Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 34

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 33 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33       

Ryssland, Grekland
2014-34 s 4-5
"Fruktodlarna drabbas hårt av de ryska sanktionerna"
Vagnslaster med frukt från Grekland ruttnar när de avvisas från gränsen.
En vecka efter det att Ryssland förbjudit import av livsmedel från EU som en motaktion mot sanktionerna på grund av situationen i Ukraina säger de grekiska jordbrukarna att embargot redan inneburit ett förödande slag mot landets jordbruksekonomi. Fruktproducenterna varnar för en katastrof i en sektor som i hög grad är beroende av den ryska marknaden.
Ansträngningarna att komma in på EU-marknaden har varit nästan obefintliga under de senare decennierna. Frukterna är inte tvättade eller förpackade EUs regler.

Spanien
2014-34 s 6
"Politikerna måste börja prata med varandra"
Spanjorerna liknar människor i en diskussion där ingen vill lyssna på den andre för en diskussion mellan havsrudor, fiskar som oftast har glosartade ögon och öppna munnar.
Men med Spaniens traditionella partier i nedgång och katalanska separatister i uppgång kan politiken i Spanien tvingas in i seriösa dialoger.
Den separatistiska katalanska vänstern , ERC, har för avsikt ett genomföra en rådgörande folkomröstning kring självständighet den 9 november.
I resten av Spanien är det politiska etablissemanget splittrat. Rajyos borgerliga folkparti, PP, har inte haft lägre siffror på 25 år. Oppositionen, socialisterna, har ännu sämre. De två partierna har styrt Spanien i 30 år. Ett nytt parti, Podemos, är mer på gång.

Ryssland
2014-34 s 7-11
"Putin ger chansen till en renässans"
Krim kan återfå sin glans från fornstora dagar.
Genom att annektera Krimhalvön gjorde sig Vladimir Putin oerhört populär bland ryssarna med situationen i östra Ukraina är instabil och det är fortfarande oklart hur man i efterhand kommer att bedöma hans handlande. En resa genom Krim ger en hint om vilket eftermäle president Putin kommer att få.
Men ett är säkert; presidenten ger just nu ett hopp om att Krim kan återfå den status som staden hade innan Kiev tog över. Och det är en uppfattning som förenar både de moderna marknadsförarna i Krim liksom de konservativa stalinistiska byråkraterna.
Den överväldigande majoriteten av ryssarna ser Krim som ett uråldrigt ryskt territorium och därmed Putin som sin hjälte sedan han intog Krim. Krimhalvön kan vara avgörande för att definiera Putins eftermäle.
Nu är den ukrainska militären på väg in för att återta Donetsk. Kan Putin låta detta ske? Där har 89 % röstat för att lämna Ukraina!

USA
2014-34 s 12-13
"Jag är inte allsmäktig!"
Amerika kan inte påverka allt som händer i världen. Det har inte funnits någon amerikans president tidigare som velas tillstå att hans egen makt är begränsad, att USA inte har kapacitet att regera världen.
Men det är Obama noga med. Delvis som svar på kritiken att han inte gör tillräckligt på kriserna i Irak och Ukraina. Och han får tummen ner av amerikanerna.
"Amerikanerna har en mycket stark tendens att tro att det vi gör är det viktigaste som händer överallt och att vi har så mycket makt att vi kan kontrollera händelser över hela världen. Det är vad Barack Obama måste brottas med nu".
Vad som skiljer den senaste perioden från tidigare i historien är:
- att makten flyttats från stater till icke statliga styrkor,
- den snabba spridningen av teknik
- uppkomsten av islamisk extremism

USA
2014-34 s 14-15
"USAs försvarsminister Chuck Hagel: "Vi engagerar oss inte i världen bara för att vi är en stor nation"
Snarare är vi en stor nation eftersom vi engagerar oss i världen.
Efter två krig utan någon påtaglig seger för USA har krigströtta amerikaner börjat ifrågasätta engagemang utomlands. Och omvärlden att ifrågasätta stormaktens makt.
Chuck Hagel, Obamas republikanske försvarsminister, arbetar för att hålla balansen mellan intervention och isolation; USA ska helst inte gripa in militärt, men inte heller hålla sig utanför världens konflikter. Obamas tidigare utrikesminister Hillary Clinton håller inte med. Hon vill distansera sig från en impopulär president och menar att Mellanösternkrisen fortfarande kan förvärras av USAs frånvaro.

Japan, Nordkorea
2014-34 s 16
"Vad hände egentligen med de kidnappade japanerna?"
För 30 år sedan kidnappades 17 japaner för att bland annat lära nordkoreanska agenter det japanska språket. Endast fem av dem har kommit levande tillbaka. I Japan är de försvunna japanerna en känslomässigt laddad fråga. Om premiärminister Abe lyckas förmå Pyongyang att avslöja vad som hänt dem har han vunnit en stor politisk seger.
Japan är redo att lätta på sanktionerna mot Nordkorea om Pyongyang fullföljer sitt löfte att på nytt undersöka vad som hänt med de tillfångatagna japanerna.

Japan, Sydkorea
2014-34 s 17-19
"Att turista på Dokdo är en plikt"
Dokdo ligger i Japanska havet 217 km öster om Koreahalvön, 87 km sydöst om den koreanska ön Ulleung. Ulleung har 10000 invånare. 100 dagar om året är den isolerad från fastlandet.
Dokdo Island består av två huvudöar, 150 m från varandra och 33 småklippor.
Sydkorea använder turismen som sitt senaste vapen i tvisten med Japan om Dokdo-öarna. Sydkorea försvarar sina anspråk gentemot Japan när det gäller Dokdo-öarna. Nu också med hänvisning till att de gynnar turismen. Turisterna är regionalt en viktig faktor för ekonomin. Inför framtiden finns stora planer. Många vill besöka de patriotiskt viktiga klipporna.
Japan står sedan 1950-talet fast vid sina anspråk på Takeshima.

Kina
2014-34 s 20-21
"Partiet ger makt åt domarna"
Idag tillhör domarna de mest maktlösa personerna i rättssalarna.
Idag är det oftast de lokala partipamparna som tillsammans med polis och åklagare avgör domstolsbesluten, vilket bäddar för korruption. Domaren är ofta en av de minst mäktiga personerna i rättssalen.
Detta vill kommunistpartiets ledare Xi Jinping ändra på i sin antikorruptionskampanj. Nu lanserar man tanken på att få rättsväsendet att fungera som konstitutionen säger att det ska vara: "självständigt … och utan inblandning".

Israel, Latinamerika
2014-34 s 22-23
"Det slumrande judehatet börjar vakna i Sydamerika"
En artikel av Enrique Krauze som är historiker, redaktör för den litterära tidskriften Letras Libres och författare till "Redeemers: Ideas and Power in Latinamerica".
Förutom de grymma konsekvenserna i mänskligt lidande och den allt mer bittra splittringen, har kriget i Gaza väckt liv i det sovande antisemitiska monstret i Europa.
Chile och Brasilien har kallat hem sina ambassadörer, Fidel Castro har anklagat Israel för folkmord och regeringarna som är positiva till Venezuelas populistiska revolution har alla offentligt fördömt Israel.
I Latinamerika är antisemitismen huvudsakligen baserad på två importerade grundvalar: det urgamla fördömandet av judendomen i den spanska katolska traditionen och den moderna europeiska rasismen från 1800-talet och 1900-talet. Under senare år har det tillkommit en tredje influens - konflikten mellan Israel och Palestina - och utvecklats till en ny oväntad gren: en vänster-antisemitism.
De pågående oroligheterna i Mellanöstern har påverkat Sydamerikas judiska gemenskap på ett katastrofalt sätt. Bombandet av Gaza har kraftigt förvärrat läget.

Sydafrika
2014-34 s 24
"Johannesburg bygger bort apartheid"
Efter 20 år av demokrati är segregationen fortfarande påtaglig.
Att resa genom Sydafrika är som att uppleva en nedslående resa tillbaka i tiden. Den geografiska rasåtskillnaden är envist närvarande.
I Johannesburg pågår ett projekt i syfte att rita om staden för att minska de stora avstånden mellan den svarta majoritetens hem och deras arbetsplatser. Snart ska dagarna vara borta då "man måste stiga upp i gryningen för att ta tåg, buss eller taxi till jobbet". Ett flaggskepp i projektet är en vacker gångbro som kopplar ihop Alexandra, där Nelson Mandela en gång bodde och som fortfarande domineras av slum med stadens rikaste förort Sandton. Dessa områden ligger fågelvägen nära varandra men skiljs åt av landets mest trafikerade motorväg. Sådana "korridorer av frihet" ska hem och arbeten närmare varandra.

Panama, Historia
2014-34 s 25-28
"Kanalen som öppnade slussarna för amerikanernas världsherravälde"
För precis hundra år sedan förverkligades drömmen om en direkt förbindelse med båt från Atlanten till Stilla Havet. Den 80 km långa Panamakanalen gör än i dag stort intryck genom sina enorma dimensioner och sin raffinerade teknik.
USA hade med Panamakanalen slutgiltigt visat att man blivit en världsmakt. Den gav den amerikanska marinen en världsomspännande roll.

Kultur
2014-34 s 29-30
"Möt Europas homosexuella imam"
Han är en homosexuell fransk muslim och imam, Ludovic Mohamed Zahed som sprider budskapet om religion och tolerans i Europa. Förutom att han har öppnat en moské i Paris som välkomnar homosexuella reser han också runt i Europa och viger homosexuella par. Nyligen vigde han ett lesbiskt par i Sverige.
Han läste Koranen och fann inte en enda sura som fördömde homosexualitet. Men han upptäckte däremot att det fanns gott om homoerotiska dikter i den klassiska arabiska litteraturen.
Han grundade HM2F, en förening för homosexuella muslimer i Frankrike.