Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 35

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34       

Arbetarna säljer sig till den som betalar bäst

Storbritannien är inte längre lika lockande för potentiella invandrare, som söker jobb. Arbetslösheten ökar och pundets fallande kurs betyder att utländska arbetstagare i Storbritannien har mindre pengar att skicka hem än tidigare.

ANDREW TAYLOR
London
Det faktum att Storbritannien har förlorat sin lockelse speglas i färsk statistik från det brittiska inrikesdepartementet som visar att antalet öst- och centraleuropéer som är registrerade som förvärvsarbetare är lägre än någon gång sedan dessa länder gick med i EU för fyra år sedan.
Drygt 875 000 öst- och centraleuropéer har ansökt om jobb i Storbritannien sedan maj 2004. De har tagit många jobb som britterna antingen inte har kunnat eller velat ta. Som rörmokare, butiksbiträden och byggjobbare har de fyllt viktiga hål samtidigt som de har medverkat till att löneinflationen inte sköt i höjden när efterfrågan på arbetskraft satte fart.
Den engelska centralbanken, Bank of England, har förmått hålla räntorna nere bl a tack vare den inflyttade arbetskraften.

Nu håller bilden på att förändras. De senaste månaderna har antalet arbetstillfällen i bygg-, hotell- och restaurantbranscherna och i detaljhandeln minskat snabbt i takt med att följderna av lånekrisen har brett ut sig.
Antalet lediga jobb i byggbranschen minskade med nästan 13 procent under det andra kvartalet jämfört med det första, enligt officiell statistik. Ungefär tio procent av byggbranschens två miljoner anställda bedöms vara utlänningar.
Antalet lediga jobb inom detaljhandel, hotell och restaurant – som också sysselsätter många utlänningar – minskade med nio procent under samma period, enligt Storbritanniens statistiska centralbyrå.
Intresset för att arbeta i Storbritannien svalnar också när pundkursen sjunker. Michael Dembinski, politisk chef på Brittiska handelskammaren, påpekar att invandrare behöver kunna skicka hem ungefär 500 pund i månaden för att rättfärdiga vistelsen i Storbritannien. För fyra år sedan motsvarade detta 3 565 zloty, nu motsvarar det bara 2 100 zloty, vilket är en minskning med 40 procent.

Men den minskade arbetsinvandringen beror inte bara på att Storbritannien är mindre lockande utan också på att hemländerna har blivit attraktivare.
Ungefär två tredjedelar av de östeuropéer som har registrerat sig för arbete i Storbritannien sedan 2004 kommer från Polen. Under de fyra år som har gått har den polska ekonomin förbättrats markant. De genomsnittliga lönerna har ökat med 39 procent, bara i fjol steg genomsnittslönen med nästan tolv procent. Samtidigt har arbetslösheten mer än halverats sedan Polen gick med i EU.
Faktum är att strömmen av hemvändande har varit stadig ända sedan Storbritannien öppnade sina dörrar för Polen och övriga länder, som blev medlemmar samtidigt. Institutet för Offentlig politisk forskning räknar med att omkring hälften av den miljon polacker som tros ha kommit till Storbritannien sedan 2004 har flyttat hem igen.

Det är inte bara öst- och centraleuropéer som verkar ifrågasätta vitsen med att arbeta i Storbritannien.
Separat statistik från förra veckan visar att antalet nationella sjukförsäkringar (NI) till utlänningar som söker arbete bara ökade med fyra procent från mars 2007 till mars i år. Det var den minsta ökningen sedan siffrorna först tillkännagavs 2002-2003.
Polacker svarar fortfarande för 28,6 procent av NI, vilket ger dem ett stort försprång framför indierna, som kommer tvåa.
Många av 2000-talets invandrare är sannolikt mer rörliga än vad som var fallet i tidigare invandringsvågor, som förde med sig människor som kom till Storbritannien för att stanna för gott. Dagens arbetsinvandrare säljer helt enkelt sina krafter till det land som betalar bäst.
© 2008 TEMPUS/Financial Times