Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 41

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40        

 

Quatar
2013-41 s 4-5
"Quatars nye emir - Disciplin hemma - mindre risktagande utomlands"
För knappt två månader sedan överlämnade Hamad bin Khalifa kronan sin son Sheikh Tanim i det lilla ökenriket Qatar. Redan har en ny atmosfär skapats. Kontinuitet är den officiella beteckningen. Slagorden är ombalansering, disciplin liksom behovet av centralisering. Det har inneburit ett skifte både hemmavid och utomlands i det lilla Gulf-riket. Samtidigt väntar eventuellt stora sportarrangemang på Qatar. Fotbolls-VM 2022 om planen håller. Men man vill då flytta det till vintern. På sommaren är det för varmt i Gulf-staten, över 50 plusgrader!
Hamad bin Khalifa har sedan 1992 förvandlat Qatar till ett centrum för demokrati men också revolution och gett medborgarna den högsta BNP-siffran per capita i hela världen. Han kan beteckna sig som den mest dynamiske och karismatiske arabvärlden hittills under detta århundrade.
Den nye emiren Sheikh Tanim kan få det besvärligt med utrikespolitiken. Quatar har varit den skarpaste motståndaren till Bashar al-Assads regim i Syrien. Nu har Saudiarabien övertagit den rollen.
Så länge som emirens givmildhet består - qatarierna slipper betala skatt - så tycks de med glädje överlämna större delen av allt arbete till utlänningar - i allmänhet som gästarbetare. Men detta är knappt ett bra recept för nationell stolthet.

Quatar, Sport
2013-41 s 6-7
"Vinter-VM 2022 kommer allt närmare och FIFA envisas med Quatar"
Fifas president Sepp Blatter har meddelat organisatörerna av fotbolls-VM i Qatar 2022 att det inte kan komma på fråga att de fråntas uppdraget vad som än händer med denpågående korruptionsutredningen och andra kontroverser.
Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har i princip redan röstat för att flytta Qatar-VM till vintern och Sepp Blatter har sagt att turneringen inte kan genomföras i juni månads temperatur till 50 grader.

Qatar, Sport
2013-41 s 7-8
"Fotbolls-VM i Quatar hotas av gästarbetares död"
Offer för Qatars gästarbetarpolitik liksom FN uppmanar nu fotbollens Fifa att stoppa dödsfallen i Qatar före VM 2022. Om inte förbättringar sker uppmanas Fifa att flytta fotbolls-VM till ett annat land.
Redan har hundratals gästarbetare dött. De flesta har skadats på byggarbetsplatser i Qatar. Uefa-presidenten Michel Platini framhåller att han är "mycket mer oroad" över anklagelserna om usel behandling av gästarbetare i Qatar än han är över diskussionerna om att flytta VM till vintern. Den brittiska regeringen har också förnyat sitt tryck på Qatar. Idrottsministern Hugh Robertson säger att det måste vara "en förutsättning för anordnandet av varje stor sporthändelse att den allra högsta standard vad beträffar hälsa och säkerhet iakttas". Fackförbund har sagt att arbets­situationen i landet kan leda till inte mindre än 4 000 dödsfall före avspark 2022.

Afghanistan
2013-41 s 10-12
"Gamla krigsherrar laddar upp
Medan väst försöker att fjärma sig från krigszonen i Afghanistan så fort som bara möjligt, så förbereder sig den gamle krigsherren Ismail Khan för en period efter tillbakadragandet som många tror kommer att bli våldsam.
Han är nu Afghanistans vatten- och energiminister men vill inte prata om vatten och elektricitet eller om vad hans departement har sysslat med sedan talibanerna kördes bort. Han vill bara prata om det förflutna, om kriget mot Sovjet, om den tidigare presidenten Mohammad Najibullahs regim och om islamisterna efter det att de grep makten i Afghanistan. - Mina milismän stred tappert överallt! fastslår han.
Han förutspår de fundamentalistiska talibanernas återkomst, regeringens sammanbrott i Kabul och ett nytt krigsutbrott mellan de etniska grupperna, tazdjiker, hazarer. uzbeker och pashtuner.
Han ser en framtid där makten är uppdelad mellan klanerna, som det har varit i det förflutna, och där mujahedin - stammiliserna - förblir den enda avgörande makten i landet.
Själv är ministern fortfarande en mujahedin, men vill inte kallas krigsherre. Talibanerna finns åter överallt i alla byar menar han. Krigsherrarnas arméer kan inte stoppa dem.

Tyskland
2013-41 s 13
"Att vara vänster är ute i Tyskland"
I Tyskland återstår ett stort problem. Vem vill regera med mäktiga och populära Angela Merkel? Alla som gjort det tidigare har mer eller mindre blivit förlorare vid nästa val.
De tyska socialdemokraterna har inte haft det lätt, i 16 år under Helmuth Kohl-eran, den evige förbundskanslern, fick de finna sig i att stå utanför makten. Willy Brandts skaror ansåg sig vara utvalda till att skapa ett bättre samhälle. Men i dessa dagar flörtar många socialdemokrater med oppositionen. Det är framför allt gräsrötterna i SPD som räds tanken på ett regeringssamarbete med CDU och alla pinsamma kompromisser som man måste göra som koalitionspartner. De menar att den senaste stora koalitionen ledde till ett historiskt dåligt resultat för partiet 2009. Men analysen är fel, misslyckandet har andra, djupare orsaker. En är vad Merkel kallar "alternativlösheten" till den nuvarande finanspolitiken.
Valen till Förbundsdagen visar det: SPD kunde bara marginellt förbättra resultatet jämfört med deras annus horriblis 2009. Vänsterpartiet, såväl som de hårdföra, vänsterorienterade De gröna, förlorade faktiskt procentenheter. Resultatet visar också, att problemen för Socialdemokraterna inte bara kan bero på koalitionssamarbetet. SPD hängav sig de senaste fyra åren åt den rena läran men vann inga röster på det.

Vatikanen
2013-41 s 14-15
"Varför italienarna älskar Franciskus"
Påven Franciskus är den romersk-katolska kyrkans innovatör, dess Steve Jobs. Han utlovar en ny attityd till homosexualitet, till par som skiljs och som gifter om sig, till relationerna till andra religioner och till betydelsen av ett samvete.
Och han nöjer sig inte med bara ord. För några dagar sedan stängde Vatikanbanken omkring 900 kontor för organisationer och ambassader, av vilka många misstänks för penningtvätt.
De allvarligaste "ondskorna" som plågar världen enligt Påven Franciskus är ungdomsarbetslösheten och den ensamhet som många äldre människor är hänvisade till.

Sport. Fotboll, Sverige
2013-41 s 16-17
"Superstjärnan Ibrahimovic: "Ingen stake i Guardiola"
Intervju i der Spiegel.
Han är arrogant, excentrisk och osmidig. Och en av världens främsta fotbollsanfallare. Han växte upp i Rosengård i Malmö, han gick sällan i skolan, om inte för att äta lunchen där, han var ofta i slagsmål och snattade på Ikea. Ilskan är en del av honom och det är den som fört honom fram till den position han har idag. Sverige har en märkvärdig svensk mentalitet - att alla människor är lika.

Ukraina, Ryssland
2013-41 s 18-19
"Ukraina vänder Ryssland ryggen och blickar västerut"
Ryske presidenten Vladimir Putin har verkligen gjort sig förtjänt av en fin medalj från Ukraina. Han har gjort mer för Ukrainas integration i Europa på senare tid än vad ukrainska politiker har lyckats med under tjugo års tid. Han har stoppat Ukrainas planlösa drift, konsoliderat landets elit, gett landet västlig inriktning och mobiliserat Europas politiker. Avsikten var att knuffa ett försvagat Ukraina in i den ryskledda Euroasiatiska tullunionen men detta ledde i praktiken till motsatsen. Putin hade länge trott att västländerna inte ville ha med Ukraina att göra så länge som den före detta ukrainska premiärministern Yulia Tymoshenko satt fängslad. Men så är det inte längre.

USA, Syrien
2013-41 s 20-21
"CIA ökar sitt hemliga program för moderata rebeller i Syrien"
Den USA-stödda rebellgruppen i Syrien håller på att överflyglas av mer radikala islamister i kampen mot president Bashar al-Assads regim.
I år har CIA utbildat färre än 1000 stridande rebeller. Man anser att Assads bundsförvant Iran och militanta Hizbollah har utbildat minst 20 000 man för att stödja regimen.
Ännu värre var det att elva av de främsta väpnade grupperna i Syrien, bland dem några med stöd från FN, tillkännagav att de bildat en allians med målat att skapa en islamisk stat. Alliansen leds av Jabhat al-Nusra, en grupp som uttryckt sin lojalitet gentemot Al-Qaidas ledare i Pakistan.
Det finns djupa motsättningar i USA mot Obama-regeringens strategi för Syrien
De främsta islamistiska grupperna "Islamic State of Iraq and Syria" omfattar kämpar som har vidsträckta erfarenheter från kriget i Irak och som har förbindelser med Al-Qaida. De är bra på att slåss och har därför dragit till sig många från den moderata oppositionen. Islamisterna lockar med bättre lön vapen och resultat. Under de senaste två månaderna har islamisterna fått 2000 syriska rekryter och 1500 utländska kämpar. Dess talesman Mohammed al-Lib säger att allt fler muslimer förstår att det de är den enda kraften som kan "försvara det syriska folket mot denna monstruösa regim".
http://articles.washingtonpost.com/2013-10-02/world/42616148_1_u-s-intelligence-analysts-training-program-rebel

Nigeria
2013-41 s 22-23
"Inbördeskrig i Nigerias ledarskikt hotar presidenten"
Nigerias president Goodluck Jonathan ställs inför ett öppet uppror inför huruvida han ska få ställa upp för en andra valperiod 2015. Den inre grupperingen inom Folkdemokratiska partiet (PDP) leds av Kawu Bareje, som anklagar honom bland annat för att ha tillåtit "politiskt förtryck och egenmäktig uteslutning av medlemmar". Utbrytar gruppen har en "nordlig" framtoning. Sex av de sju rebellguvernörerna kommer från norra Nigeria, medan Goodluck är från det södra, oljerika Nigerdeltat.
Problem finns det redan nog av i landet. I norra delen finns terroristgruppen Boko Haram och i söder hamnar fortfarande miljardtals oljedollar i händerna på kriminella och korrumperade politiker.

Sydkorea
2013-41 s 24
"Allt är inte meditation i Sydkoreas största Buddhistorden"
"Vördnadsvärde" Jaseung ledaren för Sydkoreas största buddhistsekt, Jogyeorden, fick problem, när det upptäcktes att åtta munkar rökte och drack sprit vid ett pokerspel med höga insatser på ett hotellrum förra året.
Precis som inom politiken - liksom i en del amerikanska megakyrkor blandas korruption och sex. Berättelser om lyxbordeller följde på pokerskandalen.
Rivaliserande fraktioner inom sekten har varit inblandade i gatubråk och vidtagit razzior för att driva bort ledare som i sin tur anlitat brottslingar för att klå upp sina motståndare.
"Vördnadsvärde" Boseon som är "Vördnadsvärde" Jaseungs främste rival, säger att spelorgien visar att ordensällskapet är i behov av "total förändring".
http://www.economist.com/news/asia/21587267-it-not-all-sweetness-and-light-biggest-buddhist-order-monkey-business

Vietnam
2013-41 s 25
"En ovanlig strateg"
General Vo Nguyen Giap har avlidit 102 år gammal. Denne vietnamesiske strateg kämpade mot japanerna, besegrade fransmännen vid Dien Ben Phu 1954 och tvingade USA att dra sig tillbaka ur Vietnam. Nu hyllas han - inte bara av sina vänner utan också av gamla fiender - som ett militärstrategiskt geni. Helt i linje med kinesen Sun Tzu, som för över tvåtusen år sedan skrev "Krigskonsten". Även Vo Nguyen Giap har skrivit en manual för hur man bedriver krig, en text som ivrigt studerats runtom i världen.
"How We Won the War" är en mycket intressant skrift, visserligen författad på svårsmält politrukartad, marxist-leninistisk jargong, men ger man sig tid att läsa vad som egentligen står bakom de kommunistiska schablonerna och hyllningarna till partiet, så förklaras segern över USA in i minsta detalj. Det är en skrift fylld med lärdomar.
I raden av notabla erfarenheter är tidsperspektivet och långsiktigheten hos vietnameserna i kontrast till den amerikanska otåligheten och kortsyntheten avslöjande.

FN, Globalt, Samhälle
2013-41 s 26-27
"Globala indexet slår fast att Sverige är bäst för äldre"
Sverige är det bästa landet för äldre: Afghanistan är det sämsta. Detta visar ett index som skapats av FNs befolkningsfond som omfattar 91 länder och 89 % av världens äldre befolkning.
2050 beräknas det finnas 2 miljarder människor över 60 år som kommer att utgöra mer än en femtedel av världens befolkning.
Åldrandet, sker snabbast i utvecklingsländerna. Mer än två tredjedelar av de äldre lever i fattiga länder - 2050, fyra femtedelar.
Indexet arbetar med 13 indikatorer under fyra rubriker, inkomstsäkerhet, hälsovård, anställning och utbildning och en bra miljö.
Sverige ligger etta i en grupp med Norge, Tyskland, Holland, Schweiz, Kanada och Nya Zeeland. Därefter följer en andra grupp med USA, Island och Japan. I en tredje grupp hamnar Österrike, Irland, Storbritannien, Australien, Finland, Luxemburg, Danmark och Frankrike.

http://www.bbc.co.uk/news/world-24346962
http://www.helpage.org/global-agewatch/reports/global-agewatch-index-2013-insight-report-summary-and-methodology/

Övrigt
2013-41 s 28-29
"De öppna kontorslandskapens tid tycks vara över"
Cirka 20 % av alla kontor i USA har gått in för öppna kontorslandskap. Ändå växer tecknen på att det är en dålig idé. Företaget Gensler har tillfrågat 90 000 människor i 155 företag inom 10 industrier vad de anser om detta arbetssätt. Fram kom förvånansvärt mycket antipati. Många säger att öppna kontorslandskap gör det svårare att koncentrera sig på grund av surr av människor och elektronik.
Vad de anställda i själva verket värderar är att kunna fokusera på sina arbetsuppgifter med så få störningar som möjligt.
Andra studier visar att människor som arbetar i öppna kontorslandskap oftare lider av högt blodtryck, stress och luftburna infektioner som influensa.