Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 11

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10   

EU
2013-11 s 4-6
"Européen måste först skapas"
På en punkt är Italiens ledande politiker överens: De fordrar "solidaritet" av Europa. Inbitna supereuropeer borde ta lärdom av den italienska enhetsstatens historia.
Den italienska enhetsstatens mer än 150-åriga historia visar de negativa följderna av en alltför snabbt genomförd union. Bland annat uppkomsten av maffiastaten och statens enorma skuldbörda.
Bara var tionde väljare röstade i senaste parlamentsvalet på avgående premiärministern Mario Monti vilket tyder på att italienarna ännu en gånga vägrarerkänna lägets allvar och är djup ovillig inför reformer. Oviljan är stor mot Montis stora skattehöjningar.

Storbritannien, Irland
2013-11 s 7
"Britterna tackar Irland"
Gränsöverskridande säkerhetsarbete räddar liv i samband med tilltagande våldsamheter från republikanska dissidenter hävdar Storbritanniens Nordirlandsminister Theresa Villiers.
David Cameron tackar Dublins regering och dess säkerhetsstyrkor som hjälpt till med att motverka hot från grupper som nya IRA.

Frankrike
2013-11 s 7
"Fransk militär släpper Dreyfus hemligheter"
Hela den hemliga militära dossier som användes för att falskeligen döma kapten Alfred Dreyfuss som spion för Tyskland 1894 har lagts ut på internet av det franska försvarsministeriet. Dreyfuss blev rentvådd 1906.
De omfattande akterna om fallet arkiverades 1906 men de har aldrig förr publicerats i sin helhet

FN
2013-11 s 8
"Sluta supa i FN"
När FN började renovera sitt högkvarter på Manhattan 2009, var det första offret för konstruktionsarbetena Delegate's Lounge, den bar där i årtionden delegaternas delikata diplomatiska värv underlättats av rejäla drinkar. Förlusten ledde till protester från diplomaterna och deras anställda och en temporär ersättare var snart på plats.
Den baren är sedan länge borta, men törsten efter alkohol i FN är uppenbarligen lika stark som någonsin. Häromveckan kom en amerikansk diplomat med något som han kallade ett "anspråkslöst förslag", som han trodde skulle påskynda FNs ökända, långt utdragna budgetarbete. Han bad delegaterna att sätta tillbaka korken i flaskorna. "Förhandlingsrummen för i fortsättningen bli alkoholfria zoner" menar han. Som släkte betraktat är diplomater tunga suputer.
- Förhandlingsrummen bör i fortsättningen bli alkoholfria zoner, menar diplomaten, Joseph M. Torsella
Än så länge tycks det inte föreligga någon större chans att förslaget leder till ändrade beteenden.

USA, Miljö
2013-11 s 9
"Gröna framsteg men långsamt"
President Obama har uttryckt sin vilja att minska utsläppen från redan existerande kraftverk och förberada landets samhällen för konsekvenserna av klimatförändringar och skynda på övergången till mer hållbara energiformer. Han har namngivit de tjänstemän vars uppgift det blir att genomföra detta uppdrag. Det blir Gina McCarthy och Ernest Moniz.

Kuba
2013-11 s 10-11
"Kubansk bloggare gör turné"
Yoani Sanchez, den uppmärksammade kubanska dissidentbloggaren, säger att hon måste stålsätta sina nerver när hon förbereder sig för att skriva ännu en vinjett om den tristess, den djupa förtvivlan och de prövningar som präglar livet i det kommunistiska Kuba.
Yoani Sanchez, 37, har regelbundet lagt ut texter på sin Generation Yblog, som har en halv miljon läsare, det flesta utanför Kuba.
Hon har börjat göra en 80 dagar lång turné till olika länder. Trippen, som omfattar the Columbia University Graduate School of Journalism i New York ska i nästa vecka följas upp av möten i Washington, DC med medlemmar av kongressen. Hennes turné möjliggjordes när Kubas president Raul Castro tog bort de restriktioner som hindrat vanliga kubaner från att resa utomlands.

Venezuela
2013-11 s 12-13
"Oppositionsledaren vill bli president"
Henrique Capriles, en ung guvernör, som förde en energisk men misslyckad kampanj för att besegra president Hugo Chávez i oktober förra året, har bestämt sig för att ställa upp mot den avlidne presidentens handplockade efterträdare vid det snabbt beslutade presidentval som avgör framtiden för den döde ledarens socialistrevolution. Men många kommer att rösta på vicepresidenten Nicolas Maduro eftersom detta var den cancersjuke Hugo Chávez sista önskan.

Indonesien, Malaysia
2013-11 s 15
"En farsartad invasion blir obehaglig"
Den 5 mars företog malayiska trupper vad som regeringen hoppades skulle bli det slutliga angreppet på kustby i del malaysiska delstaten Sabah på ön Borneo. Uppdraget var att få slut på en tre veckor lång invasion av filippinska medlemmar av något som kallas Sultanatet Sulus Kungliga armé. De lyder en man som kallas Sulu, Jamalul Kiram III, vars förfäder en gång härskade över delar av ön Borneo. Själv är han bosatt i Filippinernas huvudstad Manila.

Japan
2013-11 s 16-17
"Japans nye ledare försöker rycka igång ekonomin"
Bara två månader efter det han tillträdde sin post visar premiärminister Shinzo Abe en tilltagande vilja att ta itu med det japanska etablissemangets pelare. Nämligen Centralbanken och landet politiskt inflytelserika bönder. Avsikten är att gjuta nytt liv i landets apatiska ekonomi. Han vill få bort den invalidiserande inflationen och ansluta sig till förhandlingar om en USA-ledd frihandelspakt i Stilla havsområdet. Det senare innebär en risk frö att bönderna som fruktar utländsk konkurrens stöts bort.
Redan har yenen gått ner 20 % och förbättrat exportmöjligheterna.
Djärva åtgärder från den nya riksbankschefen behövs allteftersom oron över Japans geopolitiska ställning i förhållande till Kina växer.

2013-11 s 18
"En modern kamikaze i förbjudna zonen"
På Masami Yoshizawas bondgård stötte vi ihop mer eller mindre av en tillfällighet. På en sidogata mellan Odaka och Namie, omkring två timmars bil­resa söder om Fukushima, ville vi titta på det staket som avskärmar det avspärrade området kring det havererade kärnkraftverket Daiichi. Masami Yoshizawa är den enda människa som bor kvar i den förbjudna zonen. Han har tagit hand om hundratals djur och det bestrålade fodret från andra bönder som lämnat området.
Han har gjort kampen för att avskaffa kärnkraften som sin främsta fråga. Han lever på gåvor och på motsvarande 1000 schweizerfrancs i månaden från kärnkraftsägaren Tepco. Han har alltid en geigermätare med sig.

Vietnam
2013-11 s 19
"Vietnam släpper in Amnesty"
Vietnamns regering har öppnat en dialog med Amnesty International om att tillåta gruppen att träffa viktiga dissidenter och regeringsföreträdare. Det är den första kontakten sedan slutet av Vietnamkriget.
Vietnam vill ge sitt land en positiv image i samband med konstitutionen skrivs om medan nationen försöker anpassa sig till snabba ekonomiska förändringar som orsakats av en rörelse bort från en centraliserad ekonomi i sovjetstil till en friare marknadsbaserad ekonomi.

Afghanistan
2013-11 s 20-21
"Självmordsvåg bland afghanerna"
På ytan tycktes systrarna Gul ha allt. De var unga, vackra, utbildade och rika och testade de konservativa afghanska sederna genom att klä sig i åtsittande jeans, använda makeup och mobiler. Men Nabila Gul,17, en glad och modig gymnasielev gick för långt. Hon blev kär.
Hennes äldre syster Fareba, 25, skrämdes av den tänkbara skam och de konsekvenser som Nabilas förälskelse i en ung man utanför familjens vänskapskrets, kunde föra med sig. Hon försökte ingripa. Deras uppgörelse slutade en novemberdag i sorg: två likkistor sida vid sida. De avled med några timmars mellanrum efter att ha intagit råttgift, som de stulit ur sin fars förråd.
De unga kvinnorna lever fortfarande i Afghanistans konservativa och mansdominerade samhälle. Sammanstötningen med västs sociala normer på TV är grym och kan bli hjärtskärande.

Kina
2013-11 s 22
"Skatteplanering i Kina - skilsmässa"
En skatt på kapitalavkastning vid husförsäljning har nyss tillkommit för att kyla ned Kinas glödheta fastighetsmarknad, men sedan skatten blev känd häromveckan har den fått motsatt effekt: den har utlöst panik.
Försäljningarna har ökat och priserna har stigit då köpare försöker att sluta avtal innan den 20-procentiga skatten är ett faktum. Skatten har också lett till ett ökat antal skilsmässor, en praktisk om än ganska hårdhjärtad strategi i avsikt att utnyttja kryphål i regelverket.
Frenesin understryker vilken central ställning som egendom har i kinesisk ekonomi. Omfattande delar av befolkningens tillgångar är bundna i deras bostäder.
Regeringen har under ett årtionde kämpat för att tygla huspriserna som började stiga igen förra året då ekonomin återhämtade sig.

Indien
2013-11 s 23
De rika tvingas ge till de fattiga"
De mest förmögna får en tilläggsskatt på 10 %. Satsningarna på sociala program ska öka med 30 %. Man måste fåde minst gynnade grupperna ut i arbetslivet för att åter få upp tillväxten. Det är grupper som lägre kaster, minoriteter och kvinnor. Indiens ekonomi har drabbats av en skarp tillbakagång under den globala ekonomiska krisen. Finansminister lovar att nästa år hålla budgetunderskottet under 4,8 %.
42800 skattebetalare som rapporterat en årsinkomst på över motsvarande 12 miljoner svenska kronor ska få ökad skatt. Även andra punktskatter ska höjas.

Irak
2013-11 s 24-25
"Ångrar attacken mot Saddam"
Kadom al-Jabouri blev berömd då han attackerade diktatorn Saddam Husseins staty med sin slägga. Nu önskar han att han inte hade gjort det. Det har gått tio år sedan han kom att ge Bagdads fall ett ansikte. Då hade vi bara en diktator, säger han, nu har vi hundratals. Under Saddam fanns det sääkerhet. Det fanns korruption men ingenting som det är nu. Våra liv var skyddade. Efter Saddam kom dödandet, plundrandet och det sekteristiska våldet.
För Tony Blair och president George W Bush kom bilden som gudasänd. Den signalerade glädjen hos en tacksam nation över att den hatade diktatorn störtats. Amerikanska TV-kanaler visade statyns fall om och om igen.

USA, terrorism
2013-11 s 26-27
"USA har Bin Ladens svärson"
Sulaiman Abu Ghaith hölls ursprungligen fängslad i Turkiet men togs av USA i Jordanien medan han var under deportation till sitt hemland Kuwait. Han ingick i Al-Quedas inre cirkel före attacken den 11 september 2001. Han ställs nu inför en federal domstol i New York. Det är USAs mål att alltid infånga och straffa USAs fiender, säger en åklagare där. Republikaner i kongressen avvisar tanken på att ställa Abu Ghaithinför en civil brottsdomstol i stället för en militärdomstol på Kuba.

Arabvärlden, terrorism
2013-11 s 28-29
"Makten tung för Brödraskapet"
Efter att ha varit förtryckta i åratal har det muslimska brödraskapet skenbart uppfattats som omtänksamt och dugligt i Egypten. Nu när de sitter vid makten har skenet slocknat.
Till skillnad från de flesta andra jihadistgrupperingar som al-Quaeda och fundamentalistiska salafister har Brödraskapet som kallas Ihwan på arabiska, dämpat de rituella kraven på sharialag ller på att krossa Israel och har i stället visat upp tålamod och pragmatism.
Men interna motsättningar har gjort sig gällande. Då kroniska problem som arbetslöshet har förvärrats har deras popularitet som makthavare fått lida.

Bulgarien
2013-11 s 30
"Bulgarien ber judar om ursäkt"
Bulgarien ber nu om ursäkt för att mer än 11000 judar deporterades från områden som Bulgarien behärskade under abdra världskriget. De sändes till tyska koncentrationsläger. Få överlevde. Visserligen hindrade Bulgarien deportation av 48 000 judar men 11 343 judar skickades från norra Grekland och Jugoslavien.

Saudiarabien
2013-11 s 30
"Saudiska oppositionella fick långa straff"
En saudisk domstol har dömt två kända oppositionella människorättsaktivister till långa fängelsestraff. De döms för att ha bildat en illegal organisation och för att ha opponerat sig mot kungens auktoritet. Domstolen upplöste också deras organisation Saudi Civil and Political Rights Association.

Burma
2013-11 s 31
"Aung San Suu Kyi återvald"
Det burmesiska oppositionspartiet NLD, har åter valt Aung San Suu Ky tilli ledare vid sin första kongress sedan diktaturtiden. I sitt tal till kongressen vädjade hon om enighet. I hennes tal framgick att det varit motsättningar och fraktionering inom NLD.

Malawi
2013-11 s 31
"Påstått kuppförsök i Malawi"
Minst 10 personer har gripits i Malawi, anklagade för att ha planerat en statskupp. Bland de gripna finns både nuvarande och tidigare ministrar, ministern Goodall Gondwe och exministern Peter Mutharika. De anklagas för att försöka förhindra att president Joyce Banda övertar makten nästa år. Hennes företrädare Bing wa Mutharika avled oväntat i en hjärtattack i april förra året.

Argentina, Storbritannien, Falklandsöarna
2013-11 s 31
"Tre invånare röstade för union med Argentina"
99,8 % röstade för att Falklandsöarna skulle förbli en del av Overseas Territory även i framtiden. Nu har Falklandsöarnas befolkning sagt sitt. Inte att undra på. Sedan förra kriget om Falklandsöarna har de 2563 invånarna kostat moderlandet insatser inklusive försvaret om 44856 euro per person. Vad är det då som är värt den investeringen? Jo, Oljefyndigheterna runt öarna. Det kan bli ett nytt Norge om några år när utvinningar i större format blir aktuella.
Den stridslystna presidenten i Argentina har det svårt nu. Ekonomin rasar och hon har behov av att sätta väljarnas fokus på något annat. Likadant gjorde man då den förra juntan var på fallrepep. Då skickade man dit trupper vilket ledde till en stor förlust efter 44 dagars krig.