Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 31

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31          

Berlusconi får åtalsimmunitet

Silvio Berlusconi, Italiens premiärminister, har vunnit en avgörande strid i sin långvariga strid med landets domstolsväsende genom att använda sin stora parlamentariska majoritet för att stifta en lag som ger honom åtalsimmunitet. Hans advokat, som även är parlamentsledamot, Niccolò Ghedini sade att man nu övervägde om huruvida man skulle använda sig av lagen för att lägga ner det pågående korruptionsmålet mot Berlusconi och David Mills, hans f.d. advokat i Storbritannien. Berlusconi själv ville inte kommentera sina planer.

Senaten antog förslaget med bred marginal i förra veckan, ett förslag som gav åtalsimmunitet till innehavarna av de fyra högsta politiska posterna i Italien. Lagen träder i kraft när den undertecknats av presidenten och publicerats i den officiella tidskriften. Berlusconi och hans allians Frihetens folk motiverar lagen med att premiärministern behöver koncentrera sig på sin uppgift att leda landet ut ur dess djupa ekonomiska kris, snarare än att, i likhet med hans förra ämbetsperiod, slösa bort tiden med att kämpa mot politiskt partiska åklagare och domare.

Den 71-åriga premiärministern beskrev nyligen dessa som en “cancer” och antydde att vissa av dem var psykiskt sjuka. Med hänvisning till att parlamentariker och statsöverhuvuden i många andra länder åtnjuter åtalsimmunitet menade Berlusconi att lagen skulle föra in Italien i skaran av ”normala” länder. ”De som vunnit ett allmänt val ska ha rätt att styra”, sade Maurizio Gasparri, den styrande alliansens gruppledare i senaten. Många italienare håller med honom och i en stark högervind vann Berlusconi med god marginal över den sittande center-vänsterregeringen vid valen i april.

Berlusconi anklagas i målet för att ha mutat David Mills med €380 000 (ca 3,5 miljoner SEK) för att vittna falskt i ett fall som rörde påstådda hemliga konton i premiärministerns medieimperium. Båda förnekar anklagelserna. När väl lagen träder i kraft måste domstolen bedöma om huruvida man ska gå vidare med enbart David Mills eller skjuta upp hela rättegången till dess att Berlusconi inte längre är premiärminister. Hans mandat går ut 2013. Åtminstone två åtal till står på tur för Berlusconi, ett som involverar hans tv-bolag, Mediaset, och en nyare utredning om huruvida Berlusconi har mutat en redaktör på RAI, det statliga tv-bolaget.

Bedömare tror att Giorgio Napolitanio, vänsterpresidenten, motvilligt kommer underteckna immunitetslagen, men att den senare kan komma att ifrågasättas av Italiens konstitutionella domstol, som 2004 lyckades få en liknande lag som stiftats av den dåvarande Berlusconiregeringen ogiltigförklarad. Angelino Alfano, justitieministern som givit namn åt den nya immunitetslagen, sade att regeringen hoppades på att kunna arbeta med en ”fördomsfri” opposition för att reformera domstolsväsendet. Antonio Di Pietro, en f d antikorruptionsåklagare och ledare för oppositionspartiet Värderingarnas Italien sade att han skulle starta en folkomröstningskampanj mot immunitetslagen.

Guy Dinmore

Rom

© 2008 TEMPUS/Financial Times