Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 43

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43   

Al-Qaidas gömställen har plötsligt blivit mindre trygga

En del underrättelseexperter spekulerar om att terrornätverket al-Qaida kanske försöker etablera sig på nytt i Afghanistan, nu när klimatet i Pakistan börjar bli riktigt ogästvänligt.

GREG MILLER
Washington
Konspirationen inför terrorattentaten 11 september 2001 föddes i slutet av 1999 i några al-Qaidaläger nära Kandahar i Afghanistan.
I dessa dammiga afghanska träningsläger smidde Usama bin Ladin och hans medhjälpare den dödliga planen, etablerade ett speciellt utbildningsprogram och valde noggrant ut medlemmarna i kapningsgruppen.
Skulle al-Qaida, nu tio år senare, kunna återvända till Afghanistan och på nytt utnyttja landet som en språngbräda för terrordåd?
Frågan aktualiseras samtidigt som den amerikanska administrationen söker en ny krigsstrategi och Pakistan genomför den första stora militäroffensiven mot den stamregion, som har varit al-Qaidas hemvist sedan den USA-ledda invasionen i Afghanistan 2001.

Frågan är också källa till överraskande stor oenighet bland kontraterroristiska experter.
Somliga tror inte att al-Qaida skulle återvända till Afghanistan ens om USA minskar sin militära närvaro där drastiskt. Att flytta till Afghanistan vore detsamma som att överge en fristad i Pakistan, som har erbjudit starkt skydd i åtta år trots det amerikanska robotregnet över området.
Andra hävdar att al-Qaida står under växande press i Pakistan och att en återvändo till Afghanistan är nästan oundviklig, även om president Barack Obama bestämmer sig för en kraftfull kontraupprorisk kampanj där.
De mycket motstridiga ståndpunkterna bland experterna förklarar på sätt och vis varför Obama dröjer med att staka ut en fast kurs för Afghanistan. Han sitter i kläm mellan militärens krav på ytterligare 40 000 soldater och kraven på att kriget ska trappas ned, nu när al-Qaida inte finns i Afghanistan längre.

CIA-veteranen Bruce Riedel, som var rådgivare om Afghanistan till president Obama tidigare i år, tror att det är möjligt att stänga al-Qaida ute från Afghanistan även om USA ger landets militanta talibaner lite större spelrum.
Men det är enormt mycket som står på spel. ”Vågar vi sätta USAs säkerhet och trygghet på spel genom att anta att al-Qaida inte kommer tillbaka?”, säger Riedel. ”Det är möjligt, men jag skulle tänka mer än en gång, innan jag utrymmer de stora städerna”, tillägger han.
Det finns en bred enighet bland amerikanska underrättelseexperter om att al-Qaida har minimal närvaro i Afghanistan för närvarande men kanske skulle komma tillbaka om det hade en chans.
En högt uppsatt kontraterrorexpert uppger att det finns ”några dussin” al-Qaidamedlemmar i Afghanistan, och de flesta fungerar som fotsoldater, som får klara sig bäst de kan.
”Al-Qaida har inte mycket med våldet i Afghanistan att göra”, säger agenten, som vill vara anonym på grund av ämnets känslighet. ”Om man eliminerade al-Qaida från ekvationen i Afghanistan skulle det inte märkas militärt”, säger han.

Det är kanske avsiktligt. De senaste åtta åren har al-Qaida trängt allt djupare in i de pakistanska stamområdena, där de har knutit nära band till de lokala talibanerna, som bekämpar den pakistanska regeringen.
Men de afghanska talibanerna försöker , till skillnad från de pakistanska, ta avstånd från al-Qaida. Ett uttalande i förra månaden som förmodligen kom från talibanledaren mulla Mohammed Omar uppmanade väst att ”inte låta sig luras” av president Obamas påstående att kriget i Afghanistan är nödvändigt för att avvärja hotet från al-Qaida. ”Väst behöver inte föra detta krig”, sade mulla Omar.
Budskapet får gehör hos några erfarna kontraterrorexperter, som hävdar att talibanerna lärde sig läxan efter att ha störtats på grund av deras tidigare allians med al-Qaida.
”Det är inte säkert att talibanerna skulle välkomna al-Qaida tillbaka om de tar över makten i Afghanistan”, säger Richard Barrett, som är chef för den FN-kommitté, som ansvarar för sanktioner mot al-Qaida. ”Talibanerna undviker nog att göra om samma misstag”, tillägger Barrett.

Andra är skeptiska och tror inte att talibanerna är redo att klippa av banden till al-Qaida. Amerikanska underrättelseexperter konstaterar emellertid att det finns få tecken på aktiva relationer mellan organisationernas ledarskap och ingenting som tyder på att bin Ladin och Omar har någon kontakt alls.
Men de pekar på pågående samarbete längre ned i hierarkin. Och i en aktuell militärrapport konstaterade general Stanley McCrystal att al-Qaida underblåser upproret i Afghanistan med ”ideologisk motivering, utbildning och ekonomiskt stöd”.
Det finns dock goda skäl för att al-Qaida ska låta bli att lämna Pakistan. Det skyddande, otillgängliga landskapet i pakistanska Waziristan och gruppens relationer med stammarna där erbjuder stora fördelar, som terrornätverket har svårt att få i andra länder som t ex Somalia eller Jemen. Pakistan har varit en trygg tillflyktsort i åtta år, och spåren efter bin Ladin är ”inte bara kalla utan frusna”, som Riedel säger.
Att flytta över gränsen skulle medföra risk för upptäckt av spionsatelliter, obemannade CIA-flygplan eller spioner på marken. Och även om USA skulle reducera sin militära närvaro i Afghanistan kommer det ändå att ha väldigt många soldater kvar där – och stor rörelsefrihet – i många år framöver.

Al-Qaida har sedan terrorattentaten 11 september börjat betraktas mindre som en hierarkisk organisation och mer som en lös sammanslutning, som har anpassat sig till internet och skickat ut tentakler i hela världen. Men enligt experterna är tillgången till en fysisk fristad ändå viktig.
”Sedan 2004 har vartenda stort terrorattentat eller konspiration mot USA eller Europa vuxit fram i den laglösa gränsregion, där al-Qaida har slagit sig ned”, säger Bruce Hoffman, terrorexpert vid Georgetown University.
Denna gränsregion har de senaste månaderna blivit mindre trygg. En intensiv kampanj med obemannade, robotbestyckade CIA-flygplan har dödat flera högt uppsatta al-Qaidaledare. Enligt amerikanska underrättelsekällor har minst 13 högt uppsatta medlemmar i al-Qaida dödats i denna kampanj.
Barrett antyder att de skador som al-Qaida har ådragit sig beror till stor del på ett växande spionnätverk. Infiltration från CIA och den pakistanska underrättelsetjänsten, har givit mycket goda resultat, enligt Barrett, som tidigare var den brittiska regeringens främste antiterrorexpert.

Det finns dock en viss oro för att Afghanistan på nytt blir en fristad för al-Qaida när dess medlemmar i Pakistan blir allt mer pressade. Om al-Qaida tar sig över gränsen till Afghanistan kommer de inte undan de obemannade spionflygplanen, men de slipper spionerna, som styr flygplanen till deras mål.
Hoffman och andra påstår att informationen om al-Qaida och dess aktiviteter skulle minska markant om de amerikanska styrkorna inte förmår skydda afghanska bybor och kan övertala dem att lämna ut misstänkta terrorister. ”Man vinner inte den här sortens krig med militärt våld”, säger Hoffman. ”Det är information från marken som behövs”, tillägger han.
Al-Qaida kommer förmodligen aldrig mer att kunna bygga upp den sortens stora träningsläger, som gruppen hade före 11 september-attentaten. Minst tre stora anläggningar var aktiva i den konspirationen. Attentaten planerades i möten som involverade bin Ladin, den misstänkte hjärnan Khalid Shaikh Mohammed och andra ledare i lägret Al Matar. Ett utbildningsprogram för elitmedlemmar etablerades i lägret Mes Aynak. Och innan terroristerna gav sig iväg samlades de i lägret Tarnak Farms, där de spelade in sina testamenten på video och tittade på ett videoband där Usama bin Ladin höll tal.
”Jag tror inte att al-Qaida flyttar från Pakistan förrän dess ledare är tvärsäkra på att Afghanistan är säkert”, säger en amerikansk agent. ”Men om talibanerna tar över Afghanistan kan det hända att al-Qaidas anhängare får en möjlighet att etablera sig där igen. Just nu kan de inte göra det”.
© 2009 TEMPUS/Los Angeles Times