Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 43

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43     


Spanien, Katalonien
2017-44 4-5
"Fick kalla handen!"
Kataloniens självständighetsaktivister är starkt proeuropiska. Men de har nu fått erfara att Eus ledare inte besvarar deras kärlek. Separatistregionen utropade självständighet från Spanien för att sedan övertas av Madridregeringen och många EUvänliga katalaner säger att är besvikna på att EU inte har gjort nnågot för att försvara dem. De hade så pass höga förhoppningar att deras avsatta ledare Carles Puigdemont valde att fly till Bryssel för att värva stöd.
De katalanska separatisterna räknade med stöd från EU. Men EU har till stor del följt Madrids linje - att det handlar om en inrikeskonflikt och att EU inte har någon rätt att lägga sig i.

Tyskland, Handel, ekonomi, Luxemburg
2017-44 6-7
"Luxemburg lockar"
En titt bakom Volkswagens skattegardiner.
De senaste åren har Volkswagen etablerat flera företag i Luxemburg, till ett totalt värde av 17 miljarder euro. Bolagsstrukturen har väckt misstankar om att den tyska bilproducenten försöker undkomma skattmasen i hemlandet Tyskland.
Sedan 2012 har Volkswagen ett holdingbolag och ett finansbolag i Luxemburg. Allt för att undanhålla skatt i Tyskland. Särskilt besvärligt med tanke på att Volkswagen till 20 % ägs av den tyska delstaten Niedersachsen.

USA, Sverige
2017-44 8-11
"Sveriges ambassadör söker svar i Trump-land"
Sveriges nya ambassadör i USA Karin Olofsdotter åker söderut från Pittsburgh, på jakt efter Trumps troende, klimatsförändringsförnekande, frihandelsfientliga, "America First" - väljare. Med sig har hon en före detta tysk försvarsminister, Karl-Theodor Gutenberg och en tankesmed, Julie Smith, från Washington som tidigare arbetat i Vita Huset under Obama. Det är hon som organiserat denna fältstudie i Trumpland.
Olofsdotters uppgift är att förklara det "nya" USA för svenskar.

Storbritannien, Brexit
2017-44 12
"May försöker staga upp skeppet"
När Storbritanniens premiärminister Theresa May utnämnde den extremt lojala Gavin Williamson till att ersätta försvarsminister Michael Fallon skaffade hon sig lite andrum. Men hennes respit kan bli kortlivad.
Fallon avgick och hänvisade då till "anklagelserna" om hans privatliv. Han skulle vid flera tillfällen vidrört en kvinnlig kollegas ben. Mayas vice, Damian Green, harkraftfullt förnekat påståenden om att han gjort olämpliga närmanden mot en kvinnlig Tory-aktivist.

USA, terrorism
2017-44 14-15
"Den sårbara staden"
Attentatet i New York för knappt två veckor sedan åskådliggjorde svårigheten att balansera säkerhet och ett normalt storstadsliv i både USA och Europa.
EU stöder med pengar - upp till 100 miljoner euro som ska investeras i olika säkerhetsåtgärder. Det kommer också att bildas ett forum där unionens städer kan utbyta erfarenheter och ge varandra råd.
Det vanligaste har varit att bygga fysiska barriärer för att stärka skyddet för sårbara fotgängare. Hyrbilsföretagen uppmanas att vara vaksamma. Och att utvisa personer som har nekats asyl!

Terrorism
2017-44 16-17
"Primitiva vapen mot mjuka mål"
Senaste tidens terrorattentat inkluderar många bilattacker, som ur terrroristernas perspektiv är lätta att genomföra och billiga. Dessutom är de nästan omöjliga att förhindra.
Nu när IS i stort sett har eliminerats som militär styrka i Irak och Syrien har terrorism med fordon blivit den metod som gruppens spridda medlemmar och sympatisörer föredrar att använda utanför krigszonerna i Mellanöstern. Bilattentat är nästan omöjliga att förhindra eller stoppa. Det enda en attentatsman behöver göra är att sätta sig bakom en ratt. En manual för hur han ska gå tillväga finns spridd av IS på sociala medier de senaste månaderna. Den går ut på att locka "ensamvargar" och "missnöjda, missanpassade och mentalt störda individer" att genomföra attacker i Islamska statens namn.

IT, ekonomi, handel, EU
2017-44 18
"Digital darwinism"
I en internet-ekonomi behöver vi nya regler- Konkurrenslagarna räcker inte till när det handlar om företag som inte producerar några fysiska varor. Det är dags att förhandla om en ny uppsättning regler. Annars kommer vår framtida ekonomi att domineras av ett fåtal företag.
Republikanerna i USA har alltid varit skeptiska till jättarna i Silicon Valley. Nu har även demokraterna börjat titta misstänksamt på företagen. Det blir alltmer uppenbart att en digital kapitalism är i stort behov av nya regler eftersom de gamla lagarna inte längre är effektiva. De mäktigaste företagen producerar inte längre fysiska produkter. Kunderna erhåller sin tjänster gratis. De betalar endast med sina personlig uppgifter. Vinnaren tar allt: Det är den darwinistiska lagen i den digitala ekonomin som leder till monopol utan konkurrens. Monopol som inte kan hanteras med hjälp av konkurrenslagars klassiska verktyg.
Företagen måste bli mycket strängare bevakade. Man måste besluta om vem som äger den data som samlas in. Den som sprider informationen kan inte tillåtas att avsäga sig ansvaret för innehållet. Och slutligen måste de som tjänar mycket pengar också betala mycket i skatt.

http://www.spiegel.de/international/business/editorial-time-for-new-rules-for-the-ditigal-economy-a-1176403.html
Tempus 44 2017
We Need New Rules for the Internet Economy

Terrorism, Historia
2017-44 19-21
"Nordkorea kan nu vara den enda överlevaren"
Hundra år har gått sedan kommunisterna först kom till makten. Det hände i Ryssland, som vacklade eftertre år av världskrig och störtandet av tsar Nikolaj II åtta månadertidigare. Få utanför Ryssland trodde att kommuniststyret skulle klara sig länge. Men faktum är att oktoberrevolutionen blev startskottet för en världsomspännande rörelse, en som inspirerade miljoner människor runt om i världen och avskräckte miljontals andra.
Miljontals människor skickades till fångläger och miljoner andra dog av svält, utsatthet eller av bödlarnas skott i strävan efter att bygga en kommunistisk framtid.
Oxch sedan började allt rämna. Cynism, atmattning och de oundvikliga jämförelserna med blomstrande marknadsekonomier i väst tog luften ur kommunismen. Sedan 1989 har land efter land antingen frigjort sig från kommunisman helt och hållet eller skjutit ideologin diskret åt sidan för att göra affärer. Nordkorea är den mest envisa förkämpen av de kvarvarande kommunistnationerna, men till och med där har marknader förändrat ekonomin.

Australien, Flyktingpolitik
2017-44 22-23
"Australien håller hundratals flyktingar på en avlägsen ö"
Lägret är officiellt stängt men de vågar inte flytta ut.
I fyra år har Australien hållit hundratals flyktingar inspärrade på en avlägsen ö, Manus, tillhörande Papua Nya Guinea. Flyktingarna, som försökte nå Australien olagligt via båt, har redan från början protesterat mot de hemska förhållandena på interneringscentret. De krävde att centret skulle stängas och många i Australien gick ut på gatorna med plakat med texten: "För hit dem".
Detta beslut har lämnat de 606 männen i sticket. Flyktingarna och lokalborna är rädda för varandra, dödliga sammandrabbningar har skett.
Australien och Papua Nya Guinea är låsta i en juridisk kamp om vem som har ansvaret för männen.

"Australia has stranded hundreds of refugees on remote Manus Island"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/11/02/australia-has-stranded-hundreds-of-refugees-on-a-remote-island/?utm_term=.a37980352b21

Manus Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Manus_(%C3%B6)
2001 inrättades "Manus Detention Centre" som en flyktingförläggning för sydöstasiatiska asylsökande till Australien som stängdes 2004.

Kanada, Teknik, Handel
2017-44 24-26
"Spökstaden Cobalt upplever en renässans tack vare Teslas bilar"
Koboltfyndigheter väntar på att upptäckas och brytas.
Staden Cobalt, dom delar namn med det engelska ordet för Cobolt, har ironiskt nog levt på silver. Resterna av ett uppsving, som transformerade stade för över hundra år sedan, syns överallt. En gruvlave skjuter fortfarande upp från taket på en bokhandel som tidigare var en livsmedelsaffär. De sista silvergruvorna stängdes för nästan 30 år sedan men en global efterfrågan på kobolt kan komma att ge nytt liv åt den sovande staden som ligger 50 mil norr om Toronto.
Det råder koboltfeber i Cobalt. Den globala efterfrågan på kobolt, en komponent i batterier som används i elbilar av biltillverkare som Tesla och Volkswagen.

Kina
2017-44 28-29
"Xis "nya era" riskerar att öka spänningarna mellan Kina och väst"
En ny era i president Xi Jinpings Kina kan få larmklockorna att börja ringa i USA och Europa. I motsats till relativt begränsade förändringar under de senaste tre decennierna, beslutade det styrande kommunistpartiet genom ommöbleringar om en mer kraftfull politik på partikongressen, som hålls vart femte år. Xi sa att Kina "närmar sig centrum av världsscenen" och skisserade en färdplan för att omvandla Kina till en ledande global makt till 2050.

Sydkorea, Sport
2017-44 30-31
"Bara 100 dagar kvar till vinter-OS i Sydkorea och nervositeten stiger"
Denna en gång så sömniga by vibrerar av aktivitet. Det är drygt 100 dagar kvar till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea och byggarbetarna spurtar. I närheten är den olympiska stadion i fär med att slutföras. Vägarna breddas för att klara den förväntade ökningen av besökare, medan landskapsarkitekter planterar blommor och träd längs trottoarerna i det traditionellt lantliga området. I en ny byggnad som fungerar som planeringscentrum hämtar unga koreaner och utländska gäster kaffe och snacks på McDonalds för att hålla uppe det hektiska tempot.
Det finns oroande tecken på att Pyeongchang-spelen kan hamna i trubbel. Biljettförsäljningen gåt trögt. Och mycket arbete återstår att göra. Och Nordkorea med sina kärnvapen ligger bara 8 mil från de olympiska arenorna.