Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

     PATAN - LALITPUR    

De oude Boeddhistische koningsstad

Info over Kathmandu1  /   Info over Kathmandu 2   /   Kaartje Kathmandu

Start ] fotokathmandu ] fotobhaktapur ] fototempels ] fotopokhara ] fotomensen ] fotosadoes ]

Geen bericht thuisfront

Popelend van nieuwsgierigheid naar het antwoord van Clim op mijn e-mail meld ik me al vóór negen uur bij het mailing kantoortje. Er ligt niets. Ik vraag me af of hij mijn berichten ook wel ontvangen heeft, maar het kan ook zijn dat het e - mailen zelf hem niet gelukt is. Per slot van rekening heeft hij geen enkele ervaring met Internet, op de paar minuten instructie die ik hem gegeven heb na dan. Een half uur daarna arriveer ik in Patan, een van de drie voormalige koningssteden van Nepal. Het is nu een stadsgedeelte van de grootstad Kathmandu en ligt aan de overkant van de Bagmati - rivier. Ik laat me afzetten op het centrale plein, dat Durbar Square genoemd wordt, net als de centrale pleinen in Kathmandu en Bhaktapur. Het is er nog niet druk. Ik ben zo enthousiast dat ik binnen een minuut al drie foto's heb genomen. Ik ga hier niet al die tempels een voor een opnoemen, maar neem maar van me aan dat er op, aan en rondom het plein tientallen liggen, alsmede paleizen en monumentale herenhuizen in ouderwetse Nepalese stijl. Voor de mooiste tempels maak ik een uitzondering en wel voor de beide tempels die aan Krischna zijn gewijd. Op het plein staan verder onvermijdelijk de typische beelden van helden, heiligen en godheden op een zuil, ook liggen er verwaarloosde fonteinen.

Zeer oude stad

Naar omvang gekeken is Patan de tweede stad van de Kathmandu-vallei, de stad telt 80.000 inwoners. Ze is in 250 voor Christus gesticht tussen een viertal stoepa's die de vier windrichtingen aangeven. Ze staan er nog steeds, in verschillende staat van verval, of moet ik zeggen onderhoud? De beroemde Indiase keizer Ashoka (een van de weinige heersers die het Boeddhisme omarmd hadden) schijnt hier volgens de legendes een van de stoepa's te hebben opgericht. De bloeiperiode van de stad viel tussen de 16de en 18de eeuw, toen het koninkrijk bestuurd werd door de Malla - dynastie die van oorsprong uit India stamde. Na te zijn veroverd door het bloeddorstige Ghurka - rijk uit Midden - Nepal ging het met de stad bergafwaarts. Kathmandu nam vervolgens haar plaats als koningsstad over. De stad wordt in de volksmond vaak nog Lalitpur genoemd. De meeste tempels en bahals (Boeddhistische kloosters) zijn uit de roemruchtige periode afkomstig. De stad werd welvarend dankzij de handelskaravanen die tussen Tibet en India op en neer pendelden en Lalitpur als rustplaats en omslagcentrum gebruikten.

Citaat
Nepal is vier keer zo groot als Nederland en telt 20 miljoen inwoners.

Imposante Gouden Tempel

Om tien uur heb ik het plein naar mijn smaak voldoende bezichtigd, uiteindelijk kom ik toch op dit plein  terug om vervoer naar het hotel te regelen. Op een dakterras geniet ik met een sterke kop koffie van het fraaie uitzicht over het plein. Daarna verken ik de binnenstad van alle kanten. Ik begin mijn omzwervingen in het noorden. Bij de stoepa van het Noorden draai ik me om. Onderweg laat ik me leiden door de kaartjes die de Lonely Planet Guide me biedt. Daarnaast heb ik nog een iets meer gedetailleerde kaart mijn Tibetaanse gastheer meegekregen.  Bijzonder indrukwekkend vind ik de Gouden Tempel, een complex dat aanvankelijk als klooster heeft gediend. Bij het betreden ervan moet je alles wat van leer is bij de ingang achterlaten. Mijn schoenen mag ik echter aanlaten, die zijn volgens de oppasser van katoen, wat niet waar is; ze lijken daar alleen maar op. Mijn riem moet ik wel afdoen. Maar het is de moeite waard; de binnenhof is uitzonderlijk mooi bewaard gebleven en het kleine tempeltje in het midden is bewerkt als een grote, kostbare diamant.

Citaat
Van de 14 bergen boven de 8.000 meter liggen er 10 in Nepal.


Oudje blaast als kat

Een andere bezienswaardige tempel is die van Kumbeshwar. Hij heeft drie daken, ligt naast een vervuilde watertank en is nog volop in bedrijf De sloebers liggen er op stinkende matrassen te dutten onder de gaanderijen, de kinderen laten ondeugend de klokken luiden en heilige mannen dreunen er eentonige mantra's op. Als ik een foto met flitslicht maak van het binnenste van een piepklein heiligdom komt er opeens een oud vrouwtje als uit het niets te voorschijn. Zij begint me uit te schelden, spuwt en balt haar vuisten naar me. Normaal gesproken fotografeer ik in zo'n situatie niet, maar aangezien ik haar helemaal niet in de gaten had deed ik het toch maar. Ik probeer me te verontschuldigen, maar zij blijft me krijsend achtervolgen, dus ik maak me snel uit de voeten, uit de buurt van die hysterische feeks. Nou ja, eigenlijk heeft ze wel gelijk, ik ben ongevraagd  haar leven binnen gedrongen. Toch is het niet erg consequent, want Nepalezen zelf fotograferen ook heiligdommen, waarom zou ik dat dan niet mogen doen? Dit is een van de weinige keren dat ik een Nepalees boos heb gezien. Ik kom weer uit bij Durbar Square en kies nu de oostelijke richting. Omdat dat wat minder te bekijken is beland ik er gauw in de buitenwijken, die een heel landelijk en rustiek uiterlijk hebben. De mensen kijken van me op, zo ver dwaalt de gemiddelde toerist niet van het centrum af.

Citaat
Als je alle plooien uit het bergachtige Nepal strijkt, krijg je een land met een oppervlakte ter grootte van de USA

Een keur aan tempels

Meer zuidwaarts ligt nog een aantal interessante tempels, waarvan ik de Uku Bahal de aardigste vind. Hij blinkt uit door een collectie van beelden uit hout, steen, ijzer en andere metalen: garuda's, leeuwen, olifanten, pauwen, koningen, veldheren, hele en halve goden, te veel om op te noemen. Verder nog enkele tempels die een bezoek waard blijken te zijn: de Bischwakarma Tempel, gelegen op een groot, open terrein waar kinderen ravotten (de jongetjes) of touwtjespringen (de meiskes). Op het voorplein liggen vele vierkante meters kleurig textiel te drogen. De Haku Bahal die gekenmerkt wordt door een zwaar met struiken en mos overwoekerd klooster. De Minarath Tempel met een enorm Tibetaans gebedswiel dat omsloten is door een traliewerk om antiekrovers te weren. Van de stoepa's zijn alleen de noordelijke en westelijke witgesaust en in goede staat. De oostelijke is een ruïne, terwijl de grootste in het zuiden helemaal begroeid is met gras. Een kilometer verder ligt een permanent Tibetaans vluchtelingenkamp dat ik niet bezoek.

Dagelijks leven gaat zijn gang

Ik ga verder mijn tempeltoer en beland in de koperslagerwijk waar voortdurend het metalige geklop van de ambachtslieden te horen is. Ze hebben er een tempeltje gebouwd waarvan de gevel uit koper, messing en hout is uitgevoerd. Het ziet er letterlijk schitterend uit. In die buurt moet ik op een gegeven moment plaats maken voor een voorbijtrekkende stoet uitgelaten feestvierders. Een auto met bruidspaar komt langzaam voorbijgereden, toegejuicht door de wijkbewoners. Nou ja, hier blijkt weer eens te meer uit dat het leven in deze volksbuurt gewoon zijn gangetje gaat. Even later beland ik voor de tweede keer in een omgeving waar de stad langzaam over gaat in platteland. Er wordt hier chaotisch gebouwd, precies zoals het uitkomt. Niet genoeg geld of materiaal? Geen nood, volgend jaar zien we wel weer verder. Zo wekken alle gebouwen een incomplete indruk, ook al is aan verrassende details zoals magnifiek houtsnijwerk veel aandacht geschonken. De stoepen zijn hier met gras begroeid en er verschijnen bomen langs de weg en in de volkstuinen. Het vee loopt er vrij rond op straat, alleen de melkkoeien heeft men met een touw aan een paal vastgebonden. De bewoners wonen er buiten de deur. Ik zie veel moeders die hun zuigelingen de borst geven, ze generen zich niet voor mijn nieuwsgierige blikken. Een oude, demente bejaarde krijgt van een van zijn kleinkinderen pap gevoerd. De kinderen spelen onbekommerd hun spel: krijgertje, verstoppertje, knikkeren, hinkelen.

Kinderen amuseren zich kostelijk

De allerkleinste zitten te kliederen in een soort zandbak. Op een wat bredere straat wordt een merkwaardige hardloopwedstrijd gehouden. Een tiental meisjes in de leeftijd van 7 tot 10 jaar rennen om het hardst met op hun rug de jongste telg van het gezin gebonden, een soort paardjerijden dus. Enorm veel plezier hebben die meiden! De nieuwste rage onder de jeugd van heel Nepal is een soort voetbal behendigheidsspel. Met de binnenkant van de voet moet je een onregelmatig gevormde prop van rubber of elastiek zo lang mogelijk hoog proberen te houden. Ook meisjes doen fanatiek mee aan dit spelletje. Ik heb het ook geprobeerd, maar meer dan vijf keer het balletje hoog houden lukte mij niet; het balletje is voor mij te onvoorspelbaar.


Veel honden, weinig koeien op straat

Waar mensen zijn, zijn ook honden. In Nepal heb ik er duizenden op straat gezien; doorgaans heerlijk soezend in het zonnetje, maar soms ook in afvalhopen scharrelend en elkaar bevechtend. Ze worden hier niet zo mishandeld als in India, maar je ziet ook maar zelden dat ze worden aangehaald. Hoogstens puppies worden door kinderen geaaid en geknuffeld. Voor de onbekende bezoeker zijn ze niet gevaarlijk. Alleen in de geïsoleerde dorpjes in de bergen worden het verscheurende monsters, want daar moeten ze huis en haard van het baasje beschermen. In dit gedeelte van Patan lopen geen heilige koeien rond. Zal dit komen omdat de bewoners van Patan voor het overgrote deel Boeddhistisch zijn? Buffels en yaks mogen er in ieder geval wel worden gegeten. Op de meeste spijskaarten tref je gerechten aan waar buffelvlees in verwerkt is. De "buffburger' is bij de jeugd heel populair. Ikzelf vind hem ook smakelijk. In de Tibetaanse momo's (gevulde deegbolletjes) wordt vaak buffelvlees verwerkt.

 

Citaat
Behalve trekking in de bergen is ook"whitewater rafting" erg populair,vooral onder jongere toeristen.


Ruzie om souvenirs

Op de terugweg naar Durbar Square koop ik na wat afdingen enkele sets gebruikte munten van Nepal, Bhutan en Tibet. Bij de laatste serie zit zelfs een echte zilveren tussen, die is dan ook een stuk duurder. Eenmaal terug op het plein word ik weer de rijke toerist die zonder schroom belaagd kan worden door de straathandelaars. Ik zwicht uiteindelijk voor een beeldschone verkoopster, maar vergeet dat ik eerder op de dag een jong meisje van rond de twaalf ook al beloofd had iets van haar te kopen. Ze eist nu heel volwassen haar deel van de buit op. De twee (die moeder en dochter zouden kunnen zijn) krijgen hierover hooglopende ruzie. Na een tijdje grijp ik in met een Salomon's oordeel en koop ik van beiden wat spulletjes van zwaar bewerkte Tibetaanse stof. Zij tevreden en ik weer een paar piek lichter. 

Een verlichte geest

Met de taxichauffeur die me naar mijn hotel terug brengt voer ik een interessant gesprek. Hij is voorstander van een klein gezin, hoogstens twee kinderen. Ik vind dat een opmerkelijk standpunt voor een Nepalees, zeker als blijkt dat hij twee dochtertjes heeft en dat genoeg vindt; hij hoeft niet zo nodig ook nog een zoontje. Mensen die eeuwig doorgaan om jongetjes te krijgen "denken verkeerd" tracht hij me duidelijk te maken. We hebben tijd genoeg voor een lange conversatie, want we zitten vast in het avondlijke spitsuur. De taxi mist een heilige koe op een haar na, waarop hij me vertelt dat een collega van hem al twee jaar gevangen zit omdat hij een dergelijk dier had doodgereden. Inderdaad, Nepal is een echte Hindoestaat! Bij het uitstappen geeft de meter een behoorlijk hoog bedrag aan, twee keer zoveel als voor de heenreis. Zal wel komen door al die opstoppingen.

Pervers straatjochie

Later op de avond breng ik een bezoekje aan het e-mail kantoortje, maar er is nog steeds geen bericht van Clim binnengekomen. Het is niet zo koud als op andere avonden, zodat ik een avondwandeling naar de drukke pleinen Thaiti Tole en Asan Tole maak. Rondom een kleine stoepa staan en liggen straatkinderen zich te amuseren, zo te zien zijn het kinderen van onaanraakbaren, ook al bestaat die groep hier niet officieel. Als een klein jochie mij opmerkt komt hij aangesneld om te bedelen. Als hij niks krijgt begint hij krijsend te zingen, terwijl hij zijn vervuilde onderbuikje naar voren duwt en obscene gebaren maakt. De andere kinderen komen om hem heen staan te joelen. Hij draait nog sneller met zijn heupen en stoot geil met zijn bekken naar voren als ware hij een volleerde Chippendale. Hij grijpt op een gegeven moment zelfs naar zijn kruis en ontbloot zijn piemeltje. Dan houd ik het voor gezien en ga er vandoor. Hier wil ik niet bij betrokken worden. Een hele tijd daarna loop ik nog na te denken over dat beschamende tafereel. Ik vraag me af of er hier westerse invloed in het spel is. Zouden er pedofiele toeristen kunnen zijn die hem tot zo iets aangezet kunnen hebben? Of heeft hij op de televisie een stage act van Michael Jackson gezien, een optreden dat hij aan het persifleren was? Ik kom er niet uit.

Pagina's op deze Nepal - site:
aankomst ] Swayambudhinath ] beetjeziek ] Pashupathinath ] Bodnath ] Kathmandu ] dorpsleven ] [ Patan ] busreis ] Pokhara ] Sarangkot ] Fishtaillodge ] Himalaya ] Bhaktapur ] zakkenroller ] terugvliegen ]

Ga naar de andere landen van onze reis site!
Alaska   /   Argentinië     /   Belize   /   Canada   /   China   /   Chili   /   Cuba   /   Curaçao   /   Ecuador  /   Egypte    /   Guatemala   /   India   /   Indonesië   /  Israel   /   Jordanië  /  Madeira  /   Maleisië   /   Marokko    /   Mexico1  /  Mexico2 Oezbekistan   /   Paraguay   /   Peru   /   Rusland   /   Singapore   /   Sri Lanka   /   Syrië    /   Thailand   /   Turkije   /   Uruguay   /   Zuid-Afrika