Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 28

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27         

EU
2017-28 4-5
"EU intar täten bland G20:s medlemmar"
Ingen attraheras av USA protektionism och självvalda isolering.
Under internationella toppmöten brukar vanligtvis nationella ledare som Donald Trump, Vladimir Putin, Xi Jinping eller Angela Merkel dra till sig all uppmärksamhet. Men under det senaste G20-mötet i Hamburg fick en mer anonym aktör hvudrollen, nämligen EU - i synnerhet i handels- och klimatfrågor.
Men USAs inåtblickande har EU fått en chans att ta täten i några av vår tids största frågor. Trump ger Europa en möjlighet att föra fram ett nyttbudskap.
Den 6 juli kom EU överrens med Japan om ett nytt frihandelsavtal och i september kommet ett lknande avtal med Kanada.
Alla EU-länder upplever ekonomisk tillväxt. Tio miljoner jobb har skapats sedan 2013.

Frankrike, Tyskland
2017-28 6
"Macron kräver fler investeringar från Tyskland"
Frankrikes president Macron anser att Tyskland tjänat mycket på eurokrisen. Nu är det tid att betala tillbaka en del, säger han, inför det franska ministermötet: Tyskland måste agera.
Macron menar att Tysklands ekonomiska styrka delvis beror på "missförhållanden i euroområdet" och "svagheten i andra ekonomier".

Tyskland
2017-28 7
"Merkel lovar att kämpa för EU och mot populism"
Förbundskansler Angela Merkel lovar att "kämpa" för EU. Två månader före det nationella valet i Tyskland lanserar hon sitt kampanjtema, med ett förnyat franskt-tyskt initiativ för att ena unionen. Merkels parti ligger bra till inför den stora valkampanjen som inleds nästa månad. Hennes CDU fick nyligen 39 %, 17 poäng för de rivaliserande socialdemokraterna.

Storbritannien, Brexit
2017-28 8-9
"Oppositionen gör livet svårt för May"
Den brittiska premiärministern presenterade i förra veckan den lag som ska öppna för Storbritanniens utträde ur Europeiska Unionen.
May hoppas emellertid att motståndet ska minska och känslorna svalna innan omröstningen i parlamentet äger rum efter sommarsemesterna. Men hon vet att hon närsom helst kan undergrävas av sitt eget parlament. Hon stöds visserligen av tio nordirländska parlamentariker men det lär finnas 20-30 konservativa lagstiftare som inte gillar att May prioriterar invandringskontroll framför ekonomiska överväganden.

Turkiet
2017-28 10-11
"Fortfarande många frågetecken"
Den misslyckade statskuppen i Turkiet som avvärjdes för att år sedan har haft en djupgående inverkan på livet i Turkiet. I stället för att få bort president Recep Erdogans regering har Erdogan stärkt sitt grepp om landet.
Eus underrättelsetjänst tror inte att Gülen personligen beordrat kuppen. Den turkiska oppositionen menar att regeringen tillåtit kuppen eller till och med uppmuntrat den för att rättfärdiga de efterföljande hårda åtgärderna.

Kultur
2017-28 12-15
"Vänstern har varit alldeles för tam"
Intervju med Naomi Klein.
Med sin bok "No Logo" hjälpte Naomi Klein till att starta antiglobaliseringsrörelsen. Tjugo år senare samtalar der Spiegel med henne om G20-mötet i Hamburg, den nuvarande generationen demonstranter och hennes oro över hur Donald Trump kommer att reagera på en kris.
I sin nya bok, "No it's Not Enough: Resisting Trump's Shock Politics and Winning the World We Nees", beskriver hon Donalds Trumps inträde i Vita huset som privata intressens seger över det allmännas bästa. Hon menar att Trumphs regering styr landet mot en ny kris, med hjälp av privatiseringar, avregleringar och skattesänkningar. Klein bor med sin familj i Toronto. Vänstern har varit alldeles för tam när det gäller att föreslå en annan vision gentemot det "neoliberala projektet".

Terrorism, IS
2017-28 16-17
"Hur man åstadkommer ett bestående nederlag för IS"
En artikel av Ash Carter som var USAs försvarsminister 2015-2017 och nu chef på Harvards Belfer Center och forskare inom innovation vid MIT.
Att IS lider nederlag i Mosul och Raqqa är nöfvändigt men inte tillräckligt. Det krävs många politiska och ekonomiska insatser. Carter tror också att en varaktig amerikansk militärnärvaro behövs för att förbättra Iraks säkerhetsstyrkor och göra det möjligt för dem att bevara freden.
I Syrien kommer det att bli ännu svårare. Det är viktigt att vi fortsätter att lugna Natomedlemmen Turkiet genom att se till att SDF - de syriska demokratiska styrkorna - fullgör sina åtaganden. USA bör också undvika att lockas av nya Putin-utspel.

Terrorism, IS, Irak
2017-28 18-19
"Ett Mosul i ruiner"
Det kan ta över 10 år att avlägsna skarpladdad ammunition från Mosul.
Efter nio månader av våldsamma strider för att driva bort IS från Mosul kan det komma att krävas flera år för att fullständigt sprängämnen och annan ammunition från det som en gång var en av Iraks mest populära städer. Detta enligt tjänstemän vid det amerikanska utrikesdepartementet. Utöver försåtsmineringar uppskattas de tiotusentals sprängpatroner avfyrades av de irakiska och USA-ledda styrkorna.

Terrorism, Irak
2017-28 20
"Hur ser islamiska staten på förlusten av Mosul"
Om man följer IS i sociala medier får man en annan berättelse. I en kommuniké från den 10 juli lyder det: "Kalifatets soldater fortsätter den storslagna kampen tills de uppnår ett av två goda mål, antingen seger eller martyrskap". IS beskriver också förlusten av Mosul som en förlust för alla muslimer som bekämpar shiiterna och "korsfararkoalitionen". IS har också hävdat att Mosul bara är ett litet bakslag i ett mycket större krig, ett krig som Islamska staten kommer att fortsätta att utkämpa i väst.
IS har fortfarande kapacitet att locka nya rekryter, skaffa vapen och pengar via stöld och utpressning och skicka ut sympatisörer att utföra attacker utomlands. Det betyder fler attentat av det slag som inträffade i London nyligen, där en eller två personer lyckades terrorisera en hel stad med hjälp av mycket enkla vapen.
Märkligt nog kan nederlaget i Mosul hjälpa IS att sälja sitt budskap via sociala medier. Att erövra och administrera staden Mosul i drygt tusen dagar var mer än tillräckligt för att gruppen skulle kunna hävda sig som ett kalifat.
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/07/12/what-the-islamic-state-is-saying-about-the-fall-of-mosul/?utm_term=.61a5293d4bb9
" What the Islamic State is saying about its loss of Mosul"

IT, teknik
2017-28 21
"Musk tror inte att vi är redo att möta mänsklighetens största hot"
Elon Musk, som hoppas att alla en vacker dag kommer att åka i en självkörande eldriven Tesla, varnar nu för artificiell intelligens som han kallar en "grundläggande risk för den mänskliga civilisationens intelligens".
Han tror att AI "kan utlösa ett krig genom att skapa falska nyheter, hacka e-postkonton och sprida falska pressmeddelanden.
Han uppmanar guvernörer att börja lagstifta om artificiell intelligens som han kallar en "grundläggande risk för den mänskliga civilisationens existens".
Kanske Musk vet något som resten av oss inte gör? Han är ju multimiljardär och har möjlighet att satsa obscena summor på att utveckla AI.
Kanske det i något Musk-finansierat labb, eller på någon hemlig SpaceX-satellit, redan finns en kraftfull artificiell intelligens på väg att ta sig ut.
"Elon Musk doesn't think we're prepared to face humanity's biggest threat: Artificial intelligence"
https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2017/07/16/elon-musk-doesnt-think-were-prepared-to-face-humanitys-biggest-threat-artificial-intelligence/?utm_term=.1276fc9ea648

Nordkorea, Sudan, USA
2017-28 22-23
"Nordkorea kan vara måltavlan när USA förlänger sanktionerna mot Sudan"
President Donald Trumps administration förväntas lyfta fler amerikanska sanktioner mot Sudan.
Det skulle ha varit ett avgörande ögonblick för relationen mellan USA och Sudan - några av dessa sanktioner är flera decennier gamla, och infördes under president Bill Clinton som svar på Sudans människorättskränkningar och påstådda sponsring av terrorism. De förlängdes senare efter anklagelser om folkmord i Darfurregionen.
orsaken nu kan vara att försäkra USA att Sudan står fast vid sitt åtagande att fult ut implementera säkerhetsrådets resolutioner om Nordkorea.
Sudans intresse av Nordkorea verkar i huvudsak ha handlat om militär utrustning.

Nordkorea, USA
2017-28 24-25
"Alltför enkelt att kringgå sanktioner!"
De amerikanska och multilaterala försöken att med hjälp av sanktioner tvinga Nordkorea till underkastelse kommer inte att fungera, eftersom det finns för många sätt att kringgå dem, säger Ri Jong-Ho, som flydde till Sydkorea i slutet av 2014 och flyttade till USA i fjol.
Han om någon borde veta. I runt 30 år var Ri en högt uppsatt penningmakare åt Kim-regimen. Han skickade miljontals dollar om året till Pyonggyang, trots att sanktioner utfärdats i syfte att försöka straffa Nordkorea för dess kärnvapentrots.
USA hela tiden varit beroende av att Kina, Nordkoreas tidigare beskyddare, använder sitt ekonomiska inflytande motsin fattiga granne. Men Kina har inte alltid genomfört sanktionerna. Kinas högsta prioritet är att garantera stabilitet i Nordkorea.
"Om inte Kina, Ryssland och USA samarbetar fullt ut är det omöjligt att skada Nordkorea", säger Ri. Han anser att det på hög nivå borde genomföras samtal mellan USA och Nordkorea så att de kan arbeta tillsammans för att lösa problemet.

Namibia, Nordkorea
2017-28 26-28
"Nordkoreas lukrativa relationer i Afrika"
Nära Afrikas sydspets i Namibia, 8000 mil från Pyonggyang, är huvudstaden Windhoek ett osannolikt bevis på Nordkoreas näringsverksamhet. Här ligger det futuristiska nationalhistoriska museet, det eleganta presidentpalatset, det stora försvarshögkvarteret och den hemliga vapenfabriken. De har byggts - eller håller på att byggas - av Nordkorea, i syft att få inkomster till landet.
I åratal har Nordkorea använt afrikanska länder, likt Namibia, som finansiella livlinor. Vi har förlitat oss på Nordkoreas hjälp att utveckla vår infrastruktur och deras arbete har varit enastående säger Namibias premiärminister Frans Kapofi.
Men Nordkoreas hjälp finns ockaå i andra afrikanska länder som Eritrea,Kongo, Angola och Uganda. "Vår syn på omvärlden formades av vem som stod på vår sida under den mest avgörande tiden i vår kamp och Nordkorea fanns där för oss", sägerTuliameni Kalomoh, högt uppsatt rådgivare i det namibiska utrikesdepartementet.

USA, Ryssland
2017-28 30-31
"Vem är Rob Goldstone?"
Tidigare var han en obskyr PR-agent och livsnjutare. Sedan fixade han Donald Trump Juniors möte med en rysk advokat. Nu befinner sig Rob Goldstone i centrum av en politisk skandal.
Den bereste musik journalisten och PR-agenten var navet mellan familjen Trump och miljardärklanen Agalarow i Moskva. Där finns fastighetsmagnaten Aras Agalarow (Rysslands Donald Trump). Och hans son Emin Agalarow, den stora popstjärnan. Familjerna Agalarow och Trump känner Goldstone sedan 2013.