Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 40

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39         

Ryssland
2013-40 s 4-5
"Jag flyr från Putins hemliga polis""
Viktor Swjazki påstås ha varit mannen bakom protestgruppen Femens uppseendeväckande topless-aktioner. I flera veckor höll han sig under jorden. Kvällen före sin flykt västerut gav han en intervju till Der Spiegel.
Svullnaderna i hans ansikte har lagt sig, men över vänster tinning finns ännu ett ärr. Under de senaste veckorna har Swjazki två gånger blivit slagen sönder och samman. Därefter har feministgruppen Femens ideolog gått under jorden på sin egen hemort.
Det hade varit svårt att stämma möte. Flera gånger ändrade Swjazki plats och tid. Sin mobil hade han för det mesta stängt av. Till sammanträffandet på Nirvana har Swjazki med sig sin livvakt Misja, en man med väderbitet ansikte och en tatuering på över­armen. Utan honom vågar han sig inte ut på stan. Han tänker söka asyl i ett västland. I Ukraina är han inte längre säker.

Terrorism
2013-40 s 6-7
"Vita Änkan fyller Brittiska pressen"
Brittiska läsares intresse för en 29-årig trebarnsmor och änka fortsätter oavbrutet. Det spekuleras i att hon deltog i terroristattacken i Kenya förra veckan. Men det finns ännu inga bevis. Hon var gift med en av de fyra självmordsbombarna som slog till 2005.
Den unga konvertiten till Islam, Samantha Lewthwaite, är änka efter Germaine Lindsay, som sprängde sig själv i luften på ett T-banetåg den 7 juli, 2005, och dödade 26 människor. Hon är dotter till en före detta brittisk soldat och föddes på Nordirland. Nu påstås hon ha varit involverad i terrorattacken mot ett shoppingcenter i Kenya i förra veckan.

Holland
2013-40 s 8
"De flesta skulle rösta på högerextremisterna"
Opinionsundersökningar tyder på att om valet hölls idag skulle PVV - Wilders Frihetsparti - få flest röster. Den liberale premiärministern Mark Rutte och hans parti VVD i koalition med Diederik Samsons som leder "Arbetarpartiet" skulle idag få så lågt son 12 % av väljarnas förtroende.
Väljare till höger och småföretagare känner sig förrådda av liberalerna som bland annat höjt mervärdeskatten. De stora vinnarna är partier som konsekvent notsatt sig åtstramningarna, framför allt PVV.

Rumänien
2013-40 s 9
"Rumänien åtalar gamla förtryckare"
Han är ihågkommen som den brutale sadisten av fångarna som lyckades överleva i det fängelse som Alexandru Visinescu en gång ledde. Nu bubblar han av våldsamt raseri.
I likhet med andra som tjänat den gamla kommunistiska regimen, vill Alexandru Mr. Visinescu - nu en svag pensionär med puckelrygg - inte bli störd. Och till helt nyligen blev han inte störd. Han lämnades ensam med en generös pension och en bekväm bostad, omgiven av svartvita fotografier av honom själv som ung man i uniform.
Hans frid tog ett hastigt slut i början av september när åklagare i Bukarest meddelade att Alexandru Visinescu ska ställas inför rätta för sin roll i kommunisttidens övergrepp, det första fallet i sitt slag sedan Rumänien störtade och avrättade diktatorn Nicolae Ceausescu i december 1989.
Fallet har öppnat en flodsluss av nyhetsrapportering här i Rumänien och väckt förhoppningar, låt vara trevande, bland offer och deras advokater, att landet äntligen ska följa de flesta av grannländerna i Central- och Östeuropa och skaka av sig en nationell minnesförlust om landets brutala förflutna och examinera den kultur av straffrihet som har lett till galopperande korruption och hindrat nationens framsteg trots inträdet i EU 2007.
Efter avrättningen av Nicolae Ceausescu har systemet i stort sett blivit intakt. Det finns en kontinuitet mellan den kommunistiska eliten och den postkommunistiska eliten och en omfattande kontinuitet från kommunisttiden.
Rumänien under Nicolae Ceausescu var den mest auktoritära, stalinistiska regimen i Östeuropa, en paranoid mardröm där en av 30 människor arbetade som informatör för den hänsynslösa Säkerhetstjänsten Securitate.

Turkiet
2013-40 s 10
"Turkiska demonstranter plågas fortfarande av tårgasen"
Nästan 40 % av de demonstranter i Turkiet som undersökts av medicinska team klagar över efterverkningar sedan de exponerats för tårgas som säkerhetsstyrkorna använde för att stoppa vårens protester mot regeringen. I en rapport som just släppts sägs att Turkiets säkerhetstrupper använde sig av tårgas i stor omfattning mot fredliga demonstranter. Och att de attackerade medicinska nödstationer under demonstrationerna.

Österrike
2013-40 s 11
"30 % för EU-motståndare"
Parlamentsvalet i Österrike har stärkt landets populister. De utmärker sig med utlänningsfientliga paroller och eurokritiska slagord. För de etablerade regeringspartierna SPÖ och ÖVP borde valresultatet bli en varning. Båda partierna har under en lång period av år förlorat mycket av sitt väljarstöd, och fick tillsammans bara lite över 50 %. ÖVP-ledaren, Michael Spindelegger, utrikesminister i den nuvarande regeringen, tycks kunna tänka sig att bilda regering med FPÖ eurokritikerna i miljardären Frank Stronachs parti Team Stronach. FPÖ ökade med nästan 4 procentenheter till 21,4 %. Och nya Team Stronach fick 5,8 %. ÖVP fick 23,8 %.

Norge
2013-40 s 12
"Norge får en mitten-högerregering"
Norge får den mest högervridna regeringen sedan det andra världskriget då mitten-höger-partiet Höyre och Framskrittspartiet bildar en minoritetskoalition medan två smärre partier står utanför regeringen.
Emellertid kommer liberala Venstre och Kristelig Folkparti att stödja koalitionen inom ramen för ett samarbetsavtal som ger båda småpartierna inflytande. Man har bland annat fått löfte om att det inte ska borras efter olja i områdena Lofotenöarna och Vesteralen, förbättrad infrastruktur och att lätta på skattetrycket.

2013-40 s 13
"Norge lutar åt höger"
Resultatet av det norska valet är klart: med 26,8 % av rösterna kommer det konservativa partiet Höyre att leda nästa koalitionsregering. Framskrittspartiet ingår i koalitionen. De förespråkar skattelättnader, privatisering, avregleringar och en omfattande reducering av den offentliga sektorn.
Norge låg i topp 2013 på UNDP:s (FNs utvecklingsprogram) index över mänsklig utveckling - nämligen en social infrastruktur som tillförsäkrar tillgång till offentliga nyttigheter.

USA
2013-40 s 14
"Vem bär skulden"
President Barack Obama anser att republikanerna bär skulden då de använder budgeten som ett medel för att stoppa hälsovårdsreformen som redan är beslutad. Nej, säger republikanerna, det är Obamas majoritets­ledare i senaten, Harry M. Reid från Nevada, som bär ansvaret eftersom han vägrat att förhandla.
För första gången på 17 år har den amerikanska regeringen tvingats stänga ner sina funktioner för att budgeten inte är godkänd. Väljarna skyller främst Republikanerna för detta.

2013-40 s 16-18
"Obamas diplomatiska offensiv för Mellanöstern"
Det historiska ögonblicket var noga koreograferat. Utrikesministrarna från de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och USA tillsammans med Tysklands utrikesminister träffades klockan 16.00 förra torsdagen. Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif, som levt många år i New York, avstod från de vanliga artigheterna. Han sa att han inte ville ödsla tiden och att mycket hade förändrats i hans land på grund av det senaste valet. Han sa till de församlade rådsmedlemmarna att hans uppdrag var att på fredligt sätt lösa konflikten kring Irans kärnprogram. Efter detta träffade Zarif privat USA:s utrikesminister John Kerry. Bara en gång på senare år har en utrikesminister från USA träffat sin iranske motsvarighet. I övrigt har relationerna mellan de båda länderna karakteriserats av 34 års tystnad efter stormningen av USA:s ambassad i Teheran.
Barack Obama fått upp tre frågor stora frågor på dagordningen:
Den planerade förstörelsen av Syriens kemiska vapen.
Framsteg och hopp om att få slut på motsättningarna om det iranske kärnprogammet.
Fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier.

Indien
2013-40 s 20-21
"Sexanklagelserna mot Indisk guru splittrar nationen"
En ashram på 12 hektar mark i västra Indien härskar en guru, Asumal Harpalani. Nu sitter han fängslad i Jodhpur. Han arresterades för sex månader sedan anklagad för sexuellt övergrepp mot en 16-årig dotter till en av hans anhängare.
Skandalen har väckt frågor om den makalösa tillväxten av antalet andliga gurun i världens största demokrati, Indien - för att inte tala om den enorma makt och rikedom dessa heliga män förfogar över. Det visas religiösa TV-program dygnet runt. Anhängarna betraktar anklagelserna mot honom som "dynga och smutsigt vatten".
Ashrama eller ashram (betyder även eremitage) är en avskild plats för de hinduer som vill dra sig tillbaka och ägna sig åt meditation

2013-40 s 22-24
"Hindunationalisterna fördriver grannarna"
Kutba, en by i distriktet Muzaffarnagar i den norra delstaten Uttar Pradesh hade en gång 4 000 invånare. Majoriteten är hinduer och tillhör den jordbrukande kasten, jaterna. Förutom det lever knappt 700 muslimer i byn. Men de flydde efter övergreppen på morgonen den 8 september. "Hinduerna släpade ut muslimerna från husen, inte ens barnen skonades, erinrar sig en muslim förskräckt. Angriparna var grannar som vi aldrig haft problem med tidigare, tillägger han.
En strid mellan två familjer var den utlösande faktorn. Eng ung muslim ska i slutet av augusti verbalt ha trakasserat en hinduistisk kvinna på gatan. Kvinnans bror och två andra släktingar till henne mördade den muslimske mannen. Därefter ska den muslimske mannens anhöriga ha misshandlat två jater till döds, jater kallas de som tillhör majoriteten i distriktet Muzaffarnagar och som tillhör den jordbrukande kasten. Muslimerna är snarare drängar eller arbetare.
Sammanlagt dödades 44 personer, de allra flesta muslimer.
Det finns många rykten kring de två etniska grupperna. Hindunationalister hävdar till exempel att muslimska män i större utsträckning trakasserar och lurar hinduiska flickor med målsättning att genom giftermål få dem att konvertera. Fenomenet har blivit känt över hela
landet underbegreppet "Kärleks-Jihad".

Algeriet
2013-40 s 25
"Radikala förändringar bland Algeriets gamla makthavare"
Algeriets statsöverhuvud Abdelaziz Bouteflika är 76 år. Han säkrade sin första ministerpost redan 1962. Han har suttit på presidentposten sedan 1999. Men tidigare i år drabbades han av ett slaganfallet därefter började man tala om en "avbouteflikasering". Men för tidigt. Bouteflika har tillförsäkrat sina anhängare ännu mer makt och försvagat sina potentiella fiender.

Syrien
2013-40 s 26-27
"Roten till det syriska inbördeskriget"
I Syrien lever olika religiösa grupper sedan århundraden sida vid sida. Assadregimens diktatur och misshushållning har skärpt de religiösa och etniska motsättningarna och lett till inbördeskrig.
68 % av befolkningen sunnitiska muslimer, varav 10 % är kurder, 11 % är alawiter, 11 % är kristna. Hafez-al Assad kommer från den alawitiska minoriteten.
Upproret i Syrien är resultatet av olika samverkande faktorer.
- Mellan 2006 och 2010 hemsöktes Syrien av en förödande torka.
Assad begick avgörande misstag i sin jordbrukspolitik. Torkan drev 1,5 miljoner människor från deras byar till utkanterna av de stora städerna.
- Under vintern 2010-2011 spred sig de protester som börjat i Tunisien och Egypten också till Syrien. Demonstrationer blev många. Assad talade om en internationell sammansvärjning och lät polismakten slå ner upproret.
Den hittills undertryckta majoriteten sunniter satte sig upp mot regimen och krävde vedergällningen

Venezuela
2013-40 s 28-29
"En promenad till den döde mannens hörn"
I varje gatuhörn, från Döve Mannen till Faran, dröjer förnimmelserna av ett färgrikt förflutet sig kvar.
Caracas är idag en graffitimättad, tungt trafikerad och grymt våldsam huvudstad. År av desperat moderniseringshysteri har lämnat kvar föga av den koloniala charm som syns i vissa andra sydamerikanska städer. Men ännu kan stadens förflutna karaktär anas, likt urbana palimpsester (handskrift, vanligtvis på pergament), mitt i all betong.
Här har byggnaderna namn istället för nummer. För många är gatunamn fortfarande ett okänt fenomen, för vissa även den gata de själva bor på. Här kan till och med själva gatuhörnen ha ett namn, ofta med anknytning till dess färgstarka historia - en av stadens allra charmigaste egenheter.
I Caracas kan du bo mellan Faran och Håll Ögonen Öppna. Eller mellan Hopp och Tro, ett stenkast från Evigheten. På restaurang Gallegos, en av flera restauranger med liknande namn, frågar matsugna gäster ofta; "Är detta Döde Mannens Hörn"?