Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 03

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2             

Demokrati, FN, Nato
2015-3 s 4-6
"Årets tretton viktigaste val som du bör hålla ögonen på"
I fler än 100 val runt om i världen förra året angav 1,5 miljarder människor sina röster, vilket är rekord i antalet röster. I år är det inte bara väljare i Storbritannienn som ska välja en ny regering; en tredjedel av EUs medlemstater kommer att gå till valurnorna, och med viktiga val i Asien, Afrika och Amerika kommer årets val att få globala konsekvenser.

Grekland
2015-3 s 5
"Ett ödesval för EU"
Nyval har utlysts till den 25 januari. Antiåtstramningspartiet Syriza fortsätter att växa. Syriza blir troligen Greklands största parti i valet som kan leda till att euroområdet dras in i en ny kris.

Nigeria
2015-3 s 5
"Goodlucks tur förväntas vända"
I februari utkämpar Nigerias president Goodluck Jonathan det som verkar blir det jämnaste valet sedan militärstyret upphörde 1999. Hans rival Muhammadu Buhari anses ha bästa chansen att utmana Goodlucks PDP som har regerat under de senaste 15 åren. Den förväntade förändringen på presidentposten hotar att utlösa det sekteristiska våldet i Afrikas folkrikaste land.

Israel
2015-3 s 5
"Nyval utan maktskifte?"
Israel går till allmänna val den 17 mars. Netanyahus högerparti Likud ligger på samma opinionssiffor som den mitten-socialistiska unionen med Isaac Herzogs arbetarparti och Tzipi Livnis Hatnua. Trots olika omgrupperingar och en allmän offentlig trötthet på Netanyahu verkar hans högerkoalition som inbegriper Naftalis högerextrema Judiskt hem och de ultraortodoxa partierna ha störst chans att vinna valet.

Kanada
2015-3 s 5
"En smutsig valkampanj"
Den konservativa premiärministern Stephen Harper som är stark förespråkare för utvinning av skifferolja kommer att driv aen smutsig valkampanj med inriktning på att underminera sin närmaste konkurrent, liberalen Justin Trudeau, och son till förre premiärministernPierre Trudeau, försök att framställa sig som en ledare på uppgång.

Turkiet
2015-3 s 5
"Erdogan och det framtida enväldet"
I junis val hoppas presidenten Erdogan kunna uppnå en majoritet för sitt härskande parti AKP, "Rättvisa och Utveckling", med mist 330 av de 550 riksdagsplatserna. Han måste komma över denna tröskel för att det ska bli möjligt att genomdriva de konstitutionella förändringar som behövs för att förvandla Turkiet till det presidentsystem han önskar.

Sudan
2015-3 s 6
"Oppositionens bojkott av valet"
President Omar al-Bashir, som är efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen förväntas förlänga sitt 25-åriga styrei valet som inleds den 13 april. Hans parti, National Congress, dominerar fullständigt Sudans politik, men oppositionen kräver att valet skjuts upp så att man kan genomföra politiska meformer.

Tanzania
2015-3 s 6
"Ny president och fara för upplopp"
I östra Afrikas näst största ekonomi kommer man att välja en ny president när Jakaya avgår efter sin andra femårsperiod. Premiärminister Mizengo Pinda är hivudkandidat för det styrande "Revolutionary State Party" som har dominerat i ett halvt sekel. De fyra största oppositionsspartierna har kommit överens om att samarbeta i valet i oktober.

Danmark
2015-3 s 6
"Går danskarna i Sveriges fotspår?"
Statsminister Thorning-Schmidt leder en koalition mellan Socialdemokraterna, Radikale Venstre och Socialistiskt Folkeparti. De har förnärvarande förlorat 8 procentenheter i opinionsundersökningarna. Den stora frågan blir hur mycket stöd det högerpopulistiska Dansk Folkeparti får på valdagen och vilket inflytande de får på framtida regeringars politik.

Polen
2015-3 s 6
"En svårtippad polsk riksdag"
Det är närmast dött lopp mellan mellan landets två största partier, det regerande liberala mittenpartiet Medborgarplattformen (PO) och det konservativa partiet Lag och rättvisa (PiS), men det är svårt att räkna ut de möjliga koalitionerna.

Argentina
2015-3 s 6
"Den nya presidenten ärver konkursboet"
President Cristina Fernández de Kirchner, som tillträdde 2007, får inte kandidera längre. Hon tror därför trimma sin son till att bli en framtida president. Utmanarna som vill ersätta Fernández de Kirchner är peronisterna Daniel Scioli och Sergio Massa.
Mycket står på spel i ett Argentina som sitter fast i en djup ekonomisk kris. Inflationen är skyhög på ca 40 % och ekonomin krymper.

Vitryssland
2015-3 s 7
"Diktatorn sitter säkert"
Alexander Lukasjenko, som har styrt Vitryssland sedan 1994, kommer sannolikt att bli omvald till en ny femårsperiod i presidentvalet som ska hållas före november. Med sitt järngrepp om landets säkerhetstjänst och mediebransch är chansen liten att "Europas siste diktator" blir störtad vid valurnorna.

Uzbekistan
2015-3 s 7
Maktkampen inom familjen"
Islam Karimov, landets ledare sedan självständigheten från Sovjetunionen, är nu 76 år, och blir allt tröttare. Man vet inte om han kommer att kandidera igen. Det finns tecken på att det pågår en ond maktkamp bakom kulisserna, presidentens dotter Gulinara har befunnit sig i husarrest i månader i sträck och en släktstrid är i full gång.

Saudiarabien
2015-3 s 7
"Kvinnorna kandiderar för första gången"
Valet i Saudiarabien 2015 spelar ingen stor roll för landet. Landet är en absolut monarki. Val kommer att omfatta vissa lokala styren även om deras befogenheter är myckt begränsade. Den stora nyheten är att saudiska kvinnor som fortfarande förbjuds att köra bil, för första gången både kommer att kunna rösta och kandidera till olika ämbeten efter ett löfte av kung Abdullah bin Abdulaziz 2011l.

Spanien
2015-3 s 7
"Ett dramatiskt val"
I det senaste allmänna valet 2011 fick landets två största partier, oppositionens Socialisterna (PSOE) och det styrande Folkpartiet (PP) nästan 75 % av rösterna tillsammans. Det här året blir det väldigt annorlunda, knappt 55 %. Det största hotet kommer från Podemos, en vänsterrörelse som grundades i början av 2014 och som vann åtta procent av rösterna i EU valet i fjol. Nu får partiet röster i nivå med PSOE-PP.
Dessutom höjs rösterna för en katalansk självständighet. Den verkliga valdramatiken inom EU kan i år komma att utspelas i Spanien.

Terrorism
2015-3 s 8-10
"I de senaste terroristattackerna hörs ekot av en röst från Jemen"
Anwar al-awlaki inspirerar jihadister även efter sin död.
När västerländska terroristutredare har sökt efter varifrån influenserna kommer bakom de senaste jihadistattackerna har ett namn dykt upp igen och igen: Anwar al-awlaki.
I den misslyckade attacken mot ett trafikflygplan över Detrois 2009, när en parlamentsledamot knivskars i London 2010, vid bombattentatet under Boston Marathon 2013 och vid dödsskjutningarna i Paris nyligen, har det visat sig vara Anwar al-awlaki som varit inspirationskällan. Trots att de senaste attackerna skett efter det att Anwar al-awlaki, den vältaliga, amerikansk-födda imamen som gick med i al-Qaidas gren i Jemen (AQAP), dödats av en CIA-drönarattack i september 2011.
Under senaste månaderna då en shiitisk milis som kallas Houthierna har tagit makten i Jemens huvudstad Sana och på andra håll i hela Jemen har AQAP stärkts genom att ena sunnimuslimerna mot Houthierna.

IT
2015-3 s 12-15
"De digitala guldgrävarna"
Den enorma flyghangaren i Boden i norra Sverige är stor nog att rymma ett dussin helikoptrar. Den är idag fylld av 45 000 datorer som oavgrutet arbetar med att försöka lösa djävulskt svåra matematiska pussel. Genom att lösa pusslet tjänar datorerna bitcoin åt sina ägare, den digitala "kryptovalutan". 25 bitcoin är i dag värda 6900 dollar.
Till skillnad från konventionella valutor och tidigare digitala valutor behöver bitcoin inte använda någon tredje part för att hantera penningflöden eller någon "centralbank" för att ge ut pengar.
Satoshi Nakamoto pekas ut som uppfinnaren av bitcoin men förnekar och menar att media bara missförstått honom i hans uttalanden.

Ukraina, EU, Ryssland
2015-3 s 16
"Hjälp Ukraina att stå emot Ryssland!"
Miljardären och investeraren George Soros anklagar västs ledare för att kraftigt ha missbedömt sina strategier gentemot Ryssland och Ukraina, vilket är mycket farligt.
Han menar att krisen i Ukraina hotar hela eurozonen och kan resultera i krig. Soros menar att krisen vid EUs östragräns utgör en mycket stora fara för Europas ekonomi, ännu större fara för unionens överlevnad än det stundande grekiska valet.
Soros varnra för att en rysk betalningsinställelse, som är nära pga de sjunkande oljepriserna, "inte skulle vara förvånande". Och bli ett hårt slag för europeiska bankar som lånat ut pengar till Ryssland.
Men de västerländska nationerna vänder sig emot att pumpa in pengar i Ukraina innan de ser tecken på reformer i Kiev.

EU, Handel, Ekonomi
2015-3 s 17-19
"Bankens manna från himlen"
Kan "Operation helikopter" rädda EU-ländernas ekonomi?
Det låter som ett galet tankeexperiment: En dag kommer varje invånare i euroområdet hem och hittar en check i sin brevlåda värd över 500 euro, möjligen så mycket som 30000 euro. En gåva bara sådär från Eu´ropeisk centralbanken (ECB) i Frankfurt.
Men detta är ett önskemål från allt fler ekonomer eftersom oron är stor för att euroområdet är på väg mot deflation - att priser sjunker starkt. Konsumtionen måste öka så att handeln kommer i gång.
Men kan detta verkligen fungera? Finns det inte risk för en kommande stor inflation?
Japans Abe-regering har erfarenhet av att penningpolitik inte kan rädda ett land från stagnation.

Gambia
2015-3 s 20-21
"Presidenten överlevde kuppen"
Kuppmakarna bakom det helt misslyckade försöket att störta presidenten i Gambia ställs inför rätta i Amerika.
Amerikanska myndigheter har åtalat två män i samband med komplotten att störta den auktoritära presidenten Yahya Jammeh, men detta kommer bara att bidra till att han skärper sitt ännu hårdare grepp om landet. Männen trodde att militären i Gambia var tillräckligt trötta på Jammehs 20-åriga enväldiga styre sedan han kommit till makten i en oblodig kupp 1994. Det gjorde de emellertid inte. Även om regimen genomför en rikstäckande häxjakt på människor som misstänks vara homosexuella, låser in misstänkta rutinmässigt torterar fångar.

Algeriet
2015-3 s 22-24
"Den världsberömda författaren vägrar att gå i exil trots dödshoten"
En extrem muslimsk salafist utfärdar en fatwa - ett dödshot - via Facebook. Med författarens växande uppmärksamhet i andra länder har också muslimska extremister uppmärksammat boken.
Det finns inslag av det absurda i författaren Kamel Daouds svåra situation. Hans debutroman "Meursault, contre-equête" som är en återberättelse av Albert Camus klassiska roman "Främlingen" ur ett algeriskt perspektiv, har inneburit lysande internationella recensioner, litterära utmärkelser - och så plötsligt ställs det krav på hans offentliga avrättning! Camus hade ett stort inflytande på honom när han var ung. Han var då väldigt religiös och Camus filosofi hjälpte hon att befria sig från religionen.
På över 160 sidor ger Kamel Daoud röst åt brodern till det namnlösa arabiska mordoffer som sköts till döds med fem skott på en strand i Alger av antihjälten Merursault.

Guatemala
2015-3 s 25
"En förvirrad domstol"
Rättegången mot den sjuklige ex-diktatorn plågas av kaos.
Hoppet blir allt svagare att Guatemalas före detta diktator, José Efrain Rios Montt, någonsin ska kunna dömas för de brott han är anklagad för, bland annat folkmord på Mayaindianerna.
Han har anklagats för att hans armé dödat 5,5 % eller 1771 människor ur de etniska Ixil-befolkningen under de år han styrde - 1982-1983, den blodigaste perioden under hela inbördeskriget.
Rättsprocesserna har ända sedan starten plågats av tilltrasslade juridiska reknikaliteter och allmänt kaos. Nu har ännu en gång rättegången mot honom ställts in.
Det ser ut som om Guatemalas rättssystem ska fortsätta slitas mellan samma politiska vänster - och högerkrafter som utkämpade ett 36 år långt inbördeskrigvilket slutade först 1996.

Sri Lanka
2015-3 s 26
"Den anspråkslöse karriärjägaren"
Hälsoministern som svek sin chef och president.
Maithripala Sirisena är bra på att överraska. Så sent som kvällen innanhan lämnade regeringspartiet Sri Lanka Freedom Party (SLPF) åt han en gemensam curry middag med partiordföranden, landets mäktigaste man, president Mahinda Rajapakse - uppenbarligen i bästa sämja. Dagen därpå förklarade han att han som oppositionsledare i presidentvalet skulle utmana densamme.
Sirina vill att presidentämbetet ska förlora sina exekutiva funktion och landet åter bli en parlamentarisk demokrati.

USA, Samhälle
2015-3 s 27-29
"New York och segregationen"
Rik och fattig, sida vid sida, men med separata ingångar och "poor doors".
För att lindra bostadsbristen för de mindre bemedlade stadsborna inför nu New York ekonomisk lättnader för byggföretagen om dessa skaffar fram lägenheter till de som har en svag ekonomi på samma plats som där de bygger lyxhus.
Men detta skapar problem.De som har betalt miljonbelopp för sina exklusiva bostadsrätter med gemensamma utrymmen som takterrasser, fitnissanläggningar, pampiga entréer med mera vill inte dela med utbölingar som inte har betalt ett öre för att bo i husets hyresrätter.
Därför har man byggt separata ingångar för de förmögna och de fattiga, och de fattigas entréer kom genast att kalla poor doors.

Island, Handel, Ekonomi
2015-3 s 30
"Kungen bland asagudarna"
Hur Thor Bjorgolfsson kom tillbaka från ruinens brant"
I sitt hemland Island var han år 2007 en nationalhjälte och fick stå som modell som den som förkroppsligade det ekonomiska isländska undret - han var Islands första miljardär. Han hade skapat sin första förmögenhet i det postsovjetiska Ryssland med Bravo Bryggeri. Sedan blev han den största investeraren i en av Islands tre största banker, Landsbanki.
18 månader senare hade denne nordiske hjälte förvandlats till en isländsk nolla. 99 % av hans förmögenhet hade gått upp i rök. Hans personliga skuler närmade sig en miljard i dollar.
Idag har han dock samlat ihop sig och återkommit.

Terrorism, Kultur
2015-3 s 31
"Umberto Eco menar att islamska staten är likställt med nazismen"
Islamska staten är en rörelse med en domedagsaktig önskan om att ta över hela världen, menar den italienska filosofen. Författaren och filosofen, Umberto Ecco, som är mest känd för sin bok "Rosens namn", jämför Islamska statens mål med nazisternas, där man uttalat önskade ta över hela världen. I en intervju efter blodbadet på Charlie Hebdo säger han också att det pågår ett krig och att vi står mitt i detta upp till halsen.
"Islamiska Staten, eller IS är en ny form av nazism med utrotningsmetoder och en apokalyptisk önskan", säger han. Det liv och den fruktan man känner med terrorhot över sig liknar han vid att leva med hot om bombardemang under andra världskriget.
- Jag var där som liten och levde under dagen med hotet att bli bombad vilken sekund som helst. Med denna form av terror vi upplever genom IS är situationen liknande den jag kände under kriget, säger den italienske filosofen.

"Islamic State like Nazism, Italian philosopher Umberto Eco says"
http://www.japantimes.co.jp/news/2015/01/09/world/islamic-state-like-nazism-italian-philosopher-umberto-eco-says/#.VMAaTSAV-V4