Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 08

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07  

Frankrike
2009-08 s 3-4
"Vila är inget för Frankrikes president"
Nicolas Sarkozy vill göra det lagligt att arbeta på vilodagen. Gud hjälpe honom!
Tanken på öppna butiker på söndagen är en symbolisk kärna i Sarkozys ekonomiska ideologi. Men en stor del av den politiska eliten vänder sig mot detta. Lagen om aldrig på en söndag har varit i kraft sedan 1906 och innehåller redan många undantag. Han vill också göra det möjligt för de som vill, att arbeta till 70-årsdagen. Nu har han också fått motstånd från den socialistiska oppositionen som fått en ny ledare i den förra arbetsmarknadsministern Martine Aubry, som var 35-timmarsveckans arkitekt.

Turkiet
2009-08 s 5-7
"Vilken väg väljer Turkiet?  hela artikeln
Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan, uppträdde minst sagt självsäkert på Världsekonomiskt forum i Davos för några veckor sedan, och han hyllades av hela den muslimska världen. Frågan är vad det betyder för närmandet mellan Ankara och västmakterna. Araber och iranier trodde inte sina öron när de hörde en turkisk regeringschef uttala sig mer radikalt och kritiskt om Israel än de flesta av hans muslimska ämbetskolleger. Erdogan kan riskera handeln med Israel som är värd över två miljarder dollar per år och särskilt de aktuella obemannade israeltillverkade spionflygplanen. Ankaras hittills enda triumfkort gentemot väst är Nabuccoledningen genom vilken naturgas från Kaspiska havet ska transporteras till Västeuropa via Turkiet. Vad har Erdogan i sikte? Vill han ha en starkare roll i den muslimska världen?

Italien
2009-08 s 7
"Veltroni avgår"
Den italienske oppositionsledaren Walter Veltroni meddelade på tisdagen att han avgår från sin post. Han motiverar avgången med att han har blivit ett problem för sitt parti. Han har bara varit partiledare i ett år och hans främsta mål var att ena den splittrade vänstern. Han tar tidigare varit borgmästare i Rom, där han blev mycket populär.

Tjeckien
2009-08 s 7
"Tjeckien vill ta emot Obama"
Den tjeckiska regeringen försöker få president Obama till Prag i början av april för ett möte med EU-ländernas 27 ledare. Landets utrikesminister, Karel Schwarzenberg, understryker att den amerikanske presidenten vore en fjäder i hatten för alla små EU-länder och också vara ett viktigt budskap till Moskva, som ännu inte har dragit tillbaka sina militära styrkor från de georgiska territorierna Sydossetien och Abchazien.

Finanskrisen
2009-08 s 9-12
"Det jäser av oro"
50 miljoner jobb kan försvinna i år. Franska och brittiska fackförbund utropar strejk. Torsdagen den 29 januari drev krisen ut upp emot 2,5 miljoner människor på gatorna i bland annat Marseille, Brest och Bordeaux. Det var den hittills kraftfullaste protestaktionen mot Frankrikes nuvarande president. Två tredjedelar av fransmännen tror inte att deras regering förmår hantera krisen effektivt.
Gordon Browns anseende dalar ännu fortare än Sarkozys. Det oppositionella torypartiet har ett försprång på 10 - 12 procentenheter framför Labour.
I Ryssland kommenderar premiärminister Putin ut poliser på gatorna sedan kommunister och regeringsmotståndare tagit gatorna i besittning i Pskov och Volgograd och ända långt borta i Vladivostok. I Moskva vågade vänsteroppositionella till och med demonstrera på Röda Torget. Putins system är inte kapabelt att reagera flexibelt i en allvarlig kris. Arbetare tar sina liv när de inte kan betala de skulder i euro de tagit för att köpa bostäder och bilar sedan rubelns värde halverats.
Beijing satsar pengar på välfärdssystemet och försöker köpa sig lugn och ro med gåvor till de allra fattigaste. Trycket från medborgarna växer. Den galopperande tillväxten som hittills har legitimerat kommunistpartiets maktinnehav har bromsat. Det är framför allt den kringflyttande arbetskraften, så kallade migrerande arbetare som vållar den kinesiska regeringen bekymmer
I hela världen kan omkring 50 miljoner arbetstillfällen gå förlorade de närmaste elva månaderna.

2009-08 s 13-15
"Högmod går före fall"
Sjunkande oljepriser skapar ur västmakternas perspektiv en oväntad diplomatisk ljusglimt mitt i den globala recessionen. Oljetsarerna Vladimir Putin, Hugo Chávez och Mahmoud Ahmadinejad har mindre pengar att röra sig med, vilket tvingar dem att bli mindre karska. Imperierna som de byggt på olja visar sig vara instabila, sårbara för inflation och arbetslöshet och därtill kommer ökande politisk oro som äventyrar ledarnas personliga makt. Oljetsarernas försvagade positioner är en oväntad ljusglimt i den för övrigt mörka globala recessionen. Det går rasande snabbt utför. Oljeländerna drabbas hårdare än de flesta länder av den globala lånekrisen. Kollapsen var emellertid långtifrån oundviklig. Oljetsarerna själva grävde sina gravar genom att inte investera tillräckligt mycket i förbättringar av oljefälten eller i utvecklingen av andra exportprodukter än olja.

Ryssland
2009-08 s 16-17
"Det mullrar i ryska fjärran östern" hela artikeln
Regimkritiska protestaktioner långt borta i östligaste Ryssland oroar makthavarna I Kreml som tar missnöjesyttringar på största allvar. Bilhandlarna i Vladivostok har iscensatt stora demonstrationer sedan Putin införde höga importavgifter på japanska bilar för att komma tillrätta med finanskrisen. Moskva skickade specialpolis - 9 timmars flygresa. Oroligheterna i Fjärran östern varslar om växande missnöje med den ryska regeringen.

Israel, Palestina
2009-08 s 17-20
"Det är bäddat för förändring"
Israel och palestinierna verkar sitta fast i ett giftigt träsk. Men USAs president, Barack Obama, har en chans att dra loss fienderna ur träsket trots att de israeliska väljarna har tagit ett tydligt steg åt höger. Efter Israels massiva anfall mot Gazaremsan i december och januari finns det inga garantier alls för att den rådande vapenvilan kommer att respekteras av Hamas som fortfarande styr Gaza trots israelernas övermakt. En ny amerikansk policy kan inte få effekt förrän efter presidentvalet i Iran i juni, när den oberäknelige Mahmoud Ahmadinejad kanske förlorar. Han fortsätter tillsvidare att uppmana Hamas att försvåra samtal med Israel. En uppgörelse mellan Israel och Syrien verkar mer lovande.
Obama står inför tre tidiga utmaningar. För det första måste han beskriva sin vision om en palestinsk stat. Hur ska den se ut? Vilka gränser ska den ha och vem ska bevaka dem?
Den andra är att varna Israel för att fortsatt expansion av bosättningarna på Västbanken är totalt oacceptabel och kan få smärtsamma efterräkningar. USA kanske inte kommer att fortsätta att lägga sitt veto mot Israel-kritiska resolutioner i FNs säkerhetsråd. Den tredje och svåraste utmaningen är att involvera Hamas i förhandlingar. I dag står Hamas utanför därför att det vägrar att uppfylla tre orubbliga villkor: att ta avstånd från terrorism, acceptera Israels rätt att existera och godta tidigare ingångna avtal. Hamas vill förgöra Israel och inför sharialag i hela det palestinska territoriet mellan Jordanfloden och Medelhavet. Men det är helt klart att det råder motsättningar också inom Hamas. Ledarskapet är splittrat. Meshaal sitter i Damaskus och Haniyeh i Gaza.

Iran
2009-08 s 21-22
"Att prata med Iran"
Obamas administration har föreslagit att man ska inleda samtal med Iran. För att det ska bli några meningsfulla samtal med Iran måste språkbruket ändras först inte minst iraniernas ordval. Mahmoud Ahmadinejad kräver att Obama först ska be om ursäkt för Amerikas många påstådda brott mot det iranska folket sedan tiden för en statskupp 1953 som USA stödde. Han har en lång lista på oförrätter. Om iranierna vill bemötas med respekt måste de också uppträda respektfullt. Iran är det enda land där tusentals människor varje vecka samlas för att ropa "Död åt Amerika".

2009-08 s 22
"Reformvännerna för fram en motvillig Khatami"
Mohammed Khatami, tidigare iransk president med reformambitioner, ställer upp i presidentvalet i juni. Han står under hård press från oppositionella i Iran att hjälpa till att störta den sittande presidenten, Mahmoud Ahmadinejad.
En seger för Khatami skulle förbättra Irans möjligheter till en dialog med USA. Khatami anses vara den ende med kapacitet att besegra Mahmoud Ahmadinejad. Ayatollah Ali Khamenei som har den verkliga makten i Iran stöder omval av den sittande presidenten men sägs inte ha för avsikt att blanda sig i valet.

Venezuela
2009-08 s 23-24
"Chávez fick som han ville"  hela artikeln
President Hugo Chávez vann söndagens folkomröstning lätt. Runt 54,4 % stödde presidentens förslag. Resultatet av omröstningen betyder att han, och andra politiska kandidater, kan ställa upp för omval hur många gånger som helst. Chávez seger ger nytt liv åt hans socialistiskt inspirerade revolution, just när han firar tio år vid makten. Chávez har flera stora institutioner bakom sig, däribland nationalförsamlingen och hela den federala byråkratin. Kritikerna menar att Chávez försöker dölja att fallande oljepriset är ett bekymmer genom att arrangera folkomröstning och shower.

Bolivia
2009-08 s 24-25
"Litium ska göra Bolivia rikt"
Bolivia har en värdefull råvara, och den tänker landets regering inte ge bort gratis. Litium är en viktig komponent i batterier till bilar och annan elektronik. Nästa generations elektriska bilar eller hybridbilar kräver tillgång till stora mängder litium. I inget land finns det så mycket som i just Bolivia. 5,4 miljoner ton kan på sikt utvinnas i Bolivia jämfört med tre miljoner ton i Chile, 1,1 i Kina och bara 0,4 i USA. Kina är idag den största litiumproducenten och exploaterar fyndigheterna under de tibetanska saltfälten.

Pakistan
2009-08 s 26-27
"Pakistanska talibaner inför sharialag"
Regeringen säger ja till shariadomstolar i ett försök att tillmötesgå fundamentalisterna i ett stort område i landets nordvästra del kallat Malakand. Religiösa experter, så kallade qazi, kommer att sitta i domstolen tillsammans med en sekulär domare. Militanta, pakistanska talibaner utlyste i söndags kväll vapenvila som svar på regeringens godkännande. Det är bara en "goodwill gest" som bara varar i 10 dagar.

Indien
2009-08 s 27-28
"I väntan på en demokratisk flodvåg"
Premiärminister Manmohan Singh är konvalescent efter en hjärtoperation, och Indien förbereder sig för val senare i vår. Vilket slags regering som därefter ska styra landet kan man bara gissa. 47 politiska partier bjöds in för en gemensam information om valet. Nästan 700 miljoner väljare har registrerats. De två högst valfunktionärerna är starkt oense. N Gopalaswami, valkommissionens chef, har försökt avskeda den biträdande chefen, Navin Chawla, som han beskyllt för att vara partisk till förmån för det regerande Kongresspartiet. Chawla väntas ta över efter Gopalaswami när denne avgår med pension i april, vilket starkt irriterar Kongresspartiets huvudmotståndare BJP. Inget av de två största partierna kan hoppas erövra egen majoritet i valet. Därför anstränger de sig för att rekrytera allierade bland regionala partier, kastbaserade grupperingar och vänsterns partier. Singhs hälsotillstånd är ett bekymmer för Kongresspartiet. Partiets ledare Sonia Gandhi, vill att Singh ska sitta kvar på sin post tills hennes son Rahul anses vara mogen för jobbet.
BJP slits mellan två interna grupperingar, hinduideologer och sekulära frimarknadsanhängare. I Uttar Pradeshs delstatsval 2007 gjorde BJP ett mycket dåligt val medan Bahujan Samajpartiet som företräder daliterna, hinduismens före detta "orörbara", tog hem segern. Partiet leds av en livlig och skandalbenägen kvinna, Mayawati. Till omkring 250 miljoner daliters glädje och alla andras förundran hoppas Mayawati lägga beslag på premiärministerposten för egen räkning. Hon är en av två poler runt vilka en regering utan vare sig Kongresspartiet eller BJP skulle kunna bildas.
Den andra polen är en koalition av irriterade före detta allierade till både BJP och Kongresspartiet, inklusive kommunistpartiet och olika regionala grupper som tillsammans kallas för "tredje fronten".

Läs originalartikeln i the Economist: "Awaiting the democratic tide" eller här.

Kina
2009-08 s 29-30
"Sämre tider för Kinas unga"
Den kinesiska drömmen måste anpassas till den nya verkligheten. Nu ställs miljontals unga människor inför risken att en god utbildning inte är tillräckligt. I slutet av 2008 fanns det 1,5 miljoner nya akademiker som inte fått jobb. Studenternas symboliska betydelse för regeringen är enorm även om de bara utgör 6 % av befolkningen. Föräldrar satsar stora mängder pengar i sina barns utbildning, snarare än att spara dem till ålderdomen. Tanken är naturligtvis att barnen ska få lönsamma jobb och kunna ta hand som sina åldrade föräldrar. Vem som får skulden för grusade förhoppningar beror på hur regeringen i Beijing reagerar. Kinas ledare måste hjälpa landets högskoleutbildade ungdomar att anpassa sina förväntningar till den nya verkligheten.

Nordkorea
2009-08 s 30-31
"Livet på andra sidan"  hela artikeln
Många av de nordkoreaner som hoppar av till Sydkorea har en skev bild av livet på andra sidan. De tror att champagnen flödar och att trångboddhet är ett okänt begrepp. Många tror att den lyxiga livsstil som man kan se i TV-serier från insmugglade DVD-skivor är standard i Sydkorea. De blir kanske lite besvikna, men å andra sidan får de säga och tycka vad de vill. De flesta nykomlingarna från Nordkorea bor i cirka tre månader i statliga läger där de undervisas i kapitalism och demokrati. De får också lära sig praktiska färdigheter som att använda bankomat och hushållsmaskiner. 60 års separation har också gjort att många nordkoreaner tycker sig tala ett helt annat språk. Alla låneord framför allt från engelskan i Sydkorea förvirrar många nordkoreaner.