en man från Los Angeles, har uppfunnit en robottjänst som ödslar relefonförsäljares tid. Han kallar den "Jolly Roger Telephone". Tjänsten låter användarna koppla in en robot till trepartssamtal, så att den kan höra.
Roboten håller samtalet vid liv genom att skickligt utnyttja en brist i försäljarens regelbok - att han ska fortsätta att prata om personen är trevlig. Roboten kan hålla liv i ett samtal ända upp till 22 minuter och kan därmed göra telefonförsäljning så pass ineffektivt att hela den förhatliga affärsmodellen kollapsar.

http://jollyrogertelephone.com/
The Kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/202664225/the-jolly-roger-telephone-co