Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 29

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29          

Abchazien är en bricka i stormaktsspelet

Utbrytarregionen Abchazien har varit separerat från Georgien i 15 år. Utomstående bedömare håller med många abchazier om att det är för sent att tänka på en återförening eller ens abchazisk autonomi inom Georgien.

STEFAN WAGSTYL
Sukhumi, Abchazien
Sergej Bagapsj, som är Abchaziens president, styr sin lilla självutropade stat från ett kontor beläget mitt bland tallar och stora magnoliaträd nära stranden vid Svarta havet. Det skulle kunna vara en idyllisk plats om det inte vore för ruinerna i närheten som uppstod för 15 år sedan, när Abchazien bröt sig loss från Georgien i ett inbördeskrig, som krävde 8 000 människoliv och tvingade 240 000 etniska georgier från sina hem.
I Sukhumi, Abchaziens huvudstad, ligger den f d regionala parlamentsbyggnaden som en ruinkoloss och erinrar om våldsamheter och varnar för vad som i värsta fall kan hända igen.

En bricka i spelet
Den 59-årige Bagapsj, som är f d basketbollspelare, kommunistpartifunktionär och affärsman, har ett enda politiskt mål: internationellt erkännande av Abchazien. Han säger: ”Alla här på jorden vill vara oberoende. Abchazien är inget undantag. Vi vill bygga en liten, demokratisk, laglydig stat som är vår egen”.
Det blir inte lätt. Abchaziens anspråk avfärdas av Georgien och erkänns inte av något land, inte ens grannlandet Ryssland, som i och för sig stöder Sukhumi. Georgien, som stöds av västmakterna, hävdar, i enlighet med internationell lag, att Abchazien är en del av Georgien.
Dispyten kompliceras av tilltagande motsättningar mellan öst och väst i Kaukasien. Amerika och de flesta EU-länderna stöder Georgiens försök att göra sig fritt från Rysslands inflytande och närma sig väst, inklusive medlemskap i Nato. Västmakterna är också oroliga för säkerheten runt ledningarna, som transporterar gas och olja från Kaspiska havet genom Kaukasien till Turkiet.
Samtidigt betraktar det allt starkare och mer självmedvetna Ryssland regionen, inklusive olje- och gasledningarna, som ett test på sin förmåga att kontrollera den forna Sovjetunionens territorier. Det var ingen tillfällighet att USAs utrikesminister, Condoleezza Rice, uppmanade både Georgien och Ryssland att undvika ”provokativa handlingar” när hon nyligen besökte den georgiska huvudstaden, Tbilisi.

Alla skyller på alla
Abchazien är en av tre ”frusna konflikter” som inte har lösts sedan Sovjetunionen upplöstes. Precis som de två andra separatistiska territorierna, Sydossetien i Georgien och Transdnjestr i Moldavien, kämpar Abchazien hårt för att överleva isoleringen. Sporadiska FN-sponsrade överläggningar har varit fruktlösa.
Men den frusna konflikten i Abchazien blev tidigare i år väldigt het. Abchaziska och georgiska styrkor startade nästan ett krig i slutet av april och i början av maj, när parterna beskyllde varandra för ”provokationer” på båda sidor om den stilleståndslinje, som övervakas av FN-observatörer och vaktas av ryska fredsstyrkor.
Tbilisi beskyllde Moskva för att blanda sig i konflikten på Abchaziens sida, efter det att ett ryskt flygplan hade filmats när det sköt ned ett obemannat georgiskt spionflygplan.
Sukhumi och Tbilisi backade tillbaka, men den senaste månaden har Abchazien drabbats av fyra explosioner, inklusive en som dödade fyra människor i den sydliga staden Gali, som ligger nära eldupphörlinjen längs Engurifloden. Abchazien anklagade Georgien för att ligga bakom explosionerna, och Georgien svarade med att anklaga Abchazien för att ha iscensatt dåden bara för att svärta Georgiens rykte.
Våldet spred sig till den mycket mindre utbrytarregionen Sydossetien, där två män dödades i sammanstötningar mellan separatistiska styrkor och georgiska soldater. Ryssland skickade in jaktflygplan i sydossetiskt luftrum med förklaringen att det skulle stoppa en georgisk attack, något som regeringen i Tbilisi fördömde som ”ett exempellöst erkännande av otillbörlig aggression”.

Risk för internationell kris
Upptrappningen har underblåsts av andra internationella händelser. Först erkände EUs ledande medlemsländer och Amerika Kosovo, den serbiska utbrytarenklaven på Balkan, trots hårt motstånd från Ryssland, som varnade för att det skulle få konsekvenser i andra utbrytarregioner. Sedan bad Georgien och Ukraina om att få ”handlingsplaner”, som på sikt leder till att de blir medlemmar i Nato. Nato, som befarade att Moskva skulle reagera mycket negativt, avböjde Georgiens och Ukrainas krav på ett toppmöte i Bukarest tidigare i år, men lovade att ta upp saken igen i december, vilket gjorde Moskva rasande.
Slutligen har västmakterna, Ryssland och Kina, på grund av de snabbt stigande energipriserna, fördubblat sina ansträngningar att få tillgång till olje- och gasreserver i Centralasien.
Moskva har reagerat med att öka stödet till Abchazien, framför allt för att öka pressen på Georgien. Rysslands ökade ekonomiska samarbete med utbrytarregionen började efter det att Vladimir Putin hade blivit president 2000. Ryssland upphävde formellt en långvarig sanktionsregim; auktoriserade ryska statsföretag att göra affärer med Abchazien, utökade den 2 000 man starka ryska fredsstyrkan med 500 fallskärmssoldater och ytterligare 400 soldater, vars officiella uppdrag är att reparera den abchaziska kusten.
Moskva hävdar att förstärkningen är ett svar på Tbilisis militära förberedelser, inklusive rekognosceringsflygningar i abchaziskt luftrum. Tbilisi förnekar krigsförberedelser och beskyller Ryssland för att leka med elden.
En FN-utredning av den nedskjutna obemannade spionfarkosten fann att båda sidor bryter mot vapenvilan. Utredarna uppmanar parterna till ”återhållsamhet”.
FNs observatörer befarar att krig kan bryta ut av misstag, vilket skulle kunna få oförutsägbara följder. Kaukasienexperten Tom de Waal säger: ”En incident i Gali skulle kunna provocera georgierna att svara, vilket skulle kunna leda till en reaktion från Rysslands sida, vilket skulle kunna provocera Amerika… Det finns risk för en stor internationell kris”.

Georgien är ett testfall
Abchazien är för Rysslands del ett populärt semestermål, som på sin tid favoriserades av Josef Stalin. Kusten erbjuder också Moskva en möjlig flottbas om dess Svartahavsflotta skulle tvingas överge den arrenderade hamnen i ukrainska Sevastopol. Men Ryssland vill ändå inte erkänna Abchaziens oberoende, eftersom det skulle kunna bli ett farligt precedensfall för minoriteter i Rysslands egna kaukasiska områden. President Dimitrij Medvedev vill verkligen inte ha ett nytt Tjetjenien.
Moskvas huvudbekymmer är Georgien och dess västinriktade president, Michail Saakasjvili. Abchazien och Sydossetien är redskap med vilka Ryssland kan sätta press på Tbilisi för att få regeringen där att dämpa sin västvänliga politik och överge tanken på medlemskap i Nato.
Dimitrij Trenin hos tankesmedjan Carnegie Center i Moskva påpekar att Ryssland egentligen inte har något intresse av själva Abchazien. ”Det Ryssland säger till Georgien är att medlemskap i Nato kommer att stå Georgien dyrt. Då får Georgien aldrig tillbaka Abchazien”.
I västmakternas ögon är Saakasjvilis regering, trots hans dominanta politiska taktik, ett ovanligt exempel på demokrati i regionen. Georgien hyser också de enda ledningar som än så länge fraktar olja och gas från Kaspiska havet till de globala marknaderna utan att först passera Ryssland. Abchazien ligger i och för sig en bit ifrån ledningarna, men en konflikt i Abchazien skulle äventyra Georgiens stabilitet. Saakasjvili sade i en intervju nyligen att Moskvas attityd är en utmaning mot västvärlden. ”Georgien är ett testfall. Idag Georgien, i morgon Ukraina och sedan andra länder i regionen som ryssarna tycker sig ha rätt att kontrollera. Moskva kommer att studera västs reaktion och agera därefter”, sade Saakasjvili.

Låsta positioner
Under tiden har 15 års separation skapat en känsla av oberoende hos abchazierna. Territoriets 200 000-300 000 invånare (en minskning från 525 000 på sovjettiden) livnär sig på turism, jordbruk och utflyttade släktingars hemskickade pengar (huvudsakligen från Ryssland). Etniska abchazier utgör ungefär en tredjedel av befolkningen, resten är etniska ryssar, armenier och, i söder, ca 50 000 georgier. Båda sidors propaganda har vidgat klyftan mellan Tbilisi och Sukhumi, speciellt sedan Saakasjvili tog makten 2004.
Georgien säger att en lösning förutsätter att Abchazien underordnar sig Tbilisi som autonom region. Georgiens biträdande utrikesminister, Giga Bokeria, säger: ”Vi måste upprätthålla vår territoriella integritet”.
Men Abchazien säger att detta är för sent – Georgien har alltför ofta hemfallit åt unilaterala aktioner, exempelvis 2006, när Tbilisi sände in väpnad polis i den bergiga Kodoridalen, den enda platsen i Abchazien som fortfarande kontrolleras av Tbilisi.
Diana Kerselyan, chef för den ickestatliga organisationen Sukhumi Media Center, säger: ”Jag kan inte tänka mig en situation som får Abchazien att återvända till Georgien. Det skulle betyda slutet för oss och våra barn”.
I södra Abchazien är de etniska georgierna lika övertygade om att fortsatt separation från Tbilisi är oacceptabel. Maia Kvaratskhelia, ledare för en samhällsorganisation, berättar att georgierna känner sig isolerade. ”Våra unga vet inte vart de ska vända sig”.

Ryssland stöder ekonomin
Moskvas stöd till Abchazien har stärkts, och den ryska rubeln cirkulerar fritt. Banden till Ryssland har stärkts till den grad att Abchazien riskerar att bli uppslukat, varnar Tbilisi. Den abchaziska eliten påstår att den kommer att förbli oberoende, men radiojournalisten Rozita German, erkänner att det som hon betraktar som Abchaziens liberala, multietniska karaktär mycket väl kan kvävas. ”Ryssland är både ett hot och ett stöd”, säger hon.
Bagapsj förnekar Tbilisis beskyllningar om att han går Moskvas ärenden. Han tog makten 2005 efter ett omstritt val i vilket Moskva stödde hans starkaste motståndare, Raul Khadjimba. Kreml accepterade så småningom en kompromiss, enligt vilken Khadjimba blev Bagapsjs vice. Bagapsj har i år tagit emot flera västerländska representanter, däribland EUs utrikespolitiske chef, Javier Solana, som besökta Abchazien för att avvärja mera våld och dämpa Rysslands inflytande.
Abchaziens ekonomiska bekymmer har mildrats något sedan 2003, när Ryssland öppnade gränsen, lättade på reserestriktionerna och utökade det ekonomiska stödet. Biträdande premiärminister, Leonid Lakerbaya, berättar att det är ryska pengar som finansierar reparationen av huvudvägen från Sukhumi till den ryska staden Sotji, vilket är den viktigaste vägen in i och ut ur Abchazien. Moskva betalar också pensionerna till dem, som arbetade under sovjettiden, och Moskva bidrar också med pengar direkt till den abchaziska budgeten.

Vinter-OS hägrar
Ryska turister börjar komma tillbaka till Abchazien. Förra året kom 600 000 ryssar, och antalet ökar hela tiden. Rekordet, en miljon ryssar, slogs på sovjettiden. Många nya hotell har öppnat, och de statliga turistanläggningarna är mycket välbesökta. Handeln växer också och omsatte 4,7 miljarder rubel förra året, enligt Lakerbaya. Landets ekonomi har därför vuxit snabbt från mycket låg nivå, och genomsnittslönerna har ökat fem gånger om sedan 2002. Abchazien har inte mycket industri och måste importera nästan alla konsumtionsvaror, som betalas med turistintäkterna och hemskickade pengar.
Tillväxten stimulerar investeringar i fast egendom. Den 48-årige byggherren Beslan Butba, är Abchaziens rikaste man, och han håller på att bygga ett köpcenter med kontorshotell, butiksgalleria och inspelningsstudior till hans tv-kanal, som är Abchaziens första privata kanal. Han kastar, i likhet med alla andra affärsmän, blickarna på vinter-OS i Sotji 2014, när regionen väntar sig en stor anstormning av besökare och kontanter. ”Jag vill visa att man kan bli rik här”, säger Butba.

 

Mycket återstår att göra. Investeringarna är koncentrerade till orterna i norra Abchazien, och moderniseringen av Sukhumi har knappt börjat ännu. I söder är förfallet iögonfallande. Georgiska regeringsrepresentanter hävdar att Abchazien är ett näste för organiserad brottslighet och smuggling, men myndighetsföreträdare i Sukhumi säger att det inte är värre än i Georgien. Smugglingen äger rum främst runt stilleståndslinjen utmed Engurifloden, där båda sidor har ansvar för övervakningen.
Legitima affärer hindras av Abchaziens osäkra status. Julia Gumba, chef för Kvinnliga entreprenörsförbundet med 400 medlemmar och en tidskrift kallad Ladyboss, klagar på att affärerna blir lidande på grund av att officiella abchaziska dokument inte erkänns av omvärlden. Men, tillägger hon: ”Saker och ting blir hela tiden bättre och bättre”.
Huruvida det fortsätter att bli bättre är en öppen fråga, som kommer att besvaras i det diplomatiska umgänget mellan Sukhumi, Tbilisi, Moskva, Bryssel och Washington – eller med en obehärskad incident vid Engurifloden.
© 2008 TEMPUS/Financial Times