Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 07

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07    

Lampedusa har blivit Europas vågbrytare

Ön Lampedusa gör uppror mot regeringen i Rom. På den lilla ön interneras tusentals båtflyktingar, som ska hindras från att ta sig in i EU.

CLEMENS HÖGES
Lampedusa, Italien
När dramatiken blir vardag kan till och med övertygade idealister hårdna. ”En bättre värld” vill Antonio Maggiore naturligtvis vara med och bygga för italienare, utlänningar – alla jordens folk.
Maggiore kan säga så, han är 25 år, ledare för ”Alternativ ungdom”, och han förestår föreningens radiokanal, Radio Delta. Dessutom bor han på Lampedusa, som ligger nära Afrika och därmed utgör en förpost till Fästning Europa.
Hans vänner skickar via Radio Delta ut må-bra-musik i etern för en bättre värld. Antonio Maggiore redigerar nyheterna från verkligheten, och det är egentligen bara en sorts nyhet som han aldrig för vidare, nämligen att öns båda tullkryssare har släpat in ytterligare en rutten träfarkost till hamnen med halvdöda män, kvinnor och barn från Afrika. ”Detta händer ju varje dag”, förklarar Maggiore.

35 952 båtflyktingar steg i land i Italien förra året. Omkring 31 000 av dessa kom till Lampedusa. Hur många som dog under vägen till Europa är det ingen som vet. Av fyra som försöker är det i genomsnitt en som aldrig kommer fram, enligt hjälporganisationerna.
Flyktingarna kommer via havet, som för med sig våg efter våg mot strandklipporna. Det går inte att stoppa vågorna, man kan bara bygga nya vågbrytare.
Spanjorerna stängde först Gibraltarsundet och sedan enklaverna Ceuta och Melilla. För närvarande går den enklaste rutten för flyktingarna från Afrika via Tunisien till Lampedusa. Sträckan är 130 kilometer, och en fiskebåt kan tillryggalägga den på ca tio timmar.

Just därför måste semesterön Lampedusa bli Europas bästa vågbrytare, tänker Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi. Hans regering vill etablera ett stort mottagningsläger på Lampedusa. Alla illegala ska avvisas därifrån i rask takt, vilket Italiens högerpartier enades om och lovade inför valet i april förra året.
Nu är det dags att det händer något, och det ska ske på Lampedusa.
Myndigheterna ska inte längre föra flyktingarna omgående till fastlandet utan internera dem på ön. Allihop. Ingen plats är så lämplig som Lampedusa, eftersom man inte kommer någon vart utan båt. Ingen främling skulle kunna gömma sig i någon av öns små byar. Någon gång och på något sätt ska myndigheterna förvisa afrikanerna, men det kan bli svårt, och det kanske dröjer.
Just därför bråkar, protesterar och strejkar de 6 000 italienarna på Lampedusa sedan några veckor tillbaka. De värnar om öns turistindustri, som är en av få näringar. Finns det någon som åker till Guantánamo Bay på semester? Tusentals flyktingar på Lampedusa, skulle förvandla ön till ett ännu större fångläger än den beryktade amerikanska basen på Kuba.

Men på Lampedusa finns ingen hatisk graffiti eller arga paroller. Öns invånare har däremot byggt ett minnesmärke över alla drunknade flyktingar. Många önskar afrikanerna ett gott liv – men någon annanstan, inte på Lampedusa.
Detsamma önskar sig de ca 1 300 flyktingar som just nu är internerade i ett gammalt transitläger, som från början var ämnat för max 380 personer.
Hatet på Lampedusa riktas mot Berlusconi och hans inrikesminister, Roberto Maroni, som företräder det konservativa Lega Nord.
Riktigt arga blev öns invånare när Berlusconi sade att förhållandena på Lampedusa var goda och att flyktingarna var fria och kunde ”gå ut och ta en öl” när som helst. Öborna befarar att potentiella turister ska tro att Lampedusa är nedlusat med onyktra afrikaner. Och flyktingarna, om några, vet att regeringschefen i Rom inte har en aning om hur verkligheten ser ut.

För ett par veckor sedan marscherade Lampedusas invånare, med borgmästaren i täten, till flyktinglägret. När flyktingarna fick syn på dem hoppade de över stängslet och ropade ”Frihet! Frihet!” och marscherade med.
Sedan strejkade öns invånare, och allt stod stilla på ön. Vintertid händer hur som helst inte särskilt mycket, men strejken var en signal.
”Vi vill ha en framtid”, säger Antonio Maggiore, men han tänker sig knappast en framtid som lägervakt.
Båtflyktingarnas mål är inte Lampedusa utan Europa. Varför ska denna lilla ö lösa ett problem som är hela det stora Europas?
Ingen flykting har någonsin stannat kvar på Lampedusa. Många ger sig av. De plockar apelsiner i Spanien, städar toaletter i Frankrike och diskar tallrikar på restauranterna i Hamburg eller München. De är illegala eller ”clandestini”, som de kallas på Lampedusa.
De vill för sina liv inte tillbaka till Etiopien eller Mali. Där betalade de människosmugglare 2 000 eller 4 000 dollar för en resa utan returbiljett.
Undergång eller överlevnad – deras öde avgörs ofta under den sista etappen till Europa, den som slutar på Lampedusa.

Människosmugglarna finns i byar och städer utmed Tunisiens och Libyens kuster, där de erbjuder hågade flyktingar dåliga farkoster. Smugglarna instruerar flyktingarna genom att peka norrut. Flyktingarna uppmanas att förstöra roder eller motor när de siktar land, och sedan ska de bara vänta.
Om ingen upptäcker den drivande båten dör människorna ombord. Om ett flygplan tillhörande Europeiska gränsskyddsmyndigheten Frontex siktar en båt gäller artikel 98 i FNs avtal om sjörätt: den som siktar ett fartyg i nöd måste undsätta. Snabbåtarna från Lampedusa ger sig ut för att bogsera flyktingbåten i hamn.
Invånarna på Lampedusa har vant sig vid de tillfälliga gästerna, som ändå inte syns. Ön är nio kilometer lång, och där finns bara en liten stad, och dit kommer inga flyktingar.
Regeringen lät bygga ett läger för många år sedan i en ravin, och stängsel och vakter ser till att flyktingarna inte kan lämna lägret. Det är som om de fortfarande befann sig i Afrika.

Ett nytt läger ska byggas, och då blir allt annorlunda, befarar Mauro Buccarello, som varnar för att ön snart får betala för att den har blundat för problemet i många år. ”Problemet är att turisterna kan inbilla sig saker och ting”, säger Buccarello. Han är 32, bär tunga silverringar på alla fingrarna och flott kostym. Mycket står på spel för hans del. Med sin båt transporterar han sportdykare till de vackraste platserna utmed öns karga kust, och det lever han gott på.
Men turister är ombytliga, och de vill absolut inte se elände och lidande. Om de får veta att tusentals afrikaner sitter fångna på Lampedusa håller de sig kanske borta. Då hjälper det inte att regeringen i Rom föreslår att man ska bygga ett nytt, modernt läger på platsen där det förr fanns en militär anläggning.
För turisterna ändras ingenting, och ändå blir allt annorlunda, fruktar också borgmästaren, Bernardino de Rubeis. Dino kallas han av alla, därför att han är drygt två meter lång. ”Om folk tror att Lampedusa är ett stort friluftsfängelse kommer turismen här att kollapsa”, säger borgmästaren.

Berlusconis folk kommer aldrig att kunna avvisa flyktingarna så snabbt som de påstår. Regelrätt flyktingavtal finns bara med Egypten, men därifrån kommer jämförelsevis få båtflyktingar. Inget land vill ta emot de andra.
”Om vi vill att allt ska förbli som det är, måste vi ändra på allt”, säger Alain Delon till Burt Lancaster i filmen ”Leoparden”, vars litterära förlaga skrevs av Giuseppe Tomasi.
Om det kommer en stor våg kan man inte simma rakt emot den, menade Tomasi. På den tiden fanns det inga afrikanska båtflyktingar.
Men många på Lampedusa är bekanta med hans bok, som kom ut 1958. Tomasi var hertig av Palma och baron av Montechiaro – och Lampedusas furste.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel