Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 07

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6         

EU, Europa
2015-7 s 4-6
"Europa står inför nya hot"
Trots en växande hotbild satsar Europa allt mindre på sitt försvar. Många länder är antingen ovilliga eller oförmögna att sätta in styrkor i utlandet.
International Crisis Groups nye ordförande Jean-Marie Guéhenno, tidigare undersekreterare i FN, har på uppdrag av den franska regeringen samordnat en ny vitbok om försvaret. Han säger att "Idag skulle nog varje betydelsefullt krig börja med en internetattack!"
Att han ser cyberrymden som ett slagfält säger en hel del om det europeiska förvarets föränderliga natur på 2000-talet.
Eus Lissabonfördrag överlämnar säkerhetsfrågor till de enskilda medlemsstaterna. Viljan länderna emellan att konfrontera externa hot verkar vara minimal. Bakom Natos beskydd minskar medlemsländerna sina försvarsbudgetar. Makt i 2000-talets globaliserade värld utövas genom handelsförbindelser.
Frankrike verkar vara den återstående europeiska försvarsledaren. Nu när de anstormande kriserna i allt högre tempo närmar sig och EU är pressat.

2015-7 s 7-11
"Vad skrämmer européerna mest?"
Från terrorism i Frankrike till ryssar i Polen och spindlar i Storbritannien. Vad människor är mest rädda för i de olika europeiska länderna skiljer sig markant åt
I Storbritannien angav 77 % av de tillfrågade att terrorismen var det de fruktade mest i en ny undersökning genomförd av YouGov om allmänhetens globala oro i september 2014.
Tyskland oroar sig för framtidens bördor. Tyskarna är mest bekymrade över pengar.
Fransmännen känner sig hotade av terrorister. 93 % anser att hotet från internationell terrorism är "ytterst högt" eller "mycket högt". Större än oron över klimatförändringar, finanskrisen i Europa eller konflikten i Ukraina.
Polackerna lider av rysskräck - med alla rätt. Och italienarna våndas över sin ekonomiska framtid medan spanjorerna är rädda för fler terrorattacker.

Terrorism
2015-7 s 12
"Så bör kvinnor leva i den islamiska staten"
Den kvinnliga al-Khanssaa-brigaden har publicerat en guide för kvinnors beteende i Islamska Staten. Det halvofficiella IS-manifestet "Kvinnor i den islamska staten: Manifest och fallstudie". Den säger att kvinnor bör stanna hemma bakom stängda dörrar och endast lämna huset i undantagsfall. Sådana är till exempel för att utföra jihad och för att studera religion. Kvinnliga läkare och lärare får också lämna hemmet men "måste strikt följa sharialagarna2.
De kan bli moraliskt fördärvade om de har ett arbete.
Guiden uppmanar däremot till studier.
Flickor kan gifta sig redan vid nio års ålder och vara gifta när de är runt 16 år.
Den västerländska modellen för kvinnan har misslyckats säger guiden, kvinnor går till jobbet och tar då till sig "förkastliga idéer i stället för religion".
Det är kvinnans "grundläggande funktion" att vara hemma med sin man och sina barn.
Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2940732/The-REAL-life-female-ISIS-jihadist-married-NINE-banned-leaving-home-told-beauty-parlours-work-devil-Western-girls-lie-exciting-lifestyle-entice-women-report-finds.html#ixzz3RnaUDEIC " ISIS manifesto aimed at recruiting women reveals the misery they can expect to endure"
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2940732/The-REAL-life-female-ISIS-jihadist-married-NINE-banned-leaving-home-told-beauty-parlours-work-devil-Western-girls-lie-exciting-lifestyle-entice-women-report-finds.html

Danmark, Samhälle
2015-7 s 14-15
"Danska studenter får betalt för att plugga"
Danska studenter får samtliga betalt av staten om de studerar vid universitet. Det är som att få lön för att gå på föreläsningar. Kan det verkligen löna sig? Jo, det visar sig att Danmark tjänar på sin generositet även om inte studierna är inriktade på tillväxtbranscher. Alla danska studenter få omkring 900 USA-dollar (5839 Dkr) i månaden, pengar som inte behöver återbetalas.
Syftet med stödet är att det ska vara studenternas skicklighet och deras intressen som är avgörande för akademisk framgång inte deras sociala och ekonomiska status.
Detta leder till att danska universitet har ett av de högsta examenstalen för alla medlemsländer inom OECD och att ungdomsarbetslösheten är en av de lägsta i Europa.

Storbritannien
2015-7 s 16-17
"Orolig väntan på prins Charles"
Förberedelserna inför drottning Elisabeths begravning är i full gång. Om än vid god vigör så är hon trots allt 88 år. Men engelsmännen är oroliga för hur hennes efterträdare, prins Charles, ska kunna fungera som kung.
En kung ska vara opartisk, men prins Charles har redan ett antal gånger använt sin ställning för att påverka politiska beslut. Han har till exempel stoppat byggprojekt som han ogillat och stängt en hel akademisk institution som bedrivit kritisk forskning om homeopati (alternativt medicinalsystem, nu betraktad som en pseudovetenskap), en behandlingsform som ligger prinsen varmt om hjärtat. Kritik av homeopatin. http://sv.wikipedia.org/wiki/Homeopati#Kritik_av_homeopatin

Argentina, Kina
2015-7 s 18
"Presidentens rasistiska blunder i Kina"
Förvärrar kritiken mot henne efter åklagare Nismans död.
Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner avfärdar den senaste utvecklingen i mysteriet kring åklagaren Alberto Nismans död som "absurd" men hon har dragit på sig ny kritik under sin resa till Kina genom att håna kinesers engelska uttal. Argentina är beroende av Kinas hjälp för att hålla sin svackande ekonomi flytande tills Cristina Fernández lämnar makten i december.
Åklagaren Alberto Nisman hittades död, skjuten i huvudet, dagen innan han skulle vittna i kongressen med sina anklagelser om att Cristina Fernández hade försökt att dölja Irans påstådda roll i Argentinas värsta terrorattack någonsin i utbyte mot olja. Nisman hade utfärdat en arresteringsorder för att gripa henne.

Ecuador
2015-7 s 19
"Det är bara jag som får vara rolig"
Ecuadors president Rafael Correa inleder en ny offensiv mot sina kritiker på Internet. Eftersom han namnger dem känner sig många av dem hotade.
Ecuadors president Rafael Correa är känslig för kritik. Nu har han stiftat en lag som kraftigt begränsar yttrandefriheten. De organ som övervakar media och journalister kan utfärda sanktioner mot dem som "sprider samlad information som kan kritisera en person". Vilket "person" det handlar om är inte svårt att gissa.
Presidenten har nu låtit öppna en sajt där fakta om hans politik ska framläggas korrekt, Somosmas - vi är fler.

Brasilien, Kultur, Religion
2015-7 s 20-21
"Afro-brasilianska religioner kämpar mot protestanternas våld"
Candomblé har överlevt århundraden av slaveri, Candomblé har utvecklats ur animistiska föreställningar, men den skenbara respekt religionen har fått under de senaste decennierna är nu under attack av radikala protestantiska kristna, en växande kraft i det katolska Brasilien. De betraktar candomblé som djävulens verk och dess präster och prästinnor som häxor. Den mer populära systerreligionen Umbanda kombinerar Candomblé med katolska traditioner och helgon.
Befolkingen består av 48 % vita, 8 % svarta och resten definierar sig som "parda" eller "uppblandade".
Idag ritas stridslinjerna för Brasiliens andliga krigföring upp och inget vapenstillestånd när i sikte.

USA, Kina, Tibet
2015-7 s 22
"Barack Obama attackeras i kinesisk media för att vänslas med Dalai Lama"
USAs president kallade den andlige tibetanske ledaren för sin "vän" vid ett bönemöte i Washington.
Kinas statliga media har förmanat president Barack Obama för att han träffade dalai Lama och för att han efter ett bönemöte, kallat honom för "en god vän" och ett mycket gott och kraftfullet exempel på betydelsenav att utöva medkänsla och som inspirationskälla för oss alla att agera för frihet och människovärde.
Kinesisk media menar också att deras möte var rent politiskt och kommer att få konsekvenser. Kinas utrikesministers talesman kallar Dalai Lama för att vara "en politiker i exil som länge varit engagerad i antikinesiska separatisters aktiviteter under förespegling att handla om religion".

Jemen
2015-7 s 23-25
"Jemens revolutioner och kupper"
Det spelar ingen roll vem som tar makten. Livet är ändå som vanligt. Fattigt och hårt.
Det spelar ingen roll att presidenten och hans regering har avgått, att regimen inte har fungerat i flera veckor. Inte heller att den beväpnade Houthi-milisen som kontrollerar gatorna i huvudstaden säger att de planerar att etablera en ny regim och kanske en ny president. Det är helt klart att jemeniterna nu står inför politisk otrygghet av en ny dignitet, men oavsett vad som kommer att hända säger folk här i Jemen att vardagslivet är och förmodligen blir oförändrat.
Sprickorna i dagens Jemen är till stor del ett arv från Ali Abdullah Saleh som regerade i flera årtionden. Jemenitiska familjer har alltid varit tvungna för att kämpa i ett land där staten sedan länge varit oförmögen att leverera det nödvändigaste.
Separatister i söder kämpar för att åter bryta upp landet i två självständiga stater.

Vatikanen
2015-7 s 26
"Påven tycker att det är OK att smiska barn"
Under förra året höll medlemmar ur FNs kommission för mänskliga rättigheter en utfrågning från bland annat Vatikanen och Storbritannien. Slutrapporten rekommenderade båda att ändra i sitt regelverk och lagar för att specifikt förbjuda barnaga även inom familjen.

Porträtt, Kultur
2015-7 s 27-29
"Hon säljer det arv hon fick utan kärlek"
Picassos barnbarn planerar att sälja hans konst, vilket oroar konstmarknaden.
Marina Picasso växte upp utan pengar. Hennes farfar gav henne pappersblommor - som hon inte fick behålla. Nu säljer hon hans konst för att få pengar till välgörenhet.
När Marina Picasso levde hon på gränsen till fattigdom. Tillsammans med sin pappa hängde hon vid grindarna utanför den franska villan för att vädja om ett bidrag från dess ägare, farfadern Pablo Picasso.

Samhälle, Holland
2015-7 s 30
"Hustaken avslöjar vem som odlar marijuana"
Vilket är det största problemet för dem som odlar illegal marijuana? I Nederländerna kan det vara snön. Enligt den lokala polisen granskas invånare vars hus är märkligt snöfria trots att det snöar, och de kan därför misstänkas för att olagligt odla marijuana.
Nederländerna är kända för sin liberala inställning till innehav och odling av cannabis. Men regeringen tolererar bara odling av upp till fem cannabisplantor och inte ett större innehav än fem gram per invånare.

Medicin, Samhälle, Kanada
2015-7 s 31
"Kanada tillåter läkarassisterade självmord vid obotliga sjukdomar"
Om cirka ett år tillåts aktiv dödshjälp i Kanada. Högsta domstolen har omvärderat och röstat bort ett förbud mot så kallad aktiv dödshjälp med förbehållet att det ska betecknas vara läkarassisterat självmord och bara tillåtas för människor med obotliga sjukdomar.
Det måste emellertid inte bara gälla döende människor utan också de som drabbats av en obotlig sjukdom kan erbjudas aktiv dödshjälp. Debatten har förts över hela världen men det är bara en handfull västländer som har bestämt sig för att säga "ja" i frågan.
Domen är relaterad till ett mål som restes av två kvinnor med starkt invalidiserande sjukdomar. Båda kvinnorna är idag döda.
Också i USA finns några delstater där man tillåter aktiv dödshjälp stater.