Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 42

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42  

Tories ligger i startgroparna

David Cameron klarade det gallant, vilket alla hade räknat med.

SARAH LYALL
Manchester, Storbritannien
Torypartiets ledare, David Cameron, gjorde sitt yttersta för att framstå som en potentiell, framtida premiärminister när han i förra veckan höll tal inför partiets kongress. Men hans parti är så förvissat om seger i nästa val att det enda, som eventuellt hade kunnat få partiet att tveka, hade varit om han hade ragglat omkring på podiet. Cameron ragglade inte utan ”gick rakt på sak”.
”Han behövde bara verka kapabel, självsäker och avslappnad”, sade Ash Aubeeluck, som är it-tekniker och delegat på Torypartiets konferens.
Cameron var kapabel, självsäker och avslappnad. Om partiets talesman i ekonomiska frågor, George Osborne, hade rollen som pessimistisk, stygg polis och målade upp en dyster bild av alla kommande budgetnedskärningar, så var Cameron konferensens snälla polis.

Han målade en bild av Storbritannien under konservativt styre där ”fler barn växer upp i kärleksfulla och trygga hem”, där ”kommunerna styr sig själva”, där ”man är trygg i vetskapen om att rätt eller fel avgörs av lagen”, och ”där det inte handlar om bara kvantiteten pengar utan också om livets kvalitet”. Cameron erkände att det blir svårt och att det är en brant uppförsbacke. Men han tillade: ”Jag ska bara säga er, att utsikten från toppen är värd allt besvär”.
Storbritannien måste, enligt lagen, ha val före nästa sommar. En mängd opinionsmätningar har gett de konservativa ett stort försprång med i genomsnitt 14 procent. Camerons popularitet växer i takt med att väljarna börjar vänja sig vid tanken på honom som nästa premiärminister.
Men i en undersökning via telefon för BBCs räkning i september svarade 64 procent av dem, som tänkte rösta på de konservativa, att de skulle göra det i protest mot Labourpartiet eller premiärminister Gordon Brown.

Hela förra veckan presenterade de konservativa planer på hur de tänker styra ett land, som tyngs av arbetslöshet, stora budgetunderskott och förlorat tålamod med Labour, som har styrt i tolv år. De konservativa måste nu försöka balansera mellan att visa att de ser realistiskt på svårigheterna som väntar och samtidigt övertyga om att de klarar av svårigheterna.
De har talat om att minska statens utgifter, lägga ned misslyckade skolor, minska sjukvårdens byråkrati, reducera antalet bidragstagare och öka kommunernas självständighet. I Camerons egna ord vill Tories ”leda Storbritannien i en helt annan riktning” med hjälp av mindre statlig inblandning.

Den viktigaste talaren på Torypartiets kongress, förutom Cameron, var Osborne. Han presenterade en överväldigande mängd åtstramningsåtgärder, som syftar till att spara 23 miljarder pund, som inkluderar frysta löner för offentliganställda som tjänar mer än 18 000 pund per år. Han vill också öka de offentliganställdas pensionsålder till 66 år från 65 för män och 63 för kvinnor. Han tänker slopa flera av Labours skatterabatter och sänka förtidspensionerna. De olika regeringsdepartementen ska krympas och ämbetsmannapensionerna ska begränsas.
En kommentator i tidningen The Independent kallade Osbornes anförande för ”ett politiskt mästardrag” i form av en förebyggande attack.
”Om man vet att man kommer att bli universellt avskydd i samma ögonblick som man flyttar in på Downing Street nr. 11, där brittiska finansministrar bor, varför inte vänta med att väcka folkets hat”, skrev Matthew Norman.
Labour har länge framställt Osborne som en lättviktare. Hans anförande var ett vågspel, men det applåderades, åtminstone av många konservativa.
”Det var uppfriskande att höra så brutala sanningar från ett oppositionsparti”, sade Justin Tomlinson, som har ett tryckeri och deltog i partikonferensen. ”De kunde ha kommit in på scenen och viftat med trollspöet och lovat mirakel, men det gjorde de inte”, tillade han. ”Ingen vill ha bekymmer och svårigheter, men alla vill ha sanningen”.

Cameron, som just har fyllt 43, är den fjärde konservative ledaren de senaste tolv åren och den ende som verkar ha kraft och ork att hålla ut. Han har på ett mycket skickligt sätt ”avgiftat” partiet, säger medlemmarna, och suddat bort bilden av ett parti för välbärgade, intoleranta kritstrecksrandiga kostymer och skapat det som han själv kallar för ”ett modernt, konservativt parti”. Det finns paralleller till den förre premiärministern Tony Blair och hans New Labour.
Stämningen på partikonferensen var definitivt uppåt och skilde sig markant från den pessimism som rådde för bara några år sedan. ”Då var stämningen så dålig att man undrade om partiet någonsin skulle kunna regera igen”, sade en lobbyist på konferensen. Han kandiderade till parlamentet för flera år sedan, vilket var en totalt obehaglig upplevelse, berättade han. ”Ordet konservativ var ett fult ord”, fortsatte lobbyisten, som vill vara anonym, eftersom han gör affärer med Labourregeringen. ”Men nu har konservativ blivit rumsrent igen”.
© 2009 TEMPUS/The New York Times