Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 16

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15     

Grekland
2013-16 s 4-5
"Saffran får landsbygden att blomma"
I dessa bistra tider är det svårt att hitta ett ställe i Grekland där folk fortfarande ser framåt med tillförsikt, möjligen med undantag för landets avlägsna norra ände, Krokos i provinsen Makedonien.
Området kring Krokos i Grekland är världsberömt för sin röda saffran, som kallas "det röda guldet", den mest sällsynta och dyrbaraste kryddan på hela jorden.
Krokos producerar 1,5 till två ton saffran om året, vilket säljs för 2 000 euro kilot vilket svarar mot cirka 16 700 svenska kronor. Bönderna exporterar saffrankrokusens delikata guld till USA, Frankrike, Tyskland, Kanada och Australien.

Spanien
2013-16 s 6
"Spanien vill förbättra sitt varumärke - Vi är inte manãna"
Spaniens ekonomiska kris har krossat miljontals arbetstillfällen, skövlat de offentliga finanserna och tvingat tusentals företag i graven. Nu fruktar regeringen att krisen också har skadat den mest ogripbara tillgången nämligen varumärket Spanien, "Marca España".
Spanien har sjunkit från 10e till 19e plats sedan 2009!

Tyskland
2013-16 s 7
"Tar kriget aldrig slut?"
"Unsere Mütter, unsere Väter" (Våra mödrar, våra fäder), ett tyskt drama har väckt upprörda känslor i Polen och Ryssland samt fått den nya generationen tyskar att förhöra sina mor- och farföräldrar. Hur inblandade var de i krigets fasor? Nästan 70 år efter Tredje rikets fall, känner sig tyskarna tvingad att hålla sitt lands nazistiska historia vid liv. De har påmints om att nu är sista chansen att prata med de äldre som minns och fortfarande lever.

Tyskland, Polen
2013-16 s 8
"TV-serien upprör polackerna!
"TV-serien "Unsere Mütter, unsere Väter" har lovordats som en milstolpe i Tysklands pågående process att komma tillrätta med nazisttiden. Tyskarna älskar den men inte polackerna. Den polska Hemma Arméns sammanslutning som representerar den största beväpnade underjordiska rörelsen i Polen under kriget kallar beskrivningen av motståndskämparna som "skandalös". Särskilt handlar det om att funnits starka inslag av antisemitism i rörelsen.

Tyskland, Ryssland
2013-16 s 9
"Istid mellan Ryssland och Tyskland"
Det har inte blivit bättre efter den tyska TV-serien "Unsere Mütter, unsere Väter". Ryssland anklagar Tyskland för att tona ner Hitlers invasion av Sovjetunionen. Serien sägs markera "ett fortsatt försök att skriva om historien".

2013-16 s 9
"Femen skrämde Merkel - men Putin gjorde tummen upp"
Den ukrainska aktivistgruppen Femen har gjort stora rubriker världen över genom att demonstrera topless för kvinnliga rättigheter. Uppmuntrade av sin senaste demonstration under Putins besök i Hanover planerar de nu att sprida sina protestaktioner över hela Tyskland.
Tyskland

2013-16 s 10-11
"Gör oss inte till Führer!"
Tyskarna har tröttnat på att vara eurozonens syndabock. Hitler-mustascher och hakkors som besudlar bilder av Tysklands förbundskansler Angela Merkel har blivit eurokrisens återkommande ikonografi, allra senast på Cypern.
Än så länge är tyskarna inte öppet förbannade. Det skulle vara okarakteristiskt för ett folk som alltsedan det andra världskriget har varit angeläget att gottgöra sitt förflutna och vara goda europeiska partners.
I en nyligen genomförd opinionsundersökning sa 34 procent av tyskarna till och med att de sympatiserar med sydeuropéernas vrede. Men sinnesstämningen förändras. Sydlänningarna må uppfatta det som att Tyskland tvingar fram hårdhänta åtgärder och visar brist på solidaritet, men tyskarna själva har en annan uppfattning.

2013-16 s 12
"Tysk överklass söker eurokritiskt alternativ"
De som vill ha tillbaka D-marken har nu ett politiskt parti "Alternativet för Tyskland". Det har hållit sitt första möte i Berlin. Det utgör en joker inför valet i september och utgör ett potentiellt hot mot utsikterna till omval för Angela Merkel.
Det nya partiet leds av en samling ur den tyska eliten, inte av gräsrötter. En av dem är Bernd Lucke, 50, ekonomiprofessor från Hamburg. Mer än två tredjedelar av de anhängare som finns uppräknade på gruppens hemsida har doktorsexamen.
Bilderna från demonstrationer i Spanien och Grekland med bilder av hakkors och Merkel utklädd till Hitler ökar tyskarnas irritation. "Vartenda hakkors på Atens gator hjälper det nya partiet".
https://www.alternativefuer.de/

Afghanistan
2013-16 s 14-15
"Afghanska tolkar lämnas åt sitt öde"
Sulaiman är en av tusentals afghaner som direkt har bistått västs militära uppdrag och som väntar på att få besked om han får invandra till USA. Men väntan är lång och kön växer. Under tiden lever han och de andra under dödshot.
Faran r särskilt stor för de cirka 8000 tolkar som arbetat för amerikanerna. Antalet tillgängliga visum är bara 7500 - mot 25000 för irakierna. 12 % har hittils megetts. Många unga tolkar är idag efter 10 års arbete mer amerikaner än afghaner.

Venezuela
2013-16 s 16-17
"Chávez socialistdröm bleknar snabbt"
Med en sexfaldig ökning av oljepriset under det senaste decenniet har Venezuelaåtnjutit en enorm högkonjunktur med nära nog 1000 miljarder dollar i oljeinkomster. Det var detta överflöd som förde in Chávez och hans checkhäfte på världens scen. Det var oljeinkomsterna plus hans unika personliga utstrålning som höll igång hans revolution på hemmaplan. Men Chávez avled den 4 mars. Oljeproduktionen avtar och energiinkomsterna stiger inte längre. Ekonomin är på fallrepet. Caracas har världens högsta självmordstal, inflationen ligger på 30 %, budgetunderskottet ligger på 15 % av BNP.
Maduros knappa seger, om den består ger honom ett svagt mandat att styra Venezuela och det socialistiska prtiet. Redan nu anas sprickor och intern kritik. Med landets sinande oljinkomster blir det också allt svårare att genomföra det socialistiska projektet.

Egypten
2013-16 s 18
"Inga fler iranska turister"
Regeringen slöt ett avtal med Iran om direktflyg mellan länderna och inget visumtvång - men efter påtryckningar från salafistiska extremister har den egyptiska regeringen stoppat flygtrafiken mellan Teheran och Kairo. Salafisterna kräver också att alla iranska turister ska utvisas från Egypten.
Den lukrativa iranska turismen ligger för närvarande på is. För första gången på 30 år tillbringade en grupp med ett 50-tal iranier nyligen sin semester i Egypten. De reste till Luxor och Assuandammen och spenderade där betydligt mer pengar än vad de europeiska Iranierna intresserar sig inte bara för bad- och kulturresor till Egypten utan kommer också av religiösa skäl för att besöka heliga platser som Profetens barnbarns grav i Al-Husseinmoskén eller Sayida Zeinabs moské i Kairo.

Israel, Palestina
2013-16 s 19
"Statsministerns avhopp försvårar fredsförhandlingarna"
Fayyed kämpade mot korruptionen och arbetade för att utveckla näringslivet. Men han fick mäktiga motståndare i Hamas och Fatah som såg honom som västvärldes hantlangare.
Trots västs övertalningsförsök har den palestinska statsministern Salam Fayyad meddelat sin avgång. President Abbas har, efter viss tvekan, accepterat hans avskedsansökan.
Fayyad har från amerikanskt och europeiskt håll uppfattats som en oberoende politiker som velat bekämpa korruptionen och utveckl näringslivet. Han irriterade medlemmar i Fatah-organisationen genom att tillsätta tjänstemän efter kompetens.

Indien
2013-16 s 20-21
"Mordhotad och mordanklagad: nu vill Modi styra hela Indien"
Hur högt kommer Narendra Modi att stiga?
I december återvaldes han efter elva år vid makten i Gujarat och nu är hans ambitioner på nationell nivå. Han är en dominerande gestalt i oppositionspartiet BJP, kandidat till premiärministerposten vid valet nästa år. Han är en moderniserare som kan stoltsera med Gujarats ekonomik framsteg. Han är karismatisk, fysiskt kraftig, ibland aggressiv och han ställning som outsider tilltalar många väljare. Hans främste motståndare i valet kan bli kongresspartiets Rahul Gandhi. den priviligierade insidern.

Indonesien
2013-16 s 22-23
"Häxkonsterna blir olagliga"
Alla från Indonesiens elit till de allra fattigaste tror och brukar vit och svart magi - som riksdagen nu vill förbjuda. Men kan en folktro som gått i arv i generationer utplånas? ? Den svarta magin uppfattas i stort sett som förenligt med Islam i denna världens största muslimska stat. Och vem vågar trotsa trollkarlarnas onda öga?
Nu försöker Indonesiens riksdag förbjuda svart magi.
Med de föreslagna förändringarna i lagstiftningen från den holländska kolonialtiden avser Indonesien att kriminalisera var och en som "påstår sig besitta mystiska krafter" eller "uppmuntrar andra att tro att de med hjälp av vissa metoder kan orsaka mentalt eller fysiskt lidande hos en annan människa." Brottet skulle bli fängelse upp till fem år samt böter upp till 300 000 kronor.
Andra länder som Kamerum, Papua Nya Guinea oclagstiftningen är kontraproduktiv och uppmuntrar till falska anklagelser och bestraffningar.

Japan
2013-16 s 24
"Dammluckorna öppnas"
Riksbanken bryter med det förgångna.
Statsminister Shinzo Abe har nu lyckats tygla Riksbankens självständighet och fått den att agera för att ta död på deflationen. Nu hr banken motvilligt satt upp ett mål på två procents inflation. Nya pengar ska tryckas och öka innehavet av japanska statsobligationer. Nu planerar Abe att reformera arbetsmarknadspolitiken, hälsovården och jordbruket.

Samhälle
2013-16 s 25-27
"Den moderna slavhandeln"
FNs internationella arbetsorganisation (ILO) beräknat att 21 miljoner människor lever i någon form av slaveri. Slavarbete förekommer i båda lagliga och illegala industri- och affärsverksamheter runtom i världen. I Brasilien finns slavar i Amazonas som skördar regnskogsträ som smältverken eldas med för att tillverka stål åt industrier som till exempel biltillverkare.
Barnslaveri utgör mer än en fjärdedel av allt tvångsarbete. Enligt ILO lever minst 5,5 miljoner barn som slavar. I MUmbay finns minst 35000 barn som lever som tvångsarbetare enbart inom Mumbais läderindustri vid tegenstensugnar och tebutiker.

Kongo
2013-16 s 28-29
"Massvåldtäkterna tvingar fram nya lagar"
Den brittiske utrikesministern William Hague har under G8-mötet presentrt en ny strategi mot sexuellt våld i krig.
Om offren inte kan identifiera de soldater som begått brotten tillämpas hierarkiprincipen det vill säga de som kommenderat enheterna måste stå för dessa otroligt allvarlia brott som begåtts av soldater under deras befäl.

Forskning
2013-16 s 30
"Facebook ger dåliga betyg"
En undersökning visar att de elever som vistas mycket på Facebook under fritiden får sämre betyg än genomsnittet medan de som lyssnar på musik eller läser böcker får bättre betyg. Forskarna har följt kvinnliga universitetsstudenter under deras första högskoleår. Vi ville kolla hur olika medier påverkar betygen, säger Walsch som är ansvarig för undersökningen som gjorts av ett medicinvetenskapligt center i Los Angeles.
Emerging Adulthood
http://healthyliving.msn.com/pregnancy-parenting/kids-health/too-much-texting-facebook-time-may-lower-college-womens-grades