Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 37

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37    

Från revolutionär till populistisk diktator

President Hugo Chávez i Venezuela finansierar sin 2000-talssocialism med pengar från oljeindustrin. Motarbetad av en allt starkare opposition försöker han nu cementera sitt envälde.

JENS GLÜSING
Caracas
Ett stort plakat pryder militärfängelset i Los Teques, som är en förort till Caracas: ”Fosterland, socialism eller döden” lyder budskapet. Framför ingången till cellerna trängs anhöriga till de intagna. Soldater undersöker köttpastejer, kakor och andra medhavda livsmedel för att stoppa smuggling av mobiltelefoner och vapen.
Den mest kända internen i Venezuela sitter i en rymlig cell på tredje våningen. General Raúl Isaías Baduel är 54 år och var tidigare försvarsminister och arméchef. Nu tar han tacksamt emot några tidningar, som hans väktare tillåter. Tillgång till telefon eller internet kan han bara drömma om.
För fem månader sedan överfölls han av beväpnade män i närheten av sin bostad. När han försökte kalla på hjälp via mobiltelefonen tryckte en av männen en pistol mot hans panna. I en diskret bil fördes han sedan till en kasern, där männen förklarade att de tillhörde den militära underrättelsetjänsten.

Riksåklagaren beskyller Baduel för att ha stulit 100 000 dollar ur statskassan efter det att han avsattes som försvarsminister för två år sedan. Soldaterna, som påstås kunna vittna om detta brott, har ännu inte sagt något. Ett förhör inför domstol sköts upp med argumentet att domaren hade blivit sjuk. ”Jag är politisk fånge”, säger generalen. Han lägger skulden för gripandet och häktningen på en gammal vän: president Hugo Rafael Chávez Frias.
Som unga soldater svor dessa två vänner att ”slita loss oligarkins kedjor” och erbjuda det venezolanska folket möjligheten till ett fritt, rättvist och socialt liv. Detta löfte begravde de i december 1982 under ett hundraårigt träd, som en gång i tiden har skänkt frihetshjälten Simón Bolívar välkommen skugga under en rast. Detta var början på den ”bolivariska revolutionen” och på Hugo Chávez långa väg till makten.
Vägen var ojämn och ledde efter en misslyckad kupp och två års fängelse fram till målet 1998 i demokratiska val. Idag, drygt tio år senare, handlar det för Chávez del bara om att befästa sin egen ställning som allenarådande härskare.

Den ungdomliga brandfacklan har förvandlats till en slipad populist, som styr med hjälp av folkomröstningar.
Chávez har vunnit nästan tio val och folkomröstningar (och förlorat en, som skulle göra det möjligt för honom att bli omvald hur många gånger som helst). Hans regim splittrar familjer och förstör vänskapsband. Tiotusentals venezolaner har utvandrat på grund av honom.
Under tiden styr denne caudillo sitt land som om det vore en privat egendom. Helst regerar han via tv: alla kanaler måste varje söndag sända hans tv-program ”Aló Presidente”, och flera gånger i veckan sänds en förkortad version av programmet. Så fort presidenten framträder i officiella sammanhang måste tv sända, vilket betyder att Cháves syns i tv ungefär 20 timmar per vecka.
Publiken underhålls med folkvisor och grova vitsar. Han kommenterar världsläget och läser ur Bolívars verk. Han utnämner och avskedar ministrar live i tv, berömmer en viss mobiltelefon eller ett visst schampo som ”folkets egna produkter”. Han skämtar om sina bordellbesök som ung soldat och kritiserar sina landsmäns omfattande konsumtion av whisky. När en kvinna per telefon klagar på att de statliga sjukhusen är överfulla lovar han: ”Oroa dig inte, jag skickar min livläkare”. Och han gör det.

Monologen varar i upp emot åtta timmar. Presidenten verkar ha outsinlig energi. När Chávez för en tid sedan ställde halva den planerade jubileumssändningen av Aló Presidente, som var tänkt att sändas fyra dagar i rad, spekulerade många venezolaner om en statskris var i antågande. Med något uppsvullet ansikte kom han sedan tillbaka i tv-rutan. Tydligen hade han drabbats av maginfluensa, sade anhängarna. Han går på droger, säger motståndarna.
På senare tid har han varit ovanligt aggressiv i tv. Tonen har blivit hårdare, och politiska motståndare pekas ut som ”fiender, som måste förintas”.
Precis som förebilden Fidel Castro tänker han alltid i militära termer när det handlar om politiska motsättningar.

”Mi Commandante” sade parlamentets kvinnliga talman när hon hälsade Chávez välkommen till nationalförsamlingen i samband med firandet av författningens tioårsdag i början av augusti. Han kom i en bepansrad terrängbil av amerikansk modell, och adjutanter med röda baskrar skyndade att bilda häck.
Innan caudillon stiger in i plenisalen går han en runda på parlamentsbyggnadens innergård. Där och på byggnadens balkonger står hundratals anhängare i röda uniformer och väntar sedan flera timmar för att få en skymt av honom.
Marlinda Chorillo, 62 år, har kommit från den fattiga stadsdelen Catia. Hon försöker tränga sig fram för att krama presidenten eller åtminstone dra i hans rockärm. ”Chávez, jag älskar dig!”, ropar hon ut över mängden. Chávez anhängare hyllar honom som om han vore en Messias, många har hans porträtt hängande på väggen bredvid andra hjältar och helgon.
Presidenten trycker händer och kommer knappt framåt i trängseln. Ett par indianer i traditionell klädsel har flugits in från Amazonas för att visas upp vid detta tillfälle. De får komma nära presidenten, som trycker dem till sitt bröst.
Chávez är en Zambo – så kallas mörkhyade blandrasiga personer i Venezuela. Den ljushyade eliten i Caracas kallar honom hånfullt för ”Apan”, men den är maktlös inför hans karisma. Han kramar indianerna, och de höjer sina spjut i luften till hans ära, sedan förs han av sina livvakter in i byggnaden.

När han lite senare träder fram inför nationalförsamlingens ledamöter har kostymen putsats och slipsen sitter perfekt igen. Nu är Chávez den store statsmannen. Han håller i en liten röd bok, 1999 års författning, som ger honom rätten att bli omvald. ”Denna bok garanterar vår väg till socialismen”, säger han.
Med den ursprungliga författningen fick han hjälp av kamraten Baduel, och den anses vara den mest demokratiska författningen i Venezuelas historia. Men för Chávez var den inte tillräckligt socialistisk. I december 2007 höll han folkomröstning om några tillägg, som avsåg att inkludera den socialistiska vänsterkursen och presidentens rätt att bli omvald hur många gånger som helst. Baduel protesterade, och det satte punkt för deras vänskap. Folkomröstningen misslyckades ur Chávez synvinkel, men Baduel visste att Chávez inte tänkte ge sig.
De senaste månaderna har presidenten steg för steg banat väg för ”2000-talets socialism”, som han tolkar den, med hjälp av nya lagar och förordningar. Efter en folkomröstnig i februari i år kan han ställa upp för omval obegränsat antal gånger. Därefter förstatligade han industrier och banker, exproprierade kaffeplantager och egendomar, hotade oppositionspolitiker och journalister. ”Vi är på väg mot totalitarism med laglig fasad”, varnar Teodoro Petkoff, som en gång i tiden var gerillasoldat men numera företräder oppositionen.

Nationalförsamlingen böjer sig för statschefens egensinniga nycker. Den består till drygt 90 procent av hans anhängare. Oppositionen har försvagat sig själv genom att bojkotta de senaste valen 2005. Nu tvingas den se på när Chávez tillskansar sig all makt. ”Bojkotten var ett oförlåtligt misstag”, erkänner Pablo Pérez, guvernör i den viktiga delstaten Zulia.
Pérez hör till en ny generation oppositionspolitiker, som lyckades erövra makt i förra regionvalen i november förra året. Flera viktiga guvernörsposter samt borgmästarämbetet i Caracas kontrolleras nu av Chávez motståndare.
Oppositionen kan delvis tacka frustrerade regimanhängare för sina framgångar. Många av regeringens funktionärer är lika korrupta som det högsta ledarskiktet under Chávez företrädare. ”Bulibourgeoisin”, som regimens röda ledare kallas, dricker helst vällagrad whisky, kör vräkiga, amerikanska bilar och äger våningar och villor på de bästa lägena. Många Chávezanhängare, som förr följde presidentens minsta lilla befallning utan att blinka, stannade hemma i valen eller röstade på oppositionen för att visa sitt missnöje med korruptionen.

Den rika oljestaten Zulia, vars huvudstad är Maracaibo, har alltid varit ett starkt oppositionsfäste. I Maracaibosjön, som är en stor lagun med utlopp i havet, sprutar ur 12 000 borrhål det svarta guld, som har gjort Venezuela till Latinamerikas Saudiarabien. Dagligen lättar tankbåtar ankar och styr kursen mot USA. Chávez ärkefiende är Venezuelas största kund. ”Våra oljereserver räcker i minst 120 år”, säger Edwin Ligg, vd för oljehandelskammaren i Maracaibo.
Men oljeintäkterna hamnar i första hand hos centralregeringen. ”Chávez lägger beslag på pengar som egentligen tillhör oss”, klagar guvernör Pérez.
Det statliga bolaget PDVSA har monopol på utvinning och försäljning av oljan. Förr i tiden sågs bolaget som en förebild ute i världen, men Chávez plundrade koncernen för att kunna finansiera sina kostsamma socialprogram. Bolagets verksamhet utvidgades också. Idag säljer PDVSA subventionerade livsmedel, bekostar läskurser och politiska kampanjer.
Koncernens räkenskaper är så krångliga att inte ens experterna begriper sig på dem. ”PDVSA har blivit en diversehandel”, klagar Ligg. ”Våra tekniska experter säljer ost och bröd”.

För sju år sedan strejkade oljebolagets arbetare. Chávez tolkade strejken som ett kuppförsök och avskedade 18 000 av 40 000 anställda. Tusentals skickliga arbetare, tjänstemän och tekniker emigrerade. I Mellanöstern, Kanada och Ryssland hittade många välutbildade venezolaner snabbt nya jobb.
Det statliga bolaget är i stort behov av pengar till nya investeringar. Men Chávez missbrukar bolaget som ett slags revolutionsmotor. I maj bestämde han att alla kontrakterade underleverantörer skulle förstatligas. Över en natt införlivades runt 70 företag, som i huvudsak sysslade med underhåll av borrtornen.
Firman De-Ko vid Maracaibosjöns östra strand var ett av offren. Klockan fem på morgonen stormades företaget av rödklädda specialenheter. Ägaren eskorterades till platsen av beväpnade soldater. ”Detta företag tillhör härmed PDVSA”, sade enhetens ledare till vd:n José Contreras. Han fick inte ens lov att hämta privata saker på sitt kontor.
Den nya ägaren målade fasaden röd och klistrade ett jättelikt porträtt av Chávez över firmaskylten. ”Chávez har återerövrat vår egendom!”, står det under porträttet. Chávez män beslagtog sju transportbåtar, två pråmar, lyftkranar och fabrikshallar till ett värde av flera miljoner dollar. Någon kompensation har inte betalats ut. ”Detta var ingen expropriering utan rena rama rånet”, klagar Contreras.

Dessutom gör regeringen allt den kan för att försvaga det oberoende oljearbetarfacket. Man vill tvinga oljearbetarna att i stället ansluta sig till statligt kontrollerade fackförbund. ”Regeringen låtsas vara arbetarnas vän, men vi har ingenting att säga till om”, säger fackförbundsledaren Carlos Contreras, som egentligen stöder Chávez.
På detta sätt splittrar Chávez sin egen politiska bas.
Ingenstans mäter man stämningen i landet lika bra som i den fattiga stadsdelen ”23 januari” som ligger nära centrala Caracas. I oputsade tegelbyggnader och förfallna höghus från femtiotalet, som klänger som bikupor på de gröna kullarna, lever och härjar regeringens slagtrupper. De misshandlar nyfikna journalister och regimmotståndare; det finns inte en taxichaufför som vågar sig in i denna slum.
Chávez har låtit inrätta en vallokal i 23 januari, och de flesta invånarna är chavister. ”Under tidigare regeringar rådde undantagstillstånd här, och polisen mördade och torterade”, säger Glen Martínez, som är chef för den lokala radiostationen. ”Men Chávez ser oss som likvärdiga medborgare”, tillägger Martínez.

Radio 23 är en av ett dussintal ”kollektiv”. Så kallar sig politiska grupperingar men också de kriminella gäng, som har delat upp slumområdena sins emellan.
Tidigare vågade Martínez inte vistas utomhus obeväpnad. ”Jag hade många fiender, men nu har vi skapat fred i det här området, och nu råder vapenstillestånd”.
Radio 23 erbjuder sändningstid till lokala kvinnoföreningar, den argumenterar för försiktig sex och informerar om politiska beslut. I studion hänger ett porträtt av Che Guevara. Engelskspråkiga låtar är tabu.
Bakom den förfallna byggnad, som hyser radiostationen, ligger en kasserad, rostig sändare, som militären donerade en gång. ”Chávez lovade att sanera vårt hus”, säger Martínez. Det var för två år sedan, och sedan dess har det inte hörts ett knyst från presidenten. Martínez sambo, Lisbeth González, som har upprättat medborgargrupper i slummen för att stärka Chávez politiska bas, är också frustrerad. ”Någon riktig revolution har det aldrig blivit här”, suckar hon.

”Han börjar bli rädd för det egna folket”, tror Baduel, den f d kamraten, i sitt fängelse.
Baduel delar cell med en amiral och en general från nationalgardet. De greps för ett år sedan anklagade för att ha planerat att mörda presidenten. De tre männen spelar volleyboll för att bevara hälsa och spänst.
För en tid sedan skrev Baduel ett brev till sin forne vän: ”Herr president, Ni har överväldigat landets institutioner och misskrediterat militären, men mig kan ni inte skrämma”.
Baduel förväntar sig inget svar, och har inga illusioner om sin framtid: ”Jag blir fri den dag Chávez försvinner, inte en dag tidigare”, säger han.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel