Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 47

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46         

EU
2013-47 s 4-5
"Rädslan för högerpopulisterna"
De etablerade politiska partierna runtom i Europa är skakade över de högervridna populisternas snabba och plötsliga ökning.
Med sin fientlighet riktad mot invandring, åtstramningar och EU vinner de alltfler anhängare. Överallt förlorar etablerade politiska krafter mark till politiker vilka dess betraktar om opportunistiska populister. I Frankrike är Nationella Fronten populärast men också i andra länder som Österrike, Storbritannien, Bulgarien, Tjeckien Finland och Holland går de starkt framåt. Budskapet är mycket en oro för välfärdsstatens framtid. Det handlar mer om den politiska mittens kollaps än om alternativens attraktivitet.

2013-47 s 6-7
"Europa - detta monster"
Europas yttersta höger försöker bilda allianser för att få mer genomslag med sina EU-fientliga budskap. Men hur ska de europeiska nationalisterna samsas i ett "gränslöst" samarbete? Kan Hollands sionistvänliga Geert Wilders fungera tillsammans med Frankrikes Marine le Pen, vars far tyckte förintelsen var en småsak? Dessa två partier leder opinionsundersökningarna i respektive länder. De kan bli tongivande i vårens kommande val till EU-parlamentet.
De vill göra slut på den gemensamma valutan, ta bort Bryssels överhöghet och upplösa det invandringsprojekt som två generationer av europeiska politiker drivit med stor idealism.

Ryssland
2013-47 s 8-9
"Ökad rysk nationalism hotar muslimer och invandrare"
Ryssarna blir alltmera nationalistiska enligt de senaste opinionsundersökningarna och muslimer från Kaukasus och invandrad arbetskraft från Centralasien utsätts för ökade fientligheter. Dessa får skulden som allt som är fel, inklusive korruption, brottslighet och usla jobb. President Putin har försökt exploatera den underliggande främlingsskräcken och den djupa känslan av avsky bland de unga och arbetslösa. En opinionsundersökning visade nyligen att 66 % stöder tanken på ett Ryssland bara för ryssar. Många vill avgränsa republikerna Dagestan och Tjetjenien med taggtråd!

2013-47 s 10
"Homosexuella förnedras på nätet"
Rysk nynazist uppmanar till förnedring och misshandel av homosexuella via sin sajt på Internet. Skaran anhängare växer för varje dag.
Maksim Martsikevich är en skinhead som publicerar videoklipp på nätet som visar hur han och hans kamrater antastar och misshandlar homosexuella män när de lurats in i Martsikevichs lägenhet. Han beskriver sig själv som en pedofiljägare och att de män han "bestraffar" är homosexuella män som tar kontakt med unga pojkar. Hans skara av anhängare på nätet ökar för varje dag.
En majoritet av ryssarna anser fortfarande att homosexualitet är en sjukdom.

Makedonien
2013-47 s 12-13
"Makedonisk make-over"
Det överdimensionerade byggprojektet Skopje2014 har förvandlat staden till en ny-barock mardröm.
Den makedoniska regeringen har lagt ner enorma summor på att ge huvudstaden Skopje en ny arkitektonisk profil. Projektets grälla överdrifter döljer en katastrofal ekonomi och en problematisk syn på mänskliga rättigheter.
Skopje har fått ett nytt monument: Krigare till Häst på Plostad Makedonija, ett torg mitt i staden, är nästan 30 meter högt, kostade över 10 miljoner euro att uppföra och är ungefär lika autentiskt som imitationen av Grand Canal i Las Vegas. Fler hjältar från Makedoniens färgstarka historia finns i närheten, skulpterade i en stor om än oproportionerlig skala.
Alltihop kallas Skopje2014 och kostar VMRO, det konservativa regeringspartiet hundratals miljoner euro. Samtidigt som den finansiella krisen tagit hårt på Makedonien. Varannan människa är arbetslös, och arbetslösheten är nästan 30 %.

Ukraina
2013-47 s 14-15
"Mystiske Kurtsjenko inför censur"
Eftersom tidskriften Forbes skrev negativt om honom, har en mystisk gashandlare köpt upp hela den ukrainska utgåvan av den amerikanska tidskriften. Reportrarna rapporterade som ukrainska oligarkers uppstigande och fall och om deras politiska allierade. Framför allt attackerades Sergei Kurtsjenko, en ung man på 28 år, som rasande snabbt blivit rika på affärer i den traditionellt svårgenomträngliga gasmarknaden i Ukraina. Tretton redaktörer har nu sagt upp sig i protest eftersom de inte längre får rapportera om klanen Janukovitjs göranden och låtanden.

Kärnvapen, USA, Tyskland
2013-47 s 16-17
"Kärnvapen i Europa"
USA moderniserar sina atombomber på ett mera omfattande vis än man tidigare medgett. Den nya varianten ska ersätta alla de nuvarande atomflygbomberna och även de strategiska vapnen i stort format - och de ska placeras också i Tyskland. Men bryter inte Barack Obama mot nedrustningsavtalen när USA nu utvecklar och förfinar de gamla?

Handel, Ekonomi, IT
2013-47 s 18
"Rättsprocesserna bromsar utvecklingen"
Det är patentjuristerna som är Apples nya rockstjärnor.
Nästa tillväxtvåg kan komma från äldre, kostymklädda patentjurister och inte från unga entreprenörer i luvtröjor. Apple, Microsoft och en handfull andra teknologföretag har skapat Rockstar Consortium i avsikt att ta sig an Google och Android och rättsligt ge sig på tillverkare av anordningar som tillverkas av Samsung, Rockstar. Det handlar om patent. Rockstar är ett företag för licenser av immateriell rätt.
På en marknad som planar ut är patentjuristerna de nya rockstjärnorna.

Egypten, Ryssland
2013-47 s 19
"Egypten vänder sig till Ryssland när relationen till USA surnar"
Rysslands utrikes- och förvarsministrar ska resa till Egypten nästa vecka för ett besök som signalerar ett närmande mellan de båda länderna nu när relationen till USA har blivit irriterad sedan kuppen i juli då landets första folkvalda president, islamisten Mohammed Morsi störtats. Washingtons kritik när Morsi avsattes har utlöst en storm av nationalistiska och antiamerikanska känslor.
För de egyptier som nu stöder general Sisi, så innebär återupptagandet av banden till USA en återgång till Nassers tid vid makten vid en tidpunkt då "vi hade vårt öde i egna länder" och inte var en satellit till USA.

Israel, Palestina
2013-47 s 20-21
"Lugnet i Gaza"
För bara ett år sedan utkämpade Israel och Gazaremsans regering Hamas ett ensidigt krig i luften som, enligt Förenta Nationerna, slutade med 160 döda palestinier och sex döda israeler.
Men tiden sedan eldupphöret i november förra året har varit den lugnaste på mer än ett decennium.
Hamas och dess beväpnade militära gren har inte bara visat återhållsamhet, säger israeliska befälhavare, utan de har också visat att de kan kontrollera mer radikala grupperingar som Islamic Jahid.
Endast ett 50-tal raketer och granater avfyrades från Gaza mot Israel under det gångna året och erfarna israeliska militärer säger att de flesta inte kom från Hamas utan från andra militanta grupper. Projektilerna landade på åkrar utan att göra någon skada eller sköts ner av Israels USA-finansierade missilförsvarssystem Järnkupolen. Inga israeler omkom.
Livet i Gazaremsan ett år efter kriget är värre än tidigare, långa bensinköer, höjda matpriser och elavbrott som pågår upp till 12 timmar om dagen. Människorna skyller mer på Hamas än på Israel. Hamas skakas av inre och yttre utmaningar som har mycket lite med israel att göra. Egyptiska armén har stängt de flesta av smugglingstunnlarna mellan Sinai och Gaza och Iran har minskat sitt finansiella stöd för Hamas eftersom Hamas stöder oppositionen i Syrien.

Iran
2013-47 s 22
"Rouhanis huvudvärk på hemmaplan"
Presidenten får stöd i utrikesfrågor men motarbetas att genomför inrikespolitiska reformer.
Hårdföra icke-reformister blockerar presidentens försök att utvidga medborgarnas rättigheter. Medan presidenten och hans regering har starkt stöd hos ayatolla Ali Khameini i utrikes- och säkerhetsfrågor står de utan stöd mor icke-reformister i inrikesfrågor i parlamentet och inom rättsväsendet. De är oroliga för sin egen politiska framtid. Rättsväsendet vill att sociala medier ska kriminaliseras och har satt stopp för två reformvänliga tidningar. Neshet och Ham-Miham.

Jordanien
2013-47 s 23
"Jordanien, förvånansvärt stabilt"
Självsäker kung trotsar stormar både hemma och utomlands.
Syriens olycka tycks hittills verkat till kung AbdullahIIs fördel. Konflikten mellan de två stora grupperna i Jordanien, infödda jordanier på Östbanken och jordanier av palestinskt ursprung har tonat ner i takt med allt elände i deras grannländer.
De icke-religiösa grupperna är uppdelade mellan vänner och fiender till Syriens regim.
Det stora problemet är nu att det behövs fler nedskärningar för att komma tillrätta med ett farligt kroniskt budgetunderskott.

Kina
2013-47 s 24-25
"Dämpa förväntningarna!"
Analytiker manar till försiktighet trots rådande eufori på den kinesiska marknaden.
Ett gott råd när det gäller handel och spekulationer baserat på reformerna och uppluckringen av Kinas enbarnspolitik verkar vara:" köp allt som är bebis-relaterat". Sedan kommunistledningen i Kina utlovade reformer i den ekonomiska politiken för några veckor sedan har investerare klagat över att det inte kommit några detaljer kring de utlovade reformerna, vilket det alltså gjorde för en vecka sedan. Marknaden reagerade direkt och kinesiska aktier verkar ha återfått sin "mojo" och förra fredagens presentation av det övergripande åtgärdspaket lyfte Kinas ekonomi.
Lättnaderna i Kinas enbarns­politik blev det mest medialt uppmärksammade beslutet i "beslutet", som förslaget allmänt kallas. Häri ingår också ett stort antal förändringar som berör den finansiella, ekonomiska och sociala politiken. Stephen Green, Asienchef hos Standard Chartered, kallar beslutet för "den mest signifikanta våg av marknadsreformer på två decennier".
Men många företag är inte lika euforiska och oroar sig för sin lönsamhet. Minskade vinster och ökade skulder är sedan länge en negativ trend.

Sydkorea, Samhälle
2013-47 s 26-28
"Gammal och fattig i Sydkorea"
När barnen bryter samhällskontraktet.
Andelen äldre växer i Sydkorea. Barnen som skulle tagit om hand om dem enligt traditionen, tar inte längre på sig denna roll. Detta har staten varit oförberedd på. Därför blir de äldre ofta både fattiga och ensamma.
1988 infördes en statlig pensionsförsäkring. Men de som inte betalat in något till denna kommer inte att få mycket i pension. Fattigdomsnivån bland människor över 65 är väldigt hög enligt OECD genomsnittet.
Sedan 2008 finns det en vårdförsäkring i Sydkorea. Men det finns bara en vårdplats per 26 vårdbehövande.
Det finns en överrepresentation av människor över 65 år som ser självmord som en utväg.

2013-47 s 28
"Ett åldrande samhälle och en svag välfärdsstat"
Med ett genomsnitt på 1,2 barn har Sydkorea ett av de lägsta födelsetalen i världen. Enligt en prognos kommer över 20 % av befolkningen att vara över 65 år 2026.
I Japan har denna demografiska fördelning varit aktuell sedan 2006.
Inom OECD-länderna utmärker sig Schweiz där 17,4 % av befolkningen var äldre än 65 år förra året. Bara en fjärdedel av OECD-ländernas genomsnitt har avsatts för pensionssystemet.

Gambia, Taiwan
2013-47 s 29
"Gambia avslutar relationen med Taiwan"
Utan någon som helst förvarning har Gambia avbrutit sina diplomatiska förbindelser med Taiwan. Samtidigt öppnar Kina handelskontor i São Tomé och Principe.
Taipei konfronteras åter med det faktum att landet visserligen är ekonomiskt integrerat med omvärlden men behandlas som en utstött i politiskt hänseende. Nu är det bara 22 stater som fortfarande erkänner Taiwan som Kinas legitima företrädare, företrädesvis små och fattiga länder i Latinamerika, Västindien, Afrika och Stillahavsregionen. I Europa är det bara Vatikanen som håller fast vid Taipei.