Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 06

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5          

Tyskland, Israel
2015-6 s 4
"En mycket speciell relation"
Vänskapen är stark, men det finns också en "ryggsäck" att bära på.
Yakov Hadas-Handelsman, Israels ambassadör i Tyskland, var bara en liten pojke när Tyskland och Israel öppnade diplomatiska förbindelser för 50 år sedan.
Hans minns när den första tyska ambassadören hälsades välkommen med upprörda rop och ruttna tomater.
- Det förflutna är alltid närvarande och bör alltid vara närvarande. Idag är det en del av det som förbinder våra länder. Rent generellt är Tyskland Israels närmaste bundsförvant i Europa, säger han.
Det finns 100 000 judar i Tyskland som kallar landet sitt hemland. Det finns fyra miljoner muslimer i landet och i vissa städer är det dessa som visar störst antisemitism.
81 % av vill lämna förintelsen bakom sig.

Frankrike, terrorism
2015-6 s 5-7
"Efter Paris-attackerna granskas fängelserna"
Det är här i skymundan som de islamistiska terroristerna skapas.
Amedy Coulibaly dömdes för väpnat rån och sattes i Frankrikes största fängelse. Han förvandlades till en härdad radikal islamist som deltog i de blodigaste terrorattackerna som genomförts på fransk mark på 50 år. Frankrikes fängelser förvandlar vanliga brottslingar till långt farligare människor. Frankrikes premiärminister Michael Valls har föreslagit att man ska isolera de farligaste fångarna tillsammans i stället för att låta dem umgås med de andra interna. Svårigheten är att identifiera dessa. De farligaste är de som smälter in. I Frankrike utgör muslinerna mer än hälften av fångarna (58000 intagna) trots att de bara utgör 5-10 % av befolkningen. 170 imamer arbetar i fängelserna. Radikaliserade fångar som släpps är "tidsinställda bomber".

Forskning, Storbritannien
2015-6 s 8-9
"Gettots paradox"
Fattiga barn klarar sig bättre i fattiga stadsdelar.
En vanlig uppfattning är att fattigdom och utanförskap förstärks när fattiga människor samlas i kluster och att socialt blandade områden därför borde hjälpa de fattiga. Men det finns "absolut inga seriösa bevis som stöder detta", säger Paul Cheshire, professor i ekonomisk geografi vid London School of Economics (LSE).
Däremot finns det nya bevis som tyder på att det är fel. Fattiga barn lyckas bäst när de växer upp i fattiga bostadsområden. Bäst går det om man skickar de bästa lärarna till eftersatta områden!
Forskare vid Duke University i USA har följt över 1600 barn i England och Wales från fem till 12 års ålder.
"Att leva bredvid rika människor kan göra de fattiga mycket mer medvetna om sin egen utsatthet". Det kan leda till att öka de känslor av utsatthet som är förknippade med asocialt beteende och kriminalitet.

EU, Handel
2015-6 s 10-12
"Bristerna i frihandelsavtalet"
Européerna är rädda för en våg av rättsprocesser med amerikanska företag. Inte ens förhandlaren Cecilia Malmström kan fortsätta blunda.
EU-tjänstemän omvärderar nu sina positioner när det gäller det föreslagna frihandelsavtalet - TTIP (Transatlantiskt partnerskap för handel) - med USA eftersom det finns ett brett folkligt motstånd runtom i Europa och Europaparlamentets majoritet är emot det. Där har många uttryckt en rädsla för att amerikanska företag ska försöka kringgå EU-lagar om modifiering, miljöskydd och livsmedelskvalitet.
Det som många är rädda för är regelverket som skyddar investerare även om deras investerare går emot de enskilda nationernas lagstiftningar, vilket kan förorsaka rejält kaos. Stämningar för att hävda investeringsskyddet blir allt populärare bland företag. T ex har i Tyskland Vattenfall stämt Berlin för tvångsstängningen deras kärnkraftverk

USA, terrorism
2015-6 s 14-18
"Förhören av våra viktigaste fångar överläts till amatörer"
Ali Soufan, före detta FBI-agent avslöjar.
Den före detta FBI-agenten Ali Soufan var en av de första som förhörde misstänkta terrorister i Guantánamo. Han sa senare upp sig och har varit en av dem som hårdast kritiserat CIAs tortyrmetoder. Ali Soufan anklagar nu regeringen för att ha överlåtit förhören av fångarna till amatörer. Ali Soufan: "Människor runt om i världen visste vad vi gjorde. Världen visste om att vi torterade. Och det har definitivt spelat en roll i våra fienders berättelser. Vi klädde människor i orangea overaller och nu klär våra fiender oskyldiga människor som tagits i gisslan i orangea overaller". Vidare "Fram till denna dag känner jag inte till någon relevant information som har erhållits genom att använda tortyr. Och senatens rapport har bekräftat det.".

Malaysia
2015-6 s 19
"Svåra tider för Najib Razak"
Många tycks ha ett horn i sidan till honom.
Han spelade golf med Amerikas president samtidigt som kustprovinserna i Malaysia drabbades av svåra översvämningar och över 200 000 människor fick evakueras.
Sedan 2013 då han ledde sin koalition UMNO till en knapp seger har hans popularitet minskat. Det finns också en fraktion inom partiet som stödjer den tidigare presidenten (1981-2003) Matahir Mohamad vilken vägrar att ge upp sina politiska ambitioner.
Ett stort problem är lagstiftningen kring positiv etning särbehandling. Skillnader har fortsatt öka; den malayiska majoriteten gynnas på bekostnad av etniska kineser och indianer.
Ett annat är landets stora beroende av intäkterna från olja och gas vilka nu har minskat som en följd av prisraset.

Terrorism
2015-6 s 20-22
"Saja al-Dulaimi, IS-ledarens förra hustru gripen i ett libanesiskt flyktingläger under falskt namn"
Under flera månader använde ex-frun till den kanske mest eftersökta mannen i världen Libanon som bas för att i hemlighet överföra kontanter till militanta islamister.
Hon dolde sid identitet med falska id-handlingar som framställde henne som en syrisk medborgare vid namn Mallak Abdullah. Så småningom upptäcktes det att hon var Saja al-Dulaimi, den irakiska som för sex år sedan under en kort tid var gift med mannen som nu leder IS, Abu Bakr al-Baghdadi. I november tillfångatog armén Dulaimi tillsammans med en flicka som är al-Baghdadis biologiska dotter och som tros vara cirka fem år gammal. Den libanesiska säkerhetstjänsten kom Dulaimis verksamhet på spåren genom ett tips från en västerländsk underrättelsetjänst, berättar militära tjänstemän.
Hon anses ha varit gift en gång tidigare med en annan irakier med vilken hon har två söner.

2015-6 s 23-24
"Förhandlingar med IS lönar sig inte"
- på det sätt som förhandlingar med terrorister gjorde tidigare.
Jordaniens beredskap att frige en fängslad terrorist som bidragit till att döda dussintals civila i utbyte mot att den pilot som nu mördats av IS förskräckte många västerländska diplomater. Men i stora delar av Mellanöstern togs Jordaniens inställning emot med en axelryckning!
Gisslantagande och gisslan utbyte har varit en vanlig affärsverksamhet i konfliktzoner i Mellanöstern så länge som kalifer, emirer och folkstammar kämpat om territorium och makt. Detta var också vanligt i Europa under medeltiden. Även påvar blev tagna som gisslan, det är Leo IX ett utmärkt exempel på.
Gisslan är hårdvaluta, de är påtrycksmedel. Och de är oftast mer värdefulla levande än döda.

USA
2015-6 s 25-26
"Sarah Palin är verkligen körd!"
Hon vill ställa upp som presidentkandidat men ingen tror på henne längre.
Hon svamlar. Hon kör med klichéer. Hon skyller sitt nederlag på andra.
Efter Sarah Palins egendomliga och svamliga tal inför en publik med konservativa aktivister i Des Moines menar många inflytelserika röster på högersidan att det är dags att erkänna att romansen har kallnat och relationen är död. Detta trots att republikanernas vice presidentkandidat 2008 meddelade att hon är "seriöst intresserad" av att kandidera till USAs framtida president i valet 2016.

Turkiet, Afrika, Handel
2015-6 s 27-28
"Turkisk frammarsch i Afrika"
Det är inte bara Kina som sätter sin stämpel på Afrika. Även Turkiet börjar uppträda som viktigt givarland på kontinenten för att vinna den intensiva kapplöpningen om kontinentens marknader. Ingenting blir det så tydligt som krislandet Somalia.
Turkiet väntar inte på stabila förhållanden i Somalia utan gör allt för att skapa dem. Det är bara turkiska specialister som vågar arbeta i Somalia; deras bistånd är "som en naturkraft", berättar Somalias president Hassan Sheikh Mohamud, hänfört.
Sedan år 2008 har Ankara öppnat ambassader i 27 afrikanska länder och är nu representat i 39 stater på den afrikanska kontinenten. Turkiets handelvolym gentemot Afrika tiodubblades under de senaste tio åren till 23 miljarder dollar. Prognosen till 2018 är 50 miljarder. Turkiet intar i Afrika andra platsen efter kinesiska uppdragstagare.

Tyskland, Flyktingpolitik
2015-6 s 29-30
"Tyskland placerar flyktingar i de gamla koncentrationslägren"
Det tidigare koncentrationslägret hau byggs om till en flykttingförläggning. Detta beslutades förra tisdagen då hela världen mindes befrielsen av koncentrations- och utrotningslägret Auschwitz. I mitten av januari började sen tyska staden Schwerte flytta asylsökande till en del av det tidigare nazistiska koncentrationslägret Buchenwald.
En del tycker besluten är hårresande, men städernas politiker försvarar sig med att det är bättre att ge flyktingarna bra husrum än att låta de gamla koncentrationslägren enbart tjäna som minnesmärken.
Enligt gjorda undersökningar är flyktingarna nöjda med sina extra rymliga rum.
Under 2013 och 2014 sökte fler människor asyl i Tyskland än i något annat land vilket ledde till brist på på husrum.

Nordkorea, Ryssland
2015-6 s 31
"Kim Jong-un har tackat ja till Putins inbjudan att fira segern över Tyskland"
Nordkorea knyter banden med Moskva allt tätare medan relationerna till Kina verkar bli kyligare. Kim Jong-un har tackat ja till att deltaga när Ryssland den 9 maj markerar 70-årsdagen av Sovjetunionens seger över Tyskland vid slutet av Andra världskriget.
Om Kim Jong-un dyker upp vid firandet blir detta hans första utlandsbesök sedan han kom till makten 2011
Nordkorea stöder Ryssland i Ukrainakonflikten och de båda länderna har utarbetat arbetsprojekt kring gas och infrastruktur.