Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 09

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08     

Energi, Miljö
2013-09 s 4-6
"Europa bränner mer och mer kol"
Det grönvänliga Europa har en smutsig hemlighet: Det bränner mer och mer kol. Europas användning av fossila bränslen ökade förra året efter att länge ha minskat. Ökningen beror på att billigt kol från USA släppts ut på de globala marknaderna samt på oavsiktliga konsekvenser av ambitiösa miljöpolitiska beslut som lagt locket på utsläppen och reducerat behovet av kärnkraft.
Det nya beroende av ett av de smutsigaste bränslen som finns demonstrerar vilken utmaning det är att hålla de jämna steg som krävs för att behålla en grön politik, fastslår analytiker och tjänstemän. Det demonstrerar också de långtgående konsekvenserna av den amerikanska haussen i naturgas.
I USA är naturgas numera ofta mindre dyrt än kol. Därför har efterfrågan på det hårda, svarta bränslet rasat. Kolet skeppas ut över världen i stället, USAs kolexport till Europa steg med 26 procent de nio första månaderna av 2012 jämfört med samma period 2011. Exporten till Kina har också ökat.
"Det har varit mycket välkommet att USAs utsläpp av växthusgaser minskat som en följd av övergången till naturgas", säger VD vid Institutet för europeisk miljöpolitik i London. "Men om vi helt enkelt skyfflar över kolet någon annanstans, främst då till Europa, så försvinner fördelarna."
I Tyskland, som mätt med vissa mått har de mest omfattande gröna miljömålen av de stora industrialiserade länderna, innebar ett beslut 2011 att stänga kärnkraftverk, att det tomrum som uppstått fylls med hemmavid framställd lignit, också kallad brunkol.
Nya borrmetoder för naturgas har utvecklats i USA. "Hydraulisk fracturing" har gjort det möjligt att uynyttja nya reservlager som är så enorma att USA snart kommer att bli en exportöe av naturgas och göra slut på landets beroende av dyrbar oljeimport. USAs växthusutsläpp har sjunkit till sin lägsta nivå sedan 1992.

Kazakstan
2013-09 s 7
"Dålig etikett i Kazakstan"
Bilförare grälar och svär som bostbindare och använder ett kroppspråk med många oscena gester som om de precis klivit ut ur filmen "Borat".. När senastens ordförande med sällskap passerade en bilist hötte denna med utsträckt långfinger mot den statliga kortegen. Missdådaren greps och dömdes till fem dagars fängelse. Domen har orsakat våldsam debatt på internet. Många menar att de kazaiska staten på nytt har visat sitt autokratiska tryne.

Ryssland
2013-09 s 8-9
"Krypskytte mot Medvedev"
En kampanj av insinuationer och förolämpningar har riktats mot premiärminister Dmitry Medvedev. Men i detta land där all makt strömmar från toppen ner har hans chef, presidenten Vladimir Putin, under hela vintern inte gjort något för att stoppa ryktesspridningen. Tvärtom tycks han vilja visa att Medvedev oåterkalleligen förlorat hans förtroende. Guvernörer missaktar Medvedev, byråkrater missaktar honom. Kabinettet av ministrar som Medvedev leder fungerar knappast.

2013-09 s 10
"Ryska livslängden måste öka"
I Ryssland dör fler människor än som föds. Den förväntade livslängden är 60,1 för män och 73,2 för kvinnor, I USA och EU nästan 80 år för båda könen. Ryssarna bär med sig en tung börda av riskfaktorer för sjukdomar med 60 % av männen som röker och varje medborgare förbrukar 15 l ren alkohol om året. Halva befolkningen är överviktig. Den usla trenden har plågat Ryssland alltsedan Sovjetunionens kollaps. Barnadödligheten ökade i fjol från 7,1 till 8,7 dödsfall.
Få bryr sig om att sätta på sig säkerhetsbälte vid bilkörning vilket ger många dödsfall vid trafikolyckor.

Libyen
2013-09 s 11
"Libyen utvecklas i snigelfart"
Efter ett kort utbrott av eufori inför den andra årsdagen av upproret mot Muammar Gaddafi den 17 februari sjönk libyerna snart ner i sin mindre glädjefyllda insikt att reformerna när det gäller politik, ekonomi och säkerhet fortskrider med i bästa fall en snigels hastighet. Gamla lagar hindrar utländska investeringar. Jihadister har åter dykt upp i öster. I Väster och söder strider smugglare och banditer för att kontrollera trafiken med bensin, droger och människor över gränsen.

Irak
2013-09 s 12-13
"Militant grupp blir Irans röst i Irak"
Den av Iran uppbackade grupp shiiter som varit ansvarig för de flesta attackerna mot amerikanska trupper under slutskedet av USAs engagemang i Irak är nu i full färd med att ombilda sig till en politisk organisation. Det är Asaib Ahl al-Haq, tidigare en islamisk motståndsrörelse, som nu bygger kontor och upprättar religiösa skolor med förbundets nära allierade, Hizbollah i Libanon. Förbundets ledare är Quai al-Khazali vill se det iranska systemet med religiös överhöghet tillämpat i Irak. Iran sponsrade och finansierade gruppen redan från början.

Jemen
2013-09 s 14-15
"Jemen söker stabilitet"
Tälten på Change Square här i Sana är nu nästan tomma på demonstranter och tältdukarna fladdrar och slår i brisen. Två år efter inledningen till den demokratiska revolten har Jemen en ny president och befinner sig mitt uppe i en trög övergångsprocess som av Obama-administrationen hållits fram som ett föredöme för att lösa problemet med Syriens blodiga inbördeskrig.
På vissa sätt har övergången här åstadkommit ett relativt lugn medan Egypten och Syrien befinner sig i ett våldsamt kaos.
Men många jemeniter betvivlar nu att något egentligen har förändrats och fruktar att den högt prisade "Jemen-modellen" innesluter en bräcklig stabilitet vid en tidpunkt då det krävs beslutsam handling.
Utanför huvudstaden är landet mer roderlöst än någonsin. Södern är i händerna på en en växande självständighetsrörelse och sekteristiska spänningar är på frammarsch i norr. Ekonomin ligger i spillror.

Libanon, Saudiarabien
2013-09 s 16
"Satirbråk i Mellanöstern"
Det som upprörde sinnena var en karikatyr i den saudiska tidningen "Al Watan" där mitran på maroniternas patriark Bishara Rai hade antagit formen av en raket. Maroniterna utgör det största kristna trossamfundet i Libanon. Tecknaren brännmärkte Rai som vän till Basher al-Assad som är Saudiarabiens fiende.

Iran
2013-09 s 17
"Omstritt kärnkraftsprogram"
Iran presenterar 16 orter där nya kärnkraftverk ska byggas för att täcka landets växande electricitetsbehov. I TV har också berättats om en omfattande ny uranfyndighet.

Terrorism, Palestina
2013-09 s 18-19
"Rättegången röjer Hizbollahs aktiviteter i Europa"
I en föga uppmärksammad rättegång i en liten rättssal i Limassol på Cypern, gav en 24-årig man en sällsynt inblick i det hemliga globala kriget mellan Israel och Iran. Han erkände även att han själv är agent för det militanta nätverket Hizbollah, som han agerat kurir åt i Europa, med uppdrag att bland annat bevaka denna lilla hamnstad som är känd för att ofta besökas av israeler. Mannen har svenskt pass.
I ett brott mot gruppens järndisciplin och väl inpräntade hemlighetsmakeri berättade agenten Hossam Taleb Yaacoub om hur han regelbundet kontaktats av en maskerad man han enbart kände som Ayman. Han berättade hur han först fick enkla uppgifter som att plocka upp ett par väskor i Lyon, Frankrike och om att föra en mobiltelefon, två simkort och ett mystiskt paket invirat i tidningspapper från Amsterdam till Libanon.
När han arresterades i juli förra året fann man en liten röd anteckningsbok innehållande noteringar om två bussars nummerplåtar. Bussarna fraktar israeler till semesterorter i närheten.

Kina
2013-09 s 20-21
"Shanghai söker sin själ"
Efter att ha till varje pris strävat efter modernitet i 30 år har Shanghai äntligenbörjat räkna med värdet och inte bara kostnaden av att bevara stadens historiska skatter.

Indien
2013-09 s 22-23
"Indien satsar österut"
På brospannet över Asiens motorväg nummer ett i gränsstaden Moreh, basuneras Indiens vänskap med grannlandet Burma stolt ut. Den officiella sloganen säger att Indien "tittar österut" och lovar att motorvägen ska bidra till ökad integration mellan de snabbt växande ekonomierna i sydostasien.
I Washington hoppas man att starkare band mellan Asiens fria marknadsdemokratier ska fungera som motvikt till Kinas uppgång, och stödjer därmed ivrigt idén. Även i den fjärran huvudstaden New Delhi, där uppmärksamheten av tradition snarare riktas på säkerheten längs Indiens västra gräns mot Pakistan, än på handel via landets östra gräns mot Burma, vinner idén anhängare.
Hittills har det inte hänt mycket. Misstron mellan de två grannländerna i kombination med indisk håglöshet och ineffektivitet, har hindrat drömmen från att bli verklighet.

Kanada, Grönland
2013-09 s 25
"Inuiterna utmanar djurrättsaktivisterna"
Inuiterna, säger den kanadensiske inuitledaren Terry Audla, ser djuret som ett ilsket rovdjur, en kulturell symbol och en värdefull källa till mat, värme och pengar i en del av världen där det är ont om alla dessa tre.
Men för djurrättsaktivister och miljövänner i varmare länder är isbjörnen både en ikon i kampen mot klimatförändringar och ett djur som hotas av utrotning.
De ser björnjakten som anakronistisk och kräver fullständigt förbud för den internationella handeln med hudar och andra kroppsdelar som redan är kraftigt begränsad.
Dessa motstridiga synsätt kommer att kollidera när överenskommelsen om internationell handel med utrotningshotade arter (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - CITES) sammanträder i Bangkok 3-14 mars.
Kanada hoppas att länder som vill bli observatörer i mellanstatliga Arktiska Rådet ska tveka inför att rösta mot Kanada, Norge och Danmark i frågan. Kanada tar över som ordförandeland i maj och är fast besluten att motsätta sig USA och hela uppbådet av djurrätts- och miljöorganisationer som stöder USAs linje.

Miljö, Latinamerika
2013-09 s 26
"Storrazzia mot skogsskövling"
Polisen har offentliggjort detaljer i en av de största razziorna någonsin i Latinamerika mot misstänkt olaglig timmerhantering. Närmare 200 personer har gripits och 2000 lastbilar fyllda med timmer har beslagtagits. Från september till sen november i fjol genomfördes "Operation Lead" i tolv länder - Interpols första internationella operation mot storskalig avverkning i avsikte att hjälpa medlemsländer att bekämpa olaglig avverkning och skogsbrott.
Under allt för lång tid hade regeringar ocn internationella tillsynsmyndigheter blundat för olagligheterna.

USA, Mali, Niger
2013-09 s 27
"USA skickar drönare till Malis grannland"
USA utvidgar väsentligt sina insatser i krisområdet i Mali och placerar ut drönare i grannlandet Niger till stöd för de franska trupperna med underrättelsearbete. Islamisterna har funnit en idealisk reträttplats i de extremt svårtillgänglia trakterna i norra Mali. Drönarna är obestyckade och ska bara leta upp var de islamistiska rebellerna i Mali befinner sig.
Afrika är ett av de viktigaste områdena för USA i kampen mot terrorism.
Bland de afrikanska trupperna utgör 2000 man från Tchad den största kontingenten.

Swaziland
2013-09 s 28-29
"Swazier kämpar för gratis skolor"
Medan Swazi-regeringen anstränger sig för att garantera en landsomfattande gratisskola måste den samtidigt slåss med rektorer över frågan om det är dålig finansiering eller omfattande korruption som står i vägen för ett genomförande av reformen. Rektorerna har förskingrat pengar och därför krävt eleverna föräldrar på höga avgifter. Detta har lett till att många barn tvingats stanna hemma. Nu kräver regeringen att rektorerna vid de statliga lågstadieskolorna de årliga extrapengar de har debiterat eleverna sedan det fria undervisningsprogrammet introducerades 2009. Detta kommer att leda till konkurs menar rektorerna.

Karibien
2013-09 s 30
"Regeringspartiet vann i Barbados"
Det regerande Demokratiska arbetarpartiet (DLP) behöll makten på Barbados i en hård valstrid. Premiärminister Freundel Stuart vann 16 av 30 parlamentsplatser. Det är den andra raka vinsten för DLP efter 14 år i opposition då den nuvarande oppotionsledaren Owen Arthur satt vid makten. Barbados har fått sänkt kreditvärdighet och har svårt med ekonomin.
Barbados är en självständig östat i ögruppen Små Antillerna i Västindien. Det är en av världens mest tätbefolkade stater. Ön ligger 434,5 kilometer nordost om Venezuela. De närmaste grannöarna är Saint Lucia respektive Saint Vincent och Grenadinerna, som båda ligger väster om ön.

Island
2013-09 s 31
"Island vill stoppa porr på Internet"
Kan ett land med ett bra informationssystem bli en porrfri zon i världen? Regeringen skissar på ett förslag att förbjuda pornografi, både i tryck och online. Detta i ett försök att skydda barn från eb svallvåg av våldsamma sexuella framställningar. Inrikesminister Ogmundur Jonassons förslag har väckt debatt.
Motståndare säger att det innebär censur av webbeb av den typ som autoritära regimer tillämpar.