Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 20

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   

Tyskland, EU
2017-20 4-6
"Handelsöverskottet är för stort, men det har inte politiska orsaker"
En intervju med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble som tycker att Frankrikes president Macrons reformförslag inte är realistiska för närvarande. Däremot vill han investera mer i Europa. Macron vill att Tyskland ger mer pengar till Europa. Att landet framför allt kanaliserar en del av sitt överskott till Sydeuropa.

Storbritannien
2017-20 7
"Corbyn slåss för att få fastare grepp om Labour"
Jeremy Corbyn kampanjer för nästa månads parlamentsval i Storbritannien, men han har redan ögonen på nästa strid: att fortsätta som partiledare för Labour, trots att ett valnegerlag tycks oundvikligt. Corbyns valmanifest är en publikfriande mix av skattehöjningar för de rika och löften om gratis universitetsundervisning som riktar sig till de gräsrötter som höjde upp honom till partiets ledare. Men förtroendesiffrorna för Corbyn har minskat, 46 % gillar partiet men bara 22 % gillar Corbyn.

USA, Ryssland
2017-20 8-9
"Putin erbjuder USA en utskrift av Trumps avslöjanden"
För att på sitt sedvanligt störande sätt hävda sig utomlands har president Vladimir Putin lagt sig i konflikten om president Donald Trumps avslöjanden av sekretessbelagd information till ryska diplomater och förklarat att inget hemligt har förmedlats och att han kan bevisa det. Han säger sig ha en utskrift av mötet mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USAs Washington ambassadör Sergej Kisljak i Vita Huset.
Målet är att visa det ryska systemets överlögsenhet, där stora beslut kan fattas snabbt och effektivt.

Tyskland, Flyktingpolitik
2017-20 10-14
"Fungerar Tysklands integrationsprojekt?"
Över 1,2 miljoner flyktingar anlände till Tyskland under 2015 och 2016. Inledningsvis välkomnades de av kaos och dålig planering, men situationen har förbättrats. Der Spiegel har tagit en närmare titt på hur väl det tyska integrationsprojektet har fungerat.
Förra året spenderade den tyska regeringen över 14 miljarder euro i bostäder, försörjning och integrering av flyktingar.
Det börjar bli alltmer uppenbart att det är en svår väg för alla inblandade och att integration är en enorm utmaning. Många flyktingar börjar först nu bli medvetna om hur svårt det är att hitta ett jobb när man saknar tillräckliga kvalifikationer eller kunskaper i det tyska språket. Många företag är dessutom frustrerade över hur svårt det är att anställa kvalificerade flyktingar.
Integration är ett långsiktigt projekt som snarare kommer att ta flera decennier än några år.
Tyskland planerar att investera ytterligare 14 miljarder euro nästa år. Det är mycket pengar - och det skulle vara bra att veta hur de bäst ska spenderas.

Ryssland
2017-20 16-17
"Rysslands urgamla fråga: Vilka är vi?"
Bakom fasaden av den pånyttfödda makten, som leds av en stark man, ryms en svag, mångfaldig och bräcklig stat som kämpar med att definiera sin nationella identitet.
"Vilka är vi och varför?" frågar huvudpersonen i en ny roman av den ryska författaren Mikhail Shiskin. Var slutar det ryska emperiet och var förjar den ryska nationen? På global nivå, vad är Rysslands förhållande till väst? Fortfarande finns det inget svar i sikte. Kremls senaste idé om en lag dom definierar den ryska ledningen led ett grymt nederlag den 2 mars. Motståndet kom från många håll: ryska nationalister som ville att ryssarnas dominerande ställning ska lagfästas; den ortodoxa kyrkan som fruktar att den ska förlora sin nuvarande ställning och framför allt de icke-ryska etniska eliterna som misstänker att detta är ett knep av Kreml.

Iran
2017-20 18-19
Irans president Rouhani omvaldes efter jordskredsseger"
Irans president Hassan Rouhani vann en jordskredsseger och blev därmed vald till ytterligare en ämbetsperiod. Segern innebär ett kraftfullt mandat för hans planer på att ändra Irans pariastatus och istället öppna landet för den globala ekonomin.
Med 57 % av rösterna bedegrade Rouhani sin hårdföra rival, Ebrahim Raisi, som stöddes av det styrande prästerskapet och dess säkerhetsstyrkor. Han vann också ett tydligt mandat för att driva igenom reformer på hemmaplan och fortsätta diskussionerna med västländerna på basis av det körnavtal han har förhandlat med världsmakterna.
"Den stora segern ger Rouhani ett mandat som han inte haft under sin första period", säger Cliff Kupchan ordförande för Eurasia Group.

Iran
2017-20 20-21
"Hur Iran blev en odemokratisk demokrati"
Iranska presidentval är exempel på et förbryllande motsägelse: hur kan regeringen inkludera både en icke vald högsta ledare och en president som utses av folket i fria val?
Man kan också formulera frågan så här: Är Iran en demokrati eller en diktatur?
Irans medborgare väljer både president och ledamöterna i den lagstiftande församlingen.
Men dessa institutioner övervakas av andra institutioner bemannade av präster. En sådan institution, Väktarrådet, granska och godkänner alla som kandiderar i val, vilket naturligtvis minskar antalet valbara kandidater. Andra, ej valda organ, som exempelvis Revolutionsgardet, har också mycket stor makt.
Systemet kom till med hjälp av en rad brådstörtande kompromisser i samband med revolutionen 1979. Slutresultatet blev en islamisk republik som skulle kombinera demokratiskt styra ocj teokratisk kontroll. Följden är 38 år av svag demokrati men stark politik.

Brasilien
2017-20 22-23
"President Temer påstås han godkänt betalning för tystnad"
Efter rapporter om att President Michel Temer är inblandad i en påstådd mutaffär som involverar den fängslade förre talmannen i Brasiliens underhus har landet återigen hamnat i en politisk kris som påminner om förra årets riksrättsskandal.
Det finns en hemlig ljudinspelning av Temer, där han påstås godkänna en betalning till Eduardo Cunha, som sägs vara huvudrollsinnehavaren bakom förra årets avsättning av den tidigare presidenten Dilma Rousseff.
Anklagelserna är den senaste utvecklingen i den treåriga korruptionsutredningen "Operation biltvätt" som ingriper många i Brasiliens affärs- och politiska elit, även personer i regeringen och i presidentens eget parti. Temer har upprepade gånger förnekat att han begått några fel.

USA, Turkiet
2017-20 24-25
"Immunitet betyder inte att man kan uppträda hur som helst"
En eftermiddag nyligen utbröt en kort med våldsam dispyt utanför den turkiske ambassadörens bostad på Embassy Row i Washington. Minst nio personer skadades i bråket. Flertalet av dessa var protestdemonstranter som stod utanför ambassadörens bostad på andra sidan gatan. Några av dem som pucklade på demonstranterna var president Recep Tayyip Erdogans livvakter. En grupp män varav många bär kostym och officiella emblem rusar fram mot demonstranterna, som uttrycker missnöje med Erdogans politik i Turkiet, Syrien och Irak. Flera av livvakterna var beväpnade.
En sak är klar, att diplomatisk immunitet inte betyder att man ostraffat får attackera folk på amerikansk mark.

Nordkorea, USA
2017-20 26-27
"Varför hatar Nordkorea USA?"
Den nordkoreanska propagandamaskinen kan när som helst vräka ur sig antiamerikansk galla genom att använda formuleringar som inbegriper orden "imperialistiskt", "angripare" och "fientligt".
Kimfamiljen har haft ett hårt grepp om Nordkorea i 70 år genom att hålla fast vid uppfattningen att amerikanerna är efter dem. Nordkoreanska barn får tidigt lära sig "att sluga amerikanska vargar" - som framställs som blonda, ljushyade män med enorma näsor - vill döda dem. Kimregimen lyckas behålla rädslan bland folket genom att konstant beskylla USA för landets svåra ekonomiska situation. Detta har bidragit till att ena folket mot ett påstått yttre hot.
" Why does North Korea hate the United States? Let's go back to the Korean War".

Japan
2017-20 29
"Japans regering tar första steget mot att tillåte kejsaren att abdikera"
Japans populära kejsare, den 83-årige Akihito, bad förra sommaren em regeringens tillåtelse att få gå i pension. Detta har aldrig tidigare inträffat, sade han, men begäran grundades på hans oförmåga att utföra jobbet till fullo.
Nu har Japans regering tagit det första steget mot att tillåta honom att abdikera - men inte förrän i slutet av 2018. Då kommer han att fylla 85 år och ha tjänat i 30år på krysantemumtronen.

Afrika, Niger, Handel
2017-20 30-31
"Åsneslakt i Afrika drabbar de allra fattigaste bönderna"
Åsnor slaktas i ett oroväckande tempo för att förse en global marknad med åsnehudar. Handeln drivs av en växande marknad i Kina, där skinnet används för att tillverka gelatin som tros förebygga åldrande och den sexuella lusten.
Afrika, som har en stor åsnepopulation, och nära handelsförbindelser med Kina, har blivit åsneköparnas främsta måltavla. Den totala årliga gelatinförsäljningen kan vara värd så mycket som 2,6 miljarder dollar.
Åsnorna är livsviktiga för tiotusentals bönder i Afrikas torraste och ofta fattigaste regioner. De används för att transportera allt från jordbruksprodukter till foder. Det ekonomiska nettovärdet på en arbetsåsna är 2300 dollar om året. "En levande åsna är värd enormt mycket mer än en död".
Det är därför som Niger Stoppade åsneexporten och helt förbjöd slakt av åsnor. Åsnor har inte så lätt att föröka sig och är svåra att föda upp kommersiellt.