Sealingue
Vrålpop i topp!

London Lions
and the Hockey League That Never Was

Fiffige Felix
Jan Lööfs mästerverk

George, Paul, John och Ringo på svenska

Mer George, Paul, John och Ringo på svenska

Marxology
Marx gratia Marxes

Memorabili Mikuhlini
Blogg

Mode á la MoDo

Amerika-brevet

Tintin i svenska tidningar

Alternativa Tintin-titlar

Tintin på teater


Såväl i Belgien som Nederländerna, Frankrike och Storbritannien har man presenterat framgångsrika teateruppsättningar av Tintin-äventyr som Tintin i Tibet, Castafiores juveler och Solens tempel. Ett försök av Nationalteatern 1989 att sätta upp Castafiores juveler i Göteborg (med Lasse Brandeby som Haddock) stoppades dock och från svensk horisont har vi även den sorglustiga historien om Tintin och schtrombergshütten-diamanten (se nedan). Det kan även vara intressant att fördjupa sig lite i de två Tintin-pjäser som på 40-talet gjordes efter originalberättelser. Tillsammans med Jacques van Melkebeke skrev Hergé pjäserna Tintin i Indien - Mysteriet med den blå diamanten samt Herr Boullock har försvunnit. Pjäserna framfördes på Théâtre des Galeries i Bryssel 1941-42.



Tintin i Indien - Mysteriet med den blå diamanten
(Tintin aux Indes - Le Mystére du Diamant Bleu)

Pjäs i tre akter av Hergé och Jacques van Melkebeke, regisserad av Paul Riga. Pjäsen framfördes 15 och 17 april samt 1 och 8 maj 1941 på Théâtre des Galeries i Bryssel. Rollen som Tintin spelades av den unga aktrisen Jeanne Rubens och enligt programmet spelade hon även Milou! Jämfört med manuset presenterar programmet en del stavningsvarianter, exempelvis "Durant & Durand" i stället för "Dupont & Dupond", "Syldaire" i stället för "Syldavie" men även "Nickolson" och "Chippendaele". Som förebild till den blå diamanten kan Hergé och van Melkebeke ha haft den legendariska Hope-diamanten, en gång tillhörande det franska kungahuset men med rötterna i Indien och kringgärdad av ryktet att dra otur över sin ägare. Möjligen var det samma diamant som "spökade" i första utkastet av Månen tur och retur, som van Melkebeke skrev i slutet av 40-talet tillsammans med Bernard Heuvelmans. I den versionen är det professor Calys (från Den mystiska stjärnan) som förråder Tintin & co och säljer raketritningarna för att få råd att köpa en diamant till skådespelerskan Rita Hayworth. Den belgiske Tintin-samlaren Stéphane Steemans fanzine Les Amis de Hergé har publicerat en förkortad version av det 55-sidiga, maskinskrivna manuset till Mysteriet med den blå diamanten och följande sammandrag är baserat på den versionen.

Akt 1
tar sin början i palatset i Padakhore, Indien. Detektiverna Dupont och Dupond anländer och tas emot av Badapour, premiärminister i Padakhore. Han förklarar deras uppdrag, nämligen att fungera som maharadjans livvakt. "Ikväll", säger Badapour, "är det en stor mottagning i palatset och i morgon avreser maharadjan till Syldavien." Och om nånting skulle hända maharadjan kommer de två detektiverna att mista sina huvuden! Så anländer maharadjan och hans gäster. Dessa inkluderar doktor och fru Nicholson, Syldaviens ambassadör greve Koulansky och den så gott som döve arkeologen Chippendale med fru. Ett telegram tillkännager Tintins ankomst. Greve Koulansky blir överförtjust. Han förklarar att efter affären med kung Ottokars spira har Tintin hjältestatus i Syldavien. Den syldavier som åstadkommer något gott belönas med epitetet "sprados urkel spodzaviev karamadsov zlazek rosbifkiroskaïa spetchnouk Tintin", något som enligt Koulansky betyder "en riktig Tintin"! Till slut anländer Tintin till palatset, och med sig i koppel har han Milou. På kvällen börjar festligheterna, vilka inkluderar hypnotiska övningar av fakiren Caudebathimouva Thoubva samt exotisk dans med Padakhores stora hindubalett. Festligheternas stora final kommer att bestå av att maharadjan visar upp sin berömda blå diamant. Men...katastrof! Diamanten är borta! Tintin drar snabbt slutsatsen att tjuven måste finnas bland de inbjudna gästerna. En genomsökning organiserad av dupondtarna är resultatlös och Tintin föreslår att förhören ska fortsätta nästkommande dag ombord på fartyget "Rampura" på dess färd mot Syldavien. Här kan noteras att i den svartvita versionen av Blå Lotus reser Tintin från Kina på ett fartyg med det snarlika namnet "S.S. Ranpura"

Akt 2
utspelar sig ombord på "Rampura". Tintin förhör alla som var närvarande då diamanten försvann. Efter ministrarna Badapour och Dourka utfrågar Tintin doktor Nicholson med hustru. Fru Nicholson tycker att hela situationen är spännande - ett mysterium i det legendomsusade Orienten bland tigrar, palats och en maharadja som är "vacker som en gud". På tur står Koulanski och herr Chippendale. Plötsligt avbryter den upprörda fru Chippendale med dåliga nyheter; maharadjans uppassare har försvunnit i havet! Tintin drar snabbt slutsatsen att uppassaren har blivit mördad. Uppenbarligen har tjuven en medhjälpare och uppassaren visste för mycket. Natten kommer. En mystisk skugga kastar in en bomb i Tintins hytt! Bomben sprider Ramaganmahal, ett våldsamt gift, men lyckligtvis var Tintin inte i hytten vid tillfället. Han beslutar sig för att sända iväg ett telegram innan skeppet anländer till Syldavien.

Akt 3
äger rum i en medeltida sal i ett syldaviskt slott. Inledningsvis är dupondtarna inblandade i en humoristisk scen med riddarrustningar när de försöker maskera sig själva som spöken. Maharadjans gäster anländer sedan, fortfarande i grupp. I precis rätt ögonblick får Tintin det svarstelegram han väntat på. Han skickar runt det bland de församlade och alla - utom Chippendale - tar telegrammet i sin högra hand. Detta är beviset på att Chippendale är den skyldige! Varför? Jo, Tintin hade skickat ett telegram till en viss James Edwards i Boston, butler till den RIKTIGE Chippendale. I telegrammet bekräftar Edwards att den riktige Chippendale är högerhänt medan bedragaren som dök upp i Indien och stal den blå diamanten är vänsterhänt. Herr och fru Chippendale arresteras och man hittar stöldgodset i deras bagage. Tintin har löst mysteriet med den blå diamanten.

I rollerna

Badapour Réginald
Dourka Romane
Dupont Marcel André
Dupond Mickey
Dr Nicholson Georges Keppens
Fru Nicholson Nelly Corbusier
Maharadjan Franz Joubert
Herr Chippendale Paul Riga
Fru Chippendale Christiane Wéry
Greve Koulansky Paul Saussus
Tintin (och Milou!) Jeanne Rubens
Caudebathimouva Thoubva Gée Dara
Maharadjans uppassare Jean Dusart
Befälhavare på Rampura Gée Dara

Padakhores stora hindubalett
Claire Tovei, Alène d'Havé, Rosette Rubnas, Denis Dupré, Irene Leitu, Marie Madeleine Davril, Katie Leurquine, Jeannine Vaillé


Herr Boullock har försvunnit
(M. Boullock a disparu)

Pjäs i tre akter av Hergé och Jacques van Melkebeke, regisserad av Paul Riga. Pjäsen framfördes 26, 29 och 30 december 1941 samt 3 och 8 januari 1942 på Théâtre des Galeries i Bryssel. Rollen som Tintin (och Milou!) spelades av den nioårige Roland Ravez. Stéphane Steemans fanzine Les Amis de Hergé har publicerat en förkortad version av det 72-sidiga, maskinskrivna manuset och följande sammandrag är baserat på den versionen. I berättelsen reser Tintin och dupondtarna jorden runt på rekordtid och det finns spår både av tidigare och kommande Tintin-äventyr. 1942 hade Tintin i serien redan besökt Sydamerika och Shanghai men han hade ännu inte stött på indianska himlagudar, besökt Tibet eller lärt känna den uppfinningsrike professor Kalkyl - han fick nöja sig med professor Doryford. Det finns även ett dubbel-tema i historien, från två Boullocks till två dupondtare samt deras kriminella motsvarigheter Prosper och Jasper.

Akt 1, scen 1
äger rum hemma hos familjen Boullock i Bryssel. Den extremt välbärgade Charles Boullock har försvunnit och hans fru har tillkallat Tintin och dupondtarna. Detektiverna anländer först men medan fru Boullock pratar med dem dyker plötsligt hennes make upp. Tintin kommer dit strax därefter och sen anländer ytterligare en herr Boullock! En dubbelgångare! Men vem är den riktige? De båda boullockarna anklagar den andre för att vara en bedragare. För att utröna vem som är vem tar Tintin hjälp av en tidningsartikel. Där står att läsa om ett besök på Bryssels vetenskapsakademi av den berömde professor Sam Doryford (eller "Dory-Ford" som namnet stavas i teaterprogrammet), uppfinnare av en sannings-maskin. Dessvärre har Doryford redan rest vidare till Marocko, så Tintin och dupondtarna tar ett flyg dit.

Akt 1, scen 2 (Akt 2, scen 1 enligt programmet)
utspelar sig på flygplatsen i Casablanca, Marocko. Prosper och Jules, två banditer utklädda till poliser, läser ett telegram. Deras order är att förhindra att Tintin och dupondtarna avslöjar den falske Boullock och de blir tillsagda att placera en bomb i flygplanet för att röja våra vänner ur vägen. Ljudet av ett flygplan hörs, följt av en explosion. Turligt nog hade Tintin och dupondtarna redan lämnat planet och är alltså oskadda. De två falska polismännen försöker då arrestera våra vänner, men förgäves. Ett nytt telegram anländer; professor Doryford har rest till Sydamerika. Ackompanjerad av ouvertyren till Rossinis Wilhelm Tell bordar Tintin och dupondtarna ett plan på väg till Natal i Brasilien (fast teaterprogrammet nämner "den argentinska djungeln").

Akt 2, scen 3 (i programmet kallad Akt 2, scen 2)
föreställer den sydamerikanska djungeln. Konstant attackerade av myggor diskuterar Prosper och Jules det faktum att Tintin och dupondtarna missat professorn igen, eftersom denne redan begett sig till ännu en vetenskapsakademi, den här gången i Santiago i Chile. Trots det är det fortfarande viktigt att förhindra att de får kontakt med Doryford. Tintin och dupondtarna får inte nå stationen i Chimboraza, vilket är orsaken till att de två banditerna anlitar Aztapopotitirolidacatapelt, en indian från bolido-stammen, för att de döda de tre blekansikten som påstås vara ute efter att stjäla stammens skatter. Aztapopotitirolidacatapelt lyder men just när han ska döda Tintin, Dupont och Dupond börjar det åska och blixtra. Detta tolkas som ett budskap från Higagog, åskguden, och Aztapopotitirolidacatapelt inser att det är de "viskande männen" (Prosper och Jules) som är onda medan Tintin och dupondtarna är goda. Han följer dem därför till stationen i Chimboraza.

Akt 2, scen 4 (eller Akt 2, scen 3)
äger rum i Hotell Chou-Chi-Fou i Shanghai, Kina. Närvarande är hotellägaren Chou-Chi-Fou samt Chong, en av hans anställda. Tintin och dupondtarna anländer. De är upprörda. Det visar sig att när de anlänt till Santiago hade Doryford redan rest till Shanghai och innan de hunnit dit hade professorn åkt vidare till Lhasa i Tibet. Tintin och dupondtarna tar in på hotellet men Prosper och Jules är dem i hälarna, nu utklädda till kineser. Chou-Chi-Fou tillhör samma liga och får order att röja våra vänner ur vägen. Men Milou känner igen Prosper och Jules som jagas iväg. Dagen efter reser Tintin och dupondtarna till Tibet, ett första besök i det land som Tintin skulle komma att återse 19 år senare i Tintin i Tibet.

Akt 3, scen 5 (Akt 2, scen 4 enligt programmet)
utspelar sig i ett buddhistkloster i Lhasa, Tibet. Professor Doryford är förstås inte där. En av munkarna säger att han rest till "Ryssell...Lyssell...", eller (frågar Tintin) "...Bryssel?" Ja, så är det! I stället för att flänga jorden runt för att träffa Doryford hade de kunnat stanna hemma! Innan de reser hem konfronteras de åter med Prosper och Jules, som släpper ut en björn som sitter i en bur i klostret. I stället för att skada Tintin lyckas denne få björnen att jaga iväg bovarna, så Tintins förmåga att kommunicera med vilda djur (exempelvis elefanterna i Faraos cigarrer) tycks vara intakt.

Akt 3, scen 6 (eller kort och gott Akt 3)
Nu är alla (inklusive professor Sam Doryford och de två Boullocks) återsamlade i Boullocks bostad i Bryssel. Doryford beordrar dupondtarna att starta den berömda sanningsmaskinen. Återigen dyker Prosper och Jules upp. De försöker förstöra uppfinningen men Tintin och Milou hindrar dem och dupondtarna kan slutligen arrestera bovarna och deras medhjälpare, hotelldirektören Thomas. Maskinen avslöjar snabbt den falske Boullock, vilken i själva verket är den förskräcklige gangstern Big Ben. Han drar ett vapen men Tintin attackerar honom med sina nävar och snart kan dupondtarna på äkta boxningsmanér räkna ut Big Ben och utropa Tintin som segrare på knockout i andra ronden.

I rollerna

Thomas, hotelldirektör Roger Claude
Fru Boullock Geno Andral
Dupont Marcel André
Dupond Robert Tournay
Herr Boullock Raoul LeClercq och Lucien Charbonnier
Tintin och Milou Roland Ravez
Mohamed-el-Bazoul Marcel Romane
Prosper Harry DuPray
Jules Paul Riga
Aztapopotitirolidacatapelt Reginald
Chou-Chi-Fou Lucien Charbonnier
Chong Roger Claude
tibetanska buddhistmunkar Marcel Romane och Raoul LeClercq
björnen Roger Claude
Doryford Reginald


Tintin och schtrombergshütten-diamanten

Våren 2006 planerade amatörteatersällskapet Teaterborgen i småländska Hovmantorp som vanligt inför sommarens uppsättning. Den här gången ville man spela Tintin och tog därför kontakt med de svenska rättighetsinnehavarna Bonnier Carlsen. Dessa hänvisade vidare till bolaget Moulinsart i Belgien för att fråga om vederbörligt tillstånd. När man fick beskedet att det kunde ta uppemot två år att få klartecken att använda en originalberättelse tog man det något ovanliga beslutet att skriva en egen historia med Tintin! Så föddes Tintin och schtrombergshütten-diamanten och man började genast att repetera denna nya, unika pjäs samt tryckte upp affischer, vykort och tröjor. Självklart gick detta inte för sig och hastigt och lustigt fick hela projektet döpas om till Timmy Globetrotter. De 20 000 kronor som man lagt ner på promotionprylar kring Tintin och schtrombergshütten-diamanten var därmed bortkastade.

Istället för Tintin blev det nu Timmy Globetrotter, chefredaktör på tidningen Hyttnytt, som fick i uppdrag att leta efter den försvunna diamanten från Strömbergshyttan i småländska Glasriket. Hyttnytt ägs av den pensionerade och lätt alkoholiserade amiral Sam Marin och i berättelsen figurerar även en tankspridd men uppfinningsrik professor samt två temperamentsfyllda franska poliser. Spåret efter den stulna schtrombergshüttendiamanten leder till den tyska staden Bedragenburg men är det ett av fattiga barnen på stadens misskötta barnhem som är tjuven eller kan det vara barnhemmets föreståndare herr Fiffel och Boogh?


Mysteriet med den blå diamanten


Herr Boullock har försvunnit