Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Japan

Karta
 Info Ahashi Shimbun
Japan Times

Japan, sammanfattningar av artiklar om Japan, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-22 s 20-21
"Japans unga har allt utom en dröm"
En katastrof för en ung välutbildad om han inte har ett "meishi", ett visitkort som visar var han är anställd och hans ställning på företaget. Många är arbetslösa men kan ändå konsumera eftersom de bor kvar i hemmet.

96-29 s 17-19
"Japan är på väg upp ur den ekonomiska svackan"
Är Japan tillbaka? Ja, men inte som exportångvälten som krossar allt i sin väg, Den försiktiga återhämtningen kommer att leda till en jämfört med förr mer blygsam tillväxt och välbehövliga reformer, både ekonomiska och sociala.
Efter 4 års stagnation råder det idag en påtaglig optimism. Konsumtionen av importerade varor ökar och handelsöverskottet minskar. Alltmer kommer dock från japanska företag utomlands.
Många menar att det behövs en social revolution i Japan mot t ex den livslånga anställningstryggheten, det behövs andra mål än "en perfekt och effektiv produktion".

96-35 s 6-7
"Nytt parti ser dagens ljus i Japan"
Hatomaya lämnar Sakigakepartiet, det minsta av de tre i den japanska regeringskoilitionen för att bila ett nytt dynamiskt parti inför 2000-talet.

96-37 s 26
"Geishan hör inte hemma i det moderna Japan"
Förfining, makt och diskretion - men den moderna japanska kvinnan är inte intresserad. Dessutom finns inte längre en efterfrågan av konst, dans, musik och kultur utan snarare golf och karaoke.

96-39 s 18
"Japan förbereder val i oktober"
Val till parlamentets underhus. Första sedan 1993. Nytt valsystem. Förvirrande partibild.

96-43 s 16-17
"Japan röstade för status Quo"
Allmänna val i Japan. Segern gick till LDP. Partiet som styrt landet i 38 år är åter tillbaka vid makten som de förlorade 1993.

97-1/2 s 7-8
"Japan fungerar inte"
Japanska produkter låg på topp under 70- och 80-talen. Nu finns en långvarig kulturell, politisk och ekonomisk olust som gör att Japan inte hinner med sina grannar. Den ekonomiska tillväxten har gått i stå. Arbetslösheten är idag låg men oro finns för att den snabbt blir större om inte stagnationen slutar. Risk finns att Japan slukas av sina snabbt växande grannar som Sydkorea och Vietnam!

97-07 s 22-23
"Det förflutna spökar hos Japans äldre generation"
Andra världskriget är fortfarande tabubelagt i Japan. Minnena är individuella och hemska. Män i 70-årsåldern som idag är artiga och hederliga utförde under krigsåren de mest brutala saker. De dödade 20-30 miljoner människor. Men soldaterna utsattes också för järnhård disciplin och bestraffningar av sina befäl. Barn och ungdom i Japan vet ingenting om 1900-talets historia, inte ens vilket land som fällde atombomberna över Japan!!

97-09 s 22-23
"Japanerna stressar sig till döds"
Flera processer bedrivs av änkor till män som gjort självmord på grund av överansträngning på jobbet, på japanska "karoshi" ( en ny form av skada som i Sverige väl skulle ha täckts upp av Arbetsskadeförsäkringen)
En skadeståndsprocess har avslutats, företaget hade krävt 4000 arbetstimmar om året av en 24-åring. Dvs nästan 80 timmars arbetsvecka ständigt! Övertidsarbete som varar hela natten betecknas som hjältemodiga insatser.

97-21 s 22
"Vem styr egentligen i Japan?"
Näringslivet, byråkratin eller politikerna. Hittills har byråkraterna, den anställda apparaten varit stark. Nu ska den minskas för att ge politikerna mer makt. Men har dessa tillräcklig intellektuell kapacitet? "Så länge LDP sitter kvar vid makten kan byråkraterna andas ut"
(och dessa byråkrater är väl förutsättningen för LDPs makt? På samma sätt som den offentliga apparaten i Sverige och SAP vid makten förutsätter varandra!)

97-29 s 16-17
"Ett mord skakar Japans skola"
Det japanska skolsystemet skärskådas sedan en 14-åring har erkänt ett mord. Japanernas reaktion pendlar mellan upprördhet och dåligt samvete.
Japans skolsystem är ökänt hårt och avvikare bestraffas hårt. Mördaren vill ta hämnd för sin behandling i skolan.

97-30 s 18-20
"Japan söker sig in i 2000-talet"
Efter årtionden av framgång ter sig Japans framtid mörkare än någonsin. Men Japanerna är samtidigt rörande överens om att landet måste förändras. Frågan är bara hur och i vilken takt.
Många anser att Japans väg till en modern marknadsekonomi är lika långa som de gamla kommunistländernas! (Hur kunde man ha Japan som förebild för "kvalitetsresonemangen" för 10 år sedan? Det gick ju också som det gick!)
Ett stort mått av centralplanering och byråkrati, näringslivet är kartelliserat (hopp, hopp det var ju den fria konkurrensen som var grunden för kvalitet eller jag förstod det kanske fel, det var kanske de som uppfattade kvalitet som utarbetandet av normer och regelverk som hade rätt? Men det sättet att arbeta lyckades ju inte. Det var den amerikanska versionen av kvalitet som jag anammade och det försöker kvalitetsförebilderna japanerna nu också göra)
Vidare "ekonomin är mer anpassad för producenternas behov än för konsumenternas" (kvalitet ha, ha! Kvalitet är ju att tillfredsställa kundernas behov!)
Det finns en "giri" dvs moralisk förpliktelse att köpa hos den lokale handlaren (kvalitet som att tillfredsställa säljarens behov!)
Men Japan har andra kvalitetsmått; samhörighetskänsla, omtänksamhet och artighet mot varandra, låg kriminalitet (är detta de "österländska värderingarna?) som riskerar att försvinna i ett marknadsekonomiskt konkurrenssamhälle.

97-47 s 17-18
"Japanska storbank ger upp"
Landets 12:e största bank är bankrutt och kommer att upphöra med sin verksamhet. Detta fick börskurserna att stiga av gkädje över att de japanska myndigheterna börjat göra något för att lösa den allvarliga situationen för landets banker.

97-48 s 17
"Japanskt finansinstitut kollapsade"
Yamaichi, 23 miljarder dollar i skulder. 7000 mister sina jobb.

98-06 s 13-14
"Japan försvarar hjälpinsatserna i Asien"
Vi gör vårt bästa för att försöka lösa den ekonomiska krisen i Asien, säger Japans biträdande finansminister på Världsekonomiskt forums årliga möte i Davos. Däremot väntar man till våren innan man stimulerar sin egen ekonomi.

98-06 s 22
"Hashimoto har det motigt"
Japans premiärminister Hashimotos från det liberaldemokratiska partiet, popularitet har sjunkit starkt. En stor skandal har också drabbat finansministern som avgått.

98-14 s 17-20
"Räfst och rättarting i Japan"
Utredningen av skandalerna i det japanska finansministeriet är ett led i försöken att riva otidsenliga traditioner och bygga upp nya system. Åklagaren gör husrannsakan i departementen, tar dokument och kalendrar för att bevisa att de tagit emot mutor i olika former. Det är ett angrepp mot ett sätt att göra affärer enligt en gammal kultur.
Japan måste avreglera, sänka sitt väldiga handelsöverskott och öppna sin ekonomi för konkurrens.

98-14 s 18
"Stimulanspaket ska rädda ekonomin"
Efter påtryckningar från Clinton måste premiärminister Hashimoto vika sig. Det blir statliga investeringar motsvarande 3 % av BNP.
98-20 20-21
"Ensamvargen som leder Japan är hårt pressad"
Med en öppenhet vars motstycke inte funnits tidigare kräver medier och företagare att den tidigare så firade regeringschefen Hashimoto ska avgå. Premiärministern har inte något recept mot deflationsfaran. "En snobbig president som gör sig osynlig när det är kris är överflödig" menar hans kritiker. Men problemet är att hela det politiska systemet är korrumperat. vem ska då efterträda honom?

98-25 s 21
"Kris? Vilken kris?"
Japans ledare tycks inte ha insett vidden av de ekonomiska problemen. Det är val den 12 juli och premiärministerns LDP har chans att få egen majoritet. Han förhalar därför de nödvändiga ekonomiska reformerna som borde genomföras efter yenens stora fall.

98-25 s 21
"Fallande yenen ökar frukan för devalvering"
Det är särskilt Kina man tänker på. Men Kinas import är större än exporten i yen. Mer fruktar man att inte längre få yenen så frikostig investerade i grannländerna som tidigare.

98-25 s 22-23
"Japans ekonomiska motor backar"
Krisen i Japan påverkar världsekonomin. När man hittat en lösning på Sydostasiens problem kommer dess ekonomiska karta att starkt ha förändrats. Troligen träder Kina fram som den stormakten medan Japan och Sydkorea som stått för de ekonomiska undren att träda tillbaka.

98-27 s 8-11
"Japans uppgång och fall"
Del 1: Mellan sumo och självmord
Det är inte så länge sedan som Japan räknades som en blivande nummer ett i världen och överallt prisades som ett mönsterland. Nu råder recession och politiker står rådlösa. Förebilden Japan har förvandlats till en förvirrad nation.
Antalet självmord har ökat med 16 %. Japanska företagsledare kan inte utstå skammen av en konkurs. Pengar till representation är slut. Det är katastrof för nöjesindustrin. dessutom är det nu "oetiskt" med geishor. I den tvångsmässiga harmonins hemland, tillåts inte att någon faller ur mönstret. (och ändå framstod Japan som ett mönsterland för kapitalismen för några år sedan - för Amugruppen fram till 1996 - liksom fördelarna med USSR kraftigt överdrevs fram till 1990. Varför? Är det en förvirrad massmedieapparat som ligger bakom?)
Det är bristen på flexibilitet och oförmågan att överge traditionella strukturer som fångat Japan i en fälla.
Nippon är unikt, världsalltets början och slut. Var och en som tillhör denna sällsynt privilegierade människogrupp måste underordna sina personliga intressen under det nationella samförståndet. Karl Marx nådde aldrig dit.

98-28 s 18-20
"Japans uppgång och fall"
Del 2: Arrogansen bäddade för nedgången
Det är inte bara Japan som har en byråkrati, men det är bar Japan som har en byråkrati som styr landet.
Efter kriget låg Japan i ruiner men folket trodde på sammanhållning. Industrier skapades Människor arbetade mycket hårt och bodde enormt trångt och dåligt. Allt skulle exporteras och det gick då priset blev lågt och kvaliteten hög. Japan blev ett mönsterland i branscher som bil, stål, datorchips etc. Västvärldens allt ökade beundran gjorde emellertid japanerna arroganta. Men exportstrategin var inte livskraftig på sikt. Införselhinder fick bl a USA att reagera. Då skapade Japan en boom i värdepappershandeln. Konstruerade "pappersvärden" fick aktierna att stiga hejdlöst tills kraschen kom som ett brev på posten 1990. Idag är värdet på kommersiella lokaler bara en femtedel av vad det var 1990. Japans version av kapitalismen har kollapsat. Den ekonomiska krisen i andra asiatiska länder har ökat pressen.
Det finns en gammal my om en japansk rasrenhet - bara en miljon av 126 är "icke-japaner".

98-29 s 16-17
"Premiärministern i Japan avgick efter valnederlag"
Regeringskrisen i Japan vållar oro på Asiens finansmarknader och bekymrar också USA och EU.
Hashimoto led ett förödmjukande nederlag i veckans val och skall avgå. Närmast i partihierarkin är utrikesminister Obuchi.

98-29 s 17
"Framgång för en ny koalition"
Det demokratiska partiet (DP) blev valets vinnare. Folket har gett det regerande LDP "rött kort".
DP ska försöka att bilda en koalition kan nu förhoppningsvis bilda en stark opposition.

98-30 s 13
"Japans och Rysslands ekonomier måste reformeras"
I Ryssland måste skattesystemet reformeras och regeringen visa att den kan styra. I Japan avsatte väljarna det liberaldemokratiska partiet som styrt Japan sedan andra världskriget. Japans ekonomi är uppbyggd under 50 års export till USA under USAs militära beskydd (Japan lider tydligen också av att det kalla kriget är slut). Med en ny ledning i Japan finns hopp om en förändring mot större öppenhet för handel med andra asiatiska länder.

98-30 s 14-15
"Japans diplomati är för passiv"
För att kunna stärka sin ställning i Asien måste Japan börja föra en ny politik som både kräver definierat ledarskap och lyhörd diplomati.
Japan var länge en ekonomisk jätte men var försiktig att med markera sin närvaro på den internationella. Dess brist på initiativ och ledarskap ökar nu landets svårigheter. Men Japan har en svår balansgång att gå. Många länder i Asien minns fortfarande Jappans dominans under andra världskriget.

98-32 s 17-20
"Japaner och kineser börjar försonas"
Såren från andra världskriget läks men det går inte fort.
Både Japan och Kina bär på smärtan från kriget som vore det öppna sår. I dag är en försoning viktigare än någonsin. Nu kommer japanerna åter till Kina till samma platser som härjades och besattes, men nu som rika affärsmän och investerare. Men kommer de två folken någonsin att lära sig tycka om varandra?
(Det kanske mest intressant att läsa i denna Newsweek-artikel är om hur kineser förhåller sig till att arbeta i japanska företag i Kina. I allmänhet är de mycket mer negativa till detta än till amerikanska eller europeiska företag. Vissa fördelar dras dock fram. Detta är verkligen en förändring jämfört med hur det var fortfarande för fem år sedan då den japanska ledar- och arbetsstilen - kvalitet- framhölls som mönster för västvärlden)
Å andra sidan oroas de ordentliga japanska affärsmännen av den anarki av lagar, skatter och avgifter som präglar Kina.

98-37 s 16-18
"Japan lider i det tysta"
Offren för Japans ekonomiska kris tvekar att dra igång offentliga protestaktioner som kanske skulle tvinga fram nödvändiga förändringar. Troligen är inte nedgången tillräckligt kraftig och den har pågått länge och långsamt så att folk har vant sig.

98-42 24
"Japan ber Korea om ursäkt"
Premiärminister Keizo Obuchi framförde en rättfram ursäkt för Japans koloniserande ockupation av den koreanska halvön från 1910 till krigets slut 1945. Detta gjorde vid ett besök av den sydkoreanska presidenten Kim Dae Jung.

98-42 25-26
"Det ljusnar och mörknar för de japanska fiskarna"
Utan hänsyn till miljön lockar de till sig sitt byte med ljusstarka lampor, men fångsten blir inte alltid lönande och myndigheterna har infört vissa - låt vara otillräckliga - restriktioner.
Lamporna kan vara på 40 kW! De syns på satellitfoton. Ljuset lurar bläckfiskarna att komma upp till ytan. Japanerna är galna i bläckfisk . 670000 ton hämtas upp varje år.

98-47 18-19
"Japan tar tag i krisen"
Premiärminister Obuchi presenterade ett besparings- och skatteminskningspaket på 196 miljarder dollar. Det gör stora rubriker men vad betyder det i verkligheten? Kanske en tillfällig lättnad för den japanska ekonomin (vad det handlar om är alltså att minska skatterna och minska de offentliga utgifterna ännu mer så att en större del av ekonomi blir privat).

99-05 s 20-21
"Ordning har blivit kaos i Japans skolor"
"Kollapsade klassrum" ger överansträngda lärare p g a ostyriga elever. Dessa sitter inte längre stilla och lär och de har inte lärarna som "respekterade mästare". (när man startade detta i Sverige för kanske 20-30 år sedan ansågs förändringen vara mycket progressiv och eftersträvansvärd, fostran till "kritiskt tänkande" var ett falskt ord man använde som beskrivning på förloppet. Var orsaken att alla barn skulle gå i samma skola och lika länge? Är det samma orsak i Japan kanske? Ja, på sätt och vis. Man säger att i dag hamnar många barn med vitt skilda bakgrunder i samma klassrum "där man förväntar sig att de ska passa in i en och samma mall". Många känner sig främmande för skolmiljön.

99-12 s 21
"Optimistiska tongångar i Japan"
Parlamentet har godkänt årets budget. Stora minskningar i den offentligtliga verksamheten ska ge BNP-ökning.

99-29 s 11-12
"Slut på guldåldern för Japans pensionärer"
Den ekonomiska instabiliteten drabbar alla i ett land där man är van vid att kunna dra sig tillbaka och njuta frukterna av sitt hårda arbete redan vid 60 års ålder. Nu ställs Japans äldre befolkning inför en ny verklighet där både höjd pensionsålder och extraknäck efter pensionen ingår. Inget land får så snabbt en stor äldre befolkning som Japan. Samtidigt som det föds få barn. Man vill inte heller ta in yngre arbetare från andra länder. Många i 60 års åldern litar inte på staten som garant för ålderdomen utan fortsätter att arbeta.

2000-7 s 18-20
"Förfallet i det japanska samhället väcker oro"
Japans sjuka ekonomi i kombination med oundvikliga sociala förändringar orsakar tilltagande brottslighet och en uppluckring av de förr starka familjebanden. En orsak är att man gett "avkall på den stränga kontroll av samhället som gjorde Japan så tryggt och välordnat". En annan är arbetslösheten. "Japanernas identitet är skadad i grunden". (En verkligt alarmerande artikel i The Washington Post).

2000-14 s 24
"Premiärministern ligger i koma"
Den japanska premiärministern Obuchi är allvarligt sjuk efter en regeringskris, vulkanutbrott och förberedelser inför mötet med G8-gruppen. Aoki är tillförordnad premiärminister. Som efterträdare väntas Yoshiro Mori, generalsekreterare i det liberaldemokratiska regeringspartiet.

2000-15 s 25-26
"Mori fick belöningen för tålamod och lojalitet"
Japans nye premiärminister är välkänd för de flesta, men hans politiska åsikter är okänd. Han har haft tre ministerposter och är speciellt intresserad av utbildningsfrågor. Han är en god samordnare och vill ha samförstånd.

2000-16 s 23-25
"En japansk nationalist uttalar sig"
Tokyos guvernör Shintaro Ishihara ger sin syn på landets beroende av USA, hotet från Peking och det vaknade medvetandet om den egna styrkan.

2000-26 s 23
"LDP behåller makten"
55 % röstade i söndagens allmänna val. LDP förlorade röster men behöll med hjälp av koalitionspartier majoriteten i parlamentet (267 av 480 platser). Demokratiska partiet som är det största oppositionspartiet var det enda som gick framåt. Fick 35 fler platser.

2000-31 s 16-17
"Ny skandal skakar Japans regering"
Misstankar om korruption har tvingat Kimitaka Kuze, ordförande för regeringens ekonomiska rekonstruktion, att avgå i förtid. Den nye premiärministern Mori har inte lyckats särskilt väl sedan Obuchi dog.

2001-07 s 14-15
"Japan misströstar och söker svar"
Japan söker förtvivlat efter lösningar som trots att ekonomin dalar och befolkningen minskar kan återge landets dess överlägsenhet. Så sent som för 12 år sedan betraktades landet som en ekonomisk ångvält. De flesta böckerna om Japan såg landet som en förebild för väst som snart skulle dominera all betydelsefull industri. Men Japan stannade kvar i sin socialistiska ekonomi som fördömde inhemsk konkurrens och vars misstro mot den fria marknaden var större än hos östeuropéerna! Medan USA gick en annan väg som ledde till historiens längsta högkonjunktur närmar sig Japan det sämsta läget sedan andra världskriget. Japan har dessutom den största andelen gamla i världen och kvinnorna vägrar att föda barn.

2001-07 s 16
"Japanerna känner sig inte så fattiga"
Denna artikel ger en helt annan bild av Japan:
Jämfört med USA har japanerna högre, inkomster, större besparingar, längre liv och bättre hälsa. De arbetar mindre (5 timmar mindre per vecka) för att uppnå detta. De betalar också lägre skatt och får ändå bättre service vad gäller sjukvård och barntillsyn.
I Japan är stagnationen ett spöke, det syns inte. Företagen är svaga men de säger inte upp sin personal. Den anställda får vara kvar och företagen haltar vidare.

2001-07 s 17-18
"Japan slår ner Kina"
Japans ekonomi visar inga tecken på tillfriskning, och nu börjar japanerna bli arga. Mycket av ilskan riktas mot Kina. Kinas jordbruksprodukter konkurrerar ut de ineffektiva japanska böndernas. Illegala kinesiska invandrare tar jobben, kinesiska brottssyndikat skapar oreda i Japans ordnade samhälle och kinesiska rånarligor ligger bakom den snabbt växande brottsligheten. Men japanerna är också trötta på att Kina ständigt kräver ursäkter för övergrepp begångna under andra världskriget.

2001-09 s 18-20
"Japan undrar vart hyfsen tagit vägen"
Många japaner beklagar att den goda tonen och det fina sättet försvunnit, andra tycker att det är hög tid att slopa den överdrivna formaliteten. Dagens unga japaner beskylls för att vara oartiga och ouppfostrade och inte visa de äldre tillbörlig respekt. Företagen klagar på att nyrekryterad personal inte har en aning om hövlighet. Sociologer skyller den tilltagande ohyften på faktorer som ekonomiska svårigheter, mobiltelefoner, betoningen av rikedom och förändrade familjestrukturer, med färre fäder och ointresserade mödrar.

2001-09 s 20-21
"Sökes: Person som vill bli Japans nye premiärminister"
Japans styrande parti, LDP, tar gärna emot förslag på personer som vill ersätta den nuvarande premiärministern, leda ett mycket impopulärt parti, föra det mot en trolig förlust i valen och kanske avsättas om bara några månader. Den nuvarande premiärministern Yoshiro Mori är mäkta impopulär. Han är känd för att göra förhastade uttalanden, misstänks vara intellektuellt medelmåttig och ha vaga anknytningar till olika skandaler och gangstrar.

2001-12 s 21
"Små och få glädjeämnen i Japans ekonomi"
Den japanska ekonomin undkom enligt färsk statistik med nöd och näppe en recession i slutet av förra året. Men Japan håller på att glida in i en ny kris orsakad av egen politisk stagnation och avmattningen på landets största exportmarknad, USA.
Under de närmaste månaderna måste det styrande partiet liberaldemokraterna koncentrera sig på att inte förlora valet i juli.

2001-12 s 22-23
"Vita Huset oroas av Japans bekymmer"
USA och Japan svarar tillsammans för omkring 40 % av världens BNP. De båda superekonomierna är beroende av varandra och har ofta lyckats hjälpa varandra. Den här gången har de hamnat i utförsbacke samtidigt, vilket förstärker problemen i båda länderna. Japans aktuella problem innefattar statens misslyckade försök att stimulera ekonomin, regleringsmyndigheternas oförmåga att städa upp i det sjuka banksystemet och en tilltagande oreda. Några amerikaner vill låta yenen falla men för det skulle Bush betala ett högt politiskt pris eftersom detta skulle skada den amerikanska bilindustrin och kosta amerikanska jobb.

2001-15 s 18
"Vem ska styra den japanska skutan efter Mori?"
Kvinnan som kanske blir Japans nye ledare är ett nytt ansikte med ett gammalt namn. Allt tyder på att det blir Makiko Tanaka, men ingen inom det styrande liberaldemokratiska partiet säger det öppet. Hon är dotter till Kakuei Tanaka, premiärminister i början av 1970-talet. Hennes kön. språkkunskaper och världsvana stil är ovanliga framgångar i den japanska politiken. Även hennes ålder, 57 år, år låg jämfört med partiets traditionellt ålderstigna ledning.

2001-18 s 14-15
"Japans nya regering ger hopp om bättre tider"
Japan som land har många bekymmer, men frågan är om inte den nya regeringens största bekymmer är vissa fraktioner i det egna partiet, som har majoritet i parlamentet och som inte stöder den nya premiärministerns idéer. Junichiro Koizumi vann mycket överraskande valet och har tillsatt en ovanligt vidsynt regeringe med bl a en kvinnlig utrikesminister men han har flera av LDPs fraktionsledare emot sig och han kommer att få svårt att få majoritet för sin reformpolitik som främst inriktar sig på att minska offentliga sektorn.

2001-18 s 15-16
"Måtte Koizumi ha magiska krafter!"
Japans nye premiärminister Junichiro Koizumi har bara tre månader på sig att bevisa att han är den som kan vända på saker och ting till det bättre i Japan. Hashimoto, vars politiska fraktion inom LDP kontrollerat den japanska politiken i nästan 30 år, har plötsligt visats ut i kylan. För partiets elit är detta en katastrof och den kommer att försöka ta revansch så snart som möjligt.

2001-23 s 19-21
"I Japan har politik blivit något av publiksport"
Koizumifenomenet har slagit ner som en bomb i ett land vars invånare inte har någon större vana vid plötsliga och omvälvande förändringar. Stödet för Koizumi ökar hela tiden (85-87%!) det är nästan en masshysteri som råder och regimkritiker som framträder på TV får mordhotelser. Det gäller nu för honom att utnyttja populariteten för att driva igenom nödvändiga reformer. Hittills har inte mycket konkret hänt.
Den nya utrikesministern Kakuei Tanaka, dotter till en f d premiärminister väcker också stor uppmärksamhet och har blivit mäkta populär bland Japans kvinnor. Hennes början i de diplomatiska kretsarna har liknats vid en elefants inträde till en porslinsbutik.

2001-25 s 23
"Japan går mot en ny recession"
Nedslående ekonomisk statistik bekräftar det dåliga läget i Japans ekonomi. Första kvartalet uppvisar en minskning av BNP, en stark exportminskning och fortsatt nedgång i inkomstnivå och konsumtion hos konsumenterna.
Koizumi löper risk att upprepa tidigare ledares misstag dvs att låta staten ingripa med offentliga inköp och investeringar.

2001-26 s 18-19
"Blandade känslor när Pearl Harbor premiärvisades i Tokyo"
Spänningen var stor inför hur 30000 japaner skulle reagera när de fick se sina landsmän framställda som anonyma busar på förlorarnas sida i en krigsberättelse. För många unga japaner är allt nytt eftersom skolans läroböcker undviker ämnet.

2001-32 s 11-14
"Valet i Japan blev en framgång för premiärministern"
Väljarna har gett Koizumi en chans. Kommer hans parti att göra detsamma?
Den verklige vinnaren när man valde Japans överhus var dess premiärminister Junichiro Koizumi. Oppositionspartierna slogs med häpnad av den kraft med vilken "Koizumis vind" sopat bort deras röster. Men Koizumi och de två övriga i "VKK", Yamasaki och Kato, kämpar egentligen mpot andra fraktioner inom sitt parti LDP, och då särskilt vad man kallar Hashimoto fraktionen under baneret "Förändra LDP, förändra Japan". Han måste emellertid också göra något åt ekonomin. När världens efterfrågan på högteknologisk utrustning kollapsade i slutet av förra året drabbades Japan extra hårt då landets export till stor del består av dessa produkter. Recessionen förvärrar oredan i banksystemet genom att ytterligare öka den väldiga mängden av dåliga skulder.

2001-32 s 14-15
"En frisk vind i Japan"
Makiko Tanaka, som blev Japans utrikesminister för tre månader sedan, åstadkommer en sällan skådad förvirring genom ryckigheten i sin utrikespolitik. Hon har dock visat sig vara betydligt mer konsekvent när det handlar om att rensa upp i det augiastall som hennes ministerium var när hon tillträdde. Hon är omtyckt av medborgarna på grund av sitt re3soluta uppträdande mot de grå eminenserna i sitt ministerium. Denna statstjänstemannakår är minst sagt impopulär hos befolkningen. Särskilt sedan det upptäckts att den enorma summan av drygt 6 miljarder kronor som G8-mötet på Okinawa för ett år sedan kostade inte alls i sin helhet användes för mötet. En stor del var "mjuka pengar" utan klart användningsområde och av här tillskansade sig flera tjänstemän pengar genom förskingring. Tanaka har gjort allmänhetens upprördhet över dessa skandaler till sin egen. Tanaka vägrar att fortsätta på den traditionellt japanska vägen där tjänstemännen har makten över de valda politikerna. Det kan hända att den friska bris som nu drar genom korridorerna där också kan göra sig bemärkt i andra ministrars tjänsterum.

2001-35 s 18
"Situationen på den japanska arbetsmarknaden oroar"
Arbetslösheten steg under juli månad till rekordhöga 5 %. Den verkliga arbetslösheten är större eftersom bara en tiondel av den miljon som har mist sina jobb under den senaste tiden ännu registrerat sig.

2001-36 s 18-19
"Koizumis reformer försvåras av den globala avmattningen"
Den nye premiärministern är på väg att göra de största budgetnedskärningarna någonsin. Sommarens budskap är tydligt: Japan måste sluta med att vräka ut pengar. Men risken är att hans reformer kommer att resultera i något ännu värre än recession. Hög arbetslöshet, sjunkande priser och export, global avmattning och inre motsättningar i regeringen och pessimism bland folk i allmänhet gör reformklimatet i Japan till det sämsta tänkbara. Aldrig förr i Japans efterkrigshistoria har så många negativa krafter samverkat på en gång.

2001-36 s 19-20
"Japans nedgång drabbar hela regionen"
Företagsnedläggelser och personalminskningar speglar hur den ekonomiska maktbalansen håller på att förändras. Kina vinner terräng på Japans bekostnad. Japanska företag säger upp folk i hela regionen. Hela Asien drabbas. De sydostasiatiska länderna har blivit alltför beroende av elektronik sedan den senaste ekonomiska krisen och berörs nu starkt av den minskade efterfrågan i USA.

2001-36 s 20-21
"Det räcker inte med att avskeda folk"
De japanska elektronikföretagen säger upp tusentals anställda men få tror att detta räcker för att få jättarna på fötter igen. Aktieägarna förhåller sig mycket kyliga.

2001-40 s 20-21
"Det japanska systemet bromsar reformerna"
För ett decennium sedan, mitt under den japanska bubbelekonomin, fick den japanska landsbygden obegränsat med anslag till alla möjliga, ofta vansinniga projekt. Dessa står nu som monument över en misslyckad politik. 1989 stod Japans bubbelekonomi som högst. Japan hade mer pengar än landet kunde göra av med. Små bergsbyar fick plötsligt som gåva från staten pengar som de inte var kompetenta att använda på rätt sätt. En stad tillverkade en 63 kg tung guldtacka. Idag är detta exempel på de tidigare vallöften som bromsar premiärminister Junichiro Koizumis försök att strama åt Japans ekonomi trots motstånd från både byråkrater och medlemmar av det egna partiet LDP som tidigare stod för det enorma slöserier för att vinna röster.

2001-47 s 23-24
"Risk för regeringskris i Japan"
Utrikesministern retar det gamla gardet. Makiko Tanaka som i april sade sig bli regeringens hjärna i utrikespolitiska frågor framstår nu alltmer som premiärminister Koizumis akilleshäl. De båda har en likartad bakgrund, de är frispråkiga och kämpar mot det gamla gardet inom det liberaldemokratiska partiet (LDP). De hade båda ambitionen att rensa upp i den korrumperade byråkratin. Men hämnden kom snabbt. Byråkraterna organiserade en kampanj med läckor som syftade till att undergräva Tanakas trovärdighet. Temat var hennes okontrollerade vredesutbrott som visade på att hon var för mycket känslomänniska. Koizumi vill dock inte avskeda henne eftersom hon ger honom många röster.

2001-48 s 19
"Japan sätter sitt hopp till babyn"
En babyboom vore välkommen, men det behövs mera för att rädda landets ekonomi. Kronprinsparet väntar sitt första barn och en bransch kommer i alla fall att tjäna på födseln nämligen medierna. Försäljningen av gravida dockor går också bra. Japanerna behöver all hjälp de kan få att blir mer optimistiska och börja handla igen.

2002-12 s 16-19
"I Japan är det inte bara ekonomin som är sjuk"
Japans långvariga ekonomiska kris tär inte bara på den materiella substansen utan också i allt högre grad på den psykiska. Antalet japaner som misströstar om sin egen och sitt lands framtid växer. Det tilltagande självtvivlet och missmodet hotar att förvränga verklighetens proportioner och göra det stolta landets undergång till en självuppfyllande profetia.
Den arrogans som fanns under den japanska modellens höjdpunkt då landet inom kort skulle lägga det dekadenta USA bakom sig har flugit allvärldens kos. De uteblivna medaljerna från OS i Salt Lake City har också bidragit till det allmänna missmodet.
Det är till mycket en värderingskris som bl a lett till en ökande kriminalitet (ofta begångna av utlänningar) och missbruk av droger.
Japan har emellertid fortfarande en mycket hög nivå på sina tekniska innovationer. Risken är bara att japanerna själva inte riktigt tror på möjligheterna efter att levt i kris i 10 år.

2002-14 s 19-22
"Japan och Korea har olösliga historiska band"
Japanerna har först på senare tid, och ganska motvilligt, börjat ta itu med sitt koreanska arv. Förnekandet av den gemensamma historien skapar spänning mellan de båda länderna. Koreanerna hävdar att minnesförlusten hos japanerna är kulturell, en del av japanernas oförmåga att ta ansvar för de brutala grymheter som begicks under japans annektering av Koreahalvön 1910. Japans brutala ockupation ledde till djup fiendskap mellan folken. Nu har kejsaren Akihito offentligt uttalat att han känner ett visst släktskap med Korea. Han påminde om att kejsare Kammus mor hade tillhört ätten Muryong i kungariket Paekche i nuvarande Korea, ett uttalande som upprört många. Många menar att kejsaren gärna vill vara med vid öppningsceremonin för VM i fotboll i Söul i juni.

2002-14 s 22-23
"Målet är avspänning"
VM i fotboll bidrar till att läka gamla krigssår i värdländerna Japan och Sydkorea. Också Nordkorea dras med i fotbollsdiplomatin. Ledarna i alla tre berörda länderna. Japan, Nordkorea och Sydkorea har alla själviska motiv. Koizumis popularitet har sjunkit i Japan, Kim Jong-Il behöver mer mat till sitt folk och Kim, vars ämbetsperiod slutar i år, har brått att nå resultat av sin solskensdiplomati mot Nordkorea.

2002-18/19 s 21-22
"Japans ledare tappar inte sugen"
Premiärminister Koizumi håller fast vid löftet att sätta fart på ekonomin. Hans popularitet har halverats under det gångna regeringsåret (från 80 till 40 %). Han har lyckats skära ner statens utgifter och klippa av banden mellan byggföretagen och den offentliga byråkratin, men bankerna lider fortfarande under stora olönsamma lån och han har inte fått fart på den japanska ekonomin. Att han sitter kvar beror mest på att det inte finns någon trovärdig efterträdare.

2002-18/19 s 22-24
"LDP är och förblir Japans stomme"
För ett år sedan tillträdde Japans regeringschef Junichiro Koizumi med löftet att eliminera fraktionssystemet i det liberaldemokratiska partiet (LDP). Regeringspartiets strukturer har dock visat sig mycket motståndskraftiga. De långtgående förvaltnings- och ekonomireformerna har nu åter väckt frågor om framtiden för världens kanske mest inflytelserika och framgångsrika valmaskin. Partiet bildades 1955 genom en sammanslagning av två konservativa grupperingar, liberala partiet och demokratiska partiet. Då hade Japan åter varit en suverän stat i tre år efter den amerikanska ockupationen. LDP har regerat landet sedan dess frånsett åren 1993 och 1996. Ett långvarigt enpartivälde präglat av mutor, väntjänster och nepotism inom LDP-systemet. Det är lika motsträvigt mot förnyelse som PRI i Mexiko eller kommunisterna i Sovjetunionen. Men partiets framgångar kan också förklaras med att det "förkroppsligar det japanska samhällets djupt liggande värderingar". (Ett land har den regim det förtjänar. På samma sätt som svenskarna "förtjänar" ett socialdemokratiskt "envälde" son varat betydligt längre än LDPs i Japan!).

2002-21 s 16-17
"Japan förbereder hämndåtgärder"
Japan informerade i förra veckan WTO om sina planer på att vidta åtgärder mot USAs ståltariffer. Man planerar att införa 100 %-iga tariffer på amerikanskt stål och stålprodukter till ett värde av nära 5 miljoner dollar.

2002-22 s 25-27
"Japan och Sydkorea i högsta beredskap inför VM"
Säkerheter står i främsta rummet när Japan och Sydkirea tar emot 32 landslag och en miljon besökare i samband med VM i fotboll 2002. En miljon fotbollsfantaster väntas komma till Japan och Sydkorea under VM i fotboll, som för första gången äger rum i Asien och arrangeras av två länder tillsammans som talar olika språk och har olika lagar. Det ena landet (Sydkorea) har levt under anfallshot i decennier. Det andra (Japan) har levt i fred i över 50 år. Matcherna kommer att spelas i 20 städer och kraven på säkerhet är enorma sedan händelserna i USA den 11 september i fjol.

2002-24 s 25-27"
Populisten Ishihara är på tapeten igen"
Spekulationerna om att Tokyos borgmästare, Shintaro Ishihara, vill bli Japans näste premiärminister, har tagit ny fart. Han är en av Japans populäraste politiker, uppskattad författare och mäkta avskydd av andra asiatiska länder. Hans kritik mot president Koizumi blir allt skarpare. Dennes popularitet har dalat sedan han i januari avskedade sin populära utrikesminister Makiko Tanaka. Många uppskattar Ishihara för hans mod att blunda för "det politiskt korrekta". "Han är expert på att formulera folkets frustration".

2002-35 s 19
"Japans revisionister gör kejsaren till Gud igen"
Ett populärt och kontroversiellt tempel i Tokyo har reviderat efterkrigshistorien. I Yasukunitemplets, som tillägnas Japans 2,2 miljoner stupade soldater, museum i Tokyo presenteras en historieomskrivning där påståendet att kejsarens andliga status ändrades efter Japans nederlag 1946. Den revisionistiska rörelsen har vunnit mark på senare år. Den nuvarande premiärministern Koizumi är den första som har besökt templet för att hylla de stupade soldaterna.

2003-36 s 22
"Japan vill ha lön för mödan"
Japan betalar en stor del av FNs budget och tycker sig förtjäna mera inflytande i utbyte mot generösa bidrag. Japan skärper kraven på att få en permanent plats i FNs säkerhetsråd. Nästan 20 % av FNs budget kommer från japanska pengar fastän landet bara har 14 % av medlemsländernas totala BNP.

2003-38 s 17-18
"Koizumi tror på seger"
Japans premiärminister har haft tre motiga år men han är ändå den populäraste bland kandidaterna i verkans val av ny ordförande till det regerande partiet. Han har en betryggande ledning i opinionsmätningarna och kan känna sig nästan säker på ytterligare en mandatperiod under vilken hans främsta mål är att sätta fart på Japans ekonomi. Liberaldemokratiska partiet kontrollerar parlamentet vilket betyder att partiets ordförande blir regeringschef i ytterligare tre år till september 2006.

2003-42 s 14
"Japans premiärminister upplöser parlamentet"
Japans premiärminister, Junichiro Koizumi, upplöste parlamentet i slutet av förra veckan och utlyste val till underhuset den 9 november. 480 platser står på spel i det parlamentariska underhuset som är den mäktigaste av nationalförsamlingens två kammare. Koizumis LDP har en smal majoritet med 244 platser. LDPs främsta tillgång är Koizumi som åtnjuter stöd på 55 %. Men hans parti är ganska impopulärt.

2003-46 s 19
"Koizumi behåller makten"
Den japanska regerings koalitionen kan sitta kvar, efter sondagens parlamentsval, men oppositionen gick starkt framåt i ett val, som för en gångs skull handlade om politik. Liberaldemokraternas regeringskoalition fick 275 av de 480 platserna i det japanska underhuset vilket var minus 12. Demokratiska partiet ökade med 40 till 177 platser. LDP fick själv 237 mandat vilket inte ger ensam majoritet.

2004-14 s 18-20
"Den kinesiska draken drog igång Japans ekonomi"
Efter en lång och envis ekonomiskkris strömmar det goda nyheter från Japan, som noterar tillväxt och rapporterar om en livlig börshandel. Orsaken till uppgången i Asiens industrination nummer ett är landets nyaste och hårdaste konkurrent, Kina. De japanska företagen etablerar sig i Kina beroende på de lägre lönerna där. Hela produktionslinjer flyttas över. Kina har blivit ett billigt produktionsland för exporten till Europa. Men Kina har också visat sig utvecklas till en gigantisk marknad för japanska produkter, särskilt högteknologi. Av Japan har det krävts att man lämnat efterkrigsmodellen med livslång anställning och automatisk befordringsgång. Och fortsatta lån från bankerna till undermåliga projekt. Och nu måste Japan skaffa ersättningsindustrier för de som flyttat till Kina.

2004-14 s 21
"Konsumenterna hjälper också till"
Siffror som berättar att japanerna har börjat konsumera igen är goda nyheter för den japanska ekonomin. Många hoppas att det är början på en stabil ekonomisk återhämtning. De små företagens vinster ökar, reallönerna stiger och de finns fler jobb att söka. Det man nu väntar och hoppas på är att också huspriserna ska stiga.

2004-19 s 22
"Prinsessans liv är ingen dans på rosor"
Den japanska kronprinsessan är sjuk och utmattad och nu vilar hon ut från det strängt reglerade hovlivet hos sin egen familj. För 11 år sedan gifte sig den modernt uppfostrade borgardottern Masako in i en av världens mest traditionsbundna familjer. Hennes främsta uppgift är att producera en manlig tronarvinge till kronprinsen Naruhito som skulle rädda den 2600 år gamla kejserliga dynastin från att dö ut. Hittills har det blivit ett barn, men en flicka, Aiko. Japans politiker har gjort ett halvhjärtat försök att återinföra kvinnlig tronföljd men av det blev inget.

2004-44 s 23
"Naturkrafter har skakat Japan"
Först en tyfon och sedan ett dödligt jordskalv har skakat Japan de senaste dagarna. 20 dog och 2000 skadades i det dödligaste jordskalvet på 9 år. Två dagar tidigare inträffade den värsta tyfonen på 25 år.

2004-51 s 25-26
"Pacifismen har svalnat"
Det alltmer spända förhållandet mellan Japan och Kina är en drivande kraft bakom Japans med offensiva säkerhetspolitik. Japans starka ställning i Ostasien utmanas av en mäktig rival. Kina är inte det enda bekymret. Hotet om kärnvapen i Nordkorea finns kvar. Premiärminister Koizumi och hans politiska kolleger - varav många inte känner sig plågade av minnen från andra världskriget - håller på att ge landets försvarsstrategi en mer offensiv inriktning.

2005-3 s 19-20
"Den japanska regeringen går i otakt med AB Japan"
Japans ekonomi har hämtat sig, vilket till stor del är tack vare Kina. Allt vore frid och fröjd om inte politikerna satte käppar i hjulet. Den främste stötestenen är premiärminister Junichiro Koizumis regelbundna besök i helgedomen Yasukuni, där japanska krigshjältar hyllas tillsammans med krigsförbrytare. Detta "sårar kineserna och hindrar Japan och Kina att hålla ett toppmöte". Kinas president Hu Jintao har uppmanat Koizumi att upphöra med besöken. Men det finns annat. Nyligen pekades Kina ut som ett potentiellt hot mot Japan och Taiwans f d president Lee-Teng-hui gavs inresetillstånd till Japan.

2005-3 s 20-21
"Goda grannar trots ofred"
Japan och Ryssland knyter allt närmare kontakter efter decennier av ömsesidig misstro. Det finns inget formellt fredsavtal efter andra världskriget på grund av en dispyt om en ö. I 200 år har japaner och ryssar hållit varandra under misstänksam uppsikt i Nordostasien. Men nu får Kina ambitioner att bli regionens stormakt Japan och Ryssland att söka stöd hos varandra. Japan har en åldrande befolkning vars pensioner kommer att kosta så mycket att man måste krympa militärbudgeten med 4 %. Rysslands konventionella styrkor är idag bara en skugga av vad de var på Sovjettiden. Ryssland blir alltmer beroende av diplomati och kärnvapen.

2005-14 s 23
"Kineserna försöker sätta krokben för Japan"
Kinesiska försök att blockera Japans önskemål om en permanent plats i FNs säkerhetsråd ökar spänningen i Ostasien. En gräsrotskampanj med stöd på Internet har samlat in 22 miljoner namnunderskrifter som kräver att Kina med sitt veto stoppar Japan. Relationerna mellan Kina och Japan har försämrats markant p g a konkurrens om energi och innehållet i historieböcker som beskriver Japans roll i andra världskriget.

2005-15 s 21
"Känslorna svallar i Asien"
Japan riskerar att isolera sig på grund av kontroverser med grannarna. Under veckoslutet ägde de mest omfattande antijapanska manifestationerna i Kina rum sedan 1972. Det handlar om att nyligen utgivna japanska läroböcker tonar ner den japanska militarismen under andra världskriget. Att premiärminister Koizumi upprepat besöker Yasukunitemplet där japanska krigsförbrytare är begravda och att Japan nyligen lovat att ansluta sig till USA i försvaret av Taiwan mot Kina. Japan själv menar att kineserna egentligen vill demonstrera mot de sociala problemen i Kina men då detta är förbjudet i diktaturen Kina får Japan fungera som en ventil för kinesernas ilska.

2005-17 s 13
"Japan kontrollerar Kinas läroböcker"
Japans utrikesminister, Nobutaka Machimura, uppgav under veckoslutet att hans land kommer att kontrollera kinesiska läroböcker för att se om de innehåller anti-japanska kommentarer och vinklingar. Japan kommer därefter att meddela Peking resultatet av kontrollen.

2005-21 s 26-27
"Öst är öst, punkt och slut"
Japan har visat, och Kina kommer att göra det, att västerländska värderingar inte nödvändigtvis är generella.
I Japan slås man av frånvaron av asocialt uppträdande, artigheten är slående, effektivitet och ordning, låg brottslighet. De sociala relationerna medger ett helt annat slags delaktighet för arbetskraften än vad den har i väst. Inkomstskillnaderna är mycket mindre.
Japan domineras av en känsla av gruppidentitet, väst av individualitet. En japan har ett gallerverk av förpliktelser och ansvar gentemot familjen, arbetsplatsen, skolan och samhället. En japan går inte mot "röd gubbe" inte ens i frånvaron av bilar.

2005-23 s 25-26
"Obalans mellan Asiens stormakter"
Om Japan ska leda Asien måste relationerna med Kina repareras. En svår tvistefråga är premiärminister Koizumis återkommande besök i Yasukunitemplet där 2,5 japanska veteraner från olika krig ligger begravda. Bland dem finns också 14 grova krigsförbrytare som avrättades av de allierade i slutet av andra världskriget. Det mäktiga förbundet för krigsoffrens anhöriga och religiösa grupper tycker om detta. De är några av det liberaldemokratiska partiets (LDP) stödtrupper. Ett sätt att neutralisera den historiska tvisten är att underblåsa ekonomisk och politisk integration med andra asiatiska länder och det försöker Japan göra. Men det gäller då att balansera sitt engagemang i Ostasiatiska gemenskapen med et mer långtgående samarbetet med USA som traditionellt är skeptiskt mot alla försök till regional integration som kan misstänkas försvaga USAs ställning.

2005-33 s 17
"Koizumi favorit trots impopulära reformer"
Den japanska premiärministern Junichiro Kouizumis chansning att upplösa underhuset och att utlysa nyval den 11 september kan ge utdelning. Tre opinionsundersökningar förra veckan visade att stödet för honom har ökat sedan han utlyste nyval för att söka stöd för sina reformer. 22 av hans partikollegor vägra stödja planen på att privatisera postverket.

2005-34 s 19-20
"Hämnden är ljuv"
Först firades han som rockstjärna men nu är han avskydd i det egna lägret. Japans premiärminister Junichiro Koizumi har ambitioner att en gång för alla föra världens näst största industrination ut ur den ekonomiska krisen, och därför tänker han med hjälp av nyval göra sig av med reformmotståndarna i det egna partiet. Hans kupp kan betyda slutet på en politisk era.
Systemet "AB Japan" - en märklig blandning av socialism och marknadsekonomi plus livslång arbetstrygghet och automatisk karriär - har med globaliseringens inträde blivit ohållbart.

2005-36 s 22
"Japan är på väg mot ett systemskifte"
Premiärminister Junichiro Koizumi dominerar valkampanjen, men väljarna kanske gynnas oberoende av vem som vinner valet den 11 september. Oppositionen DPJ leds av Katsuya Okada som hävdar att hans parti kommer att genomföra långtgående reformer. Dess mål är framför allt att befria staten från specialintressenas grepp. De vill minska utgifterna för offentliga anläggningar och minska krångel och pappersexercis för småföretagarna. Men trots att dess förändringsplaner är mycket populära blir det svårt för partiet att vinna valet. Det beror på oerfarenhet, landsortsbefolkningens traditionella partitrohet och LDPs mångåriga maktinnehav.

2005-37 s 21-22
"Koizumis parti vann en jordskredsseger"
Politisk fingerfärdighet och karisma hjälpte Japans premiärminister att stärka sin majoritet i parlamentet. LDP ökade från 249 platser i underhuset till 296 platser. LDP får tillsammans med Nya Komeitopartiets 31 mandat, drygt två tredjedels majoritet vilket betyder att regeringen kan strunta i överhuset som röstade nej till postreformen. Oppositionen Demokratiska partiet backade från 175 till 113 mandat. Koizumi är en av de starkaste uppbackarna till det USA-ledda kriget i Irak och hans har goda personliga relationer med USAs president George Bush. Japan är världens näst största ekonomi.

2005-38 s 13
"Oppositionen satsar på en ny kraft"
Japans skadskjutna oppositionspari valde med knapp marginal en ny ung ledare, Seiji Maehara, som vill att Japans militär ska ha en mer framskjuten roll. Partiledarvalet ställde en äldre generation mot en yngre och den senare vann. De unga ser Maehara dom en fräsch och spännande politiker med förutsättningar att utmana den mycket populäre premiärministern, Junichiro Koizumu.

2005-41 19-21
"Ett nytt Ostasien med gamla oförrätter"
Den snabba utvecklingen i Kina har inte bara förändrat världen runt Japan utan också den japanska politiken. Kombinationen av nordkoreanska provokationer och kinesiskt bråk om historien har vridit den japanska politiken åt höger. Japan attityd mot Kinas påtryckningar hårdnar. Premiärministerns årliga, kontroversiella besök sedan 2001 i Yasukuni-templet, som är Japans främsta krigsminnesplats, är ett typfall. Japan fruktar att Kinas militär kan bli så stark att Kina kan konfrontera Taiwan. Japan vill också bestämma trender och regler och vara regionens ledare.

2005-42 s 14
"Koizumi gjorde det igen"
Kina och Sydkorea protesterade i måndags mot att Japans premiärminister, Junichiro Koizumi, än en gång har besökt det kontroversiella Yasukuni-templet i Tokyo. Det var hans femte besök i rollen som premiärminister. Bland de många krigsoffer, som hedras i templet, finns general Hideki Tojo, som var japans premiärminister under kriget, och andra krisförbrytare.

2005-44 s 26-27
"Gubbarna gör gummorna sjuka"
Japanska kvinnor står inte ut med sina pensionerade män. De känner sig bundna av traditionen att kvinnor ska måna om sina mäns välbefinnande. När männen pensioneras förlorar de sina sociala kontakter och vill att hustrun ska fylla deras lediga tid. Kvinnorna har drabbats av en åkomma som experterna har börjat kalla "pensionerad make-syndromet", RHS. Rådet till kvinnorna är att gå i terapi och tillbringa så lite tid som möjligt med maken.

2006-1/2 s 121-23
"Koizumi leker med elden"
Japans premiärminister Junichiri Koizumi förskönar sitt lands historia, vilket irriterar Japans grannländer. Koizumis historietolkning stämmer dock överens med majoriteten av japanernas. Kina utnyttjar Japans utrikespolitiska isolering i sina försök att erövra rollen som Asiens supermakt. Japan blir allt mer allierad med USA och båda länderna är alltmer misstänksamma mot Kina och Sydkorea. Dessa länders investeringar i fabriker och vägar stöder Kims diktatur i Nordkorea.

2006-6 s 13
"Reformpolitiken hotas"
Så sent som i september verkade premiärminister Junichiro Koizumi oövervinnlig. Men nu har en rad skandaler gjort att han och hans medarbetare i regeringen möts av en kraftig motvind. En arkitekt son var kopplad till byggföretaget Huser Management hade förfalskat uppgifter om jordskalvssäkerheten. Husers chef har nära kontakter med Liberalpartiets Shonzo Abe som är tänkt som Koizumis efterträdare. Internetföretaget Livedoor greps av polisen. Han deltog flitigt i kampanj i höstas.

2006-9 s 22-23
"Den japanska konsten att spara energi"
När den japanska regeringen utstötte ett landsomfattande stridsrop mot de allt högre energipriserna nu i vintras lyssnade Kamiitas invånare mer än några andra. Kamiita är en liten jordbrukarstad i de dimmiga bergen i västra Japan. Där stängde man värmen på rådhuset och lät de anställda arbeta i varma ytterkläder. Japan har inga egna tillgångar som kan ge fossila bränslen och utvecklas nu nya energiformer samtidigt som energibesparingen går på högvarv.

2006-21 s 16-19
"Japan vill ha lösare tyglar"
Ett växande antal japaner vill att deras land ska föra en normal utrikes- och försvarspolitik. Amerika håller med, men Kina och Sydkorea har invändningar. Efter andra världskriget tvingades krigsförloraren Japan att anta en pacifistisk författning. I gengäld lovade USA att garantera Japans säkerhet. Denna överenskommelse gäller än idag. Nu har Japan och USA efter årslånga förhandlingar kommit överens om hur denna allians ska förändras. Det nya arrangemanget fullbordar den mest omfattande omorganisationen av USAs styrkor i Stilla havet sedan Vietnamkriget. Japan använder idag bara 0,9 % av BNP till försvar, det är en tiondel av USAs försvarsbudget.
I september avgår Koizumi och därefter blir det kanske lättare att komma över de nationalistiska motsättningar som idag råder mellan Japan, Kina och Korea.

2006-25 s 21
"Kontroversiella tempelbesök"
Japans högsta domstol behandlar i veckan en anmälan, som ifrågasätter om premiärminister Koizumis årliga besök vid ett tempel i Tokyo är förenliga med landets författning som innebär en strikt uppdelning mellan stat och religion.

2006-26 s 13-14
"Många hamnar i skuggan i morgonrodnadens land"
Det faktum att många japaner inte gynnas av den ekonomiska återhämtningen har väckt en känsloladdad jämlikhetsdebatt i Japan. Klyftan mellan de som har och de som inte har växer. Trenden är mycket tydlig att inkomstklyftan har ökat i japan sedan 1980-talet. USA, Storbritannien och Italien har de största inkomstklyftorna i den ordningen och på fjärde plats kommer Japan bland de stora, rika ekonomierna. Skillnaderna är störst bland pensionärerna. Men gapet har också ökat bland dem under 30 år.
Både ärkekonservativa och vänsteranhängare skyller klyftan på inte bara globaliseringen utan också på premiärminister Kunichiro Koizumis och regeringspartiets (LDP) strukturreformer och avreglering. Många sätter likhetstecken mellan avreglering och ojämlikhet.

2006-37 s 26-27
"Tokyo vill göra det igen"
Tokyo konkurrerade i förra veckan ut staden Fukuoka som Japans officiella kandidat att stå värd för OS 2016. Tokyo, som arrangerade sommarspelen, 1964, väntas konkurrera med en amerikansk stad: San Francisco, Chicago eller Los Angeles plus Rio de Janeiro, Madrid och New Delhi.

2006-38 s 20-21
"Koizumi tackar för sig och Shinzo Abe tar över"
När Junichiro Koizumi avgår som Japans premiärminister nästa vecka råder det inga tvivel om att landets nye premiärminister ärver ett otåligt nationalistiskt samhälle. Koizumi lämnar också en obesvarad fråga i arv. Hur ska Japan ge uttryck för växande stolthet och självsäkerhet? Hur ska Shinzo Abe, hans efterträdare, klara navigeringen mellan två motstridiga strömmar i Japan: en allmänhet som mest av allt vill leva som "ett normalt land" och en liten påstridig, nationalistisk minoritet, som har stort inflytande i det styrande liberaldemokratiska partiet (LDP). En nationalism som är närvarande överallt men som under sex årtionden alltsedan Japans kapitulation i andra världskrigets slutskede tryckts tillbaka. Shinzo Abe delar Koizumis nationalistiska och konservativa hållning men han står inte inför samma tryck från "Förbundet för efterlevande familjer" en gruppe som företräder japaner vars anhöriga omkom i kriget. Det håller på att missta sin starka ställning helt enkelt beroende på att barnen till dödade soldater har blivit gamla och börjar dö ut.

Japan
2006-40 s 20
"Japan vill ha toppmöte med Kina"
Japans nye premiärminister, Shinzo Abe, vill förbättra de kyliga relationerna med Kina. Men ett till synes oöverstigligt hinder är och förblir de japanska ledarnas återkommande besök i Yasukinitemplet där Japan hyllar inte bara hjältar utan också krigsförbrytare. Kina vill inte ha något toppmöte utan ett konkret löfte från Abes sida att inte besöka templet.

Japan
2006-40 s 24-25
"Har Japan förlorat sitt bästa konkurrensmedel?"
Felaktiga produkter från välrenommerade företag som Sony och Toyota grumlar bilden av Japan som ett kvalitetsland. Under de senaste månaderna har dessa prestigeladdade företag tvingats återkall stora serier defekta produkter. I Japan skapar detta en kris eftersom kvalitet är en del av den nationella identiteten. Japan var landet som upphöjde den amerikanske kvalitetsgurun W Edwards Deming till helgon och som erövrade de globala marknaderna tack vare pålitliga produkter. Många kom till Japan för att lära sig japanska kvalitetskoncept som "kaizen" (förbättring). Även i de japanska skolorna har testresultaten på senare år försämrats. Man har beslutat att skärpa disciplinen och koncentrera mera på utantillinlärning. Universiteten klagar över ett minskat intresse hos studenterna för matematik och naturvetenskap.

2006-41 s 16-18
"Historiens skugga"
Samtidigt som Nordkorea orsakar nervositet i hela regionen förmörkas utsikterna till bättre relationer mellan Japan och Kina av krig och händelser långt före vår tid. Det positiva är att Asiens två stormakter, Japan och Kina, har hållit ett toppmöte för första gången på fem år. Japans nye premiärminister, Shinzo Abe reste till Peking för att träffa president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao. Sedan åkte Abe vidare för ett möte med Sydkoreas president Roh Moo-hyun i Söul.

2007-15 s 18-19
"Islossningen mellan Kina och Japan är i full gång"
Ingen kan tvivla på att både Japan och Kina är ärligt angelägna om att förbättra relationerna och utöka samarbetet. Kinas premiärminister Wen Jiabao inledde i onsdags sitt besök i Japan. Syftet är att reparera relationerna och stärka samarbetet på flera områden som till exempel miljöskydd och handel. Wen Jiabao och den japanske presidenten Shinzo Abe tog tillsammans ett första steg mot att stryka ett streck över historiska och territoriella dispyter och rikta uppmärksamheten på framtida samarbete.

2007-18 s 19-20
"Japans tunga börda"
Premiärminister Shinzo Abe går en svår balansgång. Han ska samtidigt tillmötesgå sin konservativa väljarbas, definiera en ny, moralisk utrikespolitik och göra upp med det förflutna. Besöket av Kinas premiärminister Wen Jiabao förbättrade relationerna med Kina. Nu ska Abe åka till USA för att understryka sin vänskap med George Bush och därefter åker han till flera kungarike vid Persiska viken som är Japans främsta oljekälla. Abe har redan slutit ett viktigt försvarsfördrag med Australien. Det internationella umgänget med de asiatiska grannländer försämras av Japans uppträdande under kriget 1939-45. Abe har varit revisionist och förnekat att Japans krigsregering bröt mot de mänskliga rättigheterna och vill inte öppna de alltjämt hemliga arkiven för forskare världen runt.

2007-31 s 12-13
"Kan jordskalvet i Japan driva på reformarbetet?"
Jordskalvet som drabbade norra Japan den 16 juli förstörde hundratals byggnader. Tusen människor sårades och tolv dödades. Skalvet kan komma att förändra Japans traditionella politiska kultur och affärskultur. De japanska storföretagen upptäckte att sista minuten produktion med minimal lagerhållning (kallad kanban) gjort dem så beroende av underleverantörer att stora produktionsbortfall blev resultatet av att ett företag inte förmådde leverera. Jordskalvet avslöjade också en problematisk politisk kultur, i detta fall den synnerligen känsliga kärnkraftsbranschen.

2007-31 s 13
"Abe stannar på sin post trots valnederlag"
Shinzo Abes, Japans premiärminister, parti led ett förkrossande nederlag i valet av hälften av överhusets 242 platser. Abes parti vann bara 37 platser och hans koalitionsparti Nya Komeito bara nio. Japans demokratiska parti, det främsta oppositionspartiet, tog 60 platser och har nu totalt 112, medan koalitionen har 103. LDPs stora majoritet i parlamentets mäktiga underhus innebär emellertid att Abe kan fortsätta som premiärminister men som en betydligt svagare sådan.

2007-37 s 17
"Japans premiärminister går"
Skandaler och valnederlag försvagade Abes ställning och undergrävde väljarnas förtroende. Han tillträdde för ett år sedan som Japans yngste premiärminister sedan andra världskriget med ambitiösa planer på att reparera de sargade relationerna med Japans grannländer, skriva om landets pacifistiska författning från 1947 och stärka Japans internationella roll både diplomatiskt och militärt. Abes popularitetssiffror har nu minskat till 30 %.

2007-39 s 18
"Fukuda blev Japans nye ledare"
Japans styrande parti valde i söndags den moderat konservative 71-årige Yasuo Fukuda till ny partiledare efter premiärminister Shinzo Abes plötsliga avgång tidigare i månaden. Fukuda vann lätt över sin enda motståndare, före detta utrikesministern Taro Aso. Abe ligger på sjukhus efter att ha tagits in för stressrelaterad magsjukdom dagen efter sin avgång. Fukuda vill förbättra relationerna med Kina och förväntas inta en mer flexibel attityd gentemot Nordkorea. Han vill också att japanerna stöder USAs styrkor i Afghanistan.

2007-45 s 18
"Oppositionsledarens avgång tog Japan på sängen"
Allt tyder på att det politiska dödläget i Japan fortsätter på grund av att oppositionen erövrade majoritet i parlamentets överhus i valen i juli. Fukudas administration har händerna bakbundna och söker koalitionspartner. Ichiro Ozawa som är ledare för Japans demokratiska parti, DPJ, visade intresse för Fukudas utspel. DPJs anhängare anser emellertid att en allians med regeringspartiet LDP är oacceptabel eftersom de ser DPJ som ett alternativt regeringsparti. Detta fick Ozawa att meddela sin avgång som partiledare.

2007-46 s 21
"Japans nye ledare trotsar Bush"
Japans nye premiärminister Yasou Fukuda betonade på måndagen den enastående vikten av Japans allians med USA men han gjorde också klart att hans regering inte kommer att vara så expansiv när det gäller globala säkerhetsfrågor som Bush-administrationen vill. Den 71-årige Fukuda valdes av Liberaldemokratiska partiet till att leda Japan för sju veckor sedan efter företrädaren Shinzo Abes plötsliga avgång. Fukuda möter Bush idag fredag. I nära sex år har Japan försett fartyg från USA, Pakistan och tio andra länder med bränsle. Fördraget går snart ut och kan inte förnyas beroende på den parlamentariska situation som råder i Japan.

2007-49 s 29-31
"Var snäll mot frun, annars…"
Japanska män i karriären uppmanas att vara mer rädda om sina äktenskap. Det har alldeles nyligen stiftats en lag som verkligen är i kvinnornas favör. En hustru som ansöker om skilsmässa kan begära makens halva tjänstepension i underhåll. Antalet skilsmässoansökningar har redan ökat med sex procent. Detta har fått mannen att ta sig en funderare på sina bräckliga äktenskap. Många japanska män går direkt från jobbet till någon lokal för att dricka, äta och umgås. Familjelivet kommer ofta på undantag, vilket kan stå männen dyrt på ålderns höst.
Tidigare artikel om pensionerade japanska män.

2008-09 s 12
"Kejsarparet trappar ner"
Japans gamle kejsare, Akihito, och hans hustru Michiko, överväger att minska sin arbetsbörda på grund av hälsoproblem. Parets äldste son, kronprins Naruhito, sade i en intervju att hans föräldrar behöver mer tid för vila.

2008-13 s 22-23
"Japanska företag tvingas böta för överviktig personal"
Medelålders mäns övervikt leder till snabbt ökande kostnader i sjukvården. Män med midjemått över 85 centimeter kommer att få motions- och dietråd och i allvarliga fall uppmanas att söka läkare. Hälsovårdsdepartementet misstänker att 13 miljoner japaner lider av metaboliskt syndrom medan ytterligare 14 miljoner befinner sig i riskzonen. Metaboliskt syndrom ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes om det inte motarbetas. Det kommer att bli obligatoriskt för företagen att minska antalet överviktiga anställda med 10 % till 2012. De företag som misslyckas kommer att få betala högre avgifter till en välfärdsfond för äldre.

2008-20 s 28-31
"Japan är en ö på många sätt"
Japanernas ömentalitet hämmar ekonomin och dämpar framtidsutsikterna. Nyligen började en del av Japans begravda isolationism komma upp till ytan igen. Japan är världens näst största ekonomi, det är världens ledande utlånare. Det moderna Japan är stängt på två avgörande sätt. Ett är landets anmärkningsvärda tvekan att acceptera utländska investeringar. Japanerna anser sig klara sig själva och att den som ändå vill göra affärer i japan måste acceptera landets villkor. Det andra bekymret är Japans oförmåga att förbättra avkastningen på tillgångarna. Lite drygt hälften av enskilda personers finansiella tillgångar förvaras på vanliga bankkonton som knappt ger någon ränta. Merparten av pengarna är i yen. Nu måste japanerna spara utländskt om deras pensionspengar ska växa.

2008-28 s 17-18
Välkomna fredssignaler i Ostasien" hela artikeln
Inför de olympiska spelen i sommar bemödar sig Kina om att minska spänningarna i regionen och skickar försonliga signaler även till ärkefienden Japan. För första gången sedan andra världskriget har ett japanskt krigsfartyg anlöpt en kinesisk hamn. Officiellt handlade det om att hjälpa kinesiska jordbävningsoffer. Plötsligt är det möjligt att hitta diplomatiska lösningar på frågor som tidigare verkade olösliga. Kina försöker också värma relationerna med Taiwan. Direkt flygtrafik har upprättats. Det viktigaste är dock att Nordkorea överlämnat en redogörelse för sitt atomprogram till amerikanerna.

2008-29 s 14
"Fnurra på tråden"
Sydkorea kallade i måndags hem sin ambassadör i Japan i protest mot Japans förnyade anspråk på en grupp småöar. Som länge stått i centrum för en territoriell dispyt. Öarna ligger i havet mellan de två länderna. Havet kallas för Japanska sjön i Japan och för Östhavet i Sydkorea. Frågan aktualiserade åter när nya läroböcker för högstadiet publicerade i vilka det står att öarna ska betecknas som japanska.

2008-35 s 27
"Bort med gangstrarna"
Invånarna i en stad i en stad i västra Japan har vänt sig till en domstol i hopp om att få bort den organiserade brottsligheten. Den vill att domstolen beordrar Dojinkaigänget att utrymma en byggnad i ett av stadens affärsdistrikt. Medlemmarna i gänget har kontrollerat delar av sydvästra Japan sedan i slutet av 1960-talet. Försöket att få bort organisationen är första gången som vanliga medborgare utmanar ett officiellt erkänt brottssyndikat. Invånarna hävdar att syndikatets aktiviteter berövar dem deras konstitutionella rättighet att leva i fred.

2008-36 s 23
"Japan byter regering igen"
Japans premiärminister, Yasuo Fukuda, meddelade i måndags efter knappt ett år som regeringschef att han lämnar sin post för att förhindra "politiskt vakuum", som skulle kunna försvaga landets redan svaga regering ytterligare. Det är andra gången på två år som en mycket impopulär, politiskt trängd och till synes osäker ledare avgår efter mindre än ett år i ämbetet. Bedömare riktar nu blickarna mot Taro Aso, före detta utrikesminister, som trolig efterträdare. Han är 67 år, är romersk katolik och tillhör därmed en mycket liten religiös minoritet. Orsaken är ett parlament helt förlamat av politiska motsättningar. Det behövs politiska beslut för att sätta fart på ekonomin som under årets andra kvartal krympte med 2,4 procent.

2008-37 s 10
"Spänning ger krydda åt valet"
En vecka efter premiärminister Yasuo Fukadas abrupta avgång har det uppstått hård konkurrens inom Liberaldemokratiska partiet om att efterträda honom. Fem kandidater har anmält intresse för att bli partiledare och ny premiärminister. Valet ska ske den 22 september i en intern partiomröstning och favoriten verkar vara den före detta utrikesministern Taro Aso.

2008-39 s 24
"Japan fick ny regering"
Japans nye premiärminister heter Taro Aso. Underhuset valde de före detta utrikesministern till ny regeringschef. I måndags valdes de 68-årige Aso till ny ordförande för Liberaldemokratiska partiet som innehar absolut majoritet i underhuset.

2008-51 s 18-20
"Japan har lärt sig läxan"  hela artikeln
Japan investerar i framtiden för att behålla försprånget framför konkurrenterna. När andra företag skär ned utgifterna skaffar sig de japanska försprång genom att i stället investera i produktion, forskning och utveckling. De väntar på att uppgången kommer hur länge det än dröjer. Japanernas strategi bygger på bittra erfarenheter från stagnationen på 1990-talet sedan de förlorat marknadsandelar till hungriga rivaler i Taiwan och Korea. Nu har de japanska företagen stora kassakistor, en anledning är att aktieägarna saknar befogenhet arr kräva att kontanter ska delas ut som återbäring.

2009-07 s 28-29
"Heltidsbekymmer för Japans deltidsjobbare"
Den globala avmattningen slår hårt mot Japan, där heltidsjobb traditionellt varit detsamma som tryggad anställning. Men många löntagare är numera deltidsanställda, och de sitter löst. En tredjedel av Japans 67 miljoner arbetstagare har nu en deltids- eller tillfällig anställning. Dessa får gå först vid övertalighet. I mars kommer 85 000 av dessa att ha mist sina jobb. Många har bott i bostäder som arbetsgivaren äger och därför förlorar de också sin bostad. Exporten har minskat rekordsnabbt och därmed industriproduktionen. Många restauranger serverar gratis soppa till hem- och arbetslösa.

2009-09 s 24-25
"Japans maktparti riskerar att utplånas"  hela artikeln
Ett berg av bekymmer tornar upp sig framför Japans impopuläre premiärminister Taro Aso som leder en av de minst populära regeringarna i Japan sedan andra världskriget. I förlängningen uppstår frågan om tiden är ute inte bara för honom utan också för Liberaldemokratiska partiet (LDP) och dess halvsekelgamla monopol på den politiska makten i Japan. Partiet bildades för att hålla kvar Japan i det amerikanska lägret mot Sovjetunionen. Om partiet förlorar valen i år uppstår möjligheten till en radikal förändring av Japans alltmer ineffektiva och dysfunktionella politik. Ett nederlag för LDP skulle kunna innebära partiets undergång. För tillfället är det kanske det största oppositionspartiet, Demokratiska partiet, som vinner på LDPs motgångar, men DP står för en liknande politik och saknar ideologisk kärna.

2009-15 s 16-17
"Ny ledare väntar i kulissen"
Japans demokratiska parti (DPJ) har en god chans att ta kontroll över Japan i nästa val, men partiets program är väldigt otydligt. För första gången sedan Eisenhowers dagar ser det styrande LDP ut att förlora i valet i höst. Demokratiska partiet utgörs av en salig blandning av oberoende, socialister och före detta liberaldemokrater. Partiledaren Ichiro Ozawa är själv avhoppare från LDP.

2009-20 s 14
"Oppositionsledaren avgick"
Ledaren för den politiska oppositionen i Japan avgår för att förhindra att en politisk skandal skadar hans parti i de kommande parlamentsvalen. Ichiro Ozawa avgår sedan en av hans medarbetare varit inblandad i oegentligheter.

2009-28 s 21
"Japans partier liknar varandra - tyvärr"
Partiet DJP bildades för elva år sedan och har utvidgat sin bas genom att vända sig till väljare som vill bryta fem nästan oavbrutna decennier av liberaldemokratiskt (LGP) styre. DJPs nye ledare Yukio Hatoyama har tagit en överväldigande ledning i de senaste opinionsmätningarna. Allt talar för en DJP-seger i de kommande valen som ska hållas senast i oktober. Men det kommer inte att ändra på någonting i Japan. Orsaken är att DJP i stället för att erbjuda ett tydligt alternativ blir mer och mer likt regeringspartiet för varje dag som går.

2009-29 s 20-21
"Triumf eller katastrof väntar LDP"
Japans regering har bestämt att allmänna val ska äga rum flera veckor tidigare än nödvändigt. De flesta bedömare anser att detta var ett oklokt beslut. Det mesta tyder på att oppositionen vinner. I de lokala valen nyligen förlorade LDP makten om huvudstaden med siffrorna 38 mot LDPs 54. Skillnaden mellan de två partierna är liten men många väljare vill ha "förändring". DJP måste emellertid övertyga väljarna om att det är kompetent att sköta världens näst största ekonomi i kristid.

2009-33 s 18
"Jungfrufärden avklarad för omdanat japanskt rättssystem"
En jury bestående av både medborgare och professionella domare dömer mördare till 15 års fängelse i den första rättegången med det nya systemet. Det är Japans första juryrättegång sedan andra världskriget. Juryn i det nya systemet består av sex lekmän och tre professionella domare och de nio avgör tillsammans både skuldfrågan och eventuella straff. Det nya systemet förväntas innebära snabbare rättegångar och större insyn.

2009-36 s 22-23
"Valet i Japan öppnade kanske för en ny ordning"  hela artikeln
En så kallad jordskredsseger satt punkt för Liberaldemokraternas makt monopol. Liberaldemokraterna har med sina allierade haft eller delat makten under 62 av de 63 gångna åren. Den förra, kortlivade icke-liberaldemokratiska regeringen begick misstag och kollapsade efter bar elva månader på grund av inre motsättningar och avhopp.
Japans demokratiska parti, DPJ, erövrade nu 308 av det mäktiga underhusets 480 mandat. LDP förlorade nästan två tredjedelar av sina mandat och hamnade på 119. Nu har Yukio Hatoyama fått uppdraget att bilda regering.
Men många väljare är skeptiska till de nya makthavarnas förmåga att ordna upp ekonomin och sätta fart på tillväxten. Nu är det upp till Demokratiska partiet att visa om det förmår att uppträda enigt och bryta decennier av stagnation.
Hatoyama vill sätta punkt för den USA-dominerade globaliseringen och bygga ut och fördjupa Japans relationer med resten av Asien. USAs militära närvaro i Japan kan komma att granskas.

2009-36 s 24-26
"Japans glansdagar är över sedan länge"
Ekonomisk tillväxt är för ögonblicket viktigast, men Japans politiker pratar mest om annat. Förra kvartalet krympte ekonomin med över 15 % vilket är den värsta kollapsen på flera decennier i ett industriland. Biltillverkare såg sin export minska med 70 % i april vilket tvingade dem att stänga fabriker för att rensa lagren. Japan är nu i färd med att byta regering i en stor oro för att redan blivit Asiens politiska och ekonomiska föredetting. Kina har snabbt tagit förstaplatsen. Japan måste söka en ny roll. Ledaren för oppositionspartiet DPJ, lägger skulden på den globala frihandeln och den "USA-ledda marknadsfundamentalismen". Hatoyama i stället ha fokus på solidaritet hemma och starkare välfärdsstat med ökade bidrag. Men tillväxt är nödvändigt vare sig DPJ erkänner det eller inte. Folkmängden krymper liksom förhållandet mellan arbetsföra och gamla japaner. Vad som behövs är en modell för regional integration liknande EU.

2009-40 s 29-31
"Vem är Hatoyama egentligen?"
Japans nye premiärminister, Yukio Hatoyama, vände sig för första gången i sin nya roll till världssamfundet, när han i förra veckan talade inför FNs generalförsamling. Han lovade bland annat att Japan ska gå i spetsen för ansträngningarna att bygga en kärnvapenfri värld. Han försöker definiera sitt lands plats i en värld som ser Kina resa sig och Amerika falla tillbaka. Hatoyama kanske är Asiens förste "tredje-vägen-ledare" enligt modellen Bill Clinton eller Tony Blair? Han säger sig kräva mera moral och moderation på marknaderna och hans förslag till lösning på den ekonomiska stagnationen i Japan är avgjort centristiska.

2010-04 s 20-22
"Det nya slaget om Okinawa"
Det första slaget var USAs invasion av Okinawa 1945 då basen intogs.
Kohandeln om den amerikanska militärbasen Futenma Marine Corps Air Station, tvingar Japans nya regering till en känslig balansgång. Både USA och Japan är överens om att basen måste flyttas sedan en hel stad byggts runt den. Men varthän? Förhandlingarna om detta har släpat sig fram sedan 1996 då tre amerikanska marinkårssoldater våldtog en tolvårig flicka från Okinawa. Obama och Clinton vill ha kvar basen på ön men på annan plats än nu, den nya japanska regeringen vill ha den helt bort från ön. Att den nya regeringen avslutat ett åtta års engagemang i Afghanistan retar också Obama och Clinton. Den nye premiärministern Hatoyama har lovat att avveckla den amerikanska basen på ön Okinawa helt och hållet. Att bryta detta löfte till Okinawa-borna vore ett politiskt självmord menar en före detta borgmästare på ön.
Sedan DPJ kom till makten strävar partiet efter att balansera landets starka koppling till USA med starkare band till Kina.

2010-04 s 22
"Valresultat stärker motståndet mot den amerikanska basen"
Susumu Inamine, chef för Skolväsendet i den lilla staden Nago på ön Okinawa vann söndagens viktiga borgmästarval över den sittande borgmästaren Shimabukuro som ser den amerikanska militärbasen Futenma Marine Corps Air Station som en källa till nya jobb och investeringar. Inamine är stark motståndare till den amerikanske basen och motsätter sig förslaget om en flyttning av den amerikanska basen till annan plats på ön.
Avtalet om en förflyttning av basen har orsakat en allvarlig diplomatisk tvist mellan USA och Japan.

2010-18 s 24-25
"LDP sjunger på sista versen"
Det politiska etablissemangets gamla garde har förlorat kraft och initiativ. När det gäller Japans Liberaldemokratiska parti (LDP) har tiden sedan valförlusten mot Japans Demokratiska parti (DPJ) kännetecknats av en envis vägran att ta lärdom av nederlaget. I stället för att acceptera oppositionsrollen ägnade sig partiet åt att kasta en störtsjö av anklagelser om politisk korruption på premiärminister Yukio Hatoyama och DPJs generalsekreterare Ichiro Ozawa. LDPs väljarstöd är fortsatt lågt och bättre blir det inte av att Japans populäraste politiker, Yoichi Masuzoe, som 20:e ledamot i raden av parlamentariker har lämnat LDP. Nu finns det inge nytänkare kvar i det före detta regeringspartiet som börjar bli allt mer irrelevant i diskussionen om Japans framtid. Partiets långa levnad har blivit dess förbannelse. Det står idag för ingenting utöver fördelning av skattepengar till deras egna sympatisörer.

2010-18 s 25-27
"Japan har fått ett fattigdomsproblem"
I Japan, ett av världens rikaste länder, lever allt fler under mycket knappa förhållanden. Många av dessa försöker dölja sin belägenhet, eftersom det är ett oerhört stigma att vara fattig. Efter många år av ekonomisk stagnation och växande inkomstklyftor har detta en gång så stolta land sent omsider upptäckt att det har en stor och växande massa fattiga invånare. Nästan var sjätte japan, eller 20 miljoner människor, levde i fattigdom 2007. Fattigdomen har fördubblats sedan fastighets- och aktiemarknadskollapsen i början av 1990-talet. Väldigt få japaner är beredda att erkänna sin belägenhet. År av avregleringar på arbetsmarknaden och konkurrensen med låglönelandet Kina har resulterat i många nya låglönejobb i Japan.

2010-21 s 23-25
"Skandaler är japanernas livsluft"
Japan har haft tre ledare på fyra år, men det är inte dåliga ledare som är problemet utan skandalerna. Små skandaler är så vanliga i världens rika länder att de flesta politiker överlever dem utan större skador. I Japan gäller motsatsen. I Tokyo verkar det som om skandaler har en förmåga att sprida sig som metastaser och störta den ena politikern efter den andra. För bara åtta månader sedan segrade premiärminister Yukio Hatoyama och Demokratiska partiet med övertygande marginal men redan är han insnärjd i en partifinansieringsskandal rörande 12 miljoner dollar. Hans popularitetssiffra har rasat från 74 till 24 procent. Det återuppväcker en gammal fråga i japansk politik: varför har världens näst största ekonomi så trista ledare? Många pekar på Liberaldemokraternas långa styre. Många ledare har ärvt sina platser i parlamentet från sina fäder eller har klättrat uppåt i karriären tack vare goda kontakter. Och så är det japanernas sjukliga intresse för minsta lilla oegentlighet. Medierna älskar att som hajar jaga de stackars offren. Detta berövar Japan den ledarskapsstabilitet som landet behöver för att komma på rätt köl.

2010-21 s 29
"Hatoyama avgår"
Efter att ha slösat bort en dundrande valseger på mindre än ett år meddelade Japans premiärminister, Yukio Hatoyama, i tisdags att han avgår. Demokratiska Partiets kungamakare, Ichiro Ozawa, avgick i onsdags på grund av inblandning i olaglig partifinansiering. Ozawa var den politiska hjärnan bakom Demokratiska Partiets jordskredsseger som i augusti förra året satte punkt för Liberaldemokratiska partiets halvsekelgamla styre. Finansminister Naoto Kan är en trolig efterträdare till Hatoyama.

2010-23 s 16
"Samma skrot och korn"
Landets nya premiärminister, Naoto Kan, som var finansminister förut är en prototyp för den sortens politiker i Japan som alltid överlever genom att ständigt hoppa från ämbete till ämbete. DPJ lyckades i fjol besegra Liberaldemokraterna (LDP) som då hade haft makten i 50 år. Men regeringsskiftena hos DPJ är lika vanliga som hos rivalerna. Efter bara drygt åtta månaderna byter partiet ut premiärministern.

2010-27 s 27-28
"Vrede, längtan och irritation färgar livet på Okinawa"
I mer än 60 år5 sedan andra världskriget har infödda Okinawabor och amerikanska soldater utvecklat djupa, passionerade och generationsöverbryggande band, som komplicerar de diplomatiska debatterna om den amerikanska militärens framtid på ön. Dessa passioner ledde nyligen till att den japanske premiärministern fick gå och till att hans efterträdare Naoto Kan tonade ned det regerande partiets sturska ton gentemot USA.
Många invånare på Okinawa som hyser mer än hälften av USAs 47000 soldater i Japan, klagar på oväsen, trängsel och brottslighet.

2010-35 s 16
"Ännu en akt i det japanska maktspelet"
Efter bara tre månader på sin post utmanas Japans premiärminister, Naoto Kan av en skandalomsusad maktspelare, Ichiro Ozawa, inom hans eget parti i en konfrontation, som kan undergräva regeringens försök att tackla en högst ovälkommen avmattning. Kans popularitet har dalat sedan han föreslog att Japan borde höja momsen för att minska den växande statsskulden. Ozawa tänker utmana Kan i valet av ordförande för Demokratiska partiet den 14 september. Partiordföranden blir automatiskt premiärminister.

2010-36 s 14
"Sorgligt och dyrt"
Självmord och depressioner kostade den japanska ekonomin 32 miljarder dollar förra året. Siffran inkluderar den inkomst som människor i arbetsför ålder hade kunnat tjäna om de inte hade begått självmord 2009. 2009 tog 32845 japaner livet av sig.

2010-37 s 19
"Kan fortsätta ett tag till"
Tre månader efter att han blev premiärminister fick Naoto Kan förnyat stöd av Japans Demokratiska Parti (DPJ). Han utmanades på ledarposten av Ichiro Ozawa men besegrade honom med bred marginal. Kampen om ledarskapet i partiet han avslöjat djupa interna motsättningar beträffande ekonomin. Kan som är före detta finansminister, förespråkar åtstramning och satsningar på arbetsmarknaden medan Ozawa vill ha en mer gammaldags politik med ekonomiska stimulanspaket.

2010-38 s 14-15
"En bagatell väckte gamla kontroverser till liv"
Kina och Japan trappar upp bråket om den tillfångatagna fiskebåtskaptenen på en kinesisk trålare som greps i ett omstritt område för snart tre veckor sedan. Det hände på internationellt vatten nära några obebodda öar, som båda länderna gör anspråk på. Kinesiska UD säger att Japan "har skadat de sinojapanska relationerna allvarligt" och kräver att den fängslade kaptenen omedelbart och villkorslöst friges. Annars måste Kina vidta kraftfulla motåtgärder och Japan får bära följderna. Kinesiska reseföretag har ställt i charterresor till Japan med sammanlagt cirka 10 000 deltagare. Besättningen och båten har redan släppts.

2010-44 s 5
"Kurilerna står i vägen för fredsavtal"
President Dmitrij Medvedev besökte tidigare i veckan de omstridda öarna Kurilerna. Ryssland erövrade öarna i andra världskriget från Japan. Det var första gången sedan 1945 som en rysk statschef besökte öarna. De omstridda 56 öarna har i 65 år utgjort ett hinder för ett fredsavtal mellan Ryssland och Japan. Japan kallade i tisdags hem sin ambassadör från Moskva i protest med Medvedevs besök på Kurilerna.

2010-44 s 29-31
"Unga japaner köper inte machomodellen"
Det händer något med Japans unga män. Jämfört med den äldre generationen är dagens unga män mindre optimistiska, mindre ambitiösa och mindre riskbenägna. De är försiktiga, sparsamma och beskedliga. De unga männen har inte särskilt mycket pengar. En generation som inte vet vad den vill. Och på deras axlar hänger Japans öde. Japanska män i åldern 20-34 år är i färd med att göra en underlig "revolution". De avfärdar 70-timmars arbetsvecka och statusjaktens konsumtion som var typisk för den ekonomiska boomen på 1980-talet. Den gamla arbetsmoralen hör till en svunnen tid. Japans kvinnor håller på att komma i kapp männen. Unga kvinnor under 30 år tjänar för första gången mer i genomsnitt än männen i samma ålder.

2010-46 s 26-27
"Varför det gick så illa för Japan…och vad USA kan lära därav"
Det är svårt att komma ihåg att Japan hade världens mest beundrade och avundade ekonomi på 1980-talet. Det finns emellertid ingenting som kan ersätta nya jobb och investeringar i den privata sektorn och det är läxan vi måste lära av Japan. Japans ekonomiska bekymmer liksom USAs uppstod med enorma tillgångsbubblor. Från 1985 till 1989 trefaldigades värdet av den japanska aktiemarknaden. Kraschen var brutalt våldsam. I slutet av 19092 hade aktiemarknadens värde minskat med 57 % jämfört med 1989. Bankerna som lånat ut pengar med uppblåsta värden som säkerhet försvagades och några blev insolventa. Statens bruttoskuld ökade från 63 % av BNP till 101 % 1997. Idag är den över 200 %!
Den dåliga farten i Japans ekonomi har två huvudorsaker. En är landets "dubbla" ekonomi, en mycket effektiv exportsektor (20 %) och en mindre dynamisk inhemsk sektor (80%). Den andra är den allt äldre, krympande befolkningen. Fertiliteten har minskat till 1,3 barn per vuxen kvinna.

2011-03 s 21
"Nya tag i Japan - igen!"
För tredje gången på drygt ett halvår möblerar premiärminister Naoto Kan om sin regering för att göra den mer reformsinnad och effektiv för att bemöta växande problem, bland annat den snabbt åldrande befolkningen, växande statsskuld och blodfattig ekonomi. Den tydligaste förändringen i regeringen inkluderar Yukio Edano, tillförordnad generalsekreterare som utnämnts till statsminister och Kaoru Yosano, en oberoende konservativ ekonom som utsetts till ekonomi- och skatteminister. Han är känd för att förespråka höjd moms för att bära landets växande välfärdskostnader. Han förväntas angripa Japans växande statsskuld som är nästan dubbelt så stor som BNP. Tokyo överväger att eventuellt ansluta sig till en USA-stödd frihandelszon men Japans bönder motsätter sig projektet och befarar att billigare import kommer att ruinera dem.

2011-05 s 23-24
"Japan älskar opinionsmätningar men inte sina ledare"
De tycker nästan aldrig om sin premiärminister. Folket tycker att Naoto Kan är svag och medierna hånar honom för hans sjunkande popularitet. På mindre än åtta månader som premiärminister har Naoto Kans väljarstöd rasat från 60 till 29 % enligt en stor mätning. De flesta experter i Japan är eniga om att när väljarstödet har dalat till under 30 % har premiärministern ingen chans att hålla sig kvar. Under de drygt två decennier sedan 1989 har japan haft 15 premiärministrar, varav bara en var populär. Det var Junichiro Koizumi (2001-2006) som var lika karismatisk som oförskräckt.

2011-06 s 27-29
"Det unga Japan har resignerat"
De verkar ha accepterat tanken att de får det sämre än sina föräldrar. Japanska företag slösar bort en hel generation för att skydda de äldre löntagarna i stället för att släppa loss entreprenörsandan hos den krympande unga generationen. De unga får inte chansen att anta nya utmaningar och sätta fart på landet.

2011-07 s 22
"Nyval närmar sig"
Japans premiärminister Naoto Kans oförmåga att bryta dödläget gällande budgeten kan leda till att han blir den femte regeringschefen i rad som avgår efter mindre än ett år. Det kan också led till ett tvärt slut på försöken att åtgärda världens största statsskuld. Naoto Kan vill höja momsen med fem procent och inkludera Japan i det USA-ledda partnerskapet mellan nia asiatiska länder i stilla havet och få med sig parlamentets ledamöter för att finansiera budgeten på 1,1 biljon dollar med 532 miljarder i statliga obligationer. Naoto Kan tillhör Demokraterna (DJP) som i augusti vann en historisk seger när det besegrade LDP, som hade regerat i mer än ett halvt sekel nästan oavbrutet.

2011-07 s 22
"Stora stygga pojkar"
Sumobrottare förmodas förkroppsliga klassiska dygder som disciplin och heder. Men för många är detta bara gammal retorik. Nu handlar det mer om pengar, droger och fusk.
Det senaste slaget mot sumobrottarna är en skandal med uppgjorda matcher. Polisen har hittat textmeddelanden från drygt ett dussin sumobrottare som kom överens om pengasummor för att lägga sig i kommande matcher.
Sedan 2007 har sportens utövare åkt fast för att röka hasch, delta i olagligt spel och, i ett speciellt olyckligt fall, slå en elev till döds.
En del kritiker påstår att sumo numera påminner mer om amerikanska brottningsturneringar - som ofta är uppgjorda på förhand - än om urgamla Shintoritualer.
Kanske kan sumo fortsätta att vara en populär underhållning men i så fall som tarvlig teater och inte som rättvis kamp.
http://www.newsweek.com/2011/02/13/sumo-s-big-bad-boys.html

2011-09 s 21-22
"Japan rustar upp"
Förr under det kalla kriget skyddade sig Japan mot en eventuell sovjetisk invasion. Nu vänder japanerna blickarna mot söder och förstärker den militära närvaron på Okinawaöarna, Japans sydliga utpost. Japan ökar sin militära kapacitet för att kunna hålla stånd mot ett allt självsäkrare Kina och kärnvapenlandet Nordkorea. Japan oroas av Kinas stora makt och tvivlar på USAs engagemang i Ostasien. USA har idag 50 000 soldater i Japan. Den senaste premiärministern Naoto Kan, har ansträngt sig för att återvinna Washingtons förtroende. Sydkorea och Japan förhandlar om militärt samarbete för första gången sedan 1945. Upprustningen begränsas av att Japans ekonomi har bekymmer.

2011-10 s 21
"Hög personalomsättning"
Den japanska utrikesministern Seijio Maeharas avgår och knappt någon höjer på ögonbrynen. Han har erkänt att han tagit emot donationer som är nära vän till ministern. Det olagliga var att vännen var utlänning, en korean som länge bott i Japan. Avhoppet lär inte stärka allmänhetens förtroende för premiärminister Naoto Khan vars popularitet har sjunkit till under 20 %. Många ifrågasätter om Naoto Khan förmår ta itu med landets allvarliga problem, den trötta ekonomin, den växande statsskulden och en allt äldre, krympande befolkning. Budgetplanen för räkenskapsåret som börjar den 1 april har ännu ej godkänts i sin helhet.

2011-11 s 19-20
"Tre onda ting"
Räddningsarbetare hittar hela tiden nya kroppar som sköljer in på stränderna i den tsunamidrabbade regionen i nordöstra Japan. De överlevande saknar inte bara mat och vatten utan lever också i tillfälliga skydd i rädsla för att radioaktiv strålning blir den tredje onda kraften efter jordskalv och tsunami. Japanerna fruktar en härdsmälta i ett kärnkraftverk som har skadats av jordbävningen.
Hundra tusentals japaner har förlorat allt de äger samt nära och kära, men de möter svårigheterna med värdighet. Det är inte som i Haiti. Ingen plundring sker. Ingen bryter sig in för att stjäla. Man fortsätter att ta av sig skorna vid dörren och att som vanligt sortera avfallet för återanvändning. Japan har en av världens mest rigida sociala uppförandekoder. Japanerna håller sig till reglerna. "Vi uppfostras att aldrig göra något som vi skäms för. Det är sådana värden som formar oss".

2011-11 s 21-22
"Den värsta katastrofen sedan Tjernobyl"
Kärnkraftskrisen i Japan har under veckans gång kommit allt närmare en katastrof sedan en explosion har skadat behållaren som innehåller reaktorkärnan i en reaktor och en brand i en annan reaktor hade sprutat ut stora mängder av radioaktivt material i luften, enligt uttalanden från de japanska myndigheterna och branschexperter. Hotet om radioaktivitet väcker minnen från Hiroshima och Nagasaki, två oförglömliga händelser under andra världskriget i Japan.
Den stora frågan de närmaste dagarna är exakt hur mycket radioaktivt material som har läckt ut i atmosfären och vart vinden fört det. Även om man undviker en fullständig härdsmälta står de japanska myndigheterna inför motbjudande alternativ. Det är redan mycket värre än "Three Mile Island".

2011-11 s 23
"Den värsta jordbävningen har inte inträffat ännu"
Mänskligheten bor på denna jord med geologins samtycke, en ynnest som kan återkallas när som helst. Tsunamin som drabbade Japan var den tredje i en kedja av händelser som får Kalifornien att verka mycket utsatt.
Geografi är orsaken till katastrofen i Japan. Japan ligger på en plats där flera tektoniska plattor gränsar till varandra.
Nu har vi haft tre stora skalv i tre av Stillahavsplattans hörn - ett i nordväst i förra veckan i Japan, ett i sydväst i förra månaden, en förfärligt destruktiv jordbävning som inträffade i Nya Zeeland den 22 februari och ett ännu våldsammare skalv i Chile ett år tidigare, i den sydöstra delen av plattan.
Ett hörn inte påverkats ännu, det nordöstra. Förkastningslinjen i Stillahavsplattan heter San Andreasförkastningen och den löper under San Francisco. Senast denna förkastning rämnade var 1906. När kommer nästa gång?

2011-12 s 22-23
"Samurajerna vid Fukushima"
Japans "atomsamurajer" riskerar sina liv för att avvärja en ännu större katastrof, men många av dem är vanliga arbetare, som egentligen inte är utbildade för sin uppgift. De har arbetat på verken, lämnade sina arbeten efter katastroferna och har nu kallats in, lockade av höga löner. Många japaner är rörda och tacksamma för det mod de ca 500 saneringsarbetarna visar och det har uppkommit en kult runt atomsamurajerna. "Japaner är vana vid att ägna sina liv åt företaget och företaget kan ibland bli viktigare än livet".

2011-12 s 29
"Budbäraren var själva budskapet"
För första gången har Japans kejsare, Akihito hållit ett tal i TV. Hans ord var formella och inget särskilt bra. Det innehöll inga löften, det speglade ödmjukhet. Det som gjorde det bra var att det hölls. Budbäraren var själva budskapet.

2011-13 s 20-21
"Återhållsamhet speglar respekt för offren"
Efter tsunamin har Japan snabbt trätt in i en era av frivilliga uppoffringar, eller jishuku, vilket är raka motsatsen till "bubbelerans" Japan som hyllade överdrifter. Allt med minsta antydan till lyx inbjuder till fördömanden. Aggressiv försäljningsteknik framstår plötsligt aom mycket olämpligt. Kosmetika och karaoke är helt ute. Flaskvatten och Geigermätare är inne. Många har ställt in säsongens körsbärsblomfestivaler och fyrverkerifestivaler.
Förvandlingen från överdrifter till avhållsamhet skedde nästan över en natt.
Den nationella uppoffringsviljan har också nått politiska kretsar. Kandidaterna tonar ned sina kampanjer.
Japan har haft perioder av självkontroll förut, bland annat efter kejsar Hirohitos död 1989.

2011-13 s 28-31
"Apokalypsen är bara ett ögonblick bort"
Västvärlden uppfattar ofta den japanska populärkulturen med sina tamagotchi, mangaserier och tecknade filmer som underlig. Den kan verka hysterisk, gräll och rubbad. Nu har det visat sig att de konstlade kulturyttringarna föregrep en brutal verklighet. Japans historia sedan 1800-talet är en följd av chocker och katastrofer. Japanska soldater gjorde sig skyldiga till fruktansvärda krigsförbrytelser under andra världskriget, och till slut föll atombomberna i Hiroshima och Nagasaki.
Ordet tsunami är japanska. I detta katastroftäta land finns inget ord för katastrof i dess apokalyptiska mening, så som vi använder det i väst. Men det finns bilder, och dessa bilder berättar i konsten, i filmerna och i serierna om århundradets katastrofer, om tappert motstånd, om överlevnad och förträngning. Japanerna har vävt in insikten om kommande katastrofer i kulturen.
Japan lever sedan århundraden i en känsla av att ständigt vänta det värsta. Allt som man under decennierna har åstadkommit kan förstöras på några sekunder. Inget annat land är så högt utvecklat och samtidigt så sårbart för naturens krafter.

2011-14 s 26
"Farlig spricka täpptes till"
Elbolaget Tepco lyckades i onsdags stoppa en läcka av mycket radioaktivt vatten från det havererade kärnkraftverket i Fukushima ut i Stilla havet. Katastrofteam har sprutat in tusentals ton vatten i verkets fyra mest skadade reaktorer i ett försök att kyla ner deras överhettade uranbränsle. Det gäller nu att hindra vattnet att lämna anläggningen. Företaget Tepco har förlorat 85 % av sitt marknadsvärde sedan krisen började efter det att kärnkraftverket i Fukushima skadades av jordskalvet och efterföljande tsunami.

2011-14 s 26-27
"Framtiden är oviss"
Hundratusentals människor som har evakuerats från städer och byar i närheten av Fukushima svävar i total ovisshet om framtiden. Förutom mat och skydd behöver de mera information från makthavare i Tokyo. Det tyngsta ansvaret vilar på Tokyo Electric Power Co., som driver Daiichiverket i Fukushima.
I katastrofen totalförstördes eller nästan totalförstördes 55 000 bostäder, som inte kan repareras.
Enligt gällande lag har offer vars hem har blivit förstörda i naturkatastrof rätt till ekonomiskt bidrag motsvarande 11 886 dollar till reparationer och dubbelt så mycket till återuppbyggnad.
Evakueringscentret erbjuder fotbad och besök i de lokala varma källorna som tröst till de evakuerade. En del där säger att det enda de saknar är mera information. Ett fyrtiotal dagstidningar levereras varje dag, men de räcker inte långt.

2011-15 s 26-27
"Japan fortsätter att skaka"
Tokyo ligger i ett särskilt besvärligt område. Där finns förkastningar åt alla håll och en trevägskorsning mellan tektoniska plattor i havet strax utanför, där jordklotets plattor nöter mot varandra och ibland krockar med stor kraft. Processerna som leder till hjordbävningar är för kaotiska för att kunna förutspås korrekt.
Japanerna har vidtagit försiktighetsmått. Husen är designade för att tåla våldsamma jordbävningar och medborgarna är informerade om hur de ska agera i händelse av katastrof.

2011-15 s 27
"Nya skalv försvårar saneringen av Fukushima"
Japan har uppgraderat olyckan i Fukushima till högsta nivå på den internationella skalan vilket gör att den är jämförbar med olyckan i Tjernobyl 1986. Detta på grund av att strålningen som läcker ut från anläggningen kan få allvarliga följder för människor och natur.

2011-15 s 28-29
"Anläggningen ska rivas men hur?"
Amerikanska och japanska experter planerar det viktiga efterarbetet utom räckhåll för den farliga strålningen. Ingen har någonsin monterat ner fyra skadade reaktorer i en och samma anläggning, därtill reaktorer som har påverkats av ett mäktigt jordskalv och dränkts av en tsunami.
Faktum är att ingen japansk reaktor har monterats ned helt och hållet förut, vilket är en av anledningarna till att Westinghouse och Babcock & Wilcox deltar i arbetet. De hjälpte till att stänga den skadade reaktorn i Three Mile Island i Pennsylvania efter olyckan där 1979.
Ingenjörerna har en uppsjö problem att lösa, bland annat hur man på ett säkert sätt ska förvara det använda bränslet, forsla bort reaktorerna, riva byggnaderna och sanera omkringliggande mark och vatten.

Ukraina, Tjernobyl
2011-15 s 29-31
"Några varningens ord till Japan"
Det döda kärnkraftverket i Tjernobyl är ett levande företag. Omkring 3000 människor arbetar fortfarande idag i sanerade områden där de underhåller och monterar ner anläggningen. Ytterligare 4000 personer arbetar i närheten med att skapa säkerhet i en zon med en diameter på 30 km. Utanför säkerhetszonen bor de evakuerade, före detta räddningsarbetare och jordbrukare som förlorat sin jord som kämpar mot en obeveklig regering för vård och hjälp som de anser sig ha rätt till men sällan får.

2011-21 s 6-7
"Fukushimaolyckan svårare än tidigare rapporterat"
Omfattningen av katastrofen i det japanska kärnkraftsverket Fukushima är mer långtgående än de tidigare bedömningarna givet vid handen. Enligt Tokyo Electric Power Co som driver verket har härdsmältor inträffat i ytterligare två reaktorer - av allt att döma redan för flera veckor sedan. Bränslestavarna i ytterligare två reaktorer i det havererade japanska kärnkraft Fukushima-Daiichi har sannolikt smält, sannolikt redan mellan 60 och 100 timmar efter jordbävningen då anläggningens kylsystem slutade fungera.

2011-35 s 21
"Japan får sin sjätte regeringschef på fem år"
Den förre premiärministern Naoto Kan avgick för en vecka sedan efter att i månader ha kritiserats för bland annat sitt sätt att hantera krisen i samband med atomkatastrofen i Fukushima. Yoshihiko Noda har av parlamentet valts till ny premiärminister. Den nye regeringschefen är mycket mer positivt inställd till kärnenergi än sin företrädare. Han förväntas höja skatterna för att finansiera återuppbyggnaden av den tsunamidrabbade regionen och minska på statsskulden.
Oppositionen har majoritet i parlamentets överhus och har makt att blockera regeringens lagförslag.

2011-47 s 28-29
"Jordbruksmark blir ödemark blir vildmark"
Området runt det havererade kärnkraftsverket i Fukushima har avfolkats och förvandlas sakta men säkert till vildmark. Knappt någon har varit i området sedan mars i år. Där bodde ungefär 78 000 människor men bara en handfull har tillåtits återvända.

2011-50 s 26-27
Delade meningar om Fukushimas framtid"
Många av de äldre vill återvända till städer och byar i evakueringszonen men yngre japaner planerar hellre för en framtid långt borta från strålningsrisker och kontaminerade trädgårdar. 90000 människor evakuerades från en zon med två mils radie runt Fukushima anläggningen. Debatten om huruvida drabbade områden ska befolkas igen har blivit en debatt för en större fråga som berör Japans framtid i stort. Japanska myndigheter anser inte att man kan omplacera alla. Evakueringszonen är tre procent av Japans landmassa och Japan är ett tättbefolkat land. Men först måste myndigheterna återskapa folkets förtroende.

2011-50 s 29
"Skidsäsongen ger Japan ett lyft"
Antalet kinesiska turister är redan lika många nu som före jordskalvet, tsunamin och reaktorläckan i Fukushima. Återhämtningen i Japan underblåses av Kina med bihang. Antalet turister från Hongkong ökade med 17 procent i oktober och besökarna från Taiwan var ännu fler. Semesterorterna nära olycksplatsen noterar också ett uppsving.

2012-3 s 16-17
"Japan ser tillbaka på ett katastrofår"
Östra Asiens äldsta demokrati står inför valet att antingen glömma 2011 eller lära sig något av det.
Förra året förstörde flodvågor hela kuststräckan i nordöstra Japan, fler än 20 000 människor miste livet i tsunamin, och hundratusentals förlorade hem och ägodelar. Bara denna katastrof hade varit fullt tillräcklig för att skaka landet i dess grundvalar, men efter jordskalv och flodvåg kom atomkatastrofen. Härdsmältan i Fukushima ledde till att en hel prefektur smittades av radioaktivt nedfall.
Majoriteten av japanerna vill bara lägga 2011 bakom sig.
Men faktum är att hela Japan drabbades av en chock, som påverkar japanerna på många sätt i det dagliga livet och långt utanför katastrofområdet.
Ett stolt land har tvingats se myter tillhörande självbilden krossas. Som att landet var väl rustat för att bekämpa naturkatastrofer, vidare att de japanska kärnkraftverkens säkerhet krossades och myten om de stora företagens och regeringens samarbete och samverkan för allas och landets bästa. Myten om en kompetent regering lever inte längre i Japan. Det väcktes också tvivel på de etablerade medierna, kända för sin kritiska hållning, men som i början återgav information från kärnkraftverkens ägare och från regeringen utan att ifrågasätta.
Japan som en förebild för en mogen demokrati i Ostasien har förlorat trovärdighet.

2012-26 s 30
"Japans regeringsparti hotar klyvas"
Japans premiärminister Noda har baxat igenom en skattehöjning i parlamentets underhus med hjälp av oppositionen. Det har lett till att hans eget parti nu hotas av splittring. Japan har en gigantisk statsskuld på 200 % av BNP! En stegvis höjning av momsen till 10 % från nuvarande fem ska hjälpa till.
Nodas främste rival i det egna partiet DPJ, Ichiro Ozawa, var emot höjningen så nu hotas partiet av en splittring.

Natur & Miljö, Japan
2012-29/30 s 26
"Japan återuppväcker kärnkraften"
Efter att först ha infört totalstopp för all kärnkraft har Japan startat upp en reaktor igen. Efter olyckan i mars förra året kopplade Japan bort landets alla 50 kärnreaktorer för att kontrollera säkerheten. Inför beskedet om att en reaktor skulle kopplas till elnätet protestdemonstrerade 150 000 människor i Tokyo. Premiärminister Noda betonar att Japan inte förmår upprätthålla levnadsstandarden utan kärnkraft. Framför allt under de varma sommarmånaderna uppstår risk för elbrist på grund av alla luftkylare inomhus.

Japan och Indien
2012-33 s 24-25
"Japan och Indien, Asiens omaka par"
"Om Japan och Indien gick samman är jag säker på att det skulle stärka de båda ländernas demokratiska och mänskliga värden", detta hävdar den indiska delstaten Gujarats chefsminister Narendra Modi vid ett besök i Tokyo i förra veckan.
För att Japan ska kunna gå vidare och behålla sin ställning som en av världens främsta ekonomier krävs att landet lierar sig med ett land som är bäst partner. Japanska företag är intresserade av Indien eftersom deras hemmamarknad är mättad. Handeln mellan Indien och Japan förväntas bli fördubblad under kommande år. Alliansen mellan dem kan bli en av de viktigaste allianserna i Asien under kommande mens utgångspunkt är att Nordkorea är perfekt och därför "reform" både onödigt och otänkbart.

Japan
2012-33 s 27-28
"Yenkurs gynnar gamla - drabbar unga"
I Japan har en kärnkraftskatastrof höjt energikostnaderna, landet lider numera brist på entreprenörer och Kinas relativt billiga arbetskraft har påverkat förhållandena. Ett annat stort problem är att en hög yen har gjort japanska produkter utomlands dyra. Ingenting görs trots att den rekordhöga valutan utdelar förkrossande förslag mot landets en gång så viktiga exportmaskineri. Orsaken till detta är att en hög yen är bra för landets allt mer ålderstigna befolkning. Ett brett prisfall på varor och tjänster underlättar för pensionärerna att få mer köpkraft. Pensionärerna utgör en fjärdedel av befolkningen och har en tendens att i mycket hög grad gå till valurnorna. Den världsomfattande ekonomiska krisen gynnar en hög yen vars värde gentemot dollarn ökat sedan 2007 med nästan 40 %! Men inget går att göra medan åldringarnas inflytande växer. Den starka valutan är bra för Japans "baby boomers"!

2012-40 s 18-19
"Vänner och fiender"
De anti-japanska protesterna som drabbat flera kinesiska städer häromveckan har lugnat ner sig, men situationen är fortfarande spänd. De var en påminnelse om att anti-japansk nationalism förblir en kraftfull och möjligen också destabiliserande kraft i Kina.
Zhou Enlai karakteriserade en gång förhållandet mellan de båda länderna som "2 000 år av vänskap och fem årtionden av olycka." Med det sista avsåg han perioden som inleddes med det sino-japanska kriget 1894-1895 och som varade till slutet på den japanska ockupationen av Kina i slutet av det andra världskriget.
Gamla sår från den tiden friskas upp via media, i TV-dramer och filmhandlingar liksom den "patriotiska historia!" som lärs ut i skolorna.
2 000 år av vänskap anspelar på den långa historien av kulturell korsbefruktning.
Buddhismen representerar en avgörande kanal för utbyte av intellektuella, filosofiska och estetiska idéer mellan Kina och Japan.

2012-44 s 23
"Japansk minister avgår efter artikel om samröre med maffian"
Japans utrikesminister Keishu, som utnämndes frö tre veckor sedan, har avgått sedan hans kopplingar till medlemmar ur den organiserade brottsligheten upprört landet. Det har ökat pressen på premiärminister Yoshihiko Noda att utlysa allmänna val.
Tanaka anklagades också för att ha emottagit politiska bidrag ifrån en utländsk medborgare i Japan, vilket är olagligt.

2012-51 s 20-21
"Det gamla gardet är tillbaka"
Japans väljare tillhandahöll en jordskredsseger för det liberaldemokratiska partiet vid förra veckans parlamentsval. Därmed har detta konservativa parti återfått makten. Partiet har styrt Japan i årtionden till det historiska bakslaget för tre år sedan. Segern innebär att dess ledare Shizo Abe kan bilda en ny regering. Han är en av Japans mest uttalade nationalister. I det mäktiga underhuset har Liberaldemokraterna en kraftig ställning med 294 av 480 mandat. Valdeltagande var bara 59 %, det sämsta någonsin.
Problem väntar för den nye ledaren, tillväxten förväntas minska under nästa år, landet närmar sig en recession, den höga inflationen ytterligare förvärras av en devalvering, och oljeindustrin har stagnerat.

Japan, Kina
2013-03 s 24-25
"Japan och kina hotar med drönare"
Båda länderna hävdar att drönare kommer att användas till spaning I regionen, men experter varnar för framtida sammandrabbningar I luftrummern. Det handlar om den stegrande konflikten mellan Kina och Japan som strider om makten över en omtvistad ögrupp I Östkinesiska sjön. De kallas Diaoyu av kineserna och Senkaku av japanerna. Under 2013 kommer japanerna att öka försvarsbudgeten för första gången på elva år. Kinas försvarsbudget har ökat från 127 till 770 miljarder kronor på de senaste tio åren.

2013-04 s 31
"Skynda dig att dö"
Finansminister Taro Aso i Japans nytillsatta regering har nyligen föreslagit att den japanska staten inte längre ska betala för livsuppehållande sjukvård. Han menar att vårdinsatserna för äldre människor dränerar Japans ekonomi. "Jag skulle hellre dö än leva vidare med vetskapen att den japanska staten tvingas betala för att hålla mig vid liv längre än nödvändigt", sa han vid ett sammanträde på Socialdepartementet. "Problemet kommer inte att lösas förrän de tvingas skynda sig att dö".

Japan
2013-11 s 16-17
"Japans nye ledare försöker rycka igång ekonomin"
Bara två månader efter det han tillträdde sin post visar premiärminister Shinzo Abe en tilltagande vilja att ta itu med det japanska etablissemangets pelare. Nämligen Centralbanken och landet politiskt inflytelserika bönder. Avsikten är att gjuta nytt liv i landets apatiska ekonomi. Han vill få bort den invalidiserande inflationen och ansluta sig till förhandlingar om en USA-ledd frihandelspakt i Stilla havsområdet. Det senare innebär en risk frö att bönderna som fruktar utländsk konkurrens stöts bort.
Redan har yenen gått ner 20 % och förbättrat exportmöjligheterna.
Djärva åtgärder från den nya riksbankschefen behövs allteftersom oron över Japans geopolitiska ställning i förhållande till Kina växer.

2013-11 s 18
"En modern kamikaze i förbjudna zonen"
På Masami Yoshizawas bondgård stötte vi ihop mer eller mindre av en tillfällighet. På en sidogata mellan Odaka och Namie, omkring två timmars bil­resa söder om Fukushima, ville vi titta på det staket som avskärmar det avspärrade området kring det havererade kärnkraftverket Daiichi. Masami Yoshizawa är den enda människa som bor kvar i den förbjudna zonen. Han har tagit hand om hundratals djur och det bestrålade fodret från andra bönder som lämnat området.
Han har gjort kampen för att avskaffa kärnkraften som sin främsta fråga. Han lever på gåvor och på motsvarande 1000 schweizerfrancs i månaden från kärnkraftsägaren Tepco. Han har alltid en geigermätare med sig.

2013-16 s 24
"Dammluckorna öppnas"
Riksbanken bryter med det förgångna.
Statsminister Shinzo Abe har nu lyckats tygla Riksbankens självständighet och fått den att agera för att ta död på deflationen. Nu hr banken motvilligt satt upp ett mål på två procents inflation. Nya pengar ska tryckas och öka innehavet av japanska statsobligationer. Nu planerar Abe att reformera arbetsmarknadspolitiken, hälsovården och jordbruket.

2013-22 s 26-28
"Miljongåva för trist jobb"
Fiskare i Ishinomaki, Japan, oroar sig för att det är svårt att rekrytera unga människor till fiskenäringen. Det gäller för branschen i hela landet eftersom fisket är ett så kallat 4K-yrke: fyra k står för de japanska orden kitanai, kiken, kitsui och kusai, översatt betyder det smutsigt, farligt, hårt och illaluktande.
Fisket har alltid haft en särställning i ö-nationen Japan. Landets fiskevatten är det sjätte största i världen. Men fångsterna idag är bara hälften idag mot vad de var i mitten av 80-talet. Antalet sysselsatta har minskat med en tredjedel till 200 000 personer. Bara 10 5 av fångsten exporteras.

2013-32 s 21
"Nazistblunder avslöjar LDPs ambitioner i Japan"
LDP strävar efter att få så stor majoritet i parlamentet att de kan förändra grundlagen särskilt den delen som landet påtvingades efter andra världskrigets slut, till exempel förbudet mot att en armé ett påbud som i vilket fall som helst ignorerats.
Allt pekade uppåt för Shinzo Abes regering till dess hans finansminister Taro Aso prisade nationalsocialisternas smygande sätt att underminera den tyska grundlagen från mellankrigstiden. Ett sätt som kan tjäna som modell för Japans konservativa då de försöker revidera landets gamla grundlag.

2013-43 s 24
"Pressfrihet i Japan: Hemligheter och lögner"
En tuff ny lag om sekretess har plötsligt blivit kontroversiell. Denna höst försöker premiärminister Shinzo Abe att täppa till läckorna genom att skapa en kraftfull ny sekretesslag samtidigt som han arbetar på ekonomiska reformer som en del av hans åtgärdsprogram, som kallas "Abenomics".
I Japan är man långt mindre benägen att straffa läckor än vad man är i andra länder. Tjänstemän som bryter mot sekretessregler hamnar för närvarande bara ett år i fängelse. Det är bara tjänstemän vid Japans självförsvarsstyrkor som riskerar möjligheten av ett strängare straff: fem år för att läcka försvarshemligheter, eller tio om det som läcks har snappats upp från Japans säkerhetspakt med USA.

2013-49 s 4-7
"Är Shinzo Abes nya nationalism et återgång till militarismen?"
Håller Japan på att återuppliva sitt militära synsätt på omvärlden?
Den allt tydligare konfrontationen mellan Japan och dess jättelika granne Kina över de omstridda Senkaku-öarna, som den här veckan drog in amerikanska militära styrkor i form av B-52 bombflygplan, bekymrar inte Kenji Fujii, befälhavare och kapten på den japanska jagaren JS Murasame.
Förra året beslöt Japan att nationalisera en del av de privatägda Senkaku-öarna vilket ledde till en storm av protester från Kina som betraktar öarna som sitt territorium.
Shinzo Abe, Japans konservativa premiärminister menar att Japan måste lossa på de grundlagsmässiga band som hållit landet tillbaka sedan 1945 och börja försvara sitt lands intressen och värderingar. De flesta länder i Asean är står bakom Shinzo Ave, der är Kina, och Nord- och Sydkorea som är emot.

2013-49 s 8-9
"Våldsamma demonstranter hotar de koreanska invandrarna"
Huvudgatorna i Shin-Okubo - Tokyos Koreatown - äe fyllda av rökiga barbecue-ställen och grällt belysta varuhus. Trappor leder ner till källarlokaler och dolda barer.
Men nu är området fullt av antikoreanska protester, som är ett utslag på de försämrade relationerna mellan Japan och Korea. Fientligheterna, som har sina rötter i Japans brutala ockupation, av den koreanska halvön före och under andra världskriget, inklusive Japans sätt att använda koreanska kvinnor som sexslavar, är irriterande för USA.

2013-51/52 s 31
"Utökar sin försvarsbudget"
Den japanska militären har såväl drönare, ubåtar, truppfartyg och jaktflyg på sin önskelista. Premiärminister Shinzo Abes regering har avsatt 24700 miljarder yen (cirka 1400 miljarder kronor) till försvarsbudgeten för perioden 2014 - 2019. Detta sker i en tid då relationen med grannen Kina är som sämst där tvisten bland annat gäller en obebodd ögrupp.
Sedan andra världskriget har Japans försvar haft som uppgift att kunna försvara landet, men genom nya riktlinjer gällande försvaret ruckas den i grundlagen bestämda, pacifistiska policyn att Japan är förbjudet att utöva makt i internationella konflikter.

"Japan increases defence budget amid tensions with China"
http://www.theguardian.com/world/2013/dec/17/japan-increases-defence-budget-tensions-china
The Guardian Bild finns

Japan, Sydkorea, Historia
2014-11 s 20-21
"Sexslavarna - ett koreanskt påhitt"
Japans premiärminister Shinzo Abes reviderade ursäkter till de koreanska sexslavarna väcker bitterhet.
Spänningarna mellan Japan och dess grannländer har återuppväckt historiska tvister. Nu vill Japans regering gå igenom Kono-rapporten igen, den rapport som handlar om hur kvinnor utnyttjats av japanska soldater och som 1993 ledde fram till den officiella ursäkten. Det är en känslig fråga som kan väcka internationella konflikter.
Shinzo Abe sa 2007 att det inte fanns "några bevis" som säger att kvinnorna tvingats till arbete som sexslavar och att det som hände bara var ett fel mätt med "dagens moraliska värderingar". Sydkoreas utrikesminister har anklagat Japan för "förolämpning mot ära värdighet för offren".

Japan
2014-12 s 14-16
"Återuppbyggnad i Japan"
Tre år med provisorium. Över hundratusen väntar fortfarande på ett hem.
Efter röjningsarbetet börjar återuppbyggnaden av de områden som förstördes av tsunamin i Japan 2011. Men det råder en stor brist på arbetskraft som ytterligare kommer att förvärras på grund av förberedelserna för Tokyo-OS 2020.
I de trånga rillfälliga bostäderna breder otåligheten ut sig. Två år skulle man vara tvungen att stanna innan någon återflytt var möjlig men någon flytt finns inte i sikte. De saknar havet där de växte upp. Intresset i Japan har minskat avsevärt för de områden som drabbades av tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukishima.

Natur, Miljö, Japan
2014-15 s 26
"Harpunerad"
Den japanska valfångstflottan i Antarktis har slaktat tiotusentals valar och slukat pengar i form av subventioner från staten, 400 miljoner dollar sedan 1988.
Äntligen verkar det bli ett slut på landets "vetenskapliga" valslakt i Antarktis. Den 1 april lyckades internationella domstolen i Haag få till stånd ett förbud mot den blodiga jakten. Den fann att Japan inte har någon vetenskaplig grund för att slakta 1000 valar om året.
Allt färre japaner äter valkött. Japan har 5000 ton fryst valkött på lager som blir allt svårare att sälja.

2014-23 s 20
"Abe lobbar för en "licens att döda"
Japans sextioåriga pacifismförklaring kan försvinna. Japans strikta, defensiva säkerhetspolitik gör det endast möjligt att använda våld för att skydda sitt eget territorium. Japans premiärminister, Shinzo Abe, använder skrämselexempel för att övertyga landet om att skrota sin pacifistiska konstitution och ändra den militära hållning som de mer eller mindre bibehållit oförändrad i 60 år. Han vill möjliggöra vad han kallar "ett kollektivt självförsvar". Barack Obama stödde Shinzo Abes planer vid sin senaste resa till Asien.
Motståndarna till en ändring i försvarspolitiken fruktar att Japan dras in i en koalition med USA och därmed mer eller mindra tvingar dem att agera i USAs konflikter.

Nordostasien, Japan, Sydkorea, Kina
2014-28 s 14-15
"Asiens nynationalister reviderar historien"
Nya läroböcker fördjupar konflikterna i Ostasien, både utrikespolitiskt och inrikespolitiskt.
I Ostasien är läroböcker i historia som nationalistiska barometrar, och diskussioner kring dem skapar konflikter mellan stater. Den nya holmgången börjar i Japan. Inför valet i december 2012 lovade det liberala partiet att införa "patriotiska" värden i utbildningen. Efter att ha vunnit en jordskredsseger upprättade statsminister Shinzo Abe en panel som skulle skriva om läroböckerna. Han vill också avskaffa den "grannlands-klausul" som kräver hänsyn till grannländernas känslor - Kina och Sydkorea.

Japan, Samhälle
2014-28 s 16
"Slut på skuldkänslorna!"
Japans unga inför nationalismen i populärkulturen. Den mest populära filmen i år hyllar de krigstida kamikaze piloterna. Och bokhandelhyllorna i Tokyo dignar under en kategori som kallas kenchuzokan: "Ogilla Kina, hata Korea". Vindarna har vänt när det gäller Japans "masochistiska" syn på sin historia.

Handel, IT, Japan
2014-29 s 18-20
"De japanska elektronikföretagen missade tåget"
Vem bryr sig om TV-apparater, Walkmans och faxar? Inte många. Och det syns i de japanska elektronikföretagens förlustsiffror. På 80-talet kunde Japan med hjälp av Sonys TV apparater bygga upp ett stort handelsöverskott men nu lider Japan av ett handelsunderskott och utländska smartphones står för cirka en femtedel av detta. Varför missade "det tekniska Japan" de nya prylarna, främst smartphones? Och hur kunde det undgå dem att Afrika var en stor och växande marknad? Japanerna var långsamma att erkänna utvecklingsländerna som en snabbt växande marknad och inte bara en billig tillverkningsindustri. Nu kämpar de för att kunna konkurrera i de viktigaste kategorierna inom hemelektronik mot konkurrenter som Samsung i Sydkorea och framför allt Apple i USA.

Japan, Kärnkraft
2014-23 s 4
"Ska man slå på strömbrytaren?"
2011 ledde Fukushima katastrofen till att alla Japans 48 reaktorer lades i malpåse. Nu kan Sendaianläggningen bli den första att återstartas. I de lokala församlingarna är de som är för kärnkraft överväldigande i valet i höst. Återstart av kärnkraftverk är impopulärt, men avgörande för statsminister Shinzo Abe. Att slå på strömbrytaren igen skulle snabbt kunna halvera Japans handelsunderskott som stigit i takt med bränsleimporten.

Japan, Nordkorea
2014-34 s 16
"Vad hände egentligen med de kidnappade japanerna?"
För 30 år sedan kidnappades 17 japaner för att bland annat lära nordkoreanska agenter det japanska språket. Endast fem av dem har kommit levande tillbaka. I Japan är de försvunna japanerna en känslomässigt laddad fråga. Om premiärminister Abe lyckas förmå Pyongyang att avslöja vad som hänt dem har han vunnit en stor politisk seger.
Japan är redo att lätta på sanktionerna mot Nordkorea om Pyongyang fullföljer sitt löfte att på nytt undersöka vad som hänt med de tillfångatagna japanerna.

Japan, Sydkorea
2014-34 s 17-19
"Att turista på Dokdo är en plikt"
Dokdo ligger i Japanska havet 217 km öster om Koreahalvön, 87 km sydöst om den koreanska ön Ulleung. Ulleung har 10000 invånare. 100 dagar om året är den isolerad från fastlandet.
Dokdo Island består av två huvudöar, 150 m från varandra och 33 småklippor.
Sydkorea använder turismen som sitt senaste vapen i tvisten med Japan om Dokdo-öarna. Sydkorea försvarar sina anspråk gentemot Japan när det gäller Dokdo-öarna. Nu också med hänvisning till att de gynnar turismen. Turisterna är regionalt en viktig faktor för ekonomin. Inför framtiden finns stora planer. Många vill besöka de patriotiskt viktiga klipporna.
Japan står sedan 1950-talet fast vid sina anspråk på Takeshima.

2015-4 s 14
"Japan rustar upp som aldrig förr"
Militären har aldrig tidigare fått mer pengar sedan andra världskriget.
Japans självförsvar ska bli bättre rustat. Därför höjer premiärminister Abe militärbudgeten för tredje gången i orsningen. Tyngspunkten ligger på en mer professionell utbildning och förstärkt försvar av avlägsna öar. Det är också första gången som Japans självförsvarsstyrkor anskaffar obemannade spaningsflygplan. Målet är att "garantera säkerheten på hav och luftrum runt Japan".
Speciellt uppmärksammas försvaret av avlägsna öar. I den kategorin befinner sig omkring 500 öar i den japanska arkipilagen. Dessa anger de yttre gränserna för territorialvattnet och exklussiva ekonomiska zoner.
Tokyo ser Kina som det största hotet. Kina utmanar nästan dagligen Japans kustbevakning och självförsvarsstyrkor.

Kina, Japan
2015-15 s 30
"Kina och Japan kivar igen!"
Den här gången handlar det om körsbärsblomning.
I Japan firar man "Körsbärsblommornas" dag. Det är Japan som förknippas med körsbärsblommor och de har blivit japanernas nationella symbol för landets estetik och kultur.
Men nu hävdar kineserna att det japanska körsbärsträdets ursprung återfinns i Kina och ingen annan stans. Och sydkoreanerna pekar på att de japanska körsbärsträden som blommar i Washington har sydkoreanskt DNA.

Japan, Samhälle, Teknik
2015-17 s 30
"Japans stolthet: Toaletterna"
De är ett under av skönhet och avancerad teknik.
Japanarna försöker att på ett okonventionellt sätt imponera på landets besökare, både med sin teknik och sin graciösa gästfrihet - med ett toalettgalleri.
Japan har mycket tekniskt avancerade toaletter. Turister som besöker en offentlig toalett torde bli lika imponerade som förbluffade.
Toto, Japans ledande toalett-tillverkare, planerar att inom kort öppna ett högteknologiskt "badrumsgalleri" i avgångshallen på Tokyos internationella flygplats Narita.
"Galleri Toto" kommer att innehålla fyra bås vardera för män och kvinnor, så att de utresande besökarna kan prova företagets berömda Washlet-modeller.

Japan, Kina, Historia
2015-20 s 20
"Abe måste erkänna militärens övergrepp på fattiga flickor under andra världskriget"
En internationell grupp forskare kritiserar Japans regeringschef Shinzo Abe för hans historiesyn genom att publicera ett öppet brev om "tröstekvinnorna" som tvingades till prostitution under andra världskriget. Brevet som undertecknades av 187 historiker , uppmanar Japans regering att vid 70-årsfirandet av krigsslutet i år visa ledarskap genom att ta itu med Japans historia av kolonialt styre och aggressiva krigshandlingar i både ord och handling.
Den konservativa högern i Japan däribland många medlemmar av Abes styrande liberaldemokratiska parti bestrider denna historiebeskrivning.
Oenigheten om krigshistorien har skadat relationerna mellan Japan och dess grannar.

Japan, Kina, Historia
2015-20 s 21-23
"Jag vill att japanerna betalar!"
Under andra världskriget tvingades tusentals kinesiska kvinnor att arbeta som sexslavar. Zhang Xiantu var en av dem som överlevde fångenskapen och fortfarande finns i livet. Här är hennes berättelse. "N är jag drömmer om kriget så drömmer jag alltid omnär de tog mig till fånga. Jag var så skräckslagen."
Cirka 200 000 asiatiska kvinnor blev kidnappade för att sexuellt betjäna japanska soldater. De skulle avhålla de invaderande arméerna från omfattande våldtäkter och plundring. I dag är brotten preskriberade.

Japan, Samhälle
2015-24 s 24
"Toalett i hissen?"
Den nya japanska idén är inte så galen som den låter.
I 14 hissar blev människor instängda och det tog upp till 70 minuter att undsätta en del av dem. När det inträffar stora jordbävningar slutar hissarna att fungera. Toaletter, dricksvatten och andra bekvämligheter skulle underlätta för instängda människor medan de väntar på att bli räddade.

Japan, Historia
2015-26 s 18-21
"Japan steg fram som stormakt och förändrade maktordningen"
När man tänker på första världskriget glömmer man ofta bort att det också radikalt förändrade maktordningen i Östasien. Den store vinnaren vid krigsslutet blev Japan som var allierat med den västliga Ententen.
Vägen till Japans segrar började redan 1914 då japanerna tvingade bort tyskarna från Kiautsjau i nordöstra Kina. Efter denna vinst utnyttjade japanerna skickligt kriget i Europa för att skaffa sig fler tyska kolonier på öarna i Stilla Havet. Konsekvenserna av att Japan växte till en mäktig spelare i Ostasien under det första världskriget ledde senare till möjligheten att inleda det fälttåg mot Kina som avslutades först vid andra världskrigets slut, 1945. Fälttåget krävde miljoner döda.

Japan
2015-27 20-21
"Japan har också problem med sin flagga"
Den "stigande solen" är en sårande krigssymbol för grannländerna.
Medan debatten om användandet av sydstatsflaggan rasade i USA var det många som riktade blickarna utomlands för att se om det fanns andra konflikter om andra länders flaggor. Om nu tyskarna kunde förbjuda nazistiska symboler, varför skulle inte amerikanerna funna förbjuda konfederationens symboler?
Detsamma gäller Japan som fortfarande använder den kontroversiella krigsflaggan "den stigande solen", trots grannländernas sårade känslor och starka kritik.

Forskning, Japan
2015-30/31 44
"I Japan begår de äldre de flesta brotten"
Ny offentlig statistik uppenbarar för första gången att brottsligheten är högre bland landets äldre än ungdomar i tonåren.
Antalet människor över 65 år som blivit föremål för polinsatser uppnådde siffran 23656 mellan januari och juni, jämfört med 19 670 för personer mellan 14 och nitton år.
Detta är, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo, ett tecken på "Japans grånande samhälle".
Ungefär 70 % av brottsligheten bland äldre består dock av snatteri bland fattiga pensionärer.

Japan, Flyktingpolitik
2015-38 13-14
"Varför kan flyktingarna inte komma till oss?"
Det finns gott om plats och Japans befolkning behöver växa.
När Japans premiärminister Shinzo Abe besökte Egypten tidigare i år lovade han 200 miljoner i bistånd till flyktingar som drivits på flykt av IS, men många tycker inte att det räcker. Japan har ett rykte om sig att vara ett slutet land men nu anser allt fler att man bör öppna dörrarna och välkomna flykttingarna. Amnesty International påstår att Japan ännu inte erbjudit några platser för flyktingar från Syrien. Enligt samma organisation tillhör även andra den så kallade "nollmottagnings-klubben", nämligen Ryssland, Singapore och Sydkorea.
Migration är en känslig fråga för Japan, som är ett homogent land där migranter ofta blir "de andra". Det gör det det till ett svårt land för flyktingar.
Samtidigt är Japans demografiska situation som en tidsinställd bomb.

Japan, Samhälle
2015-41 18
"Fattiga pensionärer blottar Japans ekonomiska påfrestningar"
Människor tar livet av sig i förtvivlan över otillräckliga pensioner. Det avslöjar de dystra utsikterna för de fattiga och ensamma i landet med äldst invånare i världen.
Problemet är de försvinnande familjenätverken som förr gav stöd åt pensionärer med liten inkomst i Japan. I dag går det sju pensionärer på 10 löntagare - och förhållandet ändras snabbt.

Japan, Nordkorea
2015-50 18
"Spökskepp spolas upp på stränderna"
Japanerna hittar nordkorenska fiskebåtar med döda besättningsmän. Det visar tydligt hur farligt långt nordkorenska fiskare går i jakten på fångst. Ombord på båtarna finns ofta kroppar efter besättningen kvar, offer för köld eller svält - många har varit döda mer än tre månader.
Militären har ett omfattande engagemang i fisket och jordbruket i Nordkorea eftersom militären officiellt ansvarar för att producera det mesta av sin egen mat.
Nordkoreanska staten har länge inte kunnat skaffa tillräckligt med mat till sin befolkning.

2016-04 28
"Japan skaffar högteknologisk teknik för självförsvars styrkor"
Japans regering har planer på att utveckla ett nytt geografiskt underrättelsesystem som bygger på bilder som skickas från satelliter. Systemet ska kunna användas av landets självförsvarsstyrkor (SDF) för att rädda japanska medborgare som blivit tillfångstagna i utlandet.
Regeringens mål är att kunna använda det nya systemet för katastrofverksamhet utomlands och för FNs fredsbevande operationer.

Japan, Samhälle
2016-05 25-26
"I Japan utmanar kvinnorna traditionen"
Sushi-kockar är, precis som sumobrottare och geishor, en japansk stereotyp. Enligt fördomarna bör de vara äldre, allvarliga och företrädesvis flintskalliga män.
Japanska sushi-kockar fruktar att deras jobb kommer att övertas av kvinnorna. Redan idag välkomnar sushi-restauranger utomlands många kvinnor, jämfört med Japan.

Japan, Kärnkraft, Miljö
2016-06 22-24
"Hur bra går upprensningen av Fukushima-reaktorn? Inte särskilt bra"
Från vägen nedanför ser kärnkraftverket vid Fukushima Daiichi ut ungefär som det kan ha gjort omedelbart efter den katastrofala jordbävning och tsunami som orsakade en trefaldig härdsmälta här för nästan fem år sedan. Tredje reaktorbyggnaden som under katastrofen exploderade och blev en flamma av vätgas är fortfarande ett virrvar av uppbruten cement och förvriden metall. Allt vittnar om det kaos som utbröt när tsunamin över de här byggnaderna och utlöste världens värsta kärnkraftskatastrof edan Tjernobyl i Ukraina år 1986. Nästan 16000 människor dödades längs Japans nordöstkust och ytterligare 160 000 blev av med hem och försörjning.

Japan, Turism
2016-06 30-31
"Resande gosedjur tröstar de arbetstyngda och sjuka i Japan"
Har du för mycket på jobbet eller är för sjuk för att resa? Vissa människor i Japan finner tröst i att i stället skicka iväg sina gosedjur på resa. Kimiko Suzuki driver Yawarakan Cafe i Tokyo sedan förra sommaren. Dit kan ägare av personliga "gosedjur" skicka sina älsklingar på en tre dagars semester. De får vara med på olika aktiviteter som Kimiko Suzuki dokumenterar och skickar bilder till ägarna.
"Det känns bättre när jag tänker att mina gosedjur reser i mitt ställe", säger en av djurägarna.
Hon använde sig av den Tokyo-baserade resebyrån Unagi Travel, som specialiserat sig på resor för mjukisdjur. Unagi Travel skickar bilder från resorna via ett socialt nätverk som enbart är för medlemmar. Det kostar omkring 44 dollar att låta sitt mjukisdjur få åka rust på en resa.
Det kostar omkring 44 dollar att låta mjukisdjur få åka på en resa.
"Resebyrån" http://en.rocketnews24.com/2015/07/23/no-humans-allowed-at-japans-first-cafe-exclusively-for-stuffed-animals/
http://the-japan-news.com/news/article/0002727921

Ekonomi, Handel, Japan
2016-14 11
"Fingeravtryck prövas som "valuta" i Japan"
Från och med i sommar kommer Japans regering att testa ett nytt system som innebär att utländska turister kan verifiera sin identitet och handla varor genom att enbart använda sina fineravtryck. Systemet är tänkt att träda i kraft i och med Olympiska spelen och Paralympics i Tokyo 2020 och leda till en ökning av antalet utländska turister til 40 miljoner år 2020.

Japan, Miljö
2016-17 18
"Jordbävningar kan ha orsakat grundvattenförändringar i Kyushu"
Avvikelser har observerats i prefektturen Kumamotos rikliga grundvattenkällor. Av allt att döma beror detta på en rad jordbävningar som har drabbat prefekturen och dess närliggande områden. Vattnet i källvattendammen i parken Suizenji har nästan försvunnit helt efter den stora jordbävningen den 16 april.

Japan, historia
2016-32 26-27
"Japans kejsare Akihito, signalerar att han vill abdikera på grund av sviktande hälsa"
"När jag begrundar hur min hälsa gradvis försämras blir jag orolig för att det kan bli svårt för mig att utföra mitt uppdrag som symbol för staten på det sätt som jag gjort hittills".
Japans populäre kejsare har sät en signal som saknar motstycke. Han önskar att abdikera och lämna över "makten" till sin son och därmed fört ut landet på konstitutionellt okända vatten.
Efter andra världskriget ålades Japan en ny konstitution utarbetad av USA. Den fråntog kejsaren all makt och han fick en ceremoniell roll, enbart.
Hans far Hirohito dog när han var 87 år, Akihito var då 55 år när han efterträdde sin far, Hans äldsta son, Naruhito är 56. Mellan 77 och 90 % av allmänheten stöder Akihitos önskan att "gå i pension".

Japan, Miljö
2016-33 28-30
"Den nya högtiden "Bergets dag" syftar till att generera 8 miljarder dollar"
När japanerna gör sig redo för att ta sig upp i bergen inför öppningsceremonin av bergets dag, förbereder sig detaljhandeln och turistindustrin på att gå med 8 miljarder dollar i vinst.
Japaner är inte vana vid att ta ut betald semester, och de vet inte heller hur man utnyttjar den lediga tiden. Bergets dag kommer att uppmuntra folk att ta längre semester och att vara utomhus något som kommer att leda till ökad konsumtion. Man hoppas på ökad efterfrågan av frystorkad mat och på öl.
Ju svårare världen blir att leva i desto starkare blir behovet av att vara ute i naturen. Och ju mer digital världen blir, desto mer behöver folket något verkligt.

Japan, samhälle
2016-37 10-11
"Massaker på handikappade förtigs av japanska myndigheter"
I en våldsam knivattack på ett vårdhem i juli i Sagamihara i Japan dödades 19 personer. 26 överlevde däribland den autistiske Kazuya Ono som fortfarande vårdas på sjukhus. En våldsam knivattack dödade hans rumskompis på det japanska vårdhemmet för utvecklingsstörda i juli, men det vet Kazuya Ono inte om. Kazuya Ono är autistisk och har en menal kapacitet som ett litet barn.
Angriparen var en för detta vårdare på gruppbostaden. Denne uppger till polisen att han ville "eliminera alla handikappade från världen". Han menar att funktionshindrade bör bara separerade från resten av samhället. Underförstått godkänner den japanska allmänheten angriparen Stoshi Uenmatsus, 26, uppfattning att offren "inte förtjänar att leva".
Utvecklingsstörda, vilket inkluderar dem med Downs syndrom samt vissa former av autism, är särskilt isolerade i Japan.

Japan, övrigt
2016-39 30-31
"Stort uppsving för djurkaféer i Japan"
Kattkaféernas framgångar har lett till att så kallade djurkaféer har blivit populära i Japans urbana områden. På dess kaféer får kunderna möjlighet att komma nära en rad olika djur, som till exempel ormar, ugglor och kaniner. Kunderna kan vara både personer som söker tröst hos djur och utländska turister som törstar efter något nytt.
Reptilcaféet Rock Star ligger i Osaka. 80 % av caféets kunder är kvinnor. Många kom för att få en skrämmande upplevelse men blev senare stamkunder eftersom de tyckte om atmosfären.
"Owls, reptiles join cats in animal cafe boom"

Kina, Japan, Handel
2016-40 15
"Kineserna köper mer och mer japanska varor på Internet"
E-handelstjänster som riktar sig till kinesiska kunder ökar snabbt och många japanska företag bildar affärssammanbeten och andra uppgörelser med stora kinesiska e-handelsaktörer.
De kinesiska konsumenterna föredrar de japanska produkternas höga kvalitet och att kinesiska företag hoppas på att kunna samerbeta med flera japanska aktörer.
Japanska företag etablerar vanligtvis sina nätbutiker på kinesiska e-handelsportaler som till exempel webbplatserna som driva av Alibaba Group och JD.com. Där kan de kinesiska konsumenterna direkt köpa varor som säljs av japanska företag.

2016-48 22-23
"Japans unga ser dystert på framtiden"
Ungdomlig optimism kan vara svårt att hitta i Japan, eftersom landets millenniegeneration rankas som den mest dystra bland världens största ekonomier. Färre än 40 % ser en ljus framtid. Enligt Manpowergroup som undersökt 18 länder. De är till och med dystrare än unga greker. Den japanska millenniegenerationen kommer att behöva ta hand om världens snabbaste växande äldre befolkning och mer än en tredjedel kommer att tvingas ta lågavlönade jobb. Dessutom har landet en av världens största offentliga skuldbördor.
De unga oroar sig redan för sina pensioner. 37 % tror att de måste arbeta tills de dör.

Japan, teknik
2017-01 30-31
"Japan har världens bästa tåg ovh världens mesta tågnördar"
Japanska tåg spelar otvivelaktigt i en alldels särskild liga, och det gör även japanska tågspanare, så kallade tori-tetsu. I detta land, där bara 20 sekunders försening resulterar i ödmjuka ursäkter på perrongerna och där konduktörer bugar hövligt för passagerarna som kliver ombord, har nördhet upphöjts till en ny nivå.
I Japan finns också nori-tetsu, personer som gillar att åka tåg; yomi-tetsu, personer som gillar att läsa om tåg, framför allt tidtabeller; eki-tetsu, personer som intresserar sig för tågstationer; och till och med ekiben-tetsu, personer som älskar den sorts exklusiva matlådor som säljs på japanska stationer. "Det är nästan omöjligt att hitta folk som hatar tåg i Japan".

Japan, USA, Porträtt
2017-02 30-31
"Skrev historia och blev en förebild för japanska kvinnor"
Ambassadör Caroline Kennedy lämnar Tokyo efter tre år som amerikansk ambassadör i Tokyo. Caroline Kennedy som är dotter till president John F Kennedy är den första kvinnan som varit ambassadör i Japan. Hon har vid flera tillfällen försökt uppmuntra kvinnor i Japan att kämpa för sina rättigheter.
I Japan där det finns relativt få kvinnor i ledande positioner och där gifta kvinnor inte får använda sina föräldrars efternamn, fungerade Caroline Kennedy, jurist och trebarnsmor, som en kvinnlig förebild med förmåga att kombinera maktutövning och familj.

Japan, Samhälle
2017-04 26-27
"På Japans äldreboende är personalen lika gråhårig som de boende"
Japan anses vara ett "super-åldrande" samhälle. Mer än en fjärdedelav befolkningen är över 65 år, en siffra som kommer att stiga till 40 % år 2050. Medellivslängden är 85 år och det innebär att många japaner förblir relativt friska i cirka två årtionden efter pensionsåldern. Samtidigt har födelsetalen sjunkit till en bra bit under den nivå som krävs för att hålla befolkningen stabil.
Detta innebär att myndigheterna måste fundera över sätt att hålla seniorerna friska och aktiva längre, men också över hur man kan öka antalet arbetande för att lösa arbetskraftsbristen.
På vårdhemmet Cross Heart är mer än hälften av de 119 vårdarbetarna över 60 år och 15 över 70! Äldre vårdarbetare kan lättare relatera till jämnåriga och förstå saker som fysisk smärta eftersom de genomlever samma saker. Den främsta drivkraften för dem är själva aktiviteten och en känsla av gemenskapen.
I Japan kommer av nödvändighet äldre vårdgivare allt mer bli norm.

Japan
2017-08 28
"De jobbar sig till döds och behöver mer ledighet"
Japan lanserar premium-fredag.
Anställda i Tokyo kan få åka limousin och sippa champagne gratis på bekostnad av byggföretag. Softbank group ger sin personal extrapengar för att gå ut och roa sig på stan. Och en järnvägsoperatör kör ett drinktåg, där passagerarna kan ägna sig åt fyra timmars drickande. Detta är hur några av företagen svarar på en statlig kampanj som syftar till
att få landets kroniskt överarbetande befolkning att lämna kontoret klockan15 sista fredagen i månaden och konsumera. De kallar det för premium-fredag.
Men hittills har det inte slagit så väl ut. Få personer känner till förslaget och bara 3,4 % av företagen deltar i initiativet. Traditionen att arbeta hårt och länge för att visa sin lojalitet är stor. Staten hoppas på att premium-fredag ska leda till en ökat konsumtion och därmed en BNP-ökning. Företagen ser det som ett PR-jippo och bra reklam.

Japan
2017-14 30-31
"Kostnad 6,8 miljarder dollar när stadens elstolpar ska bort"
Uppdraget uppskattas inte av det japanska kraftbolaget Tepco.
London, Paris och Hongkong har 100 % av sina kraftledningar i marken, Tokyo har motsvarande sju % - resten är luftledningar som nu ska väck. Att göra världens största stad vacker är en uppgift som Japans hårt ansatta kraftbolag Tokyo Electric Power Company förmodligen inte uppskattar. Företaget
som är mer känt som Tepco, har redan 144 miljarder i saneringskostnader efter härdsmältan i Fukushima 201l. Och nu har tepco fått i uppdrag att göra sig av med hundratusentalsx elstolpar runt om i Tokyo så att besökare under OS 2020 kan njuta av stadens berömda körsbärsblommor och neonupplysta gator.

Japan
2017-20 29
"Japans regering tar första steget mot att tillåte kejsaren att abdikera"
Japans populära kejsare, den 83-årige Akihito, bad förra sommaren em regeringens tillåtelse att få gå i pension. Detta har aldrig tidigare inträffat, sade han, men begäran grundades på hans oförmåga att utföra jobbet till fullo.
Nu har Japans regering tagit det första steget mot att tillåta honom att abdikera - men inte förrän i slutet av 2018. Då kommer han att fylla 85 år och ha tjänat i 30år på krysantemumtronen.

Japan, Nordkorea
2017-23 18-20
"Japansk stad övar inför nordkoreansk missilattack"
Sakata är en lugn stad med omkring 100 000 invånare belägen på Japans nordvästra kust, bara runt 100 mil över havet från Nordkorea. Ett möjligt mål för Nordkoreas nyss provskjutna robotar med räckvidd på 450 mil.
Japanerna är vana vid beredskapsövningar när det gäller jordbävningar och tsunamier. Nu presenteras nya riktlinjer med bland annat instruktioner om hur du ska agera om en nordkoreansk ballistisk robot närmar sig Japan. Det gäller att ta sig in eller gå under jord. Och det måste ske på någon minut.

Japan
2017-23 28
"Tokyo försöker bli av med stanken inför OS"
Tokyo börjar få bråttom att göra sig av med dåliga lukter i shoppingområden, nöjesdistrikt och andra delar av staden inför sommar-OS och Paralympics 2010. De olika lukterna kommer ofta från svavelväte, som bildas i avloppsbrunnar under byggnader. Svavelvät bildas när material i avloppsvatten bryts ned. Restauranger, toaletter och andra inrättningar som ligger under jord befinner sig på en lägre nivå än avloppsrören. Detta avfall samlas därför i avloppsbrunnar och pumpas med jämna mellanrum ut i avloppssystemet.

Japan
2017-30 24-25
"Abe har lägre opinionssiffror än Donald Trump"
Härom veckan förlorade den japanska premiärministern både sin försvarsminister och sin arméchef. De avgick på grund av anklagelser om att de försökt att dölja uppgifter om Japans fredsbevarande styrkor i Sydsudan. Senast låg han på 20 %, lägre än Trumps på 30 %. Många väntar sig en ny neslig sorti från politiken, tio år efter hans första plötsliga avgång som premiärminister.
I början av 2017 låg Abe och hans styrande parti, det konservativa LDP, kring 60 %. Sedan dess har han och hans fru anklagats för korruption. Och han har försökt ändra konstitutionen så att han skulle kunna vara kvar som premiärminister till 2021.

Japan, handel
2017-30 27
"Japans exotiska Kitkat-smaker lockar turister"
Wasabi, grönt te och sake är inte bara livsmedel i Japan, de är också några av landets många olika Kitkat-smaker.
De senaste smakerna, inbegriper vaniljkräm och ingefära, har gjort landet till ett måste för turister som är ute efter annorlunda varianter av chokladkakan. Nestlé håller på att bygga sin första Kitkat fabrik på 26 år för att möta efterfrågan.
Kitkat introducerades i Storbritannien 1935 men särskilt Japan tog till sig Kitkai delvis på grund av att produktens namn låter som "kittu katsu" eller "säker seger" på japanska.

Japan, Kultur
2017-31 31
"Offentliga tupplurar i Japan är ett tecken på ihärdighet"
I de allra flesta länder kan man få sparken om man sover på jobbet. Men i Japan är det vanligt och kulturellt accepterat att ta en tupplur på kontoret. Och faktum är att det ofta ses som ett subtilt teckan på ihärdighet - eftersom det måste beror på att du arbetet för hårt.
Företeelsen kallas på japnska "inemuri". Bäst översättning är "sova medan man är närvarande". Du kan få beröm för att delta i tråpkiga möten samtidigt som du drömmer om en strandsemester.

Japan
2017-32 29
"Japans ekonomi växer igen"
Under det andra kvartalet i år växte Japans ekonomi starkare än förväntat, med den längsta perioden av kontinuerlig tillväxt på 11 år, enligt myndigheternas statistik.
Japans regering har försökt att stimulera ekonomin med hjälp av ett program som kallats Abenomics efter president Shinzo Abe.
För ovanlighetens skull är den inhemska tillväxten stark.

Japan, Teknik
2017-37 20-21
"Indien satsar på japanska höghastighetståg"
Japans regering och dess järnvägsbolag har i många år försökt att få USA att köpa teknik för höghastighetståg men utan framgång. Nu har de äntligen hittat en internationell köpare, nämligen Indien. Indien är redo att bli den första nationen att importera de ikoniska "Shinkansentågen" som blir en del av landets infrastruktursatsning. Japan erbjuder sig att finansiera merparten av de 17 miljarder dollar somkrävs för projektet. En 500 kilometer lång höghatisghetslinjeska byggas.

Japan
2017-39 13
"Valet i Japan blir en kapplöpning mellan Abe och Koike"
Japans största oppositionsparti har beslutat att slå sig samman med ett nytt parti bildat av Tokyos guvernör Yuriko Koike. Hon blir därmed huvudmotståndare till premiärminister Shinzo Abe, liberaldemokratiska partiet, som har upplöst parlamentet inför valet den 22 oktober.
Demokratiska partiet, ett av de största partierna i Japan de senaste 20 åren har beslutat att kandidera för Koikes nybildade Hoppets parti.

Japan, teknik
2017-41 28
"Kobe Steel-skandalen fördjupas"
Skandalen som har drabbat Kobe Steel har fördjupats. Ståltillverkaren meddelade att man kan ha fuskat med data gällande två ytterligare produkter, något som har resulterat i ett aktieras på 18 % och väckt oro för att materialen i fråga kan ha hamnat i bilar, tåg och flygplan. Efter att ha erkänt att man tillhandahållit förfalskade uppgifter om aluminium - och kopparprodukters hållfatshet och hållbarhet har nu den japanska stålproducenten meddelatatt kvalitetsdatan gällande järnpulver och en annan produkt också kan ha manipulerats.
Kobe Steel-kunder från Toyota till Subaru, försöker nu avgöra huruvida de har använt de misstänkta materialen och om säkerheten har äventyrats.

Japan, teknik
2017-41 29
"Toyota och Mitsubishu kontrollerar sina produkter efter stålskandalen"
Efter Kobe Steele avslöjande om att man fuskat med data över vissa aluminium- och kopparprodukters hållfasthet och hållbarhet, säger kunder, däribland Toyota och Mitsubishu Heavy Industries, att de utreder huruvida det påverkar produkternas säkerhet. Subaru säger att "bilar och plan, inklusive de delar som tillverkats av av Subaru, har använt Kobe Steel- aluminium, vars data har förfalskats.

Japan
2017-50 32-33
"Abe kan få problem att revidera Japans pacifistiska konstitution"
Jamans premiärminister Shinzo Abe försöker att genom föra en ändring i landets efterkrigskonstitution, men har stött på problem. Hans eget parti kan inte komma överens om hus man ska ändra den artikel som har hållit landet pacifistiskt under de sju decennierna.
Samtidigt som politikerna inom det regerande Liberaldemokratiska partiet LDP, tvistar om hur man ska uppdatera artikel 9, fortsätter premiärministerna att arbeta för attstärka Japans militär genom att köpa amerikanska vapen, något som Donald Trump har uppmuntrat till.
Efter segern i nyvalet i oktober går nu Abe vidare med sina planeratt revidera efterkrigskonstitutionen, som infördes av USAs ockupationsstyrkor efter Japans nederlag i andra världskriget.

Japan
2018-01 20-21
"Vad år bra, vad går dåligt och vad går trögt?"
Det har gått fem år sedan Shinzo Abe kom till makten i Japan och ekonomin är mycket starkare. Men han har inte genomfört den revolution som han lovade. Visserligen har den aggressiva penningpolitiken hejdat de senaste decenniernas deflation och den svaga yen-kursen har gjort att företagens vinster och aktiekurserna har stigit. Men mycket av premiärministerns löften i Abenomics-programmet är fortfarande ouppfyllda. Den inhemska konsumtionen år fortsatt ljummen, företagen är ovilliga att höja arbetstagarnas löner och hushållen oroar sig för en framtid där befolkningen åldras och krymper. Landets enorma statsskuld kastar också en skugga överframtiden.

Japan
2018-04 28
"Japan planerar att bygga nytt valfångstfartyg"
Fiskerimyndigheten planerar att introducera ett nytt fartyg som ska ersätta Nisshin Maru, den japanska valfångstflottans moderfartyg i Antarktiska oceanen och Stilla havet. Med initiativet vill Japan klargöra att man planeraratt fortsätta med valfiske trots förväntad kritik från länder som USA, Australien och europeiska länder.
Det nya fartyget ska kunna klara av att möta miljöorganisationen Sea Shepherd Conservation Society som upprepade gånger har stoppat den japanska valfångstverksamheten i Antarktis.

Japan, Samhälle
2018-05 29-31
"Så många japaner dör ensamma att det har skapats en hel industri kring dödssanering"
Varje land har fall där äldre personer dör ensamma, men inte i samma utsträckning som i Japan, som har världens snabbaste åldrande befolkning. Mer än en fjärdedel av befolkningen är över 65 år.Man uppskattar att cirka 30 000 människor över hela landet dör på detta sätt varje år. För inte så länge sedan var det vanligt att hushållen bestod av tre generationer. Nu lever fler japaner som singlar, medan vuxna par skaffar färre, om ens några barn. Det allmänna begreppet familj har fallit i sär i Japan. Älde män är särskilt utsatta, på grund av stolthet och en ovilja att be om hjälp.
sidans topp