|
HET EILAND SPINALONGA
De Venetianen bouwden een groot fort op dit kleine eiland vlakbij Agios Nikolaos (op Kreta). Vanuit deze stad ook worden dagtochten met de boot gemaakt naar Spinalonga. Het is erg indrukwekkend. Het fort en de rest van de gebouwen zijn allemaal in vrij goede konditie (er wordt wel doorlopend gerenoveerd). Tussen 1903 en 1957 was er een lepra kolonie. Binnen de muren zie je de huizen van de toenmalige bewoners die er leefden en overleden. De graven zijn klein, ongeveer een meter bij een meter, omdat er na amputaties vaak niet veel meer over was van de bewoners.
Spinalonga
Spinalonga is een eiland voor de kust van Kreta, nabij Elounda en Agios Nikolaos. Het is met een dam verbonden met het vaste land. Het eilandje Kalidonia, waarop een Venetiaans fort staat, maakt deel uit van Spinalonga. Het fort, waarin ook ooit de leprakolonie was gevestigd, is een belangrijke toeristische trekpleister op Kreta. Kalidonia ligt op de meest noordelijke punt van Spinalonga, enkele tientallen meters gescheiden van het schiereiland.
Spinalonga is niet altijd een eiland geweest. Archeologen hebben op de ondiepe zeebodem tussen Elounda en Spinalonga restanten gevonden van de oude Griekse stad Olous.
Het eiland Kalidonia
Kalidonia is een eiland vlak voor de oostkust van Kreta in de Baai van Elounda. Het heeft een lengte van ongeveer 500 meter en de grootste breedte meet 200 meter. Vaak wordt het aangeduid als Spinalonga, maar dat is eigenlijk een groter schiereiland waar Kalidonia deel van uitmaakt. Kalidonia bevindt zich op de meest noordelijke punt van Spinalonga, gescheiden van het vaste land door een kleine honderd meter water.
Op het eiland staat een Venetiaans fort uit 1579. Het heeft de reputatie te zijn van oninneembaar te zijn. Dat heeft zijn wortels in de realiteit. Toen de Turken in rond 1670 het vasteland van Kreta veroverden, bleef Kalidonia nog 45 jaar in handen van de Venetianen. Deze gaven het eiland pas over aan de Turken in 1715, nadat een akkoord was gesloten waarbij de Venetianen ongemoeid de aftocht konden blazen. De Turken hielden zich niet aan het akkoord en moordden alle mannen van Kalidonia uit en verkochten de rest als slaven. Toen Kreta niet meer onder Turkse invloed stond, bleef Kalidonia ook weer in hun handen. De Grieken losten dit op door van Kalidonia een melaatsenkolonie te maken, waarop de Turken het eiland verlieten.
Op de fundamenten van het fort werd een dorp gebouwd dat in het begin van de 20e eeuw werd bewoond door leprozen. In die tijd werden, om te voorkomen dat de ziekte zich op Kreta en in andere delen van Griekenland verder zou uitbreiden, de zieken naar het eiland verbannen.
In de hoogtijdagen verbleven er zo'n 2000 patiënten op het eiland. Vanwege de isolatie is daar een zelfstandige leefgemeenschap ontstaan die tot halverwege de 20e eeuw in stand bleef. In 1957 werd de laatste leprapatiënt overgebracht naar een ziekenhuis en raakte het eiland onbewoond. Tegenwoordig is Kalidonia een toeristische trekpleister met een dubieus verleden waarnaar regelmatig boten vertrekken vanuit Agios Nikolaos, Elounda en Plaka.
|