Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Georgien

Karta
Info Georgian Times

Georgien, sammanfattningar av artiklar om Georgien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

97-44 s 19
"Det är lätt att trivas i Georgien"
Intervju med Elisabeth Haskell som efter många år som framgångsrik affärskvinna i Washington startade ett litet hotell i Tbilisi, Georgiens huvudstad. Ett elegant hotell vid en av stadens kullerstensbelagda bakgator.

98-19 s 7-8
"Den ryska björnen brummar igen"
Ryssland vill trycka på Georgien, Lettland men även ha synpunkter på Norge som sägs vara ett ombud för USAs intressen. I Försvaret av fosterlandet hörs särskilt borgmästaren i Moskva, Luzsjkov. Han jämför Lettland med Pol Pot!!

98-33 s 14-15
"Det blåser från norra sidan av Kaukasus"
Ledarna i Georgien, Shevardnadze och Azerbadzjan, Aliev, båda skickliga veteraner från sovjetisk politik, båda var politbyråmedlemmar, står inför en ny fara - oro och våld norrifrån. Det är Tjetjenien, våld och kaos i Dagestan och de muslimska separatisterna i Abchazien.

99-23 s 19
"Stormakterna håller rivaliteten vid liv"
Kapprustning och territoriella tvister gör Kaukasus till ett farligt område. Det är splittrat i två delar, ett ryss- (Armenien och Iran) och ett Nato(Turkiet)vänligt. . I maj utsattses Georgiens president Sjevardnadze för att mordförsök.

99-43 s 14-15
"Georgien vill gå med i Nato"
Senast 2005 ska detta ske. Redan nu är Georgien med i Europarådet och WHO. Men en del bedömare tvivlar på att Nato vill engagera sig i Kaukasus.

2000-9 s 11
"Georgien försöker skydda sig mot kriget"
Ryska styrkor anfaller rebeller med fästen när gränsen till Georgien. Tjetjenska rebeller tar sin tillflykt till Georgien. Kriget i Tjetjenien är bara 2 mil avlägset. Gränsen är omöjlig att stänga.

2000-36 s 8-12
"Skilda världar kolliderar i Kaukasien"
Kaukasiens geografiska läge antyder att det är en rik och lycklig region. Historien berättar dock om en fattig och olycklig del av världen. Det är den ryska presidenten Vladimir
Putins roll att visa om Ryssland har viljan att ändra på detta förhållande.
Det handlar om de tre självständiga staterna Georgien, Azerbajdzjan och Armenien, samt flera mer eller mindre självutropade republiker inom dessa stater som Abkhazien, Ngorno-Karabach, Sydossetien, Ajarien etc. Flera av de senare stöds främst av Ryssland. De är alla mycket korrumperade, maffian breder ut sig i några. Levnadsstandarden är låg och den tekniska efterblivheten stor.
Det är dock Ryssland som har lösningen i sin hand. Om Putin hyser en uppriktig önskan om välmående, starka och oberoende grannar kan han bevisa detta i Kaukasien. Om han vill fortsätta att spela gårdagens spel att dominera Rysslands grannländer kommer västmakterna att försöka hindra honom så gott de kan.

2000-51 s 15
"Det hettar till i vinterkylan"
Det är illa nog med de vanliga ransonerna på sju timmars elström per dag, och den stundande vintern lovar att bli ovanligt problematisk för Georgien, som från både geografisk och politisk synpunkt är den västligaste av de tre f d sovjetrepublikerna i Kaukasus. Ryssland har infört visumtvång för georgier som besöker Ryssland vilket är ett smärtsamt slag mot Georgiens hårt ansträngda ekonomi, en tiondel av befolkningen arbetar i Ryssland. Ryssland hävdar att Georgien slussar in tjetjenska rebeller.
De nya visumreglerna gäller inte lika för invånarna i de av Ryssland stödda utbrytarregionerna Sydossetisn och Abkhazien vilket försvårar problemet.

2001-20/21 s 13-14
"Georgien försöker frigöra sig från Ryssland"
Tonen mellan Moskva och Tbilisi är inte särskilt hjärtlig. Det har flera orsaker bland annat Georgiens vägran att låta Ryssland föra krig mot Tjetjenien från georgiskt territorium och Rysslands införande av visumtvång för alla georgier. Ryssland ogillar även Georgiens nära band till väst. Motviljan mot Ryssland visas också däri att Georgien är der enda av de f d sovjetrepublikerna som inte har en enda kommunist i parlamentet. Irritationsmomenten är många och varje åtgärd tycks föda en motåtgärd.
Det verkar som om Putin är fast besluten att inlemma de f d sovjetrepublikerna i det som ryssarna kallar "nära utlandet". Moskvas starkaste vapen är energi. Ryssland förser flera av grannländerna med naturgas till ett billigt pris, ofta på kredit, så länder som Georgien, Ukraina och Moldavien har stora "beroendeframkallande" skulder.

2001-26 s 14-16
"Georgiens ledning tappar kontrollen"
Våld korruption och nya separatistiska tendenser undergräver centralmakten och skrämmer investerare.
Georgiens president Eduard Sjevardnadze var som sovjetisk utrikesminister samtida med Reagan, Thatcher och Kohl. Västmakterna tycker att han bör stiga åt sidan.
De ekonomiska problemen är enorma. Över hälften av Georgiens ekonomi är svart, 80 % av den förbrukade bensinen smugglas in. Mycket av skatteinkomsterna lägger kriminella grupper och korrumperade politiker beslag på.

2001-42 s 10
"Det är oroligt vid Svarta Havet"
Ryssland som redan har händerna fulla i Tjetjenien, fruktar att en nyoroshärd ska uppstå i Abkhazien. En långvarigkonflikt mellan Georgien och utbrytarenklaven Abkhazien vid svarta havet hotar att bryta ut i en öppen konflikt och spridas i Kaukasienområdet. 1994 vann Abkhazien självständighet med hjälp av Ryssland från Georgien i ett blodigt krig.

2002-03 s 14
"Ryska soldater stannar kvar i Georgien"
Georgiens president Eduard Sjevardnadze han ändrat sig och vill nu att Rysslands fredsbevarande styrkor ska stanna kvar i den rebellkontrollerade separatistiska regionen Abkhazien, därför att risken för att regionens georgiska befolkning utsätts för blodbad annars.

2002-10 s 8
"Kommer Georgien att bli ett tvistefrö mellan USA och Ryssland?"
Ett dussintals väpnade män från Afghanistan misstänks gömma sig i Pankisi i Georgien på gränsen till Tjetjenien i ett område som under de senaste 2 åren varit totalt laglöst. USA ska skicka 200 elitsoldater till området för att träna georgiska soldater att kunna gripa männen. Ryssland förfasar sig över att ha amerikanska styrko så nära den egna gränsen.

2002-10 s 9
"Antiterrorkriget underblåser andra konflikter"
Abkhazien vill komma loss från Georgien så fort som möjligt. Abkhazien fruktar att de amerikanska soldater som ska hjälpa Georgien kommer att utnyttjas av landet för att angripa Abkhazien. Landet vill nu ansluta sig till Ryssland.

2002-23 s 11-12
"Imperiets ruiner"
Kommer Georgien någonsin att våga sig fram ur Rysslands skugga? Under de närmaste månaderna kommer USA att placera ut 150 militära utbildare i Georgien och skänka 64 miljoner dollar i militärt bistånd. Avsikten är att hjälpa de georgiska säkerhetsstyrkorna att hindra smugglare, illegala vapenhandlare och islamiska fundamentalister. Tjetjenska rebeller och fristyrkor med koppling till Al-Qaida kan idag röra sig fritt i delar av Georgien. Men Georgien ser också USAs hjälp som en möjlighet att stärka oberoendet gentemot USA.

2002-35 s 8
"Kritik mot ryska anfall i Pankisidalen"
Georgiska styrkor har inlett en rad antiterroristoperationer i Pankisidalen från att hindra tjetjenska rebeller att ta sig in och ut i området. Washington fördömer ryska bombningar av dalen.

2002-42 s 7
"Kaukasien är en ständig plåga"
Georgien söker västmakternas stöd när Ryssland hotar och trakasserar. Problemet det handlar om är Pankisidalen i östra Georgien där rebeller från den ryska republiken i Tjetjenien gömmer sig ibland. Med rebellerna har det följt smuggling och organiserad brottslighet vilket den georgiska armén inte kunnat stoppa.

2003-15 s 22-24
”Georgien blickar västerut”
I Georgien utkämpas en strid om inflytande och olja i Kaukasien. I landets norra delar rustar sig Moskvatrogna separatister med Rysslands hjälp och i söder drillas georgiska elitstyrkor av amerikanska officerare inför ett möjligt blivande Nato-medlemskap.  Den norra delen, Sydossetien, vill bryta sig loss och styras av Moskva. Befolkningen som till stor del består av ryssar anser sig vara en del av Ryssland.

2003-47 s 13-14
"Belägringen av Sjevardnadze fortsätter"
Georgien har vänt sig mot mannen som satte punkt för det kalla kriget men sedan inte gav dem någonting. Korruption, ständiga elevbrott, förlamande fattigdom, låga löner, anarki i regionerna och bristen på verkligt ledarskap är vanligt. Nu sitter de f d demokratiförespråkaren barrikaderad på elfte våningen i sitt regeringskansli. Utanför demonstrerar hans undersåtar i stora mängder. Det började efter det att resultatet av parlamentsvalet hade kungjorts för ett par veckor sedan. Sjevardnadzes parti För ett nytt Georgien hade fått 20 % fler röster än övriga partier. Organisationen OSSE fördömde valet för valfusk. Många anser att Sjevardnadze kommer att göra allt för att behålla makten.

2003-48 s 14-15
"Den georgiska oppositionens revolt lyckades"
President Sjevardnadze avgick efter ihållande protester mot korruption och ekonomiskt vanstyre. När han inte såg att han bara kunde sitta kvar med hjälp av våld valde han att gå. 2005 gick ändå hans mandat ut. Oppositionsledaren Nino Burdzjanadze som är parlamentets talman kommer att fungera som interimspresident fram till de nya valen som ska hållas inom 45 dagar.

2003-48 s 15
"Trojkan som fällde presidenten"
Chefen för Georgiens nationella säkerhetsråd Tedo Japaridze var den som slog hål på Sjevardnadzes dröm att sitta kvar vid makten när han förklarade att parlamentsvalen hade manipulerats och måste göras om. Eftersom han är chef för polisen gav detta demonstranterna mod att tränga in i parlamentet. En annan nyckelperson var Sjevardnadzes f d skyddsling, Michail Saakasjvili som varit en aktad justitieminister tills han avgick i protest mot korruptionen. Den tredje är Oppositionsledaren Nino Burdzjanadze som är parlamentets talman.

2003-48 s 16
" Sjevardnadze levde högt på gamla meriter"
Han var utrikesminister under Gorbatjov och tillsammans med honom ledare för perestrojkan. Efter Sovjetunionens upplösning återvände han till det självständiga Georgien 1992 som höll på att slitas sönder av inbördeskrig och klanfejder. Han lyckades upprätta nödtorftig sammanhållning i landet men kunde inte helt lämna de metoder och den politik han använde under 1970-talet som mot kommunistpartiet lojal partichef.

2003-49 s 13
"Georgiens nya regering stöter på motstånd"
Vid Svarta Havet finns en autonom region som heter Adzjarien. Dess ledare Abasjidze, tycker att oppositionens maktövertag i Georgien var en skamlig "statskupp" mot Sjevardnadze. Han har därför utlyst undantagstillstånd och delvis stängt gränsen mot resten av landet Georgien. Michail Saakasjvili har deklarerat att han kandiderar till presidentposten i Georgien. Bush har erbjudit Georgien hjälp i dess fortsatta reformarbete.

2003-49 s 14-15
"Georgien och stormakterna"
Georgien har stor strategisk betydelse för både Washington och Moskva. För Ryssland är det av vitalt intresse att ha inflytande i denna forna koloni som gränsar till det krigshärjade Tjetjenien. Washingtons huvudsakliga intresse är en oljeledning som 2005 ska transportera azerbajdzjansk olja från Kaspiska Havet via Georgien till Turkiet. Båda länderna vill till varje pris undvika kaos i Georgien.

2004-01/2 s 7
"Saakasjvili valdes till president"
Nästan alla väljare i Georgien röstade på Michail Saakasjvili, den 36-årige advokat som för 6 veckor sedan ledde "rosornas revolution", som ledde till att Eduard Sjevardnadze tvingades avgå som president efter 12 år vid makten. Ingen annan f d sovjetrepublik har förfallit så som Georgien sedan sammanbrottet. Detta trots att republiken är rikt rustad på naturresurser. Förfallet beror på korruption, vanstyre och förlust av sovjetiska marknader.

2004-03 s 5
"Separatister ger Sakasjvili hans första huvudvärk"
Den separatistiska regionen Ajarien i västra Georgien utlyste undantagstillstånd efter valet. Fem medlemmar i den radikala studentorganisationen Kmara, som var mycket aktiva i "rosornas revolution" hade distribuerat flygblad med texten "Ned med Abasjidzes diktatur!". Regeringen i Tbilisi säger att undantagstillståndet är olagligt. Det finns också problem med Abkhazien, vars separatistiska regering befarar att den blir överflödig om Tbilisi försöker skapa genuin fred i området och med Sydossetien.

2004-05 s 7-8
"Nervositeten sprider sig i det gamla gardet"
Händelserna i Georgien uppmuntrar oppositionsgrupper i flera f d sovjetrepubliker. Georgiens oblodiga "rosenrevolution" har satt alla nerver på helspänn i stora delar av det forna sovjetimperiet, där auktoritära regimer fortfarande dominerar och där det är ont om genuint demokratiska system. Revolutionsledaren Michail Saakasjvili installerades i söndags som Georgiens nye president i Tbilisi. Detta har väckt halvsovande motståndsrörelser i Ukraina och Vitryssland som vill göra sig kvitt korrumperade, byråkratiska diktaturer. Men även autokratiska stater i Centralasien oroar sig och vidtar åtgärder för att krossa alla politisk avvikelse som Kirgisien.

2004-12 s 20
"Oroligt i Georgien"
Georgien kom i söndags kväll farligt nära inbördeskrig närväpnade styrkor hindrade president Michail Saakasjvili från att komma in i en upprorisk, autonom delrepublik i västra Georgien för att uppmana folket att rösta i parlamentsvalen den 28 mars. Det handlar om Adzjarien som styrs av Aslan Abasjidzes feodala regim.

2004-14 s 5
"Georgiens regeringsparti vann lätt"
President Michail Saakasjvilis allierade vann en lätt seger i parlamentsvalet i Georgien i söndags. Det betyder att nästan alla opposition mot presidentens reformplaner har undanröjts. Hans koalition, Nationella demokratiska rörelsen, fick omkring 75 % av rösterna. Utbrytarregionen Adzjariens president Abasjidzes parti fick inte tillräckligt med röster för att ta sig in i det nationella parlamentet

2004-19 s 13
"Fortsatt oroligt i Adzjarien"
Adzjariska styrkor har sprängt tre viktiga broar, som förbinder utbrytarprovinsen med övriga Georgien för att förhindra att georgiska styrkor tränger in i provinsen. Georgiens president Michail Saakasjvili har svarat med att beordra Adzjarien att underkasta sig georgisk lag och har bett Moskva ta kontroll över de f d ryska soldater som samarbetar med adzjariska rebeller.

2004-20 s 15
"Presidenten lovar att ena Georgien"
Saakasjvili riktar blickarna mot ytterligare två utbrytarprovinser. Han vill följa upp sin seger över Adzjariens separatistledare - som tvingades fly till Ryssland - med att också betvinga Abkhazien och Sydossetien. De anser sig vara etniskt separerade från Georgien, som är ortodoxt kristet.

2004-28 s 15
"Intriger på flera tusen meters höjd"
En trasslig konflikthärva har Kaukasien i sitt grepp. Tjetjenska rebeller har i många år i skydd av bergen ovanför Omalo i Tjetjenien tagit sig in i lägren i Pankisdalen i Georgien där de gömmer sig för ryssarna. Därför finns det en multinationell styrka med 150 man som i OSSEs regi övervakar bergspassen. OSASE blir inblandade i intriger mellan de berörda parterna Georgien, Ryssland och terroristerna. Många former av handel bedrivs över gränserna. De blodiga attackerna i Ingusjien för några veckor sedan visar också att de tjetjenska terroristerna är svåra att fånga.

2004-40 17
"Ryssland skärper tonen"
Georgien står under allt hårdare press från Ryssland. Fyra ryska militärhelikoptrar har kränkt georgiskt luftrum i Kodoridalen som ligger i den separatistiska provinsen Abchasien som existerar som en internationellt icke erkänd republik under beskydd av ryska styrkor. Majoriteten av invånarna är ryska medborgare. Georgiska flygplan hotas med att inte få landningstillstånd i Moskva om det georgiska luftfartsverket inte betalar sina skulder i tid.

2005-5 s 6
"Sydossetien erbjuds autonomi"
Georgiens president, Michail Sakasjvili, föreslog i Europarådet att Sydossetien, en liten enklav i Kaukasus, som i praktiken varit självständig sedan ett inbördeskrig mot den tidigare regimen i Georgien i början av 1990-talet, ska få utökade politiska rättigheter och ekonomiska reformer. Själv betraktar sig Sydossetien som ett slags satellitstat till Ryssland och kommer inte att förhandla med Georgien utan klartecken från Ryssland. Om Sakasjvili lyckas med sitt erbjudande återstår en ännu svårare uppgift, Abkhazien.

2005-5 s 7
"Putin förnekar sig inte"
Rysslands president, Vladimir Putin, fick feta rubriker för sina försök att manipulera det ukrainska presidentvalet, men vad gör han i Abkhazien, regionen vid Svarta Havet som varit mer eller mindre autonom sedan 1993? Det visar sig att han agerar på samma sätt där. I valet 2003 vann oppositionens Bagapsh stort över den sittande presidentens kandidat Khadzjimba. Då vägrade presidenten Ardzinba att avgå. Putin som stöder Khadzjimba slutade med att skicka pensioner till f d sovjetiska arbetare och allt humanitärt bistånd suspenderades. Putin hotade med full blockad från Ryssland om tog makten. Nu har man enats om en kompromiss enligt vilken Khadzjimba placeras på Bagapshs lista som vicepresidentkandidat.

2005-33 s 21
"Rosorna har vissnat"
Utebliven ekonomisk tillväxt, ökande kriminalitet och ihållande korruption gör att den georgiska rosenrevolutionen för knappt två år sedan är en besvikelse. Efter massuppsägningar i den offentliga sektorn är arbetslösheten officiellt 12,6 % men i verkligheten mycket högre. En här av tiggare stryker omkring på paradgatan i centrala Tbilisi. Europeiska diplomater anar också auktoritära drag i president Michail Saskasjvilis styre. Oppositionsledaren talar om "partidiktatur".

2005-48 s 19
"Revolutionärerna höll fest"
På dagen två år efter revolutionen i Georgien manade landets ledare till revolution även i den forna sovjetrepubliken Vitryssland. Georgiens president Saakasjvili menade i sitt tal som var avslutningen på en två dagars konferens om att frihet och rättvisa också är ett alternativ i Vitryssland. Det ena av två huvudteman var stödet till demokratisk förändring i Vitryssland och det andra var kritik av Rysslands inskränkning av de demokratiska rättigheterna i kriget mot separatistiska rebeller i Tjetjenien.

2005-51 s 7
"Tbilisi ändrar taktik"
Den georgiska regeringen sänder fredstrevare till utbrytarregionen Abkhazien. Han vill förhandla om ekonomiskt samarbete. En annan av landets utbrytarregioner, Sydossetien, har redan tagit kontakt på grund av dess konflikt. Georgiens president, Michail Saakasjvili, är övertygad om att ett enat, fredligt territorium är en förutsättning för ett EU-medlemskap i framtiden.

2006-4 s 12-13
"Gasstopp skylls på Ryssland"
Georgien fick ingen gas från Ryssland när kylan var som starkast. Det berodde på explosioner i gasledningar på ryskt territorium. Georgiens president Michail Saakasjvili misstänker att Ryssland försöker hämnas på Georgien för dess försök att göra sig oberoende på energiområdet.
Tidigare under januari har gasleveranser stoppats till Ukraina och Moldavien på grund av oenighet om priset.

2006-9 s 14
"Fortsatt spänt mellan Ryssland och Georgien"
Den ryska ambassaden i Georgien har beslutat att vägra utfärda visa till georgiska medborgare och det georgiska utrikesdepartementet anklagar Ryssland för att kränka georgiskt luftrum med militära flygplan- Kreml och den västorienterade regeringen i Georgien tvistar sedan tidigare om Sydossetien och Abkasien, två separatistiska georgiska enklaver, som öppet stöds av Ryssland.

2006-19 s 8
"Ekonomisk krigföring"
Ryssland har ökat den ekonomiska pressen på Georgien genom att bannlysa importen av mineralvatten från Borjomi till Ryssland. Ryssland påstår att produkterna är skadliga för hälsan eller innehåller giftiga substanser. Georgien misstänker att de straffas för att de inte är tillräckligt lydiga eller lojala.

2006-25 s 18-19
"Starkare än någonsin"
President Saakasjvili i Georgien styr med järnhand. Brott mot de mänskliga rättigheterna och krigshot mot separatistiska regioner oroar EU. Han är 38 år och Europas yngsta statschef, talar perfekt engelska men leder ett land som inte är större än Jämtland och Dalarna och bara har halva Sveriges befolkning. Det största problemet han har är att 20 % av det georgiska territoriet består av två kvasistater som inte är internationellt erkända men som förfogar över ryska vapen, pengar och ryskt mobiltelefonnät. Det är det bergiga Sydossetien och turistparadiset Abchazien vid Svarta Havet. Återföreningen med de rebelliska provinserna var ett av hans tyngsta löften då han valdes som president efter "rosenrevolutionen" i januari 2004.

2006-37 s 11
"Utbrytarna framhärdar"
Sysossetien i norra Georgien kommer att hålla en folkomröstning om självständighet i mitten av november. Beslutet är en utmaning för president Michail Saakasjvilis regering som försöker ställa utbrytarregionen Sysossetien under federal kontroll.

2006-40 s 10
"Moskva bryter alla förbindelser med Georgien"
Åtgärden ses som en vedergällning mot Georgiens gripande förra veckan av fyra ryska militärofficerare som misstänks för sabotage. Ryssland har trappat upp grälet med Georgien trots att "spionerna" har frigivits. Relationerna mellan Georgien och Rysslands försämrades markant i januari 2004 då Michail Sakasjvili tog makten i rosenrevolutionen eftersom han valt en tydligt västinriktad kurs. Relationerna har förgiftats ytterligare av dispyterna om de separatistiska regionerna Abchazien och Sydossetien som egentligen tillhör Georgien men som hellre vill vara självständiga eller tillhöra Ryssland.

2006-41 s 11-12
"En tragisk konflikt"
Dåliga relationer mellan Washington och Moskva är inget nytt. Men den här gången riskerar Amerika att möta någonting som det lyckades undvika under hela det kalla kriget: en väpnad konfrontation mellan en USA-allierad och Moskva i Rysslands närområde. I september sade president Putin att om väst erkänner Kosovos självständighet så kommer Ryssland att göra detsamma med de georgiska separatistiska regionerna Abchazien och Sydossetien. Samma regler bör tillämpas överallt menar han. Sydossetien har utlyst en folkomröstning om självständighet i november. Washington å sin sida har skickat militära rådgivare till Georgien och hjälpt till att rusta den georgiska armén.

2006-46 s 5
"Sydosseterna vill skiljas"
Myndigheterna i Sydossetien, en utbrytarregion i norra Georgien, uppger att 99 % av regionens väljare röstade ja till självständighet i söndagens folkomröstning. Omröstningen erkänns inte av det internationella samfundet och de georgiska myndigheterna avgärdar den som olaglig och beskyller Ryssland för att ha stött den.

2006-47 s 12
"Rysslands dubbelspel i Kaukasien"
I och med att Sovjetunionen brakade samman tog ryssland farväl av imperiet och blev en nationalstat. Detta förklarade ordföranden i den ryska federationens utrikesutskott, Michael Margelov, för många år sedan. Men nästan meddetsamma tvingades han nyansera sitt uttalande, eftersom den ryska federationen - trots förlusten av republiker i söder och väster - alltjämt var en stat med flera olika folk och på sätt och vis ett imperium. Tjetjenien, Abchasien, Syossetien, ja hela Georgien ligger faktiskt inom Rysslands intressesfär.

2007-06 s 24-26
"Smuggling och slarv äventyrar internationell säkerhet"
De porösa gränserna i södra Ryssland och Kaukasien utnyttjas för smuggling av allsköns varor och, inte minst, utan. Den olagliga handeln blomstrar framför allt i Georgien, där små separatistiska regioner har brutit sig loss och blivit laglösa himmelriken för brottslingar. Man har nyligen hittat en man som reste till Tbilisi med 100 gram uran, rent nog för att tillverka en atombomb, för att träffa en köpare som i sin tur skulle leverera varan till en muslimsk man från "en mycket seriös organisation". Detta illustrerar vilken allvarlig risk som den olagliga handeln med radioaktiva ämnen utgör, speciellt i terrorismens tidevarv.

2007-06 s 26-27
"Ett mycket radioaktivt ämne!"
Ryssland har svårt att erkänna att dess kontroll över farliga radioaktiva ämnen är långt ifrån perfekt. Att Georgien uppdagat en smugglingsaffär med 80 gram höganrikat uran betecknade den ryska utrikesministern som "en provokation" mot Ryssland.
16 bekräftade fall av smuggling av radioaktiva ämnen har IAEA registrerat sedan 1993. I fjol listades 95 misstänkta fall som involverar Kina, Pakistan och Indien. Mörkertalet anses vara mycket stort. Al-Qaidas ledare, Usama bin Ladin, har sagt att införskaffande av massförstörelsevapen är "en religiös plikt". Tjetjenska rebeller är också intresserade.

2007-09 s 15
"Turkiet bygger viktiga relationer till Kaukasien"
Ankara är i färd med att stärka samarbetet Georgien och Azerbajdzjan när det gäller transporter av olja och gas från fyndigheterna i Kaspiska havet. Nu har de tre länderna också börjat bygga en gränsöverskridande järnväg som på sikt ska knyta regionen till Kina också. Turkiet vill på detta sätt förverkliga sin roll som en bro mellan Europa och Asien.

2007-09 s 14-15
"Det gäller att hålla ihop"
Ökat samarbete och ömsesidiga tjänster öppnar nya möjligheter i Kaukasien.
Azerbajdzjans oljedrivna utrikespolitik håller på att förändra det explosiva men livskraftiga Kaukasien. Azerbajdzjan har med sina 8 miljoner invånare, varav de flesta är shiamuslimer, regionens största befolkning. Alla de kaukasiska ekonomierna håller god fart efter att tidigare ha kollapsat samtidigt som Sovjetunionen. Azerbajdzjans president heter Ilham Alijev, han ärvde jobbet efter Heidar som var hans far. Azerbajdzjan levererar gas till Georgien vilket räddade Saakasjvilis land över vintern när Ryssland krånglade med energileveranserna. Azerbajdzjan är ömsesidigt beroende av Georgiens nya olje- och gasledningar som kopplar båda länderna till väst.

2007-10 s 11
"Utbrytarna gick till val"
Utbrytarrepubliken Abchazien valde, i strid mot Georgiens vilja, ett nytt parlament i söndags.
Abchazien bröt sig loss från Georgien med ryskt stöd i ett krig som varade från 1992 till 1994. Landet vill bli erkänt som suverän stat.

2007-34 s 16-17
"Georgien lockar utbrytarna med autonomi"
Georgien erbjuder Sydossetien en återgång till sovjettidens autonoma status samtidigt som det stöder ett alternativ till den av Ryssland sponsrade separatistregeringen. Stora delar av Sydossetien och två delar av dess befolkning på 65 000 kontrolleras av Eduard Kokoity, som är utbrytaradminstrationens rysslandsstödde ledare. Georgien stöder Dmitrij Sanakojev som vann presidentvalet 2006 för de georgiska delarna av Sydossetien. Han utarbetar ett program för autonomi.

2007-46 s 8-9
"Snabbvalen gör inte slut på Georgiens problem"
I Georgien håller president Saakasjvili snabbt på att förbruka det förtroendekapital han har i utlandet och den landsfaderroll han fått i hemlandet efter 2003 års "rosornas revolution". Hans godtycke, hårda nypor och höga tonläge har fått hans allierade i väst att dra öronen åt sig. I ett försök att befästa sin position har han utlyst nyval till den 5 janueri, ett val han med stor sannolikhet kommer att vinna. Dock får man nog internationellt fortsätta att hålla ett vakande öga på denne man för ett starkt stöd i ett val innebär inte att man har mandat för att bete sig hur som helst.

2007-48 s 8-9
"Om Kosovo blir fritt"
Om den serbiska provinsen Kosovo förklarar sig självständigt kommer flera enklaver i Georgien att känna sig manade att också bryta sig loss. Deras chanser att lyckas är emellertid små. Abkhazien och Sydossetien bröt sig loss från Georgien i början av 1990-talet men ingen stat erkänner deras självständighet. Två andra utbrytare som kan aktiveras är Transdjnestr som bröt sig loss från Moldavien och Nagorno-Karabach som har armenisk majoritet men formellt tillhör Azerbajdzjan. I Abkhazien bor emellertid bara 200 000 människor och majoriteten är inte abkhazier. Även om Kosovo förklarar sig självständigt är det föga sannolikt att Ryssland skulle sponsra de georgiska enklavernas suveränitet.

2008-1/2 s 9
"Saakasjvili vann en knapp seger"  hela artikeln
Georgiens västorienterade expresident vann lördagens presidentval med knapp majoritet enligt de officiella resultaten. Oppositionens starkaste kandidat hävdade att fusk hade förekommit. Den sittande presidenten, hjälten från Rosenrevolutionen för fyra år sedan, Michail Saakasjvili, fick 52,8 % av rösterna i första omgången. Oppositionskandidaten Levan Gatjetjiladze fick 27 %. Han har protesterat mot valresultatet och påstår att fusk förekommet. OSSEs representanter säger att valet hållit "internationell standard".

2008-04 s 9-10
"En svagare president är kanske en bättre president"
Michail Saakasjvili fick som väntat väljarnas förtroende för ytterligare en period som president i Georgien, men hans mandat är markant försvagat den här gången. Sedan Saakasjvili tog makten har Tbilisi genomgått en dramatisk förändring. Ekonomin går som på räls och utlänningar står på kö för att investera. Hans reformer har emellertid påverkat georgiernas vardagsliv markant. För att komma åt korruptionen avskedade han 30 000 poliser och bantade ner byråkratin. Till skillnad från sin företrädare har han inte visat någon respekt för intelligentian och tog mycket liten hänsyn till ålder och erfarenhet. Han anlitade en ny västutbildad elit som var effektiv men höll sig på sin kant. Därför är det inte förvånade att han fått många besvikna att inte rösta på honom.

2008-11 s 13
"Moskva uppmuntrar utbrytarna"
Moskva stärker banden till de separatistiska regionerna Abchasien och Sydossetien i Georgien. De båda regionerna har, med Kosovo som förebild, ansökt om att deras oberoende ska erkännas. Ryssland vill gärna visa vilka konsekvenser Kosovos självständighet får i det postsovjetiska territoriet. Detsamma gäller Transdjnestr i Moldavien.

2008-28 s 8
"Spänt i Kaukasien"
Den georgiska utbrytarregionen Abkhazien har avvisat ett amerikanskt förslag om att en internationell polisstyrka ska placeras där. Abkhazien och Sydossetien, som separerade från Georgien i ett krig på 1990-talet, är redskap i Moskvas händer i Rysslands försök att stoppa den georgiske presidentens planer på att göra Georgien till ett Nato-land.

2008-29 s 8-10
"Abchazien är en bricka i stormaktsspelet"  hela artikeln
Utbrytarregionen Abchazien har varit separerad från Georgien i 15 år. Utomstående bedömare håller med många abchazier om att det är för sent att tänka på en återförening eller ens abchazisk autonomi inom Georgien. Den före detta basketbollspelaren och kommunistpartifunktionären Sergej Bagapsj är president i Abchazien. Hans främsta mål är ett internationellt erkännande av Abchazien. Hans hopp har ökat med Kosovos självständighet. 15 år av separation skapar en känsla av oberoende hos abchazierna. Territoriets drygt 200 000 invånare livnär sig på turism, jordbruk och utflyttade släktingars pengar. Cirka 80 000 är etniska abchazier, 50 000 ryssar, 50 000 georgier och resten armenier. Georgien säger att Abchazien är ett "näste för organiserad brottslighet och smuggling".
Abchazien är en av de tre "frusna konflikter" som inte löste sedan Sovjetunionen upplöstes. De andra två är Sydossetien i Georgien och Transdnjestr i Moldavien. Moskva har ökat sitt stöd till Abchazien. Både Abchazien och Sydossetien är redskap med vilka Ryssland kan sätta press på Tbilisi för att få regeringen där att dämpa sin västvänliga politik och överge tanken på medlemskap i Nato.

2008-32 s 4
"Sydossetien evakuerar barn efter stridigheter"
Utbrytarrepubliken Sydossetien började skicka hundratals barn över gränsen till Ryssland i helgen efter ökande våld mellan republiken och Georgiens regeringsstyrkor. Beslutet att evakuera barnen togs efter sammandrabbningar på fredagen och lördagen med krypskytte och granatkastare mellan sydossetiska och georgiska styrkor. Sex människor dödades. Georgiens president Mikhail Saakasjvili har lovat att de båda utbrytarprovinserna Sydossetien och Abchazien ska bringas under Tbilisis kontroll.

2008-33 s 7-8
"Solidaritet med biverkningar"
Om vi nu antar att vapenvilan håller - är det överhuvudtaget möjligt att återgå till sakernas tillstånd som de var före kriget? Hotar en fortsättning att följa? Redan har ett ännu inte fastställt antal människor förlorat sina liv.
Kriget i Kaukasus visade tydligt på motstridiga geopolitiska intressen hos Ryssland, USA och Europa. Kreml var tvunget att reagera militärt på den georgiska offensiven in i Sydossetien och USA måste plädera för Georgiens enhet.
Både Sydossetien och Abchazien får ekonomiskt dropp av Ryssland, de har ryska pass och får pensioner från Ryssland. Deras internationellt inte erkända regeringar ser dessutom Ryssland som sin enda tillförlitliga politiska partner. Men Rysslands vänskapliga kram kan visa sig vara ett strypgrepp. Nya stridigheter kommer säkerligen att bryta ut inom några år.

2008-33 s 9
"Bakgrund"
Sydossetien frigjorde sig från Georgien i ett krig som varade från slutet av 1990 till början av 1992 och är sedan dess i praktiken självständigt. Efter ett avtal om vapenvila 1992 stationerades en internationell fredsstyrka där Ryssland deltog i området. I likhet med utbrytarprovinsen Abchazien tillhör bergsregionen formellt fortfarande Georgien men understöds ekonomiskt av Ryssland. De flesta invånare har ryska pass. Vid två tillfällen - 1992 och 2006 - har sydossetierna röstat för självständighet från Georgien. De har dock ej erkänts internationellt.

2008-33 s 9-10
"Sårad stolthet gnistan i oavsiktligt krig" hela artikeln
Ryssland hävdar att Georgien avsiktligt satte i gång en storskalig attack för Sydossetien för att återta kontrollen över regionen och Georgien å sin sida påstår att Ryssland uppmuntrade separatisterna att bombardera georgiska byar runt omkring den sydossetiska huvudstaden Tschinvali. Faran ligger nu i att kriget leder till att Rysslands redan spända relationer med övriga Europa och USA förvärras ytterligare. Ryssland menar det är dess svar på Kosovo. Men det är mer. Det är en attack på Georgiens provästliga attityd och dess fasta föresats att gå med i Nato.

2008-34 s 4-5
"Nato enas kring hård kritik av Ryssland"
Nato varnade på tisdagen Ryssland för att försöka dra en "ny linje" i Europa genom att försöka hindra Georgien och andra länder att gå med i Nato om de önskar göra så. Natos 26 medlemsländer träffades i ett blixtinkallat möte där det beslöts att tillvidare frysa de normala kontakterna på hög nivå med Ryssland. Detta så länge som det finns kvar ryska trupper i Georgien. Nato uttryckte starkt stöd för Georgiens oberoende. Ryssland reagerade med stark ilska över Natos kritik. Rogozin, Rysslands Natoambassadör fördömde Georgiens president Saakasjvili som "krigsförbrytare" och menade att om Nato redan hade accepterat Georgien som fullvärdig medlem så hade Nato och Ryssland befunnit sig i krig med varandra.

2008-34 s 6
"Krigets pris i norra Georgien"
Delar av norra Georgien har lidit svårt under konflikten som blossade upp för elva dagar sedan, när georgiska trupper ryckte in i det omtvistade territoriet Sydossetien som Georgien betraktar som sitt medan sydosseterna anser sig vara självbestämmande och som sedan ryska trupper drev tillbaka. Många fruktade sydossetiska milisgrupper och såg ryssarna som ett skydd. Sydossetiska milisgrupper anklagas för många attacker på georgier.

2008-34 s 7-8
"Förre presidenten beklagar de försämrade relationerna"
I november 2003 fällde den georgiska "Rosenrevolutionen" president Eduard. I söndags 10 dagar efter krigets start som förstörde Georgiens infrastruktur, drev 110 000 människor på flykt och skakat det nationella medvetandet, ville Sjevardnadze inte säga om han tyckte att den nuvarande presidenten Saakasjvili gjort fel då han skickade militär in i Tschinvali, Sydossetiens huvudstad. Det var Gorbatjov som gjorde Sjevardnadze till utrikesminister i Sovjetunionen 1985. I december 1990 avgick han och blev sedan efter Sovjetunionens kollaps verkställande ledare för Georgiens styrande råd 1992. Han valdes formellt till Georgiens president 1995. Under hans tid som president skapade han starka band till USA och man började bygga en pipeline för olja som skulle minska beroende av Ryssland och Iran. Hans administration plågades emellertid alltmer av korruption. Idag är han 80 år och ser ingen egen roll i den samtida politiken. Han är pensionär och skriver böcker.

2008-35 s 8
"Nervösa grannar"
Konflikten mellan Ryssland och Georgien väcker oro hos grannarna i väster. Ryssland har på senare tid uppträtt avogt mot Ukraina, de tre baltiska staterna och Polen. Därför var det naturligt att ledarna för dessa stater flög till Tbilisi för att visa sin solidaritet med president Saakasjvili. Liksom att Polen skyndade sig att underteckna ett avtal med USA om att hysa missilförsvarsraketer på polskt territorium. Polen vill inte utsätta sig för risker för invasion. Efter kriget i Georgien har den allmänna opinionen svängt till förmån för missilförsvarssystemet. Ryssland bråkar jämt med de baltiska staterna men deras medlemskap i Nato får de ryska hökarna att tänka sig för både en och två gånger. Den största oron gäller i stället Ukraina som inte är med i Nato och som har åtta miljoner ryssar inom sina gränser plus den ryska Svartahavsflottan i Sevastopol.

2008-35 s 10-11
"Allt började när Babels torn rasade"
De dussintals språken i Kaukasus säger en del om konflikten i Georgien.
Osseterna talar ett språk som är släkt med farsi och georgierna talar ett språk vars närmaste släkting anses vara baskiskan. Det har ett räknesystem med 20 som bas, besvärliga irregulära verb och många konsonanter som ordet "gvprtskvni".
I Kaukasien talas ett 40-tal språk vilket är fler än i någon annan del av världen bortsett från Papua Nya Guinea. I Kaukasien fungerar de höga bergen som skydd och erbjuder små etniska språkgrupper naturligt skydd mot andra större och mer aggressiva grupper. De kaukasiska språken är svåra och har inte gått att koppla till något annat språk på jorden även om man kan gruppera dem i tre grupper.
Den etniska (språkliga) härvan blev plötsligt relevant när lokalt hat i Sydossetien urartade till den djupaste missämjan mellan Ryssland och väst sedan det kalla kriget. Georgier och osseter hävdar båda att de var först i Sydossetien. Osseterna betraktar dalen kring Tsjinvali som sitt hemland, georgierna ser osseterna som "gäster".
Anna Dybo vid Ryska vetenskapsakademin arbetar med att kartlägga små språk. Hon har skrivit till ett bibliotek i Tsjinvali och frågat vad som hänt med ett unikt lexikon med det ossetiska språket. Det var skrivit för hand och ännu inte överfört till en dator. Doby misstänker att det brann upp i samband med bombningarna den 8 augusti då georgisk militär besköt staden.

Artikeln från International Herald Tribune:
"The dozens of languages of the Caucasus say much about the Georgia conflict"

Också I New York Times:
"Barriers That Are Steep and Linguistic"

Om språket Georgiska.

Ryssland, Georgien
2008-35 s 12
"Medvedev erkände de georgiska utbrytarrepublikerna"
Sydossetien och Abchazien blev självständiga vilket väckte skarp kritik från både USA och EU och ledde till att den ryska aktiemarknaden föll med 4,2 %. USA kommer att blockera Rysslands försök att få länderna erkända i FN.

2008-36 s 12-13
"Sydossetien försöker resa sig igen"  hela artikeln
Kan Sydossetien verkligen överleva som en oberoende stat. Regionen har bara 70 000 invånaren. De flesta män i arbetsför ålder har bekämpat georgierna i många år och den segdragna konflikten har utarmat regionens ekonomi. Optimisterna pekar på Andorra och på att den minsta medlemsstaten i FN har ännu färre invånare. Sydossetien kan bli en region för ekoturism och kunna konkurrera med Sotji vid Svarta havet. En möjlighet är att göra regionen till ett skatteparadis.

2008-37 s 4-6
"EU får nöja sig med halv framgång"  hela artikeln
I förhandling med Frankrikes president Nicolas Sarkozy, lovar den ryske presidenten Medvedev att dra tillbaka de ryska styrkorna, men det kommer att ske i den takt som Moskva finner lämplig. Den stora frågan om Abchaziens och Sydossetiens status förblir olöst. Den ryska ledningen går också med på att låta 200 observatörer från EU övervaka regionen från och med 1 oktober. Georgien hävdar att aldrig acceptera Abchaziens och Sydossetiens självständighet. Hittills är det bara Nicaragua som har erkänt utbrytarenklavernas självständighet.

2008-40 s 7-8
"Den "störste" georgiern någonsin"
Många georgier fortsätter att hedra Stalins minne. "Alla georgier respekterar Stalin därför att han var en stor ledare som byggde ett stort imperium - och han är alla tiders mest berömde georgier". Det finns en Stalin kult i det lilla landet med 4,6 miljoner invånare. En opinionsundersökning visar att 37 % är stolta över att Stalin var georgier och hade ett georgiskt efternamn, Dzjugasjvili. I provinsstaden Gori finns en Stalinstaty och ett Stalinmuseum.

2008-44 s 10-13
"Kaukasus efter kriget"  
En lättirriterad region har blivit farligare och viktigare men det finns nycklar till fred och stabilitet. De tre länderna Georgien, Azerbajdzjan och Armenien fungerar som en skådeplats för en ny konfrontation mellan Ryssland och väst. Ryssland försonade sig aldrig med förlusten av kontrollen av Kaukasus i samband med Sovjetunionens upplösning 1990-91. Olje- och gasledningar är en huvudanledning till att Kaukasus är en så viktig bricka i spelet mellan Ryssland och väst. För det tredje är regionen hemvist för ett antal sjudande konflikter som blivit olösta sedan 1990. Då lämnades Georgien med två regioner, Abchazien och Sydossetien som genast bröt sig loss i två krig på 1990-talet. Azerbajdzjan har den autonoma regionen Nagorno-Karabach som var föremål för krig med Armenien 91-94. Azerbajdzjan och Armenien har påverkats av Rysslands krig mot Georgien. Båda har blivit mer västinriktade.
Azerbajdzjans oljeeldade ekonomi blomstrar men vanliga medborgare märker inte mycket av pengarna. Dessutom krossar oljeinkomsterna den icke oljerelaterade ekonomin. Azererna är upprörda över att Armenien ockuperar en sjundedel av deras land.
Den armeniska ekonomin går bra men är överdrivet beroende av råmaterial, byggnadsindustri och diamanthandel plus pengar från den stora armeniska diasporan.
Det bästa sättet för att få de två länderna att bli mer demokratiska och mindre krigstänkande är ett löfte om framtida EU-medlemskap, det vore bättre än att locka med anslutning till Nato. Ett annat bra sätt är att öka samarbetet med Turkiet.
"Georgiens krig mot Ryssland kan paradoxalt nog ha förbättrat chanserna till en fredlig utveckling i hela regionen".

2008-44 s 14
"Saakasjvili möblerar om i regeringen"
President Saakasjvili avskedade sin premiärminister Lado Gurgenidze som innehaft posten i ett år. Han har ersatts med en föga känd diplomat, Grigol Mgaloblisjvili. Saakasjvili säger att det behövs ett nytt lag för att hantera hotet från Ryssland efter kriget. Nya, radikala, demokratiska reformer och liberalisering är enda svaret på hotet från Ryssland.
Om en vecka har oppositionen utlyst demonstrationer utanför parlamentet. Kritikerna hävdar att det löftesrika lag som tog makten i rosenrevolutionen 2004, har blivit autokratiskt och isolerat.

2008-44 s 14
"Georgien påstår att Ryssland placerar ut soldater i Sydossetien"
Georgien beskyllde i förra veckan Ryssland för att ha utökat antalet ryska soldater i Sydossetien med 2000 och för att förbereda "provokationer" i utbrytarregionen. Ryssland invaderade Georgien i augusti för att slå tillbaka en georgisk offensiv mot det ryskvänliga Sydossetien.

Original artikel i The Economist.
Eller läs mer här: Kaukasus4408.html.

2008-46 s 10-11
"Georgiens version betvivlas"  hela artikeln
Observatörer i en internationell grupp som arbetade för OSSE har lämnat vittnesmål om att Georgiens militär anföll den isolerade huvudstaden Tsjkinvali i set separatistiska Sydossetien den 7 augusti med urskillningslös artillerield och robotar vilket utsatte civila, ryska fredsbevarare och obeväpnade observatörer för fara. Det väcker tvivel på riktigheten och ärligheten i Georgiens påstående att dess attack var en precisionsoperation. Observatörerna kan inte heller verifiera Georgiens påstående om att georgiska byar attackerades innan de själv angrep. Många georgier betvivlar att president Saakasjvili är den ledare landet behöver och i utlandet ifrågasätter man hans omdöme. OSSEs observationer ställer USA i en knepig position. USA som är Saakasjvilis värdefullaste internationella stöd har ju i många år godtagit OSSEs slutsatser och rapporter.

2008-48 s 15
"USA puffar för Georgien och Ukraina"
Washington vill skynda på Georgiens och Ukrainas inträde i den västliga försvarsalliansen trots tidigare beslut om att medlemskap inte är aktuellt just nu. USA uppmanar Nato att erbjuda Georgien och Nato medlemskap i alliansen utan att först gå igenom den sedvanliga anpassningsprocessen med många kriterier som ska uppfyllas. Dessa innebär reform av de väpnade styrkorna, separat civil och militär auktoritet och full insyn i kommandostrukturer. Men förslaget stöter på ganska stora hinder. Polen, de baltiska staterna, Tjeckien med flera länder stöder USAs position.

2009-11 s 9-12
"Mellan diktatur och demokrati"
Georgien tar paus på vägen mot demokrati, något som verkar vara ganska vanligt i länder som står inför genomgripande förvandling. Hybridläget i Georgien är ganska typiskt. Fler länder än någonsin har haft fria val de senaste tre decennierna men nästan hälften av världens demokratier har så stora bekymmer med inkompetent styre, korruption eller etniska och religiösa konflikter att de löper risk att vika av i autokratisk riktning. Erfarenheten från Georgien visar hur svårt och komplicerat det är att bygga en hållfast demokrati. I grunden handlar det om att ändra folks sätt att använda makten. Man måste ändra på kulturer, institutioner och normer. Då Saakasjvili blev president var Georgien ett av världens mest korrumperade länder; den organiserade brottsligheten genomsyrade ekonomin; medborgarna var mer benägna att betala mutor än skatt; staten stod på randen till konkurs.
Saakasjvili kritiseras för att sätta munkavle på medierna men faktum är att bara i Tbilisi finns två lokala TV-stationer som för närvarande drivs av oppositionen. I maj förra året fick Saakasjvilis parti 60 % av rösterna Oppositionens dåliga valresultat beror på att den inte kan enas om ett trovärdigt program annat än att avsätta Saakasjvili.

2009-14 s 12-13
"Rosorna är vissna" hela artikeln
En EU-kommitté som undersöker förloppet i Georgienkriget har försatt president Saakasjvili i trångmål. Sedan förra hösten har diplomater, militärer, historiker och folkrättsexperter undersökt varför kriget mellan Ryssland och Georgien bröt ut. Experternas arbete har verkligen givit resultat. Den första slutsatsen är att Georgiens president Saakasjvili ville starta ett anfallskrig. Utredarna är också kritiska till att Ryssland under många år utfärdat ryska pass till Sydossetierna. Allt fler medarbetare till Saakasjvili börjar lägga skulden på honom och kräva att han ska avgå. Snart är det kanske dags att precis som för sex år sedan åter med folkets stöd störta den sittande presidenten.

2009-16 s 8-9
"Var finns mina vänner i väst?"
Intervju med Georgiens president, Michail Saakasjvili. Han är irriterad på att Frankrike och Turkiet ställt in planerade besök i Georgien på grund av protestdemonstrationer mot honom.
Tiotusentals människor deltog under dagarna före påsk i protestdemonstrationer mot president Michail Saakasjvili. Denne svarade med att beordra ut kravallpolis mot demonstranterna. Presidenten drog sig tillbaka till sitt residens, där han i en intervju talade om sina demonstrerande motståndare, det känsliga förhållandet till Ryssland och om att västmakterna tycks ha övergivit honom.

2009-19 s 5
"Ryssland stannar kvar i utbrytarenklaverna" 
Säkerhetsfördrag, som undertecknades i förra veckan i Moskva mellan Ryssland och de båda territorierna Sydossetien och Abchazien inkluderar gemensam patrullering längs de gränser som separerar dem från Georgien. 500 ryska gränsvakter ska patrullera tillsammans med 300 abchaziska längs den 10 mil långa gränsen. Det georgiska utrikesdepartementet uttryckte "allvarlig oro" över arrangemanget.

2009-26 s 6-7
"Drömmen om ett intakt Georgien krossades"  hela artikeln
Ännu ej offentliggjorda dokument från en EU-kommission som undersöker konflikten mellan Georgien och Ryssland i augusti förra året, belastar i första hand Georgiens president, Michail Sakaasjvili, men också Kreml och ossetiska miliser. Kaukasusexperten Heidi Tagliavini, kallad "Madame Courage" ska i juli lämna över rapporten till EUs ministerråd. Majoriteten av kommissionens medlemmar anser att det var Georgiens president Michail Sakaasjvili som startade kriget genom att angripa Sydossetien den 7 augusti 2008. "Georgiens dröm krossades och Georgien självt bär hela skulden" menar kommissionsmedlemmen, överste Christopher Langton. Det finns inga belägg för den georgiske statschefens påstående att en rysk enhet ska ha trängt in i Sydossetien på kvällen den 7 augusti.
Vilken roll spelade världsmakten USA i konflikten mellan Georgien och Ryssland? Men förhöra några amerikaner, det vågar varken Madame Courage eller EU.

2009-34 s 3
"Vad hände egentligen för ett år sedan?
Ett år efter kriget i Georgien är resultatet lika omstritt som orsaken. En korrekt analys av krigets orsaker är fortfarande omöjlig att genomföra. Ryssland provocerade Georgien systematiskt under månaderna som ledde fram till kriget. Dess militära motattack var oproportionerlig. Den georgiska regeringens beslutfattande var kaotiskt och amatörmässigt ogenomtänkt. Kriget har uppenbarat några av de värsta dragen i rysk politik för utomstående. Men även om det militära äventyret var felaktigt så var det en enstaka händelse.

2009-34 s 8
"Georgien utträder ur OSS"
OSS är den union som Ryssland skapade 1991 i hopp om att kunna bibehålla en post-sovjetisk allians. Georgiens parlament röstade för ett utträde ur organisationen i fjol som en protest mot Rysslands offensiv i Abchazien och Sydossetien.

2009-40 s 9
"Georgien startade kriget"
En oavhängig expertgrupp, tillsatt av EU, som har undersökt kriget mellan Georgien och Ryssland förra året, drar slutsatsen att det var Georgien som började det fem dagar långa kriget. Enligt diplomater i Bryssel, som känner till innehållet i den ännu hemliga rapporten, lägger utredarna också en del av skulden på Moskva, som genom sina massiva, militära insatser trappade upp kriget. Regeringen i Tbilisi befarar framför allt att rapporten försämrar Georgiens chanser att bli medlem i Nato inom överskådlig tid.

2009-41 s 13
"Presidenten struntar i kritiken"
I Tbilisi försöker oppositionen utnyttja EUs rapport om orsakerna till kriget mellan Georgien och Ryssland förra året för egna ändamål. Med demonstrationer vill oppositionen tvinga president Michail Saakasjvilis auktoritära regim att avgå och utlysa presidentval i förtid. EUs rapport drar slutsatsen att "Georgien startade kriget genom att attackera den sydossetiska huvudstaden Tschinvali med tungt artilleri". Liksom Georgiens förre utrikesminister Salomé Surabisjvili vill också landets före detta FN ambassadör, Iraki Alasania, att nyval ska äga rum. "Det politiskt ansvarslösa angreppet på Sydossetien äventyrade hela den georgiska statsbildningen" säger han. Parlamentets före detta talman, Nino Burdsjanadze, anklagar landets "inkompetente president" för att med sitt krigsäventyr ha blockerat Georgiens väg ini EU och Nato.
Artikel i Der Spiegel "EU Investigators Debunk Saakashvili's Lies ", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2009.
Tidigare artiklar i der Spiegel "Independent Experts Blame Georgia for South Ossetia War", "EU Probe Creates Burden for Saakashvili".

2010-02 s 14
"Kuppmännen fick hårda straff"
Ledarna för det misslyckade kuppförsöket mot president Michail Saakasjvili i Georgien dömdes i början av veckan till långa fängelsestraff. Myteriet i maj 2009 pågick bara några timmar och därefter kapitulerade de flesta av de 500 medlemmarna i den involverade stridsvagnsbataljonen.

2010-15 s 18
"Demokratitest i Georgien"
Oppositionens ledare i Georgien varnar för att president Michail Saakasjvilis regering kommer att manipulera lokalvalen senare denna månad.
Sedan Saakasjvili tog makten i rosenrevolutionen 2003 har alltfler av hans före detta sympatisörer och medarbetare övergivit honom. Många beskyller honom för att ha provocerat det ödesdigra kriget mot Ryssland i augusti 2008. Ryssarna krossade den georgiska armén och erkände sedan georgiska utbrytarrepubliker, Abchazien och Sydossetien, som suveräna stater.

2011-24 s 14
"Georgien hotar avbryta förhandlingarna med Ryssland"
Georgien meddelade i förra veckan att det kanske drar sig ur de återkommande förhandlingarna med Ryssland. Orsaken är att Georgien har avslöjat en, som det påstås, rysk konspiration om att placera ut bomber på georgiskt territorium. Samtalen mellan Georgien och Ryssland, som äger rum i Genève, har varit de båda ländernas huvudsakliga kontaktkanal sedan kriget 2008.
Georgia förhandlar med Ryssland om bl a Rysslands medlemskap i Världshandelsorganisationen, WTO. Georgien är redan med i organisationen och kan därför blockera Rysslands inträde i klubben.
Enligt de georgiska myndigheterna har en man och en kvinna erkänt att ryska officerare i Abkhazien anlitade dem för att bomba ett marknadstorg.
Våld har brutit ut flera gånger under våren nära gränserna till Abkhazien och Sydossetien, regioner som har varit relativt lugna ända sedan kriget tog slut.

2011-28 s 8-10
"Det kalla kriget i Kaukasien"
Det fem dagar långa kriget mellan Ryssland och Georgien kostade drygt 800 människor i livet. Nu, tre år senare, är maktfrågan i Kaukasus ännu inte avgjord. Är Abchazien och Sydossetien utbrytarprovinser eller självständiga stater? För tre år sedan upphörde det senaste kriget som började när Georgiens president Michail Saakasjvili på kvällen den 7 augusti attackerade huvudstaden i utbrytarrepubliken Sydossetien. Ett år senare kunde den schweiziska diplomaten Heidi Tagliavini visa att attacken inte alls var en reaktion på en påstådd rysk invasion. Georgiens enda hopp, Michail Saakasjvili avslöjades därmed som lögnare och slagskämpe.
De båda regionerna är inbördes ganska olika. I Sydossetien där det bor knappt 40000 människor finns ingen politisk elit. Kriminella grupper har stort inflytande och förskingrar ryska utvecklingspengar. I Abchazien är det annorlunda. Nyligen deltog 200 000 väljare i landets fria parlaments- och presidentval. Där finns oppositionella tidningar och en privat TV-kanal. Men Ryssland står för mer än 60 % av landets statsbudget. Inga etniska abchazier vill tillhöra Georgien. Turkiet har börjat visa stort intresse för Abchazien, vars diaspora i Turkiet omfattar flera hundra tusen människor.

Georgien, Abchazien
2011-37 s 14-15
Abchazien gläds åt ett erkännande"
I den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien hoppas man på en dominoeffekt i ordets bokstavliga mening.
Efter två decennier av försök att bli erkänd har den lilla rebellregionen Abchazien äntligen hittat en allierad - utöver Ryssland. Det är Internationella Dominoförbundet som organiserar dominoturneringar i hela världen som välkomnar Abchazien som fullfjädrad medlemsnation sedan i fjol efter ett möte i Las Vegas. I oktober är det dags för Abchazien att arrangera VM i huvudstaden Sukhumi.
Domino har, med rätt eller inte rykte om sig att vara ett spel för dagdrivare. I Abchazien är arbetslösheten skyhög, och det finns många som inte har något att göra.

Ryssland, Georgien
2012-19 s 20
"Mörka moln vid horisonten"
Om det blir krig igen kommer Ryssland inte att stanna på halva vägen. Detta menar före detta presidentrådgivaren Alexander Rondeli. Georgien utpekas som en aggressiv stat. Han tror att kriget kan komma redan i sommar. Ryssland arbetar hårt för att misskreditera presidenten och landet i det internationella samfundets ögon. Det finns flera skäl. Ännu en korridor för gas planeras i Georgie. Ryssland har en militärbas i Armenien som är avskuren från Ryssland. USAs planerade reträtt från Afghanistan kan leda till att talibanerna återtar makten. Detta kan öka trycket från islamisterna i de forna sovjetiska islamistiska republikerna i Centralasien vilket leder till att Ryssland vill ah ryggen fri och kontroll över det strategiska Georgien.

2012-22 s 30
"Parlamentet flyttar till en glaskula"
Förra lördagen firade Georgien sin självständighetsdag med en ståtlig militärparad och flyttningen av parlamentet från huvudstaden till landets näst största stad, Kutaissi, som ligger 20 mil väst om Tbilisi. Parlamentsbyggnaden ser ut som en enorm glaskula som växer fram ur marken. Kritiker klagar på ett enormt slöseri med pengar.

2012-29/30 s 12-13
"Räcker miljarderna till att erövra toppjobbet i Georgien"
Med en förmögenhet på 40 miljarder kronor och ett starkt socialt samvete utmanar Bidzina Ivanishvili president Mikheil Saakashvili om makten i Georgien. De har båda ett problem. Saakashvili har avverkat sina två perioder som president och han funderar på att göra en Putin, det vill säga försöka bli premiärminister i stället. Bidzina har verkat länge utomlands och därmed förlorat sitt georgiska medborgarskap. Bara Saakashvili kan ge honom det tillbaka. Bidzina har skapat ett parti, Georgian Dream, som i opinionsmätningarna får mellan 10 och 40 %. Hemma i sin födelsestad Chorvila är Bidzina närmast helgonbförklarad men bland sina politiska motståndare slipas knivarna. Bidzinas mål är Georgien som en del av EU.

2012-39 s 12-15
"Videoskandalen och valet i Georgien"
Kreml fnyser nedlåtande åt Georgien som "ett PR-projekt för väst". Men som Mikheil Saakashvili ser det, så är den ryska föreställningen om en tillintetgörande förolämpning i verkligheten en komplimang.
Hans land med 4,5 miljoner invånare tycks ha fått upp farten och närma sig den punkt då det inte längre snurrar i en bana kring Moskva utan äntligen lämnar det dystra förflutna som bestod av sovjetiskt förtryck och post-sovjetiskt kaos.
Men nu har han fått problem. Mindre än två veckor före landets parlamentsval den 1 oktober, började en rad chockerande TV-snuttar att visas på en TV-kanal som ägs av oppositionen. De dokumenterar brutala övergrepp på interner, däribland scener där män misshandlas, sparkas och, i ett fall, utsätts för analsex med ett kvastskaft.
Så gott som genast utbröt protester mot regeringen och Mikheil Saakashvili gjorde sitt bästa för att dämpa skadan. Oppositionskanalen fortsatte att mata ut flera filmade övergrepp. En del visade scener där mentalt handikappade interner förlöjligas.
Den samlande ledaren för oppositionen i Georgien är oligarken Bidzina Ivanishvili som gjort sig en enorm förmögenhet i ryska investeringar. Forbe uppger 6,4 miljarder dollar, en siffra som överstiger Georgiens nationalbudget. Han har länge idkat välgörenhet i sin hemby Imereti och nu knutit samman flera oppositionella organisationen under paraplyet Georgisk Dröm. Georgisk Dröm har ett övergripande mål: att vrida den parlamentaristiska kontrollen ur händerna på Mikheil Saakashvilis parti.

2012-40 s 7
"Miljardären vann valet i Georgien"
Miljardären Bidzina Ivanisvilis parti Georgiens dröm tar nu makten i Georgien. Han är värd 6,4 miljarder dollar, en av jordens mest framgångsrika affärsmän. Han vann parlamentsvalen i måndags. Den förre premiärministern Miheil Saakashvili erkände sig besegrad. Ivanisvilis politik liknar Saakashvilis med EU och NATO. Han vill återupprätta kulturella och kommersiella relationer med Ryssland som han anser vara ett friare land än Saakashvilis.

2012-46 s 7
"Bundsförvanter till förre ledare anklagas för brott"
Myndigheterna åtalar nu många av president Mikheil Saakasjvilis avsatta regering. Saakasjvilis partiförlorade förra månadens parlamentsval i landets första postsovjetiska maktskifte. Den nye premiärministern Bidzina Ibanisjvili tänker prioritera utredningar av medlemmar i den avgående regeringen. Före detta försvarsministern Bachu Achalaja åtalas för att ha överfallit 6 soldater förra året. Denne lämnade tillsammans med flera tidigare ministrar Georgien omedelbart efter att Saakasjvilis parti förlorat valet.
I parlamentet måste nu lagstiftare ur den nye premiärministerns parti samsas med presidentens partier dela makten i parlamentet.

2012-50 s 15
"Mineralvatten ett vapen i det kalla kriget"
Mineralvattnet Borjomi är Georgiens mes kända varumärke. År 20006 blev det ett vapen i det kalla kriget med grannen Ryssland, ett liv som fortfarande pågår. Vattnet har en spännande historia. Staden Borjomi har 17000 invånare, några turister kommer varje år.
Relationerna mellan Ryssland och Georgien försämrades när Eduard Shevardnadze avsattes under kuppartade former 2003 och ersattes av den nuvarande presidenten Micheil Sakasjvili. Som en följd av detta förbjöds import av såväl Georgiens berömda viner som Borjomis vatten inte längre fick importeras. Borjomi har hela tiden kämpat för att åter komma in på den ryska marknaden. Nu har chansen kommit med det nya partiets Georgiens Dröm vars ledare är supermiljardären Bidzina Ivanishvili.

2013-14 s 10-11
"Beskyllningar och bråk efter maktskiftet"
När man i dessa dagar rör sig i Georgiens departement, riksdagsförvaltning och institutioner hamnar man ofta framför slutna dörrar bakom vilka det förs häftiga diskussioner. Processen inleddes för drygt 100 år sedan efter det att president Micheil Saakasjvilis parti, Nationella rörelsen, tvingats finna sig i ett bittert valnederlag. Några av ministrarna flydde från sina arbetsplatser i fruktan för att den nye presidenten Bidsina Ivanisisjvili och hans parti Georgisk dröm skull ge igen för den orättvisa behandling de fått under de gångna nio åren.
Ivanisisjvili har bildat en ny regering men Micheil Saakasjvili har fortfarande makten i riksdagen till oktober. Ivanisisjvilis professionella ministrar arbetar nu hårt för att reparera Saakasjvilis internationellt kritiserade försummelser. En kommission ska utreda vilka politiska beslut som år 2008 ledde till kriget med Ryssland.

2013-32 s 8-9
"Den politiska kartan ritas om"
I höst, den 31 oktober, är det presidentval i Georgien där den karismatiske och omstridde presidenten Mikheil Saakasjvili, inte kan ställa upp. Samtidigt säger hans politiska rival, premiärministern Bidzina Ivanisjvili att han ska avgå när nuvarande presidenten är borta. Han skapade det nya partiet Georgiens Dröm med ambitionen att hindra den avgående presidenten Mikheil Saakasjvili, att göra "en Putin", det vill säga att efter de två lagenliga mandatperioderna som president ta över rodret som premiärminister.
Under det senaste året med Georgiens Dröm vid makten har förhållandet till Ryssland förbättrats, förbudet mot import av Georgiens största handelsvaror vin och mineralvatten har hävts. Dessutom har regeringskoalitionen lyckats minska presidentens makt. Georgien vill fortfarande bli medlem i EU.

Georgien
2013-43 s 12-13
"Ingen förändring till det bättre"
Georgien tycks ha gått bakåt under Bidzina Ivanishvili.
Mikheil Saakashvili, Georgiens avgående president kan beskyllas för många saker, men dit hör inte bristen på visioner. För tio år sedan ledde den då 36-årige Saakashvili revolutionen som gjorde honom till världens yngste nationelle ledare. Han utkämpade och förlorade ett krig mot Ryssland bland annat. Han förlorade förra årets parlamentsval till Georgiens dröm, en koalition ledd den 56 årige miljardären Bidzina Ivanishvili. Den 27 oktober ska Georgien rösta fram en ny president vars makt kommer att begränsas av en ny konstitution. Den ledande kandidaten är Georgiens Dröms Georgy Margvelashvili, en före detta utbildningsminister, med brist på politisk erfarenhet och ambition. Bidzina Ivanishvili har sagt att han kommer att avgå som premiärminister efter presidentvalet. Det sägs att han främsta mål varit att krossa Mikheil Saakashvili och dennes partiorganisation och det har han lyckats med. 70 % är missnöjda med hans tidiga avgång. Men Bidzina Ivanishvili har rört fram en del mörka krafter i det georgiska samhället, däribland högervridna nationalister och halvt kriminella krafter, som nyligen iscensatte obehagliga upplopp mot homosexuella. Anti-armenisk och antimuslimsk retorik är under framväxt.

Ryssland, Georgien, Armenien
2014-21 s 10-11
"Efter Krim är allt möjligt"
Om Ryssland skulle blockera gränsen mellan Sydossetien och Armenien separeras östra och västra Georgien samt alla transitvägar från Kaspiska havet till Svarta havet, inklusive motorvägar, järnvägar och oljeledningar. Den missnöjda armeniske befolkningen i Georgien förstärker också hotet och rädslan för angrepp.
Det är ryska FSB som byggt ett stängsel mellan Sydossetien och Georgien. Det ska markera gränsen till Sydossetien. I slutet av Sovjetunionens existens bröt sig regionen loss från Georgien. När den georgiska regeringen ville återta området 2008 invaderade den ryska armén. I dag finns 10000 ryska soldater i Sydossetien. Befolkningen fruktar att de ska annekteras. Putin säger att Ryssland aldrig haft för avsikt att lämna transkaukasus området. Georgien är främst beroende av att många familjer är beroende av penningförsändelser från sina anhöriga som arbetar i Ryssland. Den armeniska minoriteten i Georgien är upprörda över att de varken blir politiskt eller socialt integrerade utan bara betraktas som en säkerhetsrisk.

Ryssland, Georgien, Armenien, Azerbajdzjan
2014-21 s 12
"Lojaliteterna splittrar Sydkaukasien"
Armeniens och Azerbajdzjans bedömning av krisen i Ukraina går i motsatt riktning. Vid omröstningen I FNs generalförsamling fördömde en majoritet med 100 stater Rysslands agerande på Krimhalvön. Bland förespråkarna fanns Azerbajdzjan medan deras granne Armenien röstade mot och därmed på samma linje som till exempel Vitryssland, Nordkorea och Syrien. Ryssland agerar som Armeniens beskyddare och använder landets territorium som ett militärt brohuvud. Ryssland arbetar för att Armenien ska bli medlem i en rysk tullunion som 2015 ska leda till den Euroasiska unionen, Putins motdrag mot EU.
Azerbajdzjan däremot med sina stora olje- och gastillgångar agerar ner självsäkert gentemot den stora grannen Ryssland i norr.

Georgien, Ryssland
2014-30-31 s 14-17
"Georgien söker sina rötter" - och slits mellan Ryssland och EU."
Georgien signerade nyligen ett associeringsavtal med EU och vill dessutom bli medlem i NATO. Rysslands skugga ligger fortfarande över Kaukasus. Så hur ser framtiden ut för Georgien, ett land fångat mellan öst och väst?
Två politiker har präglar Georgien senaste tiden. Det rä förre presidenten Mikheil Saakashvili och Bidzina Ivanishvili, multimiljardären som blev regeringschef 2012-2013 med sitt parti Georgiens dröm. Mikheil Saakashvili var nyckelledare för "Rosenrevolutionen" som drev undan det gamla gardet med dåvarande presidenten Eduard Shevardnadze. Men han hänföll även han snart åt korruption, auktoritärt ledarskap och tortyr av oliktänkande.
Yngre georgier riktar sig idag modigt mot Europa medan den äldre generationen längtar efter sovjetisk trygghet. Ingen säger det högt men de flesta vet om det.

Georgien, EU
2015-22 s 9-10
"Georgien i väntrummet"
Medlemskap i EU och Nato är avlägsnare än någonsin.
Hela 31 %! - denna höga siffra örsakade härom dagen uppseende i Georgien. Så stor är enligt en ny opinionsundersökning den andel Georgier som är för ett inträde i den ryskdominerade Euro-asiatiska unionen. Detta borde oroa EU eftersom Georgien anses vara det land som är mest positivt till en euro-atlantisk inritning bland staterna i öst. Resultatet i opinionsundersökningen bekräftar stämningarna i landet. De röster som på senare tid ifrågasätter den euro-atlantiska kursen hörs allt tydligare. Många tvivlar på att "dekadensen i väst" passar Georgiens kultur spm präglas av traditionen och den ortodoxa kristendomen.

Ryssland, turism, historia, Abchazien
2016-43 9-11
"Tidsresa till sovjets riviera där turister ersätter partpampar"
Restaurangen på Amra International i Gagra, Georgien på Sovjets riviera är återigen ett turistmål. Detta efter en lång nedgångsperiod som startade med Sovjets kollaps och fortsatte uner ett brutalt separatistkrig längs Georgiens kust vid Svarta havet. De flesta gästerna är ryssar som kommer för sol, vacker natur, låga priser - och minnen.
Abchazien erbjuder ryssarna en tidsresa till den sovjetiska arkitektturen som till stor del står orörd.
Servicen är förfärlig men de 240 rummen, som har målats om har varit fullbokade hela sommaren i år. Pengar från turismen är "lokomotivet" för Abchazien - ett kvasiland vars existens enbart Ryssland och tre andra länder (Nicaragua, Venezuela och Nauru) erkänner.
I år förväntas 1,5 miljoner besöka landet, jämfört med 92 000 för tio år sedan.


sidans topp