Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 44

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 33 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43      

Ryssland, Medicin, Ebola
2014-44 s 4-7
"Ebolakrisen väcker ny oro för hemlig forskning i rycka militära lab"
Det sovjetiska biologiska vapenprogrammet avslutades officiellt 1991, men forskningen kring Ebola som biologiskt vapen fortsatte i det ryska försvarsdepartementets laboratorier. Denna forskning har Ryssland hemlig och bakom lyckta dörrar trots amerikanerna krävt större öppenhet.
Nu, i en tid när världen brottas med en aldrig skådad ebola-kris är hemlighetsmakeriet kring laboratorierna ännu större, och detta leder till konspirationsteorier och väcker misstankar. "Vi vet helt enkelt inte vad de gör med något av de virus som de innehar", säger Amy Smithson, expert på biologiska vapen och som har besökt flera av laboratorierna.
Tysklands dåvarande president Boris Jeltsin bekräftade existensen av hemliga program till amerikanska topptjänstemän i början av 1990, efter att ha förklarat att forskningen om biologiska vapen upphört månaderna efter Sovjetunionens nedmontering.
Försök att utveckla en farligare form av Ebola misslyckades. Muterade stammar dog snabbt ut. Ebola är en dålig kandidat för antingen biologiska krigföring eller terrorism jämfört med virus som smittkoppor och mjältbrand.

Ukraina
2014-44 s 8
"Ett kraftigt ja till EU"
Valet har skakat om det ukrainska partisystemet. Kommunistpartiet misslyckades med att komma in i riksdagen för första gången sedan Ukraina blev självständigt. Julia Tymensjenkos parti Fosterlandet straffades ut. Många av hennes ridigare väljare gick till Jatsenjuks Folkfronten.
För president Porosjenko blev valet ett ordentligt bakslag men valet visade att 70 procent av väljarna vänder sig mot väst och vill ansluta sig till EU.
President Porosjenkos och regeringschefen Jatsenjuks partier ligger ungefär jämsides. Porosjenko vill bilda en allians med Jatsenjuks Folkfronten.

Azerbajdzjan, EU
2014-44 s 9
"Inget pris till Leyla Yunus"
Europarlamentet gav inte Leyla Yunus Sakharovs Frihetspris i år, det gick till Denis Mukwege, en kongolesisk gynekolog som har kämpat mot sexuellt våld mot kvinnor. Leyla Yunus var en av de tre finalisterna. Det finns ändå anledning att hon uppmärksammas. Yunus är en av de ledande medborgaraktivisterna och bland annat känd för att dokumentera hur regeringen i Azerbajdzjan tvingat bort invånare i Baku för att ge plats för oljefinansierad fastighetsutveckling. Hon greps i augusti efter ett medborgarinitiativ att bjuda in azerer och armenier att diskutera hur den sedan 25 år iskalla konflikten om Nagorno-Karabach skulle kunna lösas. Detta betraktades av regeringen som förräderi.

Flyktingpolitik, Frankrike, England
2014-44 s 10-12
"Om inte migranterna stoppas går staden under"
Strömmen av flyktingar som försöker ta sig med färjan över till England har skapat kaos i den franska hamnstaden Calais.
Kriminaliteten har ökat, invånarna är rädda och migranterna bryter sig in i övergivna byggnader och härbärgen för att få tak över huvudet. "Vi har inget annat val", säger en av dem. För att komma över engelska kanalen gömmer de sig på lastbilar som ska med färjan till England. Men väl framme i England tar man inte emot dem.
"Vi måste tala om för dessa stackars själar att England inte är något paradis längre", säger en av stadens barägare - som skaffat vapen för att skydda sig för stölder.
Missnöjet förvandlats till en riktig psykos. Dagens migranter drar sig inte längre för att bryta mot lagarna. Det utbryter slagsmål mellan olika etniciteter och lokala kvinnor utsätts för sexuella övergrepp.
De lokala myndigheterna uppskattar att det nu finns 2200 till 2300 migranter runt om i Calais, mest män som kommer från Afghanistan, Egypten, Eritrea, Etiopien, Sudan och nu senast Syrien. De väntar längs motorvägen som leder till hamnen, i hopp om att gömma sig på en lastbil på väg till färjan och ta sig till Storbritannien.

Tyskland
2014-44 s 15-16
"Staden med Janusansiktet"
Frankfurt - den delade staden som gick skilda vägar efter Murens fall.
För 25 år sedan föll Muren, DDRs långsamma förfall inleddes, återföreningen blev verklighet - men så olika har "die Wende" förändrat Frankfurt an der Oder och Frankfurt am Main: Frankfurt an der Oder är en östtysk gränsstad som emellanåt är vacker, emellanåt ful och sorglig, ofta fulare än vacker. Den har mer kontakter med Polen än med Västeuropa.
År 1989 vid Berlinmurens fall räknade den staden 87 000 invånare, idag finns 58 000.

Ungern
2014-44 s 17
"Ungern först ut med internetskatt"
Premiärminister Viktor Orbàns okonventionella förslag att införa en avgift (4,50 kr) för varje gigabyte får hård kritik. Den ska öka BNI med motsvarande 64 miljoner euro.
Ungern ligger redan långt efter andra EU-länder när det gäller införandet av ny teknik. Viktor Orbàns regering har redan tidigare infört en rad kontroversiella skatter och straffavgifter i syfte att återställa de offentliga finanserna.
Men ändå fortsätter Orbàns regering parti Fidezs parti i opinionsmätningarna. I de ungerska kommunvalen i oktober vann Fidezs majoritet i 10 av de 11 största städerna.

Polen
2014-44 s 18
"Hon är kompetent men saknar visioner"
Ewa Kopaczs lovar inte att genomföra några radikala förändringar. Hon tar nu över premiärministerposten i Polen efter Donald Tusk och tar klivet upp som ordförande i Europeiska Rådet och då är det centrala budskapet fram till nästa års parlamentsval i stället "säkerhet". Hennes parti har 34 % medan hennes närmsta rival, högerpartiet PiS ligger på 30.

Nigeria, Terrorism
2014-44 s 19-22
"En delad nation"
Boko Haram plundrar och ödelägger det fattiga och arga norr. De har upprättat ett kalifat som styrs med sharialagar och vars huvudstad är Gwoza.
Södra Nigeria däremot har en blomstrande ekonomi och fungerar som en magnet för världens investerare.
Boko Haram som började med att mörda lokala tjänstemän när de åkte omkring på sina motorcyklar har blivit en skicklig stridstyrka. De slaktar rutinmässigt såväl "otrogna" - det vill säga alla som inte är muslimer men också troende muslimer genom att skrämmas. Filmer visar hur man praktiserar sharialagarna: lagbrytare piskas, stenas eller får sina händer avhuggna inför publik. De har plundrat militära anläggningar och har nu stridsvagnar, bepansrade trupptransportfordon, pansarvärnsvapen och artilleri. De säger sig ha skjutit ner ett nigerianskt stridsflygplan så de kan ha luftvärnskanoner också.
Ärkebiskopen a Maiduguri talar om de "outtömliga lådorna med ammunition".
I vissa delar av nordöstra Nigeria finns inget jordbruk kvar. Fälten ligger i träda. Marknaderna är märkbart tomma. Offentliga skolor har varit stängda i ett halvår. Många sjukhus har slut på medicin. Ingenstans i världen får så få barn gå i skolan. I vissa delar av Nigeria kan färre än 5 % av kvinnorna läsa eller skriva.

Grekland
2014-44 s 23
"Korruptionen kommer att finnas kvar i Grekland"
Med eller utan skuldbördan,
Strävan efter självbestämmande är centralt för den grekiska identiteten. Därför vill man nu befria Grekland från EUs och Internationella valutafondens grepp som man lutat sig mot sedan 2010. Det handlar om nationell värdighet. Men också om politiska kalkylering. Om regeringen befriar Grekland från EUs och IMFs grepp kommer regeringen att vinna en omröstning i parlamentet i februari för att kunna välja sin presidentkandidat. Samaras regering är en koalition med 154 av 300 platser i parlamentet. Men behöver 180 röster för att kunna välja sin presidentkandidat. Om inte blir det nyval och då är risken stor att det blir Syriza, det radikala vänsterpartiet i opposition som vinner.

Tunisien
2014-44 s 24-26
"Houcine Abassi lyckades rätta Tunisien från kaos och anarki"
Den tunisiske fackförbundsledaren Houcine Abassi kommer i arabvärldens historia ingå som en nyckelfigurför övergången till demokrati.
Den 26 oktober valde Tunisien ett nytt parlament för första gången sedan revolutionen. 217 medlemmar valdes i ett fritt och anonymt val.
Abassi är den tuniska vägens ansikte, den som efter plågsamma erfarenheter satsar på en nationella dialog och samförstånd. Han har visat Tunisien vägen till demokrati genom att tvinga fram kompromisser mellan islamister och den sekulära oppositionen.
Landsorganisationen UGTT har spelat en nyckelroll i demokratiprocessen. Som största organisation inom den tunisiska har den 800 000 medlemmar, finns representerad i alla regioner, både i den offentliga och i den privata sektorn.

Hjälporganisationer, Rwanda
2014-44 s 27-29
"Från en soptipp i Rwanda till Harvards skolsalar"
De bortglömda barnens stora potential.
Han var nio år gammal och föräldralös på grund av det etniska folkmordet i Rwanda. Bostaden var en utbränd bil på en rwandisk soptipp, där han rotade efter mat och kläder. Under dagarna tiggde han på gatan. Han hade inte tvättat sig på över ett år. När den amerikanska välgörenhetsarbetaren Clare Effiong besökte soptippen en söndag skingrades de andra barnen, och bara Justus Uwayesu stod kvar. "Jag vill gå i skolan", sa han. Och han fick sin önskan uppfylld.
Clare Effiong hade grundat "Esters Aid" i New York och beslöt år 2000 att koncentrera sina ansträngningar på att hjälpa Rwandas föräldralösa barn.

Porträtt, Övrigt
2014-44 s 30
"Oscar de la Renta, modedesigner 1932-2014"
Den världsvana gentlemanna-designern Oscar de la Renta, som format presidentfruars och Hollywoodstjärnor kläder i mer än fyra decennier, dog i förra veckan 82 år gammal. Han vävde in sina dominikanska rötter i societetens böljande klänningar.
Slutet av 60-talet och början av 70-talet blev en brytpunkt i den amerikanska modehistorien. Då skapade New York baserade designers äntligen en egen look som togs på allvar av européerna. Oscar de la Renta och andra definierade en amerikansk stil, och deras inflytande är synligt än idag. Oscar de la Rentas specialitet var aftonklänningar och hans signatur var volumiösa kjolar, utsökta broderier och mycket färg.