Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 10

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09  

EU, Finanskrisen
2009-10 s 3-4
"EUs ledare ska besegra krisen och hjälpa varandra"  hela artikeln
En snabbt växande finanskris i Central- och Östeuropa och ökande oro för att recessionen blir djup och lång i hela Europa var anledningen till att EUs ledare samlades i Bryssel det gångna veckoslutet för ännu ett "katastrofmöte". Eller, om man ska vara lite mera exakt, två separata toppmöten. För tidigare under dagen träffades regeringscheferna i de nio östeuropeiska länder som ingår i EU på Polens ambassad för att prata ostört. Detta underströk djupa motsättningar och oenighet mellan Europas politiker. De nio är hårt ansatta ekonomiskt liksom Irland och Grekland i eurozonen.
EUs ordförandeland, Tjeckien, hade kallat till mötet för att visa på att EU är aktivt och enat. Man enades om att varje land ska hjälpa de östeuropeiska ekonomierna utan att bryta om den inre marknadens regelverk.

Österrike
2009-10 s 4
"Högervind i Österrike"
I regionvalen i Kärnten och Salzburg gick de österrikiska socialdemokraterna kraftigt bakåt medan Jörg Haiders arvtagare firade stora triumfer. I Kärnten tappade socialdemokraterna tio procentenheter till 28,8 % och BZÖ (Framtidsalliansen, Bündnis Zukunft Österreich)
gick framåt och fick egen majoritet i regionparlamentet och i Salzburg ökade Frihetspartiet sin väljarandel från 8,7 till 13,2 %) på bekostnad av socialdemokraterna som tappade 6 procentenheter och landade på 39,5 %.
Original artikel i Neue Züricher Zeitung.

Spanien
2009-10 s 4-5
"Baskien byter spår"
Väljarna i den baskiska regionen i norra Spanien satte i söndags punkt för 29 år av nationalistiskt styre i regionen. Inget enskilt parti fick majoritet men nederlaget för Baskiens nationalistparti, lett av den nuvarande regionale regeringschefen, Juan Jose Ibarretxe kan ge det socialistiska partiet regeringsmakten. Premiärminister Zapateros medgörlighet när det gäller utökad autonomi för de olika regionerna tros ha tilltalat de baskiska väljarna. I Galicien besegrade folkpartiet, PP, socialisterna.

Bosnien
2009-10 s 5-6
"Ingenting håller samman Bosnien"  hela artikeln
Motsättningarna ökar i det bräckliga Bosnien, där serberna fortfarande pratar om självständighet. För två veckor sedan skickade den federala polisen en rapport till riksåklagaren med anklagelser om korruption, bedrägeri och missbruk av allmänna medel mot Republika Srpskas premiärminister, Milorad Dodik. Hans talesman Gordan Milosevic, hävdar att anklagelserna har politisk grund. Dodik säger sig helt ha förlorat förtroendet för staten Bosnien-Herzegovina. Han kräver att Bosniens serbiska republik får självstyre och rätt att hålla folkomröstning om eventuell självständighet. Ett utträde ur Bosnien-Herzegovina kan uppfattas som en krigsförklaring och kunna leda till en internationell isolering.

Albanien
2009-10 s 6-7
"Valfeber i Albanien"
Valen i Albanien senare i år ser ut att ta en mycket jämn kamp. Ed Rama som är socialisternas färgstarke ledare studerar Barack Obamas tal och inriktar sig på förändring när han utmanar premiärminister Sali Berisha, som är Demokratiska partiets ledare. Ed Rama har varit borgmästare i Tirana sedan 2000 och Berisha har spelat en viktig roll i den albanska politiken ända sedan kommunismen kollapsade 1991. Tirana har förändrats totalt. Berisha varnar för socialistpartiets kommunistiska rötter. Mycket talar för att valkampanjen blir både smutsig och tröttsam.

Ryssland, USA
2009-10 s 7
"Mjukare toner mellan Washington och Kreml"
I ett "hemligt" brev till president Medvedev erbjuder USAs president Barack Obama att skrinlägga planerna på missilförsvar i Europa i utbyte mot att Ryssland engagerar sig i arbetet att stoppa Irans utveckling av kärnvapen. Obama anses sig erbjuda en nystart i relationerna med Ryssland efter de motiga åren med Bush. Hillary Clinton som träffat Rysslands utrikesminister i Genève för att diskutera missilförsvaret är inte lika försonlig. Hon menar att ett sådant försvar är nödvändigt också mot ett Iran utan kärnvapen.

Guinea-Bissau
2009-10 s 9
"Mord på hög nivå"
Guinea-Bissaus president, João Bernardo Vieira, mördades i måndags av militären i det som allmänt tolkas som en hämndaktion för mordet bara några timmar tidigare på arméchefen i detta våldsamma och narkotikakorrumperade land. Den döde presidenten och flera ledande militärer har anklagats för att sko sig på den lukrativa narkotikahandeln.

Ryssland
2009-10 s 9
"Putins parti vann"
Premiärminister Vladimir Putins parti, Enade Ryssland, segrade lätt i söndagens region- och kommunval. Kommunistpartiet, som hade klagat på valfusk, fick näst flest röster men var inte ens i närheten av Enade Ryssland. TV och andra medier favoriserar "Enade Ryssland" och av parlamentets fyra partier är det bara kommunisterna som försöker opponera sig.

Islam, Bosnien
2009-10 s 10-13
"Profetens femte kolonn finns i Sarajevo"
I Sarajevo, som en gång i tiden kallades för Balkans Jerusalem, är islamisterna på frammarsch. Nu är staden den islamiska andlighetens högborg i Europa. Med hjälp av arabiska sponsorer och stabila nätverk ser fundamentalisterna till att säkra återväxten. Detta hotar den statliga enheten mellan muslimer, serber och kroater.
Kung Fahdmoskén är uppkallad efter den saudiske monarken Fahd Bin Abd al-Aziz Al saud och betalad av det saudiska kungahuset. Den är den största moskén på Balkan och en samlingsplats för muslimska fundamentalister i Bosnien-Hercegovina. Imamen Nezim Halilovic är ledare för Wahhabiterna som fundamentalisterna kallas. Själva kallar de sig för Salafiter, efter en av sunnismens ultrakonservativa grenar.
Kriget på Balkan på 1990-talet satte traumatiska spår i Bosniens traditionellt världsliga muslimer som blev ett lätt byte för islamisterna. Under kriget dök det upp gudskrigare från arabiska och nordafrikanska länder för att frivilligt slåss på bosniakernas sida. De förde med sig frön till en salafitisk väckelse. Idag erkänner ungefär 60 000 bosniaker sig till Wahhabismen. Vad som är "halal" och "haram" måste de nu lära sig av skäggiga missionärer från arabländerna. De får reda på att de tidigare levt efter irrläror och gudlöst. Till exempel att den kvinna som arbetar som städerska på en bank lever i synd eftersom banken tar ränta på utlånade pengar! Och detta i landet Bosnien som för drygt 8 månader sedan undertecknade ett associeringsavtal med EU! Srdjan Dizdarevic, ordförande i Helsingforskommittén i Bosnien talar om "det civila samhällets nederlag" och om fascistisk "retorik". I skolorna förbjuds den "kristna" jultomten, "Lillefar Frost".
Originalartikel i der Spiegel eller läs den här.
Se också artikeln "Fundamentalist Islam Finds Fertile Ground in Bosnia", 2007.

Islam, Pakistan
2009-10 s 14-17
"Att leva med radikal islamism"
Man måste inte acceptera stening till döds av kriminella. Man måste inte heller bemöta alla islamister som om de vore potentiella terrorister. Detta menar Fareed Zakaria i en artikel i Newsweek. Många fruktar att inrättandet av islamska domstolar leder till att flickskolor förstörs, att filmer förbjuds, och att offentliga avrättningar blir en vanlig företeelse. Domstolarna styr enligt sharialagen, en strikt tolkning av Islam, ingen musik, ingen alkohol, ingen rökning och ingen kvinnlig frigörelse. Den afghanske domaren Shinwari har förbjudit kvinnor att sjungas i TV och vill ha totalförbud för kabel- och satellit TV. Han ogillar att män och kvinnor utbildas tillsammans och håller fast vid dödsstraff.
Vad som hänt är att det radikala islam fått ett starkt fotfäste i muslimernas sinnen. Den viktigaste orsaken till detta är de "muslimska ländernas oförmåga att utvecklas politiskt och ekonomiskt".
I Pakistan är staten på väg att förlora både legitimitet och kapacitet att verkligen styra landet. Många människor började längta efter de gamla sharia-domstolarnas enkla om än brutala rättvisa. När de sekulära politikerna orsakar kaos och korruption föredrar folk, ordning och reda, trots att de har islamitiska förtecken.
Islamister saknar svar på den moderna världens problem. Deras världssyn tillgodoser inte moderna män och kvinnors förväntningar. Men det gör den liberala demokratin som därför är det effektivaste vapnet av alla.

Israel, Palestina
2009-10 s 18
"Tala om förvecklingar!"
Palestinska rivaler pratar om fred. Efter ett möte i Kairo meddelade förhandlare att Fatah och Hamas har tillsatt kommittéer som ska undersöka förutsättningarna för en palestinsk samlingsregering, nya val och många andra frågor. Arbetet ska vara klart om några veckor. Försoningsmötet var det första sedan den militanta, islamiska gruppen Hamas tog kontroll över Gaza i juni 2007.
I Israel diskuterar valets segrare Benjamin Netanyahu med eventuella regeringspartners.

2009-10 s 19-20
"Vi är ett rasande folk"
Intervju med den politiske veteranen Avraham Burg som tidigare var talman i det israeliska parlamentet Knesset. Hans far Josef överlevde förintelsen och var minister i Menachem Begins regering. I sin bok "Hitler är besegrad" ifrågasätter Burg några av kärnpunkterna i israelernas självuppfattning. Han politiska hemvist idag är Merezpartiet och det krympte i senaste valet till tre mandat i Knesset. Han menar att det israeliska samhället har tagit som gisslan av bosättarrörelsen på samma sätt som palestinierna av Hamas. Israel är ett mycket effektivt land men ett land utan profetisk mission och orsaken till det är "förintelsens absoluta monopol på alla aspekter av våra liv", skriver han i sin bok. "Förintelsen är mer närvarande i våra liv än Gud". Skuldkomplexet i anknytning till förintelsen har gjort nationen besatt av säkerhetstänkande som ofta urartar till primitiv krigföring. Vi är ett rasande folk, ett aggressivt folk.

Saudiarabien
2009-10 s 21    hela artikeln
"Kupp uppifrån"
Kung Abdullah, 85 år, överraskar omvärlden med reformer och radikal personalpolitik. Han markerar en viktig kursändring genom att avsätta domare och utnämna Nura al-Fajis till biträdande utbildningsminister. Hon är den första kvinnliga ministern i den wahhabitiska oljemonarkin.
Kung Abdullah vill förmodligen med sina beslut jämnas vägen för en efterträdare från kungafamiljens framstegsvänliga gren. Kronprinsen Sultan är 84 år och försvarsminister. Han är sjuk och Kung Abdullah vill nominera dennes son som sin efterträdare. Han heter prins Bandar Bin Sultan och är 58 år. I drygt 20 år var han Saudiarabiens ambassadör i USA och anses vara en person med ett gott öga till västmakterna.

Kuba
2009-10 s 22
"Raúl Castro möblerar om"
Kubas president har bytt ut några av brodern Fidels trotjänare mot personer som står honom själv nära. Det handlar om utrikesminister Felipe Perez Roque och kabinettschefen. Samtidigt har vicepresident Carlos Lages stora makt reducerats. Han får behålla sin post men han ersätts på posten som kabinettssekreterare av general José Ricardo Guerra som är en av landets ledande militärer.
Fidel Castro har inte framträtt offentligt sedan i juli 2006. Den förre presidentens sjukdom är en statshemlighet.

Tibet
2009-10 s 22-25
"Tronföljden är en knivig fråga för tibetanerna"
Karmapa Lama fick som barn utmärkelsen "levande gud" och vid sju års ålder kröntes han som den 17:e inkarnationen av en rad buddistiska ledare i Kagyusekten. Som 14-åring flydde han från Tibet och anslöt sig till den tibetanske exilledaren i Indien, Dalai Lama. Enligt traditionen kommer den 14:e Dalai Laman i praktiken att överlåta makten till sig själv när han reinkarneras efter sin död. Den person (det barn) som hans ande kommer att uppstå i kan finnas över ett stort område och en av de märkligaste ritualerna i den tibetanska buddismen är när en sökkommission bestående av munkar tolkar tecken, tyder drömmar och läser av mystiska symboler på avlägset belägna sjöar, för att kunna hitta och installera den näste Dalai Laman på tronen. Problemet är att det tar minst 20 år innan detta barn blivit vuxen och axla ansvaret för sitt folk. Under den tiden skulle Karmapa Lama kunna tjäna som en tillfällig ersättare. Eftersom han kommer från en annan sekt kan han aldrig bli Dalai Lama men han skulle kunna fungera som regent till sen reinkarnation av Dalai Lama når vuxen ålder.
Å andra sidan påstår Dalai Lama att han enligt en doktrin kallad madey tulku har rätt att utse sin egen reinkarnation medan han fortfarande lever. Detta förslag har de kinesiska myndigheterna förkastat.

Läs också här.

2009-10 s 26-27
"Tibetanerna bojkottade nyårsfirandet i protest"    hela artikeln
Munkar nomader och affärsmän förvandlade det traditionellt glada nyårsfirandet, Losar, till en sorgesång till minne av dem som dödades i fjolårets konflikt och till en bön att ledaren Dalai Lama måtte återkomma efter exilen. För 50 år sedan tvingades Dalai Lama fly till Indien efter ett uppror. Det dämpade nyårsfirandet speglade den motvilja som många av Kinas sex miljoner tibetaner känner mot de etniska hankinesernas dominans.

Kina
2009-10 s 27-29
"Tillbaka till gården"
De senaste 30 åren, medan Kinas ekonomi har vuxit i rasande fart, har landet upplevt världens största interna folkvandring. Runt 250 miljoner jordbrukare och andra har övergivit fattig landsbygd till förmån för fabriksarbete och bekvämare liv närmare kusten.
Nu när ekonomin mattas av tvingas många fabriker stänga och ar betslösheten tror närma sig 10 %. 20 miljoner utflyttade kineser har återvänt hem för att översvämma områden där arbetsföra, utbildade ungdomar tidigare var mycket sällsynta. Detta skapar stor oro i myndigheter som fruktar att arbetslösa unga män ska slå sig ihop och ta till våld och begå brott. Det kan emellertid också bli en inspiration till att starta nya företag som stora infrastrukturprojekt som en järnväg för höghastighetståg och nya motorvägar. Statliga program skapas för att avvärja Beijings värsta mardröm: växande allmän ilska som exploderar på gator och torg.

Miljö, Samhälle
2009-10 s 29-30
"Är plastkassen en miljöbov eller inte?"
Många pratar om förbud men får gör något konkret. Förra sommaren införde blev myndigheterna Seattle de första i USA att införa en avgift på 20 cent på plast- och papperskassar i butikerna. En petition från en plastkassetillverkare stoppade beslutet och nu ska avgörandet tas i en folkomröstning i höst. Plastkassen beskylls för att skräpa ner på gator och i havet och för att orsaka koldioxidutsläpp i samband med tillverkning och transport. San Francisco var den första stora staden som förbjöd plastkassar 2007. Tillverkarna av kassar påstår att de ökat återanvändningen med hjälp0 av utbildningsprogram och fler behållare för använda kassar.

Original artikel i NY Times eller läs den här.

IT, Samhälle
2009-10 s 30-31
"Internet i diplomatins tjänst"
Regeringen i Washington tänker använda internet för att omvända skeptiker och fiender. Problemet är bara att Washington inte kom på idén först. Många tyranner är redan ute på nätet. Teheran, Beijing och Moskva finns redan på Internet och de senaste månaderna har de intensifierat arbetet med att manipulera sina hemmaopinioner. Kanske internet snarare gör arbetet svårare för regeringen i Washington än tvärtom.