Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Storbritannien 

Karta
Info The Guardian

 Storbritannien, sammanfattningar av artiklar om Storbritannien1996-2005 som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-22 s 9
"Toni Blair har marknadens förtroende"
Investerare uppmanas hålla sig lugna i väntan på en labourregering i Storbritannien! En del börsmäklare anser t o m att marknaden skulle gynnas av ett regeringsskifte! Valet kan komma fortare än man tror, Major har i dag bara en rösts övervikt i parlamentet.

96-35 s 10
"Identitetskris i Storbritannien"
Det är det nya identitetskortet som vållar storm. "1984" är en realitet menar de.

96-41 s 7-8
"Det nya labour"
Labour är fast beslutna att vinna valet året 1997 efter 4 förlustval.
Är positivare inställda till EU än John Majors parti. 

96-41 s 8-9
"Det kan bli ännu bättre"
Intervju med Tony Blair.
Tror på ett samhälle där ambitioner belönas, ett samhälle med med- och pliktkänsla. Vi måste återfå kontrollen över de offentliga utgifterna. Labour kan inte existera som den politiska grenen till en viss sektor i samhället. 

96-41 s 9
"Den dugliga oduglingen"
När det gäller GB:s ekonomi får John Major mer än godkänt. Den väcker avund i hela Europa. Lägre arbetslöshet och lägre räntor än på 30 år.

96-45 s 8
"I Skottland förs kampen för frihet utan vapen"
De hävdar starkt det lögnaktiga i Englands påstående att varje skotte subventioneras med 1600 US$ årligen, Tvärtom är det 28800 US$ som årligen går den andra vägen! Snart får Skottland ett hett efterlängtat eget parlament i Edinburgh. För första gången sedan 1707!

96-46 s 7
"Socialklass är viktigt, ju lägre desto bättre"
Majors chans att vinna valet är att locka labourväljare som misstror Blairs medelklasstil till det konservativa lägret. Därför framhåller han nu ofta att det minsann är han som vuxit upp i ett fattigt arbetarklasshem och inte Blair som hela tiden gått gräddfilen.

96-50 s 7-8
"Major förlorade majoriteten i parlamentet"
En partimedlem i parlamentet lämnade tories. Nu har de inte längre majoritet men kan räkna med stöd av Ulsters unionistparti. 59 % vill idag rösta på Tony Blair, bara 22 % på Major! Inom sitt parti har Major stora problem när det gäller anslutningen till EMU.

97-07 s 3-4
"Tony Blair förbereder sig för maktskiftet"
Britternas känsla för rättvisa gynnar Labour.

 97-07 s 4-5
"Blairs egna vållar bekymmer"
Djupa klyftor i det skotska labourpartiet kan göra det svårt för ett framtid skotskt parlament.

97-12 s 9
"Bara ett under kan ge Major valsegern"
Blair leder med 25 %-enheter i opinionsundersökningarna inför parlamentsvalet till den 1 maj i Storbritannien.

 97-14 s 3
"John Major förföljs av otur"
John Major är redbar och utan fläckar och landet blir ekonomiskt allt starkare. Dock avslöjas det kontinuerligt om oegentlighet som hans parlamentskamrater för torypartiet har för sig. Korruption och erotik.

 97-14 s 4
"Tur i spel och otur i politik"
Miljardären sir James Goldsmith kan köpa nästan allt han vill ha, men förmodligen inte en plats i parlamentet. Ledaren för folkomröstningspartiet som vill ha en folkomröstning och GBs förhållande till EU.

97-16 s 6-7
"Nya Labour vill skapa ett nytt Storbritannien"
Den 1 maj är det parlamentsval i landet. Blair leder starkt opinionsmätningarna. Kan går bra i takt med Clinton.

97-17 s 8-9
"Slaget om Storbritannien 1997"
"Efter 18 år med konservativ regering pekar allting i årets brittiska valrörelse på en seger för labour. Men premiärminister Major, van att kämpa i underläge ger inte slaget förlorat.

97-18/19 s 3-4
"Britterna väljer torypolitik...blir det John Majors eller Tony Blairs?"
Öppet uppror pågår i Majors parti. Det handlar mest om motstånd mot EMU. Det är främst detta som ger labour segern i valet denna vecka.

 97-18/19 s 4-6
"En närmaren titt på partiledarna"
En beskrivning av John Major, 53. Tony Blair 53 och Paddy Ashdown, 56, liberalernas ledare. Denne går ständigt framåt. Kommer kanske att bilda koilition med Blair om segern blir knapp, med en ministerpost som belöning.

 97-18/19 s 6
"Om labour vinner måste drottningen spara"
Blair lovar ta bort arvsrätten till plats i Överhuset. Detta betraktas som direkt angrepp på kungahuset. Han kommer att sänka bidraget till kungahuset till en mer "skandinavisk nivå".

 97-18/19 s 7
"Thatcher vinner hur som helst"
Både Blair och Major är egentligen thatcherister.

 97-20 s 7
"Labour satsar på kvinnorna"
Många hundra nya parlamentsledamöter. Genom kvotering är mänga av dessa kvinnor som för första gången sätter sin fot i det anrika parlamentet!

97-20 s 3-4
"Den nya hyresgästen på Downing Street"
Tony Blair var i sin ungdom "diskret när det gäller sex, avhållsam med droger och seriös när det gäller rockmusiken" - han var med i rockbandet Ugly Rumors. Den sorten som kan misstänkas stryka sina jeans. Han har intelligens, energi, charm och disciplin - samt "flödar av auktoritet"

97-20 s 4
"Full fart från första dan"
Blair har nu hela makten. Hans ministrar startar arbetet direkt. Europafrågorna är viktiga . 16 juni avslutas regeringskonferensen med ett toppmöte i Amsterdam.

97-26 s 6
"Unge Hague blev ny toryledare"
William Hague, 36 år, en uttalad motståndare till fördjupat EU-samarbete. Torypartiets yngste partiledare sedan 1783!

97-34 s 6-7
"Skottland röstar om utökat självstyre"
Nästa månad får Skottland sitt första egna parlament på 300 år.

97-35 s 7
"Wales får chansen stärka sin identitet"
De ska rösta om huruvida de vill ha ett eget parlament och ett ansvar för en budget på 12 miljarder pound;.

97-42 s 4-6
"Blairs ambition är att skapa ett nytt Storbritannien"
Blair blandar skickligt medkänsla à la Diana och hårdhet à la Thatcher och blir mer och mer populär. Blair stöds av 93 % av labourväljarna. Av 75 % av alla väljare.

 97-42 s 7
"Labour har stulit torypartiets idéer"
Torypartiets nye ledare William Hague har svårt att kämpa mot ett parti som mycket liknar det själv men har trevligare och folkligare ledare. Samma problem har republikanerna i USA (men inte moderaterna i Sverige t ex).

97-46 s 3-4
"Tony Blairs sköna värld: Den nya enpartistaten Storbritannien"
Den officiella oppositionen är krossad men än mer den inofficiella. Blair kan bli en älskad diktator med mycket stor makt (Göran Perssons önskedröm i Sverige?)

 97-46 s 4-7
"Blairismen vill refomera samhället"
Nu gäller det att visa i handling vad detta innebär.

 97-46 s 5
"Vad är Blairism?"
Vänsterregeringar som med konservativa recept förändrar samhället i riktning mot "rättvisa fred och framsteg".

98-1/2 s 5-6
"Barnsliga pojkar härskar i underhuset"
Tonen i det brittiska underhuset har aldrig varit respektfull eller mogen. Men nu börjar de också göra sexuella anspelningar på kvinnliga ledamöter. Detta har uppmärksammats nu sedan så många kvinnor valts in.

98-10 s 7
"Landsbygden protesterade mot Blairs politik"
En kvarts miljon "lantisar" protesterade i London mot Blairs maktfullkomlighet. Mest ilskna var man på förslaget om att förbjuda rävjakt! Och om förbud p g a galna kosjukan.

98-12 s 7-8
"Politik är en grym hantering"
Intervju med förre brittiska premiärministern John Major.

98-15 s 9-11
"Tony Blair är Storbritanniens bästa exportvara"
Tony Blair symboliserar i mångas ögon det moderna Storbritannien, men hans ministrar har en viss benägenhet att gånge efter annan kollidera med landets imperialistiska arv. Här följer en redogörelse för Blairs nya roll som internationell celebritet och en annan om Storbritanniens imperialistiska minnesförlust. Blair fick nyligen stora ovationer i Frankrike. Minst sagt ovanligt för en engelsman. Men hans ungdom går hem också i länder som Japan. Men detta beror också på att den brittiska ekonomin går bra.

98-17 s 9-11
"Imperialistisk minnesförlust"
Moderna brittiska ministrar, i labour" ser sig inte som arvingar till det brittiska imperiet. De blir därför ofta förbryllade när det stöter på postkolonial överkänslighet i det brittiska imperiets f d utposter som nu senast utrikesminister Robin Cook i Indien och Israel.

98-20 s 3-4
"Ett år med Tony Blair"
Den brittiske premiärministerns hemlighet är att hans värderingar skiljer sig från Londonelitens. Tony Blair gör emellertid klokt i att se var han sätter ned sina fötter eftersom det finns många fallgropar på vägen. Som att både bli en del av Europa och ändå hålla kvar den särskilda känslan för USA.

98-24 s 5
"Den brittiska pressen lägger band på sig, om än motvilligt"
Debaclet i samband med försäljningen av biljetter till fotbolls-VM fick de brittiska tidningarna att överträffa varandra i förolämpningar mot fransmännen. Nu har de fått en uppsträckning och manats att använda ett artigare språk.
De gamla fördomarna mot fransmän och tyskar är lika livskraftiga som någonsin. Antagonismen har sina rötter i romarnas erövring och speglar också rädsla för att GB en gång drunknar i EU.

98-28 s 3-5
"Storbritannien och Storbritannien"
Historien om två länder.
Tony Blair har en vision av ett pulserande land som utmanar och belönar sina medborgare. Det är lite synd att en massa vanliga britter inte har hittat dit ännu.
Den ena delen lever kvar i det gamla och är inte "cool". Den "otrygga majoriteten". Dock är GB EUs friskaste ekonomi vad gäller BNP tillväxt. Trots att produktionen per anställd är 40 % lägre än USA och 20 % lägre än Tyskland. Det är bara London som är det "nya" GB.

 98-28 s 5-6
"Blair och Clinton slår ett slag för den tredje vägen"
Den strategin innebär att samla de vänsterregeringar som övergivit statligt ägande av storindustrin samt aggressiva skatte- och utgiftsprogram (till dessa länder hör sannerligen inte Sverige som därför får anses föra en sorts DDR-vänster linje). Den förespråkar fri konkurrens och fria marknader i kombination med statliga garantier till dem som inte klarar sig utan välfärdsstatens skyddsnät. Striden mellan fri företagsamhet och statlig socialism är ju nu avgjord! "Det är mitten-vänstern som har det intellektuella övertaget".

98-31 s 20-21
"I Wales har det urgamla språket stark ställning"
Walesiska och engelska har samma status i Wales. Är detta önskvärt?
1991 startade man en kampanj för att minska språkets tillbakagång. Och nu talas det av fler särskild de unga och i den västra delen av Wales. Men det finns problem. Att stärka det ena språket blir alltid på bekostnad av det andra. Det kan t o m leda till en delning av befolkningen i två grupper (och det är ju ganska konstigt att man strävar efter att lära barnen, obligatoriskt, ett språk som mycket få talar när de redan kan ett språk som många 100-tals miljoner talar, dvs engelska)

98-41 7-8
"London vimlar av utlänningar"
Detta märks framför allt i City. I hela London är var nionde som arbetar en utlänning.

98-43 4-5
"Har England förlorat sin identitet?"
Identiteten har varit brittisk. Vad blir kvar när de andra tre delarna försvinner?

 98-43 5-6
"Eget parlament för England?"
Tanken på ett parlament enbart för England vinner fler anhängare när utvecklingen går mot egna lagstiftande församlingar I Nordirland, Skottland och Wales".

98-46 10
"Labourpartiets tur att parera sexskandaler"
Ministern för Wales har fått gå sedan han lämnat en märklig historia om hur han blivit rånad och antastad på en gata känd för prostitution och droghandel.

98-49 s 10-11
"Slaget om säte och stämma"
Ingenting kan stoppa den brittiskas regeringens planer på att utvisa en lång rad lorder med ärvd stämmorätt från det brittiska överhuset, men det är inte säkert att Tony Blair har allmänheten på sin sida i försöken att reformera parlamentet.
Ska "aristokratin få besegra demokratin"? Men Blair har inte allmänna opinionen med sig. (kan det likna debatten om det svenska kungahuset?)

99-07 s 6-7
"Toryledaren på studiebesök hos USAs republikaner"
Britten William Hague beundrar sina bröder i USA.

99-07 s 7
"Lika goda kålsupare"
Två av Tony Blairs medarbetare har också tvingats avgå. En har accepterat ett stort lån från en privatperson vilket han hållit hemligt.

99-09 s 8-9
"Londonpolisen anklagas för rasism"
Den brittiska regeringen reagerar mot landsomfattande "institutionell rasism". 94,2 % av GBs 58 miljoner invånare är vita. England ser ner på de människor som en gång befolkade deras kolonier.

99-11 s 9
"Illa dold glädje i London"
Lafontaine har varit förödande för de två parallella kampanjer som Tont Blair försökt föra: att påverka britterna i EU-positiv riktning och att övertala medlemsstater i EU att liberalisera kapital- och arbetsmarknader.

99-12 s 6-7
"William Hague gör upp med arvet efter Thatcher och Major"
Den brittiske toryledaren tar upp kampen mot labour med nya mål och ambitioner. William Hague manar sitt parti att erkänna gamla misstag och lägga gammalt groll bakom sig. Storbritanniens konservativa ska skaffa sig nya, aktuella mål med vilka de kan föra en effektiv kamp i opposition mot labour. Tory-partiets EU-motståndare och EU-anhängare har kommit överens om att inför valet till EU-parlamentet sopa de interna meningsskiljaktigheterna under mattan.
Hague försöker lansera George Bush jr:s "medkännande konservatism" och framställa Blairs "nya labour" som principlöst och opportunistiskt.

99-14 s 4-5
"Storbritannien decentraliserar"
Wales och Skottland får egna parlament, men decentraliseringen stannar inte där utan decentraliseringen tar fart i själva England också. Det finns ett välståndsgap mellan Englands 8 olika regioner.

99-14 s 5
"Kungen av Skottland bidar sin tid"
Det här är historien om en man som föddes i Belgien, har sålt mördegskakor i en presentbutik i Edinburgh och givit ut en bok som blivit en bästsäljare. Han påstår dessutom att han är rättmätig arvtagare till den skotska tronen. Om det är ett folk som behöver en kung så är det Skottland, kanske även om det skulle visa sig vara en skojare.

99-18/19 s 3-4
"Storbritannien står inför en historisk förvandling"
Decentralisering och större autonomi för Skottland, Wales och Nordirland. Den 6 maj väljer Skottland och Wales sina nya parlament och den 10 juni väljer alla till EU-parlamentet.

99-18/19 s 4
"Proportionella val är en nyhet"
Väljaren har två röster, en lägger han på en kandidat som direktväljs, den andra på en lista som representerar ett större område.

99-18/19 s 4
"Autonoma Skottland"
Kvar i London ligger dock större frågor som utrikes- och försvarspolitik, finans- och ekonomi, handel.

99-18/19 s 5
"Alla vinner på decentralisering"
Ökat självstyre, som bl a kommer till uttryck i inrättandet av regionala parlament, kan ge skottar, walesare och engelsmän ett bättre liv tillsammans.

99-32 s 7
"En alternativ årlig rapport"
Det nya labour kom nyligen med sin årliga rapport. Den knyter an till de 177 åtaganden som labour gjorde i sitt valmanifest 1977. The Economist har sin egen version.

99-32 s 7-8
"En suck av lättnad"
Ekonomin har ljusnat betydligt.
Arbetslösheten är lägst på 19 år. 1-1,5 % tillväxt är möjlig. Inflationen under 2,5 %. Målet är att offentliga sektorns nettoskuld ska understiga 40 % av BNP.

99-32 s 8
"Har klasstorleken betydelse?"
Efter två års åtstramningar satsar Blairs regering stort på utbildning.
Storbritannien ligger väldigt illa till på utbildningsområdet. 22 % är "funktionella analfabeter". Labour är mycket inriktat på prestation i skolan av både lärare och elever. Labour gick till val på att minska klasstorleken. Men nu tvekar forskningen på om det finns ett samband mellan liten klass och goda prestationer.

99-32 s 8
"Årlig hälsokontroll"
Frågan är om väntetiderna minskat resp. om antalet människor som väntar minskat.

99-40 s 6
"Järnladyn Margaret Thatcher finns kvar på Downing Street"
Margaret Thatcher må ha lämnat den politiska scenen men arvet från hennes tid som premiärminister är i högsta grad närvarande. Hon börjar själv bli gammal men thatcherismen lever kvar. Blairs egen regeringspolitik är präglad av denna och är hans rådgivare per telefon!

99-41 s 6-7
"England är ekonomiskt delat"
Det går bra för Tony Blairs land, men det finns regioner där man inte märker uppsvinget.
Klyftan mellan nord och syd växer, mellan tillverkningsindustri och service/tjänster. Starkt pund och hög ränta slår undan konkurrenskraften på industrierna i norr. Arbetslösheten är låg i London, flera procentenheter högre i norr.

99-43 s 5
"The american way of life sprider sig"
Och det gillar man inte i London: festandet har tagit av, arbetstiden har ökat, de långa luncherna är borta.

99-44 s 5-6
"Tony Blair beskylls för att offra britternas suveränitet"
Tony Blair startade för en tid sedan en halvhjärtad kampanj för euron, men konservativa krafter pläderar t o m för utträde ur EU. De som tjänar på den nya striden om Englands suveränitet som drogs igång av Margaret Thatcher är boulevardpresstidningarna.

2000-9 s 225
"Storebror är bäste vän"
Allt britterna gör utanför hemmet registreras av en kamera. Det märkliga är att de inte protesterar utan snarare tycks gilla det. I Newham (en del av London) finns 240 övervakningskameror. Många är kameror som "känner igen" speciella ansikten. Ett nätverk av kameror kan reducera kriminaliteten med 70 %. Tekniken är effektiva vapen i kampen mot brottsligheten.

2000-11 s 12-13
"Röde Ken är på krigsstigen"
Den folkkäre politikern är inte älskad av politikertoppen. Nu trotsar han partiet och kandiderar till borgmästarposten i London trots att han inte blev partiets kandidat. En stor majoritet stöder honom framför partiets kandidat Dobson.
Ken Livingstone tar till populistiska knep i sin kampanj.

2000-18 s 4-5
"Brittiska politiker har anslagit en chauvinistisk ton"
Idag torsdag den 4 maj går de brittiska väljarna till val för att utse sina lokala representanter. Politikerna har inför valet slagit an en främlingsfientlig ton för att locka väljare i de vita medelklassområdena. Båda partierna talar om hur dyrt det är med invandrare och pekar på att många inte är flyktingar med verkliga asylskäl. Redan har en ny flyktinglag trätt i kraft som sänker bidraget till asylsökande till kuponger för ca 2000 kronor i månaden.

2000-19 s 24
"Röde Ken ska samarbeta och motarbeta"
Vänsterpolitikern Ken Livingstone segrade i borgmästarvalet i London. Han vill inte privatisera tunnelbanan.

2000-26 s 4-5
"Nu är det Hague som dikterar agendan"
Det konservativa torypartiet har slickat sina sår efter labours förkrossande valseger och börjar på nytt visa framfötterna. Mannen bakom offensiven är partiledaren William Hague, som är övertygad om att de konservativa inom kort kommer att bli en svår nöt att knäcka för det sittande regeringen under Tony Blair. Hague som är 39 år kallar sin filosofi för "det sunda förnuftets revolution" och han kämpar mot EMU och mot den "liberala eliten" som ömmar för falska asylsökande och inte vill ta itu med brottsligheten och den bristande disciplinen i skolan. Han vill också värna om kärnfamiljen.
Nästa år är det allmänna val.

2000-30 s 9-10
"Storbritanniens stålmormor"
Alltsedan bombnätterna i andra världskrigets London är drottningmodern särskilt älskad av sina undersåtar. Inte ens denna snart hundraåriga kunglighet kan dock hindra att huset Windsors anseende minskar betydligt. De flesta tycker att Storbritannien inte skulle förlora någonting på att kungahuset försvann. Intresset har svalnat betydligt sedan Dianas död. "De nya kungligheterna är sådana som paret Beckham".

2000-31 s 9-10
"Blairs levande mardröm"
En rad av ödesdigra läckor från Downing Street visar att Blairs regering befinner sig i paniktillstånd. Hur kan det komma sig? Någon avslöjar interna skrifter från regeringen där Blair uttrycker sig i "generade ärliga ordalag". T e x att Blair menar att regeringen "verka sakna kontakt med viktiga brittiska instinkter".

2000-47 4-5
"Missnöjesvinter stundar i Storbritannien"
Vattenståndet slår ständigt nya höjdrekord. Järnvägstrafiken har brutit samman och förlamande blockadaktioner mot dyr bensin hotar. Alla börjar tycka att det är något ruttet i England. Blairs regering har inte någon långsiktig strategi för att återuppbygga landets sönderfallande infrastruktur. Resultatet av regeringens förtvivlade manövrerande är förutom ett allt större misstroende mot regeringens politik en blandning av depression, cynism och galghumor.

2001-09 s 15-16
"Bushs bästa vän heter Blair"
Den brittiske premiärministern Tony Blairs första besök hos USAs nye president George Bush skulle befästa Londons traditionella roll som Washingtons bästa vän i Europa. Blair lyckades kanske, men frågan är om han kommer att tycka om rollen som den amerikanska regeringens närmaste allierade. Storbritannien ser sin chans att förstärka sitt inflytande i det internationella samarbetet med hjälp av sin nära vänskap med USA. Med vissa svårigheter: dels var det med Clintons demokrater Blair höll ihop och dels är Storbritannien utanför de 12 länder som bildar euro-zonen. Och de två tvistiga frågorna mellan USA och Europa är inte lätta att lösa; frågan om USAs missilförsvar och Eus snabbinsatsstyrka.

2001-14 s 5
"Britternas val får vänta"
Blair skjuter fram de allmänna valen en månad till juni p g a mul- och klövsjukan. Utöver denna som bröt ut i februari har Storbritannien det gångna året drabbats av en rad katastrofer, mer regn än någonsin med översvämningar som följd, ödesdigra tågolyckor och en utbredd protest mot bensinskatterna.

2001-16 s 3-4
"Ett folk på randen till nervöst sammanbrott"
Otur, baskslag och katastrofer har på senare tid satt britternas "stiff upper lip" på hårda prov. En kombination av naturkatastrofer och mänskliga misstag har fått många att bli oroliga och att undra vad som kommer att hända härnäst.

2001-16 s 4
"John Major kritiserar skådisen" Blair"
För att han spelar teater med sina ständiga deklarationer om att han delar de drabbade människornas lidanden och smärta.

2001-20/21 s 3-4
"Labour förbereder slutspurten"
Den brittiska premiärministern Tony Blairs beslut tidigare i vår att på grund av mul- och klövsjukeepidemin skjuta fram de allmänna valen en månad till den 7 juni tycks ha lönat sig. Hans ledning i opinionsmätningarna är 20 %. Men det betyder inte att allt är frid och fröjd i labourpartiet. Ledningen beror mer på de konservativas svaghet än på Blairs popularitet. Valdeltagandet förväntas bli lågt. Hagues mål måste vara att försöka minska Blairs majoritet i parlamentet markant. Att vinna kan han inte hoppas på. Vad Blair än uppnår i det kommande valet kan gå förlorat igen efter en misslyckad folkomröstning om euron.

2001-20/21 s 5-7
"Den brittiska högern är en hop utan hopp"
Den konservativa oppositionen är splittrad och dess ledare William Hague oduglig. Dessutom har han fått en olämplig diskussion om huruvida partiet är resistiskt. Hague slog tidigt in på en starkt antieuropeisk kurs sedan han efter förlusten i förra parlamentsvalet som föranledde John Major att avgå, mycket p g a stödet från Margareth Thatcher som är hans idol valdes till partiledare. Han har förlorat kontakten med det moderna, mångkulturella Storbritannien. När Tony Blair utlyser val till underhuset har han inte mycket att frukta. Han får 51 % av rösterna mot 29 % för tories och 13 % för liberaldemokraterna.

2001-24 s 6-7
"Blair banar väg för folkomröstning"
Tony Blairs regeringsombildning kommer att göra det lättare att förbereda Storbritannien för en folkomröstning om att ansluta sig till euron när de ekonomiska villkoren är de riktiga.

2001-26 s 3-4
"Tories har blivit främlingar i eget land"
Det brittiska torypartiet är nere för räkning men inte utslaget. Tories har ofta misslyckats men alltid kommit igen. En orsak är att det är ett icke-ideologiskt parti för vilket utövande av regeringsmakten är själva målet.

2001-26 s 4-5
"Kanada vill inte ha några lorder"
Kanadas premiärminister Jean Chretien har bett Tony Blair att inte ge titlar som "lord" eller "sir" till kanadensare eftersom detta inte stämmer överens med den kanadensiska demokratin.

2001-28 s 4-5
"Torypartiet är i valet och kvalet"
Storbritanniens konservativa ska välja ny ledare och valet står mellan gräsrötternas och parlamentarikernas favorit - och några till. Det är ett komplicerat valssystem. Först ska parlamentet i 3 val förkasta 3 av 5 kandidater, sedan ska de lokala partiföreningarna rösta. Parlamentet tvivlar på Kenneth Clarke, gräsrötterna tvivlar på Michael Portillo. Kanske blir det därför ingen av dessa två som anses vara de enda som skulle kunna föra de konservativa till en valseger

2001-30 s 6-7
"Segregation ligger bakom rasoroligheter"
Kravallerna i städer i norra England säger mindre om tilltagande rasism än om det multikulturella samhällets faror och begränsningar. "Det är nu en truism bland alla icke extrema politiker att Storbritannien är ett multikulturellt samhälle; att minoriteters traditioner ska respekteras; att skillnader ska uppskattas i stället för att nedvärderas. Den som argumenterar för att invandrare ska assimileras avfärdas som främlingshatare eller något ännu värre". Men den fysiska segrationen är farlig. Särskilt sydasiater håller samman allt mer samtidigt som de lider mest av fattigdom och arbetslöshet och barnen klarar sig dåligt i skolan.

2001-31 s 4-6
"Tories tar hjälp av amerikanska strateger"
Under 1990-talet hjälpte amerikanska kampanjstrateger Tony Blairs labour parti till makten. Nu ska en ny grupp konservativa "trollkarlar" ledd av Franz Lunz försöka rädda Storbritanniens stagnerade tories. Att styra in det vresiga konservativa partiet mot en mer medkännande centralistisk strategi. Tories kommer ingen vart med kvinnor, med minoriteter, med ungdomar. De talar om frågor som landet inte bryr sig om och använder ord och bilder som landet inte förstår.

2001-32 s 3
"Storbritannien har något att lära av Polen"
Polen, den sargade nationen som lämnades åt sitt öde så länge kan nu bli en del av Europas "kärna" - och lämna Storbritannien i dess periferi. "Vilket monumentalt rollbyte! Vilken historisk ironi! Polen är berett att gå med i EMU. I Storbritannien är minst 75 % emot detta. "Brittiska väljare borde inse att alternativet till medlemskap i EMU är förlust av en ledande ställning, en total förändring av landets historiska roll".

2001-34 s 8
"Näringslivet vill ha Clarke som konservativ ledare"
I ett öppet brev i Financial Times ställer sig ett 60-tal brittiska industriledare bakom den förre finansministern bakom Kenneth Clark som den mest lämplige ledaren för torypartiet. Under veckan ska 310000 partimedlemmar rösta.

2001-38 s 3
"Torypartiet valde en EU-skeptiker"
Storbritanniens konservativa parti, som har varit i opposition under sin längsta period sedan första världskriget har flyttat ytterligare en bit åt höger genom att välja de relativt okände Duncan Smith till ny partiledare. Duncan besegrade Kenneth Clarke med 6-39 % i omröstningen bland partimedlemmarna. Han förespråkar starka band till USA och har Thatchers syn på den ekonomiska politiken.

2001-38 s 3
"Förloraren har nått slutet av sin politiska bana"
Clarke har varit minister under både Thatcher och Major. Nu vill han inte ingå i den nye partiledaren Duncan Smiths skuggkabinett.

2001-41 s 3
"I Churchills fotspår"
Toni Blair är I sitt rätta element. I stället för att harva på inrikespolitikens tröstlösa fält kan han profilera sig som USAs bästa vapenbroder.
Efter sitt triumfartade återval i juni har Blair verkat vara utan idéer och kraft. Sedan WTC lagts i ruiner känner sig Blair i sitt rätta element. Amerika har ingen sannare vän än Storbritannien. Högerpressen är begeistrad över den nye premiärministern.

2001-44 s 4-5
"En ljusning anas i tvisten om Gibraltar"
Tvisten om Gibraltar har pågått i närmare 300 år. Storbritannien vill snabbt reglera förhållandet däremot är invånarna i Gibraltar emot en förändring. De är 30000 och vill tillhöra Storbritannien.

2002-04 s 8-9
"Torypartiet visar tecken på liv"
Från den brittiska skuggregeringen har det på senare tid kommit uttalande som antyder att det konservativa partiet fortfarande kan fungera som konstruktiv opposition mot Tony Blairs regering. Duncan Smith har på posten som ny partiledare för de konservativa visserligen inte gjort några revolutionerande utspel men han har åtminstone lyckats undvika sin företrädare William Hagues misstag. Tongångarna på det socialpolitiska området skiljer sig markant från Hagues högerpopulistiska utfall. Duncan Smith har fått sitt parti att inta en mer moderat mittenpolitik.

2002-04 s 8-9
"Grandiosa teorier är ingenting för den nye toryledaren"
Partiets nya kurs bygger på "konservativa kärnvärden" dvs tron på individen, liten stat och rätt att välja. Vi vill ge vanligt folk friheten att ordna sina liv på egen hand och hjälp när det behövs. Mer "ärlighet och principer" än "högtflygande planer och eleganta teorier".

2002-04 s 9
"Teflontony" håller ställningarna"
Tony Blair klarar sig tack vare att de ekonomiska prognoserna ljusnar och hans roll i kriget mot terrorismen uppskattas av väljarna. Labour stöds av 45 %, de konservativa av 30 % och liberaldemokraterna av 19 %.

2002-04 s 9-11
"Skilda världar"
Frågor om invandring, ras och religion är mycket känsliga också i Storbritannien.
I norra England härskar rasism och våld i stället för den mångkulturella harmoni som eftersträvas. Det är framför allt regionens muslimer som isolerar sig i en sluten subkultur. Som muslimer har de asiatiska invandrarna, framför allt från Pakistan svårt att anpassa sig i det sekulära västerländska samhället. Muslimska asiater gifter sig uteslutande med män eller kvinnor som tillhör samma kategori. Unga islamister ger offentligt uttryck för sitt stöd till Usama bin Ladin.

2002-05 s 4-5
"Den sista kolonin får ny status"
Storbritannien och Spanien diskuterar delat herravälde i Gibraltar. Befolkningen där ogillar förslaget. De är stolta över "Klippans" historia och önskar att bli självständiga.

2002-12 s 5
"Tony Blair försöker sätta fart på sitt parti"
Storbritanniens premiärminister presenterade i förra veckan en ny definition på nya labours politik när han deklarerade att partiets "hjärtesak" hädanefter är att förbättra landets offentliga sjukvård, skolor och transportssystem. Partiets betalande medlemmar minskar starkt och allmänhetens stöd för Blairs politik har minskat. Dock har labour fortfarande 51 % mot de konservativas 28 %.

2002-30 s 17
"IRA ber om ursäkt för Bloody Friday"
IRA utfärdade i en veckan en ursäkt till de civila som har dödats under IRAs 30 år gamla kamp att förena norra Irland med den irländska republiken. Av de 1800 människor som har dödats av IRA sedan slutet av 60-talet var ca 650 civila. Representanter för Ulster-unionistpartiet är inte imponerade. De vill att IRA lägger ner sina vapen och helt upphör med sin terrorverksamhet. Även den irländska premiärministern har uppmanat IRA att skingra organisationen.

2002-33 s3
"Hård kritik mot säkerheten vid brittiska flygplatser"
Det delade ansvaret vid flygplatserna mellan transportdepartementet on inrikesdepartementet resulterar i en ökad fara vid flygplatserna. Man planerar därför att införa en ny institution som övervakar alla säkerhetsaspekter vid en flygplats.

2002-40 s 3-6
"Statsman eller knähund"
Storbritanniens premiärminister viker inte från USAs sida. Tony Blair har lyckats säkra Storbritanniens roll som en bro mellan Europa och USA. Hans trovärdighet i Europa är dock direkt kopplad till hur stort inflytande han har på regeringen i Washington.

2002-40 s 22
"Gibraltar vållar problem"
Spanjorerna kräver att man håller möjligheten av spansk suveränitet öppen för framtiden. Toni Blair och hans regering vill ha en slutgiltig uppgörelse. Gibraltarborna vill bevara status quo och Gibraltars lokala regering anordnar en egen folkomröstning den 7 november om huruvida invånarna vill att Spanien och Storbritannien delar suveräniteten.

2002-43 s 6
"Europa drar en suck av lättnad"
EUs utvidgningsplaner kom ett stort steg närmare fullbordan tack vare irländarnas ja till EUs Nice-fördrag i lördagens folkomröstning. Officiella siffror säger att nästan 63 % av väljarna sa ja. 48 % deltog i folkomröstningen. Resultatet sätter nu en punkt för en lång nervös väntan i EUs medlemsländer men framför allt i de 10 kandidatländerna.
Men flera problem återstår. De måste acceptera mindre jordbrukssubventioner och Polen, Lettland och Slovakien beskylls av Holland för att vara korrumperade.

2002-44 s 4-5
"Teflonskyddet börjar bli slitet"
Storbritanniens premiärminister Tony Blair verkar självsäker och stark men under ytan är han mer sårbar än på länge. Han vill ha en plats på världsscenen och menar sig bättre behålla den genom att stå på Bushs sida när det gäller anfallet mot Irak. Detta är i också en fråga där hans konservativa utmanare inte vill kritisera honom. Dessutom avleder Irak-frågan allmänhetens uppmärksamhet från Blair-regeringens många misstag på hemmaplan. Den offentliga servicens erbarmliga tillstånd, en av Europas sämsta skolor, den usla järnvägen. En Irak-operation som går snett kunder däremot leda till Blairs fall.

2002-47 s 3-4
"Splendid isolation"
Tony Blair står ensam i Europa och beskylls allt som oftast för att vara Bushs "knähund". Från Paris till Bryssel och Berlin är europeiska regeringsföreträdare och byråkrater både trötta och irriterade på Blairs okritiska inställning till USA. Men det nya Europa med länder som Lettland, Estland, Polen och Tjeckien kommer att ha en mer USA-vänlig inställning. Men Blair vet nog vad han gör. Europa må vara Storbritanniens framtid men är inte dess nutid. Europa har idag ingen "motor" eller stark drivkraft. Varken Frankrike eller Tyskland duger. Landet måste avvakta EUs utvidgning och vad som händer i Irak.

2003-5 s 23-24
"All jord till folket!"
Skottland förbereder en stor jordreform. I januari diskuterar det skotska parlamentet en lag som ger allmänheten rätt att köpa upp godsen som äger deras mark vare sig de rättmätiga ägarna vill sälja eller er. Priset ska fastslås av oberoende värderingsmän. Idag är 0,8 % av Skottlands befolkning 80 % av jorden. Markägarna, de stora godsägarna, som ofta bara använder marken några veckor om året för jakt, fördömer starkt förslaget.

2003-5 s 24
"Kryphål i lagen gör London till ett skatteparadis"
Det är lätt att älska London, speciellt om man har pengar. Om man som utlänning bosätter sig i London kan man slippa betala skatt om man säger att man inte tänker stanna för gott. I så fall bli intäkter av tillgångar i utlandet skattefria liksom inkomster som förvärvats i annat land. Finansminister George Brown har aviserat att han tänker se över lagen.

2003-9 s 6-8
"Protestantiska UDA utlyser vapenvila"
Den protestantiska nordirländska milisgruppen Ulsters försvarsunion deklarerade i lördags ensidig vapenvila i 12 månader. De kommer dock inte att lämna över sina vapen förrän IRA gör detsamma.

2003-11 s 6
"Skottlands parlament är en enda stor fars"
Alla är barn i början, även det skotska parlamentet. Den grandiosa byggnad som ska hysa det skotska parlamentet, kallad "Follywood", har hittills kostat 514 miljoner dollar. Den ursprungliga budgeten var 63 miljoner. Efter 4 år av nationalistisk yra är det den 1 maj tid för andra valet av de 129 ledamöterna. Men inte många bryr sig om att rösta. Skottland styrs av en koalition mellan Labour och liberaldemokraterna. Skotska nationalpartiet som länge förordat skots självständighet håller på att ta in försprånget till Labour.

2003-17 s 7
”Blair står inför nya utmaningar”
Premiärminister Tony Blairs popularitet bland britterna har ökat sedan Saddam Husseins regim i Irak föll, men nu gäller det för Blair att utnyttja populariteten till sin fördel på den inrikespolitiska arenan. Han står inför kravet på att driva igenom planerade välfärdsreformer som inte alla tycker ligger i linje med traditionell socialdemokratisk politik. Men den viktigaste frågan blir att få in Storbritannien i EMU. Där är motståndet större än någonsin.

2003-18 s 6-7
”Val i Storbritannien”
I de lokala valen i England och de regionala i Skottland och Wales den 1 maj utgör kriget i Irak en osäkerhetsfaktor. Labourpartiet hotas av förluster p g a Blairs från början mycket impopulära beslut att gå ut i krig mot Irak. Labourpartiet är ett ”döende” parti på lokal nivå. Det har förlorat 260000 medlemmar sedan Blairs första seger. Partiet har stora skulder och fackförbunden är inte längre lika intresserade av att sköta finansieringen. Labours största fördel är att väljarna inte ser de konservativa som ett seriöst regeringsalternativ. I varje fall inte så länge som Ian Duncan Smith är partiordförande. Liberaldemokraterna (LDP) däremot seglar i medvind.

2003-18 s 8
”EMU är långt borta”
Tony Blair har beslutat att stoppa en tidig folkomröstning om Storbritanniens inträde i EMU p g a att finansminister Gordon Brown i förra veckan avslöjade att finansdepartementets fem ekonomiska tester antyder att en övergång till euron skulle få negativa följder för den brittiska ekonomin.

2003-21 s 7
”London vill arrangera OS år 2012”
Den brittiska regeringen godkände Londons kandidatur och beslöt att bidra med 2,4 miljarder pund till spelen och att London blir arrangör. London har inte haft OS sedan 1958. Störst konkurrent tros Paris bli.

2003-24 s 5
"Inte ännu", sade finansminister Brown"
Blair håller hoppet om folkomröstning vid liv, medan Brown konstaterar att de ekonomiska kriterierna för medlemskap i valutaunionen inte är uppfyllda. Han tycks dock ha intagit en mindre negativ hållning i frågan. Browns prognos var positivare än vad många EMU-förespråkare hade väntat sig. Två tredjedelar av britterna säger att de inte vill byta valuta. Pundet är en symbol för nationell enhet.

2003-30/31 s 3-4
"Svåraste slagfältet finns på hemmaplan"
George Bush och Tony Blair fortsätter att ställas inför svåra frågor om kriget i Irak och den efterföljande ockupationen. Den brittiska vapenexperten David Kellys självmord är särskilt besvärande för Blair. Kelley begick självmord kort efter det han utfrågats av en parlamentarisk kommitté angående uppgifter, lämnade till en journalist vid BBC, Andre Gilligan, som i maj skrev en rapport med hänvisning till en källa, uppgifter om att en del av regeringens anklagelser mot Irak var överdrivna. En utredning har påbörjats för att ta reda på vad som kan ha drivit Kelly att ta livet av sig. I USA befinner sig Bushadministrationen under intensiv mediabevakning om huruvida man överdrev eller förvrängde underrättelser om Irak. Ett annat bekymmer är bakslagen i Irak. Angrepp mot amerikanska trupper eskalerar. USA har svårt att få hjälp av andra länders trupper. Stödet för inblandning i Irak sjunker.

2003-36 s 5
"BBCs goda rykte är i farozonen"
Dispyten om den brittiska underrättelsetjänstens rapport om Iraks vapen skadar inte bara Tony Blair och hans regering utan också BBC. BBC har beskyllt Blair för att medvetet ha förfalskat en underrättelserapport om att Saddam Hussein hade biologiska och kemiska vapen som kunde aktiveras inom 45 minuter. Den pågående utredningen har inte avslöjat något som tyder på att Andrew Gilligan, BBCs korrespondent i försvarsfrågor har haft rätt i sina anklagelser.

2003-40 s 3-5
"Sista kapitlet i sagan om Blair"
En sommar av sjunkande popularitetssiffror och allmän växande misstro på grund av Irakpolitiken har för första gången gjort Blair politisk sårbar. Tack vare splittringen i torypartiet kommer han dock att kunna sitta kvar några år till. Det finns ingert tydligt alternativ till Blair varken inom eller utanför partiet. Blairs försvagade ställning får allvarliga konsekvenser för både Storbritannien och världen. För många har han fungerat som ett slags broms på president George Bush. Nu måste han börja ägna sig åt de små, alldagliga frågorna hemma.

2003-40 s 6
"Brown utmanar Blair kring "centrala värden"
Finansminister Gordon Brown får applåder efter sitt tal på Labourkongressen då han menar att Labourpartiet behöver "inte bara ett program utan en själ". Han fick ett entusiastiskt stöd från Storbritanniens viktigaste fackförbund.

2003-45 s 6
"Howard lovar att ena partiet"
Michael Howard är än så länge ensam kandidat till posten som ledare för det brittiska torypartiet. Efter det att toryledaren Ian Duncan Smith röstats bort deklarerade Howard på ett möte i London att han avser att leda partiet från mitten och skapa enighet i partiet.

2003-46 s 7
"Howard gör comeback som en ny människa"
Torypartiets nye ledare Michael Howard har lärt av misstagen. När han nu axlar partiledarskapet är han en ny, mjukare och mer kompromissvänlig politiker som erkänner tidigare misstag och visar mänskliga drag. Han är son till en rumänsk far och en rysk mor och är den förste juden som leder ett av Storbritanniens två stora partier.

2003-47 s 6-7
"Festen kom av sig"
President Bushs officiella besök i Storbritannien blev inte den segerfest som det var tänkt. Bushs besök i Storbritannien var tänkt som en hyllning till den anglo-amerikanska alliansens framgångar i Irak, men blev i stället en möjlighet för krigsmotståndarna att demonstrera. Bush uppnådde dock sitt mål att bli fotograferad tillsammans med Blair och med den engelska drottningen vilket skulle kunna hjälpa honom i hans återvalskampanj hemma i USA.

2004-03 s 3-4
"Tony Blairs politiska framtid står på spel"
En ödets nyck har resulterat i ett två ödesdigra frågor kolliderar tidsmässigt. De 27 januari röstar parlamentet om införandet av studieavgifter. Den 28 januari kommenterar Tony Blair Lord Huttons rapport om utredningen av vapenexperten David Kellys självmord.

2004-03 s 4-5
"Blair försvarar högskolereformen"
Enligt den brittiska premiärministern medför regeringens föreslagna nyordning i fråga om studieavgifter fördelar för både universiteten och studenterna. Men omröstningen i parlamentet gäller inte bara själva avgifterna, utan också Blairs auktoritet i partiet.

2004-03 s 5-7
"Har Blair kommit till vägs ende?"
Det är stormiga tider för Tony Blair. En utredning som presenteras inom kort, kan skada honom: partiet hotas av inre uppror; ledarskribenter avfärdar honom som en utgången modell. Men det brittiska ekonomin går bättre än de flesta i Europa, det härjade sjukvårdssystemet uppvisar en del förbättringar och segern över slaktaren Saddam Hussein är trots allt en god sak. I opinionsmätningarna ligger Labour och torypartiet för det mesta jämsides.

2004-03 s 7-9
"Rätt man på rätt plats i rättan tid"
Michael Howard förbereder Storbritanniens konservativa parti för en tid efter Blair. konservativa parti tory utgjorde en sorglig syn sedan Tony Blair krossade det i valet 1997. Sedan dess har det varit förvisat till vildmarken varifrån nu Howard ska leda det tillbaka. Labourpartiet är sårbarare än på länge. Howard är son till en rumänsk far och en rysk mor och är den förste jude som leder ett stort politiskt parti i Storbritannien. Han vill återupprätta konservativa värderingar och konservativ politik: mindre stat och mindre byråkrati, mindre statlig inblandning i den enskildes liv, lägre skatter och bevarande av brittisk suveränitet.

2004-07 s 9
"Ett nytt slags våld breder ut sig i Ulster"
Nordirland och dess huvudstad Belfast lockade under de många konfliktåren invandrare. Nu håller även Ulster på att bli ett mångkulturellt samhälle, vilket ogillas av framför allt protestantiska paramilitärer. Den nya fientligheten riktas mot de många asiater, svarta, indier och pakistanier som invandrat de senaste åren. Hakkors och rasistiska slagord tävlar med antikatolska hatuttryck och protestantiska kampord på fasader och murar.

2004-17 s 5
"Blair gör en u-sväng"
Nu vill Blair göra det möjligt för en folkomröstning om EUs nya författning. Men första måste Europas politiska partier enas om författning och Europaparlamentet ratificera den. Slutligen måste det brittiska överhuset godkänna den.

2004-21 s 10-11
"Bush är Blairs största bekymmer"
Opinionsmätningar visar att stödet för premiärministern vacklar, vilket väcker spekulationer om hans politiska framtid. Blairs osvikliga stöd till president Bush i Irak har skadat honom på hemmaplan. Oppositionen anklagar Blair för att inte ha utrett misstankar om att brittiska soldater har misshandlat fångar i Irak. Regeringen riskerar att lida svåra förluster i nästa månads lokala val och EU-val. Stödet för Labourpartiet är det lägsta på 17 år.

2004-38 s 8
"Blair stärker sin auktoritet inför de eventuella valen nästa år "
Den omtvistade Alan Milburn, f d socialminister har kommit tillbaka till regeringen, utan portfölj, för att vara ett slags motvikt till finansminister Gordon Brown som är Blairs huvudrival inom Labourpartiet. Brown förespråkar en försiktig reformpolitik i partiets traditionella stil medan Milborn gärna vill privatisera mer.

2004-41 s 4-5
"Frågan är inte om utan när"
Tony Blair förbereder sig för en tredje valseger. Och sedan? När tänker han stiga åt sidan? Han står stark inför ett kommande val. Det konservativa oppositionspartiet, eller testerna av det, är en våt trasa. Blair har en god chans att lyckas med det som ingen Labour-ledare någonsin lyckats med: en tredje mandatperiod. Troligen kommer han i så fall att efter några år stiga åt sidan till förmån för sin finansminister Gordon Brown. Denne är mer en "konsoliderare" av grundläggande Labourprinciper som exempelvis välståndsfördelning.

2004-42 s 4-5
"Stackars Tories!
Torypartiets värsta fiende är pessimisten. De konservativa i Storbritannien försökte på sin årliga partikongress skingra den pessimism som genomsyrar partiet. Samtidigt har partiet emellertid emellertid svårt att framställa sig som ett modernt alternativ till det styrande Labour-partiet. Vid Fyllnadsvalet i Hartlepool kom de konservativa först på fjärde plats, även liberaldemokraterna och Independencepartiet fick fler röster.

2004-42 s 5
"Howard definierar partiets strategi"
Michael Howard vill att partiet ska stå för sänkta skatter, hårdare tag mot brottsligheten, skärpt invandringskontroll och mindre makt till Bryssel. Det viktigaste för torypartiet idag är att få tillbaka de väljare som gått till Independencepartiet som har en tuff attityd till invandring och EU-medlemskap.

2004-46 s 4
"Nu får det vara nog"
Tröttsamma fördomar lever kvar i Storbritannien"
Trots flera decennier av delad fred och delat välstånd verkar det som om britternas fördomar om Tyskland bara kan mäta sig med deras ignorans. Det är ett evigt problem som tycks ha förvärrats på senare tid. Storbritannien badar just nu i nostalgi inför firandet av Remembrancedagen den 14 november. Man menar att "tyskarna får aldrig tillåtas att glömma sitt onda förflutna".

2004-46 s 5
"Vem har sagt att skottarna är snåla?"
Tre år för sent och 10 gånger dyrare än planerat reser sig en fantasifull konstruktion, som hyser det skotska parlamentet. Den spanske arkitekten Enric Miralles är byggnadens huvuddesigner, som består av sju extravaganta konstruktioner av stål, glas, betong etc. Några byggnader är formade som en fartygsför, andra påminner om grottor.

2004-51 s 14-15
"Britternas attityd hårdnar"
I dag tycker 74 % av britterna att det kommer för många invandrare och 41 % anser att invandringen är ett av landets två största problem. Britterna har ingenting emot dem som kommer för att arbeta men vill inte att invandrare ska konkurrera om välfärden med ojusta medel.
Invandrarna har förändrats och med dem inställningen till dem. Senaste årens ström av ljushyade asylsökande möter mindre sympati än forna tiders mörkhyade arbetsinvandrare. Rumäner, som beskylls för att leva på socialhjälp, är mindre populära än västindier. Irakier är mer avskydda än båda rumäner och västindier. Pakistanier är illa omtyckta p g a rädslan för terrorism. En fientlig inställning till invandrare kunde förr antyda rasistiska fördomar, men det gäller inte längre.

2005-8 s 10
"Britterna har valt en farlig kurs"
Mycket strikta antiterrorlagar strider mot gamla frihetstraditioner och mänskliga rättigheter. I mer än tre år har de brittiska myndigheterna tillämpat undantagslagar och kunnat hålla 16 misstänkta utlänningar inlåsta i ett fängelse utan rättegång. Många britter talar om en ny polisstat. De säger att Tony Blair må locka väljare med retorik och lag och ordning men om han bryter mot Magna Charta, en 800 år gammal frihetstradition riskerar han att i stället förlora röster.
Även i Holland har man diskuterat en ny lag som skulle göra det möjligt att kräva att vissa misstänkta terrorister anmäler sig för polisen varje dag.

2005-13 s 5-6
"Tony Blair tar tjuren vid hornen"
Blair låter väljarna vädra sitt missnöje i god tid före valet. Han ledde partiet Labour till makten efter 18 år i opposition 1997. 2001 blev han omvald i en ny jordskredsseger. Sedan dess har invasionen i Irak och växande missnöje med Labours oförmåga att infria löften om bättre skola och hälsovård väckt utbredd besvikelse och missnöje med Blairs ledarskap. Labours förr oövervinneliga valmaskineri tycks också ha försvagats, om än bara temporärt, av interna fejder mellan framför allt Blair och Brown. Finansministern Brown anses i en undersökning vara en större tillgång för partiet än Blair.
Labour tycks ta väljarnas missnöje på allvar och Blair försöker förbättra sin image. Att utsätta sig för all kritik kallas för en masochistisk strategi.

2005-16 s 9
"London ökar pressen på Cypern"
Storbritannien tjatar ständigt på den cypriotiska regeringen att den ska vara mer flexibel när återföreningsförhandlingarna återupptas inom kort. Storbritannien föreslår, till grekcyprioternas bestörtning, etablering av direkta handelsförbindelser mellan EU och Turkiska republiken på norra Cypern (TRNC). Man vill också inrätta direkta flygförbindelser till norra Cypern samt ge EUs stöd på 259 miljoner euro till TRNC i stället för till regeringen i Nicosia. Orsaken är att grekcyprioterna röstade nej i fjol till ett återföreningsförslag som satts samman av FN. En annan är att Nej-sägaren Rauf Denktash ersatts som premiärminister i TRNC av Mehmet Ali Talat som vill ha en återförening till stånd. Storbritannien väntas driva Cypernfrågan under sitt ordförandeskap i EU fr o m den 1 juli.

2005-18 s 8-9
"Blairs sista strid"
Premiärminister Tony Blair är mån om sitt eftermäle, och hans parhäst Gordon Brown, vill ha makten. Vad vill Blair använda sin sista regeringstid till? Det behövs ett slags "New Deal", förbättrad socialtjänst, transporter och utbildning. För Labour kommer att vinna valet tredje gången i rad. Opinionsundersökningar ger Labour 36 %, de konservativa 33 och Liberaldemokraterna 23 %. Men även om Blair blir omvald kommer kampen mellan honom och Gordon Brown att fortsätta. Brown vill ha jobbet som partiledare och premiärminister. Väljarna är klart mer positiva till Brown än Blair.

 2005-19 s 7
"Blair vill slopa pompa och ståt"
Arbete, inte onödiga uppvisningar, är målet för Storbritanniens ordförandeskap i EU. Blair tycker att EUs toppmöten i Bryssel är "frustrerande, ofta förödmjukande och ibland farliga för hälsan - 2003 kom hans hjärta i otakt för att han tvingats dricka alltför mycket starkt italienskt kaffe för att kunna hålla sig vaken under en nattmangling. Blair planerar att eliminera ett av de två traditionella toppmötena under den brittiska ordförandeperioden som börjar i juli. Tanken att man inte behöver sammanträda när det inte finns något att diskutera är helt ny (!?).

2005-24 s 3-4
"Tony Blairs tid är nu - igen!"
Ett Europa i kris behöver en stark ledare, det kan hända att Tony Blair är rätt man! Just när han nästan var uträknad efter det dåliga valet i maj kommer han tillbaka. Folkjets nej till både Frankrike och Holland banar väg, liksom att Blair tar över ordförandeskapet i EU om några veckor. Blair kan på nytt spela den roll han gillar allra bäst - mannen med ett uppdrag. Blair är förmodligen världens mest beundrade statsman. "Blair är den ende som finns kvar i Europa". "Blair är faktiskt den ende som fortfarande har trovärdighet". Chirac och Blair kommer att utmana varandra i Bryssel i frågan om Europas framtid. Striden börjar med et debatt om den nya EU-budgeten - framför allt den brittiska rabatten.
Opinionsmätningar visar att i Frankrike var det främsta skälet att rösta nej till det nya EU-fördraget att det finns för många utlänningar i Frankrike. Av de som röstade nej i Holland gjorde nästan hälften det för att protestera mot Turkiets eventuella medlemskap i unionen. Detta oroar naturligtvis Turkiet, men också Rumänien och Bulgarien.

2005-24 s 5
"Impopulär rabatt"
De brittiska ministrarna accepterar inte att Chirac kräver att Storbritannien ska offra sin rabatt, när Chirac själv vägrar att ens diskutera reduceringar av EUs jordbruksstöd till de franska bönderna. De franska experterna avfärdar Blairs försök att koppla den brittiska rabatten till jordbrukssubventionerna. De menar att den gemensamma jordbrukspolitiken har förändrats totalt sedan 1984, då Thatcher under hot tvingade till sig rabatten. Då lade jordbruket beslag på 50 % av EUs budget, nu 40 % och snart bar 33 %.

2005-24 s 7
"Gaeliska i Bryssel"
EU har erkänt det irländska språket gaeliska som unionens 21:a officiella språk. Det betyder att alla lagar i fortsättningen måste översättas till gaeliska och 30 tolkar till en kostnad av 3,5 miljoner euro per år måste anställas.

2005-26 s 6
"Den anglosaxiska modellen fungerar ganska bra"
Varningar för den anglosaxiska modellen är mer eller mindre obefogade, visar fakta och statistik. Det är bidragssystemen och den flexibla arbetsmarknaden som visar de största skillnaderna gentemot resten av Europa. Bidragen har kopplats till hårdare och fler villkor. Det statliga pensionssystemet är mindre generöst. Nivån är sådan att den brittiska staten faktiskt har råd men den något som flera andra EU-länder inte har. Flera nya skattelättnader i kombination med ökad sysselsättning har lett till att landet sedan 1997 tagit stora steg mot minskad fattigdom bland barn till en nivå som närmar sig EUs genomsnitt medan andelen fattiga barn (invandrarfamiljerna?) i övriga EU-länder växer. De allra rikaste har fortsatt att bli ännu rikare.

2005-28 s 3
"Från triumf till tragedi"
Det sägs ibland lite skämtsamt att en dag är en lång tid i politiken. Sällan har detta varit så förödande sant som under ett dygn i förra veckan, när premiärminister Tony Blair åkte berg- och dalbana från triumf till tragedi. På kvällen i onsdags i förra veckan var Tony Blair värd för flera av världens politiska, diplomatiska och ekonomiska ledare när han som ordförande i G(-gruppen ledde toppmötet i skotska Gleneagles. Dessutom hade London erövrat värdskapet för de olympiska spelen 2012. Men så kom attentaten och TV-bilderna strömmade in. Tony Blair flög tillbaka till London. Alla britter slöt upp bakom sin ledare. Enigheten var stor bland alla Londonbor. Storbritanniens muslimska råd fördömde attackerna och det gjorde också chefsrabbin Jonathan Sacks.

2005-28 s 4-5
"Det obegripliga, fasansfulla hände igen"
Måltavlorna och tidtabellen pekar på al-Qaida. Al-Qaida, som numera är mer ett varumärke än en tätt sammanhållen grupp, har reagerat på 4yra år av intensivt tryck från USA och dess allierade genom att sprida ut sina aktiva och distribuera sin ideologi och sina tekniker för massattacker till en stor publik på Internet. Gruppen uppmuntrar också nya rekryter att agera spontant i dess namn. Al-Qaida tycks växa speciellt i Europa där en stor, rörlig, tekniskt kunnig och välutbildad muslimsk befolkning inkluderar många arga och alienerade ungdomar.

2005-28 s 6
"Vi måste stå i vägen för terroristerna"
Den bombade tunnelbanestationen Edgware Road ligger i ett huvudsakligen arabiskt område. Med början på 1970-talet började invandrare från Libanon, Irak och andra arabländer bosätta sig i de kvarteren som nu har blivit den europeiska arabvärldens huvudstad. De är chockade över att islamiska terrorister utsätter en helt igenom arabisk gata för detta och tror att det är ett budskap till dem att lämna landet och åka hem. Det är vår skyldighet att hitta de där grupperna som säger att de dödar i Islams namn. De är en cancersvulst som bara fortsätter att växa om vi inte skär loss den från rötterna.

2005-30 s 5
"Allt fler misstänkta grips i Europa"
I södra England grep polisen o söndags ytterligare sju personer misstänkta för de misslyckade bombdåden i London den 21 juli. Polisen tror att fler personer varit inblandade i attackerna den 7 och 21 juli och att dessa fortfarande befinner sig på fri fot. I Rom i fredags greps Hussain Osman, alias Hamdi Isaac, som tros ha bombat i London den 21 juli. Några timmar innan greps ringde han Saudiarabien. En annan misstänkt, etiopier Muktar Said Ibrahim, var på en månadslång resa till samma land 2003. I Rom greps också hans bror, Remzi Isaac och Fati Isaac.

2005-30 s 6
"Allt färre skottar"
De är rädda för att invånarantalet ska sjunka under det symboliska 5 miljoner strecket. Därför annonserar de efter invandrare. Man diskuterar i landet om det är människorna eller jobben som kommer först. Ska jobben skapas först och locka invandrare eller ska invandringen komma först och därmed mer ekonomisk verksamhet och fler jobb? Konsultfirman Ernst & Young menar att det är de låga huspriserna som ska locka. Men ingenting tycks hjälpa. (Har de inte socialbidrag att dela ut till invandrarna? Till Sverige köar ju människor i stora mängder. Problemet är väl att Sverige och en del andra länder i Europa är mindre "karga och ogästvänliga" än Skottland i betydelse generösa med bidrag till utlänningar).

2005-35 s 3
"Förkasta inte den anglosaxiska modellen!"
Europas tröga ekonomier har mycket att lära av Storbritannien. Det anser åtminstone Nick Pearce, chef för institutet för offentlig politisk forskning, som skrivit en bok "Social Justice in a Changing World: The Emerging Anglosocial Model" i vilken han beskriver hur den brittiska välfärdsstaten utvecklats sedan Tony Blair blev premiärminister 1997. Storbritannien har haft Europas framgångsrikaste ekonomi i 10 år med stark tillväxt, låg inflation och en genomsnittlig arbetslöshet på ungefär 4 %, mindre än hälften av många andra EU-länder.

2005-36 s 4
"Clarke siktar in sig på Downing Street nr. 10"
Politikerveteranen Kenneth Clarke börjar närma sig pensionsåldern men har inga planer på att dra sig tillbaka - tvärtom! Clarke är en av landets konservativa veteraner som varit minister i flera regeringar. Han kandiderar till både partiledarposten och premiärministerposten när de konservativa senare i år ska utse en efterträdare till Michael Howard. Andra kandidater är den 38-årige David Cameron och den 56-årige David Davis.

2005-41 s 9-11
"Upp till bevis, Tony Blair"
Tony Blair är en av Storbritanniens tre största efterkrigsledare men vad har han egentligen åstadkommit? Han har byggt vidare på Margaret Thatchers ekonomiska reformer men det har blivit för mycket Irak och för lite av allt annat. Idag är det bara 12 % av britterna som delar Blairs åsikt att de brittiska soldaterna hjälper till att förbättra situationen i Irak. Tony Blairs popularitet har minskat mer eller mindre stadigt sedan jordskredssegern 1997.

2005-44 s 8-9
"Tory Blair"
Efter 4 partiledare på sju år samlar sig Storbritanniens konservativa runt en ny stjärna. David Cameron förespråkar en avspänd, välmående monarki, som ser globaliseringen som en möjlighet. Stilen och tongångarna i sina framträdanden har han lärt sig av sitt partis svåraste motståndare, premiärminister Tony Blair. Han kopierade Blairs talarstil in i minsta detalj: de korta meningarna, entusiasmen, beredskapen att anta utmaningar, skämten på egen bekostnad och anekdoterna från vardagen och framtidsvisionerna.

2005-49 s 3
"Vem blir syndabocken?"
Européerna är vana vid EU-toppmöten, som efter att ha varit nära kollaps slutar med en intetsägande halvmesyr och räddar deltagarnas ansikten. Den väntade kraftmätningen i Bryssel 15 december är lite annorlunda. För närvarande verkar det nästan säkert att toppmötet blir ett misslyckande, frågan är bara om Frankrike eller Storbritannien får skulden. Kritiken gäller framför allt det relativt välmående Storbritanniens tvekan att avstå från sin 21 år gamla EU-rabatt och Frankrikes vägran att ens överväga en reform av jordbrukspolitiken.

2005-50 s 8
"Cameron hamnade direkt i hetluften"
Den nye toryledaren David Cameron har presenterat sin skuggregering efter att ha debatterat med Tony Blair i parlamentet. Han betonade att de konservativa måste beakta att samhället inte är detsamma som staten.

2006-4 s 7-8
"Skrattar bäst som skrattar sist"
En karismatisk ny ledare väcker nya förhoppningar i Torypartiet. Plötsligt har det blivit tufft att vara konservativ. Man talar redan om Cameroneffekten. Det nya Torypartiets strategi är att stjäla den politiska mitten från Labour. Numera handlar debatten bara om "social rättvisa" och om hur man ska bemöta globaliseringens utmaningar och bekämpa "den globala fattigdomen". Cameron styr sitt parti från höger till vänster och tonar ner den EU- och invandrarfientliga retoriken.

2006-4 s 9
"Samma gamla historia"
De brittiska liberaldemokraterna skapar rubriker, som del helst kan vara utan. Först avgick partiledaren Charles Kennedy efter ett erkännande av att han hade alkoholproblem och nu har partiets talesman plötsligt avgått efter avslöjanden om att han hade haft ett sexuellt förhållande med en manlig prostituerad.

2006-8 s 6-7
"Halvmesyrer är ingenting för Blair"
Tony Blair vill reformera det brittiska skolsystemet, varmed han skaffar sig fler och fler fiender i sitt eget parti. Men de brittiska väljarna håller fast vid sin premiärminister och tycks inte ha särskilt mycket till övers för hans motståndare, framför allt inte hans utpekade arvtagare, Gordon Brown. Det som har seglat upp nu är den gamla konflikten mellan den traditionella vänstern och Blair och hans progressiva fraktion. Att överge mitten och rycka åt vänster betecknar Blair som "en självmordsstrategi för Labour". Men den allt bredare klyftan mellan honom och hans parti antyder att han själv är på god väg att begå politiskt självmord.

2006-9 s 3-4
"Hänger britterna med i Blair-Browndansen?"
Pratat och ryktens, dementierna och debatterna har pågått i flera år, men nu ser det faktiskt ut som om Tony Blair har inlett processen med att överlämna makten till Gordon Brown, även om det sker i smyg. Det kan vara ett tidigt försök att få Brown att framstå som den tunge och pålitlige och oppositionens David Cameron som den energiskt surrande, men i grunden ofokuserade flugan. Brown är med säkerhet Labours nästa kandidat. Blair har meddelat att han inte kommer att ställa upp i ett fjärde val, men att han kommer att fullgöra "hela" sin tredje period som premiärminister.

2006-18 s 6-7
"En gentleman i gympadojor"
David Cameron vill lägga thatcherismen bakom sig och modernisera Storbritanniens konservativa parti. Många Torymedlemmar tycker att förändringen sker för snabbt, partiets nye, unge ordförande driver på mycket hårt. Han mål är att Torypartiet ska "tänka, handla och se ut som ett helt nytt parti". Han kom med på en damtidnings lista över de hundra sexigaste männen. Han stora självförtroende är ett resultat av hans förnäma bakgrund och utbildning i landets elitskolor.

2006-19 s 5
"Splittring i Labour"
Kraven på premiärminister Toni Blairs avgång växer i Labourpartiets vänsterflygel. Orsaken är Labours stora förluster i förra veckans lokala val kombinerat med att partiet drabbats av en rad skandaler, misstag och klavertramp på senare tid. I de lokala valen fick de konservativa 40 % mot Labours 26!

2006-19 s 6
"Invandrarfientligt parti går framåt i Storbritannien"
Misstänksamheten mot främlingar hittar en röst i det extremistiska Brittiska Nationalpartiet. I de lokala valen gjorde Brittiska Nationalpartiet stora framgångar. Man tror att BNP blivit en ventil för väljare som ogillar regeringen. En nyligen gjord opinionsundersökning tyder på att 25 % av britterna har funderat eller funderar på att stödja BNP.
Även i andra länder går dessa missnöjespartier framåt. I Norge fick Framstegspartiet 22 % i senaste valen och i Danmark fick Folkpartiet 13 %. Mer än var tredje fransman funderar på att rösta på Le Pen.

2006-24 s 5
"Storbönderna riskerar att förlora miljoner i EU-stöd"
Storbritanniens största markägare, inklusive några av landets rikaste aristokrater, riskerar att förlora hundratals miljoner pund i jordbruksstöd, enligt planer som just nu utarbetas i Bryssel om att begränsa det maximibelopp som en enskild markägare kan få till 300 000 euro per år.

2006-24 s 6
"George Brown bidar sin tid"
Intervju med den brittiske finansministern som tippas bli Tony Blairs efterträdare om Labour vinner nästa val. Utmaningar för de kommande 10 åren är dels säkerhet och terrorism och dels att få den industriella ekonomin att klara sig i den globala konkurrensen. Men globaliseringen får absolut inte leda till protektionism och främlingsfientlighet. Den måste bemötas med öppna marknader och frihandel. Vi måste öka investeringarna i forskning och naturvetenskap.

2006-25 s 10
"Vaktombyte"
Europas ledare har små chanser att återvinna väljarnas favörer, och väljarna har redan börjat söka nya ledare. Den franske presidenten Jacques Chirac liksom den brittiska premiärministern Tony Blair är maktlösa och tämligen irrelevanta. Deras uttalanden får inga större rubriker i världspressen längre. Européerna liksom amerikanerna vill ha en ny generation ledare. Ett kännetecknande drag hos nästa ledargeneration kan mycket väl bli ett slags "sammetspopulism" - ett försök att bemöta folkets rädsla för globalisering och invandring utan att ge helt efter för folkets krav. "Vi måste alla lära oss att lyssna på folket" säger Wouter Bos, som leder det oppositionella holländska arbetarpartiet. "Lite populism är bara sunt i en demokrati".

2006-26 s 8
"Mätbar motvilja"
En ny global undersökning speglar misstro och förakt mellan västerlänningar och muslimer. Undersökningen är gjord av Pew Global Attitudes Project i Washington som frågade muslimer och icke-muslimer i 13 länder om deras inställning till varandra. I de flesta länder är misstro och förakt ömsesidiga känslor, men i framför allt Storbritannien är obalansen stor. Storbritannien är det land som har störst tolerans mot muslimer samtidigt som deras muslimer har en mycket negativare attityd till västerlänningar än islamska minoriteter i andra europeiska länder.

2006-29 s 3-5
"Browns tålamod imponerar"
Tony Blair är impopulärare än någonsin förr, och det borde betyda att Gordon Browns tid är här. Men premiärministern har inga planer på att redan nu infria sitt löfte till rivalen, nämligen att denne ska få hans jobb. Den 31 maj 1994 slöt de båda en pakt, i vilken Brown tog steget tillbaka inför löftet att Blair skulle ge honom posten som finansminister efter en eventuell labourseger. Blair försäkrade också att han efter två framgångsrika mandatperioder skulle låta Brown flytta in på Downing Street nr 10. Men detta har han inte hållit.

2006-32 s 4-5
"Brittisk skola inför drogtester på små barn"
Abbey School i sydöstra England gör salivtester på sina elever. Deras föräldrar måste ge sin tillåtelse. Av 600 testade har bara en testats positiv - ett resultat av att man vet att man kan bli testat? Elever som vägrar eller testar positivt måste delta i ett rådgivande samtal Det finns inga disciplinära åtgärder. Eleverna blir bestraffade om man kommer på dem med att handla med droger, om de har droger med sig eller om de är drogpåverkade i skolan.

2006-33 s 5
"Brittiska bryggare och pubägare skålar i fatöl"
På en brittisk ölfestival i London skålades för nya framgångar för det färska fatölet - "cask ale" (levande, opastöriserat öl). Fatölets fall har förklarats med att har skett en anstormning av billiga storförpackningar med lageröl, att det manuellt utförda arbetet minskat och att bryggerijättarna övergivit fatölet. Men det största hotet mot fatölet är rökförbudet som trätt i kraft i Skottland och planeras för England och Wales nästa sommar.

2006-33 s 15-16
"Terrorhotet verkligt igen"
Planen var att förvandla vanliga objekt till massmordsvapen. Alla flygpassagerare har något i sin ägo som kan innesluta vätska eller leverera en liten men katastrofal elektrisk laddning för att utlösa explosionen. Rapporten om den senaste terroristplanen har haft en närmast hypnotisk kraft på människor som har tvingats reflektera över sin sårbarhet och över regeringarnas begränsade möjligheter att skydd dem.

2006-33 s 16-17
"Blair förvarnade Bush om terrorhotet mot USA-flyget"
Blair kände till terroristkomplottens huvuddrag i månader och talat med George Bush om den. Den brittiska säkerhetstjänsten bevakade en brittisk cell av muslimer och behövde tid för att kunna gripa alla. Terroristerna planerade att spränga flera amerikanska flygplan samtidigt. Det brittiska parlamentet var överens om att alla muslimer måste sträva oupphörligt för att fördöma, konfrontera och utrota stödet för terrorism i sina samhällen. Lojaliteten mot Storbritannien och sättet att leva där måste komma i första hand.

2006-34 s 8-11
"Ett drivhus för islamisk extremism"
Många av Storbritanniens muslimer har inte integrerat sig i det brittiska samhället utan föredrar att bo i strikt muslimska områden. Brittiska muslimer beskriver sin identitet som först och främst muslimsk och i andra hand brittisk. Storbritannien har blivit ett drivhus för våldsam islamisk extremism som får näring av besvikelsen över situationen på hemmaplan och en växande vrede över det som händer ute i världen som krigen i Irak och Afghanistan. Bilder på dödade muslimer världen över skickas som massmejl över hela världen och piskar upp stämningen och hjälper extremistgrupperna att hitta nya medlemmar. Hotet har växt mycket snabbare än man räknat med. Storbritanniens långa tradition av tolerans har gjort det till en oas för invandrare och politiska flyktingar från hela världen och Storbritannien har en av de högsta koncentrationerna av muslimska invånare i Europa. Den brittiska säkerhetstjänsten övervakar ungefär 1200 islamiska militanta personer. Landet har infört hårdare antiterroristlagar som gjort "glorifiering" av terrorism till ett brott och förenklat rutinerna för utvisning av predikanter och andra orosstiftare.

2006-37 s 8-9
"Sista kapitlet i epoken Tony Blair"
premiärminister Tony Blair meddelade i förra veckan att han kommer att lämna sin post inom ett år. Beskedet kom efter hårda påtryckningar och ett öppet uppror i hans eget Labourparti. Blair tog makten 1997 på en våg av eufori som förstärktes när han 1998 åstadkom ett fredavtal i Nordirland. Efter september 2001 blev han nära allierad med president Bush först i kriget i Afghanistan och sedan i Irak. Det sistnämnda kriget var djupt impopulärt bland britterna. I de senaste valen 2005 segrade Blair igen men nu med reducerad majoritet. Det var dock första gången någonsin en Labourledare vunnit en tredje rak seger.

2006-41 s 6-7
"Vem är David Cameron"
Toryledaren har presenterat sig för en skeptisk publik: hans eget parti. I förra veckan höll den konservativa oppositionen sin första partikonferens med Cameron som partiledare. Många undrar om han är tillräckligt seriös och erfaren. Han leder ett gammalt parti vars stöd i norra England, Skottland och Wales krympte drastiskt redan före 19997 års val. De konservativa fruktar att Cameron kan förlora "Morrisonväljarna", som är uppkallade efter en billighetskedja och som mest fruktar kriminalitet och dålig samhällsservice och är markant oroade av invandrare. En annan utmaning är att vinna de unga väljarnas gunst.

2006-45 s 24-26
"Den bortglömda underklassen"
Muslimer och svarta får uppmärksamheten, men fattiga vita har det egentligen sämre. Storbritanniens mest utsatta grupp, både i absoluta och relativa termer, är fattiga, vita, infödda britter. Vita tonåringar från fattiga familjer gjorde sämre ifrån sig i riksproven än lika fattiga tonåringar från någon annan etnisk grupp eller rasgrupp. Detta visar en undersökning från Bristol University.
På arbetsmarknaden trumfar utbildning ut etnicitet. Invandrare och deras barn har hittat jobb i tjänstesektorn och den växande offentliga sektorn.

2006-46 s 5
"Bushs förlust är även Blairs"
Tony Blairs rykte blev ännu mer skamfilat efter president George Bushs stora förlust i de amerikanska mellanårsvalen förra veckan. Labour försöker se det positiva som att demokraterna kan förväntas bättre än Bush uppskatta Blairs senaste diplomatiska framstötar vad gäller att få Syrien att bryta sin nära allians med Iran och att sätta fart på fredsprocessen mellan Israel och palestinierna. I London hyser man också farhågor om världshandelns framtid. Demokraterna har starka protektionistiska instinkter.

2006-47 s 11
"Kreml förnekar mordförsök"
En före detta rysk spion, KGB-översten Alexander Litvinenko, vårdas på en intensivavdelning på ett sjukhus i London, för förgiftning med det dödliga giftet tallium, en giftig metall som används i råttgift. Litvinenko, som har undersökt mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja, blev sjuk efter en måltid på en sushirestaurant i London.

2007-03 s 22-23
"Falklandskriget fortsätter att väcka starka känslor"
Motstridiga anspråk från Argentina respektive Storbritannien förgiftar relationerna dem emellan trots att det snart har gått 25 år sedan Falklandskriget.
I år firas 25 års minnet av kriget. Carol Thatcher, dotter till den förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher anlände före jul till Argentina för att göra en dokumentärfilm "Mammas krig".
Storbritannien hävdar att landet kommer att försvara falkländarnas rätt att själva bestämma över öarnas framtid. Invånarantalet är 3000 som skyddas av 1800 militärer. Landet är rikt, öarnas BNP per capita är högre än något sydamerikanskt land.

2007-07 s 4
"David Cameron tar hjälp av Fredrik Reinfeldt"
Ledaren för Storbritanniens konservativa Toryparti träffade i måndags Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt för att diskutera strategier inför nästa brittiska val. Deras möte speglar det allt närmare samarbetet mellan Europas borgerliga partier. Reinfeldt har också träffat Tysklands Angela Merkel och diskuterat den borgerliga politiken i Europa.

2007-08 s 3-6
"Slutet på en karriär och början på en ny"
Tony Blair har kanske mer än någon annan brittisk efterkrigsledare, förutom Margaret Thatcher, personifierat sin tid. Han har transformerat brittisk politik och skapat förutsättningar för välstånd av tidigare oanad omfattning. En amerikansk person i Bushs regering menar att Blair har återupprättat Storbritannien som en världsmakt. Men har också identifierats med det brutala kriget i Irak. Blair tillhör den anglikanska kyrkan men går i katolsk mässa med sin katolska fru och deras barn. Vid sitt senaste internationella framträdande vid Världsekonomiskt Forum var han som när han är som bäst, full av karisma, fast övertygelse och handlingskraftig energi.

2007-08 s 4-5
"Blair förväntar sig meningsfulla uppdrag"
Blair tänker arbeta med miljöfrågor efter det att han lämnat premiärministerposten i sommar. G8-mötet i juni ser Blair som en mycket god chans att komma överens om en ny, internationell uppgörelse om minskade koldioxidutsläpp som ska godkännas också av USA, Kina och Indien för att bli effektiv.

2007-10 s 3-4
"Det är lite si och så med trovärdigheten"
Regeringskris i Italien, kursändring i Storbritannien: olika insatser i utlandet blir allt mer avgörande för inrikespolitiken i Europa. Premiärminister Romano Prodi i Italien höll på att förlora sin post på grund av Italiens engagemang i Afghanistan och premiärminister Tony Blair börjar ta hem de brittiska soldaterna i Irak. Allt handlar om förhållandet till USA och om krigen som George Bush har startat: Irak är ett fiasko och Afghanistan är på väg mot ett fiasko. Nyligen låg Blairs Labourparti 13 procentenheter efter Torypartiet.

2007-11 s 6-7
"Britterna vill visa vägen"
Medan stater och politiker runt om i Europa tävlar om att vara mest miljövänliga gjorde den brittiska regeringen i tisdags slag i saken och hävdade att den var först med att föreslå bindande lagar, som föreskriver en dramatisk minskning av koldioxidutsläppen till 2050. Hushållen kan tvingas att byta till lågenergilampor och installera bättre isolering. London talar om 60 % minskning. Regeringen planerar att anta lagen nästa år, ett år före nästa val som sannolikt äger rum 2009. De nya lagarna kommer inte att få någon större effekt på det globala utsläppet av koldioxid eftersom Storbritannien bara svarar för 2 %. Minskningar där uppvägs snabbt av att Kina bygger ett nytt kolkraftverk varje vecka menar kritikerna.

2007-16 s 12
"Medvind för skotska nationalister"
Ett skotskt nationalparti, SNP, kommer sannolikt att ge Labour en hård match i det skotska parlamentsvalet nästa månad. Prognoserna säger att Labour som har 50 platser av parlamentets 129 kanske får nöja sig med mindre än 40 efter valet. Labour har styrt i koalition med Liberaldemokraterna de två första fyraårsperioderna sedan regionstyret startade 1999.

2007-17 s 7
"Gordon Brown närmar sig målet"
Om drygt två månader är det dags för Tony Blair att flytta ut från Downing Street nr. 10. Den nye hyresgästen blir Gordon Brown, nuvarande finansminister. Brown har ingen seriös rival, men han måste ändå berätta lite mer om sig själv för de brittiska väljarna. Ingen vet vad finansministern tänker om Iran eller hur han kommer att uppträda i rollen som regeringschef.

2007-19 s 4-5
"Bryssels regler irriterar London"
Finansföretagen skulle helst vilja sköta sig själva. EU har infört regler som påverkar varenda bank, investeringsfond och försäkringsbolag i London. Systemet kallas MiFiD, marknader för finansiella instrument. Alla värdepappers företag ska rapportera alla transaktioner till en utvald myndighet i respektive medlemsland. I Sverige är det Finansinspektionen. Den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs har 60 personer som bara sysslar med att implementera MiFiD. Detta inflytande har gjort aktörerna i London City avoga och underblåst deras allmänna syn på EU.

2007-19 s 9
"Britterna gav Blair en näsbränna"
Labourpartiet förlorade i Skottland och backade i de engelska lokalvalen. I Skottland förlorade Labour, som har dominerat regionen i ett halvsekel, till det snabbt växande Skotska Nationalpartiet (SNP) som fick 47 mandat (ökning med 20) mot Labours 46. Kriget i Irak anses spela en viktig roll för SNPs seger. I Wales förlorade Labour också men förblir ändå det största partiet.

2007-19 s 10-11
"Makt smäller lika högt som champagne"
Även om drottning Elisabeths officiella roll är symbolisk utövar hon personlig och mycket verklig makt. Hon är 81 år och kom i förra veckan till Amerika för femte gången i sitt liv. George Bush är den tionde amerikanske presidenten hon träffar som drottning. Under sitt halvsekel som statsöverhuvud har Elisabeth II utövat mer makt och bevarat fler hemligheter än de flesta av oss tror. Offentligt är hennes politiska roll bara symbolisk, men privat är den personlig och mystisk.

2007-21 s 13-14
"Mellan raderna i det brittiska klassamhället"
Klass spelar ingen roll i det moderna Storbritannien men nästan alla britter identifierar sig ändå med en viss klass. "Vi är alla medelklass nu" deklarerade Tony Blair när han blivit premiärminister. Pengar, social rörlighet och tillgång till högre utbildning har ändrat på dt gamla klassamhället. Men britterna är fortfarande snara att identifiera sig som medlemmar av olika samhällsklasser, menar artikelförfattaren Sarah Lyall.

2007-25 s 6
"Tiden efter Blair är redan här"
Det finns bara en kandidat som efterträdare till Tony Blair, det 'r Gordon Brown. Detta faktum får bytet att verka lite nordkoreansk. Sex kandidater kämpar däremot oavbrutet och målmedvetet om att väljas till Labours vice partiledare. Oppositionsledaren David Cameron har fått motstånd från partiets traditionellt konservativa krafter när han vill ta över det politiska mittfält som Tony Blair lämnar efter sig.
Sista ordet
2007-25 s 27-31
"Detta har jag lärt mig"
Tony Blair reflekterar över sina erfarenheter och lärdomar från tiden som Storbritanniens premiärminister.
Utrikespolitiken kan aldrig skiljas från den inhemska politiken. Den är det element som beskriver ett lans ansikte utåt, formar andras intryck av landet och formar landets självuppfattning.
A. Några reflektioner kring utrikespolitiken:
1. Var aktör, inte åskådare
- Storbritannien har under det senaste decenniet intervenerat fyra gånger: i Kosovo, Sierra Leone, Afghanistan och Irak.
2. Det transatlantiska samarbetet är fortfarande mycket viktigt
- Europa och Amerika delar samma värderingar och bör därför hålla ihop.
3. Tvivla inte på den globala terrorismens existens
- Den revolutionära kommunismen antog många skepnader och valde udda sängkamrater. Det tog ändå flera decennier att krossa den. Detta får vi också räkna med när det gäller terrorismen. Terroristerna har varit skickliga på att förvrida vår uppfattning om det som händer och varför och fått oss att lägga skulden på oss själva.
Det finns inga krav från terroristerna som är förhandlingsbara. Terrorismen måste besegras. Punkt och slut.
4. Vi måste försvara våra värderingar
- Våra värderingar är universella. Vi behöver vår egen världssyn som är mångfacetterad men byggd på anständiga värderingar som vi tror på. Vi bör fördöma inte bara deras barbariska terrormetoder utan framför allt deras inbillade orsaker att klaga på väst. Vi måste hävda både vikten av att inte svika militärt och stödja friheten och kravet på rättvisa.
5. Det handlar om morgondagen också
- Kampen för våra värderingar är inte bara en buffert mot extremism utan också en civiliserande kraft för framtiden när väst ekonomiska och politiska tyngd blir relativt mindre än hittills.
B. Intressanta lärdomar från den inrikespolitiska scenen
1. "Öppen eller stängd" är lika viktigt i politiken som "vänster eller höger". Öppna ekonomier som skyr protektionismen är bäst. Öppenhet för "kontrollerad" invandring. Uppmuntra selektiv invandring.
2. Statens roll förändras
3. Välfärdssystemen fungerar bara om ansvaret delas
4. Lag och ordning är viktigare än vad de flesta kommentarer antyder.
5. Utanförskap kräver speciell uppmärksamhet
6. De politiska partierna måste ändra sina arbetssätt radikalt.
- Folk är mer intresserade idag av sakfrågor än ideologier och det finns en myriad nya sätt att sprida information. Öppenhet framför allt.

2007-26 s 4-5
"Nu är det Gordon Browns tur"
Britterna får efter tio år med Tony Blair en ny ledare, före detta finansminister Gordon Brown. Ledarbytet är mera en fråga om stil än substans eftersom Brown också var med och skapade New Labour. Han säger att han vill att hans Labourparti ska återfinna "sin själ". Värderingar som plikt, ärlighet, hårt arbete och respekt är ledtrådar för denne son till en skotsk präst. Det viktigaste är att förnya och stärka partiet inför nästa val. Allmänheten ska få större inflytande på politiken via så kallade "medborgarforum".

2007-27 s 3-4
"Högsta beredskap i Storbritannien"
Två attentatsförsök i London och ett i Glasgow skakar britterna. Det mest obegripliga är att de flesta av de misstänkta är läkare. Tanken att välutbildade yrkesproffs kan mutera till terrorister i vita läkarrockar är mycket skrämmande för allmänheten. De misstänkta har alla sina rötter i Pakistan. Ingen av de gripna är brittiska medborgare.
Av Storbritanniens 239 000 läkare har 90 000 fått sin läkarlegitimation i ett annat land. Av dess kommer 5000 från Mellanöstern och nästan 2000 från Irak.

2007-27 s 4
"Man anade att någonting var i görningen"
Attentatsförsöken i Storbritannien för en vecka sedan kom efter ett antal varningar från underrättelse- och säkerhetsexperter i Europa och USA om att terroristorganisationer verkade intensifiera sina ansträngningar att angripa mål i USA och Europa.

2007-27 s 5
"Browns regering är både yngre och mer USA-kritisk"
Några ministrar är öppet kritiska till kriget i Irak. David Milliband har fått posten som utrikesminister och därmed är han med sina 41 år Storbritanniens yngste utrikesminister på 30 år. Justitieministern Jack Straw har kritiserat Blair för hans Mellanösternpolitik. John Denham avgick 2003 i protest mot invasionen i Irak är också ny minister om än på en relativt oviktig post. Jaqui Smith blir den första kvinnan på inrikesministerposten. Hon är 44 år och medlem i Amnesty International. En del trotjänare fick viktiga ministerposter som Alistair Darling som blir finansminister.

2007-27 s 6
"Den nya First Lady på Downing Street"
Det utåtriktade Cherie Blair har flyttat ut från Downing Street nr 10. Hon efterträds av en mycket diskretare kvinna. Sarah Brown föredrar att stå i bakgrunden som hustru och mor till två barn. De brittiska medierna applåderar hennes blygsamma, reserverade hållning.

2007-27 s 6-7
"Varför just Tony Blair?"
Storbritanniens förre premiärminister antar en enormt stor utmaning när han tar på sig uppdraget att stifta fred i Mellanöstern. Han har ett stort förtroende för sin egen övertalningsförmåga och han har i nästan ett år pratat om att han vill verka för fred ii Mellanöstern. Naturligtvis vill han också skaka av sig bördan av misslyckandet i Irak. Han stödjer sig också på 10 års arbete med att skapa fred i Nordirland där han utnyttjade sin envishet charm och list.

2007-28 s 15
"Spänt läge mellan London och Moskva"
Storbritanniens relationer med Ryssland blev i tisdags mycket ansträngda när premiärminister Gordon Brown uttryckte "djup besvikelse" över Moskvas vägran att lämna ut Andrej K. Lugovoj, som i England misstänks för att mördat den före detta KGB-agenten Alexander Litvinenko.

2007-29/30 s 10
"Tonen mellan London och Moskva hårdnar"
Den diplomatiska krisen kan vara den värsta på flera årtionden.
Ryssland vägrade att lämna ut den misstänkte Andrej Lugovo med argumentet att den ryske författningen förbjuder utlämning av ryska medborgare till andra länder. Browns svarsdrag var att visa ut fyra ryska diplomater. Förra lördagen meddelade Ryssland att det suspenderar sina åtaganden enligt avtalet om konventionella styrkor i Europa (CFE) som svar på USAs planer på att bygga raketförsvarsbaser i östra Europa.

2007-31 s 8
"Artighet snarare än hjärtlighet"
President Bush och Storbritanniens nye premiärminister Gordon Brown underströk på måndagen att deras nationer är förbundna av delade värderingar och ett starkt engagemang när det gäller att bekämpa den globala terrorismen. Ändå framstod skillnaderna i de båda ledarnas uttalanden och Irak och Afghanistan tydligt. Tvådagarsbesöket på George Bushs lantställe Camp David var Browns första besök i USA sedan han tog över efter Tony Blair i juni.

2007-34 s 3-4
"USA + Storbritannien = sant…men inte lika hett"
Med en ny ledare i Storbritannien har förhållandet med USA blivit mindre speciellt och mera normalt. Det är uppenbart att London fjärmar sig från Washington. Brown försöker befria sig från Blairs skugga och återvinna det folkstöd som Blair förlorade genom att stöda president Bush. I Afghanistan har en brittisk befälhavare kritiserat USAs flyganfall för att döda civila.

2007-37 s 8-9
"Inkompetensen har triumferat"  Hela artikeln
Moderniseringen av världens äldsta tunnelbana har gått snett, vilket londonborna påminns om dagligen. Det privata konsortiet Metronet som bildades 2003 och som driver tunnelbanetrafiken ansökte i juli om konkurs och drivs sedan dess av konkursförvaltaren. Skulderna som den mycket misslyckade moderniseringen har orsakat kommer sannolikt att lämpas över på skattebetalarna. "Om det funnes en guldmedalj för inkompetens skulle Metronets ledning vinna den lätt säger Londons borgmästare Ken Livingstone. Fackförbundet RMT har beslutat om och satt igång en strejk bland de anställda fastän Livingstone lovat Metronets anställda jobbgaranti. Det sägs att RMT-ledaren har en Leninbyst i bokhyllan och räknas som en obehaglig vänsterfanatiker.

2007-37 s 9
"Det var för väl!"
EU har bestämt att Storbritannien och Irland får behålla sina speciella mått, de så kallade imperiemåtten med rötter i medeltiden. Så befolkningen kan fortsätta att dricka "a pint of beer", promenera "one mile" och äta "one pound" bananer. Andra länder som inte heller anammat det metriska systemet är USA, Liberia och Myanmar.

2007-39 s 3-4
"Brown är en glad överraskning"  Hela artikeln
Den torre, buttre finansministern har förvandlats till en vänlig, principfast och mycket brittisk premiärminister. Han levde i 10 år som finansminister i skuggan av Tony Blair. På Labourpartiets årliga konferens var Blair nu som bortglömd. Hans starka sidor verkar redan vara gårdagens politik. Gordon Brown utstrålade både seriositet, mål och karaktärsstyrka i sitt tal. Nu vill folk ha en person med fasta värderingar. Gordon Brown har principer och han sviker dem inte. Han är en seriös politiker.

2007-44 s 5
"Vart tog Tony Blair vägen?"
Efter att ha avgått från premiärministerposten i juni ryckte han ut på ett passande ambitiöst uppdrag som fredsmäklare i Mellanöstern och representant för den så kallade kvartetten, Ryssland, EU, USA och FN. Sedan dess har ingen sett honom. Han har en stab på 12 personer i Jerusalem men han är där inte särskilt ofta. Blair har fullt upp med att hålla föreläsningar, delta i välgörenhetsevenemang i New York och, sägs det, förhandla om ett bokkontrakt.

2007-50 s 3-4
"Strålglansen runt Gordon Brown har slocknat"  Hela artikeln
När premiärminister Gordon Brown tillträdde sitt ämbete i somras framställde han sig själv som motsatsen till Tony Blair: färglös men kompetent, tråkig men pålitlig. Tanken var att han skulle uppfattas som en frisk fläkt av skotsk rättframhet efter hyckleriet som många kopplade till Blairs utslitna regering. Opinionsmätningarna ger Labour ungefär 10 %mindre än de konservativa. Flera kriser har drabbat Labourpartiet som banken Northern Rocks nära kollaps, Skatteverkets bortslarvade två ej kodifierade datordisketter innehållande adresser och uppgifter om 25 miljoner människor banktillgångar och avslöjandet nyligen att Labourpartiet tog emot 1,2 miljoner dollar från en stor fastighetsägare som illegalt använde andra människors namn när han donerade pengar. Browns hantering av kriserna framstår som klumpig och inkompetent.

2008-05 s 4-5
"Senaste versionen Gordon Brown"
Efter en motig tid med många bakslag och blundrar fräschar premiärministern upp sin image ännu en gång. För tredje gången sedan han först började positionera sig inför premiärministerrollen för två år sedan. Nu understryker man "substans" och "förändring". Imageskapandet tar ett stort intryck av hur de demokratiska kandidaterna klarar sig i sina kampanjer i USA, där Hilary Clinton står för "erfarenhet" och Barack Obama för "förändring".

2008-05 s 6-7
"Britterna har aldrig haft de så bra som nu"
Det senaste året har per capitainkomsten i Storbritannien ökat mycket snabbare än på det europeiska fastlandet. Britterna är nu rikare än amerikanerna. Per capitainkomsten i Storbritannien är 48 000 dollar mot 47 500 för amerikanen. Det är 8 % högre än Frankrike och Tyskland. Välståndet har spridit sig långt utanför London. Men det är vanskligt att göra enkla jämförelser. Det är lätt att ha hög levnadsstandard om man är beredd att låna stora summor pengar. Standard på kredit alltså. Den svaga dollarn förvränger också bilden. Och slutligen är välfärdsstatens förmåner olika fördelade i olika länder. Om man inte tar hänsyn till att i många länder är sjukvård och skola gratis blir resultatet fel. Dessutom arbetar engelsmännen minst tre timmar mer i veckan än tyskarna och fransmännen.

Storbritannien
2008-17 s 3-5
"Duellen om London"  hela artikeln
Två excentriker konkurrerar om borgmästartiteln i London. Under den ena har staden blommat upp, under den andra blir det nog bara ett muntert kaos.
Den konservative kandidaten Boris Johnson - Alexander Boris de Pfeffel Johnson - skyller allt som är fel på sin konkurrent "röde Ken", Ken Livingstone, Londons borgmästare sedan åtta år. Ett av hans vallöfte är "Om du röstar på de konservativa kan din fru få större bröst och dina chanser att köra en BMW M3 ökar också".

2008-19 s 6-7
"Framgångens baksida"
London är idag en så rik stad att man knappt kan bo där. London håller på att bli en stad för de otroligt rika och de sanslöst fattiga i kommunala bostäder. För att tillgodose de rikas behov av arbetskraft krävdes en armé av illa betalda arbetare varav många var nya invandrare. Det senaste decenniet har Londons rikedom lockat 700 000 invandrare varav majoriteten är fattig. London är inte bara Europas fattigaste stad utan också den smutsigaste. Och invånarna är otrygga då brottsligheten ökar. Frågan är vad den nye borgmästaren Boris Johnson kan göra åt detta. Han vann på att lova fler poliser på gatorna, bättre kommunikationer, fler billiga bostäder och att skapa en "ren, grön stad".

2008-31 s 5-6
"Är Europa redo för en toryseger?"
Eurokraterna avvaktar nu lugnt i övertygelsen om att om övriga länder accepterar Lissabonfördraget så kommer Irland att tvingas till en ny folkomröstning för att inte ensamt hamna utanför gemenskapen - Irland som har EG/EU att tacka för sin oerhörda framgång under de senaste tre decennierna. Ännu värre är federalisterna som menar att det nu handlar om att införa en "två-filigt" EU med de länder som är för i den snabba filen. Men det finns ett annat problem i den nära framtiden. 2010 kan det konservativa partiet bilda regering i Storbritannien. Dagens konservativa skulle utgöra den mest euroskeptiska regeringen sedan Storbritannien gick med i klubben 1973. De säger att de uppriktigt vill stoppa Lissabonfördraget. Då blir det svårare att isolera Irland och de går knappast att knuffa ut både Irland och Storbritannien i den "långsamma filen".

2008-35 s 3
"Arbetskraften säljer sig till den som betalar bäst"  hela artikeln
Storbritannien är inte längre lika lockande för potentiella invandrare som söker jobb. Arbetslösheten ökar och pundets fallande kurs betyder att utländska arbetstagare i Storbritannien har mindre pengar att skicka hem än tidigare. Ungefär två tredjedelar av de östeuropéer som har registrerat sig för arbete i Storbritannien sedan 2004, kommer fån Polen. Idag får de 40 % mindre i lön sedan de växlat pundet till zloty än för fyra år sedan. Idag måste de skicka hem 500 pund varje månad för att rättfärdiga vistelsen utomlands.

2008-35 s 4-6
"En stor välståndsklyfta delar det brittiska samhället"
Efter elva års Labourstyre är gapet mellan rika och fattiga större än på minst 50 år. Hur kommer det sig? Den sociala rörligheten är nästan noll. Gordon Brown har tagit detta till sig och lovar att presentera ett handlingsprogram innan årets slut. Stödet till svaga elever kommer att öka redan i tidig ålder. De konservativa utnyttjar Labours misstag och brister och ändrar sitt budskap. Tories lägger skulden på Labour medan Labour menar att ansvaret åtminstone delvis går tillbaka på Margaret Thatcher när politiken på 1980-talet syftade till välstånd "till vilket pris som helst". Brown talar om "den förlorade generationen" och "Thatchers barn" som är skadade av sina föräldrars arbetslöshet.

2008-36 s 4-6
"Gordon Brown går en tuff höst till mötes"
Det drar ihop sig till uppror i det brittiska Labourpartiet. Ammunitionen kommer från den förre premiärministern Tony Blairs gamla kumpaner. Mycket tyder på att labour kommer att förlora nästan hälften av sina platser i nästa allmänna val vilket vore det sämsta resultatet sedan 1935. Ett sådant måste ske senast juni 2010. Frågan är om Brown sitter kvar så länge. En allvarligt menad komplott för att byta ut honom är under uppsegling. Bakom den står allierade till den förre ministern Tony Blair och en som förs fram är ett annat potentiellt underbarn, utrikesminister David Miliband. De kritiserar George Brown för att styra Labour åt vänster. Det konservativa partiet å andra sidan har återhämtat sig efter drygt ett decennium i den politiska vildmarken och kommer sannolikt att ta makten igen under den unge David Camerons ledning.

2008-36 s 26-27
"Skandalpressen försöker bli rumsren"
De brittiska tabloidtidningarna är kända för sina skandalreportage och närgångna kändisskvaller. Nu försöker de erövra nya läsare genom att bli mer seriösa och respektabla.
Visserligen är den sammanlagda upplagan för Storbritanniens fyra största tabloider - The Sun, Mirror, Daily Star och Daily Sport - mer än dubbelt så stor som de fem största "seriösa" tidningarna tillsammans men inte desto mindre har deras upplaga sjunkit med 34 %. Orsaken anses vara klassvandring - till exempel har The Mirror alltid varit en arbetarklassmarkör, nu minskar antalet arbetare - , det växande utbudet av gratistidningar - de tre största har en daglig upplaga på 1,65 miljoner exemplar - , samt strängare regler för vad som får skrivas om enskilda personer.

2008-38 s 5-6
"Ord och inga visor"
David Miliband, som nämns som potentiell premiärminister, sätter tydliga spår i brittisk utrikespolitik. Vid 43 års ålder tippas utrikesministern som trolig efterträdare till den hårt pressade Gordon Brown som ledare för Labourpartiet och kanske som premiärminister. Milliband gillar EU mer än vad Brown gör. Hans far föddes i Belgien och hans mor i Polen. Han är mycket populär bland andra utrikesministrar i EU: "Han är inte oartig, inte arrogant, och spelar inte för galleriet".

2008-39 s 6
"Labour kämpar i hård motvind"  hela artikeln
När det brittiska Labourpartiet samlades till den just avslutade partikonferensen var deltagarna väl medvetna om att väljarstödet för de konservativa stigit till 52 % vilket är det högsta på två decennier enligt en mätning som publicerades några dagar innan Labours konferens började förra lördagen. Tories hade ett försprång på 28 procentenheter. Ingen premiärminister har varit så impopulär som Brown sedan Neville Chamberlain "efter Hitlers invasion i Norge".

2008-43 s 3-4
"Dags att åka hem"
Ge mig dina trötta, dina fattiga, dina… balettdansöser? Britterna tänker om i invandringspolitiken. Nu ska det vara människor som kan och vill arbeta och som har kompetens för att ta de arbeten där det finns brist på arbetskraft som tas emot från andra länder. Nykomlingar ska betygsättas utifrån sina färdigheter och kvalifikationer.
Regeringens nervositet för invandringen växer. Dessutom har det etablerats en ny, uniformerad gränskontrollstyrka i hamnar och på flygplatser. En OECD undersökning avslöjar att invandringen är "fråga nummer ett" för folk i allmänhet. De väldigt många nykomlingarna anstränger lokala bostads- och skolbudgetar och komplicerar förhållandet mellan invandring och ekonomisk vinst. En parlamentsutredning fastslår att "det finns inget bevis för att nettoinvandring genererar märkbara ekonomiska fördelar för den existerande brittiska befolkningen".

2008-43 s 30-31
"Svinga bägaren en sista gång!"
Kan Storbritannien fortsätta att vara Storbritannien om pubarna försvinner? Puben har varit britternas medborgarforum i tusen år. Britterna befarar att en av deras mest älskade institutioner är dödsdömd. Varje dag stänger fem pubar för gott. Mer än hälften av alla brittiska pubar orter saknar nu en pub. Orsaken är det höga ölpriset. Gäster på brittiska pubar betalar mycket hög alkoholskatt. I är höjde regeringen nivån med nio procent och fler höjningar väntas - skenbart för att komma till rätta med alkoholmissbruk. Samtidigt sjunker priset på öl hos livsmedelskedjorna. Även rökförbudet som infördes förra året var ett hårt slag.

2008-48 s 6-7
"Britterna gillar barske Brown"
Gordon Browns skotska rötter är en välsignelse i dessa svåra tider. Skottarna är kända för att vara allvarliga och moraliskt målmedvetna. Att Brown dessutom är son till en presbyteriansk präst, en typ som antas förkroppsliga nationella dygder som måttfullhet och rättrådighet gör honom ännu mer populär. Om man anstränger sig kan man koppla Brown till en intellektuell, skotsk tradition, som producerade ekonomen Adam Smith, frihandelns intellektuelle fader, och dennes vän, upplysningsfilosofen David Hume, som försökte försona moralitet med marknad.

2008-48 s 29
"Invandringen minskar i dåliga tider"
Antalet polacker och andra östeuropéer som kom till Storbritannien i år är 36 % färre än i fjol. Däremot ökar antalet asylansökningar från Zimbabwe, Afghanistan, Eritrea, Iran och Irak. Den minskade invandringen kommer sannolikt att påverka inrikesminister Jacqui Smith, som nästa månad ska avgöra om arbetsrestriktionerna för bulgarer och rumäner ska hävas.

2009-03 s 4-5
"Spionchefen öppnade dörren på glänt"
Generaldirektören, Jonathan Evans, för Storbritanniens topphemliga underrättelsetjänst, MI5, har låtit sig intervjuas i samband med hundraårsjubileet. Evans underströk att allvarliga hot riktas mot Storbritannien i form av komplotter, inspirerade av al-Qaida och smidda i Pakistan. MI5 övervakar 2000 terrormisstänkta, däribland brittiska muslimer som bara är i 15-års åldern. Han är ändå angelägen om att lugna allmänheten.

2009-13 s 13
"Lugnet före stormen"  hela artikeln
Polisen i London befarar våldsamma protestdemonstrationer under G20-mötet. Miljöaktivister, antikrigsaktivister och militanta mot allt har redan antytt att de kommer att demonstrera 1 april, när politiker och experter börjar anlända till London. En rörelse kallad "Storma bankerna" är aktiv på Internet. Alla poliser i London måste vara i tjänst under mötet, och näringslivet har uppmanats att ställa in alla icke nödvändiga sammanträden

2009-13 s 28-30
"London missar målet"
Britternas desperata sökande efter en ny policy gentemot radikal islamism har inte givit resultat ännu. Tidigare visades en enorm generositet gentemot en del muslimers kulturella krav, till exempel rätten att etablera skolor, vars läroplan hade föga gemensamt med det som de flesta unga britter erbjuds. Detta system raserades sommaren 2006, när regeringen graderade ner befintliga kontakter med Storbritanniens Muslimska råd (där grupper som står Muslimska brödraskapet och Pakistans islamister var starkt företrädda). Att definiera en ny policy gentemot Islam i Storbritannien har misslyckats. Kommunminister Hazel Blears talar om vissa former av uppträdande som är absolut oacceptabla som "homofobi, tvångsäktenskap och kvinnlig könsstympning". Här kommer brittisk lag att tillämpas helt utan hänsyn till "kulturell överkänslighet".
Den brittiska regeringen har två stora frågor att hantera samtidigt. Den ena handlar om att minska det ekonomiska och kulturella gapet mellan muslimerna och resten av samhället. Den andra är möta hotet från grupper som i Islams namn förbereder våld i Storbritannien eller annorstädes. Regeringen slits mellan att reformera det muslimska samhället och att helt enkelt bara bekämpa terrorismen.

2009-16 s 4
"Brittisk "Tobleroneskandal"
Trots finanskrisens verkningar så är det som den brittiska allmänheten diskuterar mest just nu de 14 pund som skattebetalarna fick betala för två pornografiska filmer. Inrikesminister Jacqui Smith beklagar att hennes mans filmer hamnade på hennes utgiftskonto. Detta har skapat en frän diskussion om hur parlamentsledamöterna använder offentlig medel för privata ändamål. Till och med förra året behövde medlemmar i underhuset inte visa kvitton på utgifter som understeg 370 pund. Nu är gränsen 25 pund.
Det viktigaste är att det blir med insyn överallt, säger Tom Steinberg, , chef för den ideella organisationen MySociety, som har en hemsida om demokrati och insyn.

2009-20 s 5
"Cameron beordrar rättning i leden"
Partledaren för Torypartiet, David Cameron, säger sig vara skakad av uppgifter om att hans partikamrater handlat "oetiskt och felaktigt" när de har låtit personliga utgifter betalas av skattebetalarna. Lyxprodukter som privata swimmingpooler, kostnader för trädgårdshjälp etc kommer att betalas tillbaka omedelbart.

2009-20 s 6-7
"Än finns liv kvar i New Labour"
Labour må kämpa i motvind, men Tony Blairs modell är överraskande tålig. I april orsakade Browns Labourregering stor uppståndelse med förslaget om 50 % skatt på varje intjänat pund över 150000. De konservativa hävdade då att Labour fallit tillbaka i sin traditionella fientlighet mot de rika men det finns egentligen inga tecken på att New Labour övergivit sin Thatcherinspirerade linje.

2009-20 s 7-8
"Bekymren tornar upp sig för Brown"
Den brittiske premiärministern står inför en besvärlig tid fram till valen om ungefär ett år. Chanserna att vinna 2010 är mycket små. Browns största bekymmer nu är hur han ska överleva på sin post fram till valet. Den ekonomiska recessionen har redan dragit ner Labourpartiet i opinionsmätningarna som alla ger det konservativa partiet ett tydligt försprång. Många inom Labour tror att Alan Johnson, den geniale hälsovårdsministern skulle som ny partiledare leda partiet till ett mindre förödande valnederlag. Men en ledarskapstvist under pågående ekonomisk kris skulle inte falla väljarna i smaken.

2009-23 s 8
"Storstädning i London" hela artikeln
Det mycket dåliga resultatet för Labour i de brittiska kommun- och EU-valen i torsdags har fått premiärminister Gordon Brown att överväga att byta ut några av de viktigaste ministrarna i ett försök att öka Labours väljarstöd och förhindra eventuell konkurrens om partiledarskapet. Alan Johnson, socialminister i Browns regering och före detta brevbärare och facklig ledare, verkar vara den mest troliga kandidaten om Brown lämnar sin post.

2009-28 s 14
"En sorgens dag"
Anhöriga till terroroffer deltog tillsammans med kungliga och parlamentariker i en ceremoni i samband med avtäckningen av 53 stålpelare i Hyde Park i London. Varje pelare symboliserar ett av offren i terrorattackerna mot stadens transportsystem 7 juli 2005.

2009-33 s 3-6
"Britannien: Stor i orden, litet på jorden"
Fallet var oundvikligt, men den ekonomiska krisen gör att rikets sista anspråk på storhet vittrar sönder snabbare än förväntat. Landets statsskuld stiger snabbt och riskerar att snart fördubblas till en rekordhög nivå på 100 % av BNP. Landet är så skuldsatt att det kallas "Island-på-Themsen". Det kommer att ta minst sex år för inkomster att nå samma nivå som första kvartalet 2008. Och det finns väldigt lite som kan vända trenden. Det kommer att bli allt svårare för Storbritannien att utöva det inflytande vi är vana vid i världspolitiken. Kina och Indien tränger ut landet och USA omkalibrerar den så kallade "särskilda relation" som funnit länderna emellan. Finansmarknaden, en gång det brittiska välståndets motor, har förvandlats till ett ankare. Tyskland och Frankrike verkar fast beslutna att inskränka den anglosaxiska kapitalismens värsta excesser. Den kulturella grogrunden till "Cool Britannia" som under Tony Blairs tidiga år gjorde London till "staden där allt hände" är försvunnen sedan länge.
Från en artikel i Nwesweek av Stryker McGuire: "Forget the Great In Britain" eller läs artikeln här.

2009-33 s 7
"Lettland tröttnar på brittiska fylleturister"
Kissnödiga svensexor på jakt efter billigt öl skrämmer bort övriga turister, klagar Rigas borgmästare. Staden har förlorat tålamodet med de oregerliga brittiska turister som supturistar Det mest besvärande är de turister som urinerar på Rigas frihetsmonument, som hedrar de soldater som dödades under det lettiska befrielsekriget. I fjol gjorde den dåvarande lettiska utrikesministern, Marcks Seglius, ett skarpt utfall mot "de engelska grisarna" och kallade dem "ett smutsigt svinaktigt folk".

2009-35 s 4-6
"Framtidens man?"
Den 42-årige David Cameron är storfavorit till premiärministerposten efter det preliminära val som förmodligen kommer att hållas till våren. Tidigare framställde han Tories som ett snällare och grönare parti. Efter den ekonomiska lågkonjunkturen omdefinierade dem till ekonomiskt kompetenta och stränga. Detta har varit något svårare att svälja för opinionen. Alla är inte överens om att fokusera den åtstramningspolitiken på nedskärningar snarare än på skattehöjningar. Och på vilka områden ska det skäras? Om hans politik lyckas vill han gå vidare med att införa marknadsreformer inom skolsektorn. Torypartiet har en ambition att "skänka bort makten", som att ge individerna kontroll över de pengar som staten spenderar på dem.

2009-42 s 3-4
"Tories ligger i startgroparna"  hela artikeln
David Cameron klarade sig galant på partikongressen, vilket alla hade räknat med. Han framstod som kapabel, självsäker och avslappnad. Enn mängd opinionsundersökningar ger de konservativa ett stort försprång med i genomsnitt 14 procentenheter. Senast nästa sommar ska val hållas. Och ändå presenterade han en mängd åtstramnings åtgärder som att öka offentliganställdas pensionsålder, frysa högt avlönades löner och sänka förtidspensionerna.

2009-43 s 4-6
"En dyster start för Torypartiet"
David Camerons chanser att vinna nästa val har aldrig verkat bättre än nu. Om inte något katastrofalt inträffar kommer David Cameron att flytta in i Downing Street nr. 10 nästa år. Varför råder det då en sådan förstämning bland de konservativa i Storbritannien? Tories försprång beror mindre på sin egen popularitet än på väljarnas stora missnöje med Labour. Det kan också bli så illa att Tories besegrar Labour men inte med tillräckligt för att bilda en majoritetsregering. Och de kommer att ta över det största underskottet i statens finanser sedan andra världskriget. Regeringen kommer att tvingas ta till mycket impopulära åtgärder. Partiet har också problem med sin splittring. Många av de blivande parlamentsledamöterna är hängivna Thatcherister. Och Europafrågan kommer att splittra partiet. Många väljare vill att Storbritannien ska lämna EU.

2009-45 s 18
"Torypartiet avstår från folkomröstning"
Det brittiska torypartiet har tidigare lovat att hålla folkomröstning om Lissabonfördraget om det erövrar makten i nästa års val. Men i tisdags meddelade partiets utrikespolitiske talesman, William Hague, att en folkomröstning om det nya fördraget "inte är möjlig längre", då alla medlemsländer har ratificerat det och det därför trätt i kraft.

2009-45 s 21
"Britterna vill åt misstänkt mördare"
Storbritanniens utrikesminister, David Miliband, har bett myndigheterna i Moskva att lämna ut den huvudmisstänkte i 2006 års mord på den före detta ryske spionen Alexander Litvinenko, som dog av radioaktiv förgiftning på ett sjukhus i London.

2010-02 s 3
"Det ser mörkt ut för Brown"  hela artikeln
Ett misslyckat försök att ifrågasätta Storbritanniens premiärminister Gordon Brown speglar djupa inre motsättningar bland hans medarbetare angående partiets möjligheter att vinna valet senare i år. Den förre försvarsministern Geoff Hoons och den förre socialministern Patricia Hewitt försökte arrangera en intern förtroendeomröstning om Brown. Det var tredje gången som Brown tvingades mota bort tvivel på sitt ledarskap sedan han tillträdde 2007. En väljarundersökning i förra veckan gav de konservativa 40 %, Labour 31 och Liberaldemokraterna 17 %.

2010-02 s 4-5
"Sakernas förargliga tillstånd"
Labour har inte lyckats krympa välståndsgapet under alla sina år vid makten. Trots Labours retorik sedan partiet 1997 tog över efter Thatcher har gapet mellan rika och fattiga fortsatt att växa under Nya Labour. Om man mäter med Ginikoefficienten som är ett mått på ojämlikheten i hela samhället kommer Storbritannien långt efter länder som Tyskland och Sverige. Och den är klart sämre idag än den var 1997. Klyftorna har alltså ökat med Labour. Detta ger bra argument för de konservativa som håller på att ikläda sig rollen som de verkliga förespråkarna för ett rättvisare, mer jämlikt Storbritannien.
Ett skäl till förändringen menas vara att det finns en trend i alla utvecklade länder att löneskillnaderna mellan de utbildades och outbildades löner ökar.

2010-02 s 14
"Islamisk grupp bannlystes"
Gruppen Islam4 UK har blivit känd för sina dystra ceremonier till minne av brittiska soldater dödade i Afghanistan. Den beskriver sig själv som en plattform för spridande av den islamistiska gruppen Al Muhajirouns extrema åsikter. Gruppen hyllar männen bakom terrordåden 11 september som hjältar.

2010-05 s 3-4
"Blair förklarade motiven bakom invasionen i Irak"
Den tredje utredningen om Storbritanniens deltagande i kriget i Irak började i november. Förra veckan förhördes den förre premiärministern, Tony Blair, som har beskyllts för att ha manipulerat information och givit vika för George Bushs krigsretorik. Utredningen som leds av Sir John Chilcot, en pensionerad ämbetsman är den tredje i raden om regeringens hantering av invasionen och i vilken mån informationen från underrättelsetjänsten övertygade Blair om att Saddam Husseins vapenarsenal inkluderade massförstörelsevapen. Anhöriga till de 179 soldater som dödats i kriget närvarande. Förra utredningen granskade den brittiske vapenexperten David Kellys död.

Storbritannien
2010-09 s 3
"Torys 'ointagliga' försprång krymper snabbt"
Storbritanniens konservativ ser försprånget i opinionsmätningarna krympa i rask takt. Valstrategin att koncentrera sig på personligheter och locka med vaga argument och löften verkar inte fungera. Bara två procentenheter är försprånget två månader före valet. Och som det engelska valsystemet är konstruerat innebär detta att Labour får majoritet i underhuset. Det vinnande partiet kommer att bli beroende av stöd från liberaldemokraterna som nu ligger på 17 %. Camerons vallöften handlar om allt från hårdare invandringskontroll, bekämpning av bidragsmissbruk och bättre skola och sjukvård till högre pensioner.

2010-10 s 11
"Hague lovar positivare EU-syn"
De konservativas utrikespolitiska talesman, David Hague, meddelar att hans parti har fattat "ett strategiskt beslut" att inte bråka med EU om de konservativa vinner valet. Enligt Hague vill partiet fördjupa det försvars- och utrikespolitiska samarbetet med Frankrike.

2010-12 s 3-5
"Storbritannien följer Grekland mot avgrunden"
Pundet vacklar. Ekonomin släpar sig fram i den värsta krisen sedan 1931. Spekulanterna satsar mot ett uppsving. 186 miljarder pund kommer budgetunderskottet att uppgå till i år. Det är 12,9 % av BNP. Det är till och med större än Greklands 12,8 %. Den förväntade statsskulden 2010 är 80,3 " av BNP. 11,7 procentenheters ökning jämfört med 2009.
Om några veckor ska Storbritannien hålla val. För nästa premiärminister gäller det att sänka det stora underskottet i den statliga budgeten. Det räcker inte med höjda skatter och avgifter. Stora nedskärningar i den offentligt finansierade verksamheten är nödvändiga. "Hårdare än Thatcher" säger nationalekonomen Carl Emmerson från det oberoende Finanspolitiska institutet i London. Under de kommande åren måste alla budgetposter minska med fem procent, enligt PriceWaterhouseCooper, för att budgetunderskotten i bästa fall ska kunna halveras fram till 2014. Eftersom Brownregeringen redan har förkunnat att sjukvården, skolan och polisen ska vara undantag så rör det sig om tioprocentiga nedskärningar inom alla andra områden och detta varje år! När besparingsperioden börjar blir den brutal. Mer än 100 000 kommunala jobb är akut hotade. Storbritannien är fattigare än vi trodde, varnar Financial Times.

2010-12 s 55
"Lobby-skandal besvärar Labour"
Ledande företrädare för Labour har filmats i hemlighet där de har erkänt att de har tagit emot pengar för att påverka regeringspolitiken i viss riktning. Den före detta ministern Stephen Byers berättar att han kan anlitas för 5000 pund per dag. Labours partiledning fördömer liknande lobbyaktiviteter och lovat att skärpa reglerna för lobbyverksamhet.

2010-12 s 5
"Torypartiet försöker tvätta bort finstämpeln"
Cameron, vars parti leder över Labour i de senaste opinionsmätningarna, har gjort det till sin uppgift att tvätta bort de det konservativa partiets stämpel som en bastion för en egoistisk, aningslös, privilegierad elit. Han svarar på tilltalet Dave, och bär jeans och skjorta utan slips, vilket får honom att framstå som modern, sympatisk och tillgänglig. Han stöder homosexuellas och minoriteters rättigheter, byter sin barns blöjor och cyklar i London. Men många i torypartiet sparkar bakut och trilskas.

2010-12 s 6-7
"Från Eton till Downing Street?"
Sedan 1964 när den senaste premiärministern med utbildning från det anrika Eton College avgick, har de flesta britter betraktat skolan som en elitistisk anakronism. Den karismatiske Etongossen David Cameron har lett det konservativa partiet sedan 2005. Han stämmer på pricken med uppfattningen hur en Etongosse ska vara. Nu kan det vara dags igen om tories vinner valet i maj. Cameron förkroppsligar det privilegierade etablissemanget på en mängd olika sätt. Labourpartiet har också inriktat sig på Camerons bakgrund. Men denne har under sina snart fem år som oppositionsledare med viss framgång lyckats tvätta bort överklasstämpeln.

2010-14 s 3-7
"Hur ska EU hantera Cameron och vice versa?"
Det kinkiga förhållandet mellan Storbritannien och resten av Europa riskerar att bli ännu sämre om de konservativa vinner valet i maj. Torypartiet är ännu mer avogt inställt till EU än Labours Blair och Brown. Förra sommaren föredrog 40 % av Torys kandidater att antingen "en grundlig omförhandling om Storbritanniens medlemskap eller utträde". Och deras inställning speglar den allmänna opinionen. I Eurobarometers mätningar placerar sig Storbritannien alltid i botten eller nära botten. Storbritannien som har en liten jordbrukssektor och importerar mycket man, missgynnas av EUs regelverk.

2010-14 s 4
"Nyval i början av maj"
Brown utlyser val till i början av maj. Varken Labour eller Tory förväntas få en egen majoritet så de måste ha en koalitionspartner att samregera med. Detta har inte hänt sedan 1974.

2010-14 s 5
"Siffrorna talar för sig själva"
Premiärminister Gordon Browns popularitet dalade till den lägsta punkten på tre månader och den konservativa oppositionens väljarstöd minskade också medan Liberaldemokraternas aktier steg, enligt en mätning för en vecka sedan. De ökade från 23 till 27 %. Cameron fick nio procentenheters försprång framför Gordon Brown.

2010-16 s 6-7
"Clegg rör till valet"
De konservativa räknade med en enkel match, nu kan de inte ens vara säkra på att besegra Labour. De brittiska Liberaldemokraternas plötsliga framgångar i opinionsmätningarna inför de brittiska valen i maj gör det svårare för Torys att besegra Labour. Särskilt efter TV-debatten den 15 april har Nick Cleggs blivit mäkta populär. I en mätning ökade väljarstödet från 20 procent till 32 procent, som var mer än vad både Brown och Cameron fick.

2010-17 s 10
"Tory vänder vapnen mot Labour i stället"
Först tänkte de konservativa ta så många mandat som möjligt från Liberalerna, men eftersom deras ledare Nick Clegg blivit så populär ändrar de konservative taktik och angriper i stället Labour. Det mesta pekar på ett mycket jämnt val den 6 maj. Det växande stödet på Liberaldemokraterna gör det svårare för Torypartiet att vinna det stundande valet. De flesta mätningarna har placerat Nick Klegg efter Tory men före Labour. Det brittiska valsystemet innebär att Labour fortfarande kan vinna största antal mandat i parlamentet även om det bara blir tredje största parti vad gäller röster.

2010-19 s 5-6
"Gordon Brown offrar sig för Labours skull"
Britternas försök att bilda en ny regering tog en oanad vändning i måndags när premiärminister Brown meddelade att han inom några månader kommer att avgå som partiledare för Labourpartiet. Detta tolkas som ett försök från Labours sida att öka chanserna till en vänster-mittenregering bestående av Labour och Liberaldemokraterna. Liberaldemokraterna förhandlar för närvarande med både Labour och Torypartiet. De konservativa och Liberaldemokraterna har tillsammans en stark majoritet i underhuset med sina 363 platser (306 plus 57). Den viktigaste frågan för Liberaldemokraterna är en reformering från grunden av det brittiska valsystemet. De konservativas chefsförhandlare, William Hague, säger att hans parti är berett att "göra stora eftergifter" genom att erbjuda Liberaldemokraterna en folkomröstning om ett alternativt, proportionellt valsystem.

2010-19 s 6
"Robinson förlorade sin plats i det brittiska underhuset"
I valet till det brittiska underhuset förlorade Nordirlands regeringschef Peter Robinson sitt mandat. Det kan vara en följd av en skandal som hans fru var inblandad i. Robinson sitter dock kvar som ledare för den regionala regeringen i Ulster. Robinson som företräder det protestantiska Demokratiska unionistpartiet fortsätter att styra Nordirland. Den 60-åriga Iris Robinson har erkänt att hon 2008 hade en romantisk affär med en då 19-årig yngling. Hon beskylldes för att ha hjälpt sin älskare att få bidrag i höjd med 50 000 pund till ett café.

Storbritannien
2010-20 s 3-4
"Cameron får det inte lätt"
Det konservativa parti, som David Cameron ärvde 2005, var en vilsen skugga av sitt en gång fornstora jag. Partiet led av inre ideologiska slitningar, var sargat av ändlösa maktstrider och framstod som regeringsodugligt för lång tid framöver. Cameron bytte ut partiets elaka image mot vad han kallade medkännande konservatism. Att han lyckades är resultatet av uthållighet, skarpsinne och beslutsamhet. Det genomgående ämnet i hans valkampanj var att krossa det han kallar för "den stora staten". Men hans mandatperiod kan bli en hårresande resa med en grupp politiker som inte är vana att regera i koalition och som ska leda landet under en av de värsta ekonomiska kriserna någonsin.

2010-20 s 4-5
"Vad tycker världen?"
En viss skadeglädje kan märkas i Frankrike över att valet resulterade i en koalition. Kina väntar sig minskat brittiskt inflytande i världspolitiken. Storbritannien går in i en era av mindre synlighet på världsscenen. Irakierna imponerades främst över att det gick så fort för vinnaren att börja regera. I Irak väntar men sedan två månader på den nya regeringskoalitionen. Utbildningsministern och MDC - medlemmen David Coltart uppmärksammar i Zimbabwe skillnaden mellan hans land och Storbritannien när det gäller att på ett anständigt och snabbt sätt låta valresultatet få genomslag.

2010-20 s 6-7
"Nu hårdnar maktkampen i Labour"
Nästan direkt efter det att det brittiska Labourpartiet hade förlorat makten till en ny koalitionsregering började arbetet med att bygga upp partiet igen ur ruinerna av en misslyckad valkampanj och brakförlust. Det är bråttom att välja en ny ledare och ta farväl av "New Labour" som gav partiet makten i 13 år och sedan slutade i krossade illusioner och interna motsättningar. En stor favorit till ny ledare i Labour är den 44-årige före detta utrikesministern David Miliband. Han är "Blairiternas" favorit. Han har många rivaler bland annat minst en "Brownit", Ed Balls, den före detta utbildningsministern. Ed Miliband, 40-årig före detta miljöminister, och yngre bror till David, är en möjlig kompromisskandidat. Många gillar också vänsterfalangisten Jon Cruddas. Labour är fortsatt splittrat mellan en vänster- och en mittenfalang.

2010-21 s 4-5
"Den nya regeringen är på plats"
Det brittiska parlamentet återgick i tisdags till arbetet på sitt vanliga, lite bisarra sätt med drottning Elizabeth, som klädd i galadräkt och krona enligt gammal sed läser regeringsprogrammet med entonig röst. Den nya koalitionsregeringen har redan visat att den tänker agera snabbt. Den har tillkännagivit budgetnedskärningar på 6,2 miljarder pund, inrättat ett Nationellt säkerhetsråd och ändrat namnen på ett departement till Utbildningsdepartementet. Den har också planer på att slopa mödosamt smidda Labourplaner. Ett problem är att det brittiska politiska systemet inte har någon skriven konstitution och inga regler finns för hur en koalition ska agera. Den nya regeringen föreslår att slopa premiärministerns rätt att bestämma när nästa val ska utlysas.

2010-21 s 9
"Köhler avgår"
Den tyske presidenten, Horst Köhler, meddelade i måndags att han lämnar sin post. Orsaken är kritiken mot hans uttalanden om Tysklands militära roll i Afghanistan. Dessa anses kunna strida mot den tyska grundlagen. Han har sagt att ett så exportorienterat land som Tyskland i nödfall måste använda militärt våld för att skydda tyska intressen. Fler tyskar är emellertid mer upprörda över att faktum att Köhler avgår.

2010-23 s 4-5
"Cameron varnar för svåra tider"
Åtgärder för att minska underskottet i statsfinanserna och reducera upplåningen är det absolut mest brådskande i Storbritannien, menade han i ett anförande. Beslutet vi tar kommer att påverka varje enskild människa i Storbritannien och vara kännbara ni många år, kanske decennier framöver. Den offentliga sektorn måste bantas rejält, den har vuxit sig alldeles för stor och ineffektiv.

2010-24 s 9
"Tragiskt misstag"
Den brittiske premiärministern, David Cameron, bad tidigare i veckan om ursäkt för att brittiska soldater för 38 år sedan sköt ihjäl 14 demonstranter i Nordirland. 30 januari 1972, som brukar kallas för Blodiga söndagen, Bloody Sunday, sköt brittiska soldater mot civila som deltog i en marsch för medborgerliga rättigheter i Londonderry i Nordirland. 13 människor dödades direkt.

2010-27 s 6-7
"Nummer två vill ändra det politiska systemet"
Biträdande premiärminister Nick Clegg presenterade ett förslag i underhuset som ska återupprätta allmänhetens förtroende för det politiska systemet. Bland annat planeras en folkomröstning 5 maj nästa år om ett nytt system för val till parlamentet och en ny lag som eliminerar premiärministerns traditionella befogenhet att utlysa nyval när som helst under den femåriga mandatperioden. Det alternativa systemet innebär att alla kandidater i en valkrets listas på valsedeln varefter väljarna markerar i vilken ordning de prefererar se olika kandidaterna. Han vill också minska antalet platser i underhuset med 10 procent och öka det personliga ansvaret.

2010-28 s 10
"Överdrift eller lögn?"
Den brittiska regeringen överdrev avsiktligt uppskattningen av antalet misstänkta massförstörelsevapen i Irak efter terrorattentaten 11 september 2001, sade en brittisk före detta diplomat när han hördes av personer som utreder Storbritanniens roll i kriget i Irak. Carne Ross, som var placerad i FN och ansvarig för Storbritanniens Irak-politik från 1997 till 2002 sa att den brittiska regeringen överdrev vapenhotet.

2010-28 s 30-31
"Men vad tycker räven?"
Brittiska jägare hoppas att den nya, borgerliga regeringen i London häver förbudet mot rävjakt. Problemet är att majoriteten av torys regeringspartner Liberaldemokraternas representanter i parlamentet motsätter sig rävjakt. Få frågor är så känsliga som rävjakten i Storbritannien. Det är en tradition som är laddad med politik och som väcker klasskampen till liv. Nästan alla konservativa tycks vilja häva förbudet men bara 30 procent av Liberaldemokraterna och mycket få av Labours ledamöter. Under tiden fortsätter de så kallade simulerade jakterna där hundarna följer ett utlagt spår av rävurin. Skulle man då av en slump träffa på "riktiga" rävar kan detta inte kallas rävjakt menar jägarna som i sådana fall inte åtalas.

2010-29/30 s 3-4
"Nu stundar sju (eller fler) magra år"
Den nya regeringen i London har lanserat ett brutalt sparprogram som vida överskrider det i Grekland. Medan facket rustar för protestaktioner varnar ekonomerna för att Storbritannien riskerar att spara sig till döds. Den tungt skuldsatta staten ska spara så att det känns. Storbritannien har i år ett rekordstort budgetunderskott på 197 miljarder euro. Det är 12 procent av BNP. Till nästa val om cirka fem år vill finansminister Osborne eliminera nästan hela underskottet! Osborne hyllar p0rivatiseringen av Storbritannien. Alla ministrar har fått i uppgift beskriva hur de kan minska sina kostnader med 40 procent. Osborne skonar bara den offentliga hälsovården och bidraget till uländerna. Drygt 60 000 offentliganställda kommer att mista sina jobb under de närmaste två åren. Ridpunkten är gynnsam. Den politiska oppositionen ligger lamslagen. Labourpartiet driver vind för våg sedan Gordon Brown avgick
Alla kommer att påverkas av sparåtgärderna även drottning Elisabeth. Camerons planer har fått G20-ländernas och EUs godkännande.

2010-29/30 s 5-6
"Britterna gillar Camerons politik"
Den hårda budgeten togs väl emot av allmänheten - även om den kritiserades aktivt av vänstern. Klartexten i budgeten tilltalar väljarna. Det är betryggande att se en regering göra något som den vet är mycket impopulärt och ändå belönas med allmänhetens stöd.
Camerons koalition med Liberaldemokraterna ger honom kanske den "täckmantel" han behöver för att göra torys till ett modernt parti som förstår den värld vi lever i.

2010-29/30 s 6
"Burkadebatten har nått Storbritannien"
En konservativ ledamot, Philipp Hollobone, i parlamentet har lämnat förslag på en ny lag som ska förbjuda burkan. Ingen tror emellertid att den kommer att godkännas. Enligt en aktuell opinionsundersökning skulle emellertid två av tre britter föredra förbud mot burka och niqab. I Storbritannien lever fler än 2,5 miljoner muslimer.

2010-32 s 7-8
Släkten är värst?"
Bröderna Miliband tampas om partiledarskapet i Labour. Vem förtjänar att vinna? Den som bäst förstår sig på de Konservativa. Bröderna Ed och David Milibands far var en marxistisk sociolog som flytt till Belgien undan den framvällande nazismen. De var båda särskilda rådgivare (David till Tony Blair och Ed till George Brown) innan de rog plats i parlamentet och sedan svingade sig upp till ministerplatser. Nu vid 45 respektive 40 års ålder, tävlar de om att få leda sitt parti. David är knapp favorit till segern.

2010-34 s 5-6
"Storbritannien och det stora samhället"
Medan Obama ger staten allt större inflytande i det amerikanska samhällslivet går Storbritannien under David Cameron och dennes vision om "det stora samhället" i motsatt riktning. Big Society, "en radikal utvidgning av direktdemokratin", där individer får nya befogenheter och en ny epok av frivilligverksamhet inleds. "Mindre stat, mer frivilliga". Tanken är att ta beslutsfattandet ur händerna på byråkraterna. Fram till 2015 kommer 600 000 eller 10 procent av offentliga ha minskat. En mer detaljerad brottsstatistik ska offentliggöras för att ge invånarna en bättre bild av hur polisen sköter sig.
Camerons skolminister, Michael Gove, vill att de skolor i landet som visar bäst resultat ska kunna bryta med de nationella läroplanerna och sätta sina egna lärarlöner.
"Det handlar inte om ideologier, utan om att medborgarna kan sköta vissa områden bättre än staten".

2010-35 s 5-6
"Det finns ingen rättvisa!
Kvinnorna drar tyngsta lasset i åtstramningstider. Storbritannien är på väg att genomföra nedskärningar inom den offentliga sektorn som inte gjorts på flera generationer. En uppblåst måltavla är den offentliga sektorn med nära 600 000 statliga jobb. Men 65 procent av dessa är kvinnor, däribland många ensamma mödrar med deltidsjobb. En rapport hävdar att kvinnor kommer att bära 72 procent av regeringens åtstramningsprogram. För fyra år sedan kom det en lag som säger att lagstiftaren måste se till att lagar och bestämmelser inte gynnar respektive missgynnar ett av könen eller en speciell folkgrupp.
Camerons regering angriper också de statliga välgörenhetsfonderna som enligt kritikerna är en livlina för miljontals brittiska kvinnor.

2010-36 s 10
"London drar öronen åt sig"
Britterna misstänker att Bryssels reformer leder till minskad nationell bestämmanderätt. Förslaget från Kommissionen innebär att tre nya europeiska övervakningsmyndigheter ska operera från och med årsskiftet liksom en ny "europeisk systemriskstyrelse" som ska varna för hot mot den finansiella stabiliteten. Europeiska övervakningsmyndigheternas (ESAs) huvuduppgift är att formulera gemensamma tekniska regler och enhetlig standard. Ambitionen är att beslut ska fattas i samförstånd. Medlemsstaternas medverkan är nödvändig. London uppfattar det nya regelverket som ett smygande maktskifte.

2010-36 s 15
"Första hindret är avklarat"
Ett förslag om en reform av det brittiska valsystemet besegrade häromdagen det första hindret i parlamentet. Förslaget var ett krav från Liberaldemokraterna för att ingå i David Camerons konservativa regering. Förslagets kärna är att man ska överge systemet med "först till kvarn" som innebär att varje brittisk valkrets väljer bara en kandidat.

2010-37 s 15
"Misstänkt smuggling stoppas"
Anklagelser om att brittiska soldater i Afghanistan har utnyttjat militärflyg för att smuggla heroin till Storbritannien har resulterat i en utredning och skärpta säkerhetskontroller. Anklagelserna kommer ursprungligen från afghaner, som arbetar för den brittiska militären i Afghanistan. Nu har man satt in narkotikahundar.

2010-37 s 15
"Blair fick medalj"
Den förre brittiske premiärministern, Tony Blair, har i USA fått utmärkelsen Liberty Medal, som delas ut till personer som har kämpat för människors frihet. Blair hedras för sina stora insatser som sändebud till Mellanöstern och arbetet för fred där.

2010-38 s 3-4
"Blod svett och tårar"
Storbritanniens nye ledare är på god väg att överträffa Järnladyn, Margaret Thatcher. David Cameron har förklarat krig mot statens utgifter. Han vill reformera själva förhållandet mellan britterna och deras regering. Som han ser det har statens dominans berövat britterna deras känsla för personligt ansvar.
Ambitionen hos hans finansminister George Osborne är att eliminera hela det brittiska underskottet till 2015. Nästa månad kommer alla sektorer utom hälsovård och ulandsbistånd att åläggas nedskärningar med minst 25 procent de kommande fyra åren. Nu är statens utgifter 47 procent av BNI, den ska ner till 39 procent. Upp emot 600 000 offentliganställda kan förlora sina jobb.
De brittiska fackförbunden har börjat förbereda sig på strejker och civil olydnad. Men de ekonomiska katastroferna i Grekland och andra länder har skrämt måna britter till att acceptera vikten av besparingar och åtstramningar. Skattebetalarna vet att förutom att finansiera lönerna till alla offentliganställda, det vill säga 20 procent av löntagarna ska de också försörja ett enormt invecklat välfärdskomplex.

2010-38 s 5-6
"Med makt följer sårbarhet"
De brittiska Liberaldemokraterna har aldrig förr suttit i en regering. Nu märker de att man som makthavare får stå ut med både kritik och löje. Partiordföranden Nick Clegg utmålas som en olycklig fjant i kortbyxor, "Lille Nicky" som påstås dansa efter Camerons pipa. Men själv framstår han som orubbligt självsäker utåt. Han är medveten om att partiet tar risker genom att sitta i regeringen men vi kommer aldrig att förlora vår själ, menar han. Dock har liberaldemokraternas väljarstöd minskat markant i opinionsmätningarna.

2010-38 s 6-7
"Och vinnare är …"
För första gången på 30 år ska Labourpartiet välja en ny ledare utan att i förväg veta vem det förmodligen blir. De interna ideologiska klyftorna i det brittiska Labourpartiet är egentligen mer upphetsande än kampen om ledarskapet. De fem kandidaterna är ganska lika varandra. Vara vänsterflygelns Diane Abbott skiljer sig. De övriga fyra, David Miliband, före detta utrikesminister och knapp favorit, lillebror Ed Miliband, före detta energiminister, Ed Balls och Andy Burnham är alla män i fyrtioårsåldern hemmahörande i partiets ideologiska mitt.

2010-39 s 6-7
"Ed Miliband, ny Labourledare"
Den nye partiledaren möttes av jubel vid sitt första framträdande efter att ha valts till Labourpartiets nya ledare på partikongressen i Manchester. Han slog sin bror med minsta möjliga marginal som efterträdare till Gordon Brown. Trea i valet kom Ed Balls. Ed Miliband tonade ner fackföreningsrörelsens avgörande roll för hans seger. Han ska nu sätta ihop ett "skuggkabinett" på 17 parlamentsledamöter och dra upp riktlinjerna för partiets framtid.

2010-41 s 3-4
"Statens storhetstid är över"
Cameron vill ha en "massiv förskjutning av makten från staten till medborgarna, från politikerna till folket, från regeringen till samhället". Ett land där medborgare definieras av "det som vi bidrar med, inte det som vi konsumerar."
Den självsäkre, lättsamme Cameron framstår som seriös, idealistisk och kompetent. Han har lyckats sälja budskapet att det brittiska budgetunderskottet är så farligt att nedskärningar är oundvikliga. Många britter applåderar ambitionen att minska underskottet och stöder nedskärningarna i teorin, men när det börjar svida i skinnet blir de kanske mindre medgörliga.

2010-44 s 3
"Närmare samarbete över engelska kanalen"
Nya samarbetsfördrag mellan Storbritannien och Frankrike kan leda till att brittiska och franska stridsflygplan använder varandras hangarfartyg och gör gemensamma tester av kärnladdade stridsspetsar. Fördraget är produkt av en osentimental pragmatism som syftar till att maximera båda ländernas militära kapacitet och samtidigt spara pengar. Både den franska och brittiska försvarsbudgeten står under hård press.
Eventuella beslut att aktivera styrkan ska fattas gemensamt av den franska och brittiska regeringen som tillsammans har "politisk kontroll" över styrkan. De nya fördragen markerar "en ny fas av taktiskt samarbete mellan två suveräna stater" enligt en gemensam kommuniké.

2010-46 s 4-5
"Hårda bud i Camerons Storbritannien"
Den brittiska regeringen kört hårt på "arbetslinjen". Cameron presenterar en av de största nedskärningarna sedan andra världskriget i Storbritanniens stora, snåriga välfärdssystem. Påföljderna blir tuffa för dem bland landets fem miljoner långtidsarbetslösa som en del ministrar har beskrivit som "arbetsskygg" och "snyltare". Arbetslösa får tre erbjudande "och sedan åker du ut". Redan efter ett nekande sänks bidraget. Arbetslösa kan också beordras utföra manuella arbeten som sopa gator och vårda parker. Grundliga medicinska utredningar ska göras av de tre miljoner som får sjukpension. Genom att fokusera på välfärdens kostnader som motsvarar nästan en tredjedel av landets statsbudget vill Cameron kunna spara 200 miljarder kronor. Det är regeringens fasta föresats att ändra en situation där många människor lever på bidrag därför att det är mer lönsamt än att arbeta.

2010-51 s 7
"Sparsamhet? Ja, visst men det gäller inte alla"
Just nu gäller i hela världen att "de rika blir fattigare och de fattiga rikare". I utvecklade länder är det nu sparsamhet som gäller. I Europa har man lärt sig att för att lugna finansmarknaderna krävs höjda skatter och minskade förmåner och reducering av det offentliga sektorn. Det får medborgarna att känna sig fattigare. Men i Europas forna kolonier lever man gott. Det är elände i Portugal och Storbritannien men uppåt i Brasilien och Indien. Även det ständigt plågade (svarta) Afrika spås få ökade inkomster och investeringar och Kina växer med tvåsiffriga procenttal.

2011-03 s 3-4
"Liberalernas vedermödor och motgångar"
Precis som Tysklands fridemokratiska parti, FDP, slåss de brittiska liberaldemokraterna under Nick Cleggs ledning mot sjunkande väljarstöd. Partiets sympatisörer är rasande eftersom regeringskoalitionen med de konservativa inte har medfört annat än bekymmer och bråk.Ännu värre är att Torypartiet klarar sig mycket bättre i opinionsundersökningarna. Nu verkar även ett av liberalernas viktigaste prestigeprojekt, valreformen, vara i farozonen.
FDP vill nu avsevärt mildra antiterrorlagarna och försöker nu förtvivlat framhäva liberalernas plats i regeringen.

2011-04 s 5
"Svag valuta tvingar hem soldyrkarna"
Det engelska pundet har länge varit starkt och gett nöjlighet åt många pensionerade britter att fly till värmen främst till Costa Brava eller en liten vingård i Loiredalen. Nu har valutakurserna vänt strömmen och skickat hem besvikna pensionärer till den gråmulna brittiska himlen.

2011-07 s 6-7
"OS ska få idrottsmännen att idrotta mer"
Varje stad som får ett OS måste presentera en redogörelse för tiden efter OS. När Storbritannien fick OS 2012, satte organisatörerna i London upp ett mål att aktivera en miljon människor i England i någon fysisk aktivitet minst tre gånger i veckan om vardera 30 minuter. Det senaste året har de aktiverade bara ökat med 8000 och det är mycket långt till målet. I landet med Europas redan flesta soffliggare verkar dessa snarare ha ökat.
London är inte den första staden som kämpar med sitt eftermäle. OS och fotbolls-VM verkar ha större effekt på infrastrukturen än på idrott och människors vanor. Inget OS-land har hittills kunnat visa en direkt gynnsam effekt av OS i form av varaktigt fler aktiva idrottsutövare.

2011-08 s 14
"Har du fått din inbjudan?"
Den brittiska eliten väntar nu med spänning på ett speciellt kuvert med kungligt vapen på. Det brittiska hovet har meddelat att kuverten är postade. Bröllopet mellan Kate Middleton och prins William som är tvåa i tronföljden äger rum 29 april 2011 och för den internationella societeten är det årets händelse. I första hand bjuds släkt och vänner in.

2011-09 s 7-8
"När skattepengarna inte räcker"
Den brittiska regeringen räknar med att frivilliga krafter ska göra det som staten inte har råd med. David Cameron vill skapa det "Stora Samhället" för att kunna minska offentliga sektorn till en nivå vars kostnad skattebetalarna förmår betala. Många måste arbeta som oavlönade volontärer för att lösa det enorma problem som budgetunderskottet utgör. Frivilliga insatser är nödvändiga. "Stora Samhället" innebär minskad byråkrati och mer makt till kommunerna.

2011-17 s 7
"Cameron stoppar Brown"
Den brittiske premiärministern David Cameron försöker förhindra att hans företrädare, Labourpolitikern Gordon Brown får jobbet som IMFs nästa chef. Enligt Cameron bär Brown ansvaret för Storbritanniens skulder och därför är han inte lämplig som chef för IMF. Britterna förordar i stället den franska finansministern Christine Lagarde som i så fall skulle efterträda sin landsman Strauss-Kahn som tros föredra att kandidera i presidentvalet nästa år.

2011-18 s 8
"Fem greps nära kärnanläggning"
Fem män greps häromdagen i närheten av upparbetningsanläggningen i Sellafield i norra England. De tros ha filmat nära atomanläggningen. Männen greps enligt antiterrorlagen. Männen har bangladeshiskt ursprung och är i 20-årsåldern, hemmahörande i London.

2011-19 s 3-4
"Liberaldemokraterna blev rejält tilltufsade"
De brittiska väljarna ändrade i förra veckan det politiska landskapet i en rad lokala, regionala och nationella val och omröstningar, som sammanlagda blev ett hårt slag mot Liberaldemokraterna, juniorpartner i David Camerons regering. Väljarna avvisade den liberaldemokratiske ledaren Nick Cleggs förslag om en reform av valsystemet. Däremot klarade sig Torypartiet bra i val och omröstningar. Oppositionella Labour-partiet som stödde valreformen backade något i Skottland men gick framåt i Wales. Skotska nationalpartiet erövrade 69 mandat av totalt 129 i det skotska parlamentet. Detta gav nationalisterna majoritet där för första gången sedan parlamentet inrättades 1999.

2011-20 s 6-7
"Drottningens besök var laddat med symbolik"
För första gången på hundra år fick Irland besök av en brittisk monark. George V, den nuvarande drottningens farfar, var den siste brittiske monarken att besöka Irland 1911, när landet närmade sig slutet på sju seklers engelskt kolonialstyre. Irland har inte gjort upp med sitt förflutna förrän på senare år. Men nu är relationerna verkligen goda och har mognat successivt sedan båda länderna kom med i EU 1973. Medlemskapet hjälpte Irland att slita sig loss ur skuggan av den forna kolonialmakten.

2011-22 s 11
"Dags att sopa gammalt groll under mattan"
Den brittiske premiärministern David Camerons planerade besök i Moskva är det första sedan mordet på den ryske KGB-agenten Alexander Litvinenko 2006. Då försämrades de diplomatiska relationerna mellan de två länderna till en nivå jämförbar med dem som rådde under kalla kriget sedan Moskva vägrat att lämna ut den person som britterna ville ställa till svars för mordet på Kremlkritikern Litvinenko.
Camerons besök i början av september 2011 syftar i första hand till att stärka de kommersiella och ekonomiska banden mellan Storbritannien och Ryssland.

2011-25 s 12-13
"Att skola en allvetande elit"
Investerare i London är i färd med att grunda ett privat universitet där erkänt framstående akademiker ska stå för undervisningen. Det nya universitetet är en protest mot regeringens sparprogram för de tidigare så stolta universiteten Oxford och Cambridge. Allra hårdast går regeringen åt religions- och samhällsfakulteterna. Kursavgifter har tvingats höjas drastiskt. Den nya skolan, College of Humanities, kommer att koncentrera sig på ämnen som historia, litteraturvetenskap och filosofi. Skolan kommer att kosta mer än de flesta, 18000 pund per år. Ett rikt schweiziskt äkta par har lovat att skänka skolan 10 miljoner pund som skolans rektor Anthony Grayling, vill hämta hem så snart som möjligt. Bland lärarna finns evolutionsbiologen Richards Dawkins, historikern Niall Ferguson och även etikexperten Peter Singer.

2011-26 s 27-28
"Wen Jibao tillrättavisade Cameron"
Kinas premiärminister Wen Jibao tillrättavisade David Camerons brittiska regering för dess kritik mot Kinas bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Storbritanniens roll som handelspartner till Kina håller på att försvagas, delvis på grund av Camerons höga profil när det gäller mänskliga rättigheter. Britternas hållning sägs undergräva det bilaterala förhållandet.

2011-27 s 8-9
"Överfullt, övermoget och överflyglat"
House of Lords, det brittiska överhuset, symboliserar ett sedan länge svunnet Storbritannien och uppfattas av många britter som en bisarr diskussionsklubb. Den sittande liberalkonservativa regeringen planerar nu en radikal reform av kammaren, men de silverhåriga ledamöterna gör motstånd.
De gråhåriga ledamöterna - många är över 70 - är stolta över att kammaren påminner om en exklusiv gentlemannaklubb. Denna privilegierade institution är i fara. I många britters ögon framstår institutionen som en mycket odemokratisk kvarleva av det engelska klassystemet. Överhuset är en brittisk anomali, som är lika motståndskraftig mot reformer som kungahuset, en annan kvarleva från feodaltiden.
Regeringen, bestående av Torypartiet och Liberaldemokratiska partiet, vill avskaffa överhuset i dess nuvarande form och ersätta det med en vald kammare.
De tre största partierna (Tory, Labour och Liberaldemokraterna) är i princip eniga.

Falklandsöarna
2011-27 s 15-16
"En ny identitet formas"
Med pengar från oljan hoppas Falklandsöarna kunna köpa sig oberoende. Frågan är hur länge Union Jack kommer att vaja på Falklandsöarna som idag är nästan självförsörjande tack vare fisket. Men en kostnad som de 2500 invånarna inte bär är för säkerheten. Storbritannien finansierar 1400 soldater stationerade på basen Mount Pleasant. Det kan bli ändring på detta om oljan börjar generera pengar. Falkland Oil & Gas planerar att utforska området, där man tror att det finns fyndigheter motsvarande 4,7 miljoner fat olja.
2007-03 s 22-23 "Falklandskriget fortsätter att väcka starka känslor"

2011-28 s 28-29
"Skandalen påverkar Storbritanniens mediala och politiska landskap"
Att vara vän med Murdoch och hans tidningar har av många uppfattats som en fördel, men nu, mot bakgrund av hackningsskandalen, kan det bli farligt.
Storbritanniens mäktiga har i tre decennier månat om att vara på god fot med Rupert Murdoch och hans tidningar. Nu upptäcker politiker, poliser och företag att de nära relationerna börjar bli farliga.
News International meddelade i förra veckan att man kommer att utreda misstankarna om att tidningen News of the World hackade in sig i mobiltelefoner tillhörande släktingar till döda soldater.

Media, Storbritannien
2011-29/30 s 10-11
"Är det dags att sätta munkavle på den brittiska pressen?
Implosionen i Rupert Murdochs imperium har fått britterna att fråga sig om det är dags att skärpa reglerna för tabloidtidningarna. Relationerna mellan politiker och medier i Storbritannien har länge varit ömsesidigt tillmötesgående, men detta förhållande ifrågasätts nu som aldrig förr.
Allt förändrades när det avslöjades att tidningen hackat telefoner hos mordoffer och stupade soldater. Läsare och annonsörer meddelade att de inte längre ville ha med News att göra.
Marknaden visade att den klarade av det som staten misslyckades med. Systemet - "Adam Smiths osynliga hand" - fungerar!

2011-29/30 s 11
"Skandalen orsakar många ringar på vattnet"
Pressen på premiärminister David Cameron ökade markant när Storbritanniens högste polischef, Sir Paul Stephenson avgick med förklaringen att premiärministerns relation med den förre redaktören för News of the World, Andy Coulson, gör det omöjligt för honom att avslöja vissa fakta i målet.

2011-32 s 14-15
"Värsta upploppen i London på 25 år"
fattigare delarna av London under helgen spred sig i början av veckan till fler stadsdelar i huvudstadsregionen och även till Birmingham och andra brittiska städer. Det är nu det värsta utbrottet av gatuoroligheter i Storbritannien på 25 år.
Det är minderåriga invandrare som står i förgrunden under upploppen. Hundratals ungdomar med ansiktena täckta av halsdukar eller skidluvor plundrade butiker och attackerade polisen med käppar, brandbomber, trasiga flaskor och satte eld på polisbilar och butiker.
Nu måste de brittiska myndigheterna försöka övertyga OS-tjänstemännen om att något liknande inte ska kunna ske under spelen. Stora delar av OS kommer utspela sig i ett växande område av nybyggda arenor och faciliteter bara några kilometer ifrån de fattiga stadsdelar där mycket av våldet under de senaste tre dagarna har ägt rum.

2011-43 s 4-5
"Uppror mot Camerons EU-politik"
Konservativa Tories vill ha en folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU. Många konservativa britter är upprörda över att Bryssel får allt större makt och utökade befogenheter. I en motion föreslog de en folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i unionen. David Nuttall, den toryledamot i parlamentet som introducerade motionen, gav röst åt en bred opinion som befarar att EU löper amok och stjäl makt och pengar från Storbritannien. Motionen avvisades med 483 röster mot 111.

2011-45 s 7-8
"Spontant kaos"
Vilka var ungdomarna som iscensatte plundringståg i England i somras? Det har funnits många spekulationer. De brittiska myndigheterna har i dagarna offentliggjort resultatet av polisens undersökningar, vilka överraskar. 75 % av de gripna var tidigare kända av polisen. 25 % var tunga förbrytare med elva eller fler brott tidigare. 13 % av de gripna tillhörde ungdomsgäng. De flesta var mellan 15 och 19 år. 55 % var svarta. 33 % vita.
I december presenteras en vetenskaplig rapport om "Upploppen i England 2011".

2011-48 s 30
"Storstrejk i Storbritannien"
De offentliganställda strejkade hela onsdagen på grund av en tvist med David Camerons regering om lönenivåerna. Strejken tvingade skolor och flygplatser att stänga och reducerade sjukvården till ett minimum. Upp emot två miljoner löntagare deltog i strejken som också var en protest mot regeringens planer på att höja pensionsåldern och ge medborgarna större eget ansvar för pensionen.

2011-48 s 30
"Iranier stormades brittiska ambassaden"
Den brittiska ambassaden i Teheran stängdes tillfälligt efter det att iranska aktivister hade stormat den i tisdags. Aktivister kastade sten och brandbomber och eldade upp den brittiska flaggan. Orsaken är de ytterligare sanktioner mot Iran som Storbritannien stöder.

2011-51/52 s 10-11
"Britterna har alltid varit lite utanför"
Premiärminister David Camerons beslut att inte låta Storbritannien delta i försöken att rädda euron ändrar i grund och botten inte Storbritanniens ställning i EU.
Viktiga frågor som står på spel är beslut om reglering av finansiella tjänster, energi, jordbrukssubventioner och samarbete inom försvaret.
Cameron vägrade på EUs toppmöte för ett par veckor sedan att stödja en finansiell pakt mellan de 27 länderna därför att Storbritannien inte fick garantier för vetorätt över framtida finansregleringar. Cameron framhöll att en sådan pakt skulle äventyra Londons ställning som ledande finanscenter.
Men Storbritannien är nära knutet till det europeiska system, enligt vilket beslut tagna i Bryssel om gemensamma standard anammas av länder utanför blocket också. EU är Storbritanniens största marknad och svarade förra året för 54 procent av den brittiska exporten, trots att Storbritannien inte är med i eurosamarbetet.
Andra EU-länder har "stått ut med britternas EU-skepsis i alla år därför att de genuint värdesätter Storbritanniens medlemskap i EU," enligt Peter Mandelson, f d näringslivsminister i en Labourregering och handelskommissionär i Bryssel.

2011-51/52 s 32-33
"Argentinas hopp slutade med nya krigskyrkogårdar"
Det korta kriget 1982 krävde över 700 unga argentinska soldaters liv. 252 brittiska soldater stupade och det civila offer.
Den förvärrade inrikespolitiska krisen 1982 fick militärjuntan i Argentina att besluta att det enda som kunde rädda den kvar vid makten var ett krig. Flottan mobiliserades och satte kurs mot Falklandsöarna. Förmodligen hade man inte räknat med att Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher skulle besluta sig för att försvara ögruppen. Med 72 timmars varsel var en stor styrka på väg. Resultatet blev krigskyrkogårdarna på Falklandsöarna.

Skottland
2012-1/2 s 8
"Skottlands status är på tapeten igen"
Frågan om Skottlands självständighet har blossat upp igen. Huruvida Skottland separeras från England och Wales beror på resultatet av en folkomröstning som tycks komma att äga rum 2015. Skottarna hävdar att de är de ensamma som ska bestämma tidpunkten. Opinionsmätningar visar att 30-40 % av skottarna stöder självständighet vilket är den största andelen på många år.

Storbritannien
2012-3 s 8-9
"Blandade känslor inför OS".
Äntligen, efter allt prat och ståhej, är 2012 här, året när London ska bjuda på triumfartade olympiska spel inför dundrande applådåskor, och året när londonborna tvingas genomleva fullproppade tunnelbanevagnar, överbokade hotell och ändlös medaljstatistik.
Ledare för organisationskommittén är Sebastian Coe, den olympiske guldmedaljören. Han säger att OS 2012 i London kommer att bli "det största som denna nation har levererat i mannaminne" således större större således än Falklandskriget eller fredsavtalet i Nordirland, medverkan i invasionen i Irak, det fortsatta engagemanget i Afghanistan, den dramatiska bankkrisen, X-Factor och åtskilliga kungliga bröllop, begravningar och skilsmässor.
Det rapporteras om budgetar som överskrids. London måste iscensätta spelen efter en kraftig ekonomisk nedgång till följd av den globala krisen när många går arbetslösa och det är svåra tider.

2012-3 s 9-10
"Olympiska Storbritannien mot rojalistiska Storbritannien"
Fördelar och nackdelar med att arrangera kungligt jubileum och OS 2012 i åtstramningstider i Storbritannien. Britterna närmar sig toppen på listan över ekonomiskt pessimistiska medborgare. Den konservativa regimen hoppas att stämningen ska bli ljusare av Diamant jubileet som markerar drottning Elisabeths 60 år på tronen och fem veckor senare OS 2012. Diamantjubileet är mindre kontroversiellt än OS. Debatten om OS handlar mer om materiella kostnader och problem än om ära och berömmelse.

Skottland
2012-05 s 6-7
"Vi behåller drottningen och pundet"
Efter år av prat och mera prat börjar den skotska regeringen agera. I Edinburgh har regeringschefen, Alex Salmond, presenterat tidtabellen för en folkomröstning om utträde ur Storbritannien. Hans mål är att förvandla Skottland till ett socialdemokratiskt mönsterland.
Skotska nationalpartiet (SNP) har sedan 2010 egen majoritet i regionparlamentet och för en ständig kamp för mera autonomi från centralregeringen i London. Nu har den skotska regeringen presenterat ett dokument på 122 sidor som innehåller en detaljerad beskrivning av hur frigörelsen från Storbritannien ska gå till.
2013 ska det skotska parlamentet lagstifta om folkomröstningen, och 2014 får folket rösta. I händelse av ett "ja" kan Skottland bli en självständig stat 2016.
Skottland vill emellertid behålla pundet och drottningen.

2012-07 s 30
"Vatikanen prisar brittiskt tal"
Vatikanen välkomnar den muslimska brittiska ministern, baronessan Sayeeda Warsis tal om att Europa bör följa påvens exempel och avvisa "intolerant sekularisering". Europa bör ställa sig mer positivt till kristendomen, hävdar hon. Lady Warsi är ordförande för det konservativa partiet. Hon gjorde sitt uttalande i Vatikanen i tisdags då hon i spetsen för en delegation om sex ministrar träffade påven. Hon ser Vatikanen som "en inflytelserik röst i dagens viktiga etiska, moraliska och intellektuella diskussioner". Och har ett stort nätverk av präster, diplomater och biskopar.

2012-11 s 7-9
"Drottningen är bra … men Charles"
Drottning Elizabeth firar 60 år på tronen. Hon är omtyckt och respekterad och få har problem med att hon är statsöverhuvud i länder och besittningar på andra sidan jorden. Men efter henne kommer prins Charles, och det är inte lika populärt.
Drottning Elizabeth II:s familj har inlett en jubileumsresa, som går från Karibiens soldränkta stränder till den iskalla tundran vid Atlanten, för att markera att drottningen har suttit på tronen i 60 år. Jubileet äger rum i tid när det höjs röster i det brittiska imperiets sista utposter som propagerar för att dumpa monarkin.
Prins Harry har inlett jubileumsfirandet i Jamaica, ett land där motståndet mot drottningens roll som statsöverhuvud i 16 länder och 14 mindre brittiska besittningar är ovanligt högljutt. Prins Charles reser till Australien, vars premiärminister har väckt tvivel på landets fortsatta lojalitet mot kronan. I många av länderna är monarkens roll bara symbolisk. Från 1952 till nutid har drottningens besittningar minskat från 32 nationer till sexton.

2012-12 s 31
"Brittiska fregatt fick inte förtöja"
Den brittiska fregatten Montrose skulle ha förtöjt i Limas hamn i torsdag i förra veckan men besöket ställdes in enligt ett beslut av utrikesministrarna i Unasur (Sydamerikanska nationernas förbund). Kontroversen om Falklandsöarna har hårdnat de senaste månaderna och i februari skickade Storbritannien ett örlogsfartyg till öarna. London har också tillåtis provborrningar efter olja i närheten öarna som ligger 40 mil från Argentinas kust.

2012-14 s 12-14
"OS satte fart på stadsplanerarna"
Fattiga Stratford i London får ett välbehövligt ansiktslyft inför sommarens olympiska spel. Londons stadsplanerare har inte glömt att det kommer en vardag efter OS.
Inför OS i Beijing för fyra år sedan investerade Kina motsvarande 40 miljarder dollar för att snygga till staden med arkitektoniska prydnader samtidigt som hela stadsdelar utrymdes. Londons 15 miljarder dollar är i stället det största försöket på en generation att förbättra villkoren och förutsättningarna i en mycket fattig del av London. Enligt experter på samhällsutveckling är ambitionen ett test på i vilken utsträckning OS kan användas för att påverka samhällen i positiv riktning.
Londons förberedelser inför OS skiljer sig tydligt från tidigare värdstäders.

Argentina, Storbritannien
2012-24 s 30
"Argentina ska övertygas"
Invånarna på Falklandsöarna ska i en folkomröstning bestämma om de vill tillhöra Storbritannien. Syftet med omröstningen är delvis att sätta punkt för kontroversen med Argentina som gör anspråk på öarna. Förhoppningsvis ska folkomröstningens resultat skicka tydliga signaler till Argentina om att öborna vill fortsätta vara brittiska medborgare.

Skottland
2012-26 s 31
"Kampanj mot skotsk självständighet"
För en månad sedan fattade den skotska regionregeringen ett beslut om att skottarna ska folkomrösta om självständighet hösten 2014. Storbritanniens premiärminister David Cameron vill med en nystartad kampanj kämpa för ett förenat kungarike. Skottland åtnjuter redan ett eget parlament och samtidigt en roll i den brittiska regeringen. Det förenade kungadömet är ett land med unikt inflytande i EU, samväldet och i G 20 gruppen.

2012-27 s 4-6
"Enorma säkerhetsarrangemang inför OS i London"
Stridsflygplan dundrar fram över den engelska landsbygden. Storebror vakar över allt och alla som aldrig förr. Storbritannien och USA samarbetar i den mesta massiva säkerhetsoperationen på brittiskt territorium sedan andra världskriget. Olympiska spelen i London är en speciell utmaning ur säkerhetssynpunkt. Upp emot en miljon besökare väntas till OS i London vilket ökar pressen på gränsvakterna. Många politiska ledare från hela världen vill komma till OS. 300 000 väntas komma till Olympiska parken i östra London varje dag. En flyförbudszon har upprättats.

Storbritannien, Jersey
2012-27 s 8-9
"Jersey och självständigheten"
Den lilla ö-nationen i engelska kanalen Jersey har fått en självständighetsdebatt. Ön, som lyder under brittiska kronan direkt, har varit ett paradis för ekonomiska transaktioner.
I svallvågorna efter en skatteskandal har vice chefsministern i skatteparadiset på ön Jersey, Philip Bailhache, hotat att bryta sambandet med Storbritannien. Han säger att Jersey är "berett att bli självständigt om så vore nödvändigt".
Bailhaches hot är inget nytt och det handlar om en ren bluff. Han vill bara släcka strålkastarna på den lagstiftning som återigen har tagits på bar gärning för att den underlättar grova skattebrott.
Jerseys invånare skulle inte heller gilla det. De flesta vill vara britter. Fortfarande är det den engelska drottningen som utser guvernören och andra ämbetsmän.

2012-27 s 9
"Jersey - landet utan statsminister"
Jersey är med sina 95 000 invånare den största av kanalöarna utanför Normandies kust i Engelska kanalen. Sedan långt tillbaka i historien har Jersey en viss självständighet, en konstitution som råder än idag. Det är därför som Jersey är en självstyrande politisk enhet utan att ha någon egentlig statsminister. Samtidigt lyder Jersey direkt under den brittiska kronan. De senaste decennierna har Jersey mest blivit omtalat som ett skatteparadis och har utvecklats till ett centrum för banker. Den finansiella sektorn står för hälften av öns inkomster. Annat är turism och jordbruk. Jersey är känt för sina Jerseykor.

2012-29/30 s 6-7
"Överhusreformen är en kvarnsten runt regeringskoalitionens hals"
Den brittiska regeringen tvingades, p g a oenighet i Torypartiet, till pinsam reträtt i försöket att reformera House of Lords. Oppositionella Labour gjorde det heller inte lättare för regeringen.
Sent 10 juli fastnade upproriska konservativa parlamentariker i ett utdraget gräl om huruvida man skulle ta upp ett lagförslag som syftar till att majoriteten av medlemmarna i överhuset ska vara valda. Labourpartiet, som i princip stöder en överhusreform, avstod från att hjälpa regeringen att lösa tvisten, och i sista stund ställde man in omröstningen för att slippa ett pinsamt nederlag. Regeringen kommer att försöka igen, sannolikt med ett något förändrat reformförslag, när parlamentet samlas igen.
Misslyckandet har skadat relationerna mellan Torypartiet och dess koalitionspartner, Liberaldemokratiska partiet, som är angelägna om en genomgripande reform.
Reformens mål är att ändra på sättet som man befolkar överhuset inte att ändra dess maktbefogenheter. Lorderna har till exempel en viktig roll som kontrollanter av alla påbud från EU-kommissionen. De bidrar också med en imponerande erfarenhet från den privata sektorn.

Sport, Ekonomi, Storbritannien
2012-31 s 4-5
"För 11 företag är OS mycket mera än sport"
Det är stora pengar som är i omlopp när det gäller olympiska spel. Det handlar om mångmiljardbelopp och stränga regler. Det brittiska regeringens budget har vuxit till 100 miljarder kr. IOC håvar in 53 miljarder i sändningsavgifter och sponsorslantar. Elva globala sponsorer betala feta belopp till IOC för rätten att använda olympiadens kännetecken. Bara et TOPP-sponsor tillåts inom varje kommersiell kategori, Coca-cola för läskedrycker, Parasonic för Tv etc. Sponsorer kan betala kontant, in natura eller både/och. Undersökningar visar att sponsorerna vanligtvis får ett generöst utbyte av överenskommelsen.
David Cameron har hävdat att "dessa spel ska innebära guld för Storbritannien". Men flera studier har visat motsatsen.

2012-32 s 6-7
"För ett år sedan skakades OS-staden London och andra engelska städer av våldsamma upplopp. Oräkneliga butiker plundrades och demolerades. Gäster på fina restauranger rånades av våldsamma gäng. I fem dagar verkade hela England lamslaget på grund av en våg av anarki. Värdet för 5,4 miljarder kronor förstördes och fem människor dödades.
87 % av vandalerna var under 25 år. 50 % var antingen färgade eller svarta.
Minnet av dem börjar blekna, men de sociala orsakerna till det som hände har inte åtgärdats och i många fall har situationen förvärrats. Många av de förhörda vandalerna menar att nya oroligheter kommer att bryta ut.

Ecuador, Sverige
2012-34 s 8-10
"Högt spel i Ecuador med Assange som insats"
Den högljudde och bullrige presidenten Rafael Correa spelar högt när han gav Julian Assange asyl med motiveringen att han stöder yttrandefriheten. I sitt eget land jagar han livet ur tidningar och TV-stationer som han ogillar.
Under sina mer än fem år som Ecuadors president, har Rafael Correa lagt beslag på utländska tillgångar, muckat strid med politiska motståndare och mobbat de lokala media.
Correas drag kom på toppen av ett långt utdraget dödläge mellan den brittiska regeringen och Ecuador om WikiLeaks grundaren. Begärd utlämnad för påstådda sexuella övergrepp av två svenska kvinnor i Sverige flydde Assange i juni till Ecuadors London-ambassad för att und-vika utlämning till Stockholm, där han tror att myndigheterna i hemlighet planerar att överlämna honom till USA.
Amerikanerna vill gärna ställa Internet-aktivisten till svars vid en rättegång i USA för hans roll vid publicerandet av tusentals hemligstämplade militära och diplomatiska dokument under de senaste sju åren.
Correa vill gärna framstå som Latinamerikas starke man nu när Fidel Castro är gammal och svag och Hugo Chavez kämpar med cancer. Men först måste han skaka av sig Ecuadors långa historia av betydelselöshet.
Rafael Correa är verbal och mångspråkig, spanska, engelska, franska och quechua - ett indianspråk som talas av 17 miljoner - utbildad ekonom med en fil dr från University of Illinois. Han är vänsterpolitiker mäkta populär bland landets fattiga mycket tack vare "asistencialismo" - utdelning av gåvor till de fattiga.
Storbritannien kommer att få stora svårigheter med hur de ska hantera honom och hans erbjudande av asyl till Julian Assange.

2012-36 s 4-5
"Hemligt kungligt veto avslöjat"
En föga känd rätt som drottning Elisabeth och prinsen av Wales besitter är rätten att ändra nya lagar kommer nu att granskas sedan regeringen förlorat en legal strid om att hålla tillämpningen av denna rätt hemlig.
Informationskommissionären har fastställt att regeringskansliet måste publicera en intern guide i Whitehall om hur äldre medlemmar av kungafamiljen ska konsulteras innan lagstiftning läggs fram, detta för att nya lagar inte ska kunna skada de kungligas privata intressen.
Ett utslag som publicerats av vice informations kommissionären Graham Smith, innebär att regeringskansliet har tiden fram till den 25 september på sig för att publicera den konfidentiella, interna manualen.
Den skildrar detaljerat hur "Kronans och hertigdömet Cornwalls" samtycke krävs innan ett lagförslag kan behandlas och bli lag och vilka kriterier som ministrarna utgår ifrån innan de ber kungligheterna att göra en ändring i ett lagförslag. Om de försummar att så göra kan de ställas inför rätta.

2012-36 s 5
"Prins Charles makt ökar - mer insyn krävs"
Det är förbjudet att avslöja detaljer om prinsens möten med ministrar och regeringstjänstemän. En kompakt mur av hemlighetsfullhet kringgärdar prinsens makt som bara ökar. Nu ska en informationstribunal bestämma huruvida de många aktiviteter som ger prins Charles 17 miljoner pund om året i privat inkomst bör offentliggöras.

2012-36 s 30
"2000 studenter hotas av deportering"
Över 2000 utländska studenter riskerar att bli deporterade från Storbritannien sedan ett universitet i London har förlorat sin licens att utbilda utländska studenter. London Metropolitan University har haft rätt att sponsra studenter som kommer rån länder utanför EU, men den rätten har dragits in och universitetet får inte längre auktorisera visa. Anledningen sägs vara att universitetet inte kontrollerar elevnärvaro och att många studenter inte har rätt att vara där.

2012-39 s 8-9
"Ett delat land"
Norra delen av Storbritannien är fattigare än den södra, med högre arbetslöshet och lägre löner. Den industriella ekonomin började falla sönder i norr redan efter första världskriget.
Nu dras de offentliga investeringarna ner överallt då regeringen försöker tackla ett stort budgetunderskott. Neddragningarna blir större i norr. Exempelvis minskar regionala utvecklingsorgan i norr. Mindra pengar till kommunala styrelser på fattiga orter, och de finns ju främst i norr. Flera stora infrastrukturprojekt i landets södra delar berörs inte av nedskärningar. Privata sektorn kan inte alls fylla det gap som staten på reträtt lämnar. Det konservativa partiet uppfattas som alldeles för sydligt och välmående. Finansminister George Osbornes förslag om att "lokalisera" de offentliganställdas löner till levnadsomkostnaderna gillas inte alls eftersom det innebär sänkta löner i norr där det är billigare att bo.
Statsminister David Cameron tycks få röna ödet att se England fortsätta att långsamt delas upp i två distinkta länder.

2012-42 s 7-8
"Splittring stärker konservativa"
På många sätt var Tories, de konservativas, partikongress full av det gamla vanliga; fackförbundsförakt, tuffare ingrepp i välfärden och hårdare tag mot kriminella. Men bakom scenen, där olika grupper av parlamentsledamöter och gräsrotsaktivister formerat sig, framfördes storslagna idéer till en helt ny politik.
Lobbygruppen "The Free Enterprise Group", har nyligen publicerat ett förslag med kraftfulla åtgärder för att stärka den fria marknaden, i syfte att ändra opinionen internt.
Olika påtryckningsgrupper med Tory-politiker och aktivister har mångdubblats på senare tid. I september lanserades "Conservative Voice" som kämpar för en tydligare konservativ politik i frågor som rör brottslighet, immigration och arbetsmarknad, och de har redan tusentals anhängare. En annan grupp, "Bright Blue", säger sig stå för "progressiv konservatism" med fokus på miljöpolitik och internationell utveckling. En tredje,"The Forty", består av ledamöter från de mindre valkretsarna och vars syfte är att formulera nya valstrategier inför valet 2015. Och så vidare. Pamfletter och böcker forsar ur tryckpressarna.
På många sätt är turbulensen och oron gynnsam för partiet. Men labour leder i opinionsundersökningarna.

2012-43 s 4-6
"Storbritannien lämnar EU?"
Europa vann Nobels fredpris, men det kommer vid en kritisk tidpunkt då det finns en överhängande fara att unionen delas. Storbritannien funderar på att vända EU ryggen och den tyska regeringen låter det ske. Förbundskansler Merkel kommer med stor sannolikhet att fortsätta att genomdriva de politiska projekt som London motsätter sig. Nu är det inte längre Greklands ekonomiska kris som står längst upp på EUs dagordning utan risken för Storbritanniens utträde och ett delat Europa.
Storbritanniens negative inställning får konsekvenser. För varje nytt steg mot ökat samarbete mellan länderna i eurozonen växer klyftan till de länder som står utanför. Som Storbritannien, Danmark och Sverige, dömda till åskådarplats.
Tyskarna är också trötta på att England ideligen förhalar besluten, framför allt i frågor som rör EU:s ställningstagande i utrikes- och försvarspolitiska frågor. Det nya högerpopulistiska partiet (UKIP) som vill att Storbritannien drar sig ur EU helt och hållet får ett allt starkare väljarstöd (7 - 12 %).

EU, Storbritannien
2012-47 s 30
"Utträde ur EU"
Vid en folkomröstning skulle en majoritet av väljarna i Storbritannien välja ett utträde ur EU, enligt en opinionsundersökning beställd av "the Observer". 34 % sa sig säkert vara för ett utträde och 22 % sa att det är sannolikt att de röstar så. Bara 11 % var helt säkra på att de vill att Storbritannien fortsatt ska vara medlem medan 19 % sa sig troligen tycka så. 14 % var osäkra. Hela 68 % av dem som röstat på premiärminister Cameron var för ett utträde. Motsvarande siffra för bland Labourväljarna var 44 %.

2012-48 s 12
"Stor uppståndelse i kyrkan"
En 20 år gammal, bitter strid om kvinnliga biskopar i den Anglikanska kyrkan var nära ett genombrott och en lösning när den istället förlängdes.
Anglikanska kyrkan röstade ned förslaget om kvinnliga biskopar. Man missade två-tredjedels majoriteten med sex röster. I biskopskammaren 44-3, i i prästkammaren 148-45 men lekmannakammaren 74-132, för kvinnliga biskopar. Den oväntade utgången försatte Church of England i ett chocktillstånd. Frågan kan inte tas upp igen förrän om några år. Anglikanska kyrkan är fortfarande undantagen från lagen om jämlikhet mellan könen.

Teknik, Storbritannien, Burma
2012-49 s 12-13
"Britter närmar sig sanningen om Burmas nedgrävda Spitfireplan"
En engelsk bonde och hans vänner har ägnat 15 år och stora summor pengar åt att spåra upp flygplan som de hoppas kunna flyga igen. Just nu går jakten efter försvunna plan i Burma. Det handlar om ett till tre dussin plan som antas ha grävts ner sedan de förpackats i vattentäta lådor när det andra världskriget led mot sitt slut i fjärran östern.

2012-50 s 10-11
"Ska han få England att lämna EU?"
Nigel Farage, är ledare för Storbritanniens Bryssel-gisslande och snabbast växande politiska parti fick ordet.
Han har bedrivit en 20 år lång kampanj för att få Storbritannien att lämna EU. Parlamentet i Strasbourg har blivit den perfekta platsen för att sprida sitt EU-fientliga budskap genom att sätta strålkastarljuset på EUs byråkratiska absurditeter och tendenser till slöseri samtidigt som han muntert förlöjligar de mest framstående företrädarna för en europeisk superstat, José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy.
Hans tal förenar en stå-upp komikers perfekta tajming med en populistisk passion som kritikerna anser närmar sig demagogi, och de har blivit mycket populära på YouTube.

2012-51 s 6
"Arbetarpartiet vill införa språktester"
Labourledaren Ed Miliband vill att anställda i offentliga sektorn ska uppvisa prov på behöriga språkkunskaper i engelska. Främst därför att kontakt med allmänheten ofta ingår i arbetsuppgifterna. Skolor och föräldrar uppmanas att dela på ansvaret för att hjälpa barn i invandrarfamiljer med självstudier i engelska språket. Milibands centrala budskap är att Storbritannien måste skapa en ny strategi kring integration. Invandring får inte leda till segregering.

2013-1/2 s 6-7
"Britternas bägare rinner över"
"Främmande länders stora dryckeslag är blott smuttar jämfört med våra", skröt britterna under den Elisabetianska eran. Men britternas höga alkoholkonsumtion oroar och regeringen vill införa minimipriser på alkohol. Storbritannien har ett stort problem med invånarnas alkoholkonsumtion. Två tredjedelar av den brittiska befolkningen tycker att nationens alkoholvanor är utan kontroll.

Storbritannien, EU, Invandring
2013-06 s 4
"Flytta inte hit! Här bara regnar det!
Under nästa år när begränsningarna för rumäner och bulgarer försvinner planerar Storbritannien planerar att skrämma bort rumäner och bulgarer genom att betona öns negative sidor. Det eviga regnandet och bristen på job. Här är det inte så kul att bo. Myndigheterna vill "rätta till uppfattningen att gatorna här är guldbelagda".
Båda länderna har stora romska minoriteter som lockas av välståndet I Storbritannien som de inte har något emot att låta emigrera till andra EU-länder. Totalt finns det 29 miljoner invånare I de båda senaste anslutna EU-länderna. Det finns prognoser på att mellan en kvarts och en halv miljon kommer att emigrera.

2013-06 s 12-13
"Britterna använde tortyr, dödshot, svält och förnedring"
En Irakisk fånge på al-Ma'aqal-fängelset i Basra 2004. Över tusen före detta fångar hävdar att de allvarligt misshandlats av den brittiska militären under den fem år långa ockupationen.
Anklagelser om att brittiska trupper i Irak stått för systematiska och utbredda övergrepp mot fångar - "fasansfulla, förnedrande, brutala, hotfulla handlingar" - kom fram nyligen i landets högsta domstol då advokater för hundratals före detta fångar krävde en offentlig utredning av frågan.
-Nog är nog, säger Michael Fordham, huvudadvokat för de före detta fångarna. En offentlig utredning är nödvändig när det finns trovärdiga och tillräckliga bevis (så kallade prima facie-bevis) för brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts av den brittiska armén i Irak mellan 2003 och 2008.
Övergreppen var, enligt Fordham, systematiska eftersom de uppstod på grund av "systemen, ledningen, kulturen och utbildningen" inom den brittiska militären, och därför kan enbart en självständig och offentlig utredning fastställa vem som bär ansvaret och garantera att övergreppen inte upprepas under framtida konflikter.

Storbritannien, Historia
2013-07 s 5
"Bråk om Richards III:s ben"
Under en parkeringsplats I Leicester har man hittat kvarlevorna efter kung Richard III. Nu strider Leicester och York om rätten till dem. Städerna som ligger 16 mil från varandra har har olika argument för sina anspråk. Båda har dragit I gang sina kampanjer om likresterna.

013-08 s 11
"London varnar Skottlands nationalister"
Om Skottland nästa år röstar för att bli självständigt från Storbritannien måste de omförhandla 14 000 internationella avtal och söka nytt medlemskap i EU. Hösten 2014 ska en folkomröstning avgöra det hela. Stödet för självständighet har enligt opinionsundersökningar på senare tid sjunkit till en fjärdedel

Storbritannien, Irland
2013-11 s 7
"Britterna tackar Irland"
Gränsöverskridande säkerhetsarbete räddar liv i samband med tilltagande våldsamheter från republikanska dissidenter hävdar Storbritanniens Nordirlandsminister Theresa Villiers.
David Cameron tackar Dublins regering och dess säkerhetsstyrkor som hjälpt till med att motverka hot från grupper som nya IRA.

Argentina, Storbritannien, Falklandsöarna
2013-11 s 31
"Tre invånare röstade för union med Argentina"
99,8 % röstade för att Falklandsöarna skulle förbli en del av Overseas Territory även i framtiden. Nu har Falklandsöarnas befolkning sagt sitt. Inte att undra på. Sedan förra kriget om Falklandsöarna har de 2563 invånarna kostat moderlandet insatser inklusive försvaret om 44856 euro per person. Vad är det då som är värt den investeringen? Jo, Oljefyndigheterna runt öarna. Det kan bli ett nytt Norge om några år när utvinningar i större format blir aktuella.
Den stridslystna presidenten i Argentina har det svårt nu. Ekonomin rasar och hon har behov av att sätta väljarnas fokus på något annat. Likadant gjorde man då den förra juntan var på fallrepep. Då skickade man dit trupper vilket ledde till en stor förlust efter 44 dagars krig.

Storbritannien
2013-12 s 6-7
"Brittiska politiker är förälskade i Sverige"
Reformerna i Sveriges budgetprocess har gjort Anders Borg mäktig, vilket lett till en mer omfattande granskning av hans arbete och politik.
Jämfört med det verbala bitandet och klösandet i Westminster påminner svensk politik, även när den är som grälsjukast, mest om meningsskiljaktigheter vänner emellan. Ingenting stöter bort svenska väljare så mycket som aggressiva politiker.
Med tanke på Sveriges historia med koalitionsregeringar är de också vana att samarbeta.
På vilken lista som helst över nationell välfärd, hälsa och lycka hamnar Sverige nära toppen.

Ryssland, Storbritannien
2013-12 s 12-13
"Spionerna är lika mångasom under det kalla kriget"
Nu varnar den 74-årige Gordievsky för att Moskva har lika många spioner i Storbritannien i dag som under det kalla krigets dagar, och detta i ett läge då England och Ryssland upplever ett mindre töväder med bilaterala överläggningar i London.
Oleg Gordievsky smugglades ut ur Sovjetunionen i bagageluckan på en diplomatbil 1985. Numera går han framåtlutad med käpp efter sviterna av en förgiftning för fem år sedan.
Han hävdar att ett stort antal av Vladimir Putins agenter är baserade på den ryska ambassaden vid Kensington Palace Gardens; ett nätverk av "informatörer" som inte är offentligt anställda men som regelbundet överlämnar "användbar information". Bland annat finns en känd oligark bland dessa informatörer.
- Det finns för närvarande 37 KGB-män i London. Därutöver arbetar 14 för GRU (den ryska militära underrättelsetjänsten.)
Enligt Gordievsky fyller Putins utrikesagenter samma funktion som deras föregångare inom KGB, men nu ägnar de sig också åt industrispionage. Och de håller ett öga på den växande skara ryska dissidenter och affärsmän som blivit osams med Kreml och flyttat till London - en källa för irritation i de angloryska relationerna.
Gordievsky är övertygad om att Putin låg bakom lönnmordet 2006 på hans vän Alexander Litvinenko som flydde till England 2006.

Storbritannien, Ryssland
2013-13 s 30
"Blev Berezovsky förgiftad?"
Den brittiska polisen förnekar att det är bevisat att den ryska oligarken Boris Berezovsky död i förra veckan var ett mord. Han hittades strypt i sin före detta hustrus badrum. Bredvid den döda kroppen låg en halsduk. Det finns misstavkar om att han förgiftats innan han stryptes. För ett halvår sedan förlorade Berezovsky en rättstvist mot sin tidigare affärspartner, Roman Abramovich, i vilken han förlorade nästan allt han ägde.

2014-17 s 12
"Konkurrensen om företagen hårdnar"
Irlands låga bolagsskatt på 12,5 % och sin engelsktalande - det enda landet inom eurozonen - och välutbildade befolkning har förvandlat landet till ett av Europas största centrum för multinationella företag. Nu vill många i Storbritannien följa detta lyckae exempel. Den brittiska finansministern George Osbornes vill satsa på sänkta företagsskatter och att skapa ett bättre företagsklimat.

2013-20 s 12-13
"Sjunger Storbritannien falskt vid schlagerfestivalen"
Ingen britt har vunnit Eurovision Song Contest sedan 1997. Britterna skyller detta på en kontinental sammansvärjning. Fakta visar att de röster som rings in speglar den politik och de etniska band sområder i det område där de bor. Det finns minst fyra block som alltid röstar på varandra, skandinaverna, östblocket, Balkanblocket och de baltiska staterna.

Afghanistan, Storbritannien
2013-22 s 30
"England räddar afghanska tolkar"
De afghanska tolkar som med risk för sina egna liv arbetat för den brittiska militären ska få ett femårigt uppehållstillstånd i England eftersom deras tillvaro är ännu mer riskfylld när engelsmännen slutgiltigt lämnar Afghanistan. Det är högst sannolikt att talibanerna försöker döda dem eftersom de har samarbetat med väst. För närvarande handlar det om sexhundra tolkar som får bosätta sig i England.
I Danmark pågår debatten för fullt om de 200 afghanska tolkar som arbetat för den danska militären ska få asyl.

Storbritannien, Samhälle
2013-26 s 7-8
"Blöta somrar i 10-20 år"
En samling vetenskapsmän har kommit fram till att Storbritannien kan befinna sig mitt inne i ett 10 till 20 år långt kretslopp av blöta somrar. Sannolikheten talar för denna prognos.
Den mest troliga anledningen är Atlantic Muli-Decal Oscillation (AMO, ett gåtfullt fenomen som definieras av en 60 - till 90-årig variation i Nordatlantens yttemperatur. Andra orsaker kan vara "loading the dice", vilket innebär ett skifte i jetströmmarna, variationer i solinstrålningen och att den arktiska havsisen försvinner. Jetströmmar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jetstr%C3%B6m

2013-34 s 4-5
"Storbritanniens växande marknad för så kallade "payday loans" har hamnat i skållhett vigvatten. Ett payday loan är ett kortfristigt, ganska litet lån med hög ränta som inkasseras av långivaren vid avlöningsdagen. Nu har anglikanska kyrkan tagit upp kampen för att få bukt med de osunda lånen.
Anglikanska kyrkans nya överhuvud är en man med 11 års erfarenhet inom oljeindustrin och han hoppas kunna komma till rätta med låneverksamheten genom att knyta band till kreditinstitut och skaka fram lägre och bättre räntor för de fattiga.
Justin Welby, som sedan mars 2013 leder Church of England, som har 16000 församlingar i 9000 samhällen, har satt som mål att avdramatisera den konflikt som råder mellan religionen och finansvärlden.
Påven Franciscus hänger på: "Anglikaner och katoliker, bör ge "röst åt de fattigas rop, så att de inte överlämnas åt de ekonomiska lagar som ofta tycks behandla människor som om de bara är konsumenter.

2013-35 s 6
"Britterna har blind tilltro till sina underrättelsetjänster"
De flesta britter tycks oberörda av den massövervakning som utförs av underrättelsetjänsten GCHQ - Government Communications Headquarters. Orsaken är enkel: britterna litar blint och okritiskt på sin "secret service". Övervakning är redan en del av vardagslivet. Brittiske premiärministern David Cameron har klarat sig ganska bra igenom Snowden-affären.
Majoriteten av britter sluter instinktivt upp kring sin rgering vad beträffar nyckelfrågor som försvarspolitik, suveränitet och självstyre.

2013-39 s 4-5
"Från trasor till glitter"
London Fashion Week har länge betraktats som en snorunge bland de fyra stora, globala mässorna. Den överskuggas av sina större motsvarigheter i Milano, New York och Paris. Men nu kan man ana en vändning för Londons modeindustri.
Vändningen kom den 13-27 september med en stor ansträngning för att skapa en mer affärsliknande attityd till brittiskt mode. Tidigare har man mer haft fokus på konst än business. Den brittiska modevärlden till för över 200 miljarder kronor till Storbritanniens BNP.

Media, Storbritannien
2013-44 s 6-7
"Brittiska tabloider på de anklagades bänk"
Den etik som styrt den en gång så mäktiga och fortfarande starka brittiska dagstidningsindustrin ställdes inför rätta i måndags, då två före detta redaktörer från Rupert Murdochs medieimperium stod bakom skranket anklagade för kriminella handlingar, däribland telefonavlyssning och försök att hindra rättvisan.
De båda främsta åtalade är båda 45 år. En av huvudpersonerna är Rupert Murdochs favorit, rödhåriga Rebekah Brooks. En annan är Andy Coulson, en redaktör, som varit rådgivare åt premiärministern David Cameron. Rättegången förväntas bli aggressiv och detaljerad med möjligheten till ännu flera avslöjanden om det interna arbetet på en tidning i den konkurrenstyngda värld som utgörs av brittisk tabloidjournalistik och dess trassliga förhållande till den politiska eliten och lagens upprätthållare.
Första dagens förhandlingar ägnades åt att utse en jury. Rättegången förväntas ta minst fyra månader. Det finns ytterligare sex anklagade i målet. Alla säger att de är oskyldiga.

Snowden, Storbritannien
2013-45 s 22-23
"Storbritanniens regering ett hot mot tryckfriheten"
Sjuttio av världens organisationer för mänskliga rättigheter har skrivit ett öppet brev till Storbritanniens premiärminister Cameron och varnat för hans regerings reaktion till de avslöjanden som Edward Snowden gjort om massövervakningen. I förra veckan uttalade Cameron ett inlindat hot om att vidta hårdare tag mot The Guardian och andra tidningar som har bevakat Edward Snowdens avslöjanden som kan leda till en nedbrytning av fundamentalas rättigheter och till friheten i Storbritannien.
Men reaktionen från Sverige har uteblivit!

Storbritannien
2013-49 s 14-15
"Bulgarer och rumäner är inte längre välkomna"
David Cameron flaggar för en hårdare immigrationspolitik inom EU. Som ett svar på politiska påtryckningar från höger, och allmänhetens rädsla för en ökad ström av rumäner och bulgarer tidigt nästa år, säger premiärminister David Cameron att han avser att begränsa rättigheterna för invandrare från EU-länderna, bland annat när det gäller bostadsbidrag för nyanlända och gränserna för arbetslöshetsersättningen. Cameron säger att Storbritannien kommer att deportera alla immigranter från EU som tigger på gatorna eller sover utomhus.
Bakgrunden är den förändring som kommer den första januari 2014. Då blir det fritt fram i hela EU för rumäner och bulgarer.
Cameron plan som stöds av liberalernas ställföreträdande premiärminister Nick Clegg mötte svidande kritik från Bryssel.
Cameron vill göra det svårare för invånare i låginkomstländer att flytta till rikare länder och konkurrera om arbeten och få statliga förmåner.

Storbritannien
2013-51/52 s 8-9
"På låtsas men på hög politisk nivå"
Det är ett experiment av alldeles särskilt slag. I London simulerar politiker och forskare ett EU-toppmöte. De föreställde sig hur de 27 medlemmarna i Rådet skulle förhålla sig till det brittiska kravet på grundläggande EU-reformer som att ,er beslutanderätt skulle föras till baka till de nationella parlamenten. Inriktningen är att Storbritannien radikalt vill begränsa Bryssels makt. Projektet som har det betecknande namnet War Game har levererat överraskande insikter - och saftiga citat. Det visade sig att premiärminister David Cameron kommer att stöta på avsevärt motstånd.
Det var tankesmedjan Open Europé med Mats Persson som chef, som arrangerade heldagen.

England, Skottland
2014-1/2 s 12
"Skottland röstar om självständighet"
Fler än fyra miljoner skottar kan i september rösta om arr efter mer än 300 år frigöra sig från Storbritannien. Om de säger ja, kommer den skotska regeringschefen Alex Salmond att före mars 2016 grunda den nya staten. Förespråkarna i Salmonds parti svärmar för självbestämmande över oljan utanför Nordsjökusten och för ett fredligare land med social välfärd. Pundet ska förbli landets valuta, Drottningen vara statsöverhuvud och Skottland bli EUs 29 medlem.
Men Skottland måste ansöka om medlemskap och detta måste alla de 28 länderna godkänna!

Storbritannien
2014-04 s 14-15
"UKIP i seriös satsning"
Det populistiska högerpartiet har lärt sig ett trick från Liberaldemokraterna som kan ta dem till Westminster.
Nästan en miljon britter röstade på UKIP - UK Independence Party - i riksdagsvalet 2010. UKIP anses vara invandringskritiskt och EU-motståndare. Proportionellt skulle dessa röster ha gett partiet 20 platser i parlamentet. I regionvalen i maj utökade UKIP antalet fullmäktigeplatser från åtta till 147. Partiledare är den pojkaktige, bildsköne Nigel Farage. Han är nöjd med sina framgångar även om han inte tas på allvar av etablissemanget.

Storbritannien, Handel
2014-04 s 16
"Den muslimska shoppinggatan"
Ingen ekonomisk svacka i Englands pakistanska kvarter. Det finns många blomstrande företag i Sparkbrook i Birmingham, ett tidigare industriområde, som är ett av de fattigaste områdena i Storbritannien. Det är också ett av Englands mest etniskt blandade områden. 9 % är vita, 43 % är pakistanier, övriga indier, bangladeshier och somalier.
Men affärerna frodas i asiatiska områden som Sparkbrook eller Manningham i Bradford. Företagen är motståndskraftiga mot ränte- och finanskriser då kapitalet kommer från familj och släktingar. Medarbetarna är också släktingar som tolererar sänkta löner.

Skottland, Skandinavien
2014-05 s 27
"Skottland vill tillhöra Skandinavien"
Men vill Skandinavien införliva Skottland?
Kampanjen för ett självständigt Skottland har föreslagit att man ska forma en oberoende stat tillsammans med sina nordiska grannar. Men är den önskan ömsesidig? Är kusinen från Kaledonien välkommen på andra sidan Nordsjön?
Den svenske samhällsdebattören Gunnar Westerberg är förtjust!
Men annars är Norden nöjt som det är. Och de har mycket att vara nöjda med.

Storbritannien, demografi, flyktingpolitik.
2014-07 s 21-22
"I smältdegeln"
Den snabba ökningen av blandad etnicitet i Storbritannien förändrar stadsdelarna - och förbryllar myndigheterna. Folkräkningen 2011 visade ett land som är allt mindra vitt och brittiskt: Englands etniska minoriteter växte från 9 % av den totala befolkningen 2001 till 14 % 2011. Men störst ökning skedde bland personer med blandad etnisk bakgrund - en fördubbling till 1,2 miljoner.
Mest av allt visar ökningen av det blandade Storbritannien att Storbritannien har kapacitet att integrera ett stort antal nykomlingar.

2014-08 s 7-8
"Högt vatten överallt"
Aldrig tidigare har England drabbats av en sådan översvämning. En stor del av södra England är nu genomdränkt, och delar av Thames Valley och Somerset är under vatten. I Shepperton en stad i Surrey, nås sommarfestens gröna ängar bäst med kanot.
Översvämningarna har flera orsaker, grundvattnet stiger, tidvattnet väller fram och regn faller för snabbt för att hinna absorberas. Förra månaden var den regnigaste i södra England sedan 1910. Och ännu mer regn är på väg.

2014-10 s 7-10
"Tony Blair"
Murdochs vän. Rådgivare till auktoritära regimer. Intensivt umgänge med de superrika. Den tidigare premiärministerns rykte är fallande. Och varje nytt avslöjande lyckas bli än mer häpnadsväckande än det föregående.
Blair är bara 60 år. Ett av hans problem är att han var för ung då han lämnade Downing Street. När vänner säger att Tony Blair är mycket olycklig. "Det är ett falskt liv han lever. Och de rika är tråkige. Vad som hänt med Tony har inslag av tragedi".
Hans trovärdighet som ett slags frilansande superdiplomat i Mellanöstern har skadats. Han nästan oreserverade stör för Israel och det avgörande stödet för invasionen av Irak - allt det historiska bagaget följer med Blair.

EU, Storbritannien
2014-10 s 12-14
"Varför vänder Storbritannien sig ifrån Europa"
På väg mot marginalen. Storbritannien brukade spela en nyckelroll ledningen av Europa, och fördelarna har varit betydande. Men nu vänder Storbritannien ryggen till EU och har valt och fokusera på perifera frågor. Varför? Och varför är detta en steg i fel riktning?
Dessa frågor ställer Will Straw, parlamentskandidat till Labour och en betydande profil i Institute for Public Policy Research samt grundare av tankesmedjan Left Foot Forward.
Han vill att Storbritannien borde spela en större roll i att hjälpa till att lösa euroområdets kris genom att visa större flexibilitet avseende finanspolitiska mål, ha krävt snabbare insatser ac ECB, utvecklat en mer stringent övervakning a obalanser i bytesbalanserna och uppmuntrat utnämningen av en ny tillväxtkommissionär.

Storbritannien
2014-12 s 8-9
"Val i Storbritannien"
Östeuropéerna kan avgöra valen. Nu handlar det bara om att få dem till valurnorna. Alla EU-medborgare har rätt att rösta i lokalvalen och EU-valen i Storbritannien. Lobbygruppen Nya Européer försöker nu mobilisera så många som möjligt av landets 2,5 miljoner EU-migranter inför maj månads lokal val och EU-val. De tre största partierna verkar ännu inte ha insett potentialen i de migrerades röster. Valdeltagandet i stort verkar bli lågt.

2014-13 s 7-8
"Londongrad"
Här vågar man inte skrämma bort oligarkerna, det finns för mycket pengar i Storbritannien. Oavsett hur upprörd premiärminister Camerons regering blir på Ryssland kommer man antagligen aldrig att rikta åtgärder mot de oligarker som investerat betydande summor i Storbritannien. Rysk förmögenhet har genomsyrat de övre skikten i samhället mer än i något annat västland. Ryska företag skaffar sig kapital på Londons kapitalmarknad. The City i London är ett mer internationellt finansiellt centrum än Wall Street i New York.

Tyskland, Storbritannien
2014-14 s 4-6
"A" för Angela Merkel"
GCHQ - Storbritanniens underrättelsetjänst och NSA - USAs underrättelsetjänst avlyssnade privata tyska företag. Topphemliga dokument från visselblåsaren Edward Snowden visar att GCGQ har infiltrerat tyska Internetföretag och att amerikanska NSA fått ett domstolsbeslut för att spionera på Tyskland och samla information om förbundskanslern Angela Merkel i en särskild databas.
Är det dags att landet inleder en formell utredning om spionage?

Storbritannien, Skottland
2014-16 s 18-19
"Ett självständigt Skottland förskräcker"
USA är och förblir Joker i Skottlands folkomröstning om självständighet. Och USA har mycket att förlora.
Med ett växande stöd för självständighet bara några månader innan skottarna folkomröstar om att bryta sig loss från Storbritannien ger sig nu utomstående in i debatten, med lidelsefulla inlägg för att hålla ihop den trehundraåriga unionen. Britter från hela det politiska fältet, den europeiska unionens ledare, företagsledare och pensionerade militärer har meddelat sina synpunkter.
Nu, när opinionsundersökningar visar att unionisternas ledning minskat till ensiffriga tal, måste regeringen välja om de ska fortsätta tiga eller om den ska tala till förmån för att hålla ihop Storbritannien. Framför allt hur ska Obamaregimen ta ställning och olika effekter kan detta ta sig.

Storbritannien
2014-21 s 4-6
"De färgade som stöttar upp"
I kampen mot utanförskapet i en europeisk gemenskap.
UKIPs färgade kandidater deltar i kampen om de etniska minoritetsrösterna i Croydon som har en minoritetsbefolkning på snart 70 %. Främlingskap inom de stora partierna och fruktan för invandringen från Östeuropa lockar kandidater från Nigel Farage. Men de menar också att UKIP är ett antirasistiskt parti och känner sig hånade av de aktivister som kallar dem Onkel Sam. Värdet av brittiskheten har större förut innan det blev en öppen dörr för invandring. Andelen "vita" har minskat från 70 % till 40 % på de senaste 10 åren.

2014-23 s 10-11
"Panik hos de brittiska liberaldemokraterna"
EU-valet har orsakat stor turbulens bland de brittiska liberaldemokraterna. Partiledaren Clegg har vunnit en maktkamp men rådvillheten är fortfarande stor. Biträdande premiärminister Nick Cleggs liberaldemokraterna är det enda parti som förespråkar ett ännu hårdare knutet Storbritannien till EU. I EU-parlamentsvalet förlorade partiet 10 av sina 11 mandat. Vid parlamentsvalet 2010 fick liberaldemokraterna 23 % av rösterna och blev en del av regeringen. I EU-valet reducerades partiet till 7 %.

Skottland, Vatikanstaten
2014-25 s 8
"All delning oroar mig"
En påvlig varning om konsekvenserna av nationell delning har tolkats som ett inlägg i debatten om skotsk självständighet. På tal om Spaniens konflikt med Katalonien sa påve Franciskus i en intervju med den Barcelona-baserade tidningen La Vanguardia: "All delning oroar mig. Att bryta upp en nation måste hanteras med försiktighet och analysera från fall till vall. Påvens inlägg kommer att ha stor betydelse frö katoliker i Skottland där de utgör 17 % av befolkningen jämfört med 11 % i England och Wales.

EU, Storbritannien
2014-26 s 9-11
"Cameron utmanövrerad i slaget om Juncker"
Maktspelet kring vem som blir president i EU Kommissionen.
Den brittiske premiärministern David Cameron har bestämt sig för att inte låta Jean-Claude Juncker bli president för EU-kommissionen. Men han blir alltmer isolerad. Risken finns att han mycket snart möter sitt Waterloo. En stor majoritet i EU-parlamentet städjer den förre premiärministern i Luxemburg.
Många röster har försökt få Juncker att dra tillbaka sin kandidatur som en sista tjänst för Europa, men den tyska förbundskanslern Angela Merkel verkar har ändrat sig och stödjer Juncker. CDU anser att Cameron agerat "otroligt klumpigt från ett strategiskt perspektiv"
Cameron hoppas dock fortfarande på tyskt stöd när det blir skarpt läge.

2014-28 s 12
"De unga räddar Storbritannien"
PricewaterhouseCoopers (PWC) säger att bara Indien kommer att gå om Storbritannien 2030, men rapporten beaktar inte möjligheten av att Skottland röstar för självständighet.
Enligt rapporten kommer den ungdomliga vigören i den brittiska ekonomin, med dess höga födelsetal och flexibla arbetsmarknad avvika från det europeiska fastlandet som stampar med sin åldrande befolkning. Rapporten förespår att Storbritannien kommer att förbli "en betydande medlem på den globala ekonomins A-lista". Och kommer att minska BNP gapet till Tyskland över tid. Ryssland kommer att minska klyftan till de 8 länderna i toppen. Indien kommer att passera Kina som världens folkrikaste land.

Storbritannien, Skottland
2014-29 s 8-12
"Hur blev det så här"
Historia, Nordsjöolja och frånvarande politiker riskerar Storbritanniens existens.
Visserligen säger opinionsundersökningarna att unionisterna, de som vill behålla Skottland inom Storbritannien, fortfarande leder. Men alltfler sällar sig till självständighetsivrarna. Orsakerna är flera, men en av huvudorsakerna är unionisternas svaga valkampanj. De är splittrade och otydliga. En annan är de nyvunna oljerikedomarna som ger råg i ryggen. Och den tredje vilar på misstron på Westminster.
En lokal faktor bakom Skottlands nationalistiska uppsving är nedläggningen av Tory i Skottland. Det var framför allt Margaret Thatcher som sänkte sitt eget parti norr om gränsen. En annan är att det självstyre som infördes efter en folkomröstning 1997 gav SNP en chans att glänsa främst på bekostnad av Labour.
Men vad är det egentligen att vara skotsk? Att hata engelsmän utgör en stor del av den skotska identiteten och är ett ledmotiv i skotsk nationalism som åtminstone går tillbaka till 1320. Då förklarade ett gäng skotska adelsmän i ett brev till påven att "så länge som ett hundratal av oss förblir vid liv kommer vi aldrig på några villkor föras enligt ett engelskt styre.

2014-36 s 4-5
"Den brittiska diasporan. Kom inte tillbaka!"
Ungefär fem miljoner britter bor utomlands. Unga och välutbildade lämnar de landet för att få möjligheter att leva bättre utomlands där hyrorna är billigare, lönerna högre och skatterna ofta lägre. Men England gör ingenting för att locka dem tillbaka. De borde kanske kika på vad andra länder gör för hemvändare. De som står för den största ökningen flyttar till det glittriga öst, bland annat Hongkong. Enligt Världsbanken är den brittiska diasporan nästan 5 miljoner, ungefär som hela Skottland.

2014-36 s 6
"En ny walesiska skapas"
Språket som en yttring av "nationell" identitet - i hopp om att bevara det gamla språket. Nästan en fjärdedel av skolbarnen i Wales får merparten av sin undervisning på walesiska och andelen ökar. Jobb i offentlig sektor och inom media kräver ofta att man talar språket.
Den skrivna walesiskan tillkom när Bibeln översattes 1588 och här ska det gamla uttalen användas vid högläsning.

Skottland, Storbritannien, Spanien
2014-37 s 4-5
" I Skottland och Katalonien marknadsförs 'Ja till självständighet" som en förändring som inte innebär någon större skillnad'"
En analys inför valen som självständighet.
Nationalisterna i Skottland och Katalonien har länge stött varandra. Om skottarna röstar ja till självständighet så växer möjligheterna att katalanerna gör detsamma. Det finns skillnader mellan de båda i argumenten varför man vill ha självständighet men de delar samma marknadsföringsstrategi; självständigheten kostar inga förändringar. Allt blir som förut.
En självständighet som kontrolleras av Bank of England, har kvar drottningen i Balmoral, behåller pundet i plånboken? EU direktiv som vanligt? Det är en tilltalande idé.

Skottland
2014-37 s 6-9
"Skottland pendlar mellan eufori och skräck"
I Skottland diskuterar men självständighet engagerat och pragmatiskt. Uppbrottsstämning står mot nostalgisk kontinuitet. Tiden efter folkomröstningen kommer inte att bekräfta någon av känslorna. Det som hoppas på att självständigheten kommer att innebära ett nytt och annorlunda Skottland blir besvikna, och de som inbillar sig att allting förblir vid det gamla och goda om nej sidan vinner blir också besvikna.
Men om det blir nej har de konservativa utlovat mer autonomi för Skottland och ge Skottland fullt självbestämmande över inkomstskatt, mervärdeskatt och socialpolitik. Labours förslag går ännu lite längre.

Storbritannien, Skottland, Historia
2014-38 s 14-17
" England och Skottland är evigt förbundna"
Den 3 november 1706, röstade en majoritet på 32 ledamöter, efter tre dagars debatt för ett unionsavtal mellan England och Skottland. I dess första paragraf fastslogs det att "de två kungadömena Skott land och England för evigt skulle förenas i ett kungadöme vid namn Storbritannien. Det trädde i kraft 1 maj 1707. Det skulle bli tre hundra år av gemensam historia.

Flyktingpolitik, Frankrike, England
2014-44 s 10-12
"Om inte migranterna stoppas går staden under"
Strömmen av flyktingar som försöker ta sig med färjan över till England har skapat kaos i den franska hamnstaden Calais.
Kriminaliteten har ökat, invånarna är rädda och migranterna bryter sig in i övergivna byggnader och härbärgen för att få tak över huvudet. "Vi har inget annat val", säger en av dem. För att komma över engelska kanalen gömmer de sig på lastbilar som ska med färjan till England. Men väl framme i England tar man inte emot dem.
"Vi måste tala om för dessa stackars själar att England inte är något paradis längre", säger en av stadens barägare - som skaffat vapen för att skydda sig för stölder.
Missnöjet förvandlats till en riktig psykos. Dagens migranter drar sig inte längre för att bryta mot lagarna. Det utbryter slagsmål mellan olika etniciteter och lokala kvinnor utsätts för sexuella övergrepp.
De lokala myndigheterna uppskattar att det nu finns 2200 till 2300 migranter runt om i Calais, mest män som kommer från Afghanistan, Egypten, Eritrea, Etiopien, Sudan och nu senast Syrien. De väntar längs motorvägen som leder till hamnen, i hopp om att gömma sig på en lastbil på väg till färjan och ta sig till Storbritannien.

Storbritannien, Wales
2015-1-2 s 16-17
"Förenade kungadömets tragedi"
Nu vill Wales lösgöra sig från Downing Street.
Wales hamnar ständig i skuggan av det självständighetsivrande Skottland när det handlar om nationellt öberoende. Men också walesarna är fast beslutna att kräva en större autonomi.
I Nationalrådet sitter Labour säkert i sadeln med 30 av de 60 platserna. Wales har till skillnad mot Skottland aldrig i sin historia varit ett självständigt land.

Forskning, Storbritannien
2015-6 s 8-9
"Gettots paradox"
Fattiga barn klarar sig bättre i fattiga stadsdelar.
En vanlig uppfattning är att fattigdom och utanförskap förstärks när fattiga människor samlas i kluster och att socialt blandade områden därför borde hjälpa de fattiga. Men det finns "absolut inga seriösa bevis som stöder detta", säger Paul Cheshire, professor i ekonomisk geografi vid London School of Economics (LSE).
Däremot finns det nya bevis som tyder på att det är fel. Fattiga barn lyckas bäst när de växer upp i fattiga bostadsområden. Bäst går det om man skickar de bästa lärarna till eftersatta områden!
Forskare vid Duke University i USA har följt över 1600 barn i England och Wales från fem till 12 års ålder.
"Att leva bredvid rika människor kan göra de fattiga mycket mer medvetna om sin egen utsatthet". Det kan leda till att öka de känslor av utsatthet som är förknippade med asocialt beteende och kriminalitet.

Storbritannien
2015-7 s 16-17
"Orolig väntan på prins Charles"
Förberedelserna inför drottning Elisabeths begravning är i full gång. Om än vid god vigör så är hon trots allt 88 år. Men engelsmännen är oroliga för hur hennes efterträdare, prins Charles, ska kunna fungera som kung.
En kung ska vara opartisk, men prins Charles har redan ett antal gånger använt sin ställning för att påverka politiska beslut. Han har till exempel stoppat byggprojekt som han ogillat och stängt en hel akademisk institution som bedrivit kritisk forskning om homeopati (alternativt medicinalsystem, nu betraktad som en pseudovetenskap), en behandlingsform som ligger prinsen varmt om hjärtat. Kritik av homeopatin. http://sv.wikipedia.org/wiki/Homeopati#Kritik_av_homeopatin

Storbritannien, USA
2015-12 s 16-17
"Om britterna inte är starka nog, vem ska då USA vända sig till i Europa?
Bakom den tuffa fasaden har Storbritanniens försvarsstyrka urholkats. Washingtons oumbärliga allierade har krympt till en position som kan innebära att USA står utan en trovärdig partner när man ska ta itu med de största hoten mot den globala säkerheten.
Storbritanniens minskade militära kapacitet beror på att man under flera år fört en sträng åstramningspolitik. Storbritanniens attacker i Afghanistan, Irak och Libyen har allmänt uppfattats som misslyckade. Bidraget till den USA-ledda attacken
mot IS är "påfallande blygsam" och i Ukrainakonflikten sitter Storbritannien ofta på åskådarläktaren.

Forskning, Storbritannien
2015-13 s 28-29
"De flesta britter härstammar från tyskarna"
Analysen visar att anglosaxarna är den enda erövraren (omkring 400-500 f.Kr) som på ett väsentligt sätt förändrat befolkningens genetiska utseende, nästan 30 % av de flesta britternas DNA kommer från deras förfäder, dagens tyskar.
Analysen av mer än 2000 britters DNA fann att de som idag bor i södra och mellersta England delar ca 40 % av sin DNA med fransmännen, 11 % med danskarna och 9 % med belgarna. Det franska bidraget var överraskande nog inte kopplat till Normandernas invasion 1066, utan till en tidigare okänd migrationsvåg till Storbritannien någon gång efter slutet av den senaste istiden för nästan 10 000 år sedan.
Studien visade också att förfädernas bidrag till nutidens gener varierade avsevärt mellan områden som Wales, Skottland och Nordirland som framstod som separata genetiska kluster. Befolkningen på Orkneyöarna visade sig vara mest genetiskt distinkt, 25 % av deras DNA härstammade från norska förfäder som invaderade öarna på 800-talet.
Författarna föreslår att DNA-analys nu bör betraktas som ett kraftfullt historiskt verktyg som ibland ger mer opartiskinformation än de traditionella källorna.

Genetic study reveals 30% of white British DNA has German ancestry
Storbritannien, Monarki
2015-15 s 30
"Engelsmännen ska få lov att läsa prins Charles brev till politikerna"
Storbritanniens högsta domstol har banat väg för att privata brev, skrivna av prins Charles ska offentliggöras. Breven är adresserade till olika ministrar och departement. En förväntas skapa en bättre bild över hur den brittiska tronarvingen resonerar och tänker. BrevInnehållet kan bli pinsamt för den kungliga familjen och skapa en debatt om vilken roll arvtagaren till den brittiska tronen bör ha i politiken.

Storbritannien, EU
2015-15 s 8-10
"Europa börjar prata om ´BR-Exit´"
Men Cameron står Storbritannien allt längre från den inre gemenskapen.
Det är ett fåtal veckor kvar till det val som verkar bli avgörande för den decennielånga brittiska våndan över relationen till övriga Europa. Merkel betraktar Storbritannien som ett hopplöst fall, och med Ungerns enväldiga regeringschef som sin enda bundsförvant blir Englands premiärminister alltmer isolerad i EU-kommissionärernas krets. I dagens läge är det invandringsfrån i Europa som Cameron håller som den viktigaste frågan.
Den tidigare polske regeringschefn Donald Tusk, numera ordförande i Europeiska Rådet vill att de brittiska kraven på EU blir mera Konkreta, men säger också att han utesluter
en omförhandling av Lissabonfördraget för att göra britterna nöjda.

Storbritannien, Skottland
2015-16 s 15-16
"Skotsk folkstorm mot Westminster"
De skotska nationalisterna, SNP, står inför en betydande valseger i Westminster och deras ökande inflytande kan driva fram en uppdelning av kungariket Storbritannien.
Trots att SNP förlorade folkomröstningen om självständighet förra hösten så lyckades partiet få det politiska etablissemanget i Westminster i darrning på ett sätt som hittills inte lyckats för någon skotsk delegation under unionens historia.
För parlamentsvalet den 7 maj förutspås en vinst på 40 - 50 mandet för SNP och en plats som tredje största parti som antingen torys eller labour måste samarbeta med. Vad som än händer kommer Nicola Sturgon att bli valets segrare.

Sydafrika är ett av de mest ojämlika samhällena i världen. De fattiga skyller sina umbäranden på utlänningarna som de menar tar över deras jobb.

Storbritannien, Terrorism
2015-17 s 15-16
Den brittiska polisen försöker med olika metoder bekämpa radikaliseringen bland unga britter för att hindra dem från att resa till kriget i Syrien. Den muslimske komikern Humza Arshad är ett effektivt stöd i polisens arbete. Han uppträder på skolorna som sin rollfigur, den godhjärtade muslimen Bad Man, och varnar eleverna för att lyssna på Islamiska statens lockrop och bege sig till Syrien. Denne unge muslim är vida känd i Storbritannien bland tonåringar med invandrarbakgrund. Han vill visa att med undantag för ett fåtal vildeledda individer är muslimer helt normala människor.

Storbritannien
2015-20 s 4
" "Vems var felet? Striden har börjat."
Labours ledare Ed Milband var att ena ett splittrat parti, men det dåliga valresultatet under hans ledning kommer tvärtom att få klyftorna att växa mellan vänster - och högerfalangen. Vems var felet? Konflikterna och grälen är redan i fullgång.
Ed Milibandtänkte fel. Han trodde att det skulle gå att "bläddra förbi" det nya Labour utan att stappla tillbaka till Labours gamla manuskript. Ingen gillade egentligen Blairismen.
Det skotska BNP presenterade sig själv som mer autentiskt progressiv än Labour. Och den politiken var det fler som gillade.
Labour drabbades av en verklig katastrof i valet. Allt som Tony Blair byggt upp rasade.

2015-20 s 5
"Den skotska örfilen heter Black"
Blott 20 år gammal slår Mhairi Black ut en av Skottlands tyngsta politiker, Douglas Alexander. Hon kommer från den skotska staden Paisley och var en av de första flickorna som valdes in i sin skolas fotbollslag. Nu vann hon met 51 % i sin valkrets. Douglas Alexander fick knappt 18 %. En av Skottlands mest kända socialdemokrater. Hon är inte bara nationalist (tillhör det skotska partiet SNP) utan också socialist. Hon är den yngsta parlamentsledamoten på nästan 350 år!

EU, Storbritannien, Frankrike
2015-22 s 18-19
"Cameron kan inte förvänta sig att Europas ska lösa hans problem"
Gérard Errera, ordförande i Blackstone Group i Frankrike och tidigare fransk ambassadör i Storbritannien.
Storbritannien har aldrig varit i harmoni med det europeiska projektet men tack vare ledarnas handlingsskicklighet och Eus tolerans har Storbritannien haft en särställning inom EU under de senaste 30 åren. Storbritannien har haft tillgång till en inre marknad med 500 miljoner människor och en minskning, den "brittiska rabatten" av sitt bidrag till EU-budgeten. Så varför riskera att förlora detta geom att utlysa en folkomröstning?

Media, Storbritannien
2015-25 s 19-21
"Han föll i onåd"
... men nu stiger James Murdoch åter mot toppen. Förödmjukad i brittiska parlamenet, övergiven av sina viktiga politiska vänner, motarbetad i en miljardaffär och borttvingad från sitt statusjobb i Storbritannien. I avlyssningsskandalens kölvatten verkar han inte längre vara arvtagaren till faderns globala medieimperium. Han lämnade Storbritannien med "svansen mellan benen". Men nu är de senaste nyheterna att James, 42, är tänkt att ersätta sin far Rupert Murdoch som VD för 21st Century Fox. Förut var han alltför impulsiv, alltför aggressiv, kanke alltför okritisk. Det var kanske sant då, och i viss utsträckning kan det fortfarande vara sant, men James Murdoch är en stor strateg som har en extremt långsiktig vision.

Storbritannien, Historia
2015-26 s 8
"Storbritanniens förflutna är närvarande i Salisbury"
Förra måndagen stod Arthur Pendragon i kvällssolen tillsammans med en stor folksamling och ett antal uppklädda och beprydda, ansedda personer från grevskapet Wiltshire. De såg en procession av väldiga figurer som föreställda grevskapets baroner som undertecknade Magna Charta, ett exemplar som i 800 år bevarats i Salisburys katedral.
Magna Charta har prisats och mytologiserats för inrättandet av en rättsstat och skydd för medborgarnas rättigheter. Dokumentet inverkade även på andra länders demokratiutformning, inte minst USAs
I Salisbury valde den forna konservativa premiärministeran Edward Heath att bo mot slutet av livet.

Storbritannien, Media
2015-29 18-19
"Besk medicin för BBC, men överlevnaden är säkrad i 10 år till"
Under valrörelsen kritiserade det konservativa partiet, BBC för att stödja arbetarpartiet, Labour, men BBC får ändå behålla de statliga licensavgifterna efter Torys valseger.
Som motdrag övertar BBC finansieringen av Torys vallöfte om att britterna över 75 år ska slippa licensavgiften.
Överenskommelsen har slutits i hemliga samtal mellan finansministern George Osborne och BBC-chefen Tony Hall, och överraskar de flesta.
Tittarvanorna har snabbt övergått från TV till Internet. BBC har annonserat ett sparpaket där man ska dra in tusen tjänster eftersom intäkterna minskat med 150 miljoner pund per år.
BBC är statsfinansierat och ska enligt koncessionen rapportera politiskt neutralt och därför enligt finansministern George Osborne inte kalla terroristgruppen IS för Islamska staten.

Miljö, Storbritannien
2015-30/31 26-27
"Varje år dör 9500 människor i London på grund av luftföroreningar"
Den första undersökningen av effekterna av den giftiga gasen kvävedioxid presenterades nyligen i London. Studien pekar på dubbelt så många förtida dödsfall orsakade av föroreningar än vad man tidigare trott. En annan orsak är luftburna partiklar som är mindre än 2,5 mikrometer. Problemen uppk ommer i hög grad av dieseldrivna bilar, lastbilar och bussar och påverkar lungornas kapacitet och utveckling.
"Att bli utsatt för luftföroreningar ökar risken för lungcancer, försvagar barns lungutveckling och ökar behovet behovet av sjukhusvård".

Ryssland, Storbritannien
2015-32 31
"Har toppspionens mördare äntligen avslöjats?"
En brittisk konsultfirma som fördjupat sig i mordfallet på den ryske spionen Aleksander Litvinenko i Londom har lyckats avslöja sanningen. Det anser åtminstone hans änka, Marina Litvinenko.
Hon säger att hennes man, som ofta högljutt kritiserade Kreml, dödades av ryska agenter med president Vladimir Putins goda minne.
Slutrapporten väntas offentliggöras vid årets slut.
Två ryska män är efterlysta av den brittiska polisen för att ha förgiftat Aleksander Litvinenko på Millennium Hotel i London den förste november 2006 genom att hälla det radioaktiva ämnet polonium-210, i hans te. Alexander Litvinenko dog tre veckor senare. Innan han dog anklagade han president Vladimir Putin för att vara direkt inblandad i förgiftningen.
Litvenenko arbetade inte bara för Rysslands säkerhetstjänst, han arbetade också för brittiska M16 när han mördades. Moskva vägrar att ha något med Litvinenkos död att att göra och de två misstänkta ryssarna vägrar erkänna att deförgiftat spionen.
Marina Litvinenko advokat anser att Ryssland är den enda plats som producerar det radioaktiva ämnet till en så hög kvalitet som det som dödade Alexander Litvinenko; mycket koncentrerat och rent.

" Alexander Litvinenko lawyer points finger at Putin as inquiry ends"

Storbritannien, Historia
2015-35 10-11
"Lorderna i överhuset hånas öppet"
Ledamöterna i House of Lords växer utan kontroll, nu är de så många att de inte får plats i sin förgyllda kammare. Hälften av medlemmarna är 70 år eller äldre. Av de 781 ledamöterna är 589 män. Och de anses vara både överbetalade och bortskämda.
"De utgör en chockerande omodern institution". De utgör en gnällig överklass med förmåner. De vill inte dela restaurang med House of Commons eftersom deras champagne håller för låg kvalitet.

Storbritiannien
2015-35 12-14
"Krösus förändrar London"
Brighton kallas "Monaco utan sol".
Det finns ingen annan stad stad i världen som har så många miljonärer som London, och inflyttingen av superriker tilltar vilket förändrar staden.
I prestigefyllda distrikt som Kensington köps hus som en ren investtering vilket förändrar hela områden till spökstäder. Samtidigt drivs de mindre förmindre förmögna människorna i de tidigare medelklasskvarteren bort till förorterna. Det som var ett hipster-nav igår är idag jaktmakter för de rika "kändismorsor" och deras familjer.
Och Brighton har förvandlats till ett " "Monaco utan sol".
Ingen annan stad i världen än London har så många pundmiljardärer. I hela landet är de mer än 100. Nästan alla har flyttat från Mellanöstern, Östeuropa och Asien. Den vanligaste orsaken att de flyttat dit är säkerheten. I London blir ingen arresterad, avrättad eller fängslad. Ingen lag - nationell, regional eller lokal - kommer att antas som gör det svårare att tjäna pengar! London har fem flygplatser, avsevärda sevärdheter och berömda skolor.

Storbritannien, EU
2015-36 4
"Utan Storbritannien finns inget EU"
Finland och Norden har gett sitt besked.
George Osborne vinner de nordiska ländernas stöd för Storbritanniens önskan att reformera sina förbindelser med EU. George Osborne fick ett varmt mottagande under sin besöksturné i Finland, Sverige och Danmark. Den brittiska ekonomin är en av de största inom EU.
Osborne är David Camerons ställföreträdare och han har intagit en allt mer framträdande roll i den brittiska omförhandlingen. Det tycks finnas ett utrymme för avtal och utrymme för att hitta en väg framåt, menar Osborne.

Flyktingpolitik, Storbritannien, Tyskland
2015-37 6
"Jag skulle använda gevär för att hålla dem borta"
I tyska tabloider välkomnas flyktingar, men i Storbritannien föreslår pressen att man ska kalla in armén för att hålla dem borta.
I både Storbritannien och Tyskland finns en stor opinion som motsätter sig invandring. Upp till 40 motsätter sig invandring. Ändå har nästan alla tyska medier omfamnat den flyktingvänliga hållningen. I Storbritannien däremot har tidningen Daily Express, varnat sina läsare för en flyktingström. Och andra vill använda gevär för att hålla dem bort "Vi kunde hålla Hitler borta, men inte några tusen utmattade flyktingar"!

Skottland, Storbritannien
2015-39 19-21
"Skottlands eviga dröm om självständighet"
Ett år efter folkomröstningen om självständighet är längtan efter radikala förändringar i Skottland fortfarande lika stark men till och med nationalisterna drar sig för att göra ett nytt utbrytningsförsök.
Men en andra folkomröstning är oundviklig och Skottlands självständighet är bara en tidsfråga, menar Alex Salmond, som numera är underhusledamot i det brittiska parlamentet i London.

Storbritannien, flyktingpolitik
2015-41 10-11
"Storbritannien går sin egen väg i flyktingfrågan"
Resten av Europa har svårt att acceptera denna deras inställning. Som enda EU-land har Storbritannien valt att inte samarbeta i det kvotsystem som ska fördela 160 000 flyktingar som redan har anlänt till kontinenten. I stället planerar man att under en femårsperiod ta emot 20 000 människor som flytt från Syrien men fortfarande befinner sig i läger i eller på andra ställen i Mellanöstern. Bland dem väljs de ut att flyga ut med trafikflyg utan "mellanhänder". Detta är möjligt att tillämpa därför att Storbritannien är en isolerad ö. Cameron vill också begränsa välfärdsförmånerna för invandrare från andra EU-länder.

Storbritannien, Samhälle, Medicin
2015-41 17
"Böter om du röker i bilen när barnen åker med"
Rökare som tänder en cigarett i bilen när barn under 18 år åker med kommer att få plikta med böter om detta sker i England sker i eller Wales.
Inledningsvis ska rökare bara varnas och uppmärksammas på den nya lagen senare blir det böter på 50 pund. Lagen gäller inte E-cigaretter och ännu inte i Skottland och Nordirland.

Storbritannien, Samhälle
2015-44 11-15
"Överklassens dekadenta galenskap"
Rapport från insidan av det brittiska hemliga sällskapet The Bullingdon Club.
De dricker kolossalt, krossar champagneglas och slår sönder inredningen på pubar och restauranger och bryr sig inte om att studera. Det behövs inte. De vet att de senare kommer att tillsättas i ledande positioner. En av dessa är Boris Johnson som senare blev borgmästare i London, en annan är David Cameron, som för närvarande residerar på 10 Downing Street. Storbritanniens finansminister George Osborne var också medlem av Bullingdon Club. Sällan har så många före detta medlemmar av klubben haft nyckelpositioner i det brittiska samhället som idag. De har toppositioner vid banker, regeringsministerier, advokatbyråer och tidningsföretag.
Elitklubben The Bullingdon Club är en exclusiv fristad för Englands rika och mäktiga studenter, men klubbens medlemmar gillar inte att prata om den och vad de gjort - på lättförstådda grunder.
År 2014 hade "The riot Club" premiär på brittiska biografer. Filmen skildrade Bullingdon Club som en klubb för de arroganta, rika och våldsamma ("supa och slåss").
"Decadence and Madness at the Top: Inside Britain's Secretive Bullingdon Club"

Nordirland, Storbritannien, Media
2015-44 27-29
"Kampen för att få bevaka konflikten"
Storbritanniens regering gjorde allt för att det statligt ägda BBC inte skulle ge IRA utrymme att kommentera sin sida av konflikten, BBC spjärnade emot.
Robert Savage har kommit med en bok "BBCs irländska problem: TV, konflikt och Nordirland" i vilken han avslöjar för BBC att rapportera om konflikten. Företaget utsattes för ständiga påtryckningar från regeringen på grund av dess bevakning av "the troubles" (konflikten i Nordirland). BBC mötte rent existentiella mot sin existens uner Harold Wilsons, Edward Heaths och Thatchers regeringar när dess journalister försökte sköta sitt jobb att informera allmänheten om konflikten.
Det var ständiga dispyter mellan BBCs chefer och regeringen när TV-producenter och reportrar försökte göra dokumentärer som skulle förklara för det brittiska folket varför människor dödade och blev dödade i Nordirland.
"How the BBC's journalists fought to cover the Northern Ireland conflict"
andra Tempus artiklar om Nordirland.

Terrorism, Storbrittannien, IS
2015-47 4
"Inga brittiska militära styrkor till Syrien"
Trots de sju planerade terrorattackerna på engelsk mark.
Den brittiska säkerhetstjänsten har bara under de senaste månaderna lyckats förhindra inte mindre än sju terrorattacker i Storbritannien.
Premiärminister David Cameron medger nu att han försökt övertyga parlamentet att sätta in militära styrkor i Syrien i kampen, men misslyckats. Framför allt labourledaren Jeremy Corbin motsätter sig en brittisk militär aktion. Han menar att bomber och raketer inte löser någonting på sikt.

2015-48 22-23
"Vem axlar Camerons mantel?"
Storbritanniens premiärminister, David Cameron, har deklarerat att han kommer att lämna sin post före nästa allmänna val 2020. I kulisserna har striden om vem som efterträder honom redan börjat.
Redan innan nästa val ska de brittiska väljarna i en folkomröstning avgöra om Storbritannien ska fortsätta att vara med i EU. Camerons önskescenario är att Bryssel går med på så stora och trovärdiga eftergifter att en majoritet av britterna röstar ja till att stanna kvar i unionen och nej till Brexit, dvs Storbritanniens utträde ur EU. I händelse av ett Brexit hotar de skotska nationalisterna att återuppta kampen för självständighet.
Många tror att Cameron som sin efterträdare skulle föredra sin finansminister George Osborne. Denne hyllas för Storbritanniens exempellösa tillväxt i ekonomin. Tories har lanserat sig som de "nya arbetarpartiet" dvs löntagarnas parti, inte bidragspartiet.

Polen, Storbritannien, EU
2015-51 6-7
"De modiga polackerna flyttar utomlands"
Om England lämnar de europeiska unionen får det stora konsekvenser för många länder i det tidigare Östeuropa, men framför allt för polackerna. Sedan Polen gick med i EU har många valt att migrera till främst Storbritannien och nu flyttar fler än någonsin.
"De modiga ger sig av, de som stannar kvar känner sig underlägsna", säger Magda Jageiska i Graiweo.
Storbritannien har en nettoinvandring på mer än 300 000 per år och det är inte hållbart, menar Storbritanniens premiärminister David Cameron, som kräver begränsade sociala förmåner föt personer som varit i landet i färre än fyra år.

Storbritannien, EU, Handel
2015-51 8
"Näringslivets oro för ett Brexit"
Allt fler brittiska företagsledare oroar sig för vad ett utträde ur EU kan få för konsekvenser.
Om Storbritannien skulle lämna EU tror 70 % att det kan leda till "ganska" eller "betydande" skador på affärsverksamheten. Drygt en fjärdedel av företagen svarade att de planerar för ett Brexit.

Media, Storbritannien
2016-06 25
"Independent upphör som tryckt tidning"
The Independent är en av Storbritanniens fyra största kvalitetsdagstidningar.
Independent grundades av tre journalister år 1986.
Den sista tryckta upplagan kommer de 26 mars.
Den tidigare KGB agenten Alexander Lebedev och han son Evgenij är ägare till både Independent och den mer populära Evening Standard. Alexander Lebedev äger också Moskva-tidningen Novaja Gazeta tillsammans med Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste president. Han kallar sig själv "idealistisk kapitalist".
Journalister reagerade inför pappersupplagans undergång med en blandning av stolthet över det som varit och sorgsna funderingar om tidningens öde.
Independent är inte den enda tidningen som har problem i Storbritannien. Guardiangruppen har nyligen meddelat att man tänker sänka sin kostnader med 20 %.
http://www.independent.co.uk/

Storbritannien, Handel, EU
2016-08 7
"Brexit tredubblar risken för lågkonjunktur i Storbritannien"
Längtar britterna efter en ny lågkonjunktur? Ekonomer säger att valet att lämna EU dramatiskt skulle öka risken för Storbritannien. Deltagarna i en opinionsundersökning har svarat att sannolikheten för en nedgång i ekonomin ökar till 40 % om britterna röstar för "brexit". Ett utträde skulle leda till en del osäkerhetseffekter som skulle minska tillväxten väsentligt. Det kan minska Londons roll som ett internationellt nav för företag och finansväsende.

2016-09 7-9
"Europas säkerhet står på spel i den brittiska folkomröstningen om medlemskapet i EU". EU har ingen armé, ingen krigsflotta och inget flygvapen. Unionen har heller inte någon underrättelsetjänst, och byråkraterna i högkverteret i Bryssel kan inte fatta beslut om krig eller fred.
Men när Storbritannien röstar den 23 juni om landet ska lämna den största ekonomiska och politiska samarbetsorganisationen handlar det ändå om grundpelarna i den västerländska säkerheten. Ett utträde kan få ödesdigra följder för den av USA dominerade världsordning som sedan det kalla krigets slut förlitar sig på att ett enat Europa ska avskräcka onda krafter med ekonomiska sanktioner och med diplomatisk tyngd arbeta för att förhindra och dämpa konflikter.
"Alla utom Putin förlorar på Brexit".

Skottland, Religion
2016-13 19
"Skottlands judar får en äkta kosherkilt"
Judarna i Skottland har äntligen fått en kilt som de kan kalla sin egen. Den första kosherkilten som registrerats i det officiella skotska tartanregistret. Den är kosher eftersom den respekterar judisk lag, shatnez, som förbjuder tyger som blandar ylle och linne.
Judar har bott i Skottland i flera århundraden. Många engelska judar flyttade norrut för att undkomma förföljelse under medeltiden.
Man kan också påstå att de faktiskt har två stycken.

EU, Storbritannien, Tyskland
2016-15 4-5
"Ombritterna röster sig ut ur EU blir Tyskland en av de största förlorarna"
Tyskarna är inte kända för känslomässiga överspel, och landets finansminister, Wolfgang Schäuble, är verkligen inget undantag. Men när Schäuble för entid sedan fick frågan vad Tyskland skulle göra om Storbritannien lämnar EU fick känslorna överhanden: "Vi skulle gråta," svarade de 73-årige politikern. Detta vittnar om att utgången av folkomröstningen är nästan lika viktigt för Tyskland som för Storbritannien. Ett utträde skulle kunna slå sönder visionen om det integrerade Europa som den tyska regeringen eftersträvar. En vision som redan är hårt pressad av den grekiska statsskulden, extremhögerns framgångar, en exempellös flyktingkris och ett revanschistiskt Ryssland.

EU, Storbritannien, Kultur
2016-15 26
"En miljon tvåspråkiga barn kan vilja får Storbritannien att stanna kvar i EU)
Det finns gott om scenarierom vad som kan hända om Storbritannien lämnar EU. Interntionella valutafonden förutspådde nyligen negativa konsekvenser för världsekonomin. På andra håll i Europa fruktar regeringar att andra nationer kan komma att följa efter om Storbritannien lämnar:
Det kan emellertid också finnas en annan: färre tvåspråkiga barn. Europas Erasmusbarn, som är en miljon sedan programmet startades på 1980-talet. Europas populära program för utlandsstudier.

Storbritannien, Turism, Annat
2016-16 30-31
"Londons första nakenrestaurang har 16000 namn på väntelistan"
Londonkrögaren Seb Lyall har öppnat några av staens mest innovativa restaurangkoncept. Nu förbereder han "nakenrestaurangen", Bunyadi, en "kläder-valfritt-restaurang" som beräknas öppna i London i juni. Han vill uppnå en "sann frigörelse" genom att skapa en middagsupplevelse där man plockat bort konstgjorda färgämnen, gas, metall och plast i köket och de elektriska lamporna, smarta telefonerna och kläderna i matsalen.

2016-18 12-13
"London har en ny borgmästare"
Labourpartiets kandidat Sadiq Khan valdes till Londons borgmästare. Han besegrade den konservative kandidaten Zac Goldsmith med 1,31 miljoner röster mot 995 000. Därmed blev han den mest inflytelserika muslimen i brittisk politisk historia.
Khan är son till pakistanska immigranter och växte upp i ett subventionerat boende i London.
Han kommer att vara med och kämpa för att Storbritannien ska stanna kvar i EU inför folkomröstningen den 23 juni.

Storbritannisn, EU
2016-18 22-23
"Blir Storbritannien större utan EU?
Vem vill Brexit? Inte David Cameron, han är helt emot. Inte oppositionsledaren Jeremy Corbin, vars EU-skepsis överskuggas av hans rädsla för Englandsnationalism. Och inte ens Boris Johnson, Londons avgående borgmästare och inofficiell ledare för Brexit.
Men Johnson vill bli ledare i Torypartiet för att bli premiärminister. Därför vill han få stöd från de många EU-skeptikerna som finns i Tory-partiet. Både Trump och Johnson är blonda narcissister. Båda avskyr detaljer båda figurerar flitigt i medierna.
Stanna-kvar-i-EU-lägret ogillar avskildhet, vare sig den är förnäm eller trist. Efter Brexit förlorar Storbritannien sin globala ställning ovh ekonomin kommer att krympa, menar de.

Storbritannien, Ekonomi
2016-20 6-7
"Bank of England sänker tillväxtprognosen och skärper varningarna för en Brexit"
Bank of England utfärdar sin hittills skarpaste varning för att ett valresultat för att lämna EU kommer att skada Englands ekonomi. Bank of England stöder uppenbart den sida som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU.

Kina, Storbritannien
2016-20 26
"Brittiska medier är narcissistiska barbarer som saknar stil"
I en inflytelserik kinesisk tidning avfärdas drottning Elisabeth Iis kritik att kinesiska representanter varit oförskämda och svarar genom att i stället angripa de brittiska medierna för att blåsa upp händelsen.
Drottningen hade beklagat att den kinesiska delegationen varit "mycket oförskämd" mot den brittiska ambassadören förra året - de kinesiska representanterna hade lämnat mitt under ett möte där man diskuterade formerna inför president Xi Jinpings statsbesök.
Enligt Global Times har de brittiska medierna givit händelsen alldeles för stora proportioner och vårdar historien som en "dyrbar skatt".
I Kina minns man fortfarande Storbritanniens hårda opiumkrig i mitten av 1850-talet, som tvingade Kina att acceptera opiumimport från det brittiskt styrda Indien, avstå Honkong till Storbritannien och tvingas öppna många fördragshamnar för främmande makter.
"Ja, vi är oförskämda, men vi är rika också!"

Flyktingpolitik, Storbritannien
2016-23 4-5
"Lönen avgör vilka som får stanna"
Den som tjänar mindre än 35 000 pund per år riskerar att bli deporterad när hens uppehållstillstånd löper ut. De nya visumreglerna gäller invandrare från länder utanför Europa, inklusive amerikaner.
Enligt Storbritanniens inrikesminister, Theresa May, har det "tidigare varit alldeles för enkelt för företagen att ta hit arbetare från utlandet i stället för att ta långsiktiga beslut om att utbilda inhemsk arbetskraft".
Storbritannien ställning som ett populärt invandringsland har satt hård press på sjukhus, skolor och transportsystem.

Storbritannien
2016-25 4-5
"Inte mycket verkar bli enklare med britterna på andra sidan förhandlingsbordet"
I århundraden har den lilla ön i Nordsjön trotsat sin storlek på den internationella arenan. Landet har byggt ett internationellt imperium, slagit tillbaka nazisterna och stått sida vid sida med USA under ett flera årtionden långt dödläge med Sovjetunionen.
Nen Camerons chansning att utlysa val gick helt fel och nu riskerar Storbritannien att reduceras till Lilla England.
Folkomröstningen var ett dramatiskt slag mot Storbritanniens roll i världen.
Storbritanniens existens hotas också. Politiska ledare i EU-vänliga Skottland sade dagen efter omröstningen att de kommer att försöka genomföra en ny självständighets omröstning.

Storbritannien
2016-25 6-7
"Kan Brexit stoppas?"
Britterna förlar förliga sig med beslutet att lämna EU efter den dramatiska folkomröstningen.
Valresultatet är inte bindande och kan i princip upphävas. Men detta alternativ har redan avfärdats av EUs övriga ledare.
Det finns inte heller något sätt för allmämheten att väcka en folkomröstning i Storbritannien.
Nu måste först Storbritannien åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget. Då inleds de formella förhandlingarna om utträde som får pågå i två år.

EU, Storbritannien
2016-26 4-5
"Europeiska Unionen"
När de brittiska politikerna slutar förråda varandra väntar en värre moståndare.
Den glasögonprydda skotten, Michael Gove, som kämpar för att bli Storbritanniens nya premiärminister, kisade ut mot sitt land och gav uttryck åt en ljus framtidsvision, opåverkad av det kaos som han själv har skapat. Detta efter att ha övervunnit två rivaler som tidigare varit hans vänner.
Men en vecka efter att Storbritanniens folkomröstning har stridslinjerna för de omfattande utträdesförhandlingarna blivit tydligare än någonsin. Och de talar inte till Storbritanniens fördel. "Inget russinplockade", sa den tyska förbundskanslerna Angela Merkel. "Vi kommer att visa hur svårt det är för ett land som vill lämna", säger Francois Hollande.
Storbritannien får som motståndare hela EU-kommissionen med en erfaren belgisk diplomat, Didier Seeuws, i spetsen.

Storbritannien
2016-26 8-9
"Käbblet i Westminster gör Storbritannien fattigare"
När det fortfarande var månader kvar till brexit-omröstningen förutspådde den erfarna konservativa poltikern, Kenneth Clarke, att om David Cameron skulle förlora med son stanna-kampanj så "skulle han inte klara sig i 30 sekunder".
Brexit har öppnat en Pandoras ask av instabilitet och Storbritannien håller på att hamna i ett politiskt kaos, vilket innebär att ett avtal inte är nära förestående. Flera EU-länder säger att man inte kommer att inleda förhandlingar förrän Storbritannien har lämnat in sin officiella utträdesansökan.

Rumänien, Storbritannien
2016-26 11
"Rumänien lanserar tjänsten "adoptera en britt"
Det ser dystert ut för alla britter som hoppas på att fotsatt kunna vara en del av EU med tanke på alla hinder som finns i vägen. Men de besvikna 48 procenten som röstade för att stanna i EU har fått sympati från oväntat håll, nämligen av Rumänien.
Den rumänska tidningen Gandul har lanserat en internetkampanj kallad "Romanians for Remainians", som erbjuder förkrossade britter att bosätta sig i Rumänien. På kampanjens webbsida paras britter som röstat för att stanna kvar med rumänska familjer som erbjudit sig att "adoptera" dem.
http://romaniansadoptremainians.gandul.info/get-adopted
Webbsida http://romaniansadoptremainians.gandul.info/

Storbritannien, Irak
2016-27 4-5
"Varför krigade Storbritannien i Irak?"
Nu har det kommit ett efterlängtat svar - på 2,6 miljoner ord.
Det är mer än 13 år sedan de brittiska tropperna stormade fram genomden irakiska öknen för att tillsammans med sina amerikansk allierade störta diktatorn Saddam Hussein. Det är först nu som den brittiska allmänheten får det som krigets kritiker säger att de borde ha fåtts för länge sedan, en uttömmande redogörelse för hur och varför den brittiska regeringen valde att ansluta sig till invasionen och sätta igång den krdja av konflikter som rasar än idag. "Vi har fått tydliga bevis på att det fattats felaktiga beslut och ren arrogans i det här kriget", säger forskaren Jane Kinninmont som arbetar på tankesmedjan Chatham House.

Storbritannien, Brexit
2016-27 12-13
"Panikuttag efter Brexit"
Fastighetsfonder värda 23 miljarder fryses.
Brittiska fattighetsfonder, med runt 18 miljarder pund i tillgångar, stoppade uttagen när investerare försökte göra sig av med sina fastighetsinnehav efter Storbritanniens EU-folkomröstning. Skälet till detta är att analytiker har varnat för att priserna på Londons kontorsfastigheter kan falla med så mycket som 20 % inom tre år efter det att landet har lämnat EU.

Storbritannien
2016-28 8-9
"David Camerons märkvärdiga misslyckande"
Vad som hänt är i stort sett Camerons fel. Folkomröstningen var hans idé. Han hade redan säkrat omvalet av hans parti till och med 2020. Men han var orolig för att sitta kvar som partiledare eftersom det var splittrat i EU-frågan. Varför inte låta medborgarna rösta om medlemsskap. Men resultatet chockerade världen och utlöste en fasansväckande serie av händelser. Marknader kraschade och det brittiska punden rasade. "Hela övningen var en spektakulär och dumdristig akt av självöverskattning", skrev The Economist.
Alla landvinningar som gjorts under Camerons tid som ledare kommer att överskuggas av den gigantiska felbedömningen han gjorde om Storbritanniens plats i Europa.
Nu hotas integriteten i Storbritannien självt, skotska nationalister är ivriga att stanna kvar i EU samtidigt som man vill kasta loss från Westminster.

Storbritannien, Skottland
2016-28 10-11
"Skottarna begrundar dåliga alternativ"
Medan Storbritannien röstade 52 - 48 för att lämna EU, röstade Skottland 62 - 38 för att stanna kvar. För två år sedan röstade skottarna för att stanna kvar i Storbritannien. Flera vill nu göra om den folkomröstningen. Mycket talar emot detta emellertid. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har sagt att en folkomröstning inte kan bli aktuell förrän stödet ligger på minst 60 %. Vidare är det tveksamt om det brittiska parlamentet kommer att tillåta en sådan och för det tredje, kommer EU att betrakta Skottland som en medlemsstat?

Storbritannien
2016-28 12
"Boris Johnson blir utrikesminister ... och syndabock"
Boris Johnson, en av Storbritanniens mest kontroversielle politiker, utses till landets utrikesminister. Inom det konservativa partiet är den här lite rufsige och skitsnackande provokatören mycket populär. Många ur det cricketspelande wannabe-adeln på landet skulle gärna ha sett honom på en viktig plats i det Förenade Kungariket. Men nu måsta han som utrikesminister äntligen ta ansvar. I Bryssel kommer man att betrakta honom som en bedragare.

Storbritannien, Brexit
2016-28 13
"Storbritanniens främste ambassadör!"
Vilka märkliga veckor det har varit för Boris Johnson. Den tidigare Londonborhmästarens politiska stjärna steg mot skyn förra månaden när han ledde Storbritanniens "Lämna" kampanj till en chockartad seger i den nationella folkomröstningen om landets medlemsskap i EU. Sedan rasade den när en nyckelmedarbetare svek honom och omöjliggjorde hans försök att bli Brexit-Storbritanniens nye premiärminister.

Storbritannien, Brexit
2016-28 14
"Theresa Mays möjligheter att återuppfinna Storbritannien"
Storbritanniens nya premiärminister Theresa May står inför en svår uppgift. Hon måste ena landet och förbättra livet för dem som känner att de övergivets av samhället.
Efter en vecka av kaos i London har en ny regering tagit form snabbare än väntat. Storbritannien kommer nu att styras av en pragmatisk teknokrat.

Kina, Storbritannien
2016-33 12
"Kina varnar Storbritannien för att deras relation hänger på kärnkraftverket Hinkley Point"
Kinas ambassadör i London säger att kärnkraftverket Hinkley Point utgör en "avgörande historisk knutpunkt" för relationerna mellan Storbritannien och Kina, som har en minoritetsandel i projektet på 24 miljarder dollar.
Regeringen och premiärminister Theresa May överväger om man ska gå vidare och bygga Storbritanniens första kärnreaktor på över 20 år. Regeringen anser att Kinas roll i landets körnkraftsindustri kunde innebära en nationell säkerhetsrisk.

Storbritannien, Brexit
2016-34 5-6
"Det senaste Brexit-surret rör ödet för Englands honungbin"
Några honungsbin som surrar inuti bikuporna i en trädgård utanför London verkar vara lyckligt ovetande om människans dårskap. Men de politiska dramat som har uppslukat deras mänskliga vårdare sedan Storbritannien röstade för att lämna EU kan komma att drabba dem. Framtiden för EU-regler för bekämpningsregler står på spel, vilket kan hota 250 000 bikupor på denna önation, liksom regler om läkemedel för att behandla sjuka honungsbin.
Binen är också en viktig pollinerare av Europas jordbruksgrödor och deras indirekta effekter på jordbruket uppskattas till 22 miljarder euro årligen.
EU-fördraget är en välbalanserad storpolitisk kompromiss mellan de nationella reglerna. Det är inte bara ett frihandelsavtal, det är mycket större än så. Och EU är den största ekonomin i världen - större än USA.

Storbritannien, samhälle
2016-34 27-29
"Den röda telefonkiosken tas i bruk igen"
Till och med de mest brittiska av alla brittiska ikoner förändras ständigt. BMW gav Morris Mini en ny design; den klassiska dubbeldäckaren föll i onåd men blev senare populär igen; den svarta Lpndontaxin kommer snart att vara eldriven. Mobiltelefonen har gjort att folk inte längre använder offentliga telefonkiosker, och frågan är vad som ska hända med de älskade, mörkröda kioskerna som stod som små prickar över hela landet.
Allt och ingenting verkar det som. Det finns förslag om allt från lånebibliotek till salladsbarer.

EU, Storbritannien, Brexit
2016-35 8-9
"Utan Storbritannien"
De europeiska ledarna tar ut en ny kurs.
Efter Storbritanniens chockbeslut i juni, att landet vill lämna EU, kommer Tyskland, Frankrike och Italien nu att bli de tre viktigaste nationerna i unionen. Det är en kritisk tidpunkt - Europa behöver en ny riktning - men de tre länderna har samtidigt blivit rejält försvagade av pågående problem på hemmaplan.
Hollande går in i vårens presidentval med rekordlåga popularitetssiffror, en stagnerad ekonomi och medborgare som blivit skrämda av en serie terroristattacker. Även de två andra länderna har överhängande val på gång.

Storbritannien, Brexit, Polen
2016-36 10-11
"Polack misshandlades till döds. Kan rubriceras som hatbrott"
Livlig debatt om främlingsfientlighet i Storbritannien.
Två polska invandrare stord lutade mot en tegelvägg och åt var sin hämtpizza i Harlow, en arbetarstad 3 mil nordost om centrala London. De angreps av sex ungdomar från Harlow som misshadlades svårt. En av dem dog.
Polackerna utgör det största antalet utlandsfödda invånare i Storbritannien 831 000 personer.

Storbritannien, Brezit, EU
2016-38 14-15
"Vad innebär Brexit?
Utträdesförhandlingar närmar sig men Storbritannien har fortfarande ingen aning. Regeringens tre ledande Brexit-förespråkare - Brexitörerna - har sagt att de vill ha en snabb och fullständig frigörelse ur Brysselbyråkraternas klor, i linje mer viljan hos de 52 procenten av britterna som röstade för ett utträde i folkomröstningen den 23 juni. Den mest alerta av dessa är utrikesminister Boris Johnson, en annan är Davis Davis, landets utpräglade Brexitminister. EU-kommissionens ordförande J-C Juncker insisterar att Storbritannien inte kommer att tillåtas någon tillgång till unionen alls om landet inte accepterar den fria rörligheten inom EU.

Argentina, Storbritannien, Falklandsöarna
2016-39 21
"Inte ens Macris allierade vill se samtal om Falklandsöarna"
Argentinas president (sedan 2015) Mauricio Macris trevande försök till att reparare relationerna mellan Argentins och Storbritannien mer än 30 år efter Falklandskriget har rört upp känslor i hemlandet. I sitt första tal i FNs generalförsamling upprepade han att Argentinas anspråk på ögruppen (Malvinas) inte är förhandlingsbart.

Storbritannien, Samhälle
2016-40 10-11
"Har utlänningar gjort London för dyrt"
Analys av Rick Noack, the Washington Post.
Londons fastighetskris är som mest synlig om natten, då hela gator i centrala London är nedsläckta. Välkommen till ett av världens dyraste ställen! Förutom att nästan ingen kommer att vara där för att välkomna dig.
Nästan hälften av alla fastigheter i centrala London ägs av utländska personer. De flesta ägarna bor inte i sina bostäder utan använder dem som ett andra hem eller investeringsobjekt. Detta har drivit upp fastighetspriserna betydligt.
Att ordna upp stadens bostadskris var ett av Londonborgmästaren Sadiq Khans vallöften.

Storbritannien, EU, Spioneri Snowden, Övrigt Annat
2016-41 9
"Europa har ännu inte upplevt följderna av Snowdens avslöjanden"
Kommentarer av Rick Noack i the Washington Post.
Tre år har passerat sedan NSA-konsultem Edward Snowden flydde till Ryssland, men efterverkningarna av de läckta dokumenten är fortfarane kraftigt märkbara.
Tio icke-statliga organisationer har lämnat in en stämningsansökan till Europadomstolen med anledning av Storbritannien massövervakning. En dom till fördel för de tio organisationerna kan få följder för amerikanska underrättelsetjänster.
Organisationerna menar att de brittiska domstolerna misslyckats med att ifrågasätta Storbritanniens regering om huruvida det överhuvudtaget är lagligt att avlyssna individer, grupper eller organisationer som inte är misstänkta för något brott.

Skottland, miljö, Energi
2016-42 10-12
"I Skottland finns en gnutta hopp om en framtis med ren energi"
Den sjunde augusti i år, var tilloch med för blåsiga Skottland, en i synnerhes stormig dag. Hårda vindar svepte in över de gröna vidderna på det skotska höglandet. Träd föll, båtar dränktes och arrangörer tvingades ställa in matfestivaler och konserter. Mett mitt under stormens förödelse hände något avgörande för den tysta energirevolutionen. För första gången någonsin genererade landets vindkraftverk tillräckligt med elektricitet för att försörja hela Skottland.
Skottlands främsta förnyelsebara energikälla är landets hemska väder! Mer än hälften av landets electricitet kommer från kolfria källor som sol, vind och vatten. Landets mål är 100 % senast 2020.

Storbritannien, Brexit
2016-43 6-7
"London rustar för Brexit. Kommer attraktionskraften att bestå?"
Analys av Marc Champion, Bloomberg.
Nu växer oron för att en hårdhänt brittisk skildmässa från EU och dess inre marknad kommer att kasta tillbaka den globaliserade metropolen till tiden då London ver en avfolkningsbygd i ett förlorat imperium.
Folkomröstningens resultet antyder att London har blivit ett offer för sin egen framgång. Bilden av London som en välkomnande stad har haft en stor del i de ekonomiska framgångarna.
I folkomröstningen röstade Londonborna för att stanna kvar i EU, med 60 mot 40 %.

Storbritannien
2016-45 7
"Skrämmande statistik när britter anmäler fler hatbrott"
På ytan kan det verka som om Storbritannien har drabbats av en epidemi av hatbrott, men det är snarare rapporteringen av brott som ökat.
Det finns två orsaker till detta, del större medvetenhet hos allmänheten, dels ändringar i lagen, som innebär att nästan allt kan betecknas som hatbrott om offret upplever ett verbalt eller fysiskt angrepp som ett hatbrott.

Storbritannien
2016-45 10-15
"Theresa May försöker bygga ett nytt Storbritannien"
Den brittiska premiärministern, Theresa May, försöker lösgöra sig från företrädaren David Camerons ledarskap. Trots att krångliga Brexitförhandlingar står för dörren hoppas hon kunna utnyttja sitt förflutna i arbetet att återförena det splittrade United Kingdom.
Den senaste tiden har hon tvingats ta emot dåliga nyheter fler gånger om dagen. Det brittiska pundet har förlorat nästen en femtedel av sitt värde mot dollarn, och banker och företag överväger att flytta utomlands. Oppositionen antar en allt mer aggressiv ton, sporrad av Mays första, stora förlust i underhuset. Tankesmedjan Resolution Foundation att utträdet ur EU kommer att kosta den brittiska staten 84 miljarder pund (940 miljarder kronor) de kommande fem åren.
Det politiska klimaten har blivit märkbart hårdare under de fyra månaderna sedan omröstningen. På ett EU-möte i Bryssel var brittiska premiärministern tydligt isolerad.
Nick Timothy är mannen som översätter Mays visioner till ord. Han är 36 år och har skrivit Mays tal sedan hon kom till inrikesdepartementet. Han betraktas som en stridslysten euroskeptiker som har större inflytande över premiärministern än någon annan - "mannen som egentligen styr Storbritannien". Han kommer från arbetarkvarteren i Birmingham och hyser stort förakt för kapitalets elitister.

2016-47 14
"May kan inspireras av Jerseys politik"
För att få en aning om Storbritanniens invandringspolitik kan komma att se ut efter EU-utträdet så kan man studera den lilla brittiska ön Jersey utanför Frankrikes norra kust. På en area av 120 kkm finns ungefär 103 000 invånare.
Storbritanniens regering har tittat på hur man på Jersey, som har egna lagar och ett eget rättssystem, kontrollerar invandringen. Jersey är inte med i EU och änså tillåter fri rörlighet för unionens medborgare. Ön kontrollerar dock folkströmmar genom att begränsa tillgången till jobb, bostäder välfärd för nyanlända personer. Dessa begränsas till de som är födda på ön. Fondbranschen, vars värde är 228 miljarder pund, har tillträde till EUs inre marknad.

Storbritannien, Brexit, USA
2016-48 20-21
"Storbritannien förstummat av Trumps seger"
I Westminster är Trumps seger och planer praktiskt taget det enda ministrar och parlamentsledarmöter vill tala om. De två länderna har länge varit förbundna språkligt, kulturellt, kommersiellt och genom en stark säkerhetsallians. Därför var det en politisk reflex för premiärminister Theresa May att sträcka ut en vänskapens hand till Trump.
Men kommer Trump att inta samma hållning till Nato som tidigare? Trumps goda relationer till Ryssland förfärar liksom hans radikala kritik av frihandel.
Trumps seger har tvingat de brittiska ministrarna att konfrontera en obehaglig sanning: Att allt är möjligt nu, oavsett vad de trodde sig veta förut.

EU, Brexit, Storbritannien
2017-01 4-5
"Brexit kan leda till ruttnande skördar"
Östeuropéer tveksamma till att jobba i Storbritannien. Pundet har sjunkit med 10 % och motståndet mot invandrare - särskilt frånRumänien och Bulgarien - har ökat efter Brexit-omröstningen.
Bönderna i Storbritannien varnar för att frukt och grönsaker - däribland deras älskade jordgubbar - kan komma att ruttna bort på åkrarna i sommar.

Storbritannien, Brexit
2017-02 6-10
"Ännu ingen konkret plan för att lämna blocket"
Total förvirring rund Brexit ett halvår efter valet.
Det har gått sex månader sedan britterna röstade ja till utträde ur Europeiska unionen, men den brittiska regeringen har ännu ingen konkret plan för att lämna blocket. Vad betyder Brexit egentligen? Man arrangerar diskussionsaftnar och konferenser och det finns ett dussintal nyutkomna Brexitböcker på marknaden. Men det finns ingen som kan ge ettsvar på vad som kommer att hända.
Inom mindre än tre månader planerar May att aktivera Artikel 50 varmed EU formellt informeras om Storbritanniens avsikt att lämna samarbetet. May har sagt att hon ska hålla ett viktigt anförande om Brexit senare i januari. De flesta av landets parlamentariker motsätter sig en så kallad hård Brexit.

Storbritannien, Brexit
2017-03 26-28
"Brexits eldsjäl tar sikte på etablissemanget"
Den mycket förmögne 50-åringen Arron Banks är en sympatisk "buse" ned vinnande sätt som började sin karriär med att i hemlighet plocka bort och sälja bly från skolbyggnadens tak och senare sälja försäkringar online till MC-förare. Han är också den person, som tillsammans med Nigel Farage, UKIPs förre ledare, anses bära huvudansvaret för att britterna röstade jag till brexit. Segern för brexit åstadkoms med hjälp av framför allt Banks pengar, stridbarhet och glättiga bekymmerslöshet. Och som gjorde Banks till den störste enskilda, politiska donatorn i Storbritanniens historia. Brexitsegern föll Donald Trump i smaken. Trump såg segern som ett hårt slag mot elitens liknöjdhet och hierarki.
Banks funderar på att starta och finansiera en ny medborgarrörelse, kanske under namnet Patriotiska Alliansen.

Storbritannien, Brexit, USA
2017-04 4-5
"Den nya speciella relationen"
Storbritanniens premiärminister Theresa May, som kämpade för att bli den första utländska ledaren att träffa president Donald Trump, verkar hoppas på att ett frihandelsavtal med USA ska göra utträdet från Europeiska unionen lättare att främja hennes nya "globala Storbritannien". Trump verkar tro att ett stärkande av "den nya speciella relationen" med London kan kompensera för västerländska institutioner som Nato. Om så är fallet är båda desinformerade. London kan nämligen inte underteckna ett handelsavtal med något annan land innan EU-utträdet är fullbordat. Detta kommer att ta minst två år.

Storbritannien, USA
2017-05 6-7
"Storbritanniens plågade relation med Donald Trump"
Med utsikten av en skildmässa från Europa vid horisonten känner Storbritannien en ökad press att stärka sin relation med Washington, särskilt när det gäller frågor om handel och säkerhet. Det skapar alla typer av spänningar, i synnerhet om Israel. Storbritannien har fortsatt att reta upp sina europeiska partner, i synnerhet Frankrike. Det är fortfarande oklart hur mycket inflytande May har över Trump. Mays relationsbyggande med Trump har väckt missnöje hos den brittiska allmänheten. Mer än 1,8 miljoner brittiska medborgare har undertecknat en petition som uppmanar May att dra tillbaka sin inbjudan till Trump att genomföra ett statsbesök i Storbritannien och träffa drottning Elizabeth II.

Storbritannien, Brexit, EU
2017-06 4-5
"Mays krav irriterar Europa"
Storbritanniens premiärminister Theresa Mays vision för brexit har retat upp Eus regeringar. Risken har ökat för att förhandlingarna kommer att urarta i gräl. Eus linje är att Storbritannien inte ska få det gättre utanför EU än som medlem. De tänker prioritera att skydda sina egna intressenoch den regionala stabiliteten. May vill inte lämna den inre marknaden för varor och tjänster, men sluta att skicka stora pengar till Bryssel, minska invandringen och återta de lagstiftande befogenheterna.

Storbritannien, kultur, historia
2017-07 30-31
"Valde Churchill fel karriär?"
Nyfikenhet, fantasi och genuint intresse formade Churchills tankar om universum, livet och civilisationen.
Trots att han förberedde sig för sitt livs viktigaste strid som ledare för Storbritannien i kriget mot Nazityskland, gick Winston Churchill och funderade på något helt annat: utomjordingar.
I en nyligen hittad essä, som skickades till Churchills förläggare 16 oktober 1939 funderade Churchill på sannolikheten av liv på andra planeter. I en elva sidor lång essä med titeln "Är vi ensamma i rymden?" visar statsmannen prov på resonemang "värdiga en forskare", säger astrofysikern Livio, som läst essän och nyligen kommenterade den i tidskriften Nature Magazine.

Storbritannien, EU, Brexit
2017-08 4-5
"Rådgivare vinnare när frågorna hopas"
Några få timmar efter det att britterna hade röstat för att lämna EU, ringde en tjänsteman från förespråkarma för "lämna-sidan" upp en bekant från "stannas-sidan" för att diskutera vad som skulle ske härnäst.
Även om brexit fick pundet att falla har några vunnit på det, såsom KPMG och PricewaterhouseCoopers. Rådgivningsföretagen har i sin tur anställt en rad personer med liknande bakgrund som de själva.

Storbritannien
2017-08 18
"Scotland Yard får sin första kvinnliga chef"
När Cressida Dick lämnade Scotland Yard för tre år sedan sa hon att hon hoppades på att en kvinna någon gång skulle leda Storbritanniens största poliskår för att visa att den var "modern och representativ".
Dick var Scotland Yards terrorbekämpningschef mellan 2011 och 2014 och ansvarade bland annat för säkerheten under OS i London 2012.

Skottland, Brexit
2017-11 6-9
"I Paisley vill man att Skottland ska stå på egna ben"
Denna skotska stad röstade för att stanna i EU men bli självständiga mot England. Nu har Skottlands ledare, Nicola Sturgeon, krävt en ny folkomröstning om Skottlands självständighet. Och efter Brexit verkar många vara mer beslutsamma än någonsin att bryta sig loss från den 310 år gamla unionen med England.
Skottland har svängt vänster i politiken och omfamnat en medborgerlig form av nationalism, som välkomnar alla som vill leva och arbeta i landet.
Sedan den senaste folkomröstningen har Skottlands gas- och oljeinkomster minskat kraftigt och tillväxten sjunkit. Men samtidigt har de politiska och känslomässiga argumenten förstärkts.

Storbritannien, Turism
2017-11 22-23
"Nattens drottning ska rädda Londons partyliv"
Under de 25 år som gått sedan hon flyttade från sin amerikanska hemstad New Jersey till London har Amy Lamé hunnist skapa ett manifest för nattliv med skyddat sex i en av stadens mest ökända gay-raggnings-zoner och skrivit och varit programledare för en tv-serie på temat kön och sexualitet. Hon har också varit värdinna för en natt-cabaret med elddansare, rockringsartister och en strippande dvärg.
I november utsåg Londons Borgmästare Khan Amy Lamé till "Nattens Drottning" för att utveckla partylivet i London. Sedan 2007 har London förlorat omkring 50 % av sina nattklubbar och 35 % av sina lokalt ägda och drivna musikklubbar. Många har fått utkämpa bittra strider mot fastighetsägare och grannar för att få hålla öppet.

Storbritannien, terrorism
2017-12 6-7
"Måtte det inte vara någon från Birmingham"
Nu oroar sig stadens muslimer för konsekvenserna. I flera år hande Birmingham kämpat mot ditt rykte som "en grogrund för terrorism". Några av Storbritanniens mest utsatta muslimer lever i områden där fattigdom. Kriminalitet och arbetslöshet under flera år har spelat i de "radikalas" händer.
Sedan attacken förra onsdagen, i vilken Birminghambon avslöjades Khalid Masood för att ligga bakom terroristattacken, har har mejlen och hoten mot Birminghams centrala moské ökat kraftigt. Birmingham är Storbritanniens näst största stad, där mer än 20 % är muslimer.
Khalid Masood var konvertit, hans födelsenamn är Adrian Russell Ajao.

Storbritannien, Skottland, Brexit
2017-13 6-7
"Efter brexit"
Skottland planerar en ny folkomröstning om självständighet. Efter brexit strävar Skottlands förstaminister i Edinburgh Nicola Sturgeon att hålla en folkomröstning om självständighet för Skottland, mot den brittiska premiärminister Theresa Mays önskan.
Skottlands respektingivande förstaminister Nicola Sturgeon, 46, vet hur man vinner i längden. Under en tioårsperiod tjänstgjorde hon lojalt som Alex Salmonds vice, både i det skotska nationalitetspartiet, SNP, och senare i regeringen. När SNP misslyckades i olkomröstningen om självständighet i september avgick Salmond. Då blev hon Skottlands ledare.

Storbritannien, Brexit, Skottland
2017-13 8-9
"Brexit har kommit in i en ny fas och det här kan vara bra att veta"
Den brittiska premiärministern Theresa May har överlämnat det brev som utlöser "artikel 50". Därmed har den formella peocessen för Storbritanniens utträde ur EU inletts.
Fyra faktorer kommer att spela en nyckelroll de kommande måpnaderna.
1. De verkliga förhandlingarna inleds int än på ett tag. Först den 29 april då regeringscheferna från alla andra 27 medlemsstaterna ska träffas och diskutera riktlinjerna.
2. Det kommer att genomföra förhandlingar om hur man ska förhandla.
3. Vi kan förvänta ossa en maktkamp och spel på flera nivåer. Även Skottland och Nordirland blir inblandade.
4. Att lämna EU är inte samma sak som att ansluta sig till EU.

Storbritannien, Brexit
2017-13 10-11
"Några av nyckelspelarna i de kommans brexit-förhandlingarna"
Brexit har inletts. Brevet levererades för hand och nu är det dags att möta förhandlarna bakom kulissarna, de som sällan eller aldrig ger en presskonferens. En av dem har inte ens en wikipediasida, och de är knappt aktiva på nätet.
Deras ansikten är inte bekanta för allmänheten, men de kommer att medverka vid många av de viktiga mötena och diskutera detaljerna för vad som kommer att på verka en halv miljard människors liv.
Chefsförhandlarna är brexitministern David Davis och Eus Michel Barnier.
På Brexitsidan finns sedan Oliver Robbins, departementsråd vi Storbritanniens brexitdepartement.
På EU-sidan Sabine Weyland, EUs vice Chefsförhandlare.

Storbritannien, Brexit
2017-15 12-13
"Boris Johnson är ofta ute på hal is"
Det har riktats skarp kritik mot Boris Johnson under hans åtta månader som brittisk utrikesminister. Medan geopolitiska kriser tornar upp sig frånRyssland till Syrien viskar Boris Johnsons kritiker om hans excentriska uppförande på regeringssammanträden, spontana kommentarer och oförmåga att infria vidlyftiga löften om hårdare sanktioner mot Moskva.
Boris Johnsons öde ligger för ögonblicket i Theresa Mays händer.

Storbritannien
2017-16 14-15
"Det brittiska valet är avgjort på förhand"
Theresa May kommer att få precis det hon ville ha i valet i juni, nämligen en promenadseger utan nämnvärt motstånd. Nämligen att det Konservativa partiet vinner och att May fortsätter på Downing Stree med ett egat mandat. Det osäkra handlar snarast om vilket parti som ska axla den oppositionella huvudrollen. I Labour råder stor oreda. May leder med 21 procentenheter över Labour. Detta beror främst på missnöje med ledaren Jeremy Corbyn, menar många. Corbyns tvekan angående Brexit gjorde att många väljare gick över till Liberaldemokraterna eller bara gled bort.

Storbritannien, Brexit
2017-17 4
"Intervju med Tony Blair om Brexit: Då spelar vi i en annan division"
Inför nyvalet i Storbritannien manar den förre brittiske premiärministern Tony Blair till kamp mot det han kallar "kartellen Europas fiender". Han hoppas fortfarande att den brexit-fixerade nationen ska besinna sig. Det finns en klyfta mellan generationerna - två tredjedelar av de unga röstade för att stanna kvar i EU, medan två tredjedelar av dem över 65 år röstade för ett utträde.
Mitt eget parti, Labour, befinner sig i ett bedrövligt skick och kommer att förlora många mandat i det nyval som Theresa May ska hålla den 8 juni.

Storbritannien, brexit, USA
2017-17 12-14
"De medverkade till Trump och brexit"
Nyhetssajten vill expandera i Europa genom att utnyttja ilskan mot eliter och invandrare.
Nigel Frage, UKIP, höjde sitt skummande glas till en skål. Den brittiska regeringen hade just formellt begärt "brexit" från EU och Farage, den högerextrema politikern som länge förespråkat ett utträde, höjde en pint öl, tittade in i kameran och tackade de amerikaner som han ansåg hjälpt till att göra det möjligt.
Farage tackar Stephen Bannon och nyhetssajten Breitbart News som Bannon ledde innan han lämnade för att bli president Donald Trumps rådgivare.
Nyhetssajten Breitbart News har blivit en splittrande kraft långt utanför USAs gränser. Breitbart har blivit en del av en bred offensiv mot den progressiva liberala ordningen. De angriper kvinnors rättigheter, HBTQ, jämställdhet och invandring.

Frankrike, Storbritannien
2017-18 5
"Franska medborgare i Storbritannien firade: En seger för EU"
Det blev nästan helt tyst i lokalen när flera hundra franska medborgare iLondon lyssnade på Emmanuel Macrons segertal efter det att han hade vunnit över Marine Le Pen i det franska presidentvalet. Macron försvarade envist den omstridda europeiska unionen. Macrons seger är ett starkt tecken på att EU har en framtid.
I London bor många franska medborgare, 90000 - 400 000. Mycket står på spel för dem i framtiden, får de stanna kvar efter Brexit?

Storbritannien, Media
2017-18 10-11
"Vem orsakade Brexit"
Tom Gallagher, chefredaktör på tidningen the Sun, som är en av Storbritanniens skränigaste och mest inflytelserika tabloider, ser bokstavligt talat ner på regeringen. Uppifrån hans redaktion på tolfte våningen, där allt är glas och utsikt, ser Westminster ut som ett leksaksslott, något man kan roa sig med eller eller strunta i - allt efter humör.
Resultatet av brexitomröstningen gjorde att tabloidtidningarnas makt i Storbritannien blev uppenbar för alla och envar. Tabloidernas läsare, varav många är över 50 år, är arbetarklass och bosatta utanför London. Redaktionerna betraktar sig som Medelenglands ambassader i London.

Storbritannien
2017-19 12-13
"Nikel Frage - Ukip och dårarnas hämnd"
Det populistiska partiet Ukip har kollapsat - men först efter att ha raserat Storbritanniens gamla politiska strukturer.
Ukips sammanbrott har påskyndats av att det konservativa partiet nu har positionerat sig som ett brexitparti.
Theres May, landets nya premiärminister, har lyckats återförena högern, justerat den brittiska politiken och gjort Ukip irrelevant. Hon förutspås vinna en stor seger i valet den 8 juni och hon är redo att välkomna Ukips väljare till Tory.
Den nye ledaren för Ukip, Paul Nuttallm vill göra om Ukip till ett invandrarkritiskt, islamofobiskt parti, i stil med andra högerextrema partier i Europa, exempelvis Sverigedemokraterna.

Storbritannien
2017-20 7
"Corbyn slåss för att få fastare grepp om Labour"
Jeremy Corbyn kampanjer för nästa månads parlamentsval i Storbritannien, men han har redan ögonen på nästa strid: att fortsätta som partiledare för Labour, trots att ett valnegerlag tycks oundvikligt. Corbyns valmanifest är en publikfriande mix av skattehöjningar för de rika och löften om gratis universitetsundervisning som riktar sig till de gräsrötter som höjde upp honom till partiets ledare. Men förtroendesiffrorna för Corbyn har minskat, 46 % gillar partiet men bara 22 % gillar Corbyn.

Storbritannien, Skottland
2017-21 6-8
"Storbritanniens framtid avgörs i Skottland"
Det är en typiskt fuktig morgon i Forres i de skotska högländerna, och det enda tecknet på det förestående valet, den 8 juni, i Storbritannien är en skrumpen gul ballong med det självständighetsivrande Skotska nationalpartiets (SNF) emblem som ligger bortkastat i en vattenpöl.
Premiärminister Theresa May går mot en övertygande seger för de konservativa.
Labourpartiet har mer eller mindre försvunnit från Skottland.

Storbritannien, terrorism
2017-21 9
"Manchester visar att inte ens det bästa skyddet kan stoppa terrorn"
Storbritanniens åtgärder för att förhindra terroristattacker mot arenor, tågstationer och flygplatser betraktas som några av världens mest sofistikerade.
Men de lyckades inte förhindra den mest förrödande attacken som skett på brittisk mark sedan bombningarna i London 2005. Detta väcker frågor om vad man kan göra ytterligare.
En åtgärd är att placera parkeringsplatserna längre bort från evenemangen, för att hindra fordon från att komma nära stora folkmassor.
Storbritannien har höjt hotnivån till den högsta nivån.

Storbritannien, Brexit, Irland, EU
2017-21 13
"EU letar flexibla lösningar"
Det är Tony Buckleys jobb att bygga det som kommer att bli Eus enda landgräns mot Storbritannien efter brexit. Alltså gränsen mellan Irland och Nordirland. Han vet redan hur han skulle vilja ha det. Det är gränsövergången mellan Schweiz och Frankrike, en pastoral scen, med två små trähus på vardera sidan av en låg stenmur.
Att hålla Republiken Irlands 50 mil långa gräns öppen mot den brittiska provinsen Nordirland är en av de svåraste frågorna i skilsmässoförhandlingarna. Uppskattningsvis 30 000 personer korsar gränsen varje dag via någon av de 300 övergångarna.

Storbritannien
2017-22 10-12
"Framgångar - ett problem för Storbritanniens populistiska höger"
För mindre än ett år sedan röstade britterna för att lämna Europeiska unionen. Och när Storbritanniens nya öde stod klart på morgonen den 24 juni kunde veteranerna inom U.K. Independence Party (UKIP) - en EU-fientlig rörelse som länge har av färdats som extremistisk - känna tillfredsställelse av att ha tvingat igenom omröstningen och styrt den nationella debatten med sin invandringsfientliga retorik.
"Över en natt får man veta att över hälften av befolkningen höll med en från början", säger Tony Finnegan-Butler. Men inte fick partiet därmed ett större inflytande. Faktum är att det blev tvärtom.
Vad händer med högerpopulistiska partier när deras högsta dröm slår in? Dvaret är att de faller sönder. Vill man minska väljarstödet för populistiska rörelser? Ge dem exakt vad de vill ha!

Storbritannien
2017-23 4-6
"Vilken röra: Britterna gjorde ännu ett självmål"
Resultatet av det brittiska valet komplicerar Storbritanniens förhandlingar om utträde ur EU. Tanken var att britterna skulle vakna upp dagen efter valet till ett politiskt entydigt läge inför de formella förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur Europeiska Unionen. Så blev det inte. Storbritannien har i stället fått ett parlament där inget parti har egen majoritet och en svårt sargad premiärminister Theresa May, vars auktoritet och trovärdighet har skadats på grund av hennes oförmåga att behålla Torypartiets majoritet i parlamentet. De fick bara 318 mandat 12 färre än 2015. För eget mandat krävs 326 av parlamentets 650.
Hon meddelar att hon tänker sitta kvar genom att bilda en minoritetsregering stödd av Demokratiska unionisterna (DUP) i Nordirland. DUP är det protestantiska parti i Nordirland som ställer sig bakom hård brexit.
Labours framgångar var stora. Partiet erövrade 29 mandat och har nu 261 platser i parlamentet.

Storbritannien, Skottland
2017-23 7
"Storbritannien polariseras politiskt men chanserna för ett enande har förbättrats"
Det brittiska valresultatet innebär ett allvarligt bakslag för premiärminister Theresa May och hennes planer på tuffa brexit-förhandlingar. Men valet kan också få andra konsekvenser: vad innebär det för Skottlands krav på självständighet?
I valet förlorade det oberoende skotska nationalistpartiet (SNP) som leds av Nicola Sturgeon 21 mandat och har nu bara 35 platser kvar. Hennes moståndare menar att hon nu måste lämna kravet på en ny folkomröstning om självständighet för Skottland.

Storbritannien
2017-23 8
"Vad är ett hung parliament"
Det är vad som inträffat i Storbritannien efter det senaste parlamentsvalet där Theresa Mays toryparti förlorat sin egen majoritet i House of Commons. Det innebär att inget av partierna fått ett tydligt och direkt mandat att bilda regering.

Storbritannien
2017-23 10-11
"Londons borgmästare höll huvudet kallt"
Att vara borgmästare i London är inget enkelt jobb - och Sadiq Khan är inte bara borgmästare utan förmodligen västvärldens mest framstående muslimske politiker. Detta är han i en stad som har angripits två gånger av islamistiska extremister under hans första år som borgmästare. De tre attentatsmännen, alla muslimer som bodde i östra London sköts till döds av polisen under attentatet. Tony Travers, expert på lokalstyre vid London School of Economics, påpekar attKhan var populär före attackerna och förmodligen är ännu populärare nu.
Khan är son till en pakistansk invandrare och bussförare i Londonförorten Tooting. Khan tillhör Labourpartiet och ogillar Trump.

EU, Storbritannien, Brexit
2017-24-25 4-5
"Dörren till EU är fortfarande öppen"
Europasledare sänder ett budskap till britterna, som fortfarande har svårt att smälta det överraskande resultatet av valet den 8 juni. Budskapet lyder: allt är förlåtet om London ångrar beslutet om skilsmässa från Europeiska Unionen. Budskapet förmedlades av Frankrikes president, Tysklands finansminister och en rad brysseldiplomater och kom efter det att britterna hade krossat premiärminister Theresa Mays drömmar om egen majoritet - och starkare mandat - i hennes förhandlingar om Storbritanniens utträde ur EU.
Om ingen uppgörelse finns på plats om två år sparkas Storbritannien ut ur unionen utan något avtal. Det politiska kaoset i Storbritannien är ett slöseri med tid som borde användas till förhandlingar i stället.

Storbritannien, London
2017-24-25 12-13
"Det nya normala"
Londonborna fortsätter att leva om än lite skrämda.
För fjärde gången på tolv veckor markerade jag på Facebook att jag begann mig i säkerhet. I Storbritannien. Det var en onsdag morgon och Londonborna hade anledning att vara lite optimistiska.
London behövde en paus. Men i stället vaknade staden upp till svart rök som vällde mot himlen när en brand rasade i höghuset Grenfell Tower. Minst 30 personer har omkommit och många fler är skadade. Branden var ingen terrorhandling.

Storbritannien
2017-24-25 14-15
"På 20 år har brittisk politik gått från att handla om klass till att handla om ålder"
Analyser av valet 2017 visar att den poltiska klassindelningen inte längre förefallar vara en viktig faktor - Tory och Labour hade en relativt jämn fördelning mellan alla samhällsklasser. Däremot har det uppstått en ny indelning. Jeremy Corbyns Labour var starkare ju yngre väljarna var: 66 % av väljarna som var 18-19 år stödde Labour i valet, medan 69 % av väljarna över 70 år röstade på det konservativa partiet, som leds av Theresa May.
- Där Storbritannien en gång i tiden delades in i samhällsklasser är vi nu ett land där gränsen går mellan generationer.
Varför har det blivit så? Ett skäl är Brexit. I stort sett var de unga väljarna moståndare till Brexit i förr årets folkomröstning. Valdeltagandet var också högt bland unga.

Storbritannien, Brexit
2017-28 8-9
"Oppositionen gör livet svårt för May"
Den brittiska premiärministern presenterade i förra veckan den lag som ska öppna för Storbritanniens utträde ur Europeiska Unionen.
May hoppas emellertid att motståndet ska minska och känslorna svalna innan omröstningen i parlamentet äger rum efter sommarsemesterna. Men hon vet att hon närsom helst kan undergrävas av sitt eget parlament. Hon stöds visserligen av tio nordirländska parlamentariker men det lär finnas 20-30 konservativa lagstiftare som inte gillar att May prioriterar invandringskontroll framför ekonomiska överväganden.

Storbritannien, Irland
2017-33 4-5
"Britterna vill ha en öppen irländsk gräns men inser att handeln blir problematisk"
De militarieserade gränskontrollerna som tidigare fanns längs gränsen mellan Irland och Nordirland blev centrum för sekteristiskt våld under Nordirlandskonflikten, och ingen vill ha tillbaka gränserna när Storbritannien lämnar Europeiska Unionen 2019.
Men ett dokument för hur den öppna gränsen i området ska bevaras som nyligen publicerades av den brittiska regeringen, visar hur komlicerat Storbritanniens planerade utträde är.
Storbritannien har lovat att hålla gränsen öppen men det är oklart hur man kommer att åstadkomma det när man samtidigt lämnar Eus inre marknad och tullunion.
Efter brexit kommer den 500 km långa gränsen mot Irland att vara den enda landgränsen som Storbritannien delar med EU.
Över 10 000 griser exporteras från Irland till Nordirland varje vecka, och en fjärdedel av all mjölk som produceras på mejerier i Nordirland exporteras till Irland för bearbetning.

Storbritannien, Brexit
2017-34 16
"Britterna vill plocka russinen ur kakan"
Storbritannien vill att London ska förbli centrum för juridiska affärstvister i Europa även efter Brexit. Rättskipningen ska, enligt britterna, kunna ske utan EU-domstolens övervakning.
Storbritannien vill inte förlora lönsamma rättsprocesser, som bidrar till drygt 25 miljarder pund om året till den brittiska ekonomin. Idag är det engelsk lag som avgör 40 % av alla internationella rätts- och förlikningsprocesser.
Det britterna befarar är att Eus medlemsländer bestämmer sig för att de vill ha en större andel av de internationella rättsprocessererna.

Storbritannien
2017-35 8
"Upprördhet över att en "vit kristen flicka" placerades hos muslimska fosterföräldrar"
Enligt den brittiska tidningen The Times "togs ett vitt kristet barn från sin familj och tvingades leva med en niqab-bärande fostermamma i ett hem där hon ska ha uppmuntrats till att lära sig arabiska".
Budskapet i ursprungsartikeln är tydligt och enligt kritiker islamofobiskt. Enligt artikeln talade hennes fosterfamilj inte engelska. En domare i östra London har nu beslutat att barnen ska bo hos sin mormor.

Afrika, Storbritannien
2017-38 30-31
"Varför bär så många afrikanska domare fortfarande peruk"
För ett halvt sekel sedan gav Storbritannien upp sin sista kolonier i Afrika. Men de lämnade kvar sina peruker. Inte vilka peruker som helst. Nämligen de långhåriga, vita, hästhårslockiga, som har burits av höga domare (och kung George III). De är så gammaldags och så obekväma att till ock med brittiska domstolsadvokater har slutat bära dem.
Men i före detta brittiska kolonier - som Kenya, Zimbabwe, Ghana, Malawi med flera - fortsätter de att användas av domare och advokater.
Kolonialismens lämningar är spridda över hela kontinenten. Det råder vänstertrafik, spelas cricket och avslöjas i hur den allmänna utbildningen är oraniserad.
Perukerna har överlevt tillsammans med andra reliker i de loniala domstolarna; röda kappor, vita rosetter och att domaren tilltalas "My Lord" eller "My lady".

Storbritannien
2017-40 8-9
"Talet som föll i bitar"
Den brittiska premiärministern Theresa May hade verkligen behov av att hålla ett uppmanande och myndigt tal för att återställa sin auktoritet över de stridande partimedlemmarna. I stället blev det en mardröm. Först var det en komiker, som med en dramatisk gest överlämnade ett papper om att hon fått sparken. Sedan drabbades hon av en ihållande hosta nsom förvandlade hennes tal till ett smärtsamt kraxande. Dessutom försvann bokstaven "f".
Mays tal avslutade en fyra dagar lång partikonferens som dominerats av spekulationer om hennes svaga ledarskap. Den längsta tiden hon kan förväntas sitta kvar på posten är fram till mars 2019 då Storbritanniens utträde ska fullbordas.

Storbritannien, Brexit
2017-43 14-15
"Brexitgräl synliggör djup splittring i Storbritannien"
Brevet är så brittiskt som det kan vara, artigt, polerat och diskret. Det är skrivet av den ledande konservativa parlamentsledamoten Christoper Heaton, Harris och har skickats till brittiska universitetet. Brevskrivaren ber administrationen att uppge namnen på de professorer som undervisar studenterna om Europa och Storbritanniens beslut om att lämna EU, den process som benämnts brexit. "Vidare", står det i brevet, "skulle jag vara mycket tacksam om jag kunde få en kopia av kursplanen och länkar till föreläsningarna på nätet som relaterartill detta område".
Trots den mycket milda tonen har brevet utlöst en livlig nationell debatt om yttrandefrihet på landets universitet och om landet är utsatt för politisk censur av en brittisk McCarthy-variant. Reaktionerna har synliggjort det giftiga klimatet och den djupa splittringen som mer än ett år efter brexit-omröstningen fortfarande råder i Storbritannien.

Storbritannien, Brexit
2017-44 12
"May försöker staga upp skeppet"
När Storbritanniens premiärminister Theresa May utnämnde den extremt lojala Gavin Williamson till att ersätta försvarsminister Michael Fallon skaffade hon sig lite andrum. Men hennes respit kan bli kortlivad.
Fallon avgick och hänvisade då till "anklagelserna" om hans privatliv. Han skulle vid flera tillfällen vidrört en kvinnlig kollegas ben. Mayas vice, Damian Green, harkraftfullt förnekat påståenden om att han gjort olämpliga närmanden mot en kvinnlig Tory-aktivist.

Storbritannien, Ryssland, Brexit
2017-46 10-11
"Det finns tecken på rysk inblandning i brexit-omröstningen"
Under dagarna före brexit-omröstningen förra året användes fler än 150 000 ryskspråkiga Twitter-konton för att posta tiotusentals inlägg på engelska som uppmanade Storbritannien att lämna EU, avslöjar en forskningsgrupp. Upptäckterna är det starkaste beviset hittills på ett ryskt försök att använda sociala medier för att manipulera brittisk politik på samma sätt som Kreml gjort i USA, Frankrike och på andra håll.

Storbritannien
2017-48 11
"I London vill man förbjuda snabbmat i närheten av skoloa"
MacDonalds och Pizza Hut har hamnat i ett sammanhang som tidigarevarreserverat för tobaksaffärer och sexbutiker: Förra veckan meddelade Londons borgmästare Sadiq Khan sin plan att förbjuda dem - och alla andra snabbmatställen från att öppna i närheten av Londons skolor.
Förbudet ska gälla från hösten 2019 och är tänkt att blockera nya snabbmatsrestauranger från att öppna inom 400 meter från grundskolor och gymnasieskolor. Lagen kräver också att alla nya snabbmatställen följer minimiregler om lägsta näringsinnehåll.
Åtgärden kommer samtidigt som den globala oron över sambandet mellan snabbmat och barnfetma ökar. Barnfetman har i många länder nått epidemiska proportioner och studierhar visat att salta, feta restaurangdieter till stor del bär skulden.

Storbritannien, Kultur
2017-48 29-31
"När bokpråmen fick en permanent kajplats började affärerna gå bra"
Två män som driver Londons enda flytande bokhandel, Ord På Vatten, är ett levande bevis för att man kan uträtta något här i livet med en examen i engelsk litteratur förutom att undervisa i engelska. Boklådan - en drygt 15 meter lång kanalpråm proppfull av böcker - har numera en permanent kajplats i Regents kanal alldeles om hörnet från British Library.

Storbritannien, Brexit
2017-49 8-9
"Europa är inte Theresa Mays tuffaste motståndare. På hemmaplan är tonen mycket hårdare"
Det är nu uppenbart att premiärminister Theresa May inte längre bara behöver förhandla med européerna om Storbritanniens besvärliga utträde ur EU. På hemmaplan är tonen hårdare - där får hon parera för svidande kritik från alla håll och kanter, och måste även hantera ett uppror bland sina egna ministrar.
May var bara några timmar från att presentera en preliminär fas 1-överenskommmelse när hennes regeringspartner, det lilla unionistpartiet DUP i Belfast, brutalt ryckte undan mattan.

EU, Storbritannien, Brexit
2017-49 10-11
"Storbritannien och EU är överens och går vidare till nästa fas i brexit-samtalen"
Förra fredagen nådde storbritannien och EU en överenskommelse om villkoren för sin skildmässa. Oenigheten över gränsen mellan Nordirland och Irland varnära att äventyra överenskommelsen. I en mängder frågor har Storbritannien tvingats att kapitulera sedan landet mött en enad union som inte harsett några större anledningar till att ge efter för Londons krav. Storbritannien har tvingats fortsätta att betala sina budgetåtaganden till EU under de kommande åren.

Storbritannien, Brexit
2017-50 14-17
"Utlänningshatet växer för varje dag i Storbritannien"
Ända sedan folkomröstningen om Brexit i juni 2016 känner sig EU-medborgare bosatta i Storbritannien llt mer ovälkomna. Trakasserierna mot dem ökar, och regeringen gör ingenting för att stävja det växande hatet.
Landets universitet undviker att anställa professorer från Spanien och Nederländerna på grund avStorbritanniens kommande utträde ur EU. Bankerna vill inte låna ut pengar, hyresvärdar begaär att potentiella ska via upp brittiska pass, vilket strider mot lagen. Runt om i landet får personer med rumänsk, litauisk eller annan brytning sina fönsterrutor krossande.
Theresa May säger också tydligt att hon vill skapa en "fientligt sinnad miljö" för illegala invandrare.

Norge, USA
2018-03 24-25
"Norges statsminister sägeratt Europa är uppmärksamt på rysk inblandning"
En intervju med The Washington Post.
Den norska statsministern Erna Solberg säger att Norge är västvärldens "ögon och öron" vid Rysslands norra gräns. Hon säger också att Moskvas inblandning i det amerikansk presidentvalet 2016 har gjort de européiska demokratierna uppmärksamma på framtida inblandning. Vi måste kämpa för liberala idéer som öppenhet, men också medier som vi kan tro på och som kan skilja mellan riktiga nyheter och fakta och falska nyheter, sägerSolberg. Det handlar om att tidningar måste ifrågasätta varhistorierna verkligen kommer i från i stället för att bara rusa åstad för att publicera ett "scoop".

Storbritannien, Frankrike
2018-04 7
"Frankrike skeptiskt till Boris Johnsons förslag om en bro över Engelska kanalen"
Det har diskuterats mycket om att bygga broar i samband med att Storbritannien förbereder sig inför sitt utträde ur EU. Det kan innebära att man bygger en faktisk bro.
För närvarande är de två länderna förbundna genom en järnvägstunnel under vattnet kallad Kanaltunneln.
Men Frankrikes finansminister tror inte på en bro inom den närmaste framtiden.

Ryssland, IT, Storbritannien, Brexit
2018-04 10
"Facebook ska genomföra större granskning av eventuell rysk inblandning i brexitvalet"
Facebook meddelar att företaget ska öppna, och dessutom bredda, sin interna utredning om huruvida Ryssland möjligen har använt plattformen Facebook för att påverka den brittiska folkomröstningen om att lämna EU.
Ryssland har länge betraktat EU som ett hot och att få Storbritannien att lämna EU skulle vara ett sätt att försvaga den. Möjligheten till rysk inblandning undergräver folkomröstningens trovärdighet.

EU, samhälle, Storbritannien
2018-06 8
"Isoleringen ökar i Europa"
Samtidigt som antalet ensamhushåll i Europa ständigt har ökat de senaste åren , stiger också oron överett problem som inte så ofta varit i fokus för nationell politisk debatt: Ensamhet, "den dolda epidemin", enligt Röda Korset.
Storbritanniens premiärminister Theresa May, som första europeisk nationen, har utsett Tracey Crouch, nuvarande sportsminister till ensamhetsminister, efterdet att studier visat att ungefär 10 % av alla britter ofta känner sig isolerade. 200 000 medborgare inte ens en gång per månad kommunicerar med vänner eller släktingar. I hela Europa minskar invånarnas livstillfredsställelse stadigt i takt med att de blir äldre.
I Sverige utgör ensamstående vuxna utan barn cirka hälften av alla hushåll. Det är det absolut högsta i världen. Japan har också en hög siffra. Den svenska regeringen har uppmuntrat en en sådan livsstil till exempel genom att skapa incitament för att bygga mindre bostäder.

Storbritannien
2018-07 11
"Medan Storbritannien trasslar med Brexit växerstödet för en ny folkomröstning"
Ända sedan en liten, liten, majoritet av briitterna röstade för att lämna EU för över 18 månader sedan har de flesta politiker behandlat beslutet om utträdet, som kallas brexit, som något okränkbart. Inte ens tecken på en bromsande ekonomi har inneburit några stora förändringar i den allmänna opionionen.
Någon gång senare i år kommer parlamenett sannolikt att genomföra en omröstning om de faktiska villkoren i ett avtal om Storbritanniens utträde som May kan nå fram till med EU. Ett nederlag i parlamentet skulle leda till en politisk kris, högst sannolikt störta May och möjligen leda till ett nyval.

Storbritannien, brexit
2018-08 4-5
"Boris Johnson försöker charma brexit-sleptiker"
Förra onsdagen höll Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson ett stort tal med löften om en fastastisk framtid, i ett försök att lugna brexit-osäkra och charma "stanna-väljare", och den vacklande gruppen i hans konservativa regering.
21 månader efter folkomröstningen om Storbritanniens utträda ur EU är hälften av den brittiska befolkningen orolig över eller motsätter sig brexit, och motståndarna börjar ropa om en ny folkomröstning.
Det finns fortfarande ingen tyglig klarhet i frågor om handel och tariffer, hur det ska gå för Londons storbanker, eller för europeerna i Storbritannien och brittiska medbogare på kontinenten.

Storbritannien, brexit
2018-08 6
"Kan Storbritannien verkligen ha en ny folkomröstning?"
Kan Storbritannien göra om brexitvalet?
Den möjligheten tycks oroa utrikesminister Boris Johnson, som i ett tal nyligen varnade för att en ny folkomröstning skulle vara ett "katastrofalt misstag" som kommer att leda till "ännu fler år av bråk och oro som hela landet skulle förlora på".
Det är inte helt säkert att Storbritannien kan stanna kvar inom EU, ens efter en ny folkomröstning. Landet har trots allt åberopat artikel 50 och inlett utträdesprocessen.

USA, Storbritannien, Syrien
2018-08 14-15
"USA och Storbritannien är oense om vad man ska göra med tillfångnatagna IS-krigare"
USA och Storbritannien är oense om vad de ska göra med de IS-krigare som har tillfångatagits på slagfältet. Detta visar på de utmaningar som uppstår i efterdyningarna av den flera år långa kampen för attdriva bort extremistgruppen från dess självutnämnda kalifat i Irak och Syrien.
Hundratals misstänkta IS-krigare har tillfångatagits på slagfältet. Guantanamo är ett alternativ för amerikanarna. Det viktigaste är att inte få dem ut på gatorna igen.

sidans topp