Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Italien, sammanfattningar av artiklar om Italien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-25 s 11-12
"Norditalien har tröttnat på Rom"
Treviso, norr om Venedig är en boom-stad. Där finns arbetskraftsbrist! Nordligan strävar efter oberoende för "Padania".

96-35 s 9-10
"Prodi och hans primadonnor"
Den regerande vänster-mitten koalitionen har överlevt sina första hundra dagar utan den minsta kris. Kristdemokrater och PDS, tidigare kommunisterna. Ett starkt sparprogram som siktar till att få Italien in i EMU har tvingats genom parlamentet!
Riksbanken har sänkt räntan = en enorm besparing i räntekostnader för statsskulden.

96-47 s 11-12
"Klyftan mellan Nord- och Syditalien växer"
Efter andra världskriget lämnades enorma bidrag till södra Italien men det mesta gick till korruption och vanstyre. Fonden uppmanade till slöseri och en kultur av beroende och passivitet.
Arbetslösheten i söder är 21 %, i norr 6 %. Värst efterblivit är den sydligaste delen, Calabrien. Kärnan i Italiens "lats, slumpmässiga välfärdsstat" är alla bidragen i det finmaskiga sociala skyddsnätet.

97-04 s 11
"Svårt att bryta gamla ovanor"
Den författningsreform som kom 1994 i Italien som inledning på den "andra republiken" efter år av antikorruptionskampanj som störtade de gamla partierna är svår att omsätta i verkligheten. De "nya" politikerna börjar uppföra sig som de "gamla".

 97-09 s 3
"Italiens kommunister vill värva väljare från mitten"
PCI föll med Berlinmuren. PDS såg dagens ljus. Nu håller det kongress under D'Alemas ledning. Han har en ekonomisk syn som liknar Tony Blairs i Labour. Nu gäller det att övertyga mittenväljarna om detta så att partiet blir större än sina f n 21 %!

97-18/19 s 9
"Italien missar EMU"
Italien lär inte komma ner lägre än 3,2 % för underskottet. Och det räcker inte.
Och det är bara Grekland som också saknar förutsättningar!

97-18/19 s 10
"Prodi har ridit ut många stormar"
Men nu har han väldiga problem med sina många brokiga olivträds koilitionsallierade. Särskilt fd kommunistpartiets Bertinotti. Många angriper honom t ex för att skicka soldater till Albanien.
 
97-21 s 7
"Välfärdsstaten hotas"
Den italienska regeringen lyckas inte göra så stora nedskärningar att budgetunderskottet understiger 3 % av BNP. Och då får de inte möjligheten att betala av sina lån med en lägre ränta.
 
97-27 s 6-7
"Svartjobben är legio på Sicilien"
När välfärden skärs ner så ökar den svarta ekonomin. På Sicilien är 30 % arbetslösa, men så många är det inte som saknar jobb. En tredjedel av alla jobb söder om Rom är svarta jobb, utan skatter och arbetsgivaravgifter.
 
97-29 s 5-6
"En dödligt farlig blandning"
I Italiens rika nordostliga regioner går separatister samman. De vill återskapa den självständiga republiken Venedig - om så behövs med våld
8 ungdomar är anklagade för att ha försökt ockupera kampanilen på Markusplatsen i Venedig. De vill befria republiken Venedig som föll för 200 år sedan från det byråkratiska oket i Rom. Regionen är ekonomiskt mycket stark med många kända storföretag och en mängd små företag. En nästan kalvinistisk nit sporrar familjerna.
Utbildningsnivån sjunker i betydelse att färre fullbordar sitt 10 skolår. Det enda familjen lär de unga är att bli rika snabbt.
(men det är väl så att förlängningen av skoltiden aldrig har haft någon annan orsak än att det inte har funnits jobb för de unga. Om de har jobb ska de naturligtvis inte förvaras i skolan ! Universitetsutbildning å andra sidan har aldrig varit något annat än ett sätt att skaffa sig en välbetald anställning på statens och skattebetalarnas bekostnad. Varför ska de företag och anställda som klarar sig bra behöva bry sig om något sådant? Jag tror att utvecklingen här är ett exempel på de förändrade arbetsförhållanden som blir de dominerande i framtiden. Det finns viktigare saker att lägga märke till än några brushuvudens fanviftningar!)
 
96-32 s 3-5
"Man behöver inga utopier längre"
Intervju med Antonio Negri, chefsideolog för de italienska vänsterradikala, som talar om sin skuld, slutet för ideologierna - och sin tid i fängelse.
Han dömdes 1979 till 13 års fängelse för att ha grundat en brottslig sammanslutning. Han flydde 1983 till Frankrike där han blev professor. Nu har återvänt till Italien och fängelset för att fullgöra sitt straff.
 
97-41 s 10
"Italien riskerar ny regeringskris"
De stora och nödvändiga nedskärningarna i budgeten har fått regeringens kommunistiska stödparti att slå bakut. Italien är nu nere på - 3,8 %. Förslag om ytterligare förbättringar fick en av koalitionspartierna att gå emot. Detta ökar trycket på Italiens valuta och försämrar möjligheterna att gå med i EMU från start.
 
97-41 s 11-12
"Nu gör kvinnan karriär i maffian"
De italienska myndigheterna för en framgångsrik kampanj mot maffian, men nu börjar Cosa Nostras kvinnor fylla männens plats i den organiserade brottslighetens värld, Maffiakvinnorna är kompetenta och målinriktade.
Kvinnorna har alltid uppfostrat sina barn till maffiaperversa tankar som rättfärdigar mord och andra kriminella handlingar!
 
97-48 s 6-7
"Di Pietro behöver ingen ideologi"
Den f d antikorruptionsdomaren som ledde kampanjen "!Rena Händer" vilken ledde till att hela etablissemanget kollapsade för några år sedan, vann nu en stpr valseger i ett fyllnadsval till senaten i Florens. Är han på väg att bli Italiens nästa president?
 
98-12 s 8
"Författningsreform på italienska?"
Man var tidigare långt kommen med olika förslag till en förändrad författning. Nu är snart ingen alls länge överens med någon annan.

98-30 s 3
"Domen mot Berlusconi får paradoxala följder"
Oppositionen i Italien rasar mot fängelsedomen (33 månader) mot oppositionsledaren.
Hans företag har betalat 1,5 miljoner kr som mutor till tjänstemän i skatteverket.
 
98-43 16
"F d kommunist bildar regering"
Kommunistpartiet spräckte olivträdsalliansen med Prodi som ledare. Nu får Massimio D'Alema f d kommunist uppdraget att bilda regering.
 
98-44 10-11
"Vänsterns d'Alema tar makten i Italien"
Den italienska hgern försöker mana fram kommunistspöket genom att skrämmas med dn nye regeringschefens tidigare politiska hemvist men vinner föga gensvar. Men det blir svårt att hålla samman en koalition på 8 partier!

98-46 18
"Svarta änkan befanns skyldig"
En italiensk domstol har dömt Patrizia Reggiani skyldig till överlagt mord på sin exmake Modekungen Maurizio Gucci.

99-01 s 10
"Fotboll och politik hör ihop i Italien"
Andreotti höll på Roma, Craxi på Torino. Dessa visades ut på 80-talet men även moderna ledare söder fotbollen, som Berlusconi storklubben Milan t ex.

99-07 s 5
"Romano Prodi vill rädda Italiens vänster"
Förre regeringschefen Romano Prodi har bildat ett nytt parti, Olivträdets demokrater, i ett försök att skapa ett alternativ till den sittande regeringens vänster-mitten koalition. Avsikten sägs vara att förhindra att högern kommer till makten.

99-29 s 4
"Prodi har rört till det i den italienska politiken"
Framgångarna för hans nybildade parti i valet till Europaparlamentet har orsakat kontroverser inom regeringskoalitionen. F d kommunisten D'Alemas' regering är svag sedan högern inklusive Prodis nya parti "Demokraterna" vunnit europavalet. Kanske Prodi om några år i Bryssel kommer tillbaka som Italiens naturliga ledare.

2000-3 s 8
"Italiens kommunister söker ny identitet"
Berlinmurens fall har tvingat Italiens kommunister att ändra på mer än bara partinamnet. D'Alemas "demokratiska vänstern" som kommunisterna numera heter är regeringskoalitionens största parti. Det har hållit partikonferens och det finns många åsikter i partiet.

2000-5 s 22
"Kvinnorna är redo att bära vapen"
Försvaret övergår från att vara ett värnpliktsförsvar med 280000 man till ett professionellt försvar på ca 50000. Man ska höja kvoten för kvinnliga kadetter eftersom intresset är så stort.

2000-6 s 8-9
"Haider är ett varnande exempel i Italien"
I Italien växer oron över ökande nationalism och rasism på bl a fotbollsarenorna. F d kommunisten Massimo D'Alema som leder Italiens center-vänsterregering försöker söndra den nya högerallisansen mellan Forza Italias Silvio Berlusconi och Liga Nords Umberto Bossi genom att dra paralleller mellan den senare och Jörg Haiders FPÖ i Österrike.

2000-16 s 4-5
"Mediakungen är tillbaka på scenen"
Den italienska högern jublar efter jordskredssegern i de italienska regionalvalen. Den sittande regeringen varnar dock för att ett nyval nu äventyrar den planerade folkomröstningen om en ny vallag. Berlusconi gjorde comeback på löften om sänkta skatter, brottsbekämpning och skärpt invandringspolitik. Högern vann 8 av de 15 regionalvalen och fick 50,7 % mot vänsterns 45,1. Nu blir det förtroendeomröstning i parlamentet inför ett eventuellt nyval i maj.

2000-29 s 17
"Överfulla fängelser"
För tio år sedan var alla fångar italienare, nu är 14000 av 52000 utlänningar. (Troligen utgör albaner och bosnier en stor del av dessa. Det har ju kommit som "flyktingar" till de flesta europeiska länder under denna tiden. Offentliggör man samma problem i Sverige?). "Fängelseministern" Caselli vill ha amnesti men 60 % av folket är mot detta.

2000-32 s 4-5
Albanska människosmugglare landsätter varje år fler än 100 000 flyktingar på Apuliens kust. Därifrån tar sig sedan många över Alperna. Italienska politiker kräver hjälp från Europa mot anstormningar och nya invandringslagar.
Varje smugglingtur kan ge albanerna 100-200 000 svenska kronor. Men "kunderna" kan också omkomma i havet. 400 har dött under de tre senaste åren. De kan komma från Kurdistan, Sri Lanka. Dessa vill söka sin lycka i Euroland, deras "hjälpare" vill tjäna grova pengar. De konservativa med Berlusconi i spetsen vill ta till grövre medel för att stoppa de kriminella människosmugglarna. I Albanerna får flyktingarna hjälp av polisen för att hitta smugglarna.

2000-33 s 25-27
"Italienarna gillar inte Eus regler"
Regelsystemet ingriper för mycket i det dagliga livet. Många i västvärlden reagerar mot globaliseringen som tenderar att utplåna lokala egenheter.
Italienarna vill gärna bevara det gamla. Många är rädda för att deras traditionella kultur med enkel matproduktion i liten skala är hotad av "hedningar långt bortifrån". T ex omöjliga regler för pastaproduktion.

2001-09 s 8
"Polisen är maffians högste ledare på spåren"
Maffians "finanschef" har haffats, och den sicilianska polisen hyser nu goda förhoppningar om att mycket snart kunna gripa även maffiakungen Bernardo Provenzano som nu har förlorat sin mellanhand till den nya generationen maffialedare. Han har varit försvunnen sedan 1963. Polisen tror att en börjar se slutet på 38 år av jakt.

2001-14 s 3
"Berlusconi lockar med en dröm"
Om drygt en månad går Italien till val. Det blåser starka högervindar och mycket talar för att media magnaten och miljardären Silvio Berlusconi blir landets nästa premiärminister.

2001-14 s 4
"TV-skandal och likstöld upprör italienarna"
Den italienska regeringen hotar att stänga Vatikanens radiosändare eftersom den anses producera cancerfall p g a elektromagnetisk strålning. Debatten är hätsk. Den italienska statliga TVn, RAI, påstod att Berlusconi har samröre med maffian vilket han avvisade och fick folkopinionen med sig. RAIs trovärdighet som opartisk fick sig en allvarlig knäck.

2001-18 s 5-8
"Berlusconi närmar sig målet"
Mediamogulen och multimiljardären Silvio Berlusconi har de bästa utsikterna att inom kort flytta in i Palazzo Chigi i Rom som Italiens regeringschef. Även om de europeiska grannarna misstror hans koalitionspartner på högerkanten kommer det sannolikt inte att bli några EU-sanktioner.
Ett väl samlat högerblock har störst segerchanser mot en otydlig och svag mitten-vänsterallians. I slutet av juli kan förmodligen den mycket självsäkre 65-årige Berlusconi uppträda som italiensk regeringschef vid det världsekonomiska toppmötet i Genua. Han är en av landets rikaste män men en som gjort en enorm "klassresa" född i en fattig medelklassfamilj. De andra EU-länderna är mer oroade över hans två koalitionspartners Alleanza Nazionale och Lega Nord, vars ledare Umberto Bossi angriper "överinvandring" och "islamisering".

2001-18 s 7
"Rutelli utmanar Berlusconi"
Rutelli är ledare för Italiens vänster-mitten koalition. Han koncentrerar sin valkampanj till en enda fråga: att Berlusconi vägrat att möta honom i en direktsänd TV-debatt.

2001-19 s 7-13
"En italiensk skandalhistoria"
Italiens väljare tycks vara beredda att blunda för Berlusconis skumraskaffärer.
Italienaren Silvio Berlusconi, landets rikaste affärsman, blir kanske premiärminister igen trots att han har flera ouppklarade rättsfall som väntar och trots att hans företag använt pengar som ingen kan förklara varifrån de kommer och trots att han t o m misstänks för samröre med maffian. Trots sina bedyranden att han är hederligheten förkroppsligad har berlusconi uppenbarligen behövt ganska mycket hjälp från uppenbart osunda kretsar, bland dem förre socialistiske premiärministern Craxi. Även nära förbindelser med maffian, Cosa Nostra.
(en artikel från The Economist som tar upp en stor del av veckans Tempus)

2001-19 s 8-9
"Korruptionens fiende nr ett tar strid igen"
Antonio Di Pietro gick för 9 år sedan i spetsen för "rena händer" kampanjen. Han har sedan flera år lämnat domarbanan och blivit politiker. Nu ställer han upp i parlamentsvalet med sitt parti "Italia dei Valori", Värderingar för Italien, men anses få svårt att klara 4 % spärren.

2001-19 s 11
"Rutelli tror att det vänder"
Den 46-årige Francesco Rutelli blev ryktbar som Roms populäre ochh effektive brogmästare på 90-talet. Nu leder han den italienska olivträdskoalitionen inför valet. Med partier som Demokratiska Vänstern och två kommunistpartier. Koalitionen har 38 % av väljarsympatierna med Berlusconis anhängare har 51 %. Orsaken menar Rutelli vara den senares kontroll över media.

2001-20/21 s 4-5
"Högern ligger i startgroparna"
Silvio Berlusconis seger i det italienska valet kan vara början på den moderniserade högerns comeback i Europa. Forza Italias seger kan signalera slutet på socialisternas dominans. "Socialismen är faktiskt död". Vänsterns dominans de senaste åren var kanske bara en konsekvens av oredan inom högern? Den europeiska vänstern står inför flera val de närmaste 15 månaderna.

2001-20/21 s 8-9
"Ridån går åter upp för Berlusconi"
Silvio Berlusconi vann söndagens parlamentsval i Italien och får en ny chans att förändra Italien. För sju år sedan försökte han också, men då tvingades han ge upp efter bara 7 månader. Han har lovat att genomföra minst 4 av dessa fem punkter inom fem år: skattesänkningar, 1,5 miljoner nya jobb, högre pensioner, mängder av offentliga projekt samt hårdare tag mot kriminaliteten. Det som kan försvåra detta är det nödvändiga samarbetet med koalitionspartnern, intressekonflikten som uppstår p g a att han kontrollerar medierna samt hans klammeri med rättvisan.

2001-33 s 6-7
"Berlusconi utnyttjar sin makt"
Har Italiens premiärminister hittat ett sätt att lösa sina rättsliga problem lagstiftningsvägen?
Ett lagförslag som behandlar brottet "falsk redovisning" är på väg att godkännas också i överhuset, sedan det godkänts i underhuset där Berlusconi har hundra mandats majoritet. Det avkriminaliserar de flesta fall av falsk redovisning i privata företag och halverar preskriptionstiden

2001-33 s 8-9
"Efterdyningar från Genua"
Polisens våldsmetoder föranleder häftiga protester på många håll i Europa flera veckor efteråt. Vrede över polisens beteende har kommit till ytan på många håll i Europa. Frågan har blivit ytterst besvärande för Italiens premiärminister Silvio Berlusconi. Spaqniens minister för Europafrågor kallar händelserna i Genua för "fascism i repris". En tysk medlem i Europaparlamentet sa att polisen i Genua påminde honom om "militärdiktaturen i Argentina".

2001-38 s 4-6
"Il Duce rider på en nostalgivåg"
Il Duce fascinerar ett folk som betraktar sig som fascismens offer och aldrig har tagit ansvar för sin egen roll i kriget och dessförinnan. Mussolinis hus är öppet för allmänheten och två män står på vakt vid hans grav. Souvenirbutikerna säljer tröjor med diktatorns siluett. Mussolinis barnbarn, Alessandra är parlamentsledamot och en flitig gäst i TVs pratsoffor.
2001-38 s 4-5
"Berlusconi och hans intressekonflikter"
Den italienska regeringschefen Silvio Berlusconi försöker hitta en lösning på sin intressekonflikt men det ska vara en lösning som kostar honom så litet som möjligt. Majoritetsförhållandet i parlamenten gynnar honom, men det eliminerar egentligen inte problemet. Kritikerna menar att antingen Berlusconi lämna posten som regeringschef eller avyttra sitt imperium. Två av tre italienare bryr sig inte alls om intressekonflikten innehavare av offentliga ämbeten som också äger stora företag.

2002 1-1/2 s 14
"Utrikesministerna avgår"
Italiens utrikesminister Renato Reggiero avgick i lördags efter ett gräl med premiärminister Silvio berlusconi om den intalienska regeringens svala intresse för euron.

2002-03 s 3-4
"Europas stygge pojke i nytt blåsväder"
Silvio Berlusconi har alltid varit en bråkstake och nu finns det många som tycker att han är ett hot också.
Plötsligt har de europeiska ledarnas tålmodiga överseende förvandlats till arg kritik. Orsaken är främst att hans ministrar avfärdar den nya valutan utan att åthutas av sin chef. En annan är att Berlusconi är för öppenhjärtlig. Han har i ett tal i Tyskland deklarerat att den västerländska civilisationen är överlägsen den islamska.

2002-03 s 4
"Rättsväsendet gjorde uppror mot Berlusconi"
När han tog makten i fjol dolde han inte sina planer att skärpa kontrollen över rättsväsendet. Förutom att reducera antalet livvakter som skyddar domare och åklagare har han gjort det svårare för dem att samarbeta med kolleger i Schweiz. I samband med det juridiska årets officiella öppnande protesterade domarna därför hörbart.

2002-04 s 5-6
"Berlusconi ifrågasätter EUs framtidsplaner"
Italien överger sin passiva roll och blir dissident. Berlusconi menar att det faktum att man infört en gemensam valuta inte alls innebär att man når målet om ett enat Europa. Under ett år med 5 nationella val är detta en avvikelse från normen i EUs ledning, en kättersk, besvärande hållning.
Berlusconis regering har nu så stort stöd i opinionen att de känner sig legitimerad och utan behov av att använda det konventionella, okritiska språk om Europa som vissa andra länder begagnar.

2002-10 s 6-8
"Berlusconi undergräver den italienska demokratin"
Den italienske premiärministern och mediekungen Silvio Berlusconi håller på att montera ner den italienska rättsstaten för att skydda sig själv mot lagens långa arm. Majoriteten av italienarna liksom resten av Europa bevittnar det hela med en viss irritation. Men Italiens grannländer visar föga intresse av att blanda sig i Italiens inre angelägenheter. De har nog med sina egna problem både i Tyskland och Frankrike.

2002-15 s 12-13
"Berlusconis dubbelroll kritiseras"
I tre månader har Berlusconi varit både premiär- och utrikesminister sedan Renato Ruggiero i januari begärt avsked. Man har trott att han ska vänta till efter de allmänna valen i maj innan ny utrikesminister utses eftersom valet väntas gynna hans parti Forza Italia. Men trycket mot honom är stort och krisen i Mellanöstern har ökat hans arbetsbörda.

2002-22 s 5
"Casa Nostra lever och mår bra"
Trots att många maffiabossar och deras lakejer sitter i fängelse i Italien finns det en rad rättsprocesser som visar att maffian är långt ifrån besegrad och fortfarande har vänner i det politiska etablissemanget. Det finns inte en kvadratmeter på Sicilien som slipper maffian. Maffians främsta verktyg är utpressning och skyddspengar vilket hindrar privat affärsverksamhet.

2002-22 s 6
"Skönheten bedrar"
En ung, fackligt engagerad kvinna, Maria Piroddi, på Sardinien har röjt undan alla som stod i hennes väg - en väg som kantas av lik. Hon ville bli borgmästare i staden Barisardo och hotade eller sprängde sin medtävlande till döds. Till sist lyckades de kuvade motståndarna enas om en gemensam kandidat, som vann valet. Två månader senare fängslades hon och dömdes till livstids fängelse.

2002-31 14
"Hur länge kan Berlusconi trixa sig fram?"
När Silvio Berlusconi valdes till premiärminister i Italien för ett år sedan stod han åtalad för samröre med maffian och för en rad mutbrott. Berlusconi har med lyckat resultat undvikit komplikationer som enligt lag skulle kunnat ställa till det för honom. Nu verkar domarna ha accepterat att Berlusconi helt enkelt är för upptagen för att delta i någon rättegång.

2002-32 s 15
"Sju kvinnor bannlysta"
Vatikanen har bannlyst sju kvinnor som hävdaratt de är präster och vägrar att visa ånger. Vatikanen hävdar att kvinnorna skadat den romersk-katolska kyrkan.

2002-32 s 16
"Är det dags för Johannes Paulus II att dra sig tillbaka?
Det skulle vara en stor påves sista gåva till sitt folk. Den första icke-italienska påven på 455 år, Johannes Paulus II, har aldrig tvekat att bryta mot sina föregångare. Nu är han 82 år gammal och synbart sjuk av ledgångsreumatism och Parkinson. Kyrkan behöver en stark ledare eftersom den tar stora och viktiga beslut. Är det möjligt för påven att avgå? Ingen påve har abdikerat sedan Gregorius XII 1415.

2002-43 s 21
"Vatikanen håller de sina om ryggen"
De amerikanska biskoparna beslöt i juni i Dallas att en "nolltolerans-politik" skull gälla mot de präster som begått sexuella övergrepp. Detta ledde till att många präster avskedades. Vatikanen hävdar emellertid att nolltolerans-politiken strider mot kyrkans kanoniska lag. De som utsatts för övergrepp befarar nu att de avskedade prästerna återinsätts i tjänst.

2002-44 s 5-6
"Berlusconi har gjort bort sig igen"
Italiens premiärminister visar sig vara klavertrampens mästare. Varje gång kungen i sitt eget stora kommunikationsimperium ska säga något utan manuskript blir det pinsamt och ibland till och med absurt. Senast var det i Rom där han förklarade Danmarks statsminister vara Europas snyggaste regeringschef och att han skulle presentera Anders Fogh Rasmussen för sin fru.

2002-47 s 4-5
"Berlusconi utser en efterträdare (eller en springpojke?)"
Efter Ruggieros avgång i januari har Berlusconi själv skött utrikespolitiken. Nu har han utsett den 45-årige Franco Frattini som är Italiens yngste utrikesminister sedan andra världskriget. Han är en ledande person i Berlusconis parti, Forza Italia.

2002-50 s 9-10
"Berlusconis maffiakontakter utreds"
När de italienska kristdemokraterna kapsejsade hoppade maffian ombord på Forza Italia i stället. Berlusconis anhängare ser avslöjandet som ett försök från rättsväsendets sida att undergräva väljarnas suveränitet. hans motståndare är minst lika övertygade om att demokratin hotas så länge som Berlusconi kontrollerar makten.

2003-14 s 4
”Dystra utsikter för Italiens ekonomi”
EU-kommissionen kritiserar Italiens mitten-höger-regering för att ge alltför optimistiska prognoser för landets ekonomiska utveckling. Risken finns att landets budgetunderskott inte alls kommer att minska utan snarare riskerar att överskrida gränsen på tre % av BNP som bestämts som maximum av EUs stabilitets- och tillväxtpakt.

2003-17 s 5
”Vatikanen bevakar sina intressen”
Vatikanen har under påven Johannes Paulus II arbetat intensivt på att stärka kyrkans inflytande i östeuropa sedan kommunismens fall. Slovakien planerar att ingå en pakt med Vatikanen om en samvetsklausul som betyder att den romersk-katolska kyrkans inflytande i skolor, sjukhus, domstolar och säkerhetsstrukturer stärks. Vatikanen trycker också på att de östeuropeiska kandidatländerna ska kräva att författningen hänvisar till de kristnas Gud.

2003-19 s 8
”Rättvisan maler på i Italien”
Kampanjen ”Rena händer” är slut men mycket smutstvätt finns kvar. Under förra veckan avslutade italienska domstolar en epok av rättsfall som fällde en hel generation politiska ledare. Domare i Palermo frikände Giulio Andreotti som var en av efterkrigens dominerande politiske ledare i Italien från samröre med maffian. Rättegången mot Cesare Previti har satt igång ännu en historisk process som berör ledande politiker av i dag. Previti var försvarsminister i Berlusconis regering i mitten av 1990-talet. Han anklagas för att ha mutat en domare.

2003-25 s 13
"Alla är lika inför lagen"
Bekymren hopar sig för Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi. Först led hans parti en rad nederlag i flera lokala val och sedan avfärdade en domstol i Milano hans begäran om att rättegången mot honom med anledning av korruptionsmisstankar ska senareläggas. Men nu är regeringens allra viktigaste uppgift att koncentrera sig på ordförandeskapet i EU, som börjar om ett par veckor.

2003-25 s 13
"Vart tog la dolce vita vägen?"
Enligt en ny opinionsundersökning från 37 länder är italienaren den minst lyckliga. De är t o m mindre lyckliga än invånarna i Ryssland, Venezuela och Bangladesh. Mest lyckliga är schweizarna.

2003-27 s 3-7
"Berlusconi, Den kontroversielle mediekungen är EUs nye ledare"
Silvio Berlusconi har alltid litat till sin charm, instinkt och förmögenhet för att få som han vill. Men misstankarna om korruption och intressekonflikter finns kvar och hans motståndare i den italienska vänstern har blivit starkare. Frågan är nu om EUs nye ordförande växer med uppgiften eller om han blir en pinsam parentes i både EUs och Italiens historia. Berlusconi utövar direkt eller indirekt kontroll över 6 av Italiens 7 nationella TV-kanaler. Tidningen Corriere della Sella är Italiens största och mest oberoende tidning. Dess majestätsbrott och måttfulla men ihärdiga kritik mot premiärministern har noterats. Berlusconi vill utvidga sitt medieimperium med denna tidning. Berlusconi är duktig på att hålla ihop sin bräckliga regerings koalition. Vice premiärminister är Nationalalliansens Gianfranco Fini.
1994 när Italiens misskrediterade efterkrigspartiet föll sönder verkade det so om Berlusconi erbjöd en ny början. Nyhetens behag var temat även 2001.
Nu när Italien tagit över ordförandeskapet i EU vill Berlusconi att medlemsländerna ska enas om en ny författning så att även den nya konstitutionen får bära Roms

2003-28 s 10-11
"Stor efterfrågan på gamla olivträd"
Urgamla olivträd rycks upp med sina rötter i Syditaliens gamla odlingar varefter de säljs till rika människor runt om i Europa som vill ha de krokiga gamla träden som prydnad i sina trädgårdar.

2003-30/31 s 6
"Italien är på väg mot recession"
Den industriella produktionen i Italien sjönk med 1,6 % från april till maj. Det var det brantaste fallet på mer än fyra år och ett nytt tecken på att Europas fjärde största ekonomi är inne i en ond cirkel som kan dra landet in i en recession. Fiat som är Italiens största private arbetsgivare, är inne i den värsta nedgången någonsin och har en plan som innebär att 12000 mister jobbet och att fabriker i Italien och utomlands läggs ner.

2003-32 s 5
"Commedia dell'arte(?)"
Återigen attackeras Italiens premiärminister Silvio Berlusconi av den brittiska tidskriften The Economist. Berlusconi driver fortfarande en process mot tidningen för ärekränkning i samband med en tidigare artikel om honom. Berlusconis tillfälliga ordförandeskap i EU har uppmuntrat offentliga uttalanden från många européer med personliga betänkligheter mot honom.

2003-34 s 3
"Italiens koalition söker enas om reformer"
Italiens styrande mitten-höger-regering som förlorat starkt i opinionsmätningarna, vill återerövra det politiska initiativet med genomgripande reformer av landets demokratiska institutioner. Man vill stärka premiärministerns exekutiva maktbefogenheter, utvidga de 20 regionernas autonomi, omvandla senaten till en federal institution som avspeglar regionernas ökade inflytande och slutligen utöka regionernas rätt att nominera en del medlemmar till författningsdomstolen.

2003-35 s 6-7
"Italienarna måste arbeta mera och längre"
Många italienare går i pension redan vid 50 års ålder eller ännu tidigare. Detta tär på landets pensionsfonder som mycket snart börjar sina om ingenting görs. Den italienska livskvaliteten är bland de högsta i världen. Anställda med 35 år i arbetslivet kan gå i pension när de är 57 år. Nu menar många att italienarna måste arbeta längre och dessutom öppna porten för fler invandrare för att motverka den arbetskraftsbrist som är på väg. Den italienske premiärministern, Silvio Berlusconi, är emellertid fast besluten att varken höja pensionsåldern eller tillåta en ökad invandring.

2003-35 s 8-9
"Det annorlunda Italien"
En av bitarna i EU-pusslet passar inte riktigt in. Italien är en ekonomisk stormakt men har aldrig försökt hävda sig militärt. Italien har alltid ansetts vara den minst pålitliga av Europas stora stater. Berlusconi vill ändra på detta. Han begär bara att bli tagen på allvar och att betraktas som ledaren för en stor stat. President Bush bjöd nyligen in honom till sin ranch i Texas.

2003-40 s 7
"Tiden börjar bli knapp för Berlusconi"
De kommande tre månaderna sätter den italienska regeringen på hårt prov. Berlusconi och hans regering har svårt att driva igenom sin politik. Planerna på att reformera dela den italienska styrelseformen möter starkt motstånd från regionguvernörer och storstädernas borgmästare. Pensionsreformen får kalla handen av facket som varnar för strejker nästa månad. Ett lagförslag om en mediereform klarade med knapp marginal ett viktigt hinder i parlamentet. Dessutom måste Berlusconi få parlamentet att godkänna budgeten för 2004 och lansera EUs regeringskonferens nästa månad.

2003-41 s 8-9 Porträtt
"Påven i ett påvert tillstånd"
Under de senaste veckorna har den gamle påven Johannes Paulus visat tecken på att må allt sämre. Han föddes som Karol Wojtyla i en liten polsk stad 1920. Han var den förste påven på 400 år med ursprung i ett annat land än Italien. Han utnämndes till påve 1978. Spekulationerna kring hans efterträdare som andlig ledare för världens en miljard katoliker pågår för fullt. Mot bakgrund av kontroverserna kring kyrkans konservativa inställning i sexuella samlevnadsfrågor hoppas många på mer liberala fläktar i Vatikanen efter påvens bortgång. Påvens tidigarelagda utnämningar av 31 nya, och till största delen konservativa kardinaler tolkas som ett tecken på motsatsen. Det är den stora frågan om sexuellt beteende som är kyrkans verkliga stötesten. Preventivmedel, abort och prästernas celibat diskuteras ständigt liksom frågan om kvinnliga präster. Johannes Paulus har varit strikt socialkonservativ i dessa frågor. Därför hoppas många inom kyrkan, särskilt i USA, att påvens efterträdare ska bli mer liberal.

2003-42 s 4-5
"Italiensk duell på EUs arena"
Italiens två mest populära politiker är involverade i en hård maktkamp, vars utgång kan komma att påverka Europas framtid. Romano Prodi son nu är EU-kommissionens ordförande förbereder sig på att utmana Berlusconi som Italiens premiärminister 2006. Prodi ledde en vänster-mittenregering som var den mest effektiva regeringe Italien haft. Mellan Prodi och Berlusconi finns ont blod och politiska rivalitet. Just nu delar de båda på EUs ledarskap och det finns risk för att det bristande samarbetet får negativa följder för EU-arbetet.

2004-05 s 22-25
"Parmalatskandeln har vida förgreningar"
När Parmalatskandeln först dök upp till ytan någon gång i december var det lätt att dra slutsatsen att det väldiga, börsnoterade företagets sammanbrott bara var ett exempel på det italienska näringslivets ljusskygga sida. Men i takt med att alltfler detaljer om företagets försvunna miljarder har blivit kända har det uppdagats att detta inte är en unikt italiensk affär.
Det fanns ett brev från (troligen) Bank of America där det bekräftades att Parmalats dotterbolag Bonlat hade 4 miljarder euro i tillgångar. I mitten av december 2003 meddelade emellertid banken att dokumentet var förfalskat. Det fanns inga pengar alls. Hela Parmalatimperiet kollapsade utan dessa pengar. 10 personer anställda på Parmalat är gripna.
Den internationella gruppen Grant Thornton var Parmalats huvudrevisor. Även dess anställda granskas nu av åklagare.

2004-07 s 3
"Italien tvättar sin byk"
Nya regelverk och kontrollorgan ska förhindra en upprepning av Parmalatskandalen. En anställd har begått självmord. Ledningen för företaget Finmatica som misstänks ha utfärdat falska rapporter har gripits av polis. Premiärminister Berlusconi säger att det handlar om ett enstaka fall men få tror på honom. Ekonomiminister Giulio Tremonti lägger skulden på Centralbanken och ordföranden i Consob, den marknadsreglerande myndigheten, Lamberto Cardia vill ha bättre resurser.

2004-17 s 5
"Processen mot Berlusconi tas upp igen"
Rättegången mot Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, som misstänks för att ha mutat domare, återupptogs i slutet av förra veckan. Rättegången mot Berlusconi suspenderades i juli i fjol efter det att regeringen hade drivit igenom nya lagar som innebar att sittande regeringschef inte kunde ställas inför rätta. Högsta domstolen bestämde för en tid sedan att lagen om immunitet stred mot författningen.

2004-18 s 22
"EU finansierar Sicilienbro"
10 % av bron över Messinasundet mellan Italien och Sicilien, som blir 3200 meter lång, kommer att betalas av medlemsländernas skattebetalare. Bron beräknas vara klar 2015 ska bli "2000-talets största".

2004-27 s 7
"Stödet för Berlusconi minskar"
Premiärminister Silvio Berlusconis regering led ett svårt nederlag i de regionala valen i Milano som traditionellt är ett starkt fäste för regeringspartiet, Forza Italia. Den italienska vänstern och mitten vann i stället en symboliskt viktig seger.

2004-28 s 12
"Berlusconi ryckte in som finansminister"
Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, tvingades vikariera som finansminister på EUs toppmöte i Bryssel i början av veckan eftersom hans finansminister sedan tre år Giulio Tremonti, hade avgått från sin post efter flera upprörda möten vilket ses som ett tecken på att Berlusconi håller på att förlora kontrollen över regeringen. Berlusconis regering har suttit i tre år vilket är italienskt rekord efter andra världskriget.
Hans första uppgift var att inför kollegerna i Bryssel förklara varför Italiens utgiftsbudget överskridits.

2004-30 s 10-11
"Berlusconi tär på italienarnas tålamod"
Silvio Berlusconi leder Italiens mest långlivade regering sedan andra världskriget, men den börjar knaka betänkligt i fogarna. Förra veckans konfrontation om vem som ska bli ny finansminister var ett tecken på att Berlusconis koalitionspartners luktar blod och är beredda att störta regeringen. Den italienska ekonomin som för 20 år sedan var större än Storbritanniens är idag Europas svagaste. Penningkrisen är en tickande tidsbomb. Det som främst får regringen att överleva är den svaga oppositionen.

2004-30 s 25-27
"Maffian ligger lågt"
På se solbrända karga kullarna i centrala Sicilien försöker invånarna i Corleone återupprätta namnet som odödliggjordes av Marlon Brando och som blev synonymt med Cosa Nostra. Staden har också blivit ett turistcentrum där turister erbjuds följa med på "maffiaturen". Maffian har blivit osynlig men den betyder inte att den inte påverkar invånarnas dagliga liv. Myndigheterna kan aldrig vinna kriget mot maffian menar många. Den har ett finger med i all ekonomisk aktivitet. Den mest lönsamma verksamheten är narkotikahandel men även affärskorruption, byggen och offentliga projekt är en säker inkomstkälla. En debatt om maffians eventuella koppling till militanta islamistiska celler i Italien har också blossat upp.

2004-33 s 13
"Vatikanens vision om män och kvinnor retar feminister"
I en ny skrivelse från Vatikanen kritiserar påven moderna feministiska idéer som förnekar att män och kvinnor är fundamentalt olika varandra och som målar upp en bild av en ständigt pågående kamp mellan könen. Bakom skrivelsen finns kardinal Joseph Ratzinger som är den konservative tyske teolog som lett Kongregationen för trosläran sedan 1981. Påven har tidigare ställt sig tydligt negativ till samkönade äktenskap, abort och preventivmedel.

2004-37 s 4
"Italien och forna Jugoslavien"
Forna tiders barbariska övergrepp föder nya tvister. Mellan 1943 och 1947 släpades tusentals italienare från sina hem av jugoslaviska partisaner. Många av offren torterades, bakbands och kastades (ibland levande) ner i djupa raviner. Bråket handlar om en film som spelas in av Italiens statliga TV-bolag och som handlar om denna period. Kritikerna menar att serien är ett led i den italienska regeringens planer att skriva om historien. Detta kan vara nog så riktigt eftersom morden på så många italienare ignorerades efter 1947 av diplomatiska skäl under det kalla kriget. Man ville inte stöta sig med Jugoslavien som var en buffert mot Sovjetunionen som var den tidens terroriststat. Men det är dessbättre andra tider nu.

2004-40 6
"Storleken har betydelse"
Silvio Berlusconis försök att övertala Bryssel att beräkna medlemsländernas storlek på antal medborgare i stället för antal invånare stöter på motstånd. Tyskland som har Europas striktaste medborgarskapslagar skulle påverkas mest av en sådan förändring. Storleken mätt i antalet invånare spelar stor roll i det röstfördelningssystem som godkändes på ett toppmöte i Nice 2002, enligt vilket "kvalificerad majoritet", som godkänner nya EU-lagar, måste omfatta minst 62 % av unionens befolkning.

2004-41 s 6
"Lega Norte har kommit ett steg närmare sitt mål"
Roberto Calderoli, som är det regionalistiska partiet Lega Nortes stigande stjärna, vann en stor seger för egen och för sitt partis del i förra veckan, när det italienska parlamentet godkände ett förslag om större autonomi för norra Italien. Lega Norte är det minsta av de fyra partierna i Berlusconis regeringskoalition.

2004-52 s 8-9
"Maffian är - och förblir - en del av samhället"
Maffian må ligga lågt ibland men den är en del av det italienska samhället vilket den senaste tidens mordvåg i Neapel visar med förfärlig tydlighet. De napolianska terroristerna kallas Camorran. Det är ett nätverk av klaner som försörjer sig på "skyddspengar", prostitution och på senare tid alltmer narkotikahandel. Dödliga gängkrig har rasat i flera månader eftersom strukturen inte är klar och man inte enats om "marknaden". Det finns i Neapel vissa områden med trista hyreskomplex som lokalt kallas "tredje världen" där arbetslösheten är 60 % och som är värvningsområde för maffian. Camorran har blivit mer internationell med tentakler till Turkiet, Balkan, Sydamerika och Östeuropa.

2005-5 s 5
"Fini tar avstånd från rasismen"
Utrikesminister Gianfranco Fini, ledare för Nationalalliansen, vill förändra sitt part till ett konventionellt högerparti. Han förespråkar integration av invandrare i det italienska samhället och anser att den viktigaste framtidsfrågan för landet är "förhållandet mellan civilisationerna; relationerna mellan vår värld och islam".

2005-10 s 3
"Italien har förlorat rollen som ledande Medelhavsland"
Italienarna brukar betrakta spanjorer som fattiga kusiner från landet, men numera är rollerna ombytta. Italien har stagnerat de gångna 10 åren, samtidigt som Spanien har blomstrat. I Spanien har det skapats 4,5 miljoner nya arbetstillfällen. Fattigdomen minskar i Spanien och ökar i Italien. Spanien blomstrar p g a en grundlig social och ekonomisk förvandling, för att inte tala om det generösa stödet från EU. Språket är också en stor fördel för Spanien som har återerövrat inte bara Latinamerika utan också stora delar av USA. Man ha t o m börjat fundera på att minska ner den långa siestan. Italien har dåligt utbildad arbetskraft, kan inte längre lösa exportproblemen genom att devalvera valutan och Neapel hemsöks av våldsamma maffiakrig.

2005-14 s 11
"Berlusconis parti backade kraftigt"
Forza Italia förlorade 7 procentenheter i måndagens regionval och har bara stöd av 18 % av väljarna. Regeringskoalitionen förlorade majoriteten i alla utom två av de 13 regioner där val ägde rum. Romano Prodis, EU-kommissionens förre ordförande, parti gick starkt framåt.

2005-16 s 9
"Berlusconi försöker rädda sin koalition"
Oppositionen kräver nyval p g a att ett av partierna i hans regeringskoalition, Kristdemokratiska Unionen, UDC, har lämnat den. Om Berlusconi inte når en uppgörelse med övriga regeringspartier måste han, enligt författningen, lämna in sin avskedsansökan till presidenten, och sedan ska allmänna val hållas inom 70 dagar.

2005-17 s 6-7
"Sista kapitlet Berlusconi?"
Berlusconismen är död, länge leve Berlusconi! Berlusconismen var en översvallande form av medieanpassat ledarskap, som betonar charm, medial uppmärksamhet och personlighet. Berlusconis problem är att hans speciella charm börjar bli sliten. Mitten-vänsteroppositionen vann 12 av 14 regionalval i april. Det beror främst på landets stagnerande ekonomi, kriget i Irak och misstankar om att premiärministern inte har några framtidsvisioner.

2005-17 s 7
"Berlusconi tillbaka med en ny regering"
Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, gick segrande ur en hård strid mot sina koalitionspartners i lördags och kunde därför utse en ny regering, vars främsta uppgift är att sätta fart på ekonomin inför nästa års allmänna val. Den nya koalitionens anhängare hävdar att den har förutsättningar att stimulera industrin och sysselsättningen och skydda de italienska konsumenternas köpkraft.

2005-33 s 6
"Italien tar sig ur recessionen men riktig tillväxt låter vänta på sig"
En starkare tillväxt än väntat har tagit Italien ur sin andra recession på två år. Eurons 10-procentiga nedgång gentemot dollarn hjälpte italiensk exportindustri. Italiens ekonomi kommer att växa med om ej mer än 0,1 % i år, jämfört med 1,2 % i Eurozonen. Under den senaste 10-års perioden har landet förlorat konkurrenskraft framför allt sedan man övergav liran till förmån för euron.

2005-38 s 7
"Den italienska regeringen skräddarsyr valsystemet"
Italiens politiska opposition bojkottade parlamentet i protest mot regeringens lagförslag. Berlusconis koalition vill ändra valsystemet på två avgörande sätt: 1. Övergång till ett fullständigt proportionellt system (idag sker detta till 75 %) och att partierna måste erövra minst 4 % för att komma in i parlamentet. 2. Den segrande koalitionen, i händelse av jämnt resultat mellan höger-mitten och mitten-vänster får bonusmandat som ska stärka förmågan att regera med en stabil majoritet.

2005-39 s 4-5
"Fattig, fattigare, fattigast"
Mezzogiorno i Italien var en gång Europas fattigaste region, och det är det fortfarande - bara ännu fattigare. Italien som helhet har vuxit till Europas fjärde största ekonomi tack vare dynamisk tillväxt, med avbrott för sporadisk recession, de senaste decennierna. Samtidigt skulle södra Italien om det vore ett självständigt EU-land vara det fattigaste av alla 25. Det märkliga är att 40 år av statligt stöd och riktade investeringar inte har åstadkommit någon förbättring. Många funderar naturligtvis på vad som ligger bakom detta. En orsak är maffians kontroll över många syditalienska företag - en orsak till vanligt folks fattigdom är alltså maffians enorma rikedom. En annan är den väldigt stora svarta ekonomin - kanske 30-40 % av ekonomin. Pengar under bordet - i anslutning till kriminalitet - ger inte några skatteintäkter, vilket berövar de lokala myndigheterna välbehövliga medel. Allt förvärras av människornas dåliga hälsotillstånd och den höga analfabetismen. När nästan 25 % av grundskoleeleverna hoppar av skolan i förtid är det inte underligt att den faktiska arbetslösheten pendlar mellan 30 och 50 % och inte tycks minska.

2005-39 s 6
"Vem ska nu bota Italien?
Den italienske finansministerns avgång väcker oro runt om i Europa. Italien lyckades ansluta sig till eurozonen i slutet av 1990-talet trots skuldnivåer som var dubbelt så stora som vad som tilläts. Därefter minskade den italienska industrins konkurrenskraft eftersom det blev omöjligt att devalvera valutan. Nu har lönerna höjts. Kostnaden för arbete i Italien har ökat med tre % eller mer de gångna två åren i motsats till exempel till Tyskland är arbetskostnaderna har minskat. Den italienska exportindustrin har försökt täcka de högre kostnaderna med högre priser vilket hämmat exportförsäljningen.

2005-40 s 8-9
"En normal kris i ett abnormt land"
Den italienska centralbankschefen sitter som klistrad vid sin stol. Varken förödmjukelser eller hot biter på honom. Alla vill att Fazio ska avgå på grund av misstankar om att han påverkat försäljningen av två italienska banker. Berlusconi säger att Fazio " blivit oförenlig med landets trovärdighet".
Många ser det som ett tecken på att missförhållandena i Italien breder ut sig. Andra tecken är recession, höga priser, Kinas hot mot italienska produkter, en allt äldre befolkning och snabbt växande statsskuld.

2005-40 s 8
"Nederlag och seger"
Åklagare i Rom misstänker Fazio, den italienska centralbankschefen, för maktmissbruk i en internationell bankaffär, där han favoriserade en bank, som leds av en nära vän till honom. Centralbankens styrelse gav emellertid honom sitt stöd, vilket gör det omöjligt att avsätta honom enligt italienska lag. Han har också många anhängare bland ledande präster eftersom han är praktiserande katolik liksom hos Lega Norte som ingår i Berlusconis regeringskoalition.

2005-41 s 7-8
"Slutet på historien"
Berlusconi har förlorat allt utom makten. Berlusconis era går mot sitt slut. Han har dominerat den italienska politiken sedan drygt 10 år tillbaka. Han var en ny sorts politiker: medie- och fotbollskungen. Kampen om att efterträda honom har redan börjat, och den italienska högern omgrupperar sig. Forza Italia har förlorat en tredjedel av sina väljare och har nu drygt 18 %. Koalitionen mellan Forza Italia, Nationella Alliansen och separatisterna i Lega Nord är nu mer fiender än samarbetande. Kristdemokraterna som styrde Italien i ett halvsekel men gick under för knappt 15 år sedan i en storm av intriger och skandaler vill nu bygga upp en högerliberal motpol till Forza Italia. Den ska stå kyrkan nära, vara liberal i näringslivsfrågor och EU-tillvänd.

2005-42 s 14
"Sicilien knyts till fastlandet"
Ett internationellt konsortium har erövrat en mångmiljardkontrakt för en bro mellan Sicilien och kontinenten. Det blir den längsta hängbron i världen med ett huvudspann på drygt tre km. Den 61 meter breda bron får 10 filer för bilar, tåg och utryckningsfordon och dess kapacitet blir 6000 bilar per timme och 200 tåg per dag. Bygget startar 2006 och ska vara klart 2012.

2005-42 s 12
"Prodi utmanar Berlusconi"
Den italienska oppositionens toppkandidat i de allmänna valen nästa år, Romano Prodi" utsågs under veckoslutet formellt till oppositionens premiärministerkandidat av en stor majoritet partimedlemmar. Prodi var tidigare ordförande i EU-kommissionen i Bryssel och har utmanat Berlusconi en gång tidigare, 1996.

2005-50 s 10
"Lagstiftning på italienska"
Silvios Berlusconis regering skyndar på dåliga lagar och förhalar nödvändiga. Den italienska senaten har godkänt en lag om reform av rättsväsendet. Den fördubblar strafftiden för maffiabrott, minskar risken för fängelsestraff för rika brottslingar och förkortar preskriptionstiden för korruption, bedrägeri och bokföringsbrott. Dessutom ska det italienska valsystemet ändras så att högern kan vinna valet nästa år. Viktigare vore en pensionsreform men det beslöt regeringen nu att skjuta upp till 2008.

2006-6 s 8-10
"Operation Sanning"
Italiens regeringschef Silvio Berlusconi förolämpar landets president och fördömer oppositionen i sin exempellösa personvalskampanj. Han är med nästan dygnet runt i olika TV-program för att visa att han är strålande, på mycket gott humör och världens flitigaste premiärminister någonsin. Han fick presidenten att skjuta fram datum för den officiella valkampanjen för att få tillräckligt med tid att marknadsföra sig själv. Sedan valkampanjen startat måste nämligen alla kandidater behandlas lika av media. Berlusconi har lett Italiens stabilaste regering sedan andra världskriget. Amerikanen Stille har skrivit en bok i vilken han konstaterar att ingen italienare har haft så stor politisk makt sedan Mussolinis dagar. Hans privata förmögenhet har växt med fyra miljarder dollar på ett enda år. Italien har större statsskulder än något annat EU-land. Landets konkurrenskraft placerar landet på 43:e plats i världen. Det finns stora möjligheter för Romano Prodis mitten-vänsterförbund (Union) att vinna det kommande parlamentsvalet. Han kommer emellertid då att leda en tämligen svag regering som stöder sig på en koalition bestående av 9 partier - allt från ortodoxa kommunister och gröna till vänsterkatoliker, som alla har vetorätt.

2006-6 s 10
"Alperna både delar och förenar"
113 av de 116 tysktalande borgmästarna i den bergiga norditalienska provinsen Alto Adio har undertecknat en petition som vädjar till grannlandet Österrike om "skydd och förmyndarskap". De vill att Österrike ska beskydda deras rätt till autonomi och att bevara det tyska språket, sin kultur och sina traditioner. Den italienska staten känner sig kränkt av detta "förräderi" och "separatistiska tendenser".

2006-6 s 10-11
"Den värsta kampanjen på många år"
Myndighet beordrar rättning i leden. Alla politiska partier ska ha lika mycket tid och utrymme i medierna under kampanjen inför valet den 9 april. Berlusconi når, via sitt familjeägda imperium Mediaset, samt det det statliga radioföretaget Rai, ungefär 90 % av de italienska TV-tittarna. Oppositionen leder just nu i opinionsundersökningarna med 4-6 %.

2006-9 s 4-5
"En strategisk "martyr" mot en splittrad vänster"
Berlusconi tog loven av Romano Prodis presentation av oppositionen "Uniones" program inför valet då han stal medias strålkastarljus genom att förklara sig vara "politikens Jesus Kristus". Unionen är en egendomlig politiska gruppering som har en trotskist, som försvarar terroristers rätt att i Irak attackera italienska soldater i ena änden, och kristdemokrater som tillhör det politiska högerfältet i den andra. Den tydliga kontrasten mellan högerns enhet och vänsterns oreda var tydlig.

2006-12 s 6-8
"Berlusconi är väldigt förtjust i Berlusconi"
Italiens premiärminieter framträder extremt flitigt i de radio- och TV-kanaler, som han äger. Trots allvarliga klavertramp, krångel med rättvisan och egoism har han en chans att vinna valet i april. Berlusconi leder en mitten-höger koalition med flera partier i valet 9-10 april. Han valdes 2001 och är den förste av Italiens premiärministrar som har fullbordat ett helt femårigt mandat sedan andra världskriget. Berlusconis väljare är inte särskilt intresserade av politik, läser knappast någonting alls och tittar mycket på TV. Där ser d Berlusconi sälja sig själv och inte ett parti eller ett program. I dagens post-ideologiska värld påverkas de mer av att Berlusconi visar sin vänskap med den amerikanske presidenten än av vad Berlusconi gör med italiensk politik. De föredrar Berlusconi framför Prodis mitten-vänster opposition som betraktas som ett elitistiskt och tråkigt etablissemang.

2006-12 s 8
"Berlusconi fick underkänt"
Den första TV-debatten inför valet anses Prodi har vunnit. Två av Berlusconis närmaste medarbetare är inte alls nöjda med detta utan hotar med att hoppa av koalitionen. Det är Casini, ledaren för kristdemokraterna och biträdande premiärminister Gianfranco Fini som leder Nationella Alliansen.

2006-14 s 11-14
Berlusconis uppgång och fall"
Håller Italiens ledare på att störta under buller och bång? Berlusconis politiska maskin hackar allvarligt. Kandidatens första TV-sända debatt var en katastrof. Någon hjälp av sina koalitionspartners lär han inte få. Det vinnande leendet som länge varit Berlusconis emblem, ser allt stelare ut.

2006-14 s 12-13
"Prodi betonar att han inte är Berlusconi"
Prodi betonar att han kommer att undvika det nära förhållandet som Berlusconi har med president Bush i USA. Prodi är öppet skeptisk till USAs roll i Irak. Prodi anser att Europa bör engagera sig mer i Mellanöstern och han vill ah ett närmare samarbete med Frankrike och Tyskland inom EU.

2006-15 s 11
"Ytterst jämt i det italienska valet"
Romani Prodi och hans vänstermittenkoalition utropade sig till segrare i det italienska valet tidigt på tisdagsmorgonen efter ett oerhört jämt val. Prodis valallians hade sedan 40 miljoner röster räknats, 25000 fler röster än Berlusconis. Prodi vann med 49,81 % mot 49,74 %! Politiker i båda lägren misstänker att ett nyval redan i år kommer att krävas eftersom vinstmarginalen är så liten och då Prodis allians består av många svårförenliga partier.

2006-16 s 4-5
"Professorn gör sig redo att ta över"
Det externt jämna valresultatet i Italien gav en otydlig bild om vem som skulle bilda regering. Allt tyder dock på att den yvige Silvio Berlusconi tvingas lämna över till den lågmälde Romano Prodi. Frågan är om han är tullräckligt tuff för att klara av de väntande utmaningarna.
Han föddes i staden Scandiano utanför Bologna 1939 som den näst yngsta av nio syskon. Den romersk-katolska kyrkan har spelat en stor roll för honom ända sedan barndomen. Han tog sin examen i juridik vid Katolska universitetet i Milano och studerade vidare vid London School of Economics. Förutom italienska talar han både engelska och franska. 1996 då den italienska mitten-vänstern, efter det kristdemokratiska partiets kollaps, letade efter en moderat ledare, ledde Prodi en koalition mot Berlusconi, och besegrade honom. Men redan efter två år föll hans koalition sedan kommunistpartiet lämnat koalitionen.Året därpå blev han ordförande i EU-kommissionen där han ofta kritiserades som en svag ledare.
Nu måste han hålla ihop flera vänster-mitten partier från kommunister till moderata katoliker. Mycket talar för att det blir en bräcklig regering.

2006-29 s 7
"Berlusconis final"
I november börjar processen mot hans företag, Mediaset, som misstänks för penningtvätt, skattefusk och förskingring. Bedömare anser att åtalet denna gång är mycket vattentätare än de sju tidigare åtalen mot Berlusconi. Berlusconi bestrider alla anklagelser och beskyller Romani Prodis regering för att föra en politisk process mot honom.

2006-32 s 6
"Venedigs skydd är i fara"
För tre år sedan lanserade dåvarande presidenten Berlusconi projektet Moses, ett flodbarriärsystem bestående av 79 stålportar som ska resas upp från havsbotten och bilda barriärer för att hindra högvattnet från Adriatiska havet att strömma in i lagunen där Venedig ligger. Det kommer att kosta 4,3 miljarder euro. I dag finna finansiering för bara 1,46 miljarder.

2006-36 s 4-5
"En ändlös ström av flyktingar"
Italien överväger att etablera ett samarbete mellan olika statsorgan bland annat polisen mot ekonomisk brottslighet och antimaffiamyndigheten för att komma till rätta med människohandeln på Sicilien. Den drivs av grupper som liknar maffian och leder till att många flyktingar omkommer på sin färd från Nordafrika, främst Libyen, till Sicilien. Libyen är själv ett land översvämmat av flyktingar och försöker inte hindra dem från att lämna landet.

2006-51 s 10
"Båtflyktingar till Sicilien"
500 människor ombord på en flyktingbåt fångades i måndags utanför Sicilien av den italienska kustbevakningen. De fördes till ett läger där deras identitet ska kontrolleras. I lördags i förra veckan försvann en båt med 102 människor ombord utanför den senegalesiska kusten.

2007-09 s 6-7
"Det verkar som om reglerna är till för att brytas"
När en italiensk polisman omkom för några veckor sedan i våldet i samband med en fotbollsmatch blev det en väckarklocka för många italienare. Frågan är om det tragiska dödsfallet leder till större laglydighet. Upploppet skedde två år efter det att en lag som föreskriver åtgärder för att stoppa huliganism införts men i stort ignorerats. Bara sex av 31 fotbollsarenor följde lagen. Varför bryr sig italienare inte om lagar och regler? Under 2005 byggdes till exempel 31000 olagliga hus i Italien. Många skyller på den katolska kyrkan. Synder kan förlåtas, det finns ingen enhetlig standard för frälsning, varje persons liv vägs separat. Andra säger att alla misstänker att "andra kommer att utnyttja dem om vi inte först utnyttjar dem". Varför ska man göra något åt det, livet i Italien är behagligt - maten, havet och den makliga takten. Med så mycket av livets god är det inte underligt om viljan att förändra saknas.

2007-09 s 7
"Prodi gör ett nytt försök"
Italiens premiärminister Romano Prodi, verkade på onsdagseftermiddagen har goda chanser att vinna en förtroendeomröstning i parlamentet. En del av de senatorer som inte ville rösta med regeringen förra veckan då regeringen förlorade en fråga rörande italienska soldater i Afghanistan, verkar ha ändrat sig. Regeringen förblir dock svag och många ifrågasätter om Prodi förmår genomföra sitt regeringsprogram i tolv punkter.

2007-10 s 3-4
"Det är lite si och så med trovärdigheten"
Regeringskris i Italien, kursändring i Storbritannien: olika insatser i utlandet blir allt mer avgörande för inrikespolitiken i Europa. Premiärminister Romano Prodi i Italien höll på att förlora sin post på grund av Italiens engagemang i Afghanistan och premiärminister Tony Blair börjar ta hem de brittiska soldaterna i Irak. Allt handlar om förhållandet till USA och om krigen som George Bush har startat: Irak är ett fiasko och Afghanistan är på väg mot ett fiasko. Nyligen låg Blairs Labourparti 13 procentenheter efter Torypartiet.

2007-12 s 11
"Tragisk historia blir film"
Det planeras en film om den kvinna som den italienske diktatorn Benito Mussolini försökte sopa bort ur historien. Ida Dalser och hennes son Benito med Mussolini dog båda på mentalsjukhus efter det att hon förgäves försökt få Mussolini att erkänna äktenskapet och sonen. Hon greps 1926 sedan Mussolini kommit till makten och "avled" av hjärnblödning 1937. Historien har relevans än idag på grund av den italienska högerns försök att rentvå diktatorns namn och framställa honom som en god familjefar och en i grunden harmlös auktoritär ledare som vilseleddes ibland.

2007-21 s 6-7
"Kvinnlig gondoljär kämpar mot traditionen"
Den tyska medborgaren Alexandra Hai som är av algeriskt ursprung har efter 10 års kamp fått tillåtelse att paddla sin gondol i Venedigs kanaler, men bara med en viss sorts passagerare, bara gästerna på ett speciellt hotell. Venedigs 425 manliga gondoljärer utför ett urgammalt, traditionellt manligt yrke som ofta för yrket vidare från far till son.

2007-24 s 11-12
"Norditalienarna lever farligt"
Där finns de värsta luftföroreningarna i Europa. Partikelförorenad luft orsakar sjukdomar i andningsvägarna och hjärtsjukdomar samt astma och dålig utveckling av barns lungor. Italien kommer att tvingas böta flera miljarder euro om det inte korrigerar problemet. Partiklarna orsakas främst av trafik och trafikstockningar. De värsta syndarna är dieselbilar i städerna. Ingen del av Europa uppfyller WHOs standard på 10 mikrogram per kubikmeter luft men många länder klarar förmodligen EUs mål, 25 mikrogram. Genomsnittet i Milano 2006 låg på 38 mikrogram med toppar kring 150-200.

2007-28 s 3-4
"Ekonomiskt samarbete i palmernas skugga"
Italien och Spanien har redan solen, de långa luncherna och religionen gemensamt. Nu planerar de att intensifiera det ekonomiska och kommersiella samarbetet också. Spanien har bara tre av världens hundra största företag och Italien fyra, medan Frankrike har åtta och Tyskland nio. Om de inte snart växer sig större riskerar de att köpas upp i den fortsatta sammanslagnings- och uppköpsprocessen i Europa. De båda länderna försöker stärka sina roller vid sidan av Frankrike och Tyskland. Kulturellt påminner de om varandra, de har samma religion och avspända attityd och talar latinska språk.

2007-32 s 3-4
"En italiensk Clinton?"
Han är sansad och pragmatisk. Kan Walter Veltroni vara mannen som till slut kan få Italien på fötter igen? Han är Roms borgmästare sedan sex år. Han har kungjort sin kandidatur till partiledarposten till det nya Demokratiska partiet. Partiert har uppstått genom en fusion av den styrande center-vänsterkoalitionens två största partier. Partiets primärval hålls i oktober och när nu Romano Prodis regering vacklar kan ett nyval möjligen komma redan inom några månader. Velotroni är företagar- och USA-vänlig och utgör ytterligare ett steg i den centerpolitiska frammarsch som fört Angela Merkel och Nicolas Sarkozy till makten i respektive länder. Frågan är om en ledare från Rom kan vinna norditalienarnas stöd.

2007-33 s 10
"Bantare belönas med pengar"
I den lilla italienska alpstaden Varallo Sesia oroar sig borgmästaren av sina medborgares allt tjockare midjor. Han beslöt att göra något åt detta och erbjuder pengar i belöning åt de som går ner i vikt. De som vill vara med väges in och får dietråd. De som tappar tre kilo på en månad får 700 kr och ytterligare 1400 kr om de fortfarande håller vikten efter tre månader.
Själv ska han föregå med gott exempel sedan hans son kallat honom "jättemagen".
Italiens hälsominister Livia Turco vill sprida initiativet över hela landet eftersom allt fler italienare överger den traditionella medelhavsdieten till förmån för skräpmat.
artikel i The Guardian.

2007-42 s 8
"Nytt parti bildat"
Roms populäre borgmästare Walter Veltroni blev i måndags ledare för ett nytt politiskt parti. Demokratiska partiet är officiellt en sammanslagning av två vänster-mittenpartier, de före detta kommunistiska Vänsterdemokraterna och det moderata Bellispartiet, det vill säga de tidigare kristdemokraterna.

2007-47 s 8
"Berlusconi upphör aldrig att förvåna"
Silvia Berlusconi upplöser sitt parti Forza Italia! Som han lett i 14 år och bildar ett nytt parti som enligt hans förhoppningar ska bli en bredare rörelse kallad Folket för Frihetspartiet. Forza Italia! har använt de senaste dagarna till att samla in underskrifter för en petition som kräver att Romano Prodis mitten-vänsterregering ska avgå.

2007-50 s 4-5
"Samma gamla gubbar"
De politiska ledarna i Italien är i genomsnitt äldre än sina kolleger i andra länder. Detta är en orsak till att förändringar tar sådan tid i Italien. Premiärminister Romano Prodi är 68 år och han utmanas för närvarande av Silvio Berlusconi som är 71 i en tid när ledande politiker i resten av Europa blir allt yngre. Nicolas Sarkozy är 52, Angela Merkel 53 och José Luis Zapatero är bara 47. Många av Italiens politiker tolkar fortfarande verkligheten som man gjorde på 1970-talet och talar fortfarande om klasskampen.

2007-50 s 6
"Motigt för Italiens lönsamma "familjeföretag"
Gudfäderna pressas hårt av både polis och näringsliv. Flera maffialedare har gripits eller dött under flykt. Myndigheterna har tagit hand om material som underlätta gripandet av flera av maffians medarbetare men också identifierar affärsmän som betalar skyddspengar. Sicilianske entreprenörer betalar uppskattningsvis åtta miljarder euro per år till Cosa Nostra. Den finns en liten men växande grupp framför allt unga affärsmän som öppet trotsar maffian.

2008-1/2 s 6
"Italienarna vägrar spela rollen som fattiga kusiner"
En tidning har kallat det för "Medelhavsderbyt", men ingen kan peka ut en vinnare. Båda sidor beskyller varandra för fusk. Italien har alltid betraktat Spanien som ett fattigare land. Italien var ju en av EUs sex grundarländer med Spanien blev medlem först på 1980-talet. Men i förra månaden publicerade EUs statistikbyrå, Eurostat, en rapport som visade att Italien BNP per capita 2006 var lägre än Spaniens. Italienarna blev alldeles förbluffade och vägrade tro på uppgiften. Italiens premiärminister Romano Prodi, före detta ekonomiprofessor och kommissionsordförande för tre år sedan, hävdar emellertid att Eurostats experter räknat fel!

Italien, terrorism
2008-1/2 s 6
"Sopberget växer i Neapel"
Premiärminister Romano Prodis regering gav i tisdags en före detta polischef och en general uppdraget att lösa sopkrisen i Neapel där de lokala myndigheterna har förlorat kontrollen över en del förstäder. Berg av sopor har samlats runt om i Neapel den senaste månaden. Den italienska armén sätts in för att städa undan sopor. I förstaden Pianura har invånarna blockerat sig och motat bort polisen för att hindra myndigheterna från att på nytt öppna en sopstation som stängdes för 12 år sedan och som drivs av Camorran.
Joacim Blomqvist i Mana ger en tydligare bild. "Folkligt uppror mot maffian i Pianura, Neapel".

2008-05 s 11
"Svårlöst kris i Italien"
Den konservative ledaren, Silvio Berlusconi, kräver nyval sedan rivalen Romano Prodi avgått i förra veckan. Italiens president, Giorgio Napolitano, kräver mer tid för att besluta om nästa steg i landets politiska kris. Han har att välja på att upplösa parlamentet och utlysa nyval eller att utse en respekterad person som står över de många partibråken att bilda en interimsregering. Aktuella opinionsmätningar ger Berlusconis parti 10 % mer än vänster-mittenpartierna.

2008-06 s 12
"Ny comeback för Berlusconi?"
Förra månaden avgick Romano Prodi som premiärminister efter att ha förlorat en förtroendeomröstning i parlamentet. Italien går mot nyval sedan talmannen i senaten i måndags meddelade att han inte kunnat finna tillräckligt starkt stöd i parlamentet för att bilda en temporär regering som skulle ha kunnat reformera landet bristfälliga valsystem. Denna orsakar instabilitet och favoriserar små partier. Det troliga är att president Napolitano upplöser parlamentet och utlyser nyval i april.

2008-12 s 9
"Allt är en total röra"
Det italienska näringslivet har bara en önskan när det gäller landets nya regering som ska väljas om en månad, nämligen att den bara ska innehålla nya ansikten. Den gamla innehöll bara inkompetenta personer. De var oproffsiga och snyltande. Ett exempel är Neapel där krisen i sophanteringen nämns som ett exempel på italienska politikers handfallenhet inför problem. En populär bok är La Casta, skriven av två journalister som granskar politikerna ingående och presenterar en uppsjö av detaljer om förmåner och snyltande.
Boken La Casta presenteras i:
Journalisten, Svenska Dagbladet och Expressen.

2008-15 s 3-4
"Tomma löften"
Silvio Berlusconi kanske gör comeback, men det gör nog Italiens stora bekymmer också. Sopkrisen i Neapel symboliserar en utbredd kris i hela landet. Ekonomin går dåligt, politiken har stagnerat och alla försök att reformera är tydligen dömda att misslyckas. Av de drygt 300 parlamentariker som valde 2006 som representanter för den nya mitten-vänsterrörelsen Demokratisk partiet har 134 fått respass. Omkring 30 % av partiets kandidater till deputerandekammaren är nu under 40 år och 42 % är kvinnor. Opinionsundersökningar visar att väljarna föredrar Berlusconi framför hans yngre rival, Walter Veltroni som är 52 år. Detta är en konsekvens av att Romani Prodis avgående väster-mittenregering är mäkta impopulär inte minst på grund av skattehöjningarna som den genomförde. UDC som ingick i Berlusconis koalition fram till 2006 har brutit sig ut och vill inte stödja någon sida. Sedan finns det en Regnbågsvänster, en allians mellan marxister och gröna.

2008-16 s 3-4
"Tredje gången gillt"  hela artikeln
Silvio Berlusconi, miljardären som redan dominerar mycket av det offentliga livet i Italien, tog tillbaka den politiska makten i valen i söndags och måndags som ledare av en mitten-högerkoalition. Det betyder att han nu blir landets premiärminister för tredje gången. Hans koalition vann en övertygande majoritet i parlamentets båda kamrar men segern berodde till stor del på hjälpen från Lega Nord. Oppositionsledare blir Walter Veltroni, före detta borgmästare i Rom och ledare för Demokratiska partiet. Berlusconi har lovat att omedelbart ta itu med de mest brådskande problemen som till exempel avfallskrisen i södra Italien. Det nästa bankrutta flygbolaget Alitalias öde måste också avgöras snarast. Veltroni vägrade i motsats till Romano Prodi att alliera sig med småpartierna på vänsterkanten. Resultatet är att antalet partier i parlamentets underhus nu har minskat från 26 till bara sex. För första gången sedan andra världskriget saknar kommunistpartiet, som länge har spelat en stor roll i italiensk politik, representation i parlamentet!

2008-16 s 4-5
"Kämpen Berlusconi"
Silvio Berlusconis ålder är hans största handikapp. Men han har förtjänster som mer än väl kompenserar för åldern. Berlusconi är kanske inte Italiens rikaste person längre, men han är fortfarande värd motsvarande drygt nio miljarder dollar. Han är störste aktieägare i Italiens tre största, privatägda tv-kanaler. Dessutom äger han fotbollsklubben AC Milan. Hans förmåga att påverka den allmänna opinionen är enorm. Jämfört med tidigare uppträdde Berlusconi inför det senaste valet sansat och försiktigt. Många tror att han planerar en uppgörelse med mitten-vänstern medan andra tror att han håller en lägre ton för att bli en lämplig kandidat till den italienska presidentposten 2013.

2008-16 s 5-6
"Brott lönar sig"
Kandidatlistorna i det italienska valet påminde om en lista på allt som fattas detta stackars land. Idag är Italien ett land genomsyrat av korruption, ekonomiskt förfall, politisk apati, straffrihet och snabbt sjunkand levnadsstandard. Inflationen är bland de högsta i Västeuropa och tillväxten bland de lägsta. Rekordmånga italienare känner sig fattigare än någonsin. Att driva företag i Italien är en krånglig och frustrerande sysselsättning om man inte tillhör maffian, som är landets största företag och svarar för 7 % av BNP. Det finns många anledningar: lokal lojalitet är större än nationell; tilltro till familjen och ingenting annat, framför allt inte myndigheterna; och den alltjämt dominerande katolska kyrkans överskylande roll. Förra året kom en bok av Sergio Rizzio och Gian Antonio Stella som för första gången utbredda misstankar om officiell korruption på pränt. Boken heter "La Casta" med undertiteln "Hur italienska politiker blev orörbara". Den avslöjar bland annat att italienska parlamentariker har de högsta lönerna i Europa. Det italienska parlamentet koster mer än något annat i Europa.
Journalisten om La Casta.
Recension i Svenska Dagbladet.

Italien
2008-17 s 6-7
"Kommunisterna föll på eget grepp"
Nästan utrotat kommunistparti i Italien lovar att komma tillbaka med hjälp av hammaren och skäran. Kommunisterna fick tre procent jämfört med tio i valen 2006 vilket inte räckte för en plats i parlamentet. När det var som störst på 1970-talet stöddes det av en tredjedel av väljarna.
Kommunistledaren Oliviero Diliberto svär att hålla kommunismen levande och vill börja använda de traditionella symbolerna, hammaren och skäran.

2008-17 s 8
"Berlusconi plus Putin är lika med sant"  hela artikeln
Putin besökte nyligen Berlusconi på Sardinien för att gratulera till hans valseger. De gillar varandra, kanske mest för att båda ofta betraktas som outsiders, som möts med misstänksamhet från andra ledare. En djup vänskap har utvecklats sedan de möttes första gången 2001. De delar politisk stil och gillar att chockera - Berlusconi med råa skämt och med rått språk. De har också affärer tillsammans och har nyligen undertecknat avtal om vapenköp och energiöverföringar.

2008-19 s 12
"Sopberget kan stå Italien dyrt"
EU-kommissionen har stämt Italien därför att myndigheterna där inte uppfyller sin plikt att samla in och göra sig av med sopor. Om EG-domstolen fäller Italien för försumlighet kan landet dömas till höga böter. Det blir i så fall första gången sedan Neapel för mer än 12 år sedan hade sin första sopkris.

2008-20 s 23
Klimatet hårdnar i Italien"
En domare i Piedmont använder anti-maffialagar för att gripa och fängsla ledarna för romska gäng som misstänks för kriminella konspirationer. "Nomadernas kriminella uppträdande i norra Italien motsvarar maffians och Comorrans uppträdande i södra Italien, sa domare Ezio Basso i en tidningsintervju. Italiens nyvalda regering försöker hindra romer från Rumänien att ta sig in i Italien utan att bryta mot EUs regelverk. Berlusconis nya regering diskuterar möjligheten att fängsla alla illegala invandrare från utanför EU.

2008-23 s 5
"Det går ingen nöd på italienska politiker"
En jämförande undersökning avslöjar att Italiens parlamentariker lever som kungar. Gourmet till vrakpris, höga traktamenten och 137 000 euro i grundlön är vad italienska parlamentariker får som tack för att de tjänar folket. Ledamöterna i parlamentet i Rom är västvärldens högst betalda. De tjänar 35 000 euro mer än sina amerikanska kolleger.

2008-25 s 10
"Berlusconirättegångar suspenderas"
En ny lag kan komma att skjuta upp två rättegångar i vilka Silvio Berlusconi är inblandad i ett år. Regeringen vill att alla rättegångar gällande brott begångna för juni 2008 och brott som bestraffas med mindre än 10 års fängelse ska suspenderas.

2008-26 s 8-9
Eftergifter är Veltronis paradgren"
Oppositionsledaren Walter Veltroni är kanske lite för snäll mot Silvio Berlusconi. Hans parti, Demokratiska partiet (PD) som är kopplat till ett litet, korruptionsfientligt parti, har inte tagit tillfället i akt att kritisera regeringens åtgöranden, som till exempel regeringens hårda åtgärder för att öka kontrollen över invandringen. Fördelarna för Berlusconi är tydliga: han kan tona ner sin partitillhörighet och framställa sig som samförståndspolitiker kanske till och med som lämplig kandidat till presidentposten.
den italienska vänstern behöver en självrannsakan. Den har sina rötter i en misskrediterad troslära, eurokommunismen och en misskrediterad rörelse, kristdemokratin.

2008-31 s 3
" Berlusconi får åtalseftergift"  hela artikeln
Senaten antog förslaget med bred marginal i förra veckan att ändra i grundlagen så att innehavaren av de fyra högsta politiska posterna i Italien får åtalsimmunitet. Argumentet är att premiärministern behöver koncentrera sig på sin uppgift att leda landet ut ur dess djupa ekonomiska kris, snarare än att, i likhet med hans förra ämbetsperiod, slösa bort tiden med att kämpa mot politiskt partiska domare och åklagare. Denna typ av immunitet finns redan i de många andra länder.

2008-33 s 3-4
"Den kalabriska maffian är mäktigast i Europa"
'Ndrangheta är Europas mäktigaste brottssyndikat. Organisationer styr kontinentens kokainhandel. Omsättningen uppskattas till omkring 400 miljarder kronor. Kalabriens president menar att organisationen fortfarande underskattas. Under de senaste 20 åren har 'Ndrangheta gått om både Siciliens Cosa Nostra och Neapels Camorran. 'Ndrangheta har betydande filialer utomlands vilket förra årets blodbad i Tyskland (se också här http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1570054) är exempel på, sex medlemmar mördades av medlemmar ur en rivaliserande 'Ndrina", som utbrytarbanden kallas. 'Ndrangheta börjar få kontroll över också företag i den legala ekonomin och de är även aktiva på konst- och börsmarknaderna. Två tredjedelar av inkomsterna kommer emellertid från narkotikahandeln. Leverantörer är de colombianska kokainkartellerna och 'Ndrangheta sprider sedan varorna över hela Europa. 'Ndrangheta sysslar också med utpressarverksamhet inom prostitution och vapenhandel. De levererar också till terrorister.
En rad politiker och fackföreningsmänniskor har redan mördats av 'Ndrangheta. På grund av infiltration från maffian har man de senaste femton åren tvingats upplösa 32 kommunfullmäktige i Kalabrien.
En av 'Ndranghetas huvudstyrkor sägs vara att de enskilda 'Ndrina som har kontroll över respektive territorium bara har medlemmar från en och samma släkt. De håller samman och ingen vill skvallra för polisen. De 155 familjerna med tillsammans 10000 medlemmar hålls samman i en federalistisk struktur. Hederskoder och gamla ritualer håller samman familjerna. Minimiåldern föratt bli medlem är 14 år. Då går de igenom en invigningsritual och svär 'Ndrangheta trohet.
'Ndrangheta som betyder "mannakraft" blev stark först på 1970-talet.

Artikel i Neue Zürcher Zeitung 6 augusti 2008

2008-34 s 23
"Påvens hermelinskrud får kritikerna att resa ragg"
Påve Benedikt XVIs förkärlek för pälskantade hattar och mantlar har kritiserats av en italiensk djurrättsgrupp som har lanserat en petition på nätet för att övertyga honom att övergå till syntetmaterial. Italienska förbundet för skydd av djur och miljö hoppas på att påven som ju är en sann kattvän ska utsträcka sin kärlek till djuren också till hermeliner.

2008-36 s 6-7
"Regeringen går till attack mot lata dagdrivare"
En nitisk reformivrare i Silvio Berlusconis regering vill ha rättning i de offentliga leden. Sjukfrånvaron i den offentliga sektorn i Italien är en landsplåga. Den är fyra gånger större där än i den privata. Inom den kommunala hälsovården var sjukfrånvaron i snitt 6 veckor årligen. Den offentliga sektorn med 3,5 miljoner anställda har länge varit en börda för landets ekonomi. Renato Brunetta, ministern för offentlig administration vill nu att varje offentliganställd efter andra sjukfrånvaron inom 12 månader måste uppvisa läkarintyg. Han vill också införa produktivitetsbonus baserad på närvaro. Ytterligare 24 reformer planeras för att öka effektiviteten i den offentliga sektorn.

2008-42 s 3-4
" Har trollkarlen något mer än illusioner att erbjuda?" hela artikeln
Silvio Berlusconi påstår att han är en handlingarnas man, och han har väljarnas stöd enligt opinionsundersökningarna. Men hans motståndare frågar sig om Italien har trätt in i ett postdemokratiskt skede. De gångna två åren bestod politiken mest av interna strider i den röd-gröna-svart-gul-rosa koalitionen. I Berlusconis regering bråkas det mindre att fattas fler beslut. . Han har presenterat ett byggprogram med 20 000 bostäder för mindre bemedlare och slutit ett fördrag med Libyen: Nu blir det färre invandrare och mera naturgas. Det bankrutta flygbolaget räddades i sista stund och Neapel har på 90 dagar befriats från nästan allt skräp. Berlusconi har bevisat att det går att regera till och med i Neapel. "Ministern för förenkling" har strukit 3500 lagar och förordningar. Drygt 60 % av italienarna är nöjda med regeringen. Flera projekt är på gång: åklagarnas auktoritet ska begränsas, skolan ska spara in åtta miljarder euro och skattesystemet ska federaliseras, det vill säga de rika regionerna ska inte självklart betala för de fattiga regionerna.

2008-42 s 4
"Tusentals demonstrerade mot Berlusconi"
De protesterar mot en ny lag som ger landets högsta ämbetsmän, regeringschefen och ytterligare fyra andra, amnesti - juridisk immunitet - så länge de innehar ämbetena. Andra demonstrerade mot regeringens sociala och ekonomiska politik.

2008-48 s 4-5
"Andra bullar"  hela artikeln
Många italienare i offentlig tjänst har i många år haft en bekväm tillvaro utan prestationskrav och jäkt. I fortsättningen måste de göra skäl för sina löner. Italiens minister för offentlig administration, Renato Brunetta, har fått hela det italienska parlamentet bakom sig i en ny lag. Den främjar öppenhet, god standard och meritbaserade tillsättningar i den offentliga sektorn. Avsikten är att modernisera och effektivisera landets tröga, övertunga byråkrati. Kampanjen startade i juni för att minska sjukfrånvaron. Det kostade pengar att vara borta från jobbet och plötsligt sjönk frånvaron med nästan hälften. Nästa steg är att låta allmänheten betygsätta den offentliga servicen. Det ska också gå att stämma myndigheter för fel och misstag.

2009-07 s 6-7
"Lampedusa fungerar som Europas vågbrytare"  hela artikeln
Den italienska ön Lampedusa gör uppror mot regeringen i Italien. På den lilla ön interneras tusentals båtflyktingar som ska hindras från att ta sig in i EU. 36000 båtflyktingar steg i land i Italien förra året, varav 31000 kom till Lampedusa. Det är den enklaste vägen, 130 km från Tunisien, för afrikaner att nå Europas idag sedan Spanien stängt Gibraltarsundet och enklaverna Ceuta och Melilla i Marocko. Italiens premiärminister vill etablera ett stort mottagningsläger på Lampedusa. Alla illegala ska avvisas därifrån i rask takt. De 6000 bofasta på ön protesterar och strejkar, rädda för turisterna kommer att utebli om ön får ett nytt "Guantánamo". Turisterna vill inte se elände och lidande.

2009-07 s 8
"Biskopen miste jobbet"
En rehabiliterad biskop, har avskedats från posten som chef för ett argentinskt prästseminarium. Orsaken är att han förnekat förintelsen. Biskop Richard Williamson har sagt att han inte tror att nazisterna använde gaskammaren. Påven Benedictus XVI väckte stor bestörtning när han för några veckor sedan hävde bannbullan mot biskop Williamsson och tre av dennes kolleger som ett led i arbetet att läka en 20 år gammal schism inom kyrkan.

2009-08 s 7
"Veltroni avgår"
Den italienske oppositionsledaren Walter Veltroni meddelade på tisdagen att han avgår från sin post. Han motiverar avgången med att han har blivit ett problem för sitt parti. Han har bara varit partiledare i ett år och hans främsta mål var att ena den splittrade vänstern. Han tar tidigare varit borgmästare i Rom, där han blev mycket populär.

2009-12 s 3
"Silvio, skådespelerskan och lagen"
Italiens försök att reformera rättsväsendet möts med stor misstänksamhet. Försöker Berlusconi verkligen förbättra den dåliga rättstandarden i Italien eller försöker han tillgodose sina egna intressen? Alla håller med om att det existerande systemet är en mardröm: efterhängset men långsamt, dyrt och oförutsägbart. Enligt Världsbanken är italienska kontrat mindre värda än colombianska.
Två lagförslag väntar på beslut. Det ena handlar om att begränsa avlyssnandet. I framtiden måste sådant godkännas av tre domare som ska se "uppenbara" tecken på att brott kan misstänkas. Det andra syftar till att reformera rättsväsendets arbetssätt.

2009-13 s 8
"Nationalalliansen avskaffar sig själv"
Italiens näst största regeringsparti, den postfascistiska Nationalalliansen (AN) upplöste sig i söndags för att gå samman med Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, och bilda Frihetsfolket (Popolo della Liberttá) Lenaren för AN, Gianfranco Fini, beskrev bildandet av ett nytt parti som ett historiskt steg mot ett tvåpartisystem och en demokrati med förutsättningar att fatta beslut. Tillsammans fick de två partierna 36 % av rösterna i förra valet.

2009-15 s 8
"Italien skakades av ett kraftigt skalv"
Det kraftiga jordskalvet i Italien tidigt på måndagsmorgonen krävde ett par hundra liv, skadade runt 1500 och gjorde tiotusentals människor hemlösa. Skalvet som mätte 6,3 på Richterskalan förstörde ett antal historiska byggnader i medeltidsstäderna i den bergiga Abruzzoregionen öster om huvudstaden Rom. Arkitekten Gianfranco Cioni som är bosatt i den värst drabbade staden L'Aquila, anser att myndigheterna borde ha kunnat varna för skalvet i förväg.

2009-19 s 6
"Inför öppen ridå"
President Berlusconis äktenskapskris utspelas i medierna. Berlusconi har meddelat att hans fru Lario vill ha skilsmässa. Hon har kritiserat honom för att flirta med unga kvinnor. Det är inte säkert att detta skadar Berlusconi politiskt. Han vill gärna framställa sig både som en trogen familjefar och en raffinerad kvinnokarl.

2009-19 s 7
"Italiensk prins dansar in i politiken"
Den siste italienske kungens sonson Emanuele Filiberto ställer upp i EU-valet. Han vann den senaste italienska versionen av Let's Dance. Han föddes i Genève och återvände till Italien med sin familj 2002. Kungafamiljens manliga medlemmar levde i exil i ett halvsekel på grund av monarkins starka stöd för den fascistiske diktatorn Benito Mussolini.

2009-27 s 8
"Presidenten försöker rädda Italiens goda namn"
Italiens statschef Giorgio Napolitano vädjade i början av veckan till landets politiker och journalister att värna om Italiens rykte genom att låta kontroversiella frågor, som till exempel rykten om premiärministerns sexliv, vila under upptakten till nästa veckas toppmöte (8-10 juli) med G8-länderna där Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska vara ordförande. Det kom ingen reaktion på presidentens förslag från ledaren för det största oppositionspartiet, Demokratiska partiet, som verkar vara splittrat i frågan.

2009-32 s 6
"Klyftan mellan nord och syd djupnar i Italien"
En revolt bland Berlusconis sicilianska allierade skakar koalitionsregeringen allt medan Italien funderar på hur man ska fira landets 150-års jubileum. Söderns "rebeller" menar att regeringen böjer sig för nordliga intressen, under påtryckningar från finansminister Tremonti och Lega Nord. Tremonti har använt 63 miljarder euro i en utvecklingsfond för underutvecklade regioner för allmänna offentliga utgifter. BNP per capita i södern ligger på 58,6 % av övriga landets. Arbetslösheten är tre gånger så hög i söder som i norr.

2009-34 s 4
"Italiens medborgargarden - maffians fiender eller vänner?"
Påhejade av Lega Nord har många städer i norra Italien startat officiellt understödda medborgargarden. Lagstiftningen för dessa trädde i kraft den 8 augusti. Den ger möjlighet till brottsbekämpning i lekmannaplutoner om tre personer. De ska rapportera om byggnadsintrång, nedskräpning och även illegala invandrare. Många menar att det finns en risk för att maffiaklaner kan komma att placera sina egna män i medborgargarden och därigenom få ännu större kontroll över sitt territorium.

2009-41 s 10
"Gott om svarta pengar trots dåliga tider"
Den italienska maffian kontrollerar över 13 miljoner italienares liv. De lever i 610 distrikt i södra Italien där maffians klaner har ett stort inflytande över det dagliga livet.
De fyra stora maffiaklanerna i Italien är Cosa Nostra på Sicilien, Camorran i Neapel, 'Ndrangheta i Kalibrien och Sacra Corona i Apulien. Camorran och 'Ndranghetamisstänks för att ha delat upp Rom sinsemellan. De omsätter uppskattningsvis 130 miljoner euro (över 1200 miljarder kronor) per år. Alltmer av bytet investeras i utlandet. Men denna extra privata beskattning leder bara till av fattigdom och elände människor som tvingas leva under maffians våld och kontroll. I Catania och Palertmo betalar 80 % av alla butiker skyddspengar från 500 euro per månad och uppåt. Antalet mystiska bränder i maffia-styrda regioner mer än fördubblades från 1998 till 2007. Den antas ha anlagts av maffian för att pressa företag att betala skyddspengar.

2009-41 s 16
"Berlusconi förlorar kanske immuniteten"
En italiensk författningsdomare ska granska lagen om immunitet, som innebär att premiärminister Silvio Berlusconi inte kan åtalas. Ett utlåtande väntas senare i veckan. Den gällande immunitetslagen skyddar även statschefen och talmännen i parlamentets båda kamrar.

2009-42 s 4-5
"Berlusconi slogs åt alla håll och kanter"
Silvio Berlusconi slog tillbaka som ett ursinnigt, skadeskjutet vilddjur mot sina inbillade plågoandar när Italiens författningsdomstol berövat honom hans åtalsimmunitet. Inom mindre än ett dygn från författningsdomstolens beslut hade han förolämpat domstolen, ifrågasatt den högste domarens och hans företrädares oberoende samt gjort sig löjlig över en kvinnlig parlamentsledamot i TV. Den lag som författningsdomstolen har ogiltigförklarat gav presidenten, talmännen i parlamentet och premiärministern åtalsimmunitet.

2009-48 s 15
"Italienarna fortsätter att äta lunch, därmed basta"
Den italienska ministern Gianfranco Rotondi vill avskaffa lunchrasten för alla arbetstagare för att öka produktiviteten. Rotondi hävdar att långa lunchraster och intagande av tunga maträtter leder till övervikt och skadar landets ekonomi. Hans förslag möttes med total bestörtning. 44 % av italienarna äter lunchmålet ute på en restaurang eller bar. Mindre än fem % äter medhavd mat.

2009-51 s 16-17
"Obehaglig stämning i Italien"
Attacken mot den 73-årige premiärministern Berlusconi speglar djup splittring. Den italienske premiärministern tvingades stanna kvar på sjukhus i flera dagar med bruten näsa och utslagna tänder efter det att en man hade attackerat honom med en marmorstatyett. Attentatsmannen Massimo Tartaglia är 42 år. Det finns inga misstankar om politiska motiv bakom attentatet. Berlusconis motståndare tycker att han är källan till alla Italiens problem medan hans anhängare tror att han snarare är lösningen på alla problemen. De anser att hans mitten-högerpolitik, inklusive invandringsmotstånd, är exakt vad Italien behöver. Han är en djupt polariserande person.

Italien, Samhälle
2010-05 s 31
"Dags att klippa navelsträngen"
Mer än hälften av alla italienare i åldrarna 18-34 år bor fortfarande hos föräldrarna. Detta faktum har fått en minister i regeringen att föreslå en ny lag, som tvingar "bamboccioni" - mammas pojkar och flickor - att flytta hemifrån vid 18-års ålder. Problemet är att välfärdsförmånerna i Italien är mycket lägre än i de flesta andra europeiska länder och därför behöver många ett stöd från familjen. Det finns inget studiestöd för de som läser vid universiteten. Många gamla föräldrar uppskattar systemet med "bamboccioni". Själv bodde de som unga på samma sätt och känner sig trygga med en eller flera yngre personer i hushållet.

Why Italy's mamma's boys can't cut the ties

2010-09 s 4-5
"Inget nytt under solen"
Politisk korruption i Italien: Den senaste skandalen handlar inte om Silvio Berlusconi, men den kan ändå skada honom. I Florens har en åklagare avslöjat lukrativa avtal som styrs till utvalda anbudsgivare i utbyte mot betalning i kontanter eller in natura, ibland även sexuella tjänster. Det är två suspekta kontrakt värda uppemot 800 euro som handlar om nästa års firande av Italiens 150-års jubileum som enad nation. Chefen för det departement som utreds är en av Italiens populäraste politiker, Guido Bertolaso, som ansvarar för det italienska civilförsvaret. Skandalen har stärkt den allmänna om än svår definierade, känslan hos italienarna att korruptionen är större än någonsin efter det tidiga 1990-talets utrensning och fängslande av hundratals politiker och affärsmän.

2010-13 s 6
"Desillusionerade italienare gick till val"
Valdeltagandet i de italienska regionvalen blev lågt. Premiärminister Silvio Berlusconi klarade sig bättre än väntat. Hans parti tog makten i fem och oppositionen i sju av regionerna. Valet gällde guvernörer och regionparlament i 13 av landets 20 regioner, ledare för fyra provinser och borgmästare i nästan 500 städer.

2010-17 s 3-4
"Stora skurkar föredrar stora sedlar"
Avskaffa 500 eurosedeln tycker en del brottsbekämpare, som varnar för att sedlar i så stora valörer är alldeles för lätta att smuggla och gömma. I en rapport från den italienska riksbanken framhålles att den omfattande spridningen av 500 eurosedlar underlättar både penningtvätt och terroristfinansiering. Kanada har slopat sin tusendollarsedel 2002 av samma skäl. I Europa är Lettlands 500 lats (mer än 7000 kronor) den mest värdefulla sedeln. Italien har en av de störst underjordiska ekonomierna i Europa. Den beräknas vara värd 19 procent av BNP. 91 procent av alla betalningar i Italien sker kontant. Kokainhandlare i Latinamerika samlar på 500-eurosedlar för att de är lätta att transportera.

2010-21 s 9
"Berlusconi vill stoppa mediernas skandalrapporter"
Den italienska regeringen vill ställa mediernas rapportering under rättsväsendets kontroll. En ny lag inskränker rättsväsendets möjligheter att avlyssna misstänkta och hindrar medierna från att rapportera om pågående polisutredningar. Lagen motiveras med att man vill förhindra att misstänktas privatliv kränks. Kritiker menar att den blir främst ett skydd av de redan mycket privilegierade makthavarna och att det blir ännu svårare att komma åt maffian.

2010-21 s 10
"Skattepolisen vädrar nya byten"
Efter att i flera månader ha försäkrat medborgarna att landets statsfinanser är i gott skick meddelade regeringen i förra veckan att Italien gör som Grekland, Spanien och Portugal, det vill säga aktiverar ett drastiskt program för att minska budgetunderskottet. Nu oroas ägare av lyxiga yachter som funderar på att tillbringa sommaren italienska vatten av den italienska regeringens jakt på skattesmitare. 90 procent har registrerat sina yachter på Caymanöarna.

2010-28 s 9
"Räd mot maffian"
Den italienska polisen grep i tisdags drygt 300 personer, däribland lokala ämbetsmän och byråkrater och beslagtog pengar, vapen och narkotika för flera miljoner euro. Det var myndigheternas hittills största räd mot brottssyndikatet 'Ndrangheta. Organisationen har sin bas i Kalabrien och mannen som tros vara högste chef, Domenico Oppedisano, greps där i gryningen. 'Ndrangheta misstänks ha infiltrerat företag, politik och den lokala administrationen i Lombardiet, enligt det italienska inrikesministeriet.

2010-31 s 7
"Även du, Gianfranco?"
Italiens kejsarliknande premiärminister, Silvio Berlusconi, förrådd av sin högra hand, Gianfranco Fini. Efter flera veckor av spänningar har nu premiärminister Silvio Berlusconi och Gianfranco Fini brutit helt vilket försvagar Italiens högerregering och skulle kunna leda till omval. Gianfranco har kritiserats för att systematiskt ha attackerat premiärministerns roll och person. Han har medverkat till natt försvaga en nystiftad lag vilken kritikerna menade skulle hämma kampen mot korruptionen.

2010-33 s 3-4
"Borgerlig 'tredje pol' utmanar Berlusconi"
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har åter signalerat att han är beredd att utlysa nyval som en följd av att han förlorat sin parlamentariska majoritet efter avhopp från sin regeringskoalition. Nu försöker man skapa en ny borgerlig oppositionell allians som kan utmana honom om makten. Det är den avhoppade Gianfranco Fini, parlamentets talman som rört sig mot den politiska mittfåran och Kristdemokraterna (UDC) ledda av Pier Casini som bröt med Berlusconi redan 2008. Där till kommer av hoppare från det socialdemokratiska Demokratiska partiet.

2010-39 s 10
"Berlusconi gjorde bort sig igen!"
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi uppmanas att be om ursäkt sedan han i ett spontant tal rådde unga italienare att gifta sig rikt.
Trots all kritik hävdar Berlusconi själv att han är "en respekterad statsman, som på internationella toppmöten hyllas för sin bakgrund som mycket framgångsrik företagare, sina 16 års erfarenhet av politik och för sina konstruktiva förslag".

2010-44 s 5
"Berlusconi - den oförbätterlige"
Den senaste skandalen är kanske droppen som får bägaren att rinna över. Nu växer motståndet mot Berlusconi även i hans eget parti. Kärnan i en ny skandal är att Berlusconi gav order om att en marockansk flicka skulle släppas från polisens förvar, där hon satt misstänkt för stöld. Berlusconis före detta allierade, Gianfranco Fini, antydde att premiärministern hade överskridit sina befogenheter genom att ingripa i fallet Ruby. Ruby har under den senaste veckan blivit en kändis och som har redogjort för fester i Berlusconis privata villa utanför Milano.

2010-45 s 5-6
"Berlusconi är hårt pressad"
Gianfranco Fini, som i många år har varit Berlusconis trogne vapendragare hotar nu att helt ta sin hand från hans regering. Fini varnade för att han uppmanar sina partikamrater i regeringen att lämna denna om inte Berlusconi avgår och bildar en ny regering med en ny politik. Detta skulle bli ett mycket hårt slag mot Berlusconis regering som skulle försvagas betänkligt. Regeringen har inte åstadkommit någonting det senaste året. Den är lamslagen av ledarens försök att skaffa sig immunitet mot åtal och en aldrig sinande ström av skandaler.

2010-46 s 7
"Berlusconis regering hänger på en tråd"
Fyra representanter för regeringen har avgått. De till alla det nya partiet Framtid och Frihet som har bildats av Gianfranco Fini, tidigare nära allierad med Berlusconi
Den 74-årioge Berlusconi har förmodligen tillräckligt med stöd i överhuset för att överleva en förtroendeomröstning. Men i deputeradekammaren kontrollerar Fini tillräckligt många röster för att neka Berlusconi majoritet.

2010-47 s 8-9
"Berlusconis teflonskydd börjar bli slitet"
Många anhängare och medarbetare har övergivit Berlusconi de senaste veckorna. Skutan har börjat kantra och snart är det kanske bara fartygschefen som är kvar ombord. Hans före detta anhängare har börjat positionera sig inför ett nytt kapitel där Berlusconi förmodligen inte har huvudrollen. Sanningens ögonblick för Berlusconi kommer i mitten av december. Då ska han tala inför parlamentets båda kamrar och en förtroendeomröstning äga rum. Det är möjligt att regeringen faller då.

2010-49 s 14
"Snart avgörs Berlusconis öde"
Om bara några dager avgörs Silvio Berlusconis öde i en förtroendeomröstning i det italienska parlamentet. Vad som sker 14 december och därefter är föremål för vilda spekulationer.
Oppositionspartierna och "avhopparna" från regeringen, Gianfranco Fini med flera , är säkra på att de har tillräckligt med stöd för att tvinga Berlusconi att avgå. De anser sig ha säkrat 317 röster mot Berlusconis 308-309. De kräver att Berlusconi träder tillbaka och börjar förhandla om en ny regering som bättre speglar de verkliga maktförhållandena. Det är mycket ovisst om Berlusconi skulle vinna ett nyval och kunna bilda en ny regering.

2010-50 s 7
"Berlusconi sitter kvar men hur länge?"
Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, överlevde med mycket knapp marginal - tre mandat - en misstroendevotering i parlamentet. Därmed avvärjdes en regeringskollaps, men Italiens politiska plågor är inte över utan förlängs snarare. Nu måste han antingen bygga en ny (tillräcklig) majoritet eller utlysa nyval. Hur som helst finns risker för finansiella spekulationer på marknaden. Statsskulden beräknas bli 118 % av BNP nästa år, högst i Europa efter Grekland. Om Italien skulle gå till nyval i vår väntas det invandrarfientliga Lega Nord gå starkt framåt.

2011-05 s 7-9
"Basta!"
Den senaste skandalen runt premiärminister Silvio Berlusconi handlar om prostitution och maktmissbruk men framför allt om hur länge Italien står ut med honom. Åklagaren i Milano har i ett halvår utrett fallet som tidningarna kallar för "Rubygate". När Berlusconi ingrep i polisens arbete för att fria nattklubbsdansaren Ruby som ingick i hans stall tillsammans med andra unga, pengalystna och tämligen vulgära unga kvinnor. President Giorgio Napoletano kräver en omedelbar genomlysning av statsministerns affärer, vänsteroppositionen samlar in tio miljoner namnteckningar för "att skicka hem Berlusconi" och påven Benedictus XVI klagar på "en moralisk försvagning". Författningsdomstolen har upphävt Berlusconis immunitet. I en videoinspelning domderade Berlusconi om en konspiration inom den vänsterinfluerade domarkåren och krävde att få ha sitt privatliv i fred.

2011-06 s 6
"Fallet Berlusconi växer"
Sexskandalen runt premiärminister Silvio Berlusconi i Italien växer för varje dag. Åklagaren i Milano utreder just nu förhållandet mellan Berlusconi och ännu en minderårig prostituerad. Brasilianskan Iris B ska ha deltagit i fester i Berlusconis villa när hon var bara 17 år.

2011-17 s 6-7
"Måttet är rågat!"
Silvio Berlusconis grisiga uppträdande blev droppen som fick bägaren att rinna över för Italiens kvinnor. Nedräkningen till machokulturens slut har börjat.Berlusconis popularitet bland kvinnor har dalat från 48 % för ett år sedan till 27 %, lägst någonsin. I februari demonstrerade nästan en miljon människor mot hans buffliga sätt. Det väcks krav på jämlikhet på arbetsplatserna och på lagar som ska underlätta för kvinnor att avancera till maktpositioner. Italien ligger på 74:e plats när det gäller kvinnans rättigheter. 95 % av italienska män har aldrig använt en tvättmaskin.

2011-21 s 23
"Hårt tonläge i Milanos borgmästarval"
Silvio Berlusconi vill till varje pris förhindra en valförlust i sin hemstad Milano. Han varnar för "muslimsk stad full av zigenare". Italiens finanscentrum får inte lov att bli något islamiskt "Zigenopolis"!
I den första valomgången för två veckor sedan vann vänsterns kandidat, Giuliano Pisapia, klart över den sittande borgmästaren Letizia Moratti från Berlusconis parti Frihetens folk, med sina 48 % mot knappt 42 %. Den tidigare utbildningsministern Moratti motsätter sig byggandet av en moské i staden. "En moské i finansmetropolen Milano skulle innebära en attraktiv samlingsplats och locka islamiska grupper från hela Italien", menar Moratti. Hennes motståndare i valet stöder däremot muslimernas önskemål.

2011-22 s 22
"Början på slutet"
Premiärminister Silvio Berlusconis parti förlorade stort i borgmästarvalen i Milano, Neapel och ytterligare några provinshuvudstäder. Milano, Berlusconis hemstad, har i nästan 20 år styrts av höger-mittenpartier, men nu tog vänstern makten. Bedömare tolkar valförlusterna som början på slutet av eran Berlusconi.

2011-24 s 16-18
"Vad Silvio Berlusconi lovade - och vad han inte gjorde"
Silvio Berlusconi har varit den mest dominerande politikern i Italien i 17 år men nu befinner han sig vid 74 års ålder i slutet av sin politiska karriär. I lokala val i Milano och Neapel förra månaden gick det förfärligt illa för Berlusconis parti. Han stöds fortfarande av 30 % av väljarna, främst av äldre kvinnor bosatta på landsbygden. Många av dem tror inte på anklagelserna som riktas mot premiärministern. Den mest grundläggande defekten i Berlusconis sätt att regera är att han ofta blandar ihop sina personliga intressen med landets. Detta påverkar också utrikespolitiken. På grund av Berlusconis vänskapsrelationer gav Italien länge okritiskt stöd till Muammar Gaddafi i Libyen. Han stöder också sin vän Vladimir Putin i Ryssland. Under tiden har viktiga, svåra reformer som behövs för att Italien ska utvecklas och växa satts åt sidan.
Men Italien är ett rikt, fredligt och civiliserat land som inte ger intryck av att vara ett land i kris. Italien har många modiga maffiabekämpare och 42 miljoner turister varje år kan intyga att Italien är ett härligt land att besöka.

2011-24 s 20
"Italien sa nej till kärnkraft och till Berlusconi"
Mer än hälften av de italienska väljarna deltog i söndags i en folkomröstning i vilken de röstade nej till kärnkraft, nej till privatisering av vattenverken och nej till förslaget om en ny lag som avsåg att stärka högst uppsatta ämbetsmäns juridiska immunitet. För premiärminister Silvio Berlusconi var valresultaten inget mindre än en örfil. Silvio Berlusconis samarbetspartner Umberto Rossi, ledare för Lega Nord, ställer ultimatum. Der ser mörkt ut för regeringen Berlusconi.

2011-25 s 31
"Snaran dras åt"
Den italienska polisen har gripit en nära förtrogen till premiärminister Silvio Berlusconi. Dario Mora misstänks för bedrägliga konkurser. Mora är också en känd agent för modeller och tros vid flera tillfällen ha levererat party flickor till premiärministern.

2011-26 s 31
"Vilken härva"
I måndags började den andra rättegången med koppling till det så kallade fallet Ruby. Åtalad är chefsredaktören för tv-programmet TG 4, Emilio Fede, som är nära förtrogen med premiärminister Silvio Berlusconi, rekryteraren Lele Mora och regionpolitikern Nicole Minetti. De tre misstänks för att ha förmedlat unga flickor, däribland Ruby, till festerna i Berlusconis villa i Milano och anklagas för koppleri.

2011-28 s 7
"Italiens skuld ökar oron i eurozonen"
Företrädare för euroländerna sammanträdde i början av veckan för att diskutera hoten mot den gemensamma valutan med anledning av dels växande farhågor om att Italien också faller offer för skuldkrisen och dels de tröga förhandlingarna om ett andra hjälppaket till Grekland.
Kostnaden för att finansiera Italiens skulder ökade i slutet av förra veckan även om de italienska lånen inte är på långt när så dyra som Greklands. Italiens kostnad för tioåriga lån ligger idag på runt 5,27 procent, vilket är den högsta räntan sedan euron infördes.
Investerarnas oro beror delvis på tecken på en växande klyfta mellan Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, och finansminister Giulio Tremonti, som har hyllats för sitt sätt att hantera ekonomin under finanskrisen och för att ha haft kontroll på budgetunderskottet.
Italiens skuld motsvarar 120 procent av bruttonationalprodukten, vilket är en av de största skulderna i hela eurozonen.

2011-29/30 s 8
"Vägen till Rom"
I förra veckan spred sig den europeiska skuldkrisen också till Italien. Köparna på obligationsmarknaden drog sig tillbaka vilket ledde till högre ränta och till högre kostnader för den italienska statsskulden än på 10 år. En orsak var den missämja som uppvisas om villkoren i sparbudgeten mellan premiärminister Berlusconi och finansminister Tremonti.

2011-33/34 s 6-7
"Berlusconi stoppar händerna i italienarnas plånböcker"
Ansträngningarna för att avvärja en skuldkris har fått den italienska regeringen att godkänna ännu en hjälpåtgärd i form av 65 miljarder dollar över de kommande två åren. Paketet innehåller skattehöjningar och neddragning av pengar till lokala beslutsorgan - motsvarande en personalminskning på 54000 personer - för att förhoppningsvis kunna åstadkomma en balanserad budget 2013. Detta som svar på ECBs krav på liberalisering av arbetsmarknaden, privatisering av statliga företag och anpassning av pensionssystemet.

2011-36 s 6-8
"Euron får inte misslyckas"
Om alla eurozonens ekonomier vore som den tyska skulle det inte vara några problem. Så är tyvärr inte fallet. Inte ens Frankrike, som betraktas som en av EUs draghästar, når upp till den tyska standarden. Därför får Angela Merkel dra hela lasset själv. Europa verkar ha börjat inse att man kanske bortsåg från en viktig detalj i uppbyggnaden av en enhetlig, integrerad ekonomi som matchar euron. Nu plågas samarbetet av oförmågan att harmonisera välfärdssystemen och arbetsmarknaderna och av de många olika skattesystemen. Även rika, stora ekonomier som Frankrike måste försöka bli mer lika Tyskland, som under de senaste 10 åren har stramat åt välfärdsprogrammen. Franska löntagare har 35 timmars arbetsvecka, har en minilön på 1300 euro och pensionsåldern är 62 år mot Tysklands 65.
Över hälften av tyskarna vill att Grekland lämnar eurozonen.

2011-36 s 8-9
"Före syndafloden"
Medan Europa försöker rädda Italiens finanser unnar sig den italienske premiärministern ännu en sexskandal och slopar sitt sparprogram.
Silvio Berlusconi, Il Cavaliere, upprepar ofta att han är villig att offra allt för sitt lands skull. Det är dock tveksamt om hans offervilja har varit till gagn för Italien. Nu undrar många om Berlusconi avgår före eller efter den hotande statsbankrutten.
En halv miljon euro tros den 36-årige Giampaolo Tarantini ha fått för att tiga om Berlusconis sexorgier och inte berätta om det trettiotal prostituerade, som han har lockat till Palazzo Grazioli och betalat på uppdrag av Berlusconi. Den senaste sexskandalen runt Berlusconi är symbolisk för det som har gått snett i Italien: Här mutas, mörkläggs och ljugs utan skam trots pressen från EU och Europeiska centralbanken, trots svarta fredagar på Milanobörsen och räntehöjningar som kan komma att kosta Italien miljarder euro.
Det saknas för närvarande enligt tidningen La Repubblica minst fyra miljarder i sparpaketet när Italien står inför en höst med strejker och förtroendeomröstningar.
Det verkar nästan som om lyckan har vänt för Il Cavaliere. Hans privata företag Mediaset har sett sitt aktievärde halveras på ett år. Italienarna har tröttnat på Bunga Bunga-tv, tittare och reklambyråer föredrar internet eller Rupert Murdochs framgångsrika Sky Italia.

2011-38 s 8
"Nedvärdering av Italiens kreditvärde ökar smittorisken i eurozonen"
Standard & Poor's har sänkt Italiens kreditvärde från A+ till A på grund av den ekonomiska stagnationen och ineffektiva reformer. Andra länder vars kreditvärden har nedvärderats är Spanien, Irland, Portugal, Grekland och Cypern. Italiens nedvärdering är emellertid mycket allvarligare än Greklands eftersom många fler länder har lånat pengar till Italien än till Grekland.

2011-39 s 6
"Det håller inte längre!"
Hur kommer det sig att Italien står ut med Silvio Berlusconi? Vart och ett av alla de övertramp som ligger honom till last hade varit tillräckligt för att avsätta honom i vilket annat land som helst. Om premiärministern vägrar att flytta på sig skulle han kunna avsättas av presidenten Giorgio Napolitano, som dock inte gör detta så länge som Berlusconi har parlamentets förtroende. Men denne kan förlora någon av sina koalitionsvänner i Lega Nord eller störtas i ett internt uppror i hans eget parti Frihetsfolket (PdL).

2011-41 s 6-7
"Italienarna är hårt prövade dessa dagar"
Mot bakgrund av institutionellt förfall och ekonomisk stagnation breder vanmakten ut sig i det förr stolta Italien.
Institutioner som förfaller, en ekonomi som stagnerar och en premiärminister som gör bort sig - det förr stolta Italien känner inte igen sig självt.
Sommarens kaos och ekonomiska bekymmer har förvandlat Italiens alltid starka kollektiva mindervärdeskomplex till nästan självhat.
Italien uppmanas att skapa balans i statsbudgeten huvudsakligen med nedskärningar i form av minskade utgifter i offentliga sektorn men måste också liberalisera Italiens notoriskt stängda professioner och öppna tjänstemarknaden för konkurrens. ECB förväntar sig en revolution i sättet att styra Italien. Italiens politiker gör inget alls om man inte sparkar dem hårt.

2011-43 s 5
"Berlusconi härskar över ett jättelikt underskott"
Om Italien går samma väg som Grekland uppstår oöverskådliga problem. Detta och mycket annat måste EU förhindra. Italien kan bli ett nytt Grekland - men ännu värre, eftersom den italienska statsskulden är gigantisk.
EU-ländernas regeringar tryckte på för att få premiärminister Silvio Berlusconi att göra radikala besparingar. I onsdags presenterade han en plan, återstår att se om den verkställs. Italienarna börja inse att deras land och ledare inte längre tas på allvar. På mötet i Bryssel blev Berlusconi uppläxad som en elev som inte gjort läxan ordentligt. "Vi italienare har inget inflytande längre!"

2011-45 s 10-11
"Hur ska det gå för Italien?"
Italien står inför en nystart. Regeringen Berlusconi är slut, och de som tar över får ingen lätt uppgift, snarare tvärtom. Italien är ett viktigt land för eurokrisen.
I tisdags eftermiddag stod det klart att Italiens regeringschef, Silvio Berlusconi, hade förlorat majoriteten i parlamentet. Berlusconi, som har präglat italiensk politik i mer än 17 år. Han avgår. Vad händer sedan i och med Italien? Vem kan leda landet? Kan man tänka sig en teknokratregering av det slag som planeras i Grekland? Och vilka är de mest akuta problemen, som en ny regeringschef måste angripa?
Mycket hänger nu på president Giorgio Napolitano. Han ska samråda med partiledarna, kan sedan utlysa nyval eller ge en politiker uppdraget att bilda en ny regering.

2011-45 s 11
"Patriotism och svart komedi"
En vädjan till medborgarna att köpa statsobligationer föll i god jord och en TV-show, "De valiga idioterna" om premiärministerns bottennoteringar blev en succé. Den speglar den vulgära nivå som italienska politiker sänkt sig till under Berlusconis tid vid makten. Men alla italienare är inte missnöjda. En vädjan från entreprenören Giuliano Melani att köpa italienska statsobligationer har hörsammats över förväntan. Själv lovade han inför TV-kameror att köpa obligationer för 20000 euro i en lokal bank.

"2011-46 s 8-9
"Super Mario"
Det behövs en superman för att ställa allt till rätta i Italien. Det återstår att se huruvida Mario Monti, som inte har erfarenhet från den inhemska politiska arenan, förmår övertyga finansmarknaderna om att han kan hitta rätt i den labyrintiska inrikespolitiken och realisera de besparingar som Italien har lovat att göra för att få ner skulden och stimulera tillväxt.

2011-46 s 9-10
"Berlusconi trixade in i det sista"
Från regeringskansliet till fängelset lyder rubriken på några av de framtidsscenarier som diskuteras för den avgångna italienske regeringschefen. Men riktigt så enkelt är det inte att sia om hans framtid, även om han är mer utsatt nu när inte ämbetet skyddar honom längre. För närvarande pågår tre processer som kan orsaka Berlusconi stora bekymmer nu när han inte är premiärminister längre: Fallet Mills, fallet Mediaset och det värsta, fallet Ruby. Dessutom kan Berlusconis "affärsförbindelser" med Gianpaolo Tarantini bli en belastning. Tarantino förmedlade unga kvinnor till Berlusconis fester. I fallet Ruby handlar det om maktmissbruk, ett brott som kan bestraffas med sex års fängelse.

2011-48 s 6-7
"Nu är det slut med fusket"
Italiens nya regering intensifierar jakten på skattesmitare och svartabörshajar. Italienarna måste angripa ett av landets mest förtretliga ekonomiska och kulturella problem: skattefusket. 73 % av italienarna kräver hårdare tag mot skattefusk som motsvarar 20 % av Italiens årliga ekonomiska produktion. Den utgör kärnan i problemet i Italiens konkurrenskraft och effektivitet. Det är nya tag med den nye premiärministern Mario Monti, hans företrädare Berlusconi sympatiserade på sin tid med de skattesmitande klasserna.

2011-49 s 8
"Italien de förlorade drömmarnas land"
Orkar Italien börja om på nytt? Samma människor som måste vända ut och in på landet tvivlar på att det går. Det värsta arvet efter Silvio Berlusconi är en generation som har vuxit upp med den förre ledarens cynism och förlorat tron på framtiden.
Frågan är om det bär uppåt för Italien nu efter skandalministern Silvio Berlusconis avgång. Lyckas Italien kämpa sig upp ur ekonomisk kris och skuldkris?
De som måste åstadkomma återhämtningen tror inte själva på den. I Italien har det nämligen skapats en generation som inte har något som helst förtroende för politiken och som verkar ha förlorat all tro på framtiden.
Det är generationen 30-40, vars inträde i vuxen- och arbetslivet präglades av Berlusconi som ignorerade den unga generationens bekymmer.

2011-50 s 10
"Jul i krisens skugga"
Italienarna förbereder sig för den snålaste julen sedan andra världskriget. Premiärminister Mario Monti presenterade i förra veckan ett sparprogram värt 28 miljarder euro som inkluderar besparingar och tillväxtstimulanser. Målet är att minska euroregionens näst största statsskuld. Italienska konsumenter har minskat julbudgeten med i genomsnitt 2,3 % till sammanlagt 570 euro. I genomsnitt i Europa väntas julhandeln minska med 0,8 % mindre än i fjol.

2011-51/52 s 47
"Regeringen Monti motarbetas"
Offentliganställda i Italien strejkade måndagen före jul i hela landet. Det var första gången på tre år som landets tre största fackliga organisationer demonstrerade tillsammans. Facken anser bland annat att den planerade pensionsreformen drabbar de som började arbeta i unga år speciellt hårt.

2012-07 s 30
"Berlusconi hotas av 5 år bakom galler"
Åklagare i Milano kräver att Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi döms till fem års fängelse för att ha mutat den brittiske juristen David Mills med 320 000 pund för att denne skulle ljuga om Berlusconis affärsintressen. Berlusconi som är 75 år står också anklagad för skattebrott och för att ha köpt sex av en underårig prostituerad.

2012-09 s 6
"Italiens unga pressas att ta klivet ut i vuxenlivet"
Italiens regering tjatar på landets ungdomar att bli mer flexibla. Landets unga måste vara beredda att flytta hemifrån och acceptera att flytta till platser långt från mamma och pappa. Men nu är det slut med "Hotell Mama" dags att bege sig ut i världen. Premiärminister Mario Monti lockar med att fast anställning bara är enformigt. Men det är just enformigheten som många 30-åringar längtar efter i Italien! Var fjärde italienare under 30 år varken arbetar eller studerar!

2012-11 s 9-10
"Ett fritt Sydtirolen … eller åtminstone lite friare"
Eurokrisen väcker liv i många gamla spöken. Separatister i Sydtirolen, som är Italiens rikaste provins, har tröttnat på att försörja sina fattigare landsmän i söder. 120 miljoner euro ska Sydtirolen bidra med till saneringen av den italienska statsbudgeten.
Modellen med en fristat tilltalar det högerpopulistiska Frihetspartiet. Separatismen vinner allt fler unga anhängare.

2012-11 s 31
"Bossi behöver inte Berlusconi"
Ledaren för Italiens högerpopulistiska oppositionsparti, Lega Nord, tar för första gången tydligt avstånd från före detta premiärminister Silvio Berlusconi. De båda politikerna var tidigare förenade inom en höger-mittenallians. Umberto Bossi har meddelat att hans parti inte längre tänker samarbeta med Berlusconis PdL (Frihetens folk) utan kommer att ställa upp för egen maskin i kommunvalen i början av maj. Sammanlagt nio miljoner väljare är berättigade att delta i valen, vars resultat kan ge en fingervisning om hur det går i nästa års allmänna val till parlamentet.

2012-17 s 5
"Rör inte artikel 18"
Tillsvidare anställning och anställningsskydd är heliga. De är socialistiska kvarlevor från 1970-talet. Anställningsskyddet i Italien finns inskrivet i arbetslagens artikel 18 och som garanterar uppsägningslön i upp till 27 månader. Italiens nye premiärminister, Mario Monti, vill luckra upp artikel 18. Italiens nya arbetsmarknadsminister, Elsa Fornero, har sex livvakter sedan hon fått en brevbomb. Demonstranter bör tröjor med texten "Fornero till kyrkogården". Nu hotas i stället en hel generation av arbetslöshet.

2012-17 s 11-12
"Il Cavaliere har lämnat politiken"
Det har blivit tyst runt Silvio Berlusconi. Den förre premiärministern letar efter en ny huvudroll. Han tycker uppenbarligen inte att det räcker att vara ledamot i parlamentet, där han faktiskt leder frånvaroligan stort. Många ställer frågan: Var finns Silvio? Han präglade Italiens politik i 17 år.
Fortfarande pågår rättegångar mot honom. Det är i sådana sammanhang han ännu dyker upp i rubrikerna. Han har varit i Ryssland för att hälsa på kamrat Vladimir Putin. Men hemma i Rom finns ingen huvudroll för Berlusconi. Han fru har lämnat honom efter hans "umgänge med småflickor", snart är han i Italien bara välkommen i styrelsen för fotbollsklubben AC Milan som han äger.

2012-18 s 10
"Vad händer härnäst?"
Det verkar inte finnas någon som kan efterträda Mario Monti. Monti håller fast vid att han avgår när det sittande parlamentets mandat löper ut.
Pier Ferdinando Casini vill bygga vidare på Montis arbete med ett förslag som syftar till att ge "stabilitet och tillväxt i ett land som första nu har slagit in på rätt väg". Hans rörelse som kanske kommer att kallas "Nationens parti" har potential att vinna många anhängare.

2012-19 s 8-9
"Blå himmel, mozzarella och falska eurosedlar"
Falskmyntarnas huvudstad ligger i Giugliano i Kampanien. Där pågår en ständig katt-och-råtta-lek med poliser och sedeltryckare, vars olagliga produkter är så konstfärdiga att till och med polisen är imponerad. När polisen gjorde en räd mot några av verkstäderna i trakten av Giugliano och i Kalabrien längre söderut i januari 2009 genomsökte de 162 ställen och grep 109 personer samt beslagtog ett berg av olagliga sedlar och utrustning.
Trots denna räd, som var den största på många år, fortsätter tillverkningen, enligt överste Gentili. Sedeltryckning är en tradition - precis som vintillverkning, keramik, tyger och andra hantverk som Italien är känt för - som ofta går i arv från far till son.
500 euron är favoriten bland narkotikahandlare världen över och falska euro utgör en del av deras affärsverksamhet. Ibland köper invandrare från Afrika och Latinamerika medvetet falska euro för att löpa hus i sina hemländer.

2012-21 s 7
"Anarkister hotar Monti"
Den anarkistiska gruppen FAI i Italien har hotat regeringschefen Mario Monti till livet. Hotet har placerats i två regionala tidningar i Kalabrien. FAI har tidigare gjort sig skyldig till en rad brevbomsattacker mot politiker, poliser och diplomater.

2012-21 s 30
"Komikerparti vann valet i Parma"
Komikern Beppe Grillo är den italienska politikens enfant terrible. Kandidaten för Grillos parti "Fem stjärnor", Federico Pizzarotti, fick drygt 60% av rösterna i det lokala valet i Parma.
Fem stjärnor vann de lokala valen i minst ytterligare tre kommuner i norra Italien i förra helgens fyllnadsval. Brillos parti rasar mot det politiska etablissemanget. Den 63-årige komikern/bloggaren ogillar EUs krispolitik, Europeiska Centralbanken och framför allt teknokraterna i regeringschefen Mario Montis regering.

2012-24 s 7-8
"Det är inte över än!
Lättnaden över att krisen i Spanien hade åtgärdats växlade snabbt till oro över Italiens ekonomi.
Italienska regeringsrepresentanter uttryckte i inofficiella kommentarer oro för att de hundra miljarder euro som Europa lovade till de spanska bankerna kanske inte räcker för att hindra bekymren från att sprida sig.
Till och med den italienske premiärministern, Mario Monti, en teknokrat som fick makten i höstas efter det att eurokrisen hade tvingat bort Silvio Berlusconi, har börjat erkänna att den italienska ekonomin är allvarligt hotad. Statsskulden är på 120 % av BNP och kommer förmodligen att stiga, även om Italiens budgetunderskott har minskat från 4,2 % till 2,8, under EUs föreskrivna gräns på 3 %. Detta är en följd av att Mario Monti under sina första sex veckor vid makten genomfört reformer som Italien tvekat inför i 10 år, som höjning av pensionsåldern, högre fastighetsskatter, förenkling av byråkratin och en intensiv jakt på skattesmitare.

2012-29/30 s 46
"Berlusconi vill bli premiärminister igen"
Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi tänker återvända till politiken. Han ska ställa upp som mitten-höger kandidat för sitt PDL-parti, Folkets frihet (Il Popolo della Libertá) vid de val som förväntas i början av 2013. Silvio Berlusconi har legat lågt sedan han avgick förra året.

2012-34 s 6-7
"Taranto kämpar för livet mot nedsmutsade stålverk"
Stålverket Ilva i Taranto där lager av svart och rött damm täcker alla trottoarer och dödligheten i cancer ligger 30 % över det italienska genomsnittet. Nedsmutsning är en del av det lokala livet.
Stålverket Ilva, som ägs av familjen Riva, sysselsätter 12000 människor och andas liv i den stagnerande lokala ekonomin. Den spyr ut en blandning av mineraler, metaller och cancerframkallande dioxiner, 9 % av alla dioxinutsläpp i Europa. En magistrat beordrade stängning av de mest förorenande ugnarna och satte medlemmar av ägarfamiljen i husarrest.
Då gick fackföreningarna i strejk i protest mot magistratens beslut. Regeringen stödde facket. Miljöminister Corrado Clini sa att det skulle ta 8 månader för ugnarna att kallna och kinesisk konkurrens skulle ta arbetstillfällena från Italien. Mot detta protesterar Angelo Bonelli, De Grönas ledare i Italien. Arbetarna tänker bara på sina jobb, inte sin hälsa.

2012-37 s 10-11
"Berlusconi flaggar för comeback"
Den förre italienske premiärministern laddar för sin återkomst till makten. Berlusconi har fortfarande stöd bland Italiens center-höger väljare, som inte har något annat klart alternativ. Han förmodade återkomst är inget som gläder europolitikerna. Berlusconi kan komplicera den svåra processen som pågår i Europa. Många väljare har gjort uppror mot åtgärder som skär av säkerhetsnätet som länge skyddat de gamla, de sjuka och de arbetslösa.
Nuvarande premiärminister Mario Monti har sagt att han inte ställer upp vid nästa års val.

2012-37 s 11
"Den hemliga grottan avslöjad"
Nu avslöjas bilder från Berlusconis sommarnöje, som har en hemlig grotta med flyktväg ut till havet.
Silvio Berlusconis sommarnöje på Sardiniens exklusiva Costa Smeralda har en underjordisk grotta komplett med flyktväg ut till havet. Berlusconi skyller på säkerhetstjänsten som bad honom bygga ett skydd 2004 sedan han fått 38 dödshot.

2012-41 s 8-9
"Nåd före rätt?"
Påvens butler Paolo Gabriele fick 18 månader i straff för att ha läckt hemliga dokument från påve Benediktus XVIs privata kontor. Men kommer han att benådas av påven? Det är krångliga regler som gäller, men Tempus reder ut begreppen. Mycket tyder på att butlern får syndernas förlåtelse, trots sin brottsliga verksamhet. I Vatikanstaten konvergerar själavård och rättvisa.
Domarna i "Staten Vatikanstadens tribunal" är inte präster och har därför inte kyrkorättslig kompetens. Rättegången följer inte föreskrifterna i den senaste lagboken utan snarare en tidigare. I sista hand ligger all makt i påvens händer och för honom är själavården viktigare rättvisan. Det viktigaste är inte straffet utan bot, bättring och ånger så att Paolo Gabriele får del av den gudomliga nåden och får en plats i himlen.

2012-42 s 6-7
"Vem blir Italiens nästa statsminister?"
Den sittande Mario Monti leder i opinionsundersökningarna stort framför Berlusconis PdL (Frihetsrörelsen) och ledaren för Demokraterna (PD), Pier Luigi Bersani, Italiens förstaval som statsminister. Montis popularitet är förvånande med tanke på hans åtstramningar sedan han fick makten. Bara i veckan genomfördes budgetjusteringar på 11,6 miljarder euro.

Italien, Sicilien
2012-45 s 10
"Satiriker på frammarsch på Sicilien"
I de sicilianska regionvalen förra söndagen triumferade antipolitiken. Bara 47 % röstade mot 67 % 2008. Den genuanske satirikern Beppo Grillos medborgarrörelse Fem stjärnor ökade med 18 procentenheter. Den verklige förloraren var Berlusconis parti PdL som bara fick 25 %. Vänsterpartiets (PD) kandidat Crocetta vann med 31 % av rösterna, en minskning. Crocetta tvingas nu som regionspresident bilda en koalition.

2012-45 s 10
"Beppe Grillo anklagas för sexism"
Beppe Grillos form av Internet-baserad demokrati och kampanjer mot korruption har tagit Italien med storm. Men komikern och bloggaren med det tillrufsade håret har nu dragits in i ett mycket bekant italienskt gräl sedan han beskyllts för att vara "sexist" av Federica Salsi, en lokal medarbetare i hans parti i Bologna.

2012-46 s 10-11
"Korruption i Norditalien: Lika illa på alla håll"
Lombardiet är hemregion för Italiens finansiella huvudstad Milano. Staden var en gång i tiden också Italiens "moraliska" huvudstad det vill säga före den socialistiske premiärministern Bettino Craxi som dog i landsflykt från rättvisan och Silvio Berlusconi som också han är milanesare. Regionens folk ser sig fortfarande som mer strävsamma och hederliga än syditalienarna. Men sedan regionvalet 2010 har politiken i Lombardiet fått uppleva en moralisk kollaps. Droppen var gripandet av regionens bostadsminister Zambetti som anklagas för att ha hjälpt Kalabriens maffia, Ndranghetan. 14 andra politiker är under utredning, alla utom en från Berlusconis rörelse PDL. Mutbrott, bedrägeri, förskingring, olagliga partidonationer och så vidare.
Sedan 1995 har politiken i Lombardiet stått under inflytande av en andlig, katolsk rärelse, CL - gemenskap och befrielse. Formigoni som styrt Lombardiet i 17 år är en ledande medlem av CL. Många anser att medlemmar i CL blivit "ett slags maffia" och "öppnar dörrarna för korruption".

2012-50 s 13
"Vad händer efter Mario Monti?"
Italiens premiärminister Mario Monti har meddelat att han tänker avgå så snart han fått igenom en viktig budgetlag. Det kan innebära att det blir nyval redan i februari. Montis beslut kom sedan Silvio Berlusconi sagt att han inte vill garantera fortsatt stöd till Montis teknokratregering. Silvio Berlusconi tänker nu gå ut med en aggressiv valkampanj där han försöker återskapa Frihetspartiets popularitet från 15 % som idag innebär en tredjeplats i parlamentet.

2013-05 s 8
"Neapel kan avgöra valet"
Att vinna över det hav av missnöjda väljare från Italiens fattiga söder och Neapel kan vara nyckeln till stora valframgångar. Det har historien visat förut.
Utanför klubben på de smala gränderna i stadens nedslitna spanska kvarter, som är ökända som tillhåll för klanerna som tillhör Camorra-maffian, sitter Roberto.
"Jag tänker inte rösta", säger han. "Välfärdssystemet fungerar inte, de allmänna kommunikationerna är ett kaos. Folk har inte mat på bordet. Ingenting funkar!"
För Roberto har förre premiärmi­nistern Silvio Berlusconi byggt ett berg av tomma löften, medan hans efterträdare Mario Montio kanske förhindrat att landet störtat i avgrunden som Grekland "men han har inte räddat landet".
Ilskan och desperationen I Neapel, landets tredje största stad är märkbar. Rörelsen Fem stjärnors Beppo Grillo tanker utnyttja detta.

2013-06 s 30
"Kritiker jämförs med nazister"
En tysk ärkebiskop, Gerhard Ludwig Müller, hävdar att diskriminerande kampanjer mot kyrkan opminner om judeförföljelserna under Hitler. Han avser kritiken mot att kyrkan motsätter sig att prästviga kvinnor, samkönade äktenskap och inte vill upphäva kravet på celibate för präster.
Biskop Müller leder Vatikanens avdelning för kyrkans doktriner I trosfrågor, ett ämbete som Benedictus CXVI hade under 24 år innan han utsågs till påve.

2013-08 s 4-6
"Berlusconis sista kamp"
Om vänstern får egen majoritet hotas Silvio Berlusconis medieimperium och han kan tvingas ställas inför rätta.
Förra söndagen var det äntligen dags för Berlusconis stora överraskning. Han släppte "la proposta shock", som också blev hans stora vallöfte.
Klockan var 12:32 i Milanos gamla kongresscentrum när Berlusconi förklarade att han inte bara tänker avskaffa fastighetsskatten utan dessutom ämnar gottgöra dem som tvingats betala den - i kontanter om så krävs. "Du kan hämta ut dina pengar på vilket postkontor som helst", bedyrade han. "Om du röstar på mig." De finansiella marknaderna var mindre imponerade och reagerade omedelbart negativt. Europa hade trott att kapitlet Berlusconi var avslutat. Men där var han igen, den italienske politikens odödliga man, den begåvade populisten och röstkniparen.
Han vill också ge amnesti till skattesmitare.
Cirka 50 miljoner italienare ska rösta den 24-25 februari. De ska välja mellan mario Montis recept och Berlusconi. Flest röster får dock troligen Bersani, socialdemokrat och före detta kommunist. En outsider är Beppo Grillo, ledare för proteströrelsen (Monimento 5 Stelle".

2013-08 s 7
"Reformer som kan resa Italien"
Italien har förlorat förmågan att konkurrera. Nyckeln till Landets kroniska brist på tillväxt är ständigt ökade lönekostnader. Därför har levnadsstandarden sjunkit, infrastrukturen försämrats och de sociala problemen mångdubblats. Klyftan är stor mellan skyddade insiders - på arbetsmarknaden - och oskyddade outsiders - invandrare, kvinnor och ungdomar. Italien har ett extra dåligt affärsklimat för utländska investerare.

2013-10 s 4-5
"Hur kinesisk är Italiens tomatpuré"
Den växande kinesiska tomatindustrin orsakar oro bland länder med en längre tradition av tomatodling. Tomater har ingen plats i ett traditionellt kinesiskt kök. Ändå odlar Kina nu fler tomater som processas än någon annanstans, bortsett rån Kalifornien. De odlas på statskontrollerade plantager i provinsen Xinjiang, där många av invånarna är Kazaker eller uigurer eller från Mongoliet.
När tomaterna väl har pressats till pasta exporteras de, i första hand till Europa, där de sedan förvandlas till puréer, ketchup, pastasås, salsa och andra produkter.
Kina exporterar också färska och torkade tomater, tomatpulver och burktomater.
Men det är pastan som skapar problemen i Europa. Ett land som Italien som är en stor producent av tomatprodukter utgår från importerat kinesiskt, billigt, koncentrat men vill ändå använda "kvalitetsstämpeln" Made in Italy och "producerat i Italien". Det ska räcka med att späda ut det kinesiska koncentratet med vatten, tillsätta salt och fylla i nya burkar menar "tomatkungen" Antonino Russo, 83 år, som nyligen dömts till fängelse för brott mot livsmedelslagstiftningen.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/27/asda-italy-tomato-puree-china

2013-10 s 6
"Toppolitiker erkänner 'Jag tog emot mutor av Berlusconi'"
Förre mitten-vänster politikern Sergio De Grigorio anklagas för att 2006 ha fått tre miljoner euro av Silvio Berlusconi för att bli medlem i hans "Frihetsparti" och därmed åstadkomma att dåvarande mitten-Vänster koalitionen under Romano Prodi kollapsade. De Grigorio har redan tidigare utretts gör korruption och penningtvätt: man antar också att han har förbindelser till ' Ndranghetan i Kalabrien och Camorran i Neapel.

2013-10 s 6
"Grillo förutspår Italiens kollaps"
Han är den oväntade segraren i Italiens parlamentsval; nu förutspår den nya politiska stjärnan Beppe Grillo sitt fosterlands sammanbrott - skuldbördan är för stor.
Hans Femstjärnerörelse blev med sina 25,55 % det största enskilda partiet i underhuset.
Om sex månader är det slut påstår han, då finns det inte pengar kvar, varken till räntor eller till statsanställdas löner.

2013-12 s 4-5
"Ilda Boccassini är Berlusconis orädda åklagare"
Hon är en av Italiens mest hårdnackade åklagare - och han är den som ständigt står åtalad.
Ilda Boccassini och Silvio Berlusconi är gamla bekanta sedan nära 20 år.I åratal har han fått stå ut med henne - i ständigt nya rättegångar.
Boccassini stora förebild är maffiabekämparen Giovanni Falcone. Hon var med när när man slutligen fällde "bossarnas boss", Tiito Riina, och flera ur hans maffiaorganisation, Corleonesi, för mordet på Giovanni Falcone och hans fru.

2013-18 s 6-7
"En ovanlig italiensk regering - ung, kvinnlig och färgglad"
När Enrico Letta lanserar sin nya regering finns inte många av Partito Democraticos (PD) gamla storheter med i laget. Det är dock ingen garanti för nya, friska vindar i politiken - både statsministern och den vice statsministern, Angelino Alfano, har rötter i det gamla politiska systemet.
I det främlingsfientliga Lega Nord höll man sig för skratt. Lega Nords representanter opponerade sig högljutt mot Italiens första färgade minister, den Kongofödda integrationsministern Cècil Kyenge "Ingen italienska".
Regeringen är en koalition mellan Lettas PD och Berlusconis "Frihetens folk", PDL. Sju av 21 ministrar är kvinnor, nio är under 50 år och endast en över 70.

2013-20 s 4-5
"Här handlar det om citroner och så ska det förbli!"
Luigi Aceto, som har smeknamnet Gigino, är född och har vuxit upp bland familjens citronodlingar där hans familj har arbetat i århundraden, till att börja med som arrendatorer, därefter som markägare. Men då marken här på Amalfikusten är mycket mera värdefull som turistmark än den är för citronodling, så är Luigi Aceto orolig för vad framtiden bär i sitt sköte.
På många sätt speglar familjen Aceto Italiens förvandling från ett jordbrukssamhälle före det andra världskriget till en industriell nation efter kriget - och där finns den där eftersläpande tvetydigheten som handlar om huruvida man ska konkurrera globalt eller om man ska lita på att de lokala traditionerna ska fungera även i framtiden. Debatten har blivit alltmera intensiv efter eurons införande 2002.

2013-23 s 7
"Italien tar krafttag mot kvinnovåldet"
Parlamentet i Italien har ratificerat Istanbulkonventionen som siktar till att bekämpa våld mot kvinnor. 25 länder i Europa har skrivit under konventionen men bara Albanien, Turkiet, Portugal och Montenegro har ratificerat den. I många patriarkaliska samhällen uppfattas inte våld mot kvinnor i hemmet som ett brott.

2013-25 s 10
"Italiens Femstjärnerörelse lyser inte lika klart längre"
Femstjärnerörelsen med Beppe Grillo i spetsen i Italien som nyligen tog en fjärdedel av rösterna i de allmänna valen visar nu tecken på att falla sönder och förlora sitt folkliga stöd. Lokalvalen nyligen innebar ett katastrofresultat. Grillos rörelse vann bara två av 500 kommunalråd och råkade särskilt ut i Sicilien.

2013-26 s 6-7
"Dömd Berlusconi kämpar vidare"
Den förre premiärministern Silvio Berlusconi sitter hemma, på uselt humör, övertygad om att han kommer att förklaras skyldig eftersom "de vill ha bort mig från den politiska scenen".
Den rödhåriga åklagaren Ilda Bocassini är på semester och hennes chef tar hand om slutpläderingen. Det är nu Edmondo Bruti Liberati som ska göra klart för alla att det inte bara är "röda Ilda" som vill fälla Berlusconi utan hela åklagarämbetet.
Domstolen dömde Berlusconi till sju års fängelse och förbud på livstid att ställa upp i allmänna val. Men dömda brottslingar som är över 70 år behöver inte sitta av sitt straff. Och dessutom hotar Berlusconi med att säga upp koalitionen med premiärministern Enrico Letta om denne inte hjälper honom!

2013-27 s 4-5
"Italiens unga IT-experter söker sin framtid i Berlin"
De högteknologiska nyetableringarna i Berlin bara växer och ungdomar strömmar till från Italien. Den kämpiga ekonomin hemmavid gör att italienska entreprenörer söker sin framtid i den tyska huvudstaden. En italiensk gemenskap är DigItaly Berlin.
Berlin tillhandahåller inte bara billiga hyror och en stor pool med unga IT-experter. Dessutom är expertkunskaper i tyska inte en nödvändig förutsättning. https://www.facebook.com/groups/digItalyBerlin/
http://betahaus.de/event/digitaly-berlin-meetup-essere-accelrati-a-berlino/

2013-27 s 7-8
"Mordhoten blottlägger rasistiska underströmmar"
Cécile Kyenge accepterade posten som integrationsminister som den första svarta ämbetsinnehavaren i Italien. Vad hon kanske inte väntade sig var den ström av rasistiska förolämpningar som kännetecknat hennes åtta första veckor i sitt ämbete.
Invandrare har fått klä skott som syndabockar för den höga arbetslösheten. 2011 hade antalet invandrare i Italien nästan fördubblats på 10 år.

Flyktingpolitik, Italien
2013-28 s 14-15
"Strandad i Lampedusa"
I Italien är man dåligt förberedd på den nya, tilltagande migrationsvågen från Afrika. De kommer främst från Somalia och Eritrea. Många båtflyktingar hamnar i överfyllda läger - där blir de praktiskt taget fångar. Lampedusa, ön söder om Sicilien, är porten till Europa för många unga afrikaner som företar den många gånger dyra och livsfarliga resan.
De som inte kan bevisa sin identitet blir direkt förflyttade från Lampedusa till ett avvisningscenter. Dessa är mycket kostsamma och ineffektiva. 2012 blev mindre än hälften verkligen avvisade. Om inte ursprungslandet samarbetar kan de sitta kvar i 18 månader. Då måste de lämna Italien. Då åker de till Nordeuropa eller gömmer sig i Italien. Främst auktoritära länder i Afrika är svåra att samarbeta med.
Men de flesta migranter kommer till Italien med visum. När visumstiden går ut stannar de kvar illegalt.

2013-32 s 4-5
"Dottern Marina väntar i kulisserna"
Berlusconis maktspel fortsätter:
Många trodde att när Silvio Berlusconi fällts även av Italiens högsta domstol för skattebrott skulle karriären vara slut. Men Berlusconi har andra planer. Nu hotar hans parti att lämna regeringskoalitionen om den förre ministern inte benådas och därtill har Silvio bestämt sig för att utse en efterträdare till sig: dottern Marina! Ansedd som Italiens mäktigaste kvinna. Hon väntar redan i kulisserna på klartecken att träda fram.
Renato Brunetta som är ledare för Frihetspartiet (Pdl) angriper främst Italiens president Napolitano med krav på att partivännen Berlusconi benådas annars är koalitionsregeringens öde beseglat. Då blir det nyval vilket Napolitano absolut inte vill ha. Den andra måltavlan är koalitionspartnern Demokratipartiet (PD). Partiledaren premiärministern Enrico Letta har ett splittrat parti som kan råka illa ut vid nyval.

2013-36 s 6
"I demokrati och kärlek är allt tillåtet"
Silvio Berlusconis mitten-högerparti drar igång en landsomfattande sommarkampanj i ett försök att återuppliva det gamla stödet för partiet och dess grundare, som dömdes för skattebrott av Italiens högsta domstol i början av augusti.
Trots att man utlovat stöd för koalitionsregeringen, som leds av Enrico Letta, befinner sig Berlusconis parti Frihetens folk (PDL) i slutstadiet av en kraftfull operation som påminner om en valkampanj. Ett led i kampanjen är att återta PDLs ursprungliga namn "Forza Italia" som Berlusconi grundade i december 1993.
Frivilliga partiarbetare förväntas dela ut politiska pamfletter på Italiens alla populära badstränder, på ön Sardinien, på semesterorterna i Ligurien och Toscana samt utmed Amalfikusten i en kampanj som har döpts till "frihetsrundan".

Flyktingpolitik, Italien
2013-42 s 4-5
"Många vägar leder till Lampedusa"
Kriserna i Nordafrika har tillfälligt blockerat flyktvägarna genom Sahara. Däremot har flyktingströmmarna från Syrien och Afrikas horn till Libyen och därefter till Italien, tilltagit.
Rutten över Grekland blockerades med hjälp av intensifierad gränsövervakning. De flesta når Egypten med flyg och kommer sedan direkt från Alexandria till Syrakusa på Sicilien. 100 000 syrier finns redan i Egypten.
Vi gränsen mellan Eritrea och Sudan samarbetar människosmugglare med korrupta släktingar till den eritreanska överheten som inget har emot att unga eritreaner lämnar landet. Människosmugglarna härstammar oftast från Rashaida, en etnisk folkstam från östra Sudan. Enligt FN är det stamledarna som är skyldiga till smugglingen av migranter på flykt.
Rashaida samarbetar med beduiner i Sinai och pressar migranter på skyddspengar.
Libyens milis erbjuder sig att smuggla flyktingar från Västafrika och inkasserar mellan 1000 och 2000 dollar per flykting för överfart till Italien.

Lampedusa (Isola di Lampedusa) är en italiensk ö i Medelhavet, mellan Sicilien och Nordafrika och har cirka 6 000 invånare på en yta av 20,2 km². Den ligger 205 km från Sicilien och 113 km från Tunisien.

Italien
2013-46 s 7
"MafiaLeaks för anonyma tipsare"
Maffians styrka vilar på omutlig lojalitet och diskretion eller "omerta". Brutal makt och trakasserier garanterar att medlemmar av maffiaklaner som Kalibriens 'Ndrangheta håller sig på mattan.
En ny gruppering i Italien försöker bryta sönder maffians tystnadskod genom att förse informatörer med ett sätt att säkert avslöja vad de vet till media eller myndigheter via en anonym Internetportal. MafiaLeaks heter den nya portalen, som riktar sig både till maffiamedlemmar och brottsoffer samt till vanliga medborgare som sett något misstänkt.
Grundarna MafiaLeaks har valt att förbli helt anonyma. De använder sig av mjukvaran Tor som är gratis och som ger anonymitetsskydd. MafiaLeaks tar emot tipsen utan att veta vilka avsändarna är och lämnar den till "trovärdiga individer" inom polisen, anti-maffia organisationer och medierna.

Italien
2014-03 s 6-7
"Återbetalningskrav möts med hån i Rom"
Stämningen är bister mellan de afrikanska gatuförsäljarna och de kinesiska restaurangägarna. Tiggarna stryker omkring med sina barn i caféerna på tågstationen Termini i Rom.
Många jobb har försvunnit och ungdomsarbetslösheten är skrämmande hög.
Finansminister Stefano Fassina krävde att 80 000 lärare skulle betala tillbaka 150 euro i månaden som de förra året fått som belöning för tjänsteår. Detta stoppades av finansminister Enrico Letta.
Italienska tjänstemän menar att länder som Spanien, Irland och Portugal kommer att klara sig men inte Grekland och Italien.

2014-03 s 7
"Turbulens och rena förolämpningar"
Det råder svåra dagar för den italienska vänstern och sprickorna ger Berlusconi ännu en gång ett äss i rockärmen.
Mario Renzi är ny ledare för mitten/vänsterpartiet Demokratiska partiet (DP)

Italien, Terrorism, Miljö
2014-05 s 4-7
"Maffians dödliga sopor"
Växande skandal med giftavfall i Italien. I decennier har maffian illegalt dumpat giftigt avfall i regionen norr om, Neapel. Tidigare hemligstämplade vittnesmål visar att ledande politiker har känt till problemet i flera år, men inte gjort något åt det - trots stigande dödssiffror.
I Giugliano, nära Neapel, bor 500 romer i skjul och husvagnar vid foten av vad som troligen är Europas vidrigaste soptipp, fylld med bland annat giftigt slam och dioxin.
Carmine Schiavore var i flera decennier ledare i den ökända Casalesiklanen, en del av ett maffianätverk runt Neaple. 1993 bytte han sida och blev rättens nyckelvittne i processen mot sina medarbetare. När den så kallade "Spartacus Trial" till slut gick i mål år 2010 fick klanmedlemmar 16 livstiddomar i följd tack vare Schiavores vittnesmål. Själv har Schiavore då tillbringat hälften av sina 70 år i fängelse. 1997 den 7 oktober lämnade han sitt vittnesmål inför en parlamentarisk utredningskommitté i Rom. Den handlade främst den förorenade marken och grundvattnet som maffians sopor olagligt men lönsamt dumpat och förstört. Även radioaktivt kärnavfall från Tysklands dumpades. Med dåvarande inrikesminister Giorgio Napolitanos goda minne. Idag är han Italiens president och nekar till all kännedom. Rapporten hemligstämplades i 20 år och först i oktober 2013 hävdes stoppet efter allmänhetens påtryckningar.

2014-05 s 14-15
"Renzis knepiga förhandlingar"
Italiens vänster enas om en ny vallag med sin värsta motståndare, högerpopulisten Berlusconi och hävdar att de är fullständigt eniga. Om överenskommelsen genomförs kan den ge Italien en efterlängtad politisk stabilitet. Och Berlusconi ett värdigt slut.
Förre högerledaren och premiärministern Silvio Berlusconi var nyligen gäst hos Demokratiska partiet och hälsades välkommen DPs nye ledare Matteo Renzi. Efter två timmar var de överens om ett förslag till ny vallag och konstitution som kan ge Italien ökad politisk stabilitet. Den föreslagna vallagen är mycket komplicerad.
Italien har haft en ekonomisk stagnation i över ett decennium. Nu följer en 15 månader lång period där man kommer att fokusera kring politiska reformer i stället för ekonomiska. Under lång tid kommer inte lågkonjunkturen att behandlas.

2014-09 s 14-15
"En ung man som har bråttom"
Italiens nye premiärminister Matteo Renzo lovar en mängd nya reformer - genast. Den unge borgmästaren i Florens är en attraktiv och beundrad man med tur som bara varit ledare för sitt center-vänster parti PD sedan december. Han behövde bara en timmes diskussioner hos landets 89-årige president Giorgio Napolitano för att få i uppdrag att bilda Italiens nästa regering. Silvio Berlusconi visar sin beundran för den man han ser som en vänsterinriktad spegelbild av sig själv. En annan beundrare är Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair. För att regera behöver han hjälp av det nya center-högerpartiet (NCD) lett av Angelino Alfano som brutit sig u Berlusconis återfödda Forza Italia förra året samt Medborgerligt val som grundades av Mario Monti.

San Marino, Italien
2014-11 s 11-12
"Den utskämda lilla staten"
Åter i skandalernas centrum. I världens äldsta republik har rättegången mot en före detta statschef dragit till sig oönskad uppmärksamhet i medierna i det annars ofta bortglömda San Marino. Nationen som redan är i gungning på grund av finanskrisen, är inte road.
Värt att nämna är dock att det har funnits över 3000 före detta statschefer i den lilla nationen som grundades 1243. Republiken installerar två nya statschefer - Capitani reggenti - var sjätte månad.
Nu sitter före detta statschefen Piero Berti, läkare till yrket, fängslad misstänkt för sexuella trakasserier av kvinnliga patienter.

Italien, Maffian
2014-18 s 30
"Krisen drabbar maffian"
Det är knappt värt mödan att vara utpressare längre:
Den ekonomiska krisen slår brett. Nu börjar även den sicilianska maffian klaga över hur hårt det blivit att vara utpressare. Folk och företag har blivit så fattiga att man inte kan pressa dem på så stora pengar längre.
Giovanni Giacomo, maffiaorganisationen Cosa Nostras fängslade ledare klagar över att hans män numera bara kan "tjäna" löjliga 5000 till 7000 euro per månad från hotell och butiker. När så många företag väljer att ringa polisen i stället för att betala till maffian, eller tvingas stänga sina företag, "är det knapp värt besväret att syssla med brottslig verksamhet".
Ledaren för maffiaklanen Porta Nuova att läget i dag är så allvarligt att "det vore bättre för en hårt arbetande kriminell att "ta sig ett riktigt jobb".

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/times-are-so-tough-in-italy-that-mafiosi-are-considering-getting-jobs-9272384.html
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/giovanni-di-giacomo-mafia-don-3438908

2014-23 s 12-13
"Är Matteo Renzi - en ny Berlusconi?"
Italiens premiärminister Matteo Renzi vann en historisk seger i Europavalet. Hans socialdemokratiska parti PD fick 41 % av rösterna. Beppe Grillos proteströrelse "Fem stjärnor" fick bara 21 % och Berlusconis Forza Italia 17 %. Triumfen var så mycket mer överraskande eftersom Renzi till övervägande del bara gett tomma löften under sina första 100 dagar som regeringschef.
Och i mångt och mycket verkar han ha tagit över Berlusconis populistiska stildrag.

EU, Tyskland, Italien
2014-28 s 10
"Angela Merkel och Matteo"
Parhästarna som kan omforma Europa.
En anledning till försiktig optimism är Europas ledare. Vem kan tvivla på att Italiens premiärminister Matteo Renzi är mannen för dagen? Ingen annan ledare kommer i närheten av det mandat han fått för förändring. Nu tar han över det roterande halvårvisa ledarskapet för EU.
I många avseenden - ideologi, geografi politik - är Renzi den perfekta motvikten till Angela Merkels mjuka dominans. Troligen är det samförståndet mellan honom och den tyska kanslern som kommer att forma det nya Europa. En "Merkenzi-allians" skulle vara en god nyhet för både EU och Storbritannien.
Nästa steg för medlemsstaterna skulle vara en "repatriering", till exempel en större nationell frihet att bestämma vila förmåner invandrare har rätt till.
Att man angriper orsakerna till de populistiska rörelserna både till höger och vänster.

2014-36 s 10-11
"Matteo Renzi lovar "öppna" dörrar"
Ukrainas president Porosjenko hyllar initiativet. I en intervju med Financial Times lovade Italiens regeringschef Matteo Renzi att genomföra "revolutionära förändringar". Inget är mer revolutionära än hans löfte att öppna Italiens dörrar för utländska investerare på "vid gavel".
Det är ett upplägg som ger betydande konsekvenser för Italiens krisande företag, från Telecom Italia till de italienska bankerna.
För utländska investerare är Italien intressant eftersom priserna är låga och landet ståtar med starka varumärken, infrastruktur och expertis som kan vara svårt att hitta på andra ställen. Utländska investeringar bör välkomnas menar Matteo Renzi då detta leder till ökade resurser till forskning och att jobben stannar i Italien.

Italien, Flyktingpolitik
2014-38 s 8-11
"Italien öppnar en bakdörr till flyktingströmmarna"
"Mare Nostrum" räddar livet på tusen flyktingar varje dag.
Påven Fransiscus gav startskottet till de räddningsprogram som kallas Mare Nostrum. Räddade emigranter förs i hamn, erbjuds medicinska behandling, mat, vatten och bostäder. De får rättshjälp för att göra en formell ansökan om asyl och andra former av humanitärt skydd.
Men det finns kritiker som klagar på att det italienska gränsförfarandet är så släpphänt att även brottslingar och terrorister kan slinka igenom den italienska gränsen. Och hur länge orkar Italien ta emot cirka tusen flyktingar om dagen? Enligt det italienska inrikesministeriet har 119 839 människor anlänt sedan januari. Italien är den i särklass största porten för migranter till Europa.
De flesta som kommer till Italien stannar inte där. De flesta lämnar Italien reda under de första dagarna. De fortsätter sin resa till Tyskland och Sverige, länder som erbjuder generöst stöd till asylsökande.

2014-42 s 4-7
"Italienarna måste sluta lura sig själva"
Ända sedan Matteo Renzi blev Italiens nye regeringschef har man i Berlin och Bryssel fått en nyfunnen tro på att Italiens djupt rotade ekonomiska problem håller på att åtgärdas. Men detta kommer inte att hända förrän italienarna ser sanningen i vitögat och slutar tro att allting kommer att bli bättre av sig själv - nästa år.
I tjugo år har Italien hävdat att andra länder bara måste ge oss ett år till, sedan kommer de att se resultatet av våra underbara reformer.
Sedan sommaren 2007 har Italiens industriproduktion sjunkit med en fjärdedel. Tjeckien har fastnat i lågkonjunkturen. Nivån på statsskulden, antalet konkurser och arbetslösheten slår ständigt nya rekord. Flera politiker vill ha ett tillväxtpaket på flera miljarder euro samtidigt som landets rika är rikare än någonsin medan de fattiga inte har råd med någonting.
I Italien planeras ständigt stora projekt, som utformas och sedan avbryts - ibland innan, ibland efter att de blivit byggda. Flera miljarder euro har investerats i halvfärdiga sjukhus, idrottsanläggningar, teatrar, broar och motorvägsavsnitt, som nu sakta förfaller.
Många trodde att tillträdandet av Matteo Renzi skulle förändra mycket och sätta fart på Italien men mycket litet har hänt. Nu ber han om "tusen dagar" för att utföra förändringar, men opinionssiffrorna dalar i ökande takt.

Italien, Terrorism
2014-49 s 8
"Kungen av Rom"
Maffiabossen Massimo Carminati, "Piraten" elller "Den blinde" är gripen.
Efter att 1981 ha förlorat ett öga i en skottväxling med polisen har Massimo Carminati fått smeknamnet , "Piraten" elller "Den blinde". Om man får tro den grupp poliser som efter tre års spaning lyckades gripa honom, var det inte någon överdrift. Enligt polisen steg den enögde vid slutet av 1980-talet från att vara en vanlig brottsling till att bli mellanhand affärsliv, politik och den undre världen och byggde under påföljande årtionden upp ett allsmäktigt kriminellt imperium och en imponerande förmögenhet. Länge föreföll "Kungen" oantastlig tack vare sina förbindelser och åtnjöt straffrihet.

Arabvärlden, Islam, Terrorism
2014-51 s 10-11
"Staten övervakar imanerna och formar deras predikningar"
Över hela arabvärlden skärper regimerna sitt grepp om moskéerna. Genom exempelvis övervakningskameror, förtryckta predikningar, speciella certifikat och jourtelefon för angivare kontrollerar staten imamernas budskap och tolkning av islam.
I Saudiarabien har radikala element, troligen uppeldade av IS-propaganda, på sistone angripit "otrogna" västerlänningar men också shiamuslimer i en kedja av små, men dödliga terrorattacker.
I Turkiet utövar en religiös byråkrati, känd som Divanet, som sysselsätter 121 000 anställda, monopol över predikningarna. Även i Tunisien och Marocko sprider regimen som motvikt en mer tolerant versionen av islam. Ett mål är att motverka spridningen av extrema salafistiska idéer på platser som Mali och norra Nigeria.
I Egypten krävs i ett dekret att alla imamer måste licensieras av regeringen och att politiska diskussioner förbjuds i moskéer. Via ett journummer kan troende avslöja brott bmot dessa dekret.

Italien, maffian, terrorism
2014-51 s 12
"Maffian flyttar sina positioner"
Italiens brottsorganisationer har spridit sig från syd till norr.
Bland Italien största maffiaorganisationer är det `Ndrangheta i Kalabriens bergstrakter som allra tydligast spridit sina djupa sydliga rötter norrut. Den sysslar med "beskyddarverksamhet", narkotikaförsäljning, politisk korruption, illegal sophantering och kidnappningar.
En sex år lång utredning kartlägger deras närvaro i det industriella norra Italien, den är stor och den växer. Utredningen kulminerade i att fler än 150 personet arresterades.
I dag har Italien hamnat på sista på EUs sista lista över länders transparens och graden av korruption.

Italien, Samhälle, Flyktingpolitik
2015-9 s 22-24
"Bland kaktusar och sopor"
Allt fler och allt yngre afrikanska flickor prostituerar sig på Sicilien.
Alla de prostituerade kvinnor som står längs vägen mellan Catania och Gela är afrikanskor. De säljer sina kroppar längs dessa dikesrebar bara en kort tid innan de placeras någon annanstans. De ljuger om vad de heter och hur gamla de är för att slippa bli upptäckta som prostituerade, ellegala invandrare. Flickorna har fångats upp i sina hembyar eller städer, ofta av kvinnor som själva prostituerar sig och som står flickornas familjer nära. De lovas en väg ut ur nöden; till ett gott liv med pengar. När de väl kommer till Sicilien blir de utnyttjade och beroende av sina "mammor".

Italien, Samhälle
2015-12 s 4-6
"Italienska byggprojekt pågår för evigt"
I Italien finns det hundratals projekt som var menade att förbättra infrastrukturen men som blivit stillastående i årtionden. Nu diskuterar regeringen vilka de verkligen måste slutföra, de andra får överges. Och det kostar mycket pengar.
Ett exempel är bron över Messina sundet som är avbrutet sedan flera år tillbaka. Kostnaden fram till nu har varit över 380 miljoner euro och enorma skadestånd till entreprenörer väntar om man inte sluför brobygget.
Det finns många olika anledningar till att påbörjade infrastrukturprojekt inte slutförs. Brist på pengar, tekniska problem, nya lagar eller uteblivna utlåtanden. Men också ineffektivitet och korruption inom statsapparaten och näringslivet. Dessutom kan proteströrelser bromsa.

2015-15 s 14-16
"Renzi vill vända upp och ner på den gamla världsordningen"
Matteo Renzi ser senaten som en symbol för ett förfallet system, utformat för att ingen ska göra någonting. Han kommer han att be parlamentet att mer eller mindre avskaffa den.
Intaliens premiärminister beskrivs som handlingskraftig, auktoritär och skrytsam, men han är med råge Italiens mest populära politiker. Framför allt m bland de unga. Motståndarna finns bland de äldre som inte har den minsta lust att ändra på den rådande ordningen där allt är och förblir som förut.
Kommer han att lyckas förnya Italien? Landets ekonomi som är den tredje största på kontinenten har stagnerat under två decennier. Arbetslösheten är nästan 13 % och statsskulden 2900 miljarder dollar. Matteo Renzi kör med högoktanig energi, han är en skicklig kommunikatör och hans stil är hänsynslöspolitisk manövrering. Han är Italiens sista chans och den enda som Angela Merkel kan lita på.

Italien, Libyen, Flyktingpolitiken
2015-18 s 22-23
"Det är den kaotiska situationen i Libyen som orsakar katastroferna i Medelhavet"
Om det förekom någon syrlig kommentar när Italiens premiärminister Matteo Renzi besökte Vita Huset så handlade detta om Libyen och de båtlaster med migranter som flyr till Italiens kuster. Renzi hävdade att skulden ligger hos de främmande makterna som hjälpte till att störta Libyens starke man, Muammar Gaddafi.
"Om man bestämmer sig för att agera för att ta bort en diktator - och han var en fruktansvärd diktator - måste man tänka igenom vilka institutionella strukturer som blir kvar". Situationen i Libyen har en direkt koppling till båtflyktingarna. Det är från Libyen de ofta avgår.

Terrorism, Italien
2015-23 s 28-29
"Maffialedarens hem byggs om till museum"
Edigio Coppolas kitchiga palats förvandlas till ett monument över offren för den organiserade brottsligheten. Den 26e juni öppnas en utställning med konst från bland annat Florens berömda konstgalleri Uffizi. Den kallas "Ljuset vinner över skuggan" och tillägnas minnet av Neapels präst Peppe Diana, som sköts i huvudet av Camorrans medlemmar 1994, när han förberedde mässan.
Men det är för tidigt att proklamera Camorrans död. Det är först när de "affärsmän" som är Camorrans livsnerv bryter sina band med den organiserade brottsligheten som det blir en förändring.

2015-24 s 7
"Renzi måste visa att han inte bara snackar"
Bill Emmot, medförfattare till en dokumentärfilm om Italien, "Girlfriend in a Coma".
Matteo Renzi, landets unge premiärminister, har hamnat högt i opinionsmätningarna. Därför kom resultaten från regionvalen som en kalldusch. Den verklige stjärnan blev det euro- och invandrarfientliga partiet Lega Nord och det verkliga protestpartiet Femstjärnerörelsen, som leds av komikern Beppe Grillo vann 15-20 % av rösterna i flera regioner. Orsaken var den dåliga ekonomin. Arbetslösheten har fastnat på 13 % och hushållens inkomster har sjunkit så länge de flesta kan minnas.

Italien, terrorism. kultur
2015-49 14
"Italien utmanar terrorismen med kultur"
Italiens premiärminister Matteo Renzi vill använda 2 miljarder euro som en direkt respons på attackerna som skedde i Paries den 13 november. En ska användas i säkerhets- och försvarssyften och den andra miljarden ska bekosta ett kulturprogram. I detta inkluderas mer pengar för utsatta förorter i utkanten av större städer och 18-åringar får dessutom en värdecheck på 500 euro att användas för teaterbesök, konserter och museibesök. Tanken är, enligt Renzi, att tillvarata och vidareförmedla Italiens stora kulturarv. Insatsen ska finansieras genom att senarelägga en skattesänkning för företagen till 2017.

Nigeria, Italien, Samhälle
2015-50 19-22
"Nigerianskorna säljs som sexslavar i Italien"
Människohandlare lurar kvinnor från Nigeria till Italien där efterfrågan på prostituerade är stor. I år har 5000 kvinnor anlänt, vilket är en fyrfaldig ökning jämfört med förra året.
Sexhandeln med nigerianskor började redan på 1980-talet, men idag handlar det om minderåriga flickor.
Av de nästan 900 000 migranter som hittills har landstigit i Europa efter att ha korsat Medelhavet har ungefär en femtedel kommit till Italien. Bland dessa finns nästan 5000 nigerianska kvinnor. Drygt hälften antas vara offer för prostitutions-trafficking. De är ofta unga, yngre än lagligt.
I Italien finns de flesta verifierade traffickingfallen bland EUs 28 medlemsländer. Det beror på en osund kombination av landets geografiska läge i södra Medelhavet, den organiserade brottslighetens starka ställning i fattiga regioner där staten är svag och en hög efterfrågan på sexuella tjänster.

2016-06 7-9
"EUs värsta kris hittills"
Intervju med Italiens utrikesminister, Paolo Gentiloni:
Italien viker sig inte en millimeter i kravet på att övriga EU-länder måste hjälpa till att lösa flyktingkrisen. Utrikesminister Paolo Gentiloni berättar här, att han hoppas på ett system för rättvis fördelning av bördorna och om sin oro för att Schengelavtalet är i fara.
Budskapet att "vi kan inte taemot alla" är mycket viktigt menar han. Samtidigt bör beslutet om vem som har rätt till asyl tas i Bryssel.

Flyktingpolitik, Italien
2016-10 19-21
"Här skapar flyktingar framtidstro och jobb"
I Kalibrien i staden Satriano i södra Italien arbetar ett antal flyktingar från olika länder med trädgårds- och jordbruksarbeten. Det är jobb som de lokala italienarna inte vill ha trots att arbetslösheten är 60 %. Staden håller på att avfolkas och alla flyktingar är därför välkomna. Tack vare dem har byn fått nytt liv och börjat växa. Även om man hittills bara tagit emot 21 personer. Fem av dem har arbetat för olika företag tack vare en statlig plan som befriar arbetsgivarna från sociala avgifter och ger flyktingarna en månadslön på motsvarande 4000 sKr.

2016-17 12-14
"Roms låginkomsttagare länge snuvade på allmännyttans billiga lägenheter"
Lägenheter som ägs av allmännyttan ska hyras ut till låginkomsttagare. Innan medarbetare till Roms nya tillförorgnade borgarrår, Francesco Paolo Tranca, upptäckt nio lådor med ungefär 1200 ärenden rörande allmännyttans fastigheter, var ingen säker på hur många lägenheter som fanns eller vilka som bodde i dem, och många hade kommit över dem i politiska utbyten. Och de flesta hade hyrts ut för så lite som 10 euro per månad som belöning åt väljarröster från stadens arbetare, fackmedlemmar, släktingar och vänner. Den organiserade brottsligheten hade lyckats infiltrera alla offentliga verksamheter, från statdens sopkontrakt till härbärgen för flyktingar.

Italien
2016-35 4-6
"Tragedi och förödelse"
Jordbävningen i Italien är en prövning för regeringen i Rom.
Den förödande jordbävningen i Italien, som krävde fler än 260 människors liv, kommer att bli en prövning för premiärministern Matteo Renzi. Statens misslyckande efter katastrofen i L'Aquila har inte glömts. Jordbävningen skakade Apenninine regionen i centrala Italien tidigt onsdag morgon, värsta drabbade var städer som Amatrice, vars historiska centrum var fullkomligt tillplattad. Hittills har 267 dödsfall bekräftats i katastrofen.
Spillror efter den förödande jordbävningen som drabbade L'Aquila den 6 april 2009 finns fortfarande kvar. Inte mycket har hänt sedan dess. Upphandlingarna präglades av muto, vilket ledde till gripanden av lokalpolitiker och misstänkta maffiamedlemmar. Matteo Renzi har försökt bekämpa problem som korruption, byråkrati och de regionala politikernas kopplingar till organiserad brottslighet.

2016-41 15
"Rivalen kräver att Renzi avgår om han förlorar folkomröstningen"
Italiens premiärminister Matteo Ranzi kan inte slingra sig ur löftet, att han ska avgå om han förlorar landets folkomröstning om konstitutionella reformer, säger hans främsta rival Luigi Di Maio. Han är en ledare i den populistiska Femstjärnerörelsen och vice talman i underhuset. Han har redan beskrivits som den blivande premiärministern. Nu ligger Femstjärnerörelsen jämsides med Renzis Demokratiska Partiet i opinionsundersökningar. Om han lyckas ersätta Renzi kommer han att utlysa en folkomröstning - om Italiens medlemskap i valutaunionen.

Italien, samhälle
2016-43 30-31
"Den italienska byn Acciaroli har receptet på ett bra och långt liv"
I och runt byn Acciaroli i Italien odlas en särskilt stark rosmarinsort, som ska dofta 10 gånger starkare som vanligt och som är en daglig del av bybornas kost. Invånarna föder upp och äter sina egna kaniner. Och sardeller som kommer från byns fiskare har en framträdande roll på tallriken. I den här byn bor många välmående män och kvinnor över 90 år.
Sol och ren luft gör att folk håller sig utomhus. De badar eller vandrar uppför de branta kullarna. Deras kost är en extremt lokal variant av medelhavsdieten som också inbegriper olivolja och färska grönsaker.
Livskvaliteten är hög hos Acciarolis invånare med nio eller tio årtionden på nacken.
Deras ADM- nivåer är lika låga som hos tonåringar. Hormonet adrenomedullin som vidgar blodkärlen och som normalt finns i högre mängder hos äldre.

Rosemary and Time: Does This Italian Hamlet Have a Recipe for Long Life?

Italien
2016-46 7
"Agnelli-klanen leder de italienska vingårdarna in i framtiden"
Italienska viner har i århundraden förknippats med druvplockande bönder och bybor som barfota trampar druvskörden. Men industrins lilla hemlighet är att vintillverkningen håller på att mekaniseras, till och med ikoniska områden som Chiantis kullar i Toscana.
Vintillverkning påminner om bilindustrin: automatisering är nödvändig vid tillverkning av massprodukter.
"Det är mycket liten skillnad i kvalitet mellan den maskinella skörden och den handplockade, det är främst en kulturell barriär som måste övervinnas".
Ett stort hinder för övergång till maskinell skörd är alla de lokalbor som tjänar pengar på att plocka druvor.

2016-47 12-13
"Till doms över Matteo Renzi - Italien folkomröstar samtidigt som kritiken mot EU växer"
Renzi vill reformera de politiska processerna till exempel genom att drastiskt reducera antalet platser i senaten, eller till och med beröva den makten. Antalet väljare som tänker rösta "Nej" till Renzis reformplaner i folkomröstningen den 4 december växer.
Europa har redan nog med problem:
Från britternas kommande Eu-utträde, till valet av Donald Trump, från kampen mot terrorismen till flyktingkrisen, från besvär med grannen Turkiet till irritationen över EU-medlemmar som ungern och Polen.
En ny Italienkris är det sista som Europa behöver just nu. Men det precis vad som är på väg. Många italienare är sura på premiärminister Renzi Han har genomdrivit en folkomröstning om sina reformplaner och har sagt att han avgår om han förlorar. Gör han det får populisterna fritt utrymme. Det kan spå på den EU-kritiska stämningen i landet.

2016-47 15
"Italiensk jordbävningsregion fortsätter att skaka"
Under århundraden har invånarna i den italienska och umbriska staden och i den bergiga regionen Norcia fått vänja sig vid jordbävningar. De har varit stolta över sin förmåga att snabbt reparera byggnader och återgå till vardagslivet efter katastroferna. Men jordbävningen som drabbade staden den 30 oktober var den kraftigaste i Italien på 36 åe och drastiskt annorlunda.
Gamla byggnader har kollapsat. Familjer som har bott i sina stenhus under flera generationer har blivit hemlösa.

Italien, Kultur, Historia
2016-48 30-31
"Italiens sista katalanspråkig stad kämpar för språkets överlevnad"
De första katalanerna nådde Sardinien på 1300-talet, då trupper seglade från det som nu är Spaniens östkust, som del av en expansion i Medelhavsområdet. Här ligger staden Alghero som är ett språkligt undantag. Denna muromgärdade, pittoreska stad är bokstavligen, den sista katalanspråkiga bastionen i Italien.
Endast omkring en tredjedel av de 43 000 invånarna talar katalanska som modersmål. Nu överskuggas det katalanska språket av italienskan, men också en handfull andra språk och dialekter, däribland det dominerande ursprungsspråket sardiska.

Italien
2016-49 6-7
"Italien efter folkomröstningen. Renzi ville skrota gamla system men straffades av väljarna"
Premiärminister Matteo Renzi har nu lämnat in sin avskedsansökan. Ett tydligt budskap efter ett tydligt nederlag. Runt 60 % av väljarna röstade nej till hans förslag om reformer av det parlamentariska systemet. Det höga valdeltagandet visar att italienarna är extremt missnöjda med sin stat, sina myndigheter och sina liv. Upproret är riktat mot den "politiska eliten".

Italien, Kultur
2016-49 30-31
"Italienskt kloster söker räddning i öl efter förödande jordbävning"
När dammet lagt sig upptäckte munkarna i Benediktbasilikan som byggdes för flera århundraden sedan i Norcia i centrala Italien låg i ruiner. Det enda som stod kvar efter jordbävningen den 30 oktober var ett litet bryggeri där munkarna de senaste fyra åren har tillverkat Nursia, ett öl med det antika latinska namnet för Norcia.

Kultur, samhälle, Italien
2016-50 30-31
"Internet och hög arbetsmoral räddade isolerad italiensk"
Den lilla staden Soveria Mannelli i södra Italien är unik vad gäller båda mångfald och koncentration av talanger.
Soveria Mannelli hade i generationer varit en livlig utpost strategiskt placerad vid huvudvägen från Neapel till Italiens tåspets. Men på 70-talet byggdes en större väg närmare kusten försvann trafiken och Soveria Mannelli i solerades. Borgmästare Mario Caligiuri beslöt att göra något. Han lyckades med stor framgång integrera den digitala eran med stadens traditionella arbetskultur, återuppliva de gamla familjsföretagen och förvandla staden till en förebild för de jämförelsevis underutvecklade södra Italien. "Har man bara tillgång till Internet spelar det ingen roll var man finns".

Italien
2017-04 12
"Domslut ökar chansen för nyval i Italien"
Italien har kommit ett steg närmare att hålla nyval i år. Författningsdomstolen beslutade om ändringar i valsystemet och sa att den nya lagen kunde tillämpas omedelbart - till den förre premiärministern Matteos Renzis glädje. Hans parti, Det Demokratiska partiet vill att nyval ska hållas så snart som möjligt.
Det italienska etablissemanget oroar sig för att det populistiska partiet Femstjärnerörelsen kan vinna majoritet i underhuset om de får ett toppresultat i valet och därmed kunna utlysa en folkomröstning om Italiens medlemsskap i EMU.

Italien
2017-06 12-13
"Femstjärnerörelsen växer i hamnstaden Genua"
Hamnstaden Genua, med sin historiska stadskärna där överdådiga palats ligger sida vid sida längs vattnet, har länge varit en arena för politisk kamp. Christopher Columbus kom härifrån och det är också Beppe Grillos hemstad. Han är komikern som blivit politiker och nu leder angreppen mot den globaliserade värld som den upptäcktsresande Columbus bidragit till att skapa. Grillos parti, Femstjärnerörelsen, vill ha snabbare utvisningar av illegala invandrare och en folkomröstning av EU-medlemskapet. Dess mål är att ruska om Italien på samma sätt som Donald Trump har gjort med Amerika.

Italien, Kultur
2017-07 11
"Det italienska språket är i fritt fall. Därför tar svordomarna över"
Det italienska språket är vackert. Men nu använder italienarna alltner av "parolacce" (svordomar.) Men varför har det blivit så här? Det finns tre orsaker:
- Utbildningsstandarden har förändrats. Familjerna har slutat att vara en skola för gott uppförande. Idag svär till och med småbarn åt sina föräldrar.
- Den andra orsaken är att den allmänna diskursen har blivit argare liksom i andra europeiska länder och USA. När komikerna Beppo Grillo introducerade sitt parti Femstjärnerörelsen presenterade han något som han kallade "V-dagen", där "V" står dör "dra åt helvete".
- Men mest beror det på att vi inte pratar vårt språk lika bra som vi gjorde förr. Vi översvämmas av engelska låneord.

Italien
2017-10 17
"Berlusconi vill tillbaka till politiken"
Han satsar på att återinföra liran.
Marine Le Pens opinionsresultat oroar finansmarknaderna, vilket har bidragit till ökad politisk oro i hjärtat av euroområdet. Men man missar kanske ett mer subtilt hot mot obligationsinnehavarna, nämligen miljardären Silvio Berlusconis återkomst och hans förslag att introducera en parallell valuta. Men först måste han vinna in överklagan i Europadomstolen. Han är nu förbjuden från att inneha ett offentligt ämbete, ett resultat av hans dom för skattebedrägeri 2013.

Italien
2017-12 4-5
"Nytt styre i Rom, samma gamla problem"
Populisten Virginia Raggi kritiseras för att inte infria vallöften om bättre styre. Själv skyller hon på att hon övertog en stad i förfall och villervalla.
Det har inte varit några enkla nio månader för Virginia Raggi sedan hon valdes till Roms första kvinnliga borgmästare med löften om att rensa upp i stadshuset och skapa transparens i stadens styre.
Raggi skulle ha blivit den etablissemangfientliga Femstjärnerörelsens främsta exempel på att en ickeprofessionell politiker kunde röra om i den italienska politiken. Men rörelsens motståndare pekar nu på Virginia Raggis administration som inte är ett dugg bättre än den gamla. Lika korrupt, lika ineffektivt och lika impopulärt.

Italien
2017-12 13
"Mensledighet ett skydd som kan få motsatt verkan"
Italien kan bli det första västerländska landet att införa officiell "mensledighet" för arbetande kvinnor. Underhuset i Italiens parlamentet har introducerat ett lagförslag som, om det godkänns, kan tvinga företag att ge kvinnliga anställda med menssmärtor tre dagars betald ledighet. Vissa kvinnor är emellertid rädda för att arbetsgivarna kan bli ännu mer benägna att anställa män i stället för kvinnor.

Italien, USA
2017-15 30-31
"Självutnämnd kontaktförmedlare mellan Europas politiker"
En italiensk granne i Trump Tower vill hjälpa populisterna. Dessa verkar ha identifierat italienaren George Guido Lombardi som en möjlig kontaktväg till Trump. Lombardi, 66, är mycket misstänksam mot Islam, öppna gränser och EU och han betraktar sig som en länk till Trump, åt gamla vänner och ideologiska allierade i Europa, bland dem Marine Le Pen, Frankrike, Geert Wilders, Nederländerna, Viktor Orban i Ungern och BepperGrillo, en av grundarna till Italiens upproriska Femstjärnarörelse - "Italiens Trump" - som Lombardi kallar honom.

Italien, Handel, Ekonomi
2017-22 6-8
"Bank på obestånd"
Om man räddar Italiens äldsta bank blir det ett test för de nya europeiska bankreglerna.
Banker brukar vända sig till de internationella marknaderna när de behöver tillskott av kapital för att göra affärer. En av Italiens största banker, Monte dei Paschi di Siena, vände sig istället till sina egna lojala kunder. "Banken har alltid varit en guldgruva och stadens stolthet", säger advokaten Paolo Emilio Falaschi i Siena, som representerar flera drabbade kunder.
Banken har brist på likvidet, därför den italienska regeringen in för att hjälpa, med planer på att tillföra så mycket som 20 miljarder eurp till Monte dei Paschi di Siena och andra långivare med problem.

Italien, högerextremism
2017-29 12-14
"Räddningsbåtar får bara flera att våga fly över havet"
Lorenzo Fiato är ledare för en italiensk högerextrem rörelse som beskriver sig som identitär.
Bloc identitaire är en av de större franska organisationerna som förknippas med rörelsen.
(https://sv.wikipedia.org/wiki/Identit%C3%A4ra_r%C3%B6relsen)
Fiato och hans allierade runt om i Europa misstänker att räddningsfartyg är i maskopi med människosmugglare och jämför migrationen med en muslimsk invasion. De vill störa och övervaka räddningsbåtarna operationer och försäkra sig om att dessa inte kommer in på libyskt vatten. "Det låter som ett fantastiskt uppdrag" säger Richard B. Spencer, ledare för USAs alternativhöger.
Över 93000 personer, främst afrikaner från söder om Sahara, har räddats och förts till italienska hamnar hittills i år. Siffran kan bli över 200 000 innan årets slut.
Lara Monteperto som nyligen startade en identitär grupp för kvinnor , hävdar att Europas överdrivet välkomnande hållning beror på att det finns en skuldkänsla över de brott som begicks under kolonialtiden och andra världskriget

"For Right-Wing Italian Youth, a Mission to Disrupt Migration"
https://www.nytimes.com/2017/07/21/world/europe/for-right-wing-italian-youth-a-mission-to-disrupt-migration.html

Italien, Forskning
2017-42 4-5
"Italienska skolor lär elever känna igen falska nyheter"
Efteratt de italienska skoleleverna har läst om ohyggligheterna i Dantes "Inferno" kommer de att börja studera den digitala tidsålderna fasor.
Parallellt med matematiken kommer de att ge sig i kast med uppgifter som reportrar från den nationelle tv-stationen RAI har förberett. Och de kommer att få en lista, som liknar en modern vision av de tio budorden. Som att "Du ska icke dela obekräftade rykten, du ska be om källor och bevis!"
Lekrionerna är en del av ett experiment som den italienska regeringen genomför i syfte att lära en generation studenter om hur de kan identifiera falska nyheter och konspirations teorier på nätet. Nästa år håller Italien ett viktigt val och fruktar därför digitala falsarier.

Italien, Handel
2017-42 6-7
"Italiensk bankkollaps har satt lönsamma företag i limbo"
Området omkring Venedig var under ett årtusende känd som den mest fridfulla republiken, men nu är det ett oroligt epicentrum för en bank-härdsmälta som hotar äventyra en av globaliseringens framgångshistoria.
Regionen Veneto är hem för så många som 40 000 småföretag. Efter att ett par regionala banker kollapsade i juni har de plötsligt blivit strandsatta utan tillgång till någon finansiering.
Kollapsen av Populare di Vicenza och Veneto Banca, som också utplånade många av de 200 000 aktieägarnas livsbesparingar, har utlöst ett ekonomiskt och politiskt skalv som känns från Rom till Frankfurt.

Italien, Medicin
2017-46 8-9
"Abort i Italien"
En rättighet men samtidigt något fel.
Varför vägrar 7 av 10 italienska gynekologer att avbryta graviditeter trots att det är något som är lagligt? Cosimo Borraccino, en vänsterpolitiker i regionstyrelsen i den syditalienska regionen Apulien, lade förra månaden fram ett förslag till en lokal lag för att kräva att den nationella lagen om kvinnors rätt till abort tillämpas. Hans motståndare i regionen, framför allt från partierna från höger, sa att lagförslaget var onödigt och att Borraccino "slog in öppna dörrar".
Men när det kommer till reproduktiva rättigheter i Italien är det allt annan än självklart att respektera lagen. Faktum är att 9 av 10 gynekologer i Apulien vägrarattutföra aborter trots att rätten att få göra det harvarit laglig sedan 1978. Detta därför att lagen ger medicinsk personal rätt att avstå från proceduren om "de har invändningar av samvetsskäl"!

Italien
2017-47 19
"Italien ber Facebook om hjälp för att få en ärlig valkampanj"
Det är bara några månader kvar till de nationella valen och nu håller oron på att byggas upp för att Italiem ska bli nästa måltavla för destabiliserande kampanjer med falska nyheter och propaganda. Det har fått ledaren för landets regeringsparti att uppmana Facebook och andra sociala medier övervaka sina plattformer.
Ingen i Italien är mer orolig än det styrande socialdemokratiska partiet. Dess ledare Matteo Renzi är en slug politisk aktör som delvis har skyllt falska informationskampanjer och falska nyheter på nätet för den misslyckade folkomröstningen som förra året tvingade honom att avgå.

Italien, Samhälle
2017-50 28-29
"I ett italienskt fängelse går barnen en match mot pappa"
I Operafängelset, en anstalt med den högsta säkerhetsklassen i utkanten av Milano, har Bambini Barre, en italiensk ideell organisation vars namn kan översättas till "barn utan galler" organiserat fotbollsmatcher mellan barn och föräldrar. - Detär ett av de få tillfällena som de kan uppleba en normal situation.

Italien
2018-01 9
"Italiens president harupplöst parlamentet inför ett nytt val"
Den italienska presidenten Sergio Mattarella har upplöst parlamentet och planerar att genomföra ett nationellt val den 4 mars, ett val som kan leda till ett parlament utan någon tydlig majoritet och en period av politisk turbulens.
Eus tredje största ekonomi, vars återhämtning släpar efter de flesta andra europeiska länderna, riskerar att få ett parlament utan någon tydlig majoritet eftervalet.

Italien, Historia
2018-06 18-19
"Därför vill Mussolinis födelseort inrätta ett museum över fascismen"
Tusentals beundrare av den italienska diktatorn Benito Mussolini besöker hans födelseort Predappio varje år. Nu när högerextrema partier ökar i opinionen inför valet i mars vill stadens vänsterborgmästare öppna ett museum över fascismen i stadens centrum. Men inte för att främja deras sak, utan för att hålla tillbaka den.
Om projektets anhängare får tag i de 6,2 miljoner dollar som de behöver kommer det att bli Italiens första museumsom är helt ägnat åt fascisttiden - 73 år efter det att Mussolini avrättades och sedan hängdes upp på ett torg i Milano.
Den italienska ungdomen måste få lära sig i skolorna om hur dåligt diktatur är jämfört med demokrati.
sidans topp