Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Pakistan

Karta
Info Daily Times

Pakistan, sammanfattningar av artiklar om Pakistan som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.  Aktuell artikel

96-35 s 20-21
"Bhutto beskylls för korruption - igen!"
Benazir Bhutto och hennes man har köpt en engelsk herrgård för 40 miljoner kronor och fraktat dit pallvis med antikviteter och möbler.
Samtidigt höjer hon skatten med flera miljarder.
Pakistan rangordnas som världens näst mest korrumperade land efter Nigeria. "Ärliga byråkrater skapar bara osäkerhet".

96-45 s 12
"Benazir Bhutto avsattes igen"
Pakistans president Leghari har avsatta premiärminister Bhutto. Misstankar om korruption och maktmissbruk. Hennes man, investeringsministern, sitter anhållen. Nu förlorar talibanerna sin starkaste anhängare då inrikesministern Babar går. 1990 avsattes Bhutto förra gången då av den tidens president.

97-04 s 19-20
"Hennes majestät Benazir vill bestiga tronen igen"
Den avsatta premiärministern försöker komma tillbaka igen. Nu genom att återvända och söka kraft i sin hemby där hennes far Ali Bhutto bodde. Inför valet den 3 februari. Mycket av hennes problem beror på hennes make Zardari - Mr 90 %- som gärna skor sig på andras bekostnad. Han sitter nu fängslad misstänkt för att vara inblandad i ett mord på sin svåger!!

97-32 s 15-17
"Ett jubileum utan glädje"
Medan Indien kan glädja sig över 50 år av demokrati och över ekonomisk uppgång de senaste åren är stämningen dyster i Pakistan. Inget tyder heller på någon ljusning. Det har varit ständigt våld.
9 soldater på en läkare. 50 % är analfabeter. Ändå vill dessa muslimer inte tillbaka till Indien då de levde segregerade från hinduerna.
(Artikeln handlar bara om de "ledare" som landet haft. Alls skylls på dem. Utom på den förste, Jinnah, Om bara han hade fått leva längre hade Pakistan varit lika rikt som Indien idag. Detta prat får mig att misstänka att man starkt vill undvika att göra någon jämförelse mellan muslimer och hinduer. Det var kanske inte utan anledning som muslimerna var 2:a sortens människor i det gamla koloniala Indien!

97-39 s 23
"Det fryser till i Schweiz"
Bankkonton tillhörande familjen Bhutto har stängts på begäran av den pakistanska regeringen. Nästan en halv miljard kronor tillhörande de f d premiärministern!

98-21 s 15
"Pakistan ger tvetydiga signaler om kärnvapenprov"
Landet kommer att utföra kärnvapenprov som ett svar på Indiens 5 prov. Enligt utrikesministern. Enligt premiärministern Sharif är landets hållning försiktigare.

98-23 s 11-12
"Kärnvapenhotet lever"
Pakistans och Indien styrkedemonstrerar utan att världen har kunnat förhindra det. Världen - både kärnvapenmakter och andra - måste emellertid försöka övertala de båda länderna att sätta stopp för den farliga kapprustningen och visa dem att kärnvapenalternativet kostar mer än det smakar.
Bakom ligger den hindunationalistiska rörelsens makttillträde i Indien. Indien provspränger och Pakistan sätter kärnladdningar på sina missiler, vilka kan nå många indiska storstäder. Centrum för bråket mellan de två länderna är Kashmir.

98-24 s 20-22
"Kashmir"
Indien och Pakistan tvistar sedan ett halvsekel om det område som förr var furstendömet Jammu och Kashmir. Den pakistankontrollerade ministaten Azad Kashmir fungerar som en språngbräda för väpnade grupper, som stöder upproret i det indiska Kashmir, och som tillflyktsort för flyktingarna därifrån. Utsikten att Kashmirs invånare en gång ska få bestämma över sitt öde verkar mycket liten.

98-24 s 23-24
"Den långa konflikten om Kashmir är främsta anledningen till det dåliga förhållandet mellan Indien och Pakistan. De djupa motsättningarna mellan ländernas folk ger också en fingervisning om varför det är så svårt att hitta en lösning. Religionen är en stor stötesten: 85 % av indierna är hinduer och 95 % av pakistanierna är muslimer.

98-37 s 18-19
"Slut på korruption och maktmissbruk?"
Regeringen i Pakistan vill ta den islamska lagen till hjälp för att skapa ett samhälle befriat från korruption och brottslighet. Är Pakistan på väg mot ett talibanstyre eller är frågan bara till för att avleda uppmärksamheten från krisen i landets ekonomi och utrikespolitik?

98-40 13
"Pakistan lovar att underteckna provstoppsavtal"
Inom ett år. Under förutsättning att sanktionerna mot landet hävs. En framgång för Kofi Annan.

98-40 14
"Faran minskar något"
Indiens och Pakistans premiärministrar träffades på arbetslunch i New York under positiva former. Men det hat som delat Indien och Pakistan i ett halvt sekel kräver mer än en lunch och varma ord för att ta slut.

98-41 24
"Clinton har bokat av sin Asienresa"
P g a att Indien och Pakistan inte har gjort tillräckligt för att sätta stopp för sin kärnvapenupprustning.

98-43 18-20
"Varför Indien och Pakistan anser sig behöva kärnvapen"
Nationalistiska intressen låg bakom. Det nationalistiska hinduistiska partiet hade länge närt drömmar om att styra en kärnvapenmakt. Efter det att partiet BJP fått majoritet i valen i februari "lurade" premiärminister Vajpayee de amerikanska sändebuden - eller de lät sig luras. Den amerikanska underrättelsetjänsten fungerade inte. Alltför lågbemannad menar den. Och helt inriktad på länder som Irak, Nordkorea och Bosnien länder som utgör ett hot mot USA resp. är platser för amerikanska trupper.

99-22 s 16
"Iskylan håller i sig mellan Indien och Pakistan"
Det som i indiernas ögon är pakistansktstödda terrorister som lägger beslag på indiskt territorium är i pakistanska ögon infödda frihetskämpar.

99-25 s 12
"Kampen om Kashmir blir allt farligare"
Indien försöker driva bort ett litet antal muslimska terrorister som kräver separatism för Kashmir. Risken är stor att Indien går över gränsen till Pakistan.

99-25 s 13
"Revoltstämning i Kashmir"
Motsättningarna är starka mellan provinsens muslimska befolkning och de indiska säkerhetsstyrkorna som anklagar många provinsbor för att hjälpa kashmirs militanta muslimska separatiströrelse.

99-26 s 14-15
"Vem styr Pakistan egentligen?"
Medan slaget om Kashmir fortsätter utan att någondera sidan gör militär eller politisk reträtt stärks tvivlen på Pakistans ledarskap.
Premiärministern Nawaz Sharif isolerar sig med några få lojala rådgivare. Är det "mujaheddin" i Kashmir som agerar på egen hand.
Heliga krig och införandet av den heliga lagen, sharian, avleder uppmärksamheten från landets dåliga ekonomi (och det är väl avsikten?). Sharif styr Pakistan. Men överlever Pakistan? (Makten framför allt!)

99-26 s 12-14
"De kallar det inte krig"
Under ett besök vid fronten möts man av brutala strider i bergen som väcker frågor om vad Pakistan egentligen vill och håller på med i Kashmir.
I Kashmir har sunnimuslimer gjort ett separatistiskt uppror mot indiskt styre. Pakistans nya offensiv kom bara 4 månader efter det att ett historiskt fredsmöte väckt hopp om en försoning mellan Pakistan och Indien. Pakistans regering vill påskina att det är gerillan som startat offensiven och att regeringen är oskyldig. G8 länderna kräver att Pakistan drar tillbaka sina styrkor från indiska Kashmir. De pakistanska inkräktarna kom 15 km in på indiskt område. Nu har Indien återerövrat flera strategiskt viktiga bergstoppar.
Det väcker oro i USA och andra länder. En sjuk stat med kärnvapen som Pakistan är en grogrund för en islamsk revolution som t ex i Afghanistan.

99-26 s 14
"Rykten om hemliga samtal"
F d pakistanska utrikesministern utpekas som sändebud till Indien för att hitta en diplomatisk lösning på striderna.

99-27 s 19
"Nytt avtal om Kashmir"
Clinton och Sharif har skrivit på ett papper att gerillasoldaterna från Pakistan ska lämna Indien.

99-33 s 12
"Kampen om Kashmir ackompanjeras av brösttoner"
Indien och Pakistans ledare använder sina länders årliga högtidsdagar till att ge varandra skulden för det krigsliknande tillståndet vid den gemensamma gränsen. Båda länderna firade sin 50 årsdag som självständiga med att demonstrera hur långt ifrån varandra de fortfarande står. För Indiens del var Vajpayees tal och ett inlägg i valrörelsen. Hans parti NDA rider nu på en patriotisk våg som gör honom populärare än kongresspartiets Sonia Gandhi.

99-33 s 13-15
"Kashmir - ett svunnet paradis"
Om Kashmirdalen har Indien och Pakistan kämpat i 50 år. Upproret startade för 10 år sedan. Innan dess strömmade turisterna in. I dag finns bara en förvirrad befolkning. Kashmir 'r intrigernas, maktmissbrukets och de ihåliga sanningarnas hemvist. Republiken heter Jammu och den har 65 % hinduer även om det finns distrikt med muslimsk majoritet. Det finns islamisk fundamentalistiska grupper som kommit till Kashmir för att föra ett heligt krig.

99-42 s 8
"Samväldet uteslöt Pakistan"
Det brittiska samväldets ministergrupp där 8 länder är representerade fördömde den författningsvidriga militärkuppen i Pakistan.

99-42 s 8-9
"Kuppgeneralens plan"
General Musharraf, som tog makten i Pakistan för drygt en vecka sedan, ska enligt egen utsago rädda sitt land från avgrunden. Han har störtat premiärminister Sharif, upplöst parlamentet, åsidosatt författningen och infört ett nytt styre. Själv säger diktatorn att det är en alternativ väg till demokratin. Orsaken är alltså att den s k demokratin helt urholkats av korruption. Företagsägarna ser kuppen med tillförsikt an. De tror att Musharraf planerar att behålla makten länge. Sharifs största misstag var att han trodde att han kunde domdera hur som helst med männen i uniform. Det kunde han inte.

99-42 s 10
"Musharaf är soldat ut i fingerspetsarna"
Han är inte känd för att hysa politiska ambitioner. Han är 56 år med medelklassbakgrund.

99-45 s 19-20
"Aktuell fråga i Pakistan: Vilket är bäst, bra militärdiktatur eller dålig demokrati?"
Till och med motståndare till militärt styre betraktar den nya militärtregimen som Pakistans "sista chans". Det demokratiska styret sedan 1980 betraktas av de flesta som korrumperat och inkompetent och man menar att Musharraf ska få chansen att komma till rätta med den ekonomiska brottsligheten. Själv planerar han att sitta kvar länge.

99-46 s 20
"Storbritannien varnar för skenrättegång"
Mot den avsatte ledaren Sharif i Pakistan. Han anklagas för att ha vägrat ett flygplan med general Musharraf landningstillstånd och därmed satt hans och 200 civila passagerares liv på spel.

2000-6 s 16
"Indien och Pakistan tävlar om USAs gunst"
Rivaliteten mellan Indien och Pakistan komplicerar planeringen av Clintons Asienresa nästa månad. För första gången sedan 1978 ska en amerikansk sittande president besöka Indien som under det kalla krigets dagar bojkottades för att vara sovjetvänligt. Då var däremot Pakistan en favorit i kampen mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Men nu är detta landet en diktatur med den militäre ledaren Musharraf.

2000-10 s 22-23
"Pakistanierna fruktar att historien upprepar sig"
General Pervez Musharraf genomförde en kupp för flera månader sedan men det är fortfarande oklart vilka hans planer är. Många betvivlar att han förmår bryta gamla kända mönster. Som Islamabadsyndromet: Varje ny regering hälsas med entusiasm där illusionerna snabbt brister när fortsättningen bara blir långsam tillväxt, brist på internationellt samförstånd och ineffektiva institutioner. Det andra mönstret är att militärregimer alltid gradvis ökat förtrycket. "Militärer brukar inte gilla ovisshet och problemet med allmänna val är att resultaten alltid är ovissa".

2000-16 s 22-23
"Generalen vill behålla makten"
Musharraf har snabbt stärkt sin ställning genom domen mot sin tidigare rival om den politiska makten. Sharif dömdes till dubbelt livstids fängelse (i praktiken 25 år). Eftersom det inte blev dödsstraff utmanade han inte i onödan den internationella opinionen. Men han nu trycket på sig inom landet att göra något konkret åt den korrumperade ekonomin.

2000-26 s 24-25
"Generalen lovade runt men höll tunt"
General Musharraf sade sig ha hårda nypor men det har han inte visat ännu. Han lovade att "utrota korruptionen, tvinga näringslivet att redogöra för sina finanser, införa lag och ordning, decentralisera och stärka gräsrotsdemokratin. Religiös måttfullhet och att stävja den islamiska extremismen". Och en ekonomisk återhämtning. Men ingen vill betala skatt så länge som de uppfattar att pengarna går ner i byråkraternas fickor.

2000-28 s 19-21
"Den indiska regeringen nekar Kashmir autonomi"
Regionparlamentet i Kashmir lämnade en begäran om politisk autonomi till Indiens regering. Det kräver att Indien återger Kashmir de befogenheter som delstaten åtnjöt 1947 när Indien delades längs religiösa skiljelinjer och det muslimska Pakistan bildades. Autonomiplanen är inte särskilt populär bland många muslimer som i stället villa ha fullständig självständighet. Avslaget är "ett slag i ansiktet på moderata kashmirer. Men Indien befarar att hela Indien kommer att falla sönder om Kashmir blir autonomt.

2000-28 s 20-21
"Konflikten mellan Indien och Pakistan - en kronologi"
1947 delade Storbritannien den indiska kolonin i Indien och Pakistan. Pakistan delas i Öst- och Västpakistan.

2000-42 s 17-18
"Efter ett års militärstyre: Pakistan har fått vatten och ström, men inte demokrati"
Den eufori som hälsade militärens maktövertagande för ett år sedan är försvunnen. Kvar finns ett visst mått av respekt för regimens mål att sanera ekonomin och förbättra styrandet av staten, men otålighet över det ekonomiska dödläget visar sig mer och mer. Pressen har fått större frihet än tidigare men Musharraf har trots öppna försök inte lyckats förbättra den ekonomiska utvecklingen. Landet är kraftigt skuldsatt, nästan 100 % av BNP och tålamodet börjar tryta hos folket.

2001-26 s 19-21
"Musharraf har utropat sig till president"
Pakistans militäre ledare gjorde sig nyligen till president och följde därmed tre föregångarens dåliga exempel. Han banade väg för en form av "ledd demokrati" genom att skaffa undan den civile presidenten Rafiq Tara och skaffa sig en position som ger honom den yttersta makten också när i framtiden eventuellt en vald regering är installerad. Tidpunkten för "kuppen" antas bero på att den 14 juli ska Musharaff ha ett toppmöte med Indiens premiärminister Vajpayee om bl a Khasmir.

2002-12 s 19
"Blodig hämnd"
Militanta islamister som motarbetar Pakistans USA-vänlige regent Pervez Musharraf attackerade under veckoslutet en protestantisk kyrka i Islamabad. Fem personer dödades. De islamska terroristerna vill förödmjuka presidenten för att han stöder USAs antiterrorkrig och för att han övergivit talibanerna.

2002-48 s 17
"Musharrafs kandidat vann"
Zafarullah Khan, en erfaren politiker, blev premiärminister och besegrade en talibanvänlig, religiös ledare i kampen om att leda regeringen. General Musharraf ska nu överlåta sin exekutiva makt till den nye premiärministern.

2005-35 s 19
"Indien engagerar sig i Afghanistan"
Indiens hjälp till återuppbyggnad i Afghanistan ogillas av Pakistan. Indien har bidragit med 500 miljoner dollar till Afghanistans återuppbyggnad. Talibanerna som på senare tid blivit starkare äventyrar Indiens ambitioner för Afghanistan och Indien vill därför göra allt det kan för att stärka den afghanska regimen inför de stundande parlamentsvalen. Det militära etablissemanget i Pakistan fruktar att den starka rivalen försöker omringa deras land och gör därför sitt bästa för att hindra samarbetet mellan Indien och Afghanistan.

2006-19 s 15-16
"Ny front i kriget mot terrorismen"
Experter befarar att Pakistan kommer att förlora striden mot det islamistiska upproret i landets stamområden. Ett blodigt minikrig har brutit ut mellan den pakistanska armén och de "pakistanska talibanerna" (en lös koalition av radikala islamister, stamledare och al-Qaidamedlemmar) i norra Waziristan, som är ett oroligt stamområde, som ligger i frontlinjen i Pakistans och USAs krig mot terrorismen. Kriget är delvis ideologiskt. Talibanska präster har utfärdat strikta sociala regler. President Musharraf säger att han är mycket oroad över den "talibanisering" som håller på att sprida sig i regionen.

2006-20 s 23
"Vackra ord och runda bord, men kriget fortsätter"
Invånarna i Kashmir märker inte mycket av fredsprocessen mellan Indien och Pakistan. I slutet av april kom den blodigaste sagen på fyra år i konflikten. 35 hinduer attackerades i sina bergsbyar i distrikten Doda och Udhamoar och mördades av de militanta islamistiska krigarna i Kashmir. Man misstänker att denna slakt var en reaktion från grupper med bas i Pakistan som har drabbats av två hårda bakslag på senare tid.

2006-40 s 18-19
"Karzai och Musharraf är på kollisionskurs"
Under besöket hos president Bush i Vita Huset i förra veckan förmådde varken den afghanske eller den pakistanske ledaren dölja att det råder djup misstro dem emellan. Båda länderna är viktiga allierade till USA i kampen mot terrorismen. President Karzai beskyller Pakistan för att stödja eller åtminstone uthärda de talibaner som finns i Pakistans nordliga stamområden. General Musharraf kontrar med att talibanernas styrka beror på Karzais svaga styre. Enligt Karzai finns både Osama bin Ladin och mulla Omar i Pakistan fastän Musharraf förnekar detta. Häromdagen kom en brittisk underrättelserapport som hävdar att Pakistan står på gränsen till kaos och att den pakistanska underrättelsetjänsten ISI indirekt stödjer terroristerna i regionen.

2006-46 s 11
"Pakistansk region talibaniseras"
En islamisk koalition, som styr i Pakistans konservativ, nordvästliga provinser, har godkänt en lag av talibanskt snitt, som framför allt syftar till att stävja osedligt leverne. För kontroll av att lagen efterlevs har ett nytt departement inrättats med religiösa ledamöter och en separat poliskår.

2006-48 s 11
"Lite bättre för kvinnorna"
I Pakistan som dock är ett relativt västerländskt land åtminstone jämfört med till exempel Saudiarabien och liknande arabiska länder gäller sedan länge den lagen att om en man våldtar en kvinna så kan han göra detta helt utan att riskera någon juridisk påföljd, så länge som inte kvinnan kan presentera minst fyra personer som kan vittna om att hon utsatts för våld. Denna lag har människorättsaktivister i Pakistan med all rätt länge protesterat mot och nu har parlamentet i förra veckan äntligen godkänt en ändring som upphäver kravet på de fyra vittnena. Och vad händer då? Jo, i väntan på att Pakistans president Pervez Musharraf också ska godkänna den nya lagen går tusentals religiösa demonstranter ut på gatorna i huvudstaden Islamabad. De konservativa muslimerna kritiserar den nya lagen som ett svek mot Islam.

2006-51 s 13-15
"En talibansk ministat växer upp i Pakistan"
Talibaner, heliga krigare och pakistanska rebeller härjar i ett område längs gränsen till Afghanistan, där de tillsammans bekämpar de amerikanska styrkorna och NATO. Talibanerna kom 2002 sedan de drivits ut ur Afghanistan av den amerikanska invasionen. Området är bergigt och otillgängligt och den pakistanska regeringe förmår inte upprätthålla kontrollen över denna del av landet. Fundamentalisternas inflytande växer. De organiserar träningsläger för terrorister och utbildar självmordsbombare. Pengar kommer från religiösa sympatisörer, från opiumhandel och från kidnappningar och lösensummor.

2007-20 s 24
"Demonstrationer och våld lamslog Pakistan"
President Musharrafs ledarskap ifrågasätts av både religiösa och sekulära grupper. Pakistans stora städer var förlamade i måndags på grund av omfattande regimfientliga strejker och demonstrationer i protest mot det värsta gatuvåldet på 20 år. Drygt fyrtio människor dödades under det gångna veckoslutet i sammanstötningar mellan anhängare respektive motståndare till president Musharraf som förbereder sig för presidentvalet till hösten.

2007-24 s 24
"Musharraf backar"
Pakistans president har formellt tagit tillbaka ett dekret, som inskränkte mediernas frihet efter högljudda protester från journalister och oppositionspartier. Presidentdekretet som började gälla direkt när det infördes den 3 juni, innebar att myndigheterna fick rätt att beslagta sändningsutrustning, blockera redaktioner och suspendera sändningslicenser.

2007-24 s 24-26
"Benazir Bhutto längtar hem"
Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto lever sedan många år i exil i London och Dubai för att undkomma åtal för korruption men nu funderar hon på att åka hem igen. Det som lockar är chansen att ta makten igen. Först måste hon emellertid försäkra sig om att eventuella åtal mot henne läggs ned. Hon är fortfarande ledare för landets största politiska parti, pakistanska folkpartiet. Hon var vid 35 års ålder, på 1990-talet, den islamska världens första kvinnliga regeringschef. Motståndet bland folket mot Musharrafs militärstyre växer särskilt sedan han avsatte Högsta Domstolens chefsdomare, Muhammed Chaudhry. Musharraf tog makten i en militärkupp 1999 och störtade Bhuttos efterträdare Sharif.
Läs mer om Benazir Bhutto och Pakistan här.

2007-28 s 22-23
"Blodigt slut på moskédramat i Islamabad"
Omkring 60 människor dödades i ett dygnslångt slag i Pakistans huvudstad. Landets elitsoldater dödade den upproriske religiöse ledaren Abdul Rashid Ghazi. Hans död ledde emellertid inte till en islamisk revolution med införande av sharialagen som denne martyr hoppats på. Den markerade i stället slutet på en veckolång belägring av den ockuperade Röda Moskén i hjärtat av Islamabad. De främsta terroristerna hade förskansat sig i Jamia Hafsa, en stor religiös skola för flickor inom moskékomplexet. Dessa användes som gisslan och levande sköldar. Ghazis bror Abdul Aziz greps när han försökte lämna moskén utklädd till en kvinna i heltäckande burka.

2007-35 s 26
"Rivalerna ligger i startgroparna"
Alla positionerar sig inför de kommande valen i Pakistan. Medarbetare till Pakistans president Pervez Musharraf besökte nyligen London för att överlägga med Benazir Bhutto och Nawaz Sharif, den pakistanske presidentens tyngsta politiska motståndare. General Musharraf som tog makten i en oblodig kupp 1999 planerar att ställa upp för omval för en femårig mandatperiod när nationella och regionala val äger rum i mitten av oktober.

2007-35 s 26-27
"Krisen i Pakistan djupnar"
Regeringen kan rida ut den politiska krisen, hävdar Pakistans premiärminister Shaukat Aziz optimistiskt. Han lovar fria och rättvisa val. Denne före detta bankdirektör kom hem 1999 från New York sedan general Musharraf bett honom att bli finansminister. Sedan han blev premiärminister 2004 kan han ta äran åt sig av Pakistans stabila ekonomiska tillväxt.

2007-35 s 27-28
"Intervju med Benazir Bhutto"
Det verkar som om Pervez Musharrafs dagar vid makten är räknade om han inte gör en drastisk kursändring. En av hans rivaler, före detta premiärminister Nawaz Sharif, hotar att komma tillbaka till Pakistan vilken dag som helst, vilket har fått Musharraf att ta kontakt med en annan före detta ärkefiende, Benazir Bhutto, som han försöker ingå ett slags maktdelningspakt med. Bhutto, som har varit premiärminister två gånger och som är ledare för Pakistanska folkpartiet, PPP, funderar på om hon kan och vill ingå en uppgörelse med Musharraf. Hur det än blir planerar hon att inom kort lämna sin familj och återvända till Pakistan.

2007-37 s 18
"En rival har oskadliggjorts"
President Musharrafs motståndare Nawaz Sharif, som är före detta premiärminister, avvisades omedelbart efter ankomsten till Pakistan. Han sattes på ett flygplan till Saudiarabien där han levt i exil. Sharif störtades i en oblodig kupp av Musharraf 1999. Sharifs regeringstid fläckades av misstankar om korruption och av auktoritärt styre. Han dömdes 1999 till livstids fängelse men deporterades senare till Saudiarabien i stället.

2007-41 s 16
"Pakistan står inför ett slags maktskifte"  Hela artikeln
Den pakistanska militären inledde i måndags ett besvärligt ledarskapsbyte som på sikt innebär att militärens långvariga inblandning i politiken upphör. Militären har styrt Pakistan i mer än hälften av landets självständiga 60-åriga existens. Nu har general Ashfaq Kiyani, före detta chef för den mäktiga underrättelsetjänstens avdelning för kontraspionage tagit över posten som ny vice arméstabschef och därmed blivit högsta militär efter general Pervez Musharraf.
Efter två dagars intensiva strider mellan pakistansk militär och militanta talibaner i norra Waziristan vid gränsen till Afghanistan sakas upp emot 50 soldater. Tidigare har 250 paramilitärer och regeringssoldater kidnappats av talibanlojal milis.

2007-42 s 24
"Bhutto väjde inte för dödshot"
Pakistans före detta premiärminister, Benazir Bhutto, har redan hotats av talibanledaren Baitullah Masood, som lovat skicka självmordsbombare mot henne så snart hon återkommit till Karachi. Själv fruktar hon emellertid extrema element i landets etablissemang som ogillar hennes återkomst. Det är militära officerare som deltagit i jihad. Hennes största bekymmer kan emellertid bli att en domstol bestämt att hon inte kan få immunitet mot åtal för korruption eftersom det löfte president Musharraf gett henne om amnesti kanske strider mot författningen.

2007-43 s 16-20
"Pakistan är världens farligaste land"
Militanta islamister har brett ut sig långt utanför sina baser i stamregionerna och de infiltrerar allt mer det instabila, kärnvapen baserade landet. När Benazir Bhutto återkom efter åtta års exil var hon nära att dödas då en eller flera självmordbombare detonerade två bomber som dödade minst 134 civila och poliser och skadade minst 450 personer. I Pakistan finns allt som Usama bin Ladin kan önska sig: politisk instabilitet, ett lojalt nätverk av lojala islamister, ett överflöd av arga, unga västfientliga rekryter, isolerade träningsområden, tillgång till modern teknik, regelbunden flygtrafik och säkerhetstjänster som inte alltid gör vad de borde. Och där finns inte tusentals amerikanska soldater som jagar terrorister.
Islamisterna har tagit sig allt större frihet i takt med att Musharrafs popularitet dalat. Talibaniseringen har ökat även i större städer.
Många av medlemmarna i talibanernas styrande råd i Afghanistan uppehåller sig öppet i Pakistan.
Originalartikel i Newsweek eller här.

2007-45 s 22
"Motståndet mot Musharraf är kompakt"
Förra lördagen införde Musharraf undantagstillstånd för att begränsa terroristerna rörelsefrihet. Han suspenderade författningen, upplösta Högsta Domstolen och lade munkavle på de privatägda TV-stationerna. Tusentals människor har gripits i Pakistan sedan undantagstillstånd infördes för snart en vecka sedan. Maktens räder gör det svårt för oppositionsledaren Benazir Bhutto att dela makten med den allt impopuläre presidenten, general Pervez Musharraf. Måndagens protestdemonstrationer ledde till att 2000 människor greps bland dem över 500 advokater som kräver att författningen återupprättas.

2007-45 s 23
"Pakistan är det verkliga hotet"  Hela artikeln
Iran lyfts fram av den amerikanska regeringen som ett potentiellt hot mot USAs intressen och världsfreden. Men Pakistan verkar vara ett mer omedelbart och farligare hot. Detta menar Richard Bulliet som är professor i historia vid Columbia University och författare till böcker om islam. Pakistan är farligare eftersom landet har kärnvapen och det finns gott om al-Qaidaanhängare och talibanska krigare i landets gränstrakter.

2007-46 s 20
"Bhutto tar upp striden"
I ett uttalande vägrar hon att ingå i en framtida regering så länge som Musharraf fortfarande innehar presidentposten. Hon säger att hennes parti, det pakistanska folkpartiet kommer att bojkotta parlamentsvalen i januari och att hon kommer att arbeta tillsammans med den landsflyktige före detta premiärministern Nawas Sharif för att försöka återuppta demokratin i landet. Utrikesministrarna i Brittiska samväldet hotade med att utesluta Pakistan om inte Musharraf drog tillbaka undantagstillståndet.

2007-47 s 15-16
"Musharraf låter sig inte rubbas"
Undantagstillståndet i Pakistan ställer till det för USA som har begränsade möjligheter att få det allierade landet att återinföra demokratiskt styre. Musharraf vägrar att följa USAs uppmaningar. Han säger att undantagstillståndet behövs för att bekämpa landets allt mäktigare islamister. Den politiska oppositionen menar att rättvisa val inte kan arrangeras så länge tusentals oppositionella sitter i fängelse och att de politiska partierna nekas rätten att hålla möten.

2007-47 s 17-19
"Som man bäddar får man ligga"
Pakistans aktuella bekymmer ingår i en lång tradition av instabilitet som grundlades redan före nationens födelse. Muslimerna lärde aldrig demokrati menar artikelförfattaren Sumit Ganguly, professor i statskunskap i USA. Bristen på demokratisk övning fick dramatiska konsekvenser när Pakistan föddes. Vid tiden för Indiens delning 1947 var det knappt någon av Muslimska förbundets ledande medlemmar som upplevt demokrati. Det nyfödda Pakistan splittrades i sekteristiska regionala - och klassklyftor. Religionen var inte till någon hjälp när det handlade om att administrera ett så väldigt diversifierat land nä kolonisatörerna väl hade givit sig av. Pakistans byråkrater och politiker var som väntat inte uppgiften vuxna. Till skillnad från sin indiska motsvarighet vägrade den pakistanska militären från allra första början att underordna sig civil kontroll och militären kom att styra Pakistan i 32 av de kommande 49 åren. De tror sig vara ensamma om att garantera nationens säkerhet. Indiens civila regering lyckades snabbt erövra stor legitimitet vilket kollegerna i Pakistan aldrig lyckades med. I Pakistan samverkade impopulära regeringar, svaga civila institutioner och en aggressiv officerskår till att förstärka militärens dominans. Följden är att Pakistan fortfarande lider av utbrett sekteristiskt våld, stora områden som inte kontrolleras av staten, stora samhällsbrister och dåligt utbildningsväsen.
Originalartikel i Newsweek eller här.

2007-48 s 13
"Musharraf tog av uniformen"  hela artikeln
Pakistans oppositionella partier registrerade i måndags sina kandidater inför valet den 8 januari. Några dagar senare lämnade ölandets ledare general Pervez Musharraf sin post som överbefälhavare och arméchef, och i torsdags svor han eden som landets civile president. Oppositionen lämnar tillsvidare öppet om den ska bojkotta valet, vilket den tänker göra om Musharraf inte häver rådande undantagstillstånd.

2008-04 s 18-22
"Fel krig!"
Genom att klamra sig fast vid makten tvingar president Musharraf sitt land att bekämpa fel fiende - honom själv - i stället för extremisterna som destabiliserar landet. Det finns många problem samtidigt: Självmordsbombarna i städerna, juristernas protester och ifrågasättandet av regimens legitimitet. Pakistan har två kriser på en gång - en politisk och en säkerhetsrelaterad. Musharraf har länge varit västvärldens favorit, en stark ledare som bekämpar terrorismen och har kompetens att styra landet i en modern riktning. Om han frivilligt lämnat ifrån sig makten för ett år sedan skulle han ha blivit ihågkommen som en av Pakistans främsta ledare. Då hade på sju år medelinkomsten ökat med 55 % och drygt 60 % av väljarna gillade hans sätt att regera. Nu är han mycket impopulär och folk betvivlar vad han säger, sedan han rensat bort sina fiender i domstolarna, ändrat författningen och satt munkavle på pressen.

2008-04 s 22-23
"Det feodala arvet bromsar demokratisk utveckling i Pakistan"
Det är organiserat runt etniska stammar, familjedynastier och personkulter. Många platser i nationalförsamlingen har gått i arv inom vissa familjer i generationer. De politiska partierna dynastiernas bästa för ögonen snarare än allmänhetens. De är inte demokratiska och har svaga ledare. Det pakistanska valsystemet har bara producerat två ledare av kaliber på 20 år. Det är den före detta premiärministern Benazir Bhutto som mördades den 27 december och hennes ärkerival Nawaz Sharif. Men de har ett stort ansvar för demokratins sorgliga tillstånd eftersom de utnyttjade sina positioner och sina politiska partier för att berika sig själva och sina familjer. Båda betraktade sig som ledare på livstid och sina partier som familjeföretag som skulle gå i arv. Benazir Bhutto testamenterade sitt parti till sin make, Asif Ali Zardari, i händelse av sin död. Sedan sonen avslutat sina studier vid Oxford blir han partiledare.

2008-07 s 21-22
"Glöm inte domaren!"
Artikeln är skriven av Aitzaz Ahsan, före detta inrikes- och justitieminister i Pakistan. Han är ordförande i högsta domstolens advokatsamfund. Han har suttit arresterad sedan 3 november utan åtal.
Den amerikanska regeringen har under lång tid ignorerat en man som bor bara några stenkast från president Musharraf. Hans bostad omges av taggtråd och hans telefon är bortkopplad. Där bor Iftikhar Muhammad Chaudhry, Pakistans högsta domare. Han är en av landets populäraste personer och Pakistans bästa hopp om en återgång till demokrati. 2005 utnämndes han till chefsdomare av just Musharraf. Han agerade emellertid på ett sätt som gjorde Pakistans mäktiga personer nervösa. Han inkluderade mänskliga rättigheter i sin domstols jurisdiktion och vägrade att tolerera övergrepp från polisens sida. Han engagerade sig för människor som var offer för tvångsäktenskap och bekämpade orättvisa våldtäktslagar. Han skaffade sig därmed många mäktiga fiender. Ännu värre blev det då han 2006 började undersöka en växande skandal med försvunna personer. När Chaudhry vägrade att avgå avsattes han och häktades. Chaudhrys modiga hållning har skaffat honom sympatisörer runt om i världen.

2008-07 s 22-24
"Nerverna är på helspänn"
Många misstänker att valen i Pakistan gör större skada än nytta. Många pakistanier är övertygade om att valet den 18 februari kommer att manipuleras av den sittande expeditionsministären och om att detta i sin tur leder till nya våldsamma upplopp från den arga oppositionen. Vem som än förlorar valet kommer att ha ett argument för att inte acceptera resultaten. Trovärdigheten hos hela valprocessen ifrågasätts och en del bedömare befarar att valen kommer att göra mer skada än nytta i det rådande spända läget.

2008-09 s 24-25
"Folket vill inte styras av mullor"
Islamisternas förlust i Pakistan är detsamma som en seger för USA. President Musharraf tog makten i en kupp 1999 och har stärkt sin kontroll över landet via en rad författningsvidriga metoder. I valet 2002 gynnades islamisterna av USA-fientliga stämningar med anledning av invasionen i Afghanistan. Men i årets val har missnöjet med arbetslösheten, förfallen infrastruktur och korruption missgynnat islamisterna. Inte ens fromma pakistanier vill styras av mullor som ofta ger fria tyglar åt våldsamma extremister. Folk vill inte ha bombade videobutiker, halshuggningar eller barberare som misshandlas eftersom de rakar av männens skägg. Och inga flickskolor som bränns ner.

2008-09 s 24-25
"Musharraf hänger löst"
Nawaz Sharif är en av de stora segrarna i förra veckans val. Hans parti blev överraskande det näst största partiet efter PPP, som är den mördade Benazir Bhuttos parti. Partiet leds nu av Bhuttos änkling, Asif Ali Zardari. Musharraf deltog visserligen inte i parlamentsvalet men det parti som stöder honom kom först på tredje plats vilket främst anses bero på presidentens impopularitet. Sharif och PPP har kommit överens om att bilda en regering tillsammans med ett litet pashtunskt nationalistiskt parti som styr i nordväst. Musharraf som valdes till president i oktober på fem år säger att han inte kommer att avgå. Sharif har upprepat kravet på att domarna som Musharraf avsatte när han utlyste undantagstillstånd ska återinstalleras.

2008-11 s 22-23
"Rivalerna gör gemensam sak mot Musharraf"  hela artikeln
Oppositionens två ledare Zardari och Sharif bildar samlingsregering för att göra presidenten så maktlös som möjligt. De kommer att återinstallera de domare som han avsatte. De tänker också anamma ett demokratifördrag som inkluderar annullering av presidentens rätt att upplösa parlamentet och hans makt att utnämna militära chefer.

2008-12 s 11
"Nya parlamentet har samlats"
Pakistans parlament har samlats för första gången sedan valen 18 februari, som ledde till en jordskredsseger för de partier som opponerar mot den USA-stödde presidenten Pervez Musharraf. De nyvalda ledamöterna svor eden i måndags inför den avgående talmannen.

2008-13 s 13-14
"Nya tongångar i Pakistan"
Högt uppsatta representanter för amerikanska UD, som handlägger alliansen mellan USA och Pakistan, träffade i början veckan företrädare för den nya pakistanska regeringen. De fick då vad som måste betecknas som en offentlig avhyvling från en av pakistanierna samt en första direkt antydan om att USAs relationer måste förändras. Ledaren för det näst största partiet i parlamentet, Nawaz Sharif, sa till biträdande utrikesminister John D Negroponte, att han inte kunde ge någon försäkran om att Pakistan fortsätter som partner i kampen mot terrorismen. Pakistan vill inte utsättas för självmordsbombningar som en följd av USAs flyganfall motområden dit al-Qaida och talibanerna gömt sig. Amerikanerna måste lära sig att det finns andra personer än Musharraf att prata med.

2008-18 s 25-26
"Amerikanerna vill ha friare händer i Pakistan"
De pakistanska stamområdena där laglösheten råder, erbjuder talibaner och Al-Qaidagrupper en fristad där de i lugn och ro kan planera sina illdåd. Den pakistanska regeringen har infört mycket strängare restriktioner när det gäller USAs insatser mot pakistanska terroristgrupper. USA menar att de pakistanska stamområdena bli allt allvarligare. Pakistanska nätverk där har fått en viktig roll som allierade till al-Qaida i konspirationer mot de allierade styrkorna i Afghanistan och som medhjälpare till terrorister som planerar attacker mot västerländska mål.

2008-23 s 21-22
"Fanatisk islamist attackerade Danmark"  hela artikeln
En självmordsbombare attackerade i måndags den danska ambassaden i Pakistans huvudstad, Islamabad. Åtta människor miste livet och 30 personer skadades. Det är det andra försöket av terrorister att angripa utlänningar sedan landet fick en ny regering för några månader sedan. Den nya civila regeringen i Pakistan kommer att ställas under hård press från väst att åtgärda hoten från militära islamister, som kontrollerar de så kallad stamområdena. Danmarks utrikesminister, Per Stig Möller, fördömde attacken omedelbart. Bombattentatet skakar det danska samhället och risk finns att danskarna nu blir ännu misstänksammare mot radikala islamister. Allt våld stärker också Dansk Folkeparti som har 13 % av platserna i Folketinget och som har fått igenom några av Europas striktaste invandringslagar.

2008-23 s 22-23
"Förlorad chans?
Överläggningarna mellan Indien och Pakistan är igång igen men de leder ingen vart. Vem är det som styr i Pakistan? Är det den nya koalitionsregeringen, är det president Musharraf eller är den armé vars chef han var förut? Det är nu fjärde gången som Indien och Pakistan överlägger på utrikesminister nivå om hur den 60 år gamla konflikten om Kashmir ska lösas.

2008-32 s 23
"Regeringstrupper slog till mot islamister"
Pakistanska regeringstrupper slog i veckan till mot islamistisk milis i Swatdalen nära gränsen till Afghanistan. 25 ur milisen dödades och fem ur regeringstrupperna. Under påtryckningar från USA för att slå ner på militanta hemliga läger.

2008-33 s 22
"Riksrätt närmar sig för Musharraf"
Efter 18 månader av politiskt kaos och ökande terrorism behöver Pakistan stabilitet för att återfå investerarnas förtroende. Stödet för den PPP-ledda regeringen som kom till makten mitt i en eufori har minskat betydligt. Regeringen har varit paralyserad sedan februari. Den har inga planer för den nordvästra delen av landet där talibanerna tar över alltmer och varifrån attackerar Afghanistan och dödar Nato-soldater. Baitullah Mehsud är den mest fruktade talibanhövdingen. Han har en välbeväpnad milis och tillgång till självmordsbombare. Han håller 100 soldater och statstjänstemän som gisslan. USA och Indien tror att Pakistans hemliga polis stödjer talibanerna. Ekonomin är i kris, inflationen är 25 %. Regeringspartierna har kommit överens om att åtala presidenten Musharraf och återinsätta de 60 domare han avsatte.

2008-34 s 18-19
"Musharraf: en fallen soldat"
I tisdags avgick Pakistans president Musharraf. Ledare ur militären lär sig sällan läxan av deras likars politiska historia och Pakistans f d general och president Musharraf var inte annorlunda han. När han tog makten 1999 genom en kupp mot den dåvarande premiärministern Nawaz Sharif var han populär. Han gav en bild av hopp efter ett decennium av korrupt civilt styre. Han utsattes ändå för västvärldens sanktioner. Där blev han emellertid populär då han efter den 11 september vände talibanledarna ryggen och anslöt sig till USAs kamp mot terrorismen. Det blev sex år av återhämtning för Pakistan och uppemot 10 miljarder dollar årligen från USA. Samtidigt fick han landets befolkning mot sig som såg honom styrd av amerikanska intressen. Allra värst blev det då han sparkade högsta domstolens överdomare i rädsla för att denne skulle hindra honom från att bli omvald som president. Hela landet protesterade och att de två f d premiärministrarna Sharif och Bhutto återvände till Pakistan för att ställa upp i landets första allmänna val på 11 år. Bhutto mördades och Musharrafvänliga politiker led ett svårt nederlag i valet. Hans maktbas var bruten.

2008-35 s 25
"Bhuttos änkling aspirerar på presidentposten"
Situationen i Pakistan blir allt instabilare. Asif Zardaris kandidatur till presidentposten gör inte saken bättre. Den allt hårdare konkurrensen mellan ledarna för de koalitionspartierna i den kollapsade regeringen, Asif Zardari och Nawaz Sharif kommer att kulminera i valet av president som beräknas ske den 6 september. I rollen som president skulle Zardari, som blev känd som Mr. Tio Procent för sina korrumperade affärer när hans fru var premiärminister i två omgångar åtnjuta ett stort mått av immunitet mot åtal när det gäller det dussintal brottsmisstankar som har riktats mot honom under årens lopp, bl a för att fört ut 1,5 miljarder dollar från Pakistan då Bhutto var regeringschef. Han åtalades i två mordfall. Han satt i fängelse i sammanlagt elva år i två omgångar. 2004 gick han i exil och flyttade till New York. Förra året flög han tillbaka efter mordet på sin hustru och lyckades omedelbart ta ett starkt grepp om partiet. Han kan nästan säkert räkna med att bli vad till president efter den avgående Pervez Musharraf efter som hans parti, Pakistanska folkpartiet, har det nödvändiga antalet mandat i parlamentet.

2008-36 s 21
"Bestialiska brudmord"
De pakistanska myndigheterna utreder mordet på fem kvinnor i provinsen Baluchistan som själva försökte välja äkta män. Kvinnorna, varav tre var tonåriga, sköts, kastades i ett dike och begravdes levande för drygt en månad sedan. Myndigheterna misstänker att de dödades därför att de hade trotsat stammens äldste och gift sig utan hans samtycke. Polisen uppger att tre släktingar till kvinnorna har gripits. En ledamot i provinsens parlament försvarar morden med att kvinnorna hade "brutit mot mångsekelgamla traditioner".

2008-37 s 18-21
"Ur askan i elden?"
Pakistan har bara sex miljarder dollar i utlandsreserv och denna krymper med 2 miljarder i månaden för att betala för import av olja och livsmedel. Investerare misstror den nye presidenten Zardari som anklagats för att ta höga mutor. Hans ekonomipolitiska kunskaper ifrågasätts också. Han har inte lyckats ta kontroll över ISI, den mäktiga spionbyrå som han beskyllde för att ha dödat hans fru i december i fjol. Washington misstänker att ISI saboterar amerikanska intressen genom att stödja talibanerna i stamområden. Zardari har vägrat att återinsätta Högsta domstolens chefsdomare Chaudhry, som fick sparken av Musharraf.

2008-37 s 21
"Zardari verkar dömd att misslyckas"
Glöm alla etiketter och partibeteckningar. I verkligheten är det två mycket stora partier som kämpar om makten i Pakistan. Ett är politikernas parti, vars kandidat är Asif Ali Zardari och som just valts till president. Det andra är arméns parti, som föredrar gevär framför valurnor. Demokratin i Pakistan är en mycket bräcklig blomma och Zardari är en väldigt ömtålig knopp. Presidenten är ingen politiker, han är affärsman och dem mördade presidentens make. I många pakistaniers ögon är han "Mr tio procent" han som vill ha 10 % av allt5 för egen räkning. Om ett eller två pr kommer männen som bär uniform att ta första, bästa tillfälle i akt och genomföra ännu en kupp. USA uppskattar att Zardari visat beredskap att konfrontera talibanerna när han lovade att frysa deras tillgångar.

2008-40 s 22-24
"Stamkrigare och talibaner härjar vilt"
Amerikanska robotar förslår inte mot upproriska extremister i den vilda gränsregionen i nordvästra Pakistan. Stamområdenas 3,5 miljoner pashtuner har alltid försökt påverka utvecklingen i Afghanistan. Nordvästra Pakistan och framför allt de sju halvautonoma "stamdistrikten" är den viktigaste fristaden och försörjningsleden för talibanrebeller på båda sidor om gränsen. Ledarna för Al-Qaida finns också där liksom pakistanska jihadgrupper. De flesta lockas dit för att döda Nato-soldater och deras allierade afghanska soldater. Detta är en viktig orsak till att återuppbyggnaden av Afghanistan misslyckas.
De pakistanska trupperna förmår inte mycket mot de militanta stamledarna och deras arméer. Många militärer vill inte slåss mot sina "muslimska bröder", överenskommelser sluts och bryts med stamledarna.
Original artikel i The Economist: Pakistan's tribal areas, A wild frontier.
Eller läs mer här.

2008-40 s 27
"Indien och Pakistan förhandlar igen"
Nya förhandlingar om en permanent fred ska inledas inom tre månader lovar Indiens premiärminister Singh och Pakistans president Zardari som träffades i New York i förra veckan när FNs generalförsamling sammanträdde. Fredsprocessen mellan de båda länderna har varit "spänd" men våld, fientlighet och terrorism ska inte tillåtas föra processen på avvägar, enligt ledarna.

2008-42 s 22
"Folket fördömer terrorismen"
En anti-terrorpetition i Pakistan har fått fler än 63 miljoner namnunderskrifter i en kampanj som förmodligen är den största i sitt slag någonsin i hela världen. Det är var tredje pakistanier. Barn över elva år har fått skriva på. Men de militanta terroristerna lyssnar inte på sina landsmän. Drygt 90 terrorattentat har ägt rum I Pakistan sedan juli i förra året när våldsspiralen tog sin början. Drygt 1200 personer har dött i attentaten.

2008-46 s 20
"Pakistan räknar med Obama"
President Asif Ali Zardari förväntar sig att Barack Obama kommer att "se annorlunda" på USAs robotattacker mot misstänkta al-Qaida- och talibanmål i Pakistan i framtiden. Enligt Zardari hämmar dessa regeringens krig mot islamska extremister i landet och menar att de inkräktar på landets suveränitet. Pakistan har också allvarliga ekonomiska problem inklusive snabbt växande inflation och sjunkande valutakurs. Regeringen diskuterar en räddningsinsats med Internationella valutafonden.

2008-50 s 30
"Pakistan grep misstänkta aktivister"
I ett läger för den militanta gruppen Lashkar-e-Taba grep pakistanska säkerhetsstyrkor ett dussin personer som misstänks ligga bakom det blodiga attentatet i Mumbai i Indien. Det finns misstankar om att gruppen Lashkar-e-Taba har koppling till element i den pakistanska underrättelsetjänsten, Direktoratet för intern underrättelsetjänst (ISI).

2009-08 s 26-27
"Pakistanska talibaner inför sharialag"
Regeringen säger ja till shariadomstolar i ett försök att tillmötesgå fundamentalisterna i ett stort område i landets nordvästra del kallat Malakand. Religiösa experter, så kallade qazi, kommer att sitta i domstolen tillsammans med en sekulär domare. Militanta, pakistanska talibaner utlyste i söndags kväll vapenvila som svar på regeringens godkännande. Det är bara en "goodwill gest" som bara varar i 10 dagar.

2009-09 s 12
"Ett-noll till talibanerna"
Extremisterna i Pakistan har vunnit ännu en seger. Talibanstyret legaliseras i den bördiga Swatdalen, ett tidigare mycket populärt turistmål bara 16 mil från huvudstaden Islamabad, i utbyte mot en fredsöverenskommelse med vapenvila med regeringen. De militanta får fria händer att införa sharialag i regionen. Talibanerna har stuckit ett 70-tal flickskolor i brand, bannlyst försäljningen av DVD, slätrakning och kritik mot talibanerna. Minst 1200 civila har dött i våldshandlingar och strid och inemot en halv miljon människor har flytt regionen. I stället har talibaner från andra laglösa stamområden flyttat in vilket gör Swatdalen till en plantskola för jihadister som vill utvidga området för sharialagen.

2009-10 s 14-17
"Att leva med radikal islamism"
Man måste inte acceptera stening till döds av kriminella. Man måste inte heller bemöta alla islamister som om de vore potentiella terrorister. Detta menar Fareed Zakaria i en artikel i Newsweek. Många fruktar att inrättandet av islamska domstolar leder till att flickskolor förstörs, att filmer förbjuds, och att offentliga avrättningar blir en vanlig företeelse. Domstolarna styr enligt sharialagen, en strikt tolkning av Islam, ingen musik, ingen alkohol, ingen rökning och ingen kvinnlig frigörelse. Den afghanske domaren Shinwari har förbjudit kvinnor att sjungas i TV och vill ha totalförbud för kabel- och satellit TV. Han ogillar att män och kvinnor utbildas tillsammans och håller fast vid dödsstraff.
Vad som hänt är att det radikala islam fått ett starkt fotfäste i muslimernas sinnen. Den viktigaste orsaken till detta är de "muslimska ländernas oförmåga att utvecklas politiskt och ekonomiskt".
I Pakistan är staten på väg att förlora både legitimitet och kapacitet att verkligen styra landet. Många människor började längta efter de gamla sharia-domstolarnas enkla om än brutala rättvisa. När de sekulära politikerna orsakar kaos och korruption föredrar folk, ordning och reda, trots att de har islamitiska förtecken.
Islamister saknar svar på den moderna världens problem. Deras världssyn tillgodoser inte moderna män och kvinnors förväntningar. Men det gör den liberala demokratin som därför är det effektivaste vapnet av alla.

2009-12 s 25-26
"Pakistans ledare tvingades backa"
Landets domare har fått tillbaka sina tjänster, vilket bara kan tolkas som ännu ett tecken på att president Zardaris grepp om makten blir allt svagare. President Asif Ali Zardari kapitulerade inför protestdemonstrationerna och sin farligaste politiska rival, före detta premiärministern Nawaz Sharif, och lovade återinsätta chefsdomare Mohammed Chaudry och andra avskedade domare. Den amerikanska regeringen välkomnade beslutet. Pakistan har ett besvärligt islamiskt uppror och en djup ekonomisk kris att tackla.
Chaudry och många andra domare avskedades 2007 av Pakistans före detta militärhärskare, Pervez, Musharraf, där för att de vägrade svära en trohetsed enligt ett tillägg i författningen. Zar4dari fruktade att en återinsatt Chaudry skulle återuppta gamla korruptionsåtal mot honom själv.

2009-14 s 23
"Nytt terrorattentat i Pakistan"
Måndagens attack mot en polisakademi visade att de militantas räckvidd inte begränsas till laglösa stamområden nära gränsen mot Afghanistan. Några unga och skäggiga personer med maskingevär hoppade över en mur och började skjuta besinningslöst mot ett hundratal polisaspiranter som tränade exercis. Minst åtta dödades och ett åttiotal skadades. Kärnvapenlandet Pakistan har varit insnärjt i politiska gräl sedan valen förra året. De politiska ledarna bekämpar varandra i stället för att försöka samarbeta i kampen mot uppror och våld som alltmer stryper landet. Regeringens impotens försvårar också USAs försök att skapa ordning i Afghanistan.

2009-15 s 17
"FN-man frigavs"
En amerikan som arbetar för FN, fördes bort för drygt två månader sedan, men förra lördagen återfanns han bunden till händer och fötter intill en väg i västra Pakistan. Frisläppandet av John Solecki var en god nyhet mitt i det eskalerande våldet i Pakistan. En tidigare okänd grupp, Baluchistans befrielsefront, tog på sig ansvaret för kidnappningen.

2009-19 s 20-22
"Talibanernas grepp hårdnar"
Talibanska krigare stärkte i måndags sitt grepp om Swatregionen i Pakistan. De slog också tillbaka den pakistanska militärens försök att driva bort dem från grannregionen Buner. Det betyder att det existerande bräckliga fredsavtalet närmar sig en kollaps och att den explosiva Nordvästregionen närmar sig en fullskalig konflikt. Armén är tillräckligt rustade för att krossa de upproriska, men många orsaker hindrar den pakistanska armén från att på allvar slå till mot våldsamma islamistiska grupper: rivaliserande militära prioriteter, tvekan att slåss mot muslimska trosfränder, brist på starkt civilt ledarskap och ett visst mått av sympati för de upproriska. De militanta har målmedvetenhet, uthållighet, fokus och ideologi. De är ute efter att förvandla Pakistan till ett islamiskt emirat.

2009-20 s 15
"Regeringen måste krossa talibanerna i Swatdalen"
Premiärminister Yousaf Raza Gillani försäkrade i ett tal inför parlamentet att regeringen ska ta kontroll över hela territoriet i Malakandregionen "kosta vad det kosta vill". De hårda orden står i skarp kontrast till regeringens hållning för bara några veckor sedan, när den ingick ett fredsavtal med talibanerna. Ett antal oppositionspolitiker som före detta premiärminister Nawaz Sharif fördömer regeringens politik. Gillani menar att den är nödvändig eftersom de upproriska har brutit vapenvilan och fortsatt att döda och terrorisera folk trots regeringens eftergifter.

2009-20 s 16
"Talibanerna försöker vidga sitt skräckvälde"
Militanta talibaner, understödda av al-Qaida-agenter, trappar upp våldskampanjen i Pakistans stamregioner för att tvinga regeringen att flytta en del av soldaterna i Swatdalen. Enligt Taric Khan som är chef för Pakistans gränsstyrka på 50000 man utbildas talibanerna av utländska legoknektar, som går al-Qaidas ärenden. De är experter på vägbomber. Prickskytte och sprängämnen. De flesta är tadzjiker och uzbeker och de får betalt för sina insatser, menar Khan. Området Mehsud i Södra Waziristan har blivit ett fäste för utländska krigare, framför allt etnisk uzbeker tillhörande Uzbekistans Islamiska rörelse, som har koppling till al-Qaida och som leds av den radikale prästen Tahir Yuldasjev.

2009-24 s 16-17
"Det talibanska gästspelet är slut"  hela artikeln
När talibanerna visade sitt rätta ansikte förlorade folkets stöd. De har visat att det bara är makten över folket de vill ha och de skyr inga medel för att ta den, som offentliga piskningar, amputationer och bränna ner skolor och andra byggnader. Efter de senaste månadernas bilder i TV av talibanernas grymheter, brutna löften och självmordsbomber verkar det som om pakistanierna en gång för alla har vänt sig mot talibanerna. Det växande stödet för kriget mot talibanerna kan vara en viktig vändpunkt för Pakistan, där de tidigare interna motsättningarna äventyrade statens existens. Vad staten nu snabbt måste göra är att döda eller ta fast talibanerna, erbjuda omedelbar hjälp till cirka tre miljoner internflyktingar och etablera fungerande myndigheter i stora områden som länge har ignorerats av staten. Och framför allt komma tillrätta med den enorma korruptionen. Mer än tre fjärdedelar av de 543 miljoner dollar som FN har begärt för att hantera flyktingsituationen försvunnit på vägen, förskingrats helt enkelt.

2009-25 s 20-21
"Pakistan börjar kännas otryggt"
Al-Qaidamedlemmar och talibaner som länge har haft en fristad i de pakistanska stamområdena beger sig till Somalia eller Jemen för att fortsätta det heliga kriget där. Jemen som har en svag regering för en ineffektiv kamp mot de militanta.
Barack Obama tror att flykten från Pakistan är resultatet av utökade attacker med obemannade flygplan mot al-Qaida nästen inne i Pakistan.

2009-26 s 12
"Intern talibanuppgörelse"
En talibansk fraktionsledare, som kritiserade den militanta gruppens chef i Pakistan, har skjutits till döds, troligen av en av sina egna livvakter. Oari Zainuddin förklarades död direkt efter ankomsten till ett sjukhus i Nordvästprovinsen. Han hade skjutits i huvudet och bröstet. En medarbetare till den militanta talibanen uppgav att en livvakt hade stormat in i Zainuddins bostad direkt efter morgonbönen och öppnat eld.

2009-33 s 20-21
"Pakistan fruktar Mehsud-krigarnas hämnd"
Han hade hundratals människors död på sitt samvete. Baitullah Mehsuds död i en CIA-attack har bekräftats av talibanerna. Ledaren för Tehrik-i-taliban sägs ha dödats i sin svärfars hem av en missil från ett obemannat flygplan. Baitullah Mehsud var eftersökt av såväl USA som den pakistanska regeringen. Han sägs vara ansvarig för för planeringen av åtskilliga självmordsattentat i Pakistan och även för mordet på oppositionspolitikern och den före detta premiärministern Benazir Bhutto. Men en ny generation ledare står redan beredd och säkerhetstjänsterna fruktar nu en terrorvåg.
För regeringen i Islamabad vore Mehsuds död en triumf men också en stor framgång för USA.

2009-34 s 13
"Ytterligare framgångar i kampen mot Pakistans talibaner"
Gripandet av Mauvi Omar är det senaste slaget mot militanterna efter det att deras ledare, Baitullah Mehsud, dödades i en missilattack den 5 augusti i Sydwaziristan. Ytterligare en annan ledande befälhavare, Qari Saifullah, greps på måndagskvällen på ett sjukhus där han vårdades efter skador han fått den 5 augusti. Han var en av Baitullah Mehsuds närmaste förtrogna.

2009-35 s 19
"Pakistans armé anklagas för summariska avrättningar"
Pakistans säkerhetsstyrkor står under tryck att utredas om anklagelser från människorättsorganisationer som hävdar att de summariskt avrättat misstänkta upprorsmän i Swatdalen. Många kroppar hittas dumpade i städerna. Pakistans militär hävdar att det handlar om hämndaktioner från lokalbefolkningens sida. De flesta invånare i Swatdalen har sagt att de är likgiltiga för mord på talibaner. Att de inte hyser medlidande med dem som orsakat terror och lidande i regionen och att morden i bästa fall avskräcker talibanerna för att återvända.

2009-40 s 21-22
"Misstänksamhet och rykten skadar samarbetet"
En våg av antiamerikanska känslor undergräver ansträngningarna att krossa upproret i Pakistan och skapa lugn. Motsättningarna har underblåsta av den intensiva rapporteringen i pakistanska medier om utökade amerikanska aktiviteter inne i Pakistan - bland annat påstådd utplacering av tusen marinsoldater och etablering av olika spioncentraler i byggnader. USAs ambassadör, Anne W Patterson, har förgäves påpekat att medierapporterna är falska och medför livsfara för amerikaner som arbetar i Pakistan. Bara 13 % av befolkningen har förtroende för Obama. Befolkningen är extremt känsliga när det gäller den nationella suveräniteten och de motsätter sig utländska styrkor inom landets gränser.

2009-43 s 22-24
"De andra talibanerna"
Som svar på en blodig terrorvåg ger sig den pakistanska armén in i lejonets kula. De militanta talibanerna tillhörande olika Mehsudstammar är ett av de farligaste, stambaserade islamistiska gängen i nordvästra Pakistan. Nu har den pakistanska armén svurit att krossa dem en gång för alla. Det som utlöst attacken är bland annat en självmordsattack den 9 oktober då 52 människor dödades i Peshawar. En annan tonårig självmordsbombare dödade 45 människor den 12 oktober. Regionen har varit en tillflyktsort för "heliga" krigare sedan 2001. Deras ledare , Baitullah Mehsud, dödades i en amerikansk robotattack i augusti. Det blev en maktstrid eftersom den döde "emiren" ansågs ha skapat en enorm förmögenhet med utpressning och donationer från utlandet.
Mats Larssons artikel i Expressen http://www.expressen.se/kronikorer/matslarsson/1.1747151/mats-larsson-30000-soldater-ska-knacka-terrorstam

2009-43 s 25-26
"Al-Qaidas gömställen har plötsligt blivit mindre trygga"  hela artikeln
En del underrättelseexperter spekulerar om att terrornätverket al-Qaida kanske försöker etablera sig på nytt i Afghanistan, nu när klimatet i Pakistan börjar bli riktigt ogästvänligt. Al-Qaida anses ha en minimal närvaro i Afghanistan idag. Ingenting tyder på att bin Ladin har några kontakter alls med talibanledaren mulla Omar. Att vara kvar i Pakistan erbjuder många fördelar för Al-Qaida även om den senaste pakistanska offensiven dödat flera högt uppsatta ledare.

2009-44 s 23
"Clinton lappar och lagar"
USAs utrikesminister besökte Pakistan i tre dagar. Bättre relationer med folket var hennes mål. Clinton träffade president Zardari och regeringen men besöket var framför allt en PR-resa. Hon träffade politiska ledare, civila ledare stamledare och studenter. Den amerikanska regeringen måste balansera sin önskan att stävja växande USA-fientlighet i Pakistan med kongressens misstankar om att USAs militära och ekonomiska stöd riskerar att slösas bort eller användas fel, Det nya hjälppaketet på 7,5 miljarder dollar på 5 år åtföljs av villkor. Pakistan måste bevisa att det bekämpar upproriska och talibaner, upprätthåller en demokratisk standard och rättar sig efter de internationella kärnvapenreglerna.

2009-45 s 24-25
"Nya attentat i Rawalpindi"
En självmordsbombare detonerade på måndagen sprängmedel i ett affärsdistrikt i den pakistanska garnisonstaden Rawalpindi, varvid ett trettiotal människor dödades ett dussintal skadades. Många av offren var soldater. Terrorn i Pakistan har ökat sedan armén lanserade en militär operation mot militanta grupper i den nordvästliga stamregionen Södra Waziristan där talibanerna har ett starkt fäste. De militanta blir allt rörligare och mer flexibla i sin taktik.

2010-07 s 22
"Ärkefienderna förbereder dialog"
Nästa vecka inleder Indien och Pakistan förhandlingar. De USA-stödda samtalen blir de första på hög nivå mellan dessa två kärnvapenmakter sedan 2008 då 165 människor i Indien dödades i en terrorattack. Barack Obama vill att Pakistan får "normala" relationer med Indien så att landet kan koncentrera sina militära insatser på Afghanistan och talibanerna. Ett hinder kan bli den senaste attacken som dödade nio personer i den västliga staden Pune i Indien.

2010-09 s 22-23
"Försoning är målet men det lär dröja"
Små förhoppningar inför samtalen mellan Indien och Pakistan. Att försöka minska spänningen mellan de två rivaliserande kärnvapenmakterna är en central fråga för Obamas utrikespolitik i skuggan av kriget i grannlandet Afghanistan. USA vill att Pakistan ska koncentrera sig mindre på konflikterna med sin stora granne i öster och i stället fokusera på att eliminera talibanerna, al-Qaida och andra rebellgrupper som är baserade i landets bergiga gränsregion mot Afghanistan. Inuti Afghanistan ses konkurrensen om inflytande mellan de båda länderna som underminerande för de amerikanska styrkornas framgång. USA vill också ha Indien som ett strategiskt bålverk mot Kinas allt större regionala och internationella makt. Indien är missnöjd med att extremistgruppen Lashkar-i-Taiba, som anses ansvarig för terrorattacken i Mumbai, fortsätter att blomstra i Pakistan. Pakistan vill ha en med flexibel hållning från Indien när det gäller Kashmirfrågan.

2010-12 s 19-20
"Drakarna har fått flygförbud"
Religiösa och politiska ledare i Pakistan har satt stopp för drakflygning, ett populärt sätt att hälsa våren välkommen. Förbudet mot drakflygning har nästat dödat en sekelgammal tradition kallad Basant som innebär mycket festande, dansande och drickande. Myndigheterna hävdar att drakar med rakbladsvassa linor har blivit farliga för allmänheten. Metallinor insmorda med kemikalier och täckta av glassplitter har på senare år kommit att ersätta drakarna bomullslinor. De nya. Mycket dyrare linorna ledde till att mindre skickliga flygare fick övertaget i luftrummet och kunde skära av konkurrenternas draklinor.

2010-14 s 21
"Pakistan skärper tonen i en konflikt om vatten"
Regeringen i New Delhi i Indien befarar att vatten från Himalaya kan komma på tapeten som en ny populistisk tvistefråga jämbördig med den om det omstridda Kashmir, mellan de två kärnvapennationerna som har krigat tre gånger sedan 1947. De pakistanska ledarna har upphöjt en dispyt om vattentillgångar till toppen på listan över konflikter med Indien som är särskilt oroade över att ledare för militära grupper som Lashkar-e-Taiba och dess allierade Jamaat-ud-Dawa nu har tagit upp vattenfrågan.

2010-16 s 28
"Militärstyrets sista kvarlevor elimineras"
En ny lag berövar landets president de utvidgade befogenheter som ämbetet har lagt beslag på under tidigare militära regimer. Som till exempel auktoritet att upplösa parlamentet och utse militär överbefälhavare. Många av befogenheterna övergår till premiärministern och återupprättar i teorin Pakistan som parlamentarisk demokrati.

2010-18 s 29-31
"Vilket drama!"
Familjen Bhutto verkar ha en förbannelse hängande över sig. Det handlar om intriger, svek och våld. Familjen Bhutto är en av Pakistans mäktigaste familjer, men korruption och mord har störtat familjen i fördärv. Fatima Bhutto, som är barnbarns till dynastins grundare, Zulfikar Ali Bhutto, gör i en ny bok upp med hela sin släkt.
Hon riktar allvarliga korruptionsanklagelser mot sin fars syster Benazir Bhutto och mot dennes make Zardari. Hon hävdar att Benazir stal uppemot tre miljarder dollar ur statskassan under tiden då hon Var regeringschef. Under sin andra mandatperiod som regeringschef utnämnde Benazir Bhutto sin man till "investeringsminister". "Korruption", skriver Fatima Bhutto, "är arvet efter Benazirs två perioder som premiärminister.
En schweizisk domstol förklarade de båda makarna i augusti 2003 skyldiga till penningtvätt.
Fatimas lillebror som är 19 år har för säkerhets skull skickats till Schweiz. Kanske kommer han en gång att gå i sin farfar och namnes fotspår.

Terrorism, Pakistan
2010-19 s 19-20
"Terrornätverken blir allt mer sammanflätade"
De pakistanska talibanerna vars ledare är Hakimullah Mehsud, som av amerikanska utredare misstänks för att ligga bakom attentatsförsöket på Times Square i New York, har på senare år förenat sina styrkor med al-Qaida och andra grupper, vilket ger dem större räckvidd och ambitioner, enligt västerländska diplomater och experter.
Sedan gruppen bildades 2007 har de pakistanska talibanernas - vars namn formellt är Tehrik-i-taliban Pakistan, främsta mål varit att upprätthålla kontrollen över Pakistans stamområden och att utbilda "heliga krigare" som sätts in mot Nato och de amerikanska styrkorna i Afghanistan och dessutom angripa den pakistanska staten. De utsätts för allt mer avancerade attacker och håller ut tack vare allianser med ett antal militanta grupper. Gruppernas totala kompetens har visserligen minskat men hotet mot enskilda stater som USA har ökat på grund av deras gemensamma måltavlor. Tehrik-i-taliban Pakistans talesman Azam Tariq påstår att gruppen placerat ut självmordbombare i USA.

2010-19 s 21-22
"Pakistan är terrorismens stormarknad"
Den brittiska regeringen uppger att 70 procent av alla terrorkonspirationer som har avslöjats set senaste decenniet kan spåras till Pakistan som är och förblir ett terrornäste medan det heliga kriget börjar förlora sin lockelse i resten av världen. Detta beror på att pakistanska regeringar alltsedan landet bildades stött och uppmuntrat heliga krigare och skapat ett klimat där sådana grupper frodas. För en presumtiv terrorist är Pakistan som en stormarknad. Där finns dussintals jihadorganisationer som alla tycks ha lätt att skaffa pengar och vapen.
I sin briljanta bok, Pakistan: Between Mosque and Military, berättar Husain Haqqani, att regeringens koppling till jihadister härstammar från landets tillkomst som en ideologisk, islamisk stat och för att få hjälp till både inhemskt stöd och skada ärkerivalen Indien. Husain Haqqani är Pakistansambassadör i Washington. Militären skiljer mellan "terrorister" som attackerar Pakistans folk och som de bekämpar hårt och vad de kallar "frihetskämpar" som angriper afghaner, indier och västerlänningar och som de i stort sett låter vara i fred. De förra finns i södra Waziristan och de senare i norra Waziristan. Den pakistanska militären har alltid goda ursäkter för att inte tränga in i den södra delen.

2010-27 s 28-30
"En mardrömsaffär"
Kinas planerade försäljning av kärnreaktorer till Pakistan intensifierar rivaliteten mellan Pakistan och Indien, men det är bara en av flera olyckliga konsekvenser. Kina planerar att sälja två civila kärnreaktorer till Pakistan - ja, egentligen handlar det om en gåva, eftersom Pakistan är bankrutt. Om den kinesiska reaktoraffären blir av kommer den att få enormt skadliga följder förutom att affären skulle underblåsa den redan farliga kapprustningen mellan Pakistan och Indien. Satellitbilder visar att Pakistan är i färd med att expandera kapaciteten att producera plutonium och uran för vapen. Kinas bästa argument är att George W Bushs Amerika tänjde på reglerna för Indiens skull. Affären mellan Kina och Pakistan påverkar också försöken att stoppa Iran.

2010-31 s 16
"Våldsvåg i Karachi efter lönnmord på politiker"
Pakistans största stad, den sydliga hamnstaden Karachi, har drabbats av en våldsvåg i vilken 47 personer hittills dödats efter ett lönnmord på en populär politiker i måndags. Våldsamheter utbröt efter det att Raza Haider, ledamot av regionparlamentet och ledare för Muttahida Quami-rörelsen (MQM) sköts till döds tillsammans med sin livvakt. Snart var hela staden drabbad. Skolor och regeringsbyggnader håller tills vidare stängt. MQM styr staden med stöd av en Urdu-minoritet. De flesta som dödats är pashtuner som flyttat till regionen efter arméns fälttåg mot Pakistans talibaner. Talibanerna är övervägande pashtuner. De senaste månader har det varit strid mellan MQM och Awami National Party ett part som har stöd bland pashtunerna. Awami påstås vara "ett syndikat, En samling kriminella" som gått ihop med islamistiska rebeller.

2010-31 s 17
"Pakistan drabbat av svåra översvämningar"
Skadorna i det översvämningsdrabbade Pakistan blir allt större och räddningsaktionerna fortsätter. Samtidigt ökar allmänhetens ilska i landets mest eldfängda provins. Expertbedömare menar att regeringens bristfälliga nödinsatser efter översvämningen inte bara kommer att utgöra ännu en prövning för allmänhetens förtroende i provinsen Khyber Pakhtunkhwa - tidigare Nordvästra gränsprovinsen - utan att detta även kan utnyttjas av främmande makter och islamistiska organisationer för att slå in ytterligare en kil.

2010-31 s 24-25
"Hopp om avspänning vid indisk-pakistanska gränsen"
Vid Indiens nordvästra gräns mot Pakistan i staden Wagah genomförs en daglig flagghalningsceremoni sedan Indiens delning och skapandet av Pakistan för 60 år sedan för att ceremoniellt manifestera sin fiendskap. Patriotiska folkmassor trängs på båda sidor av gränsen för att se spektaklet som avslutas med en handskakning och igenslagna slamrande grindar. På senare tid har spektaklet fått en mer försonande framtoning. En början till ett politiskt töväder? Är den bisarra gränsceremonin i Wagah en utrikespolitisk barometer? I så fall beror det på indiernas knän och anklar som tar stryk av det taktfasta stampandet på stället.

2010-32 s 15-16
"14 miljoner drabbade i Pakistans svåraste naturkatastrof någonsin"
Pakistans mest destruktiva översvämningskatastrof någonsin sedan landet bildades för 63 år sedan vällde under tisdagen söderut mot Hyderabad samtidigt som regeringen förklarade att den inte kunde nå fram med hjälp till de 14 miljoner människor som hittills gjorts hemlösa och drivits på flykt av översvämningarna som orsakats av kraftiga monsunregn. Ett område större än Libanon har lagts under vatten. I Hyderabad evakueras människor från de mest låglänta områdena. Skördarna har skadats och fruktodlingar spolats bort.

2010-35 s 15-16
"Regeringen har inte gjort tillräckligt"
Värdefull tid har slösats bort, men nu kommer hjälpen till översvämningens offer i Pakistan. 20 miljoner människor, drygt en niondel av befolkningen, har drabbats av översvämningarna och minst en femtedel av Pakistans yta ligger fortfarande under vatten. Åtta miljoner behöver hjälp med mat och runt 1600 människor har dödats i översvämningarna. Militären är katastrofens politiska vinnare. Det är militären som står för hjälparbetet. Men även hjälpen från islamiska organisationer är betydande.
Omvärldens pengar börjar nå fram, men regeringen i Islamabad har misslyckats totalt, menar cricketstjärnan och politikern Imran Khan, som själv är engagerad i hjälparbetet. Imre Khan, 57 år och före detta medlem i cricketlandslaget, politiker och aktivist, har stora ambitioner. Han satsar på hjälp i tre steg. Först ska han värva pengar, sedan skicka in hjälpkonvojer i de katastrofdrabbade områdena och sedan samla in pengar igen till återuppbyggnaden av infrastruktur och bostäder.

2010-36 s 18-19
"Var och en är sig själv närmast"
Pakistans regering har sedan översvämningarna började i somras gjort ett hjälplöst intryck, men när det gäller ministrarnas egna intressen råder det inte brist på handlingskraft. Ministrar och parlamentariker, som äger stora egendomar, avsiktligt har sprängt dammar och dirigerat om vattendrag för att skydda sina marker mot vatten massorna. President Asif Ali Zardari stor förtret hos allmänheten genom att besöka Europa medan hans land höll på att drunkna i vattenmassorna. Hans egendomar ligger mest utomlands men hans fru Benazir Bhuttos gravplats som hotades av översvämningar ägnade han sig mycket åt. Det är en enorm moskéliknande byggnad där också hennes far, Zulfikar Bhutto, ligger begravd. Han avrättades 1979 av den dåvarande militärdiktatorn Zia ul-Haq. Ingen i provinsen Sindh verkar tycka att det ör konstigt med personkulten och det pråliga gravmonumentet.

2010-40 s 21
"Åtta misstänkta dödades i Pakistan"
Amerikanska missiler från ett obemannat flygplan dödade i måndags åtta militanta med tyskt medborgarskap i nordvästra Pakistan. I denna region finns många utbildningsläger för terrorister. De åtta männen dödades i en attack mot en moské i Mirali i Norra Waziristan. Attackerna intensifierades sedan en tysk med afghansk bakgrund lämnat upplysningar om planerade attentat.

2011-01 s 23
"Regeringskris i Pakistan"
Det näst största politiska partiet i Pakistans regeringskoalition, MQM, lämnade i söndags regeringen och anslöt sig till oppositionen, med förklaringen att regeringen sköter sitt uppdrag dåligt, till exempel de höjda bränslepriserna som lett till folkliga protester. Nu blir det svårare för regeringen att lösa de ekonomiska problemen och kampen mot det talibanska upproret riskerar att försvagas.

2011-06 s 24
"Polisen pekar ut expresidenten"
Utredare i Pakistan riktar allvarliga misstankar mot Pakistans expresident, Pervez Musharraf, som anklagas för indirekt delaktighet i mordet på toppolitikerna Benazir Bhutto för drygt tre år sedan. Han påstås ha beordrat poliser att undanröja spår på attentatsplatsen. Musharraf vistas sedan sin avgång 2008 i London.

2011-07 s 8
"Ärkefienderna förhandlar igen"
Indien och Pakistan kom i förra veckan överens om att återuppta fredsförhandlingarna som avbröts 2008, när militanta pakistanier genomförde attentat i Mumbai. Attentatsmännen tillhörde en terrorgrupp vars huvudsakliga mål är att ta kontroll över den indiska delen av Kashmir.

2011-09 s 10
"Politiker mördades"
Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, dog efter det att beväpnade män, öppnat eld mot hans bil i Islamabad. Bhatti som var den enda kristna ministern i regeringen, har hotats till döden flera gånger därför att han hade föreslagit att hädelselagen skulle ändras. I januari sköts guvernören i Punjab i Punjab till döds. Han var också motståndare till den rådande hädelselagen. Den omstridda lagen förordnar dödsstraff för den som förolämpar Islam.

2011-09 s 22-24
"Gränshandel med hinder"
Utmed den långa gränsen mellan Indien och Pakistan förekommer nästan ingen handel alls, men potentialen är enorm. Pakistan och Indien delar språk, kultur, historia och nästan 300 mil lång gräns. En kvasiblockad som härstammar från delningen 1947 kväver emellertid nästan alla ansatser till affärer med en svindlande massa regler och förordningar. Hindren har skapat en inofficiell handel via tredje part. Detta nästan fördubblar priserna. Fri handel skulle öka välståndet i båda länderna och lätta på den spänning som lett till att båda länderna har kärnvapen. Handeln skulle kunna bli 20 - 50 gånger större med en liberalare politik. Men många är inblandade och tjänar bra på det slutna systemet, smugglare av alla de slag, illegala gränsvakter som tar hutlöst betalt och alla andra korrupta personer som kräver mutor.

2011-17 s 22-23
"Pakistan spelar tuff"
Relationerna mellan USA och Pakistan är ansträngda. Men om alliansen spricker är det bara al-Qaida som tjänar på det.
Det är den pakistanska armén som har makten och är missnöjda med den amerikanska underrättelseverksamheten. Pakistans underrättelseverksamhet, ISI, vill själva bestämma i eget land. De vill återgå till Reagens regler. Men det är svårt att backa tillbaka till det kalla krigets värld. USA behöver Pakistan hur frustrerande och irriterande förhållandet än är. Det gäller att stärka de krafter i Pakistan som vill sätta punkt för den eviga rivaliteten mot Indien. Och sedan göra slut på Pakistans katt-och-råtta-lek med terrorismen.

2011-22 s 23-28
"Farlig rivalitet"
Pakistans farliga svaghet för jihad, talibaner och kärnvapen bottnar i rädslan för Indien.
USAs mål är att utrota de islamiska extremisterna, etablera något slags ordning i Afghanistan och hitta ett sätt att ta hem de amerikanska soldaterna.
Pakistans mål däremot är inte en stark afghansk stat, speciellt inte en stat där etniska tadzjiker, som traditionellt är vänligt sinnade mot Indien, tenderar att dominera i maktställning. Separatister i Pakistan framför allt balucher och kanske även pashtuner kan bli mer aktiva om kriget i Afghanistan upphör. Pashtunerna är en stor minoritet i Pakistan och den största etniska gruppen i Afghanistan. Tanken på ett oberoende "Pashunitan" är hotande.
Särskilt militären är besatta av fruktan för attacker från Indien. Pakistan blev illa berört av Indiens avtal 2008 om kärnkraftssamarbete med USA. I sin rädsla för Indien gör Pakistan allt det kan för att skaffa fler kärnvapen. Armén har intresse av att upprätthålla illusionen om Indien som ett hot, eftersom den på så sätt får behålla en stor budget och många privilegier.

2011-22 s 29
"Clinton åkte till Pakistan för att reda upp misshälligheter"
Utrikesminister Hillary Clinton besökte nyligen Pakistan för att få en uppfattning om Pakistans beredskap att verkligen bekämpa islamisk extremism och dels försöka lappa ihop det ganska ansträngda förhållandet mellan Washington och Islamabad. Clinton och amiral Mullen träffade president Asif Ali Zardari men de ägnade större delen av besöket åt samtal med andra representanter för den pakistanska regimen och militären.

2011-26 s 27-29
"Kina har många friare och kan välja och vraka"
Pakistan vänder sig till Kina när förhållandena med USA börjar gnissla. Relationerna mellan USA och Pakistan är sämre än på tio år. Många pakistanska ledare önskar att Kina i stället ska hjälpa landet till ekonomisk och militär upprustning utan att förena hjälpen med ständig kritik och stränga krav som USA ställer. Men problemet är att Kina helt enkelt inte är särskilt intresserat. Där finns främst en oro för islamistisk extremism. Och infrastrukturen i Pakistan främjar inte effektiv handel.

Indien, Pakistan
2011-42 s 31
"Ett litet steg närmare varandra"
Indien och Pakistan är i färd med att sluta det mest liberala handelsavtalet sinsemellan sedan delningen för sex decennier sedan. Man försöker nu återuppliva gamla kommersiella band som klipptes av när britternas herravälde upphörde 1947. Pakistans utrikesminister säger i en intervju att hennes regering kommer att ge Indien status som "mest gynnad nation" i ett försök att öka utbytet av handel och investeringar.

2012-15 s 26
"Töväder i södra Asien"
Indiens och Pakistans ledare träffades för första gången på länge i ett försök att förbättra relationerna och fördjupa kontakterna mellan deras länder.
Pakistans president, Asif Ali Zardari, besökte i söndags Indiens premiärminister, Manmohan Singh. Det var första gången på sju år som en pakistansk statschef besökte Indien, och efter mötet uttryckte de båda ledarna en ömsesidig önskan om bättre relationer mellan deras två länder. Singh sade också, att han kommer att återgälda Zardaris besök.
De diskuterade en rad frågor, inklusive den omstridda regionen Kashmir och den militante pakistaniern Hafez Saeed, som anklagas för att ha legat bakom terrorattackerna i Mumbai 2008, attentat som avbröt en potentiell islossning mellan länderna.
Singh och Zardari var eniga om att man bör utvidga handelsförbindelserna och göra det lättare för indier och pakistanier att besöka varandras länder.
Frågan är nu hur snart Singh kan besöka Pakistan, en resa som enligt många bedömare är en förutsättning för ett eventuellt avgörande diplomatiskt genombrott.

2012-34 s 29
"Hinduer flyr från Pakistan"
Under senaste veckan har 250 pakistanska hinduer kommit till Indien. De berättar om religiösa förföljelser som de utsatts för av muslimerna. Om kidnappningar, plundring och tvångskonverteringar till islam. Pakistan har 2,7 miljoner hinduer i ett land med 180 miljoner muslimer. Flyktingarna vill att Indien ska låta dem stanna och lätta på visumreglerna för deras släktingar. Indien betraktar dem som pilgrimer på 30-dagars visum.

2012-35 s 28-29
"Pakistans Twitter-stjärna borta från Nätet"
Elektroniska ångestrop ekar i Pakistans Twitter-gemenskap efter det att @MajorlyProfound, en populär satiriker plötsligt har försvunnit. Den strikt anonyme bloggaren har varit älskad för sina bitska kommentarer om de mäktiga och deras fördomar. Han har härmat rösten hos pompösa, paranoida och hedersfixerade nationalister med typiska utrop som "whoa!" eller "OUTRAGE!!" Den oförklarliga stängningen den 4 augusti av hans Twitter-konto och hans till kontot hörande blogg den är ett cyber-mysterium för engelsktalande liberaler i Pakistan.
Han försvinnande har efterlämnat otröstliga fans och dessutom, och det är kanske passande, en ström av konspirationsteorier. En del tror att han blivit hotad eller gripen.
Uppståndelsen är ett tecken på att Internet blivit en viktig plattform för subversiv satir i ett land där fritt uttalade åsikter kan ske till högsta tänkbara pris.
Under de senaste åren har flera ledande journalister skjutits ihjäl i Pakistan. Kreativa unga pakistaner vänder sig till sociala medier för att vädra sin politiska medier.

http://www.nytimes.com/2012/08/23/world/asia/pakistan-twitter-star-goes-off-line-and-fans-worry.html?pagewanted=all
http://twitter.com/topgun_rathod/status/237457622113062914

2012-39 s 30
"Minister sätter pris på filmares huvud"
En religiös ledare i Pakistan har satt upp ett pris på 650000 kr till den som mördar producenten av den film som skändar profeten Mohammed. Det är landets järnvägsminister Ghulam Ahmed Bilour som utfärdat löftet. Premiärminister har tagit avstånd från uttalandet samtidigt som oroligheter fortsatte i landet. 15 personer dog i samband med protesterna mot filmen.

2012-41 s 17
"Pakistanska kvinnor åstadkommer köprush"
En perfekt koafferad modell, draperad i diamanter, kastar en tung blick från omslaget på ett glassigt inredningsmagasin för en lyxhotellkedja i centrala Lahore. Huvudrubriken i det annonsspäckade numret utropar: "Wow! Kvinnornas värld". Och det med goda skäl.
Många kvinnor i Pakistan har lämnat det traditionella hushållsarbetet, gett sig ut i arbetslivet, och skaffat sig pengar. Eftersom männen fortfarande har ansvaret för att försörja familjen så blir det pengar över för shopping. De kan ofta disponera hela sin avlöning på shopping och välja gärna kända märken på kläder och smycken.

2013-04 s 15
"Mord eller självmord"
Kamras Faisal dog under mystiska omständigheter när han utredde uppgifter som pekade på att premiärministern Raja Pervaiz Ashraf tagit emot mutor.
Fallet handlar om en stor upphandling som beställdes av regeringen 2009 och galled stödköp av el från 19 elkraftverk. Mer än 20 NAB-utredare anser att Faisal blivit mördad. Faisal var biträdande director för NAB, Nationella byrån för ansvarsskyldighet I Pakistan.

2013-05 s 23-25
"Karismatisk präst rör om I grytan"
Religiösa ledare, rättsväsendet och armén utmanar Pakistans korrupta politiker. Tahir ul Qadris samlar hundratusentals anhängare till massmöten.
Tahir ul Qadri är en populistisk andlig ledare som plötsligt har dykt upp på den politiska scenen i Pakistan. 50 000 flaggviftande anhängare tog sig till Islamabad i färgglada bussar, lastbilar och bilar.
Det var en stark bedrift. Stora demonstrationer är vanligtvis förbjudna i Pakistans strikt kontrollerade huvudstad - senast man hade en så stor demonstration var på 1980-talet. Den här demonstrationen var fredlig, väl organiserad och bevakades utan uppehåll av TV, vilket bidrog till känslan att den 61-årige Tahir ul Qadri skakade om i den nationella politiken. Tahir är sufist, en moderat religiös ledare.

2013-07 s 24-25
"Jihadledare lever öppet trots pris på sitt huvud"
Man tycks inte få mycket för tio miljoner dollar i denna livliga stad i Pakistan. Det är det pris som USA har satt på Hafiz Muhammad Saeeds huvud. Han är Pakistans kanske bäst kände jihad-ledare. Han lever öppet och gör det av allt att döma utan rädsla i ett medelklassområde i Lahore.
Saeed är grundare av - och tros fortfarande vara den verklige ledaren för -Lashkar-e-Taiba, den militanta grupp som utförde attacken i Mumbai i Indien 2008, då 160 människor, varav 6 amerikaner, dödades.
FN har satt upp honom på sin lista över terrorister och har infört sanktioner mot hans organisation. Men det är få som tror att han snart ska ställas inför rätta i ett land som spelar ett farligt dubbelspel när det handlar om militanta jihadister.

2014-15 s 16-17
"Pakistan söker sin mönstermuslim"
Pakistan står inför ett historiskt val: det är första gången i detta land som sedan det grundades 1947 styrts av militärdiktatorer under närmare hälften av sin tid som stat, som en demokratiskt vald regering har suttit under en hel period och därefter ställer upp till omval.
Fem veckor före parlamentsvalet i Pakistan är det ingen ordning på någonting: kandidaterna måste bevisa sina religiösa kunskaper och be böner. Vem är god muslim? Det är en fråga som sysselsätter medlemmarna i Pakistans valkommission.
Utfrågningarna har sin grund i den pakistanska författningen. Det heter där, att bara "den som har god karaktär och inte är känd för att bryta mot islamska föreskrifter" får kandidera till parlamentet. Dessutom måste han ha "rimliga kunskaper om muslimskt liv och leverne" och inte ha begått några "större synder".

2013-20 s 22-23
"Trycket på Sharif: Hur ska han rädda Pakistan?"
Många av dem som firade förra helgens valseger i Pakistan, som för tredje gången gjorde Nawaz Sharif till landets ledare, har glömt bort hur impopulär han var för fjorton år sedan - eller också är de för unga för att minnas.
När han i oktober 1999 avsattes av general Pervez Musharraf vid en militärkupp, förekom nästan inga protester. Nawaz Sharif hade inte heller många vänner utomlands, bortsett från saudierna. Han levde under de kommande sju åren i exil i Saudi­arabien.
Nawaz Sharifs regering var en av de mest odugliga i Pakistans historia.
Vid årets val har Sharif haft nytta av att den avgående regeringen är djupt impopulär. Men så snart som han bildar regering efter det att hans parti, Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) nu har triumferat, kommer han att stå inför svåra utmaningar på många fronter: han måste inte bara rädda ekonomin och ta itu med de pakistanska talibanernas terroristattacker, han ska också övertyga omvärlden att han ändrat sig till det bättre.

2013-23 s 25
"Nytt våld väntar"
Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) leds av Wali-ur-Rehman. Hans militanta islamister är fast beslutna att ta över landet. Det är det största hotet mot landets inre säkerhet. Pakistans nyvalde premiärminister Nawaz Sharif förespråkar en mjuk linje mot TTP. Det är föga troligt att arméchefen Ashfaq Parvez Kayani håller med om detta. Denne sa förra året att hela landet borde gå samman i ett "krig mot extremism och terrorism". Han tycks vara övertygad om att hårdhänta åtgärder krävs för att få bukt med de pakistanska talibanerna.
Värst är det i norra Waziristan som förblivit ett laglöst land och en tillflyktsort för jihadister från hela världen.

2013-34 s 31
"Musharraf åtalas för mordet på Bhutto"
Pakistans före detta president som tog makten över landet i en militärkupp 1999-2008. har blivit formellt åtalad för dråpet på landets tidigare premiärminister, Benazir Bhutto. Åtalet består av tre punkter: Dråp, sammansvärjning och för att inte ha försökt förhindra mordet.
Benazir Bhutto dödades i ett självmordsattentat.
Musharraf förlorade ledningen över landet 2008 till Benazir Bhuttos parti, Pakistans Folkparti.

Pakistan
2013-42 s 18-19
"Pakistan sätter fokus på våldtäkt efter en rad övergrepp på barn"
Sexuellt våld är inte unikt för Pakistan, liknande missförhållanden finns i hela Mellanöstern och Sydasien, framför allt i muslimska länder. Övergreppen mot barn sker främst från släkt och vänner. En annan orsak är att HIV-positiva män har den falska föreställningen att de kan botas från AIDS om de har sex mer unga oskuldsflickor som inte fyllt 13 år.
Det märkvärdiga med Pakistan är att problemet kommit upp till ytan, vilket beror på det öppnats ett dussintal privatägda TV-kanaler och nyhetsstationer.

2014-1/2 s 25
"Pakistansk cricketstjärna sätter krokben för USA och Nato"
Imran Khan är förbannad på USAs drönarattacker mot mål i Pakistan och han har effektivt stoppat Natos konvojer genom nordvästra Pakistan.
Khan, en Oxfordutbildad miljonär och före detta cricketstjärna har ingen verklig makt i landets parlament. Han misslyckades med att bli premiärminister vid förra årets val. Men hans parti kontrollerar det lokala fullmäktige i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen som Natokonvojerna måste passera när Natostyrkorna ska lämna Afghanistan.

Afghanistan, Pakistan
2014-07 s 17-18
"Talibanerna väntar ut vinsten"
Afghanistans president, Hamid Karzai och Pakistans premiärminister, Nawas Sharif, verkar gå lottlösa ur fredssamtalen med talibanerna. Talibanerna behövde bara vänta ut situationen. Just detta gör de nu med stark förvissning om att allt de önskar uppnå snart kommer att stå för dörren. När Obama i förväg stängde diskussionerna genom att vara fixerad vid ett datum då Nato lämnar Afghanistan bjöd han in talibanerna till förhandlingar.

2014-24 s 23-24
"Öster om Edgware"
Arresteringen i England kar orsaka problem i Karachi.
De flesta pakistanska politiker som blir avsatta flyr till England, men återvänder när faran är över. Det gjorde till exempel Benazir Bhutto och Nawaz Sharif.
Men det har inte Altaf Hussain gjort, grundaren och ledaren av MQM, Muttahida Qaumi Movement. Rörelsen har bland annat anklagats för mord och för att kontrollera Pakistans kriminella ekonomi, men haft stor politisk makt i Pakistan. Altaf Hussain har hittils visat stor skicklighet vad gäller att styra MQM och dess olagliga väpnade gren, en grupp ligister och mördare som dominerar Karachis omfattande kriminella ekonomi och därmed hela Karachi från den praktfulla förorten Edgware i London. Karachi är ett mycket lönsamt affärsimperium. MQMs ledande position i Karachi nilar på en hängiven supporterbas som består av Mohajirs - de urdu-talande muslimska invandrarna och deras ättlingar. De flyttade till staden från Indien vid delningen 1947.
När den engelska polisen gjorde en razzia mot Altaf Hussains hem och kontor i början av månaden hittade de buntar med kontanter - men den arrestering som följde kan orsaka ökad oro i det politiskt skakiga Pakistan. Ett våldsamt gatukrig är det sista Karachi behöver. Landets ekonomi är redan plågad av politiska mord, ökande gatukriminalitet och talibanisering av pashtunska stadsdelar.

Pakistan, Terrorism
2014-27 s 20
"Bättre sent än aldrig"
Pakistan har gjort irriterande lite åt att Norra Waziristan blivit en fristad för terrorister, anser väst. Men nu, efter 13 år av tjat från Washington av tjat, har en operation som ska driva ut de radikala islamistiska rebellerna inletts. Förmodligen mest därför att man nu själv fått problem med terroristerna. Operation Zarb-E-AZB mot de pakistanska rebellerna Tehreek-e-Taliban har utlysts av statsministern Nawaz Sharif men skeptiker tvivlar kring hur mycket Pakistans armé verkligen kommer att städa upp i området. Militanta terrorister finns inte bara i Norra Waziristan utan i hela Pakistan.

2014-35 s 13-15
"Imran Khan, Pakistans playboy och politiker"
Blir han Pakistans nye premiärminister?
Han lade av att spela cricket förra året, nu marscherar han mot Islamabad.
Cricket är en av Pakistans största nationalsporter och Imran Khan är en av landets största cricketstjärnor genom tiderna. En idol och en snygg, välbärgas playboy från en förmögen familj som betalat hans utbildning i Oxford. I dag är han en av Pakistans ledande politiker som driver demonstrationerna mot premiärministern Nawaz Sharif.
hans anhängare är många, men det är också hans kritiker som menar att han är manipulerad av militären och skyddar sunnimuslimerna, trots talibanernas självmordsbombningar som lemlästat hundratals pakistanier. Att han pratar mer än vad han handlar och att hans fåfänga är större än hans visioner.

2014-35 s 16-17
"Dödläget måste brytas"
Det politiska systemet hotar att falla samman men demonstranterna vägrar ge sig; Sharif måste avgå.
De militära ledarna i Pakistan verkar bli mer och mer oroliga för dödläget mellan premiärminister Nawaz Sharif och de två viktigaste oppositionsledarna, Imran Khan och kanadensiske prästen Tahirul Quadri, som båda begär att han ska avgå, vilket medfört ytterligare instabilitet till landets politiska kris.
Nyligen slog tusentals anhängare till den förre cricketstjärnan Imran Khan och provokatören och prästen Tahirul Quadri läger framgör Nationalförsamlingen och Högsta domstolen i Islamabads "röda zon". Och kräver att Sharif avgår innan några förhandlingar kan ske. Eftersom sanitära anläggningar saknas är det oklart hur länge myndigheterna kommer att tillåta att tusentals människor samlas i hjärtat av huvudstaden.

2014-35 s 18-19
"Feminister - förenen eder"
Pakistan behöver en feminism som elegant för ihop de båda grenarna av feminismen, den sekulära och den islamiska, eftersom Pakistan grundades på både islamistiska och sekulära principer, skriver New York Times kolumnist Bina Shah. Men många pakistanier tycker inte att feminism är relevant - det är förbehållet de rika och lata eller ännu värre, det är en västerländsk idé som skapar kaos.
Det finns två grenar av feminismen i den muslimska världen: 1800-talets "sekulära feminism" och 1900-talets "islamiska feminism". Den senare försöker med hjälp av passager i Koronane återerövra islam inifrån de manliga tolkningarna för att bekämpa det institutionella kvinnohatet. Den attraherar kvinnor i övre medelklassen. Sekulär feminism agiterar för rättigheter för alla kvinnor i Pakistan, icke-muslimska och muslimska.
Pakistan behöver en feminism som för ihop de båda grenarna.

Ryssland, Pakistan
2015-8 s 25
"Dragkampen om den döde terroristens kropp"
Relationerna mellan Pakistan och Ryssland må vara på uppåtgående men det förhindrade inet det diplomatiska kriget om den döda kroppen till en avrättad terrorist. En underlig historia om hur ett lik grävs ner, grävs upp och forslas hit och dit i en jakt är de båda ländernas underrättelsetjänster är inblandade.

Pakistan, Kärnkraft, teknik
2015-11 s 15-18
"Rädsla, oro och högljudda protester"
Världens ledare har i åratal oroat sig över att terrorister ska stjäla något av Pakistans kärnvapen och detonera det i ett främmande land, men nu säger invånarna i Karachi att den verkliga mardrömmen håller på att utvecklas här, i Pakistans största och mest instabila stad. I utkanten av Karachi bygger Kina två stora kärnreaktorer åt det energifattiga Pakistan. Den använder en avancerad konstruktion för första gången som kommer att leverera 1 100 megawatt vardera till Pakistans nationella energinät.
Om en större attack eller olycka skulle inträffa vid ett kärnkraftverk menar aktivister att det skulle resultera i ett ofattbart kaos.
I Karachi finns stora, överbefolkade slumområden samt områden som behärskas av kriminella gäng och militanta islamister. Och med mer än 2,7 miljarder registrerade fordon kan det ta timmar att ta sig igenom staden. Man kan inte ens drömma om att evakuera Karachi.

Pakistan, Afghanistan
2015-36 13
"Pakistan bedriver krig mot det afghanska folket"
Den tidigare chefen för den afghanska underrättelsetjänsten, Amrullah Saleh, talar om talibanernas senaste våldsvåg som ska befästa makten för talibanernas nya ledare mulla Akhtar Mansoor. Han säger att attackerna stöds av Pakistan.
Talibanerna måste försvara sitt rykte om att vara brutala och hänsynslösa. Alla de stora attackerna kräver enorma militära ekonomiska resurser. De planeras och genomförs med hjälp av Pakistans underrättelsetjänst, ISI.

2016-03 6-7
"Arméchefens avgång väcker blandade känslor"
Pakistans mäktigaste och populäraste person, arméchefen general Raheel Sharif, uppgav i början av veckan att han kommer att avgå när hans förordnande utgår i november. Detta är ett steg i rätt riktning för landets historiskt instabila demokrati, men det väcker samtidigt frågor om hur det ska gå med kampen mot de militanta islamisterna.
Sharif betraktas allmänt som en stark röst i Pakistans försök att pressa de afghanska talibanerna till formella överläggningar med regeringeni Kabul.
general Zubair Mahmood Hayat, arméns generalstabschef, är den som oftast pekas ut som general Sharifs trolige efterträdare.

Pakistan, Samhälle
2016-09 24-25
"Lagstiftning mot kvinnomisshandel i Pakistan motarbetas kraftigt och kalla för hädelse mot islamisk lag"
Enligt konstitutionen är Pakistan en "islamisk republik" med demokratiskt valda nationella och regionala parlamentariker. Det finns emellertid också ett "Råd för islamisk ideologi" så att parlamentet kan söka råd hos rådets prästter innan det inför ny lagstiftning. Rådets yttrande väger tungt. Ofta har lagstiftare som ignorerat rådets beslut hotats med anklagelser för hädelse.
I Pakistan kan en formell anklagelse om hädelse vara belagt med en dödsdom. Men redan vaga anklagelser om hädelse kan samla våldsamma folkmassor - egentligen mördare - framför ledmöters ytterdörrar.
Så i sista hand får man anse att det är en mindre samling islamiska präster som bestämmer på ett sätt som i praktiken förvandlat Pakistan till en teokrati.
I Pakistans mest befolkade provins, Punjab, har en nu en ny lag enhälligt antagits, som ska ge ett grundläggande skydd för kvinnor.
Men den lagen är oacceptabel hävdar Khan Sherani, ordförande i det Pakistanska Rådet för islamisk ideologi.

2016-15 28-30
"Jätteråttor sätter fart på konspirationsteorier i Pakistan"
I Peshawar i Pakistan pågår kampen mot islamistisk extremism och tusentals människor har skadats i terrorattacker. Men om invånarna får fråganom vad de fruktar mest, svarar många ett annat av världens hot: råttor. Under det senaste året har åtta barn dödats av råttor enligt Peshawars borgmästare. På nätterna lämnar råttorna stadens omoderna avloppssystem, festar på matrester och invaderar sjukhus och skolor. De sägs vara enormt stora vilket gett upphov till konspirationsteorier i ett land där man redan är benägen att skylla allt på utomstående.

USA, Pakistan, Terrorism
2016-18 16-21
"Ont blod och misstänkt förgiftning av CIA-chef"
Två månader efter det att Usama bin Ladin dödats lämnade CIAs platschef abrupt Pakistan. Åtgärden motiverades med vaga hänvisningar till hälsoproblem och hans ansträngda relation med Islamabad. Mark Kelton slutade på CIA och hans hälsa har återhämtat sig efter en bukoperation. Men medarbetare på CIA fortsätter att tro att Keltons plötsliga insjuknande var iscensatt av Pakistans underrättelsetjänst, ISI. Andra förblir skeptiska till att ISI verkligen skulle riskera Pakistans miljardberoende av USA genom att förgifta en högt uppsatt amerikansk tjänsteman.
nder Keltons korta tjänstetid på sju månader orsakade han en lång parad av förödmjukelser för sina pakitanska värdar. Bland annat ledde han de sista förberedelserna inför attacken i Abottabad som dödade bin Ladin.

Indien, Kina, Pakistan
2016-34 16-17
"Modis varningar till Kina och Pakistan"
En tvist om territorium har fått Indiens premiärminister att ilskna till.
Från Röda fortets sandstensmurar från 1700-talet i den indiska huvudstaden avfyrade premiärminister Narendra Modi i förra veckan ett varningsskott till sina motsvarigheter i Islamabad och Beijing. Indien kommer att hävda sina rättigheter i Kashmirs pakistankontrollerade områden mer aggressivt i fortsättningen. Regionen är en viktig transitpunkt i Kina-Pakistan Economic Corridor (CPEC) som kommer att ge Kina tillgång till Arabiska sjön via hamnstaden Gwadar. Avtalet beräknas vara värt 45 miljarder dollar. Från att satsa i regionen.
Ett mer högröstat Indien hotar att skärpa spänningarna i en region med djupt liggande historisk fiendskap, som har gjort Sydasien till en av världens minst integrerade regioner i ekonomiskt avseende. Indiens hotfulla toner kan avskräcka investerare.

Pakistan, Iran, USA, terrorism
2016-40 26-27
"Taxichaufförens sista färd"
Visste Mohammad Azam att passageraren, som han plockade upp i närheten av gränsen mellan Iran och Pakistan, var mål för en amerikansk drönarattack?
Azams bror Qasim påstår att Azam var oskyldig. Han vill att regeringarna i Pakistan och USA ska erkänna att brodern var oskyldig och kräver ekonomisk kompensation.
Han hade oturen att dödas av en amerikansk drönare som var inriktad mot mulla Akhtar Muhammad Mansour, talibanermas ledare i Avghanistan. Några dagar senare tog en mer skoningslös och radikal ledare över efter mulla Mansour.

Indien, Pakistan
2016-43 16-17
"Indien bäddar för vattenkrig mot rivalen Pakistan"
Himalyas floder har blivit en central fråga i den bittra konflikten mellan Indien och Pakistan, och är premiärminister Narendra Modis nya diplomatiska vapen i kampen om att isolera Islamabad.
Indien vacklar fortfarande efter attacken i Kashmir som dödade 19 soldater. New Delhi ser nu dammar och vattenkraftsprojekt som diplomatiska alternativ till att hämnas militärt mot vad man uppfattar som Pakistans stöd till terrorister som angriper Indiens del av den splittrade provinsen Kashmir.
Omkring tre fjärdedelar av Pakistans 192 miljoner invånare är beroende av Indusfloden för sitt livsuppehälle och för att få dricksvatten.

2016-49 22-23
"Pakistans politiska drama flyttar från gatorna till domstolen"
För en månad sedan verkade det som om Pakistans normalt välordnade huvudstad riskerade att gå upp i lågor. Tusentals demonstranter marscherade mot staden från alla väderstreck uppmuntrade av den karismatiske oppositionsledaren Imran Khan och hans korståg mot premiärminister Nawaz Sharifs påstådda ekonomiska försyndelser.
Regeringen som var fast beslutenatt stoppa demonstranterna, blockerade vägarna med containrar och betongklossar, och soldater stod redo med tårgas och gummikulor.
Idag har hotet om våldsamma sammanstötningar ersatts av en utdragen rättslig duell mellan två politiska läger. Hela landet är upptaget av striden mellan jättarna Kahn och Sharif. I grunden handlar det om äganderätten till fyra lyxvåningar i London.

Pakistan
2017-18 24-25
"Pakistan och talibanerna har ingått en ohelig allians"
Den pakistanska armén har värvat en ökänd taliban till sin kamp mot Indien. I sitt eviga krig mot Indien har Pakistan hittat en ny allierad - han är ansiktet utåt för landets mest hänsynslösa mördare.
Liaquat Ali, mest känd som Ehsanullah Ehsan, har framträtt med triumferande uttalanden, efter varje grymhet som de pakistanska talibanerna, Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) har begått. Armén har gärna visat upp honom och hans vinnande leende framför tv-kamerorna.
med hans framträdande verkar den pakistanska armén skicka detta budskap: Du kan döda tusentals pakistanier, men om du sedan intygar att du hatar Indien lika mycket som vi gör så kommer allt att vara förlåtet.

Pakistan
2017-38 16-17
"Pakistan hävdar att man har drivit bort talibanerna från den afghanska gränsen"
Pakistans nya ledare, premiärminister Shahid Khaqan Abbasi, som upprörts av president Donalds Trumps hot om att vidta kraftåtgärder mot landet som anklagas för att skydda terrorister, hävdar att pakistanska militärstyrkor har drivit bort alla islamistiska extremister från områden längs gränsen mot Afghanistan.
Abbasi, 58, blev tillfällig premiärminister i augusti efter det att företrädaren Nawaz Sharif valt att låta sin bror och tilltänkta efterträdare Shehbaz Sharif, sitta kvar som chefsminister i Punjab.

sidans topp