Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Forskning       

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Forskning, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-31 s 19
"Stormigt klimat råder bland miljöforskarna"
Det finns inga allmänt accepterade bevis för att det är mänsklig åverkan som orsakar den allmänna temperaturförhöjningen.

96-34 s 21-22
"Vi är inte ensamma. Det finns liv i rymden"
I en gammal meteorit från Antarktis som tros ha kommit från Mars har man funnit spår av bakterier.

96-34 s 22
"Liv på Mars inspirerar kristna vetenskapsmän"
Att vi finner liv på andra planeter är ett bevis på att Gud inte begränsas av vår fantasi.

96-44 s 24-26
"Är du en rebell eller en reaktionär?"
En ny bok hävdar att svaret på den frågan beror på om man är äldst, yngst eller mittemellan i en syskonskara"
Frank Sulloway vid MIT "Born to Rebel"

96-47 s 19-23
"Nu snitslas banan till Mars"
Nya marsutforskare är på väg. Ingen har varit där på 14 år.
Mars är intressant även om den inte innehåller liv. Den har årstider som jorden och dess dygnsrytm är nästan identisk med jordens. Dess poler är istäckta.
Nu ska man studera varför skillnaden mellan mars norra "halvklot" är så annorlunda dess södra. Hela dess ekvator tycks ha ett slags klippbälte.
Ett viktigt redskap är det sexhjuliga fordonet Sojourner som ska utforska "marsytan". Det ska bombadera alla föremål med alfastrålar för att bestämma vad de består av.

96-47 s 21
" Mars '96 blev ett hårt slag mot rysk rymdforskning"
Den ryska rymdfakosten kom aldrig ur sin bana runt jorden utan störtade i havet utanför Chile. Ett heroiskt men misslyckat försök från ryssarnas sida att hålla jämna steg med USA. Ett skäl är den låga moral som outbetalda löner och ofinansierade program gett forskarna.

97-35 s 22-24
"Ett kilo väger ett kilo eller...?"
De olika enheterna bestäms numera som "konsekvensen av oföränderliga naturfenomen" som varje land med tillräckliga tekniska resurser kan bestämma. Massan (vikten) ett kilogram använder emellertid fortfarande den franska prototypen även om många försök att bestämma ett kilo görs på många håll. Genom att beräkna det antal atomer som ger exakt ett kilo. Men hur ska detta ske, kanske via mätningar av ström och spänning? Eller skulle kiogrammet kunna definieras som den massa som kan lyftas av en magnetisk kraft när ett visst mått av elström skickas genom en spole?

98-16 s 24-25
"En ny värld öppnas"
Tre kilometer utanför Antarktis istäcke finns en värld som har legat frusen i 30 miljoner år.
På 4000 meter djup finns vatten. Där kan finnas liv som är många miljoner år gammalt. Utforskningen är lika spännande som den av vatten på andra planeter.

98-25 s 26-27
"Island är en guldgruva för genforskarna"
Landet har en mycket homogen befolkning och detta underlättar att hitta samband mellan genförändringar och sjukdomar. Dessutom är islänningarna mycket intresserade av släktforskning och de har befolkningsregister för många hundratals år tillbaka.

98-27 s 24-25
"Det fattiga länderna förlorar kampen mot aids"
Aidsepidemin sprids allt snabbare, men numera har forskarna åtminstone möjligheten att se den lömska fienden.
Drygt 40 miljoner har smittats sedan början av 1980-talet och 12 miljoner har dött. Nästan 1 på 100 har alltså smittats! I 13 av Afrikas länder är 10 % av alla vuxna smittade. Och i vissa större städer är det 70 %!! 90 % av de 30 miljoner som idag är smittade bor i u-länder där en annan form av HIV-viruset än det i USA grasserar.

98-27 s 224
"Mer pengar till jakten på vaccin"
Internationellt initiativ för aidsvaccin (IAVI) kräver ökad forskning. Bill Gates och hans fru har donerat 1,5 miljoner dolar.

98-27 s 25
"Porträtt av en sjukdom"
Man kan nu se tredimensionella bilder på HIV-virus son angriper en människocell.

98-37 s 22-25
"En resa i minnets skrymslen"
Hur man kommer ihåg saker, varför vissa saker är lättare att komma ihåg än andra och hur man skärper minnet är frågor som forskarna sakta men säkert börjar begripa.
Det naturliga urvalet har skapat filter för viktiga saker som bör bevaras och triviala, som kan glömmas snabbt.
Det är fel som vi trott att "allt vi möter i livet lagras någonstans i hjärnan".
Det korta, det medellånga och det långa minnen har alla olika biokemiska aktiviteter i nervcellerna:
- i det korta modifierar nervcellerna existerande proteiner som "ändras tillbaka" när det inte längre finns behov av just detta minne.
- i det medellånga tillverkar cellerna nya proteiner av det slag som de redan var i färd med att producera, men nya gener aktiveras.
- i det långa aktiveras nya gener och helt nya proteiner skapas. En central del av hjärnan, hippocampus, styr de långsiktiga förändringarna. "Arkivet" ligger i necocortex och tycks "arbeta nattskift". Hippocampus är en sorts "arbetsminne". På natten överförs data till "hårddisken".
Ett sätt att få en sak in i långtidsminnet är repetetion. Om en nervcell får samma mängd serotonin uppdelad på flera korta pulser förblir halten PKA (protein kinas) högre under en längre tid.
Molekylen CREB, en transkriptionsfaktor, dvs en som aktiverar speciella gener som möjliggör tillverkningen av de proteiner som generna ansvarar för.Saknad av CREB ger snabb glömska.

98-37 s 24-25
"Stilla flyter minnets ström"
Det brittiska kungahuset har utökat personalen: det är många namn som prins Charles inte längre kan komma ihåg. Han har anställt en minnestränare. Det är Tony Buzan.
Han kom inte ihåg namnen på alla Spice Girls när han träffade dem.

98-39 26-27
"Mannen är sin egen värsta fiende"
Varför lever kvinnor längre än män?Trots alla medicinska landvinningar dör män fortfarande tidigare än kvinnor. Hormonbrist, stress och social isolering anges som orsaker och nu tänker forskarna försöka förlänga mannens förväntade livslängd.
Ett skäl till mannens kortare livslängd kan vara underproduktion av hormoner och man planerar en "cocktail" av hormoner som ska anpassas individuellt.
Ett annat att manne inte har kvinnans dubbla X-kromosom, att mannen inte regelbundet "ger"
blod och att det inte finns några "mansläkare".
Men den största mansdödaren är mansrollen. Farliga sporter, felaktig mat, går inte å regelbundna läkarkontroller, sliter ut sig i jobbet, har mindra socialt nätverk

98-40 23
"Det sovande monstret"
Om Vesuvius vaknar plötsligt kommer en miljon människor att sväva i livsfara. Men risken är liten.

98-45 25-26
"Händerna hjälper oss att prata"
Men inte första hand för att överföra ett budskap med rörelser utan snarare för att kunna tänka bättre, för att minnas ord bättre. Särskilt ord som själv anger en rörelse som t ex "kastanjetter" eller kulram..

98-48 s 23-25
"Polisens nya vapen heter DNA"
En ny nationell databas i USA och nya högteknologiska verktyg som är i antågande underlättar polisens jakt på farliga brottslingar.

98-48 s 25-27
"Tidernas största rymdprojekt är igång"
16 länder bygger tillsammans historiens dyraste byggnadsverk. I fredags sköts den första delen av den internationella rymdstationen upp i rymden. Den flygande konstruktioen blir ett forskningslaboratorium och en servicestation för framtida rymdfärder. Den kommer att kosta 40 miljarder dollar och ska ersätta Mir.

98-51/52 s 28-29
"Frågan om genetik och gen-etik ställs på sin spets"
En intensiv debatt om genetik varslar om kommande debatter i samma ämne på andra håll i världen.
Island är perfekt för genetiska studier. Är en liten, homogen grupp över vilka det förts medicinska journaler sedan första världskriget. 75 % av alla de 750 000 islänningar som någonsin funnits är genetiskt kartlagda.

98-51/52 s 30
"Stäppens amazoner kommer tillbaka"
Ryska arkeologer har gjort nya fynd i 2400 år gamla skytiska gravhögar. Skyterna var ett ryttarfolk som enligt ryska experter har lämnat viktiga bidrag till den europeiska civilisationen.

99-15 s 26-28
"När hjärta, hjärna och hormonor lever i symbios"
Den tyska sociologen Ulla Fölsing har skrivit en bok "Geniale Beziehungen" om hur blandningen "hjärta, hjärna och hormoner" bör vara beskaffad i ett förhållande för att ett plus ett ska bli 11 i stället för 2. Ett exempel är makarna Myrdal, ett annat paret Curie.

99-16 s 25
"Prata på!"
Det har presenterats lugnande rapporter om att det kanske inte är så farligt att använda mobiltelefon som man befarade. Snarare visade undersökningen att reaktionshastigheten förbättrades.

99-16 s 25
"Hormontillskott främjar minneskapaciteten"
Östrogen befrämjar korttids- eller det arbetande minnets förmåga.

99-22 s 19-20
"Hur många får plats på jorden?"
Jordens befolkning växer fortare och fortare. Om jorden ska kunna försörja alla måste ökningstakten bromsas men man måste också rasera gamla maktstrukturer, utnyttja resurserna bättre och miljövänligare och, inte minst, utbilda de fattiga ländernas unga kvinnor.
Hoten är att vattnet inte kommer att räcka och bilen kommer att producera för mycket koldioxid - men tekniken kan ge oss avsaltat vatten i framtiden och bilarna kan bli elektriska!
(en skrämselartikel från Der Spiegel. Man vet ju att alla de skrämselartiklar som skrevs på 1960-talet har kommit på skam. Denna kommer att röna samma öde)

99-24 s 26-27
"Torka tårarna!"
De hjälper nämligen inte! Det sägs att den som inte kan gråta blir sjuk till kropp och själ. En psykolog undersökte saken, och frågan är om inte tårar är överskattade. En amerikansk forskare, psykologen Ad Vingerhoets har kommit till slutsatsen att"det visserligen är bra att visa sina känslor men tårarna i sig gör ingen nytta och frånvaron av tårar är inte skadlig".
För spädbarn däremot är gråten viktig. Det effektivaste sättet att uttrycka sina behov.

99-37 s 24-27
"Genmat är ingenting för européerna"
Frankensteinmat kallar européernagenmodifierade livsmedel som det finns mängder av i USA. De amerikanska odlarna måste nu anpassa sin produktion till de europeiska konsumenternas önskemål --kunden har ju alltid rätt. Motståndet är speciellt starkt i GB och F. I USA godkände FDA redan 1992 att GMF fick säljas utan att deklareras. De européiska kontinentens småbönder såg GMF snarare som ett hot än en möjlighet bromsade den biotekniska utvecklingen. Aktivisterna "utnyttjar människors rädsla för det okända".

99-37 s 26
"Ny normalkurva gör livet mer förutsägbart"
Vetenskapsmän har upptäckt en matematisk kurva som bättre tycks förklara till synes slumpmässiga händelser som luftgropar och skogsbränder än de s k normalkurvan. Den nya är vidare och mindre brant vilket betyder att ovanliga händelser inträffar mera frekvent än vad normalkurvan anger.

99-45 s 24-25
"Freud hade kanske rätt"
Nya forskningsrön ökar stödet för Sigmund Freuds drömteorier. Det är att REM, den period under sömnen från vilken vi bäst minns våra drömmar, aktiverar områden i hjärnan som associeras med känslor och visuella bilder. Upptäckaren, neurologen Hobson vid Harward tycker att psykoanalytikerna gör för stora affär av upptäckten, de "försöker pumpa ett punkterat hjul".

99-46 s 25
"E=mc2 var inte Einsteins egen formel"
Två år innan Einsteins artikel 1905 hade italienaren De Pretto publicerat ekvationen.

99-46 s 26-27
"Skotska sjöfarare utmanar Leif Ericsson"
Lagom till tusenårsskiftet av Amerikas upptäckt får Leif Ericsson och hans vikingabröder konkurrens om titeln Amerikas upptäckare. En kanadensisk författare, Farley Mowat, har skrivit en bok "The Farfarers: Before the Norse". Ett folk han kallar albaner från Skottland ska ha kommit till ön Labrador 200 år före vikingarna.

99-47 s 26-27
"Noa seglade kanske på Svarta Havet"
Nya forskningsrön stärker misstankarna om att Svarta havet gömmer rika arkeologiska skatter. Den tidigare teorin om att de smältande glaciärerna höjde havsnivån tills havet bröt igenom en naturlig avspärrning vid det som idag är Bosporen och skapade en apokalyptisk översvämning som många tusen år senare beättades i Första Moseboken som legenden om Noaks ark har fått nytt vetenskapligt stöd.

2000-3 s 25
"Den blivande pappans kval"
Den blivande pappan reagerar som sin kvinnliga partner på hennes kroppsliga och psykiska signaler under graviditeten. Faderskapet börjar således långt innan det väntade barnet föds. Forskning har visat markanta förändringar i nivåerna på cortisol (ett stressrelaterat hormon), testosteron och proclatin (som stimulerar mjöljproduktionen) hos män under den pågående graviditeten. Man tror att de höjda hormonnivåerna "stärker mannens benägenhet att uppträda på ett faderligt sätt när hans barn är fött".

2000-8 s 25-26
"En ny sorts guldgrävare korsar Atlanten"
Brittisk bioteknik försöker spåra genetiska sjukdomsorsaker hos Newfoundlands enhetliga befolkning i Kanada. De 550 000 invånarna härstammar från 25000 engelska, skotska och irländska bosättare som kom mellan 1600-1800 och är genetiskt sett mycket enhetliga. Då är det mycket lättare att spåra de subtila genetiska mutationer som kan vara orsaken till sjukdomar som cancer eller Alzheimer. Newfoundland är Kanadas fattigaste provin med högst arbetslöshet. Glest befolkat, bara 5 personer med km2.
Det hittills mest kända storskaliga genundersökningen har gjorts i Island. 270000 personer ännu mer genetiskt lika.

2000-12 s 23-24
"Det finns inga gifter bara giftiga doser"
Den som dricker apelsinjuice till frukost kanske gör klokt i att strunta i C-vitaminpillret. En ny undersökning har visat på ett samband mellan stort C-vitaminintag och förtjockning av blodådrorna. Många andra undersökningar visar dock på att C-vitaminen har stora förtjänster.

2000-14 s 25
"Irländarna har spanskt blod i ådrorna"
De första jordbrukarna kom till Europa för 9500 år sedan från sitt hemland i mellanöstern. De mer eller mindre trängde ut det jägarfolk som funnits där i 30000 år. Dessa hade en särskild DNA-signatur, en uppsättning variationer i den vanliga DNA-koden som överförs oförändrad från far till son. I västra delarna av Irland finns denna i mycket hög grad likson i Baskien i norra Spanien.

2000-17 s 26-27
"Låt oss sova på saken"
Sömnforskarna har ännu inte hittat svaret på frågan hur mycket sömn vi egentligen behöver.

2000-26 s 26-27
"Hur, var och varför köper vi det vi köper?"
En amerikansk sociolog, Paco Underhill, har i flera år observerat sina medmänniskor i 15 år och upptäckt att män och kvinnor beter sig helt olika när de handlar allt från mat och kläder till datorer och böcker.
Männen vill ha det överstökat så fort som möjligt medan kvinnorna njuter av att välja.
Han tror att handeln via Internet aldrig kommer att bli en allvarlig konkurrent till de riktiga butikerna. Han tror mer på "en sinnlig" exponering av varorna.

2000-29 s 24-25
"Expedition till istiden"
För att rekonstruera klimatet på jorden under de senaste 300000 åren hämtar forskarna isprover långt nere i Grönlands inlandsis. De första resultaten av deras undersökningar visar att vädret på vår planet åker berg-och-dalbana och att växthuseffekten kan orsaka ny istid.
Varje år lämnar lågtrycken över Nordatlanten ett nytt lager snö efter sig på Grönlands ispansar.

2000-32 s 16-17
"Musik påverkar hjärnan"
Forskare har kommit fram till att den mänskliga hjärnan är "förprogrammerad" för musik. Kan denna subtila kulturyttring handla lika mycket om biologi som konst? Undervisning av barn i musik gör att de lättare kan lära sig matematik. De som utövar musik förstärker också förbindelsen mellan de båda hjärnhalvorna. Men det är övningen som är orsaken, inte att lyssna på musik. Men samma effekt kan man faktisk få bara genom att föreställa sig att man spelar. "Detta förändrade hjärnbarken på precis samma sätt som den rent fysiska övningen gjorde". (Fantasin tycks alltså vara ett verkningsfullt medel för att förändra hjärnan).

2000-38 s 23-24
"Noaks ark var för trång"
Mannen som bl a har hittat vraken efter Titanic och Bismarck tror sig ha funnit lämningar efter människor som gick under i den bibliska syndafloden. För 7000 år sedan resulterade Medelhavets stigande nivå i en kanal i det som idag är Bosporen varefter havsvattnet motsvarande 200 gånger Niagarafallens volym forsade in i Svarta havet. Stora områden hamnade under saltvatten. Det finns många myter om en stor översvämning i historien. Däremot finns det inga bevis för att just denna översvämning skulle vara den bibliska syndafloden.

2000-41 s 24
"Skrattets mysterium"
Forskare är mitt uppe i en omfattande undersökning av varför vi människor fnittrar, gapskrattar, ler och lyssnar. I sitt arbete scannar de människohjärnor och tjuvlyssnar på schimpanser. Orsaken till att vi skrattar är inte särskild rolig. Skrattet är ett socialt beteende. "En viktig social signal, som befäster relationer och inlemmar folk i sociala sammanhang".

2000-42 s 26-27
"Rymdsekt drömmer om att klona människor"
De flesta seriösa forskare tar avstånd från kloning av människor. Risken är emellertid stor att oseriösa, fanatiska krafter utnyttjar vetenskapliga rön för att uppnå suspekta mål. T ex Raelsekten, ledd av den f d sportjournalisten Rael. Dessa tror att människor är klonade, utomjordiska vetenskapsmän. Vad de har är en mängd kvinnor villiga att vara "försöksmammor" åt klonade ägg. Kloning innebär nämligen att man producerar en genetisk tvilling från en enda cell. Boskap, möss och grisar har klonats ända sedan 1996. Man smälter samman hudcellen med en äggcell vars gener eliminerats. När celler växt till ett embryo placeras det i surrogatmammans livmoder. De flesta graviditeter slutar i tidiga missfall därför behövs det ett stort antal mammor.
2000-49 26
"Nya rön om hjärnan"
Kvinnorna använder en större del av hjärnan än män, men det är inte säkert att resultatet bli bättre. Nu finns det tillförlitliga studier av hjärnans funktioner som ger tydliga bevis på hur män och kvinnor skiljer sig åt, ofta på ett sätt som motsäger vanliga föreställningar.

2000-51 s 26-27
"Bevismaterial är bevisligen bristfälligt"
Fingeravtrycket är rättsmedicinens probersten, men det har egentligen aldrig varit föremål för vetenskaplig granskning. Felet kan vara så stort som 20 % och bruket av en teknik med så stor felfrekvens väcker många juridiska frågor.

2001-05 s 24-25
"Tyskland vill locka hem forskareliten"
I frustration över den tyska universitetsbyråkratin flyr var sjunde tysk forskare (oftast de bästa) över Atlanten. Utbildningsminister Edelgard Buhlmann vill locka tillbaka de tyska begåvningarna. Villkoren för unga forskare är i USA mycket bättre än i Europa. Som biträdande professor kan de driva egna projekt i stället för att utföra kopierings- eller undervisningsuppdrag. Dessutom tjänar de mer pengar.

2001-15 s 25
"Det krävs tålamod i kriget mot mul- och klövsjuka"
Samtidigt som mul- och klövsjukan härjar i Europa och i synnerhet i Storbritannien finns det forskare som tålmodigt ägnar all sin tid åt att hitta ett effektivt och användbart vaccin. I USA finns det på Long Island ett mycket avskilt laboratorium där man arbetar med sjukdomsviruset. Centrum för djursjukdomar invigdes 1854 av det amerikanska jordbruksdepartementet. Det är det enda forskningslaboratoriet inriktat på djursjukdomar i hela USA och ett av mycket få i hela världen som för närvarande utvecklar och testar vaccin mot mul- och klövsjukan. Säkerhetsföreskrifterna är ytterst rigorösa. Ändå drabbas forskarna av befolkningens ilska och rädsla för att det kan sprida sjukdomen.

2001-16 s 24
"Genstudier avslöjar dolda släktband"
Nya rön antyder att alla européer var basker från början.
Genom att studera dagens invånare på Orkneyöarna, en liten skärgård utanför Skottlands nordostkust, har genforskare vid University College i London vunnit stora kunskaper om de människor som först befolkade Europa.

2001-16 s 21
"Mars fortsätter att egga människans fantasi"
Ju mer forskarna vet om mars desto gåtfullare blir planeten. Frågan är om den nya expeditionen till Mars ger svar på de många frågorna. mars kommer att fortsätta fascinera länge till. Varje ny generation skapar en ny myt om gudar, utomjordingar eller bakterier i enlighet med den egna självbilden. Förr eller senare avslöjas dock sanningen. Nyligen inledde den amerikanska rymdstyrelsen NASA ett nytt försök att utforska Mars. I oktober i år lägger den sig i en bana runt Mars för att under 2 år undersöka främst tre saker: Vilka mineraler det finns, om det finns väte (och vatten) samt om miljön är farlig för människan.

2001-29 s 21-22
"När minnet spelar spratt"
Tankspriddhet är bara början på minnesproblem. När hjärnan förvränger det förflutna är det bilden av oss själva som blir lidande.
Daniel Schachter har skrivit en bok om "The Seven Sins of Memory". Till skillnad från tankspriddhet och andra "underlåtenhetssynder" formar och förvränger de s k beställningssynderna vår verklighetsuppfattning och våra relationer. Exempel på beställningssynder är:
- Blockering
Någonstans mellan minne och glömska ligger blockering. Man vet vad någon heter men hittar inte ordet. Egennamn blockeras oftare än andra ord.
- Falsk tillskrivning
När vi omedvetet överför ett minne från en mental kategori till en annan: från inbillning till verklighet, från en tid och plats till annan, från hörsägen till personlig upplevelse. Hjärnan gör ett "kopplingsfel" som kanske sker i hippocampus.
- Mottaglighet
Vi blandar ihop personliga upplevelser och intryck med information utifrån. Ledande frågor kan resultera i minnen av händelse som aldrig inträffat. Positivt gensvar från andra tycks bekräfta minnen.
- Ståndaktighet
Minne som vägrar att blekna tenderar att ha med ånger, trauma och andra negativa känslor att göra.
- Förutfattade meningar
Vi skriver om våra minnen av det förflutna så att de stämmer överens med våra aktuella åsikter och behov.

2001-43 s 20
"Är det Lukas som vilar i kistan?"
Färska forskningsrön motsäger inte teorin att en kista i Padua innehåller aposteln Lukas skelett. Den har funnits i staden sedan 1177. DNA extraherat från en tand i kistan visar att det är möjligt att kroppen verkligen är Lukas.

2002-08 s 26-27
"Generna styr det mesta"
Några amerikanska forskare som ifrågasatta påståendet om att alla människor kunde träna sig till bättre fysisk form. De upptäckte snart att de genetiska förutsättningarna var mycket olika. Detsamma gäller om man vill gå ner i vikt. Vissa kan helt enkelt inte.

2002-09 s 25-27
"Var finns genierna och hjältarna?"
I en tid när det vimlar av kändisar och celebriteter tyck storheterna inom politik, konst, litteratur, musik, vetenskap och andra områden bli allt färre. Storhet är en ökande bristvara i en tid när allt fler blir berömda. I början av 1900-talet producerades det fortfarande storheter som Einstein, Picasso, Proust, Shaw etc men ju längre 1900-talet framskred desto färre hjältar producerades. Kanske är det så att vi inte ser genierna förrän i efterhand? Men det är ett otillräckligt argument. Får vi betala priset för televisionens överflöd? Är det omöjligt för potentiella genier att koncentrera sig så mycket som behövs med så mycket som distraherar? Detta främjar bristande uppmärksamhet mer än koncentration. Men det går att stänga resten av världen ute om man verkligen vill. Eller är det så att det mesta redan är gjort? Att de nya vetenskapliga rönen bara är detaljer i det som redan är känt? Själv tror jag att denna känslan av att allt är gjort, att det bara finns detaljer kvar att reda ut är tecken på att ett nytt paradigm, en ny vetenskaplig revolution är i antågande. Den kommer att ställa det mesta av vad vi idag tror att vi vet på huvudet och motståndet mot det nya kommer att bli stort från de som kommer att förlora på förändringen. En av det nyas föregångare tror jag är Gunnar Adler-Karlsson.

2002-11 s 26-27
"Ny syn på människans ursprung"
En ny teori antyder att neanderthalarnas gener lever vidare i dagens människor. De flesta forskare stöder teorin att för 150000 år sedan kom en folkvandring från Afrika till bl a Europa. De människor som då bodde här försvann utan att lämna genetiska spår efter sig. Denna teori menar den amerikanske forskaren Templeton sig ha funnit genetiska bevis för att vara fel. Nykomlingarna ersatte inte helt de äldre invånarna som då kan ha varit neandertalare som kom, också från Afrika, långt tidigare, för 500 000 år sedan. Se artikel i Nature.

2002-12 s 26-27
"Sökandet efter utomjordingar fortsätter"
Människan har i många år skickat budskap till yttre rymden i hopp om att få svar från en annan intelligent kultur. Men även om det finns intelligenta varelser i yttre rymden är det inte säkert att de uppfattar våra budskap eller förmår ge dem en meningsfull tolkning. Douglas Vakochs uppdrag vid SETI-institutet i Kalifornien är att formulera ett budskap som ska skickas som svar på om han eller hans medarbetare finner bland radiovågornas brus någon form av anrop från yttre rymden.

2002-13 s 26-27
"Nya teorier om upptäckten av Amerika"
En brittisk amatörhistoriker, Gavin Menzies tror att det var kineserna som knöt den första kontakten mellan den gamla och den nya världen. Han menar sig kunna bevisa att kineserna kom till Amerika 72 år före Columbus och att de dessutom seglade runt jorden hundra år före Magellan. Det skulle vara Zheng He, en amiral som stod kejsaren nära, som ledde den kejserliga flottan världen runt.

2002-13 s 26-27
"Ötzi kämpade för sitt liv"
Experter har upptäckt att ismannen Ötzi, världens äldsta och bäst bevarade mumie som hittade av två tyska vandrare i glaciär på gränsen mellan Italien och Österrike 1991, var inblandad i en strid man mot man strax innan han mötte döden högt uppe i Alperna för 5300 år sedan.

2002-14 s 25-27
"Kan det naturliga urvalet utrota ondskan?"
Biologer hjälper ekonomer att förklara varför människan inte alltid är självisk. Man var redan överens om två förklaringar till s k altruistiskt beteende, dvs då människan inte omedelbart framstår som "the economic man" som styrs av sin egoism. Den ena är att jag kan värna om nina nära släktingar eftersom de ju också för delar av mina gener vidare (släktskapsurval) och den andra är s.k. reciprok altruism, dvs jag gör något bra för sig idag då jag räknar med att få tillbaka gärningen senare. Bakom dessa till synes osjälviska handlingar döljer sig alltså egenintresse.
Det finns dock ett residuum av mänsklig aktivitet som strider mot dessa förklaringar. Människor ger pengar till välgörenhet, lämnar tillbaka hittade plånböcker, arbetar ideelt etc.
Det finns två favoritmetoder för att analysera sådana till synes oförklarliga handlingar. De kallas "allmännyttiga experiment" resp. "ultimatumexperiment". Två nyligen gjorda undersökningar pekar på att om de personer är osjälviska genom att bidra till allas bästa i stället för att bara maximera sin egen vinst, om dessa får möjlighet att "bestraffa" (t ex bötfälla) de personer som i stället åker snålskjuts så blir resultatet för hela gruppen mer altruistisk. De osjälviska fortsätter vara osjälviska och de som åker snålskjuts slutar med detta.

2002-28 s 26-27
"Vulkanen bidar sin tid"
I städerna och byarna runt Vesuvius vulkanen som redan 79eKr begravde de gamla romerska samhällena Pompeji och Herculaneum i lava verkar liver rulla på som vanligt med undantag av rädslan som hänger i luften. 1944 hade Vesuvius sitt senaste utbrott. I början av juli uppgav forskare att berget har påbörjat en ny cykel av vulkanisk aktivitet som kan få utbrott "när som helst". Det kan bli den kraftigaste explosionen på 2000 år! Ett sådant kan döda en miljon människor på några minuter.

2002-35 s 22-25
"Den gamla världen gör snart skäl för sitt namn"
Demografiska krafter förstärker skillnaden mellan USA och Europa. Om trenden håller i sig kommer den att i grunden förändra USAs ställning i världen och förhållandet mellan USA och Europa. 1950 hade Västeuropa dubbelt så många invånare som Europa. Runt 2040 kommer USA att ha större folkmängd än Europa. Fertiliteten i Europa fortsätter att sjunka och är i dag 1,4 barn per kvinna. Lägst är den i Spanien, Italien och Grekland.

2002-35 s 26-27
"Verkligheten ställer prognoserna på kant"
Demografi är inte en exakt vetenskap. Ända sedan socialvetare började försöka förutspå folkmängdsökningar, för ett eller ett par sekler sedan, har folken som räknats överraskat experterna och gjort prognoserna ogiltiga. Nu händer det igen och demograferna noterar förvånat att födelsetalen sjunker snabbare än vad de någonsin hade kunnat vänta sig. (Det är väl bara att konstatera att de prognoser man gör i dag är lika mycket = litet värda som de tidigare eller kan man hoppat att kunskapen ökat?)

2002-38 s 24-25
"Man är inte äldre än man känner sig"
Till och med den barn- och ungdomsinriktade industrin har börjat producera för den allt äldre befolkningen på vår planet. För pensionärer finns allt från leksaker och elektronik till kosmetika. Två tredjedelar av alla äldre som någonsin levt lever i dag! Antalet personer födda mellan 1990 och 1995 är bara hälften av de som föddes mellan 1970 och 1975 i Tyskland. Man kan se det positivt som att det finns en alltmer växande ny marknad som det gäller att uppfinna produkter år. 50-plus generationen är den rikaste som levt. Kanske kommer vi om 10 år att förundras över den ekonomiska potential som utlöstes då fyrtiotalisterna gick i pension. Pensionärerna är den snabbaste ökande gruppen internetanvändare. I Italien finns det fler Internetanvändare i gruppen över 60 år än i gruppen under 20! 40-talisterna "blir den första generation som lever ungdomligt hela livet!" De vägrar att åldras behagligt som deras föräldrar gjorde. Japan kommer troligen att gå i spetsen.

2002-41 s 22-23
"Miljoner faller offer för våld"
Krig, mord och självmord: 1,6 miljoner döda på ett år. Självmord skördar nästan lika många liv som krig och mord sammanlagt enligt en rapport från WHO. Rapporten är den första detaljerade dokumentationen om de globala våldet. I rapporten antar man att våld kan behandlas som ett hälsoproblem och förhindras på ungefär samma sätt som en sjukdom. (http://www.msnbc.com/news/816798.asp?0si=-&cp1=1#BODY)

2002-48 s 26-27
"Var glad - lev längre!"
En amerikansk undersökning visar att avsaknad av illvilja, ångest och depression och att man ser åldrandet som en positiv erfarenhet i genomsnitt ger 7,5 år längre liv. Andra har visat att det är de känslomässigt stabila som lever längst. Den som undviker känslosvall klarar sig bättre. Det är en personlighetsfråga och denna föds vi huvudsakligen med.
(http://www.iht.com/articles/77609.html)

2002-51 s 19-21
"Bristen på barn är Europas största bekymmer"
Det föds för få barn vilket får kännbara följder om bara några år. I staden Cottbus i Tyskland sägs lärare upp, bostadshus rivs och den kommunala planeringen är nu inriktad på en krympande stad. Europa ställs inför tre inbördes relaterade utmaningar: landsbygden och mindre tätorter avfolkas, medelåldern stiger snabbt och det föds inte tillräckligt med barn (med undantag av Frankrike och Storbritannien). Genomsnittet i EU är 1,47 barn per kvinna långt under den nivå på 2,1 som behövs för att hålla folkmängden konstant. Denna nivå har man i USA. Den skattefinansierade barn- och graviditetsvälfärden är mycket högre i Europa än USA. Varför utnyttjar kvinnorna inte detta. Konsumentmarknaden minskar och huspriserna sjunker när behovet av bostäder krymper. Skolor stängs i brist på barn.

2003-1/2 s 24-27
"Det är dags att gå till sängs!"
Sömnen reparerar det dagliga slitaget och rensar bort skräp. Sover vi tillräckligt eller klarar vi oss med mindre sömn – eller ingen alls? En liten med högröstad grupp forskare anser att vi sover för lite. De anser att immunförsvaret förbättras av mycket sömn. Andra menar att 7 timmar per natt är tillräckligt och att det handlar om kvaliteten på sömnen inte enbart på längden. I USA har man godkänt ett läkemedel, modafinil, som avhjälper sömnattacker under dagtid (för de som inte vill sova då och då). Denna drog tycks kunna hålla människor vakna i flera dygn utan att det byggs upp någon "sömnskuld" som måste tas igen.

2003-4 s 27
"Prata mindre!"
Mobiltelefonen är ett socialt verktyg som stör den sociala samvaron. Störande mobiltelefoner kan stoppas med ny teknik.

2003-6 s 26-27
"Vulkaner är tickande bomber"
Forskarna söker bättre metoder att förutspå vulkanutbrott. En tiondel av jordens befolkning lever i skuggan av 1500 aktiva vulkaner. Det finns en stor efterfrågan på bättre prognosmetoder. Det gäller att ta reda på trycket på magman under vulkanen och beräkna gränsvärdet för när magman bryter sig fri. Man använder idag satelliter som varningssystem.

2003-9 s 25-26
"Dolly var inte som vi andra"
Var det klonade fåret Dollys sjukdomar en följd av hennes ursprung eller var de tillfälligheter? Dolly har avlivats sedan hon fått en allvarlig lungsjukdom. Detta är inte ovanligt för äldre får men Dolly var med sina 6 år ett får i sin bästa ålder. Redan 1999, 3 år efter den lyckade kloningen, konstaterade forskarna att Dollys arvsmassa såg ovanligt gammal ut. Man upptäckte att ändbiten på hennes kromosomer var förkortad.

2003-9 s 26-27
"Den långa färden österut"
Om människans ursprung, genetiska förändringar och vandringsleder.
Nya data om en arkeologisk fyndplats i Australien förstärker en av de ledande teorierna om människans ursprung. En grav vittnar om att de första människorna färdades långväga från Afrika som är den moderna människans födelseplats.

2003-10 s 26-27
"Djingis Khan hade många barn"
Den mongoliske erövraren hjälpte till att befolka en stor del av världen. Forskare har funnit att uppemot 8 % av alla män bosatta inom gränserna för det som var mongolernas imperium bär Y-kromosomer som verkar vara karaktäristiska för mongolernas härskare. I så fall kan 16 miljoner män hävda att de är ättlingar till Djingis Khan.

2003-16 s 25-27
”Pengarna eller livet?”
Lycka kan faktiskt värderas i pengar. Ekonomer pekar på välmående som ett mått på välstånd. Nu görs en global undersökning på pendlare, gifta personer och arbetslösa för att utröna vad lyckan är värd. Den brittiske ekonomen Andrew Oswald stöder sig på en undersökning av 7500 britter som under 7 år redogjort för hur de mår. Han har studerat hur oväntade penninginkomster som arv, lotterier påverkat välbefinnandet liksom arbetslöshet, sorg eller föräldraskap påverkar. Som lyckoskapare tycks pengar vara mindre effektiva än vad man i allmänhet tror.
Människan är inte lyckligare idag än 1970 trots att genomsnittsinkomsten 3-dubblats sedan före andra världskriget. Födsel av barn ger bara en kortvarig eufori strax efter födseln.
Välbefinnandet tycks vara störst i början av livet, minska i 30-års åldern och ökar därefter fram till hög ålder. Lyckan beskriver en ”U-kurva”.

2003-19 s 26-27
”Det börjar bli trångt på Nordpolen”
Moderna instrument gör det lättare för både forskare och äventyrare att besöka världens topp. Invasionen av Nordpolen har förenklats tack vare satellittelefoner och mätinstrument för att bestämma var man är när den vanliga kompassnålen bara snurrar runt. De flesta kommer först till Camp Borneo en flytande station som sköts av ryssar och fransmän.

2003-22 s 26-27
"Världens språk följde i böndernas spår"
De första jordbrukarna tog inte bara grödor och expertis med sig utan även sina språk. Dess slog sedan ut jägarfolkens språk. Enligt denna teori spreds det språk som talades i en viss region, där människan hade lärt sig att odla jorden, tillsammans med människorna därifrån, när de bredde ut sig för att bryta ny mark.

2003-30/31 s 25-27
"Ballard följer syndaflodens spår"
Undervattensupptäckaren Robert Ballard hittade Titanic, och nu är han på jakt efter sitt livs största byte. Han vill hitta bevis för att Noaks syndaflod verkligen existerat. Hans hypotes är att Svarta Havet för 10000 år sedan var en insjö på en låglandsslätt. Men för 7500 år sedan när istiden upphörde och världens klimat blev varmare bröt Egeiska Havet igenom den smala landremsa där Bosporens sund idag ligger. Havsvatten strömmade in i Svarta havet och den omgivande slätten med kraften av 200 Niagarafall.

2003-32 s 24-26
"Hur blir framtiden?"
Hur kommer världen att se ut om 300 år? Enligt demografer kommer födelsetalen att sjunka, solenergikällor kommer att användas i högre utsträckning och de religiösa motsättningarna kommer att minska. Chefen för FNs befolkningsfond har tillsammans med 20 experter studerat trender i befolkningsutveckling, migration, fertilitet och mortalitet i syfte att utveckla ett världsscenario år 2300. Jag blir mycket förvånad över varför man inte har teknik som en variabel. Det är väl ändå tekniken, bilen, transistorn, datorn etc som ligger bakom mycket av det senaste århundradets förändringar. De spådomar som dessa experter kan lämna är nog inte särskilt mycket värda.

2003-36 s 23-24
"Krigens gåtor"
Samtidigt som antalet dödsoffer i Irak växer fortsätter debatten om vad det är som orsakar sjukdomar relaterade till det förra kriget i regionen, Kuwaitkriget. Man har ännu inte funnit orsaken bakom det s k Gulfkrigssyndromet, som är ett definierbart psykologiskt tillstånd orsakat av kontakt med kemiska vapen.
Även i år har en mystisk form av allvarlig lunginflammation drabbat 18 personer.

2003-47 s 26-27
"Halva mänskligheten är onödig"
Matriarkatet är dödsdömt redan innan det har realiserats. Det står klart sedan forskare har lyckats framställa både manliga och kvinnliga könsceller med hjälp av stamceller från handjur. I september i fjol meddelade japanska forskare att de kan tillverka robusta spermier i laboratoriet, men bara om de startar utifrån stamceller från ett handjursembryo. För att tillverka spermier måste man ha tillgång till den stympade, genetiskt torftiga Y-kromosomen, som bara finns hos män. De manliga startcellerna skulle i teorin kunna användas för att tillverka ägg och spermier som skulle kunna ge upphiv till en ny generation. Kvinnor skulle tillsvidare kunna behövas eftersom de har en livmoder. Men hur länge kommer denna anatomiska detalj att utgöra ett hinder för kvinnans fullständiga onödighet.

2003-49 s 25-26
"Schimpansen kan kanske förklara människans märkliga beteende"
Bara två arter för krig mot den egna arten: schimpanser och människor. Är det genetiskt betingat? Med kunskap om schimpansernas uppträdande kan biologer dra rimliga slutsatser om hur människans och schimpansens gemensamma förfader uppträdde och utifrån detta kan man sedan rekonstruera människans sociala utvecklingshistoria. Ett förfaringssätt som naturligtvis väcker både tvivel debatt. Grunden är att man funnit schimpanssamhällen som är baserade på hanarnas släktskap och som man vet också fanns hos de flesta mänskliga jägarfolk. Honorna parar sig med alla hanarna så faderskapet blir osäkert. Detta skyddar ungarna eftersom hanarna är benägna att döda ungar som de vet inte är deras egna.

2003-50 s 26-27
"Sista ordet om språket"
En ny teori hävdar att språken följde i plogens spår. En forskare hävdar att han löst en av den västerländska civilisationens största gåtor - de indoeuropeiska språkens ursprung. De nya rönen stöder en teori som hävdar att språken i Europa och delar av Asien härstammar från stenålderns Anatolien som idag tillhör det moderna Turkiet. Språken bredde inte ut sig med svärdets utan med plogens hjälp. Russel Gray arbetar vid Aucklands universitet i Nya Zeeland och han startade utifrån en gammal språkvetenskaplig idé om att nära besläktade språk har gemensamma ord. Han anväde nya matematiska verktyg som har utformats för att rekonstruera den biologiska evolutionen med utgångspunkt från likheter i DNA.

2004-09 s 17-18
"Demokrati kan inte tvingas fram"
De demokratiska idealen vissnar om inte jordmånen är den rätta. Demokrati växer fram ur en nations historia och erfarenhet. De värderingar som de som bor i landet har om vad som är rätt och orätt, vilka medel som är tillåtna, vad som ska ägas och värnas kollektivt, privatlivets helg etc är avgörande. Dessa värderingar ändras långsamt och speglar de upplevelser som människorna har. Det är genom att förändra eller skapa nya upplevelser som man kan påverka människors demokratiuppfattning utifrån. Demokrati kan inte "tvingas fram". Fareed Zakaria har skrivit en bok "The Future of Freedeom: Iliberal democracy at home and abroad", där han menar att man får en "oliberal demokrati", en avart av demokrati när man håller fria val i ett land trots att allt annat har förblivit medeltida och feodalt. Resultatet blir inte bra om man som i Jugoslavien, Haiti eller Irak utlyser fria val samtidigt som det saknas stabila institutioner som kan skydda demokrater och demokratiska värden. Zakaria säger att det tog 400 år att bygga demokratier i väst och 40 år i Ostasien. "Nu försöker vi göra det på fyra månader i Irak!".

2004-11 s 24-27
"Vi blir som galna i varandra - bokstavligt talat"
Tidigare var det konstnärer, poeter och pjäsförfattare som beskrev vad kärlek var. Nu har vetenskapen börjat studera den och redan lyckats förklara myket av varför människor blir kära i varandra. Vetenskapliga rön säger att kärlek bara handlar om kemi. Försök på möss lär oss mycket om hur kärleken uppstår. Hjärnan har ett belöningssystem för att levande varelser ska göra det de måste göra - äta, dricka och ha sex. När man gör det mår vi bra därför att aktiviteterna frigör dopamin i hjärnan. Sex stimulerar också frigörelse av två hormoner, vasopressin och oxytocin vars betydelse man inte riktigt vet. Hos den monogama präriesorken finns receptorer för dessa hormon i hjärnregioner som associeras med belöning och förstärkning vilka den polygama bergssorken inte har. Denna skillnad åstadkoms av bara några få gener.
Det är bara en relativt liten del av hjärnan som är aktiv vid förälskelse jämfört med vanlig vänskap. De hjärnregioner som är aktiva vid förälskelse skiljer sig från de som är aktiva vid andra känslostormar som rädsla och vrede. Djupt förälskade människors hjärnor liknar därför inte hjärnor hos personer med starka känslor utan snarare hos dem som använde kokain. Kärlek använder de neurologiska mekanismer som aktiveras i beroendeframkallande processer. En del forskare tror att tillståndet av romantik har ungefär samma neurokemiska egenskaper som det maniska tillståndet i manisk depression. När kärleken har slagit rot är den en av starkaste drivkrafterna på vår jord, starkare än hungern (man kan faktiskt leva av bara kärlek, tydligen!)
Helen Fischer vid Rutgers universitet hävdar att kärleken finns i tre former: lust, romantisk kärlek och långsiktig bindning. Det handlar om separata fenomen, som har separata emotionella - och motiveringssystem med respektive åtföljande kemikalier.
Män attraheras mer av ungdom och skönhet medan kvinnor lockas av pengar, utbildning och social ställning.

2004-44 s 25-27
"Nattskiftet tär på krafterna"
När ska man sova i dygnet runtsamhället? Vetenskapen har rönt stora framgångar i försöken att lista ut hur människokroppen reglerar sömncykeln och det finns också nya idéer om hur man ska lura kroppen. Varje levande varelse på jorden har en rytm som regleras av solens upp- och nedgång. Den kallas "circadian rythm" och är en biologisk klocka som består av ca 20000 hjärnceller. Vissa gener tillverkar självkontrollerande proteiner som reglerar frisläppandet av hormoner som stimulerar trötthet respektive pigghet. Melatoninpiller fyller blodomloppet med melatonin, ett sömnstillande hormon. En annan drog angriper hjärnans melatoninreceptorer.

2005-7 s 26
"Det starka, svaga könet"
Varför lever kvinnor längre än män? Idag har man hittat ett medicinskt användbart svar. Orsaken är att 70-åriga män har 70-åringars hjärnan men lika gamla kvinnor har lika friska hjärtan som 20-åringar. Det manliga hjärtat minskar sin styrka med 20-25 % mellan 18 och 70 års ålder. Det förlorar en tredjedel av de sammandragande muskelcellerna i hjärtmuskelväggen. Vad ska då männen föra om de vill leva längre? De ska börja med motion. Hos idrottsveteraner är hjärtat mycket starkare nämligen.

2005-7 s 26-27
"Man kan faktiskt dö av brustet hjärta"
Känslomässig stress kan ge symptom, som liknar hjärtattack. Kvinnor löper störst risk. En hjärtattack inträffar när en blodklump i hjärtartären stoppar cirkulationen i hjärtmuskeln, som då kan dö. Stressrelaterad hjärtsvikt är något helt annat. Hjärtats förmåga att pumpa försvagas men bara temporärt. Ingen varaktig skada av hjärtmuskeln äger rum. Man vet inte exakt varför men höga halter av stressrelaterade kemikalier i hjärnan och hormoner som adrenalin kan försämra hjärtfunktionen temporärt.

2005-9 s 25-26
"En hund är en hund och ingenting annat"
Hunden må vara människans bästa vän, men den är inte mänsklig. Samuel Gosling på University of Texas har gett upphov till en ny vetenskaplig disciplin, komparativ personlighetspsykologi. Det innebär att människors och djurs personlighetsdrag mäts och jämförs och detta kan leda till insikter om vilken betydelse personligheten har biologiskt och hur den utvecklats. Sedan tidigare mäter man mänskliga personligheter i fem dimensioner: "öppen för erfarenheter", "samvetsgrann", "utåtvändhet", "behaglighet" och "naturliga rekationer" (okänslig eller känslig för stress).

2005-10 s 25-26
"Var finns näste Einstein?"
Einstein förändrade världsbilden för hundra år sedan. Frågan är om en ny Einstein ligger i startgroparna för att än en gång ändra människans syn på världen och förutsättningarna för framtida forskning. Den brittiske kosmologen Stephen Hawking nämns ofta som exempel på en person som i vissa avseenden kan jämföras med Einstein. Men troligen kommer han aldrig att uppnå Einsteins ikoniska status som är resultatet av ett unikt sammanträffande mellan vetenskapligt geni, historiska omständigheter och personlig karisma. Dessutom är fysiken i dag ett alldeles för stort område för att en enda person ska kunna dominera som Einstein gjorde för 100 år sedan. Men visst finns det stora utmaningar för den som vill bli berömd, t ex den svarta energins natur eller strängteorins betydelse.

2005-15 s 26-27
"Det är inte bara skalen som är olika"
De synliga skillnaderna mellan könen är kanske mindre än de osynliga. En ny undersökning har visat att den genetiska skillnaden mellan män och kvinnor är nästan lika stor som mellan människan och en schimpans. Den publicerades för några veckor sedan i Nature. Vetenskapens syn på könen har förändrats mer än vad någon trodde var möjligt för några år sedan vilket gör alla lite obehagliga till mods. Kvinnor är genetiskt mer komplexa än män och kvinnor är mer olika varandra. Män är genetiskt mer lika.
Harvarduniversitetets rektor Larry Summers har blivit hårt ansatt sedan han antytt att skillnader i "verklig begåvning" kunder vara orsaken till att universitetet har färre kvinnliga än manliga elever på de naturvetenskapliga och tekniska fakulteterna.
Tidigare ansåg vetenskapen att hormoner var könets primära mekanism. Men hormoner har nästan ingen betydelse för hjärnans utveckling.
(Dessa skillnader måste väl vara positiva annars hade väl evolutionen lett till något annat t ex att män och kvinnor var helt lika? Skillnaderna måste vara synergistiska dvs summan av man och kvinna blir det maximalt positiva givet den yttre miljön och levnadsbetingelser. Men då ska man inte kulturellt försöka hindra denna synergi som att inte låta både mannen och kvinnan använda sig av det som respektive kön är bäst på.)

2005-20 s 26-27
"Det var ekonomin, dumbom"
Under den äldre stenåldern, för ungefär 40000 år sedan, kom den moderna människan från Afrika till Europa och stötte på Neandertalarna. Dessa hade då klarat sig bra i 150000 år. Efter mötet med rivalen, homo sapiens, hade Neandertalarna bara 13000 år kvar på jorden. Ekonomer försöker med hjälp av datamodeller ta reda på varför Neandertalarna dog ut. Berodde homo sapiens triumf på att han hade bättre sinne för affärer? Neandertalarna bedrev nämligen ingen byteshandel, vilket gjorde att han på sikt förlorade mot den moderna människan som tydligen var homo ekonomikus redan i forntiden. Det finns bevis för att homo sapiens åtminstone från den yngre stenåldern bytte varor mot varor. Dessutom var homo sapiens förmodligen bättre på att fördela arbetsuppgifterna.

2005-33 s 26-27
"Naturligt urval eller intelligent design?"
Evolutionsteorins anhängare har på senare tid utmanats av anhängare till teorin om intelligent design som anser att en del fenomen är så komplexa och sofistikerade att de helt enkelt måste ha designats av ett högre väsen.

2005-45 s 26-27
"Av detta väver vi drömmar"
Nya rön kastar ljus på sömnens mysterier. Sedan länge vet man att ju mindre ett djur är ju längre sover det. Sömn tycks vara en omorganisation av hjärnans neuronaktivitet. Sömnen har två stadier, NREM- och REM-sömn. Dessa är lika olika varandra som sömn och vaka. Detta betyder att människan inte har två existenstillstånd, sovande eller vaken, utan tre helt skilda tillstånd. De flesta hjärndelar är aktiva i alla tillstånden men på olika sätt. Människan kan inte vara utan sin sömn och detta tyder på att viktiga saker sker under sömnen. Om bara REM-sömnen hindras uppstår inga tydliga kognitiva eller fysiologiska symptom. Jerome Siegel vi University of California i Los Angeles tror att NREM-sömnen främst fungerar som ett försvar mot oxidativ stress alltså för att bryta ner mycket reaktiva molekyler och fria radikaler.
Under REM-sömnen drömmer vi. Färska rön visar att mindre än 2 % av drömmarna speglar verkliga, kompletta upplevelser. Drömmen simulerar verkligheten men på märkliga sätt och det är därför svårt att dra slutsatser som vårt vakna liv utifrån innehållet i drömmarna. Sömnen är en viktig komponent för hur minnen formas och bevaras.

2006-18 s 24-26
"Att leva här och nu bokstavligt talat"
Pirahãfolket ser inte det förflutna, har inget namn för färger och inga bisatser. Detta gör deras språk till ett av världens märkvärdigaste och till ett stridsäpple bland språkvetare. Språkvetaren Daniel Everett från universitet i Manchester har tillbringat sju år hos detta urskogsfolk i byarna vid Maicifloden i Amazonas. Det är ett jägarfolk på 310-350 medlemmar som lever på jägar-och-samlarstadiet.
Everetts förklaring till Pirahãspråkets egenheter är att språket föds i kulturen och att Pirahãfolkets kultur kan sammanfattas i en enkel formel: leva här och nu". Allt viktigt är förankrat i ögonblicket. Denna carpe-Diem-kultur tillåter, enligt Everett, inga abstraktioner och förbjuder komplicerade hänvisningar till det förgångna. De har ingen skapelsemyt, mammorna berättar inga sagor för barnen, ingen målar, det finns ingen konst.
Everetts teorier uppfattas som ett starkt angrepp på Chomskys teorier enligt vilka alla mänskliga språk bygger på en universell grammatik, ett slags ursprungsregler, som är medfödda.
Chomsky hävdar att "kärnan" i den mänskliga språkförmågan är rekursion, som definieras som att upprepningen av en struktur, som en del av sig själv, ligger till grund för det mänskliga tänkandet. Men eftersom Pirahãfolket inte bildar bisatser kan rekursion inte vara orsaken till det mänskliga språkets egenart, hävdar den berömde amerikanske Harvardpsykologen Pinker. Chomsky får alltså mothugg.

2006-20 s 25-26
"Farliga virus gillar värmen"
Farliga sjukdomar breder ut sig på jorden till följd av den globala uppvärmningen. WHO har identifierat fler än 30 nya eller återuppståndna sjukdomar de senaste tre decennierna. Det fruktade nilviruset har spridit sig från ekvatorn till Kanada i takt med att temperaturen på jorden har stigit. Myggor, fästingar, möss och andra bärare av virus överlever varmare vintrar och utvidgar sina levnadsområden och därmed också sjukdomarna de bär på.

2006-25 s 21
"Jorden varar inte för evigt"
Den världskände fysikern Stephen Hawking är på en föreläsningsturné i Hongkong. Han menar att människan skulle kunna ha en permanent bas på månen om 20 år och en koloni på Mars inom 40 år. Människans överlevnad beror på dess förmåga att hitta ett hem någon annanstans i universum eftersom det finns en ökande risk för att en eller annan katastrof ödelägger jorden, är hans budskap.

2006-31 s 19-20
"Cellsamma vändningar"
Delstater trotsar presidentens veto och ger stora summor till stamcellsforskning. President George W Bushs veto - hans första - mot lagstiftning för utökad statlig finansiering av forskning på stamceller från embryon har fått den oavsiktliga följden att vissa delstater - Kalifornien och Illinois - ger ekonomiskt stöd till denna kontroversiella verksamhet. Vidare har vetot inneburit att frågan får en framträdande plats på dagordningen i valkampanjer över hela USA. Dagen efter det att vetot utfärdats tog två guvernörer tillfället i akt och skaffade fram pengar till stamcellsforskningen. Entydiga opinionsundersökningar visar att allmänheten är positiv till utökad stamcellsforskning.

2006-35 s 26
"Jakten på etiska stamceller fortsätter"
Forskare har kommit på ett nytt sätt att tillverka mänskliga stamceller utan att förstöra embryon vilket tolkas som ett genombrott som skulle kunna besegra det hårda etiska motståndet mot den här sortens forskning. Mänskliga stamceller anses vara första steget in i en ny medicinsk era eftersom de kan förvandlas till vilket slags vävnad som helst i kroppen. En ny metod kallas PGD (pre-implantations genetic diagnosis) som används för att kontrollera embryon i fertilitetslaboratorier för att kontrollera embryon innan de inplanteras i en kvinnas livmoder. I PGD tar man en cell från en åttadagars 8-cellsklump och undersöker denna. Denna cell kan växa till flera celler över en natt och några av dessa kan förvandlas till stamceller. Förespråkarna säger att på detta sätt förstörs inget embryo, man använder bara testcellen till att starta stamcellsproduktion. Motståndarna menar att ingen vet vad som händer om man tar celler från embryon. Dessutom kräver metoden att "föräldrarna" i förväg måste godkänna att celler tas från embryot och vem vill det i en redan så osäker situation?

2006-35 s 27
"Och sedan var de bara åtta"
Pluto degraderade i förra veckan och nu är det dags att ändra skolornas rymdplanscher, slänga skrivbordsunderlägget och trycka nya läroböcker. Efter flera års bitter debatt enades astronomer i förra veckan om att frånta Pluto dess planetstatus. I fortsättningen ska Pluto tituleras "dvärgplanet". Samma titel har Ceres och ett föremål vid namn UB 313 som brukar kallas Xena. Det finns dussintals fler potentiella dvärgplaneter i Kuiperbältet bakom Neptunus.
Enligt de nya reglerna måste en planet uppfylla tre regler: den måste kretsa runt solen, den måste vara stor nog för att tyngdkraften ska forma den till ett klot och den måste ha rensat bort andra objekt i sin bana.

2006-39 s 22-23
"Kulturarvet bevaras i iskall grav"
I spetsbergens permafrost är väldens största samling av utsäde under uppbyggnad. Tiotusentals olika sorters grödor ges förutsättningar att överleva till och med ett kärnvapenkrig. Arkiveringen av frön är livsviktig för mänskligheten i kampen mot skadedjur och klimatförändring. De vilar på 400 meters djup. Temperaturen får inte överstiga 3-4 grader och luftfuktigheten inte 6 % annars sätter växtprocessen igång och fröna förstörs.

2006-50 s 25-27
"Kan man bromsa åldrandet?"
det finns substanser, som både förlänger livet, skyddar mot sjukdomar och stärker livskraften. Organismer som lever på 30-40 % mindre föda än normalt blir resistenta mot de flesta åldersrelaterade åkommor, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Alzheimers och deras livslängd ökar med 30-50 %.
Det finns en gen kallad Sir2 som hjälper jästceller att förlänga livet. Forskare tror att Sir2 eller andra sirtuingener är orsaken till de hälsofördelar som följer med minskat kaloriintag. Nu vill man försöka förlänga livet utan att behöva svältdieten. Resveratrol är en sirtuinaktiverande komponent (STAC) som har denna effekt. Även vid normalt kostintag verkar ämnet utomordentligt prestationshöjande - åtminstone hos möss.
Det finns resveratroltabletter att köpa. Det är möjligt att de både ökar prestationen och förlänger livet. Vem vågar ta risken att låta bli att börja äta dem?
Det finns en artikel i Newsweek "Can we slow aging" av forskarna David Sinclair och Anthony L. Komaroff (översatt i Tempus nr 50 2006).

2007-33 s 22-23
"Människans utvecklingshistoria komplexare än man tidigare trott"  Hela artikeln
Man har hittat två fossil i Kenya, en var en Homo habilis, 1,4 miljoner är gammal och det andra en Homo erectus, 1,5 miljoner år gammal. Den konventionella åsikten är att dessa arter utvecklades i tur och ordning. I stället verkar de ha levt sida vid sida i Östafrika i uppåt en halv miljon år. Der ser ut som om de två människoarterna haft en gemensam förfader för 2-3 miljoner år sedan, en tidsperiod från vilken det nästintill inte finns några fossila fynd. Många experter menar nu att den tidiga övergången från våra mer aplika till mer människolika förfäder fortfarande är långtifrån klarlagd.

2007-34 s 19-20
"Forskare avslöjar ruinerna av en enorm djungelmetropol"
Bosättningarna kring det berömda templet Angkor Vat var uppenbarligen mycket större än vad som tidigare varit känt. Forskare har utforskat den kambodjanska regionen till fots, med flyg och per satellit och man upptäckte en nedsänkt stad av New Yorks storlek - världens första förindustriella stad. Först sedan de röda khmererna lagt ner sina vapen blev det möjligt att systematiskt utforska Angkor och finna "hisnande vittnesmål" om en sedan länge svunnen tid från 800- till 1600-talet.

2007-43 s 29-31
"Livets frö bevaras på världen topp"
På Svalbard som är den mest nordliga befolkade platsen har Global Crop Diversity Trust, en internationell stiftelse, byggt ett arktiskt kassavalv som skyddar frön till all världens grödor. Övervakningssystemet med videokameror styrs från Sverige, flera hundra mil bort. Frövalvet blir en slags bank. I händelse av lokala katastrofer eller en global katastrof kan världens länder få tillgång till frön från den egna regionen och återetablera det inhemska jordbruket. De enda frön som inte accepteras på Svalbard är de som kommer från genmodifierade växter.

2007-46 s 27-28
"Forskarvärlden behöver en kulturrevolution"
Intels före detta vd Andrew S. Grove menar att läkemedelsindustrin har mycket att lära av dator- och mikrochipbranschen. Under hans tid vid datorchipföretaget Intel ökade antalet transistorer på ett chip från omkring 1000 till nästan 10 miljarder. Under samma period gick standardbehandlingen för Parkinsons sjukdom från L-dopa till …L-dopa. I söndags offentliggjorde Grove en svidande kritik av USAs biomedicinska etablissemang. I ett tal vid The Society for Neurosciences årsmöte ifrågasatte han de stora läkemedelsbolagen som inte fått nya läkemedel godkända på evigheter och akademiska forskare som är nöjda med att ta emot statliga stipendier och anslag.

2007-51 s 16
"Influensan gillar vintern"  Hela artikeln
Amerikanska forskare har löst gåtan varför influensainfektionen huvudsakligen sprids på vintern. Svaret har med själva viruset att göra. I motsats till förkylningsvirus som sprids genom direkt kontakt sprids influensavirus genom luften. Det är stabilare och stannar kvar i luften längre när den är kall och torr, vilket den ofta är under influensaperioden november till mars. Det handlar alltså inte om att vi har lägre motståndskraft på vintern eller på att vi vistas längre inomhus.

2008-03 s 26
"Köparens marknad"
Mannen friar, kvinnan väljer.
Två evolutionspsykologiska forskare Thomas Pollet och Nettle har hittat stöd för hypotesen att kvinnor väljer män med resurser och hög status samt trevligt utseende. De har granskat data från en folkräkning 1910 i USA och upptäckt att äktenskapet verkligen är en marknad. Brist på köpare gör att säljarna måste ha speciellt attraktiva egenskaper att erbjuda för att det ska bli en affär av. I stater där överskottet av män var störst som i Arizonavar det bara 24 % av lågstatusmännen som var gifta före 30 års ålder jämfört med 46 % av högstatusmännen. Man skulle kunna säga att om kvinnan får välja gifter hon sig inte i första hand av kärlek utan efter partnerns status! Därmed inte sagt att inte kärleken infinner sig när den manliga partnern har de rätta resurserna.
Original artikel i The Economist. Forskningsrapporten.

2008-14 s 30-31
"Är du nattuggla eller uppe med tuppen?"
Det är generna som bestämmer om en person är morgonpigg eller sjusovare. Man kan via ett enkelt hudprov avgöra vilken kategori man tillhör. Att ändra den medfödda dagsrytmen är nästan omöjligt. Varken ljusbehandling eller reglering av melatoninhalten gör en sjusovare till morgonmänniska. I bara några år har biologerna vetat att det hos människor finns olika klockor. Hos nattugglan tickar klockan långsammare än normalt. Bäraren kommer för sent till allting. Hos morgonpigga går den inre klockan för fort. De blir därför fort trötta på kvällen och vaknar i gryningen. I Tyskland, menar biologen Achim Kramer, går den biologisk klockan "rätt" för halva befolkningen, 25 % är nattugglor och 25 % är "lärkor". Nattugglorna lever i ett slags permanent "socialt jetlag" och blir oftare beroende av alkohol och nikotin än folk i genomsnitt.

Artikel i der Spiegel eller läs den här.
Eller på svenska här.
sidans topp

2008-24 s 30-31
"Livsviktig statistik"
Flickor är ungefär lika duktiga som pojkar i matematik, och de är mycket bättre på att läsa.
Luigi Guiso, vid European University Institute i Florens har publicerat en undersökning som antyder att kulturella orsaker överväger som förklaring till skillnaderna mellan könen åtminstone när det gäller matematik. Flickor tenderar att göra bättre resultat i matematik ju mer jämlikt samhället är. På Island är skillnaden mellan könen ingen alls men i Sydkorea och Turkiet är den stor. Den är liten i de skandinaviska länderna. Flickornas överlägsenhet när det gäller att läsa ökar av samma skäl. Störst på Island, minst i Turkiet.
Originalartikel i The Economist.

2008-27 s 30-31
"Finland är bäst i klassen!"
Långsiktig skolpolitik baserad på brett samförstånd är receptet på en effektiv skola. Men detta kan inte enkelt överföras till andra länders skolpolitik "därför att mycket beror på andra faktorer, som ligger utanför skolan". Finlands ekonomi som till ganska nyligen var beroende av jordbruk under svåra förhållanden på nordliga breddgrader har format en "stoisk och strävsam nationalkaraktär". Hårt arbete och gott uppförande är normen, läraryrket lockar de bästa förmågorna. Beslut om utbildning fattas i Finland i samförstånd. "De fortsatte arbetet tills de nådde en uppgörelse och det tog två år, berättar Hautamäki vid Helsingfors universitet. Därför har nästan ingenting behövts ändras på 30 år. I Finland betonas också vikten av att ha lärarna med sig när man planerar förändringar i skolan.
Läs originalartikel i The Econonomist eller läs här.

Rymdforskning
2008-32 s 25-27
"Grattis på 50-årsdagen, Nasa!"
USAs rymdfartsmyndighet har nått medelåldern. Kommer Nasa att återvinna ungdomens ärofulla dagar eller förtvina av ålderdomssvaghet?
Myndigheten födde i juli 1958 i all hast som svar på Sputnik, världens första satellit som sköts upp av Sovjetunionen och fick ytterligare fart av den första bemannade rymdfärden genomförd av Gagarin i april 1961. John F Kennedy lovade då att en amerikan skulle flyga till månen innan decenniets slut. Månfärden ansågs som en prövosten för det öppna samhället - "ett försvar av det rena begreppet frihet". Men sedan tog det slut och det berodde på enligt Nasas chef Michael Griffin, som är den elfte ledaren för detta "tvåhövdade monster av spektakulärt slöseri och vetenskapligt förnuft", att "när man väl lyckats fanns det ingenstans att gå vidare". Ingenting mer värt att satsa stora pengar på. Men senare kom rymdskyttelprogrammet och byggande av en rymdstation. Och nu är målet det som George Bush pekade ut 2004, att återvända till månen och därefter gå vidare till Mars. Kanske medveten om att även Kina planerar att skicka människor till månen.
Idag har myndigheten en budget på 17 miljarder dollar. En tredjedel går till obemannad forskning som sonder till Mars och andra planeter. Resten går till rymdfärjorna och rymdstationen. Kanske kan rymdturism för penningstarka miljonärer bli ett sätt att förbättra budgeten i framtiden.

Artikel i The Economist
Many happy returns?
Jul 24th 2008
America's space agency has reached middle age. Will it now recapture the glory of its youth, or dwindle into decrepitude?
Eller läs artikeln här!

2008-33 s 25-27
"Bitter rivalitet i hundkloningsbranschen"  hela artikeln
2005 skapade Hwang Woo Suk och Lee Byeong Chun världens första klonade hund i Sydkorea. Sedan gick de skilda vägar och skapade rivaliserande laboratorier. Konkurrensen sporrar de tekniska landvinningarna, sänker priset på hundkloning och förbättrar utsikterna för en ny sydkoreansk exportindustri. Möjligheten att skapa genetiska kopior av älskade husdjur har väckt globalt intresse, dessutom kan tekniken användas för att massproducera hunder till medicinsk forskning och även service- och ledarhundar. Samtidigt tilltar en internationell dispyt om vem som egentligen kontrollerar de lukrativa rättigheterna till att få en älskad avliden beagle att återuppstå, eller att duplicera en dalmatiner.

2009-03 s 30-31
"Forskare vill stoppa nya livsfarliga virussjukdomar"  hela artikeln
Aidsviruset utvandrade en gång från urskogen, där det kan finnas ännu farligare virus. En amerikansk forskare försöker hitta dess virus innan de börjar skada människan.
För hundra år sedan, tror forskarna, dödade en jägare i Kamerun en schimpans. När han styckade köttet skar han sig själv och blev smittad med apblodet. Den människan var som skapad för att bli värd för viruset.
HIV-viruset är ofarligt för schimpanser men hos släktingen homo sapiens är det dödligt. 1959 nådde viruset obemärkt staden Kinshasa i Kongo och 1981 när läkare i Los Angeles la märkte till viruset för första gången hade det redan invaderat hundratusentals människor. Fram till idag har 60 miljoner människor smittats av HIV, nästan en av hundra, och 25 har dött i aids. Forskaren Nathan Wolfe har gjort som sin uppgift att försöka stoppa andra virus i urskogen att bli ett nytt "HIV" i framtiden. Hans organisation "Global Viral Forecasting Initiative" fick nyligen 11 miljoner dollar från Google.org, sökmotorns filantropiska gren. Systematiskt kommer forskarna att med hjälp av stickprov övervaka de människor som sannolikt skulle hemsökas av virus. Det är känt var de största farorna lurar. Det är i tropikerna och på platser där människor och djur lever speciellt nära varandra.
Virus kan tänkas häcka i centralafrikanska regioner där invånarna ofta livnär sig på s k bushkött, d v s apor och andra vilda djur. Andra troliga virushärdar kan finnas på marknadsplatser i Kina, Sars och fågelinfluensa, där fåglar, grisar och andra djur hålls i trånga burar, som gör det lätt för mikroorganismer att byta värddjur och anta nya former.
I dessa miljöer, tror Wolfe, finns dödliga virus som ännu inte har nått människan men som går att spåra. Det gäller att hitta dem och bedöma dem korrekt.

Experterna är dock säkra på att allt fler virus från djurvärlden kommer att invadera människan i framtiden. Allt fler människor bosätter sig i regnskogarna, där de konkurrerar med djuren om livsrum. De röjer skog, bygger vägar och kontakterna mellan människa och natur blir allt tätare och närmare.

2009-21 s 28-29
"Edens lustgård var nog inget paradis"
Mycket tyder på att människan kan ha sitt ursprung i den ogästvänliga gränstrakten där Angola och Namibia möts. En ny genetisk undersökning ledd av Sarah Tishkoff, har där identifierat 14 ursprungsbefolkningar. En arts ursprung brukar anses vara den plats där enskilda individer uppvisar störst genetisk mångfald. Undersökningen publicerades i förra veckans nummer av tidskriften Science. Antropologen Alison Brooks vid George Washingtonuniversitetet säger att där finns en del vegetation men också mängder av djup sand. Området liknar absolut inte någon lustgård. Trakten är hemvist för bushmen, eller San-folket, vars språk kännetecknas av många klickljud.

Originalartikel i NY Times eller läs den här.

2009-25 s 28-30
"Det avgörande ögonblicket närmar sig"
Vår planet står kanske inför det farligaste århundradet på 4,5 miljarder år. Detta får astronomen Martin Rees att titta i sin kristallkula. Folkmängden kommer att öka säger han och ligga runt nio miljarder 2050. Tillväxten kommer främst att ske i uländerna. Utmaningen att livnära alla dess blir stor och den försvåras av klimatförändringen.

2009-29 s 28-29
"Positiva tankar man vara negativa"
Hos somliga gör optimistiska tankar större skada än nytta"
Sedan 1960-talet har psykologer känt till att människor har lättare att acceptera idéer, som stämmer någorlunda överens med deras egna åsikter. Och lätt tar direkt avstånd från helt avvikande idéer.
Joanne Wood (bild) vid Waterloouniversitetet i Kanada funderade på om detta också stämmer på hur människor tar till sig goda råd i form av så kallat "positivt tänkande". Så kallade självhjälpsböcker har i alla tider uppmuntrat personer med dålig självkänsla att tänka positivt om sig själva och Joanne Wood ville undersöka om samma tendens att lättare ta till sig nya tankar om det passade in i eget tankemönster, kunde spåras i uppfattningar om den egna personen.
Hennes forskargrupp intervjuade en grupp med 68 män och kvinnor. Undersökningens resultat presenterades i tidskriften Psycological Science och de visar att de som har gott självförtroende och repeterade "jag är en person värd att älska" fick i genomsnitt 31 poäng på en skala som går från noll till 35. De med gott självförtroende som inte upprepade frasen fick 25. I gruppen med dålig självkänsla fick de som upprepade frasen 10 poäng, medan kontrollgruppen ficl 17 poäng. Det tycks alltså som om användande av positivt tänkande förstärker skillnaderna i människors självkänsla. Med tanke på att många som läser självhjälpsböcker, vilka uppmuntrar positivt tänkande om den egna personen, redan har ett dåligt självförtroende, är dessa böcker kanske värre än värdelösa.

Originalartikeln i The Economist eller läs den här.
Också i Expressen: Försöka tänka positivt? Glöm det!

2009-30/31 s 31
"Få kalorier och inget kladd"
I Schweiz har man av en händelse uppfunnit choklad, som varken smälter eller innehåller särskilt många kalorier. Perfekt för den viktmedvetne västerlänningen och invånare i det varma Afrika. Chokladindustrin har i många år försökt framställa choklad med låg kalorihalt och nu tycks man ha lyckats. Uppfinningen är som ofta ett resultat av ett misstag när man testade en annan innovation. Vulcano är det interna arbetsnamnet på en ny produkt från den schweiziska chokladtillverkaren Barry Callebaut som är råvaruproducent åt bland annat Nestlé. Enligt Gaby Tschofen, talekvinna för Barry Callebaut är Vulcano god och har en rik chokladsmak med stark arom. Den är mer krispig än krämig. Den smälter i munnen men det är enzymer i saliven och inte tungans värme som gör att den smälter. Den har bara en tiondel av de kalorier som "vanlig" choklad har och smälter först vid 55 grader.
Inom två år ska produkten vara ute i handeln..
Läs artikeln i the Guardian, "Wunder bar! Swiss stumble on low-calorie, no-melt chocolate", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.

2009-34 s 26-27
"Brännande frågor"
Ett nytt experiment antänder Amazonas. I delstaten Mato Grosso i Brasilien vill man ta reda på bland annat hur mycket koldioxid som frigörs till atmosfären vid skogsbränder men också undersöka huruvida de tropiska skogarna kommer att överleva de ökade fallen av skogsbränder som klimatförändringarna och den ökade inflyttningen leder till. Bränder är ett stort problem i Brasilien. Tropiska bränder som ofta barr är knähöga på grund av den höga fuktigheten är en betydande koldioxidkälla.

2009-35 s 24-27
"Kampen mot åldrandet går vidare"  hela artikeln
Läkemedel för längre liv är nu i klinisk prövning. Det finns bland biologiforskarna en ny optimism om att åldrande inte är något oåterkalleligt. Två separata spår har kunnat sammanföras: förändring av enstaka gener oden lågkalorikostmodell som kallas caloric restriction (CR-diet). Den innebär en sammansatt och hälsosamkost men med 30 % mindre kalorier än i en normal kosthållning. Att upprätthålla en sådan diet anses emellertid vara nästintill omöjligt för en människa. Därför har andra medel utvecklats. De kallas sirtuinaktivatorer som till funktionen möjligen härmar CR-diet. Det främsta av dessa medel heter resveratrol. Dessa ämnen testas nu kliniskt mot diabetes och andra sjukdomar.

2009-50 s 28-29
"Livets efterrätt"
Vilken farmor eller mormor som helst värjer mot påståendet att hon behandlar sina barnbarn olika. Men om hon gör det beror det kanske på generna.
Orsaken att kvinnor fortsätter att leva efter de fruktsamma åren är att de kan hjälpa till att vårda sina barns barn vilket förbättrar barnens chanser att nå vuxen ålder. Det är således en anpassning till evolutionen.
Det är ett genetiskt faktum att far- och mormödrar står närmare vissa barnbarn än andra beroende på hur X-kromosomen överförs från förälder till barn.
En farmors ena X-kromosom finns alltid hos sondottern men aldrig hos sonsonen.
En mormors ena X-kromosom överförs i hälften av fallen till ett av barnbarnen oberoende av kön.
Vi favoritiserar de barn och barnbarn som vi delar mest gener med. Detta är en hypotes som testades i en undersökning som omfattade befintliga data om 43 000 barns överlevnad i sju traditionella samhällen - från byar på japanska landsbygden och byar i Malawi till städer i Tyskland och Kanada - från 1600-talet fram till vår tid. Och hypotesen stämde väl in på resultaten. Far- och mormödrars effekt stämde perfekt överens med DNA. "Ju högre X-relation desto gynnsammare effekt har far - eller mormodern på barnbarnets överlevnad". Skrev forskarna i sin rapport.
Hur går detta till? Bästa gissningen menar forskarna är att barnbarn överför en signal om genetisk relation i form av likhet eller doft, som farmor eller mormor omedvetet använder för att fördela tid och intresse till olika barnbarn.
Läs artikeln på Newsweek

2010-07 s 27
"När glömskan blir ett problem"
Risken för mild minnesstörning och demens ökar med åldern. Den vanligaste orsaken är Alzheimers. Alzheimers kan inte botas men behandling bromsar förloppet särskilt om den sätts in tidigt. Därför är det viktigt att iaktta när sätter in. Hur ska man då veta när och om det är dags att kontrollera minnet?
Fyrtiotalisterna börjar bli gamla och deras föräldrar ännu äldre. De är i 80-årsåldern, en åldersgrupp där det finns stor risk för minnesstörning och när fyrtiotalisterna upptäcker tecken hos föräldrarna blir de oroliga för egen räkning också.
Enligt Gary Small som är professor i psykiatri och åldrande vid UCLA är det effektivaste skyddet mot minnesförlust fysisk aktivitet. Redan tio minuters rask promenad per dag kan reducera risken för Alzheimer. Han föreskriver ofta dans åt sina manliga äldre patienter. Även hjärngymnastik är bra. Forskning visar att sådan kan skjuta fram minnesproblemen med flera år.
Molly Wagster, chief of the behavioral and systems neuroscience branch at the National Institute on Aging ger en del tips om vad som är "normal" glömska vad som är tecken på en begynnande sjukdom.
Det är normalt att glömma var man parkerade bilen men inte flera gånger i veckan. Det är normalt att lägga bilnycklarna i kylskåpet men inte att glömma leta efter dem eller glömma att åka till jobbet.
Washington Post

Forskning, Ekonomi
2010-09 s 29-31
"Världens mest lyckade misstag"
Det isländska företaget deCode har upptäckt fler gener än något annat företag i världen. Tänk om deCode hade kunnat tjäna pengar också. Kári Stefansson är företagets karismatiska grundare. Målet var att lösa DNA-mysterierna och bestämma orsakerna till många av världens allvarliga sjukdomar. Den potentiella fördel han hade var den genetiskt homogena isländska befolkningen. Företagets enorma databas gjorde att det blev en av världens främsta aktörer inom biotekniken. Företaget var mycket framgångsrikt och stundom använde Stefansson forskningstidskriften Nature som "sin personliga blogg". Vad deCode inte lyckades med var emellertid att upptäcka en förnuftig affärsmodell. Bland annat gjorde de Code det fatala misstaget att överlämna sitt rörelsekapital till Lehman Brothers, som placerade pengarna i osäkra papper. Detta i kombination med den globala finanskrisen orsakade stora förluster och i november förra året kom konkursen. Företaget har dock återuppstått med hjälp av nya pengar från Saga Investments med Earl "Duke" Collier som VD som försöker införa finansiell disciplin.

2010-26 s 30-31
"Vi sover för lite!"
Vi måste börja inse hur viktig sömnen är och att prioritera den. Sömnbrist påverkar hjärnan, hormonbalansen och hjärtat. Nya forskarrön ger överraskande svar på frågan om vårt behov av sömn. Vuxna behöver i allmänhet mellan sju och nio timmars sömn varje natt! Vi sover idag två timmar mindre än på 1800-talet och nästan en halvtimme mindre sedan 2001!
Forskare i Chicago har visat att för lite sömn ändrar kroppens hormonbalans. Förändringarna ökar aptiten, försvagar mättnadskänslan efter en hel måltid och ändrar på kroppens reaktion på sockerintag - allt kan orsaka viktökning och utveckling av diabetes.
Forskare vid Case Western Reserve University har funnit att sömnbrist kan kopplas till framtida viktökning men också ökad risk för högt blodtryck och hjärtsjukdomar.
Den goda nyheten är att de oönskade effekterna kan avvärjas med tillräckligt med sömn. Efter två nätters sömn i tio timmar blev hormonbalansen normal igen.

Läs artikeln i Newsweek: The Surprising Toll of Sleep Deprivation.

2010-27 s 30-31
"Fusk smittar"
Fuskare ertappas eller ertappas inte men en sak är säker och det är att de skäms för att de fuskar. Slutsatsen verkar vara att falska märkesprodukter får folk att känna sig som en bedragare. Människors känsla för rätt och fel påverkar deras känslor och uppträdande.

2010-32 s 21
"Bröstcancer är fyra gånger vanligare i Storbritannien än i Östafrika"
Enligt den senaste cancerstatistiken diagnosticerades 87,9 av 100 000 kvinnor i Storbritannien med bröstcancer 2008 jämfört med bara 19,3 i Östafrika, inklusive Kenya och Tanzania.
Världscancerfonden pekar på livsstilsfaktorernas betydelse i en ny undersökning. En del av skillnaden kan bero på att man i Storbritannien är bättre på att hitta och registrera patienter med bröstcancer. Men Världscancerfonden menar att olika livsstilar är den viktigaste faktorn. Forskarna menar att runt 4 av 10 bröstcancerfall i Storbritannien skulle kunna förhindras genom viktminskning, lägre alkoholkonsumtion och mer motion. Även amning tycks minska risken för bröstcancer. Kvinnorna i Östafrika drick mindre alkohol, är inte lika feta och betydligt fler ammar sina barn. Världscancerfondens vice forskningschef Rachel Thompson menar att nästan hälften av alla bröstcancerfall kan undvikas genom att låta bli alkohol och hålla vikten genom mer motion och rätt diet.
Högst i Europa ligger Belgien med 109,4 fall per 100 000 kvinnor. Sverige ligger också högt med ca 85 av 100 000. Att Zimbabwe ligger lägst med cirka 10 fall av alla studerade länder bevisar att bröstcancer hos kvinnor till större delen är en så kallad "vällevnadssjukdom", dvs där man har pengar till att köpa alkohol och ha bil och köpa fet och sockerrik mat.

2010-36 s 30-31
"Gud är onödig"
Den kände forskaren Stephen Hawking förklarar i en ny bok att Gud inte behövs som förklaring till universums uppkomst. I sin nya bok "The Grand Design" hävdar professor Stephen Hawking att Big Bang var oundviklig på grund av tyngdlagen och alltså inte ett resultat av gudomlig intervention.
I sin bok "A Brief History of Time" från 1988, verkade det som om Hawking accepterade Guds roll i universums skapelse, men nu skriver han att nya teorier bevisar att en skapare "inte är nödvändig". Eftersom det finns en tyngdlag kan och kommer universum att skapa sig själv ur ingenting.

2010-51 s 18-21
"Det blir bara bättre efter 47!"
Att åldras är att bli lyckligare.
Många undersökningar pågår för att få svar på den eviga frågan "Vad är det som gör människan lycklig?" Det verkar finnas fyra huvudfaktorer som påverkar lyckotillståndet: Kön, personlighet, externa omständigheter och ålder. Två personlighetstyper, den neurotiska och den extroverta. Den förstnämnda har svårare för att vara lycklig.
Men forskningens nya upptäckt är U-kurvan. Det är inte så att medelåldern är höjdpunkten i livet och sedan går det bara utför mot graven. Tvärtom, i de flesta länder är folk som olyckligast i 40-årsåldern och i början av 50-årsåldern. Det globala genomsnittet är 46 år!
U-kurvan finns oberoende av vilket land man bor i. Den finns kvar även om man räknar bort kontanter, sysselsättningsstatus och barn. Beror snarare på förbättrad känslokontroll: "Man kan inte göra alla nöjda alltid", när döden närmar sig lever man mer för dagen, och man börjar acceptera sig som man är. Lyckliga människor tenderar att vara friskare men också mer produktiva.
Ju gråhårigare värld desto ljusare.

2010-51 s 21-22
"Sexig, sexigare, sexigast"
Forskarna verkar äntligen begripa det som många män absolut inte förstår, nämligen vad det är som gör att kvinnor tycker att somliga män är stiliga och andra anskrämliga. Forskningsrön tyder på att kvinnors preferens för vissa typer av manlig fysionomi kanske styrs av saker som står utanför deras medvetna kontroll. Vissa maskulina drag är nära kopplade till virilitet och ett robust immunsystem. Ett av dessa är symmetri. Baksidan av dessa önskvärda är mindre attraktiva. Aggression är inte alltid bra inom familjen och inte heller promiskuitet och att smita från föräldraskapets plikter.
När kvinnan väljer partner måste hon alltså bestämma om hon ska prioritera den virile, kraftige mannens prima gener eller den mjukare mannens kärlek och omsorg. Kvinnans val påverkas av omedvetna faktorer.
De virila dragen tillfredsställer kvinnor mer i länder med generellt dåligt hälsotillstånd. Andra forskare har funnit ett starkare samband till länder med stor ekonomisk ojämlikhet.

2011-09 s 26
"En pappa är en pappa, är en pappa… eller?"
"Socialt faderskap" är en term som korrekt beskriver de många roller som män spelar i barns liv, enligt forskarna bakom en ny FN-rapport, "Mannen i familjen och familjepolitik i en föränderlig värld", som tycker att den traditionella papparollen behöver omdefinieras. Forskarna möter dock motstånd från både män och kvinnor.
Forskarna menar att konceptet faderskap behöver omvärderas rejält för att "anpassas till den moderna världen" för att beskriva "de flytande och varierande" sätt som män tar hand om och försörjer barn.
Vad är det som forskarna konstaterar? Jo, att familjen i dag ofta splittras. Äktenskapen håller sällan tills barnen blir vuxna. (bakgrunden är förstås feminismen). Fäderna flyttar och blir pappa på avstånd. Ibland blir männen "pappor" till andra mäns barn.
Forskarna måste därför "dramatiskt justera" sin uppfattning om faderskapet. Därför vill de kalla männens föräldraroll för "socialt faderskap".
"Bortsett från inseminering är faderskapet i grunden en social konstruktion" säger Margeret O'Brien medförfattare till rapporten.

2011-29/30 s 9
"Sova på jobbet"
Forskare vid Harvard och vid Läkarutbildningen i Aten fann att grekiska arbetare som tar regelbunden siesta har 37 % lägre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar än andra. Dessa rön har uppmärksammats i Tyskland där flera stora företag erbjuder de anställda speciella vilrum. Företagsledningen uppger att produktiviteten ökar märkbart hos utvilade medarbetare. "En tupplur på eftermiddagen motverkar tröttheten vid middagstid och medföljande risker för misstag", menar professorn i biologi och psykologi, Jürgen Zulley. "En tupplur förbättrar reaktionsförmågan, gör oss alertare, skärper reaktionsförmågan och gör oss på bättre humör".
En amerikansk undersökning vid Berkeley förra året bekräftar de tyska rönen.

2011-31 s 14-15
"Superantikropp kan utrota säsongsinfluensan"
Forskare har funnit en antikropp som kan ta sig an alla influensa A-virusets möjliga stammar, det virus som orsakar influensapandemier. Detta kan man läsa i tidskriften Science. Om antikroppen kan bevisas vara ofarlig kan den redan nu ges till sjukhuspersonal som arbetar i direkt kontakt med smittade. Traditionella influensavaccin gör att kroppen producerar proteiner med namnet hemag-glutininer på influensavirusets ändar och dessa fungerar då viruset muterar. Därför behöver man ta fram nya vaccin till varje säsong. Superantikroppen fungerar annorlunda. Den fäster sig vid en del av hemag-glutininets stam som är gemensamt för alla influensa A-stammar och som inte verkar mutera. Virusets "akilleshäl" säger forskarna. Ett heltäckande influensavaccin skulle innebära stora förbättringar i hälsovården.

2011-33/34 s 18-19
"Chimpansexperiment på väg att avskaffas"
De var avgörande vid framställandet av vaccin för hepatatis A och B. De var inblandade i hundratals tidiga HIV-studier. Och 1961 sköts två av dem ut i rymden.
Förra året förbjöd EU praxis varpå bara USA och Gabon blev de enda länder som utför medicinska experiment på chimpanser.
Förra året åstadkom frågan en storm vid NIH (National Institute of Health). Med den kända apforskare och chimpansvännen Jane Goodall i spetsen. Kan innebära slutet få forskningen också i USA.

2011-38 s 28-29
"Ett gott skratt förlänger livet"
Skratt förespråkas ofta som en källa till hälsa och välmående, men det är svårt att säga exakt varför man mår så bra av att skratta så att det gör ont.
Svaret på skrattets gråta är, enligt evolutionspsykologen Robin Dunbar, inte den intellektuella njutningen av humor utan den fysiska akten att skratta. Den enkla muskelövning som involveras när man utstöter det välbekanta ha-ha-ha ökar produktionen av endorfiner, en hjärnsubstans som ökar välbefinnandet.
I fem laboratorieundersökningar och en fältstudie i samband med komiska teaterföreställningar testade Dunbar och hans kolleger förmågan att uthärda smärta både före och efter skrattutbrott i sällskap.

Dunbar säger att svaren också ger ett partiellt svar på den uråldriga frågan om vi skrattar därför att vi känner oss glada, eller om vi känner oss glada därför att vi skrattar.
"Den enkla slutsatsen är att skratt sätter fart på endorfinerna," säger Dunbar. Exakt vad det är som stimulerar skratt är en fråga som leder in i en helt annan labyrint.
När man analyserade resultaten visade det sig att skratt dövar smärta eller snarare ökar uthålligheten av smärta, medan allmänt välbefinnande inte påverkar smärttåligheten. Uthålligheten mot smärta används som mått på endorfinnivåerna, eftersom deras närvaro i hjärnan är svår att mäta.
Dunbar tror att evolutionen uppmuntrade skrattet, därför att det medverkar till att skapa samhörighet på samma sätt som sång och dans. Dessa aktiviteter producerar också endorfiner, påpekar han, och fysisk aktivitet ingår också i dem.

2011-45 s 28-29
"Solstenar han ha hjälpt vikingarna att navigera från Norge till Amerika"
Vikingarna färdades långa sträckor över öppet vatten varför de måste ha varit skickliga navigatörer. Ny forskning stärker vikingalegenden om att de använde glödande solstenar, som kunde lokalisera solen även under molniga dagar. Den gåtfulla solsten nämns i en isländsk saga om en sjöfarare kallad Sigurd. Nu tror man att solstenarna kan ha bestått av isländsk spat, en transparent kalkspat som splittrar lusstrålar i två delar.

2012-07 s 28-29
"Stjärnskeppet - en studie i långsiktighet"
Långsiktighet har blivit ett tredjehandsfenomen. Visionerna finns i bakgrunden men planering som sträcker sig längre fram än 50 år existerar knappt.
DARPA, The Defense Advanced Research Projects Agency, gör annorlunda och har ett projekt som ligger långt fram i tiden, kanske 200 år.
Det handlar om ett nytt begrepp, generationsutvandring.
Främmande planeter utanför vårt eget solsystem ligger så lång borta så att även om vi skulle kunna färdas med en hastighet som är en tiondel av ljusets så räcker inte en människas liv till. De som funderar på att göra en sådan resa för förbereda sig på att varken hans eller hennes barn eller barnbarn kommer levande fram. Däremot finns en chans att ens gener kan komma fram till en främmande planet efter några århundraden. Det finns idéer om att det behövs minst 100 personer av varje kön för att undvika inavel. Ett slags Noaks ark i tiden och rymden.

2012-09 s 28-29
"Kärlek.dot.com"
Företag som erbjuder dating på nätet påstår att de är experter på att matcha par. Frågan är om det inte är lika stor chans att träffa den rätte på jobbet, i matbutiken eller på bussen.
De påstår att de har hittat det vetenskapliga svaret på frågan vad attraktion är. Har de verkligen det?
Vår tid har fått en ny äktenskapsmäklare: internet. Den nya aktören på denna marknad skiljer sig från föregångarna på två sätt: För det första är dess motiv bara att tjäna pengar, och för det andra står sällskapssjuka singlar i kö för att använda tjänsten.
Den ena är ett enormt mycket större utbud av potentiella partners, den andra är vetenskapligt testade metoder att föra samman personer som har förutsättningar att gilla varandra
Det större urvalet är oomtvistligt. Men leder det till bättre resultat? Och fungerar verkligen de "vetenskapligt testade algoritmerna" så att de leder till något som traditionell uppvaktning (eller åtminstone en flirt) inte klarar av?
Dessa frågor ställde en grupp psykologer under ledning av Eli Finkel vid Northwestern University i Illinois. Resultatet av gruppens undersökningar presenterades några dagar före Alla hjärtans dag, vilket knappast var en tillfällighet. Gruppens rapport i ämnet, publicerad i tidskriften Psychologial Science in the Public Interest, redogör för studier som har genomförts av många olika psykologgrupper sedan den allra första datinghemsidan, Match.com, startade 1995. I rapporten förhåller sig doktor Finkel och hans kolleger mycket skeptiska mot hela internetdatingbranschen, som omsätter många miljarder dollar. De är uppenbart misstrogna mot verksamheten och ifrågasätter dess seriositet.

Forskning, samhälle
2012-27 s 28-29
"Mexiko, vår omväg till Mars"
I Chichuahuan öknen i Mexiko lär sig vetenskapsmännen om den okända planeten Mars genom att forska här på Jorden. Cuatro Ciénegas är i stort sett ofruktbart och ovänligt och bara befolkat av organismer som klarar en omöjlig miljö, en som påminner om förhållandena på Mars för miljarder år sedan. Gipsdynerna i dalgången är inte olika Gale-kratern på Mars av idag där NSASs Curiosity Rover ska landsättas i augusti.

2012-31 s 27-29
"Hammarskjöld tänkte avgå"
Sedan 1996 har professor emeritus Börje Steenberg, som är inne på sitt 100:e år, ägnat sig åt forskning kring Dag Hammarskjöld. I följande artikel som bland annat bygger på dokument som Börje Steenberg funnit efter ett gediget detektivarbete får vi bland annat en inblick i hur Dag Hammarskjöld hanterade det brittiska motståndet mot FNs insats i Katanga. Börje Steenberg var vice chef för Förenta nationernas Food and Agriculture Organization 1970 till 1974.
Det finns en rad tecken som tyder på att Dag Hammarskjöld lekte med tanken på att avgå som Förenta Nationernas generalsekreterare hösten 1961. Hammarskjöld hade vid denna tidpunkt ovanliga problem på sitt kontor. Han hade varit starkt beroende under alla åren av sin stabschef, Andrew Cordier. Men Dag Hammarskjöld blev tvungen att i stället utse en person från något utvecklingsland. Valet föll på en indier. Det innebar en oerhört mycket tyngre arbetsbörda för generalsekreteraren.

2012-31 s 28
"Biskopen och mystikern Hammarskiöld"
Teorierna om den störtning som ledde till Dag Hammarskiölds död har liksom teorierna om morden på John F. Kennedy och Olof Palme varit många. I fallet Hammarskiöld har motsättningarna stått mellan dem som anser att han blev mördad och de som menar att olyckan var orsakad av den mänskliga faktorn och skyller på pilotfel. Förre ärkebiskopen K. G. Hammar är övertygad om att Hammarskiöld blev mördad och han har rest krav på en förnyad utredning.
Hammarskiöld var något av en mystiker av samma rationella karaktär som Emanuel Swedenborg. Han tycks ha uppfattat sitt uppdrag som en messiansk uppgift. Det framgår inte minst av hans "Vägmärken", texter som just Hammar ägnat sitt intresse.

2012-31 s 29
"Förnyad utredning om dödskraschen"
Det flyghaveri som 1961 ledde till Dag Hammarskiölds död ska återigen bli föremål för granskning. Nya rykten och gamla vittnesmål har lett fram till att en internationell kommission tillsatts. Den består bland annat av internationella jurister däribland en före detta åklagare vid Haag-tribunalen. Vittnen bland lokalbefolkningen har sagt att de sett ett flygplan attackera Hammarskiölds plan.

2013-07 s 26-27
"Forskare finner liv under Sydpolens is"
För första gången har forskarna funnit bakterier i de kalla och mörka djupen under Antarktis is. Det är en upptäckt som kan påskynda kunskapen om hur livet kan ha överlevts på andra planeter eller månar. Alla försiktighetsmått har vidtagits för att förhindra att sjön som ligger på 800 meters djup under isen smittas av bakterier från den överliggande isens sida.

2013-16 s 30
"Facebook ger dåliga betyg"
En undersökning visar att de elever som vistas mycket på Facebook under fritiden får sämre betyg än genomsnittet medan de som lyssnar på musik eller läser böcker får bättre betyg. Forskarna har följt kvinnliga universitetsstudenter under deras första högskoleår. Vi ville kolla hur olika medier påverkar betygen, säger Walsch som är ansvarig för undersökningen som gjorts av ett medicinvetenskapligt center i Los Angeles.
Emerging Adulthood
http://healthyliving.msn.com/pregnancy-parenting/kids-health/too-much-texting-facebook-time-may-lower-college-womens-grades

2013-22 s 31
"Tyskland är populärast i Europa"
Förbundskansler Angela Merkel och Tyskland har varit föremål för mycket hat och kritik den senaste tiden på grund av Tysklands krav på de länder som är värst skuldsatta i EUs finans kris. Men nu har BBC:s senaste undersökning visat att Tyskland är det land som har högst popularitetssiffror bland européerna. Och 59 % av de tillfrågade i 22 länder säger också att de tror att Tyskland har ett positivt inflytande på världen. Bara 15 % tyckte tvärtom.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22624104
BBC poll: Germany most popular country in the world

2013-31 s 31
"Längd och cancer"
Långa människor löper större risk att få cancer än korta. Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha undersökt 20 928 cancerpatienter.
Längden i sig anses inte utgöra orsaken utan nöjligen de hormoner och andra faktorer som har med växt att göra. Undersökningen gjorde på kvinnor men liknande forskning på män har gett samma resultat.
Researchers found that for every 10-centimetre increase in height, there was a 13 percent increase in risk of developing any cancer.

What does your height have to do with cancer?
http://all4women.co.za/health-and-wellness/health-news/what-does-your-height-have-to-do-with-cancer.html
According to study published in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, the taller a postmenopausal woman is, the greater her risk for developing cancer.

2013-38 s 22-23
"Antibiotikaresistenta bakterier leder till 23000 dödsfall om året"
Åtminstone två miljoner amerikaner insjuknar varje år på grund av resistenta bakterier och minst 23000 avlider. Det är oklart i vilken omfattning djurhållning i industriell skala har bidragit till problemet.
En dödlig form av bakterie som kallas CRE har blivit helt motståndskraftig mot så gott som all antibiotika på marknaden. Den är relativt sällsynt men har identifierats på vårdcentraler i 44 delstater.

Indien, Forskning, Teknik
2013-38 s 26-27
"Varför inte resa till Mars?"
Indien planerar att för att fira 50 års minnet av landets första uppskjutning av en raket i rymden skicka upp en farkost som ska ligga i en bana runt planeten Mars. Ända från början har Indiens rymdprogram utlöst två extrema reaktioner - den ena är att detta är en viktig och ärevördig uppgift. Den andra är att rymdprogrammet är ett slöseri med pengar i ett land där barn dör av svält. Den oundvikliga frågan är varför primärhälsovården i Indien inte har samma hjältestatus som rymdprogrammets pionjärer och utövare har och har haft.

Samhälle, Kultur, Forskning
2013-44 s 28-29
"Tjusningen i att bli skrämd"
Halloween tillåter oss att festa om i mörkret, i det oroväckande och i det mysteriösa. Men varför tycker så många av oss om att bli skrämda och när uppstod denna sällsamma böjelse.
När något skrämmer oss så processas det automatiskt i amygdala, en liten mandelformad hjärnstruktur som hanterar starka känslor. Detta utlöser två separata procesströmmar i hjärnan. En långsam som till frontalloben där en rationell bedömning av faran kan göras.
Och en snabb slåss-eller-fly mekanism. Inom tre sekunder har amygdala frisläppt ett 30-tal hormoner som gör dig beredd på handling. Bland dessa finns endorfiner och dopaminer, vilka lockar fram känslor av välbehag och upphetsning.

Portugal, Medicin, Forskning
2013-46 s 4-6
"Portugals nya äventyrliga upptäckter"
I vetenskap och forskning har Portugal gjort ansenliga framsteg. Svårare visar det sig att omsätta resultaten i nya produkter och vetenskaplig tillväxt.
Väster om Lissabon invigdes Champlimauds centrum som tillhör den internationella cancerforskningens och neurovetenskapens toppliga. Här är forskare från mer än 30 nationer verksamma. Det drivs av en stiftelse som fått namn efter magnaten António Champalimaud (1918-2004). Efter hans död innebar hans testamente en stor överraskning, när det visade sig att omkring 500 miljoner euro skulle gå till en stiftelse för biomedicin.
Stiftelsen bedriver bestrålning med "one shot Therapy", som inskränker sig till en enda omgång och drar till sig många utländska patienter.
Mycket annan toppforskning bedrivs som transistorer av papper, liksom minnen och batterier. Biometriska pass gör passkontrollen på portugisiska flygplatser mycket snabb. Det finns ett raffinerat betalningssystem, så kallade multibankautomat, sär mycket annat också kan göras.

Italien
2013-46 s 18-19
"Jordbruksavfall ersätter bensin"
Tekniken att använda spill från jordbruksproduktionen samt växter och grödor som går att odla på mark där traditionella jordbruksprodukter inte passar är en miljömässig revolution. I konventionell tillverkning av etanol har man tidigare använt sig av grödor som kunnat ätas och därför minskat matproduktionen.
Men det finns ett starkt motstånd mot biobränslen från oljebolagen som inte vill att bensinförsäljningen ska minska.

2013-51/52 s 29-30
"Tillåt dig att frossa i jul!"
Bara du tränar en stund dagligen och i trivsam takt kan du unna dig att äta 75 % fler kalorier varje dag! - och din kropp förblir lika frisk och sund som tidigare.
Lagom till jul publicerar forskare vid University of Bath en forskningsstudie i The Journal of Physiology. Den visar att det räcker med att man utövar någon form av fysisk träning dagligen i lagom takt för att slippa gå upp i vikt av all julmat och framför allt minska de skadeverkningar, som insulinresistens - som oftast är det första steget för att utveckla diabetes - som en livsföring på mycket fett och ett i övrigt stillasittande liv ger. Till exempel en ökad blodsockernivå.

USA, Forskning, Vetenskap
2014-20 s 22-23
"Vermont versus vetenskapen"
Den lilla staten kan fälla bioteknikindustrin.
Vermont förbjöd slaveri redan 1777, före resten av Amerika, och nu pratar lokala miljöaktivister som om de har uppnått något lika stort. Regionen Green Mountains förbereder sig för att kräva märkning av livsmedel som innehåller genetiskt modifierade (GM) ingredienser. Vermont har en lustig mix med stränga miljöregler, generösa vapenlagar och USAs enda självutnämnda socialistiska senator.
GM-motståndarna, liksom de som förnekar klimatförändringar är döva för bevis. Och världens hungriga människor får inte rösta i Vermont.
Upprepade studier har inte funnit något hot mot människans hälsa i GM ingredienser som finns i upp till 80 % av de processade livsmedlen i amerikanska butiker. Allt sedan GM tomatsorten Flavr Savr nådde butikshyllorna 1994 har amerikanerna en mer avslappnad inställning till tekniken än andra länder. 64 länder däribland de 28 EU-länderna kräver märkning. Så inte USA, hittills.

Forskning, Klimat
2014-22 s 27-29
"Omstridd svensk forskare har startat klimatkrig"
Den svenska klimatforskaren Lennart Bengtsson påstår att han blev pressad att avgå från kontroversiella Global Warming Policy Foundation (GWPF) eftersom kollegerna fryste ut honom när han anslöt sig till lobbygruppen.
GWPF är mest känd för sin skepsis mot klimatförändringarna och deras ansträngningar att undergräva FNs klimatpanels (IPCC) ställning. Lennart Bengtsson säger att behandlingen av honom påminde om förföljelsen av misstänkta kommunister i USA under McCarthyismen på 1950-talet.
Nu klagar också andra forskare på att pressen att anpassa sig till konsensus har blivit ett allvarligt hinder i arbetet.
Sedan 2000 är Lennart Bengtsson professor vid University of Reading. Hans forskningsområde innefattar bland annat atmosfärsmodellering.
Den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters avböjde att åublicer en studie Bengtsson genomfört, so förutspådde en mildare västhuseffekt.
Klimatforskare är nu engagerade i en debatt om huruvida deras vetenskap är lamslagen av tvånget att anpassa sig. De frågar sig om kritik undertrycks. Trovärdigheten i forskningens bevis för klimatförändringen står på spel och själva frågan om huruvida klimatforskningen fortfarande är tillförlitlig.

A Heated Debate: Are Climate Scientists Being Forced to Toe the Line?
http://www.spiegel.de/international/world/climate-scientists-mixed-over-controversy-surrounding-respected-researcher-a-971033.html

http://www.spiegel.de/international/world/meteorologist-lennart-bengtsson-joins-climate-skeptic-think-tank-a-968856.html
Se också en artikel i DN Agenda http://www.di.se/artiklar/2014/4/4/klimatforskaren-avfardar-skrackscenario/
http://www.klimatupplysningen.se/2014/05/15/lennart-bengtsson-lamnar-gwpf/

2014-24 s 30
"Eva är farligare än Adam?"
Kvinnliga orkaner dödar fler än de manliga. Detta påstår Kiju Jung vid University of Illinois. Anledningen har ingenting med själva stormarna att göra utan hur folk reagerar inför en storm. Det är för kategorin storskadestormar som namnen har betydelse.
Stormar som ges manliga namn fruktas mest. Kanske borde myndigheterna skapa ett nytt namnssystem.

USA, Forskning
2014-29 s 26-28
"Hjärntester hjälper minnet på traven"
Forskningens mål är att utveckla nya behandlingar för traumatiska hjärnskador, den vanligaste skadan hos soldaterna från krigen i Irak och Afghanistan. De mest förödande symptomen är att minnet och slutledningsförmågan försämras.
Forskare har i preliminära studier funnit att de kan skärpa vissa delar av minnet genom att direkt avläsa och stimulera kretsar djupt inne i hjärnan. Direktavläsning är den snabbaste grenen inom neurovetenskapen. Det utvecklas metoder för att direkt avläsa och sedan stimulera kretsar djupt inne i hjärnan.

2014-29 s 31
"Lukt och syntest kan upptäcka Alzheimers"
Det visar nya internationella studier som kommer att presenteras vid den internationella demens konferensen Om Alzheimer´s Association 2014, som hålls i Köpenhamn i dagarna.
Två studier visar att minskad förmåga att lukta kan vara en av de tidiga symptomen på demens och Alzheimers. Luktsinnet är nära förknippat med minne så när sjukdomen förstör hjärnans minnescenter påverkas luktsinnet.
Två andra studier visar att nivåerna av ämnet beta-amyloid protein i ögat motsvarar nivåerna i hjärnan. Om nivån är förhöjd, är det en stark indikation på att personen antingen redan har eller senare kommer att utveckla sjukdomen. Det är viktigt att upptäcka sjukdomen tidigt så att kan förebyggas eller behandlas.
Idag används kostsamma skanningar eller ryggmärgsprover som kan vara riskabla att genomföra.
Daily Digest News
http://dailydigestnews.com/2014/07/smell-test-could-help-spot-alzheimers-early-researchers-say/

2014-30-31 s 18
"Nässpray mot ormgift kan rädda liv"
Ormbett dödar 84000 människor varje år. I Indien är dödsfallen högst.
Ett forskarlag i Kalifornien rapporterar att ett enkelt nässpray med neostigmin kan reducera dödsfallen. Om det kombineras med atropin, en substans som tas upp av näsan, skulle neostigminet ge få negativa bieffekter.
Mer än tre fjärdedelar av de som fallit offer för ormbett i Indien dör innan de hinner fram till sjukhuset.
Många dör av andningssvikt efter att ha förlamats av ormens nervgift.
Nässprejen skulle bli en billig, snabb och enkel metod för att förhindra den förlamning som inträder när man blivit ormbiten.
Att utveckla billiga, värmetåliga och lättanvända mediciner mot förlamning skulle ge behandling i ett tidigt stadium och rädda liv.
"India's snakebite victims could be offered lifesaving low-cost nasal spray"
http://www.theguardian.com/global-development/2014/jul/18/india-snakebite-victims-nasal-spray-reduce-deaths

Forskning, Klimat, Miljö
2014-33 s 29-30
"Forskare kan ha knäckt den mystiska gåtan"
Med kratrarna i Sibirien; Men det är inga goda nyheter.
Forskare har länge hävdat att den globala uppvärmningens epicentrum ligger långt bort från mänskligheten. I ett kargt landskap i det frusna norr, där rödkindade barn bär päls. där solen knappt går upp på vintern och där temperaturen kan falla ner mot 50 minusgrader. En sådan plats är Jamalhalvön i Sibirien. Namnet betyder "vid jordens ände", en ödslig landtunga där renskötande Nentser lever. Mest berömd för en krater på 100 meter i diameter som helt plötsligt dök upp. Vad har skapat den? Det kan vara metangas som frigjorts då den frusna marken tinat. Somrarna 2012 och 2013 var extra varma. Flera sådana effekter med utsläpp av metangas kan påverka den globala temperaturen. Metangas har 20 gånger högre effekt på klimatförändringarna än koldioxid.
Nyligen har ytterligare två kratrar upptäckts i Sibirien.

Danmark, Forskning
2014-41 s 9
"Danskarna är inte längre lyckligast"
Vad har Panama som gör invånarna så nöjda och glada? Blomstrande ekonomi. Vacker natur. Varma familjerelationer.
Men varför har Danmark trillat ner från förstaplatsen på lyckoskalan till nummer tre? Den sociala solidariteten är på nedåtgående och har ersatts av en ökad individualism, är ett av svaren. Den yngre generationen danskar känner sig ensamma.
En opinionsundersökning av totalt 133 000 personer från 135 länder har fått betygsätta sitt välbefinnande i fem kategorier: meningsfullhet, socialt, finansiellt gemenskap och fysiskt.
Panama toppade i fyra av kategorierna och med grannlandet Costa Rica i tät följd.
Danmark kom på tredje plats.
I Panama tror man att topplaceringen beror på att landets ekonomi blomstrar, att man lyckats behålla sina traditionella värderingar, att familjebanden är starka och att man på söndagar umgås i familjen. Dessutom har landet en vacker natur.

Forskning
2014-43 s 30
"Risken för fallande himlakroppar ökar"
Varningsprogrammet för ankommande asteroider, meteorer och kometer läggs ner i brist på pengar. Detta kan få förödande konsekvenser för Jorden. Himlakroppar som passerar inom 7,4 km från Jorden, eller som är större än 150 m i diameter anses vara potentiellt farliga asteroider (PHA). Det finns 1508 kända fall.

Forskning, Samhälle, Handel
2014-48 s 28
"Banktjänstemän tenderar att ljuga för ekonomisk vinning"
Resultaten bekräftade "allmänna åsikter om finanssektorn.
Schweiziska forskare har kommit fram till att de har bevis för att banktjänstemän ljuger för att uppnå ekonomisk vinning. Studien som publicerats i den ledande tidskriften Nature, avslöjar psykologin bakom, vad forskarna kallar, en dramatisk r förlust av anseende och förtroendekris för den finansiella sektorn, som blivit en följd av oseriös handel, riggade räntor, skatte- och skatteplaneringsskandaler, med mera.
Kanske måste i framtiden banktjänstemän tvingas svära en ed likt den om läkare gör vilket skulle få dem att beakta effekterna av sitt beteende för samhället och individer i stället för att fokusera på egna eller bankens kortsiktiga fördelar.

Psykologi, Forskning
2015-5 s 22
"Spionernas kroppsspråk avslöjar dem"
Vem eller vilka av utrikesdiplomaterna i ditt land är spion? Vem bland våra egna spioner är dubbelagenter? Och vilken utländsk statsledare planerar att bomba sin granne? Alla regeringar strävar efter att kunna besvarar dessa frågor.
I USA tror CIA att det kan vara till hjälp att studera kroppsspråket.
I USA har man spenderat 900 miljoner sedan 2007 på att försöka avläsa personers kroppspråk på amerikanska flygplatser.

Forskning, Storbritannien
2015-6 s 8-9
"Gettots paradox"
Fattiga barn klarar sig bättre i fattiga stadsdelar.
En vanlig uppfattning är att fattigdom och utanförskap förstärks när fattiga människor samlas i kluster och att socialt blandade områden därför borde hjälpa de fattiga. Men det finns "absolut inga seriösa bevis som stöder detta", säger Paul Cheshire, professor i ekonomisk geografi vid London School of Economics (LSE).
Däremot finns det nya bevis som tyder på att det är fel. Fattiga barn lyckas bäst när de växer upp i fattiga bostadsområden. Bäst går det om man skickar de bästa lärarna till eftersatta områden!
Forskare vid Duke University i USA har följt över 1600 barn i England och Wales från fem till 12 års ålder.
"Att leva bredvid rika människor kan göra de fattiga mycket mer medvetna om sin egen utsatthet". Det kan leda till att öka de känslor av utsatthet som är förknippade med asocialt beteende och kriminalitet.

Forskning
2015-13 s 23-25
"Rekonstruktion av smittkoppsvirus"
Kemiska och biologiska vapen vinner i betydelse på grund av en blixtsnabb vetenskaplig utveckling. I gränslandet mellan biologi och kemi kan nya stridsmedel skapas.
Enligt en rapport under år 2014 från världshälsoorganisationen (WHO) har antalet cancerfall i världen ökat betydligt. Vetenskapsmän arbetar intensivt med effektivare former av cancerbehandling. En viktig gren av forskningen ägnas frågan hur man ska kunna kombinera cellgifter och antikroppar så att de omgivande friska cellvävnaderna ska kunna bibehållas intakta. Skulle man en dag lyckas med det, då skulle man ha nått ett genombrott i kampen mot ett av mänsklighetens värsta gissel.
En viktig förutsättning för den sortens framstag är samarbete inom biovetenskapen och vetenskapliga rön som gör det möjligt att förstå biologiska system på molekylär nivå. I synnerhet gränssnittet mellan kemi och biologi blir allt mer transparent.
Mycket av forskningsarbetet i världen styrs av industrin och högskolorna. För att snabbt kunna omsätta ny forskning i kommersiellt gångbara produkter testas ofta snabbt den militär nyttan.

Forskning, Storbritannien
2015-13 s 28-29
"De flesta britter härstammar från tyskarna"
Analysen visar att anglosaxarna är den enda erövraren (omkring 400-500 f.Kr) som på ett väsentligt sätt förändrat befolkningens genetiska utseende, nästan 30 % av de flesta britternas DNA kommer från deras förfäder, dagens tyskar.
Analysen av mer än 2000 britters DNA fann att de som idag bor i södra och mellersta England delar ca 40 % av sin DNA med fransmännen, 11 % med danskarna och 9 % med belgarna. Det franska bidraget var överraskande nog inte kopplat till Normandernas invasion 1066, utan till en tidigare okänd migrationsvåg till Storbritannien någon gång efter slutet av den senaste istiden för nästan 10 000 år sedan.
Studien visade också att förfädernas bidrag till nutidens gener varierade avsevärt mellan områden som Wales, Skottland och Nordirland som framstod som separata genetiska kluster. Befolkningen på Orkneyöarna visade sig vara mest genetiskt distinkt, 25 % av deras DNA härstammade från norska förfäder som invaderade öarna på 800-talet.
Författarna föreslår att DNA-analys nu bör betraktas som ett kraftfullt historiskt verktyg som ibland ger mer opartiskinformation än de traditionella källorna.

2015-13 s 30
"Varför bar vikingakvinnan en ring med inskriptionen "Till Allah" i sin grav"
Ett arkeologisk fynd från i Birka som var ett historiskt handelscentrum på nuvarande Björkö i Mälaren hittades år 1900 Hon bar på en ring tillverkad av en silverlegering med en inskription i kufisk arabisk skrift. Texten lyder "till Allah", ett mycket ovanligt fynd.

Genetic study reveals 30% of white British DNA has German ancestry

Forskning, Medicin
2015-30/31 16
"Inhalerat ebolavaccin skyddar apor mot virus"
Forskare rapporterar att en enda dos av ett nytt ebolavaccin som kan inhalas neutraliserar det dödliga viruset.
Studien som publicerades i tidskriften Journal of Clinical Investigation visar hur aerosolvaccinet aktiverade immunceller i rhesusapors andningssystem och gav skydd mot mot viruset. Författarna påpekade att det var det första försöket att använda aerosol för att vaccinera apor med ena viral hemorrgisk feber.
Det nya vaccinet kan hanteras utan hjälp av medicinsk personal. Så om det visar sig fungerar på människor kommer vaccinet att vara särskilt användbart i utvecklingsländer där det råder en allvarlig brist på läkare och sjuksköterskor som i Västafrika.

Forskning
2015-30/31 41
"Terapi mot sömnlöshet kan hjälpa även mot andra sjukdomar"
Sjukdom stör sömn. Dålig sömn gör sjuksomssymtom värre. Detta är ett moment 22 som gör sig påmint redan under en vanlig förkylning.
I dag ses ses sömnlöshet om en sjukdom i sig och som en förstärkare av andra mentala och fysiska problem. När en person är kroniskt trött kan smärta bli smärtsammare, depression djupare och ångest starkare.
En ny studio visar att en terapi som förbättrar sömn även reducerar symptom på andra sjukdomar: alkoholism, depression och PTSD, kronisk smärta.

Forskning, Japan
2015-30/31 44
"I Japan begår de äldre de flesta brotten"
Ny offentlig statistik uppenbarar för första gången att brottsligheten är högre bland landets äldre än ungdomar i tonåren.
Antalet människor över 65 år som blivit föremål för polinsatser uppnådde siffran 23656 mellan januari och juni, jämfört med 19 670 för personer mellan 14 och nitton år.
Detta är, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo, ett tecken på "Japans grånande samhälle".
Ungefär 70 % av brottsligheten bland äldre består dock av snatteri bland fattiga pensionärer.

Samhälle, Forskning
2015-46 10-11
"Ett liv utan arbete kan vara livsfarligt"
Väldigt många traditionella jobb har försvunnit i den rika världen. Medelklassen urholkas och det är en källa till oro. En stor, stabil och välmående medelklass är viktigt för det civila samhället. Det borgar för delaktighet, tolerans och demokrati. Och utgör en stor del av den totala efterfrågan i ett samhälle. Redan Voltaire varande för medelklassens förlust av arbete: "Arbete räddar oss från tre stora olyckor: tristess, laster och fattigdom". Problemet är inte fattigdom menar Andrew McAfee, forskare och författare till "The Secon Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies", men väl laster och tristess. Dödligheten har ökat för medelålders vita med lägst utbildning. Detta kan hänföras till tre faktorer, självmord, kronisk leversjukdom och drogförgiftning. Sysselsättningsnivån för vuxna amerikaner var lägre än 52 % i september. Tristessen och lasterna som tillkommer när arbetet försvinner är ett allvarligt folkhälsoproblem.
Mycket har förändrats för den vita lägre medelklassen i USA, skilsmässotalen har ökat, liksom brottsligheten och antalet barn som lever utan två föräldrar.

Historia, Forskning
2015-50 10-11
"Ny forskning om varför vikingarna lämnade Grönland"
"Det var inget fel på vädret!"
När vikingarna övergav sina bosättningar på Grönland handlade det inte om att det blev kallare än under den "lilla istiden". Det är en tes som ofta används som ett exempel på hur klimatförändringarna format människans historia. Det kanske inte enbart var temperaturerna som gjorde att nordmännen tog sig till Grönland och sedan lämnade ön. Det handlade snarare om konflikter med inuiterna och om pengar.

Forskning
2015-50 30
"Panamasjukan kan utrota bananerna"
I mitten av 1900-talet försvann den mest populära bananen i världen nästan helt från jordens yta - en söt krämig sort som kallades Gros Michel och odlades i Latinamerika. En svampsjukdom, kallad Panamasjukan som först dök upp i Australien i slutet av 1800-talet, ledde till att Gros Michel dog ut.
Nu hotar ett utbrott av sjukdomen existensen för Cavendish som ersatte Gros Michel och som nu utgör 99 % av marknaden.
Detta är den oroande slutsatsen i en ny studie som PLOS Pathogen publicerat. Många bananplantor lider redan av Tropical Race 4, en mer potent mutation av den fruktade Panamasjukan. Anledningen till att sjukdomen är så hotfull för bananerna beror i höggrad på vårt sätt att odla frukt. Alla kommersiellt producerade bananer är av samma sort - bokstavligen är de helt enkelt kloner av varandra.

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/12/04/the-worlds-most-popular-banana-could-go-extinct/
"Bye, bye, bananas"

2016-01 23
"Ismannen Ötzis magbakterier kan ge ledtrådar om människors migration"
Maginnehållet i en 5300-årig kropp som grävts fram ur en upptinad glaciär i de italienska alperna har levererat ännu en överraskning. I hans magsäck har forskare funnit prover av Helicobacter pylori, en bakterie som infekterar omkring hälften av befolkningen och ibland kan orsaka magsår.
Bakteriens genetiska variationer används av forskare som ett komplement till humangenetik för att spåra människans migration i historien.
Att rekonstruera historien om mänskliga patogener, en ny vetenskap som möjliggjorts av förmågan att avläsa DNA,molekyler som är flera tusen år gamla, kan ge fördjupade insikter i både medicin och historia.

2016-01 30-31
"Vill du bli lyckligare, tänk på döden!"
En artikel av Arthur C Brooks, ordförande i "The American Enterprise Institute" och en regelbunden kolumnist i New York Times.
Brooks menar att vi slösar bort nuet på värdelösa aktiviteter. Lösningen ligger inte i att bara bestämma sig för att sluta slösa tid utan i att på ett systematiskt sätt bli mer medveten om sin begränsade tid. Att bestämma sig för att leva som om år 2016 vore ens sista. Börja med att sortera bort alla aktiviteter, stora som små, som inte uppfyller "sista-året-testet".
Om det här året vore ditt sista år skulle du då tillbringa den kommande timmen med att tanklöst surfa runt på sociala medier eller skulle du välja att läsa något upplyftande i stället? Eller ringa en vän och höra hur hen mår?
Blir man dyster och allvarlig när man blir medveten om sin begränsade tid i livet? Inte alls! Det finns bevis på att vi blir roligare om vi funderar mer på döden.

2016-04 29
"Hundar kan ha utvecklat teknik för att hantera vårt dåliga humör"
Ny forskning visar att hundar begränsar ögonkontakten med människor som är arga, samtidigt som de tenderar att stirra aggressiva hunder i ögonen. Forskarna menar att detta kan vara ett sätt att försöka lugna människor, något som utvecklades när hunden blev tam och tjänade på att undvika konflikter med människor.
Att undvika konflikter kan ha hjälpt hundar - som är det populäraste husdjuret i USA - att utveckla starkare vänskapsband med människan.

Forskning, Medicin
2016-05 11-13
"Forskare världen runt försöker hitta ett sätt att bromsa Zikavirusets spridning"
I de världsomfattande ansträngningarna att försöka stoppa Zikavirusets spridening har en ny aktör stigit in på scenen. Det är en genmodifierad (GM) mygga, vars upphovsmän hävdar att den kan vara lösningen på problemet. Men även om de första rapporterna om myggans förmåga att stoppa sjukdomen är lovande, är den fortfarande alldeles ny i världens arsenal av myggbekämpningsvapen. Flera olika faktorer har betydelse för om den genmanipulerade myggan verkligen kommer att bli framgångsrik.
Företaget Oxitec har i myggan, Aedes aegypti, planterat in en "självförstörande" gen som gör att nya myggenerationer dör innan de når vuxen ålder.
Brasilien är det första landet där man redan har gjort omfattande experiment med den genmodifierade myggan och där den tillåts som kontrollmetod.

Forskning, Medicin, Brasilien
2016-05 18-22
"Hur ett medicinskt mysterium och tragedier ledde läkarna fram till svaret"
Plötsligt föddes ett stort antal barn "utan pannor och med underligt formade huvuden", vilket förbryllade läkare i Brasilien. Läkarna började söka svar och sökandet ledde till den tidigare förhållandevis anonyma patogenen Zikavirus.
Nu har WHO sänt ut katastroflarm och uppmanar gravida kvinnor att undvika länder där viruset finns. Zikaviruset är nu ett hot mot ekonomierna i fattiga länder och mot sommarens olympiska spel i Rio de Janeiro. Viruset sprids nu i 33 länder med sammanlagt 600 miljoner invånare enligt WHO.

Forskning, Medicin
2016-05 27-28
"Hjärt- och kärlsjukdomar i forntida mumier"
Rekonstruktion av en 5000 år gammal man baserad på hans mumifierade kvarlevor som återfanns i de italienska Alperna. Spår av hjärt- och kärlsjukdomar i mumier har gjort att vissa forskare omprövar uppfattningen om att hjärtsjukdomar är ett helt och hållet modernt fenomen. Hjärt- och kärlssjukdomar, som är den vanligaste dödsorsaken i USA, förklaras ofta geom modern kosthållning och en stillasittande livsstil.

Forskning, Historia
2016-07 29
"Orsakade blyförgiftning Romarrikets fall?"
Nya rön avfärdar den teorin. Den franske forskaren Hugo Delile och han team rapporterade i Proceedings of the National Academy of Sciences 2014 att de nu samlat tillräckligt med kritik mot den teori som länge hävdats av den kanadensiske professorn Jerome Nriagus, nämligen att romerska kejsare dött sedan de ätit mat tillagat i blykärl, att de i stort sett kunnat avfärda den. "Bly betraktas inte längre som den främsta boven i Rom", skrev Delile.

2016-22 12-13
"Hjärnskada gör italiens man till fransman som ropar "bon jour!"
Varje morgon de senaste fyra åren har denne italienare inlett sin dag med fart och kläm.
Han är alldeles särskilt europeiskt entusiastisk och slår upp fönstren och ropar till sina grannar. Men det är inte ett glatt "buon giorno", som han ropar utan i stället hälsar nah världen "bon jour!"
Idag läser han franska tidskrifter och älskar fransk mat. Mannen fick för fyra år sedan en hjärnskada som berodde på fel i en artär. Nu talar han en kraftfull franska om än med många misstag. Vetenskapsmän kallar fenomenet "tvångsmässigt främmandespråksyndrom".

Forskning, IT
2016-22 25
"Forskare har upptäckt ett mystiskt datavirus som lurar industrianläggningar"
En grupp forskare har upptäckt ett sällsynt exempel på skadlig programvara, skickligt utformad för att maskera ett avbrott i enidustriell maskin som till exempel används i ett energiverk eller en kemisk fabrik. De har döpt viruset till Irongate.
Forskarna upptäckte den skadliga programvaran på Virustotal, en gratis onlinetjänst hos ett dotterbolag till Google. Forskarna har upptäckt likheter med Stuxnet, som upptäcktes 2010 och som skadat nästan 1000 centrifuger vid en iransk kärnanläggning. Stuxnet skapades gemensamt av USA och Israel.
Forskarna upptäcktr den skadliga programvaran på Virustotal (https://www.virustotal.com/), en gratis onlinetjänst hos ett dotterbolag till Google som analyserar misstänkta datafiler och underlättar upptäckt av skadlig kod.
Både Stuxnet och Irongate är utformade för att fungera på en enda, mycket specifik process. Irongate verkar förändra temperaturen och trycket.

Forskning, IT
2016-22 30-31
"Forskare vill skapa mänskligt DNA på konstgjord väg"
För fyra veckor sedan möttes 130 forskare, entreprenörer och politiska ledare bakom stängda dörrar på Harvard University - endast för inbjuda - för att diskutera ambitiösa planer på att skapa mänskligt DNA på konstgjord väg. Tillkänna givandet som kom i tidskriften Science visar att biotekniken genomgår en snabb utveckling som samtidigt är etiskt besvärlig. Nu handlar det inte längre om att "läsa" genetiska koder utan att "skriva" dem. Projektet är döpt till "Genome Project-write". Ett antal exempel på vad billigare syntetiserad DNA kan användas till är "skapa transplanterbara mänskliga organ, immunitet mot virus i cellinjer, motstånd mot cancer, högre produktivitet, kostnadseffektivt vaccin och utveckling av läkemedel med mänskliga celler.
Artikeln i Science tog inte upp några etiska frågor.
https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/06/02/after-secret-harvard-meeting-scientists-publish-proposal-to-create-synthetic-human-genomes/
After secret Harvard meeting, scientists announce plans for synthetic human genomes

Teknik, Forskning
2016-34 30-31
"Nyfunnen jordlik planet kretsar runt Proxima Centauri"
Europeiska astronomer har funnit en jordlik planet som kretsar runt Proxima Centauri, vår närmaste stjärna, bara 4,24 ljusår bort. Det är möjligt att det finns vatten på planeten - och med det, liv. Aldrig tidigare har planetjägare hittat en möjlig jord som ligger så pass nära att forskarna faktiskt kan försöka att hitta spår av liv.

Syrien, Medicin, Forskning, Samhälle
2016-35 19
"Livslängden för syriska män minskar dramatiskt"
Den förväntade livslängden för män i Syrien har minskat med fem år sedan kriget där började 2011. Det har konstaterats i en ny undersökning av dödligheten och en sådan plötslig nedgång har man inte sett sedan den inträffade för ryska män efter Sovjetunionens fall.
Analysen från Institute for Health Metrics and Evaluation, en forsknings grupp vid University of Washington, utnyttjade data från 22 länder i Mellanöstern och Nordafrika samt även Pakistan och Avghanistan för att studera trender när det gällde död och sjuklighet från 1990 till 2013. Den publicerades nyligen i den brittiska medicintidskriften Lancet Global Health. Studien fann en stadig förbättring av regionens hälsa under perioden. Men den arabiska våren och dess uppror under år 2011 och därpå följande oroligheter störde dessa framsteg i ett antal länder; Syrien, Jemen, Libyen, Egypten och Tunisien.
" Life expectancy in Syria fell by six years at start of civil war"
Eller:
" Life Expectancy Falls by 5 Years for Syrian Men, New Analysis Finds"
" Health in times of uncertainty in the eastern Mediterranean region, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013"

Forskning, medicin
2016-37 30
"Ny genteknik kan utplåna hela arter"
Forskare från hela världen samlades nyligen på Hawaii för en internationell bevarandekongress, där de bland annat tillbringade veckan med att diskutera dagens mest angelägna miljöfrågor.
Ett aktuellt ämne var en form av genetisk modifiering som kallas "gendrivarteknik". Medlemmar av Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) har godkänt ett förslag som skulle förbjuda användandet av gendrivarteknik.
En gendrivare är DNA som oftare kan föras vidare till avkomman än vanliga gener. Gendrivare är ett naturligt förekommande fenomen - de finns i alla arter i naturen. Men nu med tillkomst av ett nytt genetiskt ingenjörsverktyg skulle de kunna utnyttas av människor. Genetiska modifieringsverktyg som CRISPR, Clustered Regularly Interspaced Short vilket ger dem möjlighet att fysiskt förändra gener och deras egenskaper.
Nu kan forskare använda sådana verktyg för att fästa gendrivare på DNA-sekvenser, vilket kraftigt ökar sannolikheten för att dessa gener förs vidare.
Mekanismen kan anvädas för att rädda utrotningshotade arter men även teoretiskt sett för att utrota invasiva populationer.

Läs mer i The Washington Post: "This new gene technology could wipe out entire species - to save others", eller läs den här, översatt i Tempus nr 37.

"Everything you need to know about why CRISPR is such a hot technology"

"CRISPR - tekniken som tagit forskarsamhället med storm"

"Beschleunigte Vererbung mit Gene Drive: Unkontrollierbar oder Lebensretter?"
"Harnessing the Power of Gene Drives to Save Wildlife"

Forskning, Medicin, Kina
2016-39 14-15
"Expert på kinesisk medicin både respekterad och hatad"
Paul U. Unschuld är en av västvärldens ledande experter på kinesisk medicin. Han är en av de första västerländska forskarna att hantera kinesisk medicin på ett systematiskt och seriöst sätt, och ser sitt ämna som ett sätt att förstå den kinesiska kulturen snarare än new age-rörelsens motsvarighet till modern medicin. Han är respekterad och ibland hatad för sitt uppriktiga sätt att översätta kinesiska medicinska texter. Unschuld har samlat på sig 1100 antika manuskript som kan ge ledtrådar till hur läkekonsten utövades på gräsrotsnivå i Kina.

2016-39 26-27
"Unik undersökning bekräftar ett samband mellan olika språk"
Du kan resa till mer än 1 400 platser runt om i världen och fråga folk som talar mer än 1 400 olika språk och få höra 1 400 ord som innehåller ljudet "n". Men alla dessa ord betyder samma sak: näsa. De har funnit bevis för att det finns starka samband mellan ljuden i ord och den betydelse de har i helt obesläktade språk från världens alla hörn
Detta är en av upptäckterna i Proceedings of the National Academy of Sciences stora studie.
Inom lingvistiken har man länge antagit att de ljud vi väljer för att beteckna vissa begrepp är helt godtyckliga men nu hävdar alltså forskarna att åtminstone vissa samband är mer allmänna än vad vi tidigare trott.
Den gamla uppfattningen, för hundra år sedan, var enligt Ferdinand de Saussure, en av grundaren av den moderna språkvetenskapen, var att förhållandet mellan signaler (de ord vi använder) och innebörden (begreppen vi försöker beskriva) var godtyckligt.
"A nose by any other name: Biology may affect the way we invent words"

Förutom förstås de onomatopoetiska orden i Wikipedia.

Historia, Vetenskap
2016-41 28
"Enormt fotavtryck av dinosaurie har upptäckts i Gobiöknen"
Några av världens största fotspår skapades för 70-90 miljoner år sedan, när en dinosaurie som tros ha varit av typen titanosaurie klampade runt i gyttjan i Centralasien. Långt efter att titanosaurierna hade dött ut fanns gjutningarna kvar i sanden. Det största fotspåret är 107 cm långt. Titanosaurier är en slags uppsamlingsterm för en grupp fyrbenta, långhalsade växtätare.

Kultur, forskning
2016-46 8-11
"En förlorad värld av skeppsvrak har hittats i Svarta Havet"
Det medeltida skeppet, som kallas Svarta havets blomma, ligger på mer än 800 meters djup. Materna, träskrovet och borden har legat fredade i mörkret under sju eller åtta århundraden. Syrebristen i det iskalla djupet har uteslutit de varelser som i vanliga fall festar på sjunkna vrak.
Under hösten har ett forskarlag sänkt ner en robot, som fäst i en lång lina har lyst upp vraket och tagit tusentals högupplysta bilder. Därmed har ett nytt fönster upptäckts till föregångarna till de segelfartyg från 1400-1500-talen, bland annat Columbus, som upptäckte den nya världen. Fyndet är bara ett av fler än 40 vrak, som det internationella forskarlaget nyligen har upptäckt och fotograferat utanför den bulgariska kusten.

Finland, Forskning
2016-50 12-13
"Finlands skolor låg i topp men nu halkar de efter"
Vad har hänt med Finlands skolor? Det är något som lärare runt om i världen frågar sig efter de senaste resultaten av en pågående studier som mäter elevers prestation i 73 länder.
Under större delen av 2000-talet har Finland varit ett av de allra bästa länderna i Program for International Student Assessment (Pisa), en pågående studie som genomförs vart tredje år. I denna testas 15-åringar i utvecklade länder i läsning, matematik, naturvetenskap och skrivkunnighet. Pisa mäter inte fakta man lärt sig utantill, utan snarare hur eleverna tillämpar teori och hur de tänker när de svarar på frågor.
I maj 2015 gjordes en ny undersökning som visar att Finland fortsätter att halka efter, resultaten föll i alla tre kategorier. Bara Vietnam visade en lika stor nedgång. Pasi Sahlberg, finsk lärare och en ledande figur inom utbildningspolitiken försöker förklara Finlands försämrade resultat i Pisa-undersökningen. Han pekar på en stark nedgång i finska pojkars studieresultat. Som beror på den minskade betydelsen av att läsa för nöjes skull bland pojkarna. Vidare den snabbt ökande "skärmtiden" som tar tid från böcker och annan läsning. En ny forskning om hur internet påverkar hjärnan - och därmed lärarandet- visar tre huvudsakliga konsekvenser: ytligare informationsbehandling, ökade koncentrationssvårigheter och förändra mekanismer för självkontroll.
För det tredje har Finland levt med en mycket svår ekonomisk nedgång sedan 2008 som har tvingat fram en minskning av atalet anställda som arbetar stödjande, som hjälplärare i klassrummet och specialundervisningspersonal.
Det finns också ett ökande antal elever med utländsk bakgrund i finska skolor. Ingen av dem talar finska när de kommer hit och att lära sig det finska språket kräver mer ansträngning än många andra språk. Pisa 2015 avslöjade ett relativt stort gap mellan elever som inte är födda i Finland och andra elever på alla mötta områden. Gapet är ett växande problem.
https://www.washingtonpost.com/local/education/finlands-schools-were-once-the-envy-of-the-world-now-theyre-slipping/2016/12/08/dcfd0f56-bd60-11e6-91ee-1adddfe36cbe_story.html?utm_term=.b88b1a051f50

Kultur, forskning
2016-51 30-31
"Amazonas har fått ett eget Stonehenge"
Experternas rön tillsammans med andra arkeologiska fynd ni Brasilien på senare år - inklusive gigantiska arkeologiska ristningar, rester av befästa bosätningar och komplexa vägnät - vänder upp och ner på tidigare uppfattningar.
Gigantiska stenblock placerade i en cirkel förbryllar forskarna som dock är överens om att människor har levt i Amazonas urskog mycket längre än vad man tidigare trodde.

Forskning, Medicin
2017-08 16-17
"Pandemier är lika farliga som kärnvapenkrig och klimatförändringar"
Vaccin är ett större mirakel än antibiotika.
En Spiegel intervju med Bill Gates som hävdar att en pandemi kan orsaka 30 miljoner människors död under de kommande 10-15 åren.
En orsak är globalismen människor reser mellan länder idag än tidigare. En annan orsak är prioriteringar. I dag ser vi allvarligt på risken för att kärnvapenkrig men fokuserar mindre på klimatförändringar och epidemier. Vi behöver ett globalt samarbete kring epidemiberedskap på samma sätt som vi samarbetar globalt för att förhindra att folk skapar kärnvapen.
Det är mer vacciner vi behöver. De falska anklagelserna om att vaccin orsakar autism har motbevisats. Även om nu Donald Trump tagit till sig den idén sedan han träffat Andrew Wakefield forskaren som lanserade autism hypotesen med hjälp av fabricerade fakta.

Forskning, Natur, Miljö
2017-10 30-31
"Hans sexlust har räddat hans art"
Av alla gigantiska sköldpaddor på Galápagosöarna, där evolutionsteorin föddes, är det endast ett fåtal som har fått namn som fastnat. Där fanns Popeye, som blev adopterad av sjömän på en ecuadoriansk flottbas. Där fanns också Ensamme George, den sista av sin art, som tillbringade sina år med att fly från honorna. Och där finns en Diego, en gammal hane som är far till hundratals avkommor. Galápagos, en provins i Ecuador har tjänat som världens evolutionslaboratorium. Ödet av en hel art, som utvecklats under miljontals år, kan hänga på om bara ett eller två enskilda djur lyckas överleva från en dag till nästa.

Forskning
2017-24-25 32-33
"Svarta hål i dödskamp"
Två svarta hål som med en oerhörd hastighet kolliderar med varandra och smälter samman - nu har forskare observerat fenomenet för tredje gången. Det har fastställts med hjälp av gravitationsvågor. Kommer det äntligen räcka till ett Nobelpris?
För tredje gången kan de inblandade forskarna nu presentera en ny upptäckt. Den 4 januari i år registrerade de mycket känsliga detektorerna konsekvenserna av en sammanslagning av två svarta hål - nästan otroliga tre miljarder ljusår bort. 920 millisekunder lång var signalen.
Gravitationsvågen kan beskrivas som krusningar i rumtiden. De skapas varje gång en massa accelerar någonstans i universum. Vågorna är extremt svaga.

Historia, Forskning
2017-24-25 46-47
"Rotfyllning på stenåldern"
Tandläkarborren är eingen ny uppfinning - redan för 13 000 år sedan rensade tandläkare karieshål med små borrkronor som var tillverkade av flinta eller ben. Fyllningen bestod av en bitumenglump ( i dagligt tal: asfalt)
Med brödet kom tandvärken. Den klibbiga stärkelsen fastnade i tänderna och gav upphov till karies. Under den yngre stenåldersperioden blev människorna inte bara bofasta jordbrukare, det skapades också ett yrke som tandläkare.

Forskning
2017-29 16-17
"Plast - människans enorma och eviga avtryck på jorden"
Återvinning inte är något generellt botemedel mot global plastförorening.
Om den mänskliga civilisationen skulle förgöras och våra städer försvinna från kartan skulle det ändå vara enkelt för framtida intelligenta varelser att fastställa när mitten av 1900-talet inleddes: genom plasten.
Från 1950-talet fram till idag har det tillverkats 8,3 miljarder ton plast - ungefär 1000 kg per invånare - varav ungefär hälften är producerat sedan 2004. Kanske kommer denna period någon gång i framtiden att kallas för den "plastoscena" epoken.
En ny studio som Science Advances publicerat erbjuder den första analysen. Roland Geyer, den ledande författaren av studien säger: "Mitt mantra är att man inte kan styra något om man inte mäter det". Forskarna uppskattar att 5 till 13 miljoner ton plast hamnar i haven varje år, det största delen är mikroskopiska bitar av syntetfiber, till stor del från kläder.
43 % av plastproduktionen 2015 kommer från förpackningar, följt av bygg- och anläggningssektorn som svarar för 19 %.
6,3 miljarder ton plasts har kastats bort sedan 1950, cirka 12 % har förbränts, vilket är det enda sättet att kasserna plast permanent, 9 % har återvunnits och 60 % lagras i sopdepåer eller är utspridda i miljön. Europa bränner mest plast, 40 %, USA 16 %, Kina 30 %.
Europa återvinner 30 %, USA 9 %, Kina 25 %.
Roland Geyer varnar för att återvinning inte är något generellt botemedel mot global plastförorening.
https://www.nytimes.com/2017/07/19/climate/plastic-pollution-study-science-advances.html
The Immense, Eternal Footprint Humanity Leaves on Earth: Plastics
Tempus nr 29 2017

Finland, Forskning
2017-32 8-9
"Därför fungerar inte Finlands experiment med medborgarlöner"
Medborgarelöner väcker stort intresse nuförtiden, från Bernie Sanders, som säger att han definitivt är "positivt inställd" till idén, till Facebooks VD Mark Zuckerberg och andra miljardärer. Grundtanken är att en ovillkorlig inkomst, som ges till alla medborgare oavsett om de har en anställning eller ej, kan bidra till att minska fattigdom och ojämlikhet, och att öka den individuella friheten.
Det är därför som blickarna riktades mot Finland i början av året, där regeringen inledde en nationell test med medborgarlöner. Deltagarna får 560 euro i månaden under två år, oavsett om de får ytterligare inkomster eller ej. Men det finska testet är dåligt utformat, och är inget annat än ett PR-jippo. Testets omfattning reducerades till en femtedel och är nu för begränsat för att vara vetenskapligt användbart.

Kina, Forskning
2017-37 19
"Kinesisk forskningsresa över Arktis blev plötsligt ny handelsväg för Kina"
Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua rapporterade nyligen att ett kinesiskt fartyg hade genomfört ett framgångsrikt test av en handelsväg längs den legendariska Nordvästpassagen. En ny kanal mellan Nordamerika och Nordostasien hade öppnats. Fartyget Xue Long (eller "Snödraken") hade färdats 2229 sjömilgenom det kanadensiska arktiska havet, resan hade varat i åtta dagar inbringat en mängd navigationserfarenheter.
Det har skapats oro för att Kina håller på och förbereder en storskalig sjöfart genom passagen. "Den nya Sidenvägen" ska få en stor inverkan på den internationella handeln, världsekonomin, kapitalflödet och resursutnyttjandet.

Italien, Forskning
2017-42 4-5
"Italienska skolor lär elever känna igen falska nyheter"
Efteratt de italienska skoleleverna har läst om ohyggligheterna i Dantes "Inferno" kommer de att börja studera den digitala tidsålderna fasor.
Parallellt med matematiken kommer de att ge sig i kast med uppgifter som reportrar från den nationelle tv-stationen RAI har förberett. Och de kommer att få en lista, som liknar en modern vision av de tio budorden. Som att "Du ska icke dela obekräftade rykten, du ska be om källor och bevis!"
Lekrionerna är en del av ett experiment som den italienska regeringen genomför i syfte att lära en generation studenter om hur de kan identifiera falska nyheter och konspirations teorier på nätet. Nästa år håller Italien ett viktigt val och fruktar därför digitala falsarier.

Saudiarabien, Forskning
2017-42 28-29
"Hundratals mystiska "stengrindar" har upptäckts i Saudiarabiens öken"
Google Earth har öppnat dörren till uråldriga mysterier runt om i världen. Under flera år haramatörer och professionella arkeologer använt sökmotorns satellitbilder för att upptäcka mystiska markarbetet i Kazakstan, romerska ruiner, en bortglömd fästning i Afghanistan och annat. De senaste tio åren har Google Earth också hjälpt till att identifiera tusentals begravningsplatser och andra "verk av de gamla" som de kallas, i Saudiarabien.
Nu har arkeologer funnit nästan 400 tidigare odokumenterade sten konstruktioner som de kallar "grindar" i den arabiska öknen, som de tror kan ha byggts av nomadstammar för tusentals år sedan.

Forskning, Klimat, Miljö
2017-45 12-14
"Forskargrupp gör sten av koldioxid"
För att skydda klimatet ska koldioxid i framtiden samlas in och lagras under jord. Men processen innebär risker. I en försöksanläggning på Island bryter forskare ny mark Arton lådor av metall, tillsammans lika stora som tre fartygscontainrar, är placerade på taket på en sopbränningsanläggning nära Zürich. Stora ventiler sugermed ett milt brummande ljud in luften i lådorna. När lådorna monteras bort har något försvunnit: koldioxiden. Anordningen filtrerar ut en stor del av den "klimatdödande" växthusgasen från förbränningsluften.
Det schweizizka företaget Climeworks, som utvecklat koldioxidfångaren säljergasen till en grönsaksbond i närheten.
Men den verkliga potentialen är att hejda klimatändringen.
Experterna har nyligen inlett ett försök på sydvästra Island där man tillsätter vatten till koldioxiden och pumpar ner den 700 m ner i marken. Det bildas kolsyra com förvandlas till karbonater av mineraler som magnesium, kalcium och järn. Karbonaterna förändras inte på "evig" tid.
Basalt är svalnad lava - en vanligsten som finns över hela världen särskilt i havsbottnen. Bara på Island kan mer än 400 gigaton koldioxid slutförvaras i basalt. Detta är 10 gånger så mycket som hela mänsligheten släpper ut på ett år.
det måste finns riklig tillgång till vatten och en tillgänglig värmekälla. Den värmen finns det gott om i Islands varma källor.

"Forscherteam macht Kohlendioxid zu Stein"
http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/island-forscherteam-macht-kohlendioxid-zu-stein-a-1174652.html

Forskning, Medicin, Mexiko, Historia
2018-04 26-27
"Forskare kan ha funnit orsak till epidemi som utplånade Mexiko för 500 år sedan"
Mellan 1545 och 1548 dog omkring 80 % av Mexikos befolkning i en mystisk sjukdom. Det var en av de värsta epidemierna i mänsklighetens historia som uppskattningsvis dödade 5-15 miljoner människor, och som av urinvånarna kallades cocoliztli - ett ord som betyder pest. Omkring 30 år senare, mellan 1576 och 1578, slog cocoliztli till igen och utrotade hälften av den kvarvarande ursprungsbefolkningen.
Nu har ettforskarlag, med hjälp av gammalt DNA, för första gången identifierat en möjlig orsak till epidemin, Salmonella enterica, en patogen som orsakar tyfoidfeber.
Länge har smittsamma sjukdomar varit extremt svåra att hitta i DNA från skelett. Men nytt datorprogram har nu gjort detta möjligt.