Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 37

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37    

Plötsligt nyval i Grekland

När premiärminister Kostas Karamanlis utlyste nyval i förra veckan, verkade det vara ett mycket märkligt beslut.

ANTHEE CARASSAVA
Aten
Bara halvvägs igenom andra mandatperioden har Greklands premiärminister, Kostas Karamanlis, råkat ut för skandaler, dalande popularitet, en ekonomi som balanserar på randen till recession och hård kritik för sitt sätt att hantera de ödesdigra skogsbränderna runt Aten.
Varför utlysa nyval, när opinionsmätningarna pekar entydigt på nederlag?
”Det ser ut som politiskt självmord”, sade en erfaren regeringsrådgivare och politisk strateg, som vill vara anonym. ”Men det är det inte. Det är ett rationellt beslut i en irrationell politisk belägenhet”.

Det återstår att se. Val skulle egentligen inte ha ägt rum förrän i september 2011, och Karamanlis har upprepade gånger sagt att han tänker sitta mandattiden ut och hjälpa landet att avvärja recession.
Men denna sommaren har den socialistiska oppositionen, med opinionen i ryggen, sagt att den tänker tvinga fram nyval i mars, när parlamentet ska rösta på president, en ceremoniell post i Grekland.
Inför något som Karamanlis kallar ”politisk utpressning” steg han i förra veckan fram och meddelade att han inte tänker tolerera att styra i rollen som ”lam anka”, d v s oduglig regeringschef.
”Det vore ansvarslöst av mig att låta landet och dess ekonomi driva planlöst under en sex månader lång förvalsperiod”, sade premiärministern i ett tv-tal till nationen. ”Detta vore förkastligt för ett land som behöver reformer och politiskt lugn”.

Karamanlis val – nyval redan 4 oktober – ger väljarna ett tydligt vägval, säger premiärministern själv. De måste välja mellan ”tuffa, men ansvarsfulla åtgärder”, som förespråkas av den sittande mitten-högerregeringen, och ”socialisternas populistiska löften, som skulle kunna förvärra den aktuella krisen”.
Karamanlis svepte bort en generation socialistiska regeringar när han tog makten 2004 och lovade att styra ”moderat och ödmjukt” och att rensa upp i ekonomin och den offentliga byråkratin.
Men sedan hans knappa seger i valen 2007 har hans regering, som bara har ett mandats övervikt i parlamentet, plågats av korruptionsskandaler, politiskt kaos och sociala oroligheter, som i december förra året urartade i våldsamma protester mot den ekonomiska politiken.

Karamanlis beslut att utlysa nyval, trots motstånd från några av regeringens ministrar, förbryllar många politiska bedömare.
”Det är inte första gången som nyval utlyses”, påpekar den politiske kommentatorn Yannis Pretenderis från tidningen To Vima i Aten. ”Det är bara första gången de utlyses av en premiärminister, som står inför ett säkert valnederlag”.
Karamanlis understryker att en långdragen valperiod, och de traditionella vallöften som brukar inkluderas i valkampanjer, skulle vara ödesdigra för en ekonomi, som redan vacklar.
Andra bedömare avfärdar hans nyval som en cynisk komplott i vilken han utnyttjar ekonomin som en förevändning för att rädda sin egen politiska karriär.
”I en tid när ekonomin går dåligt, överger Karamanlis skeppet och lämnar sina kamrater – de grekiska väljarna som har svårt att få pengarna att räcka – utan livlina”, hävdar George Kyrtsos, politisk kommentator på tidningen City Press.
”I stället för att anta ett hjälppaket och hålla fast kurs, föredrar Karamanlis att utlysa val och överlåta kaoset till sina politiska fiender, så att han själv kan förbereda nästa drag, d v s en politisk comeback”.

Regeringsledamöter och bedömare säger att den hårt ansatte premiärministern först övervägde en genomgripande ommöblering i regeringen. Men han ändrade sig efter det att ekonomiska prognoser hade varnat för att landets ekonomi var på väg att bli ännu sämre, vilket en regeringsommöblering inte hade kunnat förhindra.
Den grekiska regeringen står under hård press från EU-kommissionen att införa åtstramningsåtgärder för att minska årets budgetunderskott under det tillåtna taket på tre procent av bruttonationalprodukten, öka konkurrenskraften och minska den snabbt växande statsskulden.
Grekland har redan lånat drygt 50 miljarder euro i år för att finansiera underskottet, som beräknas överstiga sex procent av BNP, enligt ett budgetutkast för 2010.
Det socialistiska partiet, Pasok, har brutit de konservativas ledning i opinionsmätningarna för första gången sedan 2004. Aktuella mätningar ger Pasok sex procents försprång, men det är osäkert om partiet får tillräckligt många röster för egen majoritet.
”Hur det än går kan man konstatera att Karamanlis tid är slut. Grekland vänder ännu ett blad i sin politiska historia”, säger Kyrtsos.
© 2009 TEMPUS/The New York Times