Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 40

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 33 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39      

Medicin, Ebola
2014-40 s 4-8
"Det var nunnorna i Yambuku som orsakade ebola-epidemin"
En avlägsen by i norra delen av dåvarande Zaire, nuvarande Kongo-Kinshasa.
Intervju med Peter Piot som upptäckte Ebola viruset. Ett ovanligt stort virus. Fick namnet Ebola från Ebola River, floden närmast Yambuku. Nunnorna gav regelbundet gravida kvinnor vitamininjektion med sprutor smittade med virus.
För nästan fyra decennier sedan var Peter Piot en del av det team som upptäckte ebolaviruset 1976. Här förklarar han hur man gjorde för att isolera sjukdomen och varför det aktuella utbrottet är annorlunda än något som tidigare förekommit. Och så mycket farligare.
Det handlar inte "bara" om en epidemi, det är en humanitär katastrof vars spridning och konsekvenser är lika oförutsägbara som skräckinjagande.
Människor i Afrika rör sig över stora områden, flyttar till andra byar, men begravs enligt traditionen på den plats där de är födda. De som dött av Ebola kan transporteras till osmittade områden och smitta även efter döden.

Handel, EU, Ryssland
2014-40 s 9
"Europas bönder är de stora förlorarna"
Från Polen till Spanien hålls stora lager av frukt och andra färskvaror som förlorar i värde. Nästan en tredjedel av marknaden är försvunnen på grund av Rysslands importförbud för färskvaror. Rysslands svar på EUs sanktioner mot ryska banker och näringsliv. Nu beräknar man förlusterna. Europas jordbrukare är utan motstycke de största förlorarna i EUs konflikt med Ryssland. Den totala jordbruksexporten uppgår till 11 miljarder euro per år. En tredjedel går normalt till Ryssland. Den marknaden är nu stängd. Priserna på den europeiska marknaden sjunker katastrofalt.

EU, Skottland
2014-40 s 10-11
""Låt oss hålla ihop"
EU Inser att unionen inte är konstruerad för att hantera en upplösning. EU är konstruerat för att få medlemmar att samarbeta inte för att hantera upplösningsprocesser - eller den "interna utvidgning" som kan bli följden.

EU
2014-40 s 12
"Den långa väntan i kön blir lång för Västra Balkan"
Dörren till medlemskap förblir öppen, men Balkan måste göra sin hemläxa. Enligt EU-kommissionens nya president Jean-Claude Juncker kommer ingen utvidgning av EU att ske under nuvarande mandatperiod på fem år. Utvidgning har blivit mindra populär på grund av rädsla för organiserad brottslighet och migration.
Men problemen är mycket grannskapsländernas egna, som Bosnien, Makedonien och Kosovo. Kvar finns Montenegro som förhandlar, Albanien som blev en officiell kandidat i juni och Serbien som fått grönt ljus för att inleda samtal.

Tyskland
2014-40 s 13-14
"25 år efter Berlinmurens fall släpar östra Tyskland fortfarande efter"
Det började så bra. Under det tio åren som följde efter Berlinmurens fall minskade det ekonomiska gapet mellan östra och västra Tyskland betydligt. Men de senaste femton åren har inte mycket hänt och de delar som tillhörde det forna östtyskland lider av en snabbt åldrande befolkning, ekonomisk stagnation och minskade regionbidrag.
Levnadsstandarden i de forna kommunistiska östra Tyskland är fortfarande omkring en tredjedel lägre än i det rika västra Tyskland, 25 år efter Murens fall. Arbetslösheten i östra Tyskland var i fjol i genomsnitt 10,3 %, jämfört med 6 % i västra Tyskland. Med en åldrande befolkning, lokala företag som kämpar för att anskaffar kapital och ett minskat statsfinansierat regionalstöd finns fortsatta ekonomiska utmaningar i de östra delarna, enligt regeringens årliga rapport om Tysklands återförening.

Terrorism, Europa
2014-40 s 15-17
"Terroristattacker i väst är "oundvikliga"
EUs 28 regeringar kämpar för att bemöta hotet från islamistiska extremister som återvänder från Irak och Syrien. Att Europa kommer att drabbas är alla överens om, frågan är hur mycket och hur man i möjligaste mån ska skydda sig. Om det går att skydda sig. Det är redan för sent, menar de många pessimisterna.
Enligt de franska myndigheterna har antalet inhemska jihadister i Syrien och Irak i år skjutit i höjden, från 555 till 932. Av dessa har 118 återvänt till Frankrike. Enligt experter utgör uppskattningsvis en på nio av de som återvänder ett terroristhot. Man pekar bland annat på morden på fyra personer i Bryssels judiska museum. Den misstänkte Mehdi Nemmouch är fransk medborgare av algeriskt ursprung som tillbringat ett år i Syrien.

Turkiet, Terrorism
2014-40 s 18-19
"Erdogans dilemma"
Under påtryckningar från västvärlden går Turkiet tveksamt med på att inta en hårdare inställning gentemot extremisterna i IS. De egna säkerhetsintressena står i vägen.
Ett angrepp mot islamisterna skulle kunna gynna Kurdistans turkisk-kurdiska arbetarpari (PKK) vars ledning uppmanat de turkiska kurderna att bistå de "bröder och systrar" som ansätts av IS i Syrien. En oönskad bieffekt för Ankara vore att PKK nu skulle kunna framställa sig som en god hjälp mot IS-terrorn och därigenom vinna anseende både militärt och symboliskt. Det skulle dessutom tillåta PKK - som av turkiska regeringen, EU och Amerika klassats som en terrorgrupp - att uppträda mer självmedvetet i den än så länge ganska för bräckliga processen för ett närmande till Ankara.
Indirekt förebrår amerikanerna det väsentligen sunnitiska Turkiet för att ha gynnat IS fanatikernas frammarsch.

Terrorism, Syrien, Khorasan
2014-40 s 20-22
"Den hemliga terrorcellen som ska attackera västländerna"
Medan andra jihadistiska terrorgrupper reklamför sig själv på nätet och i sociala medier har Khorsan undvikit rampljuset. Första gången president Obama nämnde gruppen offentligt var för två veckor sedan när han meddelade han beordrat en flygattack mot terrorgruppen för att störa en planerad terrorattack mot väst.
Kuwaitiern som bland annat är känd som Mushin al-Fadhli tros vara ledare för Khorsan Group. Han tros ha skickats till Syrien från Pakistan av al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri, bin Ladins efterträdare. Där tog han kontakt med soldater från Nusra Front, en syrisk rebellorganisation som är al-Qaidas officiella partner i Syrien. Inget vet om al-Fadhli dött i attacken.

Indien, Teknik
2014-40 s 23-24
"Nu snurrar "Mom" runt Mars"
Indierna lyckades på första försöket med en mycket liten budget.
Det finns anledning för indierna att känna sig stolta. Av 51 försök att nå planeten Mars har bara 21 lyckats, och inget annat land i världen har lyckats på första försöket. "Vi hade alla odds mot oss" konstaterade Indiens nya premiärminister Narenda Modi, och det hade de verkligen. Den indiska rymdforskningsorganisationen har en liten budget och har i flera år varit internationellt isolerad på grund av Indiens kärnvapen prov. Med enkel teknik och på kort tid har Indien vunnit den asiatiska rymdkapplöpningen. Framför allt har indierna vunnit över kineserna - vilket nog var det viktigaste.
Indiens beslut att sända ut Mangalyaan tillkom när Kinas resa till Mars misslyckades 2012. På nästan alla områden hade kineserna överträffat Indierna under de senaste tre decennierna, men indiska forskare såg en möjlighet att slå dem på vägen till mars!

Mongoliet
2014-40 s 25-27
"Det extrema vädret tvingar nomaderna att flytta till städerna"
Djingis Khan tackade den eviga blå himlen för alla sina segrar. Aldrig tidigare har vädrets vindar varit så milda och regnperioden så lång som när han kom till makten. Idag är det tvärtom.
Aldrig tidigare har vädret varit så hårt och extremt som nu. Somrarna är varmare och plågas av sandstormar. Bäckar och sjöar torkar ut och bränder rasar ofta över miljontals hektar med stäpp och skog. Öknen breder ut sig. Vintrarna har blivit kallare med våldsamma snöstormar. Om extremvädret inte upphör så kan det innebära slutet på Mongoliets nomadkultur. En tredjedel av mongolerna är herdar som flyttar sina djur efter årstiderna. Nu tvingas många flytta in till städerna. Många mongoler på landsbygden som har en shamanistisk tro säger att det är gruvnäringen som breder ut sig runt om i landet som är orsaken till de förändrade vädermönstren.

Afghanistan
2014-40 s 28-29
"Demokrati på afghanskt vis"
För ett år sedan, när Ashraf Ghani offentliggjorde sin kandidatur i presidentvalet i Afghanistan, meddelade han sina förtrogna att drömmen vore att vinna valet och sedan övertala den man som han uppfattade som sitt största hot, Abdullah Abdullah, att gå med i hans regering. Den 29 september fick Ghani igenom sin önska, men inte på det sätt han skullem ha velat. Konkurrenten Abdullah Abdullah har fått en nyskapad roll som verkställande ledare, en post som påminner om en regeringschef. Han leder ett nytt ministerråd.
Den nye presidentens omedelbara uppgift är att teckna ett bilateralt säkerhetsavtal (BSA) med Amerika, ett avtal som Karzai nyckfullt vägrade att göra.

Teknik
2014-40 s 30
"Jorden runt i ett soldrivet flygplan"
Andre Borschberg och Bertrand Piccard lyckade flyga tvärs över USA i ett fjäderlätt flygplan med hjälp av enbart solkraft. Nu väntar nya äventyr - jordenruntflygning med envart solenergi. Me start och mål i oljerika Abu Dhabi.