Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 02

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02    

Det ser mörkt ut för Labour

Ett misslyckat försök att ifrågasätta Storbritanniens premiärminister, Gordon Brown, speglar djupa inre motsättningar i hans regering och stor pessimism bland hans medarbetare angående partiets möjligheter att vinna valet senare i år.

ROBERT HUTTON och KITTY DONALDSON
London
Den brittiska regeringen stoppade i förra veckan två f d ministrars försök att anordna en hemlig omröstning om Browns position som partiledare. Labourpartiet, som har haft makten sedan 1997, har legat efter den konservativa oppositionen i nästan två år, och förra veckan upprorsförsök kan göra det ännu svårare för partiet att komma i kapp motståndarna före valet, som måste äga rum senast i juni.
”Väljarna gillar inte oenighet inom partierna,” konstaterar Roger Mortimore, chef för den politiska avdelningen hos opinionsmätningsföretaget Ipsos-Mori. ”Det faktum att Brown lyckades avvärja omröstningen är knappast en styrkedemonstration. Ingenting av detta gynnar honom.”
Det var tredje gången som Brown tvingades mota bort tvivel på sitt ledarskap sedan han tillträdde 2007. Förra sommaren, när ekonomin var i recession och regeringen introducerade aktioner för att rädda finanssystemet, avgick fem ministrar på en vecka. Den mest erfarne av dem, arbetsmarknads- och pensionsminister James Purnell, uppmanade Brown att också avgå.

Brown, som i förra veckan avfärdade kritiken mot hans ledarskap, meddelade samtidigt att han just då hade fullt upp med kriget i Afghanistan och vinterstormarna som har lamslagit stora delar av landet.
”Detta är en storm i ett vattenglas,” sade Brown i ett radioprogram där han svarade på lyssnarfrågor. Brown skämtade också om incidenten: ”Igår trodde jag inte att jag skulle stå här idag,” sade Brown som inledning till ett tal som han höll senare på dagen i London.
Den förre försvarsminister Geoff Hoons och den förre socialministern Patricia Hewitts försök att arrangera en intern förtroendeomröstning om Brown iscensattes samtidigt som Labour och Torypartiet sköt sina första salvor i årets valkampanj. Förra onsdagen i parlamentet kritiserade Brown motståndaren David Camerons uttalande i en intervju i början av januari. Det verkade då som om Cameron lovade att ge gifta par skattelättnader om han får makten i valet. Cameron erkände att han hade ”stökat till det”, men fortsatte med att beskylla Labours ekonomipolitik för att vara ett hot mot landets kreditvärdighet.
”Om vinstchanserna inte var helt borta redan, så är de det nu,” sade Steven Fielding vid Nottinghamuniversitetet. ”Hoon och Hewitt tycks i alla fall ta Labours nederlag för givet.”

De konservativa jublade över det interna bråket i Labour och antydde att splittringen i Browns regering gör att den är inkapabel att styra landet mot ekonomisk återhämtning. ”Vårt land behöver starkt ledarskap och en enad regering mer än någonsin,” sade Cameron i en intervju med BBC. ”I stället har vi en regering som är fullständigt splittrad. Hur mycket tid hinner våra ministrar ägna åt budgetunderskottet, kriget i Afghanistan och våra barns skola när de har fullt upp med att bråka med varandra?”
En del av premiärministerns anhängare, inklusive ministern för barnens rättigheter, Ed Balls, skyndade sig att fördöma det interna partiupproret. Senare uttalade sig även finansminister Alistair Darling och inrikesminister Alan Johnson till stöd för Gordon Brown, som sades vara den rätte att leda partiet i de kommande valen.

Labour har inte haft en trygg ledning i opinionsmätningarna sedan oktober 2007, när Brown i sista minuten bestämde sig för att inte utlysa nyval. 2009 antydde opinionsmätningarna konsekvent att det bästa Labour kan hoppas på är att de konservativa inte får ensam majoritet i parlamentet.
Av de 139 väljarundersökningar som utfördes förra året var det bara i elva som Labour låg mindre än tio procentenheter efter de konservativa. En väljarundersökning i förra veckan gav de konservativa 40 procent, Labour 31 procent och Liberaldemokraterna 17 procent.
”Hoons och Hewitts utspel var korkat från början till slut,” säger Ivor Gaber, professor i politisk journalistik vid City University i London. ”Timingen var hopplöst fel.”
© 2010 TEMPUS/Bloomberg News