Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 16

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15    

USA
2015-16 s 4-5
"Hon ska ge Hillary Clinton ett mjukare ansikte"
För att ta en paus från det hårda arbetet i Vita Huset gick Kristina Schake en kurs om sin favoritmålare Michelangelo Merisi da Caravaggio.
Hon noterade att Michelangelo ofta målade Jesus barfota och avbildade honom som en helt vanlig människa.Detta genomsyrade hennes senare arbete som Michelle Obamas spinndoktor. Nu vill hon använda samma recept för Hillary Clinton. Det är värme och humor som går hem, de mjuka och mänskliga sidorna. Och det har Hillary gott om, säger hennes vänner.

USA
2015-16 s 6
"Vem är Hillary Clintons förebild? Pappa Bush!
Det är Hillary Clinton, inte Jeb Bush, som kommer att ha president H W Bush som sin förebild. Hennes väg till seger snitslades av Jebs pappa år 1988. Läget för George Bush den äldre var då detsamma som nu. Det finns inget som snabb tillväxet som får väljare att hålla kvar samma gäng vid makten.
Hon måste hålla sig tillräckligt nära Obama - och han till henne - för att få med sig Obamas stora väljarbas som kommer att föra henne mesta vägen till majoritet. Väljarna letar alltid efter någon som ska ska korrigera det de inte gillade hos föregående regering.

Kina, Grekland, Handel
2015-16 s 7-10
"En hamn - två världar"
Kina vill dominera Atens hamn. Grekiska staten säljer ut sina aktieandelar.
Den 27 april 1961 grundade Mao Zedong fraktkompaniet China Ocean Shipping company (COSCO).
Maos industriella projekt, det så kallade Stora Språnget, hade visat sig vara en katastof som ledde till död och hungersnöd för miljoner människor, men medCosco skulle Kina ta sig ut på den internationella marknaden och erövra världen.
Nästan 54 år senare är Cosco på väg mot en triumferande seger i Grekland. Efter flera turer har nu regeringschefn Alexis Tspiras med sitt Syriza på vänsterkanten och högerpopulistiska Oberoende Greker, tillkännagivit att de kommer att sälja majoritetenav grekiska statens andelar i Piraeus Port Authority. Det är Cosco som är den mest lovande budgivaren.
Verksamhetschef är den 64 årige "Kapten" Fu Cheng Qui som planerar för Pireus hamn i Aten. Grekland säljer ut och Kina ligger bra till.
Kina har en långsiktig plan . Pireus är den närmaste hamnen till Suezkanalen i norra Medelhavet. Härifrån kan Kina erövra EUs inre marknad. Nyligen började tre godståg lämna hamnen varje vecka.

Afghanistan
2015-16 s 11
"Afghanistans berömda krigsmattor"
Drönare är mattornas nya heta motiv.
Glöm ryska nstridsvagnar och kalashnikov, stridsflygplan av typen F-16 eller pansarskott. I Afghanistans huvudstad och i andra städer pryder landets vävare sina mattor med USAs högteknologiska vapen: drönare.
"Folk vill att mattorna ska illustrera drönarnas viktiga roll i kriget och deras effektivitet", säger matthandlaren Haji Ahmed. Andra populära motiv för mattköparna är en karta över Afghanistan med platsen för "Tora Bora" utmärkt. Det var där som Usama bin Ladin gömde sig undan den USA-ledda interventionen. Kanske blir nästa motiv Islamska Statens svara flagga och svarta klädsel.

Ryssland, Tjetjenien
2015-16 s 12-14
"Kadyrovs ohyggliga skugga"
Ett av spåren i mordutredningen på Kremlkritikern Nemtsov leder till Tjetjenien.
Den tjetjenske diktatorn Kadyrov agerar som lojal fotsoldat till Putin, men hans uppträdande kan tolkas på mer än ett sätt.
"Vi möter framtiden tillsammans", står det på en affisch i centrala Groznij, med två leende politiker: Vladimir Putin och hans skyddsling Ramsan Kadyrov.
Men Kadyrov uppträder alltmer självständigt och Kreml får att svårare att kontrollera honom. Det "tjetjenska spåret" till oppositionspolitikern Boris Nemtsovs mördare kan avslöja motsättningar.

Storbritannien, Skottland
2015-16 s 15-16
"Skotsk folkstorm mot Westminster"
De skotska nationalisterna, SNP, står inför en betydande valseger i Westminster och deras ökande inflytande kan driva fram en uppdelning av kungariket Storbritannien.
Trots att SNP förlorade folkomröstningen om självständighet förra hösten så lyckades partiet få det politiska etablissemanget i Westminster i darrning på ett sätt som hittills inte lyckats för någon skotsk delegation under unionens historia.
För parlamentsvalet den 7 maj förutspås en vinst på 40 - 50 mandet för SNP och en plats som tredje största parti som antingen torys eller labour måste samarbeta med. Vad som än händer kommer Nicola Sturgon att bli valets segrare.

Iran
2015-16 s 17-20
"Iran är mycket modernare än vad du tror"
Den persiska paradoxen: I västa tenderar folk att ha en mycket ensidig bild av Iran men landet är mer än en teokrati ledd av mullor.
Vilken regering i världen består av fler ministrar med doktorsgrad från amerikanska universitet än Barack Obamas?
Det rätta svaret är den Islamska republiken Iran. Och nej, president Hassan Rouhani är inte med på den listan. Han tog sin doktorsexamen i juridik vid University of Glasgow.
Dagens Iran har genomgått en dramatisk förändring.
Det finns ingen annan stans i Mellanöstern, bortsett från Israel, där man har en sådan vänlig inställning till väst som man har i Iran.
Bara några hundra kilometer västarut har fanatiska islamister utropat ett kalifat i Irak och Syrien. I Iran är däremot religionens roll i avtagande. Och medan många moskéer står tomma så är landets nya "shoppingkatedraler" fullpackade. Levnadsstandarden och shoppingmöjligheterna är mer jämförbara med Madrid än med Havana.

2015-16 s 21
"Teckningstävling i Iran förlöjligar Förintelsen"
Med en utställning som presenterar satirteckningar som skildrar Förintelsen vill Iran provocera västvärlden. Utställningen är delvis ett svar på de satiriska karikatyrer av profeten Muhammed som publicerats i europeiska medier, men det är inte första gången Iran hånar och förlöjligar Förintelsen.
I maj anordnas den andra internationella Teckningstävlingen med Förintelsen som tema (the second International Holocaust cartoon contest-2015). Avsikten är att visa västvärldens dubbelmoral gentemot yttrandefriheten.

Danmark, Samhälle
2015-16 s 22-23
"Så här gör man för att få barn"
Danmarks sexualundervisning ska vända på de sjunkande födelsetalen.
Det föds inga barn och befolkningen blir bara äldre och äldre. Det gäller över hela Europa, och även i många andra länder runt om i världen. I Japan säljs det snart fler blöjor till gamla människor än till småbarn.
I Ryssland har man på Putins initiativ låtit designa en kurvig parkbänk som ska få par att glida närmre varandra. Och i Danmark fokuserar inte längre sexualundervisningen på att skydda sig och förhindra graviditeter, utan tvärtom - hur man blir gravid och hur trevligt det kan vara. Nu är det dags att berätta om hur man blir gravid.
Allt är en del av Europas offensiv för att få folk att föda fler barn.
Sex & Samfund är en ideell förening i Danmark som bedriver den största delen av Danmarks sexualundervisning. I Danmark ligger man under den såkallade reproduktionsnivån på två barn per kvinna.
Demografiförändringarna är mer överhängande i Europa än någon annanstans, förutom i Japan.
Sex & Samfund http://www.sexogsamfund.dk/

Jemen
2015-16 s 24-25
"Inbördeskriget i Jemen är inte en religiös konflikt"
En analys av Ishaan Tahoor i Washington Post.
Huthie-rebellernas kopplingar med Iran är överdrivna, åtminstone på ett religiöst plan. Många huthier är Zaider, vilket är en shiamuslimsk inriktning som skiljer sig väsentligt från den största grenen inom shiaislam.
Teologiskt sett står zaiditerna närmre sunniterna. Huthierna är glada över att ha finansiellt och militärt stöd av Iran, men de har sin förankring i vad som händer i Jemen och lyssnar enbart på sina jemenitiska ledare.

Uzbekistan
2015-16 s 26-29
" Maktkampen inom presidentpalatset hårdnar"
Tysklands närmaste allierade i Centralasien är en brutal diktator. Islam Karimov har styrt Uzbekistan med järnhand i ett kvarts sekel. Shakespearianska komplotter inom familjen har nu väckt frågan om vem som kommer att ta över efter den 77 år gamle ledaren.
Huvudrollerna spelas av en diktator som haft sitt land i ett järngrepp i ett kvarts sekel och hans glamorösa dotter, Gulnara Karimova, som han förberett som sin efterträdare.
Samt hans fru som mot denna plan konspirerar med chefen för landets underrättelsetjänst.
En underordnad roll har hans yngre dotter, Lola Karimova, som är Uzbekistans ambassadör i UNESCO, som bor i Genève och som anklagar sin syster för korruption.
Det är ett drama om makt, miljarder dollar och korruption.
Uzbekistan har idag större likheter med Nordkorea än Kina. Statskontrollerad media får dig att tro att Uzbekistan är ett land under stor utveckling och dess undersåtar är nöjda.
http://www.spiegel.de/international/world/scandal-envelops-family-of-uzbekistan-dictator-karimov-a-1026885.html
"Tashkent's Shakespearean Drama: Scandal Shakes Uzbekistan's Ruling Family"
Tempus nr 16

Ungern, samhälle, medicin, historia
2015-16 s 30
"Ursprunget till tuberkulosen i Europa"
Mumifierade kroppar i ungersk krypta ger svar. Prover från ungerska mumier avslöjar flera tuberkulosstammar som härjade i 1700-talets Europa, men som alla härrör från en och samma stam från romersk tid. Tuberkulosen uppstod för 6000 år sedan.
Forskarna som undersökt mumierna visar märkliga och grymma bakgrundsfakta som ger fantastiska ledtrådar över hur tuberkulosen spreds ur ett historiskt perspektiv.